HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
 • Startpagina

MAANDMAGAZINE – APRIL 2015

Deze volle voorjaarsmaand begint met een stuk of veertig vondsten, echt lekkere wijnen waarvan ik zelf graag een glas zou drinken. Ze komen van 25 verschillende leveranciers en uit een dozijn verschillende landen: Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Uruguay en de Verenigde Staten (Californië). Voorts wordt de verrassend aantrekkelijke stad Hamburg voorgesteld, kun je lezen over Australië’s grootste wijnmerk en krijgt het sterk opgekomen druivenras colombard de aandacht die het verdient.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Banner Wijnoutlet

vondst van de maand (Small)Bar4 (Small)Bar3 (Small). Voorjaarsrood in optima forma? Dat vertegenwoordigt de Monte del Frá Bardolino 2014. Fris fruit van rode kersen en bessen, een klein kruidje, sappigheid en niet te veel alcohol maken ‘m ideaal om fris te serveren, à la Beaujolais. Bakermat van deze Bardolino is het 65 Bar2 (Small)hectare tellende domein Monte del Frá, gelegen langs de Strada del Bardolino in de buurt van het gelijknamige vissers- en vakantiedorp aan het Gardameer. De gebroeders Claudio en Eligio Bonomo die het — alom geprezen – wijngoed leiden, kozen als belangrijkste druif voor hun met schroefsluiting gebottelde Bardolino de corvina veronese (65 procent), in gezelschap van rondellina en enkele procenten sangiovese. Fles €8,15 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 

Ban ner nieuwe castellane jpg (2)

vondst-1 (Small). Maatwerk werd toegepast om de Marichal Pinot Noir Blanc de Noir Chardonnay 2014 te creëren, BN3 (Small)een roséachtige wijn uit de regio Canelones in Uruguay. Gepassioneerd vertelt wijnmaker Juan Andrés Marichal (foto), wiens familie 50 BN4 (Small)hectare met druivenstokken bezit, dat hij voor zijn compositie vier verschillende wijnen gebruikte – twee versies van Pinot Noir (60 procent van het totaal) en Chardonnay, met en zonder hout, met en zonder appel-melkzure gisting – en een schilweking van slechts drie uur toepaste om uiteindelijk een zeer verkwikkend geheel te verkrijgen, heel fruitig bovendien (bessen, rood, vleugje sinaasappel) en subtiel omlijst door wat kruidig hout. Deze bijzondere wijn – minstens zo attractief als toprosés uit de Provence – is te verkrijgen bij www.quiubo.nl, voor €14,75 per fles (of €14,50 bij zes, verzendkosten €6,95).

 vondst-2 (Small)Paj3 (Small). Een nieuwe jaargang, een ander etiket, een tweede leverancier en een andere prijs, ziedaar de El Pájaro Rojo 2013. Deze ‘rode vogel’ komt uit Bierzo, in het noordwesten van Spanje, en van de autochtone mencíadruif, oude stokken. Het is een donkerrode, eclatant fruitige wijn met in zijn volle, gespierde smaak veel zwart fruit dat ondersteund wordt door een zachte kruidigheid en een vleugje vanille. Heer bij gebakken of gegrilde Paj2 (Small)lamskoteletten. In 1960 schreef de Bordeaux-professor Emile Peynaud:’Op een dag zal Bierzo een van Europa’s beste gebieden zijn voor de bereiding van grote rode wijnen’, en zo te proeven kreeg de Fransman gelijk. Het domein achter El Pájaro is Losada, elf jaar geleden gesticht door een groep enthousiastelingen die tevens een hypermoderne kelder bouwden. Importeur www.bosmanwijnkopers.nl brengt de wijn voor €11,95.

 

Banner_SalenteinAlgemeen 

vondst-3 (Small) . Een paar generaties terug was Samos-van-het-eiland bepaald populair, maar sindsdien is Sam2 (Small)deze zoete wijn vrijwel uit beeld verdwenen. Jammer eigenlijk, want voor zeer zoete desserts is het  een hele beste begeleider. Men maakt ‘m van muskaatdruiven – vandaar dat bijna zwoele aroma van rijpe, suikerrijke witte druiven – en versterkt ‘m licht tot 15 procent alcohol. Op het gelijknamige Griekse eiland is de totale productie in handen van een coöperatie. Ongetwijfeld werd daar dus de blank gouden Kourtaki Samos geselecteerd. Griekenland specialist www.wijnuitgriekenland.nl voert ‘m voor €9,40. Een voordeeltje van deze rijke zoete en tegelijk zacht frisse wijn is dat hij, mits koel bewaard, lang goed blijft in een aangebroken fles.

 vondst-4 (Small). Dat van de pinot gris c.q. pinot grigio behalve witte wijnen ook rosés kunnen worden gemaakt is geen wonder. Want de schillen van deze ‘grijze’ pinotvariant PG (Small)hebben een grijs- rozeblauwe tint. Dus als je ze in contact laat met het gistende sap ontstaat een rosé. We kenden ‘m al uit o.a. Reuilly in Frankrijk, maar nog niet uit Italië. Tot voor kort dan, want Casa Defia (anno 1404) heeft zijn Pinot Grigio Rosé 2014 gelanceerd, herkomst Venezie. Het is een sappige, milde en tegelijk frisse wijn met een bleek roze kleur en in zijn licht fruitige aroma vooral zachte tonen van kruiden en specerijen, bijna een beetje droppig. Deze vriendelijke wijn werd vriendelijk geprijsd, op €4,99. Door www.dirckiii.nl, zie ook de banner.

 

Banner Villa_Maria_Most_Amired_Banner
vondst-5 (Small). Een organische blend geheten Carmenère Cabernet Sauvignon 2013? Die moet haast wel CS2 (Small)uit Chili komen. Immers, nergens groeit zo veel carmenère  (foto links)  als in dat lange land, terwijl cabernet sauvignon er de meest geplant variëteit is. En inderdaad, deze wijn komt van Casa Silva, het extreem succesvCS3 (Small)olle Chileense familiedomein in de uitgestrekte Valle de Colchagua. Het merlotachtige karakter van de carmenère, 85 procent van de compositie, geeft de vieve, vlezige smaak veel donkere aspecten, denk aan laurier en drop, plus zwart fruit, terwijl fris besfruit verschaft wordt door de cabernet. Voortreffelijk bij vleesgerechten, ook van de barbecue. Adviesprijs €10,99, adressen via www.casasilva.nl.

vondst-6 (Small)RENAUDIE 2. Ongeveer halverwege Tours en Bourges ligt het wijndorp Mareuil-sur-Cher. Daar hebben  Bruno en Patricia Denis een wijngoed van ruim 26 hectare dat Domaine de la Renaudie werd gedoopt. Het wordt ‘verstandelijk’ bewerkt via de Terra Vitis principes. Ongeveer 40 procent van de aanplant bestaat uit sauvignon blanc – die een hele beste Sauvignon 2014 gaf, herkomstbenaming Touraine. Buxus, asperges, vers gemaaid gras zijn markant present in het aroma van deze wijn, samen met groen fruit en een verleidelijke sappigheid. Heerlijk om het voorjaar mee te vieren. Fles €8,40 bij www.winesupply.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

vondst-7 (Small) . Bij Bolgheri, in de naar een stokoud dorp (foto) genoemde wijnstreek langs de westkust van Toscane, Mor4 (Small)stapte de familie Frollani begon deze eeuw over van groente- en fruitteelt op die van druiven. En stichtte zodoende de Fattoria Casa di Terra waar momenteel 30 hectare met druivenstokken zijn beplant. In lijn met Ornellaia, Sassicia en andere Bolgheri wijnen koos men voor de Moreccio 2012 voornamelijk Bordeaux-variëteiten, cabernet sauvignon en merlot, Mor3 (Small)aangevuld door 30 procent syrah. Het is een massief getinte wijn geworden, krachtig en voorzien van een donker, bijna dierlijke aroma tegen een achtergrond van rijp zwart fruit en met een handjevol kruidige houttonen. Hij komt vooral aan tafel tot zijn recht, bij kruidige vleesgerechten, wild en pittige harde kazen. Prijs €12,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.


vondst-8 (Small)
PL27 (Small). Diep in Portugals zuidoostelijk regio Alentejo maakt een van ’s lands meest ervaren en gelauwerde wijnmakers zijn eigen wijnen: Paulo Laureano. Ook in zowel Australië als Spanje heeft gewerkt. Op zijn domein, dat 120 hectare omvat, groeien vrijwel alleePL3 (Small)n Portugese druiven rassen; bekende Franse zul je hier tevergeefs zoeken. Voorts hanteert Paulo als filosofie dat wijn, élke wijn, zo min mogelijk moet worden behandeld. Zijn rode Classico 2013 stelde hij samen uit alfrocheiro, aragonez en trincadeira. Het trio geeft een solide, vrij levendige, vooral bessige en tevens kruidige rode wijn die bijvoorbeeld spare ribs en dat soort gerechten prima kan begeleiden. Prijs tijdelijk €6,95. Complexer, intenser en net zo stevig smaakt de twee euro meer kostende Premium tinto|red 2013, een gave, gulle wijn waarvoor alicante bouschet, aragonez en trincadeira werden gebruikt. Verkoop via www.noordmanwijn.nl, klik ook op de banner.

 

Banner Bellingham HD

vondst-9 (Small) Var2 (Small). Bijna drie jaar geleden opende Château Vari de eigen eetcafé/wijnbar La Maison Vari in het eigen dorp, Monbazillac – en da’s bepaald bijzonder. Het is niet het enige waarmee dit domein zich onderscheidt. Zo begonnen eigenaren Yann en Sylvie Jestin al in 2009 – vijf jaar nadat ze het château overnamen – met biologische druiventeelt. En ze maken delicieuze wijnen. Qua volume de nummer één (afkomstig van 14,5 hectare, ongeveer twee derde van het totale oppervlak) is de Château Vari Monbazillac 2012, verkregen via ‘nobele rotting’ van voornamelijk sémillon plus wat sauvignon blanc en muscadelle. De blank gouden 2012 smaakt elegant, fris en rijk zoet tegelijk, met Var5 (Small)schakeringen van milde witte en citrusvruchten besprenkeld met honing. Prijs €13,95 of nu €12,50 bij zes flessen tegelijk. Totaal contrasterend hiermee is de droge witte Château Vari Bergerac 2014, een knisperend droge, groen fruitige blend van sauvignon blanc en sauvignon gris met ook wat grassigheid – en beste maatjes met verse asperges. Normaal €8,40 of een euro minder bij zes. Evenmin te versmaden is de soepele, vooral donkertonig, zacht kruidige en subtiele fruitige rode Château Vari Bergerac 2010 voor ongeveer 50 cent meer. Bij www.okhuysen.nl of bezoek de banner.


vondst-10 (Small)
Wens (Small). Wenswijnen, wat een leuk idee. Derrick Neleman bedacht ze en Hema (www.hema.nl) verkoopt ze. Het zijn wijnen met op dfe fles een soort stemformulier dat bestaat uit een lijst met ’30 wishes’ of ’50 reasons’ waarom je de desbetreffend soort wilt schenken. Met hulp van een aangehechte marker kan voor de gekozen wens of reden een hokje worden aangevinkt. Gelukkig is deze – Engelstalige – personalisatie méér dan alleen een gimmick, want de wijnen smaken echt lekker. Zo is de 50 Reasons een door buxus, grassigheid en groen fruit getypeerde Sauvignon Blanc 2014 uit La Mancha. Van organisch geteelde druiven bovendien. Dezelfde origine heeft de 30 Wishes, een rode, sappige, ferme, fris besfruit en wat donkerte biedende Tempranillo 2014. In beide gevallen betaal je €7 per fles.

 

vondst-11 (Small). Het grote, in Californië gestichte wijnbedrijf Kendall-Jackson heeft een nieuwe wijnlijn gelanceerd, speciaal voor buitenmaaltijden en een enigszins jeugdige doelgroep. Een van Avan2 (Small)de drie wijnen is de – van schroefsluiting voorziene – rode Avant 2012. Deze uit California afkomstige, dieprode wijn combineert in zijn soepele, enigszins milde, sappige smaak donkere tonen met rijp zwart fruit en in de verte een besje. Heel ontspannend allemaal. Geen idee uit welke druiven de blend bestaat, maar een bijzonderheid is wel dat alleen windenergie werd gebruikt voor de gehele wijnbereiding, inclusief het bottelen. Vanaf 16 april daalt de flesprijs tijdelijk van €14,95 naar €12,50. Bij www.wijnkring.nl.

vondst-12 (Small)Ru2 (Small) . Met wijngaard van 180 hectare is Castelo de Medina een van de meest importante Ru1 (Small)producenten binnen Rueda en beschikt daar over een imposante keldercomplex. Rueda – gelegen op een kleine 200 kilometer benoorden Madrid – is vooral bekend om droge witte wijnen van de eigen verdejodruif, maar ook de sauvignon blanc gedijt er perfect. En levert superieure wijnen, waarvan de Castelo de Medina Sauvignon Blanc 2014 een aansprekend voorbeeld vormt. In deze levendige, niet te lichte lente- en zomerwijn proef je behalve een beetje grassigheid, heel kenmerkend, vooral groen fruit en een bijkans tintelende frisheid. Reken op €8,55 per fles bij www.lesgenereux.nl, zie tevens de banner.

TORRES_logo_blanco

vondst-13 (Small). In Mendoza besloot Gabriel Blanco exact tien jaar geleden om zijn druiven niet meer aan andere bodega’s te verkopen, maar om zelf wijnproducent te wordeMai3 (Small)n. Hij doopte zijn bedrijf, dat bijna 55 hectare met druivenstokken telt, Mairena. Nogal schaars is de Mairena Cabernet Sauvignon, want met de gelijknamige druif werden, op ongeveer duizend meter hoogte, slechts 2 hectare beplant. De in een zware fles gepresenteerde 2013 bundelt kracht met toastachtig, mild kruidig hout met zeer rijp besfruit. Je zou ’t een zonnig type Cabernet Sauvignon kunnen noemen, ideaal bij rundvlees van de grill. Prijs €9,75 bij www.colaris.nl, heeft ook een banner.

 vondst-14 (Small). Voor het eerst, ongeveer twintig jaar terug, werd in Nieuw-Zeeland het druivenras pinot gris aangeplant. VM2 (Small)Met zo veel succes dat nu de derde witte variëteit is, na sauvignon blanc en chardonnay. De best mogelijke kennismaking met de wijn ervan? Dat is de loepzuivere , geurige Villa Maria Pinot Grigio Private Bin 2014 die druipt van het fruit (citrus, partje peer) en ook zeer sappig smaakt, met vieve zuren. Deze East Coast werd geselecteerd voor de KLM World Business Class en is hier te koop bij een aantal wijnspeciaalzaken, informeer bij [email protected]. Adviesprijs €12,50.

 

banner Jean Arnaud

vondst-15 (Small). Net als de Spaanse albariño en verdejo is ook de Mediterrane vermentino geleidelijk in opkomst. Gewoon omdat er goede, geurige, smakelijke witte wijnen van kunnen Ver1 (Small)worden gecreëerd. Als dat ergens gebeurt, is dat op Sardinië, waar vermentino (net als op Corsica) de belangrijkste variëteit is. Zo belangrijk dat men er zelfs twee herkomstbenaming aan heeft gewijd en er een wijnbedrijf naar werd genoemdVer2 (Small). Een verrukkelijk voorbeeld vormt de Filine Vermentino di Sardegna 2014 van de coöperatie Cantina Dorgali. De bleke wijn trakteert op allerlei soorten fruit, fris zowel als mild, van o.a. groene appel, perzik en peer. Met in gedachten een maaltijdsalade of een visje van de grill heb je hiermee een trefzekere tafelgenoot. Prijs €9,50 bij www.thewinetraveller.nl. Deze Sardinië-specialiteit voert bovendien een rode, mild fruitige, zacht kruidige, gespierde plezierwijn van dezelfde producent, de op €7,75 geprijsde Tunila Canonnau di Sardegna 2012.

 vondst-16 (Small)Bir1 (Small). In Oostenrijk wordt Pinot Blanc gewoonlijk Weissburgunder genoemd, maar Birgit  Braunstein (foto) hanteert de oorspronkelijk Franse naam. Haar Pinot Blanc 2014 heeft bovendien een allure à la Alsace. Sterker nog, haar wijn smaakt wel zo levendig, fris en droog, met een kenmerkend aroma van voorzichtig gekruid wit fruit. ’t Is een perfecte partner voor niet alleen vis en fruits de mer, misschien zelfs sushi, maar ook voor quiches en andere hartige taarten. Langs de Neusiedlersee in Burgenland cultiveert Birgit 22 hectare. Fles €11,75 of tijdelijk €10,50 bij zes tegelijk. Importeur is www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

Banner Noordman

vondst-17 (Small) . Chardonnay, maar dan een tikje anders, ziedaar de Marmorelle Chardonnay Malvasia Bianca 2013. Het is een goeMar2 (Small)d gevulde, haast een beetje vette witte wijn, sappig, met zacht fruittonen, wat notigheid en een prettige, niet te schrale frisheid. Heel geschikt om te schenken bij stevige vis (zeewolf e.d.), kalkoen en romige kazen. Overigens is de malvasia met slechts 20 procent procent en en paste eigenaar Luigi Rubino bewust de (ontzurende) appelmelkzure gisting niet toe. Want de regio waar de druiven groeien – op het 200 hectare tellende domein Tenute Rubino – is het warme Salento. Dit gebied is een van de circa 25 wijndistricten van Puglia, diep in Italië’s zonnige zuiden (foto van de ‘witte stad’ Ostuni). Wat deze net even andere Chardonnay kost? Je betaalt €10,75 bij www.winesupply.nl.

 vondst-18 (Small)GV2 (Small). Laurenz Maria Moser vertegenwoordigt de vijfde generatie van een befaamde Oostenrijkse wijnfamilie – en levert maar één type wijn, Grüner Veltliner. Waarmee hij in eigen land en internationaal veel succes oogst. Een wijn als de Laurenz V. Friendly Grüner Veltliner 2013 doet begrijpen waarom. ’t Is een zijn soort een welhaast perfecte variant: heel fris doch niet te licht, een tikje hartig, in bezit van groen plus wit fruit, en met in de verte een hint van rijpheid. Kortom, een Grüner die terstond vrienden maakt. Importeur www.goessens.com hanteert als richtprijs €11,99.

 

Banner-538x100px-Jacobs Creek

vondst-19 (Small) . Het is de tannat die de toon zet in Madiran, een reliëfrijk gebiedje niet ver van de Pyreneeën. Van huisuit geeft deze druif daar tanninerijke wijnen (vandaarMadi4 (Small) zijn naam) die Madi3 (Small)geduld vragen. Zo’n wijn is de lang nahangende Château Barréjat Cuvée des Vieux Ceps 2012 van meester-wijnmaker Denis Capmartin (foto) die 27 hectare cultiveert. Voor zijn met zilver bekroonde creatie gebruikte hij druiven van tachtig tot honderd jaar oude stokken, en voor de rijping uitsluitende nieuwe fusten. Roostertonen zijn daarom duidelijk waarneembaar, in combinatie met vooral leer, laurier en dat soort donkere elementen, terwijl ook een beetje fruit present is, van pruimen, vijgen en bessen. Die laatste komen deels van 20 procent cabernet franc en cabernet sauvignon. Voor deze solide oplegwijn wordt €12,75 gevraagd door www.colaris.nl (of klik op de banner).

 vondst-20 (Small) At4 (Small). In Amerika werd hij de hemel in geprezen (met o.a. 93 punten in het tijdschrift Wine Enthousiast), de Atalon Pauline’s Cuvée 2011 uit Napa Valley. Wijnmaker Brian Kosi koos er druiven voor van zes wijngaarden en dan ook nog in vijf verschillende At1 (Small)versies. Te weten 77,1 procent merlot, 13,7 cabernet franc, 5,2 cabernet sauvignon, 3,1 malbec en 0,9 petit verdot. Allemaal Bordeaux-rassen dus. De uiteindelijke compositie smaakt nog verrassend jeugdig – wegleggen verstandig, twee tot vijf jaar – en schitterend geschakeerd, met allerlei soorten fruit, een beschaafde kruidigheid en wat donkerte. Atalon, gevestigd in Calistoga op de plek van een in 18880 gebouwde ghost winery(foto), behoort tot de Kendall-Jackson groep. Bij www.wijnkring.nl ligt Pauline’s Cuvée voor €30,25.

 

Banner Villa_Maria_Most_Amired_Banner
VONDST21 (Small) Mab7 (Small). Wat anders zou hij worden dan wijnbouwer, Frédéric Mabileau. Zijn familie doet dat namelijk al sinds 1620. Zelf startte hij in 1988, door druivenstokken te planten in het Loire-dorp St. Nicolas de Bourgueil, op een perceel dat zijn vrouw Nathalie had meegebracht. Later nam hij grond van zijn vader over, zodat zijn domein nu zo’Mab6 (Small)n 30 hectare telt, alle biologisch bewerkt. Druif nummer één van St Nicolas de Bourgueil 1080 hectare) is de cabernet franc. Die je echt echt héél vakkundig moet verwerken om geen groen smakende, paprika-achtige wijnen te krijgen. Frédéric doet dat ook, o.m. door de geplukte druiven handmatig te selecteren. Zijn elegante, frisse Les Rouillères 2013 smaakt daarom vooral bessig, met alleen een hint van groenheid – en leent zich ook om fris te worden geschonken. Wat hem maakt tot een charmeur bij charcuterie. Reken op €13,40 per fles, bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 VONDST22 (Small)Pic4 (Small). In het Étang de Thau, langs de Middellandse Zee, worden volop mosselen en oesters gekweekt, en langs dit bassin produceert men een witte wijn die perfect bij dat zeefruit past: Picpoul de Pinet.Van die naam refereert Picpoul aan een druif, en Pinet aan een van origine Romeins dorp. Het gebied telt plusminus 1300 hectare, waarvan ruim 80 procent beheerst wordt door coöperaties Pic1 (Small)en nog geen 20 procent in handen is van particuliere domeinen. Op een daarvan, Château Roubié, werd pionierswerk verricht met organische druiventeelt, zo’n dertig jaar geleden. Bovendien maakt eigenaar Olivier Azan echt lekkere wijnen. Zijn Château Roubié 2014 smaakt minder zuur dan sommige soortgenoten en wordt getypeerd door gekruid fruit van witte en citrusvruchten. Een van de aanbieders is www.bosmanwijnkopers.nl die als prijs €10,95 hanteert.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

VONDST23 (Small) . Via een brede, door cipressen geflankeerde oprijlaan bereik je het lodgeachtige ontvangstgebouw van Jamieson Ranch, het allerzuidelijkste wijngoed van Napa Valley. Het Rea3 (Small)verwerkt niet alleen druiven van eigen grond, maar ook uit andere Californische gebieden. Ze selecteerde wijnmaker Juan José Verdina – sinds juni vorig jaar in dienst en afkomRea1 (Small)stig uit Chili – voor zijn Reata Pinot Noir 2013 druiven uit een drietal koel-klimaatregio’s. Te weten Monterey, Sonoma en San Benito. Vandaar dat op het etiket Three County staat. De wijn valt op door zijn gulle, jammige, milde fruit (vijgen, pruimen en ander zwart) dat dankzij een tien maanden durende vatrijping omlijst wordt door wat kruidig, toastig hout plus vanille. Krachtig is-ie ook, met 14,3 procent, maar dankzij een goede harmonie stoort dat niet. Fles €26,43 bij www.winecompanions.nl.

 VONDST24 (Small)EN2 (Small). Als afsluitende dinerwijn is Moscato d’Asti gewoon meesterlijk. En1 (Small)Ga maar na: deze in Piemonte geboren wijn is voldoende zoet, tegelijk opwekkend fris, feestelijk parelend en arm aan alcohol, meestal met slechts 5,5 procent. Vooral bij vruchtentaart , inclusief vlaai, vers fruit en óp sorbets past hij prima. Een eminente exponent is de Moscato d’Asti 2013 van Enrico Serafini. Het aroma van deze wijn doet denken aan witte-druivenjam. Prijs €11,99 bij www.mitra.nl. Van dezelfde producent, die sinds 2004 deel uitmaakt van de Campari groep, komt bovendien een sympathieke Barbera d’Alba 2012, kruid fruitig, goede gevuld en kenmerkend fris. Deze kost een euro meer.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

VONDST25 (Small). De boom waarnaar Weingut am Kaiserbaum is genoemd, werd geplant in 1980. Enerzijds ter ere van de geboorte van Gerald Hundiger (nu samen met vader Frithjof de wijnmaker), Kai3 (Small)anderzijds om symbolische redenen (zoals vrede en geluk). Het in de noordelijke Pfalz gesitueerde domein bestrijkt enen kleine 18 hectare, verdeeld over vijf gemeenten, inclusief het eigen Geroldsheim. Het aantal verschillende wijnen dat men voortbrengt, is bijkans duizelingwekkend, een stuk of veertig. En sommige heel apart. De “Frauke” 2013 bijvoorbeeld is een blend van cabernet blanc met riesling. Wat je erin proeft zijn Kai4 (Small)hoofdzakelijk kruiden en specerijen, naast wat fruit. Voorts is-ie aangenaam fris en niet te zwaar – mooi dus bij fijn gekruide visschotels. Prijs €12,95. Kruidigheid, maar dan samen met frisse fruittonen, wordt eveneens geboden door de elegante Rosenbühl Blanc de Noir 2013, een van spätburgunder ofwel pinot noir vervaardigde witte wijn die anderhalve euro minder kost. Een aardige rode (meng)wijn is de “Gerald” 2011 die een zachte, soepele en toch stevige smaak heeft, met zwart fruit en een vleugje laurier. Flesprijs €12,95. Verkoopadressen via www.jeanarnaud.com of gebruik de banner.

VONDST26 (Small)Lar2 (Small). Na ruim een jaar heb ik ‘m opnieuw geproefd, nu van een andere leverancier en voor een beduidend lagere prijs, de Chablis 2012 van Le Domaine d’Henri. Nog steeds heeft deze blanke Bourgogne een groenzweem in kleur en ook groen fruit in zijn sappige smaak, samen met een mineralige ondertoon en uiteraard enige rijpheid. Verrukkelijk bij vis, om van oesters maar te zwijgen. De man achter deze Chablis is wijnveteraan Michel Laroche die na avonturen elders terugkeerde naar Chablis en daar samen met zijn kinderen een domein van 8 hectare begon. Michel was al vroeg een adept van de schroefdop, dus ook zijn nieuwe Chablis werd daarvan voorzien. Fles €16,95 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

 

Banner VeRy_Fizz_Banner

VONDST27 (Small) . Agrotoerisme is misschien wel de hoofdbron van inkomsten voor Tenuta San Rocco, een Vio2 (Small)villa met bijgebouwen plus een parkachtige tuin met zwembad, maar van 12 hectare worden ook wijnen geproduceerd. De bezitting bevindt zich in het groen heuvelende gewest Umbria, bij Todi, op circa 40 kilometer van Perugia. Een sympathieke witte wijn die men er maakt, is de La Vigna Viognier – en die is geen doorsnee. Er worden namelijk een vijfde Moscato aan toegevoegd. Vanwege zijn zachte zuren dient de vrij volle 2013 wijn goed te worden gekoeld. Verwacht geen overvloed aan fruit, wel een pietsje druivigheid, een scheutje citrus en een bescheiden kruidje. Vast best lekker bij pasta met vis. Prijs €11,95, importeur www.vinovivere.nl.

 VONDST28 (Small). Klinkende namen in de zuidelijke Rhône-regio zijn die van het dorp Cairanne (foto) en het PT4 (Small)daar gevestigde Domaine Oratoire Saint-Martin. Dit laatste omvat 25 hectare, alle binnen de eigen gemeente. Behalve zijn rode grand vin levert de bezitting Le P’tit Martin, waarvoor druiven van jonge stokken worden gebruiPT5 (Small)kt. Voornamelijk syrah, in de jaargang 2013 aangevuld door wat grenache en een beetje mourvèdre. Het is een leuke wijn geworden, veel minder p’’tit dan zijn naam doet geloven. Niet alleen vanwege zijn 13 procent alcohol, maar ook omdat zijn smaak frisser is dan gebruikelijk voor een Côtes du Rhône en flink fruitig bovendien. Bessen, een lepeltje bramen, wat kruidigheid en een blaadje laurier maken ‘m tot een breed inzetbare tafelgenoot. De fris geserveerd het plezierigst smaakt. Prijs €10,30 of, bij zes flessen tegelijk, nu €9,20. Zie www.okhuysen.nl of de banner.

banner_Riesling

VONDST29 (Small) . ’s Werelds grootste producent van Pinot Noir? Da’s geen Bourgogne-huis, maar Cono Sur in Chili. Con1 (Small)Een zeer duurzaam huis dat zelfs voor het vervaardigen van alleen Pinot Noir een aparte kelder bouwde. Hoe kostelijk deze specialiteit kan zijn, demonstreert de Cono Sur Single Vineyard Pinot Noir 2012, afkomstig van Viento Mar perceel 21, wijngaard Campo Lindo (middagfoto, de ochtendmist is weg), binnen de koele San Antonio Valley. De elf maanden in Franse fusten gelagerde wijn – gecreëerd door wijnmaakster Cecilia Padilla – komt ferm en bijna fluwelig in de mond met een genereuze dosis rijp rood fruit, gaaf omlijst door kruidig, toastig hout. KLM selecteerde ‘m al eerder voor zijn World Business Class. Prijs €14,99 bij www.mitra.nl.

 VONDST30 (Small)Ar3 (Small). Een kleine explosie van geur en smaak, dat geeft de Muscat Petits Ar2 (Small)Grains 2014 van Domaine de l’Arjolle. Je ruikt en proeft een intense, bijna exotische fruitmix van o.a. passievrucht en verse geplukte witte druiven. Terwijl ’t toch een droge witte wijn is. Heel heerlijk, heel verleidelijk. Deze knappe Côtes de Thongue komt van een ongeveer 100 hectare tellend, Zuid-Frans familiedomein dat ruim veertig jaar geleden werd gesticht. El waar alle circa zestig percelen ia de Terra Vitis methode (zo min mogelijk behandelingen) worden gecultiveerd. Fles €10,95 bij www.lesgenereux.nl of zie de banner.

 

Banner Okhuysen nieuwe

Vondst_31 (Small). Het vooretiket toont alleen een soort hiëroglief van een glas, maar achterop de fles vind je de naam en jaartal. Het is de Neleman Navarra 2014, het zoveelste van deGar (Small) voormalige Nederlandse wijnimporteur die besloot om in Spanje biowijnen te gaan (laten) maken. Zijn sulfietvrije Navarra heeft als basis garnachadruiven geoogst van kalkgrond in het noorden van die streek . De stijl? Die is uitgesproken fruitig. Rode vruchtjes en bessen vechten om voorrang, tegen een dun decor van aardsheid in een een tamelijk frisse toonzetting. Je kunt deze licht te koelen wijn bemachtigen voor €9,99 bij www.neleman.org.


Vondst_32 (Small)Wen4 (Small)
. Een paar jaar voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog haalde Eric Wente zijn vader over om chardonnayplantjes uit Frankrijk importeren, naar het familiedomein in de Livermore Valley, Californië. Gedurende de daarop volgende decennia experimenteerde Eric permanent met chardonnay – en creëerde zelfs zijn eigen variant daarvan, de zogeheten Wente kloon. Eveneens memorabel is de lanceren van Californië’s eerste pure Chardonnay, in 1936 – een voorbeeld dat massaal zou worden gevolgd. Chardonnay is dus een grote specialiteit van dit bedrijf, dat inmiddels door de vierde en vijfde generaties wordt gerund. In de Wente Riva Ranch Chardonnay 2012 ontwaren we lekker sappig tropisch fruit, waaronder ananas, citrusachtig drupsfruit, correcte zuren en wat toastachtig hout plus vanille. Deze Wente vind je bij www.sauterwijnen.nl voor €17,50.

 Banner Jos_beeres_banner
Vondst_33 (Small). Het zou een aardige triviavraag kunnen zijn: wie is de uitvinder van de groene amforafles waaFaz1 (Small)rin Verdicchio Castelli di Jesi meestal wordt gepresenteerd? Antwoord: het domein Fazi Battaglia. Dit gebeurde in 1953. Binnen het Italiaanse gewest Marche FAz2 (Small)beschikt het door twee families geleide wijngoed inmiddels over 250 hectare in eigendom en pacht. Uiteraard zit voornoemde wijn nog steeds in het assortiment, getuige de Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2013. De wijn smaakt wat kruidiger dan veel soortgenoten, met ook notigheid en fruit dat eerder groen is dan wit. Wat ‘m aangenaam gezelschap maakt bij quiches en gebakken vis. Een uitgesproken sappige rode wijn, ook in een amforafles, is de enigszins rijpe Sangiovese 2012, een Marche met in zijn smaak zwarte kersen en iets van pruimedanten. Beide wijnen kosten €10,49 bij www.mitra.nl.

 Vondst_34 (Small)Mein (Small). Meinklang, mein Wein… althans wat betreft de Meinklang By the Grape Grüner Veltliner 2014. Een spatverse, bijna tintelfrisse, lenteachtig lichte, limoen/citroenige wijn uit het Oostenrijkse Burgenland. Groots als aperitief, bij frisse salades, verse geitenkaas en sushi. En gemaakt op en groot, duurzaam landbouwgoed (waar ook ruim driehonderd Aberdeen Angus runderen grazen) in het Oostenrijkse Burgenland. Prijs €8,99 per fles, bij www.bythegrape.nl.

 

Banner-Aaldering-21

Vondst_35 (Small) . ’t Is een bestseller op Curaçao. Geen wonder, want je zou hem een warm-weerwijn kunnen SF1 (Small)noemen: de Domaine St Félix Cuvée 2014 rosé. Keurig gecomponeerd uit grenache en cinsault, met als herkomst Pays d’Hérault. Zij kleur is bleek oranje, zijn smaak niet te licht noch te zwaar, met rond een frisse kern zowel specerijen en kruiden als wat drupsfruit, met name van sinaasappel plus enig rood. Keurig bovendien is zijn prijs, €5,99. Bij www.degoudenton.nl. Overigens komt de wijn van het door de gebroeders Dardé geleide, 70 à 80 hectare tellende Domaine les Yeuses, niet ver van het Étang de Thau.

 Vondst_36 (Small). Mr. Riggs is de ongebruikelijke naam van een Australische winery die geleid wordtRig3 (Small) door een opmerkelijke, universitair geschoolde wijnmaker, Ben RRig1 (Small)iggs. Voordat hij zijn eigen bedrijf (foto) begon, in McLaren Vale, niet ver van Adelaide, werkte hij o.a. voor het gerenommeerde wijngoed Wirra Wirra in dezelfde regio, veertien jaar maar liefst. Bovendien verrichte hij advieswerk op het noordelijk halfrond, in Griekenland, Italië, Napa Valley en Zuid-Frankrijk. VoortsRig2 (Small) werd Ben in Australië tot twee keer toe uitgeroepen tot ‘wijnmaker van het jaar’(het laatst in 2013). Zijn Three Corner Jack 2012 is een  harmonische compositie van shiraz, cabernet sauvignon en merlot. In zijn geneureuze, volbloedige smaak biedt deze donkerrode wijn zeer rijp zonfruit van zwarte vruchten plus bessen, aardse, donkere en dierlijke aroma’s, wat kruidigheid, een zachte, vitaliserende frisheid en veel sap. Petje af, Mr. Riggs. Importeur www.halvemaanwijn.nl rekent t €11,95.

 

Banner-LMVH3

Vondst_37 (Small). Je zou haar de ongekroonde koningin van de Moezel-vallei kunnen noemen, Sybille Kuntz. Syb1 (Small)Alleen al vanwege haar vorstelijke Rieslings, maar ook omdat ze haar 12,5 hectare tellende, vrij steile wijngaard biologisch bewerkt en er heel bewust naar streeft om alleen optimaal rijpe, kerngezonde druiven te oogsten – via een hele reSyb2 (Small)eks plukgangen. Recentelijk verscheen haar Mosel Riesling Kabinett 2012 trocken, uitgesproken fris, neigend naar mineralig, met als tegenhanger een klein zoetje, haast honingachtig, terwijl ook wit fruit aanwezig is. Dit is een wijn om van te genieten op een mooie lente- of zomeravond, al dan niet met een salade of gebakken vis. Een losse fles kost €20,50, maar tijdelijk is dat €17,50 bij een doos van zes. Bestel bij www.okhuysen.nl of via de banner.


Vondst_38 (Small)
. TopwTor1Aijnen uit Toro – van steenachtig terrein op plateaus boven de Duero in Spanje – komen van het domein Elías Moro. Dit heet naar de wijnbouwer van wie Victoria Benavides, die eerder haar sporen verdiende in het nabije Rueda, de 8 hectare tellende akker overnam. De rode wijnen van Toro staan bekend om hun verwarmende kracht. De Descarte 2012 van Victoria vormt geen uitzondering, alleen gezien zijn 14,5 procent alcohol. Hij is ook zeer geconcentreerd van smaak en minutenlang nablijvend in de mond met zondoorstoofd fruit (bessen, zwarte vruchten) en roosteraroma’s. Deze dankzij een jaar rijping in vaten van Frans eikenhout. Het etiket overigens, een versierde schoppenaas, maakt deze wijn heel geschikt als prijs voor bridgedrives. Prijs €19,25 bij www.abbemawines.nl.

 

Banner_Alliance
Vondst_39 (Small) . Niet alleen werd de bleekoranje Aix 2014 met veel tamtam gelanceerd, maar tegelijk met enige trots. Producent Eric Kurver kon namelijk melden zijn uit Aix-en-Provence afkomstige Aix3 (Small)glamourrosé met twee gouden medailles was bekroond, in Duitsland en Frankrijk. Voor de jongste jaargang werden druiven gekozen, vier verschillende variëteiten, van achttien verschillende percelen, waarna de assAix4 (Small)emblage plaatsvond op Erics 85 hectare tellende, Domaine Saint Aix (rechts). In vergelijking met de buitengewoon geslaagde 2013 lijkt zijn subtiel kruidige opvolger iets frisser te zijn, met iets minder fruit – we ontdekten vooral drupsachtige sinaasappel en wat rood – maar aangenaam smakend en vrolijk makend is hij beslist. Wat ook doet begrijpen waarom deze Nederlands-Franse rosé zo’n spectaculair succes is. Op Ibiza bijvoorbeeld zijn de magnums niet aan te slepen. Een van de verkoopadressen is www.debruijnwijnkopers.nl die €12,95 rekent, meer adressen via www.aixrose.nl.


Vondst_40 (Small)EP (Small)
. Bij het proeven van deze wijn bedacht ik een nieuwe wijnterm: Slobbordeaux. Waarmee een rode Bordeaux bedoeld wordt die heel makkelijk wegdrinkt omdat-ie zo soepel is. De desbetreffende (merk)wijn was Le Cercle des Epicuriens 2014, een Bordeaux dus. Hij bevat vast véél merlot gezien zijn donkere, drop- en laurierachtige aroma en de afwezigheid van stugge tannines. Een kruidje en een besje completeren het vrij slanke geheel. Prijs €3,99 bij www.dirckiii.nl of bezoek de banner.

 


Extra vondst (Small) . Wat Argento, Vistalba, Château Suau, Dievole, Renwoord en Garzón gemeen hebben? TweeGar5 (Small) dingen: het zijn wijndomeinen en ze behoren aan de Argentijnse ondernemer Alejandro Bulgheroni (links). Eén van deze bezittingen heeft hij helemaal uit het niets gecreëerd, GarzóGar7 (Small)n. Deze werd genoemd naar een slaperig gehucht van 250 zielen, dat zo zou kunnen figureren in een spaghetti western (zie de foto van het hotel). Het ligt oostelijk in Uruguay, buiten de gevestigde wijngebieden. Na grondonderzoek door de Italiaanse, ook in Argentinië actieve consulent Alberto Antonini plantte Alejandro een wijngaard van maar liefst 200 hectare. De eerste stokken gingen zeven jaar geleden de grond in. Een grond die vaak licht hellend is (tot 30 procent) en grotendeels bestaat uit verweerd, broos graniet. Dit heeft Gar1 (Small)o.a. als voordeel een excellente drainage – wat ter plekke geen overbodige luxe is, want er valt 1200 mm regen per jaar. Mede vanwege al het vocht en een frisse zeebries – het is slechts 18 km naar de oceaan – werd als een belangrijke witte druif de albariño geselecteerd, een goede bekende uit het eveneens natte, groene Galicië. Waarschijnlijk is het oppervlak met deze variëteit, 35 Gar3 (Small)hectare, zelfs het grootste buiten Spanje. Er worden hele lekkere, loepzuivere wijnen van gemaakt, zoals de Garzón Albariño 2014, een voorjaarsverleider met een bijna mineralige frisheid en groen fruit. Iets voller en complexer smaakt de 2013 – die ik net zou graag zou drinken als een Chablis (zonder hout). Ook bij de rode Garzón Tannat 2013 doet het eerste slokje onmiddellijk verlangen naar het tweede. Het is een stevige, vlezige, evenwichtige wijn, heerlijk fruitig (zwarte vruchten, bosbessen, vleugje cassis) verrijkt met subtiele roosteraroma’s, dit dankzij een korte vatrijping. Alle drie de wijnen kosten €10,95 per fles, bij www.adbibendum.be.

 Culinaire-combinatie. Wijn zit Corinne Hofland, die deze maand haar favoriete wijn-spijscombinatie onthult, bijkans in het bloed. Haar grootvader stichtte de wijnhandel Hofland & Semeyn. En na een studie commerciële economie plus diverse wijncursussen begon ze samen met haar vader de eerste zelfbedieningsslijterij van ons land, gedoopt Impodra. Die uitgroeide tot een keten van zo’n zeventig winkels (tegenwoordig Gall & Gall filialen). Anno 2001 trad ze in dienst bij Oud Reuchlin & Boelen, op de marketingafdeling, CH (Small)als product manager. Ze werd verantwoordelijk voor grote merken als Torres, Robert Mondavi en Taittinger. Acht jaar later maakte Corinne een overstap naar de Baarsma Wine Holding (eigenaar van ook Oud Reuchlin & Boelen) om daar inkoopactiviteiten te verrichten, voor o.a. De Nederlandse Wijnbeurs. In februari 2011 keerde ze terug naar Oud Reuchlin & Boelen, nu als hoofd inkoop. Haar culinaire combinatie beschrijft Corinne als volgt. Hierover kan ik eigenlijk heel kort zijn. Ik ben een groot liefhebben van een mooie schaal fruits de mer. Met name langoustines, krab, oesters en mosselen vind ik heerlijk. Delicaat, kwaliteit, puur en zuiver smakend. Eigenschappen die ik eveneens aantref in bepaalde Champagnes. Ik ben een groot liefhebber van bubbels, vooral van Champagne. Laat dit nu een goede combinatie zijn met zeefruit. Voor mij is de ultieme combinatie die met de Taittinger Prélude “Grands Crus”. Dit is voor mij de meest pure, delicate en complexe Champagne van Taittinger, naast de Comtes de Champagne uiteraard. Op een tweede plek komt de combinatie van bepaalde romige kazen, bijvoorbeeld Reblochon, met een mooie witte Bourgogne als de Meursault Perrières van Bouchard Pere & Fils. Beide combinaties zijn niet heel ingewikkeld om te bereiden; het draait om de kwaliteit van de ingrediënten en de combinatie met de bijpassende wijnen!

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Reisreportage nieuw
H1 (Small)
ICH BIN EIN HAMBURGER

. Het is maar goed dat Kennedy in 1961 Berlijn bezocht, en niet Hamburg. Want anders zou hij zijn fameuze speech hebben afgesloten met de woorden “Ich bin ein Hamburger”. Toch vind je zijn naam in Europa’s tweH2 (Small)ede havenstad. Een van de twee parallel liggende bruggen die Hamburgs beide meren scheiden, het kleinere Binnenalster bij het stadshart (foto) en het grotere Aussenalster dat door luxueuze witte villa’s en appartementen wordt omzoomd, heeft naar de charismatische president. Andere lokale beroemdheden zijn The Beatles, die in Hamburg doorbraken. Tussen 1960 en 1962 gaven ze er maar liefst 218 optredens, een keer bijna vijftig avonden achter elkaar.Germany Beatles Square Dit gebeurde bij de beruchte Reeperbahn, een gewoon lelijke uitgaansstraat die behalve Boutique Bizarre, de grootste seksshop van het continent, nu ook (sinds 2008) aan zijn westeinde metalen sculpturen van de rockgroep heeft staan, op het zogeheten Beatles Plaza. In de hele wereld wordt Hamburg geassocieerd met de hamburger. Ter plaatse verteH4 (Small)lt men dat deze, in de vorm van een schijf rundergehakt met gegrilde uien, voor het eerst werd geserveerd in de sinds 1925 bestaande Oberhafenkantine (links). Het was niet de enige uitvinding die in Hamburg werd gedaan. De lijst omvat o.a. het dynamiet (1866), leukoplast (1882), Niveacrème (1911), Tesa plakband (1935) en de chipkaart (1969). De grootste lokale werkgever? Dat is Airbus. Vanuit de – nog volop in ontwikkeling zijnde cruisehaven (we volgen een cruise met de Prinsendam, het kleinste schip van www.hollandamerica.com), waar jaarlijks zo’n 120 schepen H5 (Small)afmeren, is het een minuut of tien lopen naar de historische Speicherstadt. Ooit was dit ’s werelds grootste pakhuizenwijk, compleet met grachten. Vandaag de dag bieden de bakstenen gebouwen onderkomen aan kantoren, appartementen, restaurants en musea, waaronder het Miniatur Wunderland. Dit heeft de grootste modelspoorbaan ter wereld, waar 700 computergestuurde treintjes rondrijden, en waar 130.000 lampjes branden. Voor kookliefhebbers verdient Spicy’s Gewürzmuseum een aanbeveling, H6 (Small)waar je alle mogelijke kruiden kunt ruiken, proeven en kopen, ja zelfs sieraden gemaakt van specerijen. Imposante architectuur op basis van baksteen – we moesten een beetje denken aan Berlage – is even verderop te bewonderen, weer een minuut of tien gaans, nu in noordwestelijke richting. Daar verrees in 1924 het driehoekige Chile-haus dat de vorm en de contouren heeft van een reusachtige scheepsboeg. H7A (Small)De bouwer ervan handelde voornamelijk in salpeter, uit Chili afkomstig. Bij het pand, dat ook een binnenplaats heeft, staan diverse andere, hoge kantoorgebouwen uit dezelfde periode en soms van dezelfde architect. Onderweg naar dit complex kan de St. Katharina worden bekeken, een van Hamburgs bekendste kerken. Deze heeft een barokke toren en een gotisch schip. Tegen een van de witte wanden staat een 15e-eeuwse standbeeld van de heilige waaraan het godshuis zijn naam ontleent. Werelds vertier, in de vorm van winkelen, bieden de Mönckebergstrasse en de daarmee parallel lopende, alleen voor voetgangers bestemde Spitalerstrasse. Deze laatste staat haaks op het noordelijke Centraal Station, waarlangs je het mooiste museum van Hamburg bereikt, de Kunsthalle (zie ‘Galerie & Musea’). In de moderne vleugel daarvan, op H9 (Small)de noordwesthoek, bevindt zich The Cube (links), een leuk koffie- en lunchadres (zondag en maandag gesloten). Wie daar zit, binnen op het smalle straatterras, heeft een aardig uitzicht op de de eerder genoemde Binnenalster met zijn 35 meH10 (Small)ter hoog spuitende fontein. Lopend lands de rechterkade van dit stadsmeer passeer je eerst enkele bootrestaurants en komen aan het eind witte, Venetiaans aandoende galerijen in beeld, de Alsterarkaden. Bewoners en toeristen drinken daar graag koffie, bier of wijn. Wie buiten zit kijkt niet alleen op een watertje met zwanen, maar ziet ook het prachtige Rathaus. Dit kwam gereed in 1897, nadat er elf jaar aan was gebouwd, en staat op 4000 heipalen. Men gaat er prat op dat dit stadhuis 647 vertrekken heeft – zes meer dan Buckingham Palace. De zalen werden rijk gedecoreerd; een pronkjuweel is de Kaisersaal met zijn monumentale H11 (Small)fresco’s. De ruimte heet naar keizer Wilhelm II die er verbleef toen het Kielkanaal werd geopend, de waterweg die de Noordzee verbindt met de Oostzee – en die inmiddels de drukst bevaren ter wereld is. Zeven dagen per week worden er rondleiding door het raadhuis gegeven; ze zijn beslist het volgen waard. Het als een bezoekje aan de binnenplaats met zijn majestueuze fontein . Vanaf de Rathausmarkt, het drukke centrale plein, wandel je in minder dan een kwartier naar een ander gebouw dat het beeld van Hamburg bepaalt, de kerk St. Michaelis. Een lekkere lunchstop onderweg, bij de Michaelisbrücke en achter het SteigenbergH12 (Small)er Hotel, is de Rheinische Republik. Van binnen is dit een bruine brasserie en buiten ligt een riant terras. Een specialiteit zijn Flammenküche, ofwel de Elzasser versie van pizza. In zijn klassieke vorm bestaat hij uit knapperig, ovengebakken deeg met ui, kaas en spekjes. Erbij een Weinschorle, droge witte wijn met mineraalwater, en voor pakweg 10 euro is het gewoon genieten. De route naar de kerk voert oveH13 (Small)r een tweetal grachten en even zovele bruggen. Naar verluidt heeft Hamburg in totaal 2321 bruggen, meer dan Amsterdam en Venetië – samen. Van ver is de St. Michaeliskerk te herkennen aan zijn 132 meter hoge, zwarte toren (foto helemaal boven). Dat deze, samen met andere kerkspitsen het silhouet van Hamburg bepaalt, is te danken aan wijze burgemeesters de de bouw van hogere panden verboden. Het kerkinterieur is om stil van te worden, wat bij velen ook gebeurt. Een machtig altaarstuk met een glasmozaïek wordt geflankeerd door een spreekgestoelte met een schipvormig afdak. Er tegenover staat en imposant orgel met 665 pijpen. H14A (Small)Goudblad werd genereus gebruikt voor balustraden en ornamenten. En desgewenst kun je een kaartje kopen voor de torenlift,om, eenmaal boven, ook ’s avonds tot 11 uur, te genieten van het panorama. Achter en oostelijk van de kerk ligt een rustige wijk met enkele galerieën, inclusief die van ene keramiekatelier, en de zogeheten Krameramtswonungen. Dit zijn kleine huizen in een paar hele smalle straatjes (rechts) en anno 1676 gebouwd voor verpauperdeH15 (Small) weduwen (entree via Krayenkamp 10). Langs de noordoever van de Elbe worden verleden en toekomstige gecombineerd. De Fischmarkt trekt op zondagochtend (tot half tien) en bij mooi weer drrommen mensen, naar schatting zo’n zeventigduizend. Velen doen er niet alleen inkopen, maar gaan er ook eten en drinken. Binnen en buiten staan zo’n 300 handelaren met stalletjes. Iets verderop in oostelijke richting kunnen rondvaarten worden geboekt bij de Landungsbrücken. Langs een nabije kade fungeren tweH16B (Small)e schepen als musea, de driemaster Rickmer Rickmers en het anno 1992 in Hamburg gebouwde vrachtschip Cap San Diego. Opnieuw oostwaarts kom je oog in oog met Europa’s grootste bouwproject, HafenCity. Het nu al beroemdste werk in aanbouw daar is de Elbphilharmonie Hamburg (bijnaam Elphi) waarvan het 110 meter hoge dak gelijkt op golven in de branding. Verwacht wordt dat dit concertgebouw, geplande opening januari 2017, voor Hamburg eenzelfde symbolische waarde zal krijgen als het Opera House van Sydney. Terugblikkend was het bezoek aan deze schone, levendige, welvarende Duitse havenstad – die per hoofd van de bevolking de meeste miljonairs heeft van heel Europa – een groot genoegen. Dat ook doet begrijpen waarom ongeveer 1,8 miljoen mensen met trots en tevredenheid stellen “Ich bin ein Hamburger”.

H17 (Small)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  banner ecoshower_538x100

. In de Australische Barossa Valley, op ruim een uur rijden van de kerkenstad Adelaide, kom je veel Duitse namen tegen. Want vanaf de jaren veertig in de 18e eeuw vestigden zich er JC4A (Small)Duitse lutheranen die hun land waren ontvlucht uit angst voor godsdienstvervolging. Ze waren gewend wijn te drinken, soms ook te maken, en begonnen dus druivenstokken te planten. De eerste, in 1847, was Johann Gramp. Hij deed dit vanuit zijn kleine pioniershuis (foto) rond het stroompje Jacob’s Creek. Drie jaar later produceerde hij zijn eigen wijn, een Duits gestijlde witte die Carte Blanche werd gedoopt. JC1 (Small)Zijn oudste zoon Gustav volgde hem op. Het was hij die in Rowland Flat 18 additionele hectaren plantte op een domein dat als naam kreeg Orlando. Waarbij Gustav ook een grote kelder bouwde, in 1886. Al deze inspanningen resulteerden uiteindelijk in een bloeiend bedrijf dat later als naam kreeg Orlando Wyndham – en dat in1992, na een succesvolle management buy-out, werd overgenomen door de Franse multinational Pernod-Ricard.

Profiel breed (Small)Het belangrijkste wijnmerk van de nog altijd in Rowland Flat gevestigde firma is Jacob’s Creek. Anno 1976 verscheen dit voor het eerst. Hoeveel flessen er jaarlijks van worden verkocht wil Pernod-Ricard niet vertellen, maar naar schatting moeten het er zo’n 70 miljoen zijn. JC12 (Small)Het merk wordt in circa vijftig landen gedistribueerd en is marktleider in Australië, China en India. De benodigde druiven (en een klein deel gerede wijnen) komen voor het overgrote deel van wijnbouwers onder contract, in allerlei Australische regio’s. Componeren, mengen dus, heeft men bij Jacob’s Creek tot kunst verheven. Tegelijk zijn hoofdwijnmaker Bernard Hickin (onder) en diens team voortdurend bezig met innoveren en experimenteren. Zo vertelt global wine ambassador Nick James-Martin, zelf wijnmaker geweest en afkomstig uit een wijnfamilie, met enthousiasme over de speciale Sushi wijn, gedoopt Wah. In overleg met Japanse chef-koks werd deze JC9A (Small)gecomponeerd uit chardonnay, pinot gris en sauvignon blanc. (De jaargang 2013 is niet representatief, want nu aan de de rijpe kant, maar met de 2014 gaan we t.z.t. graag aan de slag.) En dan zijn er de twee rode Double Barrel wijnen, opgevoed in gebruikte whiskyvaten, Schotse en Ierse. Pikant probleempje: vanwege het whiskycontact, hoe summier ook, mogen beide creaties binnen de Europese Unie niet als ‘wijn’ worden aangeboden. Wijnen van minder bekende, voor Australië onconventionele druivenrassen passen eveneens binnen het beleid van Jacob’s Creek. Een van de smakelijkste aanwinsten, in 2011 voor het eerst uitgetest in het grote bezoekerscentrum te Rowland Flat, waar jaarlijks 150 à 170.000 wijnliefhebbers komen, is de Classic Fiano 2014 uit South Eastern Australia. Het is een goed teJC8 (Small) koelen, zacht frisse, aangename witte wijn, enigszins floraal van geur, vriendelijk fruitig (wit, citrus) van smaak en bescheiden qua alcohol, namelijk 11 procent. Een fles kost €6,69 bij Albert Heijn (www.ah.nl) die hier de exclusiviteit heeft voor de consumentenmarkt; Makro voert een paar hoogwaardige groothandelswijnen. Absolute bestseller, wereldwijd, is de Classic Chardonnay, een heel toegankelijke wijn waarop allerlei technieken werden toegepast. De meest verkochte rode in ons land is de Classic Merlot waarvan het aroma eerder donker is dan fruitig, met tevens een bescheiden houttoets. Het niveau – en de prijs, van €6,69 naar €9,99 – stijgen met de Reserve reeks, waaronder de Reserve Chardonnay 2013 uit de reliëfrijke Adelaide Hills. Daar betreft Jacob’s Creek druiven van plusminus zeventig verschillende percelen. De deels in Franse fusten bereide en gelagerde wijn biedt lichte roosteraroma’s, groen plus wit fruit, een vleugje rijpheid en tegelijk een frisse kern. In zijn soort net zo aantrekkelijk is de Reserve Cabernet Sauvignon 2012, herkomst het cabernetgebied CoonawarraJC10. Het is een ferme, evenwichtige, muntige wijn met ook besfruit en beheerst wat hout. Met bubbelwijnen scoort het Australisch-Franse bedrijf eveneens. Vooral de Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée, die zijn belletjes kreeg in afgesloten tanks, is het ontdekken waard, vanwege zijn opwekkende karakter, frisse fruit, in dit geval van zowel citrusvruchten als rode, elegantie, zuiverheid en redelijke prijs, €11,99. Het moge duidelijk zijn: door de kreek van Jacob’s Creek vloeit voornamelijk wijn, goede wijn.


Smile cirkel-100px
What’s in a name? Toen de conservatieve, in landelijk Arkansas begonnen keten Walmart – de grootste retailer van Amerika en de wereld – eindelijk met wijn begon, verscheen een spottend bericht met suggesties voor de naam van die wijn. Waaronder de volgende vijf.

 1. Nasti Spumante
  2. Château Trailer Parc
  3. Peanut Noir
  4. White Trashfandel
  5. I Can’t Believe It’s Not Vinegar

 

 

. Wijnen van de witte colombard hebben stilletjes een enorme populariteit verworven, en dat in pakweg vijftien jaar tijd. De opkomst van colombardwijnen heeft er bijvoorbeeld toe geleid Col1 (Small)dat een ooit massaal gedronken wijn als Muscadet sterk aan marktaandeel heeft verloren. Ook wordt colombard veel gebruikt voor huiswijnen (veelal in literflessen) van supermarkten en slijterijen. Dat de ster van Colombard als wijn sterk steeg, is te danken aan vooral zijn fruitige en tegelijk frisse smaak. Want de hedendaagse consumenten houden nu eenmaal van fruitige wijnen.

DRUIF-4 (2)

Het begon eigenlijk dankzij een crisis, want vroeger werd colombard in de Gascogne, zijn bakermat, vooral beschouwd als distillatiedruif, met name voor Armagnac. Omdat de verkopen van dit digestief daalden, ging men de colombarddruiven in toenemende mate verwerken tot gewone witte wijn – waarbij wel moderne technieken werden toegepast, Col3 (Small)zoals het langzaam laten vergisten bij lage temperatuur. Het aldus verkregen product was zo lekker, en tegelijk zo betaalbaar, dat het met open armen, zo niet open monden werd ontvangen – wereldwijd. De belangrijkste herkomstbenaming binnen Frankrijk, en daarmee Europa, is Côtes de Gascogne (foto).
Soorten Colombard
Een goede tot zeer goede kwaliteit wordt aangegeven met een ster: Australië*, Frankrijk (vooral in het zuidwesten)*, Israël, Mexico, Verenigde Staten (in Californië is colombard, daar french colombard genoemd, de tweede witte druif, na chardonnay; het gros wordt gebruikt voor slobberwijnen), Zuid-Afrika (waar de druifnaam met een ‘d’ op het eind wordt gespeld was ook daar eerst vooral een distillatiedruif; enkele van de beste wijnen komen uit Robertson)*.
Mooie melanges
Col4 (Small)
In Zuidwest-Frankrijk maakt men ook zeer succesvolle wijnen die voornamelijk colombard bevatten, maar waaraan andere variëteiten werden toegevoegd. Dit geldt zowel voor Pays-wijnen als die met een beschermde herkomstbenaming. . Hetzelfde gebeurt in Australië en Zuid-Afrika, waar men echt mooie melanges creëert van colombar(d) met rassen als chardonnay en chenin blanc.
Colombard smaakt lekker bij
AMUSES – Denk aan alle mogelijke tapas en ook knabbelwerk, want Colombard is een perfecte aperitiefwijn.Col5 (Small)
SCHAAL- EN SCHELPDIERENgarnalencocktail, gekookte mosselen, mosselcocktail.
VIS – ansjovis, fish & chips, gebakken makreel, gegrilde verse sardines (zoals ze die in Portugal veel eten), haringsalade, lekkerbekjes, schol, stokvis, tempura, vissticks, witvis.
GROENTE - aardappelsalade, artisjokken met vinaigrette, avocado met vinaigrette, crudités/rauwkost, fris aangemaakte salades, groene asperges, vichyssoise (koude soep van aardappel, groente en prei).
KAASKaasfondue en Franse geitenkaas

 Nos (Small)
VINOSTALGIE (35)
Het Franse departement Lot, diep in het zuidwesten is niet alleen een geliefde vakantiebestemming, maar levert ook een beroemde rode wijn, Cahors. Genoemd naar de gelijknamige, historische stad aan heftig slingerende Lot. Het bekendste monument daar is de versterkte Pont Valentré (links onderin op de ansicht). Dankzij de opkomst van Malbec uit Argentinië kent Cahors een revival – want hiervoor malbec de belangrijkste druif.

 

IVV1 (Small) ‘…In Vino Vrolijkheid is een genot om te lezen.’ Zo schreef Charlotte van Zummeren op haar website www.winebusiness.nl, in een uitvoerige bespreking van mijn nieuwste boek. Andere strofen uit deze recensie zijn de volgende. ‘Een alleskenner met roots in de reclame, er is niets of niemand in de wijnwereld die Duijker niet kent en dat wordt met humor beschreven in het boekje. Vooral de beschrijvingen van collega-wijnkenners – inclusief de auteur zelf – die volledig de mist in gaan bij blindproeverijen zijn hilarisch. Duijker was de eerste wijnschrijver in Nederland en inmiddels is een hele generatie wijnjournalisten met hem opgegroeid.

smakelijk-lezen-v2 (Small)Bij het lezen van In Vino Vrolijkheid kan iedere professional niets anders overkomen dan respect voor de jarenlange ervaring van Duijker in een toen nog donker Nederlands wijnniemandsland. Het zijn 32 korte stukjes of columns van gebeurtenissen, ontmoetingen en vooral lunches – gelardeerd met grote hoeveelheden wijn – met de groten der wijnwereld, variërend van Eric de Rothschild, Claude Ricard, Wina Born, Miguel Torres tot Robert Parker en Michael Broadbent. Duijker raadt aan de stukjes ‘te nippen’ net als bij een goed glas wijn. Dat is mij in ieder geval – net zoals het nippen bij sommige wijnen – niet gelukt, ik heb in het boek in twee keer uitgelezen.’
. In het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf werd de bundel (en zijn auteur) door Willem Kool uitgebreid beschreven, met strofen als ‘Zijn laatste boekje is met veel humor geschreven.’
.
Ook de website www.lekkertafelen.nl besteedde aardige aandacht aan mijn 116e werkje. Marja van Beek eindigde haar impressie met deze woorden. ‘Kortom, een aanrader voor de herfst, een mooi cadeautje voor in de schoen of onder de boom!’
. Collega Gert Crum twitterde: ‘In de bus naar Beaune nieuwste boek van @HubrechtDuijker gelezen. Leuke anekdotes. Luchtig en vermakelijk.’
. En www.wijngekken.nl concludeerde: ‘Een boekje waar je vrolijk van wordt.’
. De grote wijnvrouw Joke Holster schreef op Facebook:’Leest zo heerlijk weg! Een echte aanrader!’
. Een andere lieve lezeres deed me bijna blozen met deze woorden:’Ik geniet heel erg van je boekje en heb het aan veel van mijn bridgevrienden cadeau gedaan.’
. Het tijdschrift WineLife tenslotte schrijft in het december/januarinummer:’Een vrolijk en leerzaam kijkje achter de schermen! Want van die titel is geen woord gelogen: met een glimlach lees je over zijn avonturen in de wondere wijnwereld van de afgelopen 45 jaar.’
* In Vino Vrolijkheid, paperback met 144 pagina’s en 25.000 woorden. Tweede druk Uitgever Aerial Media Company. Gedrukte versie een tientje, E-book €4,99.

 

Etiket (Small)

Een van de mooiste wijndomeinen van Duitsland is Schloss Johannisberg in de Rheingau. Vorst Clemens Metternich kreeg dit 50 hectare grote wijngoed in 1816 voor zijn verdiensten bij de val van Napoleon. Dit op voorwaarde dat jaarlijks 10 procent van de opbrengst afgedragen zou worden aan het Habsburgse Hof in Wenen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog ging dat niet in geld, maar in natura, dus in flessen wijn met dit bijzondere etiket. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, [email protected], uit wiens grote collectie dit label afkomstig is.