HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – FEBRUARI 2017

Alleen al op twee beurzen – Wine Professional en Horecava – heb ik de afgelopen maand een paar honderd wijnen geproefd, en ook nog talrijke thuis (tot vreugde van de buren en andere dorpsgenoten), om de lekkerste te selecteren voor de februari-editie van dit webmagazine. Het zijn ruim vijftig vondsten  geworden, afkomstig uit vijftien wijnlanden en van meer dan dertig leveranciers. Voorts onthult een bekende wijnhandelaar zijn culinaire combinatie, komt wijn kiezen en serveren in restaurants ter sprake en kun je een virtuele stadstoer volgen door het visueel indrukwekkende Valencia.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Indigo_banner

vondst van de maand. Wat dynamiek betreft is Leo Hillinger een van Oostenrijks leidende wijnbedrijven. Neem alleen alLH1 het zes miljoen euro kostende kelder- en ontvangstcomplex, de eigen winkels/lounges/bars die in acht steden werden geopend (en waar gemiddeld zo’n duizend mensen per dag komen), de conversie naar biodynamische druiventeelt (in de eigen 81 hectare; Leo begon met slechts 0,4 hectare in 1990) en de creatie van minder conventionele wijnen. De witte, slechts11,5 procent alcohol bevattende SLH3mall Hill 2015 bijvoorbeeld, een Burgenland blend van 70 procent welschriesling met sauvignon blanc en zowaar muscat. Heel sappig, heel zuiver en heel fruitig, een combi van citrus en verse witte druiven, gecompleteerd door pietsje kruidigheid. Fles €11,70. Nog ongebruikelijker is de Sandzo’ve:zel ofwel Sangiovese (die niet zo mag heten omdat de gelijknamige druif officieel niet is toegestaan in Oostenrijk). Vanwege zijn frisheid en besachtige fruit doet deze, ook een hint van laurier bevattende, zeldzame wijn uit 2015 denken aan een Toscana. Reken op €19,30 per fles bij www.heisterkamp.com.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

vondst-1. Voor de CCan3hileense producent Canepa was 2007 een memorabel jaar. Het door de Genuese immigrant Guiseppe Canepa gestichte bedrijf sloot zich toen aan bij de grote groep Concha y Toro en kreeg een nieuwe hoofdwijnmaker, Javier Solari. Beide factoren samen gaven de toen 77 jaar oude onderneming – die zelf over 300 hectare met druivenstokken beschikt – een nieuwe dynamiek, een nieuw elanCan5. En een zo mogelijk nog betere prijsprestatie. Zo kost de gehele Novísimo lijn slechts €4,99 per fles. Waarvoor je een kostelijke wijn krijgt als de Carmenère 2014, stevig en goed gevuld, met nuances van o.m. bosbessen, cassis en ander zwart fruit plus flink wat donkere laurier(drop)achtige elementen. Een deel van dat besfruit zou te danken kunnen aan cabernet sauvignon, want van deze druif werd een onzichtbare 15 procent aan deze Valle Central toegevoegd. Ook de levendige, fruitige, tevens een vleugje vanille bezittende Chardonnay 2016 is niet te versmaden. Canepa wordt gevoerd door www.jumbo.com.

 

vondst-2. Het oerdomein van Jean-Louis Trocard, die inmiddels meer dan een dozijn wijnbezittingen binnen Bordeaux heeft, is Château Trocard. Waarvan de wijngaard 35 hectare bestrijkt. We zijn hier op de noordoever van de Dordogne, waar TRocook Saint-Emilion en Troc1 (Small)satellietdistricten zich bevinden, en waar de merlotdruif heer en meester is. Met 70 percent domineert hij in de 35 hectare bestrijkende, als Bordeaux Supérieur geregistreerde wijngaard van Château Trocard (rechts), terwijl cabernet franc en cabernet sauvignon de rest gelijk verdelen. Met merlot in gedachten is het niet verbazend dat aromatische gezien de 2015 een donkere toonzetting heeft, met wat fris bes- en zwart fruit in de achtergrond. Eveneens markant zijn de milde vanille, de beschaafde kruidigheid en de roostertonen die de klassieke vatopvoeding aan deze wijn heeft verstrekt. Bij lamsbout, gegrilde entrecôte, ja zelfs wild is deze Trocard een troef. Fles €8,75 bij www.colaris.nl, zie tevens de banner.

 

Banner_februari_GrandSud

 vondst-3. Vanuit Ribera del Duero heeft wijnbouwer Alejandro Fernández zijn vleugels uitgeslagen Deh1anaar ander Spaanse streken. Zo werd hij in de provincie Zamora eigenaar van het immense Dehesa La Granga dat 800 hectare bestrijkt waarvan 250 met druivenstokken Deh (Small)(uitsluitend tempranillo). De nu beschikbare, stevige Vino de la Tierra de Castilla y León 2008 van dit machtig mooie wijngoed smaakt rijp maar niet té, met in zijn aroma behoorlijk wat vanille – dankzij een verblijf van twee jaar in fusten van Amerikaanse eikenhout – terwijl ook wat besfruit en frisheid waarneembaar zijn. Toen ik mijn buurman de aangebroken fles aanreikte, vroeg hij  wat voor wijn het was. Waarop ik zei ‘een heel aimabele’. Fles €14,95 bij www.degoudenton.nl.

 

vondst-4. De smMus2aak voerde mij meteen decennia terug naar een memorabele mosseltijd in dezelfde streek, Muscadet Sèvre et Maine. Waar én gekookte én gerookte verse mosselen in copieuze hoeveelheden werden geserveerd met copieuze hoeveelheden Muscadet – een perfecte combinatie. De recent geproefde variant is Domaine R de la Grange Vieilles Vignes sur lie 2015, in Nantes met zilver onderscheiden. Zijn frisheid doet denken aan een zeebries, en in zijn lenteachtige smaak (12 procent alcohol) zit wat wit fruit, neigend naar perendrups. De makers van deze zalige zeefruitwijn? Zoon Raphaël en vader Rémy Luneau, wier wijngaard circa 27 hectare bestrijkt. Fles €8,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Banner Intense

vondst-5. Op zoek naar een leuke, niet te dure eetwijn? Bij pizza of pasta?  Probeer dan eens Sag (Small)de Sagrato 2014, een Chianti Classico. Dankzij de sangiovesedruif offreert deze frisheid en is voorts vooral bessig, met een keurige afdronk en een smaak die elegant en ferm tegelijk is. De wijn werd geselecteerd voor de AH Excellent Selectie bij een belangrijke producent van Toscaanse en andere Italiaanse wijnen, het huis Cecchi, dat in de Chianti Classico regio gevestigd is. Fles €6,95 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

vondst-6CV1. Claude Vialade, dochter van en Zuid-Franse bioboer, creëerde een jaar of zes geleden haar eigen wijnonderneming. Ook internationaal heeft deze veel succes, hetgeen te danken is aan de kwaliteit van Claude’s creaties. Haar Maison Vialade Family Selection Chardonnay 2015 komt rond en zacht fris in de mond met sappig mild fruit van citrus en een vleugje ananas. Deze op zware fles gepresenteerd Pays d’Oc kost gewoonlijk €7,95. Verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

vondst-7. Tegelijk stoer, energiek en nog verrassend vitaal, ziedaar het profiel van de Finca Cuesta Clara Reserva 2010, een riante Rioja van CampRio6illo. De kelder van deze bodega heeft een tempelachtige allure en twee hallen waar zo’n twaalfduizend rijpingsvaten liggen. Ook deze van een enkele druivenakker afkomstige wijn werd daar gelagerd, hetgeen de milde vanille in zijn aroma verklaart, alsmede de zacht kruidige houttonen. Besfruit is eveneens present, alsmede wat frisheid en veel sap. Bepaald bijzonder is dat deze fraaie wijn de bijna verdwenen tempranillo peludo als basis heeft, een tweelingvariant van de gewone tempranillo. Deze betrekkelijk schaarse Rioja – die niet elk jaar wordt gemaakt – kost €33 bij www.heerenvanheusden.nl, zie tevens de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

vondst-8Bau1 (Small). Voorbeeldig in zijn soort, dat is de Elisabeth Viognier 2015, een op zware fles gepresenteerde creatie van Domaine de la Baume in Zuid-Frankrijk. De blanke wijn smaakt vol en stevig, doch niet zwaar, heeft sappigheid, zachte zuren en trakteert op zondoorstoofd fruit van peer, perzik en abrikoos. Gevulde kalkoen, iemand? Richtprijs €8,95. Evenmin te versmaden is een andere Pays d’Oc, de Viognier 2015 van het merk La Grande Olivette, Eveneens gemaakt op Domaine de la Baume, van aangekochte druiven. De stijl is wat kruidiger, hoewel mild citrusfruit zich eveneens laat gelden – en de flesprijs twee euro lager ligt. Adressen via http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten.

 

Banner Okhuysen nieuwe

 

vondst-9

. De welgestelde Italiaanse zakenman Walter Darini werd een jaar of zeven geleden eigenaar van Cológnola, een wijngoed in het Italiaanse gewest Marche, en voegde niet lang daarna Tenuta Musone hieraan toeCant2. Cant1Wat het totaal aan wijngaarden op 25 hectare bracht. Voor het keldercomplex verrees bovendien een grote paardsculptuur van massief brons die naar verluidt een miljoen euro heeft gekost. Sterren in het wijngamma zijn de witte verdicchiowijnen, maar ook de enkele rode hebben niveau. De Cantamaggio 2014 oogt niet heel donker en zelfs wat flets, maar dat is uiterlijke schijn. De van alleen montepulciano vervaardige wijn biedt nog frisse elementen, zoals van bessen, samen met discrete kruidige en donkere tonen. Fles €7,95 bij www.gastrovino.nl, zie ook de aanbiedingsbanner.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2 – Na het verdwijnen van de bubbeltaks, de strafaccijns op mousserende wijnen, hebben al veel wijnaanbieders hun bubbelwijnen verlaagd, met minstens een euro per fles, soms twee of meer. Ook twee van mijn persoonlijke favorieten daalden in prijs: de Marsigny Brut, een Crémant de Bourgogne, kost nu €8,99 bij www.jumbo.com en de Australische Jacobs Creek Chardonnay Pinot Noir daalde bij www.ah.nl naar €10,49.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vondst-10. De favoriete witte huiswijn bij restaurantbezoekers, zo blijkt uit een klein Nederlands onderzoek, is tegenwoordig SauvigDel1non Blanc (en Merlot voor rood). Verwacht mag worden dat Sauvignon Blanc inmiddels ook een favoriete witte thuiswijn geworden is. Een hele goede die een aanbeveling verdient, komt uit het Coastal Region in Zuid-Afrika, van het prachtige, bij Stellenbosch gesitueerde wijngoed Delaire Graff (20 hectare, links). Namelijk de Sauvignon Blanc Coastal Cuvée 2016, verleidelijk fruitig (groen plus hint van passievrucht), opwekkend fris, stevig gestructureerd, licht plantaardig en loepzuiver. Deze formidabele zeefruit-, vis- en saladewijn heeft een adviesprijs van €15,25. Waar te koop vind je op www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

vondst-11. Zeer jeugdig en dus fris energiek verscheen de rode Neleman Tempranillo Monastrell Nel12016. Een in de wijnstreek Valencia geboren wijn van organisch geteelde druiven. En met als peetvader Derrick Neleman (rechts in actie), een ex-wijnimporteur die besloot om in Spanje wijnproducent te worden, daarbij geholpen door een Spaanse keldermeester. Wat voornoemde nieuwkomer ook nog biedt, zijn gekruid besfruit en dropachtige, donkere elementen. Aardige bijkomstigheid: gedurende februari kost deze Valenciaanse tafelgenoot geen €7 maar €5,50 per fles. Adressen via www.neleman.org

 

vondst-12SG2 (Small). Achter het in de Valle de Colchagua gelegen keldercomplex van Casa Silva, de meest bekroonde wijnproducent van Chili, plantte men in 1912 een uit Bordeaux afkomstig druivenras. Een variëteit waarvan werd aangenomen dat het sauvignon blanc was, maar die decennia later geïdentificeerd werd als sauvignon gris. De schillen daarvan hebben wat meer kleur (richting paarsroze), de druiven rijpen langzamer, de opbrengst per hectare ligt lager, de most bevat meer suiker en de wijn heeft meer volume, meer structuur. Al met al smaakt Sauvignon Gris dus net iets anders dan een Sauvignon Blanc – zoals de Casa Silva 2016 demonstreert. Het is een zeer sappige wijn, helemaal niet grassig of plantaardig, maar wel vlezig, sappig en uitgesproken fruitig (peertje, perzik & co) met een snufje kruiden. Richtprijs €13,50, verkooppunten via www.casasilva.nl.

 

Banner Wijnoutlet

 vondst-13. Portugese zon op tafel, dat brengt de Art.Terra Amphora 2015, een rAT (Small)ode Vino Regional Alentejano. De zon schijnt namelijk volop in de zuidoostelijke Alentejo, zo’n drieduizend uur per jaar. Het domein dat deze wijn uitbracht is Herdade São Miguel (35 hectare), waar Alexandre Relvas jr. de wijnbereiding verzorgt. In dit geval op een speciale manier. Deze blend van aragonez, trincadeira en de (zuren verschaffende) moreto werd namelijk drie maanden gelagerd in grote amfora’s van aardewerk, de zogeheten talhas. In de dieprode, vlezige wijn proeven we van alles, waaronder fris besfruit, zondoorstoofde zwarte vruchten en laurier. Prijs €14,25 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

vondst-14Yal2. Neem in gedachten een part Cantaloupe meloen (je weet wel, die oranje soort), voeg wat perziksap toe en je krijgt een beetje het idee hoe The Y series Viognier 2016 smaakt, een verleidelijke mild droge wijn van Yalumba. Wij zeggen er graag ‘ja’, pardon ‘ya’ tegen bij gerechten als gevulde kalkoen en eend met sinaasappelsaus. De naam van het aan de familie Hill Smith behorende domein – gesticht in 1849 en het oudste particuliere wijngoed van Australië –  betekent overigens ‘al het land rondom’. Prijs €11,95 bij www.wijnkring.nl.

 

wow banner


vondst-15
. Met wijnwarmte winterkou verdrijven? Dat kan op hoogst aangename en tegelijk bijzondere wijze met de ikebana 2015 van Domaine La RoLir1calière. Dit is namelijk een anders-dan-andere rode Lirac, niet alleen wat zijn naam betreft (Japans voor ‘bloemschikkunst’), maar vooral gezien zijn druivenmelange. Van niet een meerderheid grenache, slechts 10 procent, doch van gelijke delen mourvèdre en carignan (oude stokken). Een mix die een gespierde, bijna heftige wijn gaf met een aparte smaak waarin dierlijke donkere aroma’s domineren, gecompleteerd door mild zwart fruit en een zachte kruidigheid. Het desbetreffende wijngoed telt 42 hectare en wordt geleid door Sèverine Lemoine, samen met haar zuster Mélanie. Fles €12,95 bij www.vojacek.nl.

 

vondst-16

. Er zit een heel verhaal achter de Linton Park Chardonnay 2015. De wijn komt namelijk van een boerdLin1erij die de Kaapse gouverneur Willem van der Stel toebedeelde aan een Franse Hugenoot. Op zijn beurt plantte deze er druivenstokken, wat betekent dat op Die Slange Rivier Farm (genoemd naar een slingerende rivier) al Lin (Small)zo’n drie eeuwen wijn wordt gemaakt. Dit gebeurt niet ver van Paarl, bij het stadje Wellington, aan de voet van de Groenberg. En sedert 1995 heeft het 83 hectare omvattende domein een nieuwe eigenaar, de kapitaalkrachtige, beursgenoteerde Engelse multinational Camellia. Voornoemde, sappig romige wijn onderging een klassieke opvoeding in eiken vaten, vandaar de aanwezige vanilletoets, terwijl noten en wat tropisch hout het smaakprofiel completeren. Adviesprijs €11,50, adressen via www.fourcroy.nl en de banner.

 

Banner Bellingham_Banner

vondst-17. Het duurde bijna dertig jaar voordat de marselan officieel werd erkend als Franse wijndruif, maar sindsdien wordt met deze kruising van cabernet sauvignon en grenache Mars succesvol gewerkt. Het vaakst gebeurt dit in zijn geboortestreek, de Languedoc, waar de meeste van zijn circa 2500 hectare bevinden. (De druif werd ook genoemd naar een dorp daar, Marseillan.)  Hoe plezierig wijn van deze variëteit kan zijn, toont de Carmel & Joseph Villa Blanche Marselan 2015, een donkerrode Pays d’Oc, stevig gestructureerd, vlezig en sappig van smaak en met een aroma waarin zwarte bramen en bessen domineren, aangevuld door iets van laurier en leder. ’t Is een winnaar bij winterse vleesgerechten. Fles €9,25 bij www.astridentherese.nl.

 

vondst-18. Na eerst aangesloten te zijn bij een coöperatie besloten Marc Josten en Torsten Klein om in 2011 samen een wijngoed te beginnen, Josten & Klein. Het beslaat 8 hectare, gelijk verdeeld over Ahr en Mittelrhein. In dat laatste gebied, een kilometer of noorden benoorden het bekende wijndorp Bacharach, plantte Torsten (links op de foto) 1 hectare JKmet sauvignon blanc, een ras dat hij in het Oostenrijkse Steiermark had leren kennen en waarderen. Hij koos daarvoor grond met o.m. leisteen en löss. Partner Marc was aanvankelijk helemaal tegen dit project, maar toen de wijnen eenmaal verschenen, raakte hij juist enthousiast. De Sauvignon Blanc Vom Schiefer 2015 doet begrijpen waarom. Want deze Mittelrhein wordt op kenmerkende wijze getypeerd door grassigheid, verse groene kruiden en frisse zuren, terwijl zijn structuur elegant is maar niet te licht en er tevens wat groen fruit te proeven valt. Fles €13,95 bij www.winterbergwijnen.nl.

 

Banner Jos_beeres_banner

vondst-19. Een Californische wijngigant waarvan geen consument heeft gehoord is O’Neill Vintners & Distillers. Het aan Jeff O’Neill (onder) behorende bedrijf verwerkt druiven van 6000(!) hectare CBverspreid over allerlei regio’s, is qua volume Amerika’s achtste wijnproducent – maar werkt eigenlijk alleen met merken waarin de firmanaam niet voorkomt. Cloud Break bijvoorbeeld, waarvan hier de Chardonnay 2015 beschikbaar is. Volgens de regelen der kunst werd deze California wijn keurig op vat vergist en gelagerd, hetgeen de bijna romige, vriendelijk frisse smaak voorzag van milde roosteraroma’s (vanille, toast, botertje, karamel) tegen een decor van sappig wit en citrusfruit. Deze best kenmerkende Californië kost €10,95 bij www.gastrovino.nl, zie ook de kortingsbanner.

 

vondst-20Cal2. Behalve Bodegas Salentein in de Argentijnse provincie Mendoza begon de familie Pon (van M.P. Wines) een imposant domein in de noordelijker provincie San Juan. Dit kreeg als naam Bodegas Callia – en betrekt druiven van maar liefst 1875 hectare, verspreid over drie hoog gelegen valleien. Twee daarvan leverden de Callia Malbec & Malbec 2015, een door roosteraroma’s getypeerde wijn die bovendien bescheiden fruittonen bezit en, vanwege de hoog gelegen druifpercelen, een prettige frisheid en geen overdaad aan alcohol. Deze amigo van biefstuk en lamsbout kost € 9,99 bij www.plus.nl.

 

Banner_538x100_FourcroyNL nieuwe

VONDST21. Ooit was silvaner de nummer één druif in de Zuid-Duitse Pfalz, maar van pakweg de helft daalde zijn aanplantaandeel van pakweg de helft tot een procent of vier. Op het bio Por2gecertificeerde wijngoed Porzelt echter koestert men de silvaner nog steeds: 20 procent van de ruim 14 hectare zijn ermee beplant – en Andreas Porzelt maakt er een buitengewoon smakelijke wijn van. Zijn Silvaner ‘Muschelkalk’ 2015, die voor een vijfde in foeders werd gelagerd, is behoorlijk stevig, sappig, levendig, een tikje mineralig en verleidelijk fruitig: superieur in zijn soort. En heel lekker bij o.a. lekkerbekjes. Fles €16,50 bij www.artisanwines.nl.

 

VONDST22Nav (Small). De historie van Bodegas Navajas gaat 99 jaar terug, en dit in Rioja gevestigde domein bloeit als nooit tevoren. Onder leiding van Antonio Navajas maakt het, in de wijngemeente Navarrete, wijnen van 150 hectare eigen grond waar de tempranillo volstrekt domineert. Van deze topdruif is 95 procent aanwezig in de Navajas 2015, met nog een restje mazuelo. Milde vanille is duidelijk present in de zacht kruidige, enigszins bessige smaak wat deze ferme wijn een vriendelijk karakter geeft. Ook zijn verkoopprijs is vriendelijk, namelijk €6, bij www.hema.nl.

 

banner Abbema

 VONDST23. In het zuidoosten van Slowakije en ten noordwesten van BoedapBel2est ligt een immens Bel (Small)vijfsterren hotel, Château Belá. Erbij behorend is een 80 hectare grote wijngaard waarvan de wijnen worden gemaakt in zeer nauwe samenwerking met een Duitse topper: Egon Müller (Saar-dal, Mosel), een grote Riesling-specialist. Diens Riesling 2015 is in zijn soort dan ook uitstekend, pittig fris, heel zuiver, een tikje floraal, een beetje kruidig en trakterend op deels groen, deels mild fruit op een subtiele basis van grapefruit. Vanwege lovende recensies is er moeilijk aan deze wijn uit het Storovo Region Muzla te komen, maar dat is www.neerlandswijnhuis.nl toch gelukt. Adviesprijs €15,95.

 

VONDST24RB1. In Frankrijk verwacht je dat wijnen van de chenin blanc voornamelijk, zoniet uitsluitend uit het Loire-dal komen, maar hier en daar wordt deze variëteit tevens geteeld in het zonnige zuiden. In Limoux bijvoorbeeld, waar ook de chardonnay het heel goed doet. Op Château de Rives-Blanques (22 hectare) laat men de most van chenin blanc in gebruikte vaten vergisten waardoor de fraaie Dédicace Chenin Blanc 2015 ontstond. Een wijn die enerzijds vief en frissig smaakt, anderzijds enigszins kruidig (dankzij het hout) en naar witte vruchten. Eigenaren Jan en Caryl Panman bevelen hun creatie aan bij o.m. Aziatische gerechten, ‘zowel kruidige als delicate’. Fles €12,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner1 Gastrovino

 VONDST25. Ook in het Franse Rhône-dal beginnen biowijnen steeds vaker te verschijnen. Cris (Small)Zo ook op Domaine de Cristia dat 75 jaar geleden werd gesticht en dankzij successievelijke generaties groeide van 2 naar 58 hectare. De leiding berust momenteel bij Baptiste Grangeon en diens zuster Dominique. Hun op zware fles gepresenteerde rode Côtes du Rhône wordt gemaakt van uitsluitend grenache, krijgt geen houtcontact en is een volle, bijna vette wijn met naast kruidige en donkere tonen ook wat rijp zwart fruit. Je zet er de Zuid-Franse zon mee op tafel. Prijs €10,99 bij www.bythegrape.nl.

 

VONDST26. Op het indrukwekkende, 620 hectare omvattende Tenuta di Angoris trokken aristocraten uit het Habsburgse rijk zich graag terug, en logeerden dan in Ang2de statige Villa Locatelli. Vandaag de dag fungeert het domein mede als wijngoed: er zijn 100 hectare met druivenstokken beplant. Het wordt voortvarend geleid wordt door Claudia Locatelli (geen band met de villanaam). Diverse van haar wijnen werden met ‘drie glaasjes’ gehonoreerd in de gezaghebbende gids Gambero Rosso. De Angoris Pinot Grigio 2015 bijvoorbeeld, een hoogst plezierige, notig fruitige, vrij volle Collio die in de loop van deze maand (6 t/m 19 februari) geen €12,99 kost maar €7,99. Ook andere Italiaanse wijnen, waaronder diverse rode klassiekers, zijn dan in de aanbieding, bij www.gall.nl.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

VONDST27Sim. Reuze plezierig bij o.m. rundvlees en lamsvlees, gegrild of gebakken, smaakt de Simonsig Cabernet Sauvignon Shiraz 2015. Het aroma van deze vlezige, flink nahangende Stellenbosch wordt sterk bepaald door donker tonen (leder, drop, laurier), maar ook munt is waarneembaar, alsmede rijp zwart fruit. Het door de gebroeders Malan geleide domein Simonsig is een van Zuid-Afrika’s grootste, met 210 hectare eigen wijngrond. Adviesprijs €7,90, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

VONDST28. De prijsprestatie van de op sjieke literflessen gebottelde Grand Sud vind ik zo uitstekend dat ik ze in eigen dorp heb binnengebracht bij twee clubs. Nieuwsgierig derhalve heb ik de 2016 geproefd, het nieuwe oogstjaar van de Sauvignon Blanc. Ook dit is weer een GS (Small)hoogst aantrekkelijke wijn, zuiver en fris, met een bescheiden alcoholgehalte (11 procent) en lekker veel fruit, denk aan o.m. groene appel geweekt in grapefruitsap. Deze Vin de France vind je  op het schap bij Agrimarkt, Boon’s Markt, Coop, EMTÉ, Jumbo, MCD, Plus en Vomar. De prijs – per liter dus – varieert van €4,69 tot €4,99.

 

Banner Maison_Castel_Red_2016_Banner

 

VONDST29. Hij studeerde economie, was een succesvolle accountant, maCort3ar raakte zo in de ban van regionale bubbelwijn dat hij acht jaar geleden besloot om die zelf te gaan maken.
Plaats van handeling: Franciacorta in Noord-Italië, een gebied van zo’n 2200 hectare.
De nieuwkomende producent: Dr. Federico Fossati. Diens domein: Corte Aura, een tiental hectaren tellend.
Gelijk zijn wijnen bruist Federico, van enthousiasme. Bijna struikelend over zijn woorden Cort2vertelt hij over zijn doel, het produceren van uitsluitend kwaliteitswijnen, vervaardigd van de Champagne-rassen chardonnay en/of pinot noir. En minstens twee jaar op hun tweede-gistingsbezinksel worden gerijpt. Een van zijn beste wijnen is de Corteauro Satèn Millesimato 2010, een pure, bijkans perfecte  chardonnaywijn, smakelijk, opwekkend en levendig, met frisse fruittonen en elegantie. Richtprijs €29,95. Verkoopinfo via www.winecompanions.nl.

 

VONDST30Laf2. Op het 160 hectare tellende, in Roussillon gesitueerde Domaine Lafage staan zo veel oude druivenstokken dat het gemiddelde rendement slechts zo’n 20 hectoliter wijn per hectare bedraagt, terwijl 50 is toegestaan. Helemaal van hoog bejaarde, ongeveer een eeuw oude ranken werd de Centenaire 2015 vervaardigd, een witte Côtes du Roussillon. LAF1 (Small)Als druiven dienden grenache blanc, grenache gris en roussanne. Deze geurige, vrij volle, ronde wijn smaakt naar kruiden en specerijen, met wat wit fruit en een hint van zuidvruchten. Je zou ‘m als alternatief kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Viognier, en dus ook schenken bij o.a. kip, konijn en kalkoen. In de wetenschap overigens dat hij in Parijs bekroond werd met goud. Richtprijs €12,50, adressen via www.boomsmawijnen.eu.

 

Banner februari Schlumberger

 

Vondst_31. Vijf Spaanse vrienden startten in 2008 met een eigen wijndomein in Rueda, Vinos Bellorí. Het ging ze voBi (Small)or de wind, want van meet af aan kregen hun wijnen lovende kritieken en worden inmiddels volop geëxporteerd. Ook qua uitmonstering is hun opmerkelijkste wijn de ferme, behoorlijk volle, soepele, zacht frisse Bellorí Verdejo ‘fermentado en barrica’ 2015 die in zijn sappige smaak milde roosteraroma’s, waaronder karamel, hoogst plezierig combineert met wit en geel fruit. Enkele uren na het proeven hebben wij ervan genoten bij een gerecht van gerookte kip met venkel en aardappel. Richtprijs €17,50, verkooppunten via www.fourcroy.nl en de banner.

 

Vondst_32Em (Small). Als een zware jongen in een zware fles, zo zou je de Villa Emilio Cuvée des Chevaliers 2013 kunnen beschrijven, een waarachtige winterwijn uit zonnig Zuid-Frankrijk. Hij is rijp maar niet te, met eigenlijk best wat dimensie van zwart fruitige en besachtige elementen plus 14,5 procent alcohol. Het aan de familie Lacugue behorende domein ligt binnen Saint-Chinian, werd genoemd naar een Romeinse villa en bestrijkt 60 hectare. Fles €9,50, zie www.heerenvanheusden.nl en de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

Vondst_33. Het spectaculaire succes van AIX, een zeer bleke, hoogwaardige rosé met een korte, makkelijk MIP6herkenbare naam, heeft in de Provence behoorlijk wat deining veroorzaakt. De tint van veel rosés werd teruggebracht en er verschenen exportgerichte merken die eveneens uit slechts enkele letters bestaan. Zo ook MIP, een afkorting die staat voor Made In Provence. Het is een creatie van Domaine Sainte Lucie waarvan de 45 hectare zich uitstrekken aan de voet van het MIP (Small)Montagne Sainte-Victoire, binnen Côtes de Provence. Het door Michel Fabre en diens kinderen geleide wijngoed is uitstekend geëquipeerd, en als druivenrassen voor de  MIP 2015 koos men 60 procent cinsault plus gelijke delen grenache en syrah. Samen gaven deze een vieve, geenszins zware, echt lekkere, bleek oranje getinte rosé die charmeert met zijn licht drupsachtige aroma van rode vruchtjes, peer en discreet wat sinaasappel. Te koop bij o.a. www.bovino.nl voor €11,95.

 

Vondst_34. De meeste wijnbouwers langs de Duitse Moezel hebben alleen riesling aangeplant. Vader Hans-Peter Amlinger en zoon Christian cultiveren op hun 10 hectare echter nog vijftien(!) ander variëteiten,Am3 waaronder blauwe rassen. De stokken staan op zes verschillende, doorgaans steile akkers in drie dorpen, waaronder het eigen Neef (waar moeder Liane veertien vakantiewoningen plus enkele appartementen drijft; dorpsfoto links). Een plezierige kennismaking met dit opmerkelijke wijngoed vormt de Amlinger & Sohn Spätburgunder 2015, een licht rode, maar toch vrij stevige, soepele Mosel getypeerd door mild rood, aardbeiachtig fruit met in de verte iets van laurier. Fris geschonken komt deze €12,50 kostende wijn het best tot zijn recht. De importeur is www.halvemaanwijn.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

Vondst_35. Jules Nijst van Domein De Wijngaardsberg vermeldt graag dat op deze zelfde plek in het Limburgse Mergelland al een wijngaard bestond in…968. Een traditie die hij vijftien Wijn1jaar geleden oppakte door er opnieuw druivenstokken te planten. Deze worden met veel zorg gecultiveerd, verwend bijna, want zo stelt de wijnbouwer terecht ‘goede wijn ontstaat in de wijngaard.’ Een aantrekkelijke recente wijn is de Pinot Gris 2015, aimabel van karakter, met een klein zoetje, frisheid en wat drupsachtig fruit, van peer vooral; die ‘G’ van Gris is in dit geval een hele zachte. Ik zou deze gave Limburger graag eens proberen bij een zachte pâté of terrine. Overigens is een mousserende wijn in de maak; momenteel ondergaat deze zijn kelderrust. De Pinot Gris kost €14,95, distributie via o.a. www.imperialwijnkoperij.nl.

 

Vondst_36Kop2. Op een paar minuten van de stad Baden-Baden exploiteert Johannes Kopp (links) 24 hectare, met als belangrijkste druif (50 procent) spätburgunder ofwel pinot noir. Voor de Kopp Spätburgunder Roter Porphy 2014 groeit deze soort op rosse ijzerhoudende grond à la de Côte de Nuits en de Dundee Hills van Oregon -wat ertoe bijdraagt dat deze wijn allure heeft. De ongeveer zeven maanden durende vatrijping zorgt voor additionele dimensie. Diverse soorten fris fruit van rode vruchtjes, zwarte en bessen zijn prettig present in de ferme smaak, naast kruidige elementen van vooral het hout. Bourgogne-liefhebbers zullen van deze Baden houden. Prijs €17,50 bij www.winterbergwijnen.nl.

 

Banner Pommery Banner 2

Vondst_37. Het klopt eigenlijk allemaal op Château de Caraguilhes dat binnen de Zuid-Franse streek Corbières ruim 135 hectare met druivenstokken heeft beplant.Car3 De grond is arm en perfect geschikt voor wijnbouw, het klimaat mild Mediterraan, de druiventeelt organisch, de kelder voorzien van goed materieel en eigenaar Pierre Gabison zeer deskundig én gedreven. Als hier geen goede wijnen worden gemaakt, waar dan wel? Behalve de rode Corbières verdient de witte aandacht. De piepjonge 2016 geurt naar bloemen en specerijen, terwijl hij op sappige, prettig frisse wijze smaakt naar vriendelijk gekruid, mild wit en geel fruit. Heel geschikt voor wie eens geen Chardonnay wil drinken. Fles €9,99 bij www.bythegrape.nl.

 

Vondst_38. Sceptisch ging ik de Silvanac Zeleni proeven, want de jaargang was OR22013. Zou zo’n ongeveer OR3drie-en-een-half jaar oude, droge witte wijn niet veel te rijp zijn? Maar zowaar, hij smaakte nog uitgesproken fris, met wat bladgroen en fris fruit; ‘ideaal bij asperges’ aldus zijn importeur. En vast ook bij salades, zeefruit en gebakken vis. Zijn herkomst is het noordoosten van Kroatië, een stille streek waar het veel vlakker is dan aan de kust. Het bedrijf dat deze wijn uitbracht heet Orahovica dat behalve landbouw, veeteelt en visvangst dus ook wijnbouw beoefent, op 192 hectare. Voor de wijnbereiding beschikt het over eigentijds materieel, voor de wijnopvoeding over een historische kelder (rechts). De speciale Silvanac – vervaardigd van silvaner, een oorspronkelijke Kroatische variëteit – heeft www.croatiangrapes.com geprijsd op €13,25.

 

Banner KWAST BANNER

Vondst_39. Gedroogde zuidvruchten en zeer zachte zuren, milde roostertonen en een stevig fundament typeren de Viognier Les Vignes YC1d’à Côté 2015 van Yves Cuilleron (helemaal rechts op de oogstfoto), een wijnbouwer in het noordelijke Rhône-dal die een spectaculaire, nieuwe kelder heeft gebouwd waar de wijn via zwaartekracht beweegt en gevulde plukbakjes heel precies naar de juiste, doorgaans kleine gistingstanks kunnen worden gestuurd. De helft van zijn Viognier ondergaat een vatgisting en – rijping, en behalve van zijn eigen wijngaarden (60 hectare) worden ook aangekochte druiven gebruikt. Vandaar dat de herkomstbenaming Vin de France luidt. Wat bereiding, stijl en alcoholgehalte en appellation betreft vertoont de Marsanne 2015 enige gelijkenis, met dien verstande dat het aroma meer richting mild wit en geel fruit gaat – en de prijs veel lager ligt, namelijk op €12,50. Zie www.vojacek.nl.

 

Vondst_40Tras3. De door Hans Hulsbergen perfect gerenoveerde Toscaanse bezitting Villa Trasqua – 120 hectare waarvan 56 met druivenstokken – brengt behalve Chianti Classico’s ook vriendelijker geprijsde wijnen uit met de meer algemene herkomstbenaming Toscana. De Traluna 2015 is zo’n wijn, vervaardigd van 80 procent sangiovese en de rest andere regionale rassen. Behalve sappig besfruit, een trosje rijpe zwarte kersen en een zachte frisheid wordt een zachte kruidigheid geboden. Haal de lasagne maar uit de oven. Fles €9,95 bij o.a. www.wijnkring.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

Vondst_41. Het doel van de Nieuw-Zeelandse ondernemer Ashton Ireland was dHah1uidelijk: van de beste druiven met de beste wijnmakers een sterk wijnmerk creëren. Met als naam het Maorische Hãhã. Nu, vijf jaar later, is Ashtons missie geslaagd. Zijn wijnen ontvangen lovende kritieken en worden met succes geëxporteerd. Aanwinst in de Hãhã collectie is de Sauvignon Blanc 2015 uit Marlborough.  Een expressieve, vibrerend frisse, smakelijke wijn waarvan het aroma een mooi samenspel geeft van buxus, grassigheid, verse groene kruiden, kruisbes en een toetsje tropische vruchten. Een van de leveranciers is www.bovino.nl die €12,80 rekent.

 

Vondst-42. Een van de allerbeste wijnen die Antoine Vincent creëert op zijn familiebezitting Château-Fuissé is eCF1en Pouilly-Fuissé met de naam Tête de Cru. Van deze blanke Bourgogne werd jaargang 2014 voor 70 procent gelagerd in kleine vaten, voor de rest in tanks. En de druiven kwamen van veertig verschillende percelen binnen 25 hectare die het château bezit binnen voornoemde herkomstbenaming. Al bij het eerste slokje dacht ik ‘wat een kostelijke wijn’, waarna het tweede snel volgde. In de sappige, nog frisse smaak worden namelijk wit en geel fruit fraai gecombineerd met beheerste, notige houttonen. Heel uitnodigend, très Bourgogne. Fles €29,95 bij www.degoudenton.nl.

 

Banner juiste JPChenet

 

Vondst-43Bell (Small). In huize Duijker verscheen hij bij een ontspannen lasagne, en dat beviel eigenlijk best: de Belliccia Montepulciano d’Abruzzo 2015. Een hemelbestormer is deze biowijn niet, maar hij drinkt wel lekker weg gezien zijn sappige frisheid, besfruit en hint van drop, terwijl zijn structuur neigt naar slank. Hetzelfde kan gezegd worden over de (richt)prijs, namelijk €5,95. De botteling van deze merkwijn vond overigens in Duitsland plaats. Verkoopadressen via www.intensewines.com en de banner.


Vondst-44Au3
. In de reliëfrijke Auvergne wordt wijnbouw beoefend, op bescheiden schaal. Een relatief grote speler aldaar is Saint Verny Vignobles, een coöperatie met 65 leden die samen 170 hectare bezitten. Ruim 30 daarvan zijn beplant het chardonnay, waarvan een sympathieke Côtes d’Auvergne wordt vervaardigd, voor de Nederlandse markt gedoopt Le Chardonnay. De zeer verse jaargang 2016 smaakt notig, is zowel opwekkend fris als behoorlijk stevig, en biedt daarnaast subtiel wat fruit en kruidigheid. Fles €8,95 bij www.astridentherese.nl.

 

Banner-Aaldering-21

Vondst-45. Na in 2001 te zijn overgenomen door de groep MezzacoronFAa (uit het noordelijke Trentino Alto Adige) werd Feudo Arancio omgetoverd tot een van Sicilië’s modeldomeinen. Het areaal aan wijngaarden, op twee locaties zuidwestelijk op het eiland, groeide tot 690 hectare en er verrees een hypermodern keldercomplex met flink wat duurzame aspecten, waaronder het recyclen van water. Uiteraard ook verbeterde de wijnkwaliteit. Zo heeft de  Nero d’Avola 2015 een enigszins Merlotachtig karakter, dankzij een soepele, sappige, door zwart fruit en donkere tonen getypeerde smaak, die overigens ook frisheid biedt. Verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

 

Vondst-46Wach. Wel wijn maar geen alcohol? Het is een duidelijke trend, ook internationaal – en het bedrijf dat deze trend zette is Schloss Wachenheim in de Duitse Pfalz. Al in 1988 lanceerde dit een alcoholvrije bubbelwijn – de onderneming is namelijk in Sekt gespeciaWach3 (Small)liseerd – waarvan inmiddels twaalf à vijftien miljoen flessen per jaar worden verkocht, in eigen land en daarbuiten. Een nieuwkomer op de markt hier is Viverty, bescheiden bruisend, frissig, sappig, licht en zuiver met wijnachtige smaak die wat mild wit fruit bevat. Vrienden die geen alcohol konden of wilden gebruiken vonden ‘m gewoon lékker. Fles €4,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 


Vondst-47. Ruim 20 jaar geleden nam Ernst Loosen, een fameuze wijnmaker in het Moezel-dal, VW2een wijngoed over in de zuidelijke, warmere regio Pfalz. Dit heel Villa Wolf, naar een grote, Toscaans aandoende villa – en na de nodige renovaties worden er buitengewoon aantrekkelijke wijnen geproduceerd. Wat sinds 2011 geschiedt onder leiding van Patrick Möllendorf. De smaak van diens licht getinte, zachte, soepele rode Pinot Noir 2015 doet een beetje denken aan rijpe aardbeien, terwijl een hint van kruidig, rokerig hout wat extra dimensie verschaft. Prijs €9,50 bij www.degoudenton.nl.

 

Vondst-48Gril (Small). Je zou de witte grillo een historisch druivenras kunnen noemen, aangezien het al sinds mensenheugenis wordt gecultiveerd in het warme Zuid-Italië. De druif is dan ook goed bestand tegen hoge temperaturen. Lange tijd werd hij op Sicilië voornamelijk gebruikt voor Marsala, maar met behulp van moderne technieken – zoals het langzaam vergisten bij lage temperatuur – weet men er nu ook frisse, fruitige, onversterkte wijnen van te maken. De Monsalaia Grillo 2015 bijvoorbeeld, een inderdaad opwekkende Terre Siciliane, prettig voorzien van licht gekruid fruit (wit en geel). Wat ‘m heel geschikt maakt als partner voor gebakken vis en maaltijdsalades. Fles €5,49 bij www.plus.nl.


Banner_Alliance

Vondst-49. De gezaghebbende Duitse wijngids Gault&Millau 2017 veWas1rmeldt niet minder dan 22 wijnen van Martin Wassmer, met scores tussen de 86 en 93 punten. ’t Is gewoon een hele goede wijnboer, gevestigd in het Markgräflerland van Baden waar hij 30 hectare bezit. Een specialiteit van die streek is Gutedel – die Martin dus ook maakt. Zijn bleek getinte Maltesergarten 2015 verleidt met mild wit fruit van peer en perzik, sappig verpakt in een vrij lichte smaak (11,5 procent alcohol). Prijs €11,30 bij www.heisterkamp.com.

 

Vondst-50Chem (Small). ‘Wát een lekkere wijn!’ riep een vriendin spontaan nadat ze een glas had genomen van de aangebroken fles. ‘Dat ben ik helemaal met je eens’, was mijn antwoord, ‘en weet je dat een fles meestal maar €3,99 kost?’. De Franse wijn in kwestie komt uit Aude – La Côte Rêvée, zeg maar een Mediterrane kustzone. Het is de rode La Côte Rêvée 2015 van het 10 hectare omvattende Domaine Chemin de la Mer. Dat voor deze wijn twee blauwe rassen gebruikte, caladoc (kruising van grenache met malbec) en carignan. Dit duo gaf een soepele, fris te serveren wijn die royaal voorzien is van dik zwart fruit, met als toegiften vleugjes laurierdrop en kruiden. Verkooppunten via lschoemaker@lgcf.com.

 

Vondst-51Bey (Small). Het Elzasser wijnhuis Léon Beyer levert in eigen land aan talrijke restaurants van naam en faam (en met ster of sterren getooid), mede vanwege zijn gastronomische wijnen, wijnen die vooral schitterend op tafel. Zo is de Riesling 2015 hele goede maatjes met heel veel visgerechten, ook verfijnde. Deze Alsace smaakt frissig en elegant, terwijl zijn aroma een soort mix vormt van grapefruit en groene appel, heel discreet gekruid. Mmmm…  Fles €12,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Vondst-52DJ2 (Small)DJ1. Binnen het stroomgebied van de Loire geniet het gebiedje Reuilly bekend om zowel zijn witte wijnen van sauvignon blanc als zijn rosés van pinot gris – een eigenlijk witte druif waarvan de schillen voldoende getint zijn voor het maken van een rosé. Op voorwaarde natuurlijk dat ze meegisten. Op zijn 21 hectare bestrijkende biobezitting Domaine de Reuilly, dat ruim tachtig jaar terug werd gesticht, teelt Denis Jamain ook 4 hectare met pinot gris. Het is de basis voor zijn Les Fossiles 2015 rosé, een heerlijke, bleek oranje wijn met frisheid, sappigheid, fruitigheid (mild wit en rood, hint mandarijn) en een subtiele kruidigheid. Richtprijs €15,95, verkoopinfo via www.wellofwine.nl en de banner.

Vondst-53. Langs een enigszins bochtige départementale in de buurt van Rivesaltes staat Château Cap de Fouste, Cap2 (Small)een aanzienlijk gebouw dat door een aanzienlijke wijngaard van 89 hectare wordt omgeveCap1n. Een specialiteit van dit domein, dat al decennia behoort aan een regionale spaarkas, is Muscat de Rivesaltes. Een tot 15,5 procent met  alcohol versterkte wijn die de Fransen graag als aperitief drinken, en wij juist bij het dessert. Het uit twee muskaatsoorten samengestelde oogstjaar 2012 toont een nog vitale, blanke wijn met een druivig aroma en een ietwat bittere zoetheid – wat ‘m heel geschikt maakt om bij een nagerecht van mango te serveren, aangezien ook deze vrucht een beetje bitter smaakt. Richtprijs €17,95, verkooppunten via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

Banner-LMVH3

 

Extra vondst. In 1842 berSL (Small)eidde Robert Alwin Schlumberger de eerste Oostenrijkse Sekt via de Champagne-methode. Het naar hem genoemde bedrijf, dat in Wenen zijn hoofdvestiging heeft, is tegenwoordig beursgenoteerd en maakt/importeert ook andere alcoholhoudende dranken – maar de productie van hoogwaardige bubbelwijnen bleef de specialisatieSL1. Vrolijk feestelijk oogt de Schlumberger Gold – hoe passend zou hij zijn geweest in de film Goldfinger of bij het bekijken daarvan – met zijn goudkleurige fles. De à la Champagne vervaardigde wijn smaakt enerzijds pittig fris, anderzijds licht zoet (17 gram suiker per liter), en onderging circa twee jaar kelderrust. Een drogere variant (8 gram suiker) van dezelfde druivenrassen (welschriesling, chardonnay, weissburgunder) is de Schlumberger Brut 2012. Beide Sekts hebben als adviesprijs €13,95. Zie walravensax.nl voor verkooppunten.

 

Culinaire combinatie

. Deze maand is het wijnhandelaar Jaap Kwast die zijn favoriete wijn-spijscombinatie onthult. Na een opleiding aan de hogere hotelschool in Den Haag en diverse marketingfuncties bij o.a. Coca-Cola, Nutricia en Stella Artois begon bij 39 jaar geleden met zijn eigen bedrijf, destijds gedoopt J.J.C. Kwast Handelsonderneming, en gevestigd in Nieuw-Vennep. Zijn passie voor wijn was al ontstaan op de hotelschool. Hij bezocht View More: http://studiodamon.pass.us/kwasttalrijke proeverijen en was een actief lid van Le Chai, de wijnvereniging van die school. Jaaps bedrijf maakte een snelle ontwikkeling door. ‘In het begin echter werkte ik nog alleen en deed behalve de verkoop ook de werkzaamheden in het magazijn. Elise, mijn vrouw, verzorgde in de avonduren de correspondentie en facturering, terwijl een gepensioneerde oom de administratie deed. Twee jaar na de start van ons bedrijf kwam onze eerste medewerker in dienst. Dat was Patrick Uijttewaal die op een dag binnenstapte en mij overtuigde dat ik hem in dienst moest nemen. Hij werkt nog steeds bij ons.’ Jaren geleden werd Kwast Handelsonderneming omgedoopt tot Kwast Wijnkopers. Een bloeiende, fraai gehuisveste onderneming die ook de gehele eigen logistiek verzorgt. Er zijn momenteel 28 personen in dienst (‘een enthousiast team’), waaronder sinds 2009 zoon Martijn (‘waarmee ons hele gezin in het bedrijf werkzaam is’). Martijn heeft de verantwoording voor verkoop en marketing. ‘Overigens staat bij ieder teamlid klantgerichtheid hoog in het vaandel;  service zit in onze DNA.’ Zijn culinaire combinatie beschrijft Jaap als volgt. De vraag naar mijn favoriete wijn- spijscombinatie is ogenschijnlijk een eenvoudige, maar leidt tot een wellicht verrassend antwoord. Elise maakt soms een heerlijk voorgerechtje van een salade met witlof, appel en avocado. Dit wordt afgetopt met gebakken uitjes. Mijn favoriete wijn bij dit gerecht is de Scaia Bianca van Tenuta Sant’Antonio. Een wijn uit Veneto, van garganega en chardonnay, met een klein beetje trebbiano. Deze vino geurt intens en complex naar bloemen, zoals acacia en jasmijn, en heeft stuivende aroma’s van ananas, grapefruit en sinaasappel. Voorts is hij zacht fris, met een mooie balans en een prachtig Italiaans bittertje in de afdronk. Iedere keer weer vind ik deze combinatie een feestje.

 

Banner Hamersma 538-100

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw
Val (Small)
VIVA VALENCIA

. Half zeven ’s avonds op een doordeweekse dag, afgelopen najaar. In de ciutat vella ofwel oude stad vVal1 (Small)an VALENCIA is het een drukte van belang. Lange rijen mensen staan voor de bioscopen, nog veel langere rijen auto’s wachten voor de parkeergarages, beide filialen van El Corte Inglés en andere winkels doen goede zaken, de straatterrassen in de Calle de Ribera zitten bijna helemaal vol – en overal voeren de mensen op luide toon vrolijke gesprekken. De alom aanwezige restaurants zijn nog leeg, want op zijn vroegst schuift men pas om negen uur aan tafel. Maar gegeten en gedronken wordt er al wel, in cervecerías, cafés, koffiezaken, bars en tapastenten. Waarbij het opvallend is hoeveel vrouwen een glas bier voorVal2 (Small) zich hebben staan. In Valencia’s zeer kloppende hart wordt het goede leven volop gevierd, door zowel jong (inclusief de vele studenten) als oud. Veel historische stadscentra zijn niet of nauwelijks bewoond, maar dat van Spanje’s derde stad, ontstaan uit de Romeinse nederzetting Valentia, juist wel. Vandaar ook dat de overdekte uit 1928 daterende Mercado Central zo druk wordt bezocht. In deze immense, in art-decostijl gebouwde markthal doen massa’s mensen hun dagelijkse boodschappen. Heel begrijpelijk, gezien de bijkans ongelooflijke Val3 (Small)keuze die er wordt aangeboden. Zoals verse groenten, waaronder allerlei supersmakelijke tomaten van de huerta, de vruchtbare, bijna 30 kilometer lange, brede vlakte die de stad deels omringt, een landbouwzone waar tevens immense hoeveelheden sinaasappels worden geteeld. De centrale markt telt zo’n duizend vaste stallen waar behalve groente en fruit ook rijst (voor paella, de grote lokale specialiteit), saffraan, zeeverse vis, prachtige hammen, zachte en harde kazen, wijnen, olijfoliën, chocolade en andere smakelijke zaken kunnen worden gekocht. SVal4 (Small)chuin tegenover de hoofdingang van de Mercado Central staat een ander met commercie verbonden monument, La Longa de la Seda, de met kantelen versterkte Zijdebeurs (rechts). De opvallendste ruimte in deze laat 15e-eeuws tempel van commercie is de zogeheten Zuilenzaal met zijn hoge, spiraalvormige kolommen, twee dozijn in totaal. Ruim vijfhonderd jaar geleden beleefde Valencia een grote bloei- en groeiperiode, met als economische motor de zijde-industrie. De stad telde toen meer inwoners dan Londen of Parijs. Pal naast de markthal pronkt de San Joan de la Cruz, een van oorsprong 14e-eeuwseVal5 (Small) kerk die vierhonderd jaar later in barokke stijl werd herbouwd. Niet alleen de voorgevel is prachtig geornamenteerd, maar ook het interieur. Wie in noordelijke richting slentert, bijvoorbeeld door de Calle Bolsería, komt in de leuke Barrio del Carmen waar op veel plekken muren en deuren versierd werden met knappe, kleurige graffiti en andere schilderingen (links). Voorstellingen van vroeger, in de vorm van eveneens kleurrijke fresco’s, bepalen het complete interieur van de in El Carmen gesitueerde kerk San Nicolás (ingang langs de Calle Cabelleros; entreegeld). De overdadige rijkdom aan fresco’s, vooral die tegen het gebogen plafond, doet bezoekers stil zijn van verwondering. Ter plekke vergelijkt men dit godshuis wel met de Sixtijnse kapel. Val6 (Small)Even verderop in dezelfde straat is een van Valencia’s meest originele musea te vinden, L’Hiber, dat gewijd is aan… tinnen soldaatjes, ongeveer negentigduizend stuks. Aan de noordzijde van de Carmen wijk wordt zeer diverse, hoogwaardige beeldende kunst geëxposeerd in twee andere, sterk contrasterende musea. Te weten het IVAM Centre Julio González en het Casa-Museo Benlliure. Beide verdienen beslist een bezoek (zie ‘Galerie & Musea’). Niet ver voorbij de tinnen miniatuurlegers verschijnt de van buiten zacht roze basiliek Nuestra Señora de los Descamparados die een van buiten blauwe, van binnen schitterend beschilderde koepel heeft en genoemd werd naar de beschermheilige van Valencia (links). Voor deze kerk ligt Val7 (Small)het fraaie, van tegelmotieven voorziene Plaza de la Virgen met daarop een monumentaal fontein. De meer dan levensgrote manspersoon in het midden daarvan stelt Neptunus voor die vergezeld wordt door acht blote vrouwtjes, terwijl de somber kijkende zeegod zelf meestal enkele duiven op zijn lichaam heeft staan (onder). De waterpartij symboliseert de rivier Turia die vroeger dwars door de stad stroomde, naar de nabije zee. Terrassen aan het plein vormen een prettige plek voor het genieten van een drankje en het gadeslaan van de medemens. Via enkele Venetiaans aandoende passages is de basiliek verbonden met Seu de Valencia ofwel de kathedraal Santa María. De kerk met zijn zijgebouwen verrees in diverse bouwstijlen, variërend van laat romVal8 (Small)aans tot 18e-eeuws (foto helemaal onder). In feite loop je er door zes eeuwen geschiedenis. Behalve religieuze schatten, met naar verluidt de heilige graal die Jezus gebruikte tijdens het laatste avondmaal, zijn er veel schilderijen te zien (net als in het kerkmuseum Val9 (Small)waar twee werken van Goya hangen) en een somptueus gedecoreerd hoofdaltaar onder een net zo weelderig versierde koepel. De hoge zeshoekige toren, bijnaam Micalet, kan worden beklommen en verstrekt een riant uitzicht (links en foto helemaal onderdaan). Vanuit de kathedraal bereik je het Plaza de la Reina, een rechthoekig, druk plein waarvan ook de Touristic Bus (stap op/stap af) vertrekt. Deze volgt twee uitvoerige routes; een ervan loopt helemaal naar de haven en het strand. Even opzij van het Plaza de la Reina, achter de smalle Torre de Santa Catalina, ligt een klein pleintje met de twee eeuwen oude, om zijn talrijke tegeltableaus Val10 (Small)befaamde Horchateria Santa Catalina waar je o.a. het zoete melkdrankje horchata kunt kopen en lekkere chocolade. Er schuin tegenover staat het smalste huis van Spanje en misschien zelfs de wereld; het is net zo breed als een deur (rechts). Een om zijn Parijse allure beroemde straat die op het plein uitkomt, is de Calle de la Paz. Aan de andere kant daarvan ligt het parkje Parterre met in het midden een ruiterstandbeeld van koning Jaime I die Valencia op de Moren veroverde. Wie de wandeling door de oude stad voortzet langs de Calle de San Vicente komt bij het Val11 (Small)Nationale Keramiek Museum dat een fantastische façade heeft, een beeldenpartij in rococostijl van alabaster marmer waarmee een verhaal verteld wordt over wateren. Dit als hommage aan de eigenaar die het paleisachtige pand in 1740 liet restaureren, de Marqués de Dos Aguas (‘Markies van Twee Wateren’). In het museum is van alles te zien, ruim zeshonderd kunstwerken van porselein en aardewerk, talrijke tegels, een oude Valenciaanse keuken, karikaturen, schitterende zalen en een gouden koets versierd met nimfen. Enkele minuten verder in zuidelijke richting arriveer je oVal12 (Small)p een groot, min of meer driehoekig plein, het Plaza del Ayuntamiento dat omgeven wordt door allerlei imposante gebouwen (rechts), met als opmerkelijkste de ayuntamiento, het stadhuis (waarin op weekdagen het historisch stedelijk museum kan worden bezocht). Recht tegenover dit pand – en een fontein – voert de straat Pintór Sorolla naar een van de opmerkelijkste art déco gebouwen die in Valencia verrezen, dat van de Banco de Valencia, op een  straathoek (onder). Terzijde een hoteltip: logeren pal naast het historisch centrum en vlak bij een metrostation dat twee directe lijnen heeft naar de luchthaven (waarop KLM nu rechtstreeks vliegt) Val13 (Small)kan comfortabel in het designachtige hotel One Shot (Calle Colón 46, in een bekende winkelstraat). Betaalbaar en prettig ontbijten, ook laat, kun je op vijf minuten lopen bij La Petite Brioche, Calle Sorni 28.
Buiten de ciutat vella telt Valencia nog heel wat andere bezienswaardigheden. Daartoe behoren de tegeltableaus in het Estación del Norte dat ontworpen werd in modernistastijl, de artistieke wijk Ruzafa met zijn galerieën en restaurants, en de 50 meter brede Gran Vía die opvalt door zijn kolossale bomen, sjieke winkels, statige zijstraten en allerlei eetgelegenheden (zie ‘Aanbevolen restaurants’). AlsVal15a een soort boemerang rond de noord- en oostzijde van de oude stad ligt de voormalige rivierbedding van de Turia, een lang gerekt, groen park waar wandelaars, hardlopers, fietsers en families graag vertoeven. In 1957, na de zoveelste desastreuze overstroming besloot het stadsbestuur om de Val15 (Small)loop van de Turia te verleggen. Maar de bruggen, die bleven. De uiterste westpunt van deze 10 kilometer lange tuin wordt begrensd door het Bioparc dat bestaat uit een safaripark (‘Afrika is nooit zo dichtbij geweest’) van honderdduizend vierkante meter waar wilde dieren vrij rondlopen. Zuidoostelijk in de stadstuin staat het Muziekpaleis dat niet alleen voor zijn architectuur en akoestiek een grote naam geniet, maar ook voor zijn door Ricardo Bofill ontworpen park. Nog spectaculairder is het complex dat de zuidpunt van de groene ader markeert, de Ciudad de las Artes y Ciencias. Val16 (Small)Dit heeft inmiddels eenzelfde iconische status als de opera van Sydney, het Guggenheim Museum van Bilbao of de Eiffeltoren van Parijs. De bedenker, samen met Felix Candela, was Santiago Calatrava. Deze terecht gelauwerde architect koos voor opvallende, merendeels gebogen elementen. Het door een rechthoekige vijver omgeven filmtheater Hemisfèric met zijn plafondscherm van 900 vierkante meter heeft de vorm van een reusachtig oog dat kan openen en sluiten. Terwijl de Umbracle ernaast een 275 meter lange, met enkele sculpturen, palmen en ander groen gedecoreerde wandelboulevard is onder een gebogen overdekking van glas (beginfoto bovenaan deze reportage). Het hoog oprijzende, diverse concert- en theaterzalen bevattende Paleis van de Kunsten doet aan zijn voorzijde denken aan een walvis, en met zijn Val19 (Small)profiel aan een cruisechip (boven). Nog veel groter is het door vijf gigantische kolommen gesteunde Príncipe Felipe Wetenschapsmuseum dat 33 meter hoog is,110 meter breed en een kwart kilometer lang. Alle mogelijke facetten van wetenschap en techniek worden er geëxposeerd, met tal van interactieve elementen, waaronder het zelf ervaren van gewichtsloosheid (apart ticket van tevoren kopen). De tijdspanne loopt van dinosaurussen tot ruimtevaart. En Spaanse schoolkinderen komen er met klassen tegelijk. Nog populairder, ook bij ouderen, is het Oceanogràfic dat als laatste element van deze futuristische wijk in 2002 werd Val22 (Small)geopend. Dit aan zeedieren gewijde park is nog wat groter dan het Bioparc en in zijn soort het grootste van Europa. Het bestaat uit aquaria, alleen al zeven gewijd aan de Middellandse Zee, en heeft een immens dolfinarium met meer dan 25 miljoen liter water. Wát een prachtig contrast tussen de hypermoderne ‘stad van de kunsten en wetenschappen’ en de ‘oude stad’, alsmede dat tussen de eigentijdse kunst in het IVAM en de klassieke in het Museo de Bellas Artes. De veelzijdigheid, variatie en visuele verrukkingen van deze stad doen ons uitroepen Viva Valencia!

 

Val50
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 NOS

VINOSTALGIE (57)
Pyrénées-Orientales, het zuidelijkste departement van het Franse vasteland, is waar het principe van de Vins Doux Naturels werd ontdekt, dat van de versterkte zoete wijnen. Laat in de 13e eeuw voegde de regent van de universiteit te Perpignan wat alcohol toe aan een nog gistende witte wijn – waarna de gisting stopte en natuurlijke restsuiker achterbleef. Een vinding die in 1299 zelfs werd gepatenteerd. Nog steeds maakt men binnen de regio dit soort wijnen. De bekendste is Muscat de Rivesaltes, afkomstig uit het geboortedorp van de beroemde maarschalk Joffre.

 

Het-weten-waard-v2  Een vraag van een wijnvriend over het plaatsen van wijn-spijscombinaties op een IPhone bracht Cor Balfoort op het idee om daarvoor een groot, bijkans alomvattend computerprogramma te creëren, een soort smart sommelier. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met Smart Research, een instituut gelieerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, dezelfde waaraan Cor (gefotografeerd op de Horecava, waar hij de vinding van zijn team presenteerde) verbonden is geweest. Om te beginnen – als ik het allemaal goed begrepen heb – werden zo’n 700 wijntypen WSgeprofileerd die de onderzoekers op hun beurt plaatsten naast meer dan 150.000 gerechten, via algoritmes en een zoekmachine die Cor en diens medewerkers bouwden. Een Michelin-chef gaf daarbij de nodige input. Na talloze testen werd uiteindelijk de WineStein gecreëerd, waarmee gasten in restaurants via een tablet of hun IPhone snel en trefzeker de juiste wijn bij het juiste gerecht kunnen selecteren. Het programma – dat op maat gemaakt wordt voor elk restaurant – verstrekt in principe een aantal verschillende opties, en per wijn wordt een rapportcijfer verstrekt: hoe hoger dit is, des te beter, smakelijker de combinatie. De investering die restaurateurs moeten plegen (€950 entreegeld, een maandabonnement à €69 en waarschijnlijk ook tablets) is niet gering. Maar, zo stelt Cor, de ervaring in o.a. Amerika leert dat de wijnomzet ten minste 25 procent stijgt, omdat gasten meer betere, duurdere wijnen gaan bestellen. Een van de restaurateurs die de WeinStein inmiddels hebben geadopteerd, is Ron Blaauw (in diens Gastrobar Paris). Zie www.winestein.com.


MAAT HOUDEN, JA GRAAG…
Onder deze titel heb ik het navolgende blogberichtje – over wijn in restaurants – geplaatst op de website www.wimoverwijn.nl.Maatwerk1
In met name Amerika wordt per glas bestelde wijn meestal zorgvuldiger en gastvriendelijker geserveerd dan bij ons. Hier gebeurt dat vrijwel altijd met de losse hand. Het gevolg is dat de hoeveelheid per glas nooit gelijk is, zelfs niet kán zijn. Te vaak heb ik in Nederlandse restaurants, brasserieën en eetcafés meegemaakt dat aan dezelfde tafel de ene gast beduidend meer of juist minder wijn geschonken kreeg dan de andere. Terwijl tevens per glastype – waarom eigenlijk kleMaatwerk2inere glazen voor witte wijn? – de hoeveelheid kan verschillen. Zo ook per restaurant: het ene bedrijf schenkt royaal en in de andere zaak denk je ‘hallo, is dat alles?’. Welnu, in de Verenigde Staten hebben talrijke bedrijven dit simpel opgelost door alle per glas bestelde wijnen eerst in een maatbeker te schenken, tot precies de gewenste hoeveelheid, en vervolgens in een glas. Wat zou het fijn zijn als zulk maatwerk alom in Nederland wordt toegepast.
Bovendien pleit ik voor het aanbieden van chauffeursmaatjes (die je ook WIM maatjes of zou kunnen dopen): pakweg twee slokjes wijn voor degene die na de maaltijd, nog moet rijden, maar tóch een klein beetje wijn wil proeven.
Last but not least vind ik dat eigenlijk alle horecabedrijven verplicht moeten worden om ook een paar alcoholvrije wijnen te voeren. Wederom met in gedachten de chauffeurs én degenen die om wat voor reden ook geen alcohol kunnen gebruiken. De kwaliteit van wijnen zonder alcohol is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd, vooral die met belletjes kunnen heel aangenaam zijn. Zelf hebben we altijd enkele van dit soort wijnen in huis, als geste naar onze gasten. Een geste die altijd zéér wordt gewaardeerd.

 

Etiket
De Sekt met bovenstaand etiket werd speciaal gemaakt voor de leerlingen van de examenklas (
Abitur) van het Hanna-Arendt-Gymnasium te Haszloch, in het Duitse wijngebied Pfalz, Dit gebeurde door het Sekt- en Weingut Winterling in Niederkirchen – want zoon Sebastian Winterling behoorde tot de geslaagden. Wat betreft de afgebeelde foto: deze toont het Abbey Road album van de Beatles uit 1969 en werd genoemd naar de straat waar de Abbey Road Studios staan. De platenhoes is een van beroemdste uit de muziekgeschiedenis, omdat er aan de voorzijde geen enkele letter op staat. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit label aantrof in zijn omvangrijke collectie.

 

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.