HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – AUGUSTUS 2014

Zomerse genoegens, uit de fles en in het glas, die zijn in dit magazine volop te vinden. Koel te schenken rode wijnen bijvoorbeeld, uit Argentinië en Portugal en witte verfrissers uit onder andere Nieuw-Zeeland, Spanje, Italië, Chili, Frankrijk, Zuid-Afrika en Duitsland. Al proevend heb ik ze stuk voor stuk met veel zorg – en genoegen – geselecteerd. Voorts kun je een virtuele reis maken naar Yellowstone en enkele andere prachtige parken in Amerika, wordt de rieslingdruif geprofileerd en verschijnen andere smakelijke zaken voor het voetlicht, waaronder een nieuwe culinaire combinatie en de riante creatie van een Spaanse wijnvrouw.

 


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner Beauijolais hubrechtduijker-538x100px JPG
vondst van de maand

. HéélBon3 (Small) lekker bij lasagne, dat was de Santa Julia Organic Bonarda 2013. Een donkerrode Argentijn gemaakt door vader José Alberto en zoon Sebastián Zuccardi die in Mendoza een van de Bon1 (Small)meest duurzame, innovatieve bodega’s beheren. De wijn heeft een vlezige, sappige, zeer zuivere smaak met zowel donkere, laurier- en dropachtige elementen als fruitige, denk aan bessen en zwarte vruchtjes. En bonarda? Da’s na malbec de belangrijksteblauwe druif in tangoland, ooit was het zelfs de nummer één. Vermoedelijk komt hij uit de Franse Savoie – maar werd inmiddels geheel Argentijns. Je vindt voornoemde, fris te schenken wijn voor €5,99 in zestig grotere supers van Albert Heijn.

BANNER_538x100_p2
vondst-1. Sardinië, je ziet de wijnen van dit eiland hier weinig. Best jammer, want zowel wit als rosé en rood kunnen echt lekker zijn.Sar2 (Small) Een wél verkrijgbare bianco is de Nord Est 2013 gedoopte Vermentino di Sardegna. Het betreft een coöperatiewijn van een bedrijf dat zelfs naam van vermentino (het voortreffelijk druivenras dat in Frankrijk soms rolle wordt genoemd) in zijn eigen naam voert, Cantina del Vermentino. Sar3 (Small)De kelder met zijn van sobere witte voorkomen staat even buiten Monti, een plaatsje langs de Vermentino route, noordwestelijk op het eiland. Specerijen domineren de geur en smaak van deze Sardijnse specialiteit, terwijl ook een ondertoon van mild citrusfruit present is, samen met een correcte zuurgraad en een beheerste 12,5 procent alcohol. Dit is prima partner voor kruidige visschotels en hartige taarten. Hij kost €8,23 bij www.heisterkamp.com of ga naar de banner.

vondst-2 Mat7 (Small). ’t Is een geweldig wijngoed, Matetic, in Chili’s koele en toch zonnige Rosario vallei, die onderdeel vormt van de wijnregio San Antonio, dicht bij de oceaankust. Het beschikt over voortreffelijk gesitueerde wijngaarden, ook binnen de eveneens koele, nabije regio Casablanca, en is gehuisvest in een prachtig complex met niet alleen een spectaculaire, Mat1 (Small)tien jaar terug gebouwde designkelder, maar ook met een boetiekhotel, restaurant en prachtig park. Als hier geen goede wijnen gemaakt worden, waar dan wel? De zeer grassige, vieve Corralillo Sauvignon Blanc 2013 à €9,95 is van wereldklasse, net alsMat3 (Small) de massief getinte, op €13,95 geprijsde Corralillo Syrah 2011 die in zijn gespierde smaak roosteraroma’s combineert met zeer rijp zwart fruit, waaronder cassis, en donkere tonen, denk aan katjesdrop.Ook de Pinot Noirs verdienen een warme aanbeveling: de zachte en toch stevige Corralillo Pinot Noir 2011 en de EQ Pinot Noir 2011, van wege zijn verleidelijke fruit en licht gekruide, beheerste, toastige houttonen. Prijzen respectievelijk €13,95 en €28,50 . Zie www.degoudenton.nl of de banner.

 banner Heisterkamp Wijnkopers
vondst-3. De naam Cheverny wordt vooral geassocieerd met een kasteel langs de Loire, maar is óók een wijngebiedje van ongeveer 500 hectare. De gebroeders Emmanuel en Thierry Delaille bewerken er daarvan 40, op hun Chev1 (Small)Domaine du Salvard (als vijfde generatie). Met succes ook, gezien de hoge beoordelingen en prijzen Chev2 (Small)die in de wacht worden gesleept. De witte Domaine du Salvard 2013 bijvoorbeeld won dit jaar op een wereldconcours voor Sauvignon Blanc. Wellicht gebeurde dit dankzij de steun van chardonnay, die met 15 procent aanwezig is. En die de opwekkende, door buxus en andere plantaardigheid getypeerde wijn voorziet van wat extra fruit: citrus, groen en een partje passievrucht. En fles kost momenteel €8,50 bij www.colaris.nl of klik op de banner. En als het goed is, ontvang je de twaalfde files gratis door het vermelden van deze website.

 vondst-4Cic6 . Gul zwart fruit, een levendige smaak, de allerlichtste hint van hout, een behoorlijk mondvullende smaak – en ideaal om op een warme dag koel te worden geschonken, dat is de rode Ciconia 2013. Waar ik héél enthousiast over beCic1n, mede gezien zijn prettige prijs van €4,99. Door de in Alentejo, Zuidoost-Portugal, gevestigde wijnproducent Alexandre Relvas werd deze de dieprode wijn knap gecomponeerd uit touriga nacional, syrah en aragonez. In dit geval is ook de de flessluiting opvallend. Want behalve over 100 hectare wijngaarden beschikt Alexandre Relvas over bijna evenveel grond met kurkeiken, maar gebruikte toch een schroefdop. De rode Ciconia, staat net als de plezierige, zacht frisse, mild fruitige witte variant bij www.dirckiii.nl, of zie de banner.

 Banner Wijnoutlet
vondst-5 . In het het zuidelijke Baden, dat met 15.500 hectare een van Duitslands grootse wijngebieden is, heeft Siegbert Bimmerle soort privécoöperatie gecreëerd. Hij verwerkt namelijk, in Renchen-Ehrlach (foto) de druiven vanBim1Bim4 (Small) een stuk of veertig boeren die binnen een straal van 90 kilometer samen een hectare of 70 aan wijngaarden hebben. En hij doet dat met behulp en moderne kelderapparatuur, heel succesvol. Dit wordt mede aangetoond door de gouden medailles die zijn wijnen ontvingen van het Badische Weinbauverband. Een van die bekroonde wijnen is de Weisser Burgunder 2013 die een bijna tintelende smaak heeft, tamelijk zachte zuren (goed koelen dus) en sappig mild wit fruit. Richtprijs €13,99. Geur en smaak worden wat groener, denk aan bladgroen en groen fruit, bij de iets lichtere Rivaner 2013,waarvoor gewoonlijk €8,59 wordt gerekend. Goud ging voorts naar de vrij volle, licht kruidige en subtiele fruitige Grauer Burgunder 2013 à €13,99.Bim2 (Small) Beduidend meer fruit, bij wijze van spreken een schaaltje vol, inclusief een beetje drups, bevat de bleek witte maar uit blauwe druiven samengestelde, eveneens gouden Blanc de Noirs 2013 die ook €13,99 pleegt te kosten. Nog meer goud: de op €16,79 geprijsde rode Spätburgunder im Holzfass gereift 2011, bestemd voor liefhebbers van vatgerijpte, traditioneel gestijlde dus niet heel fruitige Bourgognes. Tot de wijnspeciaalzaken die Siegbert Bimmerle verkopen behoren Wijnhandel Eleveld in Steenwijk, Wijnhandel Bontenbal in Rotterdam en www.invited-by.nl.
 vondst-6 Bos1 (Small). Fair Trade staat in het vaandel van de familie Bosman die in het Kaapse gebied Wellington een eeuwenoud landgoed bezitten met 430 hectare aan druivenstokken. Een deel het terrein wordt gebruikt als kwekerij voor druivenstokken, een van de belangrijkste in Zuid-Afrika. Door de huidige, achtste generatie wordt niet alleen milieuvriendelijk gewerkt, Bos2 (Small)maar ook mensvriendelijk. Zowel via het Fair Trade principe als door het mede-eigenaren maken van 260 fulltime werknemers. Uit de 250 jaar oude kelder van Bosman Family Vineyards verschijnt als beste rode wijn de Bosman Adema, waarvan de jaargang 2013Bos4 (Small) een boeiende blend is van shiraz (63 procent) en mourvèdre (21 procent) met kleinere delen grenache, cinsault, viognier en primitivo. Rokerige roostertonen bepalen het aroma van deze eigenlijk nog jeugdige krachtwijn, in samenspel met fris besfruit, zwarte kersen en allerlei kruiden. De prijs voor deze Bosman-topper is €16.95. Van de lijn De Bos Handpicked heeft de Sauvignon Blanc 2013 mijn voorkeur. Deze komt uit het kustgebied Walker Bay en heeft eenzelfde strakke frisheid plus plantaardigheid, inclusief buxus, en groene fruit als soortgenoten uit Nieuw-Zeeland. Hiervoor vraagt www.noordmanwinkel.nl €9,95.

Banner Casa Silva Coleccion

vondst-7 . Aardige mensen maken aardige wijnen. Het zoveelste bewijs daarvan leveren Laurent MaynCham5 (Small)adier en Marie Valette die zo’n vijftien jaar geleden het wijndomein Château Champ des Soeurs Cham4 (Small)startten. Dit deden ze in het kustdeel van Fitou, waar de harde grond veelal bestaat uit kalk- of leisteen, minder dan 3 kilometer van de Middellandse Zee en haar kustmeren. In totaal plantten ze 13 hectare, waarvan wat binnen debuurstreek Corbières. De Château Champ des Soeurs rosé 2013 draagt deze herkomstbenaming, heeft als druiven grenache en mourvèdre, en is inderdaad een aardige wijn, stevig, kruidig, sappig en subtiel fruitig. Minstens zo verlokkelijk smaakt Cham9 (Small)de Château Champ des Soeurs 2012, een ferme, evenwichtige Fitou met donkere aroma’s en kruidig fruitige van bessen en zwarte vruchtjes. Hiervoor werden grenache, carignan en syrah gebruikt. Beide charmerende Champs zitten in de collectie van www.okhuysen.nl, zie ook de banner, en kosten €10,70 respectievelijk €9,70 (goedkoper per zes).

 vondst-8Jum4 (Small)Jum1 (Small). Een kóópje: anders kun je de Castillo San Simón Reserva 2009 niet betitelen. Een fles kost namelijk slechts…€2,69. Zijn naam geeft al aan dat het een Spaanse wijn betreft, uit Jumilla, en het traditionele netje om de fles eveneens. Zijn enige druif, dat is de monastrell. En ongetwijfeld heeft producent García Carrión de wijn op vat gelegd, want de van eikenhout afkomstige, milde vanille bepaalt geur en smaak in hoge mate. Zijn lagering maakte de wijn bovendien zacht. Liefhebbers van aimabele, milde en tegelijk vrij volle wijnen rode wijnen moeten deze gewoon ‘ns proberen; de kop kan het niet kosten. Wie deze vondst voeren zijn Dekamart, www.dekamarkt.nl en Dirck III, www.dirckiii,nl (zie ook de banner).

 

vondst-9 . Een fles prima Pinot Noir voor €15… in een restaurant? Jazeker, deze zomer kun je dat ervaren in een Van VM1 (Small)der Valk Exclusief hotel. Wie een tafel reserveert, krijgt namelijk een wijnvoucher waarmee een hele fles Villa Maria Pinot Noir Private Bin 2012 uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough kan worden besteld – voor de prijs die deze wijn normaliter bij de wijnspeciaalzaak kost. En wat is-ie lekker, zacht fruitig, sappig, ferm en zuiver. Maar vraag wel of men ‘m licht gekoeld serveert. Overigens kun je voor hetzelfde bedrag ook de eminente Villa Maria Sauvignon Blanc 2013 laten komen. Reserveren via www.valkexclusief.nl.

 vondst-10Gorg2 (Small)Gorg5 (Small). Rond de oevers van het Garda-meer begon Roberto Bricolo ruim veertig jaar geleden zijn eigen wijndomein, dat hij Gorgo doopte. Het werd geleidelijk uitgebreid tot circa 60 hectare die jaarlijks plusminus driehonderdduizend flessen wijn geven, verdeeld over zestien verschillende soorten. Samen met dochter Roberta Bricolo heb ik er een paar geproefd. Verleidelijk lekker en tegelijk fraai geschakeerd is de Cantinas Gorgo Custoza 2013, knap gecomponeerd uit vier witte druivenrassen, waaronder de garganega van Soave. De aangenaam frisse smaak biedt schakeringen van peer, appel en mild citrusfruit, eventjes gedoopt in specerijen. Prijs €9,50 bij www.degoudenton.nl of bezoek de banner.

banner bellingham 

vondst-11. Het idyllisch temidden van groene hellingen gelegen wijngoed Deutzerhof is te vinden binnen een van Duitslands kleinste wijngebieden, Ahr, waarvan de 540 hectare het grillig gevormde dal van de gelijknamige rivier volgen. Wolfgang en Hella Hehle, Deutz5 (Small)de eigenaren van Deutzerhof, bewerken een hectare of 10 en zijn sterk gespecialiseerd in spätburgunder. Met dit ras, de Bourgondische pinot noir, is driekwart van hun areaal beplant. Ze maken er relatief lichte wijnen van, eerder traditioneel kruidig dan modern fruitig van stijl, en vooral geschikt als maaltijdbeDeutz7 (Small)geleiders. Meer kleur, volume en diepgang biedt de Deutzerhof Légère 2011 die juist alles is behalve légère ofwel licht. Wat te danken is aan het toevoegen van doses dornfelder en domina (een oude kruising van pinot noir met portugieser).Naast een zachte kruidigheid, samen met dierlijke en andere donkere aroma’s, is er in de sappige, soepele smaak ook wat fruit te proeven, zoals van cassis. Invoerder www.heisterkamp.com (zie de banner) vraagt €13,11 per fles.

vondst-12 Yea2 (Small). Hij hoeft alleen een rood hoofddeksel op te zetten om om een Sinterklaas of Kerstman te worden, want Peter Yealands is wit behaard en bebaard. Bovendien gaat hij graag informeel gekleed. Achter zijn oude-hippieachtige uiterlijk gaat echter een gedreven wijnmaker schuil, een van de grootste én beste in Nieuw-Zeeland. Die er bovendien naar streeft om de meest duurzame wijnproducent ter wereld te worden. Vandaar dat er in zijn wijngaarden, hij betrekt druiven Yea3 (Small)van 1500(!) hectare, o.a. drieduizend schapen lopen. Een van zijn klassiekers is de Peter Yealands Sauvignon Blanc 2013, uitgesproken grassig,Yea7 met tegelijk tonen van grapefruit en groen fruit, zeer zuiver bovendien. Prijs €10,99.  Eveneens het ontdekken waar is de Peter Yealands Pinot Grigio 2013, vervaardigd in een droge Italiaanse stijl, met veel sap en wat milde citrus. Fles €9,99. Minstens zo attractief , en net als beide andere afkomstig uit Marlborough, waar Peter 1000 hectare bezit (foto), is de rode Peter Yealands Pinot Noir 2013. Het is €12,99 kostende, vrij zachte, elegante wijn met een plezierig dosis zacht rood en zwart fruit. Genoemde wijnen zijn verkrijgbaar bij www.gall.nl of zie de banner.


vondst-13Pas2 (Small). Zalig zomers, dat is de Domaine du Pas de l’Escalette rosé 2013. Een bleekoranje melange van grenache, cinsault en carignan, fris maar niet zuur, niet te licht noch te zwaar en trakterend op drups- en zuurtjesfruit van o.m. sinaasappel. Zijn makers, Julien Zernott en Delphine Rousseau, cultiveren hun 15 hectare tellende, stenige klei- en kalkhoudende druivenakker op 350 meter in de regio Languedoc, bij Larzac. Importeur www.winesupply.nl rekent €11,95 per fles.vondst-14 . Chili’s grootste wijnproducent, Concha y Toro, lanceerde in 1976 een nieuw prestigemerk, Marqués de Casa Concha. Mar8 (Small)Het was genoemd naar de stichter van dit huis en bestond decenniaMar6 (Small)uit één wijn, een Cabernet Sauvignon. Vanaf 1989 werden een Chardonnay en andere soorten stapsgewijs toegevoegd. De huidige wijnmaker, Marcelo Papa (op de foto, twee maal in eigen land uitgeroepen tot ‘beste wijnmaker van het jaar’) betrekt de druiven uit zeer diverse regio’s. Die voor de Marqués de Casa Concha Chardonnay 2012 komen uit het hoog noordelijke, koele Limarí, foto). Vandaar de frisse smaakkern. Een klassieke opvoeding in Franse vaten voegt daar milde roosteraroma’s aan toe, terwijl citrus en wit fruit evenmin ontbreken. In combinatie met een een stevig gestel krijgt de wijn sterk het karakter van eMar9 (Small)en jonge witte Bourgogne.Nog wat meer kruidige en milde houttonen worden geboden door de licht fruitige, lang nahangende, musculaire Marqués de Casa Concha Cabernet Sauvignon 2012, herkomst Puente Alto, een hoog gelegen district even bezuiden Santiago. Prijs voor beide €13,99, zowel in grotere filialen van Albert Heijn, www.ah.nl, als in de webwinkel AH Wijndomein, zie de banner.

 
vondst-15. Vlees van grill of barbecue, een van de wijnen die ik daarbij graag drink, is Fitou. Afkomstig uit twee FIT enclavesFit (Small) binnen de Corbières en daarmee zeer Zuid-Frans. Een betaalbare nieuwkomer op het schap is de Fitou Beaux Arts 2012: stevig maar niet te heftig, correct gevuld doch niet te zwaar, met ook een klein, vitaliserend frisje, donkere aroma’s en wat zwart fruit. Dit alles dankzij een druiventrio van grenache, syrah en carignan. Zijn meevallende prijs is €5,49, zijn aanbieder Plus, www.wijnenvanplus.nl (zie ook de banner op de startpagina van deze site).
vondst-16. Mijn hemel, wat was het vorige maand soms nat en koud. Het deed me trek krijgen in een Xe1 (Small)Xe3 (Small)verwarmende winter- en wildwijn – die toevallig ook verscheen. De Xenysol 2013 uit Jumilla. Een gebied waar ’s zomers elk weekend muzikale optredens plaatsvinden langs de regionale wijnroute. De familie Martinez bouwde in deze Oost-Spaanse streek zeven jaar terug een eigen kelder, waar de druiven de eigen ruim 200 hectare, gesitueerd op 800 meter hoogte, worden omgetoverd tot medailles en andere onderscheidingen winnende wijnen. De blauwe monastrell, variant pie franc, gaf de jonge Xenysol veel kleur en veel kracht (fris serveren aanbevolen), met kruidigheid, zonnig zwart fruit en wat laurier. Behalve bij wildkun je ‘m uiteraard ook combineren met pittig vlees van de barbecue, Mexicaanse gerechten en oude Manchego. Een fles kost €7,50 à €8, en wie ‘m verkoopt is op te vragen bij www.neerlandswijnhuis.nl.

Banner Castel Chateaux et Domaines
vondst-17
. Van 80 hectare binnen de streek Stellenbosch levert het domein Lyngrove – dat in 2000 werd gesticht en een tijdje Nederlandse eigenaren heeft gehad – gespierde wijnen, de meeste met alcoholpercentages Lyn2 (Small)van 13,5 en 14,5 proLyn1 (Small)cent. Een van de aansprekendste is de Lyngrove Collection Cabernet Sauvignon 2012, donkerrood en smakelijk, met elementen van besfruit, waaronder cassis.Niet gek voor €5,99. Als beste, met goud bekroond rode is de Lyngrove Platinum Latitude 2011 beschikbaar, een vatgelagerde melange van cabernet sauvignon, shiraz en pinotage.Hout en fruittonen, van bessen vooral, domineren hierin het aroma. De prijs is in dit geval bijna net zo stevig als de structuur, namelijk €14,99. Bij www.mitra.nl.

 vondst-18Alb5 (Small) . Je zou het een vertrouwelijk druivenras kunnen noemen, de witte albillo uit Spanje. Want je komt zijn naam weinig tegen. Misschien wel het meest rond Madrid en Ribeiro (Galicië). En zowaar binnen Ribera del Duero, op bepaalde plekken tussen al het Alb2 (Small)blauw van de tempranillovariant tinta del país. Logisch eigenlijk, ook de mensen daar willen wel eens een glaasje wit. De wijn krijgt dan wel een andere herkomstbenaming, Vino de la Tierra de Castilla y León. Heel goed in zijn soort is de García Viadero Blanco de Albillo 2013, een zacht frisse, sappige, licht notige wijn wit fruit (van peer vooral) en voldoende structuur om bijvoorbeeld kalkoenvlees te begeleiden.’t Is een aardig alternatief voor Viognier of Chardonnay.Het bedrijf achter deze wijn is Bodegas Valduero dat beschikt over een tunnelkelder – en dat in maart van dit jaar bezocht werd door Plácido Domingo. Maar of die ook de Albillo geproefd heeft, vermeldt het verhaal niet. Prijs €10,70 bij www.okhuysen.nl of ga naar de banner.

 Banner DIII nieuwe
vondst-19Tri9 (Small). Hoedje af voor deze wijn, want op drie verschillende wijnconcoursen won hij goud: de Trivento Malbec Tri7 (Small)Reserve 2013. Meer aanbeveling is eigenlijk niet nodig. Wel wat achtergrondinformatie wellicht. Trivento is een Argentijnse dochteronderneming van Chili’s grootste wijnproducent, Concha y Toro. En betrekt druiven van een ontzagwekkende 1289 hectare binnen de provincie Mendoza. Wijnen als deze ondergaan een houtopvoeding (in dit geval zes maanden in vaten van Frans eikenhout). DTri4 (Small)aartoe beschikt Trivento over zo’n vierduizend fusten. Wat je van de goudwinnaar mag verwachten? Een massieve rode tint, een genereuze, mondvullende smaak, een vleugje frisheid, sappig fruit (bes/zwart), donkere aroma’s en beheerst wat toastachtig hout. Leg het vlees maar op de grill. Te koop voor €6,59 in tweehonderd supers van Albert Heijn, www.ah.nl.

 vondst-20Mas1 (Small). Exact tien jaar terug besloot Franck Massard, ooit uitgeroepen tot beste sommelier van Engeland, om wijnproducent in Spanje te worden. Hij startte Epicure Wines. Met succes, want zijn wijnen worden inmiddels naar 25 landen geëxporteerd. Een attractieve witte uit het gamma is de herbis 2013, een pure Verdejo uit Rueda. En vervaardigd in samenwerking met Alvarez y Diez. Bij het proeven ervan viel weer eens op hoe sterk de verdejodruif gelieerd is aan de sauvignon blanc. Aspecten van groente en gras waren namelijk duidelijk aanwezig, frisse zuren net zo, samen met wat groen plus exotisch fruit fruit en veel sap. Voortreffelijk bij vis. Richtprijs €9,66, bestellen kan op www.winecompanions.nl.

 banner Jean Arnaud
VONDST21. Fruitig rood voor warme dagen? Geschikt dus om koel te schenken? Dat is de Regnié 2013 van Reg6 (Small)Jean Marc Laforest. Het fruit is een sappig fris verpakte, correct gevulde combi van bessen en zwarte plus rode vruchtjes. De wijn ook een bronzen medaille op eenstreekconcours. De 400 hectare van Régnié, de jongste van de tien crus binnen de Beaujolais, liggen rond het dorp Régnié-Durette. Dat je al van ver herkent aan zijn markante, twee torens tellende kerk. En waar Jean Marc Laforest zijn zijn modern geëquipeerde kelder heeft waar gamaydruiven van 20 hectare worden verwerkt. Importeur van zijn Régnié is www.colaris.nl (zie ook de banner) die hem nu voert voor €9,25.

VONDST22Cus1 (Small). Een smakelijk samenspel van fris citrusfruit en bladgroen plus iets van bloemetjes in de geur wordt geboden door een frissige, maar geenszins te slanke witte wijn van Sicilië. Te weten de Cusumano Shamaris Grillo 2013, herkomstbenaming Terre Siciliana. De eigentijdse kelder van Cusumano staat niet ver westelijk van Palermo, met veel wit en strakke vormen. Er worden druiven in verwerkt van ruim 500 hectare die het bedrijf op verschillende locaties bezit. Voornoemde wijn wordt gevoerd door www.winesupply.nl en kost €11,75.

 VONDST23. Onder de paraplu van Errázuriz, een van Chili’s oudste en toonaangevendste wijnproducenten, floreert het Ar5 (Small)prestigemerk Arboleda. Het is een persoonlijk project van directeur Eduardo Chadwick, die er vijftien jaar geleden mee begon. De benodigde druiven komen uit twee regio’s benoorden Santiago, Valle de Aconcagua (foto) en het dichter bij zee liggende Aconcagua Costa. Ar3 (Small)Voor het eerst leverde de vallei in 2012 een Carmenère.En wát voor een. Heel smakelijk,vlezig en sappig, met volop donkere tonen (laurier, drop, leer), samen met zwart fruit en wat toastachtig hout, op een stevig fundament van alcohol en wat minder romig dan soorten uit zuidelijker valleien. Wat hem tot een ware voedselwijn maakt. Richtprijs €17. Adressen via www.walravensax.nl of de banner.

VONDST24Ram. Voor zijn Rosado 2013 ging het huis Ramón Bilbao, negentig jaar geleden gesticht in de Spaanse Rioja, zorgvuldig te werk. Namelijk door de blauwe garnachadruiven niet te persen, maar ze door een eigen gewicht sap te laten ontstaan dat vervolgens vier uur met de schillen werde geweekt. Voorts vond de vergisting plaats bij zeer lange temperatuur, namelijk 14 graden Celsius. Het resultaat mag er zijn: een bleek oranje rosé met wat fruit, minutieus gekruid, van frambozen geweekt in sinassap. Deze breed bruikbare wijn wordt voor €8,50 verkocht door www.wijnkring.nl.

 GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C
VONDST25. In de Goulburn Valley, centraal in de Australische staat Victoria, ligt de Sinclair wijngaard Sin1 (Small)van de familie McPherson. Deze druivenakker (foto) omvat 140 hectare, waar altijd ’s nachts met machines wordt geoogst, met als doel ‘de frisse, varietal smaken te behouden’. De akker zelf werd voor het eerst in 1860 beplant. Plezierig, ook qua prijs, is de Sinclair Estate Chardonnay Sauvignon Blanc 2013 waarin zachte fruittonen – witte vruchten, wat citrus, hint van meloen – wat opgefrist werden dankzij een kwart sauvignon blanc. De wijn is te koop bij www.mitra.nl voor een bescheiden €4,99.

 VONDST26Lui3 (Small). In het noordoosten van Italië, de streek Isonzo del Friuli, cultiveert het – sinds 1927 bestaande – familiedomein Luisa85 hectare met druivenstokken. Een ster in het grotendeels uit witte wijnen bestaande gamma is Luisa Pinot Grigio 2013 die extra aroma kreeg dankzij én een schilweking én een langzame, koele gisting die twaalf dagen duurde. In de vrij vieve, vrij ferme wijn kun je daarom zowel citrus proeven als zuidvruchten, heel verleidelijk. Adviesprijs €11 à €12. Verkoopadressen via www.intercaves.nl.

Banner Logo WalravenSax 

VONDST27Jal (Small) . Als het je lukt om een witte, zuivere, plezierige wijn te lanceren die niet alleen licht is qua alcohol (10,5 procent), maar ook qua prijs, namelijk €5,99, dan zouden andere wijnmakers best jaloers kunnen worden. Vandaar wellicht de naam Domaine de la jalousie een Côtes de Gascogne uit 2013. Met schroefdop gepresenteerd en door de familie Grassa gecreëerd. Gezien de zachte specerijen in geur en smaak zou deze slanke. vieve vin best flink wat ugni blanc kunnen bevatten, met vermoedelijk als hulpje de fruitige colombard. Verkoopadres: www.dirckiii.nl, bekijk ook de banner.

VONDST28Or1 (Small) . Nadat op twee professionele, blinde proeverijen – een door hemzelf georganiseerd – gerenommeerde rode Bourgognes verslagen werden door Pinot Noirs uit Oregon, besloot Robert Drouhin om daar zelf een wijngoed te beginnen. Volgens het principe if you can’t beat them, join them. Het aldus gecreëerde Domaine Drouhin, Or2 (Small)waarvan de imposante kelder dateert uit 1989, is gelegen in de ‘rode heuvels’ van Dundee, binnen de Willamette Valley. Or3 (Small)En Roberts dochter Véronique kreeg de leiding. Het is naar haar oudste dochter dat de Domaine Drouhin Laurène 2009 werd genoemd, een wijn die in zijn soort door Amerikaanse critici tot de beste van Oregon, zoniet heel Amerika wordt gerekend. Men bereidt hem met uitsluitend natuurlijke gisten, en het houtgebruik wordt bewust beperkt om het zachte, rijpe fruit, subtiele aspecten van rode vruchten, kersen en bessen niet te verdrijven. De roostertonen, kruidigheid en vanille voegen alleen heel bescheiden wat dimensie toe. Niet alleen zijn karakter is Bourgondisch, ook zijn (advies)prijs, €45. Verkoopinfo via www.walravensax.nl of de banner.

 Baner B&G Banner

VONDST29 . AparSpar1 (Small)t hoor, deze Gardo & Morris Sparkling Sauvignon Blanc 2013. Enerzijds smaakt deze van twee wijngaarden in Marlborough afkomstige bubbel opwekkend fris, anderzijds een tikje mild. En wat je tussen de bescheiden mousse proeft zijn impressies van o.a. asperges, perendrups en passievrucht. De makers zijn Frida Gardo, Zweedse van origine, en de Nieuw-Zeelander Benjamin Morris. Beiden wonen in Zweden, maar reizen jaarlijks drie maanden naar kiwiland om daar hun wijnen te maken. Fles €13,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

VONDST30 . Als ik een Fransman was, zou ik deze rosé omschrijven als sympathique.Aangezien hij lekker Sain1 (Small)wegdrinkt, aimabele zuren heeft, snufjes kruiden, veel sap en soepele fruittonen, richting sinasdrups. Mits flink gekoeld kan hij zomaar alle mogelijke zomergerechten prettig begeleiden. Zijn naam luidt Crouzet “Les Sariettes” (geen jaartal op de fles) en hij komt u van de coop in het Zuid-Franse Saint-Saturnin. Een fles kost €6,49 bij Spar, www.spar.nl.

Vondst_31Col2 (Small) . Op hun Zuid-Franse Domaine la Colombette experimenteren vader François en zoon Vincent Pugibet met immune, schimmelbestendige druivenrassen (Vincent toont er een op de foto). Met als doel het gebruik van bestrijdingsmiddelen achterwege te kunnen laten. De witte en rode 2013 van deze druiven, die nog geen officiële namen Col4 (Small)hebben, werden onlangs gelanceerd – en zijn net als die van de vorige, eerste jaargang heel lekker. De witte La Colombette au Coeur du Nid smaakt zacht fris en mild fruitig (citrus, lychees, een tikje druivig). De soepele, zuivere, goed verteerbare rode La Colombette au Coeur du Nid is net als de witte niet heel geconcentreerd, de druivenstokken zijn kennelijk nog jong, maar wel charmant en zacht fruitig, met een besje en zwarte vruchten; fris geserveerd komt hij het best tot zijn recht. Beide nieuwkomers kosten €7,95 per fles bij www.henribloem.nl.

 
Vondst_32. Het duurzaam werkende, ambitieuze wijngoed Aaldering, dat in Stellenbosch gesticht werd doAal2or de NederlandseAal3 ondernemer Fons Aaldering en diens vrouw Marianne,heeft met  de 2013 zijn derde jaargang Aaldering Chardonnay gelanceerd. ’t Is bijna ongelooflijk hoeveel maatwerk bij de wijnbereiding werd verricht. Door o.a. twee typen sap te gebruiken, twee soorten gisten, een fermentaties deels in tanks, deels in driehonderdliter vaten, en zes maandenlees contact (op het gistingsbezinksel). Alle inspanningen samen resulteerden in een vieve, ferme, evenwichtige Chardonnay die trakteert op lichte roostertonen en facetten van zowel milde citrus (zoals perzik) als witte vruchten (sappige peer). Deze klassewijn kost doorgaans €17,95, adressen via [email protected].

 Vondst_33. Je zou ‘mEn1 haast al kopen vanwege zijn kleurige kunstetiket, dat een hommage is aan Gaudí, de Enaria Verdejo 2013. Maar ook de wijn, een Rueda, is ene klein kunstwerkje. Fris fruitig, citrus vooral, fris en toch behoorlijk mondvullend, met in de achtergrond een mespuntje kruiden. Muy bien bij vis, hartige taarten en zomerse salades. Distributie geschiedt via www.wijnkring.nl en €7,95 bedraagt de prijs.

 Vondst_34. False Bay is niet alleen de naam van een beroemde baai in Zuid-Afrika, maar ook van een wijngoed.Dit werd in Fal3 (Small)2000 gesticht door Paul Boutinot, een in Frankrijk geboren persoonlijkheid die in Engeland een succesvol wijnimportbedrijf begon, om vervolgens wijnproducent te worden. Zijn beste recente wijn vind ik de False Bay Pinotage 2013. Deze fris te serveren creatie heeft namelijk niet het Fal1 (Small)rubberige dat Pinotage soms kan hebben, maar juist veel fruit, zoals dat van bessen en zwarte vruchtjes. Fruit dat fraai gecompleteerd wordt door roosteraroma’s (dankzij acht maanden vat) en dat verpakt zit in een stevig gestel. De druiven voor deze Western Cape kwamen van ruim dertig jaar oude stokken in de omgeving van Paarl. Distributie www.bythegrape.nl, flesprijs €6,75.

Vondst_35 Zilt3 (Small). Even een zijsprongetje naar alcoholvrij. Naar de drankjes die tweesterrenchef Edwin Vinke (De Kromme Watergang, Hoofdplaat) ontwikkeld heeft op basis van gepurifieerd zeewater en ingrediënten voornamelijk afkomstig uit zijn eigen biologische moestuin. De meZilt2 (Small)ngsels zitten in designblikjes en bestaan in drie varianten. Die ik uit wijnglazen heb geproefd. De DCan Zilt & Red oogt troebel oranje en smaakt vooral naar tomaat, met een accent van paprika en natuurlijk het zachte zilte van zeewater.Je zou het tomatensap met een bite kunnen noemen. Overigens bevat de melange ook komkommer, ui, azijn, kruiden specerijen. DCan Zilt & Blue heeft een donkere (paars)rode tint. Rode biet is in de smaak hiervan dominant aanwezig; bietensap met een bite dus. Bestelinfo is te vinden op www.dcan.com; een driepak kost €9,75.


Vondst_36S1 (Small). Frappant fris met buxus plus andere plantaardigheid en gecompleteerd door een beetje groen fruit, dat is Le S 2013. In Touraine met veel aandacht gemaakt van alleen sauvignon blanc, door François en Maryline Desloges. Wier wijngoed officieel Domaine du Chapitre heet en waar toeristen – het kasteel van Chenonceaux is niet ver – graag komen proeven in de het bont gedecoreerde ontvangstlokaal. Deze pure, kenmerkende Sauvignon Blanc kost €9,75 bij www.abbemawijn.nl.

 Vondst_37Casa3 (Small). Druiven voelen zich er meer thuis dan mensen, in de Valle de Casablanca, een uitgestrekt dal tussen Chili’s hoofdstad Santiago en de kust. Want het koelt daar niet alleen elke nacht sterk af, maar zelfs al ’s mCasa4 (Small)iddags vanaf een uur of twee. Ineens komt koude oceaanlucht de vallei binnenvallen en sta je ondanks alle zon bijkans te vernikkelen en je korte-mouwenshirt. De druiven echter hebben daar baat bij, Hun groeiseizoen wordt met enkele weken verlengd en de kou conserveert zowel hun aroma’s als frisse zuren.  Hetgeen verklaart waarom de genereuze, bijna romige By The Grape Chardonnay Reserve 2013, afkomstig uit dit dal, behoorlijk expressief is, met mango en additioneel tropisch fruit, een mespuntje kruiden en een aangename frisheid. Bovendien komt hij van een organische akker. Je vindt hem bij www.bythegrape.nl voor €8,50 per fles.

Banner-LMVH

Extra vondst . Op een heKS2 (Small)erlijke zomerdag heb ik een half dozijn verse witte wijnen geproefd van De Kleine Schorre. Het 10 hectare tellende domein op Schouwen-Duiveland, waar de stokken staan op kalkrijk oud KS4 (Small)zeezand.Wat opviel aan de Zeeuwsche Nieuwe, oogst 2013, was dat ze behalve zeer zuiver ook uitgesproken fris zijn. Bij zilte zaken, denk aan oesters, zullen ze dus goed smaken (en doe vooral ook een minischeutje wijn in de schelp), net als bij frisse salades, gebakken vis met flink wat citroensaus of -sap, en natuurlijk als aperitief. Mijn favoriet? Dat is de Schouwen-D®uiveland Auxerrois Reserva 2013. Een wijn die ook wat pinot gris bevat – en die net wat meer diepgang heeft dan de andere soorten uit hetzelfde jaar. Voorts smaakt-ie vrij levendig, met een zeer frisse kern plus wat groen fruit en ook weer frisse citrus. Vreemd KS11 (Small)natuurlijk dat Spaanse ‘Reserva’, maar dat mag de pret niet drukken. BijzondeKS3 (Small)rheden: deze wijn werd geserveerd tijdens de nucleaire top in Den Haag, En je kunt ‘m alleen kopen in de wijnwinkel op het domein (gelegen bij het fraaieringdorp Dreischor). Prijs 14,95. De ander soorten kosten vanaf 11,50, voor de pittig frisse, iets bladgroen en groen fruit biedende Rivaner 2013. En dan is er nog de Barrique 2012, samengestelde uit pinot gris en auxerrois. Dankzij zijn lichte roosteraroma (en vleugje vanille) zou deze zeer wel passen bij niet te heftig gerookte zalm, waarop wel wat citroensap werd gesprenkeld. Prijs 17,95. Meer info op www.dekleineschorre.nl.

 

Culinaire combinatie

 . Als zoon van een kruidenier is Kees de Niet, commercieel manager van DGS Wijn, opgegroeid tussen de Kellergeister, Caveau en Alte Weintradition. De bezoeken met zijn vader aan de stand van Siebrand op de ROKA iKees1 (Small)n Utrecht maakten veel indruk “ maar het heilige vuur brandde nog niet in mij los”. Dat kwam pas veel later. Na een opleiding aan de lagere- en middelbare detailhandelsschool ging Kees commerciële economie studeren aan de Hogere Economische School in Rotterdam. In het afsluitende jaar liep hij stage bij een Rotterdamse zelfbedieningsgroothandel waarvan de eigenaar veel belangstelling had voor wijn. Op uitnodiging van een importeur (Niels de Veye) nam hij de stagiaire mee naar de Vinexpo in Bordeaux. Het jaar was 1985. Naast het imposante wijnaanbod heeft het privédiner op Château Batailley (op de foto) met Emile Castéja (tevens eigenaar van het wijnhuis Borie-Manoux) een onuitwisbare indruk op Kees gemaakt. “Aan een ovale tafel met zes personen en in elke hoek van de kamer een bediende werd het diner geserveerd. Het hoogtepunt van de avond was het openen van een magnum Batailley 1959, mijn geboortejaar. Vanaf dat moment was er geen weg meer terug, wat een geweldige ervaring.” Direct na zijn studie kon Kees aan de slag bij zijn stageadres “en na een jaar wist ik het zeker, ik wil nog meer wijn.”Kees2 (Small) De volgende stap werd Jacobus Boelen waar hij eerst als hoofdverkoop binnendienst en daarna als national accountmanager werkte “met fantastische wijnhuizen als Mondavi, Antinori, Masi, Hugel, Paul Jaboulet, Roederer en Charles Heidsieck”. Na acht jaar maakte hij de overstap naar drankengroothandel Drankenland en V.d. Toorn in Meppel, waar Wijnkoperij De Jong het gezicht moest worden van de slijtersgroothandel. “Een hele leuke tijd, maar met iets te veel invloeden van jenever voor mij. Toen Pim Nolen van DGS Wijn mij vroeg om de gelederen te komen te versterken heb ik dit met beide handen aangegrepen en inmiddels werk ik al meer dan 16 jaar voor het leukste wijnbedrijf van Nederland. Hoewel ik wijnen op alle niveaus ben gaan waarderen, hebben mijn genen waarschijnlijk toch bepaald dat ik de zoektocht naar betaalbare wijnen het leukste ben blijven vinden. Zo is een absolute favoriet wijn van mij de Castel Firmian Teroldego Rotaliano. Een wijn die in combinatie met een door mijn vrouw bereide risotto met paddenstoelen bijna het gevoel van 1985 kan evenaren.”

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Reisreportage nieuw

Wy50 (Small)

ZWARTE KRATERS, GEEL GESTEENTE,
GROENE VALLEIEN EN WITTE TOPPEN

. Oostelijk Idaho en westelijk Wyoming vormen samen een soort schatkamer, niet wat betreft geld of goud, maar van de natuur. Die dan ook nog een bijna caleidoscopische variatie kent. Met als startpunt de beroemde Wy21 (Small)Sun Valley, betrekkelijk centraal in Idaho (zie vorige maand) is het ongeveer een rijden in zuidoostelijke richting naar een bijzonder natuurmonument, Craters of te Moon. Dit bestaat uit drie golvende zeeën van zwarte lava, onderbroken door kraters, grotten en lage heuvels. Helemaal onvruchtbaar is het niet, wanWy20 (Small)t het zwart wordt onderbroken door lichtgroen sagebrush (lage saliestruiken) en donkergroene dennenbomen. Je kunt er deels doorheen rijden, deels langs rijden via Highway 26 (20/93), maar ook in wandelen en zelfs kamperen. Wel onthouden dat tot laat in het jaar sneeuw voorkomt. En als die dan later op dag door de zon verdampt, lijkt het alsof het terrein licht aan het koken is. Over koken gesproken: aan favoriet lunch adres bij veel Craters-gangers ligt in Arco, een landelijk dorp op 30 kilometer noordoostwaarts en te bereiken over een enorm plateau Wy33 (Small)waar geen boom te zien is, maar wel hier en daar eenzame berg of  vulkaankegel, soms met met wolken rond hun top. De bekendste en imposante van deze steenmassa’s is Big Southern Butte (foto). Het landschap doet denkenWy22 (Small) aan dat van bijvoorbeeld Arizona. In Arco is Pickles Place gevestigd, een sober, buitengewoon  basic ingericht etablissement dat er niet alleen prat op gaat ‘famous fried’ augurken te serveren (kleine portie $4,29), maar bovendien ‘home of the Atomic Burger’ te zijn, een mega-hamburger met champignons, uien een hele pittige saus ($9,99). Uit zelfbehoud hebben we ons beperkt tot een conventionele BLT met chips ($6.0Wy34 (Small)9). Overigens is de berghelling achter Arco allerlei getallen. Deze geven de graduation jaren weer van schoolkinderen. Immer oostelijk voWy13 (Small)ert de route ons door Idaho Falls, uitgestrekt met enerzijds de gebruikelijke lelijke buitenwijken, anderzijds met een cultural district voor kunst- en theaterliefhebbers. Weldra belanden we op een van Idaho’s dertig scenic byways, Highway 31, naar Victor. Een slingerende riviervallei, intens groene, golvende, oneindig lijkende akkers die in de verte pijnbomen worden begrensd, een enkele bergpas en, voortdurend rechts, de contouren van besneeuwde Tetons. Dit is de jongste keten van de Rocky Mountains, relatief gesproken dan, want ze ontstonden bijna tien miljoen jaar geleden. Even buiten Victor, een kruispuntgehucht met zowaar een eigen bioscooptheatertje, ligt ons verblijfadres, de Wy28 (Small)Teton Springs Lodge & Spa. Niet langs een doorgaande weg, maar op een immens landgoed dat een eigen golfbaan heeft en waar ook luxueuze villa’s staan van mensen die daar Wy3 (Small)permanent of tijdelijk wonen. De lodge, die zeven jaar geleden werd gebouwd en bij herhaling werd uitgeroepen tot ‘beste hotel van Idaho’, heeft 51 rustiek ingerichte en tegelijk supercomfortabele suites, compleet met een grote zitkamer en volledig ingerichte keuken.En behalve een spa zijn er een groot zwembad, fitness center en een wijncafé. Een het is slechts een paar minuten lopen naar naar restaurant The RangeWy2 (Small) (zie de rubriek ‘Aanbevolen restaurants’). Logeren op zo’n verwenadres went snel, héél snel. Misschien wel even sparen: het zomertarief per kamer bedraagt circa $369, winter $250, zie www.tetonsprings.com.Wy27 (Small) In Victor ontdekten we nog een leuk ontbijtadres, Scratch, waar de scrambled eggs, pan cakes en diverse andere, buitengewoon vullende Amerikaanse ontbijtklassiekers vers worden bereid ($7 à $8 per genereuze portie). Als we vanuit Victor eerste de Highway 33 en dan de 32 volgen, komt al snel Driggs in beeld, misschien wel het leukste dorp in de regio. Bij het stoplicht – het enige in de hele vallei – staat op een gebouwtje links een enorme buffel van keramiek. En als je rechts parkeert, Wy29 (Small)kun je werken van talrijke lokale kunstenaars bekijken in The Local Galleria, eigenlijk een soort museum. Echte musea heeft Driggs eveneens, het intieme Teton Valley Museum Wy32 (Small)(spullen uit de pioniersperiode en een enorme opgezette grizzlybeer) en het Legacy Flight Museum (historische militaire toestellen die vrijwel allemaal nog luchtwaardig zijn). Het plaatselijke court house dat geïsoleerd geplaatst werd in de vlakte, werd in zijn trapportalen versierd met aardige muurschilderingen. Driggs verlatend rijden we door een nu eens vlakke, dan weer golvende lappendeken van gigantische groentevelden tegen een decor van verre, besneeuwde bergtoppen. Geen wonder dat schilders hier worden geïnspireerd. Begrijpelijk ook dat een kilometer ofzo buiten Saint Athony het grootste lescentrum van de staat gevestigd werd, het Idaho Art Lab (met altijd wel eWy31 (Small)en expositie). Met trots vertelde men daar dat de lage witte muren in het parkje, gesitueerd Wy37A (Small)naast een snel stromende rivier, gefaseerd beschilderd worden door klassen van de lagere school. Een leuk alternatief voor de gebruikelijke tekenles, “en graffiti worden zo voorkomen”. Na het stille Ashton, waar geen buffel maar een mok root beer het hoofdkruispunt markeert, komen opnieuw bergen en bossen beeld, onderbroken door valleien. We zijn nu op weg naar West Yellowstone, een toeristisch druk plaatsje in Montana, net over de grenzen van Idaho en WWy38 (Small)yoming. Het centrum met zijn brede straten Wy40 (Small)bestaat voornamelijk uit souvenirwinkels en eet- drinkgelegenheden, met hier en daar en kledingzaken en een paar ijssalons. Plus een Imax-theater, een berenmuseum en vooral hotels. Want is een ideale basis voor het zeer nabije Yellowstone Park (bijna geheel gelegen in Wyoming). Dit National Park, Amerika’s eerste, gesticht in 1872, omvat maar liefst 880.000 hectare. Ter vergelijking: dat is ongeveer net zoveel als de onze grote provincies Gelderland en Overijssel samen. Zo’n 80 procent bestaat uit bos, miljoenen dennenbomen enandere pijnbomen vooral, de rest voorWy42 (Small)namelijk uit grasland. Waarvan de intense groenheid soms doet denken aan die van Ierland. Markant aanwezig zijn ook de meer dan driehonderdWy53 (Small) geisers an andere thermische verschijnselen; naar schatting bevat Yellowstone Park bijna 60 procent van alle geisers ter wereld. Dus naar IJsland hoef je eigenlijk niet meer. Je zou denken dat soms alleen stomende en borrelend, soms flink spuitende, zwavelige geisers Yellowstone zijn naam gaven, want het omringde gesteente is overal geel.De naam komt echter vaWy43 (Small)n de zandstenen rotswanden rond de Yellowstone River, en werd gegeven door indianen. Vanuit de westelijke parkentree (per auto $25, toegangsbewijs zeven dagen geldig, ook voor Grand Teton) is het een kilometer of vijftig rijden, deels langs de heldere Madison River, waarin soms gigantische rotsblokken liggen en waarin ook wordt gevistWy4A (Small), voordat de eerste geisers in beeld komen. Je ziet ze al van ver en eenmaal dichtbij, er zijn keurige wandelpaden uitgezet, ruik je de zwavelstoom. De Jet geyser heeft er zin in, hij spuit voortdurend. Heftig borrelende, geelbruine modderbronnen zien we eveneens, net als een verstild beeld van kale, witteWy44 (Small) boomresten die het vulkanische heetwaterwatergeweld niet hebben overleefd. Dan door naar Old Faithful, de beroemdste geiser van allemaal – die slechts een keer per uur à anderhalf uurzijn kunsten vertoont. In een grote halve cirkel, twee of meer rijen dik, zitten honderden, misschien wel een paar duizend mensen geduldig op zijn optreden te wachten, camera’s in de aanslag. De  heetwaterbron maakt af en toe een paar schijnbewegingen (“Echt faithful is-ie niet”, roept een buurman). Maar eWy45 (Small)indelijk, het stoom stijgt eerst pruttelend, dan bruisend en tenslotte stuivend steeds verder omhoog, zo’n 55 meter. Het geheel duurt slechts enkele minuten. Maar ja, we hébben het gezien. Vanuit de overvolle parkeerplaats wordt de route over de lower loop (155 km plus 23 heen en terug over invalsweg) ontspannen voortgezet. Over een paar bergpassen van meer dan 2500 meter hoogte met inde zomer nog hier en daar sneeuw tussen de bomen, langs watervallen, langs nog een groot geiserbassin en uiteindelijk langs een grillig gevormde watermassa, het Yellowstone Lake. Waarin bergmassieven worden weerspiegeld, aan de zuid en oostzijde. Na 35 km de over te hebben gevolgd, arriveren we in het dal van de Yellowstone River.Dat een kilometer op 25 verderop verandert in een grand canyon van bijna 35 kilometer lengte, vanaf twee watervallen. Wy51 (Small)Het uitzicht over deze ravijn is spectaculair – en op zich de lange, lange reis naar dit deel van de wereld helemaal waard. Wild in het wild zie je voornamelijk langs het noordelijke circuit. Op onze loop komen we een kudde bizons tegen, wel op flinke Wy52afstand, een paar herten, ook weer in de verte, en een eenzame, onverstoorbare, vlak naast de weg sjokkende bizon die doet beseffen hoe massief deze ooit bijna uitgeroeide diersoort kan zijn. In West Yellowstone vonden we via de handige, veel voordeel biedende website www.trivago.nl een prettig hotel, de Gray Wolf Inn & Suites, dat ook een keurig ontbijtbuffet biedt, voldoende parkeerplekken en internetgebruik.

Direct bezuiden Yellowstone begint een ander National Park, Grand Teton. Dit werd gecreëerd in 1929, maar kreeg zijn huidige omvang – van 124.000 hectare, net wat meer dan de Bordeaux-streek – in 1950, dankzij een genereuze donatie van John D. Rockefeller Jr. Het park wordt gedomineerd door de eerder genWy60 (Small)oemde Teton keten, waarvan de hoogste piek, die van de Grand Teton tot bijna 4200 meter rijst en gewoonlijk door sneeuw wordt bedekt. Aan de noordzijde van het massief strekt zich een glinsterend, stil meer uit, Jackson Lake. Een imposant panorama over het water en de bergen bied de hoge, achttien meter brede ramen van het restaurant The Mural Room in de historische Jackson Lake Lodge. En kijk je de andere kant op, dan ontdek je grote muurschilderingen van cowboys, trekkers en indianen. Ook het eten verdient aandacht. We genoten van een lunch bestaande uit o.a. huisgerookte tamme-eendenborst met een salade van geroosterde biet, bonen, linzen een kruidige mosterdvinaigrette en warm stokbrood ($9,50). Verder zuidelijk, richting Moose, komen de bergen steeds dichterbij en ontstaat de neiging om steeds maar de stoppen voor het maken van foto’s. Grand Teton is gewoon fotogeniek.Wy61 (Small)

Vanuit het park, over de deels onverharde Moose Wilson Road, kan Teton Village worden bereikt. Dit is een resortdorp dat grotendeels uit hotels bestaat, elf stuks. Aan de voet van hellingen waarop ’s winters wordt geskied. Vandaar de drie skiliften en een gondelbaan. We logeerden in de 125 prettige Wy93 (Small)kamers en suites tellende Wy91 (Small)Snake River Lodge & Spa, www.snakeriverlodge.com. In de grote, rustieke lobby (rechts) staat een enorme schouw, vanuit de spa wordt een schitterend uitzicht over de nabije bergen geboden, er is een verwarmd binnen/buitenzwembad, alsmede een hele grote fitnessruimte en internettoegang, bepaalde kamers bereik je met de eerste, nog authentieke lift van het geheel gebied, en het parkeren, op een publiek plein vlakbij, is gratis. Ongeveer 20 kilometer zuidelijker (er bestaat een buslijn vanuit Teton Village) ligt Jackson, een aantrekkelijk stadje, hetWy8A (Small) centrum voor de wijde regio. Langs de noordelijke invalsweg staat een visitor center(sculpturen bij de ingang) waar veel wordt getoond over in dit gebied volop aanwezige eland, die er ook in kuddes schuilt.Geweien van elanden Wy90 (Small)heeft men gebruikt om vier poorten te creëren op het vierkante Town Square. Rond dit plein en de straten erachter bevinden zich een stuk of 25 galerieën, de meeste gespecialiseerd in western art. Bijna elke derde donderdagavond worden daarlangs becommentarieerde art walks georganiseerd. Horecagelegenheden heeft Jackson in overvloed. Een beroemde, gesitueerd aan het plein, is de Million Dollar Cowboy Bar die werd gedecoreerd met gelakt knobbelig pijnbomenhout, barkrukken in de vorm Wy6 (Small)van zadels en vier grote bWy9A (Small)biljarttafels. (zie voorts de Silver Dollar Grill bij ‘Aanbevolen restaurants’). Elke zaterdagmiddag om zes uur vindt in de noordoosthoek van het plein een nagespeelde shootout plaats waaraan ook vrouwen deelnemen, en die kosteloos kan worden bekeken. Over de streek en zijn historie is valt van alles te leren in de twee locaties van het Jackson Hole Museum.Nog veel meer aanbeveling echter verdient het National Museum of Wildlife Art, enkele kilometers buiten d e stad (zie ‘Galerie & Musea’, de beeldengroep van elanden, foto beneden, markeert bij de entree). Het museum staat tegen een helling langs de weg naar Jackson Hole Airport, het vliegveld van waaruit we met Delta terugvlogen naar Amsterdam, via Minneapolis – vol herinneringen aan vooral de overweldigende natuur in dit deel van Amerika.

Wy99 (Small)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner Aaldering 2 

 Par7 (Small). Ze waren uitstekend geschoold en creëerden samen een van Spanje’s allerbeste witte wijnen: de twee Victoria’s. De snel Spaans en Frans sprekende Victoria Benavides volgde opleidingen in Bordeaux en Grenoble, terwijl Victoria Pariente onder meer wijnbouw studeerde in Madrid. Ruim tien jaar werkten ze samen op het wijntechnisch instituut van Castilla y Léon, waarbinnen zeven benoorden Madrid gelegen provincies vallen; het is Spanje’s grootste autonomie.
Profiel breed kleinIn 1998 overleed José Pariente. Hij was druiventeler binnen de regio Rueda en liet een wijngaard van 8 hectare na aan Victoria, zijn dochter. Wat met die akker te doen? De twee Victoria’s besloten hem zelf te gaan exploiteren. Een bijbehorende kelder was er niet, maar omdat beide vrouwen met allerlei bodega’s goede relaties hadden – en talrijke bedrijven terdege kenden – stapten ze naar het huis Alvarez y Diez in Nava del Rey, een dorp binnen de Rueda-regio.Par6 (Small) Afgesproken werd dat de Victoria’s daar hun druiven mochten verwerken. Aldus ontstond Bodegas y Viñedos Dos Victorias. Omdat aanvankelijk grote onzekerheid bestond over het commerciële succes, werd van de oogst 1998 slechts de helft gebotteld, een bescheiden 7500 flessen. Die hoeveelheid raakte echter snel uitverkocht, want halverwege 1999 koos Spaanse tijdschrift Gourmet de nieuwe Rueda tot beste witte (houtloze) wijn van het land. Ook volgende jaargangen vielen in de prijzen, zelfs internationaal. Acht jaar later gingen beide Victoria’s uiteen. Die met de achternaam Pariente zette het bedrijf voort in Rueda, de andere vertrok naar Toro. De bedrijfsnaam in Rueda veranderde in Bodegas José Pariente – en er verrees een hypermoderne nieuwe kelder. Vandaag de dag verwerkt Victoria Pariente druiven van 65 hectare; 60 daarvan zijn beplant met de autochtone verdejo. Dit regionale ras groeit al meer dan vijf eeuwen in het gebied Rueda – en ook hoofdzakelijk daar. Om oxidatie te voorkomen, bedekt men de eenmaal geplukte trossen met droog ijs. Na persing wordt het sap langzaam vergist bij lage temperatuur, met gebruik van zorgvuldig geselecteerde gistcellen. Teneinde de wijn extra aroma te geven worden voorafgaand aan de fermentatie de most en de schillen met elkaar geweekt. En na gisting blijft dPar9e wijn een dag of twintig op zijn gistingsbezinksel liggen, ook weer ter bevordering van het aroma. De aldus vervaardigde José Pariente Rueda Varietal Verdejo 2013 is een bijkans perfect product. Er zit een Par5groenzweem in de heldere kleur, florale en fruitige elementen bepalen de stuivende geur. En de eerste slok doet terstond verlangen naar de tweede. Want de smaak is niet alleen loepzuiver en sappig, maar tegelijk opwekkend, met schakeringen van citrusvruchten en groene, waaronder kruisbes. Voorts proef je een vleugje plantaardigheid, een hint van groente dus. Kan het beter voor een droge witte wijn zonder houtcontact? Ik denk nauwelijks. Met deze Rueda heeft Victoria Pariente een eclatante victorie behaald, het is een victorieuze Verdejo. Eveneens veel lof verdient de bijna tintelfrisse, levendige José Pariente Sauvignon Blanc 2013. Bij www.abbemawijn.nl kosten deze riante Rueda’s €11,95 per fles.

Banner_Alliance

. De riesling wordt al meer dan vijfhonderd jaar in Duitsland geteeld en is daar wellicht ook ontstaan, als wilde soort langsRies1 de Rijn. Omdat het een laat rijpende variëteit is, moet zijn locatie met zorg worden gekozen – en dat zeker in noordelijke wijngebieden als de Duitse. Langs de oevers van de Rijn en haar zijrivieren staan de rieslingstokken daarom veelal tegen goed geëxposeerde zuid- en oosthellingen, dan wel op beschutte plekken.
DRUIF-4Van de riesling kunnen voorname wijnen worden vervaardigd. Wijnen met ras, met verfijning, met fruitige zuren en met een soms vederlichte textuur. Je associeert ze eerder met een strijkkwartet dan met een symfonieorkest. Ze kunnen zowel droog zijn als zeer zoet, met alle varianten daartussenin. Ries2Hun aard is ook eerder ingetogen en aristocratisch dan uitbundig of joyeus. Naast dit soort grote Rieslings, waarvan het merendeel uit Duitsland komt, bestaan echter ook eenvoudiger varianten, waaronder veel halfzoete.

Soorten Riesling
Een ster geeft aan waar de gemiddelde kwaliteit goed tot zeer goed is: Australië Ries6(o.a. uit dekoele Eden Valley)*, Bulgarije, Canada*, Chili, Duitsland (de betere wijnen uit Mosel, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen en andere gebieden zijn ongeëvenaard)*, Engeland, Frankrijk (vrijwel uitsluitend Alsace)*, Italië, Luxemburg,Nederland (uit Limburg)*, Nieuw-Zeeland*, Oostenrijk*, Spanje, Verenigde Staten (met voorop Californië, gevolgd door de staten New York, Oregon en Washington)*, Zuid-Afrika*.

Ries12

Riesling smaakt o.a. lekker bij
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN – zoals bij krab en mosselen.
VIS
baars, Chinese visgerechten(liefst halfzoete Riesling), dimsum (halfzoete wijn), forel, gravad lax, sashimi (halfzoete Riesling), schol, sushi (halfzoete Riesling), tarbot, zalm en zalmmousse.Ries16
GEVOGELTEcoq au Riesling (rechts), eend (tamme, met de halfdroge versie).
VLEEScharcuterie, dus o.a. ham, worsten pâté van het varken.
GROENTE- asperges (de wijn kan variëren van droge Elzasser tot bijvoorbeeld een halfdroge Rheingau), avocadosalade, fris aangemaakte groene en gemengde salades,zuurkoolschotel.
KAASFeta, Franse geitenkaas, jonge Edammer.
DESSERTeen Riesling van zeer laat geoogste druiven kan fraai harmoniëren met een niet al
te zoet nagerecht op basis van vers fruit, waaronder apfelstrudel.

 NOSVINOSTALGIE (28)
Opmerkelijk hoe weinig er veranderd is sinds de foto voor deze oude ansicht inde Elzas werd genomen. Het afgebeelde hotel bestaat nog steeds, en met dezelfde naam, zij het nu met een terras ervoor. En ook het aanzien van Turckheims stadspoort bleef onveranderd. Echter de ooievaars, zo veel zie je er niet meer. Turckheim bleef bovendien een wijndorp dat vooral van zin achterliggende hellingen fraaie wijnen levert.

 


.Een van de aantrekkelijkste  Nederlandse wijntijdschriften is voor mij Perswijn, vanwege de zeer gevarieerde, zeer deskundig artikelen en reportages, de imponerende hoeveelheid proefnotities, de vaak kritische columns en de talrijke foto’s. Ermee kennismaken kan voordelig, via een proefabonnement (drie nummers voor €17,50). Ga hiervoor naar www.perswijn.nl (tabblad Abonnement). Een ander, veel jonger wijnmagazine dat ik graag lees en bekijk, is WineLife, gezien zijn altijd rijke, ongelooflijk gevarieerde  inhoud, luchtige toonzetting en aantrekkelijke vormgeving. Een proefabonnement (drie nummers voor €15) is te bestellen via www.winelifemagazine.nl (tabblad Abonneer). Een ander, reeds lang bestaand wijntijdschrift is Proefschrift, dat in de loop van 2013 inhoudelijk steeds interessanter werd en vooral bestemd is voor ‘gevorderden’ en professionals. Zes nummers kosten €50 en als je de Proefkrant erbij wilt ontvangen, betaal je €10 meer. Zie www.proefschrift.nl (tabblad Abonnement).
smakelijk-lezen-v1. Volgend jaar gaat mijn multimediale, buitengewoon betaalbare cursus Wijnkenner in een weekend verschijnen bij uitgevers in zowel Engeland als Amerika. Waarna hopelijk ook edities worden uitgebracht voor bestaande en opkomende wijnlanden als o.a. China, Singapore, India, Japan, Zuid-Korea. Rusland en Polen. WK1-Small-160x200Wie deze compacte cursus ‘volgt’, gaat een uurtje lezen, een uurtje luisteren (naar een bijgesloten cd), een avondje proeven en tot slot online een zelftest doen waarmee een uit te printen certificaat op naam kan worden verdiend. Uit allerlei aardige reacties blijkt dat deze snelcursus inderdaad wérkt. Hij kost slechts €7,99 – en bevat voor aan te schaffen proefflessen ook nog eens kortingsbonnen ter waarde van 9 euro. Behalve in boekhandels vind je ‘m bij Gall & Gall en op www.bol.com. Misschien een leuk cadeautje voor jezelf of andere wijnliefhebbers… De uitgever is Spectrum. Bij dit bedrijf zijn inmiddels drie andere titels ook als E-boeken verschenen. Namelijk De Duizend van Duijker (€19,99), De complete wijnliefhebber (€14,99) en Wijngids voor beginners (€9,99). Ze zijn te bestellen via o.a.  www.ibookstore.nl  of www.wazzaa.nl.

Etiket augustusEen van de beroemdste kloosters ter wereld ligt op de heilige berg Athos, op het Griekse schiereiland Chakidiki in de Egeïsche Zee. Dit klooster is met zijn 350 vierkante kilometer bijna een staat binnen een staat. De 90 hectare wijngaarden zijn beplant met typisch Griekse druivensoorten als limnio, xinomavro, roditis en assyrtiko, maar ook met chardonnay, merlot, grenache en cabernet sauvignon. De wijnen worden voor dit klooster gecommercialiseerd door de firma Tsantalis in Thessaloniki. En hoewel de monniken hun wijngaard ‘De tuin van de madonna’ noemen, hebben vrouwen geen toegang tot Mount Athos. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, [email protected], die dit etiket selecteerde uit zijn collectie.