HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – DECEMBER 2016

Per traditie publiceer ik in december tientallen wijntips voor de feestdagen, de lekkerste wijnen bij min of meer traditionele gerechten. Ze werden verzameld bij ruim zeventig verschillende leveranciers en komen uit zeventien landen. In totaal heb ik zo’n 360 soorten geselecteerd en beschreven, in allerlei prijsklassen ook – met heel wat wijnen die minder dan een tientje kosten, en soms zelfs minder van vijf euro. Feest in het glas hoeft geen fortuin te kosten.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 vondst3Kers35 (Small)

 APERITIEF EN HARTIGE HAPJES

Amuses,  zoutjes, snacks, kaasstengelsDe feestelijkste aperitiefwijn is er natuurlijk een met belletjes. Met voorop Champagne. En waarom niet een van de allerbeste? De Louis Roederer Brut Premier bijvoorbeeld, gezien zijn beschaafde, Champ22elegante, fijn schuimende smaak die voorzien is van frisse citrustonen en wat briochebrood. Te koop bij o.a. www.gall.nl voor €43,99 per fles; meer adressen via importeur www.walravensax.nl. Een heel plezierige en niet te dure Champagne is die van het domein Georges Lacombe. Speldenprik belletjes, beschaafde zuren, zacht wit fruit en een snufje specerijen typeren zijn vrij vieve smaak. Reguliere prijs €19,99, maar vanaf 12 december betaal je twee euro minder, bij www.dirckiii.nl, zie de banner. Als buitengewoon betrouwbaar, zo kan de Boizel Cuvée Centenaire Brut Champ8 (Small)worden beschouwd, een vrij opwekkende, drie jaar gerijpte compositie van de  belangrijkste drie streekdruiven. Citrusfruit, biscuit, citroenrasp en een nootje zijn subtiel in de zuivere smaak present. Prijs €29,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’. Ongeveer hetzelfde wordt gerekend voor de Montmarthe Privilège Premier Cru Brut, afkomstig van een klein familiebedrijf dat al sinds 1727 Champagne maakt. Vanwege zijn enigszins kruidige karakter is deze fris zachte wijn heel geschikt om bij hartige hapjes te schenken, sushi zelfs. Verkoopinfo via www.boomsmawijnen.eu.

 

Banner Ah_wijnmarkt_538x100-nieuw

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2 Thierry Gasco, de keldermeester van Champagne Pommery, was aanvankelijk faliekant tegen het maken van een Champagne die met ijsblokjes moet worden geserveerd. Maar na wikken en wegen wilde hij dat toch doen – op voorwaarde dat  het geen gewone Champagne Brut in een andere verpakking zou worden, maar een maatwerkwijn, speciaal gecreëerd. Waarmee hij vervolgens tweeënhalf jaar bezig is geweest. Zo ontstond de Champ28Pommery Royal Blue Sky die wat meer chardonnay bevat (naast pinot noir en pinot meunier) dan de Pommery Royal Brut en die in een opvallende lichtblauwe fles wordt gepresenteerd. Vanwege de ijsblokjes werd voor horecabedrijven ook een ruim ballonglas vervaardigd. Eenmaal op ijs geschonken biedt de wijn, die volgens exportmanager Julien Lonneux is bestemd is voor een jong, trendy publiek, beduidend minder mousse dan een gebruikelijk geserveerde Champagne, terwijl de koelte van het ijs de mildheid van de smaak fraai tegenspel biedt, en fris citrusfruit op verleidelijke wijze markant aanwezig is. Gall & Gall, www.gall.nl, rekent voor deze nieuwe wijn – opnieuw een innovatie van Pommery, het huis dat in 1874 de eerste Champagne Brut lanceerde – €49,95 per fles. Elders, zoals in Frankrijk, werden eerder dit jaar met de Royal Blue Sky successen gescoord: binnen zes weken na de introductie waar was de hele voorraad op. En moest Thierry Gasco wederom aan de slag om op basis van ruim drie jaar oude basiswijnen een verse lichting te vervaardigen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Waarom ik zo geniet van de Champagne Grande Réserve Veuve A. Devaux is vanwege zijn (of moet het zijn ‘haar’?) elegantie, terwijl de wijn fijne belletjes heeft en fris fruit. Het is een superieure coöperatiewijn van twee derde pinot noir met een derde chardonnay, en keurig drie jaar gerijpt. Fles €36,25 bij www.okhuysen.nl, zie tevens de banner.
Op de Champagne-manier worden inmiddels massa’s mousserende wijnen gemaakt Mars (Small)die zich met Champagne kunnen meten – behalve dan qua prijs. Al jaren favoriet is de Marsigny Blanc de Noirs Brut, een Crémant de Bourgogne van Bailly Lapierre, een daarin gespecialiseerd bedrijf dat over immense grotkelders met sculpturen beschikt in de buurt van Chablis. De jongste lichting, een achttien maanden gerijpte compositie van pinot noir en gamay, heeft behalve frisheid en elegantie ook aspecten van mild wit en geel fruit plus subtiel wat specerijen in zijn flink schuimende smaak. Bij www.jumbo.nl bedraagt de reguliere prijs €9,99, maar deze maand daalt hij tot €7,49.
Genieten wordt ook gegarandeerd door drie andere, vrijwel gelijk geprijsde varianten van Crémant de Bourgogne. Te weten de door fris citrusfruit getypeerde Blanc de Blancs van Domaine de lChamp9 (Small)a Creuze Noire waarvoor €16,75 wordt gerekend door www.colaris.nl, de op €16,99 geprijsde, sappig kruidige Domaine des Gandines van www.bythegrape.nl en de stevig mousserende, vitale, snufjes specerijen biedende La Croix Montjoie waarvoor www.halvemaanwijn.nl een adviesprijs van 16,95 heeft gemeld.
In 1912 stichtte Edouard Langlois samen met zijn vrouw Jeanne Chateau een bedrijf gespecialiseerd in mousserende wijnen, vlak bij SaumChamp29ur. Ze doopten het Langlois-Chateau. Een nieuw hoofdstuk begon in 1973, toen het huis werd overgenomen door Champagne Bollinger dat niet alleen kapitaal inbracht, maar tevens verfijnde bereidingstechnieken. Vandaar dat een wijn als de Langlois Brut veel weg heeft van een goede Champagne. De uit chenin blanc (60 procent, inclusief wat rijpere ‘vins de réserve’), chardonnay en cabernet franc samengestelde Crémant de Loire – die twee jaar in ondergrondse krijtkelders werd gelagerd – heeft fijne belletjes, sappigheid, een beetje rijpheid, frisse zuren, wit fruit en een snufje specerijen. Fles €15,99 per fles bij www.gall.nl.
Met vVou2erve maakt Jean-Marc Gilet mousserende wijnen op zijn  Domaine de la Rouletière in Vouvray, een gebied waar sowieso meer dan helft van de wijnen bruisend is. De van chenin blanc vervaardigde Gilet Brut rijpte anderhalf jaar in koele, vochtige gangen van tufsteen. Een sterke mousse heeft-ie niet, maar wel een pittige frisse, echt droge, verkwikkende smaak met tonen van groen fruit – ’t is een feestelijke aperitiefwijn met een prijskaartje van €14,99 bij www.grapedistrict.nl.
In het Elzasser dorp Wettolsheim drijven Amélie en Cécile BuechLuner op duurzame wijze hun Vignoble des 2 lunes. Een van de specialiteiten is Crémant d’Alsace, met voorop de Eclipse, geproduceerd van pinot auxerrois. De stevig mousserende wijn met zijn wervelende belletjes heeft een geheel eigen persoonlijkheid, dankzij de aanwezigheid van specerijen en in de verte zelfs een dropje, tegen een bescheiden decor van fruit. Bij enigszins hartige amuses komt hij riant tot zijn recht. Prijs €23,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
Champ25Op een wereldconcours voor mousserende wijnen werd Ferrari uitgeroepen tot ‘producent van het jaar’. De Ferrari Brut uit Trento doet begrijpen waarom. Deze uit chardonnay en op de Champagne-manier vervaardigde wijn is namelijk opwekkend fris, prettig bruisend en fruitig, met in de achtergrond een nootje – perfetto.  Fles €19,99 bij www.gall.nl.
De noordelijke regio Franciacorta geldt als de Italiaanse Champagne. Mousserende wijnen zijn daar de specialiteit en worden bovendien via de Champagne-methode gemaakt, vaak ook van Champagne-druiven. Zo kozen Lucia en Giulio Barzanò voor hun Mosnel Brut de variëteiten chardonnay, pinot noir en pinot blanc. Bovendien kreeg een derde van de wijn houtcontact en duurde de kelderopvoeding bijna twee jaar. Dit alles gaf een sappig frisse, elegante bubbelwijn, notig en fruitig tegelijk. Prijs €27,50 bij www.okhuysen.nl.Champ26
Een ecologische, Catalaanse Cava van klasse komt van een daarin gespecialiseerde firma, Albet i Noya. Het betreft de Brut Reserva, een achttien maanden gerijpte, gracieuze compositie van xarel.lo, parellade en chardonnay. We ruiken proeven wit fruit met een snufje specerijen – en krijgen meteen trek in tapas. Fles €17,55 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl
En waarom het feestmaal niet geopend met een Nederlandse sprankling? Steeds meer Champ21vaderlandse producenten overtuigen – al dan niet met hulp van Duitse of Luxemburgse bedrijven – dat belletjeswijnen hier toekomst hebben. Neem bijvoorbeeld de Apostelhoeve Cuvée XII Brut 2014 die behalve fris en mild citrusfruit ook iets van brioche in zijn gave smaak heeft. Auxerrois, riesling en pinot gris waren hiervoor de druiven. Fles €24 à €25, verkoopinfo via www.apostelhoeve.nl.
Eveneens in Limburg werd de St. Martinus Prestige Brut Nature 2013 gecreëerd – van een nieuw druivenras, de witte souvignier gris. Deze verrassende wijn is zacht schuimend, nog goed fris en een tikje rijp, met nuances van peer en perzik plus een snuifje specerijen. Fles €30,95 bij www.wijngaardmartinus.nl.

 

Banner Wijnoutlet

Al jaren een grote, gróte favoriet in huize Duijker en bij onze gasten is de SimVonk1onsig Kaapse Vonkel. Waarvan de recentste jaargang, 2014 – een vrolijk bruisende blend van ruim de helft chardonnay, 45 procent pinot noir en een restje pinot meunier – nog wat droger smaakt dan alle vorige versies, dus knisperend en vief. Tegelijk heeft de wijn verfijning, met elementen van briochebrood, groene appel en frisse citrus. Zijn kostelijke kwaliteit doet niet verbazen, aangezien Simonsig het eerste Zuid-Afrikaanse domein is waar een bubbelwijn op de Champagne-manier werd gecreëerd. Flesprijs tussen de €15,50 en €16,95, een bedrag waarvoor je géén Champagne koopt van vergelijkbare kwaliteit. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

Bub3Het feestmaal ontsluiten met Prosecco is natuurlijk ook een optie. Prima in zijn soort is de Terre dei Buth, een flink frisse, levendige, biologische frizzante met een bescheiden 10 procent alcohol en in zijn aroma het kenmerkende, milde witte fruit. Prijs €8,75 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
De Il Grillo Spumante, een de witte, regionale grillodruif (organisch geteeld) kan als een Siciliaans antwoord op Prosecco spumante worden beschouwd. De belletjes werden via tankvergisting verkregen en de prettig frisse smaak heeft eenzelfde milde fruitigheid als het bekende voorbeeld uit Noord-Italië. Bij www.daxivin.nl kost een fles €15,95. Meer adressen via www.coeneSec (Small)coop.com.
In 1842 bereidde Robert Alwin Schlumberger de eerste Oostenrijkse Sekt via de Champagne-methode. Bij het naar hem genoemde bedrijf bleef de productie van betere bubbelwijnen de specialisatie. Een aanwinst in de collectie is een soort antwoord op Prosecco spumante, de in een opvallende witte fles gepresenteerde Schlumberger White Secco. Het betreft een via de Champagne-methode vervaardigde Sekt  op basis van welschriesling, chardonnay en pinot blanc. De zacht schuimende wijn biedt behalve het voor Prosecco kenmerkende witte, peerachtige fruit een pittige frisheid en een klein zoetje, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 11,5 procent. Adviesprijs €13,99, verkoopinfo via www.walravensax.nl.

 

Banner Ribera

 

Om als aperitief een wijn te kiezen zonder belletjes is toch ook een aantrekkelijk alternatief. ClasEen bijkans ideale keuze is de Classic 2015 van Domaine du Tariquet. Want die smaakt fris, zuiver, levendig en licht – vanwege slechts 10,5 procent alcohol – met dan tegelijk flink wat fruit, van passievrucht en citrus. Bovendien heeft deze Côtes de Gascogne een vriendelijke (advies)prijs, namelijk €5,99. Verkoopadressen via www.lfe.nl.
Al vijf generaties produceert de Famille Bougrier wijn in het stroomgebied van de Loire, witte voornamelijk. Met tegenwoordig als grote specialiteit Sauvignon Blanc. De 2015 smaakt krokant fris, groen kruidig, groen fruitig en gewoon gaaf. Ook zijn prijs zou  je gaaf kunnen noemen, namelijk €6. Bij www.hema.nl.
Een andere beste beginwijn is de Echo Indigo Colombard Sauvignon 2015. Heerlijk sappig en opwekkend, met in de zuivere smaak een vleugje passievrucht en ander fruit; komt uit Gascogne. Fles €5,49 bij www.ah.nl, zie ook de banner. Am2
Mag het een graadje minder zijn? Mais oui roepen vader François en zoon Vincent en zoon Pugibet al jaren. Want op hun Zuid-Franse Domaine la Colombette wordt al jaren een slim systeem toegepast dat het alcoholgehalte terugbrengt, zonder dat smaak en karakter verloren gaan. Zo bevat hun Sauvignon 2015 een bescheiden 11,5 procent, terwijl het grassige van zijn druif volop aanwezig is, met ook buxus, vieve zuren en in de verte wat lychees plus ander groen fruit. Je vindt deze verdienstelijke vedergewicht voor €8,05 bij www.heisterkamp.com.
Wil je het écht betaalbaar houden, haal dan in huis de Grand Sud Sauvignon Blanc 2015 die frisse zuren combineert met sappigheid en lekker wat fruit – en die slechts €4,89 per liter kost. Deze Vin de France is o.a te vinden bij www.plus.nl.
Del (Small)Ook buiten Frankrijk zijn heel wat smakelijke starters te vinden. Zoals de delicious crisp & juicy 2015 van puklavec & friends, een Sloveense lentelichte, loepzuivere blend van furmint, chardonnay, pinot blanc en welschriesling. Frisse citrus, richting grapefruit, en groen fruit bepalen het aroma – en zijn knisperende frisheid doet denken aan die van een bergbeek. Fles €4,49 bij www.jumbo.com.Sep1 (Small)
In Oostenrijk werd geboren de ietwat hartige, vriendelijk fruitige en opwekkende Sepp Grüner Veltliner 2015 die normaal €9,40 kost, maar nu tijdelijk €7,95. Deze betere biowijn is verkrijgbaar bij  www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Een opwekkende ouverture uit de Duitse regio Rheinhessen is de Wittmann 100 Hügel Weisser Burgunder 2015, mooi droog van smaak, met tevens een prettige dosis fruit. Richtprijs €11,50. Verkoopinfo via www.pallaswines.nl.
En wat te denken van de frisse en verleidelijk fruitige Colagon 2015, een bestseller uit het Spaanse Rueda? Importeur www.okhuysen.nl vraagt daar €6,75 voor.
De eerste feEV (Small)estwijn kan ook een Kaapse uit Paarl worden, met name de opwekkende Chenin Blanc 2016 van de Nederlanders Eric Verhaak & Mariette Ras. Voor dit fris fruitige, discreet gekruide pareltje wordt €5,99 gerekend door www.plus.nl.
Elegantie, frisheid en een groene kruidigheid tenslotte wordt geboden door de Los Gansos Sauvignon Blanc 2016, een heel betaalbare, bij www.jumbo.com €4,99 kostende Chileense wijn van topproducent Cono Sur.

 

Banner Pommery_Blue_Sky_Banner

Olijven, tapenade, Hollandse NieuweHet is misschien niet de meest modieuze SL8 (Small)wijn, maar bij olijven, zoute haring en andere hartige hapjes past een gekoelde Fino of Manzanilla Sherry bijkans perfect. De vederlichte, excellente Solear Manzanilla bijvoorbeeld à €7,99 per fles, bij www.ah.nl.
Als het licht, fris, droog en wit moet zijn, dan is de biologische Soalheiro Allo 2015 eveneens een overweging waard. Deze Portugese Minho heeft een bijna tintelfrisse, doch geenszins magere smaak, bijna mineralig ook, met fris fruit. Prijs €8,60 bij www.okhuysen.nl.
Ol1Een tweede Noord-Portugees met dat profiel is de Adega Ponte de Lima Loureiro 2014 die met goud werd bekroond. Behalve uitgesproken droog prikt hij licht op de tong en neigt eerder naar plantaardig dan naar fruitig. Fles €8,50 bij www.debruijnwijnimport.nl.
Een andere kandidaat is een frisse Franken, de Fürst Müller-Thurgau pur mineral 2015. Ietwat mineralig en delicieus met zowel fruit als wat bladgroen in zijn aroma. Importeur www.imperialwijnkoperij.nl hanteert als prijs €15,50.
Vanzelfsprekend kunnen droge bubbelwijnen ook bij dit soort hapjes heerlijk zijn, zie hiervoor.

 

Banner Poot Hubrecht December

VOORGERECHT

Ardenner ham met meloen – Een treffer hierbij is de breed verkrijgbare, mild druivige en vaak enigszins zwoel kruidige Torrontés uit Argentinië. Een charmeur is de Chakana Ard2Torrontés 2015. Niet uit Mendoza, maar uit het noordelijker, nog hogere gebied Salta. Prijs €8,40 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Bijna zwoel en naar zongerijpte witte druiven, zo geurt en de smaakt de eveneens licht kruidige, volle Abras Torrontés 201Ard9 (Small)5. Fles €12,95 bij www.okhuysen.nl. Het domein van Salta-pionier Donald Hess levert eveneens een heel kenmerkende variant, de zacht frisse, zwoel kruidig druivige Colomé Torrontés 2015. Adviesprijs €9,95.
Dezelfde importeur, www.horizonwines.com, offreert de Amalaya Blanco de Corte 2015. Deze smaakt iets frisser, want hieraan werd Riesling toegevoegd. Het mild druivige element bleef echter goed bewaard. Adviesprijs €10,95.
Al ruim zestiSCH5 (Small)g jaar teelt de familie Schild muskaatdruiven van het type muscat à petits grains. Dit gebeurt niet rond de Middellandse Zee waar dit ras volop groeit, maar in de verre Barossa Valley in Australië. Op hun domein plukt men de muskaatdruiven ’s nachts, om frisheid en fruit te conserveren. Voorts wordt bij de wijnbereiding een techniek toegepast die de lichte, slechts 11 procent alcohol bezittende, behoorlijk droge Schild Moscato een lichte pareling geeft, waardoor het tikje zoete, druivige, tevens frisse fruit een vief aspect krijgt. Fles €10,95 bij Som3www.halvemaanwijn.nl.
Onconventioneel, dat is de samenstelling van de witte Glárima 2015. Als druiven en dienden namelijk chardonnay en… gewürztraminer. Bourgogne en Alsace samen in de fles, een wijnhuwelijk beklonken in een spectaculaire bodega van het Noord-Spaanse Somontano. Het zwoel kruidige van de gewürztraminer valt duidelijk te ruiken en te proeven, naast een vleugje druivigheid van dezelfde variëteit en wit fruit van de chardonnay. Beide rassen hebben zachte zuren, hun gezamenlijk wijn dus ook; goed koelen is het advies. De wijn kost €6,10 bij www.heisterkamp.com.
Dankzij 35 procent muskaatdruiven heeft het aroma van de in Zuid-Frankrijk gecreëerde Blanc de l’Horte 2015 duidelijk een milde druivigheid, terwijl de smaak toch droog is, met een aangeLoe6name frisheid. Grotere supers van www.plus.nl verkopen ‘m voor €5,99.
Een opmerkelijke Alsace die het goed kan vinden bij Ardenner ham met meloen is de Domaine Loew Alsace 2015, een blend van louter nobele rassen: muscat, gewurztraminer, riesling en pinot gris. Het muskaatachtige dus zacht druivige, tegelijk haast wat zwoele aroma van de eerste twee variëteiten is duidelijk present, naast een zekere frisheid, wat wit fruit, een snufje kruiden en een klein zoetje. Terwijl de structuur naar stevig neigt. Prijs €15,95, bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.

 
Banner fourcroy_banner

GarnalencocktailVanwege de doorgaans pittige cocktailsaus past hierbij een pittig frisse witte uit Oostenrijk, bijvoorbeeld de Lenz Moser Grüner Veltliner 2015 à €4,99 bij www.ah.nl. Alsmede de in Krems geproduceerde, hele goede Grüner Veltliner 2015 die www.plus.nl voor €5,99 verkoopt.
‘Een zeer warme droge zomer en een koele herfst waren de cruciale factoren voor Wach1 (Small)het grote evenwicht en het verfrissende karakter van de wijnen uit 2015’, stelt Roman Horvath. Die als Master of Wine een van ’s werelds allerbeste wijncoöperaties leidt, Domäne Wachau. De wijn waaraan Roman specifiek refereert is de inderdaad zeer geslaagde Grüner Veltliner Wachau 2015, sappig, fris en behoorlijk vol, met wit fruit en een kenmerkende hartigheid, inclusief een snufje witte peper. Prijs €7 bij www.hema.nl.
Al 265 jaar beoefent de familie Topf wijnbouw, in het Oostenrijkse Kamptal. Ook hun kelder is eeuwenoud; hij loopt twaalf meter diep de Gaisberg in. De Topf Grüner Veltliner Strassental 2015 is heel herkenbaar, dankzij opwekkende zuren, hartigheid, wat fris fruit en in dit geval duidelijk kruidigheid. Reken op €13,95 per fles bij o.a. www.jacobus-toet.nl.
Authentiek Oostenrijks is voorts de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd  Zooitje. In (Small)Namelijk samengesteld uit allerlei druivenrassen. Voor haar Braitenpuechtorff Gemischter Satz 2015 koos Ingrid Groiss maar liefst vijftien variëteiten. Van deze melange heeft Ingrid (links) geen zooitje gemaakt. Wel een delicieuze dorstlesser: sappig, opwekkend, loepzuiver en levendig, met zowel de hartigheid van grüner veltliner als fraaie fruittonen van allerlei soorten licht gekruid fris fruit, waaronder passievrucht. Losse flesprijs €12,60. De leverancier is www.okhuysen.nl.
Leuk dat zelfs in de traditionele Rheingau soms onconventionele witte wijnen worden Boog5uitgebracht. Zoals de Altenkirch Boogie 2015. Een melange van de helft weissburgunder met 30 procent van de alom aanwezige riesling en een verassende 20 procent sauvignon blanc. Wat deze vineuze jamsession gaf, is een bijna tintelfrisse, licht mineralige wijn met een vleugje grassigheid, een snufje groene kruiden en prettig wat fruit van o.a. appel, peer en citrus. Ook deze gave begeleider van o.a een garnalencocktail wordt gevoerd door Wijnkoperij Okhuysen en kost €10,25.
Omdat de Hacienda Zorita Verdejo 2015 niet in Rueda gebotteld werd, mag deze Spaanse witte die naam niet dragen en is het een Castilla y León. ’t Zal ons een zorg zijn. Want de wijn smaakt prima, lekker sappig en lekker fruitig (witte vruchten gemarineerd in citrussap) en in de verte wat grassigheid. Een mooie middenweg voor wie Sauvignon Blanc te strak vindt en Chardonnay te vol. Prijs €6,99 bij www.ah.nl.

 

banner Abbema

Gerookte palingIn een wijnvallei bij Stellenbosch, waar het nu volop voorjaar is, zal ongetwijfeld genoten worden van The Outlier 2014, een Sauvignon Blanc van Jordan. Dit prachtige, circa 100 Jor2hectare bestrijkende domein heeft namelijk en lunchrestaurant met terras, The Bakery, en het meer formele Jordan Restaurant. Wat voornoemde wijn zo’n prima tafelpartner maakt, is enerzijds zijn frisse kern en anderzijds zijn karaktervolle smaak, ferm, grassig en mild fruitig tegelijk, met een hint van kruidig hout – want Gary Jordan vergistte ‘m deels op vat. Toen we de wijn samen proefden, zei zijn maker: ‘Weet je waarbij deze wijn ook lekker iPal3s, bij jullie Hollandse gerookte paling’. Richtprijs €12,95. Verkoopinfo via www.pallaswines.nl.
Ook geweldig bij gerookte vis – denk aan paling maar ook zalmmootjes – deed het de Pinot Grigio La Tunella 2015. Dit dankzij een bijna rokerig, tevens notig bouquet en een tamelijk gulle, tevens frisse smaak met nuances van peer, appel en ander fruit, samen met een klein kruidje. Streek van herkomst is Friuli Colli Orientali, de invoerder www.heisterkamp.com, de prijs €14,78.
Ruud (Small)Ook uit Nieuw-Zeeland komt een prima partner, de State of Bliss Pinot Gris 2015 van het door Ruud Maasdam (links) gestichte wijngoed Staete Land. Het is een milde frisse, mild fruitige, enigszins notige en licht boterige wijn die schitterend met de gerookte paling harmonieert. Fles €14,50 bij www.okhuysen.nl.
‘Open maken en genieten’ is het motto dat Kilian Hunn graag hanteert voor ook zijn Grauburgunder 2015. Dit vanwege zijn loepzuivere, fris fruitige (citrus vooral), subtiel notige en discreet kruidige, ferme smaak. Adviesprijs €9,95, winkeladressen via www.boomsmawijnen.eu.
Voorts kunnen dezelfde wijnen overwogen die hieronder staan aangeraden bij gerookte zalm, waaronder Albariño uit Rías Baixas.

 

Bannar Salentein Hubrecht Duijker banner

Gerookte zalm Van de vele mogelijkheden kies ik het liefst eeZalm1n Albariño uit Rías Baixas, een kustgebied in het groene, groene Galicië. Je zou deze wijn een soort mix kunnen noemen tussen Chablis, Riesling en Pinot Blanc. In zijn soort exemplarisch is de Albariño Abadía de San Campio 2015 van Terras Gauda. Enerzijds aangenaam fris, anderzijds voorzien van sappig fruit, een tikje gekruid, en een subtiel nootje. Prijs €15,95 bij www.degoudenton.nl.
Een andere áárdige Albariño is de in een blauwe fles gepresenteerde Mar de Frades 2015. Een wijn met zowel florale als fruitige elementen, van frisse citrus vooral, en echt droog smakend, met zowel viefheid als elegantie. Fles €15,45 bij www.wijnkring.nl.
Fil2Een van de indrukwekkendste wijndomeinen van Galicië, zoniet heel Spanje, is Fillaboa. Waarvan de naam in het Galicisch ‘goede dochter’ betekent. De daar vervaardigde, elegante Albariño 2015 trakteert op een pittige frisheid, veel sap en een verleidelijk fruitmelange van citrusvruchten en witte. Zalig bij gerookte zalm. Richtprijs €15,50, importeur www.kwastwijnkopers.nl.2BC (Small)
Betaalbaar in zijn soort is een Albariño die winnaar werd van een test in het uitstekende tijdschrift WineLife, de 2 b.c. Albariño 2015. Een bleek getinte wijn die qua karakter ongeveer het midden houdt tussen een Pinot Blanc en een Chardonnay. Dit vanwege zijn vriendelijke zuren, sappigheid en mild fris fruit, waaronder dat van peer en citrus. Prijs €8,99 bij www.wijnoutlet.nl.
Alle mogelijke onderscheidingen gingen naar de Don Olegario Albariño, een Rías Baixas waarvan de bijna tintelende 2015 opvalt door zijn energieke karakter en frisse fruit. Wederverkopers van www.cavabarcelona.nl rekenen meestal bijna €20 per fles.
Jan3 (Small)Een Zuid-Franse zalmvriend komt van het aan Jan en Caryl Panman (links) behorende Château Rives-Blanques in Limoux. Het betreft de Occitania, een uit de streekdruif mauzac bereide wijn die op vat werd vergist en gelagerd. In de 2015 zijn de opwekkende zuren van mauzac mooi bewaard gebleven, samen met wat frisse citrus en een vleugje tropisch fruit (à la ananas), terwijl het geheel omkaderd wordt door subtiele roostertonen waaronder de allerlichtste hint van karamel. Fles €12,50 bij www.colaris.nl.


Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Het-weten-waard-v1 Het vakblad Misset Horeca heeft eens een kritische smaaktest georganiseerd van acht soorten voorverpakte gerookte zalm. De absolute, overtuigende winnaar was de door Rien Heemskerk (foto) ambachtelijke bereide Bawykov uit Trondheim, Noorwegen. Dit vanwege de zachte rooksmaak, de beheerste dosis zout en de stevige Bawy1 (Small)structuur.  Bawykov zalm wordt eerst gemarineerd en dan gedroogd, waardoor de vis een groot gedeelte aan gewicht verliest. Daarna wordt hij hangend, dus niet liggend gerookt, waardoor de rooksmaak lichter is. Dit gebeurt met een zelfgemaakte speciale rookmot. De temperatuur waarop dit roken gebeurd is eveneens lager dan bij de gebruikelijk gerookte zalm. Voorts wordt de Baw20Bawykov langer gerookt. Waardoor hij nogmaals hij aan gewicht verliest, 15 procent meer dan gewone gerookte zalm – maar tegelijk een delicatere smaak krijgt. De snijdwijze die Rien Heemskerk aanbeveelt, is rechtstandig naar beneden, in plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte. Meer dan dozijn restaurants, waaronder het Amsterdamse EYE, heeft Bawykov op de kaart staan, maar ook als particulier kun je deze zalige zalm rechtstreeks bestellen. Doe dat voor de feestdagen wél tijdig, liefst vóór 7 december (na de 20e worden geen Kerstbestellingen meer verstuurd). Zie www.bawykovzalm.nl. Een hele zijde kost €57,50, verzendkosten inbegrepen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner B&G_Soof_2_Banner

Gravad laxVan hellingen in het uiterste zuiden van Oostenrijk, het natuurpark Südsteiermark, komt de sublieme Lackner Tinnacher SauLT (Small)vignon Blanc 2015 die vanwege zijn verkwikkende karakter, groene fruit en plantaardige aroma – dat ook dille en andere verse kruiden bevat – de gravad lachs grandioos kan begeleiden (om maar te zwijgen van andere visgerechten). Fles €13,75 bij www.colaris.nl.
Daarnaast kun je denken aan een enigszins kruidige Grüner Veltliner uit  noordelijke regio’s in Oostenrijk. Van het alom geprezen wijngoed Weinrieder is de Grüner Veltliner Klassik 2015 beschikbaar. Bleek van kleur met een zweem van groen, enigszins hartig van karakter (snufje witte peper), groen fruitig, opwekkend fris en goed gevuld. Prijs €9,95 bij o.a. www.wijnaandekade.nl, zie de banner.
WG1 (Small)De Oostenrijkse organisatie Naturfrucht nam het initiatief om door een aantal bioboeren een  mooie merkwijn te laten maken. Deze kreeg als naam Weinglueck. Het bleek een gelukkige, zoniet gelukkige gedachte te zijn, want de Grüner Veltliner 2015 smaakt op hartige, enigszins kruidige wijze heerlijk naar groene en witte vruchten, terwijl sappigheid en verfrissende zuren niet ontbreken. Voor dit gebottelde geluk uit Niederösterreich rekent www.bythegrape.nl €9,99.
De fraaiste witte wijn in het gamma van Villa Trendi (we zijn nu in Veneto) is de Lugana , gemaakt van trebbiano di lugana (ook wel turbiana genoemd). Bleek getint, levendig van smaak, met schakeringen van diverse soorten citrusfruit en sappige zuren5 (Small), terwijl je in het bouquet ook iets bloemigs kunt ontwaren. Heel lekker bij gravad lax. Adviesprijs €12,99, verkooppunten via www.lfe.nl.
Het is geen geheim dat Het Geheim van Françoise 2014, een met goud onderscheiden wijn van Kasteel Huis ter Bergh in Montferland, groots met gravad lax combineert. Deze naar groene kruiden geurende, frisse wijn werd samengesteld uit johanniter en cabernet blanc. Fles €11,95 bij www.wijngoedmontferland.nl.
Uitwijken naar een goede, frisse Pinot Grigio is eveneens een optie. Naar de Peter Yealands Pinot Grigio 2015 bijvoorbeeld, Nieuw-Zeelands van origine maar vervaardigd in een droge, frisse Italiaanse stijl, met veel sap, groen fruit en wat milde citrus. Te verkrijgen bij www.gall.nl voor €10,99.

 

Banner Louis Roederer website Hubrecht Duijker

KrabcocktailCombineert voortreffelijk met een subtiel kruidige, wit fruitige Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2015 uit Italië. Goede merken, voor meestal identieke Krab2wijnen, zijn o.a. Ducale (Jumbo), Moncaro (Albert Heijn), Mosaico (Plus), Terrazzano (Coop, Deen, EMTÉ, Jan Linders, MCD, Nettorama, Spar, Vomar en andere). De prijs ligt tussen de €3,99 en €4,79 per fles.
Plezier bij een krabcocktail geeft voorts de Villa Wolf Pinot Gris 2015 uit de Zuid-Duitse Pfalz, vief en met een verleidelijke dosis mild fruit. Fles €9,50 bij BF2 (Small)www.degoudenton.nl.
De in een opvallende blauwe fluitfles gepresenteerde Blue Fish Pinot Grigio 2015 komt van een voorbeeldige coöperatie in ook weer Pfalz. Het is een echte plezierwijn, vrij vief, aangenaam fris en elegant, met veel sap, een vleugje notigheid en een prettige mix van mild wit fruit plus citrus. Voor €7,99 (adviesprijs) loop je er zéker bij een krabcocktail geen blauwtje mee. De importeur is www.intensewines.com, zie ook de banner.
In het noordelijke deel van Pfalz is de wijngaard van Philipp Kuhn voor de helft beplant met witte druivenrassen, waaronder weisser burgunder ofwel pinot blanc. Het is meestal op kalkgrond dat deze variëteit zijn beste resultaten geeft, zoals weer eens blijkt uit de Weisser Burgunder vom Kalksteinfels 2015. Behalve loepzuiver is deze wijn zeer fris, elegant, citrusachtig – en gewoon fráái. Fles €15,80 bij www.grandivini.nl.
Een wat zachtere krabkompaan heeft als herkomst Rheinhessen en het daar gesitueerde Car (Small)domein van Carl Ehrhard (links). Diens charmante, sappige Blanc de Noirs 2015, een witte wijn van spätburgunder ofwel pinot noir, biedt een mengeling van fris en mild citrusfruit, waaronder een vleugje perzik. Verkoopinfo via www.dgswijn.nl, richtprijs €12,95
Een beste keuze bij de krab vormt bovendien de Bolla Il Gambera Soave Classico 2015 van hoofdzakelijk de regionale garganegadruif. Behalve sappige zuren proef je fruit, een combi van wit en citrus, heel aangenaam. Voor €8,99 staat hij op www.jacobus-toet.nl.BB (Small)
In Frankrijk, op hun Domaine de la Creuze Noire, produceren Dominique en Christine Martin niet alleen rode Beaujolais, maar ook witte. Deze “La Perle Blanche” 2015 zou je kunnen beschouwen als een fris type Chardonnay, dankzij opwekkende zuren, wat citrus, een nootje en een kruidje. Fles €10,95 bij www.colaris.nl. Très sympathique, zeker bij een krabcocktail.
Nog iets aimabeler smaakt een met goud bekroonde Pinot Blanc uit Alsace. Een wijn met vriendelijke zuren en sappig wit fruit, licht gekruid. Het betreft de Ernst Wein Pinot Blanc 2014 van de gerenommeerde coöperatie te Pfaffenheim. Te koop bij www.plus.nl voor €6,99.
Vanaf de Kaap is de Simonsig Sunbird Sauvignon Blanc 2015 aan komen vliegen, een op wit en citrusfruit trakterende, niet te lichte, sappige en frissige krabcocktail begeleider waarvan de druiven uit vijf verschillende gebieden werden geselecteerd. Adviesprijs €10,75, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.
LINHet overwegen waard is zeker ook de witte Domaine de Linie 2015 uit het Brabantse Made. Een wijn die als gebruikelijk uit maar liefst zeven druivenrassen werd samengesteld, inclusief 10 procent blank sap van de pinot noir. Dankzij deze melange kreeg de wijn karakter en een zekere complexiteit, met in zijn aroma diverse soorten citrusfruit en een vleugje milde druivigheid. Voor het overige is-ie fris en licht, met een bescheiden 11,5 procent alcohol. Je kunt de wijn voor €10 o.a. kopen via de webwinkel van www.delinie.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Profiel breed

. Na een lange, moeizame maar uiteindelijk zeer tevredenstellende oogst hebben drie talentvolle wijnmakers zichzelf en hun wijnen gepresenteerd bij hun importeur, www.winterbergwijnen.nl. Eigenaar Marco Winterberg is gespecialiseerd in Duitsland en Oostenrijk, dus daar kwam het trio ook vandaan – en wat brachten ze lekkere producten mee.

Philipp Bründlmayer (onder) van het Weingut Josef & Philipp Bründlmayer heeft als grote specialiteit Grüner Veltliner. Met de gelijknamige druif is maar liefst 90 procent van de 18 W1 (Small)hectare bestrijkende, lössrijke, in de Oostenrijkse streek Kremstal gesitueerde wijngaard beplant. Zijn Grüner Veltliner Kremstal 2015 is geurig en groots, met de kenmerkende hartigheid, een subtiele kruidigheid en sappig fruit. Heerlijk, heerlijk. Fles €9,95. Als verrassing had Philipp ook zijn Neuburger Vordernberg 2015 meegebracht. Een van de schaarse, geleidelijk zelfs verdwijnende neuburger vervaardigde wijn die critici tot de beste van heel Oostenrijk hebben uitgeroepen (‘Wij zijn een béétje beroemd om deze wijn’ stelde zijn maker bescheiden). Deze Neuburger smaakt duidelijk notig in een romige en tegelijk frisse setting; ’t is een aardig alternatief voor Chardonnay. Prijs €13,50.
Al vijf generaties wordt Weingut Josef Fischer geleid door iemand met die voor- en achternaam. De huidige eigenaar, Josef dus (rechts), werd internationaal geschoold, mede via stages in Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Waarbij hij zich W3 (Small)vooral richtte op het maken van witte wijn, aangezien hij alleen Grüner Veltliner en Riesling produceert. In dit geval van 9,5 hectare binnen de wondermooie Oostenrijkse regio Wachau en verspreid over diverse terreinen. Samen met Josef heb ik een half dozijn wijnen uit 2015 geproefd – en de gemiddelde kwaliteit lag hoog. Een terechte bestseller, veel geschonken in restaurants, is de Grüner Veltliner Federspiel Ried Steiger 2015 die in zijn zuiver, flink frisse, sappige smaak een snufje witte peper combineert met fruit van o.a. passievrucht. Fles €11,50. Fraai is ook de van een stenige bodem afkomstige Riesling Smaragd Ried Kirnberg 2015 die in zijn aroma een frisse mineraligheid combineert met een nootje en zacht appelig fruit. Prijs €16,50. Sympathieke bijkomstigheid: de op alle etiketten afgebeelde zalm is de bedreigde Donau-zalm die Josef senior als hobby kweekt, niet voor de vangst of de verkoop, maar om de populatie weer op peil te brengen.
Uit Duitslands grootste wijnstreek, Rheinhessen, kwam Fritz May die samen met zijn oudere broer Peter het Weingut Karl May leidt. Dit omvat inmiddels 34 hectare (20 meer dan W2 (Small)pakweg vier jaar geleden) en is beplant met zowel witte als blauwe druivenrassen. De keurig gevulde, op €9,50 geprijsde Weissburgunder trocken 2015 heb ik als een buitengewoon aangename Pinot Blanc ervaren, dankzij zijn witte fruit, notigheid en zachte zuren. Nog wat meer dimensie, met ook wit en geel fruit, wordt geboden door uitgesproken sappige, prettige frisse Cuvée Blutsbruder weiss 2015 waarvoor €12,50 wordt gevraagd. De druiven waren weissburgunder (50 procent), chardonnay (30 procent) en sauvignon blanc Bourgondisch genoegen tenslotte gaf de elegante, aimabele en toch zacht frisse, door rijp, mild rood fruit gemarkeerde Spätburgunder 2014 die €9,50 kost.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Genereux 2

Kreeft, langoustines, gamba’s, scampiEcht goede ChardoCor2nnay is kandidaat nummer één. Maar al te zwaar, te overweldigend mag hij niet zijn. Een klinkende naam in de Mâconnais, zuidelijke Bourgogne is Domaine Cornin waar door vader Dominique (rechts) en zoon Romain heel natuurlijk wordt gewerkt, zowel in de wijngaard als de kelder. Het resultaat van hun inspanningen is een mooie Mâcon-Fuissé, de Cornin les bruyères 2014, vief, sappig, goed gevuld en zuiver, met beschaafde aspecten van zowel geroosterde noten als citrusachtig fruit. Fles €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
LL (Small)Een klassieker uit dezelfde regio – ik ken de wijn al vier decennia en vind ‘m altijd een succes – is de Louis Latour Les Genièvres uit Mâcon-Lugny. Licht notig, vriendelijk fris, sappig fruitig, redelijk vol, ziedaar zijn eigenschappen. Prijs €11,95 bij www.heerenvanheusden.nl.
De kelder van Domaine de la Creuze staat in Leynes binnen het Bourgogne-gebiedje Saint-Véran. Een brengt dus een paar wijnen voort met die naam. Waaronder de “Les Côte” 2015 die tamelijk vol smaakt, met notigheid en een ondertoon van witte en gele vruchten. Importeur  www.colaris.nl rekent hiervoor €14,50.CC
Behalve pure Chardonnay zijn er nog heel wat ander witte wijnen die het zeefruit uitstekend kunnen vergezellen. Zoals de Chenin Chardonnay 2015 van Domaine du Tariquet. De wijn heeft een frisse toonzetting, weinig alcohol (11,5 procent), is toch correct gevuld en offreert vooral mild fris fruit met de allerlichtste toets van kruiden en specerijen. Ook wat betreft zijn adviesprijs van €7,70 is deze Côtes de Gascogne is een aanrader. Adressen via www.lfe.nl.
Een Spaanse surprise bij gamba’s e.d. heeft als basis witte tempranillo, een schaars aangeplante variëteit in Rioja. Hoe lekker de wijn daarvan kan zijn, bewijst de Nivarius 2014 die charmeert met zijn zachte zuren, sappigheid en milde fruit van witte plus citrusvruchten. Richtprijs €12,95, verkoopinfo via www.lapersistance.nl.
Fuz1 (Small)De Z van FuZion duidt ook op zeefruit, althans bij de witte Organic 2016, waarvoor de Argentijnse producent La Agrícola chardonnay, viognier en torrontés selecteerde. Behalve fris en mild citrusfruit proef je iets van witte druiven alsmede een sappige frisheid, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 12,5 procent. Feest bij kreeft enzo. Fles 8,99, verkoop via www.jumbo.com.
De zonnige en toch koele Casablanca Valley in Chili leverde de Adobe Chardonnay Reserva 2016. Wat een heerlijke, expressieve combinatie van chardonnay plus kleine delen sauvignon blanc en marsanne. Tintelfris, levendig en sappig, met veel fruit, waaronder wat passievrucht, en een klein kruidje. PriLug3 (Small)js slechts €5,99 bij www.ah.nl.
Kostelijk bij kreeft & co smaakt voorts een Italiaan van topniveau, de Lugana van Feliciani Felugan 2015. De wijn biedt een bleke tint, een frisse kern en smaakt naar subtiel gekruid, eveneens fris citrusfruit, richting grapefruit. Fles €13,95 bij www.degoudenton.nl. De broederschap Gran Priorato del Lugana heeft deze Lugana dit jaar uitgeroepen tot beste van de streek, na tachtig soorten te hebben geproefd.
De dimensierijke Jordan Chenin Blanc 2015 uit Stellenbosch draagt de naam Inspector Pérenguey, werd op vat vergist en combineert in zijn schone smaak wit en geel fruit, een tikje mild, met frisse zuren en een vriendelijke kruidigheid. Reken op €10 à €11, verkooppunten via www.pallaswines.nl.
Zeefruit is ook beste maatjes met droge Duitse Riesling, zoals de Bischel Riesling trocken 2015 uit Rheinhessen, fris en elegant met alleen een hint van rijpheid en allerlei soorten fris fruit, wit, groen en citrus. Prijs circa €12,50, verkooppunten via www.fourcroy.nl en de  banner.
Aanbevolen is bovendien de Staatliche Weinbaudomäne Oppenheim Roter Hang Riesling trocken 2015. Deze staatswijn uit wederom Rheinhessen staat voor elegantie,  mineraligheid, subtiel wat wit fruit en een bijna tintelende frisheid die prettig tegenspel krijgt van een klein zoetje. Bij www.astridentherese.nl kost deze goed Riesling €11,95 per fles.
Zeeland is bekend om zijn KS1Oosterscheldekreeft. En ziedaar, een Zeeuwse wijn kan het er daar uitstekend mee vinden. Te weten de  Schouwen-D®uiveland Gris 2015 van De Kleine Schorre. Aangenaam fris maar toch behoorlijk gevuld, en zeer smakelijk, met wat sappig mild wit fruit en een subtiele notigheid. Bestelbaar voor €14,50 op www.dekleineschorre.nl.
Maar ook een Maastrichtse wijn zal de kreeft nog beter doen smaken, de knap uit müller-thurgau, auxerrois, pinot gris gecomponeerde Apostelhoeve Cuvée XII 2015 die zacht fruitig is en vriendelijk fris, met een nootje en een kruidje. Fles vanaf €11,50, zie www.apostelhoeve.nl.

OestersNatuurlijk droge bubbelwijn (zie bij aperitief). Maar ook een frisse, grassige en tegelijk groen fruitige wijn van sauvignon blanc. Frisse zuren en grassigheid typeren samen met buxus, groene kruiden en wat fris fruit richting grapefruit de geurige Villebois Touraine Sauvignon Blanc 2015. Sympathieke bijkomstigheid: Vil11 (Small)de in Sauvignon Blanc gespecialiseerde Loire-firma Villebois werd gesticht op initiatief van Joost van der Does de Willebois die samen met zijn eveneens Nederlandse  vrouw Miguela ook de dagelijkse leiding heeft. Voornoemde Sauvignon Blanc staat voor €6,79 op het schap bij www.jumbo.com.
Zij zijn ook de mensen achter de Célestin Blondeau Menetou-Salon 2015, een Sancerreachtige, elegante sauvignonwijn, frissig, sappig, groen kruidig en groen fruitig. Van 5 t/m 24 december wordt deze voor €9,99 tijdelijk aangeboden door www.plus.nl.
Oeregoed bij verse oesters is voorts een modelwijn uit Menetou-Salon, de Isabelle et Pierre Clément 2015. Deze smaakt duidelijk grassig (en rook ik iets van dille?), met ook frisse fruittonen en veel sap. Prijs €13,70 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Oest7Frisheid, buxus, plantaardigheid en een zuivere, niet te lichte smaak plaatsen ook de Sauvignon Blanc Gosseaume Les Santerelles 2015 hoog op het stembiljet. Deze Touraine tref je op www.winesupply.nl aan voor €8,95.
Een sauvignon klassieker is de Pouilly-Fumé La Renardière 2015, mineralig fris, uitgesproken plantaardig met ook wat groen fruit. Hij is te vinden op www.colaris.nl voor €14,50.
Schuin aan de overkant van de Loire werd de biodynamische Sancerre 2015 geboren van het beroemde Domaine Vacheron. Een expressieve en tegelijk elegante wijn, flink maar niet overdreven fris, met nuances van grapefruit, groene appel en een beetje buxus. Invoerder www.wellofwine.nl rekent €19,95 per fles.VM6 (Small)
Immer betrouwbaar, lekker en zuiver is de Villa Maria Sauvignon Blanc Private Bin waarvan de jaargang 2015 opwekkend fris smaakt, plantaardig (asperges) en tegelijk groen fruitig (kruisbessen). De flesprijs varieert van €8,99 tot €9,39 en hij staat op het schap bij o.a. www.coopsupermarkt.nl, www.deen.nl, www.dirckiii.nl (zie de banner), www.jumbo.com,  www.hoogvliet.com, www.plus.nl en www.vomar.nl.
Een land dat steeds meer superieure Sauvignon Blancs voortbrengt, is Zuid-Afrika. Neem bijvoorbeeld de Saronsberg Sauvignon Blanc 2016 uit Tulbach, een door grassigheid, buxus, frisheid, groene kruiden en groen fruit gemarkeerde, onberispelijke oesterami die bij www.colaris.nl €9,95 kost.
Als sluitstuk is er de zeer grassige, vieve Corralillo Sauvignon Blanc 2016 à €10,95, een wijn van wereldklasse uit de koele Valle de San Antonio in Chili. Zie www.degoudenton.nl.
Smaaktip: een scheutje Sauvignon Blanc over de oesters, dus in hun schelpen, maakt ze nóg lekkerder.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

Pasteitjes, gevuld met kalfs- of kippenragout Een niet te zware witte Bourgogne of Chardonnay van elders is een van de mogelijke keuzes. Zie dus bij kreeft & co. Maar ook wijnen van de Galicische godellodruif komen zeker in aanmerking. Bijna was deze variëteit verloren gegaan, maar dankzij enkele gedreven wijnbouwers en –liefhebbers werden Past1 (Small)enkele stokken gevonden en vermenigvuldigd. Dit gebeurde anno 1985 in het gebied Valdeorras, waar godello uitgroeide tot het belangrijkste ras, maar in buurgebieden is deze druif inmiddels ook te vinden. Zoals in Monterrei, bakermat van de Música en El Camino Godello 2015, een notige en tegelijk zacht fruitige (denk aan perzik), correct frisse, sappige wijn die prettig partnert met pasteitjes. Prijs €6,99 bij www.ah.nl.
Ook duidelijk notig, tegelijk wit fruitig en heel sappig smaakt de zacht frisse Lagar de Xestoza 2015 uit hetzelfde Monterrei. Te koop voor €8,95 op www.anfors.com.
Toch liever een Chardonnay? Een hele beste, hele betrouwbare is de BourgognDrou3e Laforêt 2014 van Joseph Drouhin. Deze werd met veel zorg gecomponeerd met druiven uit diverse districten, zelfs uit Chablis en de beroemde Côte d’Or. Bovendien liet men een deel van de wijn rijpen in gebruikte vaten. Bourgogne komt sappig in de mond, met een ingetogen mix van kruiden, specerijen, citrus en milde vanille. Prijs ergens tussen de €12,50 en €14,99, verkoopadressen via www.walravensax.nl.
Eveneens Bourgondisch en van chardonnay gemaakt is de Mâcon-Igé sous la Roche 2013 van het in witte wijnen gespecialiseerde huis Ropiteau. Wat je kunt verwachten zijn sappigheid, correcte zuren, een elegant ferme structuur, notigheid en wat wit fruit. Adviesprijs €12,95, verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu.
FAT (Small)Een partner voor pasteitjes (en kalkoen) is ook de Father’s Eyes Chardonnay 2014 van di Leonardo. Deze in Venezia Giula vervaardige wijn onderging zijn gisting in nieuwe vaten, vandaar de milde roosteraroma’s en aanzienlijke notigheid, terwijl hij tegelijk vriendelijk fris smaakt. Fles €12,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.ETI10 (Small)
Voor wie durft – en wil verrassen – is er nog de Roséal Pinot Gris 2015 uit Alsace. In deze Noord-Franse streek wordt de pinot gris eigenlijk altijd tot een witte wijn verwerkt, maar het grote huis Arthur Metz heeft de blauwe c.q. rozegrijs getinte schillen enige tijd mee laten gisten en er zodoende een rosé van gemaakt. Het resultaat is een bleek oranje, zacht fruitige (vooral van peer en ander wit), zacht frisse (goed koelen dus), tikje kruidige enigszins milde wijn, heel uitnodigend en prima bij pasteitjes. Prijs €9,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Banner Bellingham_Banner

Salade, fris aangemaakt met bijvoorbeeld met geitenkaas of FetaWe hebben ervan genoten bij een fris aangemaakt salade met Franse geitenkaasjes, de Comte de Saint Slafris5Aignan 2015, een Sauvignon Blanc uit Touraine. Net als de sla en de kaasjes smaakte de wijn fris, uitgesproken zelfs, met een beetje grassigheid en vooral groen fruit, zoals van lychees, plus een takje dille. Fles €6,95 bij www.plus.nl.
Dezelfde keten verraste aangenaam met de Charles Loupart Sauvignon Blanc 2015, een groen kruidige, ook fris citrusfruit bevattende Val de Loire, daar door een Brabander gemaakt. Prijs €5,99.
Bij zo’n salade kun je uiteraard good old Sancerre schenken, alleen al omdat in het gelijknamige gebied ook heerlijke geitenkaasjes worden gemaakt. Een schoolvoorbeeld is de Domaine de la Garenne 2015, kruidig, sappig en plantaardig. Fles €15,30 bij www.okhuysen.nl.Alc2
Het oudste wijnbedrijf van Jumilla is Bodegas Alceño, sinds 1870 gevestigd in de gelijknamige Spaanse stad. De firma – eigendom van de familie Bastida – mag dan bejaard zijn, de manier van wijn maken is dat niet. Dat toont de eigentijds gestijlde, €4,90 kostende Genio Español Sauvignon Blanc 2015, een voor het warme, droge Jumilla verrassend vieve, ook grassige, groen kruidige en mild fruitige vriend van frisse salades. Een verkoopadres is www.wijnaandekade.nl.
OT (Small)Een andere Spanjaard die goede amigos is met een frisse slaschotel komt uit Rueda. Buxus en andere plantaardige elementen zitten in zijn aroma, terwijl de smaak fris is en tegelijk behoorlijk gevuld. Producent Javier Sanz doopte deze Verdejo orden tercera 2015. Voor €7,65 is de wijn te vinden op www.winesupply.nl.
Dankzij Franse investeerders kwam een historisch domein binnen de Hongaarse streek Tokaj opnieuw tot bloePaj (Small)i. En kreeg ook een nieuwe naam, Château Pazjos. Behalve klassieke, fris zoete, rijke Tokajs maken Ronan Laborde en diens team een droge variant, de Pajzos Furmint 2015. Deze bevat slechts 11,5 procent alcohol en heeft in zijn aangename, krokante smaak elementen van niet alleen bladgroen en frisse citrus, maar ook een snufje specerijen. Het zijn www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl die deze superieure saladewijn deze maand offreren voor €8,30 (in plaats van €9,45).
Opwekkend wit uit Hongarije, dat levert ook het druivenras zenit, een in dat land gecreëerde kruising (tussen bouvier en ezerjó). De Tornai Zenit Z 2015, herkomstbenaming Nagy-Somlói, zit in een slanke fles en is ook slank van postuur. In de knisperend frisse smaak verkeren specerijen en frisse citrus vrolijk met elkaar, wat de Z een prima partner doet zijn voor o.a. fris aangemaakte salades. Fles €8,45 via www.imperialwijnkoperij.nl.
Zie voorts de Sauvignon Blancs die bij oesters worden getipt.

 

Banner Hubrecht-Duijker_Madiran_banner

Salade met visBij vis (en salades en hartige taarten en kalfsschnitzel en nog veel meer) is-ie bijna niet te verslaan, de voortreffelijke Grüner Veltliner von denEH8 (Small) Terrassen 2015 die Josef  Ehmoser heeft gemaakt. De in vrolijke oranje dozen verscheepte wijn trakteert op hartigheid (snufje witte peper), veel sap, opwekkende zuren en groene appel, samen met frisse citrus. Een fles kost €8,95 bij www.colaris.nl.
Een tweede kandidaat zou ik op een blinde proeverij hebben aangezien voor een hele goede Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland – en da’s een compliment. Med7Want hij heeft eenzelfde pittig frisse, maar tegelijk vrij volle smaak waarin nuances van grassigheid, verse kruiden en groen fruit domineren. Deze expressieve, tevens voorbeeldige metgezel voor vissalades is de Castelo de Medina Sauvignon Blanc Vendimia Seleccionada 2015 uit de Spaanse streek Rueda. Fles €11,40 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Het eerste bedrijf om in Rueda eigentijds gestijlde witte wijnen te maken, was Marqués de Riscal. Dit gebeurde in de jaren zeventig van het regionale, toen bijna vergeten en verdwenen druivenras verdejo. De bleek getinte Verdejo 2015 heeft wat plantaardigs à la Sauvignon Blanc, naast lekker veel citrusfruit, opwekkende zuren en het nodige sap. Een aanbieder is www.gall.nl die €9,99 rekent.
Ook in de onbekende Spaanse streek Uclés (Hoogvlakte) wordt tegenwoordig verdejo verbouwd. De daar geboren, organische Mesta Verdejo 2015 bezit een naar bloemetjes geurend bouquet met een bijna tintelfrisse smaak die hetzelfde grassige heeft als veel Sauvignon Blancs. Fles €4,99 bij www.ah.nl.Slavis1
In 2002 namen drie Spanjaarden, waaronder de redacteur van een culinair tijdschrift, het initiatief om een nieuwe wijnbedrijf te stichten in Rueda. Hun jongste nu beschikbare wijn is ook qua prijs de meest attractieve, K-naia 2015, een blend van verdejo met 15 procent sauvignon blanc. De smaak is behalve aangenaam fris uitgesproken fruitig, met elementen van zowel tropische en citrusvruchten, plus een hint van grassigheid, een snufje kruiden en een miniem bittertje na. Prijs €8,95, zie www.jacobus-toet.nl.Ap8 (Small)
In de gedaante van de Apostelhoeve Riesling 2015 komt klasse ook uit Limburg. Dankzij zijn energieke karakter, sappige frisheid en het heel licht milde witte fruit speelt deze Maastrichtse wijn smakelijk samen met een salade die vis bevat. De flesprijs loopt op tot €14,95, verkoopinfo via www.apostelhoeve.nl.
Verrukkelijk bij een vissalade is voorts een topper als de Sancerre La Chatellenie 2015 van Joseph Mellot, een uitgesproken frisse sauvignonwijn met grassigheid, buxus en groen fruit in zijn aroma. Prijs €18,95 bij www.wijnkring.nl.
De door www.jumbo.com op €5,49 geprijsde puklavec & friends sauvignon blanc & pinot grigio 2015 uit Slovenië smaakt levendig, opwekkend en sappig, met discreet gekruid fruit van appel en citrusvruchten en een bescheiden 12 procent alcohol. Eerder dit daar werd hij in het zuiden van ons land uitgeroepen tot beste aspergeswijn, maar ook bij salades met vis is het een méér dan prettige partner.
Gezien zijn frisheid smaakt ook de Lackner Tinnacher Morillon 2015 mooi bij zo’n LT4 voorgerecht. Streek van herkomst is in dit geval het ‘Toscane van Oostenrijk’, de romantische streek Südsteiermark. En Morillon? Da’s de plaatselijke schuilnaam voor Chardonnay. De wijn toont dus ook het notige en zacht fruitige dat een goede Chardonnay typeert, terwijl hij niet te licht smaakt noch te zwaar. Fles €14,50 bij www.colaris.nl.
Bij dit soort salades is tevens de Birds of Paradise Sauvignon Blanc 2015 een gevleugelde vriend. Die niet te licht is noch te zwaar, en frisse zuren combineert met flink wat grassigheid, een klein kruidje en wat drupsfruit. Zijn bakermat de Valle de San Antonio in Chili, zijn adviesprijs €8,99, zijn importeur www.coenecoop.com.
Hoe heerlijk BEL1de Kaapse wijnen van Bellingham kunnen zijn toont de Sauvignon Blanc 2016 van deze producent. Hoofdwijnmaker Niël Groenewald (links) selecteerde voor deze bleek getinte doch goed gevulde wijn druiven uit het gebied Tygerberg, op 10 kilometer van de oceaan. ‘Waar een verkoelende zeebries van 12 graden fungeert als een soort airconditioning’. Behalve verfrissend is de wijn energiek, met in zijn zuivere smaak zowel grassigheid als groen fruit. Richtprijs €11,95, verkooppunten via www.lfe.nl.
Gelukkig weer eens een lekkere Griek gevonden, de witte Pyrgos SoGRIEKphias Savatiano 2015 van. Een best verrassende bovendien, want de druif savantiano is de basis voor ongeveer de vieste wijn die ik ken, Retsina. In dit geval heeft de familie Davaris in het centraal gelegen Attika er een karaktervolle, elegant ferme wijn van weten te maken, licht gekruid, frissig en citrusachtig. Drink deze wijn bij een vissalade – en je voelt je een Griekse god(in). Fles inclusief Nederlandse accijns €10,38, bij www.adbibendum.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

SushiBij sushi, onze wekelijkse traktatie, hebben we nogal wat wijnen geprobeerd, van Manzanilla en Muscadet tot Limburgse Auxerrois en Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc – en volgende soorten bleken prima partners.
Gan1 (Small)Om te beginnen een expressieve Sauvignon Blanc uit de koele Valle de San Antonio in Chili, de Los Gansos Orgánico 2016. Buxus en grassige tonen stuiven het glas uit, terwijl je daarnaast sappig wit en citrus fruit proeft. Bovendien is de wijn enerzijds fris en anderzijds behoorlijk gevuld. Kortom, je krijgt veel waar voor de €6,99 die www.jumbo.nl rekent.
Nog zo’n Chileense winnaar bij sushi is de Santa Inés Sauvignon blanc Classic 2016 uit de koele Valle de Casablanca, een wijn die qua geurigheid, grassigheid en frisheid niet van een goede Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland te onderscheiden is. Wel qua prijs, want die bedraagt slechts €6,95. Verkoopinfo via www.jeanarnaud.com.OV (Small)
Perfect samen met sushi ging ook de Overst Auxerrois 2015, een lichte, bijna tintelende Limburgse wijn, fris fruitig en discreet gekruid. Fles €7,99 bij www.plus.nl.
Een andere succesnummer bij sushi komt uit Nieuw-Zeeland, de superieure Sauvignon Blanc Annabel 2015 van Staete Land. Sappig, plantaardig en smaakrijk genoeg om ook sojasaus te kunnen weerstaan. Fles €14,50 bij www.okhuysen.nl.
Sushi1 (Small)Specifiek bij sushi hebben we  genoten van de Brancott Estate Sauvignon Blanc Brut. Want deze vrij droge Nieuw-Zeelandse bubbelwijn, gemaakt via een tankgisting, heeft in zijn vrij droge, feestelijk bubbelende smaak plantaardige elementen van o.a. buxus en asperges die op de een of andere manier vrienden zijn met sojasaus. Te koop via www.ah.nl voor €13,99.
Dan nog een Oostenrijkse tip: de Domäne Wachau Riesling Smaragd 2015 die gezien zijn frisse aard, elegantie en smakelijke fris fruitige karakter een leuke smaakmaker is voor sushi. Die voor €16,99 kan worden aangeschaft bij www.gall.nl.RB1 (Small)
Super bij sushi smaakte bovendien een in Limoux geboren bubbelwijn, de Château de Rives-Blanques Blanquette de Limoux 2014 van alleen de regionale mauzac. Suiker werd er niet aan toegevoegd en de subtiel bruisende wijn kreeg vijftien maanden kelderrust. Zijn smaak is tegelijk elegant, notig, frissig en enigszins wit fruitig. En er is natuurlijk niets op tegen om deze feestelijke wijn ook als aperitief te schenken… De webprijs bedraagt €14,95 bij www.colaris.nl.
Zie voorts de bij oesters aanbevolen wijnen.

 

Banner Jos_beeres_banner

Vispâté, visterrine – . Verrukkelijk visvertier wordt geboden door de Palazzo Maffei Soave 2015, een wijn uit het Italiaanse gewest Veneto. En gemaakt van voornamelijk Soave’s eigen garganegadruif plus 15 procent trebbiano di soave. Sappig wit en geel fruit (waaronder perzik) en een nootje zijn present in de zacht frisse, uitnodigende smaak. Fles €7,30 bij www.okhuysen.nl.
De druiven voor Monte di Toni 2015 kwamen van de oudste deel van een hellende wijngaard binnen het gebied Soave Classico. Als enige variëteit werd Soave’s eigen garganega gVister5ebruikt, wat betekent dat het kenmerkende aroma van wit en geel fruit, waaronder perzik, aangenaam aanwezig is, terwijl deze vrij elegante, zuivere wijn tevens fris, sappig en ietwat gekruid smaakt. Een topper bij o.m. en visterrine. Prijs €13,50 bij www.vojacek.nl.
Veel amicizia met een visvoorafje heeft ook de biologische Barberani Castagnolo 2015, een Orvieto Classico Superiore voorzien van specerijen, wit fruit en sappigheid. De op zware fles gebottelde wijn kost €9,99 bij www.gall.nl.
De Schouwen-Dr®uiveland Gris 2015 van De Kleine Schorre smaakt behalve correct gevuld en plezierig fris ook een tikje notig, hoewel daarnaast wat sappig wit, licht gekruid fruit waarneembaar is, wellicht vanwege de aanwezigheid van een deeltje pinot blanc. Fles €14,50. Verkoopinfo via www.dekleineschorre.nl.Ab4 (Small)
Een andere, eveneens visvriend heeft als herkomst de Catalaanse regio Pla de Bages, namelijk de Abadal Blanc 2015, samengesteld uit macabeu, chardonnay, sauvignon blanc en de regionale picapoll. We proeven zowel specerijen als wat perzik en andere milde citrus, met een hint van perendrups en een vleugje bladgroen, plus prettige zuren en niet al te veel alcohol (12,5 procent). Richtprijs €9,50, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.
BL2 (Small)Dankzij vier verschillende druivenrassen zijn allerlei soorten fruit, waaronder passievrucht, te ontdekken in de Joy Selection 2015 van Domaine de Bordes Louvre. Voeg daar nog vriendelijke zuren en veel sap aan toe, en het zal duidelijk zijn waarom deze Côtes de Gascogne bij dit visvoorgerecht zo veel genoegen geeft. Fles €6,35 bij www.winesupply.nl.
Een ook qua prijs, namelijk €4,99, niet te versmaden Alsace is de Jumbo Selectie van het huis Pinot Blanc 2015, soepel, geenszins zwaar, zacht fruitig en licht gekruid. Zijn maker is de voortreffelijke coöperatie van Turckheim.
Kijk voorts bij krabcocktail, want ook de daarbij getipte wijnen passen hier prima.

 

bannar 1vin du soleil optie 1.3

Vleespâté, vleesterrineLicht rood zou het moeten zijn. Maar is dat eigenlijk niet de definitie van een rosé? Dus daarom de Josef Ehmoser Rosé 2014, vervaardigd in Vleester4Wagram van de blauwe Oostenrijkse druif zweigelt. Behalve sappig en bijna tintelfris is deze rozeoranje wijn aangenaam fruitig (rode vruchtjes, partje mandarijn) en heel licht gekruid. Hij kost €8,95 bij www.colaris.nl.
Voorbeeldig is bovendien de Villa Wolf Pinot Noir rosé 2015, een verkwikkende, elegante (11,5 procent) dorstlesser uit Pfalz, Duitsland, met fris, voornamelijk rood zuurtjesfruit en heel klein zoetje. Een fles kost €9,50 bij www.degoudenton.nl.
Van dezelfde druivenras wordt ook een leuke Zuid-Limburgse wijn vervaardigd, de Wijndomein De Planck Pinot Rosé 2015. Die verleidt met zijn vieve, zuivere smaak en frisse besfruit. Fles €12 bij www.wijndomeindeplanck.nl.
Col (Small)Een andere noemwaardige Nederrosé heeft als geboortegrond het Gelderse Groesbeek, de parelende Colonjes Secco 2015. Licht, mild, frissig en fruit, waaronder een hint van sinaasappel in zijn aroma. Fles €12,50 bij www.wijnhoevedecolonjes.nl.
Regionaal goud ging naar de Domaine de l’Amaurigue rosé 2015 een knap door wijnmaker Jean-Marie Quef gecomponeerde, bleek oranje Côtes de Provence die heel sappig is, vriendelijk fris en op kruidige wijze mild fruitig. Als druivenrassen werden geselecteerd 40 procent cinsault, 40 grenache en 20 syrah. Prijs €8,99 bij www.gall.nl.
Vanwege zijn ietwat hartige karakter is hij zeer op zijn plaats bij enigszins pittigDuc (Small)e vleespâtés, de Saint Mont rosé 2015 van het merk Duc de Meynan. De bleek oranje wijn smaakt bovendien enigszins kruidig, naar besachtig fruit – en kost slechts €4,99. Naast de regionale tannat werden hiervoor pinenc en cabernet sauvignon gebruikt. Duc de Meynan wordt gedistribueerd door www.plus.nl, En dezelfde wijn voor dezelfde prijs als Duc de Termes door www.jumbo.nl.
In de Elzas is het traditie om bij pâté de fois gras een ietwat zoete Pinot Gris te serveren. Welnu, een dergelijke wijn wordt nu ook in Maastricht gemaakt, de Apostelhoeve 2015 die tegelijk wat notigheid heeft, fruittonen en frisheid. Richtprijs €13,95, adressen via www.apostelhoeve.nl.
Anders dan anders, zoniet bepaald bijzonder, dat is de Château Dereszla Tokaji Dry 2014. Onder supervisie van Patrick d’Aulan werd dit Hongaarse product gecomponeerd uit hoofdzakelijk furmint waaraan kleine delen muscDer2at en kabar werden toegevoegd. Voorts onderging een vijfde van de wijn een rijping op vat. Vandaar het ietwat notige, roosterachtige aroma ter aanvulling van de mild fruitige en licht kruidige elementen. De op zware fles gepresenteerde Tokajer zal schitteren, zoals bij allerlei vleespâtés en -terrines. Reken op plusminus €11 per fles, importeur www.fourcroy.nl.
Als het toch  rood moet worden, beveel ik de La Cour des Dames Pinot Noir 2015 aan, een Vin de France die in zijn smaak  rijpe rode en wat zwarte vruchten combineert met klein kruidje (vanwege wat houtcontact), een zachte frisheid, enige rijpheid, veel sap en een nette afdronk. Fles €7,95 bij www.josbeeres.nl en andere leen van www.lesgenereux.nl.
Fris geserveerde Beaujolais kan natuurlijk ook, zie bij coq au vin.

 

Banner Okhuysen nieuwe

HOOFDGERECHT

Biefstuk, entrecote, ribeye, tournedos e.d.Biefstuk of lamsvlees of extra belegen Beau (Small) (2)boeren-Goudse met een mooie Médoc, dat zijn klassieke combinaties. Een daarvoor eminent geschikte wijn is Château Beau Rivage de By 2014, sappig, kenmerken elegant en zacht kruidig (dank zij een maand of tien op vat), met fruit dat zowel bessig is als zwart. De desbetreffende bezitting van 7,5 hectare is gelieerd aan het gerenommeerde Château La Tour de By, waarvan de equipe ook Beau Rivage maakt. Fles €9,95 bij www.colaris.nl.
Blijdschap bij biefstuk brengt een andere wijn van dezelfde importeur. Het betreft de €6,75 kostende Château des Chapelains Prélude rouge 2014 uit het onbekende district Sainte Foy Bordeaux. Behalve een spreekwoordelijke Biefelegantie biedt deze wijn flink wat sappig fruit van bessen en zwarte vruchtjes, een blaadje laurier en een vriendelijke, nog jeugdige frisheid. Bovendien werd hij niet gefilterd. Als druiven gebruikte eigenaar Pierre Charlot zo’n 60 procent merlot en gelijke delen cabernet franc plus cabernet sauvignon.
Om een goede, redelijk geprijsde Bordeaux te vinden voor de Albert Heijn Excellent Selectie werd een bedreven consulent uit de desbetreffende regio ingehuurd, Jean Philippe Cazaux. De Bordeaux 2014 die hij vond werd gecomponeerd uit cabernet sauvignon plus merlBG1 (Small)ot. Het muntige, bessige van eerstgenoemde variëteit is duidelijk waarneembaar, de donkere aroma’s, specerijen en zwart fruit van de merlot eveneens. Prijs 6,99 bij www.ah.nl.
Mild fruit van bessen, bramen, kersen en pruimen tekent de sappige, soepele B&G Cabernet Sauvignon 2015, een Pays d’Oc voor wie van soepele, vriendelijke wijnen houdt. Fles €4,99 bij www.jumbo.nl.
Onder de naam Grand Bateau 2014 is een rode Bordeaux ons land binnen komen zeilen. Het betreft een merkwijn van het handelshuis Barrière. De door Philippe Blanc gecomponeerde wijn bestaat uit 72 procent merlot, 28 cabernet sauvignon en onderging vatrijping. Dit alles gaf een vrij vlezige, door roostertonen, kruidig hout, donkere aroma’s en wat zwart fruit getypeerde wijn die nu al aangenaam soepel smaakt. Fles €9,95 bij www.debruijnwijnkopers.nl.
Na dit jaar opnieuw geselecteerd te zijn voor KLM World Business Class is bij Clap4wederom verkrijgbaar in wijnspeciaalzaken, de Jardin de Jules 2015 van Domaine de la Clapière. De bij Pézenas (Languedoc) gesitueerde bezitting behoort aan Sophie en haar man Xavier Palatsi. Zij komt uit de bekende wijnfamilie Castel. De elegant ferme wijn, een Pays d’Oc, vormt een sappige symfonie van lekker veel bessig fruit, een schepje  zwart vruchten en een toetsje donkere aroma’s. Voor wie het wil weten, de gebruikte druivenrassen zijn merlot. cabernet sauvignon en syrah. Richtprijs €7,95 à €8,95; verkooppunten via www.lfe.nl.
Puk12 (Small)Best bij biefstuk zijn voorts vele varianten van Cabernet Sauvignon, al dan niet aangevuld door merlot en andere Bordeaux-rassen, waar dan ook vandaan. Een aanrader komt uit Macedonië, de puklavec & friends cabernet sauvignon & merlot 2015, een verleidelijk fruitig, fris, soepel en zuiver alternatief voor generieke rode Bordeaux, en buitengewoon betaalbaar, namelijk €4,96, bij www.jumbo.com.
Ook alle mogelijke Chileense wijnen melden zich, zoals de Santa Inés Cabernet Sauvignon Selection 2014 die zijn €7.95 zeker waard is, gezien de fraaie smaak waarvan het aroma behalve besfruit tevens een beetje zwart fruit en wat munt bevat. Verkoopinfo via www.jeanarnaud.com.
Altijd betrouwbaar, altijd lekker en altijd fruitig (naar o.a. milde cassis) smaakt de El Descanso Cabernet Sauvignon 2015. Deze sappige Chileen is geprijsd op €5,99 bij www.attent.nl, www.mcd-supermarkt.nl, www.plus.nl en www.spar.nl.
Een andere Chileen die niet stuk kan bij biefstuk is de Los Gansos Cabernet Sauvignon 2015 die prettig wat dimensie biedt dankzij nuances van o.a. besfruit, zwarte vruchten, roostertonen, vanille en wat munt. Best veel eigenlijk voor de €4,99 die www.jumbo.com rekent.Bel4
De voor veel Pinotages gebruikelijke tonen van rubber, aceton of banaan zijn in de Bellingham Pinotage 2015 wijn niet aanwezig, gelukkig maar. Bessen en wat zwart fruit daarentegen duidelijk wel, samen met een vriendelijk frisheid en een stevig gestel plus een beetje toast. ’t Is een perfect, Zuid-Afrikaans alternatief voor hoogwaardige rode Bordeaux,  met een adviesprijs van 11,95. Op de foto Bellinghams historische homestead bij Franschhoek. Verkoopadressen via www.lfe.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

Confits, stoofschotelsStreekgerechten en streekwijnen gaan vaak smakelijk samen. Dat wordt weer eens overtuigend aangetoond door enkele rode wijnen uit het Franse zuidwesten, waar confits vaak op het menu staan. In de eerste plaats zien we Saint Mont. De in het gelijknamige gebiedje geboren Duc de Meynan 2014 van www.plus.nl wordt getypeerd door zowel donkere aroma’s (laurierdrop en dergelijke) als fruitige (pruim, braam, besje) en een goed verteerbare smaak die ferm is zonder heftig te zijn. De maker is Plaimont, een van Frankrijks allerbeste coöperatiegroepen. Een identieke wijn heet Duc de Termes 2014 die www.jumbo.com. Beide montere wijnen kosten €4,99.
Cah1 (Small)Een andere mooie maaltijdbegeleider uit het koninkrijk van de confits is Château de Gaudou Grande Lignée 2014, een Cahors die bestaat uit 85 procent malbec met 15 merlot, en die op fust werd gelagerd. Hetgeen de beheerste aanwezigheid van roosteraroma’s en kruidig hout verklaart, terwijl de nog vitale smaak vooral donkertonig is tegen een decor van sappig zwart fruit. Fles €9,50 bij www.colaris.nl.
Dat Cahors rode wijnen voortbrengt die al in hun jeugd charmeren bewijst ook Mathieu Molinié  met zijn Château Ponzac Maintenant 2014. Want deze heeft een al behoorlijk soepele, niet te zware smaak, op frisse wijze aangenaam fruitig (een combi van bessen en zwarte vruchten), een tikje donkertonig (laurier e.d.) en goed sappig. Hetgeen ‘m héél geschikt maakt als ietwat koel te schenken confitbegeleider. Zijn enige druif is malbec. Prijs €9,95 bij Con1 (Small)www.vinoblesse.nl.
In dezelfde streek kwam een andere plezierwijn ter wereld, de Cuvée Particulière 2012 van Château Lamartine. Dankzij een innovatief systeem, het doseren van een beetje zuurstof tijdens de wijnbereiding, wist keldermeester Alain Gayraud een buitengewoon aangename, stevige maar niet te zware Cahors te creëren met een zachte kruidigheid, beheerste donkere aroma’s, rijp fruit en vriendelijke tannines – kostelijk bij de confit. Fles €15,45 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Toch nog even naar Bordeaux. Op het etiket van Cru de la Maqueline 2014 staat een vignet Maq (Small)met een druivenblad en een paardenhoofd. Met reden, want de bakermat van deze Bordeaux is behalve wijndomein ook een gerenommeerde paardenfokkerij. Ze behoren aan Philippe en Catherine Castel, van de bekende wijnbouwersfamilie. Hun – nu mooi op dronk zijnde – wijn heeft als samenstelling ongeveer drie kwart merlot aangevuld door petit verdot en cabernet sauvignon. Wat je kunt verwachten zijn donkere aroma, wat mild zwart fruit, een soepele structuur, een zachte kruidigheid en een stevig gestel. Fles €7,99 bij www.jumbo.com.
Ook in de Beaujolais heb ik een verbazende goede confitkornuit gevonden, de “L’ Iris” Moulin-à-Vent 2015 van Thierry Janin. De in vaten opgevoede wijn bezit een dieprode tint en een gespierde smaak gemarkeerd door (katjes)dropachtige schakeringen en die van zwart fruit, een geheel dat subtiel omlijst wordt door wat kruidig, toastachtig hout. ’t Is een wijn die je tevens bij wild zou kunnen serveren. Prijs €12,95 bij www.colaris.nl.
Na de verkoop van het in Tain-l’Hermitage gevestigde Rhône-huis Per2Paul Jaboulet Aîné besloot Nicolas Jaboulet (rechts) om samen met Marc Perrin, telg uit een bekende wijnfamilie in het zuidelijke Rhône-dal, een nieuw bedrijf te beginnen. Dit kreeg als naam Maison Nicolas Perrin. Een van de plezierigste producten is de rode Syrah Viognier 2015, vief, sappig en kruidig fruitig, feest om te drinken bij stoofschotels en nog veel meer. Het is 8 procent van de witte viognier die deze Vin de France een zekere verfijning verschaft. Richtprijs €12,50 à €13, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.
Bij sudderlapjes of ander stoofvlees meldt zich tevens Mas de Montbrun 2015. Een door een Frans-Nederlandse equipe vervaardigde Corbières op basis van carignan (oude stokken), grenache (oude stokken), syrah en mourvèdre. Laurier, leder en kruiden spelen hoofdrollen in het aroma van deze stevige wijn, terwijl in de achtergrond een beetje besfruit aanwezig is. Fles €5,49 bij www.jumbo.com.
Ala (Small)
De Franse agronomist Ludovic Vano verhuisde elf jaar geleden naar de Spaanse streek Aragón, niet vanwege de wijn, maar de liefde. Hij volgde zijn daar geboren vrouw Sierra, en samen maken ze nu wijnen in Calatayud. Hun rode Alaviana 2014, een compositie van 80 procent garnacha en 20 procent syrah, bezit ondanks zijn kracht (14,5 procent alcohol) een zekere finesse, alsmede donkere aroma’s, zwart fruit, een roostertoontje en een zachte frisheid. Subliem bij stoofgerechten. Prijs €9,95 bij www.colaris.nl.
In de Portugese regio Tejo (voorheen Ribatejo) worden onder leiding vanPin (Small) Paulo Saturnino Cunha aantrekkelijk wijnen gemaakt. Bijzonder plezier heb ik beleefd aan de sappige, vlezig Alqueve Vinho Tinto 2015 vanwege zijn gulle zwarte fruit dat gecompleteerd wordt door donkere aroma’s en een vleugje kruidig hout. Deze fris te serveren, donkerrode wijn heeft als basis gelijke percentages castelâo, tinta roriz, touriga franca, touriga nacional en trincadeiro – Portugeser kan haast niet. Fles €7,95 bij www.sauterwijnen.nl.
Een betaalbare, smakelijke stoofschotelwijn komt uit het zonnige Mendoza en van Argentinië’s belangrijkste blauwe druiven. Het is de stevige, maar niet vermoeiende Santa Cecilia Malbec-Bonarda 2014. Laurier, katjesdrop en andere donkere tonen bepalen zijn aroma dat een ondertoon heeft van zwarte vruchten. Als flesprijs hanteert www.gall.nl €6,99.
Een niet te kostbare kandidaat voor confit & co is tevens de El Descanso Merlot 2014 à  €5,99. Een wijn met behalve rijp zwart fruit wat discrete roosteraroma’s, omdat een deel van de oogst in contact kwam met eikenhout (o.a. met meevergiste spaanders). Voorts zijn donkere, drop- en laurierachtige elementen present. Gemaakt door topproducent Errázuriz en hier aangeboden door www.plus.nl.
11 (Small)Uit bijna het zuidelijkste puntje in eigen land komt als prettige partner voor stoofgerechten de St. Martinus Johannes 2014. Een karaktervolle, vatgerijpte, stevige wijn met schakeringen van zwarte bessen, munt, paprika en laurier. Fles €17,95 bij www.wijngaardmartinus.nl.
Een van Oostenrijkse meest vooruitstrevende producenten is Zantho in Burgenland. Voor de Zantho St. Laurent 2013 kwamen de druiven van een van Oostenrijks droogste en warmste plekken, Seewinkel, waar de grond mineralig is. Het is een echte eetwijn, deze St. Laurent, zacht, sappig en fris tegelijk, met subtiele schakeringen van bessen, zwarte vruchtjes, laurierdrop en een heel klein beetje toastig hout. Kostelijk bij confits en nog veel meer. Prijs €11,10 bij www.imperialwijnkoperij.nl.

 


Coq au vinTijdens een intensieve reis door de Beaujolais, langs alle betere wijnbouwers in alle betere dorpen, werd ik steeds gastvrij ontvangen, soms zelfs door burgemeesters. Wat betekende dat er ter plekke werd geluncht – en altijd, dus élke dag stond coq au vin op het menu. Bereid met de lokale wijn, die er uiteráárd bij werd genoten. Ik heb toen ontdekt hoe perfect een goede fruitige Beaujolais en coq au vin samengaan, op voorwaarde dat het haantje er ook mee wordt bereid.
Fleu1 In de energieke Fleurie Cuvée Christal 2015 is eclatant, fris fruit heerlijk aanwezig; het roept vooral associaties op aan bessen en zwarte vruchten. Fles €15,95. Iets steviger en minstens zo lekker smaakt de Clos de la Roilette ‘Tradition’2015 die zijn euro méér helemaal waard is. Het domein ligt overigens op de grens van Fleurie en Moulin à Vent, wat verklaart waarom de wijnen van Alain Goudert (links) relatief stevig zijn gestructureerd. En tevens waarom je de vlezige Clos de la Roilette Cuvée Tardive 2015 die behalve fruitig ook kruidig is, moeilijk kunt onderscheiden van een Moulin à Vent, en zelfs beschouwd kan worden als aangenaam alternatief voor een goede rode Bourgogne. Prijs €19,95 bij www.degoudenton.nl.Coq6
Een Morgon die doet kraaien van blijdschap is de 2015 van Jean-Pierre Large. Deze vriendelijk frisse wijn smaakt vlezig en verwent de zintuigen met een fraaie fruitmix van zwarte vruchten en bessen. Fles €11,50 bij www.colaris.nl.
Ook geslaagd, goed gevuld en smakelijk, met rijp zwart fruit en een hint van laurierdrop is de Juliénas “Le Clos” 2015 van Domaine de la Creuze Noire die dezelfde importeur offreert voor dezelfde prijs.
Beau! Is baBeau (Small)ck – en da’s prettig nieuws voor liefhebbers van Beaujolais. Want niet alleen is deze uit het uitstekende oogstjaar 2015 afkomstig wijn heel betaalbaar, namelijk €5,50, hij is ook heel lekker. Met gul zwart fruit zoals van rijpe bramen, heel licht gekruid, in een sappige, vieve smaak. En wat handig, die schroefsluiting. De aanbieder is www.hema.nl.
Een Oostenrijkse biowijn die zich kan meten met een goede Beaujolais is de Sepp Blauer Zweigelt 2015, vief en tegelijk sappig fruitig (bessen samen met zwarte vruchtjes), redelijk vol en die koel geserveerd het plezierigst smaakt. Fles €9,40. Verkrijgbaar bij  www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.  

 

Banner Mevrouw-Hamersma-advertentie

DuifHierbij verrukkelijk zou een Chileense Carmenère zijn, een wondermooie wildwijn: vaak bijna romig en altijd stevig, met rijp zwart fruit en donkere aroma’s, zoals van laurier, soms subtiel aangevuld door een vleugje munt.
Over intens gesproken… Als dit voor één wijn geldt, is dat de Errázuriz Max Reserva Carmenère 2014 met zijn zeer Max4 (Small)geconcentreerde, gespierde smaak waarin donkere aroma’s als van (laurier)drop een hoofdrol spelen, met bijrollen voor enerzijds kruidig hout en anderzijds fruit van bessen en zwarte vruchtjes, zoals van pruimen en vijgen. Elementen die ‘m tot een deksels goede duifwijn maken. Reken op €15,95 per fles bij www.wijnkring.nl. De ‘gewone’ Errázuriz Estate Series Carmenère 2014 uit de Valle de Colchagua is trouwens ook niet mis. Duif5Behalve donkere, laurier- en lederachtige aroma’s biedt deze zacht frisse, tamelijk volle wijn ook fruit (bessen, zwarte vruchten) en een hint van munt. Fles €9,95.
Iets milder en zachter dan de meeste – dankzij wat vanille en het zeer rijpe fruit van zwarte bessen – smaakt de zacht kruidige, gloedvolle Pura Fe Carmenère 2014, een organische wijn uit Maipo Valley. Flesprijs inclusief Nederlandse accijns circa €18 bij www.adbibendum.nl.
In het hart van Chili’s Colchagua Valley begon de familie Ravanal tachtig jaar geleden een wijndomein, Viña Ravanal. Een ster daarvan is deRav (Small) Ravanal Reserva Carmenère 2015 die tien maanden in fusten werd gelagerd. Behalve bescheiden roostertonen heeft deze vrij soepele, behoorlijk stevige wijn de voor zijn druivenras karakteristieke donkere aspecten, waaronder katjesdrop, aangevuld door sappig zwart fruit en duidelijk wat munt. Prijs €7,95 bij www.colaris.nl,
En dan zijn er nog heel veel meer aantrekkelijke Carmenères verkrijgbaar. Waaronder, in alfabetische volgorde, de Adobe Reserva 2015 bij www.ah.nl  à €5,99, de Alpaca 2015 à €4,99 bij www.jumbo.com, de briljante Casa Silva Reserva 2015 voor meestal €10,99 à €11,99, adressen via www.casasilva.nl, de altijd prima Casillero del Diablo Reserva 2015 à €6,69 bij www.ah.nl, de Chicken Run Reserva 2015 van www.hema.nl voor €6,50, de El Descanso 2015 van www.mcd-supermarkt.nl en wwwDon2.plus.nl voor €5,99, de uitgesproken sappige, gulle, behalve donkertonige ook enigszins muntige El Grano 2015 à €7,95 bij www.okhuysen.nl en de mooie melange Doña Dominga Cabernet Sauvignon Carmenère 2015 waarvan de sappige, volle smaak royaal getooid is met rijp zwart fruit omlijst door beheerste roosteraroma’s. Prijs een bescheiden €5,99 bij www.dirckiii.nl.
Nog gespierder met nog meer concentratie is de Los Gansos Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah Orgánico 2015 waarin gul fruit van zowel zongerijpte zwarte vruchten als bessen, donkere tonen evenwichtig samengaan met donkere aroma’s. Fles €6,99 bij www.jumbo.com. CA (Small)
Net zo donker als een Carmenère (denk aan laurierdrop) smaakt de vlezige, ook roosteraroma’s bezittende Château Beaulieu Cuvée Arthur 2014. In dit geval is binnen Bordeaux het heuvelige Côtes de Bourg de streek van herkomst. Waar de Nederlander Docus Boomsma voornoemde wijn, zijn beste, samenstelde uit een meerderheid van merlot en vervolgens een tien maanden durende vatrijping toepaste. Richtprijs €12,95, adressen via www.boomsmawijnen.eu.
Voor durvers is er de Colonjes Recortis 2011 uit het Gelderse Groesbeek. Een nog altijd vieve wijn (van regent en cabernet cortis) die dankzij zijn aroma van laurierdrop, hint van munt en beheerste kruidige, toastige houttonen niet alleen lekker smaakt bij harde Hollande geitenkaas maar ook bij duif. Richtprijs €13, verkoopinfo via www.wijnhoevedecolonjes.nl.

 

Banner_Alliance

EendBij tamme eend dient zich o.a. een zachtaardige Pinot Noir aan die toch CONSenige kracht heeft. Een verrukkelijke, uit Chili afkomstige variant is de Cono Sur Organic Pinot Noir 2015. Deze medium rode, aimabele wijn heeft een zachte, milde toonzetting  met rijp rood plus fruit, en mespuntje kruiden en een hint van toastig hout. Bij www.mitra.nl vraagt men hiervoor €8,99.
Alex Dale, stichter en mede-eigenaar van The Winery of Good Hope, doet meer dan het maken van een hele reeks wijnen – zo natuurlijk mogelijk, met de minst mogelijke ingrepen – want via een trust steunt zijn Kaapse bedrijf de scholing van een hele groep kinderen. Een van zijn Hop1goeddoelwijnen is de Land of Hope Reserve Pinot Noir 2013. Na zijn gisting ging de wijn, waarvoor de druiven deels in Elgin(foto) groeiden, een jaar lang in Franse vaten. Vandaar de roostertonen en de vanille die het bescheiden, rijpe rode fruit in de zachte, geheel op dronk zijnde en toch nog enigszins frisse smaak beschaafd omlijsten. Fles €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.
In noordelijk Spanje combineerde Diego Ortega van Bodega Alta Pavina misschien als eerste ter wereld de tempranillo met pinot noir. De aldus gecreëerde Pavina 2013 smaakt zacht kruidig, zacht fris en zacht fruitig (bessen, zwarte vruchten): het einde bij eend. Richtprijs €11,60, zie www.lapersistance.nl.
Voor nog meer geslaagde Pinot Noirs zie de selectie bij fazant.
En wat te denken Bon2 (Small)van een droge, volle rosé? Allesbehalve vreemd bij eend is de zacht oranje Château Henri Bonnaud 2015 rosé uit het Provençaalse minigebiedje Palette. En samengesteld uit grenache en mourvèdre, aangevuld door cinsault. Gezamenlijk geven ze een stevig geheel, zacht kruidig en mild fruitig (citrus, witte vruchten), zacht fris bovendien, dat kostelijk harmonieert met tamme eend. De prijs voor dit schaarse smakelijks bedraagt  €22,95, bij www.winesupply.nl.
Bij wilde eend past of een Carmenère (zie duif) of een rode wijn met veel merlot (zie hazenrug) dan wel een rode Rhône met veel smaak en persoonlijkheid. Graag tip ik de Grand Classique Crozes-Hermitage 2015 van een CT1 (Small)eminente coöperatie, de Cave de Tain. Deze pure syrahwijn biedt in zijn vrij levendige, sappige, tamelijk stevige smaak kruiden, bessen, wat fruit donkere tonen. Een complete wijn voor complete genoegens. Adviesprijs €11,95, adressen via www.dgswijn.nl.
Zuidelijker uit het Rhône-dal komt een rode Lirac om bijna lyrisch over te worden, de La Fermade 2014 van het duurzaam werkende Domaine Maby. Eigenaar Richard Maby koos als druiven syrah, mourvèdre en grenache, en maakte zo een gespierde, flink nahangende, donkerrode wijn met donkere, soms haast dierlijke aroma’s en prettig wat fruit van zwarte vruchten, waaronder vijgen, en rijpe bessen. Prijs €12,50 bij www.colaris.nl.
Laten we Spaans rood uit Ribera del Duero evenmin vergeten. In een spectaculaire Por2bodega aldaar worden spectaculaire wijnen vervaardigd, waaronder de Portia Roble 2014 die slechts vier maanden in fusten van Frans eikenhout verbleef en dus niet te veel houtaroma’s heeft – maar wel een gulle dosis besachtig fruit (plus wat zwart), een beschaafde kruidigheid en een lange afdronk. ’t Is een echte eet- en eendwijn, geprijsd op meestal €9,95 per fles. Verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.
De geconcentreerde, beklijvende, donkertonige, zwart fruitige en toastachtig hout bezittende Damana 5 uit dezelfde regio verschijnt ook graag bij wilde eend. Deze door Bodegas Tabula gemaakte wijn verbleef vijf maanden in vaten, draagt een richtprijs van €13,50 en wordt geïmporteerd door www.cavabarcelona.nl.
Wondermooi bij wilde eend is voorts de Wellanschitz Blaufränkisch 2015 Klassisch, een behoorlijk energieke wijn uit het Oostenrijkse Burgenland. Zijn smaak is levendig en wordt bepaald door donkere tonen als van laurierdrop en rijpe zwarte vruchten, met heel discreet wat kruidig hout. Fles €9,95 bij www.colaris.nl.
ETI22 (Small)Het historische Kaapse landgoed Laibach bij Stellenbosch kreeg in 1994 een tweede leven. Toen namelijk werd de gehele wijngaard herplant door een nieuwe eigenaresse. Die er sindsdien hoogwaardige wijnen produceert van organische geteelde druiven. Een van die wijnen is een rode, The Ladybird 2012. Nu nog vitaal fris en sappig, met besfruit, zwart fruit, wat laurier, een vleugje paprika, beheerste, kruidige houttonen en een stevig gestel. Prijs incl. Nederlandse accijns €16,24 bij www.adbibendum.nl, klik op de banner.

 

Banner-LMVH3

FazantWit kan net zo goed als rood, en helemaal wanneer er ook zuurkool verschijnt. Maar dat moet wel een mooie, vrij volle wijn zijn.
Als de fazant met zuurkool wordt geserveerd, overweeg dan de Staete Landt Viognier ‘State of Surrender’ 2014 uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough die enerzijds faz8aangenaam fris smaakt, anderzijds goed gevuld is met mild citrusfruit. De Australische wijncriticus Bob Campbell omschreef deze door de Nederlander Ruud Maasdam gemaakte Nieuw-Zeelandse wijn als ‘the closest thing to Condrieu’. Prijs €20,15 bij www.okhuysen.nl.
Fantastisch met fazant gaat ook Le Chardonnay Grand Vin 2015 van Villard, een Chileense producent gevestigd in de koele Valle de Casablanca. Het fruit hiervan  – geel en wit – wordt fraai gecompleteerd door notigheid en wat toastachtig hout, terwijl de wijn tegelijk gul en gespierd is. Adviesprijs €18,50, verkooppunten via www.pallaswines.nl.
Lub (Small)In de Lubéron, even buiten het historische heuveldorp Ménerbes, kunnen bezoekers behalve wijnen proeven ook ruim 1200 kurkentrekkers bekijken. Domaine de la Citadelle heeft namelijk zijn eigen, daaraan gewijd museumpje. Goede herinneringen bewaar ik aan een aardige witte wijn, Le Chaîtagnier 2015. Eigenaar Yves Rousset-Bouard stelde hem samen uit hoofdzakelijk clairette, met grenache blanc en ugni blanc in bijrollen. Het is een ware, tamelijk stevige eetwijn – denk aan fazant – gemarkeerd door kruiden, specerijen, een correcte frisheid en een vleugjes citrusfruit, waaronder perzik. Prijs €13,50 bij www.vojacek.nl.
Ook de van kruiden, specerijen en notigheid voorziene witte Grand Classique Crozes-Hermitage 2015 verdient een plek naast de fazant. De Cave de Tain vervaardigde deze wijn van uitsluitend marsanne. Fles circa €11,95, ga voor adressen naar www.dgswijn.nl.
Binnen Californië zijn een ontzagwekkende 231.000 hectaren met druivenstokken beplant – goed voor een jaarlijks drie miljard flessen wijn. Cop9Het is een hele kunt om je tussen alle 4400 wineries te onderscheiden, maar de ook om zijn films beroemde Francis Ford Coppola is dat gelukt. Diens blank gouden Director’s Cut Chardonnay 2014 uit Russian River Valley combineert in zijn citrusachtige smaak frisheid met een subtiele romigheid en beheerst wat hout, heerlijk gewoon. Adviesprijs €23,75.
Bijna een euro meer wordt doorgaans gevraagd voor de óók bij tamme eend passende rode Director’s Pinot Noir 2014 uit Sonoma County. Het is een zacht gestijlde wijn met zeer rijpe, milde tonen van rode en zwarte vruchten, aangevuld door zacht kruidige roosteraroma’s. Verkoopinfo via www.vinites.com.
Vandaag de dag staat het Californische merk MacMurray Estate Vineyards voor wijnen afkomstig van een handvol akkers, met als specialiteit Pinot Noir. Een van de vijf varianten is de Pinot Noir uit Russian River Valley Sonoma County, waarvan de jaargang 2013 een zachtaardig karakter heeft, met een welhaast zijdeachtige en tegelijk stevige, vrij gulle smaak met schakeringen van milde, rijpe rode vruchten en beheerste, niet overdreven hout- en roostertonen (dankzij acht manden vatlagering). Richtprijs €17,50, verkoopinfo via www.walravensax.nl.
May (Small)Dan even naar Zuid-Amerika, waarvan de Maycas del Limarí Sumaq Pinot Noir Reserva 2015 een perfect Chileens alternatief is voor rode Bourgogne, gezien zijn milde rijpe fruit en beschaafde houttonen. Fles €12,99 bij www.ah.nl.
Rijp rood fruit, een beetje kruidig hout, een blaadje laurier een sappige frisheid markeren de medium rode, prima Staete Land Pure Pinot Noir 2015. Deze Nieuw-Zeelander heeft www.okhuysen.nl voor €14,50 op zijn website staan.
Tollen van blijdschap, dat zal de Nieuw-Zeelandse wijnmaker Patrick Moore wellicht hebben gedaan na het proeven van zijn Spinning Top Pinot Noir 2014. Want het is een uitnodigende rode wijn geworden, met wat meer kleur dan de meeste, behoorlijk vol, zwart fruitig, zacht fris en een heel klein beetje aards. Importeur Cha (Small)www.halvemaanwijn.nl rekent €11,95 per fles.
De milde, licht vanilleachtige toonzetting van de soepele, goed gevulde doch niet te zware Les Champ des Etoiles Pinot Noir 2015 tot een kostelijke compagnon voor fazant, temeer daar ook wat frisheid aanwezig is, samen met rijp rood fruit en een hint van aardse aroma’s. Bij www.wijnoutlet.nl kost deze vriendelijke wijn een vriendelijke €7,99.

 

Banner-Aaldering-21

Gevulde kalkoenDe glazen mogen gevuld zijn met een rijke Viognier, Chardonnay of Pinot Noir, zie ook tamme eend en fazant.
Clos2 (Small)Voorbeeldig in zijn soort is de viognier le jardin 2015, een met schroefsluiting gebottelde wijn van het merk clos du bousquet. Gedroogde zuidvruchten, sappigheid, zachte zuren en een tamelijk stevig gestel maken deze Pays d’Oc tot een trefzekere tafelgenoot bij o.a. kalkoen. Prijs €9,95 bij www.astridentherese.nl.
Leden van mijn vrouws leesclubje waren enthousiast over de uit aangebroken fles geschonken B&G Viognier 2015. Geen wonder, het is een op abrikoos en ander mild citrusfruit trakterende wijn, zacht fris, sappig, goed gevuld en heel inviterend – ook bij kalkoen. Fles €4,99 bij www.jumbo.nl.
Nog een voorstel: de Lagasca Viognier 2015, een biodynamisch vervaardigde wijn uit Spanje (waar viognier nog weinig voorkomt). Milde, bijna zwoele, subtielKalkoen8 gekruide abrikoos an andere citrus typeren de ferme, maar niet overdreven krachtige smaak van deze voorbeeldige Viognier. Bij www.gastrovino.nl kost een fles €7,95.
Een volgende propositie betreft de Paul Jaboulet Aîné Viognier Secret de Famille 2015. Deze Méditerranée valt op door zijn bijna zwoele fruitaroma van abrikoos en peer, terwijl de zuren zacht zijn – prachtig bij de kalkoenvulling. Voor €9,95 kun je een fles bestellen bij www.buyyourwine.com.
Sal4Bij gevulde kalkoen dient ook de witte Numina Gran Corte 2014 zich aan. Dit is een witte topwijn van Salentein, de imposante wijnbezitting die werd gecreëerd door Mijndert Pon in Argentinië’s hoog gelegen Valle de Uco. Een vatopvoeding verschafte deze mondvullende, nog volstrekt frisse wijn stevige roosteraroma’s die prettig tegenspel krijgen van sappig citrusfruit. Zijn compositie is enigszins ongebruikelijk, namelijk 70 procent chardonnay en de rest viognier – maar geslaagd, wat zeg ik, héérlijk is hij beslist. Fles €25,50 bij www.wijnkring.nl.
Kalkoen kan bovendien kostelijk worden gecombineerd met is de Bogle Vineyards Clarksburg Viognier 2014, verleidelijk fruitig (milde citrus, zoals perzik en abrikoos, toets van tropisch, hint van o.a. banaan) en goed gevuld, met subtiel wat roosteraroma’s. Een derde van deze Californische creatie werd namelijk in nieuwe fusten vJor (Small)ergist en gerijpt, gedurende tien maanden. Prijs €14,95 bij www.hosmanvins.nl.
Een andere kalkoenkampioen is de door Gary Jordan (rechts) gecreëerde Jordan Chardonnay Barrel Fermented 2015 waarvoor Bourgondische vaten werden gebruikt. Milde fruittonen, aangename zuren, sappigheid en beheerste roosteraroma’s bepaalden in dit geval de smaak die behalve harmonisch ook heerlijk is. Importeur www.pallaswines.nl verstrekt een adviesprijs van €15,25.
In Zuid-Afrika was Bellingham de eerste wijnproducent om viognier te planten. Dat gebeurde in 2002, en tegenwoordig wordt er een voortreffelijke wijn van gemaakt, de The Bernard Series Hand-Picked Viognier 2015. Bel3 (Small)Omdat 40 procent van de wijn op vat werd vergist, zijn in de smaak roostertonen en notigheid beheerst present, naast subtiel gekruid fris en mild citrusfruit. Behalve bij fazant beveelt wijnmaker Niël Groenewald ‘m óók aan bij Aziatische gerechten. Adviesprijs €14,95, verkoopinfo via www.lfe.nl.
Twee andere, minder bekende Spaanse fazantvrienden komen uit Spanje en worden gevoerd door www.okhuysen.nl. Ten eerste de García Viadero Blanco de Albillo 2015, een vrij stevige, zacht frisse, sappige, licht notig witte uit het dal van Duero. Uit het hoog gelegen Catalaanse gebied Terra Alta komt als tweede verrassing de behoorlijk stevige, notige, naar gedroogde zuidvruchten en kruiden smakende ic 2015 van Altavins, een witte garnachawijn die €11,75 kost.
Een vanwege zijn milde karakter en zachte, rijpe smaak in aanmerking komende rode wijn is de Organic Pinot Noir 2013, een vriendelijk fruitige, elegante Alsace van Aimé Guttmann. Prijs €13,99 bij www.bythegrape.nl.

Gourmetten met vis – Geen aarzeling, ga voor Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Enkele aanbevolen soorten staan bij garnalencocktail en gravad lachs. DaarnaasGRAN (Small)t zijn er heel wat andere wijnen die het visgourmetten een extra feestelijk, extra smakelijk tintje geven.
De Gran Villa 2015 bijvoorbeeld, een heel licht prikkelende Verdejo uit Rueda die ook fris fruitig smaakt met in de verste in vleugje grassigheid. Fles €4,99 bij www.jumbo.com.
Zeeuws, zalig en zo zuiver als een zeebriesje is de lichte Schouwen-Dr®uiveland Blanc 2015 van www.dekleineschorre.nl à €12,95, een melange van pinot blanc en auxerrois waarvan het fruit richting appel gaat.
Bis1Ze gelden als grote jonge talenten, Christian en Matthias Runkel, die Weingut Bischel van hun ouders overnamen – en die dit jaar door en gezaghebbende Duitse wijngids tot ‘stijgers van het jaar 2016’ werden uitgeroepen. Onberispelijk, dus zuiver en kenmerkend is hun Bischel Riesling trocken 2015, een met schroefsluiting gepresenteerde Rheinhessen, fris en elegant met alleen een hint van rijpheid en allerlei soorten fris fruit, wit, groen en citrus. Fles circa €12,50, verkooppunten via www.fourcroy.nl.
Een andere goede gourmetwijn komt uit hetzelfde gebied, de Staatliche Weinbaudomäne Oppenheim Roter Hang Riesling trocken 2015. Deze wijn staat voor elegantie, mineraligheid, subtiel wat wit fruit en een bijna tintelende frisheid die prettig tegenspel krijgt van een klein zoetje. Bij www.astridentherese.nl kost deze reuzegoede Riesling €11,95 per fles.
In de Duitse regio Baden wist Hans Wöhrle de eigen wijngaarden van deWor2 stad Lahr te bemachtigen, en maakt daarvan nu fraaie biowijnen. Waaronder de meer dan sympathieke Weingut Wöhrle Müller-Thurgau 2015 die wat voller smaakt dan veel andere versies, terwijl hij toch frisse zuren biedt en prettig wat fruit. Prijs €11,55, zie www.imperialwijnkoperij.nl.
Glorie bij gourmetten geeft voorts een Oostenrijker, de haast tintelfrisse, bijna mineralige, elegante doch niet te slanke Weinrieder Riesling Bockgärten 2015 met zijn licht gekruide citrusfruit. Deze wijn kost €12,50 en wordt aangeboden door o.a. www.wijnaandekade.nl.
Gien (Small)Er is ook niets op tegen om een Sauvignon Blanc te schenken. Een van de minste bekende, want kleinste Loire-gebieden waar van deze druif net zulke goede wijnen kunnen worden gemaakt als in bijvoorbeeld Sancerre, is Coteaux du Giennois. De daar vervaardigde Domaine de Villargeau Les Genêts Gris 2015 is een keurige Sauvignon, fris maar zeker niet te licht, plantaardig bovendien (je ruikt en proeft o.a. asperges) en voorzien van wat groen fruit. Adviesprijs €12,50, verkoopinfo via www.boomsmawijnen.eu.

Gour2Gourmetten met vlees – Alleen al vanwege de hitte van de branders heeft een fris te drinken rode wijn hier de voorkeur. En vanwege de soms enigszins pittige sausjes mag-ie zelf ook best wat pit hebben, dus enigszins kruidig zijn. Bovendien vinden we fruit gewoon lekker. Een fris te schenken, licht kruidige, prettige fruitig rode wijn die geen hemelbestormer hoeft te zijn, da’s het profiel.
Mooi daaraan voldoend is de Taus Joven 2015, want die biedt Ta6dat allemaal. Dus veel sap, veel primair fruit, van zwarte vruchten vooral, alsmede vlezigheid, een stevige structuur, een snufje kruiden en een bescheiden flesprijs van €4,99. De wijn komt uit Jumilla (links), waar de Spaanse zon minstens drieduizend uur per jaar schijnt. Voor de rode Taus werden monastrelldruiven van oude stokken gebruikt plus syrah en garnacha tintorera van jongere planten. De distributeur is www.plus.nl.
Hoewel er geen merlot aan te pas komt, is de Domaine Pujol-Izard 2015 een wijn voor Merlot-liefhebbers. Zijn smaak namelijk is net zo soepel, vlezig, donkertonig en PJ (Small)royaal zwart fruitig als van een goede Merlot. Voorts is-ie zacht fris en elegant ferm. Op het 80 hectare tellende domein in de zeer zuidelijke Minervois werd de wijn gecomponeerd uit carignan, grenache, cinsault en syrah. Zoals gezegd, merlot is niet in beeld – maar wel in de smaak. Niet alleen de wijn zelf is prettig, ook zijn prijs. Want tot eind december kost hij in de aanbieding slechts €5,95 per fles. Bij www.heerenvanheusden.
Een rode Côtes du Rhône die blij maakt vanwege zijn zwarte fruit, hele lichte notigheid, vlezighePM (Small)id en sappige structuur werd Le P’tit Martin 2014 gedoopt. Een naam die verwijst naar zijn geboorteplek, Domaine de l’Oratoire St. Martin in Cairanne dat behoort aan de gebroeders François en Frédéric Alary. Die voor dit kleintje wijn de druivenrassen grenache en syrah selecteerden. Deze gebottelde blijdschap kost €10,70 bij www.okhuysen.nl.
Het vraagt een soort Salomons-oordeel om tussen de kleine Martin en La Fille 2015 te kiezen. Want ook deze Coteaux du Languedoc van dezelfde importeur is verleidelijk fruitig (zwarte vruchten) en verleidelijk lekker, mede dankzij veel sappigheid, een ferm gestel en een wat donkere aroma’s. Op haar Mas des Dames stelde Lidewij van Wilgen haar fille knap samen uit grenache, carignan en mourvèdre. Prijs €8,95.
Van de rode Domaine Boyer 2015, een eveneens uit de Languedoc afkomstige, Boy1donkerrode wijn doet de eerste slok onmiddellijk verlangen naar de tweede – en da’s een goed teken. Het is Jacques en Françoise Boyer gelukt om van syrah, merlot en carignan een energieke, vrij volle, zeer sappige, vol fruitige melange te maken die heerlijk smaakt naar bessen en zwarte vruchtjes. Resultaat: een gave gade voor gourmetten. Fles €7,31 bij www.heisterkamp.com.
Nog menslievender geprijsd is de in het Spaande Jumilla geboren Genio Español Tempranillo 2015 een eigentijds gestijlde, dus fruitige (bes/rood/zwart, tikje mild) wijn
die tegelijk soepel is, heel licht gekruid met in de verte wat laurier. Deze lekkere doordrinker is geprijsd op €4,90 en te koop bij o.m. www.wijnaandekade.nl.
LG (Small)Een heerlijke held bij gourmetten komt uit een andere streek in Spanje, namelijk Navarra. Waar Louis Geirnaerdt op zijn eigen domeintje een geweldige geslaagde Garnacha 2015 heeft gemaakt, een levendige wijn die barst van het zwarte, sappige, door een beetje laurier begeleide fruit. Prijs €5,99 bij www.plus.nl.
Op Sicilië levert het huis Caruso & Minini behalve Marsala de  Nero d’Avola naturalmente bio 2015 die getypeerd wordt door sappig, mild zwart fruit, verrijkt met wat laurier en een kleine kruidje, dit laatste dankzij de twee maanden vatlagering die de helft van het volume onderging. Tegen deze Nero zeggen we géén nee, zekere niet bij gourmetten. Fles €12,99 bij www.bythegrape.nl.
Een Argentijnse amigo van vleesgourmetten is bovendien deFuz5 (Small) FuZion Shiraz Malbec 2015 waarvan het rijp fruit heel mild smaakt, terwijl in de vlezige smaak tevens katjesdrop en andere donkere tonen waarneembaar zijn. Ook van je bankpas is dit een amigo, want een fles kost slechts €4,65, bij www.jumbo.com.
Dezelfde supermarktorganisatie voert een andere zeer goede gourmettenwijn uit Chili, de  enigszins kruidige, zwart fruitige en tegelijk wat toast en vanille bezittende Los Gansos Cabernet Sauvignon 2015 waarvoor €4,99 wordt gevraagd.
De zeer bessige Santa Inés Cabernet Sauvignon Classic 2015 uit Maipo verdient bij dit hoofdgerecht eveneens een warme aanbeveling. Prijs €6,95; verkoopinfo via www.jeanarnaud.com.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Profiel hoog Hij had al de grootste staalfabriek van zijn land, het oudste dagblad, de eerste polikliniek en het succesvolste handbalteam, maar creëerde ook het indrukwekkendste wijnbedrijf: Minco Jordanov, ondernemer in Macedonië. Het strak vormgegeven, geheel geautomatiseerde keldercomplex staat even buiten het centraal gelegen dorp Gradsko. Dit heette vroeger Stobi en is beroemd om zijn rijke Romeinse opgravingen. Mac6Het nieuwe wijnbedrijf werd dan ook Stobi gedoopt. Voor wijnbouw is de streek rondom Gradsko de belangrijkste van het land. Er staat ongeveer een derde van de totale 24.777 hectare die Macedonië aan wijnstokken heeft. Het klimaat, zo vertelde de in Frankrijk opgeleide wijnmaker Gjorgi Jovanov, is het droogste van de gehele Balkan, met temperaturen die in juli en augustus de 40 graden kunnen bereiken In de glimmende, van koeling voorziene gistingstanks wordt de oogst verwerkt van 600 hectare die voornamelijk Mac7beplant zijn met autochtone variëteiten. Waarbij de blauwe vranec veruit nummer één is. Deze druif groeit op ongeveer een kwart van het areaal. ‘Voor vranec’,  zo zei Jovanov, ‘hanteren wij speciale methoden, waaronder een strikte beheersing van zijn opbrengst, door vlak voor deMac4 bloei trosjes te verwijderen. Met als resultaat dat de overblijvende druiven zonder concurrentie kunnen rijpen en een optimale hoeveelheid aan aroma’s en andere stoffen verzamelen.’ Met iets meer dan een derde is vranec present Stobi’s lekkerste rode wijn, de Aminta Private Reserve – een blend die jaren geleden bedacht werd door wijnimporteur Paul Blom  (van Schermer Wijnkopers) die gelijke delen cabernet sauvignon en merlot toevoegde. De 2013 smaakt  soepel, sappig en stevig, met prettig wat zwart fruit, bessen en donkere tonen, elementen die ‘m tot een succes maken bij o.a. een hazenpeper, jachtschotel en wild. Verkoopadressen via www.schermerwijn.nl, richtprijs €17,95.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hazenrug, hazenpeper, jachtschotelHaasje rep je naar de winkel voor een zachte, vrij volle, enigszins kruidige wijn met een zekere verfijning, zoals Merlot. Haas5 (Small)
Een hele goeie uit Bordeaux is Château Trocard Monrepos 2015. Zijn geboortegrond bestaat uit een perceel van 5 hectare, uitsluitend beplant met merlot. En na zijn gisting werd de wijn gedurende veertien maanden traditioneel opgevoed in fusten van Frans eikenhout. Donkere tonen zoals van laurier, drop en leder zijn markant aanwezig in de smaak die voorts heel sappig is, een zekere elegantie bezit, alsmede fruit van zwarte vruchten plus bessen. Een fles kost €10,50 – en voor dat bedrag krijg je een inderdaad superieure Bordeaux Supérieur. Zie www.colaris.nl.
Ram (Small)Van dezelfde importeur komt een andere trouvaille, eveneens donkertonig (katjesdrop, leder, laurier), met in de coulissen wat fruit (zwarte vruchten, bessen) en zacht kruidige houttonen plus een vleugje vanille. Het betreft de in Amerika met goud bekroonde Château les Rambauds Cuvée Crème de Fûts 2015, een voor bijna twee derde uit merlot en malbec samengestelde Bordeaux Supérieur die flink nablijft in de mond – maar die eenmaal bij een haas- of wildgerecht juist vriendelijk zal smaken. Fles tijdelijk en zolang de voorraad strekt €8,75.
Van dezelfde producent komt Château d’Auzanet Cuvée des Belles 2015. Ook dit is een op vat gerijpte Bordeaux Supérieur, zij het met minder merlot (50 procent) en ook een vijfde cabernet sauvignon. En het is een biowijn. Naast zwart fruit en donkere aroma’s zijn in de soepele smaak vanille en zelfs een heel klein beetje karamel present, dit dankzij het houtcontact, waardoor een aimabel totaalbeeld ontstaat. Prijs €9,99 bij www.bythegrape.nl.
Eveneens eminent bij haas & zo is La Dame 2013, een Coteaux du LanguedocLid (Small) van de grote wijndame Lidewij van Wilgen (rechts). Die hem op haar Mas des Dames componeerde uit de helft grenache en gelijke delen carignan plus syrah. We proeven een vitale, vlezige smaak, donkere aroma’s en zwart fruit. ‘Het is mijn beste jaargang ooit’ stelt Lidewij. Prijs €10,90 bij www.okhuysen.nl.
Donkerte, kracht, besfruit en sap vormen het profiel van een zorgvuldig gecomponeerde biowijn, de Domaine Clavel Les Garrigues 2014. Deze heeft als samentelling uit 55 procent syrah plus carignan en grenache, en kreeg geen houtcontact. Voor deze Coteaux du Languedoc wordt €11,55 gevraagd door www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Ver (Small)Anno 1979 begon de geniale Vlaming Jean-Marie Guffens wat wijn te maken in de zuidelijke Bourgogne (en schreef daar ook en aardig boek over), maar is inmiddels ook actief in de Lubéron. Waar hij met eenzelfde gedrevenheid wijnen creëert die betaalbaarder zijn dan Bourgognes. Een voorbeeld vormt de jaartalloze Au fil du temps van het merk Verget du Sud. Deze combi van grenache, cabernet sauvignon en syrah is een stevige, vooral kruidige, aangename haasgezel met subtiel wat fruit (besje, braampje, kersje), een blaadje laurier en wat rijpheid. Fles €7,95 bij www.winesupply.nl.
Wij kunnen ons ook helemaal vinden in de E. Guigal Côtes du Rhône 2012.  Rijp maar niet té, zacht en gespierd, met een vriendelijke kruidigheid en een beetje mild zwart fruit plus een hint van laurier. Op het schap bij www.ah.nl voor €9,99.
Van een blauwe streekdruif produceerde Elena Walch in Alto Adige (foto)Wal9 de sympathieke rode Lagrein 2015 die gul voorzien is van zwart fruit, in combinatie met frisheid en minidoses kruiden plus specerijen. Het verdient aanbeveling om hem licht gekoeld te serveren. Voor gastronomische gein met Lagrein betaal je €15 à €15,50; verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
Om middenin de Spaanse wijnregio Yecla een ruim, prachtig keldercomplex aan te treffen met een restaurant waar inventief en verfijnd wordt gekookt, is verrassend. En doet tegelijk begrijpen waarom die hier gemaakte wijnen kwalitatief hoogwaardig zijn. Van de regionale nummer één druif, de blauwe monastrell, vervaardigde men de Barahonda 2015. Het is een gloedvolle zonnewijn die de mond breed vult met mild, zondoorstoofd zwart fruit, heel licht gekruid: zet de verwarming maar uit en serveer de haas. Fles meestal €6,95, verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu.
Bob (Small)Evenmin te versmaden bij een jachtschotel of haas is de Neleman Bobal 100% 2014 uit de wijnstreek Valencia. Deze door een Spaans-Nederlands duo vervaardigde, organische vino heeft een romige, tegelijk nog vieve smaak met veel concentratie, kracht, besfruit, kruidig hout en donkerte, terwijl hij lang nablijft. Zie www.neleman.org, prijs €10,50.
In het verre, verre Patagonia groeit ook merlot – en goed, getuige de Altaland Merlot 2015. Zijn frisheid geeft hem energie, zijn fruit is dat van o.a. bosbessen charme. En zijn gestel is stevig. Bij www.gall.nl kost deze Argentijn €11,95.
In de Gall & Gall filialen vind je voorts de La Palma Merlot 2014 uit Chili. Een prettig bij hazenpeper passende wijn met een voorzichtig naar katjesdrop neigend en tegelijk zwart fruitig aroma, soepelheid, flink wat sap en bescheiden roostertonen. Fles €6,99.
Een andere Chileen die je naar haas zou kunnen laten waggelen, is de gespierde Los Gansos Merlot 2015, een wijn met veel donkere elementen (leder, drop, laurier), een kruidje, een hint van rokerig hout en een zacht frisje. Voor €4,99 is hij te koop bij www.jumbo.com.Dev (Small)
De grootste, onlangs overgenomen winery van de staat Washington werd gesticht door de als een rockstar uitgedoste Charles Smith – die ooit door het tijdschrift Wine Enthousiast werd uitgeroepen tot ‘winemaker of the year’. Zijn The Velvet Devil Merlot 2013 is een karakteristieke Charles Smith creatie. Deze ook een procentje cabernet sauvignon bevattende, soepele wijn smaakt vlezig, stevig, sappig en droppig, met wat rijp zwart fruit. Duivels lekker eigenlijk. Inclusief Nederlandse accijns bedraagt zijn prijs ongeveer €16 bij www.adbibendum.nl.
Stel1In welk land vind je ’s werelds grootste wijnproducent van wijnen waaraan geen sulfiet werd toegevoegd? Antwoord: Zuid-Afrika. De desbetreffende onderneming is de in 2002 gestichte Stellar Winery die voor 30 procent eigendom is van zijn werknemers, vandaar ook dat Fair Trade certificaat. Van de bottellijn kwam een sympathieke rode wijn-bij-haas, de Stellar Organics Merlot 2014, soepel, stevig en donkerig, met een frisje en een keurige afdronk. Hij wordt verkocht door www.ekoplaza.nl voor €7,49.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Profiel breed In Platter’s South African Wine Guide 2016 lezen we: ’Adi Badenhorst is one of the Cape’s great characters, making some of the Cape’s most characterful wines.’ Beide beweringen kloppen helemaal, zo ontdekken we tijdens een ontmoeting met proeverij in de hoofdstedelijke, terecht ook om zijn wijnkaart befaamde Brasserie van Baerle. AD (Small)De uiterst informeel geklede, hevig bebaarde Zuid-Afrikaan bezit samen met neef Hein een domein van 60 hectare in Swartland waaraan onlangs 40 hectaren werden  toegevoegd (‘of eigenlijk 30 vanwege de gaten in de rijen’) plus een kelder (‘die een beetje lijkt op een Taliban bomb shelter’). Voorts worden voor A.A. Badenhorst Family Wines nog druiven bijgekocht. Adi, die eerder de wijnmaker was op Rustenberg, bij Stellenbosch, gaat er prat op dat zijn wijngoed ‘waarschijnlijk de best gecultiveerde farm van Swartland is – maar we maken daar geen ophef over’.  Bovendien werd op zijn land de eerste grenache van Zuid-Afrika geplant, tijdens jaren dertig. Het betrof 1600 stokken ‘en het aantal flessen daarvan is ongeveer net zoveel’. De naar het venijnige onkruid raaigras (‘ít’s a piss, you have to take it out by hand’) genoemde Raaigras Grenache 2015 blijkt een beklijvende, niet te zware wijn te zijn vol zongerijpt zwart fruit. ‘Grenache is de enige blauwe druif die we ontstelen’ voegt zijn maker nog toe. Gezien zijn schaarsheid kost de wijn €29,99. Tot het meer gebruikelijke assortiment behoort de Curator White 2015 die Adi samenstelde uit 60 procent chenin blanc, 31 chardonnay en 9 viognier. Samen gaven ze een attractieve, sappige, floraal fruitige, ferme wijn met fruit van witte en citrusvruchten. Fles €7,99. De gelijk geprijsde Curator Red 2013 geeft eveneens genoegen, dankzij zijn licht gekruide zwarte fruit. Het niveau stijgt nog met de Secateurs 2013, een tamelijk genereuze, vlezige, rijp bessen, zwart fruit, leder, laurier en discreet wat kruidigheid biedende Ad1 (Small)rode wijn die op €10,99 werd geprijsd. Complexiteit en prijs nemen toe met de Family Wines 2014, een sappig, nog frisheid biedende rode blend die trakteert op kruiden, specerijen en opnieuw bes- plus zwart fruit. Elders in Zuid-Afrika plegen dit soort icoonachtige wijnen alcoholrijk te zijn, maar in dit geval blijft het gehalte beperkt tot 13 procent. ‘Wij plukken namelijk vroeg, ook om zuren op natuurlijke wijze te verkrijgen, zonder ze later toe te voegen.’ Zeldzaamheden verschijnen tot slot, waaronder een Sherryachtige, tevens op Château-Chalon gelijkende wijn van sauvignon blanc en de Brakkuil Barbarossa 2015 (1000 à 1200 flessen per jaar). Deze uit St. Helena Bay, langs de westkust, afkomstige rode wijn heeft als basis de bijkans mysterieuze barbarossadruif, herkomst onbekend, die een vrij volle, kruidige, ietwat donkertonige wijn leverde waarvan het milde zwarte fruit deels doet denken aan dadels. Fles €29,99, importeur www.gall.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

HertMassa’s mogelijkheden. Voor Fronsac heb ik een zwak. Qua reputatie verkeren de rode wijnen uit dit kleine, naar een doorgangsdorp genoemde Bordeaux-district al generatieslang in de schaduw van de buurgebieden Pomerol en Saint-Emilion, maar kwalitatief helemaal niet. Een wijn die dat overtuigend aantoont is Château Moulin Haut-Laroque 2015. De druiven zijn circa twee derde merlot met cabernet franc en restjes cabernet sauvignon plus malbec. Fron (Small)Na een fustrust in deels nieuwe vaten ontstond een donkerrode wijn met rijpe, fraai geïntegreerde tannines, een mix van zwarte vruchten, wat donkere aroma’s zoals van drop, en beschaafde, zacht kruidige houttoets. Gelijk veel andere hoogwaardige Bordeaux is dit een echte voedselwijn die bij zal schitteren bij o.a. hert en ree. Prijs €21,50 bij www.colaris.nl.
Een zonnig zuidelijk, ook prijstechnisch très sympathique alternatief voor rode Bordeaux is les Hauts de Lalande 2014. Gecomponeerd uit Bordeaux-druiven – cabernet sauvignon,  Lal (Small)merlot, petit verdot – die groeien in de Languedoc. Binnen het Pays de la Cité de Carcassonne. De wijn werd à la Bordeaux opgevoed in eikenhouten vaten, vandaar de roosteraroma’s (inclusief een pietsje karamel), die het besfruit en de donkere, laurierdropachtige nuances vergezellen. Fles €6,79 bij www.mitra.nl.
Een sterboer binnen de streek Pic Saint Loup is de alom geprezen Christoph Peyrus. Die naast zijn domein Clos Marie een tweede heeft verworven dat hij zijn eigen naam gaf. Het bestaat uit diverse soorten zeer stenige kalkgrond, wat er draagt er ongetwijfeld sterk toe bijdraagt dat de Pic42013 een verbazende frisheid biedt en tegelijk een aangename elegantie, met een modeste 12,5 procent alcohol. De druiven, 80 procent syrah, de rest grenache, verschaften voorts het fruit dat voornamelijk besachtig is, met in de achtergrond wat zwart. Een (deel)verblijf in grote fusten voegde nog wat kruidigheid toe. Deze picfijne, goed verteerbare tafelgenoot kost bij www.degoudenton.nl €24,95.
Niet alleen de naam is een mondvol, Tenuta Montecchiesi Preziosaterra 2013, maar ook de wijn zelf. Waarbij opvalt hoe jeugdig deze Rosso Toscano nog oogt en smaakt. Op een blinde proeverij zou ik ‘m twee jaar jonger hebben ingeschat – wat eigenlijk best positief is. Nu trakteert deze volle, frisse melange van sangiovese en syrah op primair fruit van zwarte vruchtjes (kersen, bessen), terwijl wat donkerte (laurier e.d.) en een beetje kruidig hout het geheel nog wat extra dimensie geven. Fles 12,95 bij www.gastrovino.nl.
Mas (Small)Wat was het een vreugde om een nieuwe jaargang van Spanje’s  topwijn Torres Mas La Plana te proeven, uit 2011. Dezelfde wijn die in 1970 geleden te Parijs enkele grote Bordeaux versloeg, waaronder Château Latour. Zijn druiven, uitsluitend cabernet sauvignon, komen van de 29 hectare tellende akker Mas La Plana in de Penedès (Catalonië) die zeer lage opbrengst per hectare geeft. En na de gisting volgt een lagering gedurende achttien maanden in nieuwe Franse vaten. Wat uiteindelijk een riante, complexe wijn Mas5heeft  gegeven, beschaafd en gespierd tegelijk, met het allerrijpste zwarte fruit, zacht kruidige, ook weer beschaafde roosteraroma’s en een prachtig evenwicht. Deze Catalaan wordt aangeboden door wijnspeciaalzaken, prijs gewoonlijk tussen de €42 en €50, zoals €46,99 bij www.gall.nl. Meer verkooppunten via www.walravensax.nl.
Een winnaar bij hert en soortgelijk wild is voorts de Novas Gran Reserva Carmenère Cabernet Sauvignon 2014 van het duurzaam werkende Chileense huis Emiliana. Dit is een grotendeels op vat  gerijpte, vlezige wijn uit de Valle de Colchagua, genereus voorzien van rijp fruit, bessen vooral maar ook wat blauwzwart, samen met roostertonen en vleugjes drop plus munt. Fles €7,99 bij www.ah.nl.
Hert5Ook uit Chili is een prima partner voor hert beschikbaar, de ferme maar niet zware El Descanso Sangiovese Limited Selection 2014, gemaakt dus van het gelijknamige Toscaanse druivenras. De wijn smaakt op sappige wijze naar frisse bes en kers, met discreet wat laurier. Zie www.plus.nl, fles €7,99.
Mulderbosch in Zuid-Afrika levert behalve exemplarische witte wijnen enkele fraaie rode. Waaronder de Faithful Hound, een hele beste Mul (Small)Bordeaux-blend. Diens kwintet van blauwe druiven in de jaargang 2014 wordt aangevoerd door cabernet franc, gevold door steeds kleinere percentages van cabernet sauvignon, merlot, malbec en petit verdot. Na een lagering in Franse fusten ontstond een ferme, behoorlijk genuanceerde wijn met elementen van niet alleen kruidig hout en een vleugje vanille, maar tegelijk een hint van paprika (dankzij de cabernet franc?), wat bes- en zwart fruit, een snufje specerijen, een blaadje laurier, veel sap en een rijpe tannines. Net als een goede rode Bordeaux is dit een echte eetwijn, hemels bij hert. Adviesprijs €17,50, verkooppunten via www.fourcroy.nl.

KwartelZie zowel hert als haas. Hierbij kan een heel palet aan rode wijnen heerlijk zijn.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

CADEAUTIP – Over mijn laatste boek, de Wijngenietgids, schreef Willemijn Peters  in COVWineLife o.m. het volgende. ‘In 365 korte, luchtige soundbites deelt hij een mix van leuke weetjes, persoonlijke favorieten van bekende en onbekende wijnsoorten, profielen van veel voorkomende druivenrassen, proeftips, wijn-spijsraad en ervaringen uit zijn lange loopbaan. Een tip voor iedere dag dus. Om ons weer een jaar zoet te houden’. Het kleurrijk uitgevoerde werk kost €17,95 en werd uitgegeven door de Aerial Media Company.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lamsbout, lamsschouderBehalve rode Bordeaux en Chileense Cabernet Sauvignon (zie biefstuk etcetera) komen regimenten andere soorten in aanmerking, waaronder Rioja. Tijdens wekenlange verblijven in de gelijknamige regio heb ik váák lamsCUN (Small)vlees met streekwijn geproefd – en er steeds weer van genoten, met volle teugen.
Al generatieslang is Cune binnen Rioja een klinkende naam. Dit dankzij de klassiek bereide, mooi uitgerijpte wijnen die dit bedrijf voortbrengt. Een hele lekkere bij lam is de Reserva 2012 die uit 85 procent tempranillo plus vier andere streekdruiven werd samengesteld, anderhalf jaar op vat ging en nog eens twee jaar flesrijping ontving. Dankzij het contact met eikenhout bevatten geur en smaak duidelijk wat vanille en een vriendelijke kruidigheid, terwijl daarnaast rijp, sappig besfruit waarneembaar is. Fles €13,99 bij www.gall.nl. Nog wat rijper en zachter smaakt de zes euro duurdere Gran Reserva 2010 die van een Amerikaans wijntijdschrift 94 punten uit een mogelijke 100 ontving.
Xe1Als ‘een van de grote beloften’, zo wordt Roberto Olivár (links) wel beschreven. Gewoon omdat hij geschiedenis maakt met zijn in Rioja vervaardigde wijnen. Een van Roberto’s verleidelijkste, door fruit gedreven creaties is de Xérico 2015. Deze komt breed en sappig in de mond met vooral besfruit, hoewel donkere tonen en kruiden ook heel voorzichtig aanwezig zijn. Inclusief Nederlandse accijns vraagt www.adbibendum.nl €20,63 per fles.
Om op een in Engeland georganiseerd internationaal concours uitgeroepen te worden tot ‘best Spanish winery’ is geen gering compliment. Deze eer viel te beurt aan Ramón Bilbao. Een klassieker uit de collectie is de Ramón Bilbao Reserva 2011 die twintig maanden in vaten verbleef en voor 90 procent bestaat uit tempranillo (met wat graciano en mazuelo). Ondanks zijn leeftijd biedt de wijn nog volop frisheid en besfruit dat op beschaafde wijze door milde vanille en zacht kruidig hout wordt omkaderd. Je koopt ‘m bij www.wijnkring.nl voor €16,95.
Op een spectaculair landgoed in Navarra produceert het huis Julián Chivite enkele Chi (Small)spectaculaire wijnen. Een daarvan is de rode Chivite Finca de Villatuerta 2011. Het is een wijn die in allerlei gidsen en tijdschriften scores kreeg van meer dan 90 punten. Als variëteiten gebruikte men 77 procent tempranillo, 17 cabernet sauvignon en 6 merlot. Een melange die daarna ongeveer een jaar in vaten van Frans eikenhout verbleef. Wat je kunt verwachten? Een dieprode tint, veel sappigheid, een stevig gestel, enige rijpheid, roosteraroma’s, het allerrijpste zwart fruit, een vleugje drop en een fraaie balans. Prachtig bij lamsbout en nog veel meer. Fles €14,99 bij www.gall.nl.
St. Johns Blood & Courage Shiraz 2014, zo heet een formidabele wijn die net als een Rioja wat milde vanille in zijn aroma heeft, naast kruidig hout en fruit van zowel bessen als zonnig zwart fruit. Zij kracht maakt hem niet alleen lekker bij lamsbout, maar eveneens bij wild. Prijs €14,30 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Cin5In Chili startten twee bedreven en gedreven wijnmannen, José Miguel Ovalle en Alfonso Undurraga, elf jaar geleden het bedrijf Terrapura. Voor hun Cinco Reserva 2012 selecteerden ze een bijzondere druivenmix. Behalve uit merlot, cabernet sauvignon, syrah en carmenère bestaat deze uit país, ooit verguisd (Spaanse kolonisten brachten hem mee als druif voor missiewijn) maar tegenwoordig steeds vaker gewaardeerd. De vijf van Cinco geven een wijn die trakteert op dik fruit van zwarte vruchten en bessen, waaronder wat cassis, donkere, laurierdropachtige tonen en een vleugje munt, terwijl zachte zuren hem vitaal houden. Je kunt lamsbout de vijf geven voor €11,95, zie www.gastrovino.nl.
Een andere lekkere lamspartner, gecreëerd in een hoge Argentijnse wijnvallei, is de Año Cero Tempranillo 2013, levendig, smakelijk (bessen, beheerst wat kruidig hout) en met een massieve rode kleur. Hiervoor betaal je €13,80 bij www.okhuysen.nl.
Fantastisch bij lamsbout (en lamsrack) smaakt voorts de eveneens uit tangoland afkomstige FuZion Organic 2016, een door cassis en ander fruit gedreven, vlezige, soepel sappige wijn die stevig g is maar absoluut niet te zwaar noch vermoeiend. Als druiven dienden cabernet sauvignon, malbec en bonarda. Fles €8,99 bij www.jumbo.com.

Lamskoteletten, lamsrack – Als Alejandro Fernández, een van SLam7panje’s meest gevierde wijnbouwers vrienden ontvangt, in Ribera del Duero, is dat vaak met gegrilde lamskoteletten en de wijn waarmee hij beroemd werd, zijn Tinto Pesquera. Want dan ontstaat een feestje voor de zintuigen. De Pesquera is namelijk een voortreffelijke voedselwijn, krachtig en complex tegelijk. Zo heeft de Crianza 2013 nuances van o.m. zwarte bramen, rijpe bessen, rokerig hout, kruiden, vanille en zachte tannines – geweldig. Fles €23,95 bij www.degoudenton.nl.
Alb (Small)Net als bij lamsbout zijn veel Rioja’s uitermate geschikt om lamskoteletten te begeleiden. Een van de fruitigste en prettigst geprijsde is de Castillo de Albai 2015. Nadat ik de aangebroken proeffles aan een lid van mijn jeu de boulesclub had meegegeven kwam hij terug met op zijn smart phone een foto van het etiket en de vraag waar deze ‘hele lekkere’ wijn kon worden gekocht. Welnu, dat is bij www.jumbo.com voor €4,99.
Door de decennia heen heb ik bij lamskoteletten (en nog veel meer) genoten van de altijd betrouwbare Marqués de Cáceres Crianza, een wijn die MDC (Small)tegenwoordig van uitsluitend tempranillo wordt gemaakt. Milde vanille en heel rijp, sappig fruit plus een vleugje kruidigheid zijn smaakbepalend voor de 2014 – die vanaf 5 december in de aanbieding komt bij in elk geval www.coopsupermarkt.nl, www.hoogvliet.com, www.plus.nl en www.spar.nl. Een fles kost dan geen €8,99 maar €6,99.
Ook de Excellent Selection Viña Lorea Crianza 2013 van het huis Cune is een aanrader: rijp en ferm tegelijk, met in zijn smaak o.a. vanille en een beetje besfruit. Fles €6,99 bij www.ah.nl.
Perfectie bij gegrilde of gebakken lamskoteletten  wordt tevens geboden door de Viña Alberdi 2010, een twee jaar op (voor een deel nieuwe) vaten gerijpte Reserva van het beroemde bedrijf La Rioja Alta. Elegantie, beschaving, wat frisheid, kruidig hout, vanille, besfruit en sappigheid zijn de eigenschappen van deze €16,95 kostende tempranillowijn. Zie www.anfors.com.
Zin1De 200 leden van Bodegas Patrocino, een wijncoöperatie binnen Rioja, bezitten samen 525 hectare. Waarvan 72 met veertig jaar oude bestemd zijn voor de superieure lijn Zinio. De Crianza 2012 daarvan, een pure Tempranillo, werd veertien maanden opgevoed in fusten van Amerikaans en Frans eikenhout. Het is dus geen verrassing dat de wijn flink wat milde vanille en vriendelijk kruidige houtaroma’s in zijn zachte, tegelijk krachtige smaak heeft, terwijl rijp fruit niet ontbreekt. Voor deze klassieke Rioja wordt €19,95 gevraagd door www.gastrovino.nlEm (Small)
Het Riojaanse wijngoed dat ooit behoorde aan keizerin Eugenia, echtgenote van Napoleon III, kwam twee decennia geleden in handen van de familie Hernáiz. Waarna de gebroeders Eduardo en Victor aan de slag gingen om er weer goede wijnen te maken. Een wijn als de Finca La Emperatriz Crianza 2012. Waarin tempranillo domineert. Na veertien maanden vat- en een jaar fleslagering ontstond een vlezige, gespierde, donkerrode Rioja met nog frisheid, wat besfruit, zoals kruidige als vanilleachtige houttonen en discrete donkere aroma’s. Fles €12,45 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
Rijp en zacht fris tegelijk, zo smaakt de Edición Limitada 2012 van Ramón Bilbao.
Wat deze Rioja Crianza bovendien offreert, is vanille samen met een stevig fundament van alcohol en wat kruidig hout plus een beetje besfruit. Die vanille en dat hout zijn te danken aan een verblijf van veertien maanden in vaten van Amerikaans en Frans eikenhout, terwijl het besfruit verschaft werd door de tempranillo. Prijs €14,75 bij www.wijnkring.nl.
De tempranillodruif groeit ook in Ribera del Guadiana, Zuidoost-Spanje – en hoe. Van kalkgrond maakt Palacio Quemado er een fraaie, op fust gelagerde wijn van getypeerd door kruidig hout, rijp besfruit en een vleugje vanille. De Crianza 2014 kost een overzichtelijke €9,10 bij www.okhuysen.nl.Noz1
Een Toscaanse lamswijn komt van Tenuta di Nozzole, een bezitting (rechts) bij Greve, in de streek Chianti Classico. De huidige eigenaren, vader Ambrogio en zoon Giovanni Folonari, kozen voor dit in 1971 verworven wijngoed een koers van kwaliteit. Hetgeen de hoogwaardigheid van de Nozzole 2013 verklaart, een pure sangiovesewijn die in jaar in grote foeders werd gerijpt. Zijn smaak wordt getypeerd door een sappige frisheid, een behoorlijk bessig aroma en een beheerste kruidigheid. De op zware fles gebottelde Toscaan kost €16,50 bij www.heerenvanheusden.nl.

Mosselen, gekookte – Meesterlijk bij mosselen smaakt eigenlijk altijd een Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Geen wonder, want bij zeefruit is de roMos3nd Nantes geboren wijn al héél lang een klassieker. Dit ongetwijfeld mede vanwege zijn frisse karakter, je ervaart dit haast als een bijna zilt zeewindje, en bescheiden alcoholgehalte, terwijl in de betere soorten wat frisse citrus aanwezig pleegt te zijn. Een mooi voorbeeld is de sur lie gebottelde Pierre de Lagrange 2015 van het toonaangevende Domaine Luneau-Papin, een wijn die voor €10,90 wordt aangeboden door www.okhuysen.nl.
Mus (Small)Jezelf en je gasten verwennen met een mooie biowijn kan vanaf 5 december ook met de Clos des Orfeuilles 2014, een Muscadet Sèvre et Maine sur lie die een nog frisse kern heeft, elegantie en zowel kruiden als specerijen in zijn smaak. Aanbiedingsprijs €6,99 bij www.plus.nl.
Een witte Portugese wijn die hier steeds vaker verschijnt, is Vinho Verde. Die eindelijk het imago van zoetig, parelend en goedkoop van zich af begint te schudden. En nu erkend wordt als een deksels lekkere, altijd vrij lichte dorstlesser. Een voorbeeldige nieuwkomer op de markt is de Muros Antigos Alvarinho 2015. Deze smaakt uitgesproken fris en heeft in zijn aroma ook fris fruit, met name van grapefruit, aangevuld door een vleugje plantaardigheid. Wat ‘m tot een best mosselmaatje maakt. Importeur www.vinites.com hanteert een adviesprijs van €14,30.
De invloed van zee klinkt eveneens door in een wijn uit ons eigen Zeeland, de Schouwen–D®uivenland Rivaner 2015 van De Kleine Schorre. Want die heeft een verkwikkende, vederlichte smaak met subtiele schakeringen van limoen, grapefruit en een hint van bladgroen. Fles €11,75, zie www.dekleineschorre.nl.Wijn2 (Small)
Er is overigens niets op tegen om bij mosselen dezelfde wijnen te schenken als bij oesters, denk alleen al aan jonge Sauvignon Blancs, waar dan ook vandaan. Daar niet genoemd is Le S 2015 Selon Maryline et François Desloges van Domaine du Chapitre. Deze door zus en broer gemaakte, op €8,95 geprijsde Sauvignon Touraine smaakt aangenaam fris, licht grassig, groen fruitig en loepzuiver. ’t Is een perfecte partner voor zeefruit, mosselen incluis. Zie www.wijnaandekade.nl.
De variëteit sauvignon blanc is, samen met chardonnay, present in een andere, meesterlijke mosselwijn (die ook als aperitief hartige hapjes prima kan begeleiden, alsmede salades met vis), namelijk de Côté 2015 van Domaine du Tariquet. De aanwezigheid van sauvignon blanc verklaart de frisse grassigheid in deze Côtes de Gascogne die bovendien flink wat fruit heeft (grapefruit, groene appel) en weinig alcohol, 11,5 procent. Richtprijs €10,99, verkoopadressen via www.lfe.nl.

ReeDezelfde wijnen als bij hert.

Rollade Ervan uitgaand dat een rollade van rund of varken altijd gekruid is, heeft een vrij stevige, enigszins kruidige rode wijn de voorkeur. Met name Pinotage uit Zuid-Afrika. Om Pinot (Small)een voorzetje te geven: de Bellingham The Bernard Series Bush Vine Pinotage 2014. Deze Coastal Region werd op vat vergist en gerijpt, smaakt krachtig, licht kruidig en fris tegelijk en is bovendien voorzien van besfruit. Richtprijs €19,95, verkoopinfo via www.lfe.nl.
Heerlijke herinneringen bewaar ik aan Viljoensdrift, niet alleen vanwege de hartelijke ontvangst en de bootpicknick op de Breede River, maar ook vanwege de knap gemaakte wijnen. Alle gemaakt door Fred Viljoen (rechts) wiens familie Vil (Small)in de Zuid-Afrikaanse streek Robertson 150 hectare met druivenstokken bezit. Misschien wel de best mogelijke introductie tot Freds creaties is de River Grandeur Single Vineyard Pinotage 2015, een gloedvolle, genereuze wijn die trakteert op dik zwart en rood fruit omkaderd door beheerste, gave, zacht kruidige houttonen. Het is de ultieme begeleider van runderrollade, springbok en andere soorten wild. Fles €11 à €12, adressen via www.dgswijn.nl.
Een wat mildere variant, ook qua prijs, is de Welmoed Pinotage 2014 van www.ah.nl voor €5,69.
Op bijvoorbeeld een Kerstavond genieten van rollade met erbij een Kaapse klassewijn, dat maakt de Frans Malan 2014 mogelijk, een prachtige blend van het in Stellenbosch gesitueerde wijngoed Simonsig. Wijnmaker Johan Malan (een zoon van Frans) Sim3stelde deze ‘Cape Blend’ samen uit 63 procent pinotage gecompleteerd door cabernet sauvignon en merlot. Waarna een rijping volgde van ruim veertien maanden in half Amerikaans, half Franse fusten. Dit alles gaf een donkerrode, aimabele en toch gespierde wijn met beschaafde, zacht kruidige, enigszins milde houtaroma’s, heel rijp besfruit, een lepel zwart vruchten en nog een zachte frisheid. Zijn prijs ligt tussen €22,45 en €23,99. Zie www.kwastwijnkopers.nl voor verkooppunten,

Tarbot, tongVoor de hand ligt een Chardonnay van niveau, Bourgondisch of Bey (Small) anderszins. Maar toch eerst een Alsace – gewoon omdat-ie zo voortreffelijk smaakt bij deze voortreffelijke soorten vis. Trouwens, wat een genoegen, wat een opluchting om eindelijk weer eens een dróge Pinot Gris te proeven. Een mooie bovendien, van een producent die terecht veel levert aan toprestaurants. Het betreft Léon Beyer, gevestigd even buiten de wallen van het schilderachtige Eguisheim. De Pinot Gris 2014 smaakt tegelijk droog, fris en vrij vol, met elementen van noten, wit en geel fruit. We zouden het bijna een ‘Pinot Grand’ noemen. Fles €12,95 bij www.heerenvanheusden.nl.
Kilian Hunn exploiteert hij eenKil2 wijngoed in Baden. Of specifieker nog, in het district Tuniberg, waar de hellende wijnheuvels kalkrijk- en lösshoudend zijn (foto). Een wijn die perfect past bij tarbot of zeetong is de met schroefdop gepresenteerde Kilian Hunn Grauburgunder 2015. Dit vanwege zijn loepzuivere, fris fruitige (citrus vooral), subtiel notige en discreet kruidige, ferme smaak. Adviesprijs €9,95, verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu.
Bij het Bourgogne-huis Joseph Drouhin laat men het eikenhout van de vaten altijd drie jaar rusten in de buitenlucht om het minder ruw te maken en in optimale conditie te krijgen. Zodat het eerder fijne dan agressieve elementen aan de wijn toevoegt. Rul (Small)De witte Rully 2014 rustte een maand of zeven op fust en heeft inderdaad een fraaie, geenszins overheersende houttoets met ook iets van noten (amandelen) die het milde, perzikachtige fruit wat extra dimensie geven. Vermeldenswaardig is bovendien dat de chardonnaydruiven biodynamisch werden geteeld. Deze betere Bourgogne en beste viswijn kost gewoonlijk ongeveer €19, verkoopinfo via www.walravensax.nl.
De beroemdste producent van Bourgogne’s beroemde Pouilly-Fuissé is waarschijnlijk  Château-Fuissé. Maar eigenaar Antoine Vincent vervaardigt behalve diverse soorten Pouilly-Fuissé, zoals de klassieke, redelijk rijpe, grotendeels in Tong3vaten opgevoede Tête de Cru 2012 à €29,95, ook enkele wijnen die qua karakter én qua prijs aantrekkelijk zijn. De witte Mâcon Villages 2014 bijvoorbeeld die geen houtcontact kreeg, doch wel een zekere notigheid biedt in geur en maak, met een ondertoon van milde citrus en een prettige frisheid, fermheid en veel sap. Fles €17,50.  Zie www.degoudenton.nl.
’t Is een soort super Saint-Véran, de Martin Loïc 2015. Zijn chardonnaydruiven kwamen van oude stokken. Peer en ander sappig, mild fruit speelt in de smaak vrolijk samen met noten en minidoses kruiden plus specerijen; je prMART (Small)oeft van alles in deze €13,75 kostende wijn die gevoerd wordt door www.colaris.nl. Leg de vis maar in de pan of op de grill.
Na twaalf jaar zoeken vond Louis Latour om buiten de eigen Bourgogne hoogwaardige Chardonnay te gaan maken. Het werd de klei en kalksteen houdende vallei van de Ardèche, in het gelijknamige departement. Het succes was eclatant – want een wijn als de Ardèche Chardonnay 2015  doet sterk denken aan een goede witte Bourgogne, terwijl zijn reguliere verkoopprijs beperkt blijft tot €7,95. De blanke wijn biedt een zacht frisse, dus goed te koelen, notige smaak met een prettige ondertoon van zacht wit en geel fruit. Mmmm… Zie www.heerenvanheusden.nMor1l.
Misschien wel het oudste wijnperceel van Pouilly-Fumé (links) behoort aan Patrice Moreux. Diens Pouilly-Fumé 2015 valt aangenaam op door zijn levendig frisse smaak, het groene fruit, zijn vleugje grassigheid en een grote zuiverheid. Heel lekker bij gebakken vis. Prijs €11,99 bij www.vomar.nl.
Ook met de geurige, gulle River Grandeur Chardonnay 2015 van Viljoensdrift was het genieten, in dit geval vanwege het verleidelijke, milde fruit van tropische en citrusvruchten en klein toastachtig accentje (dankzij deelcontact met eiken staven). Reken voor deze Kaapse wijn uit Robertson op circa €8,75 per fles. Verkooppunten via www.dgswijn.nl.
Niet van chardonnay maar wel uit Zuid-Afrika komt een andere treffer bij tarbot en tong, de Old Vine Chenin Blanc 2015 van Bellingham. Deze werd op vat vergist en gelagerd. Vandaar de milde roosteraroma’s in geur en smaak die keurig in evenwicht verkeren met het sappige witte fruit en de stevige structuur. Richtprijs €11,95, adressen via www.lfe.nl.
Minder conventioneel maar toch ook een topper bij tarbot en tong Nuo (Small)is een witte Italiaan, de Nuovo Cuadro 2015 van La Battista. De druiven (variëteit cortese) voor deze Gavi groeien rond het gelijknamige wijndorp. Ze resulteerden in een gave, mondvullende, notige wijn die ook snufjes specerijen offreert. Prijs €12,95 bij www.gall.nl.
Uit eigen land 3 (Small)treffen we de Twentewijn Solaris 2015. Deze knap gemaakte visvriend smaakt zo vol als een Chardonnay, vriendelijk fris bovendien en mild fruitig, we proeven perzik en peer. Geen wonder dat-ie een gouden medaille won in Wenen. Fles €13,50 bij www.twentewijn.nl.
Kleurrijk getooid met een beroemd schilderij, namelijk de Zonnebloemen van Van Gogh, 3 dat is de Hollandsche Meesters hollandsch wit 2015. Voor deze sappige, mild fruitige, plezierig frisse wijn gebruikte Diederik Beker van het Betuws Wijndomein riesèl, solaris en vilaris. Adviesprijs €17,95, zie www.intensewines.com.

Wild zwijn, springbok, kangoeroe, struisvogelHierbij kunnen alle remmen los gaan wat betreft kracht en kruidigheid. Ik begin graag met Zuid-Afrika, alleen al vanwege de SMV (Small)springbok. Van Bellingham The Bernard Series is de Small Barrel S.M.V. 2013 een van de opmerkelijkste rode wijnen, zoals mede aangetoond door zijn vijf sterren in de Platter’s Guide – en hij past wondermooi bij wild. De afkorting staat voor Syrah, Mourvèdre en Viognier, want de gelijknamige variëteiten vormen de compositie (respectievelijk 85, 13 en 2 procent). Zondoorstoofd zwart fruit, donkere tonen, kruidig hout en generositeit geven deze Kaapse kanjer veel karakter en veel smaak. Adviesprijs €19,95, adressen via www.lfe.nl.
Dat Delaire Graff Estate behalve wijngebouwen, twee restaurants, luxueuze lodges, een spa, een kunstcollectie en een beeldentuin ook een diamantboutique heeft, laat zich makkelijk verklaren. De eigenaar is namelijk een diamantair, Laurence Graff. Del11Die het hoog bij en boven Stellenbosch gelegen domein omtoverde tot een bestemming van wereldklasse. En het niveau van de wijnen, dat steeg mee. Een mooie metgezel voor wild is de Shiraz 2014, gespierd, besfruitig, een tikje donkertonig, zacht fris, soepel en licht kruidig vanwege een rijping in gebruikte fusten van Frans eikenhout.  Adviesprijs  €14,75, verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.
Net zo’n ‘wilde’ aanbeveling verdient de stoere, mild fruitige, iets rijper smakende, terecht met goud bekroonde Simonsig Pinotage Redhill 2013 uit hetzelfde land en van dezelfde importeur. Richtbedrag €24,50.
Hecht bevriend met wild is voorts de Zuccardi Brazos de los Andes Malbec 2015, een vol fruitige (kersen, pruimen, bramen) Argentijn met beheerst wat kruidig hout en vanille. Voor €8,99 wordt hij gevoerd door www.ah.nlZwijn2
Een andere pure Malbec van niveau is Trivento Reserve 2015. Deze heeft een massieve rode tint, een gulle, mondvullende smaak, een vleugje frisheid, sappig fruit (tegelijk van bessen en zwart), donkere aroma’s en wat toastachtig hout. Ook te koop bij Albert Heijn voor €6,69.
De Año Cero Malbec 2014 mag er eveneens wezen bij wild, dankzij o.a. zijn milde zwarte fruit en kruidige roosteraroma’s. Deze aanbevelenswaardige Argentijn kost €14,30 bij www.okhuysen.nl.
Sal1
Van de eerste en dus oudste wijngaarden die Mijndert Pon plantte in de Argentijnse, hoog gelegen Valle de Uco worden op het door hem gestichte bedrijf Salentein enkele indrukwekkende wijnen gemaakt. Een daarvan is de Numina Syrah 2015, waarvan de stokken 1000 tot 1080 meter boven de zeespiegel staan. Aspecten van leder, laurier, het allerrijpste zwarte fruit en te dominante roosteraroma’s bepalen het profiel van deze markante, breed de mond vullende, zeer krachtige winter- en wildwijn. Adviesprijs €25,50, zie www.wijnkring.nl.
Uit hetzelfde land komt de Altaland Tinto Histórico 2015, een ook die is gewild Alta (Small)bij wild. Dit vanwege zijn gespierde, rijke smaak, zwart fruitig, donkertonig en met als extraatjes roosteraroma’s plus wat besfruit. Behalve malbec gebruikte men petit verdot. Prijs €11,59 bij www.gall.nl.
Nog zo’n blend met malbec kreeg gestalte in de bergachtige provincie Salta. Waar men de Amalaya Tinto de Corte 2015 componeerde uit malbec, tannat en syrah. Noot- en toastachtige houtaspecten, donkere aroma’s, zeer rijp zwart fruit, een lange afdronk en een stevig gestel vormen samen het smakelijke resultaat. Adviesprijs €11,95, verkoopinfo via www.horizonwines.com.
Buurland Chili fourneerde een stevige, sappige wijn met zowel zwart fruit als lederachtige aroma’s, de Santa Inés Syrah 2014. Importeur www.jeanarnaud.com adviseert een verkoopprijs van €8,95.
Terug in de Oude Wereld bepalen grenache en syrah, met wat cinsault, het karakter van de krachtige, gulle rode Réserve Grand Veneur 2015, een Côtes du Rhône die mede vanwege zijn enigszins dierlijke, donkere aroma dat verrijkt is met zongerijpt zwart fruit, probleemloos kan worden geplaatst bij wild en kruidig vlees. Flesprijs €8,75 bij www.colaris.nl.
GR (Small)In wat vroeger Coteaux du Tricastin heette en vandaag de dag Grignan Les Adhémar is Domaine de Grangeneuve al decennia een drijvende kracht. Dit dankzij de familie Bour, met nu Henri Bour aan het hoofd. De wijn die Henri (links) zelf het liefst drinkt, is zijn Vieilles Vignes, gemaakt van half half grenache en syrah; de stokken zijn ongeveer een halve eeuw oud. De 2014, die geen houtcontact kreeg, presenteert zich sappig, stevig en kruidig, met zwart fruit (Henri zelf heeft het over ‘pruimedanten geweekt in alcohol’) en donkere, dierlijke tonen. Richtprijs €11,80. Verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.
Vier Mediterrane druivenrassen vormen de basis van de Château de l’Horte Réserve Spéciale 2013, een ferme, vrij volle Corbières door sterk getypeerd wordt door laurier en andere donkere aroma’s, ondersteund door kruidig hout. Deze wildwijn kost €8,99 bij www.plus.nl.
Nog een tip uit Toscane, de Campo al Mare 2013 een op zware fles gebottelde Camp (Small)wijn uit de inmiddels beroemde streek Bolgheri. Deze gespierde, nobele wijn smaakt tegelijk rijp en zacht fris, met een vriendelijke kruidigheid en donkere tonen. ‘Zeer goede zwijnwijn’ noteerde ik. Fles €21,50 bij www.heerenvanheusden.nl.
Dan nu naar Spanje. Met in gedachten een waarachtig wildgerecht verdient de ook Tío Uco 2015 een warme aanbeveling. Deze Toro smaakt namelijk stevig en enigszins gekruid, terwijl hij bovendien charmeert met een genereuze dosis zwart fruit. Klaring noch filtering werden toepast, en de vatopvoeding bleef beperkt tot vijf maanden. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €12,38 bij www.adbibendum.nl,
Cos2Oude druivenstokken van garnacha en cariñena op leisteenterrassen in een droog, zonnig klimaat, ziedaar het profiel van Costers del Priorat, een domein in de Catalaanse streek Priorat. Zonnekracht kenmerkt de daar geboren Petit Pissarres 2015, een vlezige, volle wijn die trakteert op fruit (hele rijpe zwarte vruchtjes en bessen) en donkere tonen (leder, laurier). Prijs €13,50, te koop bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl
Een van de veertien wijndomeinen binnen Costers del Segre, in het Catalaanse binnenland, is Costers del Sío. Een attractieve rode wijn uit het aanzienlijke assortiment is la Boscana 2014, een blend van duurzaam geteelde tempranillo en garnacha, vier maanden gelagerd in fusten (300 liter) van Amerikaans en Frans eikenhout. Zwart fruit plus bosbessen zijn prettig present in vlezige, soepele smaak, samen met beheerste roostertonen. Kortom, Spaanse zon op tafel. Richtprijs €9,80, verkoopinfo via www.fourcroy.nl.
Een regionale variant van tempranillo, tinta del país, is de basis voor een solide, sEx (Small)tevige Ribera del Duero, de Protos Roble 2013. Een ware wildwijn waarin we vanille, bessen, kruiden en rijpheid waarnemen. Fles €9,99 bij  www.ah.nl.
Op ruim 500 meter hoogte in Rioja groeien de druiven waarvan Bodegas Exopto zijn exceptionele Exopto 2014 heeft gemaakt. Een wild- en winterwijn waarin niet, als gebruikelijk, tempranillo de hoofdrol speelt, maar graciano, met 60 procent. Kruidigheid, zwart fruit (richting cassis), een zachte frisheid een stevig fundament behoren tot zijn kenmerken. Fles €35 bij o.a. www.wijnaandekade.nl.
Ar6 (Small)De Siciliaanse wijnbouwer/entrepreneur Massimo Azzolini werd in 2002 zo begeesterd door de zogeheten gouden heuvels van centraal Bulgarije dat hij besloot om er een organisch wijngoed te creëren, Neragora. Daarvan is momenteel beschikbaar de solide Ares Merlot & Mavrud 2013, enigszins rijp maar tegelijk nog vriendelijk fris, met donkere aroma’s, een schepje rijp zwart fruit en kruidigheid. Fles €9,50, verkooppunten via www.horizonwines.com.

Zalm, gebakken of gegrild In Monção e Melgaço, de noordelijkste sub-regio van Vinho Verde, valt gemiddeld twee keer zo veel regen als in Nederland. Het is een hele klus om daar goede witte wijn te maken die niet zo zuur is dat hij moet worden aangezoet. Met verve slaagde het gerenommeerde huis Borges daarin, zo getuigt de Alvarinho 2015. Zalm4De wijn smaakt aangenaam dus niet scherp fris, echt droog, redelijk stevig en met nuances van noten, vruchten, een snufje specerijen en een heel klein bittertje. We hebben ervan genoten bij gebakken zalm met aardappeltjes en zeekraal. Adviesprijs €11,95, verkoopadressen via www.flordelvino.nl.
De ongeveer waaiervormige, zuidelijk van Blois gesitueerde, om zijn kasteel beroemde streek Cheverny hKuif13 (Small)eeft als specialiteit witte wijnen. Omdat de daar groeiende sauvignon meestal met chardonnay wordt aangevuld, ontstaan droge witte wijnen die eigenlijk wat extra’s hebben ten overstaan van pure sauvignonwijnen. Een smakelijk voorbeeld is Les Vieilles Serres 2015 van Domaine de Léry dat tot de grotere bezittingen van het gebied behoort. De wijn, die een vijfde deel chardonnay bevat, heeft een opwekkende, knisperende frisheid en zowel sappig fruit als een mespuntje groene kruiden in zijn smaak. Zalig bij zalm. Prijs meestal €9,95, verkoopinfo via www.boomsmawijnen.eu.
‘Voorbeeldige viswijn’ noteerde ik als conclusie over de Vignamato 2015, een Verdicchio des Castelli di Jesi Classico.  Behalve frisheid biedt deze aardige Italiaan aangename zuren, en subtiel gekruid wit fruit. Door wijnspeciaalzaken wordt doorgaans €7 à €8 gerekend. Een adres in de buurt is op te vragen bij www.kwastwijnkopers.nl.
Rond het heuveldorp Nieve, in Piemonte, cultiveert de familie Rivetti uitsluitend DR6 (Small)regionale druivenrassen. Van de witte arneis wist Ivan Rivetti een lekkere Langhe Arneis te maken, de Dante Rivetti Briccodoro 2015. ’t Is een wijn met een geheel eigen persoonlijkheid. Hij smaakt naar o.a. specerijen, met de allerlichtste toets van drop, en naar mild citrusfruit, plus vaag wat meloen, terwijl hij goed gevuld is, zacht fris en tevens een beetje floraal. Fles €9,95 bij o.a. www.wijnaandekade.nl.
Een van de beste Grüner Veltliners onder een tientje die ik dit jaar heb geproefd is de Grüner Veltliner Lössterrassen 2015 van het Weingut Stadt Krems. Vooral omdat-ie behalve loepzuiver en heel kenmerkend (hartig dus, fris en groen fruitig) ook diepgang heeft. Een veel betere zalmfreund is moeilijk te bedenken. Prijs €8,40 bij www.okhuysen.nl.
De Gobelsburger Grüner Veltliner 2015 van Weingut Höfinger is enigszins anders dan anders, bijna een tikje toastig, met naar mild zwemend wit fruit, een mespuntje witte peper, frisheid en veel sap. Héél lekker bij zalm en veel andere soorten vis. Te bestellen voor €7,95 bij www.heerenvanheusden.nl.
WR6Door de Oostenrijkse wijngids Gault-Millau werden zowel in 2015 als 2016 wijnen van Friedrich Rieder uitgeroepen tot ‘wijn van het jaar’. Zelf heb ik genoten van zijn Weissburgunder Birthal 2015 die vrij stevig is en naast wit fruitig tegelijk een tikje notig. Fles €11,95. Verkoop via o.a. www.wijnaandekade.nl.
In tegenstelling tot de gewone Pinot Gris smaakt de Apostelhoeve Pinot Gris Barrique 2015 niet zoetig, maar juist lekker fris, bovendien met een roostertoontje (je ruikt gebrande noten) en wat fruit van citrus plus witte vruchten. Wat een voorrecht om ervan te genieten bij zalm. Fles meestal €19,95, verkoopinfo via www.apostelhoeve.nl.
Wat een leuke combi: chardonnay met een vijfde pinot grigio – en dan ook nog afkomstig uit Zuid-Afrika én met het predicaat Fair Trade. De wijn in kwestie heet No. 2 Willowway 2016 en is een Western Cape. De stijl is fris, het fruit groen en citrusachtig, Indade smaak tamelijk stevig. Al met al hebben we hier een zalmwijn in optima forma. De maker is Overhex Wines, de richtprijs €7,50, de importeur www.poot.nl.
Sinds 1 januari van dit jaar draagt producent Cape Classic voor elke fles Indaba een bedragje af aan een educatief fonds voor kleine kinderen. Een initiatief dat lof verdient – net als de kwaliteit van de wijnen. Zo is de Indaba Chenin Blanc 2015 een hele goede in zijn soort, een ferme wijn met enige diepgang, dankzij nuances van witte vruchten, citrus en op discrete wijze kruiden en specerijen. Verkoopprijs gewoonlijk €6,50, adressen via www.fourcroy.nl.


NAGERECHT

KaasDrink de wijn van het hoofdgerecht door. Maar kies er wel de juiste kaas of kazen bij. De beste kazen bij witte wijn, vooral Chardonnay, zijn romige Kaas9 (1)(Brie, Camembert, Kernhem, e.d.) en gatenkazen. Voor de meeste rode wijnen zijn harde kazen een veilige keus (Cantal, Cheddar, rijpe Manchego en extra belegen, oude of overjarige Goudse. Vorige maand, in het novembermagazine van deze website, werd een hele verhandeling gepubliceerd over welke wijn bij welke kaas  (zie het archief). Specifiek bij een altijd intens smakende  blauwschimmel is een net zo intens smakende Port op zijn plaats. Graag tip ik de Noval Black Port, een twee jaar gerijpte donkerrodWar (Small)e wijn waarvan de redelijke rijke smaak druipt van het dikke zwarte fruit. Adviesprijs €17,95, verkoop via o.a. www.jeanarnaud.com.
Eveneens geslaagd zijn de Offley Late-bottled Vintage Port en Sandeman Late-bottled Vintage Port die voor €11 à 12 op het schap bij diverse supermarktketens.
Een andere, lichtere Port die óók bij zoete desserts genoten kan worden, is Warre’s Otima 10. Deze (gemiddeld) tien jaar oude Tawny Port smaakt kruidig, krachtig en op ingetogen wijze zoet, met een vleugje karamel. Halve liter €11,98 bij www.ah.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. Over het combineren van spijzen en wijnen gesproken: daaraan is WWWWelke wijn waarbij geheel gewijd. ’t Is alweer de elfde editie van deze gids. Met deze hardcover kun je makkelijk opzoeken welke de lekkerste wijnen zijn bij sushi, erwtensoep, hazenpeper, Brie, chocoladetaart en honderden andere gerechten. Als extraatjes geven sommeliers en chef-koks hun persoonlijke wijn-spijstips. De prijs voor deze 200 pagina’s tellende uitgave van Kosmos Z&K bedraagt €12,99.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Chocoladetaart, chocolademousse, Christmas pudding – Spaanse Pedro Ximénez, soms ook PX genoemd, is vooral bij chocodesserts fantastisch. Deze donkePX3 (Small)rbruine, weelderig zoete Sherry (die in Montilla-Moriles gemaakt werd van zongedroogde druiven) smaakt naar rozijnen, Choc2karamel, koffie en chocolade. Een voortreffelijke variant is de Osborne 1827 die ik voor €13,77 aantrof op www.spanjewijn.nl.
De wat minder intense, doch ook geslaagde Barbadillo Pedro Ximénez kost per halfje €5,99 bij www.jumbo.com, en in dezelfde flesmaat wordt de rijke Gonzalez Byass Nectar gevoerd door www.gall.nl, à raison van €6.99. Waar wij thuis zo’n PX gráág bij schenken, is de rijke chocoladebol van bakker Both, www.bakkerijboth.nl.
Bij Christmas pudding kan Cream Sherry heel lekker zijn. Een in Lus (Small)zijn soort uitstekende is de Lustau East India Solera Sherry die Chpwerd samengesteld uit droge Oloroso Sherry en zeer zoete, rijpe Pedro Ximénez – die duidelijk domineert. Vandaar die elementen van koffie, karamel, cacao en rozijnen in de voor het overige beduidend rijpe, 20 procent alcohol bevattende smaak. Adviesprijs €13,95 per halve liter, verkoopinfo via www.walravensax.nl.
De iets lichtere, eigenlijk spotgoedkope Barbadillo Cream Sherry is eveneens een proefneming waard.  Ook deze bevat een melange van oude Oloroso Sherries met Pedro Ximénez en smaakt niet overdreven zoet, maar heeft toch wel iets van rietsuikerstroop in zijn rijpe, ferme smaak. Hele fles €4,99 bij www.jumbo.nl.

Andere zoete desserts – Wat je van deze dessertwijn VOC (Small)zeker niet weggooit, is de verpakking. Men bottelde ‘m namelijk op een replica uit de 18e eeuw, een fles waarvoor er een model stond uit het wrak van De Amsterdam. Dit VOC schip verging in het voorjaar van 1749 voor de kust van Engeland. Omdat het in een zandbank terecht kwam, bleven zowel het sch1p als zijn lading, waaronder zestien flessen wijn, grotendeels intact. Onderzoek leerde dat de flessen gevuld waren met Monbazillac uit 1747. Met datzelfde type zoete witte wijn werd de kopiefles gevuld. Deze VOC wijn is er een van 2005, gemaakt door Dominique Vidal van Château Fonmourgues. Het groenzweem in zijn blank gouden kleur geeft al aan dat deze Monbazillac nog volstrekt vitaal is. Ook zijn kwaliteit is volstrekt goed: fraai pourriture noble aroma, zuidvruchten, likje honing, discreet kruidje, zeer zuiver en elegant. Deze in een kistje verpakte wijn is te koop voor €39,95 op o.a. www.vocwijn.nl.
Sau1 (Small)Hoe een mooie Sauternes smaakt? Weelderig zoet met toch een zekere frisheid en een bijzonder aroma dat wel omschreven wordt als een melange van rijpe perzik, abrikozen en gekookte pruimen geweekt in honing. Vaak ook met vaag iets Sau2notigs en een hints van hout. Dat speciale aroma is mede te danken aan de zogeheten nobele rotting die de druiven laat in het najaar doet verschrompelen. Als partner voor fruitdesserts is een Sauternes subliem, terwijl je ‘m vanwege zijn smaakintensiteit ook kostelijk kunt combineren met foie gras en blauwschimmelkaas. Een hele goeie variant, adviesprijs €17,99, is de Thomas Barton Sauternes 2013 van het Bordeaux-huis Barton & Guestier. Verkoopadressen via www.lfe.nl.
Als er vers fruit, vruchtenijs (sorbet) of druiventaart als dessert verschijnen, dan kies ik vaak als partner een parelende Moscato uit Asti of ander Italiaanse regio. Moscat (Small)Niet alleen vanwege zijn druivige smaak, maar ook vanwege zijn frisheid en bescheiden dosis alcohol. De Pizzolato Moscato Dolce is zo’n wijn, biologisch, aromatisch en met slechts 6,5 procent alcohol. Bovendien zit deze Italiaan sjiek verpakt in een gecoate fles. Te koop bij www.ekoplaza.nl voor €7,95.
Een Frans alternatief is Clairette de Die, een licht bruisende belletjeswijn die betere Muscat de Die had kunnen heten. Want niet de clairettedruif is zijn hoofdvariëteit, maar de muskaatvariëteit. De Eclat (Small)Éclat de Die smaakt daarom duidelijk witdruivig, met een mespuntje specerijen, frissig, een zoetje en minder dan 10 procent alcohol. Te vinden op www.ah.nl, voor €8,99.
Eigenlijk altijd goed bij zoete toetjes is voorts een Moscatel uit Valencia. Enerzijds smaakt deze druivig zoet, anderzijds licht, dankzij slechts 8,5 procent alcohol. Voorbeelden (en voorbeeldig) zijn de Blanco Fag (Small)Verano bij www.ah.nl en de Castillo de las Almeras bij www.plus.nl. Beide kosten een bescheiden €3,99 per fles.
Andere klassiekers bij (en vaak over!) zoete toetjes zijn versterkte Muscats uit Zuid-Frankrijk. Exemplarisch is La Fage, een intens druivige, rijk zoete, 15 procent alcohol bevattende Muscat de Rivesaltes. Per halve liter koste deze fraaie finalewijn meestal net geen tientje. Verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. Wat een verrassing, wat een vreugde, wat een voorrecht om in de nieuwe hotlist van WineLife helemaal bovenaan te prijken. Voor alweer de zevende keer heeft WineLife1 (Small)Neerlands rijkste, mooiste en vrolijkste wijntijdschrift een top 50 samengesteld van de meest invloedrijke mensen in de vaderlandse wijnwereld. Als gebruikelijk verscheen deze ‘lijst der lijsten’ in de zogeheten Champagne Issue die vol staat met bruisende informatie over o.a. bubbelwijnen. Die eerste plaats is niet zozeer te danken aan mijn 117 boeken overWineLife (Small) wijn (waarvan de recente Wijngenietgids lovend wordt besproken én geciteerd) maar aan het initiatief dat ik lanceerde via www.hubrechtduijker.com (deze website die dit jaar al meer dan 300.000 keer werd bezocht) om de bubbeltaks af te schaffen – wat in principe per 1 januari 2017 gaat gebeuren. Het zal geen verrassing zijn dat de afgelopen tijd in huize Duijker bij herhaling een plofgeluid te horen viel…

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Etiket

In het zuidwesten van Frankrijk, tussen Auch en Pau in het departement Gers, ligt het stadje Marciac. Sinds 1978 houdt men daar van eind juli tot midden augustus een jazzfestival waar beroemde musici uit de gehele wereld optreden. Zoals in 1987 de beroemde vibrafonist en drummer Lionel Hampton – die nop even tijd vond om de lokale wijnen van de Côtes de Saint Mont (tegenwoordig Saint Mont) te promoten. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit etiket ter beschikking stelde uit zijn grote collectie.

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.