HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – APRIL 2014

Nieuwsgierig heb ik de afgelopen weken weer tientallen wijnen geproefd, met als doel de aantrekkelijkste in de vorm van vondsten in dit webmagazine te vermelden. De oogst was rijk: ik ontdekte meer dan dertig écht lekkere wijnen uit Oostenrijk, Chili, Frankrijk, Slovenië, Argentinië, Spanje en Australië. Voorts neem ik je mee naar het Franser-dan-Franse Québec en wordt ’s werelds meest geplante druivenras gepresenteerd. Een nieuwe culinaire combinatie en een verrassende combinatie met wijn en chocolade verschijnen eveneens, plus andere wijnwetenswaardigheden. Smakelijk lezen!

 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner Jos Beeres definitiefvondst van de maand (Small). Authentiek Oostenrijks is de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Dus samengesteld uit allerlei druivenrassen. Ik kende alleen de versies uit GR_11 (Small)Wien, de wijnstreek van Wenen, maar heb nu ook een variant uit Weinviertel in Niederösterreich ontdekt.  Het betreft de Groiss Gemischter Satz 2013. Die wijnmaakster Ingrid Groiss voornamelijk componeerde uit grüner veltliner, chardonnay, riesling, mülleGR7 (Small)r-thurgau, weissburgunder (ofwel pinot blanc) en roter veltliner. Van dit zooitje heeft Ingrid – op de foto in haar ongeveer 10 hectare tellende wijngaard die een halve eeuw geleden door haar grootmoeder werd geplant  – geen zooitje gemaakt. Maar een delicieuze dorstlesser: sappig, opwekkend, loepzuiver en levendig, met zowel de hartigheid van grüner veltliner als fraaie fruittonen van licht kruidige witte en citrusvruchten. Losse flesprijs €12,50, bij zes flessen betaal je €10,95. De importeur is www.okhuysen.nl.

vondst-1 (Small) AH2 (Small). Op initiatief van Gert Zwitser, Albert Heijns grote wijnbaas (links) is vorige maand bij ‘s lands grootste wijnverkoper het wijnschap op de schop gegaan. Als consument ben ik daar best blij mee. Want de nieuwe indeling – in alle ongeveer negenhonderd supers van AH, zelfs de kleine in Abcoude, zie mijn foto – is niet meer de traditionele op land en streek, maar op smaak. Rode wijnAH1 (Small)en bijvoorbeeld staan nu gegroepeerd onder Fruitig, Soepel en Stevig. Ook het assortiment veranderde. Het werd verrijkt aan de bovenkant (zeg maar vanaf €7) en verbeterd aan de onderkant. Ik zag bijvoorbeeld een nieuwe reeks naar hun druif genoemde variëteitswijnen à €3,79 (in kwart PET-flesje à €1,75) en half zoveel huiswijnen in liters. Enkele van die betere nieuwkomers heb ik inmiddels geproefd. Briljante waar voor hun geld biedt een duo uit Chili’s noordelijke, koele Valle del Limarí. De MAH3 (Small)aycas de Limarí Chardonnay 2013 smaakt zowel notig als fruitig en verslaat in zijn prijsklasse elke soortgenoot uit Bourgogne. Hetzelfde geldt voor de Maycas Pinot Noir 2013, een Chileense charmeur die de mond gul vult met vooral rijp fruit van rode en zwarte vruchtjes. De flesprijs van beide Bourgogneachtige wijnen bedraagt 8,99.

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_Cvondst-2 (Small). Je zSM3 (Small)ou ze ‘schone slapers’ kunnen noemen: wijnen die stilletjes op het schap staan, maar die, eenmaal ontwaakt in het glas, ontzettend lekker blijken te zijn. En bovendien niet veel kosten. Passend in dit plaatje zijn de wijnen uit Saint Mont, een klein, landelijk gebied van nog geen 800 hectare in het groene departement Gers. Vrijwel alle wijnen daar worden gemaakt door Plaimont, een eminente coöperatiegroep (luchtfoto hoofdkelder) die in Saint Mont SM5 (Small)voornamelijk werkt met regionale, handgeplukte druivenrassen. Over de witte Saint Mont 2012 noteerde ik ‘Alternatief voor Grüner Veltliner!’. De wijn heeft behalve frisse zuren en groen fruit eenzelfde hartigheid als de trots van Oostenrijk – maar kost minder, meestal ongeveer een euro of vijf, net als beide ander soorten. Ook heel geslaagd is de bleek roze, nu instromende rosé Saint Mont 2013: opwekkend fris, elegant, voorzien van rood zuurtjesfruit en een pietsie kruidig. In de rosé Saint SM6 (Small)Mont 2011 – net als de rosé gecomponeerd uit tannat, pinenc en cabernet sauvignon – bood de vieve, niet te zware noch te lichte smaak donkere elementen (o.a. van katjesdrop) fruit van bessen plus zwarte vruchtjes en een zachte kruidigheid. We hebben ervan genoten bij Limburgs stoofvlees. Onder verschillende merknamen kunnen wakkere wijnliefhebbers deze slapers te vinden. Bij www.c1000.nl  en www.jumbosupermarkten.nl heten ze Duc de Termes, bij www.wijnenvanplus.nl Duc de Meynan en bij een hele reeks kleinere supermarktketens La Boiseraie.

vondst-3 (Small)Pamp (Small) . Hij drinkt lekker door bij gehakt, lasagne, sudderlapjes en noem maar op, de Pampas del Sur VE Merlot 2013 uit Mendoza. Je ruikt het al een beetje en het komt sterker terug in de prettige, soepele smaak: iets van katjesdrop. Dat, met vaak ook laurier, behoorlijk kenmerkend is voor welke merlotwijn dan ook. Voorts is in de achtergrond vaag wat zwart fruit present. De VE (staat voor Vineyard’s Expressions) is te vinden bij Dirk van den Broek, www.dirk.nl, en Dirck III, www.dirckiii,nl (zie ook de banner), voor €4,99. Bovendien wordt de wijn geschonken in de Van der Valk Exclusief hotels, als onderdeel van een leuke kortingactie.

vondst-4 (Small) . ’t Is inmiddels een beproefd recept: wijnen creëren uit niet één variëteit of uit één streek, Trio1 (Small)maar consequent uit drie. Het werd bedacht een van Chili’s bekendste  wijnmakers, Ignacio Recabarren (foto), voor het merk Trio van Concha y Toro. Alle vier de wijnen met de titel Trio verdienen het predicaat uitstekend, zoals de frisse, grassige, licht fruitige en eigenlijk best rijke Trio Sauvignon Blanc 2013 waarvan de druiven uit drie valleien kwamen. Bakermat voor de Trio Merlot Carmenère Syrah 2012 daarentegen isTrio2A (Small) alleen de Rapel Valley. In deze soepele, behoorlijk gulle, donkerrode wijn worden donkere aroma’s fraai gecombineerd met fruitige, van zowel bessen als zwarte vruchtjes, dit alles subtiel omkaderd door wat kruidig hout.  Alle Trio’s kosten €7,99 per fles, bij Albert Heijn, www.ah.nl.

vondst-5 (Small) Fon1 (Small). Beschaafd, stijlvol en aimabel, dat is witte Château de Fontenille, een knappe compositie van 40 procent sauvignon blanc, 25 sémillon, 20 muscadelle en 15 sauvignon gris. Een druivenmix die eigenlijk alleen binnen Bordeaux wordt gebruikt, in dit geval in het grote district Entre-Deux-Mers. AnnoFont2 (Small) 1989 streek  Stéphane Defraine, een Belg, daar neer, bij het dorp La Sauve. Om er sindsdien van 49 hectare voorbeeldige wijnen te creëren. Zijn 2012 was een combinatie van zachte zuren, sappigheid, elegantie en een frisse fruitmix (witte, groene en citrusvruchten) en de 2013 doet er niet voor onder. Bestemd voor lekkerbekjes én lekkerbekken. Hij is geprijsd op €9,40 of €8,35 bij zes. Importeur is Wijnkoperij Okhuysen, zie de banner of ga naar www.okhuysen.nl

Banner WINELIFE pupuizvondst-6 (Small). Na geselecteerd te zijn voor KLM World Business Class is hij nu ook verkrijgbaar in wijnspeciaalzaken, de Jardin de Jules 2012 van Domaine de la Clapière. Dit bij PézenasJJ1 (Small) (Languedoc) gesitueerde domein van 36 hectare werd in in 2006 gekocht door SophJJ8 (Small)ie en haar man Xavier en Sophie Palatsi, die vervolgens geheel renoveerden. Sophie komt uit de bekende wijnfamilie Castel en bewaakt de wijnkwaliteit van de gehele gelijknamige groep. Inclusief die van haar eigen bezitting. Haar Jardin de Jules, een Pays d’Oc, vormt een sappig samenspel van besfruit, rijpe zwarte vruchtjes en donkere aroma’s. Dat op zijn beurt smakelijk samengaat met  biefstuk, lamsvlees en harde kaas. Voor wie het wil weten, de gebruikte druivenrassen zijn 50 procent merlot, aangevuld door 20 carignan, 20 syrah en een ‘vertrouwelijke’ 10 cabernet sauvignon. Adviesprijs €8,49; verkooppunten via sales@groupelfe.com.vondst-7 (Small) Lug2 (Small). Van zo’n 1100 hectare langs de oevers van het Gardameer wordt Lugana gewonnen, die een van Italië’s betere witte wijnen kan zijn – zo bewijst de Pratello Lugana 2013. Waarbij Pratello het domein is, gehuisvest in een solide villa, en Vincenzo Bertola de maker. Die in totaal 66 hectare met druivenstokken beheert, verdeeld over diverse herkomstbenamingenLug4 (Small). Voor zijn Lugana gebruikt hij alleen het regionale, laat rijpende ras turbiana. Waarvan het sap keurig bij lage temperatuur wordt vergistLug8A (Small) in tanks van roestvrij staal. De 2013 is levendig en smakelijk, met een frisse kern en licht gekruid fruit (witte vruchten, perzik en andere citrus) plus een hint van griottendrop. Een verrukkelijke voorjaars- én viswijn. Zijn prijs bedraagt  €12,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

vondst-8 (Small) . De levensgenietende graaf Laurent de Bosredon is niet alleen de grootste maker van Ber5 (Small)Monbazillac, de legendarische dessertwijn, maar tevens een dynamische producent van Bergerac. Beide brengt hij zowel uit met de naam van zijn wijngoed, Château Belingard, als met zijn familienaam, Bosredon dus. Zijn Bosredon Monbazillac 2010, eenBer4 (Small) blend van sémillon en muscadelle, smaakt goed zoet en tegelijk elegant, naar gekarameliseerd wit fruit vooral – en zal deksels lekker zijn bij appeltaart en tarte tatin. Een halve liter kost doorgaans €9,75. De rode Bosredon Bergerac 2011 werd gecomponeerd uit een meerderheidBer6 (Small) merlot, aangevuld door cabernet sauvignon en cabernet franc. Donkere tonen, denk aan laurierdrop, domineren, maar ook bessen en zwarte vruchtjes kijken om de hoek. Het geheel doet sterk denken aan een rode Bordeaux en is best betaalbaar bovendien, namelijk €6,95. Verkoopadressen zijn op te vragen via info@intercaves.nl.

vondst-9 (Small)Camp (Small) . Lekker, niet te schraal en flink fruitig wit voor €3,99? Een Chardonnay zelfs?  Dat kan, getuige de Campañero Chardonnay 2013. Deze Chileense charmeur, waarvan de druiven groeiden in de lange, lange Central Valley, trakteert op mild citrus en tropisch fruit, een hint van notigheid, frisse maar geenszins strenge zuren en een medium body (niet te licht noch heel vol). De aanbieder is Plus, zie de website www.wijnenvanplus.nl.

Banner Coolvaria-1vondst-10 (Small). De Fransman Jean Bousquet bezocht de Argentijnse provincie Mendoza voor het eerst in 1990, raakte enthousiast over het natuurlijk wijnpotentieel, en kocht er acht jaar later eenBous5 (Small) grote grondbezitting. Deze ligt op 1200 meter hoogte in de Tupungato Valley (binnen de Uco Valley) en bestrijkt 240 hectare. Bovendien ging Jean er wonen. Zijn wijnen, geproduceerd Bous8 (Small) van organisch geteelde druiven, worden naar 45 landen verscheept.  Een van de beste hier verkrijgbaar is de Domaine Bousquet Malbec Reserve 2011. Net als eigenlijk alle rode Bousquet producten is ook deze wijn donkerrood, vlezig, krachtig, intens en zelfs heftig, terwijl hij schakeringen biedt van hele rijpe bessen, waaronder wat cassis, zondoorstoofd zwarte vruchten, kruidig hout en milde roostertonen (dankzij tien maanden op vat). Behalve malbec werden kleine delen cabernet sauvignon, merlot en syrah verwerkt. Adviesprijs €9,95. Verkoopadressen via www.wijnproevers.nl.vondst-11 (Small) Alb5 (Small). Tot voor kort was de Albariño “Alba Signature” 2012 betrekkelijk beperkt verkrijgbaar, maar bij Albert Heijn hebben betere, duurdere wijnen beduidend meer distributie gekregen via het nieuwe schappenplan. En dus is de Alb1 (Small)Rías Baixas uit Spaans Galicië nu in circa 800 supers verkrijgbaar in plaats van 120. Móóí. Want het is een heerlijk productie: vief, stevig en fruitig, met elementen van witte, groene en citrusvruchten. Plus een heel klein plezierig bittertje. De prijs van deze kostelijke coöperatiewijn is €7,99.

Banner Wijnoutletvondst-12 (Small). Terwijl Saint-Emilion zelf 5500 hectare met druivenstokken heeft, moet de satelliet- ofwel buurgemeente Puisseguin het met veel minder doen. Namelijk 750 hectare. Wat dus resulteert Bel5 (Small)in én veel minder volume én een geringere bekendheid én lagere wijnprijzen. Voor een kwaliteit die toch dicht in de buurt van de grote broer kan komen. Zo’n Puisseguin-Saint-Emilion van niveau is Château Bel-Air 2011. Door Gregory Dubard (uit de nabije Bergerac) vervaardigd uit 90 procent merlot BEL3 (Small)plus de cabernet franc. Voorts werd deze nog vrij jeugdige, dus enigszins frisse wijn, afkomstig van een 8,5 hectare tellende akker uit één stuk, klassiek opgevoed in eiken vaten. Waarvan een derde nieuwe, gedurende een jaar. De merlot geeft ‘m zowel drop- en laurierachtige tonen als rijp zwart fruit en een zachte tannines, de vatrijping voorziet ‘m van wat zacht kruidig hout en een vleugje vanille. Prijs €16,95 bij www.degoudenton.nl of zie de banner.vondst-13 (Small) . In het kleine Katzenthal, hartje Alsace, is het domein Meyer-Fonné gevestigd. Waar niet alleen druiven verwerkt worden uit het eigen dorp, maar uit nog zes andere gemeenten.MF2 (Small) De 13,5 hectare van Félix Meyer (1970, foto) liggen dus zeer verspreid. Hij rooide de voor hem oninteressante MF1 (Small)sylvaner, maar werkt wel graag én goed met pinot blanc. Een smakelijke getuige daarvan is de Meyer-Fonné Pinot Blanc 2012 die perfect past binnen zijn profiel. Dat bestaat uit vriendelijke, dus niet te strenge zuren, sappigheid en heel licht gekruid wit fruit, met nog een klein bloemetje in het parfum. Verrukkelijk bij vis, hartige taarten en straks verse asperges. Prijs €9,25 bij www.colaris.nl of klik op de banner.

vondst-14 (Small) Tri5 (Small). Hij begint al behoorlijk rijp te worden, de Domaine Trianon Excellence 2011. Wat ‘m vooral geschTri3 (Small)ikt maakt voor liefhebbers van zachte rode wijnen. In de vrij stevige smaak zijn kruidigheid en specerijen eveneens present, samen met nog wat restjes besfruit. Op een – mij onbekend – concours in Lyon won deze Saint-Chinain (3300 hectare in Zuid-Frankrijk, foto) een gouden medaille, maar da’s alweer twee jaar geleden. Voor €5,79 schaf je deze aimabele wijn aan bij Plus, zie www.wijnenvanplus.nl.

vondst-15 (Small). Wat leuk om weer eens een Orvieto te vinden. De rond het gelijknamige, in Umbria gelegen orv1heuveldorp genoemde witte wijn die om mysterieuze redenen buiten beeld – en buiten veel winkels – is geraakt. Terwijl hij vaak enigszins vergelijkbaar is met een Pinot Blanc of lichte Chardonnay. Dat laatste laat zich makkelijk verklaren. Want de  Orvieto Classico La Piuma 2012 werd samengesteld uit niet alleen  de autochtone druif grechetto, maar Orv3 (Small)tevens wat trebbiano  én chardonnay. De wijn smaakt tamelijk fris, flink sappig en is voorzien van zachte fruittonen. We hebben er thuis van genoten bij licht gekruide ‘eitjes’ van zalmtartaar in een ‘nestje’ van dun gesneden groene asperges, aangemaakt met olijfolie en azijn. Flesprijs €4,49 bij www.dirckiii.nl of zie de banner.

vondst-16 (Small) . Filmsterren Brad Pitt en Angelina Jolie zijn op weg om ook wijnsterren te worden. Want hun Mir1 (Small)Provençaalse rosé heeft score van 90 en meer punten gekregen in Engeland én Amerika. Als eigenaren van Château de Miraval, even buiten het organische dorp Correns, hebben ze de wijMir3 (Small)nterrassen laten renoveren en zijn vervolgens een partnership aangegaan met de familie Perrin (eigenaresse van o.a. Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape). De Miraval rosé 2013 componeerde Marc Perrin uit cinsault, grenache, syrah en wat witte rolle. Variëteiten die samen een bleekroze, harmonische rosé gaven die de mond heel prettig vult met sappig, licht gekruid drups- en zuurtjesfruit van voornamelijk rode vruchten. ‘t Is een Côtes de Provence met allure – maar ook een navenant prijskaartje, €18,95.  De fraai gepresenteerde wijn wordt geïmporteerd door www.wijnspeciaalzaak.nl.

vondst-17 (Small)Gou_11 (Small). Van een kleine 40 hectare binnen Montravel komt een lekkere lentewijn: witte Domaine du Gouyat 2013. Waar Montravel ligt? Even GOUY (Small)westelijk van het stadje Bergerac en grenzend aan de regio Bordeaux. Het is geheel onduidelijk waarom deze herkomstbenaming werd gecreëerd, maar dat geldt voor veel Franse appellations. Hoe dan ook, de uit sauvignon blanc en sémillon samengestelde wijn vormt een plezierig geheel van fris, groen fruit (grapefruit, appel), een beetje grassigheid, een snuifje kruiden, een beheerste 12 procent alcohol en een vief karakter. Heel geschikt om het voorjaar mee te vieren. Flesprijs €7,50 bij www.degoudenton.nl of zie de banner.vondst-18 (Small) . De naam Mandela is nu ook verbonden met wijn. Want Makaziwe (‘Maki’), de academisch geschoolde, zeer ondernemende oudste dochter van Nelson Mandela, is Man1 (Small)met háár oudste dochter, Tukwini, die ook uitstekend geschoold werd en veel bedrijfservaring opdeed, een wijnbedrijf begonnen. Dit heet House of Mandela en werkt nauw samen met twee Kaapse wijncoöperaties, Citrusdal en Du Toitskloof. Een deel van deMan2 (Small) opbrengst gaat naar goede doelen en sowieso dragen de wijnen het stempel van Fair Trade. Van de vier hier beschikbare wijnen, alle herkomstbenaming Western Cape, heeft mijn voorkeur de House of Mandela Sauvignon Blanc 2013, een gave, vriendelijk grassige en tegelijk plezierige fruitige (kruisbessen, hint peer en meer) vis- en saladebegeleider die, net als de drie andere soorten, €5,49 kost bij diverse kleinere supermarktketens, waaronder Coop, Deen, Hoogvliet, Nettorama, Plus (www.wijnenvanplus.nl) en Vomar.

vondst-19 (Small). Het romantische, heuvelige wijngebied Goriska Brda  ligt in westelijk Slovenië, niet ver Slov1 (Small)van de grens met Italië. Een naar het gebied genoemde coöperatie aldaar, waarbij 480 families zijn aangesloten, maakt  sympathieke wijnen die dat tevens zijn qua prijs. Zoals de Slovenian Family Wines Cabernet & Merlot 2012. Die rijper, bruineSlov2 (Small)r, oogt dan smaakt. Want hij is nog behoorlijk levendig, met prettig wat mild fruit van voornamelijk zwarte vruchten. Denk aan met name bramen, met hints van pruimen en cassis. Voorts is er de Slovenian Family Wines Chardonnay 2013. Gezien zijn frisse stijl, met zelfs een minieme tinteling op de tong, en groene fruit, noteerde ik ‘Chardonnay à la Sauvignon Blanc’. Beide Brda wijnen kosten €4,99 bij www.spar.nl en €5,99 bij www.mitra.nl.vondst-20 (Small). Tien jaar terug nam Sylvain Loichet de wijngrond van zijn grootouders over en begon daarmee onder zijn eigen naam een nieuw Bourgogne-domein. HPV5 (Small)et bestrijkt 8 hectare, verdeeldLoi5 (Small) over maar liefst zes verschillende dorpen. Voorts koos Sylvain voor een organische manier van wijnbouw. In zijn kelder te Chorey-lès-Beaune maakt hij inmiddels kostelijke wijnen, waaronder de witte Pernand-Vergelesses Les Belles Filles 2012. Die vergist en gelagerd werd, negen maanden, in gebruikte fusten van eikenhout. In zijn intense geur biedt de wijn een melange van noten, citrusfruit, groene appel en rokerigheid – aspecten die ook terugkomen in de fraaie, nog jonge, opwekkende smaak. Deze blanke Bourgogne vraagt nog een paar jaar flesrust voordat-ie op zijn mooist is. Prijs €27,50 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

VONDST21 (Small) OR1 (Small). Behalve de Provence is ook de Languedoc een beste bron voor droge rosés. Dit wordt weer eens overtuigend gedemonstreerd door de Château Ollieux Romanis Cuvée Classique 2013. Deze komt uit de Corbières van een 75 hectare bestrijkende akker die al tien jaar milieuvriendelijk wordt bewerkt. En waar de opbrengst per hectare laag is; voor deze uit grenache en cinsault samengestelde rosé slechts 35 hectoliter. We zien een bleek oranje kleur, ruiken kruidig fruit en proeven een elegante, uitgesproken frisse, licht kruidige smaak met in zijn aroma zuurtjesfruit. Laat de zomer maar komen… Onlineprijs €8,50 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

Banner Pampas del Sur Valk nieuwVONDST22 (Small) . Misschien wel de betaalbaarste Grüner Veltliner hier op de markt is de KGrüner Veltliner K Lössterrassen 2013. Want die kost slechts €4,59, bij www.aldi.nl De K staat voor de Oostenrijkse, aan de Donau gelegen stad Krems, want daar is de producent gevestigd, Müllner. Maar de herkomstbenaming is de meer overkoepelende Niederösterreich. Specerijen, inclusief een pepertje, zijn in deze uitgesproken frisse, tamelijk slanke wijn markanter aanwezig dan groen fruit, wat hem enigszins hartig doet smaken. En breed inzetbaar maakt bij o.a. salades, mosselen en vis.VONDST23 (Small) JR2 (Small). Een van Oostenrijks verrassendste rode wijnen is Pinot Noir. Met name die uit het Thermenregion, een kilometer of 30 bezuiden Wenen, kunnen verrukkelijk zijn. Hetgeen te danken is aan zowel kalkhoudende, Bourgogneachtige gronden als het getemperde microklimaat. Altijd lekker vind ik de Pinot Noir van Johanneshof  JR (Small)Reinisch. Een familiedomein dat verve geleid wordt door de gebroeders Michael, Hannes en Christian Reinisch (van links naar rechts op de foto). En dat 40 hectare omvat, geheel organisch bewerkt, waarvan een kwart beplant met pinot noir. Het oogstjaar 2011 wordt, net als voorafgaande versies, getypeerd door een zachte structuur en rijp rood fruit plus subtiele, kruidige houttonen – heel verleidelijk. Prijs €12,90, verkoopinfo via www.imperialwijnkoperij.nl.

VONDST24 (Small). Een verse, vrolijk makende verschijning op de schappen van Jumbo, Sep2 (Small)Sep1 (Small)www.jumbosupermarkten.nl,komt uit South Eastern Australia en is een melange van twee witte druivenrassen. Ik heb het over de Seppelt Heritage Chardonnay Semillon 2012. Perzik en ander mild citrusfruit, samen met wat appel en peer, aangevuld door wat notigheid typeren vrij stevige, prettig frisse wijn. Een fles kost €7,99. Seppelt werd gesticht  in 1851, het is een wijnhuis met veel historie – en een traditie van kwaliteit.VONDST25 (Small)Jau8 (Small). Tot de mooiste droge witte wijnen van Bordeaux behoren die van Pessac-Léognan. HunJau7 (Small) dimensies krijgen ze deels van een gisting en rijping in eiken houten vaten. En hun druivenrassen zijn vrijwel altijd sauvignon blanc en sémillon. Weet je wat, dacht Hugh Ryman, in mijn streek Bergerac kan ik dat ook. Aldus ontstond de witte Mirabelle du Château de la Jaubertie 2012. ’t Is een ongefilterde klassewijn waarin milde roosteraroma’s, aangename zuren, wat kruidigheid, sap en wit fruit harmonisch met elkaar verkeren; het hout domineert net niet. Met in gedachten kalkoen, kip, konijn en stevige vissoorten is dit een prima partner. Fles €14,40 bij www.lesgenereux.nl  of zie de banner.

banner bellinghamVONDST26 (Small). Ook in Chili maken ze tegenwoordig knisperend frisse Sauvignon Blancs. Alp1 (Small)Waarvoor de druiven meestal in koele, niet  ver van de oceaan liggende streken worden geoogst. Een verrukkelijk én betaalbaar voorbeeld is de Apalca Sauvignon Blanc 2013. Voor €5,39 krijg je daarmee een uiterst verkwikkende wijn die tegelijk tamelijk stevig smaakt (net als soortgenoten uit Nieuw-Zeeland), met flink wat grassigheid (ook Nieuw-Zeelands) en frisse fruittonen, zoals van grapefruit. De aanbieder is C1000, www.c1000,nl.

VONDST27 (Small)Ij (Small) . Hij is bestemd voor liefhebbers van zachte, stevige rode wijnen, de Ijalba Crianza 2009 uit Rioja. Zijn bruinige kleur geeft al aan dat hij behoorlijk  rijp is, hetgeen bevestigd wordt via de bijna fluwelige, door milde vanille en vriendelijk besfruit gemarkeerde smaak. ‘t Is een biowijn bovendien, aangezien hij vervaardigd werd van ecologisch gecultiveerde tempranillodruiven, aangevuld door 10 procent graciano. En die vanille komt van een jaar rusten in eiken fusten. Albert Heijn, www.ah.nl, rekent €7.99 per fles.

VONDST28 (Small). Vorige maand hEh1 (Small)eb ik een aantal varianten van Grüner Veltliner geproefd, de trots van Oostenrijk. Wat betreft kwaliteit en prijs won erEh3 (Small) één wijn met vlag en wimpel: de met schroefdop gebottelde Josef Ehmoser Grüner Veltliner Von den Terrassen 2013. Geboren in de löss- en terraEh2 (Small)srijke regio Wagram (boven). ‘t Is een levendige, opwekkende witte wijn, loepzuiver ook, en met in zijn smaak zowel fruit van o.a. groene appel, als een snuifje witte peper – heel kenmerkend. Eerst bij een salade van rucola met een ‘tartaartje’ van ei en wat Dijon mosterd, toen bij kabeljauwfilet en tot slot bij Franse geitenkaas deed-ie het perrrrfect. Flesprijs €8,75 bij www.colaris.nl of zie de banner. En hoe vrolijk Hollands, de oranje dozen waarin Josef (foto) zijn wijn verpakt.VONDST29 (Small)Goul1 (Small). In het stille gehucht La Chapelle-Vaupelteigne, gelegen even benoorden het wijnstadje Chablis en minder dan honderd inwoners tellend, maakte Philippe Goulley in 2005 rumoer. Want het hele Domaine Jean Goulley & Fils werd in dat jaar biologisch gecertificeerd. Dat was destijds bepaald bijzonder. Bijna twee decennia eerder was Philippe (foto) op het ouderlijk wijngoed gaan werken. Van de 18 hectare vallen 5 binnen de laagste herkomstbenaming van de streek, Petit Chablis. In Goul (Small)het algemeen is Petit Chablis inderdaad een kleine wijn. Maar Philippe’s keurig in roestvrijstalen tanks vergiste Petit Chablis 2012 ontstijgt zijn classificatie. Het is een sappige, niet te lichte Bourgogne met in zijn natuurzuivere smaak zowel wat notigheid als iets van zuidvruchten terwijl frisse, voor Chablis kenmerkende zuren niet ontbreken. We hebben ervan genoten bij gebakken zalm. Helaas is zijn prijs evenmin ‘petit’, namelijk 13,95. Dat zij zo… Importeur is de de Haagse winkel www.bosmanwijnkopers.nl.

Banner DIII nieuweVONDST30 (Small). Leuk én lekker vind ik La Cuisine de ma mère 2012, een rode Loire-wijn uit Chinon. NietChin1 (Small) paprika-achtig noch hard van smaak, maar besfruitig en soepel. Chin4 (Small)Met een bescheiden alcoholgehalte van 11,5 procent. Zijn producent, Nicolas Grosbois (links), gebruikt niks chemisch in zijn 9 hectare tellende, met cabernet franc beplante akker. En maakte deze – fris te schenken – Chinon voor ontspannen gerechten, als bij moeder thuis. Ik zie ze voor me: sudderlapjes of gehaktballetjes, met stamppot en veel jus – en geniet al bij voorbaat. Een fles kost €11,75 bij www.winesupply.nl en www.vojacek.nl (zie ook de banner op de startpagina).Extra vondst (Small) . Er zijn wijnen waarvan je ineens ontdekt ‘hè, de fles is leeg’. Gewoon om dat ze zo uitnodigend zijn, Aix1 (Small)zo lekker wegdrinken. Een voorbeeld? De zeer verse AIX 2013 rosé. Afkomstig uit Coteaux d’Aix-en-Provence en gemaakt door zowaar een Nederlander, Eric Kurver. Wiens wijngaard van circa 70 hectare geheel biologisch wordt gewerkt. Bovendien vindt de wijnbereiding zodanig plaats dat er nauwelijks sulfiet hoeft te worden gebruikt, slechts een vijfde van wat is toegestaan en gebruikelijk. Aix2 (Small)Voorts werd de wijn – waarvan 25 procent minder werd geoogst dan in 2012, heAix3 (Small)t weer zat tegen – vergist bij een opmerkelijk lage temperatuur (14 à 15 graden Celsius). Eric stelde Aix samen uit meer dan de helft grenache, aangevuld door cinsault, counoise en syrah. We zagen een bleek roze tint en proefden  een verkwikkende, zeer zuivere, vrij elegante smaak met vooral fris fruit, zoals van citrus en aalbessen. Plus een subtiel kruidje. Heerlijk gewoon. Geen wonder dat AIX behalve op gewone fles, onlineprijs €12,75, ook op magnum werd uitgebracht, voor €27,50. Verkoop via o.a. www.debruijnwijnkopers.nl. Meer adressen via www.aixrose.com (tabblad NL/waar te koop).

banner Jean Arnaud
Smile vierkant-100px. Toen aan Goethe werd gevraagd wat hij mee zou nemen naar een onbewoond eiland, antwoordde de beroGoethe2 (Small)emde Duitse schrijver-dichter, wetenschapper, filosoof  en staatsman:‘Poëzie, een mooie vrouw en voldoende flessen fijne wijn.’
En als u maar twee dingen zou mogen meenemen, welke dan niet? ‘De poëzie’,  stelde Goethe. Maar wat zou u thuis laten als u moest kiezen uit de andere twee?
Goethe dacht even na, en zei: ‘Dat hangt af van de jaargang.’

Culinaire combinatie. Geboren als rasechte Maastrichtenaar kwam Patrick Luhrman, die tegenwoordig het wijnassortiment van Jumbo supermarkten bepaalt, al snel in aanraking met het Bourgondische leven. Zijn familie was van oudsher actief in de retail, dus de combinatie van eten, drinken en het winkelbedrijf zat al in het bloed. Na een studie aan de Hogere Hotelschool Maastricht begon hij als inkoper bij KLM Catering Services, waar hij zes jaar verantwoordelijk was voor de inkoop van food and Pat (Small)beverage aan boord van KLM en partnermaatschappijen. Na al die tijd in de randstad te hebben gewoond. lonkte het zuiden. En mede dankzij zijn vrouw, een rasechte Brabantse, kwam hij terecht bij de Van Eerd Groothandel (de huidige Jumbo supermarkten) te Veghel. Daar bekleedde Patrick elke drie jaar een andere functie: van inkoopmanager en productmanager tot unitmanager voor diverse afdelingen (slagerij, groente, vis e.d.). In de tussentijd zag hij ook nog kans om het Retail Master diploma te halen aan de Erasmus Universiteit. Twee jaar  terug vroeg de directie hem om als senior categorymanager de afdeling Wijn en Slijterij onder zijn hoede te nemen. ’Gezien mijn vooropleiding en interesse hoefde ik uiteraard niet lang na te denken’, schrijft Patrick  zelf. ‘Sindsdien heb ik de mooiste baan van Nederland, en zijn we hard aan de weg aan het timmeren om de beste wijnretailer van Nederland te worden. Geen eenvoudige opgave, maar we gaan ervoor!’ Zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft hij als volgt. Een van de indrukwekkendste wijnbedrijven die ik ooit heb gezien, is Mezzacorona, een coöperatie in Alto Adige waar men met behulp van zeer moderne methoden de mooiste lokale druivensoorten verwerkt tot prachtige wijnen. Een van deze wijnen blijft mijn favoriet: de Teroldego Rotitaliano. Een ideale lokale dis daarbij is een à la minute gemaakte risotto op basis van runderfond, Teroldego Rotitaliano en jonge Parmezano Reggio. Ik maak dit gerecht vaak thuis als we gasten hebben en elke keer is dit een succes. Mochten de lezers geïnteresseerd zijn: het recept staat op onze eigen blog: www.jumbowijnmannen.nl.’ Overigens werd de foto van Patrick Luhrman genomen in maart 2013 bij de Seppelt Winery in Australië,  tijdens de oogst voor de eigen Pinot Noir van Jumbo.

Banner_Taste_of_Amsterdam_Banner

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuwQ
BEZOEK AAN QUÉBEC

. Montmartre, daar doet de oude binnenstad van Québec City aan denken. Net als op het Place du Tertre hebben kunstenaars hun werken op straat uitgestald en kun je Q_19een portret of karikatuur van jezelf laten tekenen. Ook cafés, restaurants en galerieën vind je er volop, alsmede een funicolare waarmee je in enkele minuten van het lage naar het hoge stadsdeel kunt reizen. Maar vooral: de sfeer is uitgesproken Frans. Zo’n 97 procent van alle Québécois spreekt Frans, en voor zo’n 80 procent is het zelfs de moedertaal. Ook de architectuur is veelal Frans. Zo werd het ter plekke geplaatste parlementsgebouw van de staat Québec ontworpen in de stijl van het Louvre. Met ervoor een uit Bordeaux afkomstige  fontein. Het was ook een Fransman die Québec stichtte, in 1608. De nederzetting zou de hoofdstad van Nieuw Q5DFrankrijk worden, een immens territorium dat reikte tot de Golf van Mexico. Vanwege zijn strategische ligging – bij het smalste deel van de Saint Lawrence River en aan drie zijden omgeven door honderd meter hoge rotsen – werd Québec de noordelijke poort voor Frankrijks uitgestrekte kolonie. Later zouden de Fransen er honderden zeilschepen bouwen, met hout uit de nabije bossen. Québecs locatie was de reden dat de Britten geduQ_22rende maar liefst vier oorlogen generatieslang hebben geprobeerd om te stad te veroveren. Wat uiteindelijk lukte, in 1759. Het daarop volgende regime resulteerde in veel Engelse bouwwerken, niet alleen woningen, maar ook een van Canada’s twee citadellen. Die van Québec was zo groot dat hij pas na elf jaar werd gecompleteerd. Het fort was vooral bedoeld als verdedigingswerk tegen de opstandige, zeer gevreesde Amerikanen. Anno 1867 werd Québec opgenomen in de toen gestichte staat Canada – en sindsdien zijn zijn zowel de stad als gelijknamige provincie Q_40B (Small)opnieuw  zeer Franse geworden en gebleven. Zozeer zelfs dat bijna aan afscheiding plaatsvond. Het desbetreffende referendum kende een opkomst van maar liefst 93 procent, en na het tellen van de stemmen bleef Québec nét behouden voor Canada, het scheelde slechts 1,16 procent.

Ook buiten zijn oude hart heeft Québec, de enige nog  ommuurde stad van heel Noord-Amerika, aantrekkelijke wijken. Die van Q_15 (Small)Saint-Jean-Baptiste bijvoorbeeld, waar een historische levensmiddelenwinkel te vinden is, Maison Jean-Alfred Moisan. Q6C (Small) In allerlei kleine en grotere ruimten worden daar alle mogelijke smakelijke zaken aangeboden, waaronder kazen, pâté’s, theeën en een imposant assortiment regionale bieren. Even verderop, een minuut of tien lopen, ligt de Avenue Cartier waar weinig toeristen komen en behalve galerieën ook restaurants gevestigd zijn. Wie graag een hapje eet en een drankje drinkt, kan op nog veel meer adressen terecht langs de Grande Allée Est die bovendien een een bonteQ_22C (Small) verzameling straatterrassen telt (links). Even bezuiden deze belangrijke doorgangsweg werd, rond een standbeeld van Jeanne d’Arc, een stil, rechthoekig parkje aangelegd waar ’s zomers bonte bloemen groeien. Het grenst aan het veel grotere, door de Engelsen aangelegde Battlefields Park, een van ’s werelds grotere stadsparken. Met een oppervlak van 108 hectare heeft het meer dan dubbel de omvang van het Amsterdamse Vondelpark (foto rechtsonder). Behalve zesduizend bomen  tref je er ook het Musée des Beaux Arts de Québec aan dat werd ondergebracht in een voormalige gevangenis. WQ_10 (Small)e bewaren goede herinneringen aan dit Q_50 (Small)museum, niet alleen vanwege de prachtige collecties, maar ook omdat je er heerlijk kunt lunchen (zie de rubriek Galerie & Musea). De maaltijd bestond uit een koude bietensoep met gember en cacao (C$6), een fraaie selderij-venkel salade (C$6) en de lekkerste quiche lorraine ooit (C$15). Dit alles werd begeleid Q_51 (Small)door een verkwikkende, fris fruitige witte wijn uit de provincie Québec, genaamd  L’Orpailleur Blanc. Het betrof een combinatie van seyval blanc en vidal, twee van de 25 druivenrassen die in de provincie worden geteeld (glas C$7,75).

Vanwege de wijn maken we even een zijsprongetje naar de provincie Québec. Daarbinnen liggen plusminus achthonderd hectareQ_54A (Small)n met wijngaarden, verdeeld over zo’n tweehonderd bezittingen. Waarvan L’Orpailleur, dat ook een restaurant en een museum heeft, een der meest bekroonde en oudste is, namelijk ongeveer dertig jaar. Dit prachtige bedrijf (rechts) ligt in Dunham. Handicaps voor de Québec wijnbouwers zijn de venijnige voorjaarsvorst en de zeer strenge winters die aanvankelijk alleen de teelt van resistente rassen mogelijk maakte. Dankzij de toepassing van géothermie, zeg maar bodemverwarming in de winter, en géotextile, het bedekken van gesnoeide stokken met textiel in het Q_52 (Small)voorjaar, is het cultiveren van nobele variëteiten mogelijk geworden. Waaronder cabernet franc, chardonnay, pinot noir en riesling. Alleen al op het Domaine St. Jacques, een van de 22 wijndomeinen in Montérégie, wordt jaarlijks een kilometer of veertig aan textiel uitgerold: “Idioot veel werk”, stelt de eigenaar. “ maar onze druivenstokken worden zo tegen lentekou beschermd, het is de moeite waard.”

Jaarlijks trekt Québec City ongeveer 4,5 miljoen toeristen, negen maal zoveel mensen als het inwonertalQ_30 (Small)l van de eigenlijke stad. Het beeld dat deze bezoekers waarschijnlijk het meeste bijblijft, is het Hotel Frontenac. Waarvan het markante profiel de skyline domineert en dat ’s avonds wordt verlicht. Dit verrees in 1893 op het hoogste punt van Québec, in opdracht van de Canadian-Pacific Railway en was bedoeld als comfortabel onderkomen voor  treinpassagiers. Nog steeds is het een luxueus hotel – men zegt het meest gefotografeerde ter wereld – dat over 618 kamers beschikt. In 1944 hielden Churchill en Roosevelt er een conferentie (over o.a. D-day) en negen jaar later diende het als decor voor de film I confess van Hitchcock. VQ_70 (Small)oor het monumentale pand ligt een uitzichtpunt dat door Unesco vlaggen en een bloemperk met die naam wordt gemarkeerd, om aan te geven dat Québecs oude centrum sinds 1985 de status heeft van Werelderfgoed. Het aangrenzende Place d’Armes (rechts) is weer zo’n aardig plein waarbij en waarnaast, in de smalle Rue du Trésor, stalletjes van kunstenaars te vinden zijn en zowel cafés als brasserieën (zie de tweede foto van boven in deze reportage).

Een andere bijzonderheid van Canada’s qua grootte tweede stad is dat hier het Cirque du Soleil werd begonnen. Daarvan vinden in een lokaal theater nog altijd optredens plaats. Als geste naar de QuébécoisQ_71 (Small) zijn die voorstellingen soms gratis.Het populairste uitstapje van de stedelingen is naar de Montmorency Falls, een waterval die een meter of dertig hoger is dan die van Niagara.  En die minder met hotels en dergelijke werd vercommercialiseerd. ’s Winters bevriest het vallende water, want het wordt dan ijzig koud, met veel sneeuw. In 2008, toen Québec City vierhonderd jaar bestond, werden de straten bedekt door een sneeuwlaag van vijf meter, een record. Deze stad moet je dus liefst in de zomer bezoeken: dat is veruit de beste periode om het Parijs van Canada te beleven.

Q_75 (Small)

.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner-LMVH
. Een bruisend berichtje. Terwijl bij ons de Prosecco hype een beetje achter de rug lijkt, dePro1 (Small) bubbelwijn uit Noordoost-Italië is nu min of meer gevestigd, verovert hij momenteel andere landen stormenderhand. Met name Engeland en Amerika. Met als gevolg dat vorig jaar de verkopen van Prosecco voor het eerst die van Champagne passeerden, althans in flessen, natuurlijk niet in waarde: 307 miljoen flessen versus 304 miljoen. VanPro2 (Small)wege de economische crisis heeft Champagne het sowieso moeilijk gekregen, want in 2007 werd nog een volume van 339 miljoen flessen behaald. In stilte hoop ik dat men in de Champagne als remedie een flinke prijsverlaging kiest…

.  Wát een smaakavontuur, een avond gewijd aan chocolade en wijn. Georganiseerd door de Wijnclub Abcoude (waarvan ongeveer zestig leden aanwezig waren) en geleid door de enige echte chocospreker van ons land, Jack Steijn (info@chocolateandfriends.nl). We hadden erop gerekend om louter zoete wijnen geschonken te krijgen, met voorop Pedro Choc7 (Small)Ximénez, maar vijf van de zes wijnen waren droge. Waarvan enkele verrassend goed met bepaalde soorten chocolade samengingen. Zoals de Santa Rita Viognier Gran Hacienda 2013 uit Chili met een brokje van de Marou Ben Tré, een soort met 78 procent cacao en gemaakt dooor twee Fransen in…Vietnam.  De vrij zachte wijn – milde citrus, waaronder abrikoos, peer, hint Choc (Small)van tarte tatin – begon wat frisser te smaken en bleek vooral in de nasmaak mooi te  combineren met de intense, prachtige chocolade, waarin Jack (rechts) iets waarnam van zowel citrus als speculaaskruiden.Het-weten-waard-v1Het gezelschap kreeg tevens onderricht in het proeven van chocolade (kijken, breken, ruiken en een stukje op de tong laten smelten), terwijl bovendien veel werd verteld over het vervaardigen van chocolade en de Choc5 (Small)kwaliteitsverschillen. Die in de eerste plaats kunnen worden teruggevoerd tot de diverse soorten cacaobonen en waar deze worden geteeld. Ecuador bijvoorbeeld heeft de cacaoregio’s op een landkaart in beeld gebracht en per gebied aangeven welke aroma’s de bonen daar geven. Veruit het grootse cacaoland? Dat is Ivoorkust, dat 12,2 miljoen ton van de wereldwijde 4,5 ton voortbrengt. Choc9 (Small)Daarna komt Ghana.´s Werelds duurzaamste cacaoland? Dat is het Caraïbische Grenada, waar gestreefd wordt om de gehele cacaoproductie CO2-neutraal te houden. De op het eiland vervaardigde repen worden derhalve per zeilschip (foto onder) verscheept, vijftigduizend stuks per keer, en voorts vanuit de havens niet per auto, maar per bakfiets naar winkels gebracht. Veruit de grootste verwerkingsregio? De Zaanstreek, jazeker, waar ongeveer een derde van alle chocolade wordt  bereid. Geen wonder eigenlijk. Want het was de Nederlander CasparusChoc3 (Small) van Houten die in 1828 een ingenieus, nog altijd toegepast procedé bedacht om chocolade efficiënt te produceren, via cacaopoeder. De cacaoplant stamt uit het Amazone-gebied, maar groeit nu in een brede ring rond de evenaar, tussen 10 à 15 graden noorder- en zuiderbreedte. Eens per jaar, vanaf oktober, wordt er geoogst (resten kunnen nog wel later worden verzameld). Het bewerken is inspannend, tijdrovend en wordt niet briljant beloond. Met als gevolg Choc6 (Small)dat vooral in Afrika de jeugd ander werk zoekt – en de cacaoproductie ernstig wordt bedreigd. Alle partijen die direct of indirect betrokken zijn bij de chocoladeproductie zijn daarom bezig om plannen en maatregelen te bedenken die de toekomst veilig stellen. Jack Steijn zit die internationale vereniging voor. Terug naar de proeverij. Van alle combinaties, waaronder de milde, gespierde, Amaroneachtige (15,5 procent alcohol) Gróf Buttler Merlot 2011 uit Hongarije met de Cru Virunga uit Congo, was mijn persoonlijke favoriet de laatste. Waarbij de krachtige, zoete en toch enigszins frisse, tikje appelstroopChoc8 (Small)achtige Favaois Moscatel do Douro verscheen naast een echt zoete, bijna koffieachtige,´slechts’ 60 procent cacao bevattende chocolade uit Ecuador, de Pacarai Esmeraldas Organic. Misschien moeten restaurants naast een kaas- en wijnplateau met ook een chocola- en wijnplateau gaan aanbieden. Want dat kan net zo’n memorabele beleving bieden als het evenement in Abcoude.


. Hij oogt bescheiden en praat zacht, maar werd door Chili’s gezaghebbende Guía de Vinos uitgeroepen tot beste wijnmaker van zijn land. Ik heb het over Marcelo Cas1 (Small)Papa, die zijn onderscheiding mede ontving omdat hij, zoals de jury zei, ‘expressieve, elegante wijnen creëert van een constante hoge kwaliteit en in grote volumes’. In 1998 begon Marcelo te werken bij Concha y Toro, het grootste wijnhuis van Chili. Een jaar later werd hij als hoofdwijnmaker verantwoordelijk voor het merk Casillero del Diablo. Daarvan werden toen 4,8 miljoen flessen verkocht. Tegenwoordig zijn dat er 42 miljoen– en overal ter wereld krijgen de wijnen  lovende kritieken.Profiel breed (Small)Hoe je zo’n fenomenale groei kunt realiseren zonder concessies te doen aan kwaliteit? Dat begint in de wijngaard. Concha y Toro zelf beschikt in Chili over ongeveer 8800 hectare met druivenstoCas_11 (Small)kken die perceel voor perceel worden gecultiveerd. Controle van de rijpheid van de druiven wordt deels uitgevoerd via satellieten. Voorts bestaan, speciaal voor Casillero del Diablo,  lange-termijncontracten met druiventelers. De aangekochte druiven worden samen met Concha y Toro’s  eigen druiven verwerkt in kelders die over heel Chili zijn verspreid. En dan te bedenken dat de naam Casillero del Diablo ontstond als bescherming tegen diefstal. Melchor de Concha y Toro, die in 1883 een wijnhuis stichtte met zijn familienaam, merkte dat uit de kelder van zijn landhuis bij Santiago flessen werden gestolen door het personeel. Hij bracht daarom het gerucht in omloop Cas6 (Small)dat de duivel in die bergruimte woonde – waarna niemand de kelder meer betrad en geen flessen meer gestolen werden. Die bergruimte kreeg als nam Casillero del Diablo, ofwel Duivelshuisje, een naam die nu dus op miljoenen wijnetiketten prijkt. Een hele lekkere witte wijn binnen het gamma van Casillero del Diablo is de Chardonnay, nu jaargang 2013. De druiven ervoor kwamen uit twee koele valleien, die van Limarí en Casablanca. Ongeveer een derde van de wijn werd vergist in eiken vaten, de rest in roestvrijstalen tanks. Het resultaat is heerlijk. We proeven fris citrusfruit fruit, een vleugje vanille, milde roostertonen – en weten zéker dat deze aromatische witte Chileen in zijn prijsklasse elke witte Bourgogne meCas5 (Small)t fleslengtes verslaat. Bij Albert Heijn kost hij €6,59, net trouwens als alle Diablo-wijnen. De bleke Sauvignon Blanc 2013 is eveneens een succes: fris, grassig, groen fruitig en elegant. Superieur voor zijn geld, en vergelijkbaar met duurdere Nieuw-Zeelandse Sauvignons. Hiervoor kwamen de druiven uit Limarí, Casablanca en Rapel. Over de levendige, hartig fruitige Pinot Grigio 2013 publiceerde ik eerder, in februari van dit jaar. Tijd voor rood. De absolute besteller binnen het gamma is Cabernet Sauvignon. Met deze worden jaarlijks ruim 15,5 miljoen flessen gevuld.. Voor de 2012 koos Marcelo druiven uit diverse centrale valleien. We zien een donkerrode tint en proeven rijp besfruit, waaronder wat cassis, in een smaak die tegelijk sappig en stevig is, met subtiel wat kruiden en specerijen. De soepele en tegelijk expressieve Carmenère 2012, mijn rode favoriet, wordt Cas_20 (Small)getypeerd door donkere, drop- en laurierachtige aroma’s in combinatie met zonnig zwart fruit. Vergelijkbare aroma’s komen iets minder intens terug in de tegelijk gulle en stevige Merlot 2012: net als zijn voorganger werd hij vervaardigd van druiven uit Rapel. De Shiraz 2012, herkomstbenaming Valle Central (net als de Cabernet Sauvignn) tracteert op zowel besfruit, inclusief weer cassis, als donkere tonen, en is genereus bovendien. Tenslotte is er de Shiraz rosé 2013, weer zo’n lekkere creatie van Marcelo, aangenaam fris en goed gevuld met mild rood fruit. Samenvattend: de wijnen van Casillero del Diablo smaken niet gewoon lekker, maar duivels lekker.

Nos (Small)Een van de zuidelijkste dorpen op het Franse vasteland is Collioure. Ooit kende men het alleen vanwege zijn sardines. Pas later werd het een vakantiebestemming én verbonden met krachtige wijnen: zowel de rosé en rosé Collioure als de versterkte Banyuls, een zoet product dat qua karakter ongeveer het midden houdt tussen Port en Madeira.  

 . Een van de aantrekkelijkste  Nederlandse wijntijdschriften is voor mij Perswijn, vanwege de zeer gevarieerde, zeer deskundig artikelen en reportages, de imponerende hoeveelheid proefnotities, de vaak kritische columns en de talrijke foto’s. Ermee kennismaken kan voordelig, via een proefabonnement (drie nummers voor €17,50). Ga hiervoor naar www.perswijn.nl (tabblad Abonnement). Een ander, veel jonger wijnmagazine dat ik graag lees en bekijk, is WineLife, gezien zijn altijd rijke, ongelooflijk gevarieerde  inhoud, luchtige toonzetting en aantrekkelijke vormgeving. Een proefabonnement (drie nummers voor €15) is te bestellen via www.winelifemagazine.nl (tabblad Abonneer). Een ander, reeds lang bestaand wijntijdschrift is Proefschrift, dat in de loop van 2013 inhoudelijk steeds interessanter werd en vooral bestemd is voor ‘gevorderden’ en professionals. Zes nummers kosten €50 en als je de Proefkrant erbij wilt otvangen, betaal je €10 meer. Zie www.proefschrift.nl (tabblad Abonnement).

smakelijk-lezen-v1 (Small). Over ruim een jaar gaat mijn multimediale, buitengewoon betaalbare cursus Wijnkenner in een weekend verschijnen bij uitgevers in zowel Engeland als Amerika. Waarna hopelijk ook edities worden uitgebracht voor bestaande en WK1opkomende wijnlanden als o.a. China, Singapore, India, Japan, Zuid-Korea. Rusland en Polen. Wie deze compacte cursus ‘volgt’, gaat een uurtje lezen, een uurtje luisteren (naar een bijgesloten cd), een avondje proeven en tot slot online een zelftest doen waarmee een uit te printen certificaat op naam kan worden verdiend. Uit allerlei aardige reacties blijkt dat deze snelcursus inderdaad wérkt. Hij kost slechts €7,99 – en bevat voor aan te schaffen proefflessen ook nog eens kortingsbonnen ter waarde van 9 euro. Behalve in boekhandels vind je ‘m bij Gall & Gall en op www.bol.com. Misschien een leuk  cadeautje voor jezelf of andere wijnliefhebbers… De uitgever is Spectrum. Bij dit bedrijf zijn inmiddels drie andere titels ook als E-boeken verschenen. Namelijk De Duizend van Duijker (€19,99), De complete wijnliefhebber (€14,99) en Wijngids voor beginners (€9,99). Ze zijn te bestellen via o.a. www.ibookstore.nl of www.wazzaa.nl.

Banner Aaldering 2

DRUIF-1 (Small). De thuisbasis van cabernet sauvignon is Bordeaux, maar je vindt dit ras inmiddels ook in veel andere Franse gebieden, alsmede in andere landen. Het is bijvoorbeeld de nummer één blauwe druif van zowel Californië als Chili.
Omdat de vruchten van cabernet sauvignon nogal dikke schillen hebben, bevat hun wijn niet alleen veel kleur, maar doorgaans ook flink wat tannine. Bepaalde soorten Cabernet Sauvignon, of wijnenCas9 met een meerderheid van deze variëteit, vragen daarom geduld: soms enkele jaren, soms een of meer decennia. Hoe rijper de tannines, hoe zachter ze zijn. Cabernets uit zonrijke streken kun je daarom sneller drinken dan die uit meer gematigde gebieden, zoals Bordeaux. Vandaar dat in Bordeaux en vergelijkbare regio’s cabernet sauvignon altijd wordt gemengd met ‘verzachtende’ rassen, veelal merlot. Deze steundruiven geven de wijn bovendien wat extra dimensie; ze voegen immers hun eigen aroma’s toe.

Soorten Cabernet Sauvignon
Een goede tot zeer goede gemiddelde kwaliteit wordt aangegeven met een ster: Argentinië*, Australië*, Bulgarije*, Chili*, Frankrijk (pure Cabernet Sauvignon wordt in Bordeaux vrijwel niet gemaakt, maar wel in de Languedoc, als Pays-wijn)*, Cab1 (Small)Griekenland, Hongarije, Israël, Italië, Libanon*, Marokko, Mexico, Moldova, Nieuw-Zeeland*, Portugal, Spanje*, Verenigde Staten (de beste uit Californië behoren bij de wereldtop, en ook die uit Washington zijn heel lekker)*, Zuid- Afrika (waar het niveau de laatste jaren sterk gestegen is)*.

Meesterlijke mengwijnen
Binnen Bordeaux maakt men veel wijnen die voor het overgrote deel uit cabernet sauvignon bestaan – en die een meesterlijke kwaliteit kunnen hebben. Ze zijn onder Cab2 (Small)andere te vinden in de districten Graves, Haut-Médoc, Listrac- Médoc, Margaux, Médoc, Moulis-en-Médoc, Pauillac, Pessac-Léognan, Saint-Estèphe en Saint-Julien. Composities van cabernet sauvignon en andere rassen, waaronder merlot, syrah/shiraz en – de verwante – cabernet franc worden ook gecreëerd in eigenlijk alle landen die ook pure Cabernet Sauvignon leveren. In Californië zijn Bordeaux-blends dikwijls te herkennen aan de naam Meritage.

Cabernet Sauvignon smaakt lekker bij
VLEESde combinatie met lamsvlees (bout, koteletten, rug, schouder) is bijkans ideaal, net als die met biefstuk en andere soorten rundvlees.
WILD: duif, hert, patrijs, ree.
KAAS: Cheddar, Cheshire, Edammer (belegen), Goudse (belegen tot extra belegen), Manchego, schapenkaas uit de Pyreneeën.

banner ecoshower_538x100

Super2a (Small)

. Proef je voor je plezier of professioneel? Kijk dan op www.vinorious.com.  Want die website geeft een landelijke agenda van wijnproeverijen. Deze site is óók bedoeld om het organiseren van wijnproeverijen door importeurs en wijnspeciaalzaken te coördineren – opdat niet allerlei evenementen op dezelfde dag worden georganiseerd, soms wel drie of vier, zoals vorig najaar.

 

Etiket 2 (Small)

Etiket 1 (Small)

. In Noorwegen is wijn zeer duur en feitelijk alleen te koop in staatswinkels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op de Noordkaap, in het restaurant van het bezoekerscentrum, slechts één wijn verkocht wordt. Namelijk een klein flesje mousserende wijn van Castellblanch uit Spanje, met een speciaal eigen etiket waarop het wereldbolmonument van de Noordkaap staat. Aldus Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die voor zijn omvangrijke collectie het zeldzame voor- en achteretiket van deze Cava wist te bemachtigen.