HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – NOVEMBER 2014

Recentelijk heb ik thuis en op professionele proeverijen, soms met wijnmakers, weer véél geproefd – en de lekkerste wijnen staan in dit magazine als vondsten beschreven. Ze komen uit Argentinië, Australië, Californië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Israël, Italië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Oregon, Slovenië, Spanje en Zuid-Afrika. Samen goed voor een smakelijke wereldreis. Voorts wordt mijn wijnkoper van het jaar bekend gemaakt. En neem ik je mee naar zowel het zonnige ‘Venetië van Amerika’ ofwel Fort Lauderdale als naar het beste wijndomein op Malta. Extraatjes zijn een nieuwe culinaire combinatie en het profiel van de Bourgondische druif pinot noir.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner nov Cono_Sur_Valk_Banner
vondst van de maand (Small)
. Een indrukwekkende wijn van een indrukwekkend domein, dat is de Cline Viognier 2013. Het desbetreffende wijngoed,Cline4 (Small) Cline Cellars dat gesticht werd door Fred en NanCline7 (Small)cy Cline, heeft circa 650 hectare wijngaarden in voornamelijk noordelijk Californië – vandaar de herkomstbenaming North Coast – die bovendien duurzaam worden bewerkt. Met hulp van o.a. geiten en schapen. Ook de wijnbereiding is duurzaam. Zo werd de kelder voorzien van tweeduizend zonnepanelen die alle benodigde energie leveren. En de wijn? Die komt gul in de mond met in zijn stevige smaak een heel palet aan fruit (van peer en perzik tot abrikoos en andere citrus), aangevuld door een subtiele kruidigheid, maar géén hout. Fantastisch bij o.a. kalkoen, kip, fazant en konijn. Dit feestje voor de zintuigen kost gewoonlijk circa €13,55, verkoopinfo via www.intercaves.nl.

 Banner najaar 2014 okhuysen

vondst-1 (Small). Naar verluidt wordt deze rode Rioja vaak geschonken in het beroemde restaurant Arzak (San Sebastián, drie sterren Michelin). Het betreft de D Luis R 2011 Selección Crianza. Waarbij de Luis R staat BODEGAS D LUIS Rvoor Luis RodrigueLuis3 (Small)z, de eigenaar van het gelijknamige, 40 hectare tellende wijngoed. Dat overigens ook eigen restaurant heeft, met uitzicht over de druivenakker en het dorp Lanciego (Baskisch deel Rioja). Als enige blauwe variëteit wordt tempranillo gecultiveerd. Aan voornoemde selectie, die  gedurende vijftien maanden in vaten van Frans eikenhout werd gerijpt, gaf deze druif een donkerrode kleur en een gespierde, vlezige, nog vieve smaak met een zachte kruidigheid, vleugjes van zowel vanille als laurier, en wat besfruit. Deze maand bedraagt de flesprijs tijdelijk €10,99 bij https://www.wijnoutlet.nl/Product/?ID=858, zie ook de banner.

vondst-2 (Small)Pan1 (Small). Na een heel andere branche gewerkt te hebben, trok Rutger Grijseels samen met zijn vrouw Angélique naar Frankrijk – om daar wijnboer te worden. Op 10 kilometer van Tavel verwierf hij Château de Panéry dat momenteel 72 hectare omvat. Het is hard werken, in allerlei verschillende gedaanten (waaronder “tuinman en alchemist”), maar spijt heeft hij niet. Integendeel, hij en Angélique zijn nog altijd enthousiast. Zelf ben ik dat over enkele onlangs geproefde wijnen. Zoals de Château de Panéry La Madone 2013 rosé, sappig, stevig en fruitig (rode vruchten, besje) met een snufje kruiden, kortom een prima maaltijdrosé à raison van €7,95. Van deze uit grenache en beetje syrah samengestelde Côtes du Rhône bestaat ook een aangename, gelijk geprijsde rode variant, Château de Panéry 2012, een goed gevulde, kruidige en tegelijk fruitige (met voorop rijpe zwarte vruchten), enigszins donkertonige, soepele wijn die herfstgerechten prettig kan begeleiden. Verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 

Banner Jos Beeres definitief
vondst-3 (Small)
. Een en al verleiding, dat bieden de nieuwe jaargangen van twee Pinot Noirs, gecreëerd doorCS2 (Small)’s werelds grootste produceCS4nt van dit type wijn: het Chileense, duurzame bedrijf Cono Sur. Dat geleid wordt door wijnmaker Adolfo Hurtado (foto). Uit de koele regio regio San Antonio (links) komt de Cono Sur Pinot Noir Single Vineyard Viento Mar ‘Block 21 Pinot Noir 2012. De wijn verbleef ruim een jaar in vaten van Frans eikenhout, waarvan 20 procent nieuwe. Eerder werd deze Pinot Noir heel zorgvuldig vergist, deels via de zogeheten macération carbonique waarbij de fermentatie begint binnenin de nog intacte druiven. De tweede, appel-melkzure gisting vond op CS6 (Small)fust plaats. Al deze details gaven een ferme, verleidelijke,bijna fluwelige Bourgondische wijn met rijp, mild rood fruit, een zachte frisheid en wat kruidig hout. Per fles kost hij €14,99 bij www.mitra.nl. Ook de de Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 2012 uit de eveneens koele Valle de Casablanca is niet te versmaden, gezien zijn sappige, rijpe, subtiel gekruide rode fruit. Prijs €9,99.

 vondst-4 (Small). Alleen al gezien de bekroningen kun je Greystone Wines geen stijgende, maar reeds gestegen ster noemen aan het Nieuw-Zeelandse wijnfirmament. Het door de familie Tomas gestichte, nu 39 hectareGrey8 (Small) tellende domein ligt op South Island binnen het koele – en daardoor hot – gebied Waipara Valley. Kruisbessen en ander groen fruit markeren het aroma van de superbe Greystone Sauvignon Blanc 2013, een wijn bovendien met opwekkende zuren, sap, soepelheid en een hint van kruiden. Adviesprijs €16,95. Eveneens super in zijn soort is de Greystone Pinot Noir 2012, heel elegant en toch smakelijk, met sappig mild rood fruit en een aangename, beheerste houttoets: een echte plezierwijn. Deze kost €24,95. Importeur is www.newworldwineries.com.

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C
vondst-5 (Small)
. Diep in Spaanse Galicië, binnen de streek Valdeorras, exploiteert Adegas A Coroa een dozijn hectaren – die Cor2A (Small)uitsluitend met de autochtone, witte godello werden beplant. De stokken staan deels op kleine terrassen tegen hellingen. Kwalitatief behoren de Coroa wijnen tot de beste van het gebied, getuige hoge scoreCor2 (Small)s van critici. Zo ontving de Godello A Coroa 2012 een royale 91 punten van een mogelijke 100. Vanwege zijn notigheid en vrij stevige structuur zou het het aardig alternatief kunnen zijn voor Chardonnay (zonder hout). Bovendien zijn naast een vleugje rijpheid ook frisse zuren waarneembaar, alsmede fris fruit (wit, groen, citrus). We hebben ervan genoten bij pasteitjes gevuld met o.a. gebakken champignons en een beetje kippenragout. Een fles kost €14,85 bij www.heisterkamp.com of zie de banner.

vondst-6 (Small)Cus2 (Small) . Het spectaculaire wijnbedrijf Cusumano, waarvan het fraaie keldercomplex even westelijk van Palermo ligt, heeft zijn circa 400 hectare wijngaCus4 (Small)arden verspreid over zeven locaties op Sicilië. En maakt daarvan ook fraaie wijnen. Niet voor niets werd het door de gebroeders Alberto en Diego Cusumano geleide domein uitgeroepen tot beste van het jaar in Italië. Een verwarmende rode creatie is de Cusumano benuara 2012, herkomstbenaming Terre Siciliane. Men componeerde hem uit nero d’avola en 30 procent syrah, wat een gulle, redelijk lang nahangende wijn gaf met enerzijds donkere aroma’s, denk o.a. aan leer, anderzijds fruitige, denk o.a. aan bessen. Alle elementen verkeren gaaf in evenwicht – wat ertoe bijdraagt dat deze Siciliaan gekoppeld kan worden aan stoofschotels, Mexicaanse vleesschotels, wild zwijn en dat soort gerechten. Prijs €12,95 bij www.winesupply.nl, zie ook de banner op de startpagina van deze site.

 

Banner Salentein Hubrecht-Duijker
vondst-7 (Small)Wil1 (Small). Wat een leuke combinatie: chardonnay met een vijfde pinot grigio – en dan ook nog afkomstig uit Zuid-Afrika én Fair Trade. De wijn in kwestie heet No. 2 Willowway 2014 en is een Western Cape. De stijl is fris, het fruit groen en citrusachtig, de smaak tamelijk stevig. Al met al hebben we hier een viswijn in optima forma. De maker heet Overhex Wines, de richtprijs bedraagt €7,50 en de importeur is www.poot.nl.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~dewijnkoper3-1. Per traditie, nu voor de 31e keer, roep ik een Nederlandse wijnpersoonlijkheid uit tot wijnkoper van het jaar. De titel is bedoeld als schouderklopje voor een professional die zich op een bijzondere wijze heeft onderscheiden. Welnu, voor 2014 gaatJij+Retail 3 Pijnacker, Niels de Vries dit eerbetoon naar Alexandra Pouderoyen, categorymanager wijnen (en gedistilleerd) bij Plus. En daarmee verantwoordelijk voor het wijnassortiment bij de 257 supermarkten van deze organisatie. Dat doet ze met véél succes. Niet alleen scoort Plus keer op keer hoog in de koopgidsen, maar bovendien hebben wijnkopende consumenten Plus bij herhaling uitgeroepen tot ‘beste wijnsupermarkt’. Eerder dit jaar liet het onafhankelijke marktonderzoekbureau Nielsen de wijnafdelingen van de tien grootste supermarktketens door hun klanten beoordelen op twaalf verschillende aspecten – en op elf van de twaalf ontving Plus de hoogste score. Alexandra begon bij Plus in 2002, na inkoper te zijn geweest bij een grote wijnimporteur. “De uitdaging was dat de zelfstandige ondernemers van de Plus supermarkten wijn een ingewikkelde en lastige productcategorie vonden. Moeilijke namen, weinig kennis van de wijnen; dus niet leuk zo vonden zij. Ik ben dus eerst begonnen met de wijnen aan de winkels te verkopen in plaats van aan de eindconsument. Mijn theorie is dat je eerst de medewerkers in de winkels moet enthousiasmeren, zodat zij goed kunnen verkopen en adviseren. Dit is goed gelukt, alle winkels ‘omarmen’ nu ons wijnassortiment. Het assortiment was erg traAlex4 (Small)ditioneel en bevatte enorm veel Franse wijnen. In de loop der jaren heb ik dit uitgebreid met wijnen uit alle belangrijke wijnproducerende landen . Daarbij probeer ik altijd de beste prijs/kwaliteit verhouding te vinden; de lekkerste wijnen voor een prettige prijs. Verder heb ik ervoor gezorgd dat het assortiment een mix is van voor de klant herkenbare wijnmerken zoals El Descanso, Tierra Buena, Montalto, Bush Creek en wijnen uit meer klassieke wijnstreken zoals Château de l’Horte uit Corbières en Château Pradeau Mazeau uit Bordeaux. Niet alleen de duurste wijnen moeten goed zijn, maar ook bijvoorbeeld onze Plus huiswijnen: zij zijn ons visitekaartje! Overigens was Plus de eerste die met biologische huiswijn startte, iets wat nu gemeengoed is. Ook waren we de eerste supermarkt met wijnen zonder toegevoegd sulfiet. Dit lijkt een niche, maar onze klanten komen er speciaal voor terug. Ik proef alle wijnen zelf, samen met mijn collega (assistent category- manager) Elke Wolterink. Ik proef vooral vergelijkend. Je weet dankzij je opleidingen ongeveer wat je van een Alex1 (Small)wijn uit een bepaalde streek kunt verwachten en proeft dan een groot aantal wijnen van verschillende leveranciers. De kunst is om de optimale prijs/kwaliteitsverhouding te vinden.” Alexandra’s grootste uitdaging van nu? “We willen de klant, ondanks de twee accijnsverhogingen op rij, kwalitatief goede maar prettig geprijsde wijnen blijven bieden. Omdat de klanten het moeilijk vinden om hun keuze te maken proberen we hierbij zoveel mogelijk te helpen door: 1) Een overzichtelijk schap. 2) Het laten zien van een maandelijkse wijn topvijf op basis van een wisselend thema. 3) Een computerscherm bij het schap met achtergrondinformatie over de wijnen. 4) Aanduidingen bij de wijnen te plaatsen welke goed beoordeeld zijn door wijnschrijvers. 5) Aanduidingen op het schap van smaaktypen. 6) Ervoor te zorgen dat ons Alex3 (Small)winkelpersoneel de klant kan adviseren.” Vandaar dat Plus eigen wijnadviseurs opleidt, nu al 180. Zij volgen een internationaal erkende wijnopleiding die gegeven wordt door Frank Smulders, Master of Wine. De opleiding is een mix van theorie en praktijk. De zeven lessen vinden op verschillende locaties plaats. Zoals in een kookschool, bij twee wijnproducenten en zelfs bij een bottellijn. Heeft Alexandra Pouderoyen (ik noem haar stilletjes Alexandra de Grote) nog tijd voor hobby’s? “Mijn werk is zo leuk dat privé en werk vaak door elkaar lopen. Op feestjes en tijdens etentjes kan ik het natuurlijk niet laten me met de wijn te bemoeien. En ik heb een gezin met twee zoons, dus alleen maar mannen, waar ik mijn handen vol aan heb. Zonder wijn en zonder gezin: tennis. Vorig jaar mee begonnen en erg leuk om te doen. Met na afloop van de wedstrijd voor de gezelligheid een glas wijn óf een biertje!”

Plus proeven? Dat kan via enkele van Alexandra’s persoonlijke favorieten.

Bordeneuve 2013 – Knisperend fris, groen fruitig, loepzuiver en bijna vederlicht, €3,99.
Vaya Pasada Verdejo Viura 2013 – Verkwikkend, sappig en voorzien van fris fruit, €5,29.
El Descanso Single Vineyard Sauvignon Blanc 2012 – Expressieve, grassig fruitige, superieure Sauvignon uit Chili, €10,99.
Mas du Petit “Azegat” 2013 – Rode Zuid-Franse biowijn die vooral trakteert op fris besfruit, €5,99.
El Descanso Carmenère 2013 – Vlezige, donkertonige specialiteit uit Chili met ook nuances van vijgen en ander zwarte vruchten, €5,99.
Saint Christol 2013 – Levendig, stevig en mild kruidig; een echt lekkere Languedoc, €5,99.
Château de l’Horte Sélection de la Portanelle 2012 – Stevige herfst- en winterwijn met schakeringen van bessen, drop en laurier, €5,99.

Meer info én meer wijnen op www.wijnenvanplus.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner France-Vins 538x100
vondst-8 (Small). Zoals bekend is Cava het Spaanse antwoord op Champagne. En vaak veel voordeliger. Een voor zijn prijs van Ven1€9,99 beslist geslaagde Cava is de Pere Ventura Colección Privat Reserva Brut. Ven2 (Small)Deze Catalaanse compositie van xarel.lo, macabeo en parellada heeft een nette mousse en smaakt sappig, frissig en vrij verkwikkend, met wat groen plus wit fruit en een hint van appel-perendrups. Ook de meer bessige en rood fruitige, van trepat gemaakte Pere Ventura Colección Privat Rosé Brut geeft veel genoegen. Het huis Pere Ventura is betrekkelijk jong, het dateert uit 1992, maar een voorouder van stichter Pere Ventura was een pionier met het produceren van dit type bubbelwijn. Beide Cava’s vind je bij Gall & Gall, www.gall.nl.

 vondst-9 (Small)Fon2 (Small). Zijn naamFon1 (Small) zegt het al: de Gourmandises Syrah de Noël 2013 werd speciaal uitgebracht voor de feestdagen (en is vanaf 17 november te koop). Het bedrijf achter deze Pays d’Oc is een dynamische, vooruitstrevende coöperatie, Foncalieu, diep in het Franse zuiden. Zwarte bramen zijn samen met wat zwarte bessen en enkele aardbeitjes aanwezig in het aroma van deze mondvullende, dieprode wijn, met wat kruidigheid en donkere tonen. Bij wild, maar ook winterse stamppotten is hij zeer op zijn plaats – en maakt ook gewone dagen tot feestdagen …voor slechts €5. Zie de webwinkel www.hema.nl en de (250 grotere) Hema’s zelf.

 

Banner nov Castel_Chateaux_et_Domaines_logo_banner
vondst-10 (Small). Samantha O’Keefe werd geboren in Los Angeles, werkte daar voor een tv-station, maar besloot een betere, tegelijk meer avontuurlijke way of life te gaan leiden in Zuid-Afrika. Waar ze op hetLis2 (Small) terrein van een 325 meter hoog gelegen zuivelboerderij de eerste druivenstokken ooit plantte, in totaal 12 hectare. Het microklimaat op haar bij Greyton gesitueerde domein Lismore beschrijft Samantha als ‘extreem koel’, met ook grote temperatuurverschillen Lis1 (Small)tussen dag en nacht. De daar groeiende druiven krijgen dikke schillen, en hun opbrengst per hectare is laag. Bewust maakt Samantha geen heel fruitige wijnen, maar maaltijdwijnen met een zachte, bijna romige textuur die mooi in evenwicht verkeert met de aanwezige zuren. De ferme, enigszins kruidige, geenszins grassige Lismore Barrel Fermented Sauvignon Blanc 2011 bijvoorbeeld, die meestal €17,95 kost. Of haar persoonlijke favoriet, de eveneens op vat vergiste, frisse stijl Lismore Viognier 2011 waarin een beetje citrusfruit evenwichtig samengaat met zacht kruidige houttonen. Hiervoor wordt door afnemers van www.pallaswines.nl doorgaans €25,95 gerekend. ‘An amazing food wine’ roept Samantha enthousiast.

vondst-11 (Small). Het huis Joseph Catan, dat meer dan een eeuw geleden werd gesticht, SP2voert wijnen van ongeveer dertig verschillende domeinen in het Franse zuiden. Een daarvan is Château Saint Père, dat een wijngaard heeft van 70 hectare. Het landgoed is gesitueerd in de streek Costières de Nîmes, ten zuidoosten van het Romeinse Nîmes. De rode Château Saint Père 2012, die in Lyon met goud werd bekroond, vult de mond met kruiden, specerijen en zeer rijp, zonnig zwart fruit – nuances die terugkomen in de aanzienlijke afdronk. Waarbij deze uit syrah, grenache en mourvèdre gecomponeerde wijn te drinken? In elk geval bij stamppotten en sudderlapjes. Om het geld hoef je het niet te laten, want een fles kost slechts €4,99 bij www.jumbosupermarkten.nl.

 

Banner Frescobaldi

vondst-12 (Small)Aug. ‘Puur toeval dat de wijngaard biologisch was’, zo vertelt Steven Meijer. Die na een speurtocht door Bordeaux een wijngoed van 34 hectare kocht, Château Auguste. Gelegen in Saint Aubin de Branne, een gehucht van minder dan vierhonderd inwoners binnen Entre-Deux-Mers. De overname vond plaats in 2005 – en daarna moest er véél gebeuren, ‘want de kelder was een complete puinhoop, de wijn niet te drinken’. En juist drinkbaarheid vindt Steven (1967) essentieel. Hij wil toegankelijke, allesbehalve strenge wijnen maken. Wat hem inmiddels ook lukt, getuige de Château Auguste Merlot 2011 die tevens 5 procent cabernet franc bevat. Deze Bordeaux smaakt plezierig en is behoorlijk vol, met sappig fruit (zwarte vruchten, beetje bes), met wat laurier en een prettige sappigheid. Winkelprijs €8,95, adressen via www.coenecoop.com.

vondst-13 (Small). Meer dan twintig jaar geleden kocht de Fransman Hervé Joyaux Fabre (rechts op de foto)Fab5 in Argentinië een akker met oude malbecstokken (uit 1908), breidde deze uit tot 87 hectare en bouwde een stijlvolle kelder. Malbec is veruit Hervé’s de meest geproduceerde wijnsoort. Het was ook dankzij het potentieel van de gelijknamige variëteit dat Hervé besloot om naar Argentinië te trekken. Behalve uit Mendoza verwerkt zijn bedFab7rijf, Bodegas Fabre Montmayou, ook druiven uit het verre, zuidelijke Patagonia. Die resulteren in wijnen met kracht en pracht. De massief getinte Phebus Malbec Reservado 2012 bijvoorbeeld, gespierd, verwarmend en genereus, met zondoorstoofd zwart fruit en beheerst toastachtig hout. Fles meestal €10,95. Uit Mendoza komt een aardig alternatief voor een Elzasser Gewurztraminer, namelijk de Phebus Torrontés 2014, stevig, zwoel druivig en kruidig. Deze kost gewoonlijk €6,35. Adressen via www.intercaves.nl.

 

vondst-14 (Small). Eind vorige eeuw verhuisden Andrew Greenhough en Jenny Wheeler van Auckland op North Island naar de Green3 (Small)wijnstreek Nelson noordelijk op South Island. Een wijngebied van 880 hectare, dicht bij de Tasman Bay. Waar ze een kleine wijngaard kochten die sindsdien tot 11 hectare werd vergroot. Bovendien verwerken ze tegenwoordig druiven van 8 additionele hectaren die aan anderen behoren. Voor hun Greenhough Sauvignon Blanc 2013 werd maatwerk verricht, via o.a. drie plukgangen, diverse gisten, en enkele procenten fermentatie op fust. Dit alles gaf een kostelijke wijn, heel fris, goed gevuld en expressief, met schakeringen van buxus, grassigheid, passievrucht en groene citrus. Richtprijs €12,95. Importeur www.newworldwineries.com.

 vondst-15 (Small) Est1. Tonen van milde vanille, kruidig hout, rijp fruit en een zachte, tegelijk stevige smaak maken deze rode wijn klassiek Spaans. Wat nog geaccentueerd wordt door het netje om de fles. Zijn streek is Calatayud, een kilometer of 65 bezuiden Zaragoza, zijn producent een coöperatie en zijn naam Esteban Crianza 2011. Als druivenrassen werden tempranillo en garnacha gebruikt, groeiend op hoogten van 400 tot 1000 meter. De vatlagering duurde een half jaar. Vanaf 17 november wordt deze klassieker verkocht voor €5 door www.hema.nl.

 Banner Beauijolais hubrechtduijker-538x100px JPG
vondst-16 (Small)
. Direct bezuiden de Neusiedlersee ligt een soort enclave die Hongaars is. Het is daar, net overWen1 (Small) de grens, bij Wen2 (Small)Sorpon, dat de Oostenrijkse producent Weninger zo’n twintig jaar terug een tweede wijndomein stichtte. Dit heet Weniger Pincészet, telt momenteel 24 hectare en wordt biologisch bewerkt. Het bestaat uit twee percelen met gevarieerde stenige gronden. Een sympathieke, zoniet charmante witte wijn ervan is de Weninger Fehérburgundi 2013 (zeg maar Pinot Blanc), correct fris en gevuld, met in zijn aroma voornamelijk sappig wit fruit, van rijpe peer en zoete appel. Heel geschikt om zomaar te drinken of bij een visterrine, om maar wat te noemen. Prijs €14,30, verkoopinfo via www.imperialwijnkoperij.nl.

 vondst-17 (Small)Cav1 (Small)Cav2 (Small). Een van de grote namen in Marsala, de om zijn versterkte wijn beroemde stad op Sicilië, is Carlo Pellegrini. Enerzijds produceert dit huis nog altijd veel Marsala, in stokoude kelders binnen de stad, anderzijds eigentijds gestijlde tafelwijnen, in een moderne faciliteit op enkele kilometers afstand. Het complex heet Duca di Castelmonte.Een lekkere, daar vervaardigde rode wijn is de Cavallina Nero d’Avola-Shiraz 2012. Die de zintuigen trakteert op een donkere kleur en een vrij volle, zacht frisse, door zonnig zwart fruit, wat laurier en een zachte kruidigheid getypeerde smaak. Prima bij herfstige stoofschotels – en niet kostbaar, namelijk €4,99. Bij www.mitra.nl.

 banner Jean Arnaud

vondst-18 (Small)Ri1 (Small) . Het komt soms voor dat ik van dezelfde bezitting verschillende wijnen te proeven krijg, met een andere naam. Zo is Domaine Rivoire identiek aan Domaine Lalande (zie vondst 25), en heeft niet alleen dezelfde eigenaren, maar ook dezelfde, van oorsprong Australische wijnconsulent, Richard Osborne. Die zijn vak héél goed verstaat, getuige de kwaliteit van zijn creaties. Witte Domaine Rivoire Ri2 (Small)Chardonnay/Viognier 2012 is een in nieuwe vaten kort opgevoede Pays de la Cité de Carcassonne met een frisse, citrusachtige smaak die als extraatjes ook wat passievrucht en lichte roostertonen heeft. Net zo attractief is de rode Domaine Rivoire Cabernet/Merlot 2011, bessig, met wat kruidig hout, laurier, redelijk vief en een beetje beklijvend: gemaakt in een stevige Bordeaux-stijl, maar beter dan massa’s Bordeauxtjes in dezelfde prijsklasse. Beide wijnen kosten €6,40 bij www.heisterkamp.com of zie de banner.

 vondst-19 (Small)Gol1 (Small). Na ruim dertig jaar is de Golan Heights Winery, in het uiterste noorden van Israël, actiever dan ooit. Zo begon het bedrijf een eigen kwekerij voor druivenstokken, samen met een Franse firma.’Een enorme investering’, stelt de internationale marketing manager Yael Gal (foto), ‘voor de lange termijn’.’Maar wel een noodzakelijke, want in heel Israël worden experimenten verricht om de juiste rassen op de juiste locaties te kunnen planten. Waaronder malbec, syrah en touriga nacional. Op de eigen 720 hectare heeft Golan Heights inmiddels zeven Gol3 (Small)verschillende vulkanisch grondtypen geïdentificeerd. Een aardige witte wijn, gecomponeerd uit sauvignon blanc, viognier en wat chardonnay, is de Hermon White 2013, zacht fris en plezierig fruitig. Adviesprijs €11,45. Het niveau stijgt nog met de van hoog gelegen percelen (circa 1200 meter) afkomstige Yarden Chardonnay Odem Organic 2012, mondvullend, met zowel milde roosteraroma’s als zacht fruit. Fles €16,80. Van de rode is de donkertonig, enigszins toastige, volle Gamla Cabernet Sauvignon Merlot 2011 een smakelijke herfst- en winterwijn à raison van €14. Distributie via www.intercaves.nl.

 

banner Heisterkamp Wijnkopers

vondst-20 (Small). Twee facetten maken de Château Moulin Caresse Sauvignon 2013 bijzonder: zijnMoul2 (Small)herkomstgebied en een van de zijn druivenrassen. Dat gebied is Montravel, een klein, groen geheel van ongeveer 250 hectare tussen Bergerac en de grens met Bordeaux. Vanwege de  Moul1 (Small)kalkhoudende ondergrond gedijen witte druivenrassen er het best. Een daarvan, met 30 procent present in voornoemde wijn, is de schaarse sauvignon gris. Die iets vollere wijnen geeft dan zijn beroemde broertje sauvignon blanc. Hoe de wijn smaakt? Bijna tintelfris, elegant (12 procent alcohol), sappig, een beetje grassig en naar groen plus citrusfruit. Mooi bij mosselen, een gebakken scholletje, Franse geitenkaas of als aperitief. Overigens heeft Château Moulin Caresse (foto) 42 hectare met druivenstokken en behoort al 265 jaar aan dezelfde familie. Importeur is www.debruijnwijnkopers.nl.

 VONDST21 (Small). In Californië’s koele wijndistrict Russian River Valley plantte Marimar Torres in 1986 haar eerste Mar1 (Small)druivenstokken. De wijngaard doopte ze Don Miguel Vineyard, naar haar vader Miguel Torres die het gelijknamige Catalaanse wijnhuis international tot bloei had gebracht (en toen al had overgedragen aan Marimars drie jaar oudere broer Miguel A. Torres). Vanaf de eerste oogst ontving Marimar, op de foto met haar dochter Cristina, lovende kritieken voor haar wijnen. Terecht ook, ze zijn heerlijk. Met voorop de Pinot Noirs, afkomstig van 12 hectare met het gelijknamige druivenras. De Marimar Estate La Masía Pinot Noir 2009 van de Don Miguel Vineyard is een charmante, ferme, nog behoorlijk vitale creatie met een flinke dosis rijpe frambozen en ander rood fruit dat gaaf omkaderd wordt door wat kruidig hout. Voor deze klassewijn wordt gewoonlijk ook een klasseprijs gerekend, €41,95. Verkoopinfo via www.orbwijn.nl

 

Banner wiijnoutlet nieuw 

VONDST22 (Small). TwCour4 (Small)eede wijnen van Bordeaux châteaus – of het nu beroemde zijn dan wel minder bekende – kunnen véél waar, pardon wijn, voor hun geld bieden. Terwijl ze stukken minder kosten. Een voorbeeld is Fleur de Courtillac 2012, een Bordeaux Supérieur van Domaine de Cour3 (Small)Courteillac (kelderequipe op de foto). Deze smaakt net iets lichter, minder intens dan de ‘grand vin’, maar tegelijk vrij soepel, met plezierige wat fruit (bessen, zwarte vruchten) en een toets van laurier. Het is een echte maaltijdbegeleider – denk aan biefstuk, kwartel, extra belegen Boeren-Goudse) die voor 80 procent bestaat uit merlot en de rest cabernet sauvignon. Tijdelijk kost hij geen €10,50 maar €8,95, bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

VONDST23 (Small)Slov5 (Small). In het uiterste noordwesten van Slovenië, tussen Alpen en de Adriatische Zee, ligt een romantisch, grSlov8 (Small)oen heuvelend wijngebied, Goriska Brda. Waar de belangrijkste druif, met zo’n kwart van de totale aanplant, de naam draagt van rebula. De gelijknamige witte wijn is dus ook aanwezig in het gamma van de grote coöperatie Goriska Brda, waarvan de 480 leden zo’n 1000 hectare bewerken, goed voor de helft van hele regio. Hun Quercus Rebula 2013 heeft een bleke tint en een verkwikkende, elegante smaak waarin wit fruit, citrus en specerijen vrolijk met elkaar verkeren. Deze plezierige viswijn kost meestal €8,30 bij wijnspeciaalzaken, adressen via [email protected].

 

Banner nov Casa Silva_Carmenere_Banner
VONDST24 (Small) 
Ey1 (Small). De blauwe st. laurent is een tamelijk schaars aangeplante druif die verwantschap vertoont met de Bourgondische pinot noir. Voor het eerst heb ik er nu ook een verrassende rosé van geproefd, de St. Laurent trocken rosé 2013 van het domein  Eymann dat gelegen is binnen de Duitse Pfalz. De blank oranje wijn smaakt ferm, behoorlijk vol en is voorzien van vooral fris besfruit. ‘Leuke maaltijdrosé’ schreef ik erbij. Met als extra pluspunt dat op de 15 hectare bestrijkende bezitting milieuvriendelijk wordt gewerkt. De importeur is www.coenecoop.com, de adviesprijs €8,95.

 VONDST25 (Small)Lal3 (Small). Tegelijk met het Canal du Midi, in de 18e eeuw, werd daarnaast de wijngaard van Domaine Lalande aangelegd. Dit gebeurde bij het dorp Pennautier, even benoorden Carcassonne. Vandaag de Lal4 (Small)dag telt het wijngoed een indrukwekkende 215 hectare. Waarvan ook de rode les Hauts de Lalande 2011 afkomstig is, een zes maanden in nieuwe vaten gelagerde combinatie van merlot, cabernet sauvignon en syrah. In de vlezige, vriendelijke smaak van deze Pays de la Cité de Carcassonne proeven we vooral rijp zwart fruit, zoals van vijgen, dat omlijst wordt door lichte roostertonen. Heel prettig, wat eveneens geldt voor zijn prijs, €5,99. Verkoopinfo via www.mitra.nl.

 banner bellingham

VONDST26 (Small). Een Nie5 (Small)wijngaard van 50 hectare, een statig landhuis en een kelder vol roestvrij staal: bij Viñedos de Nieva heeft men het goed voor elkaar. Precies een kwart eeuw geleden werd dit domein gesticht door José María Herrero, binnen de Spaanse regio Rueda. Opmerkelijk is dat de verdejostokken voor de Blanco Nieva 2013 op ongeveer 850 meter hoogte groeien, ook nog op zeer stenig terrein. De in een fluitfles gepresenteerde wijn is heel opwekkend, loepzuiver en voorzien van een aangename dosis groen fruit. Richtprijs €9,95 à 10,95. Adressen via www.andrekerstens.nl.

 VONDST27 (Small)Can (Small). Gewone rode Bordeaux kán heel lekker zijn, vooral wanneer je er wat bij eet. De bio-Bordeaux Château Cansac 2012 vormt een smakelijk voorbeeld. Door de familie Momboucher werd hij gemaakt in een soepele, sappige stijl, met ook donkere aroma’s (dankzij veel merlot) en voorzichtig wat fruit (zwarte vruchten, bessen). De wijn komt van een 6 hectare tellende akker die behoort bij het veel grotere Château les Bouygues, even bezuiden de Dordogne en Castillon la Bataille. Je betaalt er €7,50 voor bij www.hema.nl (vanaf 17 november).

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10
VONDST28 (Small)
Mas2 (Small). Vanwege langdurige droogte oogstte Lidewij van Wilgen (foto) dit jaar slechts de helft van wat gebruikelijk is op haar 14 hectare bestrijkende, milieuvriendelijk gecultiveerde Mas des Dames, maar spijt van haar verhuizing naar Zuid-Frankrijk heeft ze nooit, alleen al omdat ze ‘er prachtig woont’. Bovendien heeft ze succes met haar wijnen, Mas1 (Small)gewoon omdat die zo lekker zijn. De La Fille 2013 bijvoorbeeld, een rode Coteaux du Languedoc van grenache, syrah en carignan die fermheid combineert sappigheid met een genereuze dosis van vooral zwart fruit. Prijs €9,25. Of haar goed gevulde, voor zijn soort flink frisse Le Blanc 2013, een enigszins florale, naar specerijen, een dropje en wit fruit smakende Pays d’Oc van grenache blanc. Deze kost €12 en is hele goede maatjes met o.a.kip van de grill of gebakken kalkoenfilet. Zie www.okhuysen.nl of de banner.

VONDST29 (Small). Zonnewijnen, zo worden wel genoemd, de rode wijnen uit het Franse Rhône-dal. EnBas2 (Small)inderdaad, vaak zet je er de zon mee op tafel. Dit geldt zeker voor La Bastide Saint Bas6Dominique 2011. Het is een Côtes du Rhône – maar hij komt van een gerenommeerd, 34 hectare omvattend domein in Châteauneuf-du-Pape. De van voornamelijk grenache met een vijfde syrah vervaardigde wijn glijdt breed in de mond, heeft een gloedvolle 14 procent alcohol en blijft flink na (gelukkig niet drogend), terwijl hij schakeringen heeft van zowel bessen (waaronder cassis) als kruiden. Laat de kou maar komen… Fles €9,55 bij www.heisterkamp.com of zie de banner. Maker van deze wijn is Eric Bonnet (foto), wiens ouders het wijngoed in 1976 begonnen.

 

VONDST30 (Small)Witt1 (Small). Een van de sterren binnen de Duitse regio Rheinhessen is Philipp Wittmann, die 25 hectare al tien jaar geheel biologisch dynamisch bewerkt. Vandaar het groen tussen de druivenstokken. Veruit de belangrijkste variëteit, met bijna de helft van de aanplant, is riesling. Het lukt Philipp (hier wandelend in zijn wijngaard) om er jaar in, jaar uit delicieuze wijnen van te maken. Op natuurlijke wijze. Een voorbeeldig voorbeeld is de Wittmann Riesling trocken 2013, verkwikkend, elegant, groen fruitig, een tikje mineralig en loepzuiver. Richtprijs €16,95, verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

Vondst_31 (Small). Het was bijna 35 jaar geleden dat Andrew Quady in Californië (San Joaquin Valley) stokken ontdekte van het druivenras orange muscat – en besloot er een licht verstQua1 (Small)erkte, 15 procent alcohol bevattende dessertwijn van te maken. Hij doopte deze Essensia – en het werd een spectaculair succes. Zoniet een openbaring: niemand eerder had zo’n lekkere wijn van deze variëteiQua2 (Small)t vervaardigd. Nog steeds vormt dit product het vlaggenschip van de Quady Winery, die inmiddels 60 à 70.000 dozen per jaar produceert. De oogst 2012 die Andrew en diens vrouw Laurel onlangs lieten proeven, verleidt met zijn frisse zoetheid en zijn intense aroma dat een mix vormt van sinaasappel, verse druiven en wat abrikoos. Fantastisch bij nagerechten met een of meer van deze ingrediënten. Richtprijs circa €19. Terwijl een andere maar evenveel kostende Quady wijn, de Elysium Black Muscat 2012 perfect past bij tarte tatin en andere appeltaarten, gezien zijn fris zoete appel-druivensmaak. Adressen via www.intercaves.nl.

 

Vondst_32 (Small)QN4 (Small)QN3 (Small). Behalve de Californische winery heeft de familie Quady er een in zuidelijk Oregon. Zoon Herb Quady plantte daar in 2006 een domein van 40 hectare. Met als bijzonderheid dat er géén pinot noir noch pinot gris worden geteeld, de grote specialiteiten van deze staat. De reden? In dit deel van Oregon is het beduidend warmer dan in de meer noordelijke valleien, zoals Willamette Valley. Het domein, Quady North gedoopt, onderscheidt zich met o.m. de Viognier Steelhead Run 2013, een kostelijk, floraal fruitig geurend geheel van witte en citrusvruchtgen, licht toastachtig hout, een aangename frisheid en wat kruidigheid. Uitstekend – en een aardig alternatief voor Condrieu. Prijs €19,75. Het opvallende etiket werd ontworpen in tatoeagestijl door Herbs vrouw Meloney. Ook voor Quady North is Intercaves de distributeur.

 Vondst_33 (Small)Alt2 (Small). Veel van de oudste druivenstokken van de Valle de Uco groeien het district La Consulta,op ongeveer 1150 meter hoogte. Het is daar dat Karem Mussi in 1998 een immense, verwaarloosde, verlaten witte kelder kocht die door ceders en druivenstokken werd omringd. Samen met zijn zoon Mario ontwikkelde Karim het wijngoed, Altocedro gedoopt, sindsAlt5 (Small)dien tot ongeveer 50 hectare nu, terwijl tevens druiven worden betrokken van naburige telers. Waarvan sommigen zeventig jaar oude malbecplanten hebben staan. Malbec is dan ook een paradepaard van het bedrijf. Met als topper de Altocedro Malbec Reserva 2010, intens en tegelijk vitaal van smaak, toastig, zwart fruitig en donkerig, met voorzichtig wat viooltjes in zijn geur. Fles €20,55. Maar ook de beduidend goedkopere Año Cero Malbec 2012 mag er wezen, dankzij o.a. zijn milde zwarte fruit en kruidige roosteraroma’s. Deze Malbec kost €13,80. Als grootste verrassing heb ik de Año Cero Tempranillo 2012 ervaren, levendig, smakelijk (bessen, beheerst wat kruidig hout) en met een massieve rode kleur. Hiervoor betaal je €12,30. Overigens heeft de familie Mussi een deel van die immense kelder inmiddels gerenoveerd, hoewel er nog wel met traditionele staande persen en betonnen gistingstanks wordt gewerkt. Importeur is www.okhuysen.nl of ga naar de banner.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

Vondst_34 (Small)Pud3 (Small). Voor het eerst heeft het Australische dream team van Martin Shaw and Michael Hill Smith wijn gemaakt op Tasmania. Beide heren kochten daar drie jaar terug een van de oudste wijngaarden ter plekke, die van Tolpuddle (foto). Waar ze vervolgende het aanstormende talent Adam Wadewitz aanstelden als wijnmaker. De bijna een jaar op vat gerijpte Tolpuddle Chardonnay 2012 is een prachtig product met milde roostertonen, een frappant frisse kern, wat frisse citrus en bijna eenzelfde mineraligheid als een hele goede Chablis. Ook de prijs is daarmee vergelijkbaar, namelijk €39,50. Info via www.newworldwineries.com.

Vondst_35 (Small)Sch3 (Small). Anno 1956, hij was toen zestien jaar, nam de tegenwoordig Bourgondische geproportioneerde Ed Schild het wijndomein over van zijn plotseling overleden vader. Om dit vervolgens uit te breiden tot 163 hectare (inclusief vier rijen met 150 jaar oude Sch8 (Small) Sch8shirazstokken). Plaats van handeling was de zuidelijke Barossa Valley in Australië. De wijn van Schild Estate werden later zo goed ontvangen en verkocht dat de familie in 2010 een gloednieuw keldercomplex opende (prijs vier miljoen Australische dollars). Enkele Schild soorten zijn nu ook in Nederland verkrijgbaar, bij www.halvemaanwijn.nl. Zoals de volle en tegelijk frisse Schild Chardonnay 2014 waarvan het gulle fruit doet denken aan peer met een spatje perzik.De rode wijnen smaken al jong redelijk rijp, getuige o.m. de enigszins bruin getinte Schild GMS 2012 (samengesteld uit grenache, mourvèdre, shiraz) waarvan de bijna fluwelig zachte, enigszins milde smaakelementen heeft van kruiden, zondoorstoofd zwart fruit en wat laurier. Beide wijnen zijn op €11,95 geprijsd.

Banner_Alliance

Vondst_36 (Small). In Swartland, tussen lage bergen en een rivier, met uitzicht over een immens plateau, verrees de witte winery van Pulpit Rock. Waar door de Kaapse familie Brink druiven tot wijn worden gemaakt – van een Pul1 (Small)ontzagwekkende 450 hectare. Aanvankelijk, decennia lang zelfs, werden die druiven aan andere producenten verkocht, maar tien jaar geleden besloot men de eigen oogst zelf te verwerken. Met succes, want de gemiddelde kwaliteit ligt hoog. Zo is de Pulpit Rock Chenin Blanc 2014 stevig, prettig fris en aromatisch (wit en tropisch fruit) dankzij een rijping van twee maanden op het gistingsbezinksel. Prijs €7,95.Nog meer kPul8 (Small)racht, met ook wat hout, wordt geboden door Pulpit Rock Pinotage 2012, donkerrode, vlezige, door schakeringen van rijp zwart fruit en hints van zowel leer als rubber getypeerde wijn die tegelijk een zachte frisheid en veel sap bezit. Een smaaksucces bij springbok en dat soort gerechten. Fles €8.95. Verkoopinfo via www.poot.nl.

 Vondst_37 (Small)Que1 (Small) . Colheita is een type Port dat wettelijk minstens zeven jaar in fusten moet lageren, en dat ook altijd een jaartal draagt. Per definitie heeft het dus een zeer zachte, zeer rijpe smaak. Op het schap zie je weinig Colheita’s. Que2 (Small)Een uitzondering vormt de Porto Quevedo Colheita 1996 die behalve zacht en rijp ook zoet en krachtig smaakt, met nuances van karamel, noten en vooral gestoofd fruit van o.a. pruimen en kersen. ’t Is een heerlijke, rustgevende late-avondwijn. Gemaakt door een vrouw, Claudia, de dochter van Oscar Quevedo die in 1990 zijn eigen, nu 100 hectare tellende wijngoed begon, diep in het Portugese Douro-dal. Voornoemde Colheita is per halve fles à €6,99 te vinden bij www.jumbosupermarkten.nl.

 

Vondst_38 (Small)Wolk (Small) . Om de Amerikaanse columnist en scenarist Art Buchwald te citeren: ‘De wijn gleed naar binnen als een oester op rolschaatsen’. Het betreft de zeer soepele, aimabele, milde, van zacht fruit voorziene Tempranillo Cabernet Sauvignon 2013 van de duurzaam werkende Bodegas Wolk. Deze fris te schenken La Mancha, gecreëerd door de de Nederlandse wijnhandelaar Derrick Neleman en zijn Spaanse partners, kost €5,99. Verkoopinfo via www.neleman.org.

Vondst_39 (Small). Een zoete wijn van laat, met engelengeduld geplukte gewürztraminerdruiven verwacht je eigenlijkMont6 (Small) uit de Elzas, Mon1maar ook het Chileense domein Montes brengt een kleine hoeveelheid op de markt. In een ietwat lichtere, frissere vorm en wat minder zwoel kruidig – maar wel heel, héél lekker. De Montes Late Harvest Gewürztraminer 2012 die afkomstig is uit Valle de Curicó, verblijdt de zintuigen met een licht kruidige, slechts 12 procent alcohol bevattende smaak waarin zoet citrusfruit, citrusrasp, citrusmarmelade en een likje honing plezierig present zijn. Mooi dus bij allerlei niet al te rijke vruchtentaarten. Een halfje kost €12,50 bij www.wijnkring.nl of www.montesshop.nl.

 

banner ecoshower_538x100

Extra vondst (Small). Het domein Bründmayer is een van de grootste en beste van Oostenrijk. In Langenlois, gebied Kamptal, vervaardigt Bru1 (Small)Willi Bründlmayer jaar na jaar, keer op keer, kostelijke wijnen. Sinds een jaar of twee daarbij geholpen door zijn zoon Vincent. Goedkoop zijn de wijnen niet – het ongeveer 80 hectare tellende Weingut heeft zo’n zestig mensen in dienst – maar ze geven wel veel waar voor hun geld. Zo levert de Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2013 behalve het voor zijn druif kenmerkende pepertje Bru2 (Small)ook flink wat fruit, groen en wit, in harmonie met de frisse, maar niet strenge zuren. Fles €16,10. Voorts vormt de Bründlmayer Brut een vaste waarde. De jaargang 2010 smaakt levendig fris en naar allerlei soorten fruit – wat direct te danken is aan de rijke druivenmix. Willi stelde zijn bruisende Brut namelijk samen uit chardonnay en pinot , aangevuld door grüner veltliner, pinot gris en pinot blanc. De kwaliteit komt héél dicht in de buurt van een hele goede Champagne, de prijs benadert die van een doorsnee Champagne, te weten €31,80. Verkoopinfo via www.imperialwijnkoperij.nl,

 Culinaire combinatie (Small). In deze herfstmaand geeft Bart Gijtenbeek zijn favoriete wijn-spijscombinatie. Bart begon zijn carrière bij Diageo in 1993 en kwam via verschillende internationale bedrijven uiteindelijk inBart (Small) 2003 bij Walraven|Sax terecht als algemeen directeur. Bart omschrijft zichzelf niet als een typische wijnman, maar meer’ als een manager die liefhebber is’. Opgegroeid in Brabant, waar zijn ouders en nu hijzelf een boerderijtje hebben, is Bart een man die in zijn vrije tijd veel in de natuur bezig is: met een kleine kudde schapen, een biologische moestuin en veel houtblokken. Hiermee, en met talrijke zonnepanelen, probeert hij zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. ‘Niks mooier’, stelt Bart, ‘dan op een herfstavond bij het vuur te genieten van eigen producten en een mooie wijn.’ Wat hij als volgt beschrijft. Een van de gerechten die ik vaak bereid is lamsbout. Het dier moet een fatsoenlijk leven hebben kunnen leiden en wordt daarom bij ons nooit jonger dan vijf maanden geslacht. Ik kruid de lamsbout met rozemarijn, balsamico en een beetje grof zeezout. Dan heerlijk roosteren in de oven. Grove groenten en Roseval aardappeltjes maken dit gerecht helemaal af. De perfecte smaakmaker bij deze stevige kost is de Luce van wijnhuis Luce della Vite, liefst een fles van zo’n zeven tot tien jaar oud. Een mooi stevige wijn die ooit ontwikkeld werd door Frescobaldi en Mondavi. Aroma’s van gebrand eiken, bosbessen en bramen, maar ook vanille en kaneel. Heerlijke smaken die de herfst zo mooi maken. Daarna, zo af en toe, een paar stukjes kaas gecombineerd met appelboter. Een eigen brouwsel dat het midden houdt tussen appelmoes en appelstroop, verrijkt met kaneel en kruidnagel. Het proberen waard. Daarbij verse walnoten uit het natte gras, die met hamer worden geopend. De wijn: Gewurztraminer Vendanges Tardives van Trimbach. Een mooie frisse Alsace, zeer droog en met veel fruit. Laat de herfst maar komen!

 

Banner-LMVH 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Reisreportage nieuw (Small)

 FL2A (Small)

HET VENETIË VAN AMERIKA

. Saint-Tropez is er niks bij, Monte-Carlo evenmin: het aantal luxueuze pleziervaartuigen van Fort Lauderdale overtreft ze ruimschoots. Gewoonlijk liggen er circa 42.000, waaronder enkele van ’s werelds allerduurste en allergrootste. Zoals het in Alblasserdam gebouwde, $200 miljoen kostende motorjacht Oceanco van Steven FL4 (Small)Spielberg (links). Alleen al de master bedroom is groter dan menFL (Small)ig appartement. Deze stad langs Florida’s zuidelijke oostkust telt maar liefst 345 jachthavens. En eind oktober vindt er een gigantische botenshow plaats. Dit alles is te danken aan niet alleen de nabije zee, maar ook aan de bijna 500 kilometer waterwegen die Fort Lauderdale als bijnaam ‘het Venetië van Amerika’ gaven. Bovendien is het klimaat koesterend, met 320 zonnige dagen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius. Deze combinatie van zon en water heeft veel welgestelde mensen getrokken. Tijdens de Drooglegging waren dat veelal gangsters. Al Capone had er o.a. een bar (die nog steeds bestaat en FL6A (Small)nu Capones heet). En Bugsy Siegel, de financier van het legendarisch Flamingo Hotel in Las Vegas, bouwde langs de New River een winterresidentie. Ook dit huis staat er nog en is een van de talrijke verbluffende bezittingen waarlangs een tochtje kan worden gemaakt met de Carrie B (replica van een kleine raderboot). Net als in Amsterdam mag zo’n rondvaart eigenlijk niet worden gemist. Je betaalt bijna $25 voor anderhalf uur. Onderweg zijn de meest prachtige huizen, tuinen en jachten te zien. FL_10 (Small)Het grootste pand telt van binnen ruim 9000 vierkante meter, heeft een elektriciteitsrekening van $4000 per maand – en wordt bewoond door slechts twee mensen. De boottoer komt voorts langs een FL2 (Small)zwemkoepel die met bladgoud werd bedekt, langs de woning waar opnamen plaatsvonden voor Cape Fear (met Robert de Niro), langs een soort kopie van Het Witte Huis (links), langs panden die als decor dienden voor de film Where the boys are en de tv-serie Miami Vice, langs een tennisbaan die $9 miljoen heeft gekost (en werd aangelegd op de plek van een aangekocht huis dat de nieuwe eigenaar vervolgens sloopte) maar waar men nog nooit iemand heeft zien spelen, en langs het tien slaapkamers en veertien badkamers tellende Butterfly Home waar vanwege ruimtegebrek het zwembad op het dak werd aangelegd. Behalve gewone miljonairs wonen in het residentiële havengebied enkele beroemdheden, waaronder de filmsterren GeneFL_12 (Small) Hackman en Reese Witherspoon.

Het 195 man made eilanden tellende Fort Lauderdale heeft bovendien 721 ophaalbruggen en de drukste  cruisehaven ter wereld. In winterweekends meeren er meestal acht tot twaalf cruiseschepen af. Waaronder de grootste die er zijn, de Allure of the Seas en Oasis of the Seas, beide goed voor ongeveer 6000 passagiers en 2400 bemanningsleden. Een FL_14 (Small)belangrijke bezienswaardigheid downtown wordt gevormd door een deel van de lange Las Olas Avenue, een winkel- en restaurantstraat vergelijkbaar met Rodeo Drive in Beverly Hills. Erboven verrijst het in lichtgroen geschilderde, oudste hotel ter plekke, de Riverside Inn, geopend in 1936. Een ander markant hotel, meer richting kust, is FL_13 (Small)het Hyatt Pier 66. Het getal verwijst naar de naam van de oliemaatschappij Phillips 66, en 66 komt in het gebouw op allerlei manieren terug. Zo draaien het dakrestaurant en zijn cocktailloungFL_20 (Small)e in exact 66 minuten rond en duurt het precies 66 seconden voordat je er bent met een lift (links). Vanaf Las Olas en de kruising met altijd drukke, ter plekke ondergrondse Federal Highway US1, werd de Riverwalk aangelegd, een wandelpad van plusminus 5 kilometer langs de bochtige New River (foto helemaal onder). Langs die rivier staat het Stranaham House. In 1901 werd dit gebouwd door de officieuze stichter van Fort Lauderdale (tien jaar later), Frank Stranaham. Behalve als woning heeft hetFL1 (Small) gediend als winkel, postkantoor en gemeentehuis. Dit oudste gebouw van de stad (en heel Broward County waarbinnen Fort Lauderdale ligt) kan ’s middags worden bezocht, via rondleidingen. Enkele blokken verderop verderop in het stadshart bevindFL_41 (Small)t zich het aantrekkelijke Museum of Modern Art, zie de rubriek ‘Galerie & Musea’.

Eenmaal buiten het centrum is Fort Lauderdale (circa 350.000 inwoners) inwisselbaar met veel andere Amerikaanse steden. Dus eindeloos uitgestrekt, huizenblok na huizenblok, woonwijken met uitsluitende laagbouw en kleine winkelcentra FL_44 (Small)er tussenin. Plus enkele immense shopping malls voor winkelvertier. De Sawgrass Mills (boven), waarheen zelfs excursies van cruiseschepen worden georganiseerd, bestaat uit ongeveer vierhonderd winkels, waaronder nogal wat outlet stores. Een lang strand met bijpassende boulevard,bijgenaamd The Strip, heeft Fort Lauderdale eveneens. Decennia lang was deze berucht om de drankfestijnen die studenten daar aanrichtten tijdens hun spring break. Fort Lauderdale raakte toen bekend als Fort Liquordale. Naast de voornamelijk met bars, FL_19 (Small)restaurants en hotels bebouwde boulevard, en enkele minuten rijden van het luxueuze winkelwalhalla Galleria Mall (links) vind je een rustige oase die even alle drukte en al het beton doet vergeten, het Bonnet House. Het daarbij behorende, grotendeels beboste landgoed is het enige stukje oorspronkelijke wildernis dat langs de hele zuidoostkust van Florida bewaard bleef. Het ongeveer 1,5 hectare tellende terrein (ooit veel groter) werd bij toeval ontdekt, dankzij een schipbreuk, door een rijke ondernemer uit Chicago die het FL_82 (Small)kocht en vervolgens cadeau gaf aan zijn dochter, als huwelijksgeschenk. Deze Helen Birch trouwde met FL_80B (Small)kunstenaar Frederic Clay Bartlett.Hij was het die de villa, bedoeld als winterverblijf, ontwierp en inrichtte, met véél kunst. Bewust werd niet gekozen voor de toen populaire Mexicaanse bouwstijl, maar die van een plantation home, waarvoor balustrades uit New Orleans werden gehaald. Nadat de bouw in 1920 begonnen was, zou Frederic nog decennia aan het rond een groene binnenplaats verrezen pand blijven werken. Zijn laatste creatie, hij was toen 76, bestond uit het zelf marmeren FL_83 (Small)van de vloer in de hoge muziekkamer. FL_86 (Small)Daags erna kreeg hij een beroerte waarvan hij niet meer zou herstellen. Hoe bedreven en veelzijdig Bartlett was als schilder, is te zien in zijn studio, waar zo’n 35 werken hangen.Daartoe behoren houtskooltekeningen gemaakt tijdens zijn studie in Duitsland en meer dan levensgrote portretten met olieveFL_91 (Small)rf. Ook Helen (geportretteerd tijdens haar huwelijksreis) had talent. Gestimuleerd door haar man schilderde ze knappe portretten en stillevens die elders in het gebouw worden geëxposeerd. Beide echtelieden waren bovendien verwoede verzamelaars. Een groot deel van hun collectie werd ondergebracht in de Helen Birch Bartlett vleugel van het Chicago Art Museum. Na het vroegtijdig overlijden van zijn vrouw, in 1925, trouwde Frederic naderhand opnieuw, nu met Evelyn Fortune Lily.Waarna hij met haar de inrichtiFL_81A (Small)ng van het Bonnet House verder verrijkte. Zo werden de galerijenFL_89A (Small) rond de binnenplaats versierd met houten objecten, van dieren meestal, uit voornamelijk Afrika en Azië. Terwijl tegen de muren enkele van Frederics meer primitieve schilderijen kwamen te hangen. Gedurende de – meestal vijf kwartier durende – rondleiding zijn ook de keuken te zien en de ruimte waar de butler en diens staf hun maaltijden gebruikten. Zo ongeveer als in Downton Abbey. Moeten we daarom misschien spreken over Beachton Abbey? Aan het eind van de tour wordt de ronde schelpenkamer bezocht, met wederom een bijzondere collectie en tegelijk een fraaie finale. Waarna je nog, voor een paar dollar, een rit kunt maken door het ongerepte moerasbos – en daarmee even terugkeert naar het Florida van vroeger. Heerlijk, zo’n oase van kunst en natuur.

FL_15 (Small)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sm ile vierkant-300px (Small) .Bij late aankomst in de Days Inn Fort Lauderdale Hollywood Airport South zei de met een accent sprekende receptioniste onder meer:”And there is FREE WHITE WINE.”
Free white wine“, herhaal ik blij en voor alle zekerheid,” dát is gastvrij, vanaf hoe laat”?
“De hele dag”, zei ze.
“Zelfs tijdens het ontbijt?”
Yes, ook dan.”
“En waar?”
“Hier in de hal en op de kamer.”
Ik zag in de hal inderdaad een koelkast met een magnum Californische Chardonnay. Maar op de kamer was geen fles te vinden. Ik dus naar beneden en vraag daar om een glas witte wijn. Dat wordt keurig ingeschonken. Waarop het meisje zegt:
“De prijs is vier dollar, zal ik het op de kamernota zetten?”
‘Hoezo”, vraag ik,”white wine is toch free?”
“Nee”, zegt ze,”u hebt me verkeerd begrepen, Wi-Fi is free, white wine niet.”
Toch smaakte de wijn, een Gallo Sonoma, echt lekker. En heb ik voor eens en altijd begrepen dat er niet zoiets bestaat als free white wine.

 

Banner-Aaldering-21

 

 . Mark Miceli-Farrugia maakte zich er ooit zo boos over dat hij een brief schreef aan alleMal1 (Small)ministers met als onderwerp: de twee grootste wijnproducenten van Malta hadden drieduizend ton suiker geïmporteerd. ‘Jazeker, voor de wijnbereiding; dat was net zoveel als de hele frisdrankenindustrie hier gebruikt, een schande’. Als eerste begon Mark op Malta kwaliteitswijn te maken, en hij wil af van het slechte imago dat de eilandwijnen hebben. Zijn domein heet Meridiana. Het ligt in het hart van Malta, aan de voet van de historische, op een heuvel tronende plaats Mdina.

Profiel breed (Small)De druivenstokken – 18 hectare – staan er op een voormalige vliegbasis van de RAF. Het oudste gebouw van Meridiana fungeerde tijdens de Tweede Mal (Small)Wereldoorlog als radarstation. De bodem van de wijngaard, die de Engelsen van een drainagesysteem voorzagen, is sterk kalkhoudend. Alle gekozen variëteiten gedijen er uitstekend, dankzij een zorgvuldige selectie van de juiste klonen. Alleen de blauwe merlot heeft soms last van hittestress. Wind is op Malta eigenlijk altijd aanwezig, wat de temperatuur op dit zonnige eiland draaglijk houdt. Maar om de druivenplanten niet te zeer aan de bries bloot te stellen, werden hun rijen niet haaks op, maar juist in de noordwestelijke windrichting geplant.

Na twee decennia buiten Malta gewoond te hebben, voornamelijk als wijnhandMal2 (Small)elaar en -importeur, keerde Mark eind jaren ‘80 terug naar het eiland waar hij geboren was. Om daar in 1987 het wijngoed Meridiana te beginnen. Enkele jaren eerder had een gesprek met een Franse oenoloog hem op het idee gebMal5 (Small)racht om zelf hoogwaardige Maltezer wijn te gaan produceren. Maar waar? Van welke variëteiten? En hoe alles te financieren? Na een intensief grondonderzoek werd de juiste locatie gevonden, waarna experimenten van start gingen met een tiental druivenrassen en verschillende onderstokken. Aanvankelijk was er een kapitaalsprobleem, maar dit werd werd opgelost, omdat het bekende Toscaanse wijnhuis Antinori besloot te participeren. Het definitieve planten begon in 1994, en twee jaar later verrees de kelder. Op Meridiana vindt de oogst altijd vroeg plaats, meestal al vanaf eind juli.Want op Malta schijnt de zon driehonderd dagen per jaar. De plukkers beginnen om zes uur ’s ochtends en gaan door tot een uur of tien. Daarna wordt het te warMal4 (Small)m; het kwik loopt meestal op tot ongeveer 40 graden. Plantenziekten vormen zelden probleem, maar vogels des te meer. Daartegen moet een deel van de akker met netten worden beschermd. Meridiana’s wijnen zijn op het talrijke toeristen trekkende Malta zo’n succes dat complete oogsten snel raken uitverkocht en export slechts mondjesmaat kan plaatsvinden. Vooral de rode wijnen lopen hard. Ze worden gekenmerkt door rijpe, zachte tannines. De Melquart, gecreëerd uit cabernet sauvignon en merlot, pleegt sappig fruit van bessen en zwarte vruchten te combineren met wat laurier en een hint van hout – plus soms een vleugje ziltigheid vanwege het zout in de grond en de zeewind die voortdurend over de trossen strijkt. Naast deze en andere rode wijnen (pure Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah) worden twee witte vervaardigd, beide Chardonnays. De fruitigMal9 (Small)ste heet Isis en wordt getypeerd door sappig citrusfruit, een snufje specerijen en vaag iets van zout. De Mistral daarentegen wordt doorgaans sterk door hout, toast en kruidnagel gedomineerd. Momenteel heeft Meridiana geen importeur in Nederland noch België, dus moet je eigenlijk wel naar Malta om de wijnen te proeven. Best een aantrekkelijke gedachte.

 

NOSNVINOSTALGIE (31)
Tientallen zonneschermen flankeren Les Allées de Tourny, het hart van de wijnstad Bordeaux, in een tijd dat er meer met paarden dan met paardenkrachten werd vervoerd. Wie had toen kunnen bedenken dat onder het rechthoekige plein ooit een grote parkeergarage zou worden aangelegd.

 

. In streken met een getemperd klimaat gedijt pinot noir het best. Zijn favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. Deze condities zijn optimaal aanwezig in de Bourgogne, waar de pinot noir waarschijnlijk al meer dan duizend jaar groeit.DRUIF-1 (Small)PN3 (Small)Buiten de Bourgogne blijkt het niet eenvoudig om dit ras te verbouwen. Zijn cultuur geeft dikwijls allerhande problemen, reden waarom pinot noir een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld merlot. Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk geen echt donkere kleur, want de druif heeft doorgaaPN8 (Small)ns vrij dunne schillen, maar wel een aantrekkelijke geur. Of zoals een wijnmaker uit de Amerikaanse staat Oregon het verwoordde: ‘Weet je hoe je een goede Pinot Noir herkent? Als jij je neus niet uit het glas wilt halen.’ Ook kenmerkend is een aimabele smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Zijdeachtig en fluwelig zijn veel gebruikte proeftermen
Soorten Pinot Noir
Met een ster wordt een goede tot zeer goede kwaliteit aangegeven: Argentinië*, Australië*, Chili*, Duitsland (de beste wijnen, Spätburgunders gedoopt, komen uit Ahr, Baden, Pfalz en Rheingau)*, de Franse Bourgogne (de kwaliteit van de grootste rode wijnen uit deze streek is welhaast ongeëvenaard; elders in Frankrijk is goede Pinot Noir te vinden op o.a. Corsica en in de Elzas, en men PN14 (Small)maakt er sympathieke rode en roséwijnen van in de Jura, Savoie en flink wat Loire-gebieden, waaronder Menetou-Salon en Sancerre)*, Italië, Nieuw-Zeeland (waar pinot noir de belangrijkste blauwe variëteit is)*, Oostenrijk*, Roemenië (waar het kwaliteitsniveau gestaag stijgt)* , Spanje*, Verenigde Staten (Pinot Noir uit Oregon, kan zich meten met Bourgogne, en ook de Californische Pinot Noir heeft tegenwoordig veel niveau)*, Zuid-Afrika*, Zwitserland (in Valais is het de belangrijkste blauwe druif)*.
Pinot Noir smaakt lekker bij
VLEESDe wijn is een goede partner voor gerechten met rundvlees (bijvoorbeeld beef Wellington,bœuf bourguignon (foto), fondue bourguignonne, ossentong, prime rib, ribeye), maar smaakt ook heel goed bij alle mogelijke schotels van kalfs- en varkensvlees.
GEVOGEPN9 (Small)LTE – Coq au vin (liefst bereid met Pinot Noir), kalkoen.
WILDEend (tamme en wilde), fazant, hert, patrijs,ree.
VISVerrassend geslaagd is Pinot Noir met sterk gerookte Alaska Sokeye zalm, zoals men die serveert in bijvoorbeeld Seattle.
KAASBeaufort, Bel Paese, Brie,Brillat-Savarin, Camembert, Emmentaler, Gruyère, Hollandse gatenkaas, Taleggio.
Serveertip
Pinot Noir kan best wat frisser worden geserveerd dan andere rode wijnen, vooral wanneer het een relatief jonge wijn betreft. Dan komt dat zo verleidelijke rode fruit het mooist tot zijn recht.

smakelijk-lezen-v1 (Small)‘…In Vino Vrolijkheid is een genot om te lezen.’ Zo schrijft Charlotte van Zummeren op haar website www.winebusiness.nl, in een uitvoerige bespreking van mijn nieuwste boek. Andere strofen uit deze recensie zijn de volgende. ‘Een alleskenner met roots in de reclame, er is niets of niemand in de In Vino Vrolijkheid HRwijnwereld die Duijker niet kent en dat wordt met humor beschreven in het boekje. Vooral de beschrijvingen van collega-wijnkenners – inclusief de auteur zelf – die volledig de mist in gaan bij blindproeverijen zijn hilarisch. Duijker was de eerste wijnschrijver in Nederland en inmiddels is een hele generatie wijnjournalisten met hem opgegroeid. Bij het lezen van In Vino Vrolijkheid kan iedere professional niets anders overkomen dan respect voor de jarenlange ervaring van Duijker in een toen nog donker Nederlands wijnniemandsland. Het zijn 32 korte stukjes of columns van gebeurtenissen, ontmoetingen en vooral lunches – gelardeerd met grote hoeveelheden wijn – met de groten der wijnwereld, variërend van Eric de Rothschild, Claude Ricard, Wina Born, Miguel Torres tot Robert Parker en Michael Broadbent. Duijker raadt aan de stukjes ‘te nippen’ net als bij een goed glas wijn. Dat is mij in ieder geval – net zoals het nippen bij sommige wijnen – niet gelukt, ik heb in het boek in twee keer uitgelezen.’
Ook de website www.lekkertafelen.nl besteedde aardige aandacht aan mijn 116e werkje. Marja van Beek eindigde haar impressie met deze woorden. ‘Kortom, een aanrader voor de herfst, een mooi cadeautje voor in de schoen of onder de boom!’ En www.wijngekken.nl concludeerde: ‘Een boekje waar je vrolijk van wordt.’ In Vino Vrolijkheid, paperback met 144 pagina’s en 25.000 woorden. Uitgever Aerial Media Company. Gedrukte versie een tientje, E-book €4,99.

. Een van de aantrekkelijkste  Nederlandse wijntijdschriften is voor mij Perswijn, vanwege de zeer gevarieerde, zeer deskundig artikelen en reportages, de imponerende hoeveelheid proefnotities, de vaak kritische columns en de talrijke foto’s. Ermee kennismaken kan voordelig, via een proefabonnement (drie nummers voor €17,50). Ga hiervoor naar www.perswijn.nl (tabblad Abonnement). Een ander, veel jonger wijnmagazine dat ik graag lees en bekijk, is WineLife, gezien zijn altijd rijke, ongelooflijk gevarieerde  inhoud, luchtige toonzetting en aantrekkelijke vormgeving. Een proefabonnement (drie nummers voor €15) is te bestellen via www.winelifemagazine.nl (tabblad Abonneer). Een ander, reeds lang bestaand wijntijdschrift is Proefschrift, dat in de loop van 2013 inhoudelijk steeds interessanter werd en vooral bestemd is voor ‘gevorderden’ en professionals. Zes nummers kosten €50 en als je de Proefkrant erbij wilt ontvangen, betaal je €10 meer. Zie www.proefschrift.nl (tabblad Abonnement).

 Etiket novemberDit is een etiket van een Turkmeense zoette witte ‘Port’. Turkmenistan ligt aan de Kaspische Zee en grenst aan Kazachstan, Iran en Afghanistan. Het land is veertien keer groter dan Nederland en er wonen ruim vijf miljoen mensen. Men verbouwt er veel katoen en er zijn grote aardgasvoorraden. Sinds 1991 is het land onafhankelijk en wordt zeer dictatoriaal geregeerd. Aldus de achtergrondinformatie van Bert Wentzel, [email protected], die dit label koos uit zijn omvangrijke collectie.