HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – MAART 2017

De website van een half miljoen, zo zou je dit portaal kunnen noemen. Want de afgelopen 365 dagen werd deze site meer dan 600.000 keer geraadpleegd door ruim 107.000 individuele levensgenieters. Hetgeen ik als een groot voorrecht beschouw – en stimuleert om deze site enthousiast te blijven vullen met voornamelijk vondsten, reisreportages, restaurantrecensies en bezienswaardige kunst. Voor deze maand heb ik zo’n zestig wijnvondsten verzameld uit tien landen en van ruim dertig leveranciers. Diverse flesprijzen beginnen bij €3,99 – en uiteraard bevat de selectie flink wat frisse, lenteachtige witte wijnen. Vergeet ook niet om op de banners te klikken, gezien de rijke informatie en soms ook aanbiedingen die dan verschijnen.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner KWAST BANNER

 vondst van de maand. De meest verkochte witte wijn in cafés, brasserieën en restaurants van de stad Bordeaux is Tar1geen soort uit de eigen streek, maar Domaine du Tariquet Classic, een Côtes de Gascogne. En gecreëerd op het immense,1125 hectare tellende, gelijknamige domein van de familie Grassa. Alles op deze bezitting is erop gericht om witte wijnen te maken met frisheid, fruit en niet te veel alcohol. ‘Dat is onze signatuur’, stelt Armin Grassa. Die ook aangeeft welkTAR (Small)e maatregelen genomen worden om dit doel te bereiken. Waaronder het langzaam vergisten bij extreem lage temperaturen (beginnend bij 8 graden C.) en het consequent beschermen van zowel de vers geplukte trossen als de wijnen tegen zuurstof – op de meest verantwoorde manier. Zo wordt aan de als antioxidant aan de trossen liever vitamine C toegevoegd (een kilo per zeventien ton) dan zwavel. Als de Classic 2016 in het glas verschijnt, een compositie van colombard, gros manseng, sauvignon blanc en ugni blanc, ontdekken we een knisperend frisse, ongemeen zuivere wijn met groen en wit fruit, een snufje groene kruiden en slechts 10,5 procent alcohol. Richtprijs €5,95. Tegelijk wordt duidelijk waarom deze lenteachtige Côtes de Gascogne zo geliefd is in Bordeaux. Want je drinkt hem graag dóór. Verkoopinfo via www.lfe.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 

vondst-1. Als comfortabel lekker bij lamskoteletten, zo hebben wij de Frescobaldi Castiglioni 2015 ervaren, een Chianti van misschien wel beroemdste familieFres3 in Toscane. Deze telt momenteel ruim dertig leden en heeft al meer dan zevenhonderd jaar haar stempel op de streek gedrukt, via o.a. bankiers, filantropen, musici, kunstverzamelaars en wijnbouwers. Halverwege Florence en Siena werd door de Frescobaldi’s met wijn begonnen op de schitterende Tenuta Castiglioni (rechts), waar voornoemde wijn werd geboren. Als druiven gebruikte men naast sangiovese ook merlot, en voor het vriendelijk ‘verzachten’ van deze Chianti werd in de tanks heel voorzichtig en heel bescheiden gedurende een half jaar wat zuurstof toegevoegd. In de elegant ferme smaak is het frisse van de sangiovese waarneembaar, naast bessen en zwart fruit plus een discrete kruidigheid. Adviesprijs €11,99, verkoopadressen via www.walravensax.nl.

 

vondst-2Ar (Small). Niet ver van de Méditerranée, binnen het gebied Côtes de Thongue, geniet Domaine de l’Arjolle een uitstekende reputatie – die gedurende de afgelopen vier decennia werd opgebouwd met een gestaag groeiende collectie zuivere wijnen van een eveneens breed gamma druivenrassen. Van sauvignon blanc werd een voortreffelijke voorjaarswijn vervaardigd, heel opwekkend, groen kruidig (en geurend naar o.a. buxus), met enigszins drupsachtig wit fruit en een beheerste 12 procent alcohol. Deze Sauvignon Blanc Equilibre 2016 is verkrijgbaar bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Banner juiste JPChenet

 vondst-3. Op een soort heuveleiland in een zee van druivenstokken prijkt het hoLH4 (Small)ekige keldercomplex van Bodega Classica. De regio is Rioja, de gemeente San Vicente de la Sonsierra. En het belangrijkste merk waarmee gewerkt gewordt Hacienda Lopez de Haro. De wijnstijl is enerzijds klassiek (kan ook niet anders, gezien de producent zijn naam), anderzijds ook eigentijds, dus fruitig. En zowaar, de Tempranillo 2015 werd van een schroefsluiting voorzien. Deze van oude stokken vervaardigde, vrij vlezige wijn smaakt uitgesproken sappig, met fruit van zowel zwarte vruchten als bessen. En proefde ik ook hints van kruidig hout en vanille? Adviesprijs €6,95 – en daarmee krijg je véél wijn voor je geld. Adressen via www.wellofwine.nl en de banner.

 vondst-4JP1 (Small). Het is waarschijnlijk Frankrijks succesvolste wijnmerk, J.P. Chenet, dat anno 1984 werd gecreëerd en nu in zo’n 160 landen wordt verkocht. De flessen hebben als opvallend en herkenbaar element een licht gebogen hals, een vondst van Joseph Helfrich die zijn bedrijf Les Grands Chais de France tot grote bloei heeft gebracht. Het succes van J.P. Chenet laat zich mede verklaren door het uitnodigende karakter van de wijnen en hun redelijke prijs. Zo biedt de Merlot 2015 een zacht frisse, soepele smaak met zowel donkere, laurierachtige elementen als wat rijp zwart fruit, terwijl de schapprijs van deze Pays d’Oc bij www.dirkiii.nl (zie de banner) en www.jumbo.com een bescheiden €3,99 bedraagt.

 

Banner Indigo_banner

 vondst-5. Tijdens een speciale presentatie kreeg Thibault Despagne (links) van zijn importeur een exemplaar TM4 (Small)cadeau van mijn Bordeaux Wijnatlas & Encyclopedie. Want daarin zijn zo’n veertig lofwaardige regels gewijd aan Château Tour de Mirambeau, de nu 88 hectare tellende Bordeaux bezitting die vader Jean Louis Despagne heeft groot gemaakt. Waarmee dit wijngoed zich al decennia onderscheidt, zijn de eminente, expressieve witte wijnen. Zo is de blanc 2015 verleidelijk fruitig (witte, groene en citrusvruchten), opwekkend fris en  heel sappig: de eerste slok doet terstond verlangen naar de tweede. Als basis dienden drie voor witte Bordeaux gebruikelijke druivenrassen, sémillon, sauvignon blanc en muscadelle, waarvan de schillen ruim tien uur met de most werden geweekt teneinde de aromavorming te optimaliseren. Adviesprijs €10,95, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

vondst-6EH (Small). Behalve heerlijke witte wijnen en een rosé brengt Josef Ehmoser dito rode voort. Hij doet dit van 15 hectare lösshoudende grond in het Oostenrijkse Wagram. Een van zijn verleidelijkste, nu beschikbare rode wijnen, de Zweigelt 2015, heeft als basis de in eigen land gecreëerde druif. We proeven mild zwart fruit, een besje, een blaadje laurier, de allerlichtste hint van kruidig hout – en dat in een soepele, vol sappige, wat frisheid en dus energieke setting. Fles €12,50 bij www.colaris.nl.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 vondst-7Ins (Small). Ik kreeg inzicht in de kwaliteit van de Insight Sauvignon Blanc 2015, een fraaie wijn uit het zonnige, droge en tegelijk koele Marlborough in Nieuw-Zeeland. De wijn bleek heel kenmerkend te zijn voor die streek. Dus met veel buxus in zijn geur en een zeer opwekkende, mineralige, behoorlijk volle smaak waarin schakeringen van groenteachtige en groen kruidige elementen prettig verkeren met die van lychees, kruisbessen en andere groene vruchten. Zelf insider worden? Dat kan door à €11,95 een fles te kopen bij www.gastrovino.nl (zie de kortingsbanner).

 

vondst-8VZ1. In december 2006 kreeg Christiano van Zeller een telefoontje van zijn neef João – die hem als Kerstcadeau het merk Van Zellers aanbood. Een merk waaronder voorheen Port werd verhandeld, als sinds 1780, maar dat nu al jaren sluimerend was, ook zonder een wijnvoorraad. Christiano – eerder wijnmaker bij Quinta do Noval – nam het geschenk graag in ontvangst en plaatste het huis Van Zellers vervolgens  terug op de kaart. Behalve Ports levert het onversterkte wijnen met de herkomstbenaming Douro. Daarvan is de rode Van Zellers Family Blend 201VZ (Small)4 een heel kenmerkende. Christiano stelde ‘m samen uit een handvol variëteiten, allemaal Portugese. Dankzij dit druiventeam ontstond een echte eetwijn, fris, donkerig, bescheiden fruitig (bes plus zwart), sappig en niet te heftig, met een zachte kruidigheid, en ik dacht ook de allerlichtste hint van vanille te proeven. Bij www.adbidendum.nl (zie tevens de banner) is deze Portugees geprijsd op €18,33, incl. Nederlandse accijns.

 

Banner_februari_GrandSud

vondst-9. De zichzelf ‘ambitieuze, jonge wijnmakers’ noemende Markus Berres Thomas Clif2 (Small)Ludwig, Sebastian Oberillig en Axel Pauly besloten enkele jaren geleden om samen in het dal van de Mosel een minder conventionele, eigentijds gestijlde Riesling te maken. Een wijn ook met een hippe presentatie en uiteraard een schroefdop. Het werd de Cliffhanger, een naam die refereert aan de steile leisteenhellingen waartegen de rieslingstokken groeien. De oogst 2015 gaf een frissige, lichte wijn (11 procent alcohol), geurend naar bloemetjes en fruit, met in zijn licht zoete smaak peerachtig fruit. Deze plezierwijn heeft geen al te steile prijs, namelijk €7,49 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

vondst-10TP. De Nederlanders Ruud (rechts) en Jacqueline Persoon verhuisden in 2006 naar Catalonië om daar een nieuw bestaan te vinden als producenten van wijn, olijfolie en amandelen. Het gebied waar ze neerstreken is Montsant, waar nu 10 hectare met druivenstokken worden gecultiveerd, terwijl op een veelvoud daarvan olijf- en amandelbTP3 (Small)omen staan. Als passende naam voor de bezitting werd Terrapersonas bedacht. De lekkerste rode wijn werd samengesteld uit 60 procent carignan (van oude stokken), 30 garnacha en 10 syrah. Het is de voor een klein deel gedurende vijf maanden in Franse fusten opgevoede Vermella 2013 die krachtig smaakt maar net niet té, nog vitaliteit vertoont en dus frisheid, samen met besfruit, aangevuld door kruidigheid en subtiele donkere tonen. Importeur www.intensewines.nl hanteert als adviesprijs €9,95 a €10,95.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

vondst-11. Twee kePS2er werd hij uitgeroepen tot ‘Winemaker of PS3the year’ – gedurende zijn lange carrière vervaardigde hij winnende wijnen bij Australische bedrijven als Penfolds en Rosemount – om uiteindelijk zelf producent te worden: Philip Shaw. Daartoe startte hij, na lang zoeken, een wijndomein in Orange, dat enkele van Australië’s hoogst gelegen wijngaarden heeft. Zijn eigen akker ligt op 900 meter, het is de 47 hectare tellende Koomola Vineyard. Vanwege die locatie zijn de daarvan afkomstige wijnen lichter en frisser dan veel andere uit kangoeroeland. Zo bevat PS (Small)de Philip Shaw The Idiot Shiraz 2014 slechts 12,8 procent alcohol, terwijl de wijn bovendien frisheid heeft, naast rijp, mild rood en besfruit, en kleine kruidje. Wat ‘m heel verteerbaar maakt. Hetzelfde geldt voor de zachte, elegante The Wie Walker Pinot Noir 2015 en de door flink wat milde roostertonen getypeerde, mild fruitige The Architect Chardonnay 2015 waarvan het alcoholgehalte een bescheiden 12,2 procent bedraagt. De wijnen hebben een richtprijs van €13,95; zie  www.abbemawijn.nl (horeca) en de banner van www.wijnaandekade.nl (verkoop aan particulieren).

 

vondst-12Lab (Small). Een fusie van drie wijncoöperaties in de buurt van Carcassonne resulteerde in Les Vignerons du Triangle d’Or, een collectief bedrijf waarvan de leden zo’n 620 hectare wijngrond bezitten. Inclusief die van Clos Labade. De daar geboren Merlot 2015 kan worden beschreven als een soepele, makkelijke doordrinker, zacht fris, met donkere merlotachtige aroma’s en een beetje fruit van zwarte vruchten en bessen. Voor deze Pays d’Oc wordt €5,85 gerekend door www.heerenvanheusden.nl, zie ook de proeverijbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Banner Intense

 

vondst-13. Het zou mij niet verbazen als het grote Chileense wijnhuis Viña San Pedro deAl (Small) producent is van de Alpaca Chardonnay/Viognier 2016, een uitnodigende witte Valle Central wijn die tegen een uitnodigende prijs wordt verkocht, namelijk €4,99. Licht gekruid, mild citrusfruit is gul aanwezig in zijn smaak, die voor het overige fris is, sappig en niet te licht noch te zwaar. Heel geschikt om bij alle mogelijke visgerechten te serveren, bij pasteitjes en op feestjes. Je vindt ‘m bij www.jumbo.com.

 

vondst-14Cor (Small). In 2018 bestaat de Cantina di Negrar 85 jaar. Deze bloeiende coöperatie, waarbij plusminus tweehonderd druiventelers zijn aangesloten die in totaal zo’n 500 hectare bewerken, is gevestigd in het hart van de Valpolicella-streek. Vandaar dat een rode wijn werd uitgebracht van de regionale, blauwe corvina. Het is een plezierig product, deze Corvina 2015, herkomstbenaming Verona. De wijn heeft de frisheid van een Beaujolais en tegelijk een zekere rijpheid, met fruit van bessen en zwarte vruchtjes. Fris geserveerd deed hij het prima bij lasagne. Adviesprijs €6,95, voor adressen zie www.boomsma-wijnen.eu.

 

Banner Okhuysen nieuwe

 

vondst-15TH (Small). De wijn won al gouden medailles in Duitsland, Korea, Oostenrijk, Singapore – en krijgt er nu ook een in Abcoude. Dit vanwege zijn excellente kwaliteit. Het betreft de Tahuna Sauvignon Blanc 2016, een Nieuw-Zeelandse wijn die heel geurig is (buxus, groene kruiden, grassigheid, groen fruit), heel aromatisch (dezelfde elementen, met ook een hint van lychees), heel sappig, heel opwekkend en heel zuiver. De producent is Sileni, anno 1998 gesticht in  Hawke’s Bay op North Island, maar het merendeel van de druiven – met voorop sauvignon blanc – komt tegenwoordig uit Marlborough op South Island. Fles €9,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

vondst-16Mor (Small). Jean-Pierre Thévenet is een ‘naturalist’. Zijn bescheiden, 5 hectare bestrijkende bezitting in Morgon wordt milieuvriendelijk bewerkt, en bij de wijnbereiding vinden zo min mogelijk ingrepen plaats, terwijl hij tevens alleen natuurlijke gisten gebruikt. Druiven van oude stokken verwerkt hij het liefst, helemaal voor zijn “Vieilles Vignes”; de leeftijd van die ranken gaat terug tot zeventig jaar. De redelijke stevige jaargang 2015 wordt gekarakteriseerd door een bijna zwoele fruitigheid, van rijpe zwarte vruchten vooral, met hints van laurier en kruiden. Voor deze smakelijke natuurwijn uit de Beaujolais wordt €19,95 gevraagd door www.vojacek.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

vondst-17. Je ziet ‘m zelden, witte Lirac, maar een proefneming is deze Rhône-wijn zeker waard, als bijvoorbeeld een kruidig alternatief voor Chardonnay. Een zeer kenmerkende variant koRoc1mt van Château Saint-Roch – waarbij dat ‘Roch’ best zou kunnen verwijzen naar de rotsige wijngaard die bezaaid licht met rolkeien en ander gesteente. Eigenlijk net als veel akkers in Châteauneuf-du-Pape, aan gene zijde van de Rhône, de streek waar de familie Brunel (sinds 1998 eigenaresse van Château Saint-Roch) haar wortels geeft, op Château de la Gardine. In de witte, volle, vriendelijk frisse 2016, samengesteld uit grenache blanc, clairette en roussanne, proeven we vooral specerijen, naast sappig mild wit en geel fruit. ’t Is een wijn die, goed gekoeld, gerust bij o.a. kalkoen kan worden geschonken. Adviesprijs €13,95, verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

vondst-18. Faam verwierf de familie Perrin met haar wijnen van Château de Beaucastel (Châteauneuf-du-PaPerpe), maar zij verdient dat ook met de wijnen die van ruim 500 additionele hectaren in beheer worden geproduceerd, voor het merk Famille Perrin. Neem alleen al de voortreffelijke Vacqueyras Les Cristins 2013, vervaardigd van grenache en syrah (oude stokken op een 8 hectare tellende akker die de familie beheert). De nu prettig soepele, stevige doch niet zware wijn biedt in zijn aroma een fraaie mix van zondoorstoofd zwart fruit, zoals vaPer3 (Small)n heel rijpe bramen en vijgen, met kruidige elementen en een vleugje vanille (wellicht dankzij een deelverblijf in grote houten vaten). Fles €19,95. In zijn type eveneens geslaagd is acht euro goedkopere, vrij volle Famille Perrin Réserve 2015, een blanke, vrij volle Côtes du Rhône, floraal kruidig, met teven een toets van specerijen en mild wit fruit plus citrus. Prima bij een kruidig kip- of visgerecht. In dit geval waren grenache blanc, marsanne, roussanne en viognier de druiven. Zie www.degoudenton.nl.

 

Banner Wijnoutlet

vondst-19. Behalve wijngoed is Roccafiore tevens een hotel, een spa en een restaurant. Met als locatie Roc3Umbria, het groene hart van Italië. De witte druif die zowel in heel Umbria als op het 15 hectare omvattende domein het meest groeit, is grechetto di todi (tevens de basisvariëteit voor Orvieto, de bekendste streekwijn). Voor de Branco Fiordaliso 2016 koos men 85 procent grechetto, aangevuld door een regionale trebbianovariant – en beide biologisch geteeld. Dit samengaan resulteerde in een floraal geurende, niet te zware, mild frisse wijn met schakeringen van kruiden, specerijen en citrusfruit. Hij schitterend ongetwijfeld bij maaltijdsalades en gebakken, discreet kruidige schotels met vis. Richtprijs €11,50, adressen via www.winecompanions.nl.

 

vondst-20AT2 (Small). ‘Lekker borrelen met wat Italiaanse worstjes of schenken bij een lekkere pasta of vleesgerecht’ stellen Astrid Joosten en Thérèse Boer voor, bij de door hen gevoerde Corte Orsini 2014. Deze Chianti Classico Superiore (van een mij onbekende producent) werd samengesteld uit voornamelijk sangiovese met wat canaiolo. Eerstgenoemde variëteit verschaft altijd frisheid. Die is dus ook duidelijk present in de smaak, waarin voorts een besje, een kruidje, wat laurier en elegantie waarneembaar zijn. Fles €8,75 bij www.astridentherese.nl.

 

wow banner

VONDST21. De Yarra Valley is niet alleen een grote toeristentrekker (vooral mensen uit het nabije OR3Melbourne komen er graag), maar ook een van Australië’s koelere – en betere – wijngebieden. Pinot noir gedijt er uitstekend, chardonnay evenzo. Een alom geprezen producent ter plekke is Oak Ridge die sinds de start in 1978 verschillende eigenaren heeft gekend, maar nu al jaren dezelfde getalenteerde wijnmaker tevens bedrijfsleider heeft, David Bicknell. Voor diens Over the Shoulder Pinot Noir 2015 werden druiven van drie verschillende wijngaarden geselecteerd, waarna vatrust volgde. OR4 (Small)De stijl van de wijn is eerder Bourgogneachtig dan de sterk fruitige van de Nieuwe Wereld, hoewel rijp rood fruit in de aimabele, zacht frisse smaak wel degelijk aanwezig is, samen met een minibeetje kruidigheid en een blaadje laurier. Wat zal hij heerlijk zijn bij o.a. coq au vin en kalfsvlees. Ook tegen de notig toastige, mild fruitige, mondvullende Chardonnay 2015 zeggen we graag ‘ya!’. Zie www.colaris.nl en de banner.

 

VONDST22Tent3 (Small). Als ‘een van de grote beloften’, zo wordt Roberto Olivár wel beschreven. Gewoon omdat hij geschiedenis maakt met zijn in Rioja vervaardigde wijnen. Binnen dat gebied beschikt deze jonge wijnbouwer over 8,5 hectare, verdeeld over ruim twintig perceeltjes en op meer dan 600 meter hoogte. Zijn bodega heet Tentenublo. Een van Roberto’s verleidelijkste, door fruit gedreven wijnen is de Tentenublo 2015. De op zware fles gepresenteerde rode Rioja komt breed, vief, krachtig en sappig in de mond, met vooral besfruit, inclusief een vleugje cassis, en allerlei kruidige elementen. Incl. Nederlandse accijns vraagt www.adbibendum.nl (zie de banner) €20,63 per fles.

 

Banner B&G_Soof_2_Banner_2

VONDST23. Koffie, cacao en andere roostertonen springen je vanuit het glas tegemoet, een glas Zuc (Small)gevuld met de Zuccardi Brazos de los Andes Malbec 2015. Deze uit de hoog gelegen Valle de Uco Mendoza afkomstige Argentijn werd tien maanden in fusten van Frans eikenhout te rusten gelegd – en overal ter wereld worden vaten nu eenmaal aan de binnenkant geschroeid. Fruit is eveneens aanwezig, een mix van bessen en zwarte vruchten, samen met wat vitaliserende, zachte zuren. Leg de biefstuk maar op de grill. Deze stevige wijn kost €8,99 bij www.ah.nl (zie ook de banner), net als de wat minder hout bezittende, frissere Chardonnay Viognier 2015 die bijvoorbeeld kalkoen of kip smakelijk zal begeleiden.

 

VONDST24DI (Small). De meeste Crémant d’Alsace – het grote succesproduct uit deze Noord-Franse streek, jaarverkoop ruim 35 miljoen flessen, een kwart van de totale productie – is wit. Maar er wordt ook een roséversie gemaakt die buitengewoon attractief kan zijn. Zoals de blank orange, vrolijk bubbelende Dopff & Irion Rosé Brut, bereid van uitsluitend pinot noir. Zeer rijp rood fruit is prominent present in deze zacht schuimende, beschaafde, elegante wijn. Die zijn kelderrijping niet negen maanden onderging (verplicht minimum), maar twaalf tot vijftien maanden. Reken op €18,95 à €19,95 per fles. Verkoopinfo via www.fourcroy.nl en de banner.

 

banner def josbeeres-banner

 VONDST25. Al generatieslang is Cune binnen Rioja een klinkende naam. Dit Cun3dankzij de klassiek bereide, mooi uitgerijpte wijnen die dit bedrijf voortbrengt. Een topper in de collectie, een Rioja die 94 punten ontving van The Wine Spectator, is de Gran Reserva 2010. Mooi uitgerijpt en zacht smakend, maar tegelijk nog vitaal met wat frisheid, terwijl milde vanille en zacht kruidige houttonen zijn profiel completeren. Die vanille en dat hout zijn te danken aan een opvoeding van 24 maanden in fusten van Amerikaans en Frans eikenhout. Deze barricas liggen in een imposante kelder die ontworpen werd door niemand minder dan Eiffel. Fles €19,99 bij www.gall.nl.

 

VONDST26CM2 (Small)CM1. Na in eigen land getrouwd te zijn emigreerden Jean-Charles van Hove en diens eveneens Belgische vrouw Marguerite naar Nieuw-Zeeland. Waar Jean-Charles (foto) als afgestuurde oenoloog in dienst trad bij diverse wijnbedrijven. Anno 1998 kocht het koppel een braak liggend perceel van 10 hectare in Marlborough, en beplantte het, Clos Marguerite. Tegenwoordig werken ze daar fulltime – en produceren diverse opperbeste wijnen. Een daarvan is nu in de aanbieding, de Sauvignon Blanc 2016. Knisperend fris, geurend naar buxus en groene kruiden, grassig, licht fruitig, ferm en loepzuiver. Gedurende de hele maand maart kost een fles geen €16,75 maar €14,60 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.

 

Banner_538x100_FourcroyNL nieuwe

VONDST27. De zonnige Lubéron wordt steeds vaker gewaardeerd om zijn wijnen, witte, rosés en rode. Lub1 (Small)Gewoon omdat ze gestaag in kwaliteit zijn gestegen en hun prijs doorgaans redelijk bleef. Een hele lekker rode voor net geen tientje is de ferme Les Nines 2015 van Domaine La Samarette. Gecomponeerd uit grenache, syrah en cinsault. Omdat de druiven nogal hoog groeien, waar het koeler is, biedt de wijn een aangename viefheid, terwijl zijn fruit grotendeels bestaat uit dat van bessen (blauwe en zwarte), met als extraatje een mespuntje kruiden. Zie voor verkooppunten www.wellofwine.nl en de banner.

 

VONDST28KLUM. In het noorden van Baden cultiveert de familie Klumpp 25 hectare, verdeeld over zo’n 50 percelen. En dit gebeurt duurzaam. Een leuke wijn uit het aanzienlijke assortiment is de van hellende lössgrond afkomstige Klumpp Weissburgunder 2015. De smaak daarvan bestaat uit licht gekruid wit fruit plus een nootje en komt vlezig – doch beslist niet zwaar, noch vermoeiend – in de mond (12,5 procent alcohol). Deze Klumpp klutst lekker met o.a quiche lorraine en andere hartige taarten. Fles €15,90 bij www.heisterkamp.com.

 

banner Abbema

 

VONDST29. Generieke Bordeaux altijd stug? Immer schraal? Fruitarm bovendien? En te prijzig? Nee hoor, er bePM1staan gelukkig heel wat uitzonderingen, waaronder de al decennia betrouwbare Château Pradeau Mazeau. Een wijn die juist soepel smaakt, sappig, enigszins fris en met behalve allerlei donkere aroma’s (drop, laurier) ook vriendelijk fruitige van vooral bessen en bramen. Terwijl zijn prijs, voor de jaargang 2015, een niet overdreven €5,99 bedraagt. De door een Franse wijngids met goud bekroonde wijn werd gemaakt door Oriane en Philippe Mazeau van een 20 hectare tellende akker binnen die van Château Toutigeac (boven), waar ook de wijnbereiding plaatsvindt. Zie www.plus.nl.

 

VONDST30. Het is steeds weer een genoegen om wijnen te proeven van Domaine de laBau (Small) Baume, het Zuid-Franse modeldomein van de Noord-Franse familie Helfrich. De Pinot Noir rosé 2015 bijvoorbeeld smaakt nog altijd aangenaam fris en lekker fruitig (naar milde rode vruchten en wat sinaasappel). Een totaal contrast daarmee – leve de variatie – vormt de Saint-Geniès Petit Verdot 2015, een flink beklijvende, musculaire rode wijn met zowel donkere aroma’s en mild zwart fruit, wat ‘m tot een echte eetwijn maakt. Beide wijnen, herkomstbenaming Pays d’Oc, hebben een richtprijs van €8,95 per fles. Verkooppunten via de banner van Domaine de la Baume en www.domaine-labaume.nl.

 

Banner3Gastrovino

 Vondst_31. Het was de zoon van een Catalaanse immigrant, later wijnwinkelier, die ruim een halve eeuw Viu (Small)geleden een wijnboerderij overnam in de Valle de Colchagua, bezuiden Chili’s hoofdstad Santiago. Het domein kreeg de familienaam Viu Manent en beschikt heden ten dage over 260 hectare met druivenstokken – terwijl het bovendien een uitstekende reputatie geniet. De Chardonnay Reserva 2016 doet begrijpen waarom. Het is een door fruit (tropisch, citrus, meloen, partje appel) gedreven wijn zonder houttonen, sappig en mondvullend. Reken op ongeveer €8,85 per fles. Waar te koop vind je bij www.kwastwijnkopers.nl en via de banner.

 

Vondst_32. Stoer, dat is de Salentein Barrel Selection Malbec 2015, een mondvullende, Sal3sappige wijn die dankzij twaalf maanden vatrust milde roosteraroma’s kreeg en tevens een aangename ondertoon heeft van zondoorstoofd zwart fruit. Fles €14,95. Hetzelfde, door de ondernemende Mijndert Pon gestichte wijngoed – dé wijnbestemming in Argentinië’s Valle de Uco – brengt een sympathieke bubbelwijn voort, de Salentein Brut, waarvoor de Champagne-druiven chardonnay en pinot noir werden gebruikt. Deze heel licht oranje getinte, feestelijk bruisende wijn smaakt opwekkend fris, met in zijn palet milde fruittonen van diverse vruchten, waaronder vaag sinaasappel. Hiervoor rekent www.wijnkring.nl €14,45.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

Vondst_33. Behalve een idyllisch luxe hotel is Herdade da Calada een groot agrarisch domein dat in Cal2de Portugese regio Alentejo 420 hectare omvat. Het uit 1854 daterende landgoed behoort aan Jean-Claude et Mary Penauille die het voorzagen van een hypermoderne kelder waarnaar de druivenCal3 (Small) van de 35 hectare bestrijkende wijngaard worden getransporteerd. Wat meestal ’s nachts gebeurt, want dan vindt de pluk doorgaans plaats. Van 40 procent aragonez en gelijke delen trincadeira plus syrah stelde men de rode Porta da Calada 2015 samen, een stevig gestructureerde,15 procent alcohol bezittende, toch niet te heftige wijn waarin op sappige wijze donkere en zwart fruitige aroma’s prettig met elkaar verkeren. Adviesprijs €7,95, adressen via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

Vondst_34Gor3. Niet ver van het Gardameer exploiteert Roberto Bricolo een wijngaard van 22 hectare die grotendeels valt binnen de gebieden Bardolino en Custoza. Het domein, Gorgo gedoopt, wordt geleid volgens milieuvriendelijke principes, is geëquipeerd met eigentijds keldermaterieel – en brengt hele goede wijnen voort, zeventien verschillende. Zelf heb ik met veel plezier de onlangs gelanceerde Custoza 2016 geproefd. Bleek getint met een zweem van groen, notig van geur en smaak, sappig fris en trakterend op mild fruit van o.a. perzik en peer. Fles €9,95 bij www.degoudenton.nl.

 

Banner Bellingham_Banner

 Vondst_35. Ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Chablis ligt een min of meer verscholen BG1wijngebiedje, dat van Bourgogne Vézelay. Het bestaat uit vier gemeenten, waaronder uiteraard Vézelay. Die Van de ongeveer 130 hectaren wijngrond behoren er 10 aan Domaine de la Croix Montjoie dat in 2009 gesticht werd door Matthieu en Sophie Woillez, samen met enkele vrienden. Omdat de eigen grond niet voldoende blauwe druiven levert, hebben ze die bijgekocht voor hun Collection Pinot Noir 2015, een kostelijke, sappige, goed gevulde Bourgogne die trakteert op zwart plus besfruit en een zachte frisheid. Prijs €14,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Vondst_36GL (Small). Na het afschaffen van de bubbeltaks zijn hele series mousserende wijnen in prijs verlaagd. Zo ook de Gran Livenza, een door het gerenommeerde Catalaanse huis Jaume Serra geproduceerde Cava. De van macabeo, xarel.lo en parellada vervaardigde melange schuimt flink en heeft een kruidig frisse smaak met vleugjes wit en citrusfruit. ’t Is geen grootheid, maar wel een heel correcte creatie; zie het als een slobberbubbel – waarvan bij www.aldi.nl de prijs daalde van €5,49 naar slechts €3,99.

 

Banner maart AIX Rosé

 

Vondst_37Dei1. Een prachtige stem, een prachtige kelder en prachtige wijnen vormen de drie-eenheid van Azienda Maria Catarina Dei. De eigenaresse (rechts), is van oorsprong operazangers en neemt nog steeds aria’s en andere liedjes op. Haar boogvormige kelder is een van Toscane’s mooiste, met ook een spectaculair rond trappenhuis. Dei4En de wijnen, die met hulp van Paolo Caciorgne worden gemaakt, behagen zeer. De benodigde druiven komen van 55 hectare eigen grond bij Montepulciano, zuidelijk in het gewest. Voor de dei 2015, een Rosso di Montalcino, koos men 90 procent sangiovese plus gelijke delen canaiolo en merlot. Dit drietal gaf een volle, stevige, zacht frisse rode wijn die enige rijpheid vertoont en die in zijn smaak donkere aroma’s en bes- plus kersfruit combineert met een toets van ouder hout. Voor €10,50 gaat deze eetwijn zingen in je glas, via www.colaris.nl of de banner.

 

Vondst_38Vil (Small). Tropisch fruit, waaronder dat van banaan, markeert de tevens notige Villarica Chardonnay 2015, een wijn uit het zuidelijke deel van Chili’s Valle Central. In zijn soort net zo aantrekkelijk is de frisse doch beslist niet te strakke Villarica Sauvignon Blanc 2015 met zijn aroma van buxus, wit fruit en lychees. De naam Villarica verwijst naar de 2500 meter hoge vulkaan. En het merk is een van de ongeveer een half dozijn merken behorend aan de familie Del Pedregal. Die van eigen grond al sinds 1825 wijn maakt sinds in de Valle del Loncomilla, binnen de zuidelijke regio Maule. Fles €6,95. Voor verkoopinfo zie www.abbemawijn.nl (horeca) en de banner van www.wijnaandekade.nl (verkoop aan particulieren).

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 Vondst_39Cah (Small). Stijgende sterren binnen Cahors zijn de wijnmakers Matthieu Cosse en Catherine Maisonneuve die zich er acht jaar geleden vestigden en inmiddels 17 hectare met druivenstokken bezitten. Daarvan zijn er 12 beplant met – biologisch geteelde – malbec, voor de diverse soorten Cahors. Wat frappeert in deze wijnen is hun frisheid die in de elegant ferme Le Combal 2013 plezierig tegenspel krijgt van bessig fruit en roostertonen. Met o.a. confit de canard is Le Combal vast hele goede vrienden. Fles €13,50 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 

Vondst_40GV (Small). Hij heeft een ongebruikelijk naam, “Mehofer Grüner Veltliner geniessen”, zit in een ongebruikelijke fles, van een liter, maar is oh zo inviterend. Het is een soort superieure slobberwijn, passend bij van alles, ook hartige voorafhapjes, en met een bescheiden 11 procent alcohol. De welhaast tintelfrisse smaak heeft het kenmerkende hartige van zijn druif, terwijl mild wit fruit niet ontbreekt. Zuiverheid vormt een ander kenmerk – en men bereidde hem uit biologische geteelde duiven. Deze Oostenrijkse winnaar uit Wagram kost meestal €8,95 (per liter dus), zie voor verkoopinfo www.wellofwine.nl en de banner.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Vondst_41. Of het nu sudderlapjes, lasagne, biefstuk of gourmetten betreft, deze fris teLG2 (Small) serveren LG1Navarra is een beste begeleider, de Garnacha 2015 van Louis Geirnaerdt. De reden? De wijn smaakt levendig en barst van het zwarte, sappige, door een beetje laurier begeleide fruit van bramen, kersen en pruimen. Bovendien is-ie vriendelijk geprijsd op €5,99. Louis heeft als Nederlandse wijnmaker in Spanje zijn sporen verdiend door eerst te werken voor een gerenommeerd wijnhuis in Somontano, voorts zijn eigen wijnselecties te creëren en tenslotte in Navarra mede-eigenaar te worden van wijndomein La Casa de Lúculo. De 15 hectare daarvan zijn beplant met garnachastokken van wel een eeuw oud. Louis’ Garnacha is te vinden bij www.plus.nl.

 

Vondst-42Cam (Small). Vader Ambrogio en zoon Giovanni Folonari verwierven in 1999 in een domein in Bolgheri, de Toscaanse kustzone waarvan de westelijke hellingen wijzen naar de nabije zee. Het betrof Tenuta Campo al Mare waar nu ongeveer 25 hectare met druivenstokken zijn beplant. Een van de rassen is de witte vermentino waarvan in een modern toegeruste kelder een aangename, voorbeeldige Vermentino Bolgheri 2015 werd vervaardigd. Het fruit daarvan gaat richting peer, en de soepele, correct van zuren voorziene smaak heeft ook wat notigheid. Fles €16,95 bij www.heerenvanheusden.nl (zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’).

 

Banner Maison_Castel_Red_2016_Banner

 

Vondst-43Bar (Small). Zonnekracht en frisheid, in combinatie met o.a. cassisachtig fruit en een vriendelijke kruidigheid maken de Domaine de Bariol 2015 een genoegen om te drinken, vooral bij stoofschotels met rundvlees, denk aan confit van eend of gans, en wild. Zijn geboortedorp is Valréas in de zuidelijke Rhône regio dat behoort tot de groep Côtes du Rhône Villages. Het domein beschikt over 29 hectare beplant met de blauwe variëteiten grenache, carignan, syrah en cinsault. Richtprijs een modeste €6,49,verkoopinfo via lschoemaker@lgcf.com.

 

Vondst-44Can (Small). ‘Beter dan sommige Sauvignon Blancs die dubbel zo duur zijn’ noteerde ik als conclusie van mijn proefnotities over de uit Valle Central afkomstige Canepa Classico Sauvignon Blanc 2016. A raison van €3,99 geeft deze Chileen namelijk flink veel smaak (groene vruchten, wat grassigheid, frisse zuren en het nodige sap), terwijl hij tegelijk onberispelijk zuiver is en bedeesd qua alcohol (12 procent). De opwekkende Chardonnay 2016, de toastig fruitige Cabernet Sauvignon 2016 en de iets meer donkertonige Carmenère 2015 zijn eveneens een proefneming waard. Canepa wordt gevoerd door www.jumbo.com.

 

Banner Topido banner

Vondst-45Gran (Small). In wat vroeger Coteaux du Tricastin heette en vandaag de dag Grignan Les Adhémar is Domaine de Grangeneuve al decennia een drijvende kracht. Dit dankzij de familie Bour, met nu Henri Bour aan het hoofd. De wijn die Henri (rechts) zelf het liefst drinkt, is zijn Vieilles Vignes, gemaakt van half-half grenache en syrah; de stokken zijn ongeveer een halve eeuw oud. De 2014, die geen houtcontact kreeg, presenteert zich sappig, stevig en kruidig, met zwart fruit (Henri zelf heeft het over ‘pruimedanten geweekt in alcohol’) en donkere, dierlijke tonen. Richtprijs €11,80. Adressen via www.kwastwijnkopers.nl en de banner.

 

Vondst-46Er1. De wijnlijn Max Reserva van het Chileense familiebedrijf Errázuriz geeft gewoonlijk maximale genoegens. Neem alleen al de Chardonnay 2015, gemaakt van druiven die op leisteen groeien in de Valle de Aconcagua (waar Errázuriz in de 19e eeuw werd gesticht, noordelijk van Santiago). Behalve sappig fruit (frisse citrus, vleugje mango) biedt deze vieve wijn milde roosteraroma’s, want gedurende tien maanden vond zijn opvoeding à la Bourgogne in eiken fusten plaats. Fles €15,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Vondst-47Art (Small)Art1 . Als wijnmaker is het een Portugese mannetjesputter, Luis Duharte, die in eigen land twee maal werd uitverkoren tot ‘wijnmaker van het jaar’. Hij is vooral actief in de zuidoostelijke Alentejo waar zijn bedrijf over 180 hectare beschikt. Uit die regio komt ook de solide artefacto 2014, een rode Vinho Regional Alentejano van drie Portugese druivenrassen. Te weten aragonez, alicante en trincadeira. De melange onderging een vatrijping van negen maanden, wat de roosteraroma’s verklaart die geur en smaak markeren. Tegelijk is frisheid present, net als fruit van bessen en zwarte vruchtjes. Fles €7,99 bij www.ah.nl, zie tevens de banner.

 

Vondst-48. De man achter de Terrace Road Sauvignon Blanc 2015 is wijnmaker Brian Bicknell van het gerenTer (Small)ommeerde Mahi Estate. Plaats van handeling: Marlborough, het grootste wijngebied van Nieuw-Zeeland – waar sauvignon blanc decennia geleden als klassedruif werd herontdekt. De Terrace Road kan als een ideale terraswijn worden bestempeld (maar is ook als aperitief, salade- en viswijn eminent geschikt), gezien zijn opwekkende karakter en goed gevulde, zeer kenmerkende aroma van buxus, vers gemaaid gras, groene kruiden en wat groen fruit. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €13,64 bij www.adbibendum.nl, zie de banner.  

 

 

Vondst-49. In Franciacorta, de noordelijk gelegen streek die als de Champagne vaSol (Small)n Italië kan worden beschouwd, bezit de familie Bariselli een comfortabele 30 hectare met druivenstokken waar Champagne-druiven groeien. De Solive Brut werd dus ook samengesteld uit chardonnay (80 procent) en pinot noir. Waarna een kelderrijping van achttien maanden volgde. Fijne belletjes typeren deze frivole, gracieuze wijn, samen met een vieve, frisse smaak en wit fruit even geweekt in specerijen, terwijl tevens een hint van briochebrood te ruiken valt. Deze Champagneachtige wijn kost euro’s minder dan een doorsnee-Champagne, namelijk €29,95, bij www.gastrovino.nl (zie de aanbiedingsbanner).

Vondst-50Rif1. In hun ruime, lichte ontvangstlokaal kunnen Erik en Carolin Riffel maar liefst dertig verschillende wijnen laten proeven, want zo veel maken ze er van hun 13 hectare tellende domein. Dit is gesitueerd in Bingen, de noordwesthoek van Rheinhessen, en wordt ecologisch bewerkt. Met plezier heb ik de Riffel Rif2 (Small)Riesling 2015 geproefd, een bijna tintelfrisse, elegante wijn die tevens wat wit en citrusfruit in de aanbieding heeft. Fles €12,50. De gelijk geprijsde Riffel Weisser Burgunder 2015 is trouwens ook niet mis, gezien zijn levendige karakter, frisheid en milde, heel licht gekruide witte en gele fruit. Het verkoopadres is www.labranche.nl.

 

Banner_Alliance

Vondst-51. Het Kaapse wijngoed Olifantsberg heeft niet alleen een Nederlandse naam, maar ook een Nederlandse eigenaar, de pensionado Paul Leeuwerik. Die in Worcester, binnen de regio Breedekloof, met Ol1zijn team karaktervolle wijnen creëert van 18 hectare, grotendeels beplant met blauwe en witte Rhône-variëteiten. Opvallend is dat de meeste wijnen, misschien wel allemaal, in meer of mindere mate met eikenhout in contact worden gebracht. Het was ook in een mix van grote foeders en kleine vaten dat de Pinotage 2013 zijn Ol3opvoeding ontving. Vandaar de duidelijke roosteraroma’s in geur en smaak, terwijl deze gespierde wijn tegelijk wat bes- en kersfruit biedt – en vooral zal schitteren bij wild en rundvlees van de grill. Fles €10,95 bij www.grandcruwijnen.nl.  Liefhebbers van Châteauneuf-du-Pape zullen plezier beleven aan de Silhouette 2013, een eveneens veel houttonen plus donkere smaakelementen bezittende Western Cape op basis van grenache, carignan en mourvèdre. Hiervoor wordt €13,95 gevraagd.

 

Vondst-52. Verspreid over Piemonte heeft het Beni di Batasiolo percelen binnen allerlei Bat2wijnstreken, voor een totaal van 140 hectare. Beroemd is dit domein om zijn Barolo’s, maar het brengt ook aanbevelenswaardige witte wijnen voort, zoals de Roero Arneis 2015. De wispelturige arneis (waarvan de naam ‘schelm’ betekent) beleeft een comeback, gelukkig maar, want een wijn als voornoemde is een perfecte partner voor enigszins kruidige visgerechten. Dit dankzij een levendige, pittig kruidige smaak die ook snufjes specerijen bevat en wat wit fruit, met in zijn finale een prettig bittertje. Adviesprijs €13,45, verkoopinfo via www.fourcroy.nl en de banner.

 

Vondst-53Cat1. Een met rolkeien bedekte bodem met daaronder zanderige kleigrond vormt het terrein waarvan de Catena Cabernet Sauvignon 2014 werd geoogst, in de Argentijnse regio Agrelo Mendoza. Dit district ligt op ongeveer 900 meter hoogte bij Lujan de Cuyo, en het familiebedrijf Catena Zapata (links) heeft er een wijngaard van 100 hectare. De wijn ontving zijn opvoeding gedurende een jaar in nieuwe vaten van Frans en Amerikaanse eikenhout, vandaar het vleugje vanille in de stevige, besfruit, aangenaam sappige smaak. Deze beste biefstukwijn werd op €13,99 geprijsd bij www.gall.nl.
 

Vondst-54AT1 (Small). Het Bekende Vrouwen duo Astrid Joosten & Thérèse Boer heeft voor haar huiswijnen een andere vrouw geëngageerd, Aurélie Trebuchon. Zij is de echtgenote van Jérôme Vic en drijft samen met hem o.a. Château Preignes-le-Vieux in de Languedoc. Een van die huiswijnen, geprijsd op €5,95, is een hele aardige, de Vermentino-Chardonnay 2016. Deze Pays d’Oc biedt een vooral notige smaak met een ondertoon van sappig wit fruit en een vriendelijke frisheid. Het is een persoonlijk favoriet van Thérèse die ‘m bij allerlei zaken aanbeveelt, waaronder ‘een mooi stukje zalm’. Zie www.astridentherese.nl.

 

Vondst-55BB1. Vanaf een heuvel bij Montforte d’Alba, met uitzicht op de Alpen, drijft de familie Fantino nu 35 jaar het domein Conterno Fantino. Dit omvat 27 hectare binnen diverse herkomstbenamingen en wordt geheel organisch gecultiveerd. Een echte eetwijn – denk aan stoofschotels en wild – is de Bricco Bastia 2015, een Dolcetto d’Alba. Frissig, ferm, bessig, donkertonig (leder, laurier) en een tikje kruidig. Dit prettige product uit Piemonte wordt gevoerd door www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl (zie ook beide banners) voor €13,20 per fles.

 

Vondst-56KWV1. Met een stuk of vijftien wijnmerken en wijnlijnen is KWV, bijna een eeuw geleden gesticht als de Ko-peratiewe Wijnbouwers Vereniging, een gigant binnen de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. De eigen naam komt terug in de KKWV (Small)WV Classic Collection die vanaf 6 maart te koop is bij www.jumbo.com. De door wijnmaker Willem Trutter (rechts) samengestelde collectie bestaat uit wijnen die genoemd zijn naar hun druivenras. Zoals de Chardonnay 2016 een Western Cape die ‘lightly oaked’ is, vermoedelijk dankzij contact het houtsnippers of staven. ’t Is een keurige creatie met zachte, milde fruittonen, heel licht gekruid bovendien en zowel aangenaam fris als prettig gevuld. Fles €6,49, wat ook geldt voor de andere Kaapse ‘klassiekers’.

 

Vondst-57. Om The Platters te parafraseren: ‘Smoke gets in your nose’ – met de NelemNel (Small)an Monastrell Tempranillo Reserva 2013. Het is geen overdaad aan rook, je gaat er zeker niet van tranen, maar je ruikt het wel, en de lichte rokerigheid komt tevens terug in de smaak. Het heeft te maken met de opvoeding van deze 14 procent alcohol bevattende zonnewijn uit Valencia. Wijnproducent Derrick Neleman en diens Spaanse keldermeester lieten hun wijn namelijk een jaar in nieuwe Franse fusten liggen, en daarna nog een jaar in gebruikte vaten van Amerikaanse eikenhout. Het hout verstrekte bovendien zacht kruidige aroma’s plus vanille aan deze nog vitale Valencia, tegen een bescheiden decor van bessen plus zwart fruit. Prijs €12,50 bij www.neleman.org.

 

Vondst-58JM3JM2. Al heel vroeg in de ban van bio was Josmeyer, een 28 hectare bestrijkend Alsace  domein dat tot bloei werd gebracht door Jean Meyer en sinds diens overlijden (ruim een jaar geleden) door diens twee dochters, Céline en Isabelle. Het is Isabelle die de wijnen maakt, zo ook de LisaBelle 2015, een verleidelijke melange van pinot blanc, auxerrois, gewurztraminer en muscat, variëteiten die in dit geval samen werden vergist. Het kruidige van de gewurztraminer is waarneembaar, net als het druivige van deze druif en de muscat, maar er valt ook te genieten van sappig, mild wit fruit en een vriendelijke zuren. Richtprijs €11,99, zie www.winecompanions.nl voor verkooppunten.

 

Vondst-59Dul (Small). Liefhebber van Moscato d’Asti? Probeer dan ook ‘ns de Callia Dulce uit het verre, verre Argentinië, de provincie Salta. Die wijn schuimt net zo vrolijk, net zo fris zoet, bijna net zo licht (7,5 procent alcohol) en minstens zo druivig. In dit geval niet dankzij muskaatdruiven, maar vanwege de torrontés die een vergelijkbaar aroma geeft. De naam achter Callia is het door Mijndert Pon gestichte M.P. Wines dat behalve Callia ook Salentein bezit, in de veel zuidelijker provincie Mendoza. Fles €9,49 bij www.plus.nl.

 

Extra vondst. Chili’s meest bekroonde wijnproducent, Casa Silva, mag dan vooral bekend zijn om zijn kostelijke rode wijnen (met als grote specialiteit Carmenère), zijn witte wijnen kunnen net zo delicieus zijn Cas2zijn. Zo is de Cool Coast SauvCas1 (Small)ignon Blanc 2015 een zeer expressieve creatie, heel geurig, volop voorzien van verse groene kruiden plus wit fruit, lekker fris, sappig bovendien en redelijk vol. Deze formidabele visvriend heeft een adviesprijs van €13,95. Nog voller, steviger is de structuur van de Viognier Reserva 2015 die er totaal met contrasteert. Hierin ruiken en proeven we gedroogde zuidvruchten met een hint van abrikoos, terwijl de zuren zachter zijn. Deze verleider, eveneens afkomstig uit de Valle de Colchagua waar de familie Silva de meeste van zijn circa 800 hectare wijngrond heeft, kost meestal rond de €11,50. Verkooppunten via www.casasilva.nl.

 

Culinaire combinatie

. Toen Mark Abbema acht jaar oud was wist hij het zeker: ‘Ik ga de horeca in’.  En dus begon hij in 1977 op zijn twaalfde jaar aan de Horeca Vak- en Banketbakkersschool Zomerhof in zijn geboortestad Rotterdam. ‘Dit was in de tijd dat er nog honend tegen koks en kelners werd aangekeken. Cas Spijkers luidde toen de culinaire vernieuwing in. De paar keer dat ik hem als kleine jongen heb mogen ontmoeten staan mij nog bij als de dag van gisteren. Het was Cas Spijkers die mij duidelijk maakte dat in de horeca alles mogelijk is en dat ik trots moest zijn op dit vak.’ Met dit in gedachte ging Mark na zijn schooltijd MARKmeteen aan de slag als leerling-kelner. Zijn laatste leerbedrijf was Hilton Rotterdam ‘en van daaruit ben ik via Hilton Duitsland in Kenia terechtgekomen waar ik resident manager werd voor Hilton International’. Tijdens deze periode leerde Mark zijn vrouw Eliana kennen, met wie hij in 1993 het Fairview Hotel in Nairobi overnam. ‘Zonder twijfel is de periode van 21 jaar die Eliana en ik met het Fairview Hotel hebben beleefd de mooiste tijd van ons leven geweest.’ In 2014 besloten ze om hun bezit van inmiddels twee hotels en vijf restaurants van de hand te doen. ‘Een van de redenen was dat we eigenlijk alles hadden bereikt wat we wilden. Onze hotels behoorden jaar in jaar uit tot de top van Oost-Afrika. Het Fairview Hotel bijvoorbeeld was acht jaar achtereen de nummer één bij Tripadvisor en de Countrylodge zes jaar achter elkaar de nummer drie. Voorts behoorden onze restaurants Pango en Mitende tot de culinaire top van Oost-Afrika.’ Na een kwart eeuw keerde Mark terug naar Nederland, met Eliane. Sindsdien houden beiden zich bezig met Abbema Wines en de mooie winkel Wijn aan de Kade te Rotterdam. ‘Hoewel de Nederlandse wijnmarkt meer dan verzadigd is, zien Eliana en ik het toch als een uitdaging om Abbema Wines samen met Jan-Dio Verbunt, en om Wijn aan de Kade met Leon Koudijzer tot de top van Nederland te laten behoren. Werk aan de winkel dus!’ Over zijn favoriete wijn-spijscombinatie schrijft Mark het volgende. Hoewel ik een geboren Rotterdammer ben, komt mijn moeder uit Zwitserland. Een prachtig land vol tradities, helemaal op culinair gebied. Van viande de Grisson (gedroogd vlees), knöpfli (eiernoedels), raclette, broodsoep en forel tot aan de specialiteit van mijn moeder, kaasfondue – waarvoor ik graag haar recept verstrek. Als ingrediënten gebruikte zij een kruidnagel, een teentje knoflook, 300 ml witte wijn (bij voorkeur een chasselaswijn als Fendant), 200 gram Mark1geraspte Gruyère, 200 gram geraspte Appenzeller, 200 gram geraspte Tilsiter, drie theelepels maïzena, een scheut Kirschwasser en een heel bruin brood. De bereiding gaat als volgt. De fonduepan met knoflook insmeren. Voorts de kruidnagel, witte wijn en kazen in de pan doen en langzaam aan de kook brengen. Nadat de kazen zijn gesmolten, de in witte wijn opgeloste maïzena en Kirschwasser toevoegen. Weer langzaam aan de kook brengen. Naar smaak nootmuskaat, peper en zout toevoegen. Het bruine brood in blokjes snijden. Als wijn kies ik natuurlijk dezelfde Fendant die in het recept werd gebruikt. Het kan moeilijk zijn om deze te bemachtigen, maar als alternatief is een mooie Duitse Weissburgunder ook heel geschikt. Voor mij vormt Zwitserse kaasfondue een reis terug naar vroeger en mijn eerste kennismaking met wijn. Vergeet overigens niet om na de kaasfondue de avond af te sluiten met een kopje pepermuntthee. Dat geeft namelijk niet zo’n opgeblazen gevoel. Eet smakelijk!

 

Banner Hamersma 538-100

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

PAN (Small)
RETOURTJE
PANAMAKANAAL

. Als kleurrijk herkenningspunt is de Handelskade van Willemstad ongeëvenaard. De pakweg vijftien panden, waarvan enkele met Hollandse gevels, werden namelijk in felle Caraïbische kleuren geschilderd, variërend van geel tot groen en van lichtblauw tot roze. Naar verluidt gebeurde dit in opdracht van de 19e-eeuwse gouverneur Albert Kikkert die leed PAN1 (Small)aan migraine, wat hij weet aan de harde weerspiegeling van de zon op de toen witte gebouwen. De waarheid van deze legende kan echter worden betwijfeld, aangezien het gouverneurspaleis niet tegenover de Handelskade staat, maar ernaast, in het verlengde ervan. Wel tegenover het pandenpalet is de Zuiderdam afgemeerd, het cruiseschip van Holland America Line (www.hollandamerica.com) waarmee we via Curaçao en andere bestemmingen een zonnig retourtje Panamakanaal maken. Het imposante schip rijst hoog boven alles uit en biedt een riant uitzicht over Punda, de historische wijk die door de Handelskade PAN3 (Small)wordt begrensd. Wandelen door de smalle straten van Punda is altijd een genoegen, niet alleen gezien de gezellige, ontspannen ambiance maar ook vanwege enkele  bezienswaardigheden. Als attractie nummer één geldt de Snoa ofwel Mikvé Israel-Emanuel Synagoge. Deze is sinds 1732 onafgebroken in gebruik geweest, als oudste van de Amerikaanse continenten. Wat in het perfect onderhouden gebouw meteen opvalt, is de vloer van zand. Een van de redenen die het zand verklaren is een verwijzing naar het kampement dat de PAN4 (Small)Joodse voorvaderen stichtten in de Sinaï woestijn, tijdens hun veertig laar lange trektocht van Egypte naar het Beloofde Land. Ook het donkere, glimmend gepoetste snijwerk van mahoniehout valt op, net als de vier enorme koperen kroonluchters en het gerenoveerde orgel. Het Joods Culturele Historisch Museum pal naast de synagoge levert behalve een blik op allerlei religieuze voorwerpen ook informatie op over de enige Antilliaan die (postuum, hij werd 28 jaar) de Militaire Willems-Orde ontving, George Maduro. Deze zoon van Curaçao en een bankiersfamilie onderscheidde zich door in mei 1940 een villa in Voorburg op de Duitse invallers te veroveren, en door als verzetsheld actief te zijn, onder meer door geallieerde PAN5 (Small)piloten te helpen ontsnappen naar Spanje. Als hommage aan George Maduro, die na verraden te zijn Dachau niet overleefde, werd met hulp van diens familie in 1952 Madurodam gebouwd. Waar ook een maquette staat van George’s geboortehuis. (Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar werd daar op 15 juli 2016 de door Kathleen Brandt biografie ‘Ridder zonder vrees of blaam’ aan een van zijn nabestaanden overhandigd.) Het bezoek aan de synagoge en het museum prettig afsluiten kan bij Wandu, schuin aan de overzijde, met een kop uitstekende koffie waarvoor de Nederlands sprekende eigenaar de bonen persoonlijk selecteert (Hanchi Snoa 14).
De Zuiderdam voert ons en zo’n 1900 andere passagiers ook naar Oranjestad op Aruba, waar autoverkeer en commercie het straatbeeld domineren, samen met enkele slagroomtaartachtige winkelpanden. Zo ongeveer het  enige gebouw dat een bezoek verdient, is PAN6 (Small)Fort Zoutman (links). Dit dateert uit 1796 en was bedoeld als verdedigingswerk tijdens de Napoleontische Oorlogen. Tegenwoordig fungeert het als historisch museum. Door het stadscentrum kan een tochtje worden gemaakt in een open tramtrolley waarvan het spoor grotendeels loopt langs de winkels van de John C. Emanstraat. De werkelijke schoonheid van Aruba vormt de natuur, in bijzonder het uitgestrekte Arikok National Wildlife Park met zijn woeste, bijna onaardse landschap van grillige basaltrotsformaties, zijn cactussen en de door wind gebogen dividivibomen. Het zonnige eiland trekt tevens veel toeristen vanwege zijn blanke stranden waarlangs meer dan twee dozijn resorts werden gebouwd.
Hoofddoel van onze vaartocht is dus het Panamakanaal, een wereldwonder dat tot stand kwam dankzij doorzettingsvermogen, ingenieurskunst, gigantische geldbedragen (alleen al de Amerikanen besteedden omgerekend zo’n zeven miljard dollar) en grote PAN8 (Small)menselijke tragedies. Als initiatiefnemers dachten de Fransen het project net zo voorspoedig te voltooien als het Suezkanaal, maar in tien jaar tijd verloren ze niet alleen al het geïnvesteerde geld maar ook 25.000 ingenieurs en andere werkers, de meeste aan gele koorts en malaria. Anno 1902, ruim een decennium na het Franse debacle dat zelfs de regering tot aftreden dwong, stortte de Verenigde Staten zich in het avontuur, op aandringen van Amerika’s jongste president ooit, Theodore Roosevelt. Na eerst de toekomstige kanaalzone vrij te hebben gemaakt van insecten ging een steeds grotere worden groep technici en arbeiders an de slag, eerst 24.000, uiteindelijk 56.000. Waarvan 10 procent het zware werk niet zou overleven, de meesten PAN7zwarte arbeiders van Caraïbische eilanden. Tegenslagen werden overkomen, waaronder modderlawines tijdens het lange regenseizoen, hypermoderne stoomgraafmachines werden ingezet, samen met transporttreinen, men gebruikte meer explosieven dan in alle Amerikaanse oorlogen, immense sluizen verrezen, ’s werelds grootste kunstmatige meer kreeg gestalte – en in 1914 voer het eerste schip over een passage van ruim 80 kilometer binnen tien uur van de Atlantische naar de Stille Oceaan. Iets dat tegenwoordig twaalfduizend schepen doen, elkPAN8A (Small) jaar weer.
Tussen de bezoeken door is het leven goed op de Zuiderdam die in tien dagen ongeveer 6000 kilometer zal afleggen. De ontbijt- en lunchbuffetten in de Lido Market (negende dek) zijn rijk, de avondmaaltijden in de Dining Room doorgaans correct (en de bediening uitstekend, wij troffen het met onze ober Made, onze sommelier Anne en manager Megan). Dit ondanks de deplorabele wijnkaart met zijn veertien(!) Chardonnays en niet één droge rosé. Het is eveneens smullen van o.a. gegrilde, superieure PAN9 (Small)steaks in het specialiteitenrestaurant The Pinnacle Grill (menuprijs $35) dat met verve geleid wordt door de in Maastricht afgestudeerde Cedric van Gerven (links). Volop gelegenheid is er bovendien om te lezen, cursussen te volgen, een drankje te drinken in een van de bars, te zonnen, een spabehandeling te ondergaan, te bridgen, een bioscoopfilm te zien, te sporten, dagelijks trivia te spelen, een dansje te doen op muziek van B.B. King’s All Stars en de vaak fantastische avondshows bij te wonen in het met elektronische decors toegeruste theater, de Vista Lounge. We zagen daar de prachtige dans- en muziekvoorstelling PAN10 (Small)Musicology (rechts), hoorden de unieke, zelfs klassieke muziek spelende  steelband Island Magic, luisterden graag naar de Lionel Richieachtige zanger Derek Floyd, en hebben hartelijk gelachen om zowel de komiek Buzz Sutherland als de ongelooflijk knappe buikspreker Patrick Murray en diens pop Matilda. Met de perfect opererende, aardige kapitein Bart Vaartjes, de op een na jongste bij Holland America, hadden wij het grote genoegen om een keer te dineren (lamskoteletten als hoofdgerecht, met een mooie Californische Pinot Noir).
Een perfecte afsluiting van de cruise, gedurende de ochtend voordat onze terugvlucht begon, vormde de excursie door Fort Lauderdale, het ‘Venetië van Amerika’. Een voortreffelijke gids, Lauri Johnson van La Mar Excursions, vertelde op vrolijke wijze van alles over verleden en heden van deze welvarende haven- en strandstad, terwijl er bovendien onder een stralende zon een heerlijke rondvaart werd gemaakt over enkele van de vele waterwegen, langs prachtige villa’s en honderden plezierjachten.

PAN12

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

NOS

VINOSTALGIE (58)
Het was gouverneur Simon van der Stel die in 1685 een landgoed even bezuiden Kaapstad kreeg toegewezen – en daar de eerste commerciële wijngaard van de kolonie begon. Hij doopte zijn bezitting Constantia. Bijna drie decennia later werd het landgoed opgesplitst in drie delen, waarvan het oudste als naam kreeg Groot Constantia. Dit kreeg tal van verschillende eigenaren, om uiteindelijk onder staatstoezicht te komen. Aanvankelijk diende het als proefstation voor wijndruiven, om uiteindelijk weer een bloeiend wijnbedrijf te worden dat tegenwoordig drommen bezoekers trekt.

 

Banner Gijs

 Profiel breed. Het is opmerkelijk bij hoeveel wijnorganisaties Fritz Wieninger is aangesloten, kleine verbonden die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Het betreft Premier Estates (vijf leden), Respekt (vijftien leden in vier landen, alle werkend volgens biodynamische principes), FW (Small)Tu Felix Austria (negen leden), Wienerwein (zes leden en Wiener Gemischter Satz, een regulerend lichaam voor de grote specialiteit van de Weense wijngaarden. Fritz zelf heeft met Gemischter Satz (vrij vertaald ‘Gemengd Zooitje’) pionierswerk verricht door er een kwaliteitswijn van te maken – waarvoor de gelijknamige organisatie naderhand een reglement heeft opgesteld. De hoogtepunten daarvan licht hij graag toe. ‘Voor Gemischter Satz zijn ten minste drie druivenrassen verplicht, uit een enkele wijngaard, en geen van die variëteiten mag een aandeel hebben van meer dan 50 procent, terwijl 10 procent voor alle rassen het minimum is. Voorts moeten alle druiven samen worden geplukt en vergist. En als maximum alcoholgehalte geldt 12,5 procent.’ De Oostenrijker voegt nog toe dat het wijngebied Wien zo’n 700 hectare telt ‘verdeeld over ongeveer 100 wijngaarden’. Zijn Wieninger Gemischter Satz 2016, die eind FW1 (Small)november werd gebotteld, heeft als basis een dozijn druivensoorten, met in de hoofdrol grüner veltliner, terwijl ook o.a. sauvignon blanc, riesling, pinot blanc, traminer en muscat werden gebruikt. Het zijn deze laatste twee variëteiten die de frisse, vrij lichte, goed verteerbare wijn op subtiele wijze een licht druivig aroma geven (€13,75). Fritz beschrijft de melange als ‘een perfecte lunchwijn’. Met hulp van zijn vrouw Lissie, die alle administratie van het 52 hectare omvattende domein ook werkt als binnenhuisarchitect, werd voor Wieninger een nieuw kelder- en ontvangstcomplex gecreëerd, even verderop langs de Stammersdorfer Strasse (links). Het restaurant daarvan, de druk bezochte Heurigen, wordt geleid door Fritz zijn broer. Bovendien bouwde men een Buschenschank (klein eet- en drinklokaal) op de andere Donau-oever, temidden van druivenstokken op de Nussberg. De grond van die wijnheuvel, zo vernemen we, is kalkhoudend, met ook klei en veel gesteente ‘want ooit was hier een zee met een koraalrif’. De smakelijke, hartig fruitige Wieninger Nussberg Grüner Veltliner 2016 toont hoe heerlijk de wijnen van deze locatie kunnen zijn. Is er meer te melden? Jazeker, Fritz Wieninger werd in staat gesteld om op de Nussberg een tweede, evenFW8eens biodynamisch bewerkt domein over te nemen, het 20 hectare bestrijkende Hajszan-Neumann. Dat niet alleen een kelder heeft, maar tevens een specialiteitenrestaurant (plus delicatessenwinkel, rechts) waar een voormalige driesterrenchef de pollepel zwaait, Juan Amador. Gehoopt wordt dat het in een boogkelder gevestigde Amador’s Wirtshaus & Greisslerei dit jaar een Michelin-ster ontvangt (foto). ‘Weet je overigens dat ik miljoenen zou kunnen verdienen met de verkoop van mijn wijngaarden? Een vierkante meter wijngrond kost hier 25 euro, terwijl er als bouwgrond 3000 euro voor wordt betaald. Maar hoe kan ik dan wijn blijven FW3maken, en mijn kinderen na mij?’ Als rode wijn verschijnt de fraaie, ongeklaarde en ongefilterde Wieninger Grand Selekt Pinot Noir 2013, vlezig, ferm, zacht fris, vriendelijk fruitig en royaal voorzien van roosteraroma’s. ‘Het is goed mogelijk dat Pinot Noir de tweede grote specialiteit van Wenen wordt’ voegt Fritz toe. Dit vanwege de kalkgrond en het dankzij Donau-wind koele microklimaat op de Nussberg. Voordat afscheid wordt genomen vernemen wij nog het motto van deze markante Oostenrijkse wijnbouwer: ’Hoe hoger de wijnkwaliteit, des te groter het succes.’ Enkele wijnen van Wieninger worden wordt geïmporteerd door www.degoudenton.nl.

 

EtiketAltikum is een witte Portachtige wijn uit Kirgizië. Dit land grenst aan China, Kazakstan en Oezbekistan, en is vijf keer zo groot als Nederland. De helft van Kirgizië  is hoger gelegen als 3000 meter en er wonen zes miljoen mensen. De hoofdstad heet Bisjkek. Kirgizië geldt als het meest onvrije land uit de regio, wordt zeer dictatoriaal geregeerd en er is veel corruptie. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl die dit etiket selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

 

 

 

 

 

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.