HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – JULI 2014

Het was prettig puffen geblazen om vorige maand, bij soms zomerse temperaturen, zorgvuldig de lekkerste wijnen te selecteren voor zomerse genoegens. Liefst voor zonnige prijzen. Gezien het aantal vondsten, zo’n veertig in totaal, mag de missie geslaagd worden genoemd. Al lezend zul je diverse soorten koel te schenken Pinot Noir ontdekken, uiteenlopende rosés en een flinke variatie droge witte wijnen. Wat te drinken bij ambachtelijke worst, dat onthult een nieuwe culinaire combinatie, de druif sauvignon blanc wordt geprofileerd, net als een wijnproducent uit Navarra – en ik neem je mee naar de onbekende, maar in meerdere opzichten verbazende Amerikaanse staat Idaho. Waar lekkere wijnen te vinden zijn, veel natuurschoon, een levendige hoofdstad en herinneringen aan zowel Anne Frank als Ernest Hemingway.

Ida_99

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner Wijnoutlet
vondst van de maand (Small)WK (Small)
. Geen witte wijn koop ik, schenk ik en drink ik zo vaak als Grüner Veltliner. En de thuisnummer één, mede vanwege zijn brede inzetbaarheid en plezierige prijs, is de Grüner Veltliner ‘Castle’ 2013 uit Niederösterreich van de Winzer Krems. Bij onze Plus, www.wijnenvanplus.nlWK1 (Small), betaal ik daarvoor €5,99. En krijg een droge witte wijn waarin sappigheid samengaat met hartigheid, denk aan een snufje witte peper, en groene appel met frisse citrus, denk aan grapefruit. Overigens staat Winzer Krems voor een dynamische coöperatie in de langs de Donau gelegen stad Krems, westelijk van Wenen en deels door druivenakkers omgeven.vondst-1 (Small)CS (Small)CS4 (Small). Je zou deze rode wijn in de best mogelijke betekenis een allemansvriend kunnen noemen, aangezien eigenlijk iedereen ‘m lekker vindt. Bovendien werd hij duurzaam bereid. Het betreft de Pinot Noir Organic 2012 uit de Colchagua Valley en van het Chileense huis Cono Sur – de grootste producent van Pinot Noir ter wereld. Wie de schroefsluiting opent, maakt kennis met een aimabele, vrij zachte, goed sappige en tamelijk stevige rode wijn die smakelijke schakeringen heeft van voornamelijk rijp besfruit, aangevuld door zwarte vruchtjes. Genieten dus. Prijs €8,49 bij www.mitra.nl.

vondst-2 (Small) . Bij herhaling werden ze met goud bekroond, de Zuid-Franse wijnen van het merk Beauvignac.Hoe gerechtvaardigd dat is, Beau6 (Small)bleek bij het proeven van hun recentste jaargang. Neem alleen al de Beauvignac Chardonnay 2013, een Pays d’Oc die de mond gul vult met een sappige melange van tropische plus citrusvruchten. Won goud in Parijs en is helemaal Nieuwe Wereldstijl. Prijs €7,50, net als de andere soorten Beauvignac, bij www.colaris.nl (zie ook de banner). Nog zo’n winnaar isBeau5 (Small) de Beauvignac Grenache rosé 2013, zuiver, plezierig en niet te licht, met fris zuurtjesfruit van sinaasappels en rode vruchtjes, ofwel een zomerse doordrinker in optima forma. Hulde eveneens voor de  Beauvignac Merlot Cabernet 2012, een donkerrode compositie waarin de merlotdruif duidelijk domineert, gezien het aanwezige, zachte zwarte fruit en donkere tonen, zoals van katjesdrop. De maker van deze wijnen? Da’s een hele goede coöperatie, die van Pomérols (op de luchtfoto).

 Banner Pommery Banner
vondst-3 (Small). Een hotspot onder de Portugese wijngebieden is Península de Setúbal, direct zuidoostelijk van Lissabon.Op dit schiereiland  Proe1 (Small)worden zowel autochtone als Franse druivenrassen geteeld. Een toonaangeProe2 (Small)vend domein ter plekke is het door Leonor Freites (foto) gedirigeerde Casa Ermelinda Freitas dat 315 hectare bestrijkt. Het produceert een aanzienlijke reeks wijnen, met als nieuwkomer de witte Proeza Arinto-Chardonnay 2013. Beide blanke druivenrassen samen geven een prettige, vrij stevige wijn, correct fris, notig en zacht kruidig,met beheerste fruitaspecten (wit, citrus) en een hint van hout. Neem in gedachten een enigszins kruidig visgerecht of gebakken kalkoenfilet – en je hebt de juiste begeleider. Prijs per losse fles €7,45, verkoopinfo via www.jeanarnaud.nl of klik op de banner.

vondst-4 (Small) HH1 (Small). Telgen van twee wijnfamilies uit twee Duitse wijnregio’s trouwden niet alleen met elkaar – maar besloten met elkaars expertise ook wijnen te maken, los van de familiedomeinen. Ze doopten die wijnen Hand in Hand. Het gaat om Maike Meyer-Näkel van een fameus wijngoed in het dal van de Ahr, en Markus Klumpp van een eveneens toonaangevende bezitting in Baden. De ‘kinderen’HH5 (Small) die creëerden in laatstgenoemd gebied, waar beiden wonen, zijn móói. Hun Hand in Hand Grauburgunder 2013 prikt enerzijds een beetje op de tong en is anderzijds vlezig, terwijl zijn smaak schakeringen heeft van milde zuidvruchten, subtiel gekruid. We schonken ‘m bij kalfsragout – en genoten. Prijs €16,27. Net zo geslaagd is de op fust gelagerde Hand in Hand Spätburgunder 2012, een door fris rood fruit, waaronder aalbessen, getypeerde wijn, ferm gebouwd met een kleine, kruidige houttoets. Licht gekoeld smaakt deze €20,57 kostende Baden op zijn best. De importeur is Heisterkamp Wijnkopers, www.heisterkamp.com, zie ook de banner.


vondst-5 (Small) . De wereldwijde Prosecco hype is kennelijk opgemerkt in Spanje, want ineens verschijnt daar de Born (Small)Bornos Frizzante Verdejo. Een parelende witte wijn van Palacio de Bornos, een excellente producent binnen de regio Rueda (waar de verdejovariëteit domineert). Het alcoholgehalte is nog lichter, ongeveer de helft slechts, van zijn Italiaanse voorbeeld, namelijk 5,5 procent. Voorts is de lichte smaak tegelijk een tikje zoet en heel fris, met een vrolijke fruitmelange van perzik, passievrucht en peer. Normale prijs €8,25, nu tijdelijk €7,90 bij een doos van zes. Bij www.okhuysen.nl of ga naar de banner.

vondst-6 (Small)Cal2 (Small) . Tussen Porto en het dal van Douro, in Portugals groene, groene regio waar Vinho Verde wordt geboren, staat het prachtige, uit de 16e eeuw daterende Casa de Calçada. Dit fungeert niet allCal (Small)een als luxueus hotel, aangesloten bij Relais & Châteaux, maar biedt ook onderkomen aan een wijndomein, Quinta da Calçada. De eigenaresse daarvan, de familie Mota, betrekt druiven van zo’n 40 hectare. En maakt een zalige zomerwijn, Portal da Calçada Vinho Verde Reserva 2013. Deze werd samengesteld uit diverse regionale, witte druivenrassen, waaronder arinto, heeft een vlinderlichte structuur en slechts 11,5 procent alcohol, terwijl zijn heldere smaak frappant fris is en licht tintelt, met groene fruittonen. ’t Is gewoon een delicieuze dorstlesser, een ideale aperitiefwijn. Een fles kost €8,50 bij www.degoudenton.nl of zie de banner.

banner bellingham vondst-7 (Small). Vijftien jaar geleden begon Nicolas Maillet voor eigen rekening en risico Mail8 (Small)wijnen te produceren, en maakte zich los van de coöperatie waarheen zijn vader altijd de druiven had gebracht. Plaats van handeling: het dorp Verzé binnen het Bourgogne-district Mâconnais. Nicolas deed méér. In zijn stenige akker stapte Nicolas over op organische druiventeelt en vergrootte het domein geleidelijk van 3,5 naar 7 hectare. Opmerkelijk is ook dat, vanwege het gebruik van natuurlijke gisten en een strikte, precieze temperatuurbeheersing, het vergisten van zijn witte wijnen doorgaans acht tot tien maanden duurt. En dat de verzachtende MAIL (Small)appel-melkzure gisting altijd wordt toegepast. Vandaar dat de Nicolas Maillet Bourgogne Aligoté 2012 geenszins zurig smaakt, maar eerder mild fruitig – en eigenlijk doet denken aan een Chardonnay.Mail2 (Small)Adviesprijs €16,99. Wel hélemaal Chardonnay is de drie euro meer kostende Nicolas Maillet Mâcon-Verzé 2012, een sappige, zacht frisse, goed gevulde Bourgogne met in zijn aroma zowel notigheid als mild citrusfruit en een hint van peer. De wijn komt van 45 jaar oude stokken en zijn geboorte, ofwel gisting, duurde negen maanden. Verkoopadressen via www.farmerwijnen.nl.

vondst-8 (Small)WW3 (Small)WW1 (Small). Elegantie, verfijning, diepgang en authenticiteit, dat is waar Christoph Wachter naar streeft bij het creëren van zijn rode wijnen van de soort blaufränkisch. En dat lukt hem uitstekend, wat mede blijkt uit zijn recente benoeming tot ‘Newcomer des Jahres 2014’ (foto) door het tijdschrift Der Feinschmecker. Christophe leidt wijngoed Wachter Wiesler. Dit ligt in het betrekkelijk kleine, 500 hectare omvattende Oostenrijkse wijngebied Südburgenland, waar de zon gemiddeld driehonderdWW4 (Small) dagen per jaar schijnt, en telt 12,5 hectare. Van de vier soorten Blaufränkisch die ik proefde – alle heel, héél lekker – beveel ik voor warme zomeravonden de Wachter Wiesler Blaufränkisch 2012 bijzonder aan, een met schroefdop gebottelde wijn, vlezig maar niet zwaar, met een vieve frisheid, veel sap, vooral donkere, drop- en laurierachtige aroma’s en wat fruit van bessen en zwarte vruchten. Een soort Merlot, maar dan frisser – en geschikt om fris te schenken. Prijs €12,95, leverancier www.noordmanwinkel.nl.

vondst-9 (Small) . Een belangrijke producent binnen de Spaanse streek Rueda, een kilometer of tweehonderd CM3 (Small)benoorden Madrid, is Castelo de Medina die in zijn imponerende CM8 (Small)keldercomplex de druiven van maar liefst 180 hectare verwerkt. Het anno 1996 gestichte bedrijf imponeert eveneens met zijn wijnkwaliteit, getuige o.m. de Castelo de Medina Verdejo 2013. Deze bleek getinte wijn smaakt sappig en mondvullend, met een frisse kern en een aroma van ook weer frisse munt, wat bladgroen en groen fruit. Prijs €8 in de winkels van www.lesgenereux.nl, zie de banner.

vondst-10 (Small) Hein1 (Small). Een van de zeventien wijnen die het biodynamische Weingut Heinrich dit jaar uitbrengt, is de Heinrich Pinot Noir Dorflagen 2013. De druiven daarvoor komen van akkers aan west- als oostoever van het steppemeer Neusiedlersee. Deze in mei gebottelde wijn werd acht maanden in grote, gebruikte vijfhonderliterfusten te rusten gelegd, maar hout proef eigenlijk nauwelijks in de smaak. Die is vooral fruitig, bessen, zure kersen, rode vruchtjes, in de verte iets van rabarber, en op vieve wijze fris. Licht gekoeld smaakt hij op zijn best. Prijs €16,50 bij www.degoudenton.nl of bekijk de banner.


vondst-11 (Small)
. Wat een schitterende bezitting, Hacienda Zorita, op een kwartiertje rijden vanHac3 (Small) Salamanca. Het is namelijk een voormalig, 14e-eeuws klooster dat werd omgebouwd tot een luxueus hotel met spa. De eigenaren noemen het ‘wijnhotel’, omdat naast het etablissement een imposante wijnkelder staat waar 1400 à 1500 vaten liggen en hotelgasten wijnen kunnen proeven. Deze zijn afkomstig van circa 70 Hac4 (Small)naburige hectaren, eigendom van het bedrijf Marqués de la Concordia. De druivenakker wordt zeer zorgvuldig gecultiveerd, met behulp van o.a. bladgroeimanagement en druppelirrigatie. Een in eigen kelder opgevoede wijn is de Hacienda Zorita Tempranillo 2011, nu rijp en mooi op dronk, met volop milde vanille, een pietsje frisheid – en moeilijk te onderscheiden van een traditionele Rioja. Een fles kost €6,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl.

 vondst-12 (Small)Haag5 (Small). Vanwege zijn delicate, fruitig frisse, loepzuivere Rieslings is het domein Fritz Haag een van klinkendste namen in het Haag (Small)Duitse Moezel-dal. Vader Fritz heeft de leiding in 2005 overgedaan aan zoon Oliver (links), die een gedegen studie volgde en allerlei stages deed. De 16,5 hectare van het wijngoed, dat al sinds 1601 bestaat, liggen voornamelijk tegen steile leisteenhellingen. Het is ook van zo’n duizelig makende akker dat de Fritz Haag Riesling trocken 2013 komt. Een met schroefdop gebottelde wijn die inderdaad delicaat is, bijna tintelfris met opwekkende zuren en voorzien van fruit, groene appel vooral, en grapefruit. Behaaglijk heerlijk in de tuin, op het balkon of op het terras. Prijs €15,25 bij www.degoudenton.nl.

Banner Vins d'Alsace banner 538 x 100vondst-13 (Small). ’t Is geen gek idee: de zomer door met rosé. Temeer daar van dit wijntype uiteenlopende varianten bestaan. ER (Small)Een leuke uit Chili, vervaardigd van druiven in de Valle Central, is Errázuriz Estate Series Cabernet Sauvigon Rosé 2013. De naam is een mondvol, de bleek oranje wijn zelf eigenlijk ook. Hij trakteert op rijp, mild rood drupsfruit, een framboosje, een aardbeitje en komt goed gekoeld het best tot zijn recht. De maker is een van Chili’s oudste, meest gerenommeerde producenten. In de winkel – adressen via www.jeanarnaud.com of de banner – kost een fles gewoonlijk €7,95.

vondst-14 (Small). Na vanaf 1992 geheel herplant te zijn met voornamelijk nobele variëteiten is de ster van Bodegas Ça n’ Estrella weer gaan schijnen. Het domein, dat 60 hectare bestrijkt waarvan de helft met Gran (Small)druivenstokkenGran2 (Small), ligt rond een grote witte, 19e-eeuwse masía ofwel boerenvilla in de Catalaanse regio Penedés. Een van de beste recente wijnen werd Gran Clot des Oms 2011 gedoopt. Het is een op vat vergiste Chardonnay in een Bourgogneachtige stijl,niet heel zwaar noch te houterig, maar wel met notigheid, frisse zuren, roostertonen en een beetje citrusfruit. De vondst komt van www.winesupply.nl en draagt een prijskaartje van €12,35 per fles. Daarvoor koop je waarschijnlijk geen vergelijkbaar goede blanke Bourgogne.

Banner DIII nieuwe
vondst-15 (Small) Monte3 (Small)
. Het blauwe druivenras sangiovese en varianten daarvan domineren in veel wijndistricten van Toscane, maar er is één gebiedje waar dit geldt voor syrah. Te weten CortonaMonte6, zuidoostelijk van Siena. En genoemd naar een stokoude, versterkt heuvelstadje. De daar vervaardigde syrahwijnen behoren tot Italië’s beste. Dat bleek weer eens bij het proeven van de Selverello Syrah 2012, een product van de Tenuta Montecchiesi. Het is een complete wijn, stevig maar niet vermoeiend, met laurier- en dropachtige nuances, kruidigheid, subtiel wat cassis en ander besfruit, een frisje en sap. Het desbetreffende domein, 46 hectare groot, behoort bijna 35 jaar aan de familie Dal Cero. Je treft deze Toscaanse Syrah voor €14,95 bij www.gastrovino.nl.

 vondst-16 (Small)Ros2 (Small). Château Sainte Roseline is beroemd om twee dingen: om zijn kapel met grote mozaïek (detailfoto) van Chagall en om zijn hoogwaardige wijnen, herkomstbenaming Côtes de Provence. De benodigde druiven komen enerzijds van de eigen 97 hectare, anderzijds van telers elders. AfgelopeRos (Small)n voorjaar heb ik het château weer eens bezocht en in het ruime ontvangst- en proeflokaal (waarnaast voor miljoenen euro’s een grote zaal werd gebouwd voor trouwerijen e.d.) diverse rosés geproefd. Hier tijdelijk in de aanbieding, tot 17 juli, is Perle de Roseline rosé 2013, een prima Provençaal met nuances van allerlei soorten fruit, waaronder abrikoos en sinaasappel, wat kruidigheid, sap en een opwekkende frisheid. De normale prijs bedraagt €12,80, de gereduceerde €10,50. Zie www.wijnkring.nl.

Banner VeRy Banner

vondst-17 (Small) CV (Small). Er is een vliegende biobig neergestreken, in vorm van een oranjekleurig wijn: de Cochon Volant Prestige rosé 2013. Zijn schepper is Etienne Besançenot, de vaste (géén vliegende) wijnmaker op Château de Caraguilhes. De wijngaard daarvan bestrijkt 135 binnen de Zuid-Franse Corbières en wordt geheel milieuvriendelijk gecultiveerd. We knorden van tevreCV1 (Small)denheid bij het proeven van voornoemde rosé. Die stevig op zijn poten staat, genereus voorziet van drupsfruit, precies voldoende zuren bezit, alsmede een snufje kruiden. Zijn druiven? De best mogelijke selectie van grenache, aangevuld door wat syrah. Importeur www.bythegrape.nl verkoopt deze maaltijdwijn voor €14,50.

 vondst-18 (Small)Dou1. Met een Monthy Pytonachtige collage afficheert Nikolas Douloufakis zijn bescheiden ogende wijnkelder. Waar druiven worden vergist van 10 hectare binnen het gebied Dafnes op Kreta. Het was de grootvader van Nikolas die het domein begon. Overigens is Kreta een van Dou (Small)Griekenlands grootste wijnregio’s, met 10.000 hectare aan wijngaarden, ongeveer 15 procent van het landelijk totaal. Een van Nikolas karaktervolste wijnen is de witte Dafnios Vidiano 2013. Bereid uit het lokale, ooit bijna verdwenen ras vidiana doet hij denken aan soort mix tussen Chardonnay en Viognier, met tamelijk zachte zuren, een stevige structuur, notige elementen en een beetje zonnig fruit, richting abrikoos. Griekenland-specialist www.ak-trade.eu heeft ‘m in zijn prijslijst voor €11.

 Banner Jos Beeres definitief
vondst-19 (Small).Iny (Small) Liefhebber van soepel rood? Fruitig bovendien? Dan is de Inycon Nero d’Avola 2013 het proberen waard.Want aan beide voorwaarden voldoet-ie optimaal, waarbij het fruit een mix is van zwart plus bessig. Een klein kruidje en een hint van drop Iny4 (Small)completeren het geheel. De herkomstbenaming is Sicilia. Geen wonder, want op het grootste eiland van de Middellandse Zee is nero d’avola de meest geplante blauwe variëteit.Het bedrijf achter Inycon is Cantine Settesoli, een dynamische coöperatie van meer dan 2300 wijnbouwers die gezamenlijk 6000 hectare bewerken, ongeveer 5 procent van Sicilië’s totaal. Hun wijn wordt verkocht door Gall & Gall, www.gall.nl, voor €5,99. Zie ook de banner.

 vondst-20 (Small)Amour2 (Small). Voor bijna elke van zijn bijna 60 hectare wijngrond bescAmour1 (Small)hikt de universitair geschoolde Jean-Michel Novelle over een aparte, roestvrijstalen gistingstank. Die 1000 tot 20.000 liter kan bevatten. De kelder waar de tanks staan, in de Ardèche, werd drie jaar geleden in gebruik genomen – en speciaal gebouwd voor het inmiddels succesvolle merk Terres des Amoureuses. Het gamma daarvan bevat een echte zomerwijn, de Terres des Amoureuses Loverosé 2013, een Vin de Pays de Méditerranée op basis van bijna alleen grenache. Het is een redelijk vieve, correct gevulde, bleek oranje wijn die onthaalt op zuurtjes- en drupsfruit van o.a. abrikoos en sinaasappel. Puur plezier dus, voor €13,45 bij www.winesupply.nl.

 GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C
VONDST21 (Small)
. In de schaduw van Pouilly-Fuissé levert het bijna 100 hectare kleinere buurgebied Saint-Véran óók aantrekkelijke SV3 (Small)SV4A (Small)blanke Bourgognes – voor beduidend minder geld. De wijnen van dit grillig gevormde, uit zes gemeenten (inclusief Saint-Vérand met ‘d’) bestaande district van 680 hectare plegen eerder nootachtig dan fruitig te smaken, met een aangename frisheid een redelijk stevige structuur. Ze zijn zeer op hun gemak bij lekkerbekjes, sliptongetjes en veel andere soorten vis. Een kenmerkend voorbeeld? Dat is de Domaine de la Creuze Noire Saint-Véran ‘Les Colanges’ 2013 van Dominique Martin die in Leynes (foto) een hectare of 16 cultiveert, samen met zijn vrouw Christine. Reken op €12,50 per fles, bij www.colaris.nl of klik op de banner.

 VONDST22 (Small)Vill5 (Small) . Diep in het Franse zuiden, middenin de Corbières, groeide Gérard Bertrand op en raakte er gepassioneerd door en voor wijn. Dit dankzij zijn vader, waarmee hij een jaar of vijftien samenwerkte, tot diens overlijden. Plaats handeling was Domaine de Villemajou in Boutenac, een wijngoed van 130 hectare en de eerste bezitVill6 (Small)ting om de speciale herkomstbenaming Corbières Boutenac te voeren. Gérards allerbeste wijn doopte hij Château de Villemajou. Deze wordt samengesteld uit o.a. wijn van plusminus tachtig jaar oude carignanstokken en van laag renderen syrahplanten. Voorts vindt vatrijping plaats, tien à twaalf maanden. Vandaar dat het oogstjaar 2010 in zijn gespierde smaak niet allen donkere aroma’s heeft, alsmede specerijen en zondoorstoofd fruit, maa rook  roostertonen en kruidig hout. Op het onderetiketje staat Grand Vin – en dat is terecht. Adviesprijs €25,50, verkoopadressen via www.intercaves.nl.

Banner Logo WalravenSax

VONDST23 (Small). Naar de markante bergketen Slanghoek werd in Zuid-Afrika een wijnBlush3vallei genoemd waar al  zeven generaties van de familie Louw gevestigd zijn – en wijn maken. Hun domein heet Opstal en omvat ruim 100 hectare. Naast witte en rode wijnen vervaardigt men (zie de plukkersfoto van dit jaar) ook een aardige rosé. Deze Opstal Blush 2014 (wat minder neutraal dan de vorige jaargang) werd samengesteld uit vooral syrah met een beetje witte viognier. De Slanghoek wijn presenteert zich met zachte zuren, is vrij vol en heeft wat drupsfruit. Koel ‘m flink, want dan smaakt hij het lekkerst. Richtprijs €8,95 per fles. Voor verkooppunten zie www.opstalblush.nl.

VONDST24 (Small)Bers5. Je zou het een bijna-Chablis kunnen noemen, de Côtes d’Auxerre 2012 Cuvée Louis Berson van Domaine Bersan. De vergelijking dringt zich op omdat de geboortegrond van deze Bers2 (Small)Bourgogne heel dicht bij die van Chablis ligt – en bovendien bestaat uit dezelfde, speciale, fossielenrijke kalkgrond die kimméridgien wordt genoemd. De wijn, een pure Chardonnay, offreert een frisse, bijna mineralige smaak à la Chablis met frisse citrustonen (grapefruit, limoen) en in de verte iets notigs. Dit smakelijke samenspel werd vervaardigdBers (Small) door Jean-Louis en Jean-Christophe Bersan die circa 20 hectare biologisch bewerken in en rond Saint-Bris-le-Vineux. Net als de meeste andere families in dit dorp beschikkend ze over een ondergrondse, gewelfde kelder van eeuwen terug. Voor deze bijna-Chablis wordt €16,59 gerekend door www.heisterkamp.com, zie ook de banner.

 Banner Villa_Maria_Valk_Banner

VONDST25 (Small) . ‘Super Sauvignon, perfect!’ noteerde ik enthousiast over The CrossingCros4 (Small)s Sauvignon Blanc 2013. Deze expressieve Nieuw-Zeelandse wijn heeft namelijk alles wat je van zijn soort mag verwachten, en dan ook nog evenwichtig gedoseerd. Dus verkwikkende zuren,een stevig fundament, grassigheid plus buxus, en groen fruit, waaronder dat van kruisbessen. De kelder waar hij werd geboren staat in Cros2 (Small)Awatare Valley, diep in Marlborough. Wijngoed The Crossings bezit 143 hectare, verdeeld over drie verspreid liggende druivenakkers. Het is wijnmaker Miles Dineen (foto) die er superieure wijnen van bereidt. Een fles kosCros (Small)t meestal €12,95, adressen via www.dgswijn.nl. Terzijde: deze Sauvignon Blanc werd uitgeroepen tot beste ter wereld op een groot internationaal  wijnconcours. Delicieus smaakt eveneens The Crossings Pinot Noir 2013, een fris te schenken, vol fruitige (bramen, bessen, frambozen), charmante rode wijn met ook een vleugje laurier en een hint van hout. De adviesprijs hiervan ligt op  €18.95.

VONDST26 (Small)PV3 (Small) . Voor vrolijk makende bubbelwijnen is Pere Ventura een naam om te onthouden. Dit Catalaanse familiebedrijf, met aan het roer de vierde generatie, is erin gespecialiseerd. En betrekt voor aPV2 (Small)l zijn soorten Cava de benodigde druiven van 183 hectare (60 eigen bezit, de rest onder contract). Lekker fris, lekker droog en lekker levendig smaakt de Pere Ventura Primer Brut Reserva die vervaardigd werd van ongeveer gelijke delen macabeo, parellada en xarel.lo, regionale druivenrassen. Ze gaven de wijn ook wat citrusfruit en een snufje specerijen. Wijnspeciaalzaken verkopen ‘m doorgaans voor €13,50. Adressen via www.walravensax.nl of de banner.

VONDST27 (Small)Mein (Small). Meinklang? Mijn wijn… Die gedachte ontstond spontaan bij de eerste slok van de Oostenrijkse Meinklang By the Grape Grüner Veltliner 2013. Want het was een warme dag en deze bleke, van een licht groenzweem voorziene Burgenland wijn smaakte dorstlessend fris. Met hartigheid, groen fruit en een bescheiden 11,5 procent alcohol. Extra pluspunt: de druiven werden volgens biologische principes geteeld. Prijs €9,95, ga naar www.bythegrape.nl.

 VONDST28 (Small). Alsof een engeltje… Met deze zegswijze associeert de Montes Alpha CarmenèrMont5 (Small)e 2011, Montes1aangezien het label van deze Chileense wijn gesierd is met een engel, terwijl de wijn zelf bijkans hemels smaakt. Ga maar na: de genereuze, gespierde smaak trakteert op zowel zwart fruit als bessen, waaronder wat cassis, samen met donkere tonen, zoals van laurier en katjesdrop. Terwijl beschaafd, zacht kruidig hout nog wat extra dimensie verschaft. Behalve carmenère, waarmee in Chili plusminus 9500 hectare zijn beplant, het is dé grote specialiteit, bevat de wijn ook 10 procent cabernet sauvignon. Zijn herkomst is de Valle de Colchahua, waar Montes een prachtig keldercomplex creëerde. Reken op €15,75 per fles. Verkoopinfo via www.wijnkring.nl.

VONDST29 (Small). In de ongeveer 60 hectare die Fred Loimer cultiveert, graast een kudde schapen het onkruidLoi weg. Want Das Wesen des Weins ist VielfaltFred is druk doende om zijn akkers – die voornamelijk in het Kamptal liggen, rond Oostenrijks belangrijkste wijngemeente, Langenlois – naar biologisch te converteren. Zijn kelder is bovengronds heel modern en ondergronds, in de lössbodem, anderhalve eeuw oud. Tot Loimers lekkerste creaties behoort de Lois Grüner Veltliner 2013, natuurzuiver, elegant, hartig, opwekkend, elegant en voorzien van groen fruit – aanbevolen bij salades, quiches en vis. Prijs €11,25, verkoopinfo via www.degoudenton.nl of zie de banner.

VONDST30 (Small)War (Small)War1. Het beste bedrijf om in Stellenbosch te bezoeken? Volgens een bekende reissite is dat Warwick Estate, een riant gelegen bezitting van 110 hectare (70 met druivenstokken) waar je niet alleen kunt proeven, maar ook picknicken en een wijngaardsafari volgen. Bovendien maakt de familie Ratcliffe mooie wijnen. Zoals de Warwick The First Lady, een Unoaked Chardonnay, herkomstbenaming Western Cape. De nu ietwat rijpe, mondvullende jaargang 2012 vormt een vineuze lekkernij van tropisch fruit, waaronder ananas, met peer. Een fles kost €9,95 en is een van de kostelijke Kaapse wijnen die gevoerd worden door www.wijnvandekaap.nl.

Vondst_31 (Small). Je moet noFab2 (Small)g autorijden of wilt om een andere reden liever Fab1 (Small)geen alcohol gebruiken – maar toch wijn drinken die genietbaar is? Sektkellerei Schloss Wachenheim (in zijn soort een van ’s werelds grootste; foto terras) in de Duitse Pfalz biedt uitkomst. Door naast zijn gewone bubbelwijnen, waarin het al meer dan honderd jaar gespecialiseerd is, ook alcoholvrije soorten te produceren. Een daarvan is de Faber Sparkling Rosé, een correct schuimende, oranjeroze wijn die mild bessig en tegelijk fris smaakt, en waaruit de alcohol via een slim systeem werd verwijderd. Hij staat bij Gall & Gall, www.gall.nl, voor €4,99.

Vondst_32 (Small). Dit voorjaar verschenen ze voor het eerst bij Albert Heijn op de schappen,variëteitswijnen uit diverse AH2 (Small)landen en bestemd voor alledag. Wijnen dus genoemd naar hun druif. En schappelijk geprijsd op €3,79 of €1,75 in een PET-flesje van een kwart liter. Een aanbeveling verdient de SB Sauvignon Blanc France 2013, gezien zijn frissige, licht plantaardige en groen fruitige smaak. De CH Chardonnay Argentina 2013 is redelijk fruitig en voorzien van een nootje bovendien, met zijn heftige 14,5 procent alcohol netjes in balans. Correct werd tevens de ME Merlot Chile 2013 bevonden, vanwege zijn rijpe zwarte, licht gekruid fruit en hint van laurier. Website www.ah.nl.

banner Jean Arnaud
Vondst_33 (Small). Met een hoek tot 60 graden is de 290 meter hoge Bremmer Calmont, gelegen langs de Duitse Moezel, Am2 (Small)de steilste wijngaard van Europa. Je moet bijna een evenwichtskunstenaar zijn om hem te bewerken. Leden van het Am (Small)familiedomein Amlinger & Sohn, dat 7,5 hectare telt, doen dit al jaren. En maakten van de steil groeiende stokken een fraaie Mosel, de Amlinger & Sohn Calmont Riesling 2012. Deze ruikt enigszins naar bloemetjes en heeft in zijn elegant-ferme smaak de voor zijn vallei zo kenmerkende combinatie van frisse zuren met een compenserend zoetje. Wit fruit en citrus vervolledigen het geheel. Prijs €12,50 bij www.halvemaanwijn.nl.

Vondst_34 (Small)Ron1 (Small). Nieuwsgierig proefde ik de Ronan de Clinet 2011. Zou deze Bordeaux Ron2 (Small)net zo fraai zijn als de vorige jaargang? Ja, hoor, het is een delicieuze wijn, levendig en expressief, met wat meer elegantie dan de 2010 en een combi van zwarte vruchten, bessen en laurierdrop, plus subtiel wat kruidigheid. Kortom, wederom een meesterwerkje van merlot. Voor deze kwaliteit tekent de equipe van Château Clinet, een gereputeerde wijngoed van 8,64 hectare in Pomerol. De aanbieder is www.colaris.nl (zie ook de banner), de prijs €9,75.
Vondst_35 (Small) . Vooral bij pittige roodschimmelkaas, denk in het bijzonder aan Munster maar ook aan andere Som1Franse varianten, vormt Gewürztraminer een beste begeleiding. De ElzasSom2 (Small)ser variant, gespeld zonder puntjes op de u, is veruit de bekendste – maar niet te enige. In het Noord-Spaanse gebied Somontano bijvoorbeeld, niet aan de voet van de Vogezen doch van de Pyreneeën, maakt men soorten die minstens zo geslaagd zijn. Met meestal iets minder alcohol en ook minder zoet. Zoals de Viñas del Vero Gewürztraminer Pago El Enebro 2013 die de kenmerkende zwoel kruidige, ferme, zacht frisse smaak heeft met het tevens typerende aroma van lychees. Ga uit van €7,99 per fles en ga naar hele grote filialen van Albert Heijn, www.ah.nl.

banner Heisterkamp Wijnkopers
Vondst_36 (Small)Gar1 (Small). Vlees op de barbecue? Dan de AA By the Grape Garnatxa 2013 in het glas. Waarbij AA niet staat voor Anonieme AlcoholisGar2 (Small)ten, maar voor Alta Alella, een familiebedrijf even benoorden Barcelona. Wat deze van garnacha gemaakte Catalunya zo aantrekkelijk maakt, is zijn vlezige, levendige smaak, zijn gulle zwarte fruit en zijn aanvullende nuances van een blaadje laurier en een mespuntje kruiden. Bovendien is hij natuurzuiver, want organisch. En mede vanwege zijn frisheid héél geschikt om net zo te koelen als een Beaujolais. Bij importeur www.bythegrape.nl betaal je €9,75 per fles.

Vondst_37 (Small) . VanMont (Small)daag de dag zouden de meeste rosés beter orés kunnen heten, want hun tint is duidelijk oranje. Het was dus haast een verademing om een een echt roze getinte versie tegen te komen, Montes Cherub Rosé of Syrah 2013, uit Chili’s Valle de Colchagua. En gepresenteerd met een vrolijk etiket van tekenaar Ralph Steadman. Ook de wijn zelf maakt vrolijk, dankzij zijn sappige, subtiel gekruide rode fruit. Voorts is-ie stevig genoeg om bijvoorbeeld kalfsschnitzels te begeleiden. Kortom, áánbevolen. Deze rosé kost normaal €12,50, maar tot en met 17 juli drie euro minder. Bij www.wijnkring.nl.

Banner Beauijolais hubrechtduijker-538x100px JPG

Vondst_38 (Small). Op het Zuid-Franse, imposante Château de Pennautier, dat dateert uit 1620, is het hoofdkwartieLor (Small)r PN1 (Small)gevestigd van Vignobles Lorgeril. Dit bedrijf, geleid door Nicolas de Lorgeril, beheert zes domeinen binnen Languedoc en Roussillon. Een aanwinst in de omvangrijke collectie is de Pinot Noir 1620, oogstjaar 2013. Deze Pays d’Oc komt zacht fris, elegant en aangenaam in de mond, met wat fruit van bessen, zwarte vruchtjes en rode. Heel geschikt om licht gekoeld te serveren. Prijs €8,50, nu in de aanbieding voor €7,50 per half dozijn. Zie www.okhuysen.nl of de banner.

Vondst_39 (Small) Ver (Small). Toen ik nog proefde voor mijn jaarlijkse Wijnalmanak viel elke jaar op hoe sterk Verdicchio dei Castelli di Jesi leek op Pinot BlanVer2c uit Alsace. Dit vanwege dezelfde, vrij vriendelijke zuren, de sappigheid en het ietsiepietsie gekruide witte fruit. Maar in het groene, heuvelige Italiaanse gewest Marche, waar zo’n 25.000 hectare met druivenstokken zijn beplant, weet men van de verdicchiodruif ook markantere, vollere wijnen te maken:Verdicchio’s die je zelfs bij kip en kalkoen zou kunnen schenken. Een exponent daarvan is de Verde Ca’Ruptea 2013 die vier maanden op zijn gistingsbezinksel lag (om extra aroma’s te verwerven) en gebotteld werd op een zware fles. Vijftig grotere supers van Albert Heijn, www.ah.nl, verkopen ‘m voor €9,99.

Banner-LMVH

Vondst_40 (Small). Het domein Roger Sabon is een klinkende naam binnen Châteauneuf-du-Pape, maar beschikt ook over 17 hectare op de andere oever van het Rhône-dal, in Roquemaure. Een daar geboren wijn is Sab1A (Small)Chapelle de Maillac 2012, een rode Lirac. Waarvoor de familie Sabon – Rogers drie zonen leiden het domein – als druiven koos 70 procent grenache, 15 syrah, 10 mourvèdre en 5 carignSab2 (Small)an. Nog een percentage, betreffende de alcohol: een heftige 15. Die zit echter harmonisch versmolten in de gulle, corpulente smaak die ook plezierig soepel is, heel sappig en bedeeld met zowel een aimabele kruidigheid als fruit van bessen en zongerijpte zwarte vruchten. Op een blinde proeverij zou ik onmiddellijk hebben geroepen ‘Châteauneuf-du-Pape’. De fris te schenken wijn, een trouvaille van www.rankwijn.nl wordt verkocht door de Lindenhoff Marché, www.lindenhoff.nl (tabblad Marché) tussen Abcoude en Baambrugge (geopend woensdag t/m zaterdag).

Extra vondst (Small) (2). Met 1200 hectare is de familie Frescobaldi de grootste wijngaardeigenaresse van Toscane. Dit ontzagwekkende bezit werd geduldig opgebouwd in de loop van ongeveFres2er zeven eeuwen, door dertig generaties. Waarbij het geholpen zal hebben dat de markiezen Frescobaldi van oorsprong bankiers en financiers zijn, met ook de nodige stadsbestuurders in hun zetel,  Florence. In een ver verleden werden hun wijnen ook aan hoven geserveerd, zowel Engelse als dat van de paus. Vandaag de dag is Marchesi di Frescobaldi een dynamische familiefirma die behalve wijndomeinen ook wijnrestaurants exploiteert, waaronder Dei Frescobaldi Fres (Small) in het hart van Florence. Uit het grote gamma zijn hier enkele fraaie wijnen verkrijgbaar. Mijn favoriet is de Castiglioni 2011, een van voornamelijk sangiovese (met 10 procent merlot) vervaardigde Chianti, heel beschaafd, met een zachte kruidigheid gecompleteerd door vriendelijke fruittoneFres3 (Small)n van bessen en zwarte vruchten. Gezien zijn flinke afdronk is dit een echte maaltijdwijn. Prijs €10,99. Hetzelfde geldt voor de iets rijpere,iets complexere, met ook donkere aroma’s en die van ouder hout, Nippozano Riserva 2010, een Chianti Rufina die €17.99 kost. Springerig jong smaakt de Rèmole 2013, waaraan cabernet sauvignon een bessig accent geeft, in gezelschap van kruiden, donkere tonen en jeugdige zuren – wat deze Toscana geschikt maakt om licht gekoeld te drinken. Voor €7,99 vind je deze en beide andere Frescobaldi wijnen bij Gall & Gall, www.gall.nl, zie ook de banner.

Culinaire combinatie (Small). Wijnhandelaar David Bolomey combineert zijn kennis over internet (hij is gespecialiseerd in webontwikkeling, e-mail commerce en andere IT-zaken) met passie voor wijn. Voor Bordeaux-liefhebbers creëerde hij de website www.bordoverview.com met een recent primeurprijzenoverzicht, en hij begon een eigen wijnbedrijf dat gespecialiseerd is in kleinschalig geproduceerde, energieke Franse wijnen met een hoog biogehalte. De naam is Bolomey Wijnimport, www.bolomey.nl. Zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft David, die vinoloog is, als volgt.Eens in de vijf weken sta ik op de Zuidermarkt in Amsterdam, een markt met Davidbiologische en lokale producten, het een nog lekkerder dan het ander. Naar één ding kijk ik altijd speciaal uit, en dat is de lunch. Die ik staand in de stand op eet: een broodje worst van Brandt & Levie. Die worst, ja, wat zal ik daarover zeggen, die vind ik verschrikkelijk lekker. Zo’n vette, sappige worst, precies genoeg smaak (dat is: niet te veel en niet te weinig), en dat dan afgemaakt met mosterd en wat groenvoer. Of het een culinair hoogstandje is dat laat ik in het midden, voor mij is het dat wel, en al schrijvend manifesteren zich dan ook meteen weer de reflexen van Ivan Pavlov. Maar goed, dit is natuurlijk maar de helft van het verhaal. Want wat drinken we erbij? Geen melk. Maar een licht gekoelde lichtrode wijn. Een recht-door-zee wijn die geen hout heeft gezien en ook geen last heeftDavid1 (Small) van allerlei aanstellerige aroma’s. Nee, een wijn die even makkelijk drinkt als bier. Een wijn uit Frankrijk, dat ook. Uit Midden- of Noord-Frankrijk. Loire, Beaujolais, Jura, dat zijn de gebieden waar-ie vandaan kan komen. Laat ik een paar toppers noemen. Uit de Loire is daar de Orléans van Clos Saint-Fiacre (foto wijngaard onder). Voor 80 procent gemaakt van de niet zo bekende pinot meunier, zo genoemd omdat de loten en jongste blaadjes door de meel lijken te zijn gehaald: er lijkt een soort poeder op te zitten. En zo fris als dat oogt, dat grijs-lichtgroen ontluikende blad, zo fris smaakt David3 (Small)de wijn van deze druif: Hubert Piel maakt een vederlichte sappig ranke, super frisse wijn van de pinot meunier, en dan zit daar ook nog 20 procent pinot noir bij. Geen ongewone mix trouwens: in de Champagne staan de twee pinots soms gebroederlijk zij aan zij in één wijngaard; ze zijn qua DNA dan ook zeer aan elkaar verwant. Nog een natuurlijke mix: Beaujolais bij worst. Het zal me dan worst wezen of het de sappig-boerse Bojo van Romain des Grottes is, de rank-sappige Bojo van Isabelle en Bruno Perraud, of de huppelende schone van France Gonzalvez. Alle drie bio tot ver achter de komma, en alle drie gemaakt zonder toegevoegd sulfiet. Verraderlijke wijnen David5A (Small)die terecht zelden per losse fles onze opslag verlaten. Tenslotte de Jura. Mijn grootste liefde geldt de druif poulsard. Doe in dit geval maar de briljante Dorabella van Domaine de l’Octavin, bijvoorbeeld. Laat ik voor de afwisseling een collega citeren, uit New York:“ This is one of the purest, brightest, most enticing Jura reds we have ever had the luck to stick our snouts in.” Niets aan toe te voegen, behalve dat ie niet geschikt is voor mensen wiens lievelingswijnen zware houtgerijpte Australiërs zijn. Die schrikken hier vast van. Gelukkig kan ik dit wijn-spijsgenot ook elders ondergaan, zo vaak als ik wil. En dat is bij Wijncafé Worst (foto) van David6 (Small)Kees Elfring. Dat kan ik iedereen zeer aanraden. Wat een worsten hebben ze daar, en aanverwante worstige (zoals ze zelf zeggen) zaken… zoals de varkenspoot, de pied de cochon, een van mijn favorieten. De varkenspoot zit vol met plakkerig-vette gelei en niets is dan zo lekker om dat weg te spoelen met een fris ranke Orléans, Beaujolais, of Jura dus. OK, tot slot dan een meer high end combi: buikspek van Restaurant Lastage’s Rogier van Dam met de biologische Sauternes 1er grand cru classé Château Guiraud 2009. Meesterlijk. Maar ûh, ik vrees dat ik die vette buikspek ook beestachtig lekker zou vinden met iets… lekker licht koel roods. Welja.

BANNER_538x100_p1

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuwIda1a
ON THE GO
IN IDAHO

. De dimensies van de noordwestelijke Amerikaanse staat Idaho, die de vorm heeft van een staande rechthoek, zijn even anders dan de Nederlandse. Want het oppervlak is bijna zes maal zo groot – en er wonen slechts Cityanderhalf miljoen mensen. Waarvan haast de helft in de zuidwesthoek, in en rond de hoofdstad Boise (links). Maar first things first. Hoe snel naar Idaho te komen? Ida_15Een prettige verbinding vanuit Amsterdam is die met Delta naar Seattle en daar overstappen op Alaska Airlines. Waarna je om ongeveer vier uur ’s middags in Boise arriveert. Keurig op tijd om ‘s avonds in het bruisende hart van deze prettige universiteitsstad een van de vele restaurants te bezoeken (zie de rubriek ‘Aanbevolen restaurants’). Boise maakt een nette, welvarende indruk en heeft slechts 3 procent werkeloosheid. Een aangenaam verblijfsadres is het Modern Hotel, een voormalig motel dat een complete, designachtige make-over kreeg, sindsdien comfortabele kamers heeft, alsmede een restaurant met patio en een zeer vriendelijke staf (www.themodernhotel.com). Een bescheiden ontbijtbuffet is bij de kamerprijs inbegrepen, en parkeren kost niks. Bovendien kun er lekker eten, bij mooi weer buiten. Ida3Groene asperges met jonge regionale geitenkaas bijvoorbeeld en gerookte steur met een salade en als wijn een frisse, lichte, heerlijke Grüner Veltliner uit Hongarije.

De naam Boise (spreekIda_10 uit “boyzie”) komt van het Franse woord bois. Naar verluidt zouden Franse Canadezen dit geroepen hebben toen ze na weken trekken door kaal, woestijnachtig terrein eindelijk bomen zagen, rond een rivier. Anno 1863 werd bij die rivier eerst een versterking gebouwd, Fort Boise, waaromheen een nederzetting ontstond. Die rivier bestaat nog steeds; erlangs heeft men de zogeheten Greenbelt aangelegd, een zone van ongeveer 40 kilometer waar je kunt wandelen, joggen en fietsen. Nog meer groen (verrijkt met kleurige bloemen) wordt geboden door een drietal naast elkaar liggende parken aan de zuidzijde van het centrum. Sowieso telt Boise 104 parken. En langs de straten staan soms aparte kunstwerken, zoals de fietsen waarmee trappend speeldozenBuilding tot klinken kunnen Ida2Aworden gebracht. Je zou het art biking kunnen noemen.Opvallend in het centrale stadssilhouet rijst de door een bronzen adelaar gekroonde koepel omhoog van de 63 meter hoge state capitol. Deze ‘tempel van licht’ (zie linksonder) verrees in 1920 en staat open voor bezoekers. Een leuke manier om een eerste verkenning van Boise te doen, is met een anderhalf uur durende busrit van Boise Township Tours. Eigenaresse Julia Couch, tevens chauffeur en gids, weet ongelooflijk veel te vertellen over haar stad en rijdt langs allerlei attracties. Waaronder het voormalige Ida5treinstation met zijn hoge toren, uitzichtpunt, rotondemozaiëk en oude stoomlocomotief, ‘Big Mike’. Een speciale sectie van Boise is de Baskische. Gedurende de eerste helft van de vorige eeuw trokken veel Spaanse Basken Buildingnaar dit deel van Amerika, om schaapherders te worden of andere beroepen te beoefenen. Taxichauffeur bijvoorbeeld of restaurateur. Naar schatting wonen in Idaho nog altijd zo’n veertigduizend Basken. Middenin Boise staat het Basque Museum met ernaast een authentiek boarding house, een van de vele waar de mannen vroeger logeerden. Rechts van het museum vind je een grote zaal waar de Baskische balsport pelota nog altijd wordt bedreven.Voorts zijn in de straat diverse Baskische eetgelegenheden gevestigd, de meeste met terrassen (rechts). Behalve het Baskische museum heeftBasque Boise nog een dozijn andere musea en monumenten. Voor moderne kunst verdient het BoisIda_16e Art Museum een aanbeveling, vooral vanwege de regelmatig wisselende, tijdelijke exposities. Vorige maand zag ik twee prachtige van eigentijdse sculpturen, respectievelijk keramiek, en vanaf 30 augustus zijn er vijftig werken te zien van de Fransman Arp, de Amerikaan Calder en de Spanjaard Miró. Achter dit museum, in het Julia Davis Park, valt van alles te zien, zoals een rozentuin, een openluchtexposite gewijd aan de ontdekkers Lewis & Clark, een groot standbeeld van Lincoln (die Idaho opnam in de Verenigde Staten en met het daar gevonden goud zijnIda8 Burgeroorlog financierde), het Idaho Black History Museum en een dierentuin met o.a. giraffen. Twee autominuten verder werd het Anne Frank Human Rights Memorial aangelegd, sober, met een standbeeld van Anne die haar raam uitkijkt (onder).
Main Street, vroegerIda_13 deel van de beroemde Oregon Trail, wordt in oostelijke richting Warm Springs Road, waar enkele prachtige landhuizen staan. De warme bronnen bestaan inderdaad en worden gebruikt om op vier locaties in Boise huizen en kantoren te verwarmen. Verder oostelijk, langs de voormalige staatsgevangenis, nu museum met ook een grote wapenverzameling, bevindt zich een openluchttheater. Daar vindt in juni het jaarlijkse Shakespeare Festival plaats, een van de drie in Amerika en een van Boise’s talrijke culturele evenementen. Per traditie nemen veel bezoekers Ida_50picknickmanden mee om voor en tijdens de voorstelling ontspannen te eten en drinken. Bovendien kun je ter plekke allerlei hapjes en drankjes kopen. In de stad zelf, noordkant van downtown, wordt een verbijsterend goed assortiment van vooral  Ida9Aregionale producten, waaronder kazen, aangeboden door de Boise Co-op, met schuin aan de overzijde van hetzelfde pleintje de Co.op Wine Shop die 3600(!) soorten op voorraad heeft. Het hart van Boise wordt gevormd door The Grove Plaza een plein waarop ook evenementen worden georganiseerd en de zaterdagse, altijd druk bezochte farmers market (links).Ida_60 Wie geïnteresseerd is in zowel de Eerste Wereldoorlog als de Tweede, zou in een half uurtje naar Nampa kunnen rijden, voor een bezoek aan het Warhawk Air Museum. Behalve vliegtuigen, waaronder de beruchte Fokker D.VII uit 1918, zijn daar al mogelijke militaire voorwerpen te zien en zeer persoonlijke brieven plus ooggetuigIda_61enverslagen. De staf wordt gevormd door deskundige, vriendelijke vrijwilligers, waaronder zelfs een paar veteranen, nu negentig jaar, uit de laatste wereldoorlog.
Eenmaal in Nampa is het een minuut of dertig rijden naar het hart van Idaho’s grootse wijnregio, de Snake River Valley. Want, jazeker, behalve zuivel, inclusief kaas, en zaden en de vooral in eigen land bekende aardappelen (5,8 miljard kilo per jaar), produceert Idaho wijn. In toenemende mate – en van verbazend goede kwaliteit. Dit dankzij de combinatie van doorgaans vulkanische grond, een droog, zonnig en warm groeiseizoen (tussen nu en oktober valt vrijwel geen regen), koele nachtenIda_53 (die overdag verzamelde aroma’s in de druiven conserveren) en voldoende water (dankzij druppelirrigatie; afkomstig uit de Snake River). Die omstandigheden maken het tevens mogelijk om zeer uiteenlopende druivenrassen te cultiveren. Langs de regionale wijnroute kun je dus zeer uiteenlopende wijnen proeven, van frisse, elegante Rieslings tot gespierde, mondvullende Malbecs. Witte Viognier en rode Syrah zijn specialiteiten, maar Pinot Gris en Tempranillo komen sterk op. In de grootste wijngaard van het dal,Sawtooth (bij Nampa en zeker een visite waard gezien de kwaliteit van zijn wijnen, foto boven), staan maar liefst achttien verschillende variëteiten geplant. In Idaho, waar mIda_54omenteel 51 wineries floreren, zijn derhalve heel wat wijnontdekkingen doen. Het gros van de bedrijven is klein, denk aan Ida_100veertienduizend tot zestigduizend flessen per jaar, en verkoopt vrijwel de gehele oogst binnen de staat: aan bezoekers, aan leden van de eigen wijnclub en soms ook aan restaurants en wijnspeciaalzaken.
De beste, leukste wijnbedrijven om te bezoeken? Bij Caldwell de Bitner Winery (alleen al voor de prijswinnende Riesling, de kostelijke Chardonnay en het uitzicht,Ida_55 ook over een perceel met jonge truffeleiken; op de foto rechts eigenaar Ron Bitner, die tevens bijenbioloog is), de Fujishin Winery (alleen een proeflokaal, verrukkelijke Viognier Reserve en Dry Gewürztraminer, Martin Fujishin links op op de foto), Hells Canyon (voor liefhebbers van hele rijpe wijnen; uitzichtterras en sjieke proefkamer binnen), Koenig (Viognier en rode mengwijnen van niveau, tevens een excellente distilleerderij van o.m. eaux-de-vie; het Europees gestijlde ontvangstgebouw werd ontworpen door de talentvolle wijnmaker Greg Koenig die architectuuIda_56r studeerde), Ste Chapelle (levert meer dan de helft van Idaho’s wijn, waaronder commerciële zoete en fraaie droge; kapelachtig proeflokaal op een heuvel, foto helemaal bovenaan). Dichter bij Boise, binnen de gemeente Eagle, maar echt geïsoleerd, ligt 3 Horse Ranch Vineyards (waar een rode Rhône-blend van syrah en mourvèdre de meest succesvolle en verkochte wijn is). En bij Kuna bereik je Indian Creek (brengt in goede jaren een prima Pinot Noir voort, terwijl ook de Sauvignon Blanc en Touriga, gemaakt van een Port-druif, een compliment verdienen). Vlakbij Boise, in Garden City, exploiteren drie kleIda-59ineIda_57 producenten gezamenlijk een kelder met proefhal. Dat zijn Cinder (hele goede Dry Viognier, Dry Rosé van Syrah, Mourvèdre,Syrah en Tempranillo), Coiled (heeft terecht veel succes met o.a. de Dry Riesling) en Telaya (Viognier, Syrah en de eveneens aantrekkelijke rode mengwijn Turas). In het centrum van Boise worden wijnliefhebbers gastvrij ontvangen in de proef- en verkoopzaak van de Snake River Winery (opmerkelijkste wijn: de rode Zweigelt, gemaakt van “a most happy grape here”). Dieper het dal in, oostwaarts en langs de Interstate 84 bij Hammett, ligt de akker met proefhuisje van de Cold Springs Winery (alleen wijnen zónder hout, waaronder een vieve Viognier).
LandscapeNoordelijk van Boise kan worden geproefd van Idaho’s indrukwekkende natuur. Namelijk door Highway 21 te volgen naar Idaho City. Wát een prachtige weg. Hij voert eerst langs bruingroene bergen, met in de diepte een brede rivierravijn, en vervolgens door een bochtig, smal dal, langs een snel stromende bergbeek en donkergroene pijnbomen, zowel op de Ida_39Avalleivloer als tegen de omringende hellingen. In 1863, het jaar dat Boise werd gesticht, groeide Idaho City uit tot de grootste stad van het hele noordwesten, groter bijvoorbeeld dan Portland, met uiteindelijk zesduizend inwoners. Deze groei was te danken aan een gold rush. Twee jaar later brandde het dorp, toen met alleen houten Ida_40gebouwen, geheel af om vervolgens te worden herbouwd met deels panden van baksteen. Vandaag de dag wonen er minder dan vijfhonderd mensen en fungeert het met zijn brede hoofdstraat als een sterk toeristische ghost town.
Op de weerpagina van USA Today wLandscapeordt voor drie locaties in Idaho (www.visitidaho.org) de weersverwachting gegeven: Boise, Idaho Falls en Sun Valley. Niet omdat dit een andere belangrijke stad is, maar een geliefde bestemming in zowel zomer als winter. Je kunt zelfs stellen dat in Sun Valley het skiën in Amerika begon, dankzij de aanleg van een luxe resort met Ida_80dezelfde naam. Het werd gebouwd in 1936 door de spoorwegmaatschappij Union Pacific, met als doel rijke cliënten te trekken naar dit deel van het land, op ruim 250 kilometer van Boise. In maart 1937 haalde het resort de cover van Life magazine, met een foto van Amerika’s eerste skilift. De lodge van het Sun Valley Resort (www.sunvalley.com), een groot gebouw waarvan de dikke, bruine betonnen buitenmuren in de indruk geven van hout te zijn, ondergaatvanaf september zijn zoveelste renIDA84ovatie en werd regelmatigIda_85 bezocht door de Ernest Hemingway. Die logeerde altijd in suite 206, aan het eind van een gang op de eerste etage, en werkte daar o.a. aan zijn roman For whom the bell tolls. In de kamer, die gewoon kan worden geboekt, hangen foto’s en andere memorabilia van deze beroemde schrijver. Hij kwam er voor het eerst in 1938. Later kocht Hemingway even buiten het buurstadje Ketchum Ida_86een residentie voor zijn vierde vrouw en hemzelf. Het was daar dat hij, op 2 juli 1961, zelfmoord pleegde, na jaren geplaagd te zijn door ziekten en verwondingen. Deze woning kan niet worden bezocht, doch herinneringen aan de Nobelprijswinnaar zijn wel elders volop te vinden. Pakweg twee kilometer van het Sun Valley Resort, middenin de natuur, staat een klein Ernest Hemingway Memorial, met daaronder een door hem geschreven tekst, de Ida_81openbare bibliotheek heeft veel materiaal over hem verzamIda_87eld, beide boekhandels in Ketchum voren een Hemingway collectie, en zijn grote grafsteen in het kerkhof van Ketchum wordt jaarlijks door velen bekeken. Sommigen laten er muntjes achter of doppen van whiskeyflessen. Behalve over 148 superieure hotelkamers beschikt het Sun Valley Resort over cottages en villa’s waar kan worden gelogeerd. Plus zeventien tennisbanen, drie golfbanen (samen 45 holes), een grote kunstijsbaan, diverse restaurants (waaronder de Konditorei, waar koffie, thee, ontbijt, lunch en diner kunnen worden genoten, alsmede huisgemaakte patisserie, foto linksonder). Op het meer dan 200 hectare bestrijkende terrein zijn voorts winkels te vinden, en talrijke keurig onderhouden bloemperken, met vijvers. Op twee nabije skibergen, waaronder Bald Mountain ofwel ‘Baldy’, werden de grootste gecomputeriseerde sneeuwmachines ter wereld geplaatst, met in totaal 555 kanonnen. Behalve voornoemde sporten worden in de Sun Valley, afhankelijk van het jaargetijde, sporten beoefend als moutain biking, nordic skiën (tevens als nationale race) en fly fishingIda_96Ida_82. Met als rustig contrast de galerieënroute die in plaatsje Ketchum rustig te voet kan worden afgelegd. Een ander aardige wandelcircuit van ongeveer een uur is de Historic Walking Tour of Ketchum. Deze duurt
ongeveer een uur en begint in het Ski & Heritage Miuseum. Bepaald bijzonder is voorts het Sun Valley Harvest Festival (www.sunvalleyharvestfestival.com) dat dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt. Dit vier dagen durende programma, vanaf 18 september, is rijker dan ooit, met een bont areaal van soms ook kleinschalige activiteiten, inclusief wijnproeverijen, kookdemonstraties, een Swine, Wine & Dine evenement en vijf foodie adventures met maaltijden bereid door stijgende-sterkoks. Er vallen in deze Amerikaanse staat heel wat avonturen te beleven – ook smakelijke. Het devies betreffende Idaho is simpelweg: go!

Ida_70

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 banner ecoshower_538x100

. De chief van Chivite was even in ons land, Julián Chivite. Hij is baas en meerderheidseigenaar van de Spaanse wijngroep Chivite. Deze is gevestigd in Navarra, waar het bedrijf zo’n 500 hectare Chi3 (Small)met druivenstokken bezit. Inmiddels produceert Chivite ook wijnen in Ribera del Duero, Rueda en Rioja. Zo’n 60 procent van het wijnvolume wordt geëxporteerd.Profiel breed klein (Small)Twee keer elf: Julián vertegenwoordigt de elfde generatie van eigenaren en dirigeert het bedrijf sinds 2011. Als oudste zoon (en genoemd naar zijn vader) begon hij veertig jaar eerder voor de firma te werken, ging Chidaar vanwege een familiedispuut vier jaar weg (vanaf 2007), maar nam op verzoek van zijn moeder de leiding daarna over. Julián woont in San Sebastián, maar verblijft door de wChi_20 (Small)eek in het dorp Cintruénigo, westelijk Navarra, waar het bedrijf anno 1647 werd gesticht en ook zijn hoofdvestiging heeft. De succesvolste merken van Chivite zijn Gran Feudo en El Parador, samen goed voor een jaarlijkse vier à vijf miljoen flessen. Tot de groep Chivite behoort het Rioja-huis Salceda, Chi5 (Small)dat ruim een miljoen flessen produceert. Zo’n 60 procent van de Chivite wijnen wordt geëxporteerd. Dat succes laat zich makkelijk verklaren, want de kwaliteit is goed tot zeer goed, en het prijsniveau redelijk. Dat bleek op de proeverij die Julián (1950) persoonlijk gaf in het warm .gedecoreerde En Pluche, Amsterdam. Zijn Gran Feudo Rosado 2013 een rozerode Navarra van voornamelijk garnacha, trakteert gul op fris rood zuurtjesfruit, is behoorrijk vol, heel sappig en zomers lekker – en kost slechts € 4,99 bij Albert Heijn, www.ah.nl. Vanaf halverwege deze maand staat als witte variant op het schap de Gran Feudo Verdejo 2013. Onder supervisie van Chivite wordt deze wijn wijn in Rueda gemaakt door het Chi21 (Small)gerenommeerde huis Alvarez y Diez. De smaak van dit zomerse, €6,99 kostende product is fris en mild fruitig tegelijk. Traditioneel van karakter, dus geurend naar vanille en zacht kruidig hout, is de rode Chi4 (Small)Gran Feudo Crianza 2009, een Navarra gecomponeerd uit tempranillo en garnacha plus beetjes merlot en cabernet sauvignon. Verkoopprijs €5,99. Ook heel aangenaam smaakt een andere rode wijn uit dezelfde streek en van ongeveer van dezelfde druivenmelange, maar dan met iets meer cabernet sauvignon, de El Parador Reserva 2008,een nog vitale, niet te rijpe, noch te houterige creatie waarvan het besfruit omlijst wordt door beheerste kruidige houttonen en een vleugje vanille. Hiervoor wordt €8,99 gerekend door Gall & Gall, www.gall.nl, zie ook de banner.


SAUV

 . De naam sauvignon blanc verschijnt een eeuw of drie geleden voor het eerst in Bordeaux, en duikt niet lang daarna op in het Loire-dal. Beide regio’s verbouwen dit ras nog steeds volop, maar daarnaast tref je het ook ver buiten Frankrijk aan, tot in Chili en Zuid-Afrika. De wereldwijde aanplant bedraagt 110.000 hectare, waarmee sauvignon blanc op de derde plaats van de witte variëteiten komt, na airén (Spanje, ook veel gebruikt voor brandy) en chardonnay.
DRUIF-4 (2)Het gebruikelijke signalement van een Sauvignon Blanc is een droge, frisse, opwekkende wijn met heel vaak een plantaardig aroma (zoals van vers gemaaid gras, asperges, buxus) en groen fruit (kruisbessen bijvoorbeeld). In warmere streken, waar de druif minder zuren heeft, geeft men de wijn soms vatgisting en/of -lagering. Daarmee heeft Robert Mondavi in Californië pionierswerk verricht. Dit type wijn wordt in Californië veelal aangeduid als Fumé Blanc. Maar ook in het Loire-dal en Bordeaux kom je Sauvignons tegen die op fust werden gelegd.

Soorten Sauvignon Blanc
Een ster geeft aan waar de gemiddelde kwaliteit goed tot zeer goed is: Argentinië, Australië*, Bulgarije, Canada (Okanagan Valley)*,  Chili*, Frankrijk (de beste komen uit het Loire-SAUV_20 (Small)SAUV7 (Small)gebied, zoals Menetou-Salon, Pouilly-Fumé, Quincy, Reuilly, Sancerre en Sauvignon Touraine; lekkere, pure Sauvignons zijn ook te vinden in onder meer Bergerac, Bordeaux, de Bourgondische herkomstbenaming Saint-Bris, Côtes de Duras, Haut-Poitou, Montravel en in Zuid-Frankrijk, met name de Languedoc)*, Hongarije, Israël, Italië, Mexico, Nieuw-Zeeland (vooral die uit Malborough, zie de foto)kunnen fantastisch zijn en behoren tot de wereldtop)*, Oostenrijk (in het bijzonder die uit Steiermark)*, Roemenië, Spanje (de meeste uit Rueda)*, Uruguay*, Verenigde Staten (Californië, Washington)*, Zuid-Afrika*.

Ook voor zoet
Weer een andere gedaante is die van zoete wijn. Als de vruchten van sauvignon blanc SAUV_16 (Small)laat in het najaar de zogeheten nobele rotting ondergaan, drogen ze ten dele uit, krijgen een speciaal aroma, en geven een dessertwijn die tegelijk rijk zoet en fris smaakt. Het klassieke voorbeeld is Sauternes, een goudkleurige Bordeaux. Deze bevat doorgaans ook een aanzienlijk deel sémillon, een variëteit waarmee sauvignon blanc perfect samengaat. Ook met andere druiven kunnen attractieve droge mengwijnen worden gecreëerd, zoals met chardonnay en chenin blanc.

Sauvignon Blanc smaakt o.a. lekker bij
APERITIEFHAPJES – bij veel amuses dus, het is een perfecte voorafwijn.
FRIS AANGEMAAKTE SALADESkunnen ook maaltijdsalades zijn
GROENTE – asperges, artisjok(blaadjes om te dippen in een vinaigrette).
SCHAAL- EN SCHELPDIERENoesters (schenk ook wat ín de schelpen), plateau de fruits de mer, noem maar op. SAUV_23 (Small)
VIS – talrijke soorten, van schol tot zalm (ook gravad lax), sashimi, sushi
KAASCrottin de Chavignol en tal van andere Franse geitenkazen.

. Enkele weken geleden heb ik in eigen dorp een proeverij gepresenteerd voor tientallen leden van de Wijnclub Abcoude. Met als onderwerp Sauvignon Blanc. De in Bordeaux geboren druif waarmee wereldwijd inmiddels 110.000 hectare zijn aangeplant (waarvan ruim 20.000 in SAUV_30 (Small)Nieuw-Zeeland, het is daar de nummer één). Ik had tien wijnen geselecteerd – waarvan heel wat verrasten door hun hoge kwaliteit. Veel compliSAU4 (Small)menten kreeg een nieuwkomer vanwege zijn briljante prijsprestatie: de Grand Sud Sauvignon Blanc 2013 waarvoor minder dan vijf euro per liter wordt gevraagd. Dit is een puurplezierwijn, fris maar niet zuur, heel sappig, aangenaam fruitig (je proeft iets van kruisbessen en andere groene vruchten) en een ietsiepietsie grassig. Deze lekkere doordrinker kost een bescheiden €4,79, per liter dus, bij o.a. Plus, www.wijnenvanplus.nl. Zijn herkomst is vaag, Vin de France, maar who cares? Een echte klassieker bleek de Domaine de la Renaudie 2013 te zijn, een Touraine. Deze Sauvignon BlancBau1 smaakte vief, sappig, en zuiver, met zowel wat plantaardigheid als groen fruit. Zeer zomers en €7,95 kostend bij www.colaris.nl of zie de banner. Een Zuid-Franse versie die imponeerde was de smakelijke, complete, voortreffelijke waar voor zijn €8 à €9 biedende Domaine de la Baume Les Mariés 2013. Geen wonder dat de 2012  van deze uitstekende wijn (links foto domein) op een concours werd uitgeroepen tot ‘beste Sauvignon Blanc ter wereld’. Diverse wijnspeciaalzaken hebben ‘m in hun assortiment. Vraag welke aan mgrondhoud@lgcf.fr. Een aardig, nog wat vriendelijker geprijsd alternatief, à €6,50 of daaromtrent, is de La Baume Sauvignon Blanc La Grand Olivette 2013, ook een Pays d’Oc en vervaardigd door hetzelfde team. Heel wat deelnemers, waaronder een Abcouder kunstschilder, vonden de duurste wijn de beste. Het betrof de €16 à €17 euro kostende Wohlmuth Klassik Sauvignon Blanc 2013 uit Oostenrijks hoogste wijndorp, Kitzeck in Südsteiermark (foto rechjts). ‘Pure perfectie’ noteerde ik SAUV5zelf vanwege de levendige, loepzuivere smaak met zowel grassigheid als groen fruit. Importeur Poot Agenturen, www.poot.nl, distribueert ‘m via wijnspeciaalzaken. Een van de twee aanwezige plaatselijke wijnhandelaren zei ‘Wat een heerlijke wijn’ na het proeven van de expressieve Trio Sauvignon Blanc 2013, waarvoor de druiven kwamen uit drie Chileense gebieden: Casablanca (foto onder), Rapel en San Antonio. Ook ik kwam superlatieven te kort – helemaal in het licht van de schappelijke schapprijs, te weten €7,99 bij Albert Heijn. Door dezelfde winkelketen wordt anderhalve euro minder gevraagd, namelijk €6,59, voor een andere kostelijke Chileen, de CSAUV_13 (Small)asillero del Diablo Sauvignon Blanc 2013: een fris, grassig, groen fruitig en elegant product dat superieure waar vooSAUV_12 (Small)r zijn geldt biedt. Hiervoor kwamen de druiven uit Limarí, Casablanca en Rapel. Als nieuwe klassieker overtuigde de Villa Maria Private Bin 2013 uit Marlborough, Nieuw-Zeeland, voor de zoveelste maal. Te meer daar 2013 een topjaar was. Prijs €9,39 bij o.a. Plus. Andere aantrekkelijke wijnen die ter tafel kwamen waren de Domaine des Graves d’Ardonneau 2013, Bordeaux Blanc Sec à €7,75 bij www.colaris.nl, de Sancerre 2012, Franck et Sylvain Godon à €12,99 bij www.wijnoutlet.nl (zie ook de banner) en de eerder op deze website aanbevolen, markant gepresenteerde L!FE Sauvignon Blanc 2013 uit Western CapeSAUV3 (Small),Zuid-Afrika, waarvoor Albert Heijn €6,99 rekent. Als finalewijn verscheen een heel bijzondere, de Flaxbourne Sauvignon Blanc Rosé 2013 uit Marlborough. Jazeker, je leest het goed, een rosévariant. Waarvan de bleke rozeoranje tint ontstond dankzij wat toegevoegde pinot noir. Maar die hoeveelheid is zo gering dat de frisse, vieve, sappige smaak zijn sauvignonaroma’s bleef behouden: een combi van asperges, grassigheid en vooral groen fruit. Je vindt de op €6,99 geprijsde wijn in grotere supers van Albert Heijn.Al met al was het een memorabele ontdekkingsreis – die extra smakelijk werd dankzij lekkere hapjes-op-maat die café-restaurant De Eendracht in zijn zolderzaal verzorgde.

NOSVINOSTALGIE (27)
Flaneren op waarschijnlijk een zondagmiddag, begin vorige eeuw, in Cassis. Dit charmante havenplaatsje even oostelijk van Marseille, ligt aan de voet van een natuurlijk amfitheater waarvan de kalkhoudende hellingen veelal bedekt zijn met druivenstokken.De daarvan afkomstige witte wijnen plegen fantastisch te smaken bij bouillabaisse.

 .Een van de aantrekkelijkste  Nederlandse wijntijdschriften is voor mij Perswijn, vanwege de zeer gevarieerde, zeer deskundig artikelen en reportages, de imponerende hoeveelheid proefnotities, de vaak kritische columns en de talrijke foto’s. Ermee kennismaken kan voordelig, via een proefabonnement (drie nummers voor €17,50). Ga hiervoor naar www.perswijn.nl (tabblad Abonnement). Een ander, veel jonger wijnmagazine dat ik graag lees en bekijk, is WineLife, gezien zijn altijd rijke, ongelooflijk gevarieerde  inhoud, luchtige toonzetting en aantrekkelijke vormgeving. Een proefabonnement (drie nummers voor €15) is te bestellen via www.winelifemagazine.nl (tabblad Abonneer). Een derde magazine, dat al ruim drie decennia bestaat, is Proefschrift, dat in de loop van 2013 inhoudelijk steeds interessanter werd en vooral bestemd is voor ‘gevorderden’ en professionals. Zes nummers kosten €50 en als je de Proefkrant erbij wilt ontvangen, betaal je €10 meer. Zie www.proefschrift.nl (tabblad Abonnement).

smakelijk-lezen-v1

. Over minder dan een jaar gaat mijn multimediale, buitengewoon betaalbare cursus Wijnkenner in een weekend verschijnen bij uitgevers in zowel Engeland als Amerika. Waarna hopelijk ook edities  WK1-Small-160x200 (Small)worden uitgebracht voor bestaande en opkomende wijnlanden als o.a. China, Singapore, India, Japan, Zuid-Korea. Rusland en Polen. Wie deze compacte cursus ‘volgt’, gaat een uurtje lezen, een uurtje luisteren (naar een bijgesloten cd), een avondje proeven en tot slot online een zelftest doen waarmee een uit te printen certificaat op naam kan worden verdiend. Uit allerlei aardige reacties blijkt dat deze snelcursus inderdaad wérkt. Hij kost slechts €7,99 – en bevat voor aan te schaffen proefflessen ook nog eens kortingsbonnen ter waarde van 9 euro. Behalve in boekhandels vind je ‘m bij Gall & Gall en op www.bol.com. Misschien een leuk cadeautje voor jezelf of andere wijnliefhebbers… De uitgever is Spectrum. Bij dit bedrijf zijn inmiddels drie andere titels ook als E-boeken verschenen. Namelijk De Duizend van Duijker (€19,99), De complete wijnliefhebber (€14,99) en Wijngids voor beginners (€9,99). Ze zijn te bestellen via o.a.  www.ibookstore.nl  of www.wazzaa.nl.

 Etiket juli (Small)Château de Ferrand ligt in het dorp Saint-Hippolyte, niet ver van Saint-Emilion. Het prachtige kasteel dateert uit 1702 en rondom liggen 32 hectare wijngaarden beplant met merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon. In 1978 kocht baron Marcel Bich, de uitvinder van de Bic ballpoint en directeur van het Bic concern, dit wijngoed en spendeerde veel geld om de kwaliteit van de wijn te vergroten. Na zijn overlijden in 1994 beheert zijn dochter Pauline Bich-Chandon-Moët het wijngoed, samen met haar man. Zo goed zelfs, dat Château de Ferrand in 2012 promoveerde naar Grand Cru Classé de Saint-Emilion. Aldus Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, uit wiens verzameling dit etiket afkomstig is.

 

 

 

Lees verder