HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – MAART 2015

In deze nieuwe editie doe ik verslag van een Caraïbisch wijnavontuur op Curaçao, met ook een restauranttip voor dat zonnige eiland, en stel een spectaculair jong wijndomein voor in Nieuw-Zeeland. Voorts zijn er weer wijnvondsten, meer dan dertig, al proevend met zorg geselecteerd. Ze komen uit Argentinië, Chili, Duitsland, diverse regio’s van Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Roemenië, Spanje, Uruguay, Zuid-Afrika – en zijn dus goed voor een hoogst plezierige, zintuiglijke wereldreis. Bon voyage!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner Cono_Sur_SV_KLM_Banner

vondst van de maand (Small) (2) SP5 (Small). Ik ontdekte ‘m tijdens een strandlunch op Curaçao, in het riante resort Baoase (zie’ Aanbevolen restaurants’), de gelukkig goed gekoelde Spätburgunder 2012 van de Shelter Winery. Die zijn Engelse naam dankt aan halfronde bunkers (en een dito nieuwe hal) van een voormalig Canadees vliegveld in de Duitse wijnstreek Baden. Eigenaren Hans-Bert Espe eSp2 (Small)n Silke Wolf bewerken hun 4,5 hectare biodynamisch, houden het rendement laag en filteren niet. Dankzij deze en allerlei andere details is een kostelijke, medium rode wijn ontstaan, levendig en fris, met schakeringen van bessen, rode vruchtjes, wat kruidig hout en een vleugje aardsheid: héérlijk bij o.a. coq au vin, kalfsvlees, varkenshaas of gewoon een gebakken biefstuk. Bij www.degoudenton.nl kost een fles €15,60. En ook thuis zou je ‘m best mogen koelen.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

vondst-1 (Small). Alleen al omdat de lente in de lucht zit verdient de Pink GlassPG2 (Small)es Organic Grenache 2014 uit España een aanbeveling. Want is het een lekkere wijn, vrij fris maar niet zuur, zuiver en aangenaam fruitig, je proeft iets van perzik, sinaasappel, peer en rode vruchtendrups. Bovendien is zijn presentatie spraakmakend, dankzij ‘etiketten’ in de vorm van drie verschillende gekleurde zonnebrillen (bedacht door een Pools ontwerpbureau, ingeschakeld door producent Derrick Neleman). Als enige druif werd de garnacha gebruikt, in dit geval van een ongeveer 800 meter hoge wijngaard in La Mancha. De adviesprijs bedraagt €7,50. Verkoop en verkooppunten via www.neleman.org.

vondst-2 (Small)Ron (Small). Je zou ‘m een kleine Pomerol kunnen noemen, Ronan by Clinet 2012, want hij smaakt eerder enigszins romig dan stug of streng. Terwijl hij bovendien gemaakt werd van de in  Pomerol dominerende druif merlot – en dan ook nog door de equipe van een gereputeerd domein daar, Château Clinet. Voorts wordt deze vrij vieve, momenteel al zeer genietbare Bordeaux getypeerd door een aroma waarin donkere, laurierachtig tonen gezelschap hebben rijp zwart fruit en een beheerste, milde houttoets. Net als de twee vorige jaargangen vormt ook de 2012 een feestje voor de zintuigen. Prijs €9,95 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

 

Banner Bellingham HD

vondst-3 (Small). Oostelijk van de Spaanse Hoogvlakte ligt de wijnstreek Almansa, waar al decennia één Al1 (Small)bedrijf met kop en schouders boven de andere uitsteekt: het nu honderdjarige Bodegas Piqueras. Deze familiefirma, gevestigd in de kasteelstad Almansa (links), bezit zelf een kleine 200 hectare wijngaarden en heeft nog eens zo’n 500 onder contract. Van zowel Spaanse als Franse druivenrassen stelde Al3 (Small)men de gave Glorieta Crianza 2011 samen, een verwarmende, stevige, soepele wijn met zowel fruitige (zwarte vruchten, rijpe bessen) als donkere en milde, vanilleachtige tonen. Deze laatste zijn te danken aan zes maanden rust in fusten van Amerikaans eikenhout (dat van nature veel vanille bevat). De variëteiten waren de lokaal veel aangeplante monastrell, gecompleteerd door tempranillo en cabernet sauvignon. Prettig tevens is de prijs, €6,60. De wijn wordt verkocht door www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 vondst-4 (Small)Yv5 (Small) . Een van de grote namen in het noordelijk Rhône-dal is Yves Cuilleron wiens 59 hectare met druivenstokken verdeeld zijn over diverse herkomstbenamingen, inclusief Condrieu. Die witte wijn, afkomstig van uitsluitend viognier, pleegt kostbaar te zijn, maar Yves maakt van elders groeiende viognierdruiven een minder prijzige wijn die veel op zijn grote voorbeeld lijkt. Namelijk de Viognier Les VYv4 (Small)ignes d’à Côté 2012, een voor de helft op fust gerijpte Vin de France. Het hout daarin is heel beheerst zodat het milde citrusfruit, de zachte zuren en de specerijen van deze vrij volle wijn nog goed waarneembaar zijn. Fles €16,95 (ongeveer de helft van een Condrieu). Een rode topper, een van de beste uit Crozes-Hermitage en vervaardigd van zeer rijpe syrahdruiven, draagt de naam Les Deux Terrasses 2012. Deze combineert in zijn smaak een verleidelijke fruitigheid met beschaafde, kruidige houttonen. Hiervoor wordt €34,75 gerekend. Ga naar de winkels of de website van www.winesupply.nl.

 TORRES_logo_blanco
vondst-5 (Small) . Primair fris fruit van voornamelijk bessen, daarop trakteert de eveneens licht kruidige San2 (Small) Sandogal No 2 Tempranillo 2013, een aangename, soepele, breed bruikbare rode wijn uit La Mancha. Vervaardigd bovendien van organisch geteelde druiven. Het bedrijf achter deze wijn is een modern geoutilleerde coöperatie, Bodegas Zagarrón. Deze zetelt sinds 1948 in het centraal gelegen wijndorp Mota del Cuervo dat bekend is om zijn witte windmolens. Voor €6,99 wordt de Tempranillo aangeboden door www.wijnoutlet.nl, zie ook de banner .

 vondst-6 (Small)Lor (Small). In Parijs werd hij met goud bekroond, de stevige Bordeaux Supérieur 2011 van Château du Lort. De wijn van dit 17e-eeuwse domein, dat al ruim dertig jaar eigendom is van de familie Castel, smaakt inmiddels behoorlijk rijp en vooral naar merlot. Want die druif is met 65 procent de meest geplante in de 21 hectare tellende wijngaard. Donkere, drop- en laurierachtige schakeringen zijn derhalve dominant, samen met wat zwart fruit, een besje en een kruidje. Vooral bij stoofschotels is deze Lord, pardon Lort, een goede tafelgenoot. Prijs €6,99 bij Dirck III, www.dirckiii, zie tevens de banner.

 

vondst-7 (Small)Un1 (Small) . Het historisch rijke wijnbedrijf Undurraga beschikt in Chili over maar liefst 1800 hectare met druivenstokken, verspreid over diverse valleien. Behalve premiumwijnen brengt het ook buitengewoon betaalbare soorten voort, zoals de Undurraga Cabernet Sauvignon 2013 die door Albert Heijn, www.ah.nl, op €3,69 werd geprijsd. Deze uit de Valle Central afkomstige, met schroefsluiting gebottelde creatie smaakt sappig en vief, niet heel vol maar wel redelijk stevig. We proeven een besje, wat cassis bovendien, een braampje en een in de verte wat laurier. De maker van deze gewoon lekkere wijn is Patricio Lucero (foto) die ook in Spanje en Californië ervaring opdeed.

 vondst-8 (Small)Mist1 (Small). Sauvignon Blanc is een specialiteit van Misty Cove in het Nieuw-Zeelandse gebied  Marlborough, maar zeker niet de enige. Van de 165 hectare in bezit en onder contract werd ook de Misty Cove Signature Chardonnay 2013 gecreëerd, een charmante, in nieuwe Franse vaten vergiste en gerijpte wijn met fraaie schakeringen van toastachtig hout, frisse zuren en sappig fruit (o.a. van perzik en peer). De kwaliteit doet niet onder voor menig blanke Bourgogne. Adviesprijs €19,45. Waar hij te koop is kan worden opgevraagd bij www.dgswijn.nl.

 

banner Jean Arnaud
vondst-9 (Small) . De Britse professor Roger Corder heeft onderzocht waarom mannen en vrouwen op Sar2 (Small)Sardinië dikwijls ouder worden dan honderd – en ontdekte dat dit te danken is aan bepaalde regionale rode wijnen. Waaronder de naar zijn druif genoemde Cannonau di Sardegna. De blauwe cannonau bevat van nature veel procyanidins die, als effectieve antioxidanten, vet creërende stoffen ontwapenen en de binnenwand van bloedvaten beschermen. Maar niet alleen daarom is Sar4 (Small)de wijn daarvan het ontdekken, zoniet drinken waard: hij kan ook echt lekker smaken. Vooral bij kruidige vleesgerechten, hartige worsten en pittige kazen. Ik heb er diverse geproefd van www.thewinetraveller.nl, een bedrijfje gespecialiseerd in Sardijnse wijnen. Een van mijn favorieten de Vigna di Isalle 2013. Net als de andere soorten had ook deze veel alcohol, 14,5 procent, maar die kreeg vrolijk tegenspel van bijna jammig rood fruit (en kruidige, donkere tonen, plus een beetje hout, zodat geheel een gaaf evenwicht vertoonde. De op €9,75 geprijsde wijn komt van de coöperatie Cantina Dorgali. Deze is gevestigd aan de westkant van het eiland, in Sard4 (Small)Dorgali (links), op 10 kilometer van de helderblauwe zee. Behalve wijn wordt er in dit dorp ook schapenkaas gemaakt – en naar verluidt wonen er véél honderdplusjarigen. Ook geslaagd, alsmede heel natuurlijk omdat er geen sulfiet werd toegevoegd, smaakt de Bardia 2013, een Cannonau van het Isola dei Nuraghi, afkomstig van dezelfde coöperatie. In deze stevige, vlezige, soepele wijn proef je geen hout, maar wel kruidigheid, donkere tonen en een gulle dosis fris fruit van rode vruchten (aardbeien, frambozen) plus zwarte. Wat kan ‘gezond’ toch lekker zijn. Prijs €11,75.

 

Banner Noordman

vondst-10 (Small). Het licht van Limoux zit fraai gevangen in de Odyssée 2013 van Château Rives-Blanques.RB2 (Small) Een domein dat eigendom is van de Nederlander Jan Panman en diens vrouw Caryl. Hun wijngaard telt 22 hectare die integer worden bewerkt, en hij ligt op ongeveer 350 meter hoogte. Net als een blanke Bourgogne werd de Odyssée, een pure Chardonnay, op vat vergist en gelagerd. Hetgeen de volop aanwezig milde roostertonen verklaart. Mild frisse citrus en in de verte een partje peer vormen samen het aanwezige fruit – en maken deze Limoux zeer uitnodigend. De webprijs bedraagt €11,75, bij www.colaris.nl, zie tevens de banner.

 vondst-11 (Small) . De naam Marc Kreydenweiss associeerde ik decennia alleen met Alsace, Krey2 (Small)waar deze gedreven producent karaktervolle wijnen maakte en pionierswerk verrichte met duurzame druiventeelt. Om diverse redenen echter is Marc naar Zuid-Frankrijk verhuisd, waar hij in de regio Costières de Nîmes een nieuw wijndomein van 16 hectare begon. Dat geheel biodynamisch wordt bewerkt. Voor zijn Perrières 2012, een wijn met 13,8 procent alcohol, gebruikte Marc (rechts) carignan, syrah, grenache en mourvèdre. Het is een beschaafd kruidige, wat vanille en zondoorstoofd zwart fruit biedende, mondvullende wijn, net zo vriendelijk als zijn maker. Een van de aanbieders is www.heisterkamp.com die €15 rekent.


banner_Riesling

vondst-12 (Small). Bloemetjes, specerijen, zachte zuren, perzik, peer en andere mild fruit proef je samen met Ver5 (Small)een hint van hout in de ferme, vrij volle Vento Vermentino 2013 uit Toscane. Elementen die hem vooral geschikt maken als partner voor kalkoen en kip. Bakermat van deze wijn – die gebotteld werd met een glazen stopper – is het uiterste zuidwesten van Toscane, het dicht bij zee liggende domein Terre di Talamo (onderdeel van een groep met ook bezittingen elders in het gewest). Tot en met 19 maart kost een fles geen €15,50 maar €13,95. Zie www.wijnkring.nl.

 vondst-13 (Small)Sepp3. Zo’n 70 kilometer westelijk van Wenen werd het Weingut Sepp Moser in 1987 overgenomen voor Nikolaus Moser. Die een nieuwe pershuis bouwde en vervolgens stapsgewijs zijn 51 hectare biodynamisch begon te bewerken. Ze liggen zowel rond het mooie hoofdgebouw met zijn atrium (onder) als bij de Neusiedlersee. Nikolaus heeft het graag over ‘vreugdewijnen’ – en inderdaad, Sep2vreugde geven ze. Dat geldt zeker voor de Sepp Moser Grüner Veltliner von den Terrassen 2013 uit Kremstal waarin wit en citrusfruit vreugdevol samengegaan met een pepertje en andere hartigheid, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 12 procent. Prijs €12,50. Iets voller, frisser, complexer en mineraliger smaakt de Sepp Moser Grüner Veltliner Gelbling 2013 waarvoor drie euro meer wordt gevraagd. Voor verkoopadressen zie www.lesgenereux.nl of de banner.

 

Baner B&G_Jumbo_Banner

vondst-14 (Small)Ci1 (Small) . Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, vormt de geboortegrond van de Ciello Rosso 2014. Het zeer grafisch label onthult dat als enige druif nero d’avola (overigens organisch gecultiveerd) werd verwerkt. En wel zodanig dat een makkelijk drinkbare, soepele wijn ontstond, niet heel uitgesproken, met bescheiden nuances van fruit (bes plus zwart), laurier en kruidigheid en een zachte fristoon. De wijn komt uit de kelders van het domein Rallo, dat op westelijk Sicilië en een eilandje erbij 80 hectare aan wijngrond bezit. Deze easy does it Siciliana kost €5,95 bij www.degoudenton.nl.

 vondst-15 (Small)Roem4 (Small). In Roemenië, aan de zuidzijde van de Karpaten, ligt het grote wijngebied Dealu Mare. Het is daar dat Aurelia Visinescu miljoenen investeerde in haar eigen wijnbedrijf, dat behalve over een eigentijds toegeruste kelder ook over 70 hectare wijngrond beschikt. De eerste wijnen verschenen in 2010 op de markt. Aurelia (onder) ontving een universitaire scholing tot Roem3 (Small)oenoloog, heeft een ongelooflijke ervaring met wijn maken en won bij herhaling medailles met haar creaties. Enkele daarvan, heel betaalbaar, zijn sinds kort in Nederland beschikbaar. Te weten de notige, mild fruitige en plezierig frisse Nomad Chardonnay 2013 à €5,99 en de Signum Syrah & Merlot 2013 à €6,99, een lekkere doordrinker met nuances van zwart fruit, laurier, vanille en een vleugje toastachtig hout. Het is de syrah die in deze sappige, soepele wijn domineert, met 70 procent. Verkoopinfo via www.wijnoutlet.nl of de banner.

 Banner Coilaris-Duijker-2014-10

vondst-16 (Small). Kracht kan hem niet worden ontzegd, de rode Perelada Cigonyes 2013, een wijn uit Per2 (Small)Empordà, zeg maar de Costa Brava. Deze kracht is grotendeels te danken aan garnacha, in het Catalaans garnatxa gedoopt, die met 90 procent present is. De rest bestaat uit syrah, ook zo’n zonnedruif. Het zijn vooral kruiden die de smaak van deze ietwat milde wijn bepalen, met ook een snufje specerijen, een trosje fris besfruit en voorzichtig wat hout. Fles €9,80 bij www.noordmanwijn.nl, zie ook de banner. Het ‘Cigonyes’ verwijst naar ooievaars die sinds 1995 door producent Perelada bewust worden beschermd. In het park bij het prachtige kasteel (tevens een luxueus resort met casino en golfbaan) van de plaats Perelada hebben zich inmiddels dertig paren gevestigd.

 vondst-17 (Small)BG (Small). Een generatie geleden zou het ondenkbaar zijn geweest dat een lang gevestigd  Bordeaux-huis (‘depuis 1725’) wijnen zou aanbieden uit andere Franse streken, maar tegenwoordig is dat buitengewoon gebruikelijk. Zo voert Barton & Guestier momenteel een frivole Rosé Passeport 2014 uit Côtes de Provence. Het is een inviterende wijn, gezien zijn drupsfruit (rood en wit), enigszins milde karakter en zacht frisse zuren. Prijs €7,99 bij www.jumbosupermarkten.nl.

 

 Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst-18 (Small). Bij het fameuze Château Chenonceau (zonder x aan het eind) ligt het dorp Chenonceaux (met x), Chen1 (Small)waarnaar een van Frankrijks jongste herkomstbenamingen werd genoemd: Touraine  Chenonceaux. De allereerste jaargang daarvan was 2011. Hoewel het gebied 27 gemeenten telt op beide oevers van de Cher, werden in dat beginjaar slechts 17 hectare gebruikt voor witte wijnen en 19 voor rode. Niet veel dus. Een typereChen2 (Small)nde variant van alleen sauvignon blanc is de 2013 van Domaine de la Renaudie 2011. Gebotteld op een speciale fles. In de geur en frisse smaak van deze zijn behalve buxus en grassigheid ook groene en zelfs in bescheiden mate tropische fruitsoorten te ontdekken, vandaar dat pietsje passievrucht. Deze wijn is net wat voller en fruitiger dan de knisperende frisse, lenteachtige Domaine de la Renaudie Sauvignon 2014, een Touraine. Voor eerstgenoemde wijn wordt €10,50 gerekend, voor nummer twee €8,25. Door www.colaris.nl, zie de banner.

 vondst-19 (Small)Men3 (Small). Na de imitatie lakcapsule verwijderd te hebben, vloeit en witte wijn in het glas die zo ongeveer het midden houdt tussen Sauvignon Blanc en een Chardonnay. Enerzijds pittig fris en heel, héél licht plantaardig, anderzijdSan4s vrij ferm, met notigheid en mild citrusfruit. Zijn druif? Dat is de verdejo. Zijn bakermat? Tierra de Castillo y León. En hij heet Nosso Verdejo Natural 3013. Het zijn drie telgen – Marco, Alejandra en Richard (van links naar rechts op de foto) – van de familie Sanz,  een  klinkende naam in Rueda, die samen het domein Menade stichtten. Dit heeft momenteel 160 hectare in productie, waarvan 120 met verdejo – en alles wordt organisch geteeld. Opmerkelijk is voorts dat geplukte trossen met koolzuursneeuw worden bedekt om ze tegen oxidatie te beschermen. Verkoopinfo via www.coenecoop.com, adviesprijs €14,95.

 Banner Quevedo

vondst-20 (Small). Gewoon lekker, betere gezegd héél lekker, is de Pouilly Fuissé 2013 van Domaine Cordier Père & Fils. Dat gevestigd is in het Bourgogne-plaatsje Fuissé zelf (onder). Het wordt geleid door PF1 (Small)Christophe Cordier die in totaal 30 hectare bewerkt, verdeeld over een honderdtal verschillende percelen. Vandaar dat hij ongeveer twee dozijn verschillende wijnen produceert. Zijn generieke dorpswijn smaakt notig, zeer sappig bovendien en zacht fris, met een botertje en een ondertoon van wit plus citrusfruit. Een perfecte partner voor o.a. gebakken zalm en lekkerbekjes, om maar te zwijgen van zeetong. Reken op €21,50 bij www.winesupply.nl.

 VONDST21 (Small)Stein1 (Small). ‘Ik begon jong, maar dat is goed, zo kreeg ik veel ervaring.’ Aan het woord is Stephen Steinmetz die anno 1999 op zeventienjarige leeftijd het wijngoed Günther Steinmetz overnam van zijn vader, nadat deze een hartaanval had gekregen. Het in Brauneberg (foto) gevestigde domein, gebied Mosel, telt 9 hectare (95 procent sterk hellStein2 (Small)end, voor 80 procent met riesling beplant) en brengt enkele wondermooie wijnen voort. De beste herinneringen bewaar ik aan de Steinmetz Wintringer Ohligsberg ‘GW’ van de kleine oogst 2013. Dit gezien zijn florale bouquet en zijn levendige, elegante, heel licht gekruide smaak waarin wit en citrusfruit harmonisch verkeert met enerzijds frisse zuren en anderzijds een klein zoetje – heel kenmerkend voor een mooie Moezel. Fles €20,95 bij www.winterbergwijnen.nl.

 

Banner Famille_Castel_AH_Banner 

VONDST22 (Small) . Het lijkt wel maatwerk, zoniet een maatwijn voor Oranjefeesten en -verenigingen, Koningsdag, Or (Small)supporters van het Nederlands elftal, het Olympisch team en dat soort zaken, de wijnlijn Heeren van Oranje Nassau. Zijn herkomst is Zuid-Afrika, het Coastal Region, zijn maker Villiers de Villiers in Paarl. Een van de eerste wijnen hier gelanceerd is de Merlot 2014, volop voorzien van donkere aroma’s als laurierdrop en leer. Daarnaast zijn in de redelijk volle smaak frisheid, sap en een besje present. Adviesprijs €5,99,adressen via [email protected].

 VONDST23 (Small). Uit La Mancha is een duvels lekkere doordrinker verschenen, de Siglo XX 2014. Sig2 (Small)Gecomponeerd uit tempranillo, syrah en merlot door de modern toegeruste coöperatie Cristo de la Vega – en da’s een hele, hele grote, met ongeveer 1200 leden die samen plusminus 14.000 hectare met druivenstokken bezitten. Hun verse rode wijn glijdt naar binnen, smaakt fruitig (drups van rood plus zwart), is licht kruidig met wat laurier en is niet heel intens noch te licht. Fris geserveerd geeft hij het meeste genoegen. Fles €6,25 bij www.winesupply.nl.

 Banner najaar 2014 okhuysen

VONDST24 (Small) . Verkwikkende voorjaarswijnen zijn de specialiteit van Domaine Chiroulet in het groene gebied Chi2 (Small)Côtes de Gascogne. Waar Philippe Fezas plusminus 35 hectare bezit. Zijn beste witte wijn, Domaine Chiroulet Terres Blanches, stelde hij samen uit gros manseng en sauvignon blanc. Groen fruit en frisse citrus bepalen het aroma, terwijl florale tonen, buxus en een klein kruidje wat extra dimensie verschaffen. Geen wonder dat deze wijn zeer hoog scoorde, tweede plaats, op een regionaal concours. Fles €8,45. Lichter (slechts 11,5 procent alcohol) met vieve zuren, wat plantaardigheid en fris fruit (richting grapefruit) smaakt de Esprit Gascon, een aardige aperitiefwijn op basis van colombard en sauvignon blanc. Deze kost €6,40. Importeur is www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 VONDST25 (Small)Carm (Small). Carmenère, we zijn er dol op. Dit Chileense alternatief voor Merlot heeft een gemiddeld goede kwaliteit, stelt dus zelden teleur, past prima bij veel vleesgerechten, inclusief spareribs, sudderlapjes en lasagne, en heeft een aroma dat tegelijk muntig en donker is, met wat zwart en be fruit. De met schroefdop in Nederland gebottelde Casa José Carillo Carmenère 2013 komt uit Central Valley en kost €5,99 bij www.wijnoutlet.nl. zie ook de banner.


Banner Jos_beeres_banner

VONDST26 (Small) . Het prachtige, zeer bezoekwaardige Kaapse wijngoed Saronsberg kijkt uit op de gelijknamige berg in Sar6 (Small)de streek Tulbach en bottelde zijn eerste wijnen elf jaar geleden. Van ongeveer 50 hectare – nog geen tiende van het totale oppervlak – wordt een groot gamma wijnen gemaakt, waaronder de Provenance Rooi 2011. Hiervoor gebruikte men vijf Bordeaux-variëteiten, met in de hoofdrollen cabernet sauvignon en merlot. Het is een gespierd, rijp fruitig geheel geworden, met ook wat donkere aroma’s, heel geschikt voor stoofschotels en stamppotten op koude dagen, of bij een braai in de zomerzon. Prijs €13,50 bij www.colaris.nl of ga naar de banner.

 VONDST27 (Small). Een ruim 51 hectare tellend Australisch domein dat niet alleen veel bezoekers Wir1 (Small)trekt (het ligt in McLaren Vale, niet ver van Adelaide), maar ook een grote groep trouwe afnemers heeft, is Wirra Wirra. Anno 1972 werd dit opnieuw tot leven gebracht – en de eerste wijn noemde de toenmalige eigenaar naar Church BlockWir2 (Small), een perceel met oude stokken. Die wijn bestaat nog steeds en is een blend van bijna de helft cabernet sauvignon met 35 procent shiraz en de rest merlot. Zijn achttien maanden durende opvoeding vond plaats in zowel Franse als Amerikaanse vaten (70/30), wat verklaart waarom roostertonen aanwezig zijn in geur en smaak. Voor het overige is het een charmante, zachte, bijna fluwelige wijn met voornamelijk zwart zonfruit, een frisje en flinke dosis alcohol (overigens wel mooi in harmonie met de rest). Fles €17,50 bij www.degoudenton.nl.

 Banner_SalenteinAlgemeen

VONDST28 (Small). Over de oogst van vorig jaar praat Andreas Klumpp liever niet. Want vanwege de slechte weersomstandigheden ging 30 procent van alle druiven op hKL2 (Small)et 25 hectare tellende, in Baden KL1 (Small)gesitueerde wijngoed verloren. Maar eerder jaargangen presenteert hij met plezier. Zoals de Klumpp Weissburgunder 2013, een van zanderige kalkgrond afkomstige creatie, elegant, fris en fruitig (mild wit plus citrus) en voorzien van een mespuntje kruiden. Net als alle Klumpp wijnen werden ook hiervoor de druiven organisch gecultiveerd. Fles €14,65. De Hand in Hand Grauburgunder 2013 is voller en wat milder van aard, maar toch ook met frisheid (‘die heeft Grauburgunder nodig’) en een milde fruitigheid, aangevuld door een zacht kruidige, bescheiden houttoets. Voor deze aantrekkelijke wijn wordt €16,75 gevraagd, door www.heisterkamp.com.

 VONDST29 (Small)Pat3 (Small). Patriarche Père & Fils is w=een lang gevestigde naam in de Bourgogne. Het huis – dat in zijn kilometerslange kelders te Beaune jaarlijks zo’n vijftigduizend bezoekers ontvangt – dateert uit 1780, maar al een decennium of zes verPat6 (Small)werkt het eveneens druiven uit Zuid-Frankrijk. Deze dragen tegenwoordig de overkoepelende herkomstbenaming Vin de France en zijn sympathiek van zowel karakter als prijs, namelijk €4,99. Als prettig tafelgezelschap kan de Patriarche Merlot 2013 worden beschouwd: soepel, zacht, met een blaadje laurier en wat mild zwart fruit. De sappige Patriarche Sauvignon 2013 smaakt ook aangenaam, vanwege zijn frisse kern, vriendelijke fruit (groen plus citrus) en een hintje grassigheid. Coop is de verkoper, zie tevens www.coop.nl/topvancoop.

 

Banner Wijnoutlet

VONDST30 (Small). Kwaliteit en duurzaamheid zijn elementen die het Argentijnse familiebedrijf Zuccardi, waar Sebastian Zuccardi (foto) de wijnmaker is, groot hebben gemaakt. Zu1 (Small)Tegenwoordig bezit het ook grond in de Valle de Uco, waar de stenige wijngaarden op 1000 tot 1100 meter hoogte liggen – en hoogwaardige wijnen geven. De musculaire, mondvullende Zuccardi Q Malbec 2012 bijvoorbeeld met zijn donkere, deels dierlijke aroma, rijpe zwarte fruit (vijgen, bramen, pruimen) en zacht kruidige hout. Of de notige, mild fruitige, ook een vleugje vanille biedende Zuccardi Q Chardonnay 2013, beide gebotteld op een zware fles. En beide momenteel alleen verkrijgbaar bij de groothandel Makro, www.makro.nl, waar je €14,50 per fles betaalt.

Vondst_31 (Small)Ur3 (Small). Ik weet zeker dat in een wijngezelschap, na het roepen van ‘marselan’, de meeste blikken glazig zouden zijn en nauwelijks van herkenning. Want de blauwe druif met die naam geniet een geringe bekendheid. Het is een kruising van cabernet sauvignon met grenache die vooral in Zuid-Frankrijk staat aangeplant – en best leuke wijnen kan geven. Zijn huidige aanplant omUr6 (Small)vat zo’n 2500 hectare. En zie, zowaar, de variëteit groeit inmiddels ook in…Uruguay, binnen het departement Canelones. Wijnmaker en rugbyspeler Santiago Deigas (rechts) van het familiebedrijf Juanicó heeft een Marselan 2013 gelanceerd met het in Amerika populaire merk Pueblo Sol. Het donkere, bijna lederachtige aroma van deze zeer sappig, tevens vlezige wijn doet denken aan dat van een merlot, maar een cabernetachtige frisheid zorgt voor plezierig tegenspel. Denk eens aan spareribs, en je hebt een goede, verrassende begeleider. Voor doorgaans €9,95 per fles staat hij bij wijnspeciaalzaken, adressen via www.dgswijn.nl.

 

Ban ner nieuwe castellane jpg (2)
Extra vondst (Small). Met 5300 hectare wijngaarden in bezit of onder lange-termijncontract is Campo Viejo een Camp5 (Small)grote speler binnen de Rioja. Wat nog geaccentueerd wordt door het imposante aantal rijpingsvaten, zo’n zeventigduizend. Ondanks dit volumineuze hebben de wijnen een gemiddeld goede tot zeer goede kwaliteit – een betere zelfs dan ooit tevoren. Een van de drie wijnmakers, Roberto Vicente, kwam met de nodige proefflessen naar Abcoude om dat te demonstreren. De sprong voorwaarts, zo vertelde de internationaal geschoolde Riojaan (1982), Camp1 (Small)kwam eigenlijk in 2001, toen een geheel nieuwe, hypermoderne, volgens duurzame principes ontworpen kelder gereed kwam. Men begon tegelijk intensief te experimenteren en koos voor een minder traditionele stijl wijn: met minder vanille, minder oud hout (bijna een derde van de barricas wordt jaarlijks vernieuwd), meer fruit, meer frisheid en niet te veel alcohol. Bovendien werd de veel verkopende Crianza vervangen door een Tempranillo die slechts vier maanden fustlagering onderging – en inmiddels de nummer één rode variëteitswijn is in Engeland. De jaargang 2013 doet begrijpen waarom. De wijn smaakt vlezig maar niet te zwaar, met een flinke dosis sappig besfruit, eCamp8 (Small)en levendige frisheid, een beetje vanille en een subtiel kruidige omlijsting van eikenhout. Ook zijn prijs is aantrekkelijk, €6,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl. Nog wat meer dimensie biedt de rijpere maar nog volstrekt vitale, intensere Reserva 2009. We noteren bessen, zwarte vruchten, wat gedroogd fruit en notigheid tegen een achtergrond van zowel vanille als zacht kruidig hout. Grotere AH-filialen verkopen ‘m voor €9,99. Dat Viejo van Campo zou best vervangen mogen worden door Joven.

 

Banner-LMVH3

 

Culinaire combinatie (Small)

 . Op het virtuele podium-van-de-goede-smaak neemt deze maand Ronny Bergsma plaats om zijn favoriete wijn-spijscombinatie te onthullen. Als zestienjarige kreeg hij een weekendbaantje in de wijnhandel van de heer Smit te Vorden. “Ik volgde de opleiding LTS Consumptief, ‘LTS bakken en braden’ noemden ze dat toen”, vertelt Ronny lachend over zijn eerste schreden in de wijnwereld. Een jaar later verruilde hij de zaak in Vorden voor een wijnhandel in Zutphen. “Zeventien was ik toen ik voor het eerst mee mocht naar een  blindproeverij. MRonny1 (Small)et verbazing luisterde ik naar de wijnbeschrijvingen van de overige deelnemers. Vruchten in de wijn, gras. Ik had geen idee waar het over ging.” Veel jaren, opleidingen en omzwervingen later kon Bergsma een wijnwinkel annex wijnhandel overnemen in Haaksbergen. En terwijl inloggen op de computer in die tijd nog zo’n vijf minuten duurde, wist Ronny het eind vorige eeuw zeker: internet, dat is de toekomst van de consumentenmarkt. “Ik had een van de eerste online wijnwinkels in Nederland. Software voor dergelijke winkels bestond nog niet, die hebben we zelf ontwikkeld.” De fysieke wijnwinkel/wijnhandel werd van de hand gedaan, en de kinderkamer in het woonhuis van Ronny en zijn echtgenote Odiel kreeg in 1997 een nieuwe bestemming. “Daar stond de wieg van Wijnoutlet.nl. Dozen vol wijn, opgestapeld in een kleine kamer.” De wijnhandel verhuisde al snel naar een magazijn van veertig vierkante meter en na nog enkele verhuizingen, beschikt Wijnoutlet.nl tegenwoordig over een magazijn van 1500 vierkante meter waar gemiddeld zo’n 175.000 flessen wijn zijn opgeslagen. Eind vorig jaar zag Ronny zijn naam staan op de vierde plaats in Wine Life’s topvijftig van de meest invloedrijke mensen in de Nederlandse wijnwereld. Hoe hij op de lijst verzeild raakte, is voor de wijnhandelaar gissen. “Waarschijnlijk omdat we op onlinegebiRonny2 (Small)ed toonaangevend zijn. Ik ben al jaren bezig met de internetverkoop van wijn aan particulieren. Vijf, zes jaar geleden is daar de verkoop via een groot aantal samenwerkingen bijgekomen.” De wijnen worden door Wijnoutlet.nl zelf geïmporteerd. “En dat houdt de prijs laag”, vertelt Ronny, die samen met Odiel wijnhandelaren in heel Europa bezoekt. “Onze laatste wijnreis was ook de meest bijzondere. We brachten een bezoek aan Bodega D Luis R in het Baskische Alavesa, binnen de Rioja. Om een uur of elf ’s morgens werden we in een werkhok ergens in de kelder gestopt. En daar kwam moeder Rodriguez van 72 jaar met een schort voor en de meest fantastische gerechten in haar handen. Van coquilles, foie gras en bloedworst tot lamskotelet gegrild boven oude wijnstokken. Wars van alle luxe hebben we daar genoten van het lekkers uit eigen kelder en van eigen land. Eerlijke en pure gerechten, gecombineerd met rode Rioja’s. Een gedenkwaardige culinaire belevenis. Want zoals bij zo veel zaken het geval is, geldt ook voor wijn en spijs dat het de beleving is die telt.”

 

Banner Hubrecht Saint Clair

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw (Small)

CC1 (Small)

 CARAÏBISCH
CRUISEAVONTUUR

. ’t Is maar heel even wennen, het verblijf in een wereld waar niets hoeft en veel kan – terwijl je bovendien op alle mogelijke manieren prettig wordt verwend: een cruise met de Holland America Line, www.hollandamerica.com. Na de gebruikelijke formaliteiten van inchecken en CC2 (Small)de verplichte sloepenrol beginnen we ontspannen aan een nieuwe vaartocht op de Noordam, een van de grotere schepen. De bestemming bestaat uit een snoer van Caraïbische eilanden, waaronder drie van de voormalige Nederlandse Antillen. ’s Nachts wordt er altijd gevaren en overdag soms ook. Het aantal passagiers bedraagt 1902, het aantal bemanningsleden 810. Sleutelposities van de staf worden ingenomen door CC2A (Small) Nederlanders, te weten kapitein Robert Jan Kan, hotelmanager Ron Bontenbal en eerste stuurman Michael van der Pluim. Dagelijks worden aan boord talrijke activiteiten georganiseerd, van wijnproeverijen tot computercursussen, van toeristische lezingen tot trivia CC3A (Small)competities, van stretchsessies tot bridgedrives en van kookdemonstraties tot gezondheidsseminars. Maar niets is verplicht. Luieren en lezen kan op allerlei dekken en plekken, en in de grote bibliotheek kun je tevens terecht voor internet. KCC3 (Small)offie, thee en bepaalde sappen zijn de hele dag beschikbaar – en eten kun je in overvloed. Het ruime zelfbedieningsrestaurant Lido biedt vanaf het ontbijt een enorm scala aan schotels, en in de twee verdiepingen tellende hoofdeetzaal kun je drie maal daags terecht voor een groot keuzemenu. Een maaltijd op hoger niveau kan worden genoten de Pinnacle Grill (lunch$10, diner $29) en Italiaanse specialiteiten brengt het Canaletto restaurant ($10). Voorts is er volop entertainment. Vrijwel elke dag kun je een filmpje pikken, en haast elkeCC4 (Small) avond wordt in het eigen theater een professionele show opgevoerd. De optredens van de Noordam Singers & Dancers (links) waren van wereldniveau, en hetzelfde gold voor de komiek Lee Bayless, de humoristische goochelaar Fred Moore en  Scotty Cavanaugh, wereldkampioen jongleren. Na afscheid genomen te hebben van de strand- en havenplaats Fort Lauderdale (zie de reisreportage in het maandmagazine november 2014) wordt dag twee grotendeels doorgebracht voor Half Moon Cay, een koraaleiland dat deel uitmaakt van de Bahama’s en dat eigendom is van de Holland America Line. Het biedt voornamelijk strandvertier – voor wie dat wil. Een etmaal later, om precies twaalf uur ’s middags, wordt afgemeerd bij de pier van GranCC10 (Small)d Turk, een van de ruim veertig eilanden die samen de Britse kroonkolonie Turks & Caicos vormen. Op het Guanahami strand van Grand Turk zette Columbus voor het eerst voet aan land in de Nieuwe Wereld. Bijna vijf eeuwen later landde astronaut John Glenn hier voor de kust, na als eerste Amerikaan rond de aarde te hebben gezweefd. Bij het eiland ligt het op drie na grootsteCC9 (Small) koraalrif – dat beduidend mooier is dan het winkelcentrum bij het cruiseterminal. Alleen de grote zwembaden daar en het blanke strand met uitzicht op de azuurblauwe zee ogen aantrekkelijk én uitnodigend. Per toerbus of taxi is het noordelijker gesitueerde Cockburn Town te bereiken, een lang gerekt stadje met drie musea, waaronder het Salt Museum. Vanaf de 17e eeuw is zoutwinningCC12 (Small) hier een belangrijke bron van inkomsten geweest, mogelijk gemaakt door slaven. Gezien zijn strategische ligging is Grand Turk eveneens verblijf- zoniet schuilplaats geweest van beruchte zeerovers als Calico Jack, ontwerper van de zwarte vlag met doodskop. Andere bezoekers, nog steeds, zijn de Atlantische bultruggen. Deze walvissen migreren door het ruim 35 kilometer Columbus Channel en kunnen daar worden gadegeslagen.
Een nacht verder komt de Dominicaanse Republiek inCC7 (Small) zicht, met zijn lage bergen en intens groene, dichte bebossing. De Noordam gaat voor anker in de baai voor Sanamá, waarna cruisegangers per tender naar een kleine pier worden getransporteerd. Een folkloristische groepje (foto helemaal onderaan) heet de bezoekers dansend en zingend welkom – en brengt in herinnering dat de merengue hier ontstond. Daarna is het tien minuten lopen naar de gelijknamige stad. Of nog sneller met een met een bromfietstaxi ($2 per persoon). Het enige architectonisch interessante gebouw ter plaatse is de witte kerk Santa Barbara die gedemonteerd uit Engeland werd verscheept. Het onderste deel van de voorgevel bestaat uit grote deuren die CC8 (Small)meestal wijd open staan in de hoop wat verkoelende zeewind in de het godshuis te vangen. Pal tegenover de kerk staan de stalletjes van een permanente ambachtsmarkt. De meeste snuisterijen zijn inwisselbaar met talloze andere uit het Caraïbisch gebied, maar we zagen wel enkelen aardige – en buitengewoon betaalbare – schilderijen van een Franse sprekende kunstenaar die een prachtige Franse naam draagt: Ben-Ami Jolicoeur (links). Voor het overige moet deze republiek, die grenst aan Haïti, het vooral hebben van zijn natuur. En net als bij Grand Turk zijn ook hier walvissen te zien, duizenden zelfs, tussen januari en maart. In de baai waar ons schip ligt brengen hun jongen ter wereld, of beter gezegd ter zee.
CC14 (Small)Het water bij de pier van Kralendijk (links) op Bonaire is zo helder dat je allerlei tropische vissen ziet zwemmen. We hadden er eigenlijk graag een duik in genomen, liefst van een van de talrijke idyllische stranden. Temeer daar het, begin februari, 28 graden Celsius is. Niet voor niets ook geldt Bonaire als een van de topbestemmingen voor duiken en snorkelen, met maar liefst 65 officiële locaties daarvoor. Onze ochtend wordt echter doorgebracht in Kralendijk zelf dat een korte, levendige winkelstraat heeft waarvan de entree gevormd wordt door, alweer, een kunstnijverheidsmarkt met ook een tentje waar Indonesische bemanningsleden staand gerecCC13 (Small)hten van thuis kunnen genieten. Even buiten het centrum, aan de kade, staat het compacte Fort Oranje dat bijna twee eeuwen terug werd gebouwd en tegenwoordige fungeert als klein museum (rechts). Het leukste souvenir vinden we in de vorm van kristallig zout, op Bonaire zelf gewonnen. Ooit waren de lokale zoutmijnen berucht vanwege daar door eerst Spanjaarden en later Hollanders te werk gesteld slaven. Voor de handel in slaven was Bonaire eveneens berucht; hier en daar staan nog hutten die aan deze deprimerende tijd doen denken.
CC15 (Small)Curaçao kenden we al vanwege Willemstad met o.m. zijn langzaam zwaaiende pontonbrug (de grootste ter wereld), zijn gezellige havenkade met kleurrijke panden en uitnodigende terrassen, zijn intieme maritieme museum, zijn prachtige, uit 1732 daterende synagoge (de langs functioCC16 (Small)nerende van het westelijk halfrond, links) en zijn fruit- en groentemarkt. Bovendien bevinden zich er enkele droomresorts waar je heel lekker kunt eten (zie de rubriek ‘Aanbevolen restaurants’). Nieuw echter is dat niet ver buiten de stad, bij het vliegveld en de grotten van Hato, op minder dan een kilometer van zee, vorige maand een wijndomein werd geopend, het eerste en enige van CC52 (Small)Curaçao en de hele Caraïbische regio. Waarmee het eiland ook een wijnbestemming werd. De eigenaren zijn Roelof en Ilse Visscher die eerder in Overijssel het wijndomein Hof van Twente stichtten en een grote wijnmakerij. Ze werden op het idee gebracht door een ex-KLMer die in Twente regelmatig druivenplantjes kocht. Waarna Roelof (foto) een bedrijfsplan schreef – en CC51 (Small)besloot alleen door te gaan nadat de initiator ziek werd. Op dertig plekken liet hij bodemonderzoek verrichten, waarna uiteindelijk gekozen werd voor het deels pachten van een ooit 1400 hectare tellende, totaal verwaarloosde en overwoekerde plantage. De grond daar bleek te bestaan uit zware klei (“ruik hem eens, riep Roelof nadat hij een CC50 (Small)handvol had opgepakt) en men trof er ook twee bronnen aan die dagelijks een overvloed aan natuurlijk, zuiver water geven (“minstens tachtig kuub per dag”). Met hulp van Duitse druivendeskundigen die elders in de tropen ervaring met wijnbouw hadden opgedaan, werd een vijftiental druivenrassen geselecteerd om mee te experimenteren. Al snel bleek dat enkele het beduidend beter deden dan andere, met voorop tempranillo. Deze groeit op Curaçao zeer vigoreus, direct gevolgd door chenin blanc. Ook colombard en syrah blijken er goed te gedijen – en met drie van deze variëteiten werden vorig voorjaar drieduizend stokken geplant. De colombard was uitverkocht en komt nog na. Het doel is om eerst te groeien naar 2 hectare en in de verre toekomst naar 20. Voorts werd voor de Curaçao Winery een herenhuis geheel opgeknapt. Sinds vorige maand fungeert dit als ontvangstcentrum voor proeverijen en groepslunches op de veranda. Individuele bezoekers kunnen er genieten van niet alleen wijnen (voorlopig alleen uit Twente en uit andere tropische regio’s) en hartige hapjes, maar ook een rondleiding krijgen met proeverij en er zelfs CC55 (Small)logeren in een van de vier bed & breakfast kamers. De dagelijkse leiding is in handen van dochter Hermien Visscher en haar levensgezel Mark Oldeman. All in the family dus, zij het Roelof wel in gesprek is met een investeerder, voor financiële steun. Want plannen zijn er volop. Niet alleen voor het uitbreiden van de wijngaard, ten dele op andere locaties waar ook water beschikbaar is, maar tevens voor het bouwen van een wijnkelder, het aanleggen van een park en het renoveren van de historische begraafplaats daar en nog veel meer. De eerste fase van aanplant is inmiddels een zeer leerzame gebleken. De relatief korte dagen geven wat minder zonlicht, wat voor sommige druivensoorten een probleem vormt. Anderzijds zouden de natuurlijke CC56 (Small)omstandigheden in principe drie oogsten per jaar mogelijk maken (‘maar we beperken het waarschijnlijk tot twee’). Voorts moeten jonge stokken tegen leguanen worden beschermd, vandaar het blauwe plastic. Later dit jaar zal de eerste, kleine oogst van in elk geval tempranillo worden binnengehaald. We zijn benieuwd. Als er goede wijn op bijvoorbeeld Malta en Santorini kan worden gemaakt, waarom dan niet hier? Hoe dan ook wordt er momenteel op Curaçao wijngeschiedenis geschreven. Wat we overigens ontdekten dankzij Evert Groot, van de ter plekke zeer gereputeerde Wijnkoperij De Gouden Ton (winkelcentrum Willemstad).
CC65 (Small) De laatste halte van de Noordam, waarna nog twee volle dagen op zee zullen volgen, is Oranjestad op Aruba (links). In deze plaats met zijn kleurige, soms taartachtige gebouwen is weinig te beleven. Tenzij je graag vertoeft in winkels waar juwelen, horloges, dure tassen en souvenirs worden verkocht, of graag langs sCC30 (Small)talletjes schuifelt met kleurrijke kledij en dito snuisterijen. Een excursie boeken, al dan niet via het schip, is de enige manier om de werkelijke schoonheid van dit eiland te ervaren. In de eerste plaats naar het uitgestrekte Arikok National Wildlife Park met zijn woeste, bijna onaardse landschap van grillige basaltrotsformaties, zijn cactussen en de door wind gebogen dividivibomen. Het zonnige eiland trekt ook veel toeristen vanwege zijn blanke stranden en azuurblauwe water, waarlangs meer dan 25 resorts werden gebouwd. En in de haven kun je een tochtje maken met een kleine onderzeeër.
CC66 (Small)Terug in Fort Lauderdale (boven) hadden we nog een hele ochtend voordat onze Delta vlucht vertrok, dus maakten we daar nog een stadsexcursie die werd afgesloten met een anderhalf uur durende, zonnige vaartocht door ‘het Venetië van Amerika’. Het was een leuk tripje, een passende finale van een heerlijke cruise – die ons zelfs een wijnavontuur deed beleven.

CC80 (Small)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner_Alliance
. Hij is weer eens in Nederland, Terry E. Peabody Sr., zij nu niet om apparatuur aan DAF te verkopen, maar om zijn eigen wijndomein voor te stellen, Craggy Range. Op allerlei manieren heeft de multimiljonair – voor de crisis zelfs miljardair – zijn fortuin vergaard. Zoals met zware machines, en door in Australië, waar hij woont (Brisbane), het grootste bedrijf voor afvalverwerking te beginnen.

Profiel hoog (Small)Zijn zakelijke bCrag (Small)esognes doen hem véél reizen, hij schat zo’n 330.000 kilometer per jaar, wat hij doet met zijn eigen, vijftig miljoen dollar kostende Falcon 7X Jet. Het is vooral op verzoek van zijn vrouw en dochter dat de op Guam geboren, van origine Amerikaanse ondernemer ook wijnproducent werd. Na op alle mogelijk plekken te hebben gekeken, kwam hij tot de conclusie dat “economisch gezien Nieuw-Zeeland de enige haalbare optie was”. Daar werd dus grond gekocht. “Ik betaaldCrag12 (Small)e ruim 10.000 Nieuw-Zeelandse dollars per acre, terwijl de huidige waarde rond de 200.000 dollar ligt”.  De eerste stokken werden in 1996 geplant. Als belangrijkste locatie, op advies van de druivendeskundige Steve Smith, de enige viticulturist die ook Master of Wine is, koos men voor Craggy Range het naderhand beroemd geworden, met keien bezaaide district Gimblett Gravels (rechts) in Hawke’s Bay op NorCrag9 (Small)th Island. Dat lukte met moeite, wat betonfabrikanten waren daar grootgrondbezitters en wilden gesteente gaan winnen. Uiteindelijk wist Terry zo’n 100 hectare in het gebied te verwerven, van de 800 in totaal, wat hem de grootste wijngaardeigenaar ter plekke maakt. Voorts werden 96 hectare toegevoegd in Martinborough (foto), verdeeld over twee percelen, en als enige op South Island, nog eens 15 hectare in Marlborough. De kelder verrees in Hawkes Bay, compleet met en superieur restaurant en vijfsterren cottages. “Bovendien is het maar twintig minuten naar een golfbaan en vind je er een van ’s werelds beste beken om op forel te vissen.” De eerste wijnen, allemaal van handgeplukte druiven en genoemd naar hun wijngaard, verschenen in 1999 – en werden alom geprezen. Crag10 (Small)Ze hebben ook een eigen persoonlijkheid, een eigen stijl. De Te Muna Road Vineyard Sauvignon Blanc 2013 uit Martinborough heeft dus niet het sterk grassige dat veel Nieuw-Zeelandse soortgenoten kenmerkt, maar geurt en smaakt uitgesproken fruitig (“net alsof je onder een nectarineboom staat”), terwijl de correct gevulde wijn tegelijk heel fris is en zeer sappig, met verrassend genoeg, ook een hint van hout. We proeven tevens wat passievrucht en alleen in verte een beetje plantaardigheid. Boeiend én lekker. Adviesprijs €15,85, verkooppunten via www.orbwijn.nl. De Kidnappers Vineyard Chardonnay 2012 uit Hawke’s Bay combineert de frisheid van een zeebries met een subtiele mineraliteit, milde roosteraroma’s en fris fruit – ik moest sterk denken aan superieure Chablis. Hiervoor wordt €18,75 gevraagd. Van de in Nieuw-Zeeland veel gecultiveerde pinot noir worden eveneens wijnen gemaakt. Waaronder de Te Muna Road Vineyard Pinot Noir 2012 (“36 Crag5 (Small)hectare met veertig percelen en zeven verschillende klonen”). Het is een zacht kruidige, zuivere wijn met rijp rood fruit, iets van katjesdrop en een lichte aardsheid, een echte eetwijn, à €28,85. Speciaal voor zijn rode topwijn Sophia, een Gimblett Gravels blend van vier Bordeaux-variëteiten, met merlot in de meerderheid, liet Terry een aparte, ronde kelder bouwen. Waar deze melange 19 maanden in vaten, een kwart nieuwe, verblijft. De jaargang 2011 is een complexe creatie waarvan de nuances bestaan uit o.m. rijpe cassis en ander fruit, zowel van bessen als zwarte vruchten, laurier, zacht kruidig, licht rokerig hout en een vitaliserende frisheid. Het is een prachtig product, gebotteld op een zeer zware fles en bijna €50 kostend. Alles in aanmerking nemend is het geen wonder dat het grote Amerikaanse tijdschrift Wine Enthousiast het jonge Craggy Range heeft uitgeroepen en tot ‘Nieuwe Wereld winery van het jaar’.

 

 

NOS  VINOSTALGIE (34)
Deze ingekleurde prentbriefkaart, verzonden in 1909, toont Chinon, een middeleeuws dorp aan de voet van het kasteel waar Jeanne d’Arc in 1429 Karel VIII overreedde om zich te laten kronen. Bij wijnliefhebbers is de naam Chinon vooral bekend om zijn rode wijn die binnen het Loire-gebied waarschijnlijk de fijnste expressie vormt van cabernet franc. Al met al is het begrijpelijk dat Rabelais schreef:”Chinon, Chinon, kleine stad, grote naam.”

 

Banner-Aaldering-21
. Hoewel de chenin blanc afkomstig is uit Anjou, groeit er van dit ras beduidend meer elders, vooral in Zuid-Afrika (wereldwijd de nummer één, met zo’n 18.000 hectare) en Californië. Chenin1 (Small)Dit heeft te maken met zijn vroege knopvorming en zijn vrij late bloei, facetten die hem kwetsbaar maken voor respectievelijk voorjaarsvorst en najaarsregens. Van geen andere witte druif worden zulke uiteenlopende wijnen vervaardigd. Ze kunnen kwalitatief variëren van simpel tot subliem, en qua stijl van droog tot weelderig zoet.

DRUIF-4 (Small)Bovendien kan chenin blanc gebruikt worden voor parelende, mousserende en versterkte wijnen. Het is de kameleon van de witte druivenrassen. Chenin6 (Small)Een Zuid-Afrikaans synoniem voor chenin blanc is steen. Generaties lang heeft men zelfs gedacht dat steen een andere druif was; pas in 1965 werd ontdekt dat chenin blanc en steen een en dezelfde variëteit zijn.
Soorten Chenin Blanc
Een gemiddeld goede tot zeer goede kwaliteit wordt aangegevenChenin4 (Small) met een ster: Argentinië, Australië, Frankrijk (in het Loire-dal maakt men er opmerkelijke droge wijnen van, als Montlouis, Saumur, Savennières en Vouvray, tekening rechts), alsmede fris rijke zoete, waaronder Bonnezeaux, Coteaux du Layon en Quarts de Chaume)*, Verenigde Staten (de beste komen uit Alexander Valley en Dry Creek Valley in Californië), Zuid-Afrika (heeft ’s werelds grootste aanplant; de druif heette daar voorheen vaak ook steen)*.
Chenin Blanc smaakt lekker bij
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN - garnalen, (gekookte) mosselen
Chenin5 (Small)VIS - fish & chips, haringsalade, kabeljauw, lekkerbekjes, schelvis, schol, snoek, vissticks, zalm met zuringsaus, zoetwatervis.
PASTA’S – pizza met vis, tortellini.
GROENTE - artisjokken met vinaigrette, champignonsalade, rauwkost, quiche lorraine, salades, tomatensalade, uientaart.
KAAS - Edammer (jonge), Franse geitenkaas, kaasfondue.

 

banner ecoshower_538x100

‘…In Vino Vrolijkheid is een genot om te lezen.’ Zo schreef Charlotte van Zummeren op haar website www.winebusiness.nl, in een uitvoerige bespreking van mijn nieuwste boek. Andere strofen uit deze recensie zijn de volgende. ‘Een alleskenner met roots in de reclame, er is niets of niemand in de wijnwereld die Duijker niet kent en dat wordt met humor beschreven in het boekje. Vooral de beschrijvingen van collega-wijnkenners – inclusief de auteur zelf – die volledig de mist in gaan bij blindproeverijen zijn hilarisch. Duijker was de eerste wijnschrijver in Nederland en inmiddels is een hele generatie wijnjournalisten met hem opgegroeid.

smakelijk-lezen-v1 (Small)Bij het lezen van In Vino Vrolijkheid kan iedere professional niets anders overkomen dan respect voor de jarenlange ervaring van Duijker in een toen nog donker Nederlands wijnniemandsland. Het zijn 32 korte stukjes of columns van gebeurtenissen, ontmoetingen en vooral lunches – gelardeerd met grote hoeveelheden wijn – met de groten der wijnwereld, variërend van Eric de Rothschild, Claude Ricard, Wina Born, Miguel Torres tot Robert Parker en Michael Broadbent. Duijker raadt aan de stukjes ‘te nippen’ net als bij een goed glas wijn. Dat is mij in ieder geval – net zoals het nippen bij sommige wijnen – niet gelukt, ik heb in het boek in twee keer uitgelezen.’IVV1 (Small)
. In het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf werd de bundel (en zijn auteur) door Willem Kool uitgebreid beschreven, met strofen als ‘Zijn laatste boekje is met veel humor geschreven.’
.
Ook de website www.lekkertafelen.nl besteedde aardige aandacht aan mijn 116e werkje. Marja van Beek eindigde haar impressie met deze woorden. ‘Kortom, een aanrader voor de herfst, een mooi cadeautje voor in de schoen of onder de boom!’
. Collega Gert Crum twitterde: ‘In de bus naar Beaune nieuwste boek van @HubrechtDuijker gelezen. Leuke anekdotes. Luchtig en vermakelijk.’
. En www.wijngekken.nl concludeerde: ‘Een boekje waar je vrolijk van wordt.’
. De grote wijnvrouw Joke Holster schreef op Facebook:’Leest zo heerlijk weg! Een echte aanrader!’. Een andere lieve lezeres berichtte:’Ik geniet heel erg van je boekje en heb het aan veel van mijn bridgevrienden cadeau gedaan.’. Het tijdschrift WineLife tenslotte schrijft in het december/januarinummer:’Een vrolijk en leerzaam kijkje achter de schermen! Want van die titel is geen woord gelogen: met een glimlach lees je over zijn avonturen in de wondere wijnwereld van de afgelopen 45 jaar.’
In Vino Vrolijkheid, paperback met 144 pagina’s en 25.000 woorden. Tweede druk Uitgever Aerial Media Company. Gedrukte versie een tientje, E-book €4,99.

 EtiketSan Marino is met 61 vierkante kilometer en 30.000 inwoners de kleinste republiek in de Raad van Europa, maar het land behoort niet bij EEG, terwijl men er wel met euro’s kan betalen. Het werd in 301 gesticht door de heilige Marinus. De voornaamste landbouwproducten zijn wijn en kaas, maar nog bekender is San Marino van de grote series postzegels die het ieder jaar uitbrengt. Er bestaat zelfs een serie van tien postzegels met wijnetiketten van beroemde Italiaanse wijnen. Aldus Bert Wentzel, [email protected], uit wiens fenomenale verzameling dit etiket afkomstig is.