HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – SEPTEMBER 2015

Een van mijn grootste reisreportages ooit is deze maand gewijd aan de westkust en de westelijke wijnvalleien van de Amerikaanse staat Oregon – gewoon omdat daar véél te zien is, véél te proeven en véél te genieten. Ook zintuiglijk kun je mooie reizen maken, via een nieuwe reeks wijnvondsten uit Australië, Chili, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Bon voyage!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner ad bibendum

vondst van de maand (Small). Voor weinig geld kun je er lekker mee nazomeren, de Tor del Colle SauTor2 (Small)vignon 2014, een Tor1 (Small) wijn uit Venezia Giulia in het uiterste noordoosten van Italië. Zijn kleur is bleek en zijn geur stuif het glas uit, vooral in vorm van buxus met groen fruit in de achtergrond. In de zuivere, sappige, elegante smaak komen plantaardigheid en groen fruit prettig terug, samen met frisse doch geenszins schrale zuren. Dit alles kost dan €5,99 bij www.deen.nl. Het bedrijf achter deze nazomerwijn is het eigentijds geëquipeerde Casa Vinicola Botter dat in 1928 werd gesticht door Carlo Botter en momenteel geleid wordt door de derde generatie.

 

Banner Bellingham HD

vondst-1 (Small). Een betere partner voor Ierse entrecote hadden we ons niet kunnen wensen, de Montes Mon2 (Small)Limited Selection Cabernet Sauvignon Carmenère 2013. Wát een kostelijke wijn. Ferm en vief tegelijk, volop voorzien van rijp zwart fruit, waaronder cassis, met daarnaast donkere tonen, inclusief een hMon3 (Small)int van katjesdrop, en beschaafde, milde roostertonen en een stevige structuur. Vader van deze Chileen is de briljante wijnmaker Aurelio Montes (links) die van twee akkers binnen de Valle de Colchagua druiven gebruikte, wijngaarden op respectievelijk 7 en 25 kilometer van de verkoelende oceaan. Fles €10,95 (adviesprijs), verkoopadressen via www.dgswijn.nl.

vondst-2 (Small) Q1. ‘Zomerwijn!’ schreef ik aan het eind van mijn notities over de Quatro Bianci 2013. Dit vanwege zijn frisse karakter, met fris fruit van groene en citrusvruchten. Zijn naam zegt het al, deze Italiaanse wijn werd gecomponeerd uit vier witte druivenrassen. Te weten chardonnay (de helft), gecompleteerd door catarratto, grecanico en inzolia. Het laatste trio kan als typisch Siciliaans worden beschouwd; de wijn is dan ook een Terre Siciliane.Voor een zomerse prijs van €6,99 kun je ‘m bestellen bij www.wijnoutlet.nl, zie ook de banner.

 

Banner B&G_290_Winactie_Banner

vondst-3 (Small). ’t Is een wijn snel vrienden maakt, mede gezien zijn prijs, de L’Orangerie Merlot 2014. Met schroefdop gebotteld door Vignobles Lorgeril, een dynamisch Zuid-Frans familiedomein Ora2 (Small)dat o.a. het prachtige Château de Pennautier in eigendom heeft (boven). De wijn, een Pays d’Oc, combineert in zijn soepele, behoorlijk volle smaak donkere, laurierachtige elementen met rijpe zwarte vruchten – wat ‘m breed inzetbaar maakt bij veel vleesgerechten. Hij kost €6,45, wat eveneens geldt voor een andere plezierwijn, de notige, mild fruitige L’Orangerie Chardonnay 2014. De importeur is www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 vondst-4 (Small). Al zo’n zeven eeuwen wordt wijnbouw beoefend op de heuvelhellingen van Tenuta di Noz1 (Small) Nozzole, een bezitting van ruim 90 hectare (plus meer dan drie keer zoveel  andere grond) bij Greve, in de streek Chianti Classico. De huidige eigenaren, vader Ambrogio en zoon Giovanni Folonari, kozen Noz3 (Small)voor dit in 1971 verworven wijngoed een koers van kwaliteit. Hetgeen de hoogwaardigheid van de Nozzole 2013 verklaart, een pure sangiovesewijn die in jaar in grote foeders werd gerijpt. Zijn smaak wordt getypeerd door een sappige frisheid, een behoorlijk bessig aroma en een beheerste kruidigheid. Héél lekker bij lamskoteletten. De op zware fles gebottelde Toscaan kost €16,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

TORRES_logo_blanco

vondst-5 (Small). Zeer fris verpakte buxus, grassigheid en groene kruiden, ziedaar de belangrijkste HR (Small) eigenschappen van Les Hautes Roches 2014, een Pouilly Fumé van het handelshuis Drouet Frères. De enige druif is sauvignon blanc. Jonge Franse geitenkaas, al dan niet met een salade, past er perfect bij, en hetzelfde geldt voor gekookte mosselen en veel visgerechten. Je vindt deze Loire-wijn voor €12,99 op het schap bij www.spar.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2 (Small) . Van 7 tot en met 19 september organiseert Albert Heijn,AH (Small)www.ah.nl, volgens Frans voorbeeld een WIJNMARKT. Speciaal daarvoor werden ruim veertig wijnen ingekocht die tijdelijk, en zolang de voorraad strekt, tegen sterk gereduceerde prijzen worden aangeboden in minstens 650 filialen. Nieuwsgierig heb ik enkele van de meeste betaalbare geproefd, allemaal maximaal een tientje kostend. Voor hun geld vond ik de volgende soorten aantrekkelijk.
. Cadis Pinot Grigio 2014 – Heel soepele en mild fruitige, correct frisse slobberwijn met slechts 11,5 procent alcohol. Herkomstbenaming Veneto, gebotteld door de coöperatie van Soave. Van €4,99 voor €3,33.
. Castillo de Menera Reserva 2011 – Tempranillowijn van Félix Solís in Valdepeñas, en een jaar op vat gerijpt. Vandaar die vanille in de soepele, ferme, zacht kruidige smaak. Van €5,99 voor €3,33.
. Lamatum Roble 2014 – Lekkere maaltijdbegeleider, denk aan lamsbout en biefstuk, uit Ribera del Duero. Bodegas Viña Buena stelde ‘m samen uit alleen tinta del país (regionale variant van tempranillo) en lagerde ‘m enkele maanden op vat. De smaak is enerzijds bessig, anderzijds een beetje donkertonig, sappig bovendien, een tikje fris en correct nablijvend, terwijl ook een hint van hout om de hoek komt kijken. Van €8,99 voor  €5,99.
. Château de Monturon 2012 – Het etiket vermeldt Saint-Emilion Grand Cru, maar in dat Bordeaux-distrMont1 (Small)ict is een wijn wettelijk gezien al snel, zoniet té snel grand.  Hoe dan ook, deze smaakt in elk geval plezierig en goed gevuld, met voornamelijk donkere aroma’s en zwart fruit. Het desbetreffende château (links) gebruikte voor deze soepele en tegelijk ferme wijn hoofdzakelijk het druivenras merlot, met daarnaast wat cabernet franc. Van €13,99 voor €9,99.
. Galets des Pontifes 2013 – Deze Châteauneuf-du-Pape kreeg dit jaar een zilveren medaille in Lyon (een van de zevenhonderd!) en is bestemd voor liefhebbers van gulle, gespierde wijnen met veel sap, kruidigheid en wat fruit. Een hemelbestormer is het niet, maar wel een wijn die op zachte wijze warmte brengt en stevige winterkost prettig kan begeleiden. Van €15,99 voor €9,99.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vondst-6 (Small) . Om op een in Engeland georganiseerd internationaal concours uitgeroepen te worden tot ‘best Spanish winery’ is geen gering compliment. Deze eer viel te beurt aan Ramón Bilbao, Ram3 (Small)een bodega in Rioja, anno 1924 begonnen in het wijnstadje Haro. Driekwart eeuw later werd het bedrijf overgenomen door de Spaanse drankengigant Diego Zamora die vervolgens veel investeerde – waarna de wijnkwaliteit beduidend toenam. Het bedrijf heeft zelf bijna 75 Ram5 (Small)hectare aan wijngaarden en koopt daarnaast veel druiven bij van contracttelers, goed voor bijna 4,4 miljoen flessen per jaar. Een klassieker uit de collectie is de Ramón Bilbao Reserva 2010 die twintig maanden in vaten verbleef en die voor 90 procent bestaat uit tempranillo (met wat graciano en mazuelo). Ondanks zijn leeftijd biedt de wijn nog volop frisheid en besfruit dat op beschaafde wijze door milde vanille en zacht kruidig hout wordt omkaderd. Je koopt ‘m bij www.wijnkring.nl voor €15,75 en vanaf 17 september ongeveer zes weken voor voor €13,95.

 

vondst-7 (Small). ’t Is een slobberwijn in optima forma, een rode die vanwege zijn soepelheid, frisheid en fruit Bou3 (Small)makkelijk wegdrinkt en tóch lekker is, laag bovendien qua alcohol én qua prijs. Dit alles is van toepassing op de Bouches du Rhône 2014 waarvan het aroma een mix is van voornamelijk sBou1 (Small)appig zwarte vruchtjes en een een minieme dosis kruidige, donkere tonen. Dit dankzij de vier druivenrassen die samen de compositie vormen: grenache, syrah, cinsault en carignan. De €3,99 kostende wijn werd gemaakt door de betrouwbare coöperatiegroep Union Vignerons de l’Enclave des Papes die weer behoort bij het moederbedrijf Celliers des Dauphins, een gigant waarbij dertien wijncoöperaties zijn aangesloten. Voornoemde slobber staat bij de buurtsupers van www.spar.nl en www.attent.nl en is bovendien te bestellen via www.spar.nl/bestelgemak.

vondst-8 (Small)Tal1 (Small). Een klinkende naam in de Mâconnais, zuidelijke Bourgogne, is Domaine Talmard, waarvan de historie teruggaat tot de 17e eeuw. Het verrichte pionierswerk door o.a. als eerste een Mâcon-Uchizy te Tal3 (Small)bottelen, afkomstig uit het dorp waar dit 30 hectare tellende wijngoed zich bevindt. Eigenaar Gérald Talmard maakt die wijn nog steeds, met natuurlijk gisten en zonder houtgebruik. Zijn Mâcon-Uchizy 2013, zowaar voorzien van een schroefdop, is een Bourgogne om ‘U’ tegen te zeggen, gezien de zacht kruidige en tegelijk levendig frisse smaak die tegelijk trakteert op wat notigheid en citrusfruit. Richtprijs €11,50, verkooppunten via [email protected].

 

banner Jean Arnaud nieuw

vondst-9 (Small). Bij sushi, onze wekelijkse traktatie, hadden we nogal wat wijnen geprobeerd, van Manzanilla Bon4 (Small)tot Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, maar niet eerder een Muscadet Sèvre et Maine – en ziedaar, de wijn deed het uitstekend. Wellicht  geen wonder, want bij vis en zeefruit is de bij Nantes geboren Muscadet al heel lang een klassieker. Dit ongetwijfeld mede dankzij zijn frisse karakter, je ervaart dat haast als een zeebrieBon2 (Small)s, en zijn bescheiden alcoholgehalte, terwijl in de betere soorten tevens wat frisse citrus aanwezig pleegt te zijn. De desbetreffende Muscadet, een hele kenmerkende, was de Bonnet-Huteau Les Dabinières 2014 sur bio bovendien. Twee broers maakten ‘m: Jean-Jacques (links op de foto) en Rémi Bonnet die samen 48 hectare wijngrond bezitten. Fles €9,95 bij www.winesupply.nl en www.vojacek.nl.

 vondst-10 (Small). Zelf beveelt Sylvain Boutée zijn Clos des Boutes Le Pluriel 2014 aan bij charcuterie en grillgerechten, en daar kunnen we ons helemaal in vinden. Want de donkeBout (Small)rrode wijn biedt  Bout6 (Small)frisheid, besfruit, een beetje laurier, kruidigheid en voldoende kracht voor geroosterd vlees. Tien jaar eerder nam Sylvain (rechts) een bescheiden, 8,5 hectare tellende, stenige wijngaard over bij Bellegarde in het gebied Costières de Nîmes. Om deze vervolgens meteen te converteren naar biologisch. Passend in dit plaatje zijn de schapen die af en toe door de akker grazen. Voor Le Pluriel, een wijn op basis van gelijke delen carignan en syrah, wordt gewoonlijk €10,99 gerekend door wijnspeciaalzaken, adressen via www.farmerwijnen.nl.


Banner Cono_Sur_Rosé_Banner

vondst-11 (Small). Energiek wist JohMul1 (Small)ann Müllner (links) het zijn domein binnen drie jaar uit te breiden van 14 naar 75 hectare, in de omgeving van het Oostenrijkse Krems. De nieuwe grootschaligheid maakte het hem mogelijk om voortaan vriendelijk geprijsde wijnen te leveren van toch goede kwaliteit. Zijn Grüner Veltliner Thurnerberg 2014 bijvoorbeeld, een met schroefdop gepresenteerde Niederösterreich die frappant fris smaakt en slank van structuur is, bovendien een tikje hartig, ietwat grassig, groen fruitig en geprijsd op €6,99. Ga naar www.wijnoutlet.nl of de banner.

vondst-12 (Small). ‘Wat je van ver haalt, is lekker’ geldt zeker voor de Falernia Pedro Ximénez 2014. Hij komt namelijk uit Chili, en dan ook nog uit een van de meest afgelegen wijngebieden, 320  PX1 (Small)kilometer benoorden Santiago. De woestijn is daar al behoorlijk dichtbij, maar dankzij rivier- en bassinwater is in de Valle de Elqui druiventeelt toch mogelijk. De zon schijnt er zoPX4 (Small) intens, 320 dagen per jaar aan een strakblauwe hemel, dat ultravioletbescherming voor wijngaardwerkers wettelijk werd voorgeschreven. Viña Falernia, gesticht door twee Italianen, heeft er 420 hectare in bezit en onder contract. Wat de Pedro Ximénez onderscheidt is enerzijds de druif, die in Andalusië o.a. gebruikt wordt voor rijk zoete dessertwijnen, en anderzijds zijn mild fruitige, vriendelijk kruidige smaak die fris werd dankzij een vergisting bij zeer lage temperatuur, namelijk 15 graden Celsius. En die vervolgens won aan aroma dankzij een maandenlang contact met het gistingsbezinksel. Het verbond www.lesgenereux.nl. verkoopt deze verre vino voor €7,95, zie tevens de banner.

 

Banner tropez advertentie hubrecht duijker website

vondst-13 (Small). Van alle bodegas in Rioja heeft Faustino de meeste wijngrond, een ontzagwekkende 650 hectare. Veel van de daarvan vervaardigde wijnen zijn traditioneel gestijld en wereldwijd Faus1 (Small)geprezen. Zo werd de toen twaalf jaar oude Faustino I Gran Reserva 2001, die vijf jaar kelderrust had ondergaan (in vat en fles), tot ‘wijn van het jaar’ uitgeroepen door het Britse tijdschrift Decanter. Men roemde de wijn o.a. om nog altijd aanwezige frisse zuren. Meer eigentijdse wijnen, met wat minder zuren en minder vanille, levert het Faus3 (Small)bedrijf eveneens. Aansprekend vond ik de Faustino VII Tempranillo 2012 die geen twee jaar op fust werd gelagerd, maar slechts vier maanden. Waardoor in de vlezige smaak besachtig fruit aangenaam bewaard bleef en de milde, zacht kruidige houtaroma’s alleen fungeren als een niet te dominante omlijsting. Bij www.mitra.nl kost een fles €7,99; dat is twaalf euro minder dan de Gran Reserva.

 vondst-14 (Small). De gHil2 (Small)rootste wijnexporteur van Hongarije heet Hilltop. Het ruim twee decennia bestaande, coöperatieve bedrijf haalt de meerderheid van zijn druiven uit Neszmély, bijgenaamd ‘het Hongaarse Toscane’, noordwestelijk van Boedapest. In dat gebied met zijn lage heuvels werd ook de kelder gebouwd, op een heuveltop, met erbij een wijnhotel en een terrasrestaurant. Op de eigen 560 hectare gedijen zowel autochtone druivensoorten als internationale. De witte Donau Valley by Hilltop is dus ook een blend van chardonnay en cserszegi füszeres. Een jaartal draagt dHil1 (Small)e wijn niet, maar het is vast een  2014, gezien zijn opwekkende smaak waarin frisse citrus, zoals limoen, en wat bladgroen aangenaam werden verenigd. Zuiver en vrij slank smaakt-ie ook, wat deze Hongaar tot een anders-dan-anders aperitief maakt en een goede partner voor o.a. fris aangemaakte salades en gekookte mosselen. Om de prijs hoef je ’t niet te laten, want die bedraagt slechts €4,50, bij www.hema.nl.

 

Banner Noordman

vondst-15 (Small). Voordat hij wijnmaker werd, heeft de als een rockstar uitgedoste Charles Smith, die opgroeide in Californië, totaal andere dingen gedaan. Zo was hij negen jaar manager van Deense bands en organisator van concerten. Via eerst een wijnwinkel bij Dev1 (Small)Seattle en daarna een roDev (Small)ad trip door de wijnstreek Walla Walla raakte hij zo begeesterd dat hij ter plekke zelf wijn begon te maken. Zijn eerste 330 dozen werden in 2001 gelanceerd. Met zo veel succes dat uiteindelijk de grootste onafhankelijke winery van de staat Washington ontstond – die kwalitatief zo hoogstaand is dat Charles vorig jaar door het tijdschrift Wine Enthousiast werd uitgeroepen tot ‘wijnmaker van het jaar’. Zijn The Velvet Devil Merlot 2013 is een karakteristieke Charles Smith creatie. Deze ook een procentje cabernet sauvignon bevattende, soepele wijn smaakt vlezig, stevig, sappig en droppig, met ook rijp zwart fruit. Duivels lekker eigenlijk. Inclusief Nederlandse accijns bedraagt zijn prijs €12,73 bij www.adbibendum.be, zie tevens de banner.

vondst-16 (Small). Bij zowel gerookte zalmmootjes als een vispasta met garnalen deed-ie het geweldig, Tun1 (Small)de Pinot Grigio La Tunella 2014. Dit dankzij een bijna rokerig, tevens notig bouquet en een tamelijk gulle, tegelijk frisse smaak met nuances van peer, appel en ander fruit, samen met een klein kruidje. Streek van herkomst is Friuli Colli Orientali, dicht bij de grens met Slovenië. Het ongeveer vijftig jaar oude domein La Tunella cultiveert daar 70 hectare waarvan 50 beplant met witte variëteiten. Importeur www.heisterkamp.com rekent €14,65 per fles.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

vondst-17 (Small). Van La Cour des Dames Syrah 2014 is de fles beduidend zwaarderCour1 (Small) dan de prijs, want die bedraagt een betrekkelijk bescheiden €6,95. En als de schroefdop eenmaal los Cour2 (Small)is gedraaid, vloeit een geslaagde, dieprode wijn in het glas, een wijn ook met een vooral bessig aroma, soepelheid en vitaliteit. Zijn maker is Laurent Delaunay, een internationaal geschoolde Bourgondiër die zijn eerste oogst in 1988 vinifieerde en die bovendien medeoprichter was van een succesvol wijnhandelshuis, Badet Clément & Cie. Pikant detail: tot en met de oogst 2013 heette te wijn La Tour des Dames, maar het machtige, zoniet arrogante Château Latour in Bordeaux vond dat onacceptabel. Verkoopinfo via www.lesgenereux.nl, zie tevens de banner.

vondst-18 (Small). Chileense wijnmakers behoren tot de best geschoolde ter wereld. ’t Is dus niet zo gek dat voor de betrekkelijk jonge, in 2003 gestichte Riojaanse bodega Marqués del Atrio de uit Chili afkomstige Rodrigo Espinosa werd aangesteld. Hij regeert over een imposant keldercomplex waar ruim tienduizend rijpingsvaten liggen in een geklimatiseerde, At3 (Small)smetteloos schone hal. Een attractieve Rioja van Rodrigo’s hand is de Condesa del Atrio 2011 Crianza die 85 procent tempranillo bevat, 15 garnacha, en die bovendien een een jaar fustrust kreeg. De stevige, sappige smaak biedt schakeringen van vanille en kruidig hout, met subtiel wat besfruit. Wat ‘m vast grote amigos maakt met o.a. lamsbout. Adviesprijs €8,95, adressen via [email protected].

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst-19 (Small)GV2 (Small). Groene appel, grapefruit en mineraligheid worden geboden door de opwekkende Gritsch Grüner Veltliner Kirchpoint 2014 uit de wonderschone wijnstreek Wachau. In zijn soort is deze enigszins hartige, vrij elegante Oostenrijker gewoon voortreffelijk. Weingut Gritsch Mauritiushof – waar Franz-Joseph Gritsch de wijnen maakt – is al meer dan twee eeuwen gevestigd aan het kerkplein van Spitz en beschikt over 10 hectare in diverse plaatselijke wijngaarden, waaronder de Kirchpoint. Flesprijs €12,95, bij www.winesupply.nl en www.vojacek.nl.

vondst-20 (Small). Vorige maand vond een kleine openluchtproeverij plaats bij de tennisclub in Baambrugge die een soort bazaar organiseerde vanwege een open toernooi en het nieuwe clubhuis. Ik deed er een leuke ontdekking, Baam3 (Small)de Pinot Gris Rosé 2014 van het Zuid-Franse Domaine de la Provenquière dat ongeveer 155 hectare omvat, gelegen rond een kasteelachtig gebouw westelijk van Béziers. Meestal wordt de druif Baam4 (Small)pinot gris tot witte wijn verwerkt, maar vanwege zijn getinte schillen kun je er ook een rosé van maken – wat zelden gebeurt. En vrijwel nooit in de Languedoc; dit was de eerste waarmee ik kennismaakte. Het is geen fruitbom, eerder wat kruidig en behoorlijk fris, maar met alleen al charcuterie, een fris aangemaakte salade, een hartige taart of lamskoteletten zal-ie beslist goede maatjes zijn. Een fles kost €6,95 bij de Amsterdamse slijterij Topido, waarvan de naam betekent Tot Ons Plezier Is Deeze Opgericht. Website www.topido.com.

 

Banner Faber_LLR&R_Banner

VONDST21 (Small). Op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, en aan de voet van de Etna, Europa’s meest actieve vulkaan, floreert Tenuta delle Terre Nere, genoemd naar de zwarte Ten3 (Small) vulkanisch grond. Het bestrijkt 27 hectare die men al jarenlang organisch cultiveert. Bovendien wordt voor de kelder 80 procent van alle benodigde energie verkregen via zonnepanelen. Een sympathieke witte wijn op basiTen4 (Small)s van circa twee derde carricante, samen met andere regionale rassen, allemaal oude stokken overigens, is de Etna Bianco 2014. De wijn onderging zijn tweede, verzachtende appel-melkzure gisting, maar heeft toch een frisse kern, met daarnaast veel sap, iets notigs en wat fruit van witte plus citrusvruchten. Bij kalkoen, kip en stevige vis zal hij het best tot zijn recht komen. Reken op €16,30 per fles, adressen via www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 

VONDST22 (Small)Pt1 (Small). Gérard Lenorman zong La ballade des gens heureux, de gebroeders François en  Frédéric Alary maakten Le vin des gens heureux. Een rode wijn die blij maakt Pt3 (Small)omdat-ie zo lekker fruitig is, bovendien licht gekruid, met ook wat donkere aroma’s en frisheid. Het hoofdzakelijk zwarte fruit komt het sterkst naar voren als Les P’tits gars 2013, een Côtes du Rhône, koel wordt geserveerd. Zijn geboorteplek is Domaine de l’Oratoire St. Martin in Cairanne dat 25 hectare telt, alle biologisch bewerkt. De druiven van de 2013 zijn grenache, 80 procent, en syrah. Voor deze gebottelde blijdschap betaal je €11,70 bij www.okhuysen.nl, zie tevens de banner.

 

Banner najaar 2014 okhuysen

VONDST23 (Small). Ooit werd in de Galicische regio Valdeorras, de ‘gouden’ vallei, goud gewonnen, maar  Val2 (Small)vandaag de dag is dat wijn. In het bijzonder witte wijn van een bijzondere druif, godello. Die enkele decennia terug nét op tijd werd gered. De variëteit groeit nVal1 (Small)u tegen hellingen en op plateaus rond de rivier Sil en wordt met veel succes omgetoverd tot fraaie wijnen. Zoals de Valdesil Montenovo Godello 2014 van het familiedomein Valdesil dat zijn druiven betrekt van allerlei kleine percelen, deels graniethoudende, deels zanderige, deels met leisteen. Vaak zijn de stokken hoogbejaard (boven). Milde citrus heeft de wijn volop in de aanbieding, samen met wit fruit, wat notigheid en relatief zachte zuren. Liefhebbers van Chardonnay zullen ook deze Godello gráág drinken. Prijs €11,99 bij www.ah.nl.

 VONDST24 (Small)Max4. Over intens gesproken… Als dit voor één wijn geldt, is dat de Errázuriz Max Reserva Carmenère 2012 met zijn zeer geconcentreerde, gespierde smaak waarin donkere aroma’s als van (laurier)drop een hoofdrol spelen, met bijrollen voor enerzijds kruidig hout en anderzijds fruit van bessen en zwarte vruchtjes, zoals van pruimen en vijgen. Elementen die ‘m tot een wondermooie Max3 (Small)wildwijn maken. De – hand gesorteerde – druiven kwamen van drie verschillende akkers in de Valle de Aconcagua waar de familiefirma Errázuriz tevens de kelder heeft waar deze Max een jaar vatrust onderging. Vorig jaar werd Errázuriz door het Amerikaanse tijdschrift Wine & Spirits uitgeroepen tot ‘winery of the year’. Reken op €15,95 per fles bij www.wijnkring.nl. Maar vanaf 17 september (t/m 29 oktober) daalt de prijs tijdelijk naar €12,95.

 

Banner Jos_beeres_banner

VONDST25 (Small). Hoogwaardig, droog en lang levend, dat plegen de witte wijnen van Trimbach te zijn, een  Tr1 (Small)voorbeeldig familiebedrijf in het Elzasser stadje Ribeauvillé. Dit handelshuis, dat ook eigen wijngaarden bezit, wordt al sinds 1626 geleid door dezelfde familie; momenteel zijn de Tr2 (Small)twaalfde en derde generatie actief in het bedrijf. Kennismaken met de Trimbach collectie kan o.m. via de Trimbach Riesling 2012, een nog volstrekt vitale, volstrekt droge, volstrekt frisse Alsace met schakeringen van citrus en witte vruchten plus een snufje specerijen. Verkooppunten kunnen worden opgevraagd bij www.walravensax.nl, richtprijs €11,95.

VONDST26 (Small)Main3 (Small). Op South Island van Nieuw-Zeeland geschiedt wijnbouw niet alleen in het grote, bekende gebied Marlborough, maar ook zuidelijker, in nog koelere, kleinere regio’s. Waaronder de Waipara Valley die tegenwoordig ruim dertig wijnbedrijven en tachtig druiventelers telt, alsmede ongeveer 1250 hectare aan wijngaarden – en de nummer één druif is pinot noir. Een daaruit bereide klassewijn werd Main5 (Small)Main Divide Pinot Noir 2012 gedoopt. Hij trakteert op mild fruit van rode vruchtjes plus bessen, een stevige structuur, een vriendelijke frisheid en bescheiden roostertonen. Voor die kwaliteit tekent de familie Donaldson, dezelfde van het topdomein Pegasus Bay. En Main Divide refereert aan de bergketen Southern Alps, de geografische ruggengraat van South Island. Fles €15,74 (inclusie Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.be, zie ook de banner.

 

banner vinocarium

VONDST27 (Small). Voor het zesde achtereenvolgende jaar werd een speciale variant van Tío Pepe uitgebracht, de Fino en Rama. Het Sherry-huis Gonzalez Byass bottelde dezeTio wijn op het moment dat in de fusten de florlaag – een rimpelige laag gistcellen die de wijn behoedt tegen oxidatie en hem zijn uniek aroma geeft – het dikst was. Bovendien onderging de wijn geen klaring noch filtering. ‘Het is net alsof de Fino uit het vat zelf drinkt’, stelt de Spaanse producent. De zeer gelimiteerd gelanceerde, koel te serveren Jerez geurt en smaakt inderdaad heel vers, dus aangenaam fris, zonder overigens strak of streng te zijn. Behalve notigheid en kruidigheid ruik je iets van bloemetjes, dat moet de flor zijn, en de structuur is op elegante wijze ferm en goed gevuld. ’t Is een Sherry met stijl – alleen al heerlijk bij Hollandse Nieuwe en talrijke tapas. Richtprijs €16,45, adressen via het contactformulier op www.lexception.nl.

VONDST28 (Small)Mar3 (Small). Diego Zamora, de moedermaatschappij van de Riojaanse bodega Ramón Bilbao (zie vondst 9), bezit in Spanje nog enkele andere wijnbedrijven. Een daarvan is Mar de Frades in het Galicische gebied Rías Baixas. De daar geproduceerde, in een markante blauwe fluitfles gepresenteerde Albariño heeft zo veel succes dat Mar2 (Small)besloten werd om een miljoen euro te besteden aan het uitbreiden van de keldercapaciteit, met als doel de jaaromzet van zeshonderdduizend flessen met de helft te doen toenemen. De reden van het succes wordt duidelijk als je de wijn proeft. Het jaar 2014 offreert naast florale schakeringen voornamelijk fruitige (tropisch, citrus, groen), samen met een aangename zuren, wat deze Rías Baixas tot een riante viswijn maakt. Fles €13,75 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner Wijnoutlet

VONDST29 (Small). Klassieker kan het haast niet, de Pouilly-Fumé van Château de Tracy. Een pure sauvignonwijn Tra7 (Small)waarvan ook de jaargang 2013 gekenmerkt wordt door een mineralige frisheid, grassigheid en frisse fruittonen, zoals van grapefruit en limoen. Excellent bij gebakken vis besprenkeld met citroensap – om maar wat te noemen. Het Tra6 (Small)château is in dit geval een echt kasteeltje, compleet met een middeleeuwse verdedigingstoren en een portaal in renaissancestijl. De eigenaresse is een adellijke familie: graaf Henry d’Assay, tevens de wijnmaker (foto), en diens twee zusters. Deze Loire-wijn wordt voor €16,50 aangeboden door www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

VONDST30PV6 (Small)PV1. Op een zonnige septemberdag genieten van een gave, ook nog vriendelijk geprijsde rosé, dat kan dankzij de Domaine Preignes le Vieux rosé 2014, Réserve du Domaine. De eigenaar van deze imposante, in het Zuid-Franse Vias gesitueerde bezitting – die bestaat uit een een 13e-eeuws kasteel, een keldercomplex, een wijngaard van 160 hectare en nog eens 70 hectare ander terrein – is Jérôme Vic, wiens overgrootvader er met wijnbouw begon. Voor de vermelde rosé werden vier blauwe druivenrassen gebruikt (grenache, cinsault, syrah, mourvèdre) waarvan de schillen acht uur in contact bleven met de wijn. Dit gaf een bleek oranje Coteaux de Béziers, frissig, sappig en voorzien van plezierig wat drupsfruit (rood, zwart, sinas), heel licht gekruid – en gewoon echt lekker. Fles €5,99 bij www.mitra.nl.

 

Banner_SalenteinAlgemeen

Vondst_31 (Small) (2) . Eind vorige eeuw besloot Rodolfo Valiente (foto) om zijn druiven niet meer naar een Reb4 (Small)coöperatie te brengen, maar om ze zelf te vinifiëren, in een eigen bodega. Om dat te bereiken werd de druivenaanplant verbeterd, en er verrees een kelder. De streek waar dit alles  gebeurde is Utiel-Requena, westelijk van Valencia. Het nieuwe bedrijf kreeg als naam Bodegas Vegalfaro. Een van de Reb (Small)geslaagdste producten is de witte Rebel.lia 2013. Deze blend van 80 procent chardonnay en 20 sauvignon valt op door zijn frisse  smaak die tegelijkertijd iets heeft van gebrande pijnpitten en roosteraroma’s, alsmede een zachte fruitigheid. De aanbieder is www.heisterkamp.com, de prijs €7,90. Overigens staat de wijnnaam ‘rebels’ op het etiket, namelijk op zijn kop.

 Vondst_32 (Small)Bot3 (Small). Door Philippe Debrus gemaakte wijnen wonnen zo’n vierhonderd medailles en andere onderscheidingen; zijn vak verstaat hij als geen ander. Sinds 2000 werkt de Fransman voor Botalcura, een Chileens wijnhuis waarvan hij bovendien medeoprichter en –eigenaar is. Het bedrijf heet naar een landelijke buurtschap van de gemeente Pencahue, in de vrij zuidelijke Maule Vallei. Philippe (op de foto zonder zijn gebruikelijke bril) kent geen enkele aarzeling om minder modische druiven te verwerken, Bot5 (Small)bijvoorbeeld nebbbiolo. Daarvan is 35 procent aanwezig in de El Delerio Syrah Nebbiolo 2013. Aan deze Maule Valley wijn geeft de variëteit uit Piemonte een enigszins rustiek tintje, daarbij geholpen  door kruiBot7 (Small)dig hout. Verwacht in de smaak daarom eerder kruiden en specerijen dan gul fruit, wat ‘m wel tot een echte tafelwijn maakt. Fruitiger en dus eigentijdser, met milde citrus en wit fruit, aangevuld door een botertje, smaakt de El Delerio Chardonnay Viognier 2014 uit Central Valley. Adviesprijs voor beide €7,95; verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

Vondst_33 (Small). Na hem afzonderlijk geproefd te hebben werd de Sterhuis Chenin Blanc 2015 nogmaals genoten, dit keer bij een maaltijdsalade met o.a. gegrilde peer en gebaSter1A (Small)kken coppa di Parma, wat vreugde gaf bij iedereen. Het milde witte en citrusfruit van deze soepele, vrij volle, licht gekruide Stellenbosch droeg daar zeker toe bij. De bezitting Sterhuis, die 40 hectare met druivenstokken omvat, wordt door groene wijnhellingen omgeven en behoort aan de familie Kruger. Aansprekend is het motto van wijnmaker Johan Kruger: ‘Wine is a lifestyle, not a job – at least if you want to be succesful.’ Importeur www.okhuysen.nl, zie ook de banner, vraagt €7,95 per fles.

Vondst_34 (Small)Via1 . Bij lasagne was-ie zéér op zijn plaats, de niet te zware, frissige, bessige, tevens wat kruidige en donkere schakeringen biedende Via Italia Sangiovese 2014. Toevallig is zijn gebied van herkomst er een waar veel pasta wordt gegeten, Rubicone, ongeveer net zo groot als wat eens de provincie Romagna was (en nu een deel van het gewest  EVia2milia-Romagna). Het ligt zo ongeveer tussen Bologna en Rimini, rond de rivier Rubicon. In dezelfde merklijn, Via Italia dus, zijn voor dezelfde flesprijs van €5,99 enkele andere ontspannen(de) wijnen te vinden, waaronder een witte Pinot Grigio 2014 en een rode Montepulciano d’Abruzzo 2014. Ze staan alle op het schap bij www.mitra.nl.

 

Banner-Aaldering-21

Vondst_35 (Small). In 2002 namen drie Spanjaarden, waaronder de redacteur van een culinair tijdschrift, het NAI1 (Small)initiatief om een nieuwe wijnbedrijf te stichten in Rueda. Ze doopten het Bodegas Naia en het dorp van vestiging werd La Seca. Er kwam bovendien een wijngaard van 40 hectare, waarvan een deel beplant met stokoude stokken van de Nai2 (Small)variëteit verdejo. De jongste nu beschikbare wijn is ook qua prijs de meest attractieve: K-naia 2014, een blend van verdejo met 15 procent sauvignon blanc. De smaak is behalve aangenaam fris ook uitgesproken fruitig, met elementen van zowel tropische als citrusvruchten, plus een hint van grassigheid, een snufje kruiden en een miniem bittertje. Voortreffelijk bij vis. Prijs €7,99, zie www.jacobus-toet.nl.

 

Vondst_36 (Small)Pie1 (Small). Zijn lichtbruine kleur is niet intens, zijn smaak juist wel, weelderig zoet zelfs en bijna stroperig. Met aspecten van chocolade, koffie, karamel en rozijnen. Het is bijna een dessert op zich, maar funtioneert nog beter als partner voor zoete nagerechten op basis van chocolade. Ik heb het over de Piedra Luenga PX van Bodegas Robles,een ecologische, 15 procent alcohol bezittende wijn uit Montilla-Moriles. Waar de variëteit pedro ximénez volstrekt domineert. En waar men zijn trossen in de zon te drogen legt om dit soort prachtige producten te creëren. Een halve liter kost €14,60 bij www.heisterkamp.com. P.S. De PX beslist koel serveren.

 

Banner_Alliance

Vondst_37 (Small)El. Aangenaam fris, een tikje notig, vriendelijk fruitig en menslievend geprijsd op €3,99, dat is de Ellis Bay Reserve Australian Chardonnay 2014. Die in België werd gebotteld. ’t Is geen serieuze meditatiewijn, maar een sympathieke allemansvrind. Of moeten we schrijven allevrouwsvrind? Te vinden bij www.dirckiii.nl, zie ook de banner.

 

Vondst_38 (Small). Het domein Pujol Izard ontstond toen twee oude wijnfamilies besloten hun Puj1 (Small)krachten en wijngaarden te bundelen, tot een totaal van 110 hectare. Plaats van handeling is de westelijke Minervois, op ongeveer een kwartier rijden van Carcassonne. Er worden serieus goede wijnen geproduceerd, zo toont de Minervois Vieilles Vignes 2013 – die inderdaad afkomstig is van oude stokken. De Puj3 (Small)planten van carignan, cinsault, grenache en syrah, elk goed voor een kwart van de compositie, hebben leeftijden tussen de dertig en zestig jaar. De wijn biedt derhalve dimensie: donkere tonen, kruiden, rijpe zwarte vruchten, bessen, een zekere frisheid, ze zijn alle in de ferme smaak present en maken deze Minervois tot een trefzekere tafelgenoot. Voor een bovendien een redelijk bedrag, €7,95, bij www.heerenvanheusden, zie tevens de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Vondst_39 (Small)Free4 (Small). Een kwart eeuw geleden kochten Denys en Agnès Armand een volledig vervallen wijngaard, Mas d’Espanet, in de Languedoc, bij Uzès op het Massif des Lens, waarna ze deze geheel renoveerden – met behoud van vele bejaarde stokken. De eigen, half ondergrondse kelder kwam negentien jaar later, net als de vatenhal in een voormalige schaapskooi. En ze stapten Free5 (Small)geheel over op biodynamische druiventeelt. Voor hun Freesia Blanc 2014, herkomstbenaming Cévennes, koos het koppel 90 procent viognier en de rest sauvignon blanc. Waardoor een bijna vette, genereuze, goed verteerbare wijn ontstond met een zachte, milde citrustoets, inclusief een vleugje abrikoos, beschaafde zuren en niet te veel alcohol, namelijk 12,5 procent. Richtprijs €9,99, adressen via importeur www.farmerwijnen.nl.

 

Vondst_40 (Small). Met ongeveer 440 hectare is Monterrei een van Spanje’s kleinste en daarmee minst bekende Nam3 (Small)wijnstreken. Bovendien ligt het gebied nogal geïsoleerd, in het zuidoostelijke, iets drogere deel van Galicië, dicht bij Portugal. Toch doet Monterrei steeds vaker van zich spreken, vooral dankzij witte wijnen van de godellodruif (een goede bekende uit het naburige Valdeorras). Een fraai voorbeeld is de Namora 2013 die in zijn sappige, tamelijk volle smaak frisse citrus en notigheid inviterend combineert. Prijs €8,99 bij www.wijnoutlet.nl, zie voorts de banner.

 

Banner-LMVH3

Vondst_41 (Small). Dat we hier weinig wijnen uit Tsjechië zien, heeft nieTj3 (Small)t alleen als oorzaak de voor ons vaak onleesbare TJ4 (Small)labels, maar ook dat het land veel meer wijn importeert dan exporteert. Gewoon omdat de jaarlijkse, eigen 45 miljoen liter graag door de eigen bevolking wordt gedronken. Zo af en toe echter verschijnen enkele soorten, zoals de biologische Vinantsvi Volarík Solaris 2014. De eerste twee woorden vormen de naam van een gerenommeerd wijnbedrijf dat over 80 hectare beschikt in de omgeving van de prachtige, historische plaats Mikulov (boven), binnen de zuidoostelijke regio Morava. In de bleek getinte, enigszins slanke wijn ruiken we bloemetjes en proeven we een melange van specerijen en fruit, groen zowel als wit. Hij lijkt het proberen waard bij artisjokken met vinaigrette, salades met paprika, hartige taarten en vooral gebakken vis. Adviesprijs €12,95, verkooppunten via [email protected].

 

Vondst-42 (Small)Per3 (Small). Om de best mogelijke Verdejo uit Rueda te vinden tussen vijf en tien euro per fles liet Tom Kats een hele reeks proefflessen komen. Om uiteindelijk de José Galo 2014 te selecteren die in zijn Amsterdamse slijterij Topido €6,95 per fles kost (“en die we beter vonden dan bijvoorbeeld een Rueda van 9,99″). Per (Small)Het is inderdaad en voorbeeldige Verdejo: verkwikkend maar niet te licht, geurig ook, met o.a. iets van passievrucht, en gewoon lekker fruitig. De desbetreffende producent is Rueda Pérez, een modern geoutilleerd bedrijf dat over 20 hectare wijngrond beschikt en sinds 2002 over een modern geoutilleerde kelder. Het is een van de drie bodegas in het wijndorp Pozaldez (foto) dat een opvallende kerk heeft in mudejar stijl. Website www.topido.com.

 

banner ecoshower_538x100
Vondst-43 (Small). Ongeveer 60 kilometer benoorden Lissabon, een regio die nog wel Lisboa, heet, en op 9 kilometer van de Atlantische Oceaan (wat de nabije windmolens verklaart), is Pedro Marques, vijfde generatie, gedreven bezig om mooie wijnen te maken van autochtone,Fos3 (Small) biologisch Fos2 (Small)geteelde druivenrassen. Zijn domein heet Vale da Capucha en het bestrijkt 13 hectare. De stokken staan op kalksteenhoudende grond die veel fossielen bevat, vandaar de merknaam fossil voor Pedro’s witte 2012. Uiteraard vertoont deze goudblanke wijn rijpheid, maar uitgeblust is hij nog niet. We proeven in deze behoorlijk volle, zelfs krachtige wijn dus ook zachte zuren, gecompleteerd door vooral notigheid en mild fruit, waaronder iets van perzik en peer. Voor rijpe witte Bourgogne zou het een aardig alternatief kunnen zijn, hoewel chardonnay er helemaal niet in voorkomt. Als variëteiten selecteerde Pedro (die ook rashonden fokt, Jack Russel terriërs) namelijk carinto, gouveto en fernão pires. Importeur www.horizonwines.com hanteert als richtprijs €10,95.

Vondst-44 (Small)Ber1 (Small). Het in Rioja als ‘excellent’ bestempelde jaar 2010 stimuleerde wijnmaker Matías Calleja tot met vervaardigen van een memorabele creatie. Te weten de krachtige Beronia Reserva 2010. Op zes procent na werd deze samengesteld uit tempranillo, met kleine delen graciano en mazuelo. Na zijn gisting verbleef de Rioja twintig maanden in vaten met duigen van Amerikaans eikenhout en zijkanten van Frans. Het houtcontact voorzag de wijnBer2 (Small) van flink wat vanille en een beschaafde kruidigheid, terwijl daarnaast bessen (vaag richting cassis) en kersen het fruit verzorgen en het geheel nog verrassend vief smaakt. Rond het keldercomplex van Bodegas Beronia ligt een eigen wijngaard van 25 hectare, maar de veruit meeste druiven komen van contracttelers die gezamenlijk – en onder supervisie van Beronia’s technische team – nog eens 870 hectare bewerken, binnen een straal van 10 kilometer. De riante Reserva wordt hier aangeboden voor meestal €28,95.Verkooppunten zijn op te vragen via het contactformulier op www.lexception.nl.

 

Vondst-45 (Small). Het witte Catalaanse ras xarel.lo verdwijnt goeddeels als mengdruif in Cava, maar wordt soms On1 (Small)en succesvol tot stille wijnen verwerkt. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het gebiedje Alella, even benoorden Barcelona, alsmede in de grotere, meer zuidwestelijke Penedès. Wie daar met xarel.lo aan de slag ging, is María Barrena (naast haar werk als wijnmaker voor het in Navarra gesitueerde dOn2 (Small)omein Azul y Granaza). Ze doopte haar wijn, bereid van ecologische druiven, Oníric Xarel.lo 2014, gaf hem een grappig etiket en bottelde hem met een schroefdop. Verkwikkende zuren en specerijen bepalen de smaak, dus denk aan enigszins kruidige visschotels, en nuances van grapefruit samen met groene vruchten completeren het geheel. Fles €8,45 (adviesprijs), verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

Extra vondst (Small)Lee3 (Small) Lee7 (Small). Op een blinde proeverij zou ik ‘m voor een topwijn uit Chablis of ander district in de Bourgogne gezien zijn dimensierijke smaak met een bijna mineralige frisheid en tegelijk vlezigheid, milde roosteraroma’s waaronder een vleugje vanille, notigheid, een miniem kruidje en allerlei soorten fruit van zowel witte vruchten, denk aan peer, als citrus inclusief perzik en wat limoen. Maar de wijn komt uit Margaret River, een kuststreek in het verre Western Australia. Waar het microklimaat wel vergeleken wordt met Lee4 (Small)dat ‘van Bordeaux in een topjaar’. En de wijn? Dat is de Leeuwin Estate Chardonnay Prelude Vineyards 2013. Vervaardigd op een pionierend domein dat 6 kilometer van de oceaan gesticht werd dankzij adviezen van Robert Mondavi, ruim veertig jaar geleden. Het bestrijkt circa 120 hectare, heeft een eigen restaurant en organiseert al drie decennia exceptionele concerten die, net als de wijnen, tot de allerbeste van Australië behoren. Flesprijs met Nederlandse accijns: €23,76 bij www.adbibendum.be, zie ook de banner.

 

Culinaire combinatieAls wijnimporteur en agent in wijnen is het Jan Herbrink – die deze maand zijn favoriete wijn- spijscombinatie beschrijft –  gemiddeld een week in de maand bij wijnboeren in Frankrijk, Italië of Spanje. En als hij naar die landen onderweg is “verheug ik mij niet alleen op de wijnboeren die ik ga bezoeken en de wijnen die ik zal proeven, maar ook het eten is een feest”. De gepassioneerde eigenaar van www.janherbrinkwijnen.nl heeft een voorkeur voor de regionale keuken, voor maaltijden die bereid werden met wat de omgeving en de natuur op dat moment bieden Over zijn meest geliefde culinaire combinatie schrijft Jan het Jan2 (Small)volgende. De regionale keuken herken je aan de duidelijk herkenbare gerechten. Een vette vis bijvoorbeeld met een lekkere aardappel en groente van het seizoen. Overigens, als ik op reis ben, eet ik vaak vis. In de zuidelijke landen wordt immers later op de avond gegeten en vis laat zich goed verteren. Een handgemaakte pasta, in welke vorm dan ook, kan veel indruk op mij maken. Soms kies ik wel eens voor twee voorgerechten, met twee verschillende smaakstijlen. Het nagerecht laat ik meestal achterwege. Nu thuis kies ik voor kip, uit Bresse. Aangevuld met peultjes en een fijne aardappel uit de oven met een romige en toch frisse mayonaise: een Jan5 (Small)heerlijk gerecht. De hoenders in dat gebied lopen de hele dag buiten en dat komt de smaak ten goede. Bovendien eet mijn psyche ook mee. Ik houd ervan om te weten waar de grondstoffen vandaan komen en zo mogelijk wie de producent is. Bij deze kip zit dat wel goed. De wijn erbij wordt de Côtes du Rhône Laure van Domaine Rabasse Charavin, gemaakt door Corinne Couturier. Hiermee ben je bij de hoogmis van het fruit. Deze wijn laat je zien waartoe de Rhône-streek in staat is. Frappant en levend fruit zoekt hier speels zijn weg. Overigens zijn alle wijnen van deze bijzondere vakvrouw hiermee behept. Het is bijna onmogelijk om tijdens een blindproeverij alle schakeringen van fruit, kruiden en specerijen over het hoofd te zien. Net als een compositie van de Jan3 (Small)Hongaarse componist Kodály. Het levendige fruit én de ondertonen van specerijen lopen mooi mee met het kruidige vlees en de vettigheid ervan. De Laure bestaat uit 85 procent grenache en 15 cinsault. Druivenrassen die in de zeventiger jaren werden aangeplant op een kiezelachtige bodem. Domaine Rabasse Charavin gaat uiterst zorgvuldig met de wijngaarden om, er wordt bijvoorbeeld niet gespoten tegen insecten, en het oogsten gaat nog steeds met de hand. Na het gistingsproces worden de wijnen met rust gelaten, dus geen klaring en geen filtering. Zodat er een levendigheid ontstaat plus een potpourri van fruit en specerijen. De briljante kleur en glans doen denken aan de schilderijen van Emil Nolde. Volgende week ga ik Corinne weer bezoeken, ben benieuwd naar de komende oogst. En verwachtingsvol uitkijkend naar de kloeke aroma’s waarvan je gaat houden. En die nog dagen in je geheugen ronddolen.

 

BannerA-Cazebonne

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

Or (Small) 
OREGON

WESTWAARTS NAAR WIJN EN WATER

. Oregons ontstaan is tot leven gebracht in Oregon City, een voorstad van Portland. Daar werd het complex End of the Oregon Trail Interpretive Center ingericht als eerbetoon aan de 340.000 boOr1 (Small)eren en hun gezinnen die vanaf 1843 naar Oregon trokken, in kleine huifkarren, met als startpunt Missouri. ‘Verkoop je land, verzamel je ossen, kies je leiders, pak je dromen’, dat was hun devies. In het museum krijgen de bezoekers een toer die een mengeling vormt van toneelstukjes, lichtshows, geluidseffecten, een dertig minuten durende film en een multimediapresentatie, verdeeld over ruimten met voorwerpen uit de pionierstijd. Binnen een uur heb je Oregons historie zelf beleefd. Het grootste deel van deze staat, omvang zes maal Nederland met slechts 3,5 miljoen inwoners, wordt gevormd door ongerept high desert terrein. Or2 (Small)De westzijde echter is grotendeels vruchtbaar, groen en kent zo’n zacht klimaat dat wijnbouw van niveau kan worden beoefend. Na Californië en Washington is Oregon zelfs Amerika’s derde wijnstaat. Een mooie en vooral smakelijk toer door Oregons belangrijkste wijnregio, de uitgestrekte, naar een ruim 300 kilometer lange rivier genoemde Willamette Valley zou even ten zuidwesten van Portland kunnen beginnen. In dit deels vlakke, deels reliëfrijke gebied Basic CMYKwerd zelfs de Vineyard and Valley Scenic Tour Route uitgezet die ongeveer 100 kilometer langs is. Deze begint in het noorden bij de ruim opgezette forensenstad Hillsboro (vanaf Portland langs Highway 26 en dan afslag 61) en onderweg kom je heel wat Or4 (Small)richtingborden naar wijndomeinen tegen. In principe kan overal worden geproefd, zij het veelal tegen betaling; Amerikanen zijn dat gewend. Or5 (Small)Een van de westelijkste wineries, langs Highway 6, is Appoloni Vineyards dat een leuk, beschaduwd Toscaans terras heeft (rechts) en waar gastvrouw Tonetta Ashpy (‘Toni’, links) ons als beste wijnen een prima Pinot Grigio uit 2014 schonk, een druivige, mild droge Muscat en de Dolce Vino, een fris zoete dessertwijn van viognier. Daarna is het een flink eind rijden door de uitgesproken landelijke, bossen, boomgaarden (veel voor hazelnoten), graanvelden, Or8 (Small)wijngaarden en fruit- plus groentevelden tellende Tualatin Valley naar het schitterende, op een lage heuvel tronende keldercomplex van Ponzi Vineyards (rechts). Daar proeven is feest voor de zintuigen, niet alleen gezien de fraai Or6 (Small)ingerichte, gezellige, bijna huiskamerachtige ontvangstzaal en het ruime panoramaterras, maar ook wat betreft de witte en rode wijnen – die bij herhaling geschonken werden op het Witte Huis. Als favoriet lunchadres voor de lokOr7 (Small)alen en bezoekers fungeert het South Store Café waar men graag in de rij staat om een praatje te maken, om vervolgens een à la minute bereide sandwich en/of salade te bestellen; de blt smaakte heerlijk. Pal tegenover het café (rechts) is de Smith Berry Barn gevestigd, een van de regionale fruit farms waar je desgewenst zelf je bessen (ik telde tien soorten) en andere vruchten kunt plukken. Lavendelboerderijen telt de vallei eveneens, een stuk of 25 maar liefst. Ook daar is zelfpluk dikwijls mogelijk. Ontspannen rijden we binnen tien minuten naar wederom een gerenommeerd wijndomein, Elk Cove, ruim veertig jaar geleden gesticht (luchtfoto). De kwaliteit van rode Pinot Noir, de meest geproduceerde en Or9 (Small)gereputeerde wijnsoort van Oregon, is hier excellent, maar de Pinot Blanc en Pinot Gris verdienen eveneens lof. De scenic route komt uit op Highway 99W, een altijd drukke doorgangsweg die Portland met het zuiden verbindt – en met het hart van Willamette Valley, de belangrijkste wijndorpen aldaar. Het eerste is Newberg dat even voor de doOr10 (Small)rpskern een van Oregons grootste wijnfirma’s onderdak biedt, te weten A to Z Wineworks, jaaromzet 4 à 4,8 miljoen Or11 (Small)flessen. Alleen King Estate, zie verderop, is groter. De merklijn A to Z werd in 2002 gelanceerd door de eigenaren van Rex Hill, een twintig jaar eerder begonnen domein op dezelfde locatie, en met een sfeerrijk proeflokaal. De eigen 20 hectare wijngrond (zal worden uitgebreid; bovendien koopt men veel druiven bij) wordt biodynamisch bewerkt en ernaast heeft men hier en daar bijenkorven geplaatst. De meest verkochte wijn, goed voor 80 procent van het volume, is de Rex Hill Pinot Noir, afkomstig van een dozijn verschillende percelen en ruim een jaar in vaten gerijpt. Beheerste roostertonen, sappig zwart fruit, een frisje, kracht en een Or12 (Small)zachte structuur, we proefden de 2012, doen zijn succes volledig begrijpen. Ook andere, duurdere Pinot Noirs en de houtvrije Roserock Vineyard Chardonnay plegen heerlijk te smaken. Leuk trouwens, die ‘geurentafel’ achter de proefbar (linksboven). Newberg zelf is een flinke, bezige provincieplaats waar Herbert Hoover heeft gewoond, later Amerika’s 31e president. Er is een handvol wineries gevestigd, maar nog veel meer vind je verderop langs de 99W, met name in de Red Hills van Dundee en het aangrenzende Dayton, wel een stuk of dertig. De roodbruine grond aldaar doet denken aan die van de beste wijngaarden in Or14 (Small)Bourgogne en vormt een perfecte voedingsbodem voor pinot noir. Hij is goed te zien langs de hellende  oprit naar Sokol Blosser, een eminente wijnbezitting waarvan de 88 hectaren geheel organisch worden gecultiveerd door eigenaren Alex en Alison Sokol Blosser. De moderne, lichte tasting room is een van de fraaiste in de streek en vanwege grote drukte wordt tijdens weekends achter het gebouw nog een extra proefstalletje geplaatst (rechts). Pinot Blanc 2013, Pinot Gris 2014, Pinot Noir 2012: het keuren van alle drie was een genoegen. Pinot Noir, samen met Chardonnay, schittert eveneens op het nabije Domaine Drouhin Oregon waar het Bourgogne-huis Joseph Drouhin wijnen Or15 (Small)maakt die de kwaliteit van heel wat betere Bourgognes probleemloos kunnen evenaren. Vanuit de proefruimte kijken bezoekers op de zwaartekrachtkelder beneden. Recht tegenover de entree van dit domein ligt die van het later gestarte Domaine Serene. De Or16 (Small)ruime, stijlvolle proefzaal is is ondergebracht in een soort Toscaanse villa met toren, en ernaast op het grasveld staat de metalen sculptuur van een mammoet. Een van de aantrekkelijkste wijnen hier is Pinot Noir Yamhill Cuvée waarvan men ons de 2012 serveerde. In dezelfde heuvels troffen we de meeste bezoekers, het gehele terras zat vol, bij Archery Summit (rechts) dat zijn bijna 50 hectare verspreid heeft liggen over zes plekken in de Dundee Hills. Er vloeiden vier Pinot Noirs in het glas, met als beste, tevens het meest geconcentreerd, de Looney Vineyard Ribbon Ridge 2012, rijk en levendig tegelijk, met een fraaie harmonie tussen fruit, Or17 (Small)frisheid en toastig hout. In een ander, bijna overbevolkt proeflokaal, hartje Dundee, was het een voorrecht om de elegante, hoogwaardige, Champagneachtige wijnen te proeven van Argyle, een bedrijf dat daarvan een specialiteit heeft gemaakt. Bij herhaling kwamen we ze ook tegen in gerenommeerde regionale restaurants. Het bezoek aan Stoller Family Estate, enerzijds wijnproducent, anderzijds een grote druiventeler, viel samen met een Dinner in the Field, een openluchtmaaltijd – naast de 80 hectare bestrijkende wijngaard – van zeven gerechten, bereid door chef Paul Klitsie. Vanaf gang één, gekonfijte eend met gegratineerde aardappel tot en met de blueberry shortcake werd er door de 160 aanwezigen druk converserend genoten, mede dankzij ongelimiteerde hoeveelheden van de prettige Stoller wijnen uit de Dundee Hills, een Pinot Noir rosé 2014, een Chardonnay 2014 Or18 (Small)en een Pinot Noir 2013. De organisatie van dit soort diners berust bij Field & Vine Events dat ze vanaf de lente tot begin oktober wekelijks op zaterdagen organiseert, steeds op verschillende locaties. Dikwijls zijn dat wijndomeinen, en haast altijd raken de maaltijden volledig uitverkocht (à $85 per persoon). Het zijn evenementen die geheel passen in Oregons levensstijl waarin hoofdrollen worden ingenomen door het genieten van goede wijnen en goede gerechten, liefst op basis van duurzame ingrediënten, veelvuldig bovendien buiten de deur (zie ook de rubriek ‘Aanbevolen restaurants’) Het heuvelgebied voorbij, in westelijke richting, vormt het dorp Carlton een leuke bestemming. Or19bHet kleine centrum bestaat voornamelijk uit ruim een eeuw oude, bakstenen gebouwen waar tegenwoordig cafés, bistro’s, ambachtswinkels en wijnproeflokalen gevestigd zijn (rechts). De inwoners spreken zelfs over de ‘Wine capital of Oregon’, gezien de bijna 25 wineries die in en rond het plaatsje hun zetel hebben (tien met tasting rooms langs Main Street). Een andere, zij het beduidend grotere wijngemeente van betekenis is McMinnville. De eerste wijnproducent die pinot plantte in Willamette Valley, een halve eeuw geleden, is daar gevestigd: Eyrie Vineyards die nog steeds prima Pinot Or20 (Small)Noirs maakt van organisch geteelde druiven. Bovendien kun je downtown lunchen en dineren in Nick’s Italian Café, een legendarisch adres vanwege zijn omvangrijke collectie wijnen uit de eigen staat en Italië. Even buiten McMinnville, naast een wijngaard, bevindt zich het Evergreen Aviation & Space Museum. Een van de talrijke, daar geëxposeerde vliegtuigen is de oorspronkelijke, door Howard Hughes ontworpen Spruce Goose, een immens watervliegtuig, grotendeels gemaakt van hout. En achter het museum werd een waterpark aangelegd, voor zomerse familiepret.
We gaan verder westwaarts, voor een ommetje langs de oceaankust – want die mag in Or21 (Small)Oregon niet worden gemist. Enerzijds vind je er oneindige stranden, anderzijds ruwe rotsen. En overal een stevige branding, aangezien het er bijna altijd flink waait. Dit is geen kust voor zonnen en andere lui strandvertier, maar voor wandeleOr22 (Small)n en en kijken. Misschien ook fotograferen, tekenen en schilderen. Zelden hebben de auto zo vaak gestopt, langs Highway 101, bij een van de uitzichtpunten, voor weer een nieuw panorama over de wit  schuimende zee en het landschap daarvoor. Een van die plekken was het gehucht Otter Rock, met aan de oceaanzijde diep, grotachtige rotsformaties en op het land, achter ons, zowaar een winery, gevestigd in en bij een voormaliOr23 (Small)ge kruidenierswinkel uit 1928. Met de opvallende naam Flying Dutchman. Het is de enige langs de gehele kust. De druiven komen uit het binnenland, doch worden wel ter plekke vergist. Dit gebeurt in open containers, onder invloed van de zilte zeewind. Vandaar de term salt air fermentation op de etiketten. Banden met Nederland, noch KLM, heeft de familie Cutler helemaal niet. De naam Flying  Dutchman kwam toevallig tot stand en refereert aan een plaatselijk restaurant. Maakster van de wijnen, zij volgde haar vader Richard op, is Debbie Cutler (foto). Een van haar verrassendste soorten was de met goud bekroonde Cabernet Franc 2009, een nog vitale, bessige en gelukkig paprikavrije wijn waarvoor de druiven uit de zuidelijke Rogue Valley werden gehaald. De enigszins peer- en vanillachtige Single Vineyard Chardonnay 2012 stemde eveneens tevreden.
Even zuidelijker loOr24 (Small)geerden we in Newport, een populaire tourist destination. Vanuit onze buitengewoon comfortabele kamer, een soort suite eigenlijk, hadden we in de Elisabeth Street Inn een uitzicht over strand en zee. Op ongeveer een kwartier lopen ontdekten we de vrij hippe wijk Nye Beach met zijn cafés, restaurants, winkels (van modeboetiek tot tweedehands boeken) en galerieën. Waaronder, pal naast en boven het brede strand, die van de Yaquina Art Association. Uitsluitend lokale kunstenaars exposeren en verkopen daar hun werken. We zageOr25 (Small)n o.m. kleurrijke doeken van Carol Phillips. Maar kunst en nog veel meer eethuizen zijn te vinden in Newports historic bayfront (rechts). Dit ligt bij een vissers- en jachthaven, schuin achter een hoge, lange boogbrug die wat ons betreft de Golden Gate van Oregon zou mogen heten. Op de andere oever trekt het Oregon Coast Aquarium circa vierhonderdduizend bezoekers per jaar, als zijnde een vaOr26 (Small)n Oregons topattracties. Binnen heeft het aquaria waar nu eens tere, witte, kantachtige kwalletjes sierlijk dansen, dan weer tunnels van glas waarboven haaien enOr27 (Small) allerlei tropische vissen zwemmen, enkele van de vijftienduizend die het museum heeft. Buiten is er ook van alles te beleven, vooral wanneer de zeehonden, zeeleeuwen, zeeotters en zeevogels worden gevoerd, of de pelikanen gepresenteerd.
Voorbij Newport volgt opnieuw een reeks vergezichten over zee. Een daOr28 (Small)arvan is bij de gerestaureerde Heceta Head vuurtoren die via een smal bospad omhoog kan worden bereikt, langs twee hoge conische rotsen in de branding. Eenmaal boven is geheel zo fotogeniek dat clubjes er soms komen schilderen. Een plezierige volgende stop vormt Florence, waarvan de kleine old town permanent bezoekers trekt van binnen en buiten het eigen dorp, vanwege de soms aparte winkels (een ervan geheel gewijd aan olijven), eetcafés (foto onder), restaurants en de Back Street Gallery waar twee dozijn plaatselijke kunstenaars hun creaties tonen. De plaats ligt n iet aan zee, maar langs een rivier, met alweer een imposante brug, dus naar het grote strandhotel Or29 (Small)Driftwood Shores met zijn ruime ocean front kamers moesten we een kilometer of zeven rijden. Da’s voor Amerikanen natuurlijk een afstandje van niks.
In het binnenland lokt Eugene, de tweede stad van Oregon. De weg er naartoe is een aaneenschakeling van natuurschoon. Bochtig voert hij langs beken en door grOr30 (Small)oene beboste valleien, temidden van bruine bergen. En ineens is daar weer een winery, Meriwether, tussen geboomte en naast een kleine, nog te herplanten wijngaard (boven). De Brut Cuvée 2001 is nog verbazend fris, kruidig fruitig bovendien, en van de jongere stille wijnen spreekt de Syrah 2009 het meest aan, gevolgd door de uit een keg getapte Tempranillo 2013 (vervaardigd van druiven uit het noordoosten, de Columbia Gorge). Eenmaal in Eugene vernemen we dat hier de Nike schoen werd uitgevonden, door Or32 (Small)een atletiekcoach van de universiteit. De zool van het eerste OR33 (Small)model maakte hij met een wafelijzer van zijn vrouw. Over schoenen gesproken, ’s werelds oudste paar is te zien in een van Eugene’s zeven musea, het universitaire Museum of Natural and Cultural History. Een paar huizenblokken voorbij het Hilton Eugene, ons centraal gesitueerde, hoogst plezierige verfblijfadres, loopt de straat steil omhoog naar de Skinner Butt, een eenzame heuvel die downtown scheidt van de Willamette River. Beneden zien we een uitgesproken groene stad met weinig echte hoogbouw. Een sympathiek wijnadres in het centrum is het Oregon Wine Lab waar alleen wijnen van kleine producenten verschijnen (boven). En Or31 (Small)om lekker te lunchen of dineren is de Fifth Street Public Market (links) een aangewezen adres. Daar werden allerlei bedrijven samengebracht (en een goed hotel, Inn at the 5th), waaronder de topzaak Marché. Die er ook een dochterbedrijf heeft , Provisions, een soort culinaire supermarkt waar tevens quiches, pizza’s, sandwiches en salades kunnen worden besteld en gegeten. Een must voor wijnliefhebbers is de excursie naar King Estate, een half uurtje zuidelijker. Gelijk een Frans château of Duits slot prijkt de kelder daarvan op een met druivenstokken bedekte groene heuvel, en biedt de bezoekers behalve een prachtige proefzaal ook Or34 (Small)een excellent restaurant met terras (zie ‘Aanbevolen restaurants’). Bovendien worden er kostelijke wijnen geproduceerd, allemaal bio, met voorop Pinot Gris. Kwaliteit en kwantiteit gaan hier naadloos samen, want het domein van de familie King is Oregons grootste wijnproducent. Richting Portland en zijn internationaleOr37 (Small) luchthaven mag de hoofdstad Salem niet worden gemist. Je vindt er een ruim opgezet centrum met o.a. Liberty Street,  attractieve horecabedrijven, winkels en The Grand Hotel, een inderdaad groots hotel met superieure kamers en een ontzagwekkende, hoge lobby. Vanuit dit hotel is het slechts enkele blokken lopen nOr36 (Small)aar de Oregon State Capitol die op zijn brede witte toren een vergulde pionier heeft staan, terwijl voor het bouwwerk een grote, rechthoekige, parkachtige tuin met sculpturen, fonteinen en een WWII Memorial werd aangelegd, en waar wandelaars ook even ontspannen kunnen zitten op een van de banken, in zon of schaduw. Naast deze groene oase staat het kleine, maar fijne Hallie Ford Museum of Art (zie de rubriek ‘Galerie & musea’). Rond Salem zijn allerlei uitstapjes te maken, alleen al naar een stuk of vijftien wijnbedrijven. Het bekendste, en alom geprezen vanwege zijn goede wijnen, is Willamette Valley Vineyards, zuidelijke afslag 244 langs de Interstate  Or38 (Small)5, dat dat over een riante proefzaal beschikt, alsmede over een panoramaterras. Een andere aardige bestemming, binnen een half uur te bereiken in noordoostelijke richting, is het dorp Silverton. Daar valt werkelijk van alles te zien, om te Or38a (Small)beginnen de sfeervolle, gezellige dorpskern met zijn historische panden en zijn machtig mooie muurschilderingen. Voorts, een paar kilometer in zuidelijke richting, staat het Gordon House, het enige pand dat Frank Lloyd Wright ontwierp in de gehele Pacific Northwest. Het stond eerst elders, 40 kilometer verder, maar werd bedreigd, waarnaOr39 (Small) men het verhuisde naar zijn stille, beboste huidige plek. Je kunt het bezoeken, zij het wel restrictief door eerst te bellen met 503-874-6006 om een plek te reserveren voor een $15 kostende rondleiding, om 12 uur, 13 uur dan wel 14 uur. Iedereen kan er echter wel gratis omheen lopen en de opvallende vorm van buiten bewonderen. Plaatselijke attractie nummer drie langs dezelfde toegangsweg, is de Oregon Garden, een in 2001 geopende tuin van ruim 30 hectare waarin kleinere tuinen werden ondergebracht. Bijvoorbeeld een watertuin, een bostuin, een tropische kas, een conifeOr40 (Small)rentuin (een van de grootste ter wereld), een irissentuin en een geurentuin, terwijl er ook veel bloemen groeien, en tussen de planten sculpturen werden geplaatst. De meeste bezoekers lopen naar de Signature Oak, en meer dan vier eeuwen oude eik met een omvang van zo’n zeven meter en een hoogte van circa dertig meter. Tenslotte werd binnen het park de Silverton market garden aangelegd die Oregons vruchtbare valleien symboliseert. Je vindt er alle 147 gewassen die in deze staat groeien, waaronder bessen, hop, groenten, graszaden – en uiteraard druiven voor wijn.

Or41 (Small)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 NOS

VINOSTALGIE (40)
Ik vond deze ansicht van Château Pontet-Canet in Frankrijk – maar hij werd geschreven door een Nederlander, ene Thomas. Die in 1938 verslag doet van zijn verblijf in Bordeaux. Hij schrijft:”Ik heb het hier niet slecht, want ze hebben mij geïnviteerd om te komen drinken, eten en amuseren. Het eerste gaat zeer goed, en de laatste twee ook. Wijn bij een propriétaire is verrekte goed en als je dorst hebt, kruip je de kelder maar in. Een pracht land, maar zo rood als maar kan. Vandaag of morgen komt hier net als in Spanje een kloppartij.”


IVV1 (Small)
“…In Vino Vrolijkheid is een genot om te lezen” schreef Charlotte van Zummeren op haar website www.winebusiness.nl, in een uitvoerige bespreking van mijn nieuwste boek. Andere strofen uit deze recensie zijn de volgende. ‘Een alleskenner met roots in de reclame, er is niets of niemand in de wijnwereld die Duijker niet kent en dat wordt met humor beschreven in het boekje. Vooral de beschrijvingen van collega-wijnkenners – inclusief de auteur zelf – die volledig de mist in gaan bij blindproeverijen zijn hilarisch. Duijker was de eerste wijnschrijver in Nederland en inmiddels is een hele generatie wijnjournalisten met hem opgegroeid.

smakelijk-lezen-v2 (Small)Bij het lezen van In Vino Vrolijkheid kan iedere professional niets anders overkomen dan respect voor de jarenlange ervaring van Duijker in een toen nog donker Nederlands wijnniemandsland. Het zijn 32 korte stukjes of columns van gebeurtenissen, ontmoetingen en vooral lunches – gelardeerd met grote hoeveelheden wijn – met de groten der wijnwereld, variërend van Eric de Rothschild, Claude Ricard, Wina Born, Miguel Torres tot Robert Parker en Michael Broadbent. Duijker raadt aan de stukjes ‘te nippen’ net als bij een goed glas wijn. Dat is mij in ieder geval – net zoals het nippen bij sommige wijnen – niet gelukt, ik heb in het boek in twee keer uitgelezen.”
. In het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf werd de bundel uitgebreid beschreven, met strofen als “Zijn laatste boekje is met veel humor geschreven.”
.
Ook de website www.lekkertafelen.nl besteedde aardige aandacht aan mijn 116e werkje. Marja van Beek eindigde haar impressie met deze woorden. “Kortom, een aanrader voor de herfst, een mooi cadeautje voor in de schoen of onder de boom!”
. Het tijdschrift WineLife tenslotte schreef: ”Een vrolijk en leerzaam kijkje achter de schermen! Want van die titel is geen woord gelogen: met een glimlach lees je over zijn avonturen in de wondere wijnwereld van de afgelopen 45 jaar.”
* In Vino Vrolijkheid, paperback met 144 pagina’s en 25.000 woorden. Tweede druk Uitgever Aerial Media Company. Gedrukte versie een tientje, E-book €4,99.

 Etiket (Small)Na de annexatie van Oostenrijk door Hitler-Duitsland, op 13 maart 1938, heette Ostland tot 1942 Ostmark en daarna Alpen- und Donau-Rheichgaue, tot de bevrijding door de Russen in maart 1945. Nazileider Seyss-Inquart werd tot kanselier benoemd, om vervolgens in 1940 rijkscommissaris in het bezette Nederland te worden. Aldus Bert Wentzel, [email protected], die dit etiket selecteerde uit zijn fenomenale verzameling.