Hoewel zeker in Zuid-Europa de druivenpluk al in augustus begon, wordt oktober per traditie als de wijnmaand beschouwd. Welnu, via dit magazine kun je in de nieuwe maand heel wat smakelijke, soms ook verrassende ontdekkingen doen. Zo vond ik echt lekkere wijnen uit o.a. de Noord-Duitse Ahr en de zuidpunt van Zuid-Afrika, alsmede een half dozijn smakelijke Spaanse soorten, en even zovele uit Italië. Hopelijk brengen ze een glimlach in het glas. Voorts worden de beste wijnen uit het Portugese Bairrada voorgesteld. De reisreportage is gewijd aan de wijnstreek Cahors, en een paar nostalgische artikelen brengen hopelijk ook een glimlach om de mond.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

***

Fernand Engel, Promesse Purple Bubble
Crémant d’Alsace
Langs de Elzasser wijnroute, bij Rorschwihr, staan de kelders en het gastvrije ontvangstlokaal van Domaine Fernand Engel.  Dit familiedomein is niet alleen een van de grootste particuliere van de streek, maar schakelde al 23 jaar geleden geheel over op duurzame druiventeelt. Het oogsten geschiedt met de hand; deze maand zijn weer zo’n vijftig plukkers aan de slag. Een van de feestelijkste wijnen binnen het aanzienlijke assortiment is een Crémant d’Alsace rosé, gemaakt van alleen pinot noir. Deze Promesse Purple Bubble heeft een dieproze, bijna purperen tint waarin fijne witte belletjes vrolijk wervelen, terwijl de sappig schuimende, elegante smaak vooral getypeerd wordt door mild rood fruit, zoals van aardbeien en frambozen. Flesprijs €18,95 bij www.josbeeres.nl, zie de banner.

Porzelt Crémant Pfalz blanc de noir extra brut 2020
Deutscher Sekt
Dat ‘extra brut’ staat terecht op het etiket van deze Sekt vermeld, want hij smaakt goed droog en bijna pittig fris. Met in zijn aroma een vleugje specerijen, waaronder anijs, met een ondertoon van frisse citrus en wit fruit. Hij werd vakkundig vervaardigd door Andreas Porzelt (op de oogsttijd foto met een refractometer) die samen met zijn vrouw Anne in de Zuid-Duitse wijnstreek  Pfalz 20 hectare bezit – die geheel biologisch worden bewerkt. Voor zijn Crémant Pfalz gebruikte Andreas het blanke sap van alleen spätburgunder/pinot noir, en gaf de eenmaal gerede wijn een kelderrust van ongeveer achttien maanden. Waarbij deze bubbel het lekkerst smaakt? Bij hartige hapjes, waaronder sushi, en zeker ook oesters. Fles €22,92 bij www.artisanwines.nl.

 


Celeste Verdejo 2023
Rueda
Ruim twintig jaar geleden streek Spanje’s beroemdste wijnfamilie, Torres uit Catalonië, ook neer in Villafranca del Duero. Waar het wijngoed Pago del Cielo werd gecreëerd, dat een laag, designachtig keldercomplex kreeg. De witte wijn die daar geboren wordt, heet Celeste, en is afkomstig van een 18 à 19 hectare tellende wijngaard binnen de streek Rueda. Het betreft een Verdejo, vervaardigd van de streekdruif die Rueda op wereldkaart heeft gezet. De zeer zuivere 2023 werd fris gestijld, richting Sauvignon Blanc, met in zijn smaak grapefruit en andere frisse citrus, samen met een partje groene appel en een hint van plantaardigheid. Voorbeeldig en verrukkelijk zijn beide toepasselijk. Voor rond een tientje is Celeste verkrijgbaar bij o.a. www.gall.nl (zie de banner), www.perfectewijn.nl, www.drinkheroes.nl en www.bovino.nl. Meer adressen via importeur www.walravensax.nl.

Ciabot Essenza Pinot Grigio 2023
Provincia di Pavia
In het Italiaanse noordwesten bezit de familie Fia, eigenaresse van de uit 1896 daterende Cantina del Ciabot, zo’n 30 hectare wijngrond, verdeeld over negen  verschillende gemeenten. De meeste stokken staan in diverse districten van Piemonte, maar ook binnen de aangrenzende provincie Pavia zijn ze te vinden. Het is daar dat de bleek getinte Essenza Pinot Grigio werd geboren, een attractieve, elegante (12 procent alcohol) voorafjes- en maaltijdbegeleider met in zijn vieve, sappige smaak fruit van o.m. groene appel en mild-frisse citrus. Importeur www.heerenvanheusden.nl (zie de banner) rekent €7,50 per fles.

 

 

Colle Vecchio il Pecorino 2023
Offida
Dankzij Guido Cocci Grifoni werd het oude, bijna verloren gegane druivenras pecorino  (dat dezelfde naam heeft als een bekende Italiaanse schapenkaas) in ere hersteld. Eind jaren zeventig namelijk was hij de eerste om een pure Pecorino te bottelen. Sindsdien is deze witte wijn, onder de naam Colle Vecchio il Pecorino, een specialiteit geworden van het circa 60 hectare bestrijkende wijngoed Tenuta Cocci Grifoni. Dit is gelegen binnen het groen heuvelige gewest Marche, in het reliëfrijke district Offida. Dat je helemaal zuidelijk in Marche vindt; het omvat ruim 500 hectare. Wat de il Pecorino uit 2023 kenmerkt, zijn kruidigheid, fruittonen van witte en citrusvruchten, sappigheid en een vrij stevige structuur. Bij op de huid gebakken zalm met verse groente en gebakken mini-krieltjes smaakte deze Pecorino perfetto. Fles €18,95 bij www.colaris.nl.

De Kleine Schorre, Schouwen-D®uiveland Rivaner 2023
Zeeland
Het is niet voor niets dat KLM al jaren wijnen van De Kleine Schorre serveert in de World Business Class, want hun kwaliteit is en blijft hoog. Destijds werden ze ontdekt door de voormalige wijninkoper Ger Bergkotte. Het bij Dreischor (een ringdorp op Schouwen-Duiveland) gesitueerde wijngoed bestrijkt 14 hectare, en wordt voortvarend gedreven door Johan van de Velde (rechts), tevens de wijnmaker, met diens levensgezellin Paula van de Vijver en een team van vrijwilligers. Hun frisse en tegelijk sappige Rivaner uit 2023 tintelt bijna op de tong, smaakt naar frisse citrusvruchten en heeft bovendien een heel, heel klein kruidje. Deze Zeeuwse wijn smaakt zeker zalig bij zeefruit, en is vast ook goede vrienden met sushi & co. Fles €17,95 bij www.dekleineschorre.nl.

 

Banner KWAST BANNER

 

Fritz & Frieda Welschriesling 2023
Niederösterreich
In het noordoosten van Oostenrijkse grootste wijnregio, Weinviertel, wordt het charmante Poysdorf door druivenstokken omgeven. Ongeveer 60 hectare daarvan behoren aan het naar zijn stichters genoemde, duurzame domein Fritz & Frieda dat tegenwoordig behoort aan een tweetal jonge echtparen, beide behorend bij families die al generatieslang wijn maken (van links naar rechts op de wijngaardfoto Cristina, Markus, Kerstin en Robert). Grüner Veltliner is hun grote specialiteit, maar ze maken ook een wunderschöne Welschriesling. De gelijknamige druif, waarvan de oorsprong vaag is (Italiaans? Frans?) groeit in Oostenrijk op ruim 6 procent van het wijngaard oppervlak. Het oogstjaar 2023 heeft bij Fritz & Frieda een elegant-ferme, opwekkend frisse, zeer sappige wijn gegeven waarin fris citrusfruit domineert, in smakelijk gezelschap van mildere appeltonen en een minikruidje. Deze voorbeeldige viswijn kost €7,99 bij www.plus.nl.

Grand Sud Sauvignon Blanc 2023 (liter)
Vin de France
Wat prijsprestatie betreft behoren de Zuid-Franse liters van Grand Sud tot de sterkste die ik ken, en dat al jaren. Het wijnbedrijf achter dit merk is de nummer één familiefirma van Frankrijk, Les Grands Chais de France. Van het oogstjaar 2023 is nu ook de Sauvignon Blanc beschikbaar. Voor zijn geld biedt deze bleek getinte, op een sjieke literfles gepresenteerde wijn véél waar, smakelijk waar. Bovendien is-ie geenszins vermoeiend, met slechts 11 procent alcohol. Zijn smaak is sappig fris en aangenaam fruitig, denk aan frisse citrus waaronder grapefruit, met nog een partje groene appel. Deze superieure alledags en partijtjes wijn kost meestal slechts €5,99. Grand Sud wordt gevoerd door supermarktketens als Boon’s Markt, Coop, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Plus, Poiesz en Vomar.

 

 

Grüner Veltliner droog 2023
Niederösterreich
Als mijn vrouw tijdens ons avondmaal spontaan roept ‘Welke wijn is dit, ik vind ‘m héél lekker’ is dat een goed teken. Want ze kookt én proeft uitstekend. Welnu, weer eens gebeurde dit bij de anoniem geschonken Grüner Veltliner 2023 die www.lidl.nl verkoopt – en die wat mij betreft de best betaalbare in zijn soort is. Hij kost namelijk slechts €4,39, en werd keurig in Oostenrijk zelf gebotteld, door het in merkwijnen gespecialiseerde familiebedrijf Toifl. Dit is gevestigd in Hadersdorf am Kamp, dat niet ver ten zuidoosten ligt van de belangrijke wijnplaats Langenlois (in het Kamptal). Voornoemde Grüner Veltliner smaakt sappig en levendig tegelijk, met naar mild neigend fruit van witte en gele vruchten, alsmede hints van hartigheid en kruiden.

Infamous Gold Cabernet Blanc 2023
Vin de France
Immer innoverend, dat zijn vader François en zoon Vincent Pugibet (foto genomen op 7  augustus van dit jaar, vroeg op de eerste dag van de nieuwe oogst) van Domaine La Colombette en enkele andere Languedoc domeinen die samen zo’n 300 hectare bestrijken. Niet alleen met laaggradige wijnen hebben ze pionierswerk verricht, maar ook met nieuwe druivenrassen.
Cabernet blanc bijvoorbeeld, basisdruif voor de Infamous Gold 2023. Het was in Zwitserland dat cabernet sauvignon werd gekruist met een onbekend wit resistent ras, wat een nieuwe variëteit heeft opgeleverd die inmiddels ook met succes wordt geteeld in o.m. Duitsland en Nederland. De Pugibets wisten er een attractieve witte wijn van te vervaardigden, opwekkend en een tikje mild tegelijk, met frisse citrustonen, een klein kruidje en, heel kenmerkend voor Domaine La Colombette, slechts 11,5 procent alcohol. (Terwijl de fles juist vrij zwaar is.) Wij hebben er zeer van genoten bij een ontspannen quiche lorraine, maar ook bij veel andere gerechten zal deze Cabernet Blanc zeer inzetbaar zijn. Richtprijs €9,95, adressen via www.heisterkamp.com.

 

 

Ingrid Groiss Gemischter Satz Braitenpuechtorff 2023
Niederösterreich
‘Mijn filosofie is dat ik geen wijn maak; ik zie mijn taak als het behouden van de hoge kwaliteit van de druiven, en dat met zo min mogelijk interventie teneinde in mijn wijnen zowel het brede spectrum aan aroma’s als de typiciteit van de druiven en hun terroir tot uiting te laten komen.’ Aldus de filosofie van Ingrid Groiss (rechts) die in Oostenrijk 18 hectare biologisch bewerkt. Haar meest kenmerkende, zoniet kostelijkste wijn is de Gemischter Satz Braitenpuechtorff. De jaargang 2023 werd gecomponeerd uit maar liefst dertien (!) verschillende druivenrassen. Wat resulteerde in een sappige, opwekkende, zeer smakelijke, tevens discreet kruidig wijn die een tikje mineralig is en schakeringen heeft van o.m. groene appel en frisse citrus, zoals van citroen en limoen. Voor €13,30 per losse fles (en €12,80 bij zes) is hij te koop bij www.okhuysen.nl (zie de banner).

Marqués de Cáceres Excellens Verdejo 2023
Rueda
In meer dan 120 landen verkoopt ze haar wijnen, Cristina Forner van Marqués de Cáceres. Waarmee ze waarschijnlijk Spanje’s meest succesvolle wijnvrouw is. Dat succes is mede te danken aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en stijl van haar wijnen – die eerst uitsluitend uit de Rioja kwamen. Zelf stelt ze: ‘Mijn streven is dat onze wijnen genoten zullen worden met vrienden en geliefden, in de hele wereld’. Inmiddels zijn Cristina en haar team ook actief in o.a. Rueda, een gebied waar de regionale verdejo druif vele verrukkelijke witte wijnen geeft. Marqués de Cáceres bezit daar 125 hectare. De Excellens 2023 daarvan is een heerlijke, smakelijk vino, sappig fris, goed gevuld en royaal voorzien van discreet gekruid citrusfruit. Deze voorbeeldige Verdejo is voor €9,95 verkrijgbaar bij www.vinify.nl, zie de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Meyer-Näkel Illusion, Blanc de Noir 2022
Ahr
Terwijl de wereldvraag naar de door jou gemaakte rode, alom geprezen wijnen groot is, moet je maar durven om een deel van de blauwe druiven te bestemmen voor een… witte wijn. Maar dat hebben de zusters Dörte en Meike Näkel van het fameuze, om zijn rode wijnen gereputeerde wijngoed Meyer-Näkel toch gedaan. Dit bestrijkt 23 hectare en ligt in het westelijke wijngebied, Ahr waar spätburgunder ofwel pinot noir heer en meester is. Die variëteit werd dus ook gebruikt voor de Illusion Blanc de Noir 2022. Het heeft een kostelijke wijn opgeleverd met in zijn levendige smaak zowel een opwekkende frisheid als een nootje, een vleugje kruidigheid en een aangename, heel licht milde citrusmelange. Hoe terecht, die naam Illusion, want het lijkt we of er een illusionist aan het werk is geweest. Fles €17,95 bij www.wijnopdronk.nl.

Pirovano Collezione Costantino Pinot Grigio 2023
delle Venezie
Al bijna 115 jaar selecteert en bottelt het naar een familie genoemde bedrijf Pirovano wijnen uit heel Italië. Zelf is het gevestigd in het noorden des lands. Een recente witte is een Pinot Grigio uit Venezie. Deze Collezione Costantino 2023 heeft een frisse smaakkern, met daaromheen enigszins mild, rijpig wit fruit, zoals van appel en peer. Tegelijk smaakt de wijn heel licht notig, terwijl bovendien een snufje specerijen waarneembaar is, eveneens in de geur. Deze plezierwijn kost €7,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 

Stauffer Riesling Kalkgestein 2023
Rheinhessen
Al sinds 1790 is de familie Stauffer bezig met wijnbouw in Flomborn (oogsttijd foto links), een door druivenakkers omgeven dorp binnen Duitslands grootste wijngebied, Rheinhessen. Tegenwoordig gebeurt dat duurzaam: het gehele, 18 hectare omvattende domein is bio gecertificeerd. Keldermeester Alexander Stauffer (foto), een in Geisenheim afgestudeerde oenoloog, maakte vorig jaar een reuzegoede Riesling, de Kalkgestein. Deze spatzuivere wijn trakteert op zowel een mineralige frisheid als sappig fris fruit van grapefruit & co. Richtprijs €13 à €13,50, verkooppunten via importeur www.kwastwijnkopers.nl (zie de banner).

Albert Spätburgunder trocken 2022
Baden
Uit de zware, capsuleloze fles vloeide een wijn waarvan ik meteen dacht: díe zou formidabel zijn bij fazant met zuurkool. Want gezien zijn kruidig sappige karakter en ietwat rijpe, heel licht rokerige smaak past hij goed bij het vlees, en vanwege zijn zachte frisheid tegelijk goed bij de zuurkool. Terwijl deze Spätburgunder bovendien niet te heftig is en een beheerste 12,5 procent alcohol heeft. De fazant Freund werd gemaakt door Erwin-Peter Albert (links) die in het noorden van de Duitse wijnstreek Baden over een kleine wijngoed van 3,5 hectare beschikt (en overigens ook asperges teelt). De percelen met druivenstokken liggen verspreid over drie gemeenten en allerlei bodemsoorten, en ze worden goeddeels duurzaam bewerkt. Importeur www.erasmuswijnen.nl rekent €12,95 per fles.

Cuatro Pasos Mencía 2022
Bierzo
De dynamische, in Rías Baixas (Galicië) gevestigd coöperatie Martín Codax, die naar zo’n vijftig landen exporteert, werd 21 jaar geleden ook actief in het meer oostelijke Bierzo. Waar Bodegas Cuatro Pasos samen ging werken met 45 druiventelers die in totaal zo’n 130 hectare bezitten. De percelen liggen doorgaans hoog, en verspreid over vier verschillende gemeenten. De aanplant bestaat uit Bierzo’s eigen druif, de blauwe mencía – en het merendeel van de stokken is tachtig jaar of ouder. Bij het proeven van de Cuatro Pasos Mencía 2022, die uit mijn koele wijnkast kwam, moest ik sterk denken aan een cru uit de Beaujolais. Deze Bierzo had namelijk eenzelfde frisheid, gekoppeld aan flink wat bessig fruit. Daarnaast was wat laurier waarneembaar, en een heel licht kruidig elementje. Al met al deed het eerste slokje terstond verlangen naar het tweede. Richtprijs €12,50, verkooppunten via www.vinites.com.

 

 

Laurent Perrachon & Fils Juliénas Roche Bleue 2022
Beaujolais
Anno 1877 verwierf de familie Perrachon in het eigen Beaujolais dorp Juliénas (waar ze al sinds 1601 woont) de eerste eigen wijngaard. Het was de start van de succesvolle onderneming Laurent Perrachon & Fils, tegenwoordig geleid door Laurent, de zevende generatie. Ook in vijf andere crus bezit het familiebedrijf inmiddels druifpercelen (het was in september dat de vrolijke plukkersfoto werd genomen). De vervaardigde wijnen plegen prima te zijn. Een smakelijke getuige vormt de Juliénas Roche Bleue die naar zijn grondtype werd vernoemd, blauwe graniet, en afkomstig is van een 3,75 hectare bestrijkend perceel. De vrij ferme 2022 smaakt zacht fris, zacht kruidig en zwoel fruitig, naar rijpe bessen en milde zwarte vruchten. Verkrijgbaar bij www.mitra.nl voor €11,99. Meer verkoopinfo via importeur www.monnik-dranken.nl.

Lello 2021
Douro
Niet alleen de (vorige maand gepresenteerde) witte Lello verdient een aanbeveling, maar zeker ook de rode. Die aantoont hoe goed het Portugese bedrijf Vinhos Borges bezig is, en dat in diverse regio’s, met voornamelijk regionale druivenrassen. Zo stelde men in het Douro-dal de Lello 2021 samen uit tinta barocca, tinta cão, tinta roriz, touriga franca, touriga nacional en sousão. Dit halve dozijn elementen heeft een donkerrode, ferme maar niet heftige wijn gegeven die in zijn smaak een levendige frisheid combineert met zwoelig fruit van bessen en zwarte vruchten, terwijl ook donkere aroma’s aanwezig zijn. Voor deze Douro-met-dimensie betaal je deze maand geen €6,59 maar slechts €5,59 per fles, bij www.boonsmarkt.nl en www.plus.nl.

 

 

Lomond Belladonna 2019
Cape Agulhas
Ziehier een belle blend van syrah (75 procent), mourvèdre en een scheutje viognier. Van beide blauwe variëteiten werd de wijn twaalf maanden op vat gelegd, in fusten van 225 liter (voor de Syrah) en 300 liter. Het houtcontact verklaart de aanwezigheid van roostertonen, zoals van chocolade en vanille, alsmede van een subtiele zachte kruidigheid en een vleugje rook. Daarnaast zijn zondoorstoofd zwart fruit, een blaadje laurier en rijpe tonen present, alsmede een zachte frisheid. Deze op zijn beurt is ongetwijfeld te danken aan het relatief koele, maritieme klimaat waarin de druivenstokken (circa 100 hectare, duurzaam geteeld) groeien. Ze staan namelijk op Kaap Agulhas, het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika. De Lomond Belladonna draagt een richtprijs van rond de €25, Verkooppunten via www.cordier-wines.nl.

Mezzacorona ReDei Passi 2022
Vigneti delle Dolomite
Dynamiek en duurzaamheid kenmerken de wijncoöperatie Mezzacorona waarvan de circa  1600 leden ongeveer 2400 hectare wijngrond bezitten. Het bedrijf werd 120 jaar geleden gesticht in het Italiaanse noordoosten, in Zuid-Tirol/Alto Adige, en beschikt daar over een prachtig, designachtig keldercomplex. Mezzacorona werkt veel met regionale   druivenrassen. Zo werd voor de ReDei Passi de blauwe teroldego gebruikt. Aldus ontstond een buitengewoon aantrekkelijke herfst- en winterwijn die plezierig met zowel stoofschotels als wildgerechten kan worden gecombineerd. Op sappige wijze is de smaak flink vlezig en genereus voorzien van heel rijp, zwoelig zwart fruit plus donkere aroma’s waaronder drop en laurier, met dan ook nog een subtiele, milde houttoets. En dat alles krijg je voor een bescheiden €6,79 bij www.jumbo.com.

 

 

Raim Cannonau di Sardegna 2022
Sardegna
Het wijnhuis achter de merklijn Raim is Sella & Mosca. Dat qua naam, faam en omvang (650 hectare wijngrond) de nummer één producent is op het zonnige Sardinië. De firma werd anno 1899 gesticht door een ingenieur en een advocaat uit Piemonte, maar maakt sinds 2002 deel uit van de Campari groep. En cannonau is de Sardijnse naam voor blauwe garnacha/grenache. De Raim versie is een echte najaarswijn, stevig en vol donkere aroma’s, met ook wat zwoelig zwart en blauw fruit, waaronder kersen en pruimedanten, dit alles aangevuld door een snufje specerijen. Hij doet zéér verlangen naar wild en stoofschotels. Flesprijs €8,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

Siles Tempranillo Cabernet Sauvignon 2023
Sierra de Siles
Er is weinig over bekend, behalve dan dat de Spaanse wijnstreek Sierra de Siles ligt tussen Ciudad Real en Alicante, ongeveer halverwege. Het sterk merkgerichte bedrijf PS & PS Wines vond er een buitengewoon plezierige rode wijn die geproduceerd  werd door Viñedos Marqués de Campo Real. Het betreft een blend van Tempranillo en Cabernet Sauvignon. De geur daarvan verklapt al dat de wijn enigszins zwoel zal smaken, naar zowel rijpe bessen als donkere aroma’s, waaronder dat van laurier. Vlezig en sappig smaakt de – van duurzaam geteelde druiven – vervaardigde 2023 eveneens. Fris geschonken is bij breed inzetbaar bij alle mogelijke vleesgerechten. Fles €8,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl.

 

González Byass Nectar
Sherry
Ziehier een halve fles met zoete weelde uit Andalusië. Een pure Pedro Ximénez gemaakt van zongedroogde druiven. En vervolgens in Jerez de la Frontera jarenlang op fust gerijpt via een ingewikkeld mengsysteem. Op rijke, zoniet verleidelijke wijze smaakt deze Sherry naar chocolade, koffie, rozijnen en dadels, met wat karamel toe. Het is een wijn – donkerbruin, met 15 procent alcohol wat ‘m een stuk lichter maakte dan bijvoorbeeld Port – die zijn naam Nectar eer aandoet. Als partner voor chocodesserts is hij perfect, en tegelijk bijna een dessert op zich. Koel ’m echter wel. Halve fles €7,99 bij www.gall.nl, zie de banner.

***

 

BAIRRADA
OP ZIJN BEST

Ongeveer halverwege Lissabon en Porto ligt de wijnstreek Bairrada, waar het klimaat duidelijk beïnvloed wordt door de nabije zee. Er valt dus ook flink wat regen, tussen 1000 en 1200 millimeter per jaar. En je vindt er goede gronden, veelal klei- en kalksteenhoudend. Voorts bezit Bairrada zijn eigen blauwe druif, de baga. Deze heeft net als pinot noir vrij dunne schillen en vraagt veel zorg om te telen, maar kan wel fraaie rode wijnen leveren. Hoe fraai, dat tonen de notities van de Perswijn proefprofs. Zij keurden uit Versatile glazen van Grassl Glass. Alle beschreven wijnen kregen minstens 16 punten van een mogelijke 20. De foto is van Wines of Portugal.

Caves do Cedro, Aleixo Reserva Tinto 2020
GEUR fijn fruit, kersen, bosbessen, open
SMAAK zacht, opwekkend, fijne zuren, milde tannine
www.sandorwineimport.nl, €12,95

 Filipa Pato, Post Quercus Baga 2022
GEUR rood fruit, tomatenblad, gedroogde kruiden
SMAAK zacht, zoetzuur, heel puur en naturel, lang
www.andrekerstens.nl, €26,50

Kompassus, Reserva Baga Vinhas Velhas 2020
GEUR kruiden, kersen, open, fijn, verleiding
SMAAK zacht en klassiek, mooie zuren, fijne tannine
www.everswijn.nl, €18

 Quinta de Baixo, Lagar de Baixo Baga 2020
GEUR heel puur, bramen, kersen, kruidig, peper, fris
SMAAK fris, rood fruit, duidelijke tannine, droog, lang
www.horizonwines.com, richtprijs €28

Quinta de Baixo, Poeirinho Baga 2020
GEUR bramen, zwarte kersen, laurier, fris peperig
SMAAK mooi intens, puur, slank maar veel inhoud, lang
www.horizonwines.com, richtprijs €37,50

Quinta de Foz de Arouce, Tinto 2019, VR Beira Atlántico
GEUR donker fruit, leer, tijm, grafiet, ceder
SMAAK intens, puur, jong, goed fruit, tannine wordt zachter
www.andrekerstens.nl, richtprijs €24 à €26

Tiago Teles, Gilda Tinto 2022
GEUR kersen, bramen, open, fijn
SMAAK heerlijk fruit, sappig, elegant, opwekkend, lichte tannine
www.karakterwijnimport.nl, richtprijs €15 à €20

Vadio, Grande Vadio 2015
GEUR ontwikkeld, nog goed fruit, bramen, kruiden, zoethout
SMAAK donker fruit, goede tannine, genoeg zuren, lang
www.ariszetal.nl, €33

Geïnteresseerd in Perswijn magazine? Klik hier als je een abonnement wilt https://perswijn.nl/abonnement/

 

***

CAHORS HORS CONCOURS

Tijdens deze wijnmaand neemt de ter plekke woonachtige Julie Drummen ons mee naar Cahors, een rond de slingerende Lot gelegen gebied waar markante rode wijnen worden gemaakt die vooral bij herfstige stoofschotels veel genoegen geven. De streek is genoemd naar zijn hoofdstad, waar van alles te zien, te beleven én te proeven valt.

De historische stad Cahors ligt in een meander van de Lot en wordt omringd door indrukwekkende kalksteen rotsen. Ik heb er drie jaar op het internaat van Lycée Clement Marot gezeten, en kom er nog geregeld, dus ken de stad goed.  Zigzaggend door de steile straatjes van het historische centrum kom je talloze mooie middeleeuwse panden tegen en zelfs restanten uit de Romeinse tijd. Cahors stamt af van ‘Divona Cadurcorum’. De Gallische term ‘divona’ betekent ‘goddelijk’, en lijkt oorspronkelijk te verwijzen naar een heilige bron waarin duikers veel Romeinse munten hebben gevonden. Deze bron heet nu Fontaine des Chartreux, en ligt vlakbij de fameuze 14e-eeuwse Pont Valentré. Een bezoek aan beide kun je dus prima combineren tijdens een wandeling langs de Lot. Kijk op de brug even of je het duiveltje kunt spotten. Volgens een legende vroeg de architect van de Pont Valentré de duivel om hulp teneinde de bouw op tijd af te krijgen. In ruil daarvoor moest de architect zijn ziel afstaan zodra het project voltooid was, iets waarmee hij in eerste instantie akkoord ging. Vlak na de voltooiing veranderde hij echter van gedachte en verbrak zijn belofte, waardoor de duivel zo boos werd dat hij stenen van de brug begon te verwijderen, zodat deze nooit voltooid bleef en telkens opnieuw moest worden hersteld. In de 19e eeuw plaatste  architect Paul Gout een gebeeldhouwde afbeelding van de duivel op een van de torens, als verwijzing naar de legende. Toen de duivel dit zag, schrok hij zo van zijn eigen afbeelding dat hij nooit meer is teruggekomen. Duivels zijn namelijk nergens bang voor, behalve voor hun eigen beeltenis… Naast de bekende brug prijkt de mooie kathedraal Saint-Etienne met zijn verrassende koepels en klassieke glas-in-lood ramen.  Het gebouw staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Als ik in de buurt ben, loop ik graag even door de rustgevende kloostertuin (foto helemaal onder) die te bereiken is via een deur achterin de kathedraal. De negenhonderd jaar oude kathedraal dient ook als majestueus decor voor de wekelijkse markt op woensdag- en zaterdagochtend. De verkopers zijn altijd vriendelijk, en er is een groot aanbod van zelf geteelde groente en fruit. Ze verkopen ook regionale lekkernijen uit de regio,  waaronder uiteraard Cahors wijn die voornamelijk gemaakt wordt van de malbec druif. Cahors wordt ook wel vin noir  genoemd vanwege zijn vaak zo donkere kleur. Ook honing, walnoten gebakjes, saucisson de sanglier (worst van everzwijn) en foie gras staan op het marktmenu. Wie fan is van macarons moet ook zeker de nabijgelegen 19e-eeuwse markthal inlopen en jezelf trakteren op Les Macarons de Pim (links).
Door het zien van al dat lekkers krijgen we ondertussen visioenen van een lekkere lunch. Wie regionale producten wil proeven, kan dat langs de Lot in de wijnbar Les Petits Producteurs (4, Place Champoillon) die tevens fungeert als wijnwinkel en delicatessenzaak, of bij het traditionele restaurant Le Bergounioux dat uitblinkt met streekgerechten. Dit ligt in een van de kleine straatjes in het centrum (77, Rue du Docteur Bergounoux). Voor degenen die hunkeren naar minder vleesrijke menu’s zijn er ook genoeg opties. In Cahors floreren vegetarische restaurants als Marie Colline (173, rue Clémenceau) en mijn favoriet, le Jardin des Thés (12, Rue Daurade, foto soepgerecht). Zoals de naam doet vermoeden,  is thee hun specialiteit, maar dit eetcafé bereidt ook heerlijke lunches, om nog maar te zwijgen over hun gebak. Je kunt er buiten zitten op een kleurrijke terras, vlak naast het park, of op een regenachtige dag gezellig binnen eten. Sommige plekken zijn niet veranderd sinds ik hier op school zat, terwijl er ook leuke nieuwe zaken bij zijn gekomen. Waaronder La Fourmi Rouge (‘De Rode Mier’ op 176, Rue Nationale), een boekenzaak gerund door twee vriendelijke meiden die ook koffie en thee serveren en heerlijke, zelf gebakken cookies. Ze hebben slechts een paar tafeltjes, maar mocht er geen plek zijn, dan kun je terecht bij de tegenover liggende French Coffee Shop, waar je een net zo vriendelijke eigenaar vindt, en koffie met van alles erop en eraan (niet te verwarren met wat we in Nederland een coffeeshop noemen). Je kunt daar ook een koffie à emporter (om mee te nemen) vragen en vervolgens de stad verder ontdekken. Mijn favoriete pleintje, het place Alain de Solminihac, ligt op een paar minuten lopen van de koffietentjes. Maar je kunt ook naar het Parc Tassart (links) wandelen, een klein maar mooi park met indrukwekkende mammoetbomen en bankjes om even tot rust te komen, terwijl kleine kinderen er hun energie kwijt kunnen op de klimtoestellen.
Waar ik tijdens mijn lycée jaren diverse avonden heb doorgebracht, is de Mont Saint-Cyr. Dit mooie uitzichtpunt is bereikbaar met de auto of te voet via de bruggen Louis Philippe of  Cabessut.  Deze berg ten zuiden van de stad biedt een geweldig uitzicht op Cahors en de slingerende Lot, in het bijzonder tijdens zonsondergang. Bij heldere hemel kun je in de verte zelfs het wijnkasteel van Mercuès zien. Eenmaal boven vind je ook picknicktafels en bankjes – ideaal dus om de dag te eindigen met een al fresco maaltijd.
P.S. Voor alle mogelijke informatie over de stad en de streek Cahors – alsmede voor een gedetailleerde routekaart langs wijnproducenten – kun je terecht bij het Office du Tourisme, Villa Cahors-Malbec, Place François-Mitterrand. Zie ook www.cahorsvalleedulot.com.

Wat er buiten de stad Cahors zoal te ontdekken valt, ook in de gelijknamige wijnstreek, beschrijft Eugenie Vonkerman, eigenaresse van Domaine du Bouysset. In  2017 verhuisde zij met haar man Erik naar Saint-Martin-le-Redon, een klein gehucht van 211 inwoners in het departement Lot. Hier is wat Eugenie (samen op de foto met haar man) schrijft.

De Lot ligt vanuit Nederland op zo’n twaalf uur rijden. Na die twaalf uur waan je je in een andere wereld waar rust, ruimte, authenticiteit, tradities, natuur en vooral kwaliteit van leven de boventoon voeren. De lucht is er zuiver, en ’s nachts schitteren de sterren. Het is inmiddels ruim vijf jaar geleden dat wij in de Lot streek zijn komen wonen. We waren daar verliefd geworden op Domaine du Bouysset (www.bouysset.fr). Op internet had Erik een Franse golfbaan te koop gezien, en zo kwam Bouysset in beeld: een negen-holes golfbaan met gîtes, chambres d’hôtes en een klein restaurant. Tussen dat moment van Googelen en het daadwerkelijk starten met ons project heeft twee jaar gezeten. We moesten natuurlijk eerst de regio onderzoeken, de mogelijkheden bekijken, een ondernemersplan maken en de financiering rondkrijgen. Uiteindelijk zijn we ervoor gegaan. Tijdens de eerste jaren zat het zeker niet mee, maar inmiddels hebben we ons gesetteld en zijn we volledig ‘geadopteerd’ door onze Franse buren en andere dorpsgenoten. Op een gegeven moment kwam een Frans stel zelfs vragen of zij bij ons hun trouwfeest mochten vieren. Dat moment zullen we niet snel vergeten. Wij organiseren tegenwoordig ook wijntours met een Citroën 2CV cabrio (Domaine La Paganie in Puy L’Evêque), met ezels (Famaey in Puy L’Evêque) en met Segways (naar Château Eugénie in Albas).
Het Office du Tourisme in Puy L’Evêque heeft een wijnlokaal ingericht, Vinoltis gedoopt, waar je verschillende Cahors wijnen kunt proeven. Hier spreekt men naast Frans ook Engels, en een enkeling zelfs Nederlands. Voorts heeft het departement Lot heeft de laatste jaren enorm geïnvesteerd in fietspaden en het uitzetten van fietsroutes, de zogeheten voies vertes, veelal op de oude spoorbanen. De routes variëren van fietsen langs wijngaarden tot stoere mountain bike paden door de bossen. In Saint-Martin-le-Redon verhuurt FatVelo elektrische fatbikes. Deze zijn geschikt om door bossen of wat ruiger terrein te fietsen, maar ook om gewoon de route langs de Lot te volgen. Voor ouders met kleine kinderen is er de mogelijkheid om een karretje achter de fiets te laten bevestigen. Tot slot nog een wijnroute tip. Ga naar Puy L’Evêque (dat samen met Saint-Cirq-Lapopie strijdt om de titel ‘mooiste dorp van de Lot’). Daar een korte stop maken bij de Salon de Thé (15, rue des Capucins) om vervolgens koers te zetten richting Albas, een dorp dat zich heeft ontwikkeld op een klif, met uitzicht op een lus van de Lot. De smalle weggetjes met fantastische vergezichten zijn al een attractie op zich. Op de terugweg langs le Couvent Bar in Bélaye (Place du Mercadiel). Als er geen live muziek is, dan is alleen al het uitzicht over de Lot de moeite waard.

Deze reportages verschenen eerder in het fraaie aan Frankrijk kwartaaltijdschrift En Route (https://enroutefrankrijk.nl/magazine/), waarna ze op enkele details werden bewerkt. De foto’s zijn van o.a. Julie Drummen, Domaine du Bouysset en het eerder genoemde Office du Tourisme in Cahors.

 

***

 

Banner Hamersma 538-100

 

SCHILDERIJ VAN DE MAAND

Ziehier een vrije impressie van de oostelijke Rioja, de zogeheten Rioja Baja. Ik wilde vooral de stille weidsheid van het landschap vastleggen, vandaar de grote wolkenpartij. En om er tegelijk ‘beweging’ in te brengen, werden de kriskras lopende wijngaard weggetjes markant neergezet. Het halve meter brede werk, dat reeds verkocht is, kreeg als titel Rioja, wolken, weggetjes en wijn.
Meer details staan bij Landschappen op www.vinpressionist.com.

 

 

MEMORIES ARE MADE OF THIS (7)

In de vijftig jaar dat ik als fulltime wijnschrijver actief ben geweest, heb ik in kleine ringband boekjes van alles genoteerd. Streekimpressies, gesprekken met producenten, wijnproefnotities, mooie maaltijden en alle mogelijke voorvallen. Een aantal van deze herinneringen deel ik graag in dit maandmagazine.

 BEKROONDE WIJNKAARTEN

Wijnsoorten jureren is niet aan mij besteed, wijnkaarten beoordelen des te meer. Dit in de hoop dat bekroonde kaarten als voorbeeld gaan dienen voor de vele, vele zwakke. Zo van ‘kijk eens hoe het óók kan’, met meer informatie, meer wijnen per glas en vooral een gastvriendelijker calculatie.

Bij herhaling heb ik dus – als voorzitter – plaatsgenomen in jury’s die wijnkaarten beoordeelden. Een keer ging de eerste prijs naar Ine Droogh van Badhotel Zeerust in Noordwijk aan Zee, destijds ook qua keuken een toprestaurant. In het Amstel Hotel kreeg Ine zelfs haar gewicht in kisten wijn, ik meen van Château Giscours. Maar pech gehad, ze was (en is) juist heel tenger van postuur.

Later organiseerde Perswijn een concours voor de beste wijnkaart. De eerste keer, het was exact dertig jaar geleden, mocht ik die  prijs uitreiken aan Ben Overbeeke van De Schelvenaer in Krimpen aan den IJssel. Ben voerde alleen Franse wijnen, allemaal perfect omschreven, verstandig geprijsd en veelal per glas beschikbaar.

Op de foto, rechts van Ben, staat Floor van Ede van Brasserie van Baerle in Amsterdam. Ook zij won een prijs (en voert nog steeds een opmerkelijk goede wijnkaart). Schuin achter Floor, rechts, staat haar toenmalige, nog zeer jonge en slanke chef-kok Ricardo van Ede. En links achter haar heeft de volstrekt onherkenbare Ronald de Groot, eigenaar/hoofdredacteur van Perswijn, zijn ogen even zedig gesloten. Aan Bens linkerzijde glimlachen mijn goede collegae en mede-juryleden Gert Crum en Frank Jacobs, alsmede cuisinier Robert Kranenborg, eveneens jurylid en toen nog werkzaam bij La Rive. Helemaal links houdt Peter Klosse van De Echoput te Hoog-Soeren zijn terecht verdiende certificaat voorzichtig vast.

Wat ik later, op initiatief van Vinos de España en Misset Horeca, eveneens heb gedaan, is het individueel beoordelen én becommentariëren van wijnkaarten, met suggesties op maat naar de makers daarvan. Of het allemaal geholpen heeft? Hopelijk een beetje.

 

 

FLATERS AAN TAFEL
Mijn allesbehalve serieuze paperback Flaters aan tafel verscheen ruim 35 jaar geleden bij Mondria Uitgevers. Het boekje bestond uit een verzameling blunders die bekende, minder bekende en volstrekt onbekende Nederlanders aan tafel (mee)maakten, thuis of in restaurants. De uitgave werd gegarneerd met knappe, cartoonachtige tekeningen van de briljante, internationaal bekroonde Bert Witte (1943-2012).

Een echtpaar dat liever onbekend wenst te blijven vertelde enthousiast aan een kennis over hun allereerste vakantie in Frankrijk. Vooral over de geserveerde hoeveelheden eten waren ze zeer te spreken. Bijna elke dag ook hadden ze een ander restaurant bezocht. ‘En namen jullie ook kaas toe?’ vroeg de kennis. Antwoord: ‘Jazeker, maar vaak wisten we niet hoe we alles op moesten krijgen’.  Inderdaad, ze hadden elke keer het van tafel naar tafel gaande kaasplateau als geheel voor zich henzelf beschouwd.

 

 

 

 


Geboren op 28 mei 1968 in Melbourne is zangeres Kylie Minogue, met 60 miljoen verkochte albums één van de succesvolste artiesten van Australië. In 2020 lanceerde ze haar eigen wijnlijn en twee jaar later werden er al 5 miljoen flessen verkocht. Haar Prosecco is een groot succes in Engeland. Aldus de toelichting Bert Wentzel (
jokebertwentzel@gmail.com) die dit label selecteerde uit zijn wereldwijde etiketten verzameling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website in dit maandmagazine zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.