HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – JANUARI 2015

Het nieuwe jaar krijgt een smakelijke start met zo’n 35 nieuwe wijnvondsten, afkomstig uit Frankrijk, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Spanje, Californië, Italië, Zuid-Afrika, Israël, Duitsland, Australië en Nederland. Voorts worden twee toonaangevende wijnproducenten geprofileerd, krijg je een rondleiding door de kunststad Nice, verschijnt weer een culinaire combinatie en wordt de druif pinot blanc voorgesteld.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner Noordman

vondst van de maand (Small) (2)Nex (Small)Nex14 (Small). Vlak naast en boven de Duero, even buiten het stokoude dorp Pesquera del Duero (links) werd door bodegas Nexus een modern keldercomplex gebouwd voor de verwerking van de eigen druiven. Die afkomstig zijn van 40 hectare. De opmerkelijkste wijn van deze producent is de Nexus One 2013. De wijn, een Ribera del Duero, werd namelijk kosher bereid, (wat neerkomt op zo weinig mogelijk ingrepen) van alleen het druivenras tempranillo – en druipt van het fruit. Bessen en kersen strijden beide om voorrang in de ook nog frisse, sappige smaak. Deze vieve verleider kost €14,45 bij www.heisterkamp.com.

 

Banner California

vondst-1 (Small). Een gebotteld avontuurtje, dat belooft de Raone Bianco 2013. Deze blanke Italiaan, geboortegrond de Rao2 (Small)groen golvende Colline Pescaresi binnen het gewest AbruzzoRao3 (Small), heeft namelijk een ongebruikelijke samenstelling: pecorino, pinot grigio en incrocio manzoni 6.0.13. Deze derde variëteit, ook wel manzoni bianco genoemd, is een door professor Luigi Manzoni gecreëerde, succesvolle kruising van riesling en pinot blanco. Bovendien werden alle rassen organisch geteeld, in het op 350 meter hoogte gelegen, 35 hectare tellend domein Tenuta Torre Raone (genoemd naar een torenruïne). En de wijn? Die is aangenaam opwekkend, elegant, zacht fruitig (gekruide peer), notig – en belooft smakelijke avontuurtjes bij alle mogelijke visgerechten. Fles 11,25 of 9,95 bij zes. Zie www.okhuysen.nl of de banner.

 vondst-2 (Small)GB2 (Small)GB1 (Small). Hij is net zo gedreven als Georges, zijn vader, en net zo overtuigd van het wijnpotentieel dat Zuid-Frankrijk te bieden heeft: Gérard Bertrand. Wiens wijnen alom lof oogsten, wereldwijd. Bepaalde soorten maakt hij tegenwoordig zonder toevoeging van enige zwavel, wat ze heel natuurlijk maakt. Vandaar de merknaam Naturae. Een mooi voorbeeld is de Gérard Bertrand Naturae Merlot 2013, waarin donkere tonen (laurier, drop, leder) volop aanwezig zijn, gesteund door een klein contingent fruit van bessen en zwarte vruchten. Denk aan winterse stoofschotels en je hoeft niet verder te zoeken naar een beste begeleider. Verkoop www.mitra.nl, prijs €8.99. Ook iets rijpere Aigle Noir Syrah 2012 voldoet aan dit criterium.

 Banner Esk_Valley_Banner
vondst-3 Wal3 (Small). Op 6 april 1652 arriveerde Jan van Riebeeck (zie hieronder) in Kaapstad, met de Walvisch – en naar dit schip werd een tweetal leuke melanges genoemd. Voor de Walvisch Kaapse Rood 2013 gebruikte men shiraz, barbera en zinfandel, wat een flink fruitige (zwarte vruchten, bessen), ook wat laurier biedende, vlezige wijn gaf die ook een zachte frisheid heeft; baie Wal5 (Small)lekker. Prijs €7,45. Ook de gelijk geprijsde Walvisch Kaapse Wit 2013 is aantrekkelijk, in dit geval dankzij chardonnay, viognier en roussanne. In deze krachtige (maaltijd)wijn proeven we, rond een frisse kern, vooral kruiden, met een ondertoon van wit en citrusfruit. Beide wijnen, herkomstbenaming Western Cape werden gecomponeerd op het gerenommeerde wijngoed De Morgenzon (foto), waar men permanent barokmuziek in de wijngaard speelt. Verkoopadressen via www.lesgenereux.nl, www.josbeeres.nl of de banners.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Het-weten-waard-v2

. Jan van Riebeeck kende ik eigenlijk alleen als de chirurgijn die ontdekte dat voor bemanningen op V.O.C. schepen wijn veel gezonder was dan water. Waarna hij de Heeren Zeventien overtuJVR2igde om op JVRhet bevoorradingsstation Kaapstad met wijnbouw te beginnen. Maar in een toevallig teruggevonden stripverhaal van Kapitein Rob (deel 24,1952, verkoopprijs 75 cent) heb ik ontdekt hoeveel meer Jan van Riebeeck heeft gedaan. Hij was diplomaat (op o.a. Sumatra), handelaar (in o.a. China en Japan), commandeur, bouwer en leed schipbreuk – wat tekenaar/verteller Pieter Kuhn in jongensboekachtige stijl knap verwoordde en verbeeldde. De wijn komt alleen aan het eind eventjes ter sprake. Op pagina 59 lezen we:’Voor eigen rekening laat Jan Van Riebeeck een prachtige wijngaard aanleggen en de teelt van druiven gelukt schitterend.’ Vandaar dat in de Cathedral Cellar van KWV te Paarl op een van de grote vaten staat ‘Heeden is Gode loff aan de Caepse wijnen, d’eerste mael wijn geperst.’ Het citaat komt uit Van Riebeecks dagboek, datum 2 februari 1659.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

vondst-4 (Small)Jul3 (Small). Allen al bij (en in) coq au vin, charcuterie en varkenshaas is echt goede Beaujolais, een cru van een kwaliteitsbewuste producent, een trefzekere tafelgenoot. Tot die categorie behoort de Juliénas 2013 van Domaine des Marrans. Een tamelijk elegante, frissige wijn met niet heel veel kleur, maar wel heel veel fruit: rode kersen, bessen, aardbeien. Zijn maker is de deels in Australië en Nieuw-Zeeland geschoolde Mathieu Mélinand (foto), wiens percelen met gamay verspreid liggen over 19 hectare binnen zes verschillende regionale herkomstbenamingen. Je kunt de wijn voor €14,50 kopen in beide winkels van Wine Supply of via www.winesupply.nl.

vondst-5 (Small). De naar een puntige berg genoemde wijnstreek Languedoc Pic Saint Loup behoort tot de Pic3beste van Zuid-Frankrijk. Het gebied ligt niet ver benoorden Montpellier en levert naast witte wijnen en rosés ook Pic1 (Small)stevige rode, met altijd een hoog aandeel syrah. Een fraaie variant, op basis van de ene helft syrah en de andere grenache, met additioneel wat carignan, is de Coste d’Aleyrac 2013 van Château de Lancyre. Het desbetreffende château staat te midden van oude woningen in het gelijknamige gehucht (links) en verwerkt druiven van maar liefst 78 hectare. In de mondvullende, musculaire wijn zijn vooral kruiden en specerijen te proeven, met in de verte wat zondoorstoofd zwart fruit en in de finish een vriendelijk zacht bittertje – factoren die hem tot een echte eetwijn maken, denk aan o.a. stamppotten en stoofschotels. Prijs €9,95 bij www.debruijnwijnkopers.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst-6 (Small)Raw (Small). Rawson’s Retreat Shiraz 2013 is een plezierig product om je mee terug te trekken, bij biefstuk bijvoorbeeld, of bij sudderlapjes. Deze wijn uit South Eastern Australia komt van het gigabedrijf Penfolds en werd vergist met wat eikenhout. Vandaar dat vleugje vanille in de derhalve vrij milde smaak. Die voorts flink wat fruit biedt, van blauwe pruimen en andere zwarte vruchten, waaronder ook cassis. Terwijl zijn structuur behoorlijk vol en vlezig is. Albert Heijn, www.ah.nl is de verkoper, voor €7,99.

 vondst-7 (Small). Wat pinot gris is voor de blanke pinots, is roter veltliner voor de veltliners: zijn schillen Rot1 (Small)zijn enigszins paars getint. Deze witte variëteit groeit, voor zover bekend, alleen in Oostenrijk – op minder dan 200 hectare. JWeingut Mehoferammer eigenlijk, want hij kan zulke plezierige wijnen geven. Wijnen als de Mehofer “Roter Veltliner Rieswein geniessen” 2013 van Stephan Mehofer (foto). Die niet alleen biologisch werkt, maar bovendien bewust het rendement van roter veltliner beperkt houdt. Omdat anders een slappe nikswijn ontstaat. De jongste jaargang tintelt een tikje op de tong, bevat slechts 11,5 procent alcohol en biedt, net als de 2012, in zijn elegante smaak behalve vaag wat wit drupsfruit ook iets dat kan worden omschreven als peer besprekend met mandarijnsap. Voor dit schaarse wit vraagt www.bosmanwijnkopers.nl €12,95 per fles.

vondst-8 (Small). Je zou het de Australische Côte d’Or kunnen noemen, Yarra Valley, want Bourgogne-rassen Hod3 (Small)als pinot noir en chardonnay gedijen er uitstekend. In het koelste deel van dit bij Melbourne gelegen dHod1 (Small)al stichtte de voormalige wijninkoper Franco d’Anna het wijngoed Hoddles Creek. Dat ruim 33 hectare bestrijkt en sinds vorig jaar voor het eerst exporteert, met de jaargang 2012. Franco’s wijnen hebben een elegant, tevens opwekkend karakter en doen kwalitatief niet onder voor goede Bourgognes. In het bijzonder geldt dit voor de loepzuivere Hoddles Creek 1er Pinot Noir 2012 die twaalf maanden in voor de helft nieuwe vaten werd gelagerd en daarom naast rijp rood fruit ook een enigszins milde, toastachtige houttoets bezit. Adviesprijs €29,95, wat eveneens geldt voor de net zo fraaie, net zo beschaafd Bourgondische Hoddles Creek 1er Chardonnay 2012. Verkoopinfo via www.newworldwineries.nl.

vondst-9 (Small)Water1 (Small)Water7. Schapen, kippen en pauwen beschermen de akker tegen schadelijke insecten, koeien leveren mest, en paarden trekken zowel ploegen als oogstkarren: Waterkloof doet denken aan een kinderboerderij. Dit Kaapse domein, dat ook een eigen restaurant heeft, is echter een – toeristische bekroonde – wijnboerderij, op ongeveer een half uur rijden van Kaapstad. En gepassioneerd geleid door de Britse wijnhandelaar en –producent Paul Boutinot. Die van ruim 55 hectare gave wijnen vervaardigt. Een van zijn beste is de frisse Circumstance Sauvignon Blanc 2013, iets voller en minder strak dan Nieuw-Zeelandse varianten, met milde fruittonen (witte vruchten, citrus) en een hint van lychees. Deze Stellenbosch combineert ideaal met een mooi gerecht van gegrilde of gebakken vis. Verkrijgbaar bij www.bythegrape.nl voor €14,50.

Banner Castel_Chateaux_et_Dom#C1DF


vondst-10 (Small). Achter en naast het dorp Lorch (winterfoto), in het uiterste westen van de Duitse regio Rheingau, staan de druivenstokken tegen doorgaans behoorlijk steile hellingen. Vandaar dat het wijngoed Friedrich Altenkirch er prat op gaat al zijn 15 hectaren in de vorm van Alt4 (Small)‘Steillagen’ te hebben. Een tiende van de aanplant bestaat uit spätburgunder ofwel pinot noir. Van deze druif maakte de jonge domeinbeheerder Jasper Bruysten een stevige, maar niet te zware wijn, de Altenkirch Rotschiefer Spätburgunder trocken 2012. Waarvan het fruit zacht rood en bessig is, met een hele lichte rokerigheid. Losse fles €15,10, deze maand bij zes €13,50. Importeur: www.okhuysen,nl, zie ook de banner.

 vondst-11 (Small) Temps1 (Small). Het is volop winter – en dus tijd voor Le Temps est Venu 2013, een verwarmende Côtes du Rhône, voornamelijk vervaardigd van grenache, een druif die graag zon ziet en ook zonnekracht overbrengt naar de wijn. In dit geval wist zijn maker, Stéphane Ogier (gevestigd in het château van Ampuis, foto), ook fruit te strikken, een combi van zwarte, rode en bosvruchten, samen met wat kruiden, specerijen en een prettig frisje. Prijs €12,50 bij www.delogie.nl.

 Banner najaar 2014 okhuysen

vondst-12 (Small). In januari aan de rosé? Waarom eigenlijk niet… Denk aan een kippetje van de grill, saté, hartige hamtaart, haaskarbonade, ja zelfs gegrilde lamskoteletten uit Nieuw-Zeeland. Van voornamelijk grenache, Fab2 (Small)Fab5 (Small)aangevuld door 30 procent cinsault, ontstond de Cuvée Henri Fabre 2003, een Côtes de Provence. In zijn smaak koppelt deze bleek oranje rosé – gemaakt door een familie die binnen de Provence ongeveer 550 hectare bezit, waaronder het gerenommeerde Château de l’Aumérade, – een kenmerkende kruidigheid aan fris fruit van o.m. sinasdrups en witte vruchten. Reken op €6,99 per fles, bij www.mitra.nl.

 vondst-13 (Small)SMV1 (Small) . Een ware wild- en winterwijn komt uit Zuid-Afrika, The SMV 2013 van het familiedomein Simonsig in Stellenbosch. De afkorting staat voor de gebruikte druivenrassen: syrah (89 procent), mourvèdre (10 procent ) en een minirestje witte viognier. Samen hebben ze de donkerrode wijn voorzien van niet alleen fris besfruit, maar ook sappigSMV5 (Small) zwart fruit, terwijl beheerste, kruidige roostertonen (van gebruikte fusten en vatvervangers) het geheel van wat extra diepgang voorzien. Het is de zoveelste winnaar van een wijngoed dat een imponerende 210 hectare aan druivenstokken telt en dat met verve geleid wordt door de familie Malan. Simonsig is een agentschap van www.kwast.nl, maar ik proefde de SMV in eigen dorp, bij Wijnhandel De Wakende Haan, www.dewakendehaan.nl die €12,05 per fles rekent.

 

Banner Jos Beeres definitief

vondst-14 (Small)Marg2. Een leuke naam, The Grape Wisperer, een leuk, striptekeningachtig etiket – en een leuke wijn. Een Sauvignon Blanc 2014 uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Deze knisperend frisse creatie is, zo fluistert men, zeer op zijn plaats bij o.m. rauwe oesters, gekookte mosselen, fris aangemaakte salades en Franse geitenkaas. Behalve grassigheid ruik je en proef je ook een hint van grapefruit. En zijn zuivere, heldere smaak is niet te schraal noch te zwaar. De producent? Da’s Clos Marguerite, eigendom van het Belgische echtpaar Jean-Charles van Hove and Marguerite Dubois. Vijftien jaar geleden begonnen ze met het planten van druivenstokken, op 10 hectare braakliggend land. Een fles fluisterwit kost €10,40 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 vondst-15 (Small). Tijdens een regionaal concours werd hij met goud bekroond, Château Tour du Foussat 201Tour8 (Small)0. En Tour3 (Small)ongetwijfeld vormt deze Bordeaux ook een gouden combinatie met biefstuk of lamsbout. Want zijn ferme, door cabernet sauvignon gedomineerde en merlot gecompleteerde smaak vormt een vrij vieve, sappige en tegelijk tamelijk zachte melange van bessen, zwarte vruchten, blaadjes laurier en wat kruiderij. Niet slecht voor €7,99. Het château met zijn circa 25 hectare bestrijkende wijngaard is eigendom van Jean-Marie Gaverina en staat bij Castelviel, een heuvelgehucht van nog geen tweehonderd inwoners tussen de Dordogne en Garonne. Bij de plaatselijke kerkruïne heb je een riant uitzicht over de omgeving. Importeur is Wijnoutlet.nl, zie ook de banner of klik op https://www.wijnoutlet.nl/Product/?ID=1051

 Banner_SalenteinAlgemeen

vondst-16 (Small) . Hij studeerde economie, was een succesvolle accountant, maar raakte zo in de ban van regionale bubbelwijnen dat hij zes jaar geleden besloot om die zelf te gaan maken. Plaats van Cort7 (Small)handeling: Franciacorta in Noord-Italië, eenCort3 (Small) gebied van zo’n 2200 hectare. De nieuwkomende producent: Dr. Federico Fossati. Diens domein: Corte Aura, een tiental hectaren tellend. Gelijk zijn wijnen bruist ook Federico, van enthousiasme. Bijna struikelend over zijn woorden – speciaal om te kunnen exporteren volgde hij een cursus Engels – vertelt Federico (1978) over zijn doel, het produceren van uitsluitend kwaliteitswijnen. Die bovendien smaakvol worden gepresenteerd. Ze zijn afkomstig van de ChampaCort5 (Small)gne-rassen chardonnay en/of pinot noir. En rijpen twee jaar op hun tweede-gistingsbezinksel. Geen wonder dat de Corteaura Pas Dosé, die een vijfde deel pinot noir bevat, doet denken aan Frankrijks beroemdste belletjeswijn. In de droge, beschaafde smaak (slechts 0,7 gram suiker) gaan rijpe en frisse tonen fraai samen, terwijl het fruit bijna tropisch is en een toets van broodkorst (gistaroma) niet ontbreekt. Richtprijs ruim €30. Evenmin te versmaden is de elegante, iets lichtere Corteaura Brut afkomstig van alleen chardonnay. Hiervoor wordt doorgaans circa €25 gevraagd. Verkoopinfo via www.winecompanions.nl.

 vondst-17 (Small)Lau1 (Small). De naar het kasteelstadje Duras genoemde streek Côtes de Duras, oostelijk van Bordeaux, associeer ik vooral met superieure sauvignonwijnen, maar ookLau3 (Small) de rode hebben niveau – en doen vaak héél sterk denken aan een Bordeaux. Een overtuigend bewijs? Dat is de Duc de Laulan 2010 die net als een betere Bordeaux een jaar verbleef in eiken vaten, waarvan een derde nieuwe. Door Gilbert Geoffroy op diens 35 hectare tellende Domaine de Laulan. Ook de druiven zijn Bordeaux variëteiten: merlot,cabernet franc, cabernet sauvignon, malbec. Dankzij het eerste en het laatste ras heeft wijn duidelijk donkere aroma’s (laurier, dierlijk, drop), terwijl de cabernets wat fris besfruit fourneren en de houtinvloed beperkt blijft tot een keurige omlijsting. Importeur www.heisterkamp.com vraagt €10,25 per fles.

 

Banner Wijnoutlet

vondst-18 (Small). Een van de klinkende namen binnen Savennières, een gebiedje van pakweg 120 hectare in het Loire-dal, is Ep1 (Small)Château d’Epiré. Dit heeft een leistenige wijngaard waarvan al sinds 1640 wijn wordt gemaakt – die zo hoogwaardig dat hij bij herhaling geselecteerd werd om, als zijnde de beste ter plekke, cadeau te geven aan de Franse president. Het eigenlijke château is verrassend groot gezien zijn akker van slechts 9 hectareEp5 en dateert uit 1850. Wie de kelder bezoekt, gaat naar de kerk. Letterlijk, want sinds 1906 staan de gistkuipen in de voormalige romaanse kerk van het dorp Savennières. Van stokken die ongeveer halve eeuw oud zijn komt de Château d‘Epiré Le Hu Boyau 2013. Deze pure Chenin Blanc, die een maand of negen op vat ging (wat je nauwelijks proeft), is buitengewoon smakelijk, met enerzijds frisheid, anderzijds wit en citrusfruit: een verrukkelijke viswijn. Importeur www.okhuysen.nl, zie ook de banner, prijsde hem op €18,25 per losse fles en twee euro minder bij zes tegelijk.

 vondst-19 (Small)Bran4. “With a nice piece of salmon or tuna on the barbecue”, Jim Robertson, Bran3woordvoerder van het domein, ziet helemaal zitten waarbij hij thuis de Brancott Estate Pinot Noir 2012 graag schenkt. Zelf  zou ik misschien eerder een kalfsoester of haantje in wijnsaus kiezen, maar dat deze van South Island afkomstige Nieuw-Zeelandse wijn uitnodigend is, staat vast. Zijn niet heel intense, maar wel prettige smaak wordt getypeerd  door enerzijds rijp rood fruit, anderzijds een zachte kruidigheid die te danken is aan een kort verblijf in kleine en grote vaten. Ruim 50 grote filialen van Albert Heijn, www.ah.nl, verkopen ‘m voor €8,99. Zie ook het producentprofiel van Brancott Estate verderop.

 Ban ner nieuwe castellane jpg (2)

vondst-20 (Small) . De royalty’s van haar autobiografische boek Het Domein besteedde Lidewij van Wilgen niet aan een Lid1 (Small)wereldreis of ander frivools, maar aan nieuwe demi-muids, rijpingsvaten van 600 liter en à €1500 per stuk. Gewoon omdat ze steeds betere wijnen wil maken op naar biologisch bewerkte, 14 hectare met druivenplanten bestrijkende Mas de la Dame, diep in het Franse zuiden. Hoe heerlijk haar creaties kunnen zijn, bewijst de topwijn La Diva 2011. De wijndiva zelf componeerde hem uit de helft syrah, 30 procentLid3 (Small) syrah en 20 procent alicante van stokoude stokken. Zijn kleur is intens, zijn smaak eveneens, met zwart fruit van de allerrijpste bramen, kersen en vijgen, aangevuld door donkere aroma’s en kruidig hout – kostelijk bij niet alleen een mooi stuk rundvlees, maar ook bij hazenpeper en oude Boeren Goudse. Voor €14,50 haal je een fles in huis (of €11,50 bij zes). Zie www.okhuysen.nl of de banner.

 VONDST21 (Small)Grappolo d'uva. Het wijnhuis Femar Vini is gevestigd in Midden-Italië, waar het 40 eigen hectaren bezit. Daarnaast betrekt en verwerkt de firma druiven uit het zuiden, Puglia onder meer. Uit deze streek, de ‘hak’ van de Italiaanse laars, komt een ook qua prijs sympathieke rode wijn, de Nero Negroamaro Cabernet Sauvignon 2012. De door eerstgenoemde, regionale negroamaro gedomineerde (70 procent) wijn komt soepel in de mond met een vriendelijke kruidigheid, wat vanille, een zacht frisje en milde fruittonen. Bij www.wijnkring.nl kost deze plezierige doordrinker €7,25.

 

Banner Casa Silva_Carmenere_Banner
VONDST22
. Voor Moscato d’Asti, vederlicht, parelend, fris zoet en druivig, bestaat nu een aardigElec2 (Small)Californisch alternatief. Afkomstig van een bedrijf dat geheel gespecialiseerd is in dessertwijnen, Quady. De wijn heet Electra Orange Moscato en bevat slechts 4,5 procent alcohol. Hij heeft alles dat zijn Italiaanse model ook biedt, met als extraatje iets van sinaasappel in zijn aroma, hetgeen te danken is aan het gebruikte type muskaatdruif. En hoe prettig, die schroefdop. Adviesprijs €9,65. Verkooppunten via www.intercaves.nl.

 VONDST23 (Small). De nummer één in huize Duijker, het afgelopen jaar? De wijn die het vaakst werd geschonken en GV4 (Small)gedronken? Dat was de Grüner Veltliner ‘Castle’ 2013, een met schroefsluiting gepresenteerd product van de uitstekende coöperatie Winzer Krems in het Donau-stadje Krems (foto). Hartigheid, sappigheid, frisheid en groen fruit komen er smakelijk in samen, gesteund door 12,5 procent alcohol, wat deze uit Niederösterreich afkomstige wijn tot een multibegeleider maakt – die past bij alle mogelijke gerechten, van sushi tot salades, van quiches tot kip, en van mosselen tot lekkerbekjes. Bovendien is onze witte huiswijn redelijk geprijsd, op €5,99 bij Plus, www.wijnenvanplus.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

VONDST24 (Small) . Ruim tien jaar terug begon een groepje enthousiastelingen een nieuwe bodega in Bierzo, Spaanse noordwesten. ELos4 (Small)r werden ruim dertig kleine percelen met het regionale ras mencía gekocht en er verrees een fraaie designkelder. Het bedrijf, Losada gedoopt, maakte van meet af aan furore, ook internationaal, met zijn hoogwaardige domeinwijnen. Scores van 90 punten of meer waren eerder regel dan uitzondering.Los2 (Small) Het proeven van de Losada 2010, op fust gelagerd en ongefilterd, doet dit begrijpen. Het is een kostelijke, krachtige, intens smakende wijn, rijk aan fruit (zwarte kersen, frisse bessen) en tevens trakterend op donkere aroma’s plus kruidig hout – wondermooi bij wild. Importeur www.kwast.nl levert ‘m onder meer aan www.dewakendehaan.nl die een flesprijs van €14,40 hanteert.

 VONDST25 (Small)Mor3 (Small). Als een aardige alternatief voor rode Bourgogne, zo zou je de Morgon Côte du Py 2012 van Domaine Dominique Piron kunnen beschouwen. Deze supeMor (Small)r-Beaujolais smaakt vlezig en stevig, met ook diepgang, een keurige afdronk, beheerste kruidige elementen – van hout vooral, een derde ging op fust – en plezierig wat fruit, van zwarte kersen hoofdzakelijk. Julien Revillon (1963, foto), samen met Dominique de eigenaar van het grote domein (60 eigen hectaren en 17 onder contract), omschrijft deze wijn als ‘Le petit Hermitage du Beaujolais’. Zijn klasse dankt de Côte du Py mede aan de gronden waarop zijn stokken groeien, blauwe leisteen is de belangrijkste daarvan. Flesprijs €16,50 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Banner Quevedo

VONDST26 (Small) Zwei1. Oostenrijks eigen blauwe druif is zweigelt waarvan dikwijls merlotachtige wijnen worden gemaakt. Wijnen dus met vooral zwart fruit (bramen, pruimen, vijgen, kersen) in een soepele, vrij volle context. Een leuke, ook leuk geprijsde kennismaking vormt de vrij vieve Weinzierl Blauer Zweigelt 2013 die €6,99 kost bij www.mitra.nl. Het bedrijf achter deze aardige Oostenrijker is de dynamische coöperatie Winzer Krems.

VONDST27 (Small)Blau3 (Small). Ook met de vermoedelijke eveneens in Oostenrijk geboren blaufränkisch weten de Oostenrijkers weg. Het is daar na zweigelt de belangrijkste blauwe variëteit. Die overigens in ander landen andere namen heeft, zoals kékfrankos (Hongarije) en lemberger (o.a. Washington State). Een hele goed, hele kenmerkende komt van Weingut Birgit Braunstein. Het is de met schroefdop gebottelde Blaufränkisch Heide 2012, gul, voorzien bessig en zwart fruit, donker droppig, ook na, soepel, gewoon heel prettig – en geschikt om fris te worden geserveerd bij sudderlapjes, een jachtschotel en dergelijke. Fles €10,40 bij www.okhuysen.nl of zie de banner. Birgit (foto) is een gedreven, vriendelijke vrouw die 22 hectare natuurvriendelijk bewerkt bij de Neusiedlersee, regio Burgenland.

 

Banner Bellingham HD

VONDST28 (Small). ’t Is een aparte Pinot d’Alsace 2013. Je zou verwachten dat het hier een wijn betreft van pinot blanc – Zuss2 (Small)Zuss1 (Small)maar als druiven gebruikte Jean-Paul Zusslin auxerrois (broertje van pinot blanc) en… pinot noir (alleen het sap). Voorts werden deze rassen biodynamisch geteeld. Jean-Paul vertegenwoordigt de dertiende generatie van wijnbouwers; zijn 16 hectare tellende domein Valentin Zusslin werd in 1691 gesticht. Het is gesitueerd in Ohrschwihr (links), bezuiden Colmar. Behalve naar wat wit fruit smaakt deze sappige, frisse Pinot vriendelijk maar duidelijk naar kruiden en specerijen. Wat ‘m vooral bij enigszins kruidige visschotels, hartige taarten en diverse Aziatische gerechten op zijn plaats doet zijn. Prijs €14,50 bij www.winesupply.nl.

VONDST29 (Small)Pes5 (Small). Na vijf maanden heb ik ‘m opnieuw geproefd – en wederom, het was een koude winterdag, beviel hij zéér: rode Château de Pesquié Terrasses 2013. Gewonnen van grenache met syrah van een 70 hectare bestrijkende wijngaard op ongeveer 300 meter hoogte aan de voet van de Mont Ventoux. Het château zelf, dat je bereikt via een imposante, door oude platanen geflankeerde oprijlaan, is stijlvol en heeft ook een prachtig park. De wijn, herkomstbenaming Ventoux, is met zijn 14 procent alcohol en zachte smaak een soort vuist in een handschoen van fluweel. Terwijl zijn aroma een melange vormt van kruidig hout, een roostertoontje, dierlijke elementen en wat zwart fruit. Wat hem héle beste maatjes maakt met wild. Fles €9,95 bij www.gastrovino.nl

.

 TORRES_logo_blanco

VONDST30 (Small). Bij het verschalken van een gebakken visje of pasta met vis is de Porconero Fiano PN (Small)Peastum 2013 een prettige metgezel. Dit aangezien zijn smaak een pittig frisse kern heeft en bijna tintelt op de tong, terwijl zijn fruit groen en citrusachtig is, met specerijen subtiel toegevoegd. De fiano is een oud druivenras dat al sinds de 13e eeuw groeit op vulkanische gronden binnen het huidige Italiaanse gewest Campania (waarbinnen Napels ligt). De wijn kost €9,50 bij www.delogie.nl.

Vondst_31 (Small)Gol2 (Small) . Twee traditionele Port(ugese) rassen blijken ziGol4 (Small)ch ook thuis te voelen in Israël: tinta cao en touriga nacional. Behalve een als Port gestijlde stijl variant wijn maakt de Golan Heights Winery in Galilee er een droge versie van, gedoopt Yarden 2T. De nu beschikbare tweede jaargang, 2010, kwam van twee hoog gelegen percelen (400 en 700 meter) rijpte achttien maanden op vat – en heeft een bijna  Portachtige kracht, namelijk 15 procent. De alcohol zit harmonisch versmolten in de mondvullend, toastige smaak waarin donkere aroma’s en zondoorstoofd zwart fruit beide markant aanwezig zijn. Voor de 2T wordt doorgaans €27,50 gerekend, adressen via www.intercaves.nl.

 

Vondst_32. De rebelse Jean-Marie Guffens (foto) is een kelderkunstenaar die én in de Bourgogne én Ver4 (Small)verder zuidelijk kostelijk wijnen weet te maken. Van een soms verrassende duivenmix. Zo koos hij voor zijn witte Verget de France “Sans Terroir” viognier (50 procent), sauvignon blanc (30 procent) en chardonnay (20 procent). Vandaar dat deze Vin de France een behoorlijk genuanceerde smaak kreeg. Ik noteerde groen fruit, zachte citrus, wit fruit, kruidigheid, zachte zuren en een vleugje plantaardigheid. Wat hem breed inzetbaar maakt bij vis en hartige taarten bijvoorbeeld. Flesprijs €7,80 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 Vondst_33 (Small) .

De Zuid-Franse meester-wijnmaker Laurent Miquel heeft een rode winterwijn uitgebracht die voorLm1 (Small)al bij stoofschotels lekker zal smaken. Namelijk L’Artisan 2012, een Languedoc vanop heuvelhellingen groeiende syrah en grenache. Donkere aroma’s, kruidig hout, een fris besje en een stevige structuur zijn markante elementen. ‘Tafelwijn’ lees ik als laatste notitie. Fles €9,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Extra vondst (Small)Reest2 (Small). Al elf jaar oogsten John en Wilma Huisman op de Reestlandhoeve, hun 3 hectare tellende wijndomein het dal van de Reest, zuidelijk van Hoogeveen. Vroeger was dit een gemengd bedrijf, maar John kreeg het aReest1 (Small)an zijn rug en schakelde over op druiventeelt. Biologische bovendien. Soms ook worden de stokken homeopathisch behandeld, want Wilma is homeopaat van origine. Motto:’Wat goed is voor mens, is ook goed voor de planten.’ Bijzonder is voorts dat Wijngoed de Reestlandhoeve (www.reestlandhoeve.nl) tevens fungeert als zorgboerderij; arbeidsgehandicapten assisteren bij het werk. Voor het overige ontvangt het in Balkbrug gelegen wijngoed graag bezoekers (voor proeverijen, wijnwandelingen, evenementen en kunstexposities) – en het levert aantrekkelijke wijnen in rood, wit, inclusief parelende, en rosé. Waaronder de keurig met schroefdop gebottelde witte Reestlander 2013, een blend van johanniter met 40 procent solaris. De wijn smaakt tintelend fris met ook fris citrusfruit, zoals van grapefruit. Flesprijs €13,75 bij o.a. www.rankwijn.nl in Baambrugge (dochterbedrijf van Lindenhoff).

 

banner Jean Arnaud

Culinaire combinatie . Tijdens zijn opleiding aan eerst de hotelschool en daarna aan de hogeschool NHTV Breda raakte Rob Kruf definitief ‘besmet ’met het wijnvirus. Na een kort verblijf in de horeca als restaurantmanager startte hij in 1997 als aRob1 (Small)dviseurverkoper bij Vinites. Aansluitend werd hij verantwoordelijk voor Australian Wine Connection (destijds een dochteronderneming van Vinites) in de functie van inkoper/ commercieel manager. “Ik had het genoegen om in die periode te werken met zeer inspirerende collega’s, waaronder Eddy de Boer, Mick Kooistra en Cathy Moerdijk, mensen met veel passie voor het vak; van hen heb ik dan ook veel mogen leren.” Anno 2007 trad Rob in dienst bij Jean Arnaud Wijncom als commercieel manager retail. “Ook hier trof ik wederom collega’s, zoals Jean-Marc van de Kant en Piet Rutten, met een passie voor wijn. Wat is ons vak toch mooi!” Drie jaar later werd hij benaderd door de directie van Delta Wines voor de functie van commercieel manager bij Coenecoop Wine Traders, gespecialiseerd in biologische, Fair Trade en Terra Vitis wijnen – een functie die hij tot op de dag van vandaag de dag met veel plezier bekleedt. “Daarbij gesterkt door een inspirerend team mensen, onder anderen de oud ‘wijnkoper van het Jaar’ Joris Snelten en collega Janetta Wanders.” Robs hobby’s zijn koken, wijn, tennissen “en alles wat te maken heeft met het Bourgondisch leven”. Over zijn culinaire combinatie schrijft hij het volgende. Ik heb mijn hart verpand aan Italië. Het mooie aan Italië is dat ieder gebied zijn eigen keuken en lokale wijnen heeft. In veel opzichten is het een groot ‘openlucht museum’, en hoe zuidelijker je komt hoe minder toeristen. ERob7 (Small)en verademing. Met genoegen denk ik terug aan een recent bezoek aan Florence, waar ik in een lokaal restaurant een overweldigende bistecca Fiorentina (puur bereid met wat zeezout, zwarte peper, rozemarijn, rucola en een scheutje olijfolie) nuttigde met een meer dan fantastische Brunello di Montalcino, de Capanna Sangiovese Grosso 2007 Riserva. ’t Is een van mijn favoriete wijn-spijscombinaties geworden. Tot mijn favoriete wijnen behoort ook de Emma Bonarda van Familia Zuccardi uit Argentinië. Een topwijn die bewijst dat de bonarda (toch weer een beetje Italiaans) wijnen kan geven die complex en elegant zijn. Ik proefde de Emma onlangs tijdens een van mijn kooksessies bij wijnbar-restaurant Dames Pellens in Rijsbergen (mijn thuisbasis), in combinatie met een overheerlijke gegrilde kalfslende op een aardappelblini met ratatouille, gepofte cherrytomaatjes en een antiboise. Heerlijk – en voor herhaling vatbaar in huiselijke gelederen!

Banner_Alliance

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw (Small)Nic1
ICI… NICE

. Je zou Nice allerlei bijnamen kunnen geven, bijvoorbeeld Glorie van de Belle Epoque (die duurde van 1860 tot 1914), Overwinteradres voor de Superrijken, Het Genua van Frankrijk of Strandstad van Boulevards en Promenades. Zelf zou ik Museum van de Rivièra kiezen. Niet alleen is deze stad, die de Grieken Nikaïa doopten (ofwel ‘Overwinning’), rijk aan Nic4uiteenlopende musea, de meeste overigens gratis, maar tegelijk is Nice een openluchtmuseum van architectuur en historie. Al deze aspecten komen samen op een heuvel achter het centrum, in de wijk Cimiez. Daar bevinden zich behalve Romeinse opgravingenNic3 (Small) (met gedecoreerde baden van marmer plus een amfitheater) en het Musée Archéologique, ook het imposante, paleisachtige Regina hotel, een prachtig Belle Epoque pand waar koningin Victoria en haar hofhouding bij herhaling logeerden (tegenwoordig is het een appartementencomplex). Iets verder de heuvel op, bij een olijfgaard, staat bovendien het Musée Matisse, een ruime, rode villa waar Henri Matisse (zelfportret) woonde tot zijn dood in 1954 (zie de rubriek ‘Galerie & Musea’). Voorts vind je in de nabije kerk Sainte-Marie-des-Anges een schitterend verguld altaar, terwijl op het kerkhof niet alleen Henri Matisse begraven ligt, maar tevens een andere beroemde lokale schilder, Raoul Dufy. Afdalend naar het Nic5 (Small)centrum over de Boulevard de Cimiez, kan het Musée National Marc Chagall worden bezocht. In het moderne gebouw zijn veel van Chagalls grote, symboolrijke schilderijen te zien (enkele staan in ‘Galerie & Musea’). Weer verder naar beneden ligt de driehoekige oude stad, Vieux Nice. Deze bestaat uit een spinnenweb van straatjes die soms net zo smal en hoog zijn als dieNic6 (Small) van het oude Genua. Doorgaans is de bouwstijl van de pastelkleurige panden is sowieso Italiaans. Want pas in 1860 werd Nice definitief Frans. Tussen het Place Garibaldi, een ruim plein (boven) met terrassen, galerijen en barokke panden waarop trompe l’oeuils werden geschilderd, en de zeekust verrezen behalve Nic_10 (Small)de kathedraal Sainte-Réparade nog twee kerken en vier kapellen. Alsmede een operagebouw en een viertal paleizen. Een daarvan, het Palais Lascaris (Rue Droite) fungeert als museum. In het tamelijk schemerige, koele interieur worden tussen dikke stenen muren o.a. enorme Vlaamse wandtapijten geëxposeerd, terwijl je ook antiek meubilair kunt bekijken en oude muziekinstrumenten, waaronder een viool d’amour uit 1667. Voorts werden nogal wat plafonds rijk bewerkt (boven). Een paar minuten lopen verderop ligt het Place Rosetti,waarop en waarbij diverse ijssalons gevestigd zijn. Bij die van Fenocchio staat men op warme middagen vaak dik in de rij. De grootste attractie van Vieux Nice is de Cours Saleya, waar van dinsdag tot en met zaterdag een Nic7 (Small)bonte groente-, fruit- en bloemenmarkt plaatsvindt, en op maandag een vlooienmarkt. Het langwerpige plein wordt geflankeerd door cafés en restaurants die veel van hun tafels op straat hebben staan. Daar een glas rosé drinken en het kleurrijke schouwspel gadeslaan is feest voor de ogen. In het verlengde van de markt, even voorbij de opera in westelijke richting, is een aardige wijnwinkel gesitueerd, Côté-Vin. Tussen de talrijke Provençaalse wijnen die daar worden verkocht, liggen enkele uit Bellet, het minigebiedje in de heuvels achter Nice. Sinds de herfst van 2013 Nic_11 (Small)wordt de oude stad van het moderne deel gescheiden door niet meer de Paillon, maar door de Promenade du Paillon, waarmee de rivier werd overkapt. De nieuwe promenade is een licht gebogen wandelpark van een kilometer lengte, met in het midden twee lage, spiegelende rechthoeken van Nic_12 (Small)water waaruit met regelmaat nevel en water worden gespoten. Een soort ‘bedriegertjes’ dus. Kinderen van elke leeftijd zoeken er verkoeling en dikwijls neemt men foto’s van vrienden en familieleden die als het ware staan op water. De noordzijde van het park wordt beheerst door alweer een museum, het Musée d’Art Moderne et Contemporain, kortweg MAMAC. In vier imposante torens van dertig meter hoogte worden daar eigentijdse kunstwerken tentoongesteld. De eigen collecte omvat o.m. sculpturen van Niki Sainte Phalle Nic_13 (Small)(zoals Fontaine aux quatre nanaNic_14 (Small)s, 1971-1979, rechts) en Amerikaanse pop art. Een extraatje vormt het trappenterras over de gebogen zijwanden. Dit beloont de klim naar boven met mooie stadsuitzichten. Achter het complex werd een reusachtig, dertig meter hoog stenen blokhoofd geplaatst, La Tête Carrée, ontworpen door Sacha Sosno. Het wordt ‘bewoond’ door de staf van de openbare bibliotheek. Halverwege en bezijden de promenade vind je het levendige stadshart van Nice, het Place Masséna. Dit bestaat uit een ruim, autovrij plein (er rijden wel trams), deels omgeven door statige, rood- en Nic_15 (Small)okerkleurige gebouwen met eronder galerijen en ervoor, op tien meter hoge, smalle pilaren een zevental zittende figuren (rechts). Deze worden ’s avonds verlicht en symboliseren de zeven continenten. De personen converseren, zo gaf hun schepper Jaume Plansa aan, over alleen vredige zaken. Aan de kant van Vieux Nice ligt een tweede, kleiner plein, het Place Charles-Albert. Dit heeft de vorm van een halve cirkel met in het midden een enorm standbeeld van Apollo boven het barokke Nic_16 (Small)‘Fontein van de zon’ met zijn vijf paarden. Het was Alfred Auguste Janniot die in 1956 dit monumentale werk creëerde. Loop je vanaf het Place Masséna een stukje in noordelijke richting, over de Avenue Jean Médécin, dan komt al snel de Russisch-orthodoxe kathedraal Saint-Nicolas in beeld. Deze werd begin 20e eeuw gebouwd door tsaar Nicolaas II. Russische aristocraten kwamen toen frequent naar Nice. Tussen 19094 en 1907 reed zNic_17 (Small)elfs een exprestrein naar St. Petersburg. Na negen jaar was kerkgebouw eindelijk gereed: het grootste in zijn soort buiten Rusland. Heden ten dage contrasteert de weelderig gedecoreerde, barokke kathedraal met zijn goudgroene torens en bruinrode baksteen sterk met de kale flat- en kantoorgebouwen er omheen. In feite is het een religieus en architectonisch museum. Vanaf het Place Masséna loopt westwaarts de drukke winkelstraat Rue Masséna, waar ook veel eetgelegenheden bezoekers hopen te trekken. Luxe, in de vorm van mondaine mode, wordt volop aangeboden op de Avenue de Verdun (langs de Promenade du Paillon). De straat Nic_18 (Small)mondt uit in de beroemde Promenade des Anglais. Deze ruim anderhalve kilometer lange kuststraat ontstond vanaf 1822, werd diverse keren verbouwd en verbreed, en kreeg zijn huidige naam in 1844. Welgestelde Engelsen kozen Nice namelijk als overwinteroord. Het eerste hotel, Victoria, verrees er in 1858 (huidige naam West-End), het tweede, Royal, in 1905 (bestaat nog, zij het als vergane glorie, alleen de locatie verdient een aanbeveling). Anno 1913 werd langs de boulevard het beroemdste, meest luxueuze hotel van de hele Côte d’Azur geopend, Negresco. Voor de koepel daarvan tekende niemand minder dan Gustave Eiffel. Het glorieuze, Nic_19 (Small)neoclassicistische paleispand, dat tot historisch monument werd verklaard, telt bijna 120 comfortabele kamers en heeftNic_20A (Small) meer dan 250 mensen in dienst. Legendarisch is de eigen kunstcollectie, waarvan een klein deel te zien is in de ronde, door witte pilaren omgeven salon royal, direct achter de lobby (foto rechts). Het hotel werd genoemd naar zijn stichter, de Roemeen Henri Negresco. Veel plezier beleefde hij niet aan zijn creatie, want in 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en bleef zijn rijke clientèle weg. De huidige eigenaresse, sinds 1957, is Jeanin Augier die haar etablissemeNic_22 (Small)nt zijn volle glorie teruggaf. Het Negresco heeft ook een fameus restaurant, Chantecler (dinermenu ruim €100). In de schaduw van het hotel kan het zoveelste museum worden bezocht, Villa Masséna (onder). Achter de Genuese gevel daarvan ontdekt de bezoeker Nic_21 (Small)enkele uitbundig gedecoreerde salons, geschilderde portretten (inclusief manshoge van keizer Napoleon en koningin Victoria), affiches uit de Belle Epoque, sublieme vazen, fresco’s en een mooie mozaïekvloer, die van La Grande Galerie. Rozenstruiken geven kleur aan het parkje ervoor en ernaast. Achter de villa, in de Rue de France, rijzen fraaie witte appartementsgebouwen met donkerblauwe schermen omhoog, wederom herinneringen aan de Belle Epoque. VerdNic_25A (Small)erop langs dezelfde straat en dan een via een slingerweg omhoog, bereik je het Musée des Beaux-Arts (weinig parkeerplaatsen, alleen op straat). Het gebouw, een monumentale villa met dito trap, herbergt werken van o.a. plaatselijke kunstenaars, waaronder Jules Chéret en Raoul Dufy (zie ‘Galerie & Musea’). Zij lieten zich niet alleen inspireren door de stad zelf en het destijds idyllische achterland, maar ook door het licht. Of, zoals Henri Matisse het verwoordde:’Toen ik me realiseerde dat ik dit licht elke ochtend zou zien, kende mijn geluk geen grenzen.’

Nic_26 (Small)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


. Dat Marlborough het belangrijkste wijngebied van Nieuw-Zeeland werd, waar vorig jaar bijna 77 procent van Bran12 (Small)alle wijn werd geproduceerd, en tegelijk sauvignon blanc de nummer één variëteit met 72 procent van de totale aanplant, is te danken aan één domein, Brancott Estate. Waarvoor het terrein – toen nog velden waar schapen graasden – in 1973 gekocht werd door de eigenaren Profiel hoog klein (Small)van het wijnhuis Montana. Dat vervolgen handmatig de eerste druivenstokken liet planten, voornamelijk van sauvignon blanc (zie de zwart-wit foto). Aanvankelijk werden de mensen van Montana voor gek verklaard: de noordelijk op South Island gelegen streek zou te veel koel en te droog zijn voor druiventeelt. De sceptici kregen zelfs gelijk, tijdelijk althans, want na een jaar ging 80 procent van de plantjes verloren vanwege gebrek aan water. Bran2 (Small)Niet voor niets draagt de regionale hoofdstad Blenheim als bijnaam The Sunshine Capital. Irrigeren echter bracht uitkomst. En de toenmalige directeur van Montana bewees zijn visie met de uitspraak “wines from here will be world famous”. Decennia lang werden de wijnen van Brancott Estate verkocht onder het merk Montana. Maar nadat dit wijnbedrijf, ’s lands grootste, eerst was overgenomen door Allied Domecq (2002) en daarna door Pernod RicBran8 (Small)ard (2005) besloot men deze naam te vervangen door die van Brancott Estate. Een van de redenen was dat in Amerika verwarring bestond vanwege de staat Montana – die allesbehalve met wijn wordt geassocieerd. Voor Brancott Estate, dat over een prachtig proeflokaal beschikt op een heuvel bij de oorspronkelijke wijngaard (foto boven), worden tegenwoordig druiven verwerkt van zowel zo’n 1100 hectare eigen grond als 400 contracttelers. De op het eiland Tonga geboren global brand ambassador Jim Robertson (links) onthult dat jaarlijks met alleen al Sauvignon Blanc ongeveer twaalf miljoen flessen worden gevuld én verkocht. Bran9 (Small)De benodigde druiven komen uit drie zones binnen Marlborough die alle bepaalde elementen bijdragen. Wat weer verklaart waarom de Brancott Estate Sauvignon Blanc 2014 (“een van de beste jaren ooit”) zo expressief en hoogwaardig is. We ruiken buxus en groen fruit, proeven grassigheid, frisse citrus en groene vruchten plus wat mineraligheid in een opwekkend geheel dat niet te schraal noch te licht Bran11 (Small)smaakt. Voor zo’n volumewijn is-ie opmerkelijk goed. En tegelijk betaalbaar: distributeur Albert Heijn, www.ahl.nl, rekent €7,99 (te koop in 314 winkels). Terzijde meldt Jim Robertson (1953) dat duurzaamheid bij Brancott Estate hoog in het vaandel staat: de winery beschikt over alle mogelijke certificaten, heeft Nieuw-Zeelands grootste organische wijngaard, en overal wordt zowel gewerkt met zelf bereide compost als met onkruid tussen de rijen door. Voorts plantte men zo’n 70.000 bomen rond de druivenakkers, werd een speciaal soort valk geïntroduceerd en doet Brancott Estate zowel aan het recyclen van water als aan het heel precies en zuinig gebruiken daarvan “because our wines are really made in the vineyard”.


banner ecoshower_538x100

Wandel (Small). Al 25 jaar leidt en verzorgt Jeanet Bruining haar wijnwandeltochten. Ze begon in de Zuid-Duitse Pfalz, en in 1992 ging ook eens naar Nahe, “misschien wel het interessantste wijngeHet-weten-waard-v2bied van Duitsland”. Die stap smaakte naar meer. Anno 1995 was de tijd zelfs rijp voor een ander land, Italië, via “het wonderschone Süd Tirol waar wijn groeit en bloeit in de bergen”. Twee later durfde Jeanet nóg een land aan, Frankrijk met zijn multiculturele Alsace. Waarna Limburg en Oostenrijk volgden. Voor 2015 heeft Jeanet weer wandelingen uitgestippeld – naar Alsace, Franken, Pfalz en Süd Tirol – plus een tweetal bijzondere proeverijen en een smaakcollege over wijn en kaas. Zie de website www.wijnwandeltochten.org.

 NOS1 (Small)

VINOSTALGIE (32)
Ooit was Nice een belangrijke verschepingshaven voor wijn, maar tegenwoordig wordt er meer wijn gedronken dan verzonden. De enige wijnbouw ter plekke vindt nog plaats op heuvels direct achter de stad, binnen het slechts 50 hectare tellende gebiedje Bellet, waar tien producenten actief zijn.

 

. De variëteit pinot blanc is verwant aan pinot noir en pinot gris. Zijn oogstvolume kan PB1 (Small)aanzienlijk zijn en ook regelmatig, want deze druif is redelijk bestand tegen plantenziekten en nachtvorst. De Franse aanplant vind je voornamelijk in Alsace. In Duitsland en Oostenrijk noemt men hem weissburgunder, in Italië pinot bianco.

DRUIF-4 (Small)Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort wijn ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken soort of een met meer klasse en karakter. Ook de manier van wijnbereiding heeft invloed: in Duitsland ontdekte men dat gisting en rijping op vat tot imponerende resultaten kan leiden. 18-355-DumoulinVeel pinot blanc wordt in Alsace overigens me succes gebruikt voor mousserende Crémant d’Alsace. Een variant van pinot blanc is auxerrois, die een wat vollere, zachtere wijn geeft. Vooral in Alsace en Luxemburg kom je auxerrois nog wel eens tegen, net als in onze provincies Limburg en Zeeland.
Soorten Pinot Blanc
Een ster staat voor goede tot zeer goede gemiddelde kwaliteit: Duitsland (in onder andere Baden worden prachtige Weissburgunders gemaakt)*, Frankrijk (Alsace)*, Italië (vooral in Trentino Alto Adige)* , Luxemburg*, Nederland (auxerrois is een specialiteit van De Kleine Schorre op Schouwen-Duiveland, samen met pinot blanc zelf)*, Nieuw-Zeeland*, Oostenrijk (waar men er ook rijke zoete wijnen van vervaardigt, alsmede Sekt)*, Verenigde Staten, Canada (Okanagan Valley vooral)*.
Pinot Blanc smaakt lekker bij
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN – dim sum, garnalen, gebakken mosselen .
GEVOGELTEkippenlevers, kippenragout.PB10 (Small)
VLEEScharcuterie, crudités/rauwkost, ham, rillettes, zuurkoolschotel.
GROENTE, HARTIGE TAARTEN EN SOEPasperges, groentetaart, komkommersoep, ovenschotel van groente, paddenstoelensalade,pompoensoep, quiche lorraine, uientaart.
PASTA – pizza met groente of vis, tagliatelle met ham-preisaus.
KAASBeaufort, Edammer (jonge), kaasfondue, kaaskroketten, Kernhem, Port Salut, Maroilles, raclette, Saint-Paulin.

Banner-LMVH

. ‘Toen ons bedrijf in 2004 verkocht werd, waren we kapot, emotioneel althans – maar we hadden een zak met gMon2 (Small)eld.’ Aan het woord is Tim Mondavi die vertelt over de verkoop van de Robert Mondavi Winery en de aankoop van zijn Continuum Estate daarna. Tim is een van Robert Mondavi’s zonen en was dertig jaar werkzaam als wijnmaker in Napa Valley op zowel de eigen winery als op het beroemde dochterbedrijf Opus One. Voor Continuum kocht hij grond, waaronder zo’n 24 hectare met druivenstokken, op Pritchard Hill, hoog boven de valleivloer, zo’n 600 meter boven Oakville (waar zijn vader diens beroemde winery bouwde). De grond is ijzerhoudendProfiel breed klein (2) vulkanisch en de zonne-expositie perfect. Bovendien heerst er een gematigd micro-klimaat, minder warm en minder koel dat in het eigenlijke dal. De aanplant bestaat uit vier Bordeaux-variëteiten, met in de hoofdrol cabernet sauvignon en opvallend sterke bijrollen voor cabernet franc plus petit verdot, en een net zo opmerkelijke schaarse aanwezigheid van merlot (slechts 2 procent in de jaargang 2011). Mon5 (Small)Ze geven een lage opbrengst per hectare en worden vergist in een functionele kelder met zowel houten gistkuipen als betonnen tanks. ‘We produceren één wijn’, stelt Tim (1951), ‘en onze focus is kwaliteit.’ Geholpen door zijn eigen kinderen is hij extreem succesvol in zijn streven: Continuum levert een icoonwijn van eenzelfde kwaliteit als bijvoorbeeld Opus One of een grote Médoc uit Bordeaux. Na eerst een schilweking van ongeveer een maand en vervolgens een vatlagering van circa anderhalf jaMon6 (Small)ar ontstond de complexe en tegelijk verleidelijke Continuum 2011 die zowel beschaafd als krachtig is, met nuances van mild kruidige roostertonen, rijp besfruit, zwarte vruchten, donkere aroma’s en een subtiele, fraaie frisheid die de alcohol tegenspel geeft, terwijl de afdronk minutenlang duurt. Prachtig, prachtig – en prijzig. Mede gezien het bescheiden volume, ongeveer 36.000 flessen, en de grote vraag kost een enkele fles €188,03 bij importeur www.winecompanions.nl. Veel geld, jazeker , maar voor een fles Château Mouton-Rothschild uit hetzelfde jaar betaal je dik boven de €300. Ook in wijnland geldt een relativiteitstheorie.

Banner-Aaldering-21

‘…In Vino Vrolijkheid is een genot om te lezen.’ Zo schreef Charlotte van Zummeren op haar website www.winebusiness.nl, in een uitvoerige bespreking van mijn nieuwste boek. Andere strofen uit deze recensie zijn de volgende. ‘Een alleskenner met roots in de reclame, er is niets of niemand in de IVV1 (Small)wijnwereld die Duijker niet kent en dat wordt met humor beschreven in het boekje. Vooral de beschrijvingen van collega-wijnkenners – inclusief de auteur zelf – die volledig de mist in gaan bij blindproeverijen zijn hilarisch. Duijker was de eerste wijnschrijver in Nederland en inmiddels is een hele generatie wijnjournalisten met hem opgegroeid. Bij het lezen van In Vino Vrolijkheid- kan iedere professional niets anders overkomen dan respect voor de jarenlange ervaring van Duijker in een toen nog donker Nederlands wijnniemandsland. Het zijn 32 korte stukjes of columns van gebeurtenissen, ontmoetingen en vooral lunches – gelardeerd met grote hoeveelheden wijn – met de groten der wijnwereld, variërend van Eric de Rothschild, Claude Ricard, Wina Born, Miguel Torres tot Robert Parker en Michael Broadbent. Duijker raadt aan de stukjes te nippen net als bij een goed glas wijn. Dat is mij in ieder geval – net zoals het nippen bij sommige wijnen – niet gelukt, ik heb in het boek in twee keer uitgelezen.’smakelijk-lezen-v1 (Small). In het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf werd de bundel (en zijn auteur) door Willem Kool uitgebreid beschreven, met strofen als ‘Zijn laatste boekje is met veel humor geschreven.’
En dan is er het mailbericht van Donato Sühre  (die een leuke wijnblog onderhoudt, klik op de achternaam) waarin staat: ‘En uw nieuwe boek, In vino Vrolijkheid geweldig! Ik zit menig keer in de trein, tot verbazing van anderen, kostelijk te lachen.’
. Collega Gert Crum twitterde: ‘In de bus naar Beaune nieuwste boek van @HubrechtDuijker gelezen. Leuke anekdotes. Luchtig en vermakelijk.’.
. En www.wijngekken.nl concludeerde: ‘Een boekje waar je vrolijk van wordt.’
. De grote wijnvrouw Joke Holster schreef op Facebook:’Leest zo heerlijk weg! Een echte aanrader!’
. Een andere lieve lezeres deed me bijna blozen met deze woorden:’Ik geniet heel erg van je boekje en heb het aan veel van mijn bridgevrienden cadeau gedaan.’
. Het tijdschrift WineLife schrijft in het december/januarinummer:’Een vrolijk en leerzaam kijkje achter de schermen! Want van die titel is geen woord gelogen: met een glimlach lees je over zijn avonturen in de wondere wijnwereld van de afgelopen 45 jaar.’

In Vino Vrolijkheid is een paperback met 144 pagina’s en 25.000 woorden. Tweede druk. Uitgever Aerial Media Company. Gedrukte versie een tientje, E-book €4,99.

Etiket (Small)
De Canadees Wayne Gretzky wordt beschouwd als de beste ijshockeyer aller tijden. Zoals veel rijke sporters heeft ook hij zijn geld belegd in het maken van wijn. Hij doet dat op drie verschillende locaties. In Niagara-on-the-Lake in Oost-Canada, in Okanagan Valley in West-Canada en in Sonoma, Californië. Waar hij wijnen maakt van cabernet sauvignon en chardonnay, terwijl hij in Niagara naast verschillende witte en rode wijnen ook ijswijnen produceert. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, [email protected], die dit label aantrof in zijn omvangrijke verzameling.