HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – DECEMBER 2014

Het zijn wijze woorden: ’Wijn maakt een maaltijd tot een belevenis.’ Helemáál natuurlijk tijdens de komende feestdagen. Per traditie geef ik daarom gerichte wijnadviezen voor allerlei lekkere Kerst- en feestgerechten. Ik heb de selectie van in totaal meer dan 170 wijnen (vanaf €3,99) enerzijds gemaakt uit recente proefnotities, anderzijds uit vondsten die eerder in dit magazine werden gepubliceerd. Ze zijn afkomstig van ongeveer 45 verschillende leveranciers. Dat het een hele feestelijke, hele smakelijke maand mag worden!

 

 ******************************************************************************************************************************************

Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst1

Ker5
APERITIEF EN HARTIGE HAPJES
Amuses, zoutjes, snacks, kaasstengels – De feestelijkste aperitiefwijn is er natuurlijk een met belletjes. Als geld geen rol speelt, kan dat uiteraard een Champagne zijn – maar pas op voor de hele goedkope. Want vrijwel altijd Champ8zullen die gemaakt zijn door trucjes toe te passen, zoals gebruik van niet de beste druiven, niet de beste persing en een zo kort mogelijke kelderrust. Als je dan toch veel geld uitgeeft, ga dan voor de Grote Merken. Of voor zorgvuldig gekozen domein-Champagnes die eveneens volgens de regelen der kunst werden bereid, zoals de Pierre Péters Blanc de Blancs. Champ4Deze heeft als geboorteplek het dorp Le Mesnil-sur-Oger, waarvan de grond geklasseerd werd als Grand Cru. En waar de familie Péters al zes generaties druiven verwerkt van momenteel 18 eigen hectaren. De alleen van chardonnay gemaakte wijn is elegant en beschaafd, met een levendige mousse en een subtiel fruitige smaak die zowel rijpheid vertoont als frisheid – kenmerkend voor vrijwel elke goede Champagne. Prijs €39 bij www.delogie.nl.
De bubbelwijn hoeft echter geen Champagne te zijn. Op de Champagne-manier worden elders heerlijke mousserende wijnen gemaakt die zich met Champagne kunnen meten – behalve dan qua prijs. Zelf ben ik een fan van Crémant d’AlsacAm2e geworden. De Dopff Cuvée Julien is een perfect product, met fijne belletjes, een verkwikkende frisheid (er wordt geen ontzurende appelmelkzure gisting toegepast en de dosage van suiker is heel laag), prettig wat wit fruit en een grote zuiverheid. De wijn wordt zelfs geschonken in het Elzasser driesterrenrestaurant Auberge de l’Ill. Adviesprijs €14,95, adressen via www.intercaves.nl.
Net zo favoriet is Crémant de Bourgogne. Met name die van het merk Marsigny, vervaardigd door Bailly Lapierre, een daarin gespecialiseerd bedrijf Mars8 (Small)dat over immense grotkelders beschikt in de buurt van Chablis. Mijn keuze dit jaar is de anderhalf jaar gelagerde Marsigny Rosé Brut die als basis heeft pinot noir en gamay. Deze Crémant met zijn witte belletjes in een oranjeroze fond komt zacht schuimend en tegelijk pittig fris in de mond, met elementen van mild rood en besfruit, gecompleteerd door een snufje specerijen. Hij wordt voor €10,99 verkocht in de filialen van www.c1000.nl. Let wel: van 27 t/m 30 december daalt de prijs tijdelijk naar €7,99.
De eigenaDopf1ar van Langlois Chateau, gevestigd langs de Loire bij Saumur, is het beroemde Champagne-huis Bollinger. Vandaar dat de Langlois Brut veel weg heeft van een goede Champagne. De uit chenin blanc, chardonnay en cabernet franc samengestelde Crémant de Loire – die twee jaar in ondergrondse krijtkelders werd opgevoed – heeft fijne belletjes, sappigheid, een beetje rijpheid, frisse zuren, wit fruit en een snufje specerijen. Reken op €15,49 per fles bij www.gall.nl.Lan1 (Small)
Van dezelfde keten komt een voor zijn tijdelijke prijs van €7,99 beslist geslaagde Cava, de Pere Ventura Colección Privat Reserva Brut. Deze Catalaanse compositie van xarel.lo, macabeo en parellada heeft een keurige mousse en smaakt sappig, frissig en vrij verkwikkend, met wat groen plus wit fruit en een hint van appel-perendrups. Ook de meer bessige en rood fruitige, van trepat gemaakte Pere Ventura Colección Privat Rosé Brut geeft veel genoegen (alleen in grotere filialen te koop).
In Frankrijk zou men het een Blancs de Blancs noemen, de Castillo de Perelada Brut Nature 2011. Want deze hele goeie, elegante Cava die schakeringen biedt van bladgroen, specerijen en frisse citrus, werd gecomponeerd uit drie witte druivenrassen (en vervolgens een jaar gelagerd). Prijs €16,90 bij www.noordmanwijn.nl.
Nog een Cava van klasse is de flink frisse, verleidelijke Huguet Gran Reserva Brut Classic 2008. Die behalve 60 procent parellada ook gelijke delen macabeo en pinot noir bevat, gemaakt werd à la Champagne, ruim vier jaar Hug4kelderrust kreeg – maar stukken minder kost namelijk €16,95. Te bestellen bij www.okhuysen.nl (zie ook de banner en het producentprofiel verderop). Dezelfde importeur voert tevens een feestelijk bruisende Verdejo, gemaakt in Rueda. Het is de Palacio de Bornos Espumoso Brut à €11,50. Zeer fris en opwekkend, met enigszins drupsachtig wit en citrusfruit.Tam1 (Small)
Indrukwekkend goed is voorts de Tamaya Brut Nature Blanc de Blancs 2010 uit Chili’s koele Limarí Vallei. Eerst bereid uit heel vroeg geplukte chardonnaydruiven, vervolgens à la Champagne gemaakt en daarna twee à drie jaar te rusten gelegd. Alles samen resulteerde in een vieve, enigszins mineralige en zeer verkwikkende bubbelwijn die ook een beschaafde zachtheid biedt en groen fruit. Hij kost €19,95 bij www.colaris.nl of zie de banner.
Apart maar wél hGM2eel lekker is Gardo & Morris Sparkling Sauvignon Blanc 2013. Enerzijds smaakt deze uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough (links) afkomstige bubbel opwekkend fris, anderzijds een tikje mild. En wat je tussen de bescheiden mousse proeft zijn impressies van o.a. asperges, perendrups en passievrucht. En zijn makers? Die wonen in… Zweden. Fles €13,95 bij www.halvemaanwijn.nl.
De Oostenrijkse Bründlmayer Brut vormt een vaste waarde. De wijn uit 2010 smaakt levendig fris en naar allerlei soorten fruit – wat direct te danken is aan de rijke druivenmix. Willi Bründlmayer stelde zijn bruisende Brut namelijk samen uit chardonnay en pinot noir, aangevuld door grüner veltliner, pinot gris en pinot blanc. De kwaliteit komt héél dicht in de buurt van een goede Champagne, de prijs benadert die van een doorsnee Champagne, te weten €31,80. Verkoopinfo via www.imperialwijnkoperij.nl,
Nog een bubbelwijn om niet te vergeten: Prosecco. Een hele sympathieke is de prettig doordrinkende Well of Wine Prosecco frizzante, biologisch, mild en met wat perendrups in zijn aroma. Prijs €9,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

Witte wijnen zónder belletjes kunnen natuurlijk ook ideale aperitiefwijnen zijn, met als klinkend voorbeeld de Côté 2013Cote1 van Domaine du Tariquet uit Côtes de Gascogne. In zijn frappant frisse, slechts 11,5 procent alcohol bevattende smaak heeft deze wijn flink wat fruit: een combi van grapefruit en passievrucht. Hetgeen te danken is aan de twee gebruikte druivenrassen, chardonnay en sauvignon blanc. Richtprijs €10,49. Welke wijnspeciaalzaken ‘m verkopen kan worden opgevraagd bij [email protected].Mat6 (Small)
Hij prikt een beetje op de tong wat hem behalve hartig en groen fruitig ook levendig maakt, de Wienzielr Grüner Veltliner 2013, een creatie van de uitstekende coöperatie in Krems. Voor €6,99 staat hij op het schap bij www.mitra.nl.
Nog een superstarter is de Matua Sauvignon Blanc 2013 uit Marlborough, een onberispelijke, attractieve creatie met grassigheid, asperges, een beetje buxus, en citroen plus limoen en ander groen fruit in zijn zeer frisse smaak. Ook zijn prijs is attractief, €7,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl.

Banner Pommery_Silver_Banner

Olijven, tapenade, Hollandse Nieuwe, sushi – Het is misschien niet de meest modieuze wijn, maar bij olijven (en andere tapas), zoute haring en zeker sushi past een gekoelde Manzanilla Sherry bijkans perfect. Een van de allerbeste is de vederlichte Solear Manzanilla.SL8 (Small) Halfje €4,99 bij www.jumbosupermarkten.nl.
Als het licht, fris, droog en wit moet zijn, met vooral in gedachten sushi, dan is de biologische Air Vinho Verde 2013 het overwegen waard. Deze Portugees biedt in zijn (natuur)zuivere smaak ook wat bladgroSus2 (Small)en en groen fruit. Prijs: een tientje bij www.bythegrape.nl.
Een andere, buitengewoon betaalbare aanrader komt uit Côtes de Gascogne, de Bordeneuve 2013. Knisperend fris, groen fruitig, loepzuiver en bijna vederlicht. Fles €3,99 bij Plus, www.wijnenvanplus.nl.
Specifiek bij sushi en sashimi heb ik genoten van de Brancott Estate Sauvignon Blanc Brut. Want deze vrij droge Nieuw-Zeelandse bubbelwijn, gemaakt via een tankgisting, heeft in zijn vrij droge, vrolijke bubbelende smaak plantaardige elementen van o.a. buxus en asperges – en die op de een of andere manier vrienden zijn met sojasaus. Te koop bij Albert Heijn, www.ah.nl, voor €13,99 in 425 filialen.

Banner najaar 2014 okhuysen

VOORGERECHTEN
Ardenner ham met meloen - Een treffer hierbij is de breed verkrijgbare, mild druivige en vaak enigszins zwoel kruidige Torrontés uit Argentinië. Een charmeur is de Chakana Torrontés 2013. Niet uit Mendoza, maar uit het noordelijker, nog hogere gebied Salta. Prijs €7,50 bij www.josbeeres.nl en andere leden van Ard2 (Small)www.lesgenereux.nl (zie beide banners). Prettig ook smaakt de sappige Callia Alta Chardonnay Torrontés 2014 waarin schakeringen van verse witte druiven en mild fruit, richting lychees, vrolijk met elkaar verkeren. Verkoop via Plus, www.wijnenvanplus.nl, prijs €5,99.
Ard3 (Small)Een zwoele, druivige kruidigheid met tegelijk een frisse kern wordt geboden door een andere blend, de Viñedos la Posada Torrontés Sauvignon Blanc 2013. Wereldwinkels, www.wereldwinkels.nl verkopen ‘m voor €6,99.
Nog wat spannender is de Tüzkö Traminer 2013 uit Hongarije, een wijn die zowel zwoel kruidig als fruitig smaakt, maar toch ook fris en niet te heftig. Prijs €6,95 bij www.gastrovino.nl.

Garnalencocktail – Vanwege de doorgaans pittige cocktailsaus past hierbij een pittig frisse Grüner Veltliner uit Oostenrijk, bijvoorbeeld de Lenz Moser Grüner Veltliner 2013 à €4,99 Gar1bij Albert Garn1 (Small)Heijn, www.ah.nl, en de ‘Castle’ Grüner Veltliner 2013 die Plus, www.wijnenvanplus.nl, verkoopt voor €5,99.
Ook helemaal heerlijk smaakt de Domäne Wachau Grüner Veltliner 2013, een €6,50 kostende bestseller bij www.hema.nl.
Voorts is er de Villa Wolf Pinot Gris 2013 uit Pfalz, zuidelijk Duitsland. De wijn heeft een frisse stijl en charmerend fruit van o.a. perzik en peer. Prijs €8,95 bij www.degoudenton.nl of zie de banner.

Gerookte palinPal3 (Small)g – Kandidaten zijn smaakrijke maar niet te zware, zacht frisse witte wijnen. Uit Italië’s noordwestelijke regio Isonzo del Friuli arriveerde de Luisa Pinot Grigio 2013Lui (Small) die extra aroma kreeg dankzij én een schilweking én een langzame, koele gisting die twaalf dagen duurde. In de vrij vieve, vrij ferme wijn kun je daarom zowel citrus proeven als zuidvruchten, heel verleidelijk. Adviesprijs €11 à €12. Verkoopadressen via www.intercaves.nl.
Voorts kun je dezelfde wijnen overwegen die staan aangeraden bij gerookte zalm, dus Albariño’s uit Rías Baixas uit het Spaanse noordwesten.

 Banner Jos Beeres definitief

Gerookte zalm - Van de vele mogelijkheden kies ik Rías Baixas uit het groene, groene Spaans Galicië (foto) en voornamelijk gemaakt van de eminente, daar groeiende druif albariño. Je zou deze wijn eenRB1 (Small) soort mix kunnen noemen tussen Chablis, Riesling en Pinot Blanc. Behalve bij gerookte zalm smaakt-ie óók heel lekker bij lekkerbekjes en andere soorten gebakken vis. In zijn soort verrukkelijk is de Albariño Abadía de San CRB9 (Small)ampio 2013 van Terras Gauda. Enerzijds pittig fris, anderzijds voorzien van sappig wit en groen fruit, een tikje gekruid. Prijs €15,95 bij www.degoudenton.nl of zie de banner.
Ook ‘delicioso’ is de Albariño Monte do Couso 2013 die gemarkeerd wordt door een bijna tintelende frisheid en een lekkere fruitcombo van peer met milde citrus. Importeur www.wijnoutlet.nl (zie ook de banner) vraagt hiervoor €7,99.
Peer, maar dan meer in drupsvorm, komt terug in een wat zachtere, iets mildere Rías Baixas, de gave Albariño de Fefinas 2013 van www.delogie.nl. De prijs bedraagt €17.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

 *******************************************************************************************************************************************

 ZALIGE ZALM 

. Het vakblad Misset Horeca heeft eens een kritische smaaktest georganiseerd van acht soorteBaw5 (Small)n voorverpakte gerookte zalm. De absolute, overtuigende winnaar was de door Rien Heemskerk (rechts) ambachtelijke bereide Bawykov uit Trondheim,Noorwegen. Dit vanwege de zachte rooksmaak, de beheerste dosis zout en de stevige structuur. Baw2 (Small)Bawykov zalm wordt eerst gemarineerd en dan gedroogd, waardoor de vis een groot gedeelte aan gewicht verliest. Daarna wordt hij hangend niet liggend gerookt, waardoor de rooksmaak lichter zal zijn. Dit gebeurt met een zelfgemaakte speciale rookmot. De temperatuur waarop dit roken gebeurt is eveneens lager dan bij de gebruikelijk gerookte zalm, Voorts wordt de Bawykov langer gerookt. Daardoor verliest hij aan gewicht, 15 procent meer dan gewone gerookte zalm – maar krijgt tegelijk een delicatere smaak. De snijwijze die Rien Heemskerk aanbeveelt, is rechtstandig naar beneden, in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Nogal wat restaurants hebben Bawykov op de kaart staan, maar ook als particulier kun je deze zalige zalm rechtstreeks bestellen – voor de feestdagen wél tijdig – via www.bawykovzalm.nl. Een hele zijde kost €56, verzendkosten inbegrepen.

*******************************************************************************************************************************************

Gravad lax – Deze gemarineerde zalm vraagt om een enigszins kruidige begeleider, zoals een wat vollere type Grüner Stein5 (Small)Veltliner. Denk aan de Steininger Grüner Veltliner 2013 die een beetje prikt op de tong, de voor zijn druif kenmerkende, licht peperachtige hartigheid bezit en bovendien groen fruit heeft in zijn sappige smaak. Deze Steingoede wijn uit Kamptal verkoopt www.wijnkring.nl voor €10,75.
De Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2013 biedt behalve het voor zijn druif kenmerkende pepertje ook flink wat fruit, groen en wit, in harmonie met de frisse, maar niet strenge zuren. Fles €16,10 bij www.imperialwijnkoperij.nl. Grav2 (Small)
Uitwijken naar een goede, frisse Pinot Grigio is eveneens een optie. Naar de Peter Yealands PinYea3 (Small)ot Grigio 2013 bijvoorbeeld, Nieuw-Zeelands en vervaardigd in een droge Italiaanse stijl, met veel sap en wat milde citrus. Van duurzaam bewerkte wijngaarden (links). Fles €9,99 bij www.gall.nl.
In zijn soort ook aantrekkelijk is de Piedra Negra Pinot Gris Alta Colección 2013, plezierig fris, fruitig een sappig. Deze door een getalenteerde Fransman geproduceerde Argentijn kost €9,50. Verkoopinfo via www.wijnverlinden.nl.

 


Krabcocktail – Combineert voortreffelijk met een subtiel kruidige, wit fruitige Verdicchio deKrab1i Castelli di Jesi ClassicKRAB2 (Small)o 2013 uit Italië. Goede merken, voor meestal identieke wijnen,zijn o.a. Ducale, Moncaro, Mosaico, Terrazzano, Terre Cortesi en Terre Verdi. Je vindt ze in tal van meeste supermarkten en slijterijen, de prijs ligt gewoonlijk tussen de €4 en €5 per fles.
Plezier bij een krabcocktail geeft voorts de Villa Wolf Pinot Blanc 2013 uit de Zuid-Duitse Pfalz, vief en tintelend op de tong met een verleidelijke dosis passievrucht en ander fruit. De wijn kost €8,95 bij www.degoudenton.nl of zie de banner.

Kreeft, langoustines, gamba’s, scampi – Echt goede Chardonnay is kandidaat nummer één. Maar al te zwaar, te overweldigend mag hij niet zijn. Zoals Mâcon-Villages Tradition 2013, een frisse, vrij ferme, notig fruitige Bourgogne van Domaine Collovray & Terrier. Verkrijgbaar bij www.okhuysen.nl (zie de banner) voor €13,70. Kerst_22 (Small)
Ook uit de zuidelijke Bourgogne komt de Saint-Véran Le Clos des Poncetys 2013 van Domaine des Poncetys. Afkomstig van biodynamische geteelde, oude druivenstokken op een zuidelijk helling. De bovendien met natuurlijk gisten bereide wijn ruikt en smaakt notig, met een ondertoon van mild fruit, peer plus citrus. Heerlijk bij kreeft en kompanen. Prijs €17,50, verkoper www.delogie.nl.Mir1 (Small)
In dezelfde lijn ligt Château de Mirande 2012, een Mâcon-Villages van het gerenommeerde wijnhuis Loron (château rechts). Dankzij houtcontact heeft deze blanke Bourgogne behalve wat peerfruit en een nootje tevens een lepeltje karamel in zijn zacht frisse, redelijk volle smaak. Bij www.wijnkring.nl rekent men deze maand geen €14,50, maar €12,95.
Zeker in aanmerking komt bovendien een Australische variant, de volle en tegelijk frisse Schild Chardonnay 2014 waarvan het gulle fruit doet denken aan peer met een spatje perzik. Fles €11,95 bij www.halvemaanwijn.nl.
De zonnige en toch koele Casablanca Valley (onder) in Chili leverde de Adobe Chardonnay Reserva 2013. Wat een heerlijke, expressieve combinatie van chardonnay plus kleine delen sauvignon blanc en marsanne. Hij smaakt Emil2 (Small)tintelfris, levendig en sappig, met veel fruit, waaronder wat passievrucht, en een klein kruidje. Prijs slechts €5,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl (zie ook het producentprofiel van Emiliana, verderop).
Uit een andere koele streek in Chili, de San Antonio Valley, stamt de eveneens fruitrijke Cono Sur Organic Chardonnay 2013 waarvoor www.mitra.nl €8,49 rekent.
Omdat hij zo smakelijk is en tegelijk behoorlijk vol, verdient ook de Fornaro Soave Classico 2013 een warme aanbeveling. Dankzij het regionale ras garganega heeft deze Italiaan o.a. wat perzik in zijn fruitige, tevens subtiel kruidige aroma. Prijs €11,95 bij www.anfors.com.

 Banner France-Vins 538x100

Oesters – Natuurlijk droge bubbelwijn (zie bij Amuses e.d.). Maar ook een knisperend frisse, grassige en tegelijk doorgaans fruitige Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc uit Marlborough. Die je niet alleen bij de oesters kunt schenken, maar ook een beetje ín hun schelpen. ’s Werelds meest verkochte – van het domein Oest7 (Small)dat als eerste sauvignon blanc in Marlborough plantte – is de Brancott Estate Sauvignon Blanc, nu jaargang 2014. Heel expressief, opwekkend fris doch niet schraal, een tikje mineralig, duidelijk grassig (met ook buxus, etcetera) en flink fruitig (citrus, groen, passievrucht). Geen wonder dat-ie zo geliefd is. Fles €7,99 in circa 315 winkels van Albert Heijn, www.ah.nl.
Een andere klassieker is de Peter Yealands Sauvignon Blanc 2013, uitgespVM2roken grassig, met tegelijk tonen van grapefruit en groen fruit. Prijs €10,99 bij www.gall.nl.
Altijd betrouwbaar, altijd lekker en altijd zuiver is de Villa Maria Sauvignon Blanc Private Bin, waarvan de jaargang 2014 opwekkend fris, plantaardig en tegelijk groen fruitig smaakt. De flesprijs ligt tussen €8,99 en €9,99 en hij staat op het schap bij o.a. Coop, Jumbo, Hoogvliet en Plus.
Asperges, buxus, vers gemaaid gras en groen fruit, een soort melange van o.m. kruisbes met lychees, dit alles valt te proeven in de loepzuivere, zeer frisse, vieve doch niet schrale of te lichte Nautilus Sauvignon Blanc 2013, ook weer uit MarlbMW1 (Small)orough. Normaal kost een fles €15,25, deze maand echter €13,50. En wel bij www.wijnkring.nl.
Een feestje voor de zintuigen, dat brengt de McNaught & Walker Single Vineyard Sauvignon Blanc 2013. De bleke, onberispelijke Marlborough van een uitstekend gelegen wijngaard (rechts) is geurig en heeft in zijn vrij volle en tegelijk vieve smaak niet alleen elementen van buxus en asperges, maar tevens van groen fruit, waaronder kruisbessen. Inclusief bezorging kost een fles €15 en is per doos van zes te bestellen via Ruben Walker, [email protected].
Dan is er nog de zeer grassige, vieve Corralillo Sauvignon Blanc 2013 à €9,95, een wijn van wereldklasse uit de koele San Antonio Vallei in Chili. Verkoopinfo bij www.degoudenton.nl of via de banner.
Oeregoed bij veVach1 (Small)rse oesters smaakt voorts een Loire-wijn, de Silex Pouilly-Fumé 2012 van Domaine Champeau. Levendig, goed gevuld en behoorlijk complex, met mineraligheid, buxus, grassigheid en frisse citrus. Geen wonder dat-ie een gouden medaille kreeg. Prijs €16,95 bij www.halvemaanwijn.nl.
Schuin aan de overkant van de Loire werd de biodynamische Sancerre 2013 van het beroemde Domaine Vacheron Sab2 (Small)geboren (foto wijngaard en dorp Sancerre). Een expressieve en tegelijk elegante wijn, goed maar niet overdreven fris, met nuances van grapefruit, groene appel en een beetje buxus. De Haagse www.bosmanwijnkopers.nl rekent €19,95 per fles.
En zo verder: de in Südsteiermark, het uiterste zuiden van Oostenrijk, gecreëerde Sauvignon Blanc Steirische Klassik 2013 van Erwin Sabathi (rechts) is voorbeeldig én verrukkelijk. Geurig, grassig, frissig en groen fruitig, met de verkwikkende zuiverheid van een bergbeek. Dat een fles €14,67 kost, heeft te maken met de grote vraag naar Steirische Sauvignons en de betrekkelijk bescheiden productie. Invoerder is www.heisterkamp.com, zie ook de banner.

Banner Casa Silva_Carmenere_Banner

Pasteitjes, gevuld met kalfs- of kippenragout - Een niet te zware witte Bourgogne of Chardonnay van elders Drou3 (Small)is een van de mogelijke keuzes. Een hele beste, hele betrouwbare is de Bourgogne Laforêt 2012 van Joseph Drouhin. Deze werd met veel zorg gecomponeerd met druiven uit diverse districten, zelfs uit Chablis en de beroemde Côte d’Or. Bovendien liet men een deel van de wijn rijpen in gebruikte vaten. Deze Bourgogne komt sappig in de mond, met een ingetogen mix van kruiden, specerijen, citrus en milde vanille. Adviesprijs €13, verkoopadressen via www.walravensax.nl.
Een sympathieke pasteitjeswijn uit Zuid-Frankrijk is de organische O Chardonnay 2013 van Gilles Louvet. Deze Pays d’Oc smaakt een tikje notig, een beetje fruitig, zacht fris en heel puur. Verkrijgbaar bij www.hema.nl voor €7,50.Past1 (Small)
Een Chardonnay met charme vind je in de vorm van de Santa Helena Siglo de Oro Chardonnay 2013, waarin zowel mild als fris citrusfruit present zijn, samen met wat perendrups en een nootje. Deze Chileen kost €6,99 bij www.mitra.nlVilla (Small).
Een aardige alternatief voor witte Bourgogne of Chardonnay is de notige, zacht frisse, voorzichtig fruitige Villa Folini Friulano 2013 uit Collio, Noordoost-Italië. Aangeboden door www.wijnoutlet.nl (zie ook de banner) voor €8.99.
Passend bij pasteitjes is tevens de Godello A Coroa 2012 uit het Spaanse Valdeorras. Dit vanwege zijn notigheid en vrij stevige structuur, terwijl naast een vleugje rijpheid ook frisse zuren waarneembaar zijn, alsmede fris fruit (wit, groen, citrus). Een fles kost €14,85 bij www.heisterkamp.com of zie de banner.

BannerKerstspecialsAH

*******************************************************************************************************************************************

KY (Small). Een jaar geleden lanceerde Saskia Nooij een eigen vinding: een flesmanchet van Texels schapenwol, gedoopt Kywie. Het met suède omgeven, zachte, lichtgewicht product is vooral bestemd om flessen vooraf gekoelde wijn op de juiste temperatuur te houden. Het wordt ambachtelijk gemaakt in verschillende maten, varianten (met of zonder bodem) en kleuren. Voelt ook niet koud aan en condenseert evenmin.
Nieuwtje_v2 (Small)
Kortom, een leuk, spraakmakend cadeautje voor de wijnliefhebber-die-alles-al-heeft. En iets voor restaurants die zich willen onderscheiden. ‘t Amsterdammertje (Loenen aan de Vecht) heeft ze zelfs met eigen opdruk besteld. De meest gangbare modellen kosten €29,90 respectievelijk €39,90. Ze worden verkocht door o.a. wijnhandel Rank (www.rankwijn.nl, dochterbedrijf van Lindenhoff in Baambrugge, waar Saskia mij haar uitvinding toonde) en via de website www.kywie.com.

*******************************************************************************************************************************************

Banner Louis Roederer

Salade, fris aangemaakt met bijvoorbeeld met geitenkaas of Feta – Ga voor wit, fris en vrij licht. Als het een wijnmaker  lukt om een witte, zuivere, plezierige wijn te lanceren die niet alleen licht is qua alcohol(10,5 procent), maar Slafris5 (Small)ook qua prijs, namelijk €5,99, dan zouden andere wijnmakersJal2 (Small) best jaloers kunnen worden. Vandaar wellicht de naam Domaine de la jalousie, een Côtes de Gascogne (streekfoto rechts) uit 2013. Met schroefdop gepresenteerd en door de familie Grassa gecreëerd. Gezien de zachte specerijen in geur en smaak zou deze slanke, vieve vin best flink wat ugni blanc kunnen bevatten, met vermoedelijk als hulpje de fruitige colombard. Verkoopadres: www.dirckiii.nl, bekijk ook de banner.
Met recht won de Fitz-Ritter RebArena 2012 een gouden medaille op een internationaal concours. Deze door Johann Fitz gecreëerde, bleke, elegante Pfalz prikt heel licht op de tong, combineert het frisse aroma van groene appel met citrusfruit en smaakt zeer zuiver. Prijs €11,85 bij www.heisterkamp.com.
En anders, waarom zou je moeilijk doen, een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner (zie bij Oesters, respectievelijk Garnalencocktail).

 

Salade met vis – In ook de onbekende Spaanse streek Uclés wordt verdejo verbouwd, het witte klasseras uit Rueda. De daar geboren, organische Mesta Verdejo 2013 bezit een naar bloemetjes geurend bouquet met een bijn tintelfrisse smaak die hetzelfde grassige heeft als veel Sauvignon Blancs. Albert Heijn, www.ah.nl rekent een bescheiden €4,99 per fles.Slavis1 (Small)
Gorg2Verleidelijk lekker en tegelijk fraai geschakeerd is de Cantinas Gorgo Custoza 2013, knap gecomponeerd uitvier witte druivenrassen, waaronder de garganega van Soave. De aangenaam frisse smaak biedt schakeringen van peer, appel en mild citrusfruit, eventjes gedoopt in specerijen (links foto wijngoed). Prijs €9,50 bij www.degoudenton.nl of bezoek de banner.
Uit Südsteiermark, ook wel het ‘Toscane van Oostenrijk’ genoemd, arriveerde bij dezelfde winkelgroep de Sattlerhof Vom Sand 2013, een pure sauvignonwijn, blekig, sappig, groen fruitig en licht plantaardig. ’t Is een wijn waarvan het eerste slokje metéén doet verlangen naar het tweede – vooral bij een vissalade.Fles €8,99 .MS2 (Small)
Dat Menetou-Salon een tweelingwijn van Sancerre kan zijn bewijst de Menetou-Salon les bornés 2013 van Henry Pellé. ‘Voor de hard core sauvignonfans’, noteerde ik, vanwege de uitgesproken frisse, strakke smaak waarin plantaardigheid, frappant frisse citrus en een vleugje mineraligheid waarneembaar zijn. Importeur www.colaris.nl vraagt €11,50 per fles, zie ook de banner.
SancerreSH9 (Small) zelf verdient ook een plaats in de kopgroep. De zowaar met schroefdop gepresenteerde Sancerre La Chatellerie 2013 van Joseph Mellot bijvoorbeeld,een uitgesproken frisse sauvignonwijn met grassigheid, buxus en groen fruit in zijn aroma. Prijs deze maand geen €17,75 maar €15,45, bij www.wijnkring.nl.
Voor de Santa Helena Varietal Sauvignon Blanc 2014 uit Chili foto) vond de pluk ’s nachts plaats. Dat, plus een gisting bij zeer lage temperatuur zal bijgedragen hebben aan het knisperend frisse karakter van deze wijn, die tegelijk een grassig, fris fruitig (grapefruit, limoen) aroma heeft. Prijs slechts €4,99 bij www.mitra.nl.
Dan is er nog een Sloveen, de Quercus Rebula 2013. Deze bezit een bleke tint en een verkwikkende, elegante smaak waarin wit fruit, citrus en specerijen vrolijk met elkaar verkeren. Hij kost meestal €8,30 bij wijnspeciaalzaken, adressen via [email protected].

 

Banner Beauijolais hubrechtduijker-538x100px JPG

*******************************************************************************************************************************************

. Toen ik als een Columbus door Catalonië reisde, bijna een kwart eeuw geleden (voor mijn Wijn- en Reisatlas van Spanje), vormde het domein Can Feixes een van de smakelijkste Hug2 (Small)ontdekkingen. Niet alleen de witte en rode wijnen smaakten heerlijk, maar ook de mousserende. Ze worden ambachtelijk bereid met moderne installaties, maar het wijngoed heeft ook nog een stokoude boogkelder met veel sfeer.

Profiel breed kleinZoals afgelopen najaar bleek op een overzichtsproeverij bij Wijnkoperij Okhuysen (die destijds het agentschap verwierf met mijn atlas in de hand), brengt Can Feixes nog steeds echt lekkere wijnen voort, van 80 hectare in het hoge deel van de Penedés. Joan Huguet (foto, beheert de wijngaard), die samen met zijn broers Josep (wijnmaker) en Xavier (logistiek) de organisch gecultiveerde bezitting leidt, schonk eerst de gaaf schuimende, zachte en toch nog flink frisse, verleidelijke Huguet Gran Reserva Brut Classic 2008. Die ook 20 procent pinot noir bevat, gemHug1 (Small)aakt werd à la Champagne – maar stukken minder kost namelijk €16,95. Genoten heb ik bovendien van de Can Feixes Blanc Selecció 2013, fris, sappig en fruitig (peertje, groene appel, citrus), dankzij gebruik van drie regionale druivenrassen gecompleteerd door Chardonnay. Prijs van deze Penedès €9,65. De notige, zacht fruitige Can Feixes Chardonnay 2011, keurig in nieuwe Franse vaten vergist en gerijpt, is een gul smakend alternatief voor witte Bourgogne, en kost €22,60. Terwijl sappigheid de rode Can Feixes Negre Jove Selecció 2012 typeert, een uitgesproken fruitige blend van tempranillo met merlot, een variëteit die ook wat laurier toevoegt; daarnaast is kruidig hout present. Prijs €10,10. Een andere prima Penedès is de donkerrode, donkertonige, vlezige, van beschaafde houttonen voorziene, vrij zachte Can Feixes Negre Traditió 2008 die een jaar vatrust kreeg en werd gecomponeerd uit merlot, cabernet sauvignon, tempranillo en een beetje petit verdot. Prijs €15,30. Website importeur: www.okhuysen.nl of ga naar de banner.

 ******************************************************************************************************************************************

banner Jean Arnaud 

Vispâté, visterrine - Pinot Blanc uit Alsace is een prima keuze. Voor een menslievende prijs koop je de echt lekkere Jean Rosen Pinot Blanc 2013. Bij o.a. Plus, www.wijnenvanplus.nl, MCD en Spar.MCD voor €5,99.
Vister1Minstens zo geslaagd is een Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2013 (zie Krabcocktail).
Een andere visvriend levert Nahe, het droogste wijngebied van Duitsland. Het betreft de Dönnhof Riesling 2013 die elegWen2 (Small)ant is, bijna tintelfris, zuiver, met een heel kleine zoetje en groen appelfruit. Reken op €16,95 bij www.degoudenton.nl, of zie de banner.
Heel geschikt om bij dit voorgerecht te drinken is een Hongaarse wijn die door een Oostenrijkse familie werd gemaakt, direct bezuiden de Neusiedlersee. Te weten de Weninger Fehérburgundi2013 (zeg maar Pinot Blanc), correct fris en gevuld, met voornamelijk sappig wit fruit in zijn aroma, van rijpe peer en zoete appel. Prijs €14,30, verkoopinfo via www.imperialwijnkoperij.nl.

Vleespâté, vleesterrine – Licht rood zou het moeten zijn. Maar is dat eigenlijk niet de definitieMETZ1 van een rosé? Dus daarom als aanbeveling een droge rosé, de Roséal Pinot Gris 2013 uit Alsace. In deze Noord-Franse streek wordt het druivenras pinot gris eigenlijk altijd tot een witte wijn verwerkt, maar het grote huis Arthur Metz heeft de blauw en rozegrijs getinte schillen enige tijd laten meegisten en er al doende een rosé van gemaakt. Het resultaat is een bleek oranje, zacht fruitige,zacht frisse, enigszins milde wijn, heel uitnodigend. Prijs €9,95. De importeur is www.halvemaanwijn.nl.Vleester2
Ook veel genoegen geeft de Villa Wolf Pinot Noir rosé 2013. Dit is een verkwikkende, laaggradige (11,5 procent) dorstlesser uit de Pfalz, Duitsland, met fris, voornamelijk rood zuurtjesfruit en heel kleine zoetje. Een fles kost €8,95 bij www.degoudenton.nl.
Als het toch liever rood moet zijn, beveel ik de Brancott Estate Pinot Noir 2012 aan: licht van kleur, elegante van karakter en smakend naar een tikje gekruid, rijp rood fruit. Een fles kost €8,99 in een kleine honderd grotere winkels van Albert Heijn, www.ah.nl.

 

Banner Salentein Hubrecht-Duijker

HOOFDSCHOTELS
Biefstuk, entrecote, ribeye, tournedos e.d. – Een hele beste bij biefstuk is Cabernet Sauvignon, waar dan ook vandaan. Twee aanraders komen uit Chili: de gul fruitige El Descanso Cabernet Sauvigon 2013 of 2014, Entre2 (Small)geprijsd op €5,99 bij o.a. Plus, www.wijnenvanplus.nl, MCD en Spar, en de Koyle Cabernet Sauvignon 2012 Gran Reserva. Die levendig en krachtig tegelijk smaakt, met besfruit, vooral van zwarte bessen, roostertonen en een vleugje munt. Prijs €7,99 in de grooBez3 (Small)tste supers van Albert Heijn, www.ah.nl.
Bepaald bijzonder is dat een andere Cabernet uit Chili een Nederlandse wijnmaker heeft,Meinard Jan Bloem (foto). Diens Lagar de Bezana Cabernet Sauvignon 2013 zou je een musculaire Médoc kunnen noemen, gezien zijn genereuze, gespierde smaak waarin rijp fruit van bessen en bramen copieus aanwezig is, ondersteund door wat kruidigheid en toastachtig hout. Deze trouvaille van www.okhuysen.nl (zie ook de banner) kost €9,80 per fles.
Bij ribeye Carm (Small)hebben we thuis tot volle tevredenheid de Carmelo Rodero 2012 geschonken, een solide Ribera del Duero van honderd procent tempranillo, en negen maanden in vaten gerijpt. Het eikenhout heeft de wijn een mild vanillearoma gegeven, samen met een zachte kruidigheid, maar ook rijp besfruit is plezierig present. Deze smaakrijke Spanjaard kost €13,35 bij www.lesgenereux.nl, zie tevens de banner.
Ook talrijke rode Bordeaux zullen bij biefstuk blijdschap geven. Sen (Small)Een  voorbeeld is Château Senailhac “Le Colombier” 2012, waarin 65 procent merlot gezelschap heeft van cabernet sauvignon en een beetje malbec. Laurier, drop en dergelijke zijn in de vrij soepele smaak markant present, terwijl sappig fruit, vooral van bessen aangevuld door zwart, een welkome toevoeging vormt. De prijs voor deze Bordeaux Supérieur bedraagt €8,90 bij www.bythegrape.nl.
Voor zijn geld, een bescheiden €4,99, heeft Château Haut-Mouleyre 2010 heel wat in de aanbieding. Sappigheid, een zekere zachtheid, een vriendelijk frisje, enig besfruit, een vleugje munt, een klein kruidje en een stevig fundament. Deze Bordeaux is een vondst van www.dirckiii.nl, zie ook de banner.
Gor2 (Small)Reuzegoed bij ribeye én oude Goudse smaakte een Cru Bourgeois uit de Médoc, Château La Gorce 2010. Een met zilver gedecoreerde compositie van bijna gelijke delen cabernet sauvignon en merlot, gecompleteerd door enkele procenten cabernet franc en petit verdot. Vatrust gaf deze levendige, bessige, ook wat laurier biedende, elegant-ferme wijn ook beheerste, kruidige houttonen (links het château). Behalve prettig van smaak is hij deze maand extra prettig van prijs, naLal5 (Small)melijk €11,95 in plaats van de gebruikelijke €14,25. Bij www.wijnkring.nl.
Een andere beste biefstukwijn werd gecreëerd door twee zusters (foto). Het is Domaine Lalaurie Cuvée Prestige 2013, een Zuid-Franse blend van marselan, cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot. Donkerrood van tint, vlezig en héél smakelijk, met jammig fruit van zwarte vruchtjes plus bessen, een klein kruidje en wat frisheid. Elementen die het best tot hun recht komen als je ‘m licht gekoeld serveert. Deze Coteaux de Narbonne kost €6,95 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 banner Heisterkamp Wijnkopers

Confits, stoofschotels – Streekgerechten en streekwijnen gaan vaak smakelijk samen. Dat heeft de groep www.lesgenereux.nl (zie ook de banner) bewezen door een rode wijn uit het Franse zuidwesten aan te bieden met een confit de canard (in blik) uit dezelfde streek.Samen vormden ze een kostelijke combinatie. De Con1 (Small)desbetreffende wijn was een vrij soepele, milde Cahors, de Cuvée Particulière 2011 van Château Lamartine. Dankzij een innovatief systeem, het doseren van een beetje zuurstof tijdens de wijnbereiding, wist wijnmaker Alain Gayraud een buitengewoon aangename, stevige maar niet te zware Cahors te creëren met een zachte kruidigheid, beheerste donkere aroma’s en rijp fruit, met nog wat frisheid en vriendSM2elijke tannines, kostelijk bij de confit. Fles €15,45.
Van speciaal geselecteerde, ’s ochtends vroeg geplukte druiven in het gebiedje Saint Mont komt de rode Duc de Termes Edition Limitée 2011. Je zou het ‘een kleine Madiran’ kunnen noemen, want zijn belangrijkste variëteit is tannat, dezelfde van de buurstreek Madiran. Pinenc, een ander regionaal ras, en cabernet sauvignon completeren het geheel. Donkere aroma’s van de tannat bepalen samen met vooral besfruit en specerijen de nog vitale smaak van deze wijn – die als het ware smeekt om confit de canard. Prijs €7,99 bij Jumbo, www.jumbosupermarkten.nl.
Tijdens een vriendendiner met als hoofdschotel een authentieke confit de canard (met o.a. linzen en aardappelpuree) was het ook zeer genieten van de gewone rode Saint Mont. In dit geval de vrij zachte Duc de Meynan 2011, gekocht voor €4,99 bij de plaatselijke Plus, www.wijnenvanplus.nl.Bon1 (Small)
‘Prettige tafelwijn’, met deze woorden besloot ik mijn notitie over de EnvyFol 2012, een smakelijke kameraad van confits. Donkertonig, levendig, behoorlijk fruitig en ferm: het klopt allemaal bij deze Pays d’Oc. Die €8,95 kost, verkoopinfo via www.jeanarnaud.com of de banner.
Sudderlapjes of ander stoofvlees? Dan dient Santa Julia Organic Bonarda 2013 Bon4 (Small)uit het Argentijnse Mendoza zich aan. De wijn heeft een vlezige, sappige, zeer zuivere smaak met zowel donkere, laurier- en dropachtige elementen als fruitige, denk aan bessen en zwarte vruchtjes. Bonarda (foto) is na malbec de belangrijkste blauwe druif in tangoland. Je vindt deze smakelijke Santa voor €5,99 in zestig grotere supers van Albert Heijn, www.ah.nl. Eveneens uit Mendoza en van organische geteelde druiven komt een keurige compositie, de fuZion Cabernet-Merlot-Bonarda 2013. Bestemd voor liefhebbers van zachtaardige rode wijnen. Dit gezien zijn soepel naar binnen glijdende, tamelijk stevige smaak die zowel een donkere, laurierachtige toets heeft (ongetwijfeld dankzij de merlot) en wat zondoorstoofd zwart fruit. Schapprijs €9,99 bij Jumbo, www.jumbosupermarkten.nl.
Het zit wel snor met Le Manpòt 2012 van Domaine Bassac in de Languedoc. SnorAchter de snor op het etiket zit namelijk een behoorlijk genuanceerde, ferme biowijn met donkerte, kruidige en fruitige aspecten, plus een beetje hout. Dit alles is te danken aan het gebruik van vier nobele druivenrassen (drie maal uit Bordeaux plus syrah). Reken op €8,95 à €9,95. Verkooppunten via [email protected].
Met in gedachten een zeer zachte confit dient ook een Australiër zich graag aan: de Yalumba Y Series Shiraz Viognier 2012, vlezig en stevig, met met behalve een vriendelijk kruidigheid ook wat vanille en zwart plus besfruit in zijn sappige smaak. In december kost een fles geen €11,25, maar €8,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner Cono_Sur_Valk_Banner

Coq au vin – De rode wijn ín dit stoofgerecht past er ook prima bíj. Heel klassiek is een Beaujolais. Bijvoorbeeld de niet te zware doch wel heel smakelijke, rood fruitige Morgon Coq1 (Small)‘Côte du Py’ Cuvée Javernières 2012 van Domaine Louis Claude Desvignes. Verkrijgbaar voor €18,10 bij www.okhuysen.nl, zie tevens de banner.
Nog zo’n betere Beaujolais is de Regnié 2013 van Jean Marc Laforest. Het daarin aanwezige fruit is een sappig frisse, niet te zware combi van bessen en zwarte plus rode vruchtjes. De wijn Reg1 (Small)(kerk Régnié-Durette op de foto) won een bronzen medaille op een streekconcours. Importeur www.colaris.nl (zie ook de banner) voert hem voor €9,25.
Wat betreft de volgende wijn geldt: ogen dicht en je roept waarschijnlijk ‘stevige Beaujolais!’. Want deze creatie, van dezelfde importeur, heeft hetzelfde, duidelijk frisse Beaujolaisachtige fruit, bessig met wat zwart, smaakt bovendien zowel sappig als soepel – en leent zich perfect om op pakweg 16 graden bij coq au vin te worden geserveerd. Gau2Toch komt-ie uit een heel andere streek, namelijk Cahors en van een totaal andere druif: de Godou Exception Malbec 2013. Niet-klassiek gemaakt door Fabrice Durou op een wijngoed dat juist bekend staat om zijn wél-klassieke wijnen, Château de Gaudou. Flesprijs tijdelijk €5,75.
Een kostelijke kandidaat uit het verre Nieuw-Zeeland is de Peter Yealands Pinot Noir 2013. Het is Prun (Small)een op €12,99 geprijsde, vrij zachte, elegante wijn met een plezierig dosis zacht rood en zwart fruit. Verkrijgbaar bij www.gall.nl.
Totaal verschillend, maar wel heerlijk bij het haantje in wijnsaus (en in de saus zelf) is de – net als Beaujolais fris te schenken – Portugese Prunus 2012, een niet te heftige, karaktervolle Dão (op basis van vier druivenrassen) die gekruid besfruit, laurier en een toetsje hout als voornaamste kenmerken heeft. Prijs €7,05 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 

Banner Wijnoutlet

Duif – Ideaal hierbij zou een Chileense Carmenère zijn, een prettig geprijsde, wondermooie wildwijn: vaak bijna romig en altijd stevig, met rijp zwart fruit en donkere aroma’s, zoals van laCarm1 (Small)urier. Stuk voor stuk uitstekend zijn de Adobe Reserva 2013 bij Albert Heijn, €5,99; de Alpaca 2012 van C1000, €5,39 en Jumbo; €4,99, de Casa Silva Colección 2013 voor €8,99, adressen via www.casasilva.nl en de nog wat complexere Casa Silva Cuvée Colchagua 2012 à €11,49;de Chicken Run Reserva 2013 van Hema voor €6,50); de op €5,99 geprijsde Cono Sur Bicicleta 2013 van Mitra; de El Descanso 2013 van o.a. MCD, Plus en Spar voor €5,99; de Koyle Gran Reserva 2012 die Albert Heijn verkoopt Duif4voor €7,99 en de fraaie, vlezige, bijna romige Santa Helena Selección del Directorio Carmenère 2012 die vooral getypeerd wordt door rijpe cassis met een vleugje laurier en wat kruidig hout. Deze uit de Colchagua ValleAr4 (Small)y (foto plukkers) afkomstige wijn werd op €8.99 geprijsd. Ga ervoor naar www.mitra.nl.
Als zo’n beetje de overtreffende trap van Carmenère kan de Arboleda 2012 worden beschouwd. De benodigde druiven daarvoor kwamen uit twee regio’s benoorden Santiago, Valle de Aconcagua en het dichter bij zee liggende Aconcagua Costa. De wijn is smakelijk, vlezig en sappig, met volop donkere tonen (laurier, drop, leer), samen met zwart fruit en wat toastachtig hout, op een stevig fundament van alcohol en wat minder romig dan soorten uit de meer zuidelijke valleien. Wat hem tot een ware voedselwijn maakt, delicieus bij duif. Richtprijs €17. Adressen via www.walravensax.nl.

 Banner Coilaris-Duijker-2014-10

Eend – Bij tamme eend dient zich o.a. een zachtaardige Pinot Noir aan die toch enige kracht heeft. De ter Stof (Small)plekke met goud bekroonde Stoffel Pinot Noir 2011 uit Alsace is zacht, aimabel en geurend naar rijp rood fruit. Fles €12,05 bij www.heisterkamp.com of zie de banner.
Vergelijkbaar fruitig, maar wel steviger en met ook wat kruidigheid, smaakt de Los Gansos Orgánico Pinot Noir 2012 uit Chili die in zijn prijsklasse elke rode Bourgogne verslaat. Een fles kost namelijk slechts €6,99 bij www.jumbosupermarkten.nl enEend4 (Small) www.c1000.nl.
In het eigen Duitsland wordt Künstler vooral geassocieerd met riante Rieslings uit de streek Rheingau – het wijngoed is daar gevestigd, te Hochheim – maar eigenaar Gunter Künstler maakt ook exemplarische rode: zijn Künstler Spätburgunder 2012 is net zo verleidelijk en fruitig als een goede Bourgogne. De wijn wordt gevoerd door www.imperialwijnkoperij.nl, verkoopprijs €19,85.
Bij wilde eend komt een Carmenère (zie duif) of rood met veel merlot (zie hazenrug) of een rode Rhône met veel smaak en persoonlijkheid, Les Sognes de Font Barrièle 2011 uit Lirac. De bodem daar, in combinatie met zon en drie druivenrassen (grenache, syrah, mourvèdre) geven samen een prettig product dat stevig en sappig smaakt, behoorlijk soepel bovendien, en waarvan de schakeringen bestaan uit kruidige, donkere en fruitige tonen. Bij www.hema.nl voor €7,50.

 

Banner Bellingham HD

Fazant – Wit kan net zo goed dan rood, en helemaal als er ook zuurkool verschijnt. Maar dat moet wel een mooie, vrij volle wijn zijn, zoals een vatgerijpte Chardonnay. Aan die voorwaarden voldoet o.m. de Aaldering Faz7 (Small)Chardonnay 2013 uit Stellenbosch, een vieve, ferme, evenwichtige Chardonnay die trakteert op lichte roostertonen en facetten van zowel milde citrus (zoals perzik) als witte vruchten (sappige peer). Deze fraaie wijn, afkomstig van een Nederlandse producent, kost doorgaans €17,95, verkoopadressen via [email protected].
Indien de fazant met zuurkool wordt geserveerd, overweeg dan de Staete Landt Viognier 2013 die enerzijds aangenaam fris smaakt, anderzijds SL1 (Small)goed gevuld is met mild citrusfruit. De Australische wijncriticus Bob Campbell omschreef deze, ook door Nederlander gemaakte Nieuw-Zeelandse wijn als ‘the closest thing to Condrieu’. Prijs €20,15 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.
Een en al verleiding, dat bieden de nieuwe jaargangen van twee Pinot Noirs, gecreëerd door ’s werelds grootste producent van dit type wijn: het Chileense, duurzame bedrijf Cono Sur. Uit de koele regio regio San Antonio (onder) komt de Cono Sur Pinot Noir Single Vineyard Viento Mar ‘Block 21 Pinot Noir 2012. CS4De wijn verbleef ruim een jaar in vaten van Frans eikenhout, waarvan 20 procent nieuwe. Dit detail en andere methoden gaven een ferme, verleidelijke, bijna fluwelige Bourgondische wijn met rijp, mild rood fruit, een zachte frisheid en wat kruidig hout. Een fles kost €14,99 bij www.mitra.nl. De Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 2012 uit de eveneenskoele Valle de Casablanca is evenmin te versmaden, gezien zijn sappige, rijpe, subtiel gekruide rode fruit. Prijs €9,99.
De Esk Valley Pinot Noir 2012 à €14,49 past eveneens bij fazant. De wijn ontstond op een geïsoleerde, 300 meter hoge wijngaard in Marlborough, Nieuw-Zeeland, en geeft in zijn soepele, verleidelijk zachte maar toch niet flauwe smaak rijp, bijna mild fruit van bessen en rode vruchtjes in combinatie met beheerste roosteraroma’s. Adressen via [email protected].

 Banner Castellane

Gevulde kalkoen – De glazen mogen gevuld zijn met een rijke Chardonnay, Viognier of Pinot Noir, zie tamme eend en fazant. Extra voorstel nummer één: de duurzaam vervaardigde Cline Viognier 2013 uit Californië (foto Cline1 (Small)historisch hoofdgebouw). Deze wijn komt gul in de mond met in zijn gespierde smaak een heel palet aan fruit (van peer en perzik tot abrikoos en andere citrus). Dit feestje voor de zintuigen kost gewoonlijk circa €13,55, verkoopinfo via www.intercaves.nl.
Extra voorstel nummer twee betreft de Lagasca Viognier 2013 een biodynamisch vervaardigde wijn uit Spanje (waar viognier nog weinig voorkomt).Kalkoen7 (Small) Milde, bijna zwoele, subtiel gekruide abrikoos an andere citrus typerend de ferme, maar niet overdreven krachtige smaak van deze voorbeeldige Viognier. Bij www.gastrovino.nl kost een fles €7,95. Van dezelfde in- en verkoopgroep komt een andere klassewijn bij gevulde kalkoen, de Madrigal Viognier 2011 uit het Portugese wijngebied Lisboa (foto). Lis1 (Small)Ondanks zijn leeftijd heeft deze witte wijn nog frisse zuren en blijven rijpe elementen in de achtergrond. Mild fruit van peer en citrus completeren samen met wat kruidigheid de buitengewoon plezierige smaak. Een fles kost €19,95.
Een andere, minder bekende Spaanse begeleider is de García Viadero Blanco de Albillo2013, een vrij stevige, zacht frisse, sappige, licht notig witte uit het dal van Duero. Prijs €10,70 bij www.okhuysen.nl of ga naar de banner.

Gourmetten met vlees - Dezelfde rode wijnen als bij biefstuk e.d.

Gourmetten met wild - Kijk bij hert en je vindt prima partners.

 Banner_Alliance

Hazenrug, hazenpeper, jachtschotel – Haasje rep je naar de winkel voor een zachte, vrij volle, enigszins Haas5 (Small)kruidige wijn met een zekere verfijning, zoals Chileense Merlot. Tot de aanraders behoren de Alpaca 2013 die Jumbo voert voor €5,39; de op €6,59 geprijsde Casillero del Diablo Reserva 2013 van Albert Heijn; de 2012 El Descanso 2013 van o.m. Plus, MCD en Spar voor €5,99 en de Montes Merlot Reserva 2012 van www.wijnkring.nl à €8,95.
Verrassender is een Merlot uit… Bulgarije, de Rousse Reserve Merlot 2009. Die, zoals zijn naam aangeeft, geboren werd in Rousse (ook gespeld Ruse en Roese), dat men Rous12 (Small)vanwege zijn monumentale centrum wel omschrijft als ‘het kleine Wenen’. Het is de noordelijkste grote stad van het land, gelegen langs de Donau. Veruit het belangrijkste wijnbedrijf ter plekke, Vinprom Rousse, heeft allerlei certificaten, beschikt over moderne Rous3 (Small)roterende gistingstanks, produceert een ontzagwekkende veertig miljoen liter per jaar en wordt voortvarend geleid door een vrouw, Nataliya Kasnedelcheva (links). Haar op fust gelagerde Merlot combineert in zijn zacht kruidige, aimabele en toch vrij stevige smaak de voor merlot typerende donkere tonen met die van zacht kruidig hout, een vleugje munt, een hint van vanille en wat fruit. Da’s samen véél waar voor €6,99, bij www.wijnoutlet.nl. En vast reuzegoede, pardon roussegoede maatjes met o.a. hazenpeper en jachtschotel.
Een volgend smaaksucces is de Piedra Negra Malbec Alta Colección 2013, gemaakt door een Fransman. Deze Argentijnse wijn biedt een zacht kruidige, bijna licht peperige, stevige maar niet te zware smaak die tegelijk elementen heeft van zongerijpt, sappig zwart fruit. Prijs €9,95, verkoopinfo op www.wijnverlinden.nl.
En wat te denken van een Oostenrijkse rode? De Renner Zweigelt 2012 presenteert zich Ren5 (Small)sappig, soepel en vlezig, met schakeringen van bessen, zwarte vruchten, laurier, een hint van paprika en een pietsje kruidig hout. Ren ervoor naar een van beide Wine Supply winkels, ga naar de website www.winesupply.nl, of klik op de banner (startpagina van deze website).
Een andere maat voor haas & co komt uit Stellenbosch, Zuid-Afrika. Namelijk de gespierde, volle Waterkloof Circle of Light Merlot.Syrah.Petit Verdot 2010, donkertonig (leer, laurier) met additionele nuances van zowel kruiden als zondoorstoofd zwart fruit, waaronder zwarte bessen. Te vinden bij o.a. www.bythegrape.nl voor €16,95.
Esk (Small)Naast zijn fraaie witte wijnen maakt Gordon Russell (foto) van Esk Valley, Nieuw-Zeeland, ook formidabel rode. Zoals de Esk Valley Gimblett Gravels Winemakers Reserve 2009, eenEsk6 (Small) compositie van 43 procent merlot, 30 malbec en 27 cabernet sauvignon. Gimblett Gravels refereert aan een met grijs gesteente bezaaide, voormalige rivierbedding van 800 hectare in Hawke’s Bay, gelegen op dezelfde afstand tot de evenaar als Bordeaux. De in Franse fusten opgevoede wijn smaakt jeugdiger dan verwacht en biedt nuances van zwarte vruchten, kruiden, bessen en roosteraroma’s. Eigenlijk is-ie net zo complex als een goede Bordeaux,maar dan krachtiger, kruidiger – en zal juichen bij een jachtschotel. Richtprijs circa €15. Verkooppunten via [email protected].
We mogen ook rode Rhônes niet vergeten; zonnewijnen, zo worden we genoemd. Want vaak zet je er de zon mee op tafel. Dit geldt zeker voor de met zilver bekroonde Domaine Les Grand Retour 2012, een Plan de Dieu van grenache, mourvèdre en syrah. Het is een gulle, RH1 (Small)zacht kruidige, evenwichtige creatie met een zachte kruidigheid en wat zwart fruit, waaronder cassis. Prijs €8,95, adressen via www.jeanarnaud.com, of zie de banner. Dezelfde importeur voert voor hetzelfde bedrag nog een andere zalige zonnewijn, de verwarmende, met een gouden medaille bekroonde Domaine Aubert Visan 2011 van grenache met een vijfde syrah.
Een vermelding verdient voorts La Bastide Saint Dominique 2011. Dit is een Côtes du Rhône – maar hij komt van een gerenommeerd domein in Châteauneuf-du-Pape. De van voornamelijk grenache met een vijfde syrah vervaardigde wijn komt breed in de mond, heeft een gloedvolle 14 procent alcohol en blijft flink na (gelukkig niet drogend), terwijl hij schakeringen bezit van zowel bessen (waaronder cassis) als kruiden. Fles €9,55 bij www.heisterkamp.com of zie de banner. De net zo geslaagde, iets frisser smakende jaargang 2013 is voor vrijwel hetzelfde bedrag bescPax (Small)hikbaar in beide winkels en op de site van www.winesupply.nl (zie de banner op de startpagina van deze site).
Tot slot is er nog een Australische geweldenaar, de Paxton Quandong Farm 2012, een enkele-wijngaard Shiraz uit McLaren Vale. Intens, vol, donkertonig, genereus fruitig (zwarte vruchtjes, bessen), levendig fris. Heel compleet kortom. Er wordt €26,95 voor gevraagd door www.bosmanwijnkopers.nl.

 Banner-LMVH

Hert – Massa’s mogelijkheden. Een van de alllerbeste is de Novas Carmenère/Cabernet 2011 van het duurzaam werkende Chileense huis Emiliana. Dit is een grotendeels op vat gerijpte, vlezige wijn uit de Colchagua Valley, genereus voorzien van rijp fruit, bessen vooral, samen Hert5 (Small)met roosteraroma’s en een vleugje drop. Fles €7,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl. In het zonnige Franse zuiden, bij Carcassonne, werd de Domaine Rivoire Cabernet/Merlot2011 geboren, bessig, met wat kruidig hout, laurier, redelijk vief en een beetje beklijvend: gemaakt in een stevige Bordeaux-stijl. Reken op €6,40 bij www.heisterkamp.com of ga naar de banner.
Uit Bordeaux zeCour3lf komt Fleur de Courtillac 2012, een Bordeaux Supérieur van Domaine de Courteillac (links). Héél lekker bij hert, dankzij een vrij soepele smaak, met plezierig wat fruit (bessen, zwarte vruchten) en een toets van laurier. Voor 80 procent bestaat-ie uit merlot en de rest cabernet sauvignon. Tijdelijk €8,95, bij www.colaris.nl, zie ook de banner. Trouwens, ook bij lamsvlees zal hij prima smaken.
Geld speelt even geen rol? Kies dan Spanje’s Plana (Small)topwijn Torres Mas de la Plana 2010. Een riante, complexe wijn heeft gegeven,zijdeachtig en kruidig tegelijk, met het allerrijpste besfruit, roosteraroma’s en een vleugje munt en een prachtig evenwicht. Veel beter is bijna niet te bedenken. De wijn wordt aangeboden in enkele wijnspeciaalzaken, voor rond de €47 meestal, verkooppunten via http://orbwijn.nl/nl/verkooppunten.html.
Nog een Spanjaard-van-formaat en geweldig bij hert is en rode Rioja, de Dinastía Vivanco 2010 CrianzRio5 (Small)a. De wijn werd bij herhaling met goud bekroond – en terecht. Het ís een topper. Met een complexe, inmiddels tamelijk zachte smaak waarin fris besfruit, kruiden, specerijen en beheerste houttonen harmonisch met elkaar verkeren. Fles tijdelijk €9,40 (i.p.v. €10,45) bij de webwinkel www.astridentherese.nl). Denk voorts aan de soorten die bij biefstuk, duif en hazenrug worden aanbevolen.

Kwartel – Zie zowel hert als haas. Hierbij kan een heel palet aan rode wijnen heerlijk zijn.

Lamsbout – Behalve rode Bordeaux en Chileense Cabernet Sauvignon (zie biefstuk) komen regimenten andere soorten in aanmerking, waaronder rode Rioja. Tijdens wekenlange verblijven in de gLam6 (Small)elijknamige regio heb ik váák lamsvlees met streekwijn geproefd – en er steeds weer intens van genoten. Heel goede, klassieke worden uitgebracht Ramón Bilbao, een huis dat onlangs werd uitgeroepen tot ‘best Rioja producer’. ’t Is moeilijk kiezen uit de diverse soorten… Na wikken en wegen prefereer ik bij lamsbout de Ramón Bilbao Edición Limitado 2011 die wat minder hout en vanille heeft dan de rijpere, eveneens geslaagde Reserva 2009, met ook frisheid, besfruit, een stevige fundament en een vriendelijk kruidje. Deze maand kost een fles geen €13,95, maar €11,95 bij www.wijnkring.nl.
CruzHetzelfde verbond van wijnwinkels voert nog een ander Spaanse rode die minstens zo lekker is bij lamsbout: Cruz de Alba Crianza 2011 uit Ribera del Duero. Net als de Rioja werd hij van uitsluitend tempranillo vervaardigd, zij het een regionale variant. Stevig gestel, volop vanille, kruidige houttonen, besfruit aangevuld door een lepeltje zwarte vruchten. En zowaar: men koos hem tot ‘beste Tempranillo ter wereld’. Decemberprijs €14,45, daarna €15,75.
Niets de minste bij lam is voorts Syrah/Shiraz uit Chili. Twee excellente exemplaren zijn de Adobe Syrah Reserva 2013 à €5,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl en de El Descanso Shiraz Reserva 2013 voor €6,49 bij Plus, www.wijnenvanplus.nl.
Vijgen en andere mild zwart fruit maken samen met een beheerste kruidigheid en veel sap de vlezige Tenute Rubino Negroamaro 2013 tot een lieverd bij lamsbout. Prijs €9,35 bij www.winesupply.nl, zie ook de startpaginabanner.
Dan is er, uit Zuid-Frankrijk, les Hauts de Lalande 2011, een in nieuwe vaten gelagerde combi van merlot, Lal4 (Small)cabernet sauvignon en syrah. In de vlezige, vriendelijke smaak van deze Pays de la Cité de Carcassonne proeven we vooral rijp zwart fruit, zoals van vijgen, dat omkaderd wordt door lichte roostertonen. Heel sympathiek, wat eveneens geldt voor zijn prijs, €5,99. Verkoopinfo via www.mitra.nl.
Een verrassende lamspartner, gecreëerd in een hoge Argentijnse wijnvallei, is de Año Cero Tempranillo 2012, levendig, smakelijk (bessen, beheerst wat kruidig hout) en met een massieve rode kleur. Hiervoor betaal je €12,30 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

Ree – Dezelfde wijnen als bij hert.


Rollade - Ervan uitgaand dat een rollade van rund of varken altijd gekruid is, heeft een vrij stevige, enigszins Rol1 (Small)kruidige rode wijn de voorkeur. Denk aan Pinotage uit Zuid-Afrika. Om een voorzetje te geven: de fris te schenken False Bay Pinotage 2013 heeft niet het rubberige dat Pinotage soms kan hebben, maar juist veel fruit, zoals dat van bessen en zwarte vruchtjes. Fruit dat fraai gecompleteerd wordt door roosteraroma’s (dankzij Fal3 (Small)acht maanden vat) en dat verpakt zit in een stevig gestel. De druiven voor deze Western Cape, genoemd naar de zuidelijke False Bay (foto),kwamen van ruim dertig jaar oude stokken in de omgeving van Paarl. Distributie www.bythegrape.nl, flesprijs €6,75.
Alleen al vanwege zijn kruidigheid en kracht is de corpulente Côtes du Rhône 2011 van E.Guigal net zo op zijn plaats. De op zware fles gepresenteerde wijn kost tijdelijk (t/m 26 december) €7,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl.

Tarbot, tong – Denk aan een witte Bourgogne, uiteraard van niveau. Van de grootste bezitting Chablis komt z’n wijn, de Drouhin.Vaudon Montmains Premier Cru 2012. Bereid uit biodruiven. De roosteraroma’s zijn niet Drou8 (Small)overdadig, en zowel de frisheid als de mineralige ondertoon zijn het kenmerkend voor een mooie Chablis. Deze delicieuze wijn heeft een adviesprijs van €30; verkoopinfo via www.walravensax.nl.
Beschaafd, met een vriendelijke kruidigheid, specerijen, roostertonen en rijp fruit smaakt de Santenay Blanc 2012 van het gereputeerde Domaine Bachelot-Monnot. Deze nogal zeldzame Bourgogne kost €22,50 bij www.okhuysen.nl (of bezoek de banner).Tong3 (Small)
Edel is eveneens de Esk Valley Chardonnay 2012, een geurige, nog vitale,bijna mineralige wijn waarin van alles te proeven valt, zoals groen fruit, milde roostertonen, een vleugje vanille – denk aan een hele goede blanke Bourgogne. Richtbedrag €22,50. Vraag adressen bij [email protected].
De bijna een jaar op vat gerijpte Tolpuddle Chardonnay 2012 van het groene, Australische eiland Tasmanië is een prachtig product met milde roostertonen, een frappant frisse kern, wat frisse citrus en bijna eenzelfde mineraligheid als een hele goede Chablis. Ook de prijs is daarmee vergelijkbaar, namelijk €39,50; info via www.newworldwineries.nl.

 

Wild zwijn, springbok, kangoeroe, struisvogel – Hierbij kunnen alle remmen los gaXe4 (Small)an wat betreft kracht en kruidigheid. Een trefzekere keuze is de Xenysel 2013 uit Jumilla (foto bodega rechts). Deze Spaanse rode werd vervaardigd van alleen monastrell, en heeft veel kleur en veel kracht (fris serveren aanbevolen), met kruidigheid, zonnig zwart fruit en wat laurier. Een fles kost €7,50 à €8, en wie ‘m verkoopt is op te vragen bij www.neerlandswijnhuis.nl.
Tri7 (Small)Een andere beste begeleider wordt gevormd door Argentijnse Malbec, bijna overal te koop. Een voorbeeld: de Trivento Reserve 2013. Deze heeft een massieve rode tint, een genereuze, mondvullende smaak, een vleugje frisheid, sappig fruit (tegelijk van bessen en zwart), donkere aroma’s en wat toastachtig hout. Te koop voor €6,59 in tweehonderd supers van Albert Heijn, www.ah.nl.
Een tweede aanbevolen Malbec is de door een Fransman gecreëerde, formidabele Phebus Reservado 2013. Leer, laurier, kruidigheid, roostertonen, vanille en wat zwart plus besfruit: zijn smaak biedt het allemaal. Voor €9,75 bij www.intercaves.nl.
Tevens aansprekend is de Bodega Tamarí Reserve Malbec 2013. Enerzijds is hij gespierd, anderzijds vrij vief, terwijl zijn smaak voornamelijk trakteert op rijp, kruZwijn7 (Small)idig zwart en besfruit. Prijs €7,99 bij www.mitra.nl.
Een meesterlijke Malbec is de Altocedro Malbec Reserva 2010, intens en tegelijk vitaal van smaak, toastig, zwart fruitig en donkerig, met voorzichtig wat viooltjes in zijn geur. Fles €20,55. Maar ook de beduidend goedkopere Año Cero Malbec 2012 mag er wezen, dankzij o.a. zijn milde zwarte fruit en kruidige roosteraroma’s. Deze kost €13,80. Beide laatstgenoemde Argentijnen vind je bij www.okhuysen.nl, zie tevens de banner.
Sar7 (Small)Een dit jaar terecht met goud bekroonde creatie, die in de Kaapse regio Tulbach (links het domein) twintig maanden houtopvoeding kreeg, is de Saronsberg Shiraz 2012, een musculair en tegelijk expressief geheel met enerzijds markante roosteraroma’s en anderzijds gul zwart fruit. Wondermooi bij niet alleen wild, waaronder springbok (foto boven), maar ook bij brokkel- of blauwschimmelkaas. Prijs €31,50 bij www.colaris.nl of zie de banner.
Dezelfde importeur vond in Frankrijk nog een andere, lekkere zwijnwijn. Waarvan grenache en syrah de basis vormen, met wat cinsault. Het betreft de krachtige, gulle Réserve Grand Veneur 2013, een rode Rhône die mede vanwege zijn enigszins dierlijke, donkere aroma, verrijkt met een bescheiden dosis zwart fruit, probleemloos kan worden geplaatst bij wild zwijn en dergelijke. Flesprijs €8,50.Cus2 (Small)
Een gloedvolle wildvriend van Sicilië (rechts) is de Cusumano benuara 2012,. Men componeerde hem uit nero d’avola en syrah, wat een gulle, redelijk lang nahangende, evenwichtige wijn gaf met enerzijds donkere aroma’s, denk o.a. aan leer, anderzijds fruitige, denk o.a. aan bessen. Prijs €12,95 bij www.winesupply.nl, zie ook de banner op de startpagina van deze site.
Fon2 (Small)Zijn naam zegt het al: de Gourmandises Syrah de Noël 2013 werd speciaal uitgebracht voor de feestdagen. Zwarte bramen zijn samen met wat zwarte bessen en enkele aardbeitjes aanwezig in het aroma van deze mondvullende, dieprode Pays d’Oc, met wat kruidigheid en donkere tonen. Prijs een menslievende €5. Zie de webwinkel www.hema.nl en de (250 grotere) Hema’s zelf.
Een regionale variant van tempranillo, tinta del país, is de basis voor een solide, stevige Ribera del Duero, de Protos Roble 2012. Een ware wildwijn waarin we vanille, bessen, kruiden en rijpheid waarnemen. Fles €9,99 bij Albert Heijn, website www.ah.nl.
Weer even terug naar Zuid-Afrika: in Franschhoek, op een van de hoogste domeinen daar, oogstte men de druiven ze voor de Franschhoek Vineyards Shiraz 2012. Deze vlezige, op vat gerijpte, massief getinte, lang nahangende wijn offreert fruit (bessen, zwart) en kruidig hout, terwijl een klein frisje de 14 procent alcohol beteugelt. Niet te versmaden bij alleen al springbok. Adviesprijs €12,95, verkoopinfo via ‘Contact’ op www.poot.nl.

 Banner-Aaldering-21

Zalm, gebakken of gegrild – Tot volle tevredenheid werd hierbij uitgeprobeerd de Domaine de la Verpaille Viré-ClZalm4 (Small)essé 2012, een blanke Bourgogne met een zuivere, sappige smaak – waarin frisheid, fruit en een nootje fraai worden gecombineerd. Prijs €11,81.Ook de duidelijk verwante ongeveer €1,50 minder kostende Mâcon-Villages Vieilles Vignes 2012is móói in zijn soort. Een van de importeurs is www.heisterkamp.com, zie ook de banner.
Wil1 (Small)Uit Californië komen eveneens superieure Chardonnays die zalig zijn bij zalm. Een voorbeeld: de op vat vergiste Kendall Jackson Chardonnay Vintner’s Reserve 2012, notig, fruitig en aangenaam fris. Leden van www.wijnkring.nl bieden hem aan voor €16,95.
Wat een leuke combi: chardonnay met een vijfde pinot grigio – en dan ook nog afkomstig uit Zuid-Afrika én Fair Trade. De wijn in kwestie heet No. 2 Willowway 2014 en is een Western Cape. De stijl is fris, het fruit groen en citrusachtig, de smaak tamelijk stevig. Al met al hebben we hier een zalmwijn in optima forma. De maker is Overhex Wines, de richtprijs €7,50, de importeur www.poot.nl.

DESSERT
Kaas – Drink de wijn van het hoofdgerecht door. Maar kies er wel de juiste kaas of kazen bij. Kaas7 (Small)De beste kazen bij witte wijn, vooral Chardonnay, zijn romige (Brie, Camembert, Kernhem, e.d.) en gatenkazen. Voor de meeste rode wijnen zijn harde kazen een veilige keus (Cantal, LBVCheddar, rijpe Manchego en extra belegen, oude of overjarige Goudse. Specifiek bij een altijd intens smakende blauwschimmel is een net zo intens smakende Port op zijn plaats. Graag tip ik de Quevedo Late Bottled Vintage 2010. Deze van een enkele wijngaard langs de Douro afkomstig wijn werd voor zijn botteling zo’n vier jaar gerijpt. Vandaar dat zijn krachtige smaak gekenmerkt wordt door zowel een aangename zachtheid als zeer rijp rood fruit, licht gekruid. Halve fles €5,99 bij www.jumbosupermarkten.nl.

Chocoladetaart, chocolademousse, Christmas pudding - Spaanse Pedro Ximénez, soms ook PX genoemd, is vooral bij chocodesserts fantastisch. Deze donkerbruine, weelderig zoete PX3 (Small)wijn die gemaakt werd van zongedroogde druiven smaakt, naar rozijnen, karamel, koffie en chocolade. Een voortreffelijke variant is de Osborne 1827 Pedro Ximénez die in huize Duijker altijd koel staat. In Abcoude kopen we deze eminente Andalusische wijn per halfje voor €5,99 bij Plus, www.wijnenvanplus.nl of per hele bij Dirck III, www.dirckiii.nl (zie ook de banner) voor €9,99 (actieprijs t/m 27 december). En we schenken ‘m graag bij o.m. de rijke chocoladebol van bakker Both, Chp (Small)www.bakkerijboth.nl (zes personen, €8,85). Bij Christmas pudding kan Cream Sherry heel lekker zijn. De Barbadillo Cream Sherry werd samengesteld uit oude Oloroso Sherry’s met Pedro Ximénez en smaakt niet overdreven zoet, maar heeft toch wel iets van rietsuikerstroop in zijn rijpe, ferme smaak. Deze koel te serveren Andalusische wijn kost slechts €5,99 bij www.jumbosupermarkten.nl.

Andere zoete desserts - Als er vers fruit, vruchtenijs (sorbet) of druiventaart als dessert verschijnen, dan kies Mos (Small)ik vaak als partner een parelende Moscato uit AstiDessert6 (Small) of ander Italiaanse regio. Niet alleen vanwege zijn druivige smaak, maar ook vanwege zijn frisheid en bescheiden dosis alcohol. De Pizzolato Moscato Dolce is zo’n wijn, biologisch ook, zeer kenmerkend, aromatisch en met slechts 6,5 procent. Bovendien zit deze Italiaan fraai verpakt in een gecoate fles. Opgepast echter voor de kleurige kurk, want die kan bijna muurvast zitten. Te koop bij www.ekoplaza.nl voor €7,95.
Een Frans alternatief is Clairette de Die, een licht bruisende belletjeswijn die betere Muscat de Die had kunnen heten. Want niet de clairettedruif is zijn Eclat (Small)basis, maar een muskaatvariëteit. De Éclat de Die smaakt daarom duidelijk druivig, met een mespuntje specerijeQua1 (Small)n, frissig, licht zoet en slechts 9,5 procent alcohol bezittend. Te vinden bij Albert Heijn, www.ah.nl, voor €9,99.
Het was bijna 35 jaar geleden dat Andrew Quady in Californië (San Joaquin Valley) stokken ontdekte van het druivenras orange muscat – en besloot daar een licht versterkte, 15 procent alcohol bevattende dessertwijn van te maken. Hij doopte deze Quady Essensia– en het werd een spectaculair succes. Zoniet een openbaring: niemand eerder had zo’n lekker wijn van deze variëteit vervaardigd. De jaargang 2012 verleidt met zijn frisse zoetheid en zijn intense aroma dat een mix vormt van sinaasappel, verse druiven en wat abrikoos. Fantastisch bij nagerechten met een of meer van deze ingrediënten. Richtprijs circa €19. Terwijl een andere, maar evenveel kostende Quady wijn, de Quady Elysium Black Muscat2012perfect past bij tarte tatin en andere appeltaarten, gezien zijn fris zoete appel-druivensmaak. Adressen via www.intercaves.nl.
Mon1 (Small)De Chileense Montes Late Harvest Gewürztraminer 2012 die afkomstig is uit Valle de Curicó, verblijdt de zintuigen met een licht kruidige,12 procent alcohol bevattende smaak waarin zoet citrusfruit, citrusrasp, citrusmarmelade en een likje honing plezierig present zijn. Mooi bij allerlei niet al te rijke vruchtentaarten. Een halfje kost €12,50 bij www.wijnkring.nl of www.montesshop.nl.

Kerst_12 (Small)

*******************************************************************************************************************************************

 WWW (Small). Over het combineren van spijzen en wijnen gesproken: onlangs een nieuwe, bijgewerkte druk van Welke wijn waarbij. ‘t Is alweer de tiende editie van deze gids. Waarin je kunt opzoeken welke de lekkerste wijnen zijn bij sushi, erwtensoep, hazenpeper, Brie, chocoladetaart en honderden andere gerechten. Als extraatjes geven sommeliers en chef-koks hun persoonlijke wijn-spijstips. De prijs voor deze 200 pagina’s tellende hardcover, een uitgave van Kosmos, bedraagt €12,99.

.Het aantrekkelijkste Nederlandse wijntijdschrift? Dat is is voor mij WineLife, gezien zijn altijd rijke, ongelooflijk gevarieerde inhoud, luchtige en tegelijk enthousiaste toonzetting, deskundige, consumentgerichte artikelen en aantrekkelijke vormgeving. Een proefabonnement (drie nummers voor €15) is te bestellen via www.winelifemagazine.nl (tabblad Abonneer).

banner ecoshower_538x100

. De presentatie die Alvaro Espinoza vorige maand in Amsterdam gaf, was eigenlijk meer een pleidooi – voor duurzame wijnbouw. Als wellicht geen ander heeft deze in Chili, Frankrijk en Al3 (Small)Californië geschoolde wijnmaker biologische druiventeelt omarmd en daarna doorgevoerd. Twintig jaar terug was hij de eerste in Chili, bij Viña Carmen, om organisch te werken. Daartoe geïnspireerd na een verblijf van een maand of twaalf, op eigen kosten, bij Fetzer/Bonterra in Californië, dat pionierswerk met deze vorm van druivencultuur had verricht.
Profiel breed (Small)
In 2000 begon hij als consulent het bedrijf dat tegenwoordig Emiliana heet, en droeg er sterk toe bij dat alle wijngaarden – bijna 850 eigen plus 500 van contracttelers – tegenwoordig voornamelijk organisch en soms ook biodynamisch worden bewerkt. Wat weer verklaart waarom tussen de ranken gras, kruiden, bloemen en andere gewassen groeien, en allerlei kleine dieren (ganzen, kippen, geiten, schapen) er Al (Small)op gezette tijden lopen. Voorts werden tussen de wijngaarden ‘biologische corridors’ aangelegd ter bevordering van de biodiversiteit, en liggen naast sommige druivenpercelen beschermde bossen (670 hectare maar liefst) voor hetzelfde doel, terwijl het bedrijf bovendien 481 vogelhuisjes ophing. Beide methoden – ze zijn niet alleen arbeidsintensief en doch vragen ook om preciezie – resulteren in druivenstokken die sterker, resistenter worden. En dus betere druiven geven. De logica die Alvaro (1962, foto) hanteert is eenvoudig: als je planten goed voedsel geeft, worden ze, net als mensen, gezonder. Kunstmest is killing, maar compost juist heilzaam. Bij het biodynamische principe wordt de compost zelfs nog verrijkt met kleine doses van een zestal kruiden. Inmiddels verscheept Emiliana met veel succes zijn biowijnen: achthonderdduizend dozen naar 55 landen. Voorts lanceerde Alvaro de eerste eivormige gistingstanks in Chili. Deze in de BAl11 (Small)ourgogne vervaardigde, van binnen gladde containers hebben als voordeel dat de wijn voortdurend in beweging blijft, en de temperatuur binnenin op natuurlijk wijze laag, zodat bepaalde behandelingen achterwege kunnen blijven. En hoe minder je een wijn behandelt, des te beter dat is. Dat bij Emiliana in het kielzog van milieuvriendelijke druiventeelt andere duurzame principes werden ontwikkeld, is bijna vanzelfsprekend. Denk aan o.a. zonne-energie, recycling, zuinig watergebruik en lichtere flessen. Last but not least werden voor de wijngaard- en kelderwerkers allerlei sociale projecten ontwikkeld en beurzen voor schoolgaande kinderen ter beschikking gesteld. Gezien dit alles komt het geenszins als een verrassing dat de wijnen hoogwaardig, ontzettend lekker en zuiver zijn. Neem alleen al de Adobe Chardonnay Reserva 2031 uit Casablanca Valley. Wat een heerlijke, expressieve combinatie van chardonnay plus kleine delen sauvignon blanc en marsanne. Tintelfris, levendig en sappig, met veel sappig fruit, waaronder wat passievrucht, en een klein kruidje. Prijs slechts €5,99, en net als de andere geproefde wijnen te koop bij Albert Heijn, www.ah.nl (550 winkels). Ook de charmante Novas Chardonnay 2012 komt uit Al9 (Small)Casablanca, van oudere tokken, maar heeft in zijn vieve en tegelijk gulle smaak naast citrusfruit meer notigheid en wat meer kruidig hout. Deze kost €7,99 (150 supers). Alvaro Espinoza was in 1994 de eerste om een pure Carmenère te bottelen. Geen wonder dat de Adobe Carmenère Reserva 2013 zo verleidelijk smaakt, dankzij een soepele structuur, prettig veel mild zwart en besfruit, een blaadje laurier en een hint van hout. Fles €5,99 (400 filialen). Genereus rijp fruit, samen met roosteraroma’s en een vleugje drop, typeren de vlezige, kostelijke Novas Carmenère/Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2011 waarvoor €7,99 wordt gerekend (150 adressen). En voor wie graag Châteauneuf-du-Pape drinkt, maar dan fruitiger, verleidelijker en iets frisser, is de complexe Coyam 2011 het ontdekken waard, een topper à €14,99 (250 winkels). Stuk voor stuk zullen Alvaro’s wijnen schitteren tijdens feestelijke etentjes. Want het zijn feestjes in de fles.

 

Nieuwtje_v2 (Small). Een paar jaar geleden ben ik via www.hubrechtduijker.com op de bres gesprongen voor belletjes. Want ten onrechte krijgen liefhebbers van bubbelwijnen straf, aangezien die wijnen via een speciale accijns extra duur worden gemaakt. Momenteel zit er op de inkoopprijs van een fles mousserende wijn maar liefst €1,91 accijns. Da’s €1,25 méér dan op een wijn zonder belletjes. Een strafbelasting die nog vermenigvuldigd wordt in de verkoopprijzen, denk aan o.a restaurants. Onrechtvaardig? Jazeker. Onrechtmatig? Eveneens. Niet meer vBub2 (Small)an deze tijd? Idem dito. Mousserende wijnen zijn allang geen luxeproduct meer. Bovendien: je gaat frisdranken of bronwaters met koolzuur toch ook niet extra belasten omdat ze belletjes bevatten? Maar ziedaar, vorige maand heeft de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) een officiële petitie ingediend tot opheffing van deze bubbeltaks. Dit gebeurde door bestuurslid Olaf Kerstens en secretaris Hans Burghoorn aan leden van de Tweede Kamercommissie Commissie Financiën (zie de foto). Met als extra argumenten dat het gelijktrekken van het tarief voor mousserende wijn de adminisBub (Small)tratieve lasten voor de wijnhandel vermindert, het wijnaccijnstelsel vereenvoudigt en een stimulans vormt voor de binnenlandse ondernemers (want in andere landen is de wijnaccijns lager). In feite is dit tweede keer dat de politiek wordt benaderd. Volgens het Lenteakkoord van 2012 was met de KVNW namelijk al afgesproken dat de bubbeltaks zou verdwijnen. In ruil daarvoor zou de accijns op stille wijn worden verhoogd. Uiteindelijk sneuvelde het voorstel om de bubbeltaks af te schaffen, maar werd de verhoging wél doorgevoerd. Onvoorstelbaar eigenlijk. De wijnsector, en daarmee de wijnliefhebbers, werden aangeslagen voor de afschaffing van de bubbeltaks – maar deze bleef gewoon bestaan. Laten we hopen dat rede en recht dit maal zegevieren. En dat we daarop volgend jaar een glas feestelijk bruisende wijn mogen heffen.

‘…In Vino Vrolijkheid is een genot om te lezen.’ Zo schreef Charlotte van Zummeren op haar website www.winebusiness.nl, in een uitvoerige bespreking van mijn nieuwste boek. Andere strofen uit deze recensie zijn de volgende. ‘Een alleskenner met roots in de reclame, er is niets of niemand in de wijnwereld die Duijker niet kent en dat wordt met humor beschreven in het boekje. Vooral de beschrijvingen van collega-wijnkenners – inclusief de auteur zelf – die volledig de mist in gaan bij blindproeverijen zijn hilarisch. Duijker was de eerste wijnschrijver in Nederland en inmiddels is een hele generatie wijnjournalisten met hem opgegroeid. Bij het lezen van In Vino Vrolijkheid kan iedere professional niets anders overkomen dan respect voor de jarenlange ervaring van Duijker in een toen nog donker Nederlands wijnniemandsland. Het zijn 32 korte stukjes of columns van gebeurtenissen, ontmoetingen en vooral lunches – gelardeerd met grote hoeveelheden wijn – met de groten der wijnwerIn Vino Vrolijkheid HReld, variërend van Eric de Rothschild, Claude Ricard, Wina Born, Miguel Torres tot Robert Parker en Michael Broadbent. Duijker raadt aan de stukjes ‘te nippen’ net als bij een goed glas wijn. Dat is mij in ieder geval – net zoals het nippen bij sommige wijnen – niet gelukt, ik heb in het boek in twee keer uitgelezen.’
. In het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf werd de bundel (en zijn auteur) door Willem Kool uitgebreid beschreven, met strofen als ‘Zijn laatste boekje is met veel humor geschreven.’
.
Ook de website www.lekkertafelen.nl besteedde aardige aandacht aan mijn 116e werkje. Marja van Beek eindigde haar impressie met deze woorden. ‘Kortom, een aanrader voor de herfst, een mooi cadeautje voor in de schoen of onder de boom!’
. Collega Gert Crum twitterde: ‘In de bus naar Beaune nieuwste boek van @HubrechtDuijker gelezen. Leuke anekdotes. Luchtig en vermakelijk.’
. En www.wijngekken.nl concludeerde: ‘Een boekje waar je vrolijk van wordt.’
. De grote wijnvrouw Joke Holster schreef op Facebook:’Leest zo heerlijk weg! Een echte aanrader!’
. Een andere lieve lezeres deed me bijna blozen met deze woorden:’Ik geniet heel erg van je boekje en heb het aan veel van mijn bridgevrienden cadeau gedaan.’
. Het tijdschrift WineLife tenslotte schrijft in het december/januarinummer:’Een vrolijk en leerzaam kijkje achter de schermen! Want van die titel is geen woord gelogen: met een glimlach lees je over zijn avonturen in de wondere wijnwereld van de afgelopen 45 jaar.’

***
In Vino Vrolijkheid, paperback met 144 pagina’s en 25.000 woorden. Tweede druk Uitgever Aerial Media Company. Gedrukte versie een tientje, E-book €4,99.

Etiket (Small) Het beroemdste warenhuis van Berlijn is het KaDeWe, het Kaufhaus Des Westens. Opgericht in 1907 met een voor die tijd reusachtig aanbod van producten uit de gehele wereld. Na een verwoestend bombardement in 1943 vond in zeven jaar later de heropening plaats, waarnaar 160.000 mensen kwamen kijken. Op de zesde etage is The Gourmet Floor met delicatessen en een grote wijnafdeling, en op de zevende etage bevindt zich het restaurant, in de Wintergarten. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, [email protected], die dit etiket selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.