HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – SEPTEMBER 2014

Vorig jaar had ik eigenlijk alle boeken geschreven die ik wilde schrijven – op één na: een vrolijke terugblik op de totstandkoming van die boeken en wat ik daarbij beleefde. Welnu, recentelijk heb ik dat boek alsnog geschreven – en via deze website kun je een gesigneerd exemplaar reserveren, zie hieronder. Voorts tip ik weer de nodige wijnen, tientallen zelfs, uit Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Californië, Duitsland, Chili, Italië, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland. Bovendien wordt via een reisreportage het gezellige Genève voorgesteld en verderop in het maandmagazine de steeds populairdere variëteit pinot gris geprofileerd. Smakelijk lezen!


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

boek-1-2

. Eind september verschijnt In vino vrolijkheid, een 144 pagina’s tellende paperback waarin de leukste, verrassendste, smakelijkste en soms ook leerzaamste wijnmomenten worden gememoreerd die ik de afgelopen 45 jaar heb beleefIVV3d. Zoals op IVV1châteaus in Bordeaux, trekkend door Chili, onderweg in Bourgogne, bij bodegas in Spanje, springend door kangoeroeland, thuis bij een Champagne-legende en tijdens alle mogelijke proeverijen, ook met groten uit wijnland, waaronder Michael Broadbent (op de foto), baron Eric de Rothschild, Madame ‘Lily’ Bollinger en Robert Mondavi. Bovendien krijgt de lezer een kijkje achter de schermen bij zowel een bekend kookprogramma op tv als bij het rIVV2eizen voor een wereldwijde wijnserie. En het 31e hoofdstuk, Oeps!, onthult wat er allemaal fout kan gaan. Terwijl ook wijntaal, wijnprijzen, wijnservice en wijnhumor de nodige aandacht krijgen. Ik heb dit boek, een anekdotische, vrolijke terugblik, met véél plezier geschreven – en hoop dat wijnliefhebbers het met véél plezier zullen lezen. Hier dan de aanbieding. Je kunt van deze paperback, die een tientje kost, een gesigneerd exemplaar reserveren via de webwinkel http://www.soemer.nl/in-vino-vrolijkheid-gesigneerd.html van uitgever Aerial.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner B&G_Valk_Banner

vondst van de maand . Slechts zo’n 400 hectare zijn ermee beplant, alle in Oostenrijk en hoofdzakelijk binnen het geFruh4bied Wagram. Fru6Het betreft de frühroter veltliner, een kruising van rode veltliner en silvaner. Eigenlijk vreemd dat je deze druif weinig ziet, want hij kan echt lekkere wijnen geven. Dat toont de Diwald Frühroter Veltliner Diebsnest 2013. In deze – overigens organische – wijn ontdek je een bijna tintelend frisse smaak, heel opwekkend, niet te zwaar en tegelijk voorzien van mild fruit; behalve aan citrus moest ik denken aan perenmoes. Martin Diwald nam samen met echtgenote Ulli het 10 hectare tellende wijngoed over van zijn ouders en heeft zijn stokken voornamelijk staan op löss. Verkoop via www.ekoplaza.nl, voor €9,95 per fles.

Banner Logo WalravenSax
vondst-1. Als wijnschatgraver was ik verguld met de ontdekking van de organische Mesta Tempranillo 2013. Deze donkerrode wijn uit het Spaanse Uclés (genoemd naar een stadje op de Spaanse Hoogvlakte, Mes (Small)beroemd om Monasterio de Uclés (Cuenca).zijn grote klooster, het Monasterio de Uclés) is namelijk ferm, vief, vlezig en expressief, met aspecten van zowel fruit, vooral dat van zwarte plus bessen, als laurier en katjesdrop. Heel geschikt bovendien om licht gekoeld te worden gedronken. Op de 1700 hectare van Uclés wordt bovendien verdejo verbouwd, het witte klasseras uit Rueda. De eveneens organische Mesta Verdejo 2013 heeft die druif als basis en gaf een naar bloemetjes geurde wijn met een bijna tintelfrisse smaak die hetzelfde grassige heeft als veel Sauvignon Blancs. Beide wijnen werden vervaardigd door Bodegas Fontana dat over een immens eigen domein van 500 hectare beschikt, waarvan 350 beplant met tempranillo. Albert Heijn, www.ah.nl rekent een redelijke €4,99 per fles.

vondst-2 Lab5 (Small). Hij kijkt vaak laconiek, maar is het allesbehalve: Julien Labet van Domaine Labet. Een bezitting waarvan de 13,5 hectaren verspreid liggen over 45 percelen en vier gemeenten in de zuidelijke Jura. Twee derde van de aanplant bestaat uit chardonnay, een soort die Julien terdege heeft leren kennen tijdens stages in de Bourgogne (Ramonet) en Zuid-Afrika (Hamilton-Russell). Van alleen chardonnay komt de Fleurs 2012, een Côtes du Jura, Gezien zijn frisse, bijna mineralige smaak, die tegelijk ietwat notig is met ook vage houtaspecten, noteerde ik ‘Chablisachtig’. En da’s een compliment. Een fles kost €14,98 bij www.heisterkamp.com, ook te bereiken via de banner.

 
vondst-3. Op een mooie zomeravond hebben we ervan genoten bij een lamsrack, de uit Beaujolais afkomstige Morgon 2Mor4013 van Jean-Pierre LargeMor (Small). Een tamelijk elegant gestijlde wijn (12,5 procent alcohol), fris en flink fruitig  (zwarte vruchten, bessen) en met een klein kruidje. Anno 1976 schreef ik in mijn boek De grote wijnen van Bourgogne: “In veel Morgons proef ik op de tong een bepaalde ‘stoffigheid’ – beter kan ik het niet omschrijven. Het is net alsof er minuscule deeltjes zand door de wijnen zweven die je niet ziet, maar wel ervaart.” Welnu, ook in deze, fris te serveren mooie Morgon proefde ik zoiets. Prijs €10,95 bij www.colaris.nl of zie de banner.

vondst-4Sat2 (Small). Diep in Südsteiermark, ook wel het ‘Toscane van Oostenrijk’ genoemd, is Sattlerhof een van de grote, gevestigde namen. Dit vanwege zijn wijnen, zijn restaurant en zijn hotel. Ongeveer 60 procent van de 40 hectare bestrijkende wijngaard (35 in eigendom, 5 gepacht) is beplant met Sat4 (Small)sauvignon blanc. Wijnen van deze druif , ze worden gemaakt door Willi Sattler (foto), zijn dan ook de grote specialiteit. Zo heb ik genoten van de Sattlerhof Vom Sand 2013, een pure sauvignonwijn: blekig, sappig, groen fruitig en licht plantaardig. ’t Is een wijn waarvan het eerste slokje metéén doet verlangen naar het tweede. Een fles kost €8,99 bij www.degoudenton.nl of zie de banner.

 Banner Beauijolais hubrechtduijker-538x100px JPG

vondst-5 . Bolgheri, het wijngebied langs de Toscaanse westkust, is hot. Want zoals door o.a. Ornellaia en Sassicaia Bol2 (Small)wordt aangetoond, kunnen daar rode wijnen worden gecreëerd, vaak op basis van Franse druivenrassen, die tot de beste van heel Italië behoren. Maar ook de witte soorten kunnen verrassen. Een voorbeeldig voorbeeld is de Achenio 2012 van Campo alla Sughera, een 20 hectare omvattend domein in het dorp Bolgheri zelf (Bol1 (Small)dat je bereikt via een lange, door cipressen geflankeerde weg, links). De deels op vat vergiste wijn werd gecomponeerd uit vermentino, sauvignon blanc en chardonnay en is tegelijk fris van karakter, groen fruitig, ferm van structuur en heel bescheiden voorzien van hout. Echt lekker. Maar omdat Bolgheri inmiddels beroemd is, wel stevig aan de prijs, namelijk €25,35. Adressen via www.lesgenereux.nl of zie de banner.

 vondst-6Pen1 (Small). De chardonnaydruif voelt zich ook zeer thuis in Zuid-Frankrijk, vooral wanneer hij groeit op relatief hoog gelegen, dus ietwat koelere akkers. En wanneer hem ’s nachts plukt, teneinde frisheid en fruit niet verloren te laten gaan. Geef de wijn dan ook nog houtcontact, en er ontstaat iets moois dat behoorlijk richting Bourgogne gaat. Een voorbeeld? Dat is de Marquis de Pennautier Chardonnay 2012 waarvan een procent of 40 gedurende acht maanden in vaten werd gerijpt. Vandaar de beheerste roosteraroma’s in geur en smaak, aroma’s die extra dimensie geven aan de eveneens aanwezige notigheid en het milde citrusfruit. Voor deze Pays d’Oc, geboren op het fameuze Château de Pennautier (foto),wordt €10,20 gevraagd of €8,95 bij zes flessen tegelijk. Zie www.okhuysen.nl of de banner.

 banner Jean Arnaud
vondst-7
. Een genietbare rosé voor slechts €2,75? Hij bestaat, de Aldea rosado 2013. Keurig gecomponeerd uit twee blauwe druivenrassen, bobal en tempranillo. De zacht rozerode wijn smaakt sappig, frissig en Mur5A (Small)een tikje kruidig, met een beetje rood zuurtjesfruit. En met een bescheiden 11,5 procent alcohol. De maker Mur3A (Small)van deze decente slobberwijn, geboortestreek Valencia, is Bodegas Murviedro. Een megabedrijf dat al sinds 1927 fungeert als het Spaanse filiaal van de Zwitserse, multinationale wijngroep Schenk. Makkelijk, soepel en eveneens weinig alcohol bevattend is ook de Aldea tinto 2013. Liever iets tradionelers rood uit Spanje? Met dus duidelijk vanille in geur en smaak? Probeer dan de vriendelijke, licht kruidige, vrij stevige en zacht fruitige, met goud bekroonde Murviedro Crianza 2010 die acht maanden in fusten van Amerikaans eikenhout te rijpen werd gelegd. Prijs €5,49. Ook deze wijn staat bij Jumbo, www.jumbosupermarkten.nl.

 vondst-8. Een van de drie initiatiefnemers en eigenaren van Loisium, een opmerkelijk complex met hotel, spa, Stein6 (Small)restaurant, cafetaria en vinotheek in het Oostenrijkse wijnstadje Langenlois, is Karl Stein5 (Small)Steininger. Wiens wijngaard de gebouwen omringt en er ondergronds mee verbonden is via een honderd meter lange keldergang. Van 35 hectare maken Karl en zijn familie ook opmerkelijke wijnen. Zoals de Steininger Grüner Veltliner 2013 die een beetje prikt op de tong, de voor zijn druif kenmerkende, licht peperachtige hartigheid bezit en bovendien groen fruit in zijn sappige smaak. Deze Steingoede wijn uit Kamptal kost vanaf 18 september tot en met eind oktober geen €10,75 maar €8,95. Verkoop via www.wijnkring.nl.

banner Heisterkamp Wijnkopers vondst-9. In de schaduw van met Montagne Sainte Victoire, een kilometer of zes ten zuidoosten van Pal2 (Small)Aix-en-Provence, ligt een van Frankrijks kleinste wijngebieden. Het heet Palette en telt slechts 40 à 45 hectare. Een dozijn daarvan wordt gecultiveerd door Château Henri Bonneau, geheel biologisch. In de bleek oranje Château Henri Bonnaud 2013 rosé schitteren de druivensoorten Pal3 (Small)grenache en mourvèdre (beide voor 40 procent), aangevuld door cinsault. Gezamenlijk geven ze een stevig geheel, zacht kruidig en zacht (drups)fruitig, correct fris ook, dat heerlijk harmonieert met kalkoen. Prijs voor dit schaarse smakelijks: €19,95, bij www.winesupply.nl.

vondst-10 Fau3 (Small). Rond de in 1139 gestichte Abbaye Sylva Plana ligt een 45 hectare tellende wijngaard die geheel biologisch wordt bewerkt voor Nicolas Bouchard. De plek? Dat is het hart van Faugères,een zonovergoten, veel leisteengronden bevattende streek in de Languedoc. Kenmerkend voor de daar vervaardigde rode wijnen is dat ze eigenlijk  altijd uit diverse blauwe Fau1 (Small)druivenrassen worden gecomponeerd. Zo ook de Abbaye Sylva Plana Le Closeraie 2012. Waarvan de grenache en syrah traditioneel werden vergist, maar de carignan en mourvèdre via koolzuurweking, dus à la Beaujolais. De gulle, verwarmende smaak bezit kruidigheid, donkere tonen (inclusief wat drop) en zwart fruit, waaronder dat van zwarte bessen – heel compleet eigenlijk. Per fles kost deze beste biowijn €11,45 bij www.abbemawijn.nl.

Banner Wijnoutlet
vondst-11. Een van Duitslands boeiendste wijnregio’s is Nahe. Het naar een zijrivier van de Rijn genoemde gebied ligt zuidelijk Don1 (Small)van Bingen en heeft de vorm van een half uitgevouwen waaier. Dat Nahe een veel geringere bekendheid geniet dan Mosel, Rheingau en andere streken heeft als hoofdoorzaak dat tot voor twee generaties terug de oogst min of meer anoniem als Rijnwijn werd verkocht. Nahe, dat zo’n 4500 hectare wijngaarden telt, is niet alleen rijk aan natuurschoon, maar tegelijk Duitslands droogste wijnstreek. Een daar gemaakte, reuzegoede wijn is die van de intellectuele wijnbouwer Hermann Dönnhof (foto). Diens Dönnhof Riesling 2013 smaakt elegant, knisperfris, zuiver, met een heel kleine zoetje en groen appelfruit. Reken op €16,95 bij www.degoudenton.nl, of zie de banner..

vondst-12 . Geschikt voor opleg, dat is Château de Gaudou Grande Lignée 2012 uit Cahors. Een uit 85 procent Gau1 (Small)malbec (de nummer één variëteit in dit gebied) en 15 procent merlot gecomponeerde wijn die veertien maanden fustrust onderging. Vandaar de vanille en de roostertonen in de krachtige smaak die voor het overige ook donkere aspecten bevat, zoals van drop en laurier, naast fruitige, van bessen en zwarte vruchten vooral. Jeugdige zuren zijn eveneens waarneembaar, vandaar de suggestie om om deze wijn nog eens drie à vijf jaar te bewaren. Zijn maker heet overigens Fabrice Durou, wiens wijngoed 35 hectare bestrijkt. Flesprijs €9,95 bij www.colaris.nl of via de banner.

Banner Esk_Valley_Banner
vondst-13
. Witte wijnen van de vermentino, een ras dat in Zuid-Frankrijk vaak rolle wordt genoemd, Ver (Small)Ver1 (Small)hebben uiteenlopende gedaanten. Soms zijn ze heel fris en fruitig, dan weer zacht zurig en kruidig. Tot die laatste categorie behoort de La Mora Vermentino 2013, een Toscana van het in Toscane gevestigde huis Cecchi (foto links). Behalve kruiden en specerijen bevat deze fors te koelen wijn ook drupsfruit, vooral van peer. Bij enigszins kruidige visschotels, tortellini en hartige taarten, zoals van courgette met kaas, zal het een aangename tafelgenoot zijn. Ongeveer 130 grotere filialen van Albert Heijn, www.ah.nl bieden ‘m aan voor €5,99.

 vondst-14SM. Prima wijnen met persoonlijkheid, ze komen uit het kleine gebied Saint-Mont waar een van Frankrijks allerbeste, meest dynamische coöperatiegroepSM2 (Small)en, Plaimont, de productie domineert. Van speciaal geselecteerde, ’s ochtends vroeg geplukte druiven komt de rode Duc de Termes Edition Limitée 2011. Je zou hem ‘een kleine Madiran’ kunnen noemen, want zijn belangrijkste variëteit is tannat, dezelfde van de buurstreek Madiran. Pinenc, een ander regionaal ras, en cabernet sauvignon, completeren het geheel. Donkere aroma’s van de tannat bepalen samen met vooral besfruit en specerijen de nog vitale smaak van deze wijn – die als het ware smeekt om voedsel, bijvoorbeeld confit de canard. Prijs €7,99 bij Jumbo, www.jumbosupermarkten.nl.


vondst-15. In het zuidelijke Bourgogne-gemeente Viré namen namen Baptiste en Estelle Philippe tien jaar terug het familiale Verp2 (Small)Domaine de la Verpaille over. Twee jaar later begonnen ze met Verp3 (Small)biologische wijnbouw. Bovendien houden ze ook in hun kelder de wijnen zo natuurlijk mogelijk, door bijvoorbeeld niet te chaptaliseren (toevoegen van suiker aan de most om meer alcohol in de wijn te krijgen). Voorts wordt een lange rijping op het gistingsbezinksel, de lies, toegepast teneinde meer aroma te verkrijgen. Alle elementen samen geven beste Bourgognes. De Domaine de la Verpaille Viré-Clessé 2012 bleek gezien zijn zuivere, sappige smaak – waarin frisheid, fruit en een nootje fraai worden gecombineerd – een prima partner voor gebakken zalm met zeekraal en maïs op de kolf. Prijs €11,81. Ook de duidelijk verwante, ongeveer €1,50 minder kostende Mâcon-Villages Vieilles Vignes 2012 is móói in zijn soort. Een van de importeurs is www.heisterkamp.com, zie ook de banner.

vondst-16Pic3 (Small). Rond de inderdaad puntige Pic Saint Loup, niet ver benoorden Montpellier, worden wijnen gemaakt met een gemiddeld goede tot zeer goede kwaliteit. Ze behoren tot de beste van de hele Languedoc. Een in de eigen regio met goud bekroonde en tóch betaalbare variant is de rode Réserve du Pic 2011. Deze combi van syrah, Pic1 (Small)ter plekke veel aangeplant, en grenache, offreert enige rijpheid, logisch gezien zijn jaar, een enigszins dierlijk aroma, een ondertoon van zowel zwart fruit als bessen, en wat kruidigheid. ‘Bij kruidig vlees’ noteerde ik tot slot, daarbij ook denkend aan dat van de barbecue. Bij Plus, www.wijnenvanplus.nl (zie ook de banner op de startpagina van deze site) staat hij voor €6,79 op het schap.

banner bellingham
vondst-17 
. ’t Is een geweldenaar, de Kendall-Jackson Zinfandel Vintner’s Reserve 2011. Een bundel, pardon bottle spierkracht vervaardigd van wat Californië’s eigen druif mag worden genoemd. Met elementen van Jac1 (Small)pruimedanten, Jac2 (Small)bessen, een framboosje en kruidig hout. De druiven voor deze nog vitale wijn kwamen van relatief koele, ongeïrrigeerde kustwijngaarden, voornamelijk in Mendocino County. Net zo het ontdekken waard is de op vat vergiste Chardonnay Vintner’s Reserve 2012, notig, fruitig en aangenaam fris. Het was met een Chardonnay, zijn eerste wijn, dat stichter Jesse Jackson (drie jaar terug overleden) furore maakte in het begin van de jaren tachtig. Beide wijnen kosten normaal €16,95, maar van 18 september tot 30 oktober tijdelijk €13,95. Zie www.wijnkring.nl.

 vondst-18Ter2 (Small) . Pecorino. ’t Is een naam die je op wijnetiketten steeds vaker ziet verschijnen. We kenden ‘m al van de Italiaanse schapenkaas, maar de enige band die deze witte druif met schapen heeft is Ter5 (Small)dat ze ‘m graag eten. Het ras pecorino groeit vooral in de reliëfrijke, oostelijke gewesten Abruzzo en Marche. Een domein dat er in eerstgenoemde regio mee werkt, is Terra d’Aligi. Dit produceerde de Pecorino 2013: een mondvullende, smakelijk en ook evenwichtige Tierre di Chiesi met aangename zuren, een klein nootje en een aroma van zowel citrusfruit als witte vruchten. Best een leuk alternatief voor Chardonnay. Een fles kost, zolang de voorraad strekt, €6,95 bij www.colaris.nl (meer info op de banner). De restantprijs van €7,50 wordt gevraagd voor de met goud bekroonde rode Montepulciano d’Abruzzo 2011 die o.a. rijp fruit van bessen plus zwarte vruchtjes en wat kruidig hout in zijn vrij stevige smaak heeft.


vondst-19. Als witte Bourgogne vertegenwoordigt de Laforêt van Joseph Drouhin een baken van betrouwbaarheid, al zo’n veertig jaar. Laf2 (Small)Geen wonder, de wijn wordt met veel zorg gecomponeerd voor Véronique Boss, geboren Drouhin. Ze gebruikt druiven uit diverse districten, zelfs uit het noordelijke Chablis en de beroemde Côte d’Or. Bovendien wordt een deel van de wijn in gebruikte vaten gerijpt. Dit allemaal om hem zo attractief mogelijk te maken. De – zowaar met schroefdop gepresenteerde – 2012 komt sappig in de mond, met een ingetogen mix van kruiden, specerijen, citrus en milde vanille. Genieten dus. Adviesprijs €13. Verkoopadressen via www.walravensax.nl of de banner.

 vondst-20 . De grootvader van. Henri Fabre-Luce, wijnbouwer in Zuid-Frankrijk (Domaine da la Gineste), was zo dol op Hom1 (Small)muziek en opera dat hij Camille Saint-Saëns vroeg om voor hem een nieuw werk te componeren. Dat kwam ook, Déjanire. Op 28 augustus 1989 beleefde deze lyrische tragedie in vier akten zijn première. Met dit in gedachten bracht Henri (die zich sterk heefHom3 (Small)t gemaakt om de arena van Béziers te behouden) een speciale Merlot uit, Hommage à Camille Saint-Saëns. Het oogstjaar 2011, dat ook een klein deel op vat gelagerde Cabernet Sauvignon bevat, biedt een gulle, nog vitale, stevige smaak met schakeringen van voornamelijk rijpe bramen en een een zachte kruidigheid. Kortom, ’t is een heerlijke hommage. Losse fles €6,70, bij zes €5,80. Importeur www.okhuysen.nl of zie de banner.

Bannar Pommery_Silver_Banner
VONDST21. NaLoe1 (Small) zijn studie oenologie en diverse stages nam Etienne Loew de 6,5 hectare met druivenstokken Loe2 (Small)over van zijn ouders – en besloot om de oogst daarvan zelf de bereiden en niet meer naar een coöperatie te brengen. Bovendien stapte hij geleidelijk over op organische druiventeelt. Zijn kelder staat in Westhoffen, vrij noordelijk in Alsace, maar zijn wijnpercelen liggen verspreid over vijf gemeenten. Enkele van zijn in eigen land hoog geprezen producten zijn nuLoe3 (Small) ook hier verkrijgbaar. Waaronder de werkelijk droge, loepzuivere Domaine Loew Riesling Muschelkalk 2012, elegant en heel fris,met tegelijk een beetje rijpheid (hint van goût de pétrole) en fris fruit, groen zowel als citroen, en andere citrus. Prijs €13,55. Anderhalve euro meer wordt gevraagd voor Sylvaner Vérité 2012, een ferm geheel van mild fruit, richtig peer en perzik. Een leuke late-middagwijn en behalve bij vis ook lekker bij een quiche of een kippetje. Verkooppunten via www.lesgenereux.nl of zie de banner.

 VONDST22. Ik heb eens met Victoria Benavides door haar eigen wijngaard van 8 hectare gelopen, op een plateau van Toro2 (Small)ongeveer 800 meter hoogte in de Spaanse streek Toro. En nog steeds Toro4 (Small)heb ik op mijn netvlies de buitengewoon stenige, met rolkeien bezaaide grond. Met daarop oude, ongeïrrigeerde stokken van tinta de toro, de tempranillovariant die al zo’n zes eeuwen in de regio groeit. Victoria’s bedrijf heet Elias Mora, naar de man van wie ze de druivenakker kocht (op voorwaarde dat hij daarin de rest van zijn leven zou mogen werken). In haar eigentijdse kelder, bij San Román de Horniga (425 inwoners) maakt de universitair geschoolde Victoria rode wijnen die Toro5 (Small)behoren tot de top van Toro. Mijn huidige favoriet is de Elias Mora Viñas 2011, een vlezige, gespierde maar niet te heftige wijn, enerzijds kruidig, anderzijds flink fruitig (bessen, zwarte vruchten), met beheerste roostertonen, veel sap en een zacht, vief houdend frisje. Adviesprijs €11,95. Nog meer kracht, concentratie, afdronk en zeker ook hout biedt de Elias Mora Gran 2009 die geen zes maanden op vat werd gelegd, zoals eerstgenoemde wijn, maar zeventien. Hiervoor adviseert importeur www.abbemawijn.nl een prijzige prijs van €37,50.


VONDST23. Knisperend fris, vederlicht en tóch heel smakelijk, dat is de Côté 2013 van Domaine du Tariquet. Deze zeer Cot (Small)zomerse, ideale aperitief- en mosselwijn komt uit Côtes de Gascogne Cot2 (Small)en heeft in zijn frisse, slechts 11,5 procent alcohol bevattende smaak flink wat fruit, een combi van grapefruit en passievrucht. Hetgeen te danken is aan de twee gebruikte druivenrassen, chardonnay en sauvignon blanc. De familie Grassa, eigenaresse van voornoemde bezitting, maakt deze wijn al sinds 1995 en weet inmiddels precies hoe de kwaliteit te optimaliseren. Richtprijs €10,49. Welke wijnspeciaalzaken ‘m verkopen kan worden opgevraagd bij [email protected].

 VONDST24Bert1 (Small). Een droge rosé om ontspannen mee te nazomeren? De Domaine de Bertier 2013 Syrah-Grenache dient zich aan. Het is een bleke, roze oranje wijn, frissig en fruitig (sinasdrups, witte vruchten) en eerder elegant dan vermoeiend. Zijn geboortestreek is Côtes de Thongue, bij de Franse zuidkust en een kustmeer. Eigenlijk net zo plezierig is de witte Domaine de Bertier Sauvignon-Viognier 2013, en vieve, met goud gedecoreerde wijn waarin wat grassigheid van de eerste druif gaaf samengaat met het zachter citrus van de tweede. Beide kosten €5,95 per fles bij www.colaris.nl (zie ook de banner).

Banner DIII nieuwe
VONDST25
. Fuz (Small)Uit Mendoza en van organische geteelde druiven komt een keurige compositie, de fuZion Cabernet-Merlot-Bonarda 2013. Bestemd voor liefhebbers van zachtaardige rode wijnen. Dit gezien zijn soepel naar binnen glijdende, tamelijk stevige smaak die zowel een donkere, laurierachtige toets heeft (ongetwijfeld dankzij de merlot) en wat zondoorstoofd zwart fruit. Maker van deze Argentijnse blend is de familie Zuccardi, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Schapprijs €9,99 bij Jumbo, www.jumbosupermarkten.nl.

VONDST26Tor3A (Small). Het Spaanse familiebedrijf Torres is sinds 2012 ook actief in Rías Baixas, het groene deelgebied van Spaanse Galicië en bakermat van de albariñodruif. Dit witte ras wordt inmiddels erkend als aan van ’s werelds beste. Torres doopte de van uitsluitend albariño vervaardigde wijn Pazo das Bruxas. De jaargang 2013 smaakt behoorlijk vol, vrij vlezig zelfs, met milde fruittonen (wit plus citrus), een beetje kruidigheid en een frisse kern. Voor deze sympathieke Albariño zou de winkelprijs waarschijnlijk €12,50 zijn. De importeur heeft echter besloten om ‘m voorlopig alléén aan restaurants te verkopen. Adressen via www.orbwijn.nl.

BANNER_538x100_p3
VONDST27Al (Small)
. In het voetspoor van zijn door o.a. de Consumentenbond geprezen rode huiswijn Rood rond soepel (liter, afkomstig diverse landen van de EG) heeft Aldi een Merlot 2013 in een gewone fles gelanceerd. Het betreft een coöperatiewijn uit Pays d’Oc die budgetvriendelijk werd geprijsd op €3,69. Ook de wijn zelf is vriendelijk, heel soepel dus, niet te licht noch te zwaar, met volop het donkere, laurier- en dropachtige dat de merlotdruif geeft, aangevuld door wat rijp zwart fruit en een snufje kruiden. Keurig, keurig. Website www.aldi.nl.

 VONDST28Caz2 (Small). Een van de grote namen in Roussillon is Domaine Cazes, dat maar liefst 220 hectare bestrijkt – en geheel biodynamisch wordt gecultiveerd. Zelf noemt Emmanuel Cazes zijn rode Le Canon du Maréchal 2013 een plezierwijn. En dat is-ie ook: heerlijk fruitig, jamachtig bijna (zwarte vruchtjes in de voorgrond), met een vleugje dropje, vief, sappig en correct gevuld. Die kwaliteiten zijn enerzijds te danken aan de gebruikte druiven, syrah plus merlot, anderzijds aan verschillende manieren van wijnbereiding die heel precies werden toegepast. Van 18 september tot eind oktober heeft deze plezierwijn een plezierprijs, namelijk €7,25 in plaats van €8,95.

 VONDST29 . BuitOak (Small)engewoon betaalbaar, dat is de Three Oaks Chardonnay.Vervaardigd in Australia, gebotteld in Europa. Een wijn om ontspannen van te genieten, vanwege zijn enigszins notige, enigszins fruitige, niet te zware maar wel voldoende gevulde smaak (mild wit, in de verte wat peer). En ondanks zijn naam werd er géén eikenhout gebruikt. Voor €3,29 wordt hij aangeboden door zowel Dirk van den Broek, www.dirk.nl als Dekamarkt, www.dekamarkt.nl

VONDST30. Je zou ze als een waardevaste valuta kunnen beschouwen binnen de regio Ventoux, de wijnen van Château Pes3 (Small)Pesquié. Bereid sinds 1990 door de familie Chaudière en sindsdien behorend tot de beste van het gebied. Hun druiven groeien aan de zuidzijde van de Mont Ventoux, op een relatief koele 300 meter hoogte. Gemiddeld acht uur per dag worden de stokken beschenen dor de zon, maar ’s avonds zorgt valwind vanaf de Pes1 (Small)berg voor extra afkoeling. De topwijnen van het ruim 70 hectare tellende domein kunnen nogal heftig zijn en veel hout hebben , maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld de Château Pesquié Terrasses blanc 2013, een verkwikkende melange van viognier, roussanne en clairette, met schakeringen van zowel bladgroen als specerijen en fris fruit. De steviger Terrasses rouge 2013, samengesteld uit grenache en syrah, is net zo aantrekkelijk, dankzij frisheid, besfruit en wat kruidigheid. Beide kosten €9,95 bij www.abbemawines.nl.

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C Vondst_31. In 1995, drie jaar nadat de Chileense wijnproducent Eduardo Chadwick (van Errázuriz) en de CaliforSen2 (Small)niër Robert Mondavi elkaar in Chili hadden ontmoet, werd Seña gesticht. Een bedrijf dat van de beste druiven de best mogelijke rode wijnen zou gaan maken, onder leiding vanSen5 (Small) aanvankelijk Roberts zoon Tim. De initiatiefnemers spraken over ‘een alliantie van twee families waarin het wezen van Chili, de grond en onze passie voor wijnen zijn gevat’. Inmiddels is Eduardo nu al tien jaar de enige eigenaar, maar de wijnkwaliteit bleef. De Seña 2010 kan zich meteen met de allerbeste van Bordeaux, zij het dat de uit Aconcagua afkomstige wijn toegankelijker, zachtaardiger smaakt. Met zachte tannines, sowieso veel beschaving, een zachte kruidigheid, mooie milde houttonen en het rijpe fruit van zowel bessen als zwarte vruchten. Het is gewoon een voorrecht om deze wijn te drinken. Met bijna 60 procent is cabernet sauvignon zijn belangrijkste druif, gevolgd door carmenère, merlot, cabernet franc en petit verdot. Zijn prijs ligt hoog, rond de €90, maar dat is nog altijd stukken lager dan een grote Bordeaux. Verkoopinfo via www.walravensax.nl of de banner.

Vondst_32Mos2 (Small)Mos (Small). Als er vers fruit, vruchtenijs/sorbet of druiventaart als dessert verschijnen, dan kies ik vaak als partner een parelende Moscato. Niet alleen vanwege zijn druivige smaak, maar ook vanwege zijn frisheid en bescheiden dosis alcohol. De Pizzolato Moscato Dolce is zo’n wijn, biologisch ook, zeer kenmerkend, aromatisch en met slechts 6,5 procent. Bovendien zit deze Italiaan fraai verpakt in een gecoate fles. Opgepast echter voor de kleurige kurk, want die kan bijna muurvast zitten. Wijnspeciaalzaken verkopen de trefzekere toetjeswijn voor €7,95 door www.ekoplaza.nl.

Extra vondst (Small)  . ‘Interessant’ is zo’n beetje het dodelijkste commentaar – maar welEsk (Small) heel beleefd en moeilijke discussies Esk5voorkomend – dat ik een wijnmaker kan geven over zijn wijnen. Ik heb de term geen enkele keer hoeven te gebruiken naar Gordon Russell. Die even langs kwam in Abcoude om enkele recente wijnen van het door hem geleide Esk Valley te laten proeven. Want wat waren ze heerlijk, zijn creaties uit Hawkes Bay en Marlborough (op North respectievelijk South Island in Nieuw-Zeeland). Sommige soorten zijn (nog) niet te koop, zoals de opwekkende, evenwichtige Riesling 2013 en de karaktervolle, verrukkelijke Verdelho 2013, maar wel beschikbaar is de Esk Valley Sauvignon Blanc 2013. Een bijkans perfect product, levendig, grassig (met ook buxus) en groen fruitiEsk6g tegelijk, aangenaam fris en net iets voller c.q. zachter dan de vorige jaargang. Adviesprijs €13,99, verkoopadressen via [email protected]. Edel is eveneens de Esk Valley Chardonnay 2012, een geurige, nog vitale, bijna mineralige wijn waarin van alles te proeven valt, zoals groen fruit, milde roostertonen, een vleugje vanille – denk aan een hele goede blanke Bourgogne. Richtbedrag €22,50. Ook van de Esk Valley Pinot Noir 2012 à €14,49 heb ik genoten. Afkomstig van een geïsoleerde, 300 meter hoge wijngaard in Marlborough (‘I like places where grapes get just ripe’) en met in zijn soepele, verleidelijk zachte maar toch niet flauwe smaak rijp, bijna mild fruit van bessen en rode vruchtjes in combinatie met beheerste roosteraroma’s (“I like oak barrels but my wines must not taste oaky’). Het was een… interessant bezoek.

 Culinaire combinatie. Deze maand is het Majella Huizing die een van haar favoriete wijn-prijscombinaties beschrijft. Momenteel werkt Majella als category manager wijnen bij Dirck III. Haar liefde voor het vak ‘wijn’ is ontstaan tijdens een studie aan de Hogere Hotelschool, waar ze de opleiding van WSET volbracht en aansluitend een half jaar in Zuid-Afrika ging studeMajren ‘waar de wijnsfeer in Stellenbosch zeker niet aan mij voorbij is gegaan’. Een ruime inkoopervaring deed ze op bij groothandel Makro Nederland, waar ze diverse jaren met plezier werkzaam was op de wijnafdeling. Bovendien heeft Majella haar wijnkennis bijgeschaafd bij het familiebedrijf Kwast Wijnkopers, importeur van merken als Gaja, Champagne Laurent Perrier en Taylor’s Port. Over haar culinaire combinatie schrijft ze het volgende. Blij maak je mij met een mooi gerecht, bereid vanuit een kwaliteitsstukje moeder natuur en een completerend, mooi glas wijn. Ik zie wijn en spijs als een goed huwelijk, waar je met liefde aan moet werken. Deze zomer verbleef ik in Umbrië, Italië, waar ik heerlijke wijnen heb mogen proeven. Zo dronk ik La Piuma Orvieto Classico gepaard met een traditionele salade caprese: buffelmozzarella, sappige en zoetige tomaten, basilicum met een verrukkelijke dressing van balsamico, scheutje olijfolie extra vierge, honing en Italiaanse kruiden. De karaktervolle Orvieto, samengesteld uit zes druivenrassen, heeft een lekkere body en mooie zuren die dit gerecht van pure ingrediënten prima aangaan. Wijn-spijs hoeft van mij niet ingewikkeld te zijn.

 Banner Aaldering 2

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

Gen1 (Small)

GENÈVE VERKEND

. Veel internationaler kan een stad niet zijn; naar schatting bestaat haast de helft van de bijna 195.000 inwoners die Genève Gen2 (Small)telt uit buitenlanders. In de schone straten en op de terrasrijke pleinen hoor je dus vaak andere talen dan het lokale Frans. Dit aspect is vooral te danken aan de 210 international organisaties die in de stad gevestigd zijn. Waaronder de Europese hoofdzetel van de Verenigde Naties en de Vluchtelingenorganisatie, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Wereldraad van Kerken en de Wereldhandelsorganisatie. Ze kwamen naar Zwitserlands Gen16 (Small)tweede stad (na Zürich) in het kielzog van het Rode Kruis dat er anno 1863 werd gesticht door de latere Nobelprijswinnaar Henri Dunant. Dit was toen ’s werelds allereerste internationale organisatie. De vreemdelingen brachten ook welvaart. We zagen veel dure auto’s, veel luxe hotels (Genève is de Zwitserse nummer één qua overnachtingen), een onvoorstelbare aantal horlogewinkels,Gen15 (Small) in de meest restaurants alleen Champagne als bruisende aperitiefwijn (dus zelden de meer betaalbare Prosecco & co) en geen enkele zwerver noch bedelaar. Wel lazen we een waarschuwing in stadsbussen, voor zakkenrollers.Gen7 (Small) Genève is gelegen aan de zuidwestpunt van Europa’s grootste meer, het Lac Léman, bij ons bekend als het Meer van Genève. Deze licht gebogen watermassa beslaat maar liefst 584 vierkante kilometer en wordt onder andere gevoed door de snel stromende Rhône die Genève in twee delen splitst, de rechter- en de linkeroever. In het jaar 52 vernietigde Julius Caesar een brug over deze stroom, om de Helvetiërs tegen te houden. In zijn geschrift noemde de generaal de plaats overigens Genua, maar die naam werd dus verfranst.
Later, in de 16e eeuw, zou Genève de Reformatie adopteren, de stroming die tot doel had de van o.a machtsmisbruik betichte katholieke kerk van binnenuit te hervormen. Genève was namelijk de geboortestad en het belanGen8 (Small)grijkste werkterrein van versoberaar Jehan Cauvin ofwel Johannes Calvijn, grondlegger van het calvinisme. Genève fungeerde toen als het protestantse Rome. Behalve Romeins, een eeuw of vijf, is de plaats bij herhaling Frans geweest (tijdelijk zelfs als hoofdstad van de Bourgogne) en nota bene een onafhankelijke republiek. De aansluiting bij Zwitserland vond plaats in 1814, na het echec van Napoleon in Rusland.
De plaatselijke historie is nog tastbaar in de hoog gelegen oude stad die gemarkeerd wordt door de kathedraal Saint-Pierre (foto’s boven). De voorzijde daarvan doet eerder denken aanGen11 (Small) een tempel dan een kerk, terwijl het interieur van alle pracht en praal werd ontdaan door de 16e-eeuwse hervormers. Alleen in een zijkapel zijn nog fraaie fresco’s van engelen te zien. Dwars door het stadshart loopt de Grand’Rue. Calvijn zou het als een hel hebben beschouwd, vanwege de talrijke galerieën en antiekzaken waar kunst tegen hoge Gen9 (Small) prijzen wordt aangeboden. In het verlengde van de smalle straat tref je het met vlaggen versierde stadhuis aan waar in 1864 de eerste Conventie van Genève werd getekend, door zestien landen. Bezoek ook zeker de binnenplaats met zijn schuine balustraden. Tegenover het hôtel de ville, op het hoogste punt van de stad, ligt het gewelfde, voormalige arsenaal waar men enkele antieke kanonnen heeft opgesteld en waar muurschilderingen de stadshistorie verbeelden. Pakweg honderd meter verderop kan de inwendige mens worden verwend op en rond het voormalige marktplein Place du Bourg-de-Four, waar ongeveer een dozijn restaurants en eetcafés gevestigd zijn. Tot de beste (en ’s avonds drukst beklante) behoren de lager gelegen Café du Bourg de Four Gen12 (Small)en Au Pied de Cochon (foto rechts). Tegen een wal aan de zuidwestzijde van de Gen13 (Small)oude stad werd het opmerkelijke monument Mur des Reformateurs geplaatst. Dit is honderd meter lang, met in het midden vier standbeelden van peinzend starende mannen, waaronder natuurlijk Johannes Calvijn. De beeldengroep staat binnen een park, Promenade des Bastions dat bij zijn entree grote schaakspellen heeft en dat uitkomt op het mooie, Parijsachtige Place de Neuve, plek van de opera en het Musée Rath (tijdelijke, meestal humanistische exposities). De Gen10 (Small)beschaduwde buste van Henri Dunant kijkt erop uit. Van dit plein is het tien à vijftien minuten lopen naar een walhalla voor horlogeliefhebbers,het Musée Patek Philippe. Op twee etages daarvan werden meer dan achtduizend horloges en aanverwante voorwerpen bijeengebracht, waaronder talrijke kunstwerken in miniatuur. Heel wat daarvan werden vervaardigd in opdracht van aristocraten in andere landen, zoals Polen en Rusland. De versieringen, geëmailleerd of gegrafeerd, zijn vaak adembenemend mooi. Op de ontvangstverdieping wordt de apparatuGen19 (Small)ur tentoongesteld waarmee hoogwaardige horloges werden gemaakt. Tevens kun je daar een korte, mooie film bekijken met aan het eind een visuele reis door een Philippe Patek horloge.
Met tram 12 – het openbaar vervoer in Genève is perfect geregeld – rijd je in korte tijd naar de mondaine noordkant van de linkeroever, tussen de oude stad en en het meer. Deze wijk bestaat voornamelijk uit twee lange winkelstraten en een drukke kade. Met daar tussenin het gezellige, altijd drukke Place du Molard (rechts) waarop, bij mooi weer, door honderden Gen24 (Small)mensen wordt geluncht of gedineerd (zie ‘Aanbevolen restaurants’). De Jardin Anglais tussen de kade en de meeroever is een plek die tijdens de stadsfeesten (half juli tot bijna half augustus) drommen mensen trekt die er komen eten, drinken, praten, luisteren (naar live optredens) en gewoon slenteren of luieren, met de mogelijkheid voor een ritje in een reuzenrad dat met tachtigduizend lampjes werd versierd. Naast westelijke entree van het park ligt de veel gefotografeerde bloemenklok, een hommage aan de horlogemakers (foto helemaal onderaan). Uitkijkend over het meer zie Genève’s herkenbaarste attractie, de Jet d’Eau. Dit is een permanent spuitende fontein waarvan het water een hoogte bereikt van 130 à 145 meter. Ongeveer 100 méér dan in 1866 toen dit fontein werd aangelegd. De kracht waarmee het water wordt gespoten is 200 kilometer per uur, ofwel 500 liter per seconde.Gen25a (Small)
Via vijf bruggen, met als grootste de Pont du Mont-Blanc, kan de rechteroever worden bereikt. Waaraan de Quai du Mont-Blanc zijn naam ontleent, wordt duidelijk als je in oostelijke richting kijkt. Want daar, achter voorliggende bergen, rijst de inderdaad witte Mont Blanc omhoog (ruim 4800 meter). Bijna altijd is hij goed te zien, want zware industrie heeft Genève niet en dus ook geen smog. Langs voornoemde kade staan diverse grote, zeer luxe hotels, met als beroemdste Beau-Rivage dat door de overgrootvader van de huidige eigenaren in 1865 werd gebouwd. Allerlei beroemdheden hebben er gelogeerd, koningen, prinsen, filmsterren, componisten en keizerin Sisi – die op 10 september 1898 in Genève door een anarchist werd doodgestoken. In het schitterende, historische atrium (boven), Gen28 (Small)waar honderd jaar oude meubels staan, worden hier en daar memorabilia van deze vorstin geëxposeerd, zoals in een vitrine op de eerste etage. Opzij van Beau-Rivage ligt een parkje met het opvallende Brunswick MonumentGen29 (Small), het uit 1879 daterende mausoleum van de Hertog van Brunswick die niet alleen steenrijk was maar tegelijk knettergek. Voorbeeld voor het overdadig gedecoreerde ontwerp was een vergelijkbaar monument in Verona. Achter de kade, tegen en op heuvels achter het Gare de Cornavin, bevinden zich de botanische tuin (aangelegd in 1902, heeft ook een grote vogelserre) en de internationale wijk. Veel gebouwen daar zijn veredelde blokkendozen, maar je vindt er ook romantische villa’s en paleisachtige structuren. Het aan keramiek gewijde Ariana Museum is dar een voorbeeld van, net als het op een heuvel tronende Internationale Rode Kruis Museum (in het voornmatige Carlton Hotel). Het opvallendste van de geplaatste monumenten is La Chaise Amputée van de plaatselijke kunstenaar Daniel Berset. De enorme houten stoel met zGen30 (Small)ijn ene geamputeerde poot staat op het Place des Nations en is een visueel pleidooi voor het afschaffen van landmijnen.
De Arve, een zijrivier van de Rhône, scheidt het Geneefse stadscentrum van Carouge, een met tram 12 te bereiken laagbouwwijk waar behalve ambachtslieden veel eetgelegenheden en een paar theaters gevestigd zijn. De sfeer is enigszins bohémien – en we hebben er geen enkele horlogezaak gezien. Het kleine Musée de Carouge, achter de kerk, organiseert aardige wisselende exposities, zoals afgelopen zomer een gewijd aan ‘de feestelijke tafel’.
Via de informatieve voordeelsite www.trivago.nl hadden we in Genève, de wijk Eaux-Vives, een prettig, nGen33 (Small)iet al te duur (SWF170 inclusief ontbijt) hotel gevonden, La Cénacle. Dit ligt heel rustig in een park en heeft gratis parkeerplaatsen (rechts). Voorts is het maar drie minuten lopen naar een stadsbushalte – en gaf de vriendelijke staf gratis openbaar vervoerkaartjes voor ons hele verblijf. We hadden wel, toevallig, de beste en grootste kamer (402, de enige met balkon). Nadelen waren er eveneens: geen bar, geen tv, geen minibar, geen computer (wel Wi-Fi), een onhandig ingerichte badkamer, een hele kleine lift en het ingewikkeldste deurslot ooit.
Bij eeGen25 (Small)n bezoek aan Genève behoort een boottocht over het meer. Die hebben we dus gemaakt, door met een raderboot van www.cgn.nl – opstapplaats rechteroever, bij de Pont du Mont-Blanc – heen en weer te varen naar het middeleeuwse Yvoire. Waar we ruim een uur hadden voordat de terugvaart begon. Yvoire met zijn hellende straten is een van Frankrijks mooiste dorpen en won de prijs voor fraaiste village fleuri. Het heeft Gen34 (Small)een gerestaureerd 15e-eeuws kasteel (onder), wallen, versterkte poorten, een barokke kerk en een plantendoolhof, Le Jardin des Cinq Sens. Bovenal vind je er souvenir- en snuisterijenwinkels, galerieën, ijsverkopers en maar liefst 26 restaurants. Ons favoriete, net buiten Gen35 (Small)een stadspoort en met een riant terras, is La Vieille Porte, waar varianten van baarsfilets vakkundig worden bereid en heerlijk samengaan met Crépy of een andere witte wijn uit de Franse Savoie. Onderweg heb je soms uitzicht op wijnhellingen van het kanton Vaud. Die zo mooi zijn dat ze werden geklasseerd als Werelderfgoed. Regelmatig doet de boot nog diverse havenplaatsjes aan, waaronder het sfeerrijke NyonGen40 (Small) dat tweeduizend jaar oud is en wel ‘Zwitserland in het klein’ wordt genoemd. Markant boven de bruinrode daken rijst een wit, 14e-eeuws kasteeltje uit dat in 2006 geheel werd gerenoveerd en waar men in de kelder wijn kunt proeven van de achterliggende druivenhellingen (rechts). Fans van Kuifje kunnen in Nyon enkele plekken ontdekken die voorkomen in De Zaak Zonnebloem, zoals een roze villa, een kade en een fontein. Het plaatselijke toeristenbureau heeft zelfs een meertalige wandelfolder gemaakt, Tintin à Nyon. Die op te halen is via de website www.nyon-tourisme.chGen39 (Small). De stripheld verbleef overigens ook in Genève – en arriveerde daar op hetzelfde vliegveld waar nu KLM de snelle verbinding met Amsterdam verzorgt. Last but not least is er de mogelijkheid om rond Genève op wijnreis te gaan. Gen38 (Small)Het wijngebied, dat de vorm heeft van een notenkraker rond het stad, bestrijkt 1400 hectare waar meer dan negentig producenten een een verrassende variatie aan druivenrassen doen groeien, meer dan twintig in totaal (zie ook het producentprofiel hierna). Met 438 hectare is het stille Satigny zelfs de grootste wijngemeente van heel Zwitserland. Ook dit smakelijke aspect van Genève vraagt om te worden verkend – misschien zelfs in de onderzoekende esprit van Kuifje.

Gen96

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner-LMVH
. Een zeer gerenommeerde producent van de wijnstreek Genève is Bernard Rochet, eigenaar van het domein Les Perrières. Met zijn familie exploiteert hij maar liefst 100 hectare (16 in eigendom, de rest wordt gepacht), wat neerkomt op 7 procent van het regionale totaal. Bernard en diens familie zijn al een paar eeuwen gevestigd in het op een lage heuvel liggende gehucht Peissy, tien kilometer ten noordwesten van de stad Genève.

Profiel breed klein (2)Normaliter wonen in Peissy 120 mensen maar tijdens de oogst, gedurende september en oktober,Per1 (Small) een veelvoud daarvan. Dit ondanks het feit dat meer dan driekwart van de druiven mechanisch wordt geplukt. Opvallend is dat door Les Perrières – op gronden die voornamelijk klei en kalk bevatten, met ook zandsteen en ander gesteente – veertien verschillende druivenrassen worden geteeld, waaronder acht witte. In twee aparte kelders vinifieert oenoloog Sébastien Schwarz de druiven Per2 (Small)niet alleen met zorg, maar tevens met talent. Want keer op keer winnen zijn wijnen medailles op het regionale concours en elders. Zo leverde de streekcompetitie van dit jaar acht gouden plakken op en drie zilveren. Bernard zelf is nog tien jaar actief geweest op Tasmanië, waar hij in 1984 een wijngoed van 17 hectare creëerde, compleet met kelder en restaurant. Na dit van de hand te hebben gedaan verrichte hij elders in Australië, tussen Brisbane en Sydney, nog een studie naar het telen van druivensoorten volgens een geheel nieuwePer7 (Small) techniek. Onderwijl steeds leiding gevend aan zijn Zwitserse bezitting. Voorts nam hij het initiatief tot het Fête de Saint-Martin et du vin nouveau in Pessy dat jaarlijks wordt gevierd, in september. Zijn rode topwijn (er bestaat eveneens een wondermooie witte versie) is Château de Chouilly, afkomstig van een perfect geëxposeerde akker in het buurdorp Chouilly (foto kasteel in stijl Lodewijk XV, niet in eigendom). Dit schaarse product (slechts tweeduizend flessen per kleur) werd in 2012 samengesteld uit 60 procent merlot en de rePer3a (Small)st cabernet sauvignon. Via donkere aroma’s is eerstgenoemde druif markant aanwezig, samen met kruidige roosteraroma’s, maar besfruit en zwarte vruchten proef je eveneens, net als zijdeachtige tannines. Flesprijs ter plekke SWF30. In het ruime, rechthoekige ontvangstlokaal (rechtsboven) heb ik nog een dozijn andere wijnen geproefd – en wat smaakten ze lekker. Enkele favorieten waren de dimensie notigheid en fruit biedende, houtloze Chardonnay de Pessy 2013, de naar perzik, mango en abrikoos geurende, vriendelijk frisse Viognier de Genève 2013, de relatief zPer4 (Small)achte, rood fruitige Rosé de Gamay de Pessy 2013 en de rode Gamaret de Genève 2013. Hè, Gamaret? Nooit van gehoord. Geen wonder. Het is een variëteit die bijna alleen in Zwitserland groeit, op 403 hectare, waarvan 120 binnen Genève. En die ook in Zwitserland werd ontwikkeld, door blauwe gamay te kruisen met witte reichensteiner, uit Duitsland. Vreemd genoeg ontstond dankzij het witte element geen lichtere variant van gamay, maar juist een die wijnen geeft met meer kleur, meer structuur en meer tannine. Bovendien kreeg de wijn meer merlotachtige aroma’s dan rood fruitige à la Beaujolais. De gewone Gamaret van Les Perrières (zonder hout, er bestaat ook een vatgelagerde rode, alsmede een vrij volle rosé) biedt flink veel kleur, een stevige 13,5 procent alcohol, wat zwart fruit, een vleugje katjesdrop, samen met laurier, en een aangename sappigheid – een beste begeleider van rundvlees, lamsvlees en harde kaas. Diverse wijnen van Les Perrières, oudere oogstjaren vooral, worden hier te lande gevoerd door www.anderewereldwijnen.nl.


. Het blauwgrijze tot bruinroze druivenras pinot gris is waarschijnlijk een mutatie van de blauwe Bourgondische pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd hij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije, waar men hem de PG1naam szürkebarat gaf, ofwel ‘grijze monnik’DRUIF-4 (2)Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. Een coöperatie in Trentino is daarvan zelfs de grootste producent ter wereld. Omdat de vruchten van deze variëteit van nature flink wat suiker hebben en relatief weinig zuren, teelt men hem bij voorkeur in tamelijk koele streken. Vanwege de kans op rotting door najaarsregens neigen nogal wat producenten ernaar om vroeg te plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met enigszins neutrale wijnen als resultaat. Veel Pinot Grigio uit Italië voldoet aan dit profiel. In de Franse Alsace PG3daarentegen probeert men vaak zo laat mogelijk te oogsten. Vandaar dat de Pinot Gris uit dat gebied meestal een milde tot zoete smaak heeft, en flink wat kracht. Pinot Gris die wel droog is en toch ook karakter heeft, is in de Elzas eveneens te vinden, net als in Oregon en bij bepaalde Duitse, Italiaanse en veel Oostenrijkse producenten. De wereldwijde aanplant benadert de 40.000 hectare, en is stijgend.
Soorten Pinot Gris
Een ster geeft aan waar de gemiddelde kwaliteit goed tot zeer goed is: Argentinië, Australië*, Chili*, Duitsland (waaronder verrukkelijke droge Grauburgunders/Grauer Burgunders; vooral die uit Baden zijn het ontdekken waard)*, Frankrijk (Pinot Gris uit de Elzas, foto’s boven, geldt als een soortwereldnorm, in het Loire-dal maakt men van pinot gris een kostelijke Reuilly rosé, elders in de vallei heet de druif malvoisie, en in de Bourgogne pinot beurot)*, HoPG9ngarije, Italië (Pinot Grigio van niveau komt uit Alto Adige/Südtirol, Collio en Collio Orientale del Friuli – uit het noordoosten dus)*, Luxemburg, Nieuw-Zeeland*, Oostenrijk (de opwekkendste soorten levert Steiermark)*, Roemenië, Verenigde Staten (het is een specialiteit van de Willamette Valley in Oregon, foto links)*, ZwitserlanPG2d.
Pinot Gris c.q. Pinot Grigio smaakt lekker bij
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN – bisque van kreeft, clam chowder, risotto met zeefruit.
VIS –dim sum, gerookte forel, heilbot,makreel, zalm en paling, rogvleugel, Thaise visgerechten, tonijn, tonijntartaar,zeeduivel, zeewolf, zwaardvis.
GROENTE aardappelsalade, artisjokken met vinaigrette, avocado met vinaigrette, crudités/rauwkost, fris aangemaakte salades, groene asperges, vichyssoise (koude soep van aardappel, groente en prei).
GEVOGELTE – eend (tamme), eenden- of ganzenlever (droge, halfzoete of zoete wijn, zoals bepaalde soorten Pinot Gris uit Alsace),fazant, kalkoen, kip, piepkuiken,Thaise schotels.
VLEES – carpaccio, kalfsvlees, konijn(tam), varkensvlees.
PASTA – lasagne, pasta carbonara, pasta met roomsaus, pizza met vis ,ravioli, tortellini.

 
NOS
VINOSTALGIE (29)
Sinds 1886 verbindt de naar koning Lodewijk I genoemde, markante tweelaagsbrug die de stad Oporto over de Douro verbindt met Vila Nova de Gaia, waar alle grote Port-producenten hun rijpingskelders ofwel ‘lodges’ hebben. De brug werd gebouwd door een Fransman die een jaar of tien met Gustave Eiffel heeft samengewerkt, wat aan de constructie duidelijk is te zien.

 

. Een van de aantrekkelijkste  Nederlandse wijntijdschriften is voor mij Perswijn, vanwege de zeer gevarieerde, zeer deskundig artikelen en reportages, de imponerende hoeveelheid proefnotities, de vaak kritische columns en de talrijke foto’s. Ermee kennismaken kan voordelig, via een proefabonnement (drie nummers voor €17,50). Ga hiervoor naar www.perswijn.nl (tabblad Abonnement).smakelijk-lezen-v1 (Small)Een ander, veel jonger wijnmagazine dat ik graag lees en bekijk, is WineLife, gezien zijn altijd rijke, ongelooflijk gevarieerde  inhoud, luchtige toonzetting en aantrekkelijke vormgeving. Een proefabonnement (drie nummers voor €15) is te bestellen via www.winelifemagazine.nl (tabblad Abonneer). Een ander, reeds lang bestaand wijntijdschrift is Proefschrift, dat in de loop van 2013 inhoudelijk steeds interessanter werd en vooral bestemd is voor ‘gevorderden’ en professionals. Zes nummers kosten €50 en als je de Proefkrant erbij wilt ontvangen, betaal je €10 meer. Zie www.proefschrift.nl (tabblad Abonnement).

Etiket september

In dit huis van wijnbouwer Mayer, am Pfarrplatz in Heiligenstadt bij Wenen, woonde Ludwig van Beethoven in de zomer van 1817. Omdat hier thermale bronnen waren, hoopte hij dat zijn doofheid zou verminderen, maar helaas. Hij werkte hier aan zijn beroemde 9e symfonie die hij in 1824 voltooide. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, [email protected], de verzamelaar uit wiens wondermooie collectie dit etiket afkomstig is.