HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – OKTOBER 2014

Proevend heb ik voor de wijnmaand enkele tientallen lekkere wijnen geselecteerd uit een een tiental landen: Argentinië, Chili, Duitsland, Frankrijk (een stuk of tien verschillende streken), Italië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zuid-Afrika. Ze komen van bijna dertig verschillende leveranciers. Voorts vaar je via dit magazine mee naar twee aardige eilanden, waarvan een met een wijngaard, in de Oostzee en vlieg je naar het eerste en grootste domein in de hoog gelegen Valle de Uco, Argentinië. Als druif wordt de nummer één van tangoland geprofileerd, de malbec. Terwijl de nieuwe culinaire combinatie begint met vis.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

. Mijn definitie van een goede wijn? Ik schreef het eerder:’Als de eerste slok je onmiddellijkdoet Lal4 (Small)verlangen naar de tweede.’ Zo’n ervaring beleefde ik met Domaine Lalaurie Cuvée Prestige 2013. Een blend van marselan, cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot. Donkerrood van tint, vlezig en héél smakelijk, met jammig fruit vanLal8 (Small) zwarte vruchtjes plus bessen, een klein kruidje en wat frisheid. Elementen die het best tot hun recht komen als je ‘m licht gekoeld serveert. De charme van deze wijn is wellicht mede te danken aan de charmes van zijn maaksters, de tweelingzusjes Audrey en Camille, geboren Lalaurie. Ze vertegenwoordigen de tiende generatie van eigenaren. Hun sinds 1974 herboren domein, dat 52 hectare omvat, ligt diep in het Franse zuiden, in de buurt van Narbonne. Vandaar deze Cuvée Prestige als herkomstbenaming draagt Coteaux de Narbonne. Een fles kost €6,95 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

Banner_Montes HubrechtDuijk#25BCFF
vondst-1 (Small) 
. Europa’s beste gebied voor wijnen van de sauvignon blanc? Wat mij betreft is dat het Oostenrijkse Sab1 (Small)Steiermark. In deze schitterende, heuvelige streek, die grenst aan Slovenië, gedijt sauvignon blanc zo goed dat tijdens de afgelopen vijftien jaar de aanplant ongeveer verdubbelde, tot plusminus 515 hectare. Een van de besSab2 (Small)te producenten die er weg mee weet, is Erwin Sabathi (foto) in Südsteiermark, het district met 80 procent van de regionale sauvignonaanplant. Diens Sauvignon Blanc Steirische Klassiek 2013 is voorbeeldig én verrukkelijk. Geurig, grassig, frissig en groen fruitig, met de verkwikkende zuiverheid van een bergbeek. Dat een fles €14,67 kost, heeft te maken met de grote vraag naar Steirische Sauvignons en de betrekkelijk bescheiden productie. De importeur iswww.heisterkamp.com, zie ook de banner.vondst-2 (Small) Ter8 (Small). In de Italiaanse provincie Trentino, tussen uitlopers van de Dolomieten, ligt de Piana Rotitaliana, een prachtig dal waar een bijzondere blauwe druif groeit en domineert, de teroldego – en dat al sinds zeker de 16Ter10 (Small) eeuw. In de verte is dit ras gelieerd aan de syrah, wat begrijpelijk is als je een goede exponent proeft. Ter9 (Small)Zoals de Mezzacorona Teroldego Rotitaliano 2012. Waarbij Mezzacorona staat voor een voortreffelijke coöperatie in het gelijknamige wijndorp. We zien een donkerrode kleur en proeven een vlezige, prettig gevulde, karaktervolle smaak met zowel donkere aroma’s als subtiel fruitige, van rijpe zwarte vruchten en frisse bessen. Voor sudderlapjes en ander stoofvlees is dit een trefzekere tafelgenoot. Prijs €9,99 bij www.jumbosupermarkten.nl. De notig-fruitige Mezzacorona Chardonnay 2013, zelfde bedrag, verdient ook een aanbeveling.

 

Banner France-Vins 538x100 

vondst-3 (Small). Hij verscheen bij gebakken schnitzelreepjes, paksoi, rijst, sojasaus – en kon ’t daar uitstekend mee vinden. Jau2 (Small) Het betreft de op zware fles gebottelde, oranjeroze Réserve Grand Veneur 2013 rosé, een Côtes du Rhône van het domein Alain Jaume & Fils waarvan de 55 hectare over meer dan een handvol herkomstbenaming liggen Jau4 (Small)verspreid. Voor de rosé werden drie variëteiten gebruikt: grenache, syrah en mourvèdre. Samen geven ze een behoorlijk volle wijn, correct fris, met enerzijds kruiden en specerijen, anderzijds drupsfruit van rode vruchtJau5 (Small)en en sinaasappel. Grenache en syrah komen, met wat cinsault, terug in de krachtiger, gulle rode Réserve Grand Veneur 2013, een wijn die, mede vanwege zijn enigszins dierlijke, donkere aroma dat verrijkt is met een bescheiden dosis zwart fruit, probleemloos kan worden geplaatst bij wild en kruidig vlees. Flesprijs voor beide €8,50 bij www.colaris.nl, zie tevens de banner.

vondst-4 (Small)Mont7 (Small) Mont2 (Small). Wat zijn ze meestal mooi, de wijnen van Montes. En wat blijven soms verrassend vitaal, ook de witte. In eigen kelder vond ik onlangs de Montes Alpha Chardonnay van zeven jaar terug – en die was nog in vreugde brengende conditie. Zo’n lange jeugd mag ook worden verwacht voor de nu beschikbare, eveneens in Franse vaten vergiste en gelagerde 2012 uit Valle de Casablanca. Stevig van structuurMont5 (Small) met de alcohol in balans, notig, in bezit van correcte zuren, wat sappige citrus en beheerste houttonen, waaronder iets van karamel. Ongetwijfeld heerlijk bij kalkoen, kip, konijn, kalfsvlees en stevige vis. Ook de iets elegantere, levendige, evenwichtige 2013 smaakt absoluut verrukkelijk, dankzij notigheid, wat kruidig hout, frisheid en citrusfruit. Deze maand kost een fles geen €14,25 maar €12,95. Hetzelfde geldt voor de gul fruitige (cassis, bramen), superieure wildwijn Montes Alpha Merlot 2011 uit Valle de Colchagua (foto’s), waar Montes een van zijn twee kelders heeft. Bestellen kan via www.montesshop.nl (zie ook de banner) of bij www.wijnkring.nl.

 banner Faber_SEC_Banner
vondst-5 (Small)
. De Nieuw-Zeelandse oogst 2013 ‘was de droom van elke wijnmaker’, aldus het wijnbedrijf Matua.Dat twee Mat3 (Small)jaar terug een trofee ontving voor beste wijnproducent van het land. Het was Bill Spence die anno 1969, samen met zijn broer Ross, bij Auckland de eerste sauvignonstokken van Nieuw-Zeeland plantte en vijf jaar later de eerste wijn daarvan uitbracht – gemaakt in een schuur. Bill is nog actief als ambassadeur voor Matua, maar zijn bedrijf maakt sinds 2011 deel uit van een immense wijngroep, Treasury Wine Mat6 (Small)Estates. Deze is eigenaar van ruim vijftig wijnproducenten. Ondanks deze verandering wordt op Matua nog altijd maatwerk verricht, o.m. wat betreft de selectie van de druiven en de gisten. Vandaar dat de Matua Sauvignon Blanc 2013 uit Marlborough een onberispelijke, attractieve creatie is met grassigheid, asperges, een beetje buxus en citroen plus limoen samen met ander groen fruit in eenn zeer frisse, loepzuivere smaak. Ook zijn prijs is attractief, €7,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl.

vondst-6 (Small) . In een uithoek van Toscane, om precies te zijn het uiterste zuidwesten, bij de kust, ligt de geboortegrond van Morellino di Scansano. Een rode wijn die in 2007 de hoPas2 (Small)ogste wetPas1 (Small)telijke status van Italië verkreeg (die van garantita). Waarbij Morellino staat voor de lokale naam van sangiovese. Scansano is een van de gemeenten is waaruit het 1500 hectare tellende wijngebied bestaat. Een leuke kennismaking met deze onbekende Toscaan is de Pàssera 2013 van het zanderige, door Umberto Valle geleide biodomein Poggio Trevalle dat 13 hectare omvat. De 14,5 procent alcohol van deze soepele wijn zit enigszins fris verpakt, zodat hij niet stoort, en de smaak combineert o.a. bessen met laurier, specerijen en, proefde ik dat goed, een hint van kruidig hout. Te vinden bij www.lesgenereux.nl (zie ook de banner) voor €10,15.

 

Banner Riscal optie 2

vondst-7 (Small)VW3 (Small). De markante Riesling-meester Ernst Loosen weet ook overweg met pinotdruiven, op zijn Villa Wolf in Duitslands zuidelijke regio Pfalz. Een tijd terug tip al ik Pinot Noir 2013, maar ook veel genoegen geeft de Villa Wolf Pinot Noir rosé 2013. Dit is een verkwikkende, laaggradige (11,5 procent) dorstlesser met fris, voornamelijk rood zuurtjesfruit en heel kleine zoetje. Voorts was het een plezier om de Pinot Blanc 2013 te proeven, vief en tintelend op de tong met een verleidelijke dosis passievrucht en ander fruit. Tenslotte doet de Pinot Gris 2013 niet onder voor soortgelijke wijnen uit Noordoost-Italië. Dit gezien zijn frisse stijl en vrolijke fruit van o.a. perzik en peer. Voornoemde soorten kosten €8,95 bij www.degoudenton.nl of zie de banner.

vondst-8 (Small)Fr2. In de idyllische vallei rond Franschhoek, de gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika, werd in 1945 een kleine coöperatie gesticht, Franschhoek Cellar. Het bedrijf bestaat nog steeds, zij het niet meer als coöperatie, maar zelfstandig opererende dochter van de grote groep DGB. Druiven komen tegenwoordig ook uit andere regio’s, maar in Franschhoek zelf, op een van de hoogste domeinen daar (Montagne) oogst men ze voor deFr1AFranschhoek Vineyards Shiraz 2012. Deze vlezige, op vat gerijpte, massief getinte,lang nahangende wijn trakteert op fruit (bessen, zwart) en kruidig hout, terwijl een klein frisje de 14 procent alcohol beteugelt. Niet te versmaden bij springbok en andere wild. Adviesprijs €12,95, verkoopinfo via ‘Contact’ op www.poot.nl.


vondst-9 (Small)
. Tussen Venetië, de Alpen en de Sloveense grens, in de streek Friuli-Venezie-Giula, worden veel sympathieke wijnenTen1 (Small) vervaardigd, met voorop de droge witte. Ten6a (Small)Het sinds 1870 bestaande, 80 hectare omvattende domein Matteo Braidot voert zes soorten, genoemd naar hun druivenras. Wat opvalt is dat de drie geproefde met het merk Tenuta Viscone alle een beschaafde kruidigheid boden, met tevens iets van specerijen, naast subtiele, zachte fruittonen. Zo ook de Tenuta Viscone Pinot Grigio 2013, die bovendien een frisse kern heeft en de allerlichtste hint van drop (type zoute griotten). Bij pasta of pizza met vis zal hij zéér op zijn plaats zijn. Normaal €8,20 per fles, nu tijdelijk bij zes €6,95. Importeur is www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 vondst-10 (Small)Ren1 (Small) . Ik heb een zwak voor Zweigelt, een Oostenrijkse specialiteit vervaardigd van de in walsenland zelf gecreëerde, gelijknamige blauwe druif. Op het Weingut Renner, sinds 1988 eigendom Ren5 (Small)van Helmuth en Birgit Renner, is het de nummer één variëteit, met meer dan een derde van de totale aanplant à 14 hectare. Dit in Burgenland gesitueerde domein (binnen Gols, oostelijk van de Neudsiedlersee) heeft Zweigelt dus eigenlijk als specialiteit – en dat proef je. De Renner Zweigelt 2012 presenteert zich sappig, soepel en vlezig, met schakeringen van bessen, zwarte vruchten, laurier, een hint van paprika en een pietsje kruidig hout. Ren ervoor naar een van beide Wine Supply winkels, ga naar de website www.winesupply.nl, of klik op de banner (startpagina van deze website). Prijs €11,75.

Banner Beaujolais
vondst-11 (Small)
. Niet alleen vanwege zijn restaurant, maar mede gezien zijn wijnen is Longridge een van de klinkendste Long5 (Small)namen in Stellenbosch. Op plusminus 5 kilometer van de temperende oceaan worden 25 hectare met druivenstokken gecultiveerd – en een van de specialiteiten is Chardonnay. Zo werd de Longridge Chardonnay 2012 opgenomen in de lijst met de honderd beste wijnen van de Kaap. Roosteraroma’s (de wijn fermenteerde en rijpte in Franse fusten), notigheid, wit fruit en citrus geven samen met aangename zuren een uitnodigend geheel. Eveneens inviterend is zijn actieprijs: deze maand: geen €13,50 maar €9,95. Bij www.wijnkring.nl.

vondst-12 (Small). Na met zijn wijnen veel succes te hebben gehad in Amerika is Lagar de Bezana nu ook Bez2 (Small)vertegenwoordigd in ons land. Met wijnen die volgens het châteauprincipe worden gemaakt, dus van één enkele, kiezelhoudende wijngaard, daterend uit 1998. En gelegen op 650 meter hoogte in de Chileense streek Alto Cachapoal, zo’n 85 kilometer bezuiden Santiago. De akker bestrijkt 54 hectare, maar slechts 10 daarvan Bez3 (Small)worden gebruikt voor de eigen wijnen; de overige druiven verkoopt men aan andere producenten. Bepaald bijzonder is dat Lagar de Bezana een Nederlandse wijnmaker heeft, Meinard Jan Bloem, die in Santiago universitair werd geschoold en heeft gereisd in andere wijnlanden. Zijn Lagar de Bezana Cabernet Sauvignon 2013 zou je een musculaire Médoc kunnen noemen, gezien zijn genereuze, gespierde smaak waarin rijp fruit van bessen en bramen genereus aanwezig is, ondersteund door wat kruidigheid en toastachtig hout. Een beste verdrijver van herfst- en winterkou. Invoerder www.okhuysen.nl (zie ook de banner) vraagt €9,80 per fles of €8,70 bij twaalf.

 

banner Jean Arnaud

vondst-13 (Small). Een feestje voor de zintuigen, dat bracht de McNaught & Walker Single Vineyard Sauvignon Blanc 2013. Walk2 (Small)Net als zijn voorgangers is dit een super-Sauvignon, geboren op een slechts 5,5 hectare tellende, vrij hoog gelegen akker in de Awatara Valley van het Nieuw-Zeelandse Marlborough. De bleke, zeer zuivere wijn is geurig en heeft in zijn vrij volle en tegelijk knisperend frisse smaak niet alleen elementen van buxus en asperges, maar tevens van groen fruit, waaronder kruisbessen. Inclusief bezorging kost een fles €15 en is per doos van zes te bestellen via Ruben Walker, [email protected]. Er werden slechts twintigduizend flessen geproduceerd, voor de hele wereld. Bij De Librije (***) serveert men de jaargang 2012.

 vondst-14 (Small). De producent van het Chileense merk Santa Silva is mij onbekend (in elk geval niet het topdomein Sil (Small)Casa Silva) en de wijnen werden door Delcave in Nederland gebotteld. Geeft allemaal niet. De rode wijnen zijn gewoon goed voor hun geld, €4,49. De Santa Silva Cabernet Sauvignon 2013 is een behoorlijk vieve van vooral besfruit plus wat zwart fruit voorziene, ferme, pietsje kruidige creatie. Eenzelfde prijsprestatie wordt geleverd door de Santa Silva Carmenère 2012, een echte voedselwijn, heel sappig, met donkere aroma’s, een kruidje en wat fruit. De distributeur is www.mitra.nl.

banner Heisterkamp Wijnkopers
vondst-15 (Small) . Ze komen uit Duitslands grootste wijnregio, Rheinhessen, en zijn biologisch gecertificeerd: de wijnen van Gus4Gustavshof. Van deze 18 hectare tellende familiebezitting, geleid door Andreas Roll, zijn sinds kort een paar nieuwe, zeer zuivere wijnen verschenen. De apartste, dat is de Gustavshof Blanc de Noir 2013, een witte (nou ja, licht oranjegele) wijn van twee blauwe druivenrassen, de st. laurent en de Gus5heroldrebe. Het aroma van deze vieve, lichte (11 procent alcohol) wijn is tamelijk ongrijpbaar. Ik noteerde iets van mandarijn en een nootje – maar hoe dan ook is het een plezierig product. Iets voller, maar tegelijk pittig fris met met vooral mild wit fruit plus wat citrus en een minisnufje kruiden smaakt de Grauburgunder Kalkstein 2013, afkomstig van een hoog gelegen akker. Per fles kosten beide wijnen €9,50, bij www.ekoplaza.nl.

 vondst-16 (Small)Rioja2 (Small). De getallen zijn indrukwekkend: een voorraad met 20.000 vaten en een keldercapaciteit voor 50 miljoen flessen. Het betreft Bodegas Marqués de Carrión, een dochterbedrijf in de Rioja van de grote onderneming García Carrón. Ondanks het massale worden er sympathieke wijnen gemaakt, zo bewijst de betaalbare Montequinto Crianza 2011, een fustgelagerde compositie van tempranillo, garnacha en graciano. Vanwege het houtcontact zijn zowel vanille als een milde kruidigheid in de smaak aanwezig, met daarnaast wat sappig bes- en zwart fruit plus een solide, maar wel gebalanceerde 14 procent alcohol. Ook de prijs is sympathiek, €4,99. Bij www.dirckiii.nl, zie tevens de banner.

 

Banner Wijnoutlet 

vondst-17 (Small) . Italiaans rood bij een ontspannen Italiaanse spaghetti bolognaise, lasagne, pizza? Of bij lamsvlees Ab5 (Small)dan wel een biefstukje? Daarvoor is de Epicuro Montepulciano d’Abruzzo 2012 héél geschikt. De uit het grotendeels bergachtige gewest Abruzzo afkomstige, Ab3ferme wijn trakteert op een behoorlijk levendige smaak met schakeringen van donker, kruidige en fruitige aspecten. Vanwege zijn brede inzetbaarheid én een tijdelijke actieprijs is de aanschaf van zes flessen het overwegen waard. Deze maand betaal je daarvoor namelijk €5,50 per fles, terwijl de losse prijs €7,25 bedraagt. Verkoopinfo op www.wijnkring.nl.

vondst-18 (Small)Metz (Small) . Hij is niet alleen oMetz2 (Small)pvallend wat betreft zijn verschijning, een blanke matte fluitfles, maar ook als wijn zelf: de Roséal Pinot Gris 2013 uit Alsace. In deze Noord-Franse streek wordt de pinot gris eigenlijk altijd tot een witte wijn verwekt, maar het grote huis Arthur Metz heeft de blauw en roze grijs getinte schillen enige tijd mee laten gisten en er dus een rosé van gemaakt. Zo’n variant kende ik eigenlijk alleen uit Reuilly (Loire-regio). Het resultaat is een bleek oranje, zacht fruitige, zacht frisse, enigszins milde wijn, heel uitnodigend. Prijs €9,95. Evenmin te versmaden is de Perle Noire van hetzelfde bedrijf, een tikje milde, licht kruidige en wit fruitige Crémant d’Alsace. Deze werd vervaardigd van uitsluitend pinot blanc (althans de variant auxerrois) en kreeg een keurige kelderrust van anderhalf jaar. Reken op €14,95. De importeur is www.halvemaanwijn.nl.

bannar B&G_Valk_Banner
vondst-19 (Small) Wat1 (Small)
. De Amerikaanse filmster W.C. Fields, een notoire drinker, nam nooit een glas water ‘want dat is het spul waarvan pijpen gaan roesten’. En een Duitse bondspresident zei ooit: ‘Het is pas echt crisis als we geen water meer hebben om bij de wijn te doen.’ Toch is het grote Zuid-Afrikaanse bedrijf Douglas Green Bellingham (DGB) niet bang geweest om voor bepaalde wijnen een waterige merknaam te kiezen, Waterval. Gelukkig echter is de Waterval Chenin Blanc Silver Edition 2014 geenszins waterig. Deze Wes-Kaap smaakt behalve opwekkend fris zelfs vrij stevig, met ook fruitige aspecten van o.a. grapefruit en peer. Wel weer past hij plezierig bij iets uit het water, namelijk vis. Prijs €7,99 bij www.jumbosupermarkten.nl.

vondst-20 (Small) Lan3 (Small). In 1912 stichtte Edouard Langlois samen met zijn vrouw Jeanne Château een bedrijf gespecialiseerd in mousserende wijnen, vlak bij Saumur. Ze doopten het Langlois-Chateau. Drie jaar later sneuvelde Edouard, tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna eerst zijn weduwe en later haar schoonzoon en diens zoon het huis voortzetten. Een nieuw hoofdstuk begon in 1973, toen de firma werd overgenomen door ChampaLan1 (Small)gne Bollinger. Dat niet niet alleen kapitaal inbracht, maar ook verfijnde bereidingstechnieken. Vandaar dat een wijn als de Langlois Brut veel weg heeft van een goede Champagne, behalve dan qua prijs. De uit chenin blanc (60 procent), chardonnay en cabernet franc samengestelde Crémant de Loire - die twee jaar in ondergrondse krijtkelders van zes kilometer werd gelagerd – heeft fijne belletjes, sappigheid, een beetje rijpheid, frisse zuren, wit fruit en een snufje specerijen. Reken op €15,49 per fles, ongeveer de helft van een bekende merk-Champagne. Bij www.gall.nl.

 Banner Okhuysen 2014 Hubrecht Duijker

VONDST21 (Small) . In Argentinië had – de helaas dit jaar overleden Mijndert Pon – niet alleen wijnbedrijven in de provincie Cal10 (Small)Mendoza, maar ook in San Juan. Waar hij tien jaar terug een domein overnam dat momenteel over ruim 640 hectare met duivenstokken beschikt, Bodegas Callia. Bovendien worden nog druiven aangekocht. De eigen akkers liggen verspreid over twee valleien, tot op een hoogte van 1400 meter, waar de zon 330 dagen per jaar aan een heldere hemel Cal5 (Small)schijnt en elke nacht de temperatuur sterk daalt. Voorts beschikt het bedrijf over een hypermoderne kelder met glimmende, roestvrijstalen gistingstanks. Een gave rode wijn uit het gamma is de Callia Alta Shiraz Bonarda 2013, Cal12 (Small)een kruidige, subtiel toastige, donkertonige (leer), mondvullende, licht fruitige melange à raison van €5,99. Prettig ook smaakt de sappige Callia Alta Chardonnay Torrontés 2014 waarin schakeringen van verse witte druiven en mild fruit, richting lychees, vrolijk met elkaar verkeren. Verkoop via Plus, www.wijnenvanplus.nl.

VONDST22 (Small)Men1 (Small). Als een soort spiegelbeeld van Sancerre, maar wel veel kleiner, zo kan Menetou-Salon worden beschouwd. Het ligt wat verder van de Loire en telt ongeveer 450 hectare in plaats van 2770, maar heeft dezelfde druivenrassen geadopteerd, sauvignon blanc en pinot noir. ‘Tussen witte wijnen van Menetou-Salon en Sancerre bestaat meestal minder verschil dan tussen die uit alleen Sancerre’, hoorde ik eens van wijnbouwer uit Sancerre. Hij heeft gelijk, beide soorten zijn inwisselbaar. Dat bewijst ook de Menetou-Salon les bornés 2013 van Henry Pellé. ‘Voor de hard core sauvignonfans’, noteerde ik, vanwege de uitgesproken frisse, strakke smaak waarin plantaardigheid, frappant frisse citrus en een vleugje mineraligheid waarneembaar zijn. Importeur www.colaris.nl vraagt €11,50 per fles, zie ook de banner.

 banner bellingham

VONDST23 (Small)Tam3 (Small). Het was Chili’s op één na grootste wijngroep, San Pedro Tarapacá, die aan gene zijde van de Andes twaalf jaar geleden Bodega Tamarí stichtte. In de Argentijnse provincie Mendoza dus. Van de vijf hier beschikbare wijnen sprak de Bodega Tamarí Reserve Malbec 2013 het meest aan. Enerzijds is hij gespierd, anderzijds vrij vief, terwijl zijn smaak voornamelijk trakteert op rijp, kruidig zwart en besfruit. Om te onthouden voor wild en winter. Prijs €7,99 bij www.mitra.nl.

VONDST24 (Small)Air (Small). Als het licht, fris, droog en wit moet zijn – als aperitief,bij fris aangemaakte salades, sushi of gekookte mosselen – dan is de Air Vinho Verde 2013 het overwegen zéér waard. Bovendien stelde Antonio Lopes Ribeira ‘m samen uit organisch geteelde druiven en biedt de (natuur)zuivere smaak ook wat bladgroen en groen fruit. Deze wijn uit Portugals groene noorden kost een tientje bij www.bythegrape.nl.

Banner Coilaris-Duijker-2014-10 

VONDST25 (Small)Fitz1 . In Bad Dürkheim, het stadje met ’s werelds grootste wijnvat (foto rechts), het Dürkheimer Riesenfass waar driehonderd mensen kunnen eten en drinken, is het Weingut Fitz-RitterFitz2 een van de klinkendste namen. Het bestaat bijna 230 jaar, heeft 24 hectare in de beste plaatselijke wijngaarden en werkt geheel biologisch. Met Riesling als de grote specialiteit. Terecht won dan ook de Fitz-Ritter RebArena 2012 een gouden medaille op een internationaal concours. Deze door Johann Fitz gecreëerde, bleke, elegante Pfalz tintelt heel licht op de tong, combineert het frisse aroma van groene appel met citrusfruit en smaakt zeer zuiver. Ideaal om lekker mee te nazomeren. Prijs €11,85 bij www.heisterkamp.com of zie de banner. Overigens kun je ook bij Fitz-Ritter logeren. En dat een gastvrije wijnproeverij daar deel van uitmaakt, is vrijwel zeker. Website www.fitz-ritter.de.

VONDST26 (Small). Rood als voorafwijn, zo zou je de nieuwe Berberana Tempranillo & Tapas 2012 kunnen Ber (Small)beschouwen. Hij is licht van structuur, bijna zo fris als een witte wijn (of rosé) en heeft behalve wat sappig besfruit ook een kruidje zijn smaak. Bovendien kan deze slanke Rioja tegen koelen. Hij staat bij Albert Heijn, www.ah.nl voor €4,99. Wat meer diepgang wordt geboden door je nog verbazend frissige Berberana Dragon Reserva Chardonnay-Macabeo 2010 uit Catalunya. Citrusfruit, een hint van groene appel en snufjes kruiden plus specerijen bepalen hier het aroma. Dat-ie smaakt bij o.m. gebakken schol staat vast. Prijs €7,89.


VONDST27 (Small)WW5 (Small)
. Worcester, Zuid-Afrika, is de zetel van Overhex Wines, een marktgedreven firmaWW4 (Small) die met succes diverse wijnmerken heeft gelanceerd. Soms kun je als consument ter plekke je eigen wijnen blenden, en Overhex heeft tevens een eigen bistro die naar het wijnmerk Balance werd genoemd. Een leuke nieuwkomer in die lijn is de Balance Winemaker’s Selection Chardonnay 2014, herkomstbenaming Western Cape. Milde fruittonnen van citrus en peer typeren samen met notigheid het aroma van dit plezierig frisse, smakelijke product. Richtprijs €7,25, verkoopgegevens via www.poot.nl.

VONDST28 (Small) . Wat is het TRol2toch leuk om een lekkere wijn te ontdekken van een volstrekt onbekende druif. In dit Trol1 (Small) geval de muskattrollinger, een schaarse, vermoedelijk spontaan tot stand gekomen kruising van een witte muscat van Alexandrië met de blauwe trollinger. Laatstgenoemde variëteit groeit voornamelijk in de licht heuvelende Duitse streek Württemberg,  zijn kruising eveneens. De wijn die ik ervan proefde, was de MuskattroTrol4 (Small)llinger Rosé trocken 2013 van het 24 hectare tellende, door Rainer Schnaitmann (foto) geleide Weingut Schnaitmann. Impressies: oranje tint, druivig, verleidelijk muskaataroma, droge, zeer frisse smaak, elegant en zuiver bovendien. Een fles van deze zeldzame rosé kost €11,95 bij www.winterbergwijnen.nl. Nog een verrassing vormde de superieure Sauvignon Blanc 3Stern trocken 2013, mineralig fris, een tikje grassig en voorzien van fris fruit à la grapefruit. Hiervoor wordt €22,50 gevraagd.

VONDST29 (Small) . Het Portugese wijngebied dat voorheen Estremadura heette, draagt nu de naam van de hoofdstad, Lisboa. Hoewel het er toch zo’n 40 kilometer vandaan ligt, noordwestelijk. De streek telt ongeveer Lis4 (Small)7300 hectare. Een gedreven producent ter plekke is José Bentos dos Santos, gastronoom, auteur en vriend van de Rhône-reus Max Chapoutier. Op zijn schitterende,15,5 hectare bestrijkende bezitting Quinta do Monte d’Oiro produceert hij sinds 1997 Lis3 (Small)voornamelijk krachtige rode soorten die doorgaans pas na vier à vijf jaar worden uitgebracht en bestemd zijn voor liefhebbers van echt rijpe wijnen. Mijn favoriet is een witte, de Madrigal Viognier 2011. Ondanks zijn leeftijd heeft deze nog frisse zuren en blijven rijpe elementen in de achtergrond. Mild fruit van peer en citrus completeren samen met wat kruidigheid de buitengewoon plezierige smaak. Bij gebakken kalkoenfilet paste deze Portugees perfect. Een fles kost €19,95 bij www.gastrovino.nl.

VONDST30 (Small) . Om wat bij te verdienen nam filosofiestudent Johan Reyneke een baantje aan als wijngaardwerker – Rey1en raakte Reyn4 (Small)vervolgens zo begeesterd dat hij een eigen wijngoed begon. Op een heuvel, met aan de ene kant uitzicht over Stellenbosch met de bergen daarachter en aan de andere kant False Bay. Hij heeft daar 30 hectare met druiven beplant, die organisch worden gecultiveerd, en beschikt over nog eens 7 waar o.a. koeien grazen. Zijn eerste oogst, die van 1998, maakte hij in een boerenschuur, maar tegenwoordig beschikt Johan (1976) over een echte kelder. Waar ook wijnen van aangekochte druiven worden verwerkt, voor een totaal van 100.000 dozen. De Reyneke Chenin Blanc 2013 is superieur in zijn soort. Deze bleke wijn heeft zowel frisheid als diepgang, dankzij fruit van o.a. grapefruit, samen met een vleugje kruidigheid (mede vanwege een beetje houtcontact). Richtprijs €17,95. Net zo’n succes is de groen fruitige, grassige, licht kruidige en frisse Reyneke Sauvignon Blanc 2013 die drie euro minder kost. Verkooppunten bij www.dgswijn.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

Vondst_31 (Small). Naast zijn kostelijke witte wijnen maakt Gordon Russell van Esk Valley, Nieuw-Zeeland, ook formidabel rode. Esk2Zoals de Gimblett Gravels Esk Valley Winemakers Reserve 20Esk809, een compositie van 43 procent merlot, 30 malbec (al sinds 1992 in deze blend present) en 27 cabernet sauvignon. Gimblett Gravels refereert aan een met grijs gesteente bezaaide, voormalige rivierbedding van 800 hectare in Hawke’s Bay, gelegen op dezelfde afstand tot de evenaar als Bordeaux. De in Franse fusten opgevoede wijn smaakt jeugdiger dan verwacht en biedt nuances van zwarte vruchten, kruiden, bessen en roosteraroma’s. Eigenlijk is-ie net zo complex als een goede Bordeaux, maar dan krachtiger en kruidiger. Richtprijs circa €15. Verkooppunten via [email protected]

Vondst_32 (Small) Drou9 (Small). ‘Met als doel wijnen te produceren die de mooiste expressie van hun terroir vormen worden de druivenstokken op onze akkers met het grootste respect voor de gronden geteeld. Synthetische producten gebruiken we nDrou6 (Small)iet. Het microbiologische leven in de bodem is opmerkelijk.’ Véronique Boss Drouhin geeft aan met welke zorg de wijnbouw plaatsvindt op Domaine Drouhin Vaudon, dat binnen Chablis met ruim Drou3 (Small)38 hectare de grootste bezitting is die geheel biodynamisch wordt gecultiveerd. Om van de best mogelijke druiven de best mogelijke wijnen te maken gaat men op Domaine Drouhin Vaudon eveneens zeer zorgvuldig te werk. De Chablis en de Premiers Crus fermenteren niet in eikenhout, maar in roestvrijstalen tanks, de Grands Crus langzaam in gebruikte vaten. Zo ontstaan, stelt Véronique, ‘wijnen met frisheid,elegantie, ras en finesse’. Waarvan de Drouhin.Vaudon Montmains Premier Cru 2012 duidelijk getuigt. Zijn roosteraroma’s zijn niet overdadig, en zowel de frisheid als de mineralige ondertoon zijn kenmerkend. Delicieus. Adviesprijs €30, en verkoopinfo via www.walravensax.nl.

banner FAMILLE CASTEL Banner
Vondst_33 (Small). Om de zoveel tijd worden ze aangeboden als twee voor de prijs van één, de witte en rode 1725 van Barton & Guestier, herkomst Bordeaux. BG (Small)Het jaartal refereert aan het jaar dat Barton & Guestier in de stad werd gesticht, als wijnhandelshuis. Dus enige ervaring bij het creëren van Bordeaux-wijnen kan dit bedrijf niet worden ontzegd. Per traditie werd de witte 2012 samengesteld uit sauvignon plus sémillon. De eerste druif maakt ‘m uitgesproken fris, de tweede voegt iets toe van specerijen en een hint van drop, en samen leveren ze sappig groen fruit. Terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12 procent. Net iets krachtiger is de rode 2012, een elegant-ferme combi van merlot en cabernet sauvignon. Donkere tonen, rijp zwart fruit, een besje en een vleugje paprika zijn hiervan de elementen. Voor beide wijnen afzonderlijk wordt €9,99 per fles gevraagd, door www.jumbosupermarkten.nl.

Vondst_34 (Small)Bar2 (Small)Bar1 (Small) . Met verve leidt Aldolph Huesgen (de achtste generatie met die voornaam) het wijnhuis Villa Huesgen waarvan het hoofdkwartier ook uit een woonhuis bestaat. Het dorp is Traben-Trabach, de regio Mosel. En veruit de belangrijkste druif riesling. Daarvan maakt Adolph kenmerkende, zuivere, dus elegante, frisse wijnen. Een best bewijs is de met schroefdop gebottelde, eveneens naar een huis genoemde Barockhaus Riesling 2013, heel opwekkend en vief fruitig met elementen van zowel witte als groene vruchten. Aardig als aperitief, maar ook op zijn plaats bij frisse aangemaakte salades, sushi en  lekkerbekjes besprenkeld bij citroensap. De flesprijs ligt doorgaans tussen de €7,95 en €9,95. Adressen bij www.poot.nl.

Banner Jos Beeres definitief
Vondst_35 (Small)PN3 (Small). Hoog in de Argentijnse Valle de Uco, op 1100 meter, waar het ’s nachts heel koel wordt, drijft François Lurton een groot wijngoed van 136 hectare. Bodega Piedra Negra is de naam, en hij stichtte het anno 1992, samen met zijnPN4 (Small) eveneens in Bordeaux geboren broer Jacques. Een specialiteit van niet alleen heel Argentinië maar ook dit domein is Malbec. Zo heb ik genoten, bij een ontspannen lasagne, van de Piedra Negra Malbec Alta Colección 2013, een zacht kruidige, bijna licht peperige, stevige maar niet te zware wijn die voor €9,95 ook zongerijpt sappig zwart fruit offreert. In zijn soort net zo aantrekkelijk is de Piedra Negra Pinot Gris Alta Colección 2013, plezierig fris, fruitig een sappig. Deze kost €9,50. Verkoopinfo bij www.wijnverlinden.nl.

Vondst_36 (Small). Een van Zuid-Afrika’s minder bekende wijnregio’s is Tulbach dat aan drie zijden door bergen wordt omgeven. Sar8Het ligt 80 km van zee en 120 km ten noordoosten van Kaapstad. Een toonaangevend domein daar is Saronsberg dat over 500 hectare grond beschikt waarvan momenteel een tiende met druivensSar2 (Small)tokken is beplant. Een dit jaar terecht met goud bekroonde creatie, die twintig maanden houtopvoeding kreeg, is de Saronsberg Shiraz 2012, een gespierd en tegelijk expressief geheel met enerzijds markante roosteraroma’s en anderzijds gul zwart fruit. Geen wonder ook dat vorige jaargangen een topscore van vijf sterren ontvingen in de gezaghebbende Platter’s gids. Wild zwijn, brokkel- of blauwschimmelkaas, bij dat soort gerechten zal deze Saronsberg ongetwijfeld schitteren. Prijs €31,50 bij www.colaris.nl.

Vondst_37 (Small) . De momenteel door Lidl gevoerde actie Grands Vins de France doet vrezen dat deze organisatie vaak als een Lid2 (Small)stofzuiger door wijnkelders in Bordeaux en elders gegaan om restpartijen te vergaren van overrijpe, in principe onverkoopbare wijnen die allang gedronken hadden moeten zijn. Open Lid (Small)flessen van sommige soorten (beide à €24,99 per fles) heb ik niet eens aan de buren willen geven, de juichende beschrijvingen van sommelier Jan-Willem van der Hek ten spijt. De actie had misschien beter Vieux Vins de France kunnen heten. Van de zes geproefde wijnen vond ik er een wel aardig, hoewel het beslist geen hemelbestormer is: de in Nuits-Saint-Georges gebottelde Henri Larue Meursault 2011, een subtiel fruitige, gelukkig nog correct frisse, ferme wijn met een milde toonzetting, wat notigheid, een tikje toast en een een zacht kruidje. Prijs €19,99, zolang de voorraad strekt, zie www.lidl.nl.

Banner Aaldering 2

Vondst_38 (Small) PF4 (Small). Een veel betere Pouilly-Fumé dan de Silex 2012 van Domaine Champeau is nauwelijks voor te stellen. Wát een gave wijn. Levendig, goed gevuld en behoorlijk complex, met mineraligheid, buxus, grassigheid en frisse citrus. Geen wonder dat-ie een gouden medaille kreeg. De mannen achter deze Loire-wijn zijn twee neven, Franck en Guy Champeau die samen binnen Pouilly-Fumé (1240 hectare, ongeveer half zo veel als het  naburige Sancerre) 15 hectare met sauvignon blanc bezitten, de variëteit waarvan hun Silex werd vervaardigd. Ik zou niet aarzelen om deze wijn te schenken bij o.a. verse oesters, in plaats van een Chablis. Prijs €16,95 bij www.halvemaanwijn.nl.


Vondst_39 (Small)
Gau1. Ogen dicht en je roept waarschijnlijk ‘stevige Beaujolais!’. Want deze wijn heeft hetzelfde, duidelijk frisse fruit, bessig met wat zwart, smaakt bovendien zowel sappig als soepel – en leent zich perfect om op pakweg 16 graden te worden geschonken. Toch komt-ie uit een heel andere streek, namelijk Cahors en van een totaal andere druif: de Godou Exception Malbec 2013. Niet-klassiek gemaakt door Fabrice Durou op een wijngoed dat juist bekend staat om zijn wél-klassieke wijnen, Château de Gaudou. De importeur is www.colaris.nl, zie de banner, de prijs €6,95 (twaalfde fles gratis). Net als de vorige jaargang werd ook de 2013 met goud bekroond door een gezaghebbende Franse wijngids.

Vondst_40 (Small) Nele6 (Small). Derrick Neleman is, na o.a. By the Grape, aan zijn zoveelste wijnavontuur begonnen. Ditmaal door een biologisch lijntje te lanceren met zijn familienaam. De wijnen komen uit de streek Valencia, van een op 900 meter hoogte gelegen wijngaard bij het gehucht Casa del Rey (96 inwoners). En waar hij samenwerkt met de in Frankrijk geschoolde oenoloog, wijn- én biermaker Diego Fernandez Pons die werk verricht voor een stuk of vijf verschillende, milieuvriendelijke wijnbedrijven. Een sympathieke introductiewijn is de Neleman Tempranillo Monastrell 2013 die bijna fluwelig naar binnen glijdt met een zachte frisheid en wat rijp fruit. Muy simpático en geprijsd op €6,49. Verkoopinfo via www.neleman.org.

Banner_Alliance
Extra vondst (Small). Aan vineuze santa’s, aan wijnheiligen, heeft Chili geen gebrek. Een ervan bestaat sinds 1942 en heet Santa Helena. SH4 (Small)Exact twintig jaar terug werd het bedrijf overgenomen door een grote wijngroep die tegenwoordig San Pedro Tarapacá heet – en die deze dochter sindsdien verwend heeft met uitstekende faciliteiten, terwijl tevens een deels in Californië geschoolde wijnmaakster werd aangesteld, Maite Hojas (foto). Haar SH7 (Small)verantwoording is groot, want van maar liefst 334 hectare worden de druiven verwerkt. Voor sommige soorten, zoals de Santa Helena Varietal Sauvignon Blanc 2014, herkomstbenaming Valle Central, vindt de pluk ’s nachts plaats. Dat, plus een gisting bij zeer lage temperatuur (minder dan 14 graden Celsius) zal bijgedragen hebben aan het SH9 (Small)knisperend frisse karakter van deze wijn, die tegelijk een grassig, fris fruitig (grapefruit, limoen) aroma heeft. Prijs €4,99. Zachter smaakt de Santa Helena Siglo de Oro Chardonnay 2013, waarin zowel mild als fris citrusfruit present zijn, samen met wat perendrups en een nootje.Deze Valle Central kost €6,99. Een fraaie, vlezige, bijna romige rode is de Santa Helena Selección del Directorio Carmenère 2012 die vooral getypeerd wordt door rijpe cassis met een vleugje laurier en wat kruidig hout. Deze uit Colchagua Valley (waar Santa Helena is gesitueerd) afkomstige wijn werd op €8.99 geprijsd. Ga voor al dit heerlijke heiligs naar www.mitra.nl.

Culinaire combinatie (Small). Na haar studie bedrijfskunde werkte Frances Franken jarenlang in marketingfuncties bij Procter & Gamble, vervolgens even bij Gelredome/Vitesse en daarna in verschillende hoedanigheden bij Ahold om tenslotte, jongstleden mei, algemeen directeur te worden van Gall & Gall. Gezien die drukke baan vindt ze het ‘heerlijk om in het weekend te kunnen genieten met mijn man en vijf kinderen. Zaterdag is een echte sportdag, op zondag Francesgaan we ’s avonds uitgebreid met z’n allen thuis eten.’ Haar meest geliefde wijn-spijscombinatie beschrijft Frances als volgt. Mijn favoriete menu begint met vis. De door Gall & Gall gevoerde Clearwater Cove Pinot Grigio vind ik een super lekkere wijn bij een voorgerecht van paling, garnalen en zalm met toast, citroen, zout en peper. Deze wijn is afkomstig van het meest duuFrances1rzame domein in Nieuw-Zeeland, Yealands Estate. Duurzaamheid werd bij dit bedrijf echt bij alle aspecten doorgevoerd, zowel voor de druiventeelt als de wijnbereiding. Dit varieert van het laten grazen van kleine schaapjes in plaats van het gebruik van onkruidverdelgers tot het hergebruik van regenwater en de volledige energievoorziening door zonnepanelen. Voor het hoofdgerecht schakelen we over op vlees. Een van mijn favorieten is rack of lam gecombineerd met een smeuïge risotto waar overheen geschaafde Parmezaanse kaas. Een ideale partner daarbij is onze El Parador Reserva. Deze wijn uit Navarra heeft lekker veel smaak, waardoor hij het lam en de Parmezaanse kaas goed aan kan. Daarnaast heeft de wijn dankzij houtlagering ook een bepaalde rijpheid gekregen die mooi aansluit bij de risotto. Als gebied vind ik Navarra ook leuk. Het is veel minder bekend dan de Rioja, maar naar mijn Frances2mening komen er wijnen vandaan met een super goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook de persoonlijke benadering van deze wijnproducent, het huis Chivite, spreekt me aan; we hebben er een hele goede band mee. Afgelopen mei is Julián Chivite speciaal naar Nederland gekomen voor een proeverij met onze kaarthouders. Dit geeft voor mij aan welke enorme passie Julián voor zijn vak heeft. Zijn deskundigheid, persoonlijke betrokkenheid en verhalen inspireren me. En zelfs dat lijk je te proeven. Ter afsluiting van het diner drink ik het liefst een heerlijke Dow’s Aged 20 Years Tawny, met daarbij Stilton, Cheddar, crackers, verse druiven en pure chocolade. Het liefst bij het haardvuur, als de kids slapen.

 

Banner-LMVH

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw (Small)Oos0 (Small)
OVER DE OOSTZEE

. Het uitzicht over de donkerblauwe zee, een lichtblauwe lucht en een ondergaande zon die de verre, grijsblauwe wolken een fel oranje omlijsting geeft, genieten we van een glas Domaine Ste Michelle Brut, een mild frisse AmerikaOos3 (Small)anse belletjeswijn die vergezeld wordt door vers olijfbrood en een coquille met een pompoencurry. Zo begint de eerste avond aan boord van de Prinsendam, het kleinste schip van de vijftien die de Holland America Line (www.hollandamerica.com) over de wereldzeeën heeft varen. We zitten aan het raam van The Pinnacle Grill, het beste restaurant vanOOS1A (Small) de vier aan boord (diner $29, lunch $10). Ons eerste avondmaal wordt voortgezet met een dikke, ook qua smaak mooi geconcentreerde kreeftenbisque en drie lamskoteletjes (op verzoek met een pepersaus in plaats van een met munt). De Australische Shiraz erbij, Grant Burge Benchmark 2012, past er prettig bij, mede omdat we stiekem een paar ijsblokjes in het glas hebben gedeponeerd ($8,50, net als alle drankenOOS4 (Small) exclusief 15 procent bedieningsgeld). Eerder op de dag hebben kapitein André van Schoonhoven en diens voornamelijk Nederlandse staf, waaronder hotelmanager Cees Tesselaar, zich aan de passagiers voorgesteld. ‘De Prinsendam is net als een paar oude schoenen; ze zien er misschien niet zo mooi uit, maar ze zitten héérlijk’, zei de trotse gezagvoerder. Onze cruise gaat twee weken duren, grotendeels over de Baltische Zee, beter bekend als de Oostzee. Bestemmingen zijn niet alleen zes grote steden (waarover in de toekomst meer op deze site), maar ook een tweetal eilanden. Om daar te komen moet eerst het bijna honderd kilometer lange Kielkanaal worden gepasseerd. Dit is het drukste ter wereld, wat betekent lang wachten voordat er een plek vrijkomt in de eerste sluis. Niet alleen wordt de verloren tijd ’s anderendaags inOOS5 (Small)gehaald, maar als compensatie biedt de kapitein alle bijna achthonderd passagiers ook nog een glas bubbelwijn aan.

Uiteindelijk meert de Prinsendam af voor Bornholm. Dit Deense eiland heeft een kustlijn van bijna 160 kilometer en ontvangt de meeste zonne-uren van heel Denemarken. Per traditie wordt het door schoolkinderen bezocht, mede vanwege Hammerhus, de Oos7 (Small)grootste kasteelruïne van Europa. Het deels; 13e-eeuwse complex (links) domineert de noordwestpunt van Bornholm en ligt op 72 meter hoogte. De noordkust afzakkend – het eiland heeft de vorm van een wapperende vlag – bereik je steile Heiligdomsklippen en het daarbij gebouwde, witte Kunstmuseum. Bornholm is altijd al een trekpleister geweest voor kunstenaars. Er bestaat zelfs ene Bornhomse School, waarvan werken, veel eilandschappen en zeegezichten, centraal Oos8 (Small)in het museum worden geëxposeerd (voorbeeld links). Glas- en keramiekkunstenaarswaren en zijn op het eiland eveneens actief. Als de tijd meezit kan het museum vanuit de hoofdstad Ronne wordt bereikt met of een excursie of per gewone eilandbus (opstappen bij de markt), danOOS9 (Small) wel met een huurfiets. Ronne zelf, waar bij de helft van de dertigduizend zielen tellende bevolking woont, verrees rond de Skt Nicolaikerk. Deze heeft wit gepleisterde, dikke muren, een bruinrood dak en een vakwerktoren. Het bij herhaling uitgebreide bouwwerk toont van binnen een opvallend altaarschilderij dat Sven Harssteen Mikkelsten maakte in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het stelt Jezus voor die in een roeiboot met zeezieke discipelen het woeste water kalmeert. De bewoners van Ronne zijn per OOS10A (Small)definitie zeevarend. Vandaar dat in kerk, vanaf het boogplafond, een scheepsmodel hang (uit 1973, een fregat). Op enkele minuten lopen van de kerk bevindt zich de oudste stadswijk, een aantalOOS12 (Small) met kasseien geplavuisde straten met lage, stoere woningen die soms kleurrijk werden beschilderd. Alleen de hier en daar geparkeerde auto’s, enkele hoge lantaarnpalen en sprietige antennes geven aan dat de tijd er niet heeft stilgestaan. Het oudste pand (Gronnegade 4) dateert vermoedelijk uit 1550. De culinaire specialiteit van Bornholm is haring die drie tot vier uur boven brandend elzenhout werd gerookt. Om ervan te genieten moet je wel bedreven zijn in het verwijderen van de dunne graten. In een autostraat parallel met het rechthoekige marktplein ontdekken we de aardige, ruime Galeri Rasch, waar pentekeningen en andere moderne kunst tegen de witte wanden hangt. Oos11A (Small)Behalve zijn eigen bier heeft het tussen Denemarken en Zweden gesitueerde eiland ook zijn eigen wijnen, sommige gemaakt van aardbeien en bessen, andere van resistente druivenrassen, zoals witte solaris en rode regent. Daarvan heeft het wijngoed, Lille Gadegaard (links) zo’n tweeduizend stokken staan.

Verder noordelijk, richting Stockholm, bereikt ons schip de eilandstad Kalmar. Al van ver, het staat aan de kust en bij de haven, is de burcht van Kalmar te zien, het mooiste renaissancekasteel van Zweden. Dit werd 22 keer belegerd, maar niet één keer met succes. Van binnen is het ten dele 12e eeuwse gebouw mooier dan van buiten, dankzij prachtig gemeubileerde appartementen. Men bouwde de burcht om de nijvere handelspost Kalmar tegen de agressieve Denen te beschermen. Bovendien diende hij als de locatie waar de Scandinavische koninkrijken in 1397 een verbond sloten dat ze 105 jaar tot één staat zou maken en OOS14 (Small)dat 105 jaar heeft geduurd. Ook de door water omgeven stad Kalmar werd versterkt; een deel van de wallen, zoals aan de voet van de hoog oprijzende watertoren waarin tegenwoordig appartementen bestaan (beginfoto helemaal boven). Tussen de stad en het slot werd 11 jaar geleden een prachtig park aangelegd, deels in Japanse stijl. OOS16 (Small)Het kreeg als naam Tuin van Eden. Een opvallende gebouw daar is van buiten zwart geschilderde Kalmar Konstmuseum (zie de rubriek ’Galerie & Musea’). Opzij van het groene park ligt de kleine, vredige gamla stan ofwel oude stad die getypeerd wordt door stille, hobbelige straten, historische huizen, soms ook met een kunstenaarsatelier en kalmerend weinig autoverkeer (foto onder). Eenmaal in Kalmars huidige centrum met zijn rechte, haaks op elkaar lopende straten en een tweetal pleinen, is het niet alleen plezierig wandelen, doch tevenOOS17 (Small)s vertoeven op terrassen. Een paar winkelstraten zijn vandaag de dag voetgangerszones. Langs de Storgatan, in een een van de oudste trapgevelpanden ter plekke (1667), vonden we een leuke winkel waar behalve veel typen thee en koffie allerlei OOS18 (Small)ander smakelijks worden aangeboden, OOS19 (Small)waaronder Zweedse kazen. De zaak, waar een vriendelijke, perfect Engels sprekende schone achter de toonbank staat, heet Delikatesenbutik Gardeste & Kaffehandel. Storgatan verbindt beide plaatselijke pleinen, het kleinere Lamtorget met zijn fontein en terrassen en het dubbel zo grote Stortoget. Waaraan zowel 18e-eeuwse, gele stadhuis staat als Zwedens grootste barokkerk, de indrukwekkende Kalmar Kathedraal. Met de bouw daarvan werd in 1660 begoOOS20 (Small)nnen, maar vanwege oorlogen en gebrek aan materialen kwam hij pas in 1703 gereed. In tegenstelling tot barokke kerken in bijvoorbeeld Parijs of Rome draagt deze geen koepel, maar wel een magnifieke façade die door gouden vlammen wordt versierd (links). Het interieur met zijn 234 meter hoge schip werd niet overdadig, maar wel fraai gedecoreerd met kunst uit allerlei perioden. Een kleinere, ongeveer honderd jaar oudere kerk is de Kalmar Slottskyrka die van binnen juist wel rijk gedecoreerd is, en stelletjes uit heel Zweden graag komen trouwen. Geef ze eens ongelijk. Terug op de Prinsendam genieten we dag in, dag uit, van de glimlachende service, het comfort in onze hut, de gevarieerde maaltijden en het grote aanbod aan entertainment dat cruise director Linda Minnikin (‘the best ships are always friendships’) altijd vrolijk en met verve annonceert. Zoals de avondshows van de briljante Spaanse mime-goochelaar Rubèn Vilagrand, de knappe komiek Kevin Davane en de talentvolle ‘eigen’ zangers en dansers. Wat dit alles betreft voelden we ons op de Prinsendam een prins te rijk.

OOS21

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

. Wie vanuit de stad Mendoza in zuidwestelijke richting rijdt, parallel met de Andes en over doorgaans smalle, stille wegen, bereikt na ongeveer anderhalf uur de vineuze hotspot van Argentinië. Een immense, brede vallei waar tot zo’n dertig jaar terug vrijwel geen druivenstok stond, maar waar nu de hoogste wijngrondprijzen van het land worden betaald. De streek heet Valle de Uco – en de pionier daar was een Nederlander, Mijndert Pon.Profiel breed klein (2)Na eerst elders in tangoland vlees- en fruitfirma’s te hebben gesticht, kocht deze telg uit een bekende ondernemersfamilie begin jaren ’90 honderden hectaren in Uco, met als doel een wijngoed te beginnen. Hij doopte dit Salentein, net als zijn andere bedrijven. Argentijnen verklaarden Pon aanvankelijk voor gek, want het hoog gelegen dal werd te koud geacht voor wijnbouw. ’s Winters kan het er vriezen en sneeuwen, tijdens de lange, droge zomer koelt het vrijwel elke nacht af met zo’n 20 graden, en het is er ook winderig. Sal10 (Small)Maar Mijndert (dit voorjaar overleden, maar zijn drie kinderen en de bedrijfsstaf zetten het bedrijf voort) had zich goed laten adviseren, zette door en bewees dat de Uco Vallei als wijnstreek uitmuntend is. Inmiddels telt het druivenareaal van Bodega Salentijn een indrukwekkende 800 hectare, verdeeld over drie zones, van 1050 tot bijna 1700 meter hoogte. De afstand van de laagste tot de hoogste zone bedraagt 22 kilometer. Hoe hoger het perceel, des te koeler het microklimaat (minus een graad Celsius voor elke honderd meter). Bovenin groeien, tot nu toe, uitsluitendSal15 koel-klimaatrassen, als sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir. Die gewoSal12onlijk een maand later worden geoogst dan in de laagste zone. Dit alles vertelt hoofdwijnmaker José Antonio Galante die vier jaar geleden voor Salentein begon te werken – en sindsdien de wijnkwaliteit verder deed stijgen. Terwijl hij bovendien allerlei experimenten in gang heeft gezet. Echt trots is José Antonio (1973) op de twee toplijnen van Salentein, die van Single Vineyard en Primus. Terecht, ze zijn heerlijk. En behoren tot de allerbeste van heel Argentinië. De Primus Malbec 2011 is misschien zelfs de mooie Malbec die ik ooit heb geproefd. Massief van kleur, genereus, krachtig, levendig en beschaafd tegelijk, met een zachte frisheid, zeer rijp zwart fruit en een beheerste, fraaie houttoets; veel beter is niet te bedenken. Zijn schepper stelde hem samen uit Malbecs van twee verschillende terroirs. Een fles kost €32,50. Gelijk geprijsd is nog zo’n winnaar, de op vat vergiste en gelagerde Primus Pinot Noir 2011. Deze smaakt fluwelig zacht, ferm en stijlvol, met rijp rood fruit dat gaaf en niet te overheersend door wat kruidig hout wordt omlijst. Een eerdere jaargang werd geschonken bij het Sal5huwelijk van prins Alexander en Máxima. En dan zijn er de Chardonnays. De Single Vineyard Chardonnay 2012, waarvan de druiven op zo’n 1600 meter werden geplukt in het San Pablo Estate, is mineralig, opwekkend fris, citrusachtig, stevig van structuur en voorzien van wat milde vanille. Prachtig en een verrukkelijke vervanger van Chablis. Prijs €30,25. Totaal anders, veel romiger, met behalve vanille ook een hint van karamel en mild citrusfruit plus een partje peer, smaakt de Primus Chardonnay 2012 à €32,50. Voornoemde wijnen worden verkocht door www.wijnkring.nl en de www.salenteinshop.nl. Overigens werd het Argentijns-Nederlandse domein spectaculair vormgegeven. De bezoekers – vorig jaar dertigduizend – die via de lange, haakse, door druivenstokken Sal2 (Small)omzoomde oprijlaan arriveren, zien eerst geen conventionele kelder, maar een prachtig museum waar Mijndert Pon zijn privéverzameling van voornamelijk eigentijdse Argentijnse kunst en klassieke Hollandse schilderijen heeft ondergebracht. De collectie is van wereldklasse. In een zijvleugel van het complex, Killka (‘Welkom’) geheten, functioneert bovendien een groot restaurant. Recht achter het museum, en gescheiden daarvan door een wijngaard, staat de eigenlijke kelder – eveneens opmerkelijk van vorm. Op negen meter diepte liggen daar, in een hoge, bijna tempelachtige ruimte, duizenden rijpingsvaten, alle van Frans eikenhout. Elke gast van Salentein eindigt zijn of haar bezoek ook ondergronds, in een van de proeflokalen. En neemt ongetwijfeld allerlei bijzondere herinneringen mee.

*****

NOS (Small)

VINOSTALGIE (30)
Waarschijnlijk het mooiste provincieplaatsje langs de Donau is het eeuwenoude Dürnstein dat gemarkeerd wordt door zijn barokke kerk. Een wandeling door het historische centrum brengt je terug in de tijd. Tegelijk is Dürnstein een ware wijngemeente. Het ligt middenin Wachau, de beroemdste wijnstreek van Oostenrijk, en is tegelijk de zetel van een excellente wijncoöperatie.

 

 Mal1 (Small). De blauwe variëteit malbecMal4 (Small) gedijt goed op diverse soorten grond en in diverse weertypen. Zijn oorsprong is Bordeaux, maar daar werd hij na de vernietigende vorst van 1956 grotendeels vervangen door merlot. Diezelfde vorst bracht boeren van Cahors (foto brug van de gelijknamige stad), dieper in het zuidwesten, er juist toe over te stappen op malbec. Daar is het nu dan ook de eerste soort, die overigens meestal auxerrois of côt wordt genoemd.De Franse aanplant wordt echter ruimschoots overtroffen door de Argentijnse. Want de meeste malbec groeit in Mendoza, een Argentijnse provincie aan de voet van de Andes, ver ten westen van Buenos Aires. Daar zijn tien- tot twaalfduizend hectare met deze druif beplant, ongeveer dubbel zo veel als in heel Frankrijk.
DRUIF-1 (Small)Het waren immigranten die de malbec zo’n anderhalve eeuw geleden naar Mendoza brachten, waar hij Mal5 (Small)aanvankelijk ‘uva francesca’ werd genoemd, ‘Franse druif ’. Het klimaat in Mendoza is zonnig, warm en droog, wat als voordeel heeft dat plantenziektes vrijwel niet voorkomen. De druivenstokken blijven dus van nature gezond en hoeven nauwelijks te worden behandeld, wat goed is voor mens en milieu. Het benodigde water komt uit de nabije Andes, in de vorm van gesmolten sneeuw. Als wijn biedt rode MalbecMal7 (Small)(er bestaat ook rosé) veelal kracht, tannine en dus rijpingspotentieel, behalve wanneer het eenvoudiger soorten betreft. De Argentijnse versie pleegt ook kruidigheid, donkere aroma’s en rijp zwart fruit te hebben.
Soorten Malbec
Een ster duidt op een goede tot zeer goede gemiddelde kwaliteit: Argentinië*, Australië*, Chili*, Frankrijk (het is de dominerende druif van Cahors, wordt geteeld in Touraine, en heeft een ondersteunende functie in Bordeaux en andere zuidwestelijke regio’s)*, Italië, Verenigde Staten*.
Malbec smaakt lekker bij
VLEEScajunschotels, chili con carne, Chinese vleesgerechten,empanadas (met gekruid vlees en groente gevulde Mal9 (Small)deeghapjes,erg populair in Zuid-Amerika), Indiase vleesgerechten, Irish stew, geiten- en lamsvlees van de grill, Mexicaanse vleesgerechten,rundvlees (foto), schapenvlees, stoofschotels, veel Surinaamse en Turkse vleesgerechten.
WILDjachtschotel, springbok, wild zwijn, wildbraad.
GROENTEgerechten met bospaddenstoelen/of truffel.
KAASCantal, Goudse (belegen tot oud), Manchego en andere schapenkaas, Roquefort en soortgelijke blauwschimmelkazen.

. Een van de aantrekkelijkste  Nederlandse wijntijdschriften is voor mij Perswijn, vanwege de zeer gevarieerde, zeer deskundig artikelen en reportages, de imponerende hoeveelheid proefnotities, de vaak kritische columns en de talrijke foto’s. Ermee kennismaken kan voordelig, via een proefabonnement (drie nummers voor €17,50). Ga hiervoor naar www.perswijn.nl (tabblad Abonnement).smakelijk-lezen-v2Een ander, veel jonger wijnmagazine dat ik graag lees en bekijk, is WineLife, gezien zijn altijd rijke, ongelooflijk gevarieerde  inhoud, luchtige toonzetting en aantrekkelijke vormgeving. Een proefabonnement (drie nummers voor €15) is te bestellen via www.winelifemagazine.nl (tabblad Abonneer). Een derde, reeds lang bestaand wijntijdschrift is Proefschrift, dat in de loop van 2013 inhoudelijk steeds interessanter werd en vooral bestemd is voor ‘gevorderden’ en professionals. Zes nummers kosten €50 en als je de Proefkrant erbij wilt ontvangen, betaal je €10 meer. Zie www.proefschrift.nl (tabblad Abonnement).

In Vino Vrolijkheid cover . Mijn nieuwste boek is nu verschenen, in een gewone paperbackversie en als E-book. Het heet In vino vrolijkheid en vormt een glimlachende, anekdotische terugblik op 45 jaar zwerven door de wereld van de wijn. Ik vertel ook hoe het allemaal begon (dankzij… bier), wat ik achter de schermen meemaakte tijdens het maken van grote boeken (Bordeaux, Bourgogne) en tv-series (Koken met sterren, AVRO’s Wijnwereld) en over ontluisterende proeverijen, terwijl eveneens leerzame ontmoetingen met legendarische wijnmensen ter sprake komen – en nog veel meer. De uitgever is Aerial. De boekhandelseditie kost een tientje, het E-book €4,99. Op de pagina ‘Media’ van deze website staan twee filmpjes waarop ik iets over het boek vertel c.q. een deel van een hoofdstuk voorlees. Met als motto: ‘Een gebottelde wijn moet lekker smaken, een gepubliceerd boek moet lekker lezen.’

 Etiket oktober
Anno 1951 plantte Sir Guy Salisbury Jones in Hambledon (graafschap Hampshire, Zuid-Engeland) de eerste naoorlogse commerciële wijngaard, met pinot meunier en seyval blanc druiven. Op minder dan een mijl afstand ligt Broadhalfpenny Down, de bakermat van het cricketspel; de regels daarvan werden in 1760 vastgelegd. Dit schrijft Bert Wentzel, [email protected] uit wiens grote verzameling dit zeldzame label afkomstig is.