HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – FEBRUARI 2016

Om de meer dan 55 vondsten te vergaren voor dit magazine heb ik vorige maand véél geproefd. Niet alleen thuis, tot vreugde van de buren, maar zelfs drie dagen achter elkaar op de Horecava en de daaraan gelieerde vakbeurs Wine Professional. De aldus ontdekte, echt lekkere wijnen komen van 35 verschillende leveranciers en uit een dozijn verschillende landen. Te weten Argentinië, Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Voorts heb ik in Roemenië een uitstekend domein ontdekt dat verderop in deze februari-editie wordt geprofileerd. Net als de mooie stad Kopenhagen – een leuke weekendbestemming voor lente en zomer – en de klassedruif grüner veltliner.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Genereux 2
vondst van de maand. Van hoog gelegen noordhellingen in Conca de Barberà, een minder bekende wijnstreek binnen Catalonië, kwamen de druiven voor een uitgesproken sappige rode wijn, de Cara Nord Negre 2014. CN3De universitair geschoolde wijnmaker Tomàs Cusiné stelde ‘m samen uit ruim de helft garnatxa, ongeveer een derde syrah en de rest garrut ofwel monastrell/mourvèdre. CN4Voorts werd de vieve, vlezige wijn bij relatief lage temperatuur vergist, slechts 24 graden Celsius, en voor een half jaar in fusten van Frans eikenhout te rusten gelegd. Behalve sappig is de Cara Nord flink fruitig (bessen vooral), terwijl donkere tonen en wat kruidig hout het geheel wat extra diepgang geven. Deze winnende winterwijn kost €13,50 op www.anfors.com.

vondst-1. Wanneer de Duitse regering staatsbezoeken brengt, vliegt altijd mee de Trenz Riesling Johannesberger Vogelsang Spätlese trocken. Deze komt van een 17,5 hectare tellend, hoog gelegen Tre1domein direct naast dat van Schloss Johannesberg, in de regio Rheingau. Het behoort aan Michael Trenz (links) die als wijnmaker ooit tot ‘De ontdekking van het jaar’ werd uitgeroepen. De keuze van het Duitse kabinet laat zich makkelijk verklaren, want voornoemde wijn is gewoon heel, héél lekker. Zo biedt de 2014 een loepzuivere, levendige, bijna mineralige smaak, elegant ook en voorzien van groen fruit. De Zeeuwse importeur Singelier Wines rekent €11,95 per fles, verkoopinfo via [email protected]. Een trendy ander Trenz product is de Riesling Brut 2014, een pittig prikkelende, frisse Sekt met in zijn elegante smaak zowel specerijen als wat fruit. Prijs €15,95.

 

banner Jean Arnaud nieuw

vondst-2. Bijna veertig jaar lag de wijngaard van Château Le Sartre braak, om uiteindelijk, halverwege de jaren tachtig, weer te worden beplant. Dit gebeurde door de familie Perrin, eigenaresse van Château Carbonnieux, een befaamde andere bezitting binnen het oudste wijndistrict van Bordeaux, Pessac-Léognan. Tegenwoordig worden opSar1 Le Sartre exemplarische wijnen gecreëerd, van 36 hectare verdeeld over drie percelen die voor 60 procent beplant zijn met blauwe druivenrassen. In een zijn soort, en voor zijn jaar, fraai voorbeeld is de nog steeds vitale rode 2011. Deze ontving zijn vatopvoeding gedurende een jaar (een derde van de fusten was nieuw) en heeft een beklijvende, dimensionale smaak met muntige, bessige, zwart fruitige, donkere en kruidige elementen die ‘m tot een tafelgenoot in optima forma maakt. Fles (als restant, dus wees er snel bij) €15,95 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

banner Abbema

 

vondst-3. Vlak boven het water van de Breede Rivier, in de wijnstreek Worcester, bouwde Albertus Alvi3Viljoen – ‘Alvi’ genoemd – ongeveer 85 jaar geleden een brug om delen van zijn immense Alfafa domein met elkaar te verbinden (links). Al gauw noemde men de brug Alvi’s Drift, een naam de zuivelproducten zouden krijgen (de farm produceert talrijke tonnen kaas, sommige met wijn gearomatiseerd) en vanaf 2004 ook de wijnen. Vandaag de dag omvat het door Alvi Viljoen (huisarts, tevens wijnmaker) en diens broer Johan (doet ook de zuivel) geleide landgoed 5000 hectare waarvan 4Alvi220 met druivenstokken. De wijnstreek is Worcester. Deze maand wordt een aantal wijnen van Alvi’s Drift hier gelanceerd, wat betekent dat ze tegelijk enkele weken in de aanbieding zijn. Beslist een proefneming waard is de Viognier 2015, een correct frisse, ferme wijn met een notige smaak die tegelijk een ondertoon van mild fruit heeft, citrus plus wit. Aanbiedingsprijs €6,95 in plaats van €8,95. Hetzelfde geldt voor o.a. de stevig gestructureerde Shiraz 2014 met zijn tonen van rijpe cassis, leder en kruiden. Wat hoger in het gamma vinden we de witte CVC AlvReserve 2014, een tien maanden op vat gelagerde combinatie van chenin blanc, viognier en chardonnay. Milde roostertonen en mild, voornamelijk wit fruit geven deze voor het overige stevige, volle zacht frisse blend een mild karakter; vooral bij kalkoen, kip en kalfsvlees zal hij tot zijn recht komen. Normaal kost een fles €15,45, maar ter introductie €11,95. Verkoopinfo via www.jeanarnaud.com of de banner.

vondst-4. Een Moulin-à-Vent 2013 met elegantie en slechts 12 procenMV1t alcohol? Die vormt een uitzondering op de regel – en is tegelijk kenmerkend voor de wijze waarop Jean-Paul Brun werkt. Namelijk zo natuurlijk mogelijk. Dus zonder gekweekte gisten, zo min mogelijk sulfiet en liefst geen chaptalisatie (toevoegen van suiker aan de most) om het alcoholgehalte omhoog te brengen. Hij doet dat in de Beaujolais, waar zijn 25 hectare bestrijkende bezitting verspreid ligt over diverse districten, dus ook Moulin-à-Vent. Behalve voornoemde eigenschappen trakteert deze nog vitale natuurwijn op rijp rood fruit, zoals van aardbeien, en op een besje. Prijs €17,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie tevens de banners.

 Banner LFE_Banner
vondst-5 . Gul fruit van bessen, waaronder zwarte, domineert in de donkerrode, vlezige Viu Manent Cabernet VM (Small)Sauvignon Reserva 2014. Bovendien zijn hints van kruidig hout en vanille waarneembaar, aangezien deze stevige maar niet heftige rode Chileen voor een klein deel, een vijfde om precies te zijn, gedurende zes maanden op vat werd gelegd. De herkomstbenaming is Valle de Colchagua want daar heeft het voorbeeldige familiedomein Viu Manent en zijn kelder (waar bezoekers per paardenkar een ritje kunnen maken) en zijn 254 hectare wijngrond. Een fles kost meestal €8,50 – en daarmee krijg je véél waar voor je geld. Adressen via de link http://www.kwastwijnkopers.nl/nl/contact/verkooppunten/.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NIEUWTJE – Er bestaat eindelijk een middel dat effectief rode-wijnvlekken verwijdert, althans het ergste daarvan. Het komt uit Amerika, zit een in sprayflesje en heet Château Spill.
SpillDe vloeistof werkt via een formule die vlekvormende pigmenten snel afbreekt, op celniveau, zonder peroxide, chloor of fosfaten. Even deppen, beetje koud water op de vlek, de spray toedienen, met water spoelen en de wijnvlek is geheel of goeddeels verdwenen – zoals ik zag in een demonstratie. Bij hardnekkige vlekken kun je procedure herhalen of het bevlekte item gewoon nog in de was doen. Deze maand verschijnt Château Spill hier op de markt voor een richtprijs van €9,95 per flesje. Meer op www.earlybirdsco.eu.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vondst-6Dam1. Opwekkende zuren, buxus, andere plantaardige elementen en fris fruit (zoals van grapefruit) doen vermoeden dat voor de Entre-Deux-Mers van Château Haut Dambert voornamelijk sauvignondruiven werden gebruikt. Inderdaad: 80 procent van de melange bestaat uit sauvignon blanc, 10 uit de iets zachtere wijnen gevende sauvignon gris en nog eens 10 uit sémillon. Rassen die groeien op 37 hectare tussen de Dordogne en Garonne, zo’n 45 kilometer ten zuidwesten van de stad Bordeaux. Flesprijs €7,50 bij www.heerenvanheusden.nl, kijk ook op de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Banner-Aaldering-21
vondst-7. ‘Lijkt enigszins op een mooie rode Bourgogne, maar dan net iets pittiger’ lees iCuv3 (Small)k in mijn notities Cuv1over de Rosi Schuster Reserve 2013 uit het Oostenrijkse Burgenland. Het vooral rode fruit geeft deze op zware fles gebottelde melange veel charme, terwijl bessen en zwarte vruchten samen met wat donkere tonen, een vriendelijk frisje en een klein kruidje de zachte, soepele smaak completeren. Het desbetreffende domein, van 9 hectare, heet naar Rosi, moeder van de talentvolle jonge wijnmaker Hannes Schuster (foto). Die voor zijn Reserve, prijs inclusief Nederlandse accijns €31,46, behalve blaufränkisch de veel op pinot noir gelijkende sankt laurent gebruikte. De importeur is www.adbibendum.nl, zie tevens de banner.

vondst-8Mar3. Hij kost zeker een tientje minder dan een doorsnee merk-Champagne, maar biedt minstens eenzelfde kwaliteit, de Château Martinolles Grande Réserve. Zijn bakermat is het vermoedelijk eerste gebied waar – in 1531- belletjeswijnen zouden zijn uitgevonden, Limoux, niet ver van Carcassonne. OpMar4 (Small) het aan Jean-Claude Mas behorende domein van 60 hectare werden voor de Grande Réserve de beste trossen geselecteerd van chardonnay (70 procent), chenin blanc en pinot noir (10 procent). Een tiende van de wijn werd op vat vergist, en de kelderrijping duurde twee jaar. Alle factoren samen gaven een elegante, opwekkende, zuivere, hele beste bubbelwijn met zowel frisse fruittonen als een vleugje brioche en snufjes specerijen, waaronder een hint van anijs. Prijs €24,95 bij www.gastrovino.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst-9. Ze ontmoetten elkaar als consulenten op een grote wijnfirma bij Palermo, de uit Friuli afkomstige Elvezia (‘Elvie’) Sbalcchiero en de universitair geschoolde Mark Shannon uit Am1Californië – en besloten samen door het leven te gaan. Een jaar later, in 1998, waren ze op vakantie in Puglia, de hak van Italië, en raakten daar zo begeesterd dat ze besloten er te gaan wonen en zelf wijnen te gaan maken. AM3 (Small)Hun bedrijfje kreeg de naam A.Mano (‘Met de Hand’), vanwege de ambachtelijke, handmatige stijl van werken die wordt toegepast. Een van hun lekkerste wijnen is de fris te serveren rode A.Mano Negroamaro 2013. Deze offreert flink wat fruit (bessen, bramen, zwarte kersen), kruidigheid, een hint van katjesdrop en veel sap, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 13,1 procent. We hebben ervan genoten bij lasagne. Fles €8,39 bij www.gall.nl.

vondst-10. In de groen Bau6golvende wijnstreek Weinviertel, op 60 kilometer van Wenen en niet ver van de grens met Tsjechië, drijft Norbert Bauer een toonaangevend domein. Dat al sinds 1721 bestaat; Norbert (foto) vertegenwooBau2rdigt de dertiende generatie en werkt ecologisch. Rode wijnen vormen zijn specialiteit, maar van zijn 58 hectare tellende akker maakte hij ook een opmerkelijke witte wijn. Deze Mischsatz vom Alten Weingarten 2014 is een melange van weissburgunder (pinot blanc), scheurebe, sauvignon en traminer. De wijn smaakt behoorlijk vol doch zeker niet zwaar, aangenaam fris met aangename, mild frisse fruittonen, een nootje en een subtiele kruidigheid. Aan tafel is hij breed inzetbaar, bij zowel gebakken vis als kip en schnitzel. Prijs €10,05 bij de webshop www.wijnenoostenrijk.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

vondst-11. Het eerste Californische wijngoed dat de gebroeders Gallo bijkochteZin3n, bijna veertig jaar geleden, was Rancho Zabaco in Sonoma County. Het is een bezitting waar toen – en ook nu – indrukwekkende rode wijnen van Californië’s ‘eigen’ druif worden gemaakt, de  zinfandel (hoofdzakelijk afkomstig uit Dry Creek Valley). Een kostelijk voorbeeld vormt de Sonoma Heritage Vines Zinfandel 2013 die de mond heftig vult met dik, zondoorstoofd zwart en besfruit, roosteraroma’s, een snufje peper, 14,8 procent alcohol (wel in balans) en nauwelijks waarneembare tannines omdat ze zo zacht zijn. Deze winterwijn in optima forma draagt een richtprijs van €12,50 à €13,50; verkoopadressen via www.walravensax.nl.

vondst-12Gan1. Honderd meter voorbij de kerk van Clessé, een dorp in de zuidelijke Bourgogne (onder), bevindt zich de entree tot Domaine des Gandines. Het is eigendom van vader Robert en diens zoon Benjamin DananchetGan3, een boom van een kerel. Beiden bewerken ruim 10 hectare, op biologische wijze. Hun Viré-Clessé 2014 komt van percelen binnen de eigen gemeente, vandaar de vermelding Terroir de Clessé, waar de grond net wat kalkrijker is dan in het naburige Viré. Wat verklaart waarom deze chardonnaywijn een tamelijk opwekkend karakter heeft, terwijl ook fruit (citrus en wit, hint van peer) niet ontbreekt, samen een snufje kruiden. Verkoop via www.bythegrape.nl, fles €13,99.

 

Banner Jos_beeres_banner
vondst-13. Een van Frankrijks, zoniet ’s werelds beste, meeste succesvolle wijncoöperaties is Plaimont. Waarvan het hoofdkwartier te vinden is bij het klPlai2oosterdorp Saint Mont, diep in het Franse zuidwesten. Onder aanvoering van de toen jonge directeur André Dubosc (rechts op de foto) heeft de aanvankelijk kleine, plaatselijke coöperatie zich ontwikkeld tot een briljant samenwerkingsverband dat jaarlijks zo’n 40 miljoen flessen wijnen produceert, waarvan ongeveer de helft wordt geëxporteerd. Het aantal leden bedraagt duizend; samen bewerken ze een ontzagwekkende 5300 hectare. De gemiddelde wijnkwaliteit ligt hoog – en veelal werkt het bedrijf met regional druivenrassen. In het bijzonder geldt dit voor de lijn Les Vignes Plai9 (Small)Retrouvées uit Saint Mont zelf. Voor de pittig frisse, enigszins florale en groen fruitige Blanc 2013 werden bijvoorbeeld gros manseng, arrufiac en petit courbu gebruikt. Terwijl men de vieve, elegante, prettig wat drupsfruit biedende Rosé 2014 samenstelde uit tannat en pinenc plus cabernet sauvignon. Hetzelfde geldt voor de donkertonige, ook naar besfruit en zwarte vruchten smakende Rouge 2013 die o zo lekker is bij confits en andere stoofschotels. Adviesprijs €7,95, adressen via [email protected].

 vondst-14. In de zonnige, warme Languedoc weet Laurent Miquel – wiens domein zo’n 140 hectare Mig5omvat – verrassend frisse witte wijnen te maken. Wijnen bovendien die soms meer kwaliteit hebben dan hun druif doet verwachten. Zijn L’Artisan Grenache Blanc 2014 bijvoorbeeld. Gewoonlijk geeft witte grenache nogal saaie, zware, weinig verheffende wijnen, maar deze Pays d’Oc smaakt juist goed fris, met een beheerste 12,5 procent alcohol, terwijl ook fris fruit (enigszins richting grapefruit) present is, samen met kruiden en specerijen. Zo lusten we Grenache gráág. Ook de L’Artisan Chardonnay 2014 werd fris gestijld. Beide wijnen kosten €9,95 bij www.wijnkring.nl en de www.laurentmiquelshop.nl.

 

bannar 1vin du soleil optie 1.3

 vondst-15. Op het wijnconcours van de Franse oenologen (gediplomeerde wijntechnici) ontvingen twee DSCN1023Argentijnse wijnen een gouden medaille. En hetzelfde gebeurde op een  internationale competitie. De prijswinnaars kwamenMai1 van het domein Familia Blanca, dat op drie locaties in Mendoza over 54 hectare beschikt. Behalve Malbec kan Bonarda als een specialiteit worden beschouwd. Van een op ruim 950 meter hoog perceel met de gelijknamige blauwe druif werd de gulle, gespierde Mairena Bonarda 2013 vervaardigd die in zijn soepele, ronde smaak vooral doet denken aan rijpe cassis, met subtiel wat roosteraroma’s en kruidig hout. Prijs €10,50 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

smakelijk-lezen-v1 Toen ik vier jaar geleden Wijnkenner in een weekend schreef, droomde ik ervan dat deze betaalbare snelcursus de meest gevolgde ter wereld zou worden. Welnu, zoals De Telegraaf eind vorig maand meldde – wat ontzettend aardig – die droom lijkt uit te komen. Mijn uitgever hier, het waren en zijn moeilijk tijden in boekenland, zag geen mogelijkheid oPenguinm te investeren in een presentatie voor buitenlandse collegae. Dus heb ik de rechten teruggevraagd en op eigen kosten een Engelse vertaling laten maken. Daarmee heb in mei 2013 de beroemde Britse wijnvrouw Jancis Robinson benaderd met het idee dat zij mijn cursus zou bewerken. Jancis reageerde enthousiast, haar agent eveneens. En na een intensieve briefwisseling, gevolgd door een bespreking in Londen, is uiteindelijk een Engelstalige propositie uitgewerkt – waarop de grote uitgever Penguin positief reageerde. Vervolgens, ze moest eerst tijd vrij maken, is Jancis gaan schrijven, mijn manuscript bij hand. Ze gaf het concept haar eigen interpretatie (mede dankzij ideeën van haar dochter) en maakte de cursus nog compacter, tot The 24-Hour Wine Expert. Jancis’ versie is inmiddels gedrukt, door Penguin, en kost 4,99 pond. In haar voorwoord refereert ze keurig aan mijn ‘brilliant idea’, terwijl ik ook meedeel in alle royalty’s. Het bijzondere is, denk aan de droom, dat Penguin de cursus niet alleen in Engeland heeft uitgebracht, maar dat tevens gaat doen in Australië en Nieuw-Zeeland, terwijl de rechten bovendien al verkocht zijn aan Amerika, Duitsland, Zweden, Taiwan en, wat ik zelf het spannendst vind, Rusland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vondst-16Ster1. De hoogste score die een Kaapse wijn kan krijgen in de Platter’s Guide is vijf sterren . Deze eer viel in de editie 2016 te beurt aan de Sterhuis Barrel Selection Chardonnay 2013 uit Stellenbosch. Mede dankzij de vanille van het eikenhout, de roosteraroma’s en het rijpe witte fruit (plus wat citrus) smaakt de wijn echt mild, terwijl de zuren zacht zijn en het fundament stevig. Wat ‘m vooral geschikt maakt als maatje voor kalkoen (en kip en konijn). Sterhuis, het domein waar deze sterwijn werd geboren, behoort aan de Kruger familie en heeft een wijngaard van 40 hectare. Een fles kost €18,70 bij www.okhuysen.nl, zie tevens de banner.
 

Banner Le_Faite_Banner

 

vondst-17. Binnen het Catalaanse gebied Penedès heeft Josep María Albet i Noya (foAl3 (Small)to) pionierswerk verricht met organische druiventeelt. Vandaar dat alle 80,6 hectare van het domein Albet i Noya op deze wijze worden gecultiveerd. De bezitting brengt meer dan 25 verschillende wijnen voort, stille en bruisende, en beschikt over een drietal kelders waarvan de oudsAl2te uit 1925 dateert. Veel rode wijnen ondergaan een vatrijping, echter niet de te Tempranillo. Sterker nog, een deel van deze wijn wordt vergist à la Beaujolais (of jonge Rioja). Wat mede verklaart waarom het oogstjaar 2013 behalve sappig tevens lekker fruitig is, denk aan zwarte kersen, aardbeien en bosbessen. Dat en de 14 procent alcohol maakt fris serveren wenselijk. Reken op €10,80 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie tevens de banners.

vondst-18Col1Col2A. In het uiterste noordoosten van Italië opereert de Cantina Produttori Cormòns, een coöperatie waarvan de circa 150 leden ongeveer 400 hectare bewerken. Een van de leukste droge witte wijnen, gepresenteerd in een opvallende conische fles, is de Cormòns Ribolla Gialla. Deze Collio werd genoemd naar een regional druivenras dat vermoedelijk door Venetiërs van het eiland Kefalonia, bakermat van de robola, naar deze uithoek werd gebracht. We proeven een zuivere, opwekkende, elegante creatie met flink wat sappig fruit van witte en citrusvruchten: voorjaar in de fles, Adviesprijs €14,50, verkoopinfo via www.schermerwijn.nl.

 

Banner  Okhuysen nieuwe

vondst-19. Op Domaines Astruc, waartoe ook een château behoort, worden bij LAs1imoux en Marseillette behalve de eigen druiven ook die verwerkt van 1315 hectare behorend aan een tachtigtal boeren in de Languedoc. Sinds 2003 is het door Jean Astruc gestichte, ruim 150 jaar jonge bedrijf eigendom van Jean-Claude Mas (rechts). Een van de verleidelijkste wijnen uit diens grote gamma is de d’A Pinot Noir Réserve 2014, een uitgesproken sappige Pays d’Oc, gul fruitig ook (je proeft hoofdzakelijk rode vruchten), met wat kruidig hout en vriendelijk fris. A raison van €9,30 (adviesprijs) koop je hiermee een fraaie vervanger voor rode Bourgogne. Verkoopinfo via www.poot.nl.

vondst-20DSCN0875. Droge witte wijnen van de verdejo verwacht je eigenlijk uit Rueda, de tamelijk noordelijke Spaanse streek waar deze variëteit ontstond. Maar elders in Spanje (en daarbuiten) heeft de kwaliteiten van dit ras inmiddels ook ontdekt. Vandaar dat de Wolk Verdejo organic 2015 van de Spaanse Hoogvlakte komt – en enigszins verschilt met soortgenoten uit Rueda. Deze geurige, door een Spaans-Nederlands team vervaardigde wijn heeft namelijk een kruidiger smaak, wat zachtere zuren, iets van licht gekruide perendrups en een bescheiden 12 procent alcohol. Wat ‘m geschikt maakt voor salades, hartige taarten en gebakken vis. Prijs €6,50, verkoopadressen via www.neleman.org.

 

Banner Wijnoutlet

VONDST21. Om de Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir 2014 zo veel mogelijk kleur en aroma te geven werden de schillen eerst ongeveer een week geweekCon2t met de most. Voorts vond de voor rode wijn verplichte tweede gisting, de appel-melkzure, op vat plaats en rijpte de wijn zo’n negen maanden in fusten van Frans eikenhout. Vandaar de bijna rokerige roostertonen in geur en smaak. Frisheid is eveneens present, aangezien de koele en toch zonnige Valle de San Antonio (rechts) het Chileense gebied van herkomst was. Bovendien proeven we fruit (bessen, kersen en andere zwarte vruchten) en in de verte iets van leder. Al met al is dit een markant alternatief voor rode Bourgogne, zeer op zijn plaats bij wild, coq au vin en winterse stoofgerechten. Prijs €10,99 bij www.mitra.nl.

 

VONDST22Nad5 (Small). Diep in de zuidelijke Bourgogne, aan de voet van de imposante Rots van Solutré (links), drijven Nadine Ferrand en haar dochter Marine een domein van 10,5 hectare. De enige dNad4ruif die ze cultiveren is chardonnay, waarvan een achttal verschillende wijnen worden vervaardigd. Een zeer smakelijke, vrij volle variant draagt de herkomstbenaming Mâcon Solutré-Pouilly, waarvan het oogstjaar 2014 getypeerd wordt door notigheid, sappigheid, groen fruit en een heel klein plezierig bittertje. Voor deze visvriend wordt €13,95 gevraagd door het ‘wijngenootschap’ www.vinocerf.nl.

 

Banner Faber_9maandenbeurs_Banner

VONDST23. Als een smakelijke surprise, zo heb ik de Weinmann “Paulus” Dornfelder trocken 2013 ervaren. Want deze rode Rheinhessen is niet rustiek en simpel, zoals veel Dornfelders Neu1plegen te zijn, maar heel fruitig (melange van zwarte vruchtjes met bessen) en heel sappig, enigszins fris ook en geschikt om licht gekoeld te serveren. Prijs €8,65 bij www.heisterkamp.com. Het 30 hectare tellende domein waar de wijn ontstond is Neumer. Sinds 1991, na zijn huwelijk met Lucia Neumer, wordt dit geleid door Hubertus Weinmann (beiden op de foto) en de drie zonen die het echtpaar heeft. De druiventeelt is geheel ecologisch; in de eigen regio liep het wijngoed daarmee voorop. En de wijnbereiding is vegan.

VONDST24. Een keer wat anders dan Chardonnay? Dan dient zich de Losada Godello 2014 Los3aan, een op zware fles gebottelde, stevige wijn uit Bierzo (Noordwest-Spanje). Het is de eerste witte wijn van Finca Losada dat twaalf jaar geleden gesticht werd door een groepje enthousiaste wijnkundigen. Die ook een designkelder lieten bouwen (rechts). De in grote vaten vergiste wijn heeft niet alleen beschaafde, notige roostertonen, maar ook frisheid en zachte fruitaroma’s. Muy bien bij kip & co. Richtprijs €16,95, verkooppunten via de link http://www.kwastwijnkopers.nl/nl/contact/verkooppunten/.

.

Bannar Salentein Hubrecht Duijker banner

VONDST25Tar2 (Small). Men neme de helft grenache en de helft syrah, van doorgaans oude stokken, vinifieert deze met zorg en zo weinig mogelijk ingrepen, zonder filtering, klaring en houtcontact, en er ontstaat een Côtes du Rhône Villages van niveau. Te weten de Tardieu-Laurent Les Becs Fins 2012, een gloedvolle, vlezige, verwarmende zonnewijn (14,5 procent alcohol) voorzien van dik fruit (zwarte vruchten, bessen), subtiele donkere aroma’s en kruidigheid. Prijs €12 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2  Met in gedachten de perfecte longdrink heeft MLim1atteo Lo Prete een limoncello laten creëren die minder suiker bevat en meer alcohol (32 procent). Deze wordt op maat geproduceerd langs de kust van Amalfi, bij Napels, en heet Bellolimoncello – een goudgroene likeur die intens naar milde citroen smaakt, en ook heel licht kruidig is. Voeg er een mooie tonic aan toe, plus een blaadje basilicum, en er ontstaat een zalig zomers drankje dat inderdaad  ‘bello’ kan worden genoemd. Het zal vooral in trendy horecazaken verschijnen, maar ook voor thuis kun je Bellolimoncello kopen. Alle verkoopinfo staat op  www.bello-limoncello.nl. Particulier kost een fles €20.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VONDST26VEI3Vei1. Het duurde twee jaar voordat het Galicische familiebedrijf Pazo del Mar een eigen wijngaard bij elkaar sprokkelde. Met maar liefst zeventig druiventelers moest overeenstemming worden bereikt om tweehonderd percelen af te staan, voor in totaal 18 hectare. Dit gebeurde in het groene Rías Baixas, waar vervolgens een hypermoderne kelder werd gebouwd. De naar het domein genoemde Veiga de la Princesa 2014 heeft als basis de edele albariñodruif en trakteert op een zacht frisse, gave smaak met flink wat mild fruit (tropisch, citrus, wit) en een nootje toe. Zeker bij vis is het een aantrekkelijk alternatief voor Chardonnay. Een fles kost €10,70 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

VONDST27Az1. Het voor de Nederlandse markt gekozen etiket van Mas du Petit “Azegat” 2014 doet denken aan labels van natuur- en reformwinkels, en da’s vermoedelijk ook bewust. Want het is een biowijn, een mix van gelijke delen organisch gegroeide merlot, goed voor de helft, en gelijke delen caladoc plus cabernet sauvignon. Zijn gebied van herkomst is Bouches du Rhône, direct noordelijk van de Camarque, en het wijngoed waar hem ‘m maakte is Domaine de Tavernel. De wijn is eerder eigentijds van karakter dan van een rustieke geitenwollensokken aard. Hij bezit dus behalve viefheid flink wat fruit van bessen en rijpe rode vruchtjes dat prettig wordt aangevuld door snufjes kruiden en specerijen. Terwijl in dit sappige geheel de 14 procent alcohol harmonisch verscholen zit. Je vindt deze allesbehalve ‘petit’ Mas voor €5,99 bij www.plus.nl.

VONDST28. Onder de naam Cap au Sud heeft het gerenommeerde, in Roussillon Caz1gevestigde Domaine Cazes (60 hectare, foto hoofdgebouw) een sympathieke, niet te zware witte wijn uitgebracht. Het gaat om een Côtes Catalanes van bio geteelde muscat (groeit veel ter plekke voor ook de versterkte zoete Muscat de Rivesaltes) en de uit oorspronkelijk Gascogne afkomstige colombard. Het druivige van de eerste variëteit krijgt een fris accent dankzij de tweede, terwijl de colombard tevens wat passievrucht heeft toegevoegd. Fles €7,99 bij www.gall.nl.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

VONDST29. Met enige scepsis heb ik de Marqués de Valcarlos Gran Reserva 2004 geopend. De kans wValas immers groot deze rode Navarra véél te rijp zou zijn. Wat ook zijn zeer bruine kleur leek aan te geven. Maar ziedaar, ondanks zijn leeftijd bood de smaak nog frisheid plus een beetje besfruit, naast een aanzienlijke kruidigheid en wat vanille. Verrassend Val1aangenaam, eigenlijk. En laat ook die klassieke uitmonstering – met een netje om de fles – je niet op het verkeerde been zetten, want de kelder van Bodegas Valcarlos (behorend bij de Grupo Faustino uit Rioja) is hypermodern. Met een ondergrondse kelder waar de wijn twee jaar in nieuwe fusten van Amerikaans en Frans eikenhout te rijpen werd gelegd, gevolgd door nog eens drie jaar flesrust. Bij www.heerenvanheusden.nl (zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’) kost deze wijn €13,25.

VONDST30Saum2. Met rode Loire-wijnen van cabernet franc heb ik vaak moeite, omdat ze te vaak geuren en smaken naar paprika (waar ik geen liefhebber van ben). Maar gelukkig, er zijn producenten die wijnen weten te maken met meer fruit dan paprika. Een van hen is Thierry Germain (links) van Domaine des Roches NeuvSaum3es. Dit bestrijkt 28 hectare en ligt op het dikke kalksteenplateau van Saumur-Champigny, enkele tientallen meters boven de Loire. De jaargang 2013 wordt sterk getypeerd door fris besfruit – schenk ‘m dus ook fris – met alleen in de achtergrond wat van de kennelijk onvermijdelijke paprika. Zelf zal ik deze biodynamisch bereide, natuurzuivere wijn gráág drinken bij o.a. charcuterie. Prijs €12,20 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

Banner Bellingham HD
Vondst_31. Albert Jané, zoon van degene die het – in Cava en stille Penedès wijn gespecialiseerde –  huis Jané Venture bezit, begon voor eigen rekening en risico een wijnbedrijf in Priorat. Hij Rit3doopte het Ritme Celler en betrekt druiven van zowel eigen 15 hectaren als 30 onder contract. De stokken hebben leeftijden van twintig tot tachtig jaar en geven een gemiddeld zeer lage opbrengst per hectare. Zijn Ritme 2013 stelde Albert (rechts) samen uit 7Rit6 (Small)0 procent cariñena en de rest garnacha. Waarna een deel van de wijn voor tien maanden in fusten van Frans eikenhout werd gelagerd. Rooster- en houtaroma’s, waaronder vanille, plus 15 procent alcohol geven het geheel een milde toets en een solide structuur, terwijl in deze ongefilterde, Catalaanse krachtpatser ook zacht zwoel fruit aanwezig is, van zwarte vruchten en bessen. Voor deze koude-dagenwijn rekent www.winesupply.nl en www.vojacek.nl €15,65 per fles.

 Vondst_32. Al 360 jaar verbouwt de familie Braunewell wijn in de DBrau1uitse streek Rheinhessen. De huidige wijnmakers zijn de broers Christian (met bril op de foto) en Stefan, die in eigen land werd uitgeroepen tot ‘beste jonge Winzer des Jahres’. Hun domein omvat 20 hectare, waar behalve veel riesling ook pinot gris groeit. Het is van deze variëteit dat de Braunewell Grauer Burgunder trocken 2014 werd vervaardigd, een hoogst aangename want mild fruitige (peer, perzik) wijn, correct fris, sappig en zuiver. Prijs een beheerste €7.95 bij Duitsland specialist www.markvandewijn.nl.

 

 

Banner B&G_Taste_of_Holland_Banner

Vondst_33. Of ’t nou lamsbout is of biefstuk of sudderlapjes, de Ramón Bilbao Edición Limitada DSCN09572012 kan het met allerlei vleesgerechten uitstekend vinden. Wat deze Rioja Crianza  namelijk offreert, is een solide 14 procent alcohol samen met wat kruidig hout plus een lepel besfruit en duidelijk ook vanille. Die vanille en dat hout zijn te danken aan een verblijf van acht maanden in – 995, vandaar dat ‘Limitada’ – vaten van Amerikaans en Frans eikenhout, terwijl het besfruit verschaft werd door de tempranillo. Op www.wijnkring.nl kost een fles €13,95.

 Vondst_34SM3. Qua naam, faam en omvang is Sella & Mosca de nummer één producent op Sardinië. Het huis werd anno 1899 gesticht door een ingenieur en een advocaat uit Piemonte, maar maakt sinds 2002 deel uit van de Campari groep. Een voor de winter geschikte rosé – als begeleider van bijvoorbeeld charcuterie, kip en Mexicaans – is de Rosato 2014 uit Alghero. Waar Sella & Mosca de meeste van zijn 548 hectaren wijngrond heeft. We zien een rozerode tint en proeven flink wat drupsfruit van peer plus rode vruchtjes, een sappige context, met correcte zuren en niet te veel alcohol (12 procent). Als druiven gebruikte men de Sardijnse cannonau en de Toscaanse sangiovese. Prijs €7,50 bij www.intercaves.nl.
 

TORRES_logo_blanco

Vondst_35. Om een bekende zegswijze te parafraseren: drie maal is wijnrecht voor de Trio 2013, een smaakTri2rijke blend van Merlot, Carmenère & Syrah. Gecreëerd door Ignacio Recabarren, superwijnmaker bij Chili’s succesvolste wijnbedrijf, Concha y Toro. En smakend naar zowel zongerijpte zwarte vruchten als katjesdrop (ongetwijfeld te danken aan merlot plus carmenère, de dominerende druiven; syrah tekent voor slechts 5 procent). Voorts is hij soepel en stevig, en offreert bovendie beheerste roosteraroma’s, samen met vleugjes van munt en vanille. Het in Valle de Rapel geboren driemanschap, dat het goed kan vinden met stoofschotels en wild, kost €7,99 bij www.ah.nl.

 Vondst_36 Aph5. Na o.a. meubelontwerper te zijn geweest werd Vasco Croft (rechts) gegrepen door de wijn. Waarna hij besloot om in Portugals groene noorden, op de familiebezitting Casal do Paco Padreiro, met een wijnproject te beginnen – helemaal biodynamisch, op plusminus Aph420 hectare. Het werd een succes. Met name de onder het merk Aphros verkochte witte wijnen, herkomstbenaming Vinho Verde subregio Lima, ontvingen zeer lovende kritieken. Ook ik werd blij verrast door de naar zijn druivenras genoemde Aphros Loureiro 2014, een expressieve, levendige wijn die ondanks zijn bescheiden alcoholpercentage van 11,5 heel smakelijk is en niet te licht, met witte fruittonen, frisse doch niet schrale zuren en sappigheid. Dit is goede, pardon voortreffelijke goede viswijn. Prijs €13 bij www.heisterkamp.com.

 

Banner Mevrouw-Hamersma-advertentie

Vondst_37. In 1976 bracht ik mijn eerste bezoek aan Château Thivin – en toen al was de daar vervaardigde Côte de Brouilly een van de drie beste die ik ter plekke te proeven kreeg. Als Thi4afzonderlijke herkomstbenaming ligt Côte de Brouilly tegen de blauw granieten flanken van de Mont Brouilly, te midden van het veel grotere Beaujolais-district Brouilly.Th5 (Small) Destijds had Château Thivin (op de foto centraal vooraan) een wijngaard van 17 hectare, tegenwoordig bestrijkt deze de helft, vermoedelijk vanwege een erfdeling. Maar het is nog steeds de familie Geoffray die het domein beheert (de leiding berust nu bij Claude en Claude-Edouard). In de kostelijke, sappige, elegant ferme Les Griottes de Brulhé 2013 proeven we een mix van bessen en zwarte vruchten met een snufje kruiden – heerlijk gewoon. Je zou ‘m best kunnen schenken in plaats van een goede Bourgogne. Ook qua (advies)prijs gaat hij die richting uit, namelijk €22,50. Adressen via www.wijnverlinden.nl.

Vondst_38Stad1. Een van Oostenrijks zeldzaamste witte druivenrassen is rotgipfler, waarvan minder dan 100 hectare wordt gecultiveerd – en dat voornamelijk in de Thermenregion (direct bezuiden Wenen). Iemand die er een fraaie wijn van maakt is Johann Stadlmann (de zevende met die voornaam, geportretteerd met zoon Bernhard). En hij doet dit van organisch geteelde druiven, op 13 hectare. De Stadlmann Rotgipfler Anninger 2014 is een opwekkende, enigszins mineralige, elegante, goed verteerbare creatie voorzien van enerzijds wat sappig fruit (variërend van frisse citrus tot meloen), anderzijds wat bladgroen – eigenlijk zeldzaam lekker. Fles €11,95 bij www.wijnenoostenrijk.nl.

 

Banner_Alliance

Vondst_39. Entrecôte van de grill? Lamsbout uit de oven? Extra belegen boerBy2en Goudse? Een prima partner hiervoor is Château La Roque de By 2012, een Cru Bourgeois uit de Médoc. En in feite de ‘tweede’ wijn van Château La Tour de By, gemaakt dus door dezelfde equipe in dezelfde kelder. Van gelijke delen cabernet sauvignon en merlot. Het is een donkerrode, echte eetwijn met bescheiden schakeringen van kruidig hout, roostertonen (beide dankzij vatrust), fris besfruit en wat laurier. Voor deze attractieve tafelgenoot wordt €11,50 gevraagd door www.colaris.nl, (zie ook de banner). Da’s overigens slechts 30 cent meer dan op het château zelf.

Vondst_40Vill2. Verse kruiden, grassigheid, grapefruit, weinig alcohol (11,5 procent), groen fruit en opwekkende zuren verschijnen in het glas dankzij de Villebois TouraiVill1ne Sauvignon Blanc 2014. Wat ‘m beste maatjes maakt met fris aangemaakte salades, gebakken mosselen, zeefruit en vis, terwijl het tegelijk een aardige aperitiefwijn is. Sympathieke bijkomstigheid: de in Sauvignon Blanc gespecialiseerde Loire-firma Villebois werd op initiatief van Joost van der Does de Willebois gesticht door Nederlanders. Joost (rechts), die eveneens actief is in de bankwereld, en diens vrouw Miguela hebben ook de dagelijkse leiding. Voornoemde Sauvignon Blanc staat voor €6,79 op het schap bij www.jumbo.nl.

 

Vondst_41DSCN0912. Een markante wijnmaker in de Amerikaanse staat Washington is Charles Smith die veel van zijn wijnen ook markant heeft uitgemonsterd. Waaronder de No Bull Merlot 2013 met een zwarte stier op het etiket. Vanwege zijn volle, royaal van mild zwart fruit voorziene smaak is dit een prettig product voor koude dagen. Vandaar wellicht dat deze vlezige wijn, die ook iets heeft van katjesdrop, gevoerd wordt door het Noorse staatsmonopolie. Fles €18,10 (inclusief Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.nl, zie de banner.

Vondst-42. Je moet het maar durven om als succesvolle wijnbouwer in de Noord-Italiaanse regio van Prosecco een tweede wijngoed helemaal in het zuiden te beginnen, inCap6 Salento, dicht Cap1bij de kust. Ettore Ceshin (rechts) heeft het gedaan, en startte in het gewest Puglia zijn ruim 60 hectare tellende Masseria Capoforte. Hij bouwde er een hypermoderne kelder met glimmende tanks van roestvrij staal. En op tufsteen houdende zandkleigrond groeien uitsluitend regionale druivenrassen. Een daarvan gaf de witte Capoforte Falanghina 2014, een echte eetwijn, delicieus bij gebakken vis met citroensap. Dit dankzij bijna mineralige (en misschien zelfs een beetje zilte) frisheid, plezierig wat fruit (wit, citrus) en iets notigs. Prijs €10,95 bij www.vinocerf.nl.

 

Banner-LMVH3

Vondst-43. ‘Petit château’ is een toepasselijke term voor Château Roches Guitard in Montagne-Saint-Emilion. RG1Want voor Bordeaux begrippen is het inderdaad een kleine bezitting, van ruim 7 hectare, terwijl zijn kwaliteit niet te hoogste is en zijn prijs evenmin. ’t Is gewoon een leuke, lekkere-wijn-om-mee-te-tafelen (biefstukje, sudderlapjes, extra belegen Goudse). Door de eigenaren, Philippe en zoon Ludovic Courty, werd de 2014 gemaakt van hoofdzakelijk merlot, wat verklaart waarom in de vrij slanke, enigszins frisse, keurig nahangende smaak behalve besfruit ook donkere, laurierachtige aroma’s en een beetje zwart fruit waarneembaar zijn. De ketens www.plus.nl en www.mcd-supermarkt.nl verkopen deze bijna-Saint-Emilion voor €10,49.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wat de gids Grootspraak 2016 zo aantrekkelijk maakt voor wijnliefhebbers is dat in vrijwel alle restaurantbesprekingen de wijnkaart de meeste aandacht krijgt. Over het eten wordt smakelijk-lezen-v2 (Small) vaak slechts in algemene bewoordingen gerept (‘uitstekende, smaakvolle gerechten’, ‘mooie gerechten en smaken’, ‘degelijk en smaakvolle gerechten, helaas niet altijd perfect van garing’). Wat de wijnen betreft zwaaien Roland de Groot (uitgever Groot2en hoofdredacteur van Perswijn) en diens team niet alleen lof toe, maar waar nodig eveneens kritiek. Zo lezen we bij restaurant Aan de Poel te Amstelveen:’Op de wijnkaart ontegenzeggelijk goede wijnen, maar de prijzen zijn Amstelveens hoog. Onder de €50 is vrijwel geen fatsoenlijke fles te koop. De prijs per glas in het arrangement is met €9 een van de hogere in de branche. Wel mooie wijnen en Robbert Veuger weet wat hij doet. Maar de echte vonk springt bij ons niet over.’ Grootspraak kost €12,50, zie www.grootspraak.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vondst-44

Roq1. Op Château la Roque, een gereputeerde bezitting van 32 hectare binnen Pic Saint Loup (benoorden Montpellier), maakt men ook wijnen met de herkomstbenaming Pays d’Oc. De châteaunaam mogen ze niet dragen, vandaar dat het etiket van de biodynamisch gecultiveerde Viognier 2014 als Domaine de la Roque wordt aangeboden. Het is een uiterst aantrekkelijke wijn, een goed alternatief voor Chardonnay. Lekker fruitig (milde citrus, wit), keurig gevuld, zacht fris, onberispelijk. Reken op €9,45 per fles bij de importeur,  www.heisterkamp.com.

 
Vondst-45. Een nogal schaarse, voornamelijk in Duitsland aangeplant variant van pinot noir heet daar frühburgunder. Vermoedelijk bedraagt het totale oppervlakKl2 daarmee niet veel meer dan 200 hectare. Het betreft een versie die sneller rijpt en tegelijk nogal kwetsbaar is. En die net wat elegantere wijnen geeft. Zoals de Frühburgunder Kirchenstück 2014 van Weingut Gerhard Klein. Dit in Pfalz gesitueerde, 25 hectare bestrijkende domein heeft 1,5 met frühburguKl4nder, twintig jaar geleden geplant, waarvan de jonge wijnmaker Peter Klein (foto) een inderdaad elegante wijn heeft gecreëerd. Een medium rood getint product met beschaafde houttonen, zacht fruit van bessen en rijpe rode vruchtjes plus een hint van zwarte thee, een zachte frisheid en redelijk stevig gestel – delicieus. Wees er rap bij, want importeur www.winterbergwijnen.nl, die €22,95 rekent, ontving een slechts een bescheiden aantal dozen.

 

Vondst-46Lun4 (Small). Stijl, beschaving en charme typeren een prachtige witte wijn uit Bordeaux, de Clos des Lunes Lune d’Argent 2014. Eigenschappen die enerzijds te danken zijn aan de diepe kiezelgrond van zijn wijngaard, anderzijds aan de producent. Want dLun3 (Small)at is niemand minder dan Olivier Bernard van Domaine de Chevalier, waar een bijkans legendarische droge witte wijn wordt geboren. Clos des Lunes ligt binnen het Sauternes-gebied, bij Château Filhot, en bestaat uit 33 hectare van licht golvend terrein. In de daar gebouwde kelder werd de 2014, een combinatie van 70 procent sémillon en 30 sauvignon blanc, voor een kwart gelagerd in nieuwe vaten. Vandaar dat de wijn behalve zijn fruit van citrus en witte vruchten ook bescheiden, bijna rokerige houttonen heeft. Deze eminente viswijn kost doorgaans iets van €19,95. Adressen via www.poot.nl.

Vondst-47. De grootste producent binnen Bierzo, Noordwest-Spanje, is een coöperatie waarvan de leden zo’n 1000 hectareGue3 bewerken, ongeveer een derde van het totale oppervlak met druivenstokken. Het bedrijf ontstond uit het door Antonio Guerra in 1879 gestichte Vinos Guerra. Vandaar een curieuze merknaam als Armas de Guerra, letterlijk ‘Oorlogswapens’.Gue1 (Small) De etiketten geven wel aan dat de desbetreffende wapens snoeimessen en andere werktuigen zijn waarmee “in de wijngaard oorlog wordt gevoerd”. Vreedzaam in elk geval, zoniet blij makend, zijn de wijnen. De rode, mondvullende Mencía 2013 vormt een aardig alternatief voor Merlot, gezien zijn genereuze, rijpe, milde zwarte fruit en zachte donkere aroma’s. Fles €7,25. Het geheim van die kwaliteit vormt een strenge selectie: alleen de beste 10 procent van de geoogste druiven wordt gebruikt voor deze merklijn, en meestal zijn dat trossen van zeer oude, knoestige stokken. De importeur is www.thiessen.nl.

Vondst-48Ta4. Een Nieuw-Zeelandse firma die in allerlei landen, waaronder Aziatische, veel succes heeft met zijn wijnen, is Sileni. Anno 1998 werd dit bedrijf gevestigd in Hawke’s Bay op North Island, maar het merendeel van de druiven – met voorop sauvignon blanc – komt tegenwoordig uit Marlborough op South Island. Zo ook de voorbeeldige Tahuna Sauvignon Blanc 2014 die alle elementen heeft die je van zijn type kunt verwachten. Knisperende zuren dus, plantaardigheid, verse groene kruiden (waaronder dille), groen fruit en sappigheid. Leg de mosselen of de vis maar in de pan. Prijs €9,50 bij www.colaris.nl, zie tevens de banner.

 Vondst-49Nat2. Met zijn lijn Naturae respecteert wijnwonderboy Gérard Bertrand (rechts), wiens Zuid-Franse wijnrijk inmiddels zo’n 600 hectare omvat, de natuur. Zo werden de druiven geteeld volgens de verstandige Terra Vitis methode, en kregen de wijnen geen sulfiet toegediend. Voorts vonden strenge selecties Nat3plaats en een zorgvuldige bereiding. Alle factoren samen gaven een paar uitnodigende rode wijnen, beide energiek en expressief. De Merlot 2014, een Pays d’Oc heeft in zijn stevige, evenwichtige, zacht frisse smaak aspecten van zowel fruit (bessen, gekonfijte zwarte vruchten) als vaag iets van katjesdrop en andere donkere aroma’s. En de vlezige Corbières 2014 offreert gul besfruit, inclusief cassis, samen met een subtiele kruidigheid en een blaadje laurier. In dit geval zijn de druiven grenache, carignan en syrah. Beide kosten €9,99 bij www.mitra.nl.

Vondst-50Win5. Samen met haar drie jaar oudere broer Sebastian leidt de vrolijke Susanne Winterling (links) het wijnbedrijf Winterling dat anno 1982 door hun ouders werd gesticht. Het heeft een bijzondere signatuur, want meer dan drie kwart van de productie bestaat uit mousserende wijnen. Die ook nog een vrij zeldzame herkomstbenaming dragen, Crémant Pfalz. De kwaliteit van de Winterling wijnen ligt gemiddeld hoog. Een fraai voorbeeld vormt de Reiterpfad Riesling Brut 2013, een zacht schuimende, gracieuze, goed droge aperitiefbubbel met wat groen fruit en een snufje specerijen. Bij www.markvandewijn.nl is hij geprijsd op €16,95.

Vondst-51. In eenvouTrig6dig landhuis met het op het dak in grote letters ‘Clos Triguedina’ woont misschien wel de beroemdste wijnmaker van Cahors, Jean-Luc Baldès. Wiens wijnen o.m. geschonken worden in Le Grand Véfour, The Fat Duck en andere sterrenzaken, maar ook op het Elysée en Franse ministeries. De beste wijn van zijn over vier gemeenten rond de Lot verspreide domein, dat 65 hectare bestrijkt, is Clos Triguedina, een echte klassieker op basis van 80 procent malbec (aangevuld door merlot en 5 procent tannat). De 2010, die anderhalf jaar in voor een derde Tri9nieuwe vaten rustte, heeft een geconcentreerde, flink nahangende smaak met aardse en donkere tonen, rijp zwart fruit en kruidig hout – wat ‘m zeer op zijn plaats maakt bij wild, overjarige Goudse, rijpe schapenkaas en zelfs blauwschimmel. Fles €30,50. Wat minder intens, soepeler en milder, met prettig wat fruit, is de eveneens donkertonige Le Petit Clos 2012, een beste begeleider van biefstuk en stoofgerechten. Hiervoor rekent importeur www.debruijnwijnkopers.nl €13,25. Overigens staat ‘Triguedina’ voor ‘Ik verlang te dineren’. Hoe terecht.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In Harmelen maakt bakkerij Carl Siegert – een familiebedrijfHet-weten-waard-v1 dat 125 jaar bestaat – allerlei bijzondere soorten brood, de meeste op biologische basis. Een hele lekkere, speciaal voor wijnliefhebbers, is de Quadrino met Reypenaer. De kaas is niet te heftig aanwezig, maBroodar in tweede instantie en in de nasmaak toch fraai en duidelijk. Perfect om van te genieten bij een glas goede rode wijn. De naam Quadrino verwijst naar de vier deels voorgesneden partjes van het broodje, waarvan acht stuks in een rechthoekig geheel zijn samengevat. Carl Siegerts creaties worden voornamelijk via horecagroothandels verkocht; de adressen staan op www.carlsiegert.com.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vondst-52Bas1. Zijn smaak is bijna ondefinieerbaar, haast mysterieus – maar wel lekker. Het gaat om de witte Can Bas 2013 uit de Catalaanse Penedès. De wijn, een compositie van xarel.lo en sauvignon blanc, smaakt zowel frissig als notig, fruitig en kruidig, heel apart. Vooral bij enigszins kruidige visgerechten, denk aan Aziatische, zal hij een plezierige partner zijn. De eigenaar van Can Bas, een circa 60 hectare bestrijkend domein met tussen de druivenstokken een romaanse kapel, is het gerenommeerde huis Pere Ventura. Vermelde witte wijn wordt gevoerd door www.intercaves.nl en kost €13,25.

Vondst-53DSCN0919. De naam, ‘Bloed & Moed’, geeft al aan het geen lieve, tere wijn is, de Blood & Courage Shiraz 2014 van St. John’s Road. Maar eerder een geweldenaar, zij het wel een vriendelijke. Want zijn solide 14,5 procent alcohol zit evenwichtig verpakt in een  soepelzachte smaak die gul voorzien is van heel rijp, mild zondoorstoofd fruit (bessen, zwarte vruchten), terwijl ook vanille niet ontbreekt, evenmin als een vleugje chocolade en andere roosteraroma’s. Voor deze Australische wijn selecteerde hoofdwijnmaker Phil Lehman druiven van twee telers in de Barossa Valley en paste een vatrijping toe van veertien maanden. Prijs inclusief Nederlandse accijns €20,09 bij www.adbibendum.nl, ze ook de banner.

 Vondst-54DSCN0938. ’t Is geen hemelbestormer, de jaartalloze Eerlike Wyn Chardonnay uit Wes Kaap, maar een prettige witte doordrinker voor een vriendelijk prijsje, namelijk €5. Je ruikt en proeft wat wit drupsfruit, heel licht gekruid, in een niet heel uitgesproken, sappige, redelijk volle smaak. De botteling vond in Nederland plaats, en de onbekend blijvende Zuid-Afrikaanse producent werkte volgens het Fairtrade principe. De verkoper? Dat is www.hema.nl.

Vondst-55Pin1. Wat een prachtig wijngoed, Bodega Los Pinos. Sinds het eind van de 18e eeuw wordt er al wijn gemaakt. In 1990 was dit de eerste producent van de wijnregio Valencia om ecologisch te werken, en de tweede van heel Spanje. De huidige eigenaresse is de familie Ferri die het imposante, schilderachtige Casa de los Pinos, het imposante hoofdgebouw, fraai heeft gerestaPin2ureerd. Op de eigen 60 hectare – geplant op zeshonderd meter hoogte – groeien allerlei druivenrassen, Spaanse en Franse. Zo werd de vier maanden op vat gelagerde Los Pinos Barrica 2012 samengesteld uit tempranillo, syrah en cabernet sauvignon. Behalve rijpheid biedt deze ferme, bij herhaling bekroonde rode wijn frisheid, in een smakelijk samenspel met kruidige houttonen, wat vanille en besfruit. Wat ‘m ideaal om lekker mee te tafelen, bij rund- en lamsvlees. Flesprijs €9,99 bij www.bythegrape.nl

Extra vondstMet1. De allereerste Muscadet-producent die ik ooit bezocht, een jaar of dertig geleden, was Louis Métaireau. Een vrolijke man met het voorkomen van een circusdirecteur – en degene die met ‘bende’ van een stuk of vijftien gelijkgestemde boeren de witte streekwijn weer aanzien had gegeven. Dit onder meer door zijn Muscadets de gehele winter sur lie (op hun gistingsbezinksel) te laten liggen en vervolgens zonder Met2gebruik van pompen noch filters te bottelen. Volgens dezelfde principes werken vandaag de dag zijn dochter Marie-Luc en haar man Jean-François Guilbaud. Die op hun 9,5 hectare bestrijkende Domaine du Grand Mouton, waar nog stokken staan uit 1937, alles met de hand laten plukken, wat in deMet3 streek zelden nog maar gebeurt. Hun Louis Métaireau Carte Noire 2014 is een uitgesproken frisse, bijna mineralige Muscadet Sèvre et Maine sur lie met in zijn klein tikje rijpe smaak elementen van bladgroen, grassigheid en groen fruit. Een veel betere begeleider van bijvoorbeeld mosselen is nauwelijks te bedenken. Prijs €10,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Culinaire combinatie

. Wijnimporteur Jaco van Splunder komt uit een vissersfamilie, werd geboren in Stellendam en groeide op in de duinen van Goedereede. Het ambassadeur zijn voor de Stellendamse gornet (garnaal) en diverse zeevissen werd hem met de paplepel Jaco1ingegeven. Maar een echte visliefhebber is Jaco nooit geworden. ‘Als ik vis eet dan gebeurt dat alleen op vrijdagavond of zaterdag als de vis uiterlijk donderdag werd gevangen. Een dan liefst ook nog door mijn vader gefileerd. Wel vind ik het prachtig om bezig te zijn met wijn- en viscombinaties. Zoals het zilte karakter van onze Nieuw-Zeeland Nelson Sauvignon Blancs combineren met Zeeuwse mosselen. Of de Pouilly-Fumé van Domaine Champeau met oesters.’ Tijdens zijn eerste vakantiebaantje werd Jaco als 16-jarige besmet met het wijnvirus. Daarna trok hij veel door Frankrijk en raakte verliefd op de Loire. Na het behalen van zijn VWO-diploma en HBO Accountancy werkte hij een aantal jaren in de accountancy gewerkt. Om vervolgens in 2010 Wijnkoperij De Halve Maan te beginnen. ‘Een eigenzinnig bedrijf; ik ben altijd op zoek naar de juiste prijs-kwaliteit, vaak ook tegen de stroom en trend in. En met een goede neus voor Sauvignon Blanc en Pinot Noir, zeg ik bescheiden. Naast de klassieke landen als Frankrijk en Duitsland heb ik een voorliefde voor AuJaco2stralië en Nieuw-Zeeland.’ In aanvulling op de twee eerder genoemde combinaties beschrijft Jaco zijn favoriete wijn-spijscombinatie als volgt. Bijzonder trots zijn wij op de vertegenwoordiging van het Australische Schild in de Barossa Valley. Ik ben niet altijd een voorstander van het combineren van wijn met chocola, maar de Schild Estate Shiraz is een absolute uitzondering. Want wat combineert deze wijn met zijn enigszins aardse tonen lekker met pure chocola (liefst met 70 à 85 procent cacao). Tijdens de feestdagen heb ik een heerlijke tarte tatin gegeten en daarbij de prachtige Franzen Bremmer Calmont Riesling Spätlese (Mosel) gedronken. Wat een feest! Het zuur van appels en de gekarameliseerde suiker in combinatie met de mooie zuren van de Riesling en restsuikers… Simpel, maar zo mooi.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

K1
KUIEREN
& KUNST
IN
KOPENHAGEN

 . Het openbaar vervoer in Kopenhagen is prima geregeld, er rijden bovendien hop-on-off bussen, er varen rondvaartboten en je kunt zelfs een begeleide fietstoer maken via bijvoorbeeld www.bikecopenhagenwithmike.dk, maar niets gaat er boven een verkenning DSCN3054 (Small)te voet. Dat doen we dus ook. Na in 1343 uitgeroepen te zijn tot hoofdstad van het Deense koninkrijk werd de ‘Koopmansstad’ bij herhaling verwoest. Twee keer door brand in de 18e eeuw en twee keer door de Engelsen in het begin van de 19e eeuw. Direct daarna begon de Deense gouden eeuw, een periode waarbinnen ook wetenschappers, industrialisten, kunstenaars, filosofen en schrijvers bloeiden, waaronder sprookjesverteller Hans Christian Andersen, wiens naam je in Kopenhagen váák ziet. Zo is het grote, veel informatie biedende bezoekerscentrum – de beste pleK3k om een stadswandeling te beginnen – gevestigd in het Hans Christian Andersen paleis, gelegen aan de Hans Christian Andersen Boulevard. In het centrum kun je een plattegrond krijgen met daarop een uitgestippelde voettocht. Slimmer is echter om deze slechts ten dele te volgen en de route aanzienlijk uit te breiden. Zo zouden kinderen van alle leeftijden eerst naar het wereldberoemde, anno 1843 geopende pretpark Tivoli kunnen gaan, tegenwoordig misschien aantrekkelijker vanwege zijn bloemenpark, Chinese pagode, Indiase paleis (met restaurant) en museum, dan voor de inmiddels wat gedateerde kermisattracties. Even voorbij het park, noordoostelijk richting centrum, ligt hK4C (Small)et rechthoekige Radhuspladsen ofwel Raadhuisplein (links) waar zo’n honderdduizend mensen in 1992 vierden dat Denemarken de Europacup gewonnen had. Het opvallendste monument daar is de Dragespringvand, een groen bronzen drakenfontein uit 1901. Vier jaar later werd het nieuwe radhus geopend waarvan de grote binnenhal door een bogengalerij wordt omgeven. De bouwstijl kan het best omschreven worden als een mix van sober Scandinavisch modernisme, voorzichtig verrijkt op zijn Venetiaans. De honderd meter hoge toren kan worden beklommen en trakteert boven op een prachtig panorama. Rechtsaf over de brede, drukke Hans Christian Anderson Boulevard, net voorbij K5Tivoli, staat een van Kopenhagens indrukwekkendste musea, Ny Calsberg Glypotek (rechts) Dit oogt van buiten als een paleis, heeft een palmenrijke wintertuin en exposeert riK7jke collecties, waaronder kunst uit de oudheid plus tientallen doeken van impressionisten en hun directe opvolgers. Cézanne, Degas, Gauguin (boven), Van Gogh, Manet, Monet, Pisarro, Renoir, ze hangen er allemaal. En Carlsberg, kennen we die naam niet van bier? Inderdaad, het in Venetiaanse renaissancestijl gebouwde museum werd gebouwd in opdracht van de zeer welgestelde brouwer Carl Jacobsen, als onderkomen voor diens eigen kunstverzamelingK8 (Small). Een kleiner, minder bekend museum met ook iets van bier in zijn naam is het Christian 4.S Bryghus. Dit naar een koning genoemde, versterkte ‘brouwhuis’, aan een gracht niet ver van de Glypotek, fungeert als een soort rusthuis voor een stuk of driehonderd standbeelden (plus ornamenten) die voorheen koninklijke paleizen, kastelen en tuinen sierden, of publieke pleinen – heel apart. We zijn inmiddels op het stadseiland Slotsholm waar de wandeling ook voert lK9 (Small)angs de Borsen. Dit renaissanceachtige, voormalige beursgebouw werd in de vroege 17e eeuw ontworpen door de Nederlandse architect Hans van Steenwinckel. Het wordt getooid door een piek van drie draken. Deze symboliseren de hechte handelspartners Denemarken, Noorwegen en Zweden. Aan het eind van dezelfde straat (Slotsholmsgade) verrees een eeuw of twee later het eveneens indrukwekkende paleis Christiansborg (onder). Dit heeft diverse regeringsfuncties (zetel van het parlement, hoog gerechtshof, etcetera) en wordt door de koninklijke familie gebruikt voor o.a. officiële ontvangsten. Het mooist is de grote hal waar via elf K10 (Small)wandtapijten de geschiedenis van Denemarken wordt verbeeld. Opzij van het paleis is het mogelijk om de koninklijke stallen, een rijtuigenmuseum en een theatermuseum bezoeken, terwijl sinds 2014 bovendien de paleistoren, met 106 meter de hoogste van de stad, kan worden beklommen. Voor het gebouw houdt een ruiterstandbeeld van Frederik VII de wacht; anno 1848 tekendeK12 (Small) deze monarch Denemarkens eerste grondwet. Pal noordelijk van het plein kom je een gezellige winkelwijk, grotendeels een voetgangerszone met hier en daar uitnodigende K11terrassen. Het loont de moeite om niet alleen de etalages te bekijken, maar ook de gevels daarboven die vaak fraai kunnen zijn. Via de Ostergade (deel van de officiële wandelroute) en langs de koninklijke schouwburg (rechts) is het slechts enkele minuten lopen naar dé toeristentrekker van Kopenhagen, de Nyhaven. Deze ‘nieuwe haven’ bestaat uit een rechte, in 1671 gegraven gracht die geflankeerd wordt door kleurrijke panden – de meeste met een terras voor de deur. Drommen mensen komen hier om te eten en drinken, zowel overdag als ’s avonds. K13Een bijzonderheid is dat Hans Christian Andersen er op drie adressen heeft gewoond, op de nummers 18 (gedurende 1874 en 1875, zijn laatste twee levensjaren), 20 en 67. Noordelijk van de Nyhaven, het is een minuut of tien wandelen, ligt het fameuze complex Amalienborg. Hier resideert de koninklijk familie, in een viertal identieke K14rococopaleizen rond een reusachtig open plein. In blauw en rood geklede militairen met hoge zwarte mutsen houden er de wacht. Op de nabije kade werd een smalle tuin met fontein aangelegd en krijg je een riant uitzicht op de Operaen aan de overzijde. Het futuristische bouwwerk dat 1400 stoelen heeft, is een gift van A.P. Moller (medestichter van de rederij Maersk). Vijf van de veertien verdiepingen liggen ondergronds, en voor het interieur werd behalve esdoornhout en Siciliaans marmer ook bladgoud K14Agebruikt. Totaal contrasterend, aan gene zijde van het paleisplein, is de Marmorkirken ofwel Marmerkerk (ook Frederikskerk genoemd). De vorm daarvan werd geïnspireerd door die van de St. Pieterskerk in Rome; vandaar de immense koepel die 46 meter hoog is en 30 meter breed (onder). Nadat in 1749 de eerste steen was gelegd, heeft de bouw – die een lange onderbreking kende – maar liefst 155 jaar geduurd. Een flink stuk lopen in noordelijke richting, met een mogelijke stop bij het DK15eense designmuseum, zit de meest gefotografeerde inwoonster van Kopenhagen, De Kleine Zeemeermin, in het Deens Den Lille Havfrue. K16Het bronzen sprookjesstandbeeld, genoemd naar een sprookje van, hoe kan het anders, Hans Christian Andersen, is slechts 1,25 meter hoog. Het hoofd werd gemodelleerd naar een destijds beroemde ballerina, het blote lichaam naar de vrouw van beeldhouwer Edvard Eriksen. Zou je deze bezienswaardigheid willen overslaan en er gewoon een ansicht van kopen, ga dan achter de Mermerkerk een huizenblok of drie in westelijke richting. Alwaar je in een prachtig stijlpark arriveert, de Rosenborg Have. Deense gezinnen komen er graag K17wandelen of bij mooi weer zonnen op de gazons. Markant in park staat het aan drie zijden door een slotgracht omringde Rosenborg, gecreëerd in Hollandse renaissancestijl (door dezelfde architect als van het voormalige beursgebouw). Het was bedoeld als koninklijk plezierpaleisje, maar fungeert al sinds 1833 als museum. In de uitbundig gedecoreerde zalen worden memento’s aan Deense vorsten tentoongesteld, er staat een  imposante, deels ivoren troon die bewaakt wordt door drie zilveren leeuwen, en in de kelder liggK18 (Small)en de Deense kroonjuwelen. Steek de straat achter het kasteeltje over, dan ligt daar de 10 hectare bestrijkende Botanische Tuin, de Botanisk Have, rond een bochtige vijver en met een prachtig palmenhuis (links). In totaal groeien er ongeveer 13.000 verschillende gewassen. Een kunstzinnige afsluiting van de voettocht zou een bezoek kunnen zijn aan het nabije Statens Museum for Kunst (vaak SMK genoemd). Dit biedt een fantastische collectie Europese kunst vanaf 1300 (heel wat van Hollandse en Vlaamse meesters), alsmede Deens-Scandinavische werken die een periode van ongeveer 250 jaar beslaan. Inclusief moderne, waaronder dat van Peter Land, een zittende man met de extreem lange armen en benen. Eigenlijk zouden we hem, na al dat kuieren, graag gezelschap houden.

K20

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.  ‘Dit is de beroemdste witte wijn van Roemenië. Als deze niet op de wijnkaart staat van een restaProfiel hoogurant in Boekarest, is het geen goed restaurant.’ Aldus Miron Radic, de commerciële manager van het jonge bedrijf Liliac over zijn Sauvignon Blanc 2014. Ik sprak hem op de Wine Professional, de inspirerende, driedaagse vakLil27beurs die jaarlijks in de RAI plaatsvindt, naast de Horecava. Het Roemeense woord liliac betekent vleermuis. Want de streek waar de Oostenrijkse wijnliefhebber en zakenman (landbouw, onroerend goed) Alfred Michael Beck zijn wijndomein stichtte, is Transsylvanië. De noordelijke regio van niet alleen Dracula, maar waar ook veel vleermuizen voorkomen. In een vallei op 14 kilometer van het dorp Batos, dat een Saxische kerktoren heeft, verrees in 2010 een gloednieuwe wijnkelder. Waar wijnen worden vervaardigd van (op den duur) 52 hectare. Dit gebeurt door alweer een Oostenrijker, Rudolf (‘Rudi’) Krizan, de voormalige keldermeester van Esterházy in Eisenstadt. In de Lil36relatief koele, officiële erkende wijnregio Lechinta groeiden aanvankelijk uitsluitend witte druivenrassen, voornamelijk regionale. Maar mede op advies van opnieuw een Oostenrijker, de producent Willi Opitz, werden daar nog internationale aan toegevoegd, plus 30 procent blauwe. Die het óók heel goed doen, tot verbijstering van de vele wijnmakers in het zuiden die de mensen van Liliac voor gek verklaarden. De eerste Merlot van Liliac werd zelfs uitgeroepen tot beste rode van het land, net als de Sauvignon Blanc dat werd bij de witte wijnen. Het geheim van de hoge kwaliteit zit hem niet alleen in de natuurlijk omstandigheden – goede gronden, variërend van zwarte zanderige aardige tot kalksteen met löss, volstrekt scLil24hone luchten, het vrij koele klimaat – maar ook in de bewust lage opbrengst per hectare; een druivenstok geeft hooguit één fles wijn. Voornoemde Liliac Sauvignon Blanc 2014 biedt behalve opwekkende zuren en beheerste, kenmerkende doses buxus plus grassigheiLil7d ook sappig fruit, terwijl hij wat voller steviger en minder ‘groen; smaakt dan bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse varianten. Deze karaktervolle creatie kost circa €16. Minstens zoveel heb ik genoten van de Liliac Villa Radus Cuvée Batos 2014, een blend van feteasca regala en pinot gris. Behalve veel sap biedt deze goed gevulde, prettige frisse wijn flink wat fruit, van witte en groene vruchten. Fles plusminus €8. Hetzelfde kosten de frisse, licht plantaardige en tegelijk grapefruitachtige Liliac Lily Sauvignon Blanc & Chardonnay 2014 en de door o.a. bladgroen en specerijen getypeerde Lily Feteasca Alba & Feteasca Regala 2014. Enzovoorts…de hele Liliac lijn van droog wit bestaat uit echt lekkere wijnen. Verkoopinfo vind je op www.mirandabeems.com

 

NOSVINOSTALGIE (45)
Voorop deze ansicht staat geschreven ‘Oorlog van 1914, Reims gebombardeerd door de Pruisen’, en dat wordt onderaan kort herhaald. De foto laat Reims echter zien voordat deze hoofdstad van de Champagne door granaten werd getroffen, op 19 september 1914. De kathedraal raakte zwaar beschadigd, deels zelfs in brand, en hele huizenblokken er omheen werden totaal verwoest. Gelukkig vonden naderhand een grote renovatie, restauratie en herbouw plaats, zodat het weer feest werd om Reims te bezoeken, niet alleen voor zijn bruisende wijnen, maar ook vanwege zijn architectuur.

GV1. Met ongeveer 19.000 hectare, waarvan 90 procent in zijn geboorteland Oostenrijk, figureert grüner veltliner niet in de lijst met ’s werelds meest geplante variëteiten. Kwalitatief is het echter een van de allerbeste – en waarschijnlijk de meest gastronomische. Van geen enkel ander wit druivenras zijn de wijnen zo breed inzetbaar, reden ook waarom ze wereldwijd door tal van goede restaurants worden gevoerd. Dat grüner veltliner juist in Oostenrijk ontstond en daar uitstekend gedijt, is mede te danken aan het klimaat in de meeste wijngebieden daar. De druif rijpt langzaam en heeft dus baat bij een zonnig najaar, maar te veel droogte is ook niet goed. Deze voorwaarden zijn in walsenland aanwezig. Bovendien vind je er vaak sterke temperatuursverschillen tussen dag en nacht, waarvan grüner veltliner eveneDRUIF-4ens profiteert. En dan zijn er de gronden, zoals löss, waarvan de in oogsttijd groen ogende druif zijn allerbeste wijnen geeft. Zeer kenmerkend voor Grüner Veltliner is een sappige, enigszins hartige smaak met een subtiel peperig aroma en frisse fruittonen, vaak van groene appel, al dan niet met de allerlichtste hint van paprika.
De beste soorten Grüner Veltliner
GV2
Deze komen uit Australië (stijgende ster), Hongarije, Nieuw-Zeeland (kan de kwaliteit van Oostenrijk evenaren), Oostenrijk (overal behalve het zuidelijke Steiermark; de foto van tafelende wijnliefhebbers werd genomen in Weinviertel, waar Grüner Veltliner de grote specialiteit is) en de Verenigde Staten (voorop Oregon).
Wereldtop
Naast gewone Veltliners levert Oostenrijk bijzondere soorten, zoals van laat geoogste druiven of wijnen die op vat werden gerijpt c.q. vergist. Die soorten smaken krachtiger en complexer – en behoren tot de beste witte wijnen ter wereld. Dat dit geen loze bewering is werd aangetoond op een blinde proeverij in Londen. Britse deskundigen keurden daar achttien van de beroemdste chardonnaywijnen (waaronder kostbare Bourgognes) naast eenzelfde aantal Grüner Veltliners. De Oostenrijkers wonnen met vlag en wimpel. Ze kregen niet alleen de vier hoogste scores toegekend, maar tevens zeven plaatsen in de toptien.
Geniet van Grüner Veltliner bijGV3
SCHAAL- EN SCHELPDIEREN – welke soorten je maar kunt verzinnen.
HARTIGE TAARTEN – denk aan quiche lorraine en uientaart.
SOEP – pompoensoep.
SALADES – aardappelsalade en fris aangemaakte salades.
VIS – alle mogelijke gerechten van zoet- en zoetwatervis, inclusief Aziatisch bereide en sushi.
GEVOGELTE – kip, kalkoen.
VLEES – Wiener schnitzel (foto), zuurkoolschotel.
KAAS – geitenkaas.

 

Etiket feb 2016
Tijdens een staatsbezoek aan Duitsland in juli 2015 zaten Engelse koningin Elizabeth en prins Philip in de Kaisersaal te Frankfurt aan het diner. Bij het hoofdgerecht, een duet van kalf in Frankfurter kruiden met een fijne ragout en pastinakenpuree, werd deze Spätburgunder van de Assmanshäuser Höllenberg geschonken, een wijn uit Elizabeths kroningsjaar 1953. Aldus de toelichting van etikettenverzamelaar Bert Wentzel, [email protected], uit wiens fenomenale collectie dit label afkomstig is.