HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – JULI 2015

Van dertig verschillende leveranciers heb ik de afgelopen maand grote aantallen wijnen geproefd, met als doel de beste te selecteren als vondsten voor deze site. Het zijn er uiteindelijk zo’n vijftig geworden. Ze komen uit dertien verschillende landen, inclusief Hongarije, Kroatië, Nederland (de Betuwe, Zeeland) en Portugal. Voorts kun je een virtuele stadswandeling volgen door het bruisende Stockholm, wordt de Kaapse druif pinotage geprofileerd en neem ik je in de restaurantrubriek mee naar een heerlijke terraslunch in De Bokkedoorns.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner Cono_Sur_TDF_Banner

vondst van de maand (Small) (2) Lat2 (Small) (2). Je zou ‘m een Beaujolais voor Bourgogne-liefhebbers kunnen noemen, de Bourgogne Gamay 2013 van Louis Latour. Want behalve gamay uit de Beaujolais bevat dit wijntype – dat pas vier jaar bestaat – ook 15 procent pinot noir, uit meer noordelijke delen van de Bourgogne. Wat de wijn net wat extra vulling geeft, qua structuur en aroma. Lat1 (Small)Overigens kwamen de gamaydruiven uit enkele van de zogeheten crus (vooral Chénas, Fleurie en Régnié), want da’s wettelijk verplicht. De wijn smaakt zowel aimabel als fris – en eist koel te worden geschonken – met veel sap, vlezigheid en vooral Lat6fruit, waaronder dat van zwarte kersen en rode vruchtjes. Voor de kwaliteit tekent een van de oudste, meest gereputeerde en succesvolste Bourgogne-huizen, Louis Latour, dat sinds 1999 voortvarend geleid wordt door Louis-Fabrice Latour (foto), die de elfde generatie vertegenwoordigt. Zijn Bourgogne Gamay kost €8,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

vondst-1 (Small) Twin1. Een lekker middel om zomerdorst mee te lessen? Dat is een glas Twin Islands Sauvignon Blanc 2014. Deze expressieve wijn trakteert namelijk op frisse, maar beTW2slist geen schrale zuren, fruit dat zowel groen is als bijna tropisch, een beheerste grassigheid, een hint van asperges en veel sap. Heerlijk, héérlijk. Zijn bakermat is Marlborough in Nieuw-Zeeland, en achter de merknaam gaat het eminente bedrijf Nautilus schuil dat in 1985 werd gesticht door de Australische topproducent Yalumba. Flesprijs €11,95 bij www.wijnkring.nl.

 vondst-2 (Small)Beau2 (Small). ’t Zijn gepassioneerde en bovendien hartelijke wijnbouwers, Nicolas en Karine Mirouze. Anno 1999 namen ze het immense, uit 1881 daterende familiedomein Château Beauregard Mirouze over dat in een natuurpark binnen de Corbières maar liefst 350 hectare bestrijkt. Daarvan waren vroeger 50 hectare met druivenstokken beplant, tegenwoordig 30 – want de Mirouzes kozen voor Beau3 (Small)kwaliteit in plaats van kwantiteit. En ze gingen helemaal voor bio. Een smakelijke, zoniet vrolijke kennismaking met dit opmerkelijke wijngoed vormt de Tradition rosé 2014. Deze rozeoranje wijn, een melange van syrah en grenache, is tegelijk frissig, sappig en fruitig (rood zuurtjesfruit vooral), heeft niet te veel alcohol en smaakt zeer zuiver – zalig in een zonnetje. Reken op €8,50 per fles bij www.okhuysen.nl of zie de banner.

 

Banner Noordman 

vondst-3 (Small). Dankzij Franse investeerders die o.a. de gehele 70 hectare tellende wijngaard herplantten, Paj1 (Small) kwam een historisch domein binnen de Hongaarse streek Tokaj opnieuw tot bloei. En kreeg ook een nieuwe naam, Château Pazjos. De leiding berust bij niemand minder dan Ronan Laborde, dezelfde van Château Clinet in Pomerol. Behalve klassieke, fris zoPaj (Small)ete, rijke Tokajs maken Ronan en diens team een lenteachtige, echt droge variant, de Pajzos Furmint 2014. Deze bevat slechts 11,5 procent alcohol en heeft in zijn aangename smaak elementen van niet alleen bladgroen en frisse citrus, maar ook een snufje specerijen. Het is de groep www.lesgenereux.nl (zie eveneens de banner) die deze verrassende verkwikker aanbiedt, voor €8,90.

 vondst-4 (Small)Az (Small). De ultieme rode zomerwijn, bij uitstek geschikt om koel te schenken? Dat zou best eens de Azulejo 2013 kunnen zijn uit Portugal. Want die trakteert niet alleen op een sappige frisheid, maar ook op fruit van bessen en zwarte vruchtjes, waaronder bramen. Met als extraatje een vleugje toastig hout. Om zijn prijs hoef je het niet teAz1 (Small) laten, want die bedraagt €4,99, bij www.plus.nl. De wijn komt uit de regio Lisboa, even noordelijk van de hoofdstad, waar ook de producent Casa Santos Lima (foto van ver) al heel lang gevestigd is. En ter plekke over 180 hectare beschikt. Opvallend overigens is de samenstelling van de rode Azulejo: de Portugese rassen castelão en tinta roriz plus… wat Bourgondische pinot noir.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10
vondst-5 (Small) . De Zeelandse Nieuwe zijn gearriveerd, niet van heel ver, maar van Schouwen-Duiveland. KS2 (Small)Te weten het oogstjaar 2014 van De Kleine Schorre, dat bij het ringdorp Dreischor over een wijngaard van 10 hectare op kalkrijk oud zeezand beschikt. Ik heb vier stille wijnen geproefd, merknaam Schouwen-D®uiveland, alle zo zuiver, licht en fris als een Zeeuwse zeebries. Mijn favoriet is de Gris 2014, net iets voller van smaak danKS (Small) de andere, met naast een beetje mild wit fruit een subtiel, bijna exotisch toetsje van specerijen. Fles €13,95. Daarna komt de – ook wat pinot gris bevattende – Auxerrois 2014, met iets zachtere zuren dan de Blanc en de Rivaner, alsmede fris, groenig fruit en een snufje kruiden. Deze Zeeuw, net als de andere zalig bij zeefruit, kost €11,95. Website www.dekleineschorre.nl.

 vondst-6 (Small)Cus1 (Small). Even westelijk van Palermo lieten de gebroeders Alberto en Diego Cusumano een spectaculair keldercomplex bouwen waar uitstekende wijnen worden gemaakt, witte zowel als rode. Die zo veel klasse hebben dat Cusumano vorig jaar werd uitgeroepen tot wijnproducent van hetCus (Small) jaar in Italië. De benodigde druiven komen van zo’n 400 hectare, verspreid over zeven locaties op Sicilië. Zonnekracht in combinatie met zowel rijp zwart fruit als donkere, laurierachtige aroma’s en een vleugje frisheid typeren de Cusumano Merlot 2014, een Terre Siciliane die, mits fris geschonken, pittige vleesgerechten en hartige kazen smakelijk zal begeleiden. Dit voor de somma van €9,95. De leverancier is www.winesupply.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst-7 (Small)BC1 (Small). Is albariño Spanje’s beste witte druif? Heel wat wijnliefhebbers zullen die vraag beantwoorden BC2 (Small)met een uitgesproken si! Zijn bakermat is het uiterste westen van het waterrijke, dus zeer groene Galicië waar hij dominant aanwezig is binnen de streek Rías Baixas. Het is daar dat een groepje Baskische producenten (Magnus Cuppedia, eveneens actief binnen Rioja) de 2 b.c. Albariño 2014 creëerde. Een bleek getinte wijn die qua karakter ongeveer het midden houdt tussen een Pinot Blanc en een Chardonnay. Dit vanwege zijn vriendelijke zuren, sappigheid en mild frisse fruitaroma waarin peer en citrus smakelijk met elkaar verkeren. ’t Is een zalige zomerwijn en een vrolijke visvriend. Prijs €8,99 bij www.wijnoutlet.nl, zie ook de banner.

 vondst-8 (Small)Stel1 (Small). In welk land vind je ’s werelds grootste wijnproducent van wijnen waaraan geen sulfiet werd toegevoegd? Antwoord: Zuid-Afrika. De desbetreffende onderneming is de in 2002 gestichte Stellar Winery die voor 30 procent eigendom is van zijn werknemers, vandaar ook een Fair Trade certificaat. Ganzen en eenden waggelen door de wijngaarden om de de stokken tegen ongedierte te beschermen, en er worden jaarlijks zo’n 2.5 miljoen flessen gevuld. Van de bottellijn kwam een sympathieke rode wijn, de Stellar Organics Merlot 2014, soepel, stevig en donkerig, met een frisje en een keurige afdronk. Hij wordt verkocht door www.ekoplaza.nl voor €7,25.

 

banner Roche_Mazet_Banner

 vondst-9 (Small). Niet ver buiten de wallen van Riquewihr is het huis Dopff au Moulin gevestigdDop2 (Small) dat over 70 hectare eigen wijngrond beschikt. Het familiebedrijf heeft niet alleen als eerste in de regio een mousserende wijn à la Champagne gemaakt (de extreem succesvolle bubbelwijn die later Crémant d’Alsace ging Dop3 (Small)heten), maar levert tevens attractieve stille wijnen. Een van de lekkerste onder een tientje is de Dopff Riesling Réserve Particulière 2014, handig met schroefdop gepresenteerd, een flink frisse, droge, elegante Alsace met aardig wat citrus- plus wit fruit en in de verte wat kruidigheid. Voorbeeldig bij vis en geprijsd op €8,99. Zie www.mitra.nl voor verkoopadressen.

 vondst-10 (Small)Mon2 (Small). Dat de Chileense producent Montes een wereldwijd succes geniet, is vooral te danken aan de wereldklasse van zijn wijnen. Een van de sleutels daartoe is de Mon7 (Small)uitstekende ligging van de eigen wijngaarden, op drie verschillende locaties, en de precieze timing van de pluk: per perceel, op het moment dat de druiven optimaal rijp zijn. Bovendien is een van vier stichters Aurelio Montes, wijnmaker par excellence – en bovendien een pionier met o.a. Syrah en ultra-premium wijnen. Mon6 (Small)Een van zijn meesterwerkjes is de verkwikkende, bij zeer lage temperatuur vergiste Montes Limited Selection Sauvignon Blanc 2014 die niet onderdoet voor de allerbeste soortgenoten uit Nieuw-Zeeland. De druiven kwamen uit de koele Valle de Leyda en werden omgetoverd tot een expressieve, levendige wijn, volop voorzien van buxus, grassigheid en groen fruit. Richtprijs €10,95 (maar aanbiedingen komen voor), adressen via www.dgswijn.nl.

 

Banner  Okhuysen nieuwe

vondst-11 (Small) . Op de noordoostoever van de Gironde, binnen het Bordeaux-distArd2 (Small)rict Blaye, prijkt Domaine des Graves d’Ardonneau. Dat net zo goed ‘Château’ zou kunnen heten, gezien het statige hoofdgebouw. Van 60 hectare eigen grond vervaardigen Laurent en Fanny Rey een royale reeks wijnen, waaronder de attractieve Bordeaux Sauvignon 2014. Deze smaakt iets minder strak en grassig van Sauvignons uit Nieuw-Zeeland, maar iets van groenheid en asperges proef je toch wel, naast groen fruit en milde citrus. Wat ‘m tot een hele vriendelijke viswijn maakt. Te koop bij www.colaris.nl (zie ook de banner) voor €7,75.

 vondst-12 (Small). Het grootste biodynamisch gecultiveerde wijngoed van Italië? Dat is Querciabella, gelegen tegen een heuvel bij Greve in Chianti. Waar het over 74 hectare met druivenstokken beschikt, Q1 (Small)plus nog eens 32 in de Maremma, langs de Toscaanse kust. De eigenaar is Sebastiano Cossa Castiglioni wiens vader, een ondernemer uit Milaan, de bezitting 41 jaar geleden overnam en vervolgens geheel renoveerde. EeQ6 (Small)n kenmerkende domeinwijn is de Querciabella 2012, een Chianti Classico van uitsluitend sangiovese. En een maand of veertien gerijpt in Franse fusten. Vanwege het houtgebruik heeft de wijn een enigszins kruidige stijl, terwijl in de elegant-ferme smaak ook frisheid en besfruit present zijn. ’t Is eigenlijk essentieel om deze klassieker aan tafel te drinken, bij een gerecht, in het bijzonder lamskoteletten, lamsschouder of lamsbout. Querciabella vind je voor €21,50 op www.qvselect.nl, of ga naar de banner.

 

Banner Jos_beeres_banner

vondst-13 (Small). Duitsers die wijnen etiketteren met tongue in cheek teksten zijn bepaald schaars. De gebroeders Bau3 (Small)Alexander en Martin Bauer, sinds 2011 eigenaren van het wijndomein Emil Bauer, doen dat echter zonder aarzeling, getuige o.a. hun Sex Drugs & Rock Roll just Riesling 2014 for me, thanks!. Achter de glimlach gaat wel een hele goede Pfalz schuil, gracieus, helder smakend, bijna tintelend, haast rassig ook en Bau2 (Small)voorzien van frisse citrustonen. Fles €13,45. De gewoon gelabelde Riesling 2014 is trouwens ook niet mis, gezien zijn pittig-frisse, elegante, fruitige (limoen, grapefruit, partje peer), loepzuivere smaak die in huize Duijker wonderwel samenging met sushi. De wijn kost €11,35. Ik heb eveneens genoten van de gelijk geprijsde, vrij slanke Weisser Burgunder 2014 die heel vief is, een bescheiden 11,5 procent alcohol bezit, en de zintuigen pleziert met groen en citrusfruit. Een verkooppunt voor de Bauer wijnen, die afkomstig zijn van 31 hectare, is www.jacobus-toet.nl. .

 vondst-14 (Small)Ant3 (Small). Filmster Antonio Banderas is al heel lang wijnliefhebber. Vandaar dat hij in 2009 mede-eigenaar werd van een tien jaar eerder gesticht wijndomein, sindsdien bekend als Anta Banderas. Het beschikt over een hypermoderne kelder waar druiven van 235 hectare eigen grond worden verwerkt. De streek? Dat is Ribera del Duero, vrij noordelijk in Spanje. Een hier verkrijgbare wijn kreeg als naam A4 2011, mede vanwege vier maanden vatrijping. Dit vloeibare A-viertje, vervaardigd van de tempranillovariant tinta del país, smaakt behoorlijk vol en soepel, met wat toastachtig hout, een vleugje vanille, enige kruidigheid en zacht besfruit. Muy bien bij lamskoteletten en lamsbout. Het verkoopadres is www.hema.nl, de prijs €8,50.

 

banner vinocarium

vondst-15 (Small). Tussen Bernkastel-Kues en Koblenz ligt het nog geen duizend inwoners tellende dorp Pünderich. Het heeft fraaie vakwerkhuizen, viert twee wijnfeesten per jaar en kijkt Bu8 (Small)uit op een steile terraswijngaard op de andere oever van de Moezel, de Pündericher Marienburg. Waarvan de bodem bestaat uit zowel blauwe als rode leisteen. Bu6 (Small)Het is van deze tweede soort dat het circa 11 hectare omvattende familiedomein Clemens Busch de Vom Roten Schiefer 2013 heeft gemaakt, een zuivere Riesling uit een notoir koel oogstjaar. Voor het eerste geschiedde dat in een gloednieuwe kelder. Bovendien van duurzaam geteelde druiven. Deze bio-Mosel smaakt frissig, sappig en rassig, met slechts 11 procent alcohol en frisse fruittonen van citrus plus groene en citrusvruchten. De elegante, zomerse dorstlesser wordt gevoerd door o.a. www.halvemaanwijn.nl en kost €16,50.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Nieuwtje_v2 (Small) . Sinds 1923 vindt op een late novembermaandag in Meursault de zogeheten Paulée plaats, een maaltijd met vooral plaatselijke wijnbouwers en hun gasten. Deze heeft als bijzonder aspect dat de producenten wijnen uit eigen kelder meenemen, zodat alle tafels beladen worden met tientallen flessen. Het leek me een leuk idee om ook zoiets voor de Wijnclub Abcoude te organiseren – en vorige maand heeft dat evenement inderdaad plaatsgevonden, in de zolderzaal van het onvolprezen café-restaurant De Eendracht. Het menu werd vooraf gecommuniceerd en bestond uit:

Rillette van Baambrugse big, op een crostini
Gerookte zalm met crème fraîche
Groene asperge met gefrituurd uitje en hollandaise saus
Kabeljauw met rode-wijnboter en groenten (halve portie)
Bavette van rund en groenten (halve portie)
Drie kazen: extra belegen Lindenhoff Goudse, Pierre Robert en Comté

De meegebrachte wijnen varieerden zéér. Behalve twee voortreffelijke Grüner Veltliners en Rieslings uit zowel Mosel als Pfalz verschenen Bourgognes, o.a. witte en rode uit Saint-Aubin, een witte Beaujolais, de Zeeuwse Gris van De Kleine Schorre,Paul1 (Small) twee Carmenères uit Chili, een paar rosés, drie hoogwaardige soorten Beaujolais, een Minervois-La-Livinière en een rode Costers del Segre. De opmerkelijkste combinaties ontstonden dankzij enkele witte wijnen die een deelnemerspaar op maat had geselecteerd bij de drie kazen: een Apremont en twee typen rijpe Jura. De Savagnin deed het niet alleen goed bij de Comté (uit eigen streek), maar ook bij aromatische Goudse. Eens te meer werd aangetoond dat gerechten en wijnen met een hoge smaakintensiteit perfect met elkaar kunnen verkeren.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Banner Wijnoutlet

vondst-16 (Small) . Een bijzonder wijntype van Valpolicella, een van Italië’s grootste wijnregio’s met een Rip3 (Small) beschermde herkomstbenaming, is Ripasso. Dit wordt mede bereid met deels gedroogde druivenschillen van een andere wijnsoort, met als gevolg dat de uitgegiste, jonge Valpolicella nog eventjes opnieuw gaat gisten. Een Rip1 (Small)aardige, niet te kostbare variant is de Folonari Ripasso 2012 die in jaar in fusten werd gelagerd. Deze Valpolicella Classico Superiore smaakt tegelijk enigszins fris, rijp en stevig, met elementen van bessig fruit, kruidig hout en een licht roosteraroma. Net gek bij Parmezaanse. Je vindt ‘m op het schap bij www.spar.nl voor €13,49.

 vondst-17 (Small)Roq1 (Small). Biologische druiventeelt en gebruik van alleen natuurlijk gisten typeren de werkwijze op Château La Roque. Dat gesitueerd is benoorden Montpellier in de buurt van de inderdaad puntige berg Pic St. Loup. Eigenaar Jacques Figuette en bedrijfsleider Cyriaque (mooie voornaam) Rozier beschikken over een veelal hellende wijngaard van 32 hectare Roq2 (Small)die omgeven wordt door meer dan eens zoveel wild begroeid terrein. Een voorbeeldige zomer-, terras- en tuinwijn is hun Domaine La Roque Viognier 2014, frisser en ietwat lichter van smaak van veel andere Viogniers, maar wel met plezierig wat mild fruit, waaronder hints van perzik en peer. Voor deze Pays d’Oc wordt €9,45 gerekend door www.heisterkamp.com.

 

Banner QVSELECT voor Dujiker nr. 3

vondst-18 (Small) . Dertien jaar geleden werd Artiga Fustel gesticht, een door jonge mensen geleid bedrijf dat in vier Spaanse regio’s wijnen ging maken in een fruitige Nieuwe-Wereldstijl. Dit onder Pen3 (Small)supervisie van de zeer ervaren, in Schotland geboren wijnmaakster Pamela Geddes (links) die o.a. in Australië actief is geweest. Een leuke barbecuebegeleider van haar team is de fris te schenken rode Castillo de la Peña Syrah Monastrell 2013. Deze komt uit het droge, zonnige Jumilla waar heel wat spaghettiwesterns werden opgenomen, en trakteert op een mix van rijpe zwarte vruchten, wat besfruit, kruidigheid, een stevige structuur en een vriendelijk frisje. Geen wonder dat-ie drie maal met goud werd bekroond. Prijs €6,99 bij www.wijnoutlet.nl, zie tevens de banner.

 vondst-19 (Small)Peg1. Heel enthousiast waren ze, de wijnminnende dorpsvrienden die ik de aangebroken fles had aangereikt.. ‘Een topper’ las ik in het mailtje de volgde dag. Daar kan ik me helemaal in vinden, want het is een opmerkelijk witte wPeg2ijn, de Pegasus Bay Sauvignon Semillon 2012 uit de beschutte Wairapa Valley (even benoorden Christchurch, South Island, Nieuw-Zeeland). De desbetreffende druivenmelange vindt zijn oorsprong in Bordeaux, denk aan Graves en Pessac-Léognan, maar is toch wel heel Nieuw-Zeelands geworden. Peg5 (Small)We ruiken dus duidelijk buxus en ander grassigheid, en proeven een opwekkende frisheid. Daarnaast zijn in deze geurige, expressieve wijn ook nog andere aroma’s waar te nemen, zoals van passievrucht, perzik, kruisbessen en grapefruit. Met misschien een minuscuul beetje kruidig hout. Terwijl de alcohol (14,5 procent) keurig in balans verkeert met de overige elementen. ’t Is een traktatie bij gebakken of gegrilde vis. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €21,27 bij www.adbibendum.be. En zijn maker? Dat is de familie Donaldson die circa 50 hectare met druivenstokken bezit en haar gasten ontvangt in een Engels gestijld landhuis met park.

 

Banner_SalenteinAlgemeen

vondst-20 (Small). Je vindt er dezelfde rolkeien als in Châteauneuf-du-Pape, op de andere oever van de Rhône. Mab2Geen wonder dus dat rode Lirac eenzelfde warmbloedig karakter kan hebben als zijn bekendere overbuur. Want die keien houden zonnewarmte van overdag vast om deze ’s nachts naar de stokken te stralen – wat de druiven optimaal doet rijpen. Een rode Lirac om bijna lyrisch over te worden is LMab1 (Small)a Fermade 2013 van het duurzaam werkende Domaine Maby. Dat 60 hectare omvat (verspreid over diverse herkomstbenamingen). Eigenaar Richard Maby (rechts) koos als druiven syrah, mourvèdre en grenache, gaf een deel van de compositie een beetje houtcontact en maakte zo een gespierde, flink nahangende, donkerrode wijn met ook donkere, soms haast dierlijke aroma’s en prettig wat fruit van zwarte vruchten en rijpe bessen. Zéér op zijn plaats naast kruidige vleesgerechten en pittige kazen, ook blauwschimmels. Prijs nu €11,75 bij www.colaris.nl. zie tevens de banner.

 VONDST21 (Small)Dik3. In Kroatië – bijna 24.000 hectare wijngrond – groeien druiven niet alleen langs de lange, lange kust en op de eilanden, maar ook diep in het binnenland, zoals in de oostelijke streek Slavonia. Een daar gevestigd, gerenommeerd bedrijf, waarvan een wijn op Buckingham Dik5Palace werd geschonken, is Feravino. Dat zelf 160 hectare bezit. Van de frankovka, elders bekend als blaufränkisch, heeft het twee zeer verdienstelijke, vriendelijk geprijsde wijnen uitgebracht. De rode Dika Frankovka 2012 komt sappig en vlezig in de mond, met toastachtig hout, een ondertoon van rijpe zwarte vruchten en een klein frisje. Heel anders smaakt de oranjeroze Dika Rosé 2014, want die heeft meer fruit, in dit geval van o.a. sinasdrups, minder alcohol en geen spoor van hout. Vanwege zijn soepele structuur moet je ‘m wel flink koelen. Beide Kroaten kosten €6,25 bij www.croatiangrapes.com.


banner B&G_290_Banner

VONDST22 (Small) . Binnen de regio Coteaux d’Aix-en-Provence staat de 16e-eeuwse ‘bastide’ van Château Pigoudet, met daarbij een wijngaard van 40 hectare. Het door een Duitse familie in 1992 gekochte en vervolgens gerenoveerde domein heeft sinds zeven jaar als bedrijfsleider Pig13Aurélien Pont die vooral bedreven is in het maken van lekkere rosés. Van eigen grond en drietal druivenrassen – grenache, cinsault en wat ugni blanc – komt de Château Pigoudet Classic 2014. Heel teer, bijna wit van kleur, met drupsfruit, zachte zuren (goed koelen dus), een kruidje – en, zoals bleek, heel lekker bij een terrine van wokgarnalen met gerookte zalm. Prijs €9,95. Iets meer kleur en fruit (wit, sinaasappel en andere citrus), frisheid en kracht wordt geboden door de zowaar drie euro goedkopere Pigoudet Première 2014. Hiervoor gebruikte men aangekochte druiven, uitsluitend blauwe: grenache, cinsault, cabernet sauvignon en syrah. Verkooppunten via www.henribloem.nl.

VONDST23 (Small). In het groene, groene gewest Marche, op gemiddeld 300 meter hoogte en pakweg 20 Lai2 (Small)kilometer van de Adriatische Zee, drijft Andrea Crozenzi zijn domein Laila Libenzi. Hij doet dat sinds 1990 en voerde sindsdien veel verbeteringen door, ook in de 42 hectare bestrijkende, veelal hellende wijngaard (rechts). Een witte specialiteit is de Baccaloro 2014. Deze Verdicchio dei Castelli di Jesi heeft een behoorlijk volle, ferme smaak die tegelijk lekker levendig is, met een aroma van wit fruit plus milde citrus en een miniem bittertje. In Amsterdam rekent de wijnspeciaalzaak www.delogie.nl €9 per fles.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

VONDST24 (Small). De meeste dorpen van wat vroeger Coteaux du Languedoc heette (en tegenwoordig Languedoc), zijn saai en slaperig – met als glanzende uitzondering Saint Christol. In deze gemeente van nog SC1 (Small)geen 1500 zielen verrees namelijk het eigentijdse wijn- en informatiecentrum Viavino, compleet met proeflokaal, restaurant, openluchttheater en wijnthematische kinderspeeltuin. Alleen daarom al dragen we de lokale wijnen een warm hart toe. Dat verdienen ze bovendien gezien hun prijsprestatie, getuige de Saint Christol 2013 van Domaine Sainte Sophie. Deze door de familie Guinand gemaakte wijn, waarin de syrahdruif domineert, heeft een vrij vieve, tegelijk vlezig smaak met schakeringen van rijpe zwarte vruchten, wat kruidigheid en donkere, laurierachtige tonen – een geheel dat vriendelijk op €5,99 werd geprijsd door www.plus.nl. Adviesje: probeer ‘eens als betaalbare barbecuebegeleider .

  VONDST25 (Small)Aux1 (Small). Toen Frankrijk nog een koninkrijk was, telde Coteaux de l’Auxois zo’n 5000 hectare aan wijngaarden. Mede vanwege druifluis verdwenen die echter totaal, tot 1991, toen voor het eerst weer druivenstokken werden geplant. Het Bourgondische gebiedje, te vinden tussen Chablis en Dijon, in de buurt van Semur-en-Auxois, telt inmiddels een hectare of 10. Waarvan het in Chablis gevestigde domein Simmonet-Fèbvre een echt lekkere wijn heeft uitgebracht. Deze Aux2 (Small)werd Esprit de Lyre Auxerrois 2013 gedoopt, naar de Y-vormige snoeiwijze van de druivenranken en het aan pinot blanc verwante ras auxerrois. We proeven een vieve, elegante, welhaast mineralige smaak met frisse fruittonen van citrus en groene vruchten, inclusief een appeltje. Gezien zijn karakter en prijs, €9,50, zou je het een armeluis Chablis kunnen noemen. De importeur is www.heerenvanheusden.nl, zie ook de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 Banner Bellingham HD

VONDST26 (Small) . In het heuvelige, groene landschap van de Limarí Valley, ongeveer 400 kilometer benoorden de Chileense hoofdstad Santiago is het glimmende, hypermoderne, futuristische Tab2 (Small)keldercomplex van Tabalí zo’n opvallende verschijning dat ik het stilletjes Star Wines heb gedoopt. Het verrees om druiven te verwerken van 180 hectare wijngaarden die op Tab5 (Small)plusminus 30 kilometer van de oceaan werden aangelegd, daar waar de gronden kalkhoudend zijn, met ook klei en gesteente. Een fraaie, daarvan afkomstige wijn is de gespierde Reserva Syrah 2013 die de mond gul vult met dik zwart fruit dat omlijst wordt door roosteraroma’s (dankzij tien maanden in Franse vaten) en donkere tonen. Voor deze sterwijn betaal je €8,99 bij www.intercaves.nl.

 VONDST27 (Small)Bor1 (Small). In Monção e Melgaço, de noordelijkste sub-regio van Vinho Verde, valt gemiddeld twee keer zo veel regen als in Nederland. Geen wonder dat het er groen is, inténs groen. En dat men er de druivenstokken veelal hoog, vaak in pergolavorm laat groeien, om geen last te krijgen van het water op de grond. Het is een hele klus om daar goede witte wijn te maken die niet zo zuur is dat hij moet worden Bor4 (Small)aangezoet. Het gerenommeerde huis Borges is daar perfect in geslaagd met zijn Alvarinho 2013. De wijn smaakt aangenaam fris, dus niet scherp, echt droog, redelijk stevig en met nuances van noten, vruchten, een snufje specerijen en een heel klein bittertje. Een prima partner dus voor alle mogelijke visgerechten. Adviesprijs €11,95, verkoopadressen via www.flordelvino.nl.

 

TORRES_logo_blanco

VONDST28 (Small). De namBigen en etiketten van Big House verwijzen haast allemaal naar de bajes of bajesklanten. Zoals The Great Escape and The Usual Suspects. Het Californische bedrijf is namelijk gevestigd in Soledad, Monterey County, ‘op een voetijzerworp’ van de plaatselijke gevangenis. Visueel werd dit concept kleurrijk en vrolijk uitgewerkt. Bovendien was Big House de eerste wijnproducent in California om al zijn zware jongens, pardon zware flessen van een schroefdop te voorzien. Een van zijn aardigste wijnen is de The Birdman Pinot Grigio 2014, mild fris en sappig, met zachte citrustonen en vaag wat specerijen. Een van de aanbieders is www.jacobus-toet.nl die €12,15 per fles rekent.

 

VONDST29 (Small). Het dorp Menetou-Salon is misschien bekender om zijn mooie château (onder) dan Cle2 (Small)zijn witte wijn, maar die is toch ook het ontdekken waard. Mede omdat-ie veel lijkt op Sancerre – in de buurt geboren, op twintig minuten rijden – en gemaakt wordt van dezelfde sauvignon blanc. De belangrijkste producent ter plekke is Pierre Clément, eigenaar van ruCle1 (Small)im 60 hectare; heel Menetou-Salon telt er pakweg 500. Het wijngoed van Pierre (rechts) heet officieel Domaine de Châtenoy, maar hij brengt ook wijnen uit die simpelweg genoemd werden naar zijn vrouw en hemzelf, dus Isabelle et Pierre Clément. De Menetou-Salon 2014 met die namen smaakt duidelijk grassig (en rook ik iets van dille?), met ook frisse fruittonen en veel sap. Kortom, een modelwijn van Menetou-Salon. Prijs €13,70 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Nieuwtje_v2 (Small) . Vorig jaar was Barry Huisman, marketingman van het grote   bedrijf Grands Chais de France, met zijn familie op vakantie in Kroatië. Wat hem opviel is dat op elk terras radler werd gedronken, de mix van half bier, half limonade. ‘Zoon Jente van 12Rad (Small) zag dit ook en vroeg waarom wij geen radlerwijn maakten. Dit idee heb ik verder uitgewerkt en met collega’s hebben we gekeken welke samenstelling een wijn met radlersmaak en -stijl moest hebben. Na vele proeverijen en testen kan ik met trots zeggen dat we een wijnradler hebben gecreëerd waarvoor de witte wijn wordt verrijkt met citroen- en bieraroma’s zodat de “bite” van gist en hop herkenbaar blijft.’ Het product heet “With You” Wein-Radler, bevat 8 procent alcohol en heeft een licht parelende smaak met enerzijds milde fruittonen en anderzijds inderdaad een ietwat bierachtige toets. Dit – goed te koelen – warmweerdrankje wordt voor €4,99 verkocht door o.a. Albert Heijn.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

VONDST30 (Small)Ben1 (Small). Aan de zuidzijde van een lage berg binnen de Spaanse provincie Valencia staat de witte kelder en liggen de groene wijngaarden, 50 hectare, van Pago Casa Gran. Behalve rode en witte wijnen brengt dit domein nu ook een plezierige rosé voort, de Casa Benasal 2014. Deze werd samengesteld uit syrah plus monastrell, en is zowel flink fris als flink fruitig (bessendrups, wat citrus) en licht kruidig. Bij Spaanse temperaturen geeft-ie ongetwijfeld véél genoegen. Bij www.gall.nl rekent men €7,49 per fles.

 

Vondst_31 (Small) (2). Alleen al op Sicilië verwerkt de familiefirma Calatrasi & Miccichè Gril3druiven van bijna 780 hectare. Wat deskundig geschiedt in een batterij roestvrijstalen gistingstanks. Voor de witte Grillo 2014 kwamen de trossen van groene heuvels (rechts) binnen de oude Normandische gemeente Monreale, westelijk op het eiland. Qua karakter lijkt deze Terre Siciliane op een stevige Chardonnay, gezien en zijn14,5 procent alcohol en zijn sappige, nogal notige smaak. ’t Is een wijn die gerust kan worden geschonken bij kip en kalkoen. Te koop bij www.ah.nl voor €8,99.

 

banner Jean Arnaud

Vondst_32 (Small). Wat een prachtige bestemming, Château Mentone, gelegen temidden van 270 hectare bij Men1 (Small)het Provençaalse wijndorp Saint-Antonin-du-Var. Je kunt er logeren, lunchen c.q. dineren in de eigen herberg en lekkere wijnen proeven. Eigenaar Marie-Pierre Caille beschikt over 30 heMen2 (Small)ctaren die biodynamische worden bewerkt. Zijn Cuvée Spéciale rosé 2014 stelde hij samen uit grenache, cinsault, syrah en een klein beetje witte clairette. Drupsachtig sinaasappel- en ander fruit (citrus, rood) bepalen het aroma, terwijl ook een snufje specerijen en frisse zuren in de soepele, niet te zware smaak waarneembaar zijn. Prijs €12,75 bij www.wijnkring.nl.

 

Vondst_33 (Small)Frei4 (Small). Ze verschijnen hier steeds vaker, wijnen van het Schiereiland Stetúbal, even bezuiden Lissabon. Hun aantrekkelijk prijsprestatie is daar mede debet aan. Een belangrijke speler ter plekke, al 95 jaar, is Casa Ermelinde Freitas. Dat geleid wordt door Leonor Freitas (links), die het bedrijf van haaFrei5 (Small)r moeder overnam en het bezit aan wijngaarden vergrootte van 60 naar 315 hectare. Een leuke witte Vinho Regional Península Setúbal die – de in eigen land geridderde – Leonor creëerde, is Terras do Pó 2014. Deze geurt en smaakt bijna zwoel druivig en doet daarom een beetje denken aan een fris, licht type Gewurztraminer – wat de wijn o.m. inzetbaar maakt bij Aziatische zoetzuur gerechten. Fles €6,15 bij www.winesupply.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dozen. Tijdens de papierinzameling vorige maand was de lokale hockeyclub er weer blij mee, het muurtje van wijndozen dat ik gedurende de voorafgaande vier weken verzamelde. Het zijn stille getuigen van het thuis verrichte proefwerk voor dit magazine. Het proeven vergt de nodige tijd en inspanning, maar ik doe het altijd met véél plezier. Want elke keer weer ga ik op reis met mijn zintuigen en ontdek nieuwe, heerlijke wijnen die vervolgens in dit webmagazine als ‘vondsten’ worden beschreven.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Banner-Aaldering-21

Vondst_34 (Small). Clare Valley, zo’n beetje het smalle verlengde van Barossa Valley, is waar de gebroeders Pike een succesvol wijndomein drijven. Neil en Andrew komen uit een brouwersfamilie (en maken sinds 1996 zelf weer bier), maar hebben beiden een uitstekendePik2 (Small) wijnopleiding genoten en bij grote, toonaangevende wijnproducenten ervaring opgedaan voordat ze voor eigen rekening en risico gingen werken. Een deel van hun 75 hectare bestrijkende akker is met Zuid-Franse variëteiten beplant. Drie daarvan, shiraz (75 procent), mourvèdre en grenache, werden Pik7 (Small)samengebracht in Pikes “The Assemblage” 2012 die de broers omschrijven ‘als onze hommage aan de zuidelijke Rhône’. Het is een gespierde, mondvullende creatie, sappig, met zowel donker-dierlijke elementen als fruitige, zoals van rijpe bosbessen, aangevuld door een minimale houtinvloed. Op het Pikes domein heeft men een kleine kunstgalerie, maar ‘t is ook kunstig wat in de flessen zit. Reken op €14,71 (incl. Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.nl.

 Vondst_35 (Small). Hoe een mooie Sauternes smaakt? Weelderig zoet met toch een zekere frisheid en een Sau1 (Small)bijzonder aroma dat wel omschreven wordt als een melange van rijpe perzik, abrikozen en gekookte pruimen geweekt in honing. Vaak ook met vaag iets notigs en een hints van hout. Dat speciale aroma is te danken aan de zogeheten nobele rotSau2 (Small)ting die de druiven laat in het najaar doet verschrompelen. Als partner voor fruitdesserts is een Sauternes subliem, terwijl je ‘m vanwege zijn smaakintensiteit ook kostelijk kunt combineren met foie gras en blauwschimmelkaas. Een hele goeie, ook nog betaalbare variant, vanaf een tientje per fles, is de Thomas Barton Sauternes 2011 van het Bordeaux-huis Barton & Guestier. Verkoopadressen via [email protected].

 

Vondst_36. Hoog in de hiel van de Italiaanse laars, binnen het gewest Puglia en niet ver van Bari, staat een beroemd middeleeuws kasteel, het Castel del Monte. Deze naam draagt ook het beste Bol3 (Small) regionale wijngebied – en daarbinnen is Torrevento een van de toonaangevendste producenten. Het door twee broers geleide bedrijf heef maar liefst 450 hectare aan Bol5 (Small)druivenstokken en werd anno 1948 gesticht in een voormalig klooster. Een in eigen land geprezen (drie glaasjes in de koopgids Gambero Rosso) rode wijn van Torrevento is de Bolonero 2012, vervaardigd van voornamelijk nero di troia plus wat aglianico. In de karaktervolle, vrij zachte smaak worden donkere tonen, zoals van leder, gecombineerd met rijp besfruit, wat kruidigheid en een frisje (mede dankzij de ter plekke vaak waaiende zeebries). Deze maaltijdwijn kost €11,95 bij www.vinovivere.nl.

Vondst_37 (Small)Esp3 (Small) .  Wat een avontuur: als van oorsprong Hollandse familie vertrekken uit het Kaapse wijngebied Tulbach naar de wijnstreek Blaye Côtes de Bordeaux, om daar een château te kopen. De familiESP4 (Small)e Jonck, bestaande uit vader Johan, diens vrouw en hun drie zonen, deed dat en werd vier jaar geleden eigenaresse van Château l’Espérance (de ‘Hoop’ van Kaap de Goede Hoop) in Berson en een 30 hectare bestrijkende wijngaard. Een keuze overigens die na het bekijken van zo’n veertig châteaus werd gemaakt. Een aardige, nog zeer frisse zomerwijn van het herboren domein – investering vier miljoen euro, o.a. voor 23 glimmende gistingstanks – is de witte Instinct 2013, een pure sauvignon blanc, verkwikkend en groen fruitig, met o.a. wat appel plus een snufje specerijen, en een hint van vanille. Een fles kost €8,99 bij www.wijnoutlet.nl, zie ook de banner.

 

Banner_Alliance

Vondst_38 (Small). Ik denk dat geen bedrijf zo veel Grüner Veltliner aan ons land levert – onder allerlei merken – als Winzer Krems, een dynamische, uitstekend geëquipeerde coöperatie in het GV6 (Small)Oostenrijkse Krems. Dat gelegen is langs de Donau, westelijk van Wenen. Bij het bedrijf zijn ongeveer 1050 boeren aangesloten die zo’n 1000 hectare met druivenstokken bewerken. Recentelijk verscheen op de schappen bij www.dirckiii.nl (zie ook de banner) de Grüner Veltliner 2014. Deze slanke, bijna tintelfrisse dus vieve wijn, herkomst Niederösterreich, smaakt een tikje hartig en verder naar fris groen fruit met een spatje grapefruit. Je haalt deze delicieuze dorstlesser in huis voor €5,99.

 Vondst_39 (Small)Fal1 (Small). ‘Ik zag de buffel tussen de druivenstokken en dronk de wijn, ik zag de buffel tussen de druivenstokken en hij zag mij.’ Deze dichtregels komen van San Salvatore, een opmerkelijk wijndomein in het Zuid-Italiaanse gewest Campania, binnen een nationaal park aldaar. Ze zijn niet gefantaseerd, want tussen de biodynamisch Fal3gecultiveerde – ranken lopen inderdaad buffels, zo’n 450 stuks. Voorts heeft de 15 hectare tellende bezitting een topconsulent als wijnmaker ingehuurd, Ricardo Cotarella. Van een zeer oud witte druivenras creëerde deze de Falanghina Campania 2013, een bijna mineralige, verkwikkende witte wijn die mond prettig vult met een mix van citrusvruchten, waaronder perzik en limoen, met ook nog een partje groene appel. Super bij maaltijdsalades en verse vis. Verkrijgbaar voor €14,50 bij www.delogie.nl.

 

Banner-LMVH3

Vondst_40 (Small)Rom1 (Small). Zeer zomers, dat is de Les Romains Rosé 2014. Echt droog, zeer fris, heel sappig, licht gekruid en vrij stevig en met een pietsje sinasfruit, wat hem tot een trefzekere tafelgenoot maakt. Zijn herkomstbenaming is Pays d’Oc, zijn maker de firma Vignes des Deux Soleils. Die een voor Zuid-Frankrijk tamelijk ongewone mix van blauwe druiven gebruikte, namelijk merlot (40 procent), syrah (30), cabernet sauvignon (20) en grenache (10). Winkelprijs €8,95. Verkooppunten via www.jeanarnaud.com of ga naar de banner.

 Vondst_41 (Small)Alt (Small). Bij het proeven van deze wijn bedacht ik een nieuwe term: Slobberchardonnay. Een wijn die niet om meditatie vraagt, maar die prettig wegdrinkt dankzij zijn milde fruit van witte en citrusvruchten, wat notigheid en zachte zuren. Terwijl hij bovendien menslievend is geprijsd, op €3,99. Het betreft de uit Central Valley in Chili afkomstige en in België gebottelde Alta Vineyards Chardonnay 2014 die wordt aangeboden door www.spar.nl.

 Vondst-42 (Small). Rundvlees van de grill, ’t is een Argentijnse specialiteit – net als rode Malbec. Beide kunnen het ook goed met elkaar vinden. Een musculaire Malbec van niveau is de Abras 2013.Ab4 (Small) Die bij uitzondering niet afkomstig is uit Mendoza, maar uit de noordelijker, bergachtige, zeer zonnige Valle de Cafayate binnen de provincie Salta. Druiven daaruit verwerkt Karem Mussi (foto) sinds 2012, samen metAb1 (Small) zijn zoon Mario. Eerder stichtte Karem het alom gelauwerde domein Altocedro in Mendoza’s Valle de Uco. Voor de rode Abras – er bestaat ook een witte, zwoel druivige Abras Torrontés 2014 – komen de druiven van ongeveer 1750 meter hoogte, wat resulteert in een wijn die met dikke tranen aan het glas hangt (je ziet als het ware de 14,5 procent alcohol) en die in zijn al behoorlijk rijpe smaak donkere aspecten combineert met roostertonen, discreet wat zwart fruit, kruidigheid en een subtiele, zachte frisheid. Prijs €12,60 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

banner ecoshower_538x100

Vondst-43 (Small). Met een glas van de Tre Stelle Aglianico del Vulture 2013 reis je naar Zuid-Italië. En wel naar het holle deel van de ‘hak’, het gewest Basilicata. Waar de blauwe aglianicodruif al sinds mensenheugenis groeit op vulkanische grond in een wijde straal rond de Vulture, Bas2een dode vulkaan. ’t Is een mondvullende wijn waarin de Mediterrane zon fraai gevangen zit, met schakeringen van jammig zwart fruit, donkere tonen, wat toast en een beetje frisheid. Veel betere rode wijnen worden in Basilicata niet gemaakt. Eveneens een proefneming waard is de Tre Stelle Greco-Fiano 2014, een aantrekkelijke, ongebruikelijke blend van twee witte streekvariëteiten. Enerzijds smaakt hij opwekkend, met ook fris fruit, anderzijds volop naar specerijen. Wat hem heel geschikt maakt om enigszins kruidige visschotels te begeleiden. Beide Basilicata’s kosten €8,99 bij www.ah.nl.

 Vondst-44 (Small). In 1999 kocht de Falvo familie een imposant, historisch complex op het schiereiland Salento en begon daar een wijnbedrijf, Masseria Li Veli. De druiven komen van 33 hectare, o.a. in de Li2 (Small)Itriavallei waar regionale witte rassen als fiano en verdeca perfect plegen te gedijen. Voorts plaatste men in de oude boogkelders een batterij roestvrijstalen gistingstanks. Daar werd ook de leuke Liveli Fiano 2014 vervaardigd, een uitgesproken frisse Puglia met frisse tonen van groene, witte en citrusvruchten. ‘Goede viswijn’ staat tot slot in mijn notitieLi7 (Small)s, ‘vooral wanneer de vis met citroen- of limoensap werd besprenkeld’. Prijs €12,50. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de op zware fles gebottelde, ook 10 procent fiano bevattende Masseria Li Veli Verdeca 2014 uit Valle d’Itria. Vroeger werd de verdecadruif vrijwel altijd met andere soorten vermengd en bovendien vooral voor vermouth gebruikt. Maar de Falvo’s hebben ‘m in ere hersteld, getuige deze aantrekkelijke, bijna pure Verdeca die in zijn sappige, vrij volle, aangenaam frisse smaak bladgroen combineert met zacht frisse citrus en een heel klein bittertje. Hiervoor vraagt importeur www.degoudenton.nl €17,95.

 

Vondst-45 (Small)GD3. Tegen alle conventies in geen jonge Beaujolais aanbieden, maar diverse varianten uit…2011. Dat doet www.mitra.nl momenteel met een aantal soorten van het in BGD (Small)eaujolais gespecialiseerde tophuis Georges Duboeuf. Nieuwsgierig heb ik ze geproefd. Het verrassendst, in positieve zin, was de vrij ferme Moulin-à-Vent 2011 die naast rijpheid ook nog frisheid offreerde, samen met mild rijp zwart fruit. Op een blinde proeverij zou ik ‘m vermoedelijk eerder voor een Bourgogne dan een Beaujolais hebben aangezien. En echt koel geserveerd bleek hij ’t lekkerst, bij een gebakken Ierse entrecôte. Flesprijs €12,99 – maar we zijn tegelijk heel benieuwd naar een jongere jaargang, zoals de 2014, ook van andere soorten Duboeuf Beaujolais. Hopelijk laat die niet lang op zich wachten…

Vondst-46 (Small). Een decennium geleden stichtte Richard Sanz (telg uit een bekende regionale wijnbouwersfamilie) samen met zijn broer Marco en zuster AlejRu1 (Small)andra het domein Menade. Plaats van handeling: de Spaanse streek Rueda. Waar de Sanzen nu 160 hectare cultiveren en nog eens 100 in optie hebben.  De druiven worden ecologisch gecultiveerd, geheel zonder sulfiet (destijds een primeur voor het gebied). Als een soort vlaggenschip van de collectie dient de Nosso Verdejo Natural waarvan de jaargang 2013 behalve verkwikkende zuren ook een duidelijk notig aroma heeft, zo’n beetje een Chardonnay vermomd als een Sauvignon Blanc. Een puntje van kritiek betreft de rare, plakkerige, zachte was/klei capsule. Een slok van de wijn zelf doet dat foutje gelukkig snel vergeten. Wijnspeciaalzaken rekenen €17 à €18 per fles. Adressen via [email protected].

 Vondst-47 (Small)Pel1 (Small). Pellegrino, ’t is een klinkende naam in de Siciliaanse stad Marsala waar dit familiebedrijf in 1880 werd gesticht. Uiteraard brengt het dPel3 (Small)iverse soorten Marsala voort, de ooit fameuze versterkte wijn, maar daarnaast een royaal reeks reguliere tafelwijnen. Dit van ongeveer 150 hectare eigen grond binnen de provincie Trapani. Een zo’n wijn is de Cent’ Are Nero d’Avola 2012, een nu heel soepele, zacht frisse Terre Siciliane waarin zeer rijp, zonnig zwart fruit domineert, zoals van vijgen. Fris geserveerd, zeker op een zomerdag met Siciliaanse temperaturen, komt hij het plezierigst tot zijn recht. Vestigingen van www.intercaves.nl verkopen ‘m voor €7,15.

Vondst-48 (Small). Begin jaren zeventig werd in de toen kwakkelende Spaanse wijnstreekRis1 (Small) Rueda een regionaal Ris5 (Small)wit druivenras ontdekt als zijnde hoogwaardig, te weten de verdejo. Dit gebeurde door een professor uit Bordeaux die consulent was voor het in Rioja gevestigde bedrijf Marqués de Riscal. Speciaal voor verdejo bouwde men ter plekke een kelder , terwijl bovendien een wijngaard van uiteindelijk Ris2 (Small)zo’n 225 hectare werd aangelegd waarin de verdejo domineert. En tientallen andere producenten volgden dit voorbeeld. Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat de Marqués de Riscal 2014 een voorbeeldige kwaliteit bezit. De bleek getinte wijn smaakt vief en sappig, met grassigheid en prettig wat fruit, een melange van kruisbessen, limoenrasp en frisse citrus: de zomer in het glas. Prijs €9,99 bij www.gall.nl.

Vondst-49 (Small)Op5 (Small). Naar de markante bergketen Slanghoek werd in Zuid-Afrika een beschutte wijnvallei  genoemd waar al zeven generaties van de familie Louw gevestigd zijn – en wijn maken. Hun domein heet Opstal en omvat 101 hectare. Naast witte en rode wijnen vervaardigt men een bescheiden hoeveelheid rosé (goed voor 5 procent van het volume). Het is een leuk product, qua sameOp1nstelling, syrah met viognier, en qua karakter. Zo presenteert de Opstal Blush 2015 zich soepel en sappig met frisse, maar geenszins scherpe zuren en mild citrusfruit waaronder dat van abrikoos en mandarijn. Deze zomerse opsteker kost normaliter €7,95 (een euro minder dan de vorige jaargang) en is te vinden bij o.a. Marqt en diverse wijnspeciaalzaken. De volledige lijst staat op www.opstalblush.nl.

 Extra vondst (Small) . Bij het Gelderse gehucht Erichem (gemeente Buren) plantte de familie Beker in 2004 de eerste druivenstokken. In de gewone akkerbouw (granen, suikerbieten) zat weinig toekomst meer, dusBet1 (Small) was besloten om met wijnbouw te beginnen. Mede vanwege de goede grond, kalkrijke rivierklei, was dat ook mogelijk. De naam werd Betuws Wijndomein. Zoon Diederik (foto) volgde allerlei cursussen, ging ook te rade in Duitsland, en schoolde zich aldus tot wijnmaker. Wat betreft druivenrassen werden uitsluitend resistente geselecteerd, 70Bet (Small) procent witte, de rest blauwe. Als plantrichting koos men bewust noordzuid, met als doel optimaal rijpe druiven te te kunnen oogsten. De wijngaard telt inmiddels 6 hectare, wat véél is voor Nederland. Een leuke, Bet9 (Small)echt lekkere Betuwer is de vrolijk geëtiketteerde Mus Rood 2013. Diederik stelde hem samen uit regent plus cabernet cortis en creëerde aldus een zeer soepele, naar binnen glijdende, tegelijk frisse wijn die vooral smaakt naar bessen, met ook wat zwart fruit (hint van cassis), die voorts zacht kruidige roosteraroma’s heeft (vanwege twaalf maanden in vaten, een derde nieuwe, diverse soorten eikenhout) en die bovendien aangenaam sappig is. Hij wordt exclusief verkocht door www.hema.nl voor €12,50. Het wijngoed bezoeken? Kijk dan op www.betuwswijndomein.nl.


Culinaire combinatie
. Met wijn kwam Elke Wolterink, die deze maand naar favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft, al vroeg in aanraking. Want haar ouders dronken bij het eten dikwijls een glas wijn. En als er vrienden van hen langs kwamen, werd er altijd wel een mooie fles geopend. Tijdens haar studie aan de Hogere Hotelschool Den Haag kreeg Elke steeds meer interesse voor wijn. ‘Maar mijn echte belangstelling ontstond pas toen ik bij HEMA op de inkoopafdeling wijn ging werken. Ik begon daar onder Cisca Breedijk, en zij heeft mij veel geleerd en écht Elke enthousiast gemaakt voor het vak.’ Sinds 2012 is Elke werkzaam bij PLUS Retail. Waar ze sinds dit voorjaar, na het vertrek van Alexandra Pouderoyen, verantwoordelijk is voor de wijninkoop (‘een uitdaging’). Onlangs werd PLUS weer uitgeroepen tot Beste Wijnsupermarkt 2015, en daar is Elke terecht ontzettend trots op: ‘Consumenten waarderen onze mooie wijnafdeling en de deskundigheid van onze wijnadviseurs op de winkelvloer – en die tevredenheid doet ons goed!’ Haar culinaire combinatie beschrijft ze als volgt. De zomer is weer begonnen en ik vind het heerlijk om met vrienden lange avonden buiten te zitten en te genieten. Als voorgerecht eten we dan bijvoorbeeld een frisse salade met verse geitenkaas, walnoten en vijgen, of een salade met groene asperges, zeekraal en coquilles St. Jacques. Hierbij drink ik graag een glas Sauvignon uit de Loire-streek, bijvoorbeeld een Touraine of Menetou-Salon. Ondertussen ligt er op de barbecue een heerlijk Blonde d’Aquitaine biefstuk die perfect samengaat met een glas Mas du Petit Azegat (een gulle, warmbloedige, sappige zonnige en biologische wijn, €5.99 bij PLUS). En de finale bestaat of uit vers fruit en wat pure chocolade met een glas rode of witte Banyuls (overigens ook heerlijk als aperitief), of uit aardbeien een rode Muscadel uit Zuid Afrika.

 BannerC Cazebonne

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw (Small)

ST1 (Small)

SIGHTSEEING IN
STOCKHOLM

. De mooiste manier om Stockholm te bereiken (en verlaten) is op een comfortabel cruiseschip (zoals van www.hollandamerica.com) langs enkele van de 24.000 eilandjes die als een immense archipel Zwedens hoofdstad in een straal van 150 kilometer omringen. Onderweg zie je veST2 (Small)el zomer- en weekendhuizen, de meeste met een steiger aan het water. En er zwalken heel wat plezierjachten.  Ook Stockholm zelf werd op eilanden gebouwd, veertien om precies te zijn. Die door ruim vijftig bruggen plus ponten en watertaxi’s met elkaar worden verbonden. Actrice Ingrid Bergman sprak over ‘een stad die drijft op water’. Het water is ook heel zuiver. Vandaar dat je in Stockholm nooit gebotteld bronwater hoeft te kopen.
Ongeveer een derde van het stedelijk oppervlak bestaat uit water, een derde uit bebouwing en, in verhouding heel veel, een derde uit groen. Dit laatste is mede te danken aan het hoge milieubewustzijn van de anno 1252 gestichte, ruim negenhonderdduizend inwoners tellende stad. Die niet voor niets Europa’s eerste ‘Groene hoofdstad van het jaar’ werd. De stadsbussenST5 (Small) bijvoorbeeld rijden opST3 (Small) biodiesel. Bovendien is het een levenslustige stad, getuige alleen de talrijke terrassen die tussen mei en oktober worden bezocht door massa’s pratende, etende en drinkende mensen van alle leeftijden. Naar verluidt heeft Stockholm per vierkante meter zelfs meer terrassen dan Parijs. Zelf hebben we heerlijk geluncht op een pop-up (dus seizoens)terras geheten Utecompagniet (foto rechtsboven), op het min of meer driehoekige plein Stureplan. We genoten van een lekkere ceviche van garnalen, pittige mayo en groene groenten, getoaste focaccia met Italiaanse ham, een glas ST6droge rosé – en dat heerlijk in de zon. Het uitzicht was ook niet mis, op een enorme, paddenstoelachtige straatsculptuur, met daarachter een fraai, hoog oprijzend hoekpand, versierd met een torentje (foto linksboven). In dezelfde wijk, een van Stockholms 27 wijken, bevinden behalve veel winkels, banken en kantoren ook diverse van de uitstekende restaurants die in deze welvarende stad floreren. Plus de Östermalms Saluhall, een in 1888 geopende, overdeST7 (Small)kte markt met fantastische voedselstallen en eetgelegenheden. Neem alleen al de verse vis, waaronder allerlei soorten zalm, die ligt uitgestald bij het familiebedrijf Lisa Elmovist (boven)
Lopend in zuidelijke richting passeer je op een geven moment de Hamngatan, een sjieke winkelstraat die rechts verderop de langste shoppingstraat van Stockholm kruist, de Drottninggatan. Wie gewoon doorloopt, komt in het park Kungsträdgärden, waarbij de kleine, van buiten rST8 (Small)oodbruine Jacobs kerk (rechtsboven) staat met schuin daarachter Kungliga Operan ofwel Koninklijke Opera. Dit is een statig gebouw (heeft een prachtig dinerrestaurant, Operakällaren) waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1773. Je kunt er een rondleiding te volgen. Van mei tot en met augustus, rond het middaguur, hoor je in de Kungsträdgärden beschaafd hoefgekletter. Te paard beweegt zich dan over straat een groep puntig gehelmde militairen in blauwe uniformen naar het Koninklijk Paleis, in het Zweeds Kungliga Slottet geheten, om daar, begeleid door kapelmuziek, de wacht te wisselen. Het koninklijk complex, een van Europa’s grootste, ligt op hetzelfde ST9 (Small)eiland als de gamla stan (oude stad) en verrees in Italiaanse barokstijl. Het is makkelijk mogelijk om er een paar uur door te brengen, want behalve zalen en appartementen, een kloosterkerk en een rijk ST10 (Small)gedecoreerde kapel (links) werden er vier musea ondergebracht. De oudste van de meer dan zeshonderd ruimten dateren uit circa 1690. Tot de mooiste behoort de Victoriasalon met zijn immense kroonluchters (onder), en veel sfeer heeft de ST11 (Small)schrijfkamer van koning Oscar II. Bij het paleis staat de Storkyrkan, de in baksteen opgetrokken oudste kerk van Stockholm. Per traditie vinden daar kroningen en koninklijke huwelijken plaats. Er is ook kunst te zien, een groot schilderij over het laatste oordeel en een gotische sculptuur van St. Joris met de draak. ST12 (Small)Typerend voor de ontspannen Zweedse levensstijl is dat voor de staatskerk, opzij van het paleis op zonnige dagen, jeu de boules wordt gespeeld. Daar zouden ze in bijvoorbeeld Londen niet aan willen dénken. Binnen de compacte oude stad met zijn smalle, vaak hellende straten, kunst- en antiekwinkels is het plezierig vertoeven, net als op het centrale, gezellige, historische plein Storgoret (onder). Je vindt er zitbanken, terrassen, een monumentale bron en de voormalige beurs of wel Börshuset. Deze fungeert tegenwoordig als onderkomen van de Zweedse Academie (die de Nobelprijs voor Literatuur toekent). Voorts heeft men in het 18e-eeuwse rococogebouw het Nobel Museum en de Nobel Bibliotheek ondergebracht.ST13 (Small)
Westelijk van de oude stad, op weer een andere eiland, prijkt het Stadshuset ofwel satadhuis waar jaarlijks op 10 december het Nobelbanket plaatsvindt, nadat eerder in het plaatselijke concertgebouw vijf van de zes Nobelprijzen werden uitgereikt (voor die van de Vrede gebeurt dat in Oslo). Speciaal voor dit ceremoniële diner worden de tafels gedekt in de zogeheten blauwe hal. De stijl van het bakstenen ST14 (Small)gebouw, gelegen aan Zwedens op drie na grootste meer, is aan de buitenzijde nogal sober, doch heeft een warm interieur (zoals de raadszaal met zijn bruine hout en rode tinten). ST15 (Small)Bovendien zijn er Venetiaanse elementen te ontdekken, zoals de gouden figuren langs het dak, versierde balkons en standbeelden langs de waterkant. Op bepaalde tijden is het mogelijk de 106 meter hoge toren te beklimmen (een lift brengt je halverwege), zij het met nooit meer dan dertig personen tegelijk.
Museumgangers kunnen hun hart ophalen aan de oostzijde van de oude stad. Daar liggen namelijk twee eilanden met uiteenlopende expositieruimten. Op het kleinste, meest nabije ST16A (Small)Skeppsholmen kun je terecht voor 20e-eeuwse kunst, in het Moderna Museet, alsmede voor Oostaziatische en architectuur. Een kort ponttrip of flinke wandeling verderop biedt het grotere, groene Djurggärden. Dit biedt naast zijn Nordiska Museet (Zweedse cultuurhistorie, bekijk er zeker de gedekte stijltafels, links), een biologisch museum, een spiritualiënmuseum, een openluchtmuseum (Skansen), een tabaksmuseum en het fameuze Vasa Museet. Dit is gewijd aan het 17e-eeuwse, verrassend goed geconserveerde oorlogsbodem ST17 (Small)Vasa die slechts anderhalve kilometer heeft gevaren voordat hij kapseisde en in een dikke modderlaag terecht kwam – vier eeuwen lang. Aspecten van de berging krijgen eveneens de nodige aST18 (Small)andacht. Voorts, bij het pretpark Tivoli, werd twee jaar terug ABBA The Museum geopend dat niet alleen veel memento’s van deze popgroep toont (kostuums, muziekinstrumenten, gouden platen, foto’s, muziekvideo’s en nog veel meer), maar dat ook ter plekke dansen en zelf optreden mogelijk maakt. Er zit veel waarheid in de woorden van Marc A. de Jong, redacteur van de Stockholm Sweden Travel Guide die schreef:”Stockholm is niet zo groot en beroemd als Paris, Londen of New York. Desondanks wordt het beschouwd als een van de mooiste hoofdsteden ter wereld. Deze Zweedse stad verovert het hart van elke bezoeker.”

ST19 (Small)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. Vanaf het terras voor de hoog gelegen, imposante Stift Göttweig heb je een riant uitzicht over de barokke stad Krems, het Donau-dal en de wijnstreek Kremstal, westelijk van Wenen. SU8 (Small)Het is een gebied dat uiteenlopende terreinen kent, zo legt een Benedictijner kloosterling uit. Klei, zand, graniet, leisteen, kiezel en dikke lagen löss, alles komt voor, op ongeveer 2300 hectare. Vandaar dat de hellende akkers van wijngoed Salomon Undhof, al eeuwenlang gevestigd in Stein an der Donau (verlengde van Krems), naast löss ook leisteen en verweerd graniet bevatten.Profiel breed (Small) Eigenaar Bertold Salomon – hij vertegenwoordigt de zevende generatie – toont zijn bezoekers graag de verschillen. Want die bepalen in hoge mate het SU1 (Small)karakter van de wijnen. En passant wijst Bertold (links) ook op het gras dat milieuvriendelijk tussen de druivenstokken groeit, met als doel de bodem vitaal te houden en wortels dieper te doen groeien. De statige Undhof, ooit behorend aan Kapucijners, oogt van buiten nog als vroeger, maar in de kelder staat het modernste materieel. Waaronder roestvrijstalen gistingstanks en slimme koelapparatuur. Voordat de fermentatie begint, laat wijnmaker Thomas Ganser – die vijf jaar woonde en werkte in Nieuw-Zeeland, en nu drie jaar voor Bertold – de most zichzelf klaren gedurende 24 uur. Helemaal helder mag het druivensap niet worden ‘anders verliezen we te veel’. En na de gisting blijven de wijnen, uitsluitend witte, zo lang mogelijk in contact met het fijne gistingsbezinksel. Want dat geeft ze extra aroma. De grote specialiteit van het domein (15 hectare in eigendom, 15 gepacht) is Riesling, aangezien ongeveer 60 procent SU5 (Small)van de percelen met de zo hetende variëteit werd beplant. De opwekkende, enigszins naar bloemen geurende Steinterrassen Riesling 2014 presenteert zich bijna net zo knisperend en rassig als een mooie Mosel, zij het met iets meer body plus plezierig wat fruit van groene vruchten en frisse citrus (€15). Specialiteit nummer twee is Grüner Veltliner. De Amerikaanse importeur van Salomon Undhof zei eens over de gelijknamige druif: ’Als sauvignon SU10 (Small)blanc en viognier een kind zouden hebben, was dat grüner veltliner geweest.’ De eerste variant die Thomas (links) laat proeven is de Franciscus Grüner Veltliner 2014. Hartig, fruitig, licht kruidig, zuiver, elegant en opwekkend tegelijk: Kremstal op zijn kostelijkst (€13). Van de andere soorten valt de Lindberg Grüner Veltliner 2013 op, steviger, milder, maar wel met een frisse kern, alsmede wat notigheid. Het zou een aardig alternatief voor een goede Chardonnay kunnen zijn (€24,50). Tot slot is er de droge Gelber Muskateller 2013, herkomstbenaming Niederösterreich, een frisse, lichte, want slechts 11 procent alcohol bevattende, druivige muskaatwijn die in zijn aroma ook wat grapefruit heeft, zalig als zomers aperitief (€15). De importeur is www.delogie.nl in Amsterdam.

 Smile vierkant-100px . Als wijnschrijver, pardon vinpressionist, word je soms geconfronteerd met ongelukkige verschrijvingen (4). Eén enkele letter kan een bepaalde term ineens een totaal andere, vaak ongewenste lading geven. Als vervolg op twee eerdere lijstjes (van vorige maand en en februari 2011) is er hier nummer drie, een soort nachtmerrie voor de computer gestuurde.spellingcontrole.

Grüner Veltliner wordt Grüner Veltliter
fruitrijke wordt kruitrijke
bestseller wordt besteller
terroir wordt terror
drupsfruit wordt rupsfruit
kustplaats wordt kusplaats
Pic Saint-Loup wordt Pic Saint-Youp
Pic Saint-Loup wordt Pic Saint-Poup
voorstel wordt voorspel
Prosecco wordt Posecco
totaliteit wordt totalitiet
eiken vaten wordt eigen vaten
verjaardag wordt verhaardag
zoete wijn wordt zoute wijn
barman wordt batman
citroensap wordt citroensoap
leisteen wordt keisteen
kraanwater wordt kraamwater
verwarmende wordt verwarrende
druivenras wordt duivenras
Grüner Veltliner wordt Grüner Vetliner

NOS1 (Small)VINOSTALGIE (38)
‘’t Zou bijna een impressionistisch schilderij in zwart-wit kunnen zijn, deze ansichtfoto van Parijzenaars die zich op een zomerdag in zondagse kledij verpozen langs de Marne, in een uitspanning bij Bonneuil-sur-Marne.Tegenwoordig is dit een dicht bebouwde, multiculturele voorstad van Parijs, ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van het stadshart, maar destijds had het plaatsje een echt landelijk karakter.


Pin2 (Small). In 1925 kruiste de Zuid-Afrikaanse professor Perold de druiven pinot noir en cinsault (toen hermitage genoemd), waaruit het nieuwe ras pinotage ontstond. Dit is groeizaam en geeft, alleen wanneer het streng wordt gesnoeid, hoogwaardige wijnen. Decennialang heeft in Zuid-Afrika de pinotage gediend voor eenvoudige alledagswijntjes. Zijn werkelijke potentieel werd pas op aanzienlijke schaal benut in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw – waarna de aanplant voor het eerst Pin4 (Small)steeg. De hoogste kwaliteit Pinotage bezit veel kleur, veel smaak, veel substantie en een rijpingspotentieel van tien of meer jaren. Bovendien wordt pinotage in toenemende mate verwerkt tot aantrekkelijke droge, zeer fruitige rosés.
Soorten Pinotage
Als de gemiddelde kwaliteit goed tot zeer goed is, wordt dit gesignaleerd met een ster: Brazilië, Israël*, Nieuw-Zeeland*, Verenigde Staten, Zuid-Afrika*. Buiten de Kaap is de aanplant in alle gevallen minimaal.
Wetenswaardig
Ruim 7 procent van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden is nu met pinotage beplant, en dat  aandeel zal waarPin5 (Small)schijnlijk nog wat groeien. De meeste Kaapse Pinotage wordt aangeboden met de overkoepelende herkomstbenaming Wes-Kaap of Western Cape, maar ook uit individuele gebieden komen vaak prachtige, krachtige Pinotages, bijvoorbeeld uit Paarl, Stellenbosch en Swartland. De beste soorten zijn geschikt om weg te leggen. Of zoals  wijnproducent Pieter Malan van Simonsig (Stellenbosch) het formuleerde: ‘Als ik moest kiezen tussen een vijftien jaar oude Cabernet Sauvignon of een vijftien jaar oude Pinotage, dan koos ik de Pinotage.’
Pinotage smaakt lekker bij
Pin3 (Small)VLEES – chili con carne, gehaktballetjes, Indiase vleesschotels (geldt ook voor Pinotage rosé), kalfsnier (gebakken; tevens Pinotage rosé), lamsvlees, rundvlees (denk aan een Zuid-Afrikaanse braai ofwel barbecue, foto rechts), stoofgerechten, varkensvlees van de grill, worst.
WILDeend, haas, hert, patrijs, ree, wild zwijn, wildbraad.
KAASCantal, Cheddar, Cheshire, Edammer (oude), Goudse (belegen tot oude), Leicester.

 Etiket (Small)Tjasma is een Portachtige wijn van een wijncoöperatie in Oezbekistan. Dit land ligt in Centraal Azië, heeft 28 miljoen inwoners, is dertien keer groter dan Nederland en grenst aan Kazachstan. Tasjkent is de hoofdstad van Oezbekistan, dat sinds zijn onafhankelijkheid in 1991 met harde hand geregeerd wordt door dictator Karimov. Het is een zeer onvrij land met grote olie- en aardgasreserves. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, [email protected], die dit label leverde uit zijn collectie.