HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – NOVEMBER 2015

‘Zou ik hiervan graag een glas willen drinken, vanavond?’ is de vraag die ik mezelf de afgelopen maand bij alle geproefde wijnen heb gesteld. Indien het antwoord een volmondig ‘ja’ was, werd die wijn als vondst geselecteerd en beschreven – wat in meer dan 55 gevallen gebeurde. De aldus geselecteerde soorten komen van ruim twee dozijn leveranciers en uit elf landen, Amerika, Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Maar dit wijnmagazine bevat nog veel meer. Voor de 32e keer maak ik mijn wijnkoper van het jaar bekend, terwijl profielen van ’s werelds grootste Pinot Noir producent en van de druif grenache worden verstrekt. Bovendien kun je virtueel genieten van o.a. een nieuwe culinaire combinatie en het glorieuze Gdansk.

 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Banner Hubrecht-Duijker_Duc_de_Termes_banner

vondst van de maand (Small) . Voor Fronsac heb ik een zwak. Qua reputatie verkeren de rode wijnen uit dit kleine, naar een doorgangsdorp genoemde Bordeaux-district al generatieslang in de schaduw van de  Fron (Small)buurgebieden Pomerol en Saint-Emilion, maar kwalitatief helemaal niet. Een wijn die dat overtuigend aantoont is Château Moulin Haut-Laroque 2012, gemaakt door vader Jean-Noël en zoon Thomas Hervé (diens eerste oogst). De druiven zijn 65 procent merlot, 20 cabernet franc en restjes cabernet sauvignon plus malbec. En zFron6 (Small)e kwamen van een 16 hectare tellende akker met gemiddeld 45 jaar oude stokken. Na een fustrust in deels nieuwe vaten ontstond een donkerrode wijn met rijpe, fraai geïntegreerde tannines, een mix van zwarte vruchten, wat donkere aroma’s zoals van drop, en een beschaafde, zacht kruidige houttoets. Die menhir bij de wijngaard is symbolisch, want deze wijn stáát. Gelijk veel andere hoogwaardige Bordeaux is dit een echte voedselwijn die zal schitteren bij o.a. lamsbout, biefstuk, hert, ree, springbok en extra belegen boeren Goudse. Terwijl hij bovendien nog zeker een jaar of vijf kan rijpen. Prijs €19,95 bij www.colaris.nl, bezoek tevens de banner.

 

Banner Wijnoutlet

vondst-1 (Small). Hij is de man van bijnMat1 (Small)a twintig miljoen: Nikolai St George, die verantwoordelijk is voor de 19,2 miljoen flessen die het Nieuw-Zeelandse bedrijf Matua jaarlijks produceert. Nikolai werkt al sinds zijn zeventiende in de wijn en is niet alleen trots op zijn speciale wijnen, maar tevens op zijn bestseller Matua Sauvignon Blanc uit Marlborough (onder). Die zorgvuldig wordt samengesteld uit druiven van allerlei percelen, met toepassing van schilweking en precisiegebruik van vijf verschillende gisten. “Ik streef naar een zeer pure expressie van fruit; bovendien heeft onze Sauvignon Blanc een iets rijpere stijl.” De opwekkende 2014 trakteert inderdaad op fliMat2 (Small)nk wat sappig fruit, van groene vruchten en frisse citrus vooral. Daarnaast zijn buxus, grassigheid en verse kruiden present, waardoor het geheel een plezierige extra dimensie krijgt. Prijs €7,99 bij www.ah.nl. Ook de Matua Pinot Noir 2014, die een euro meer kost, is attractief, dankzij een royale dosis fris rood fruit in een soepele smaak met bovendien een hint van kruidig hout. Geen wonder dat Nikolai in eigen land werd uitgeroepen tot ‘wijnmaker van het jaar’, drie keer zelfs.

 vondst-2 (Small)Tor (Small). Bij Veluws wild hebben we er intens van genoten, de Finca Negra Merlot 2013, een Chileense creatie van Miguel Torres. De wijn komt uit een voor Nederland nieuwe lijn van het sinds 1979 in Chili actieve, Spaanse tophuis. We proefden drop, laurier en andere donkere aroTor1 (Small)ma’s, fruit van bessen en zwarte vruchten, een zachte kruidigheid, veel sap, wat frisheid, een stevig gestel en een flinke finale. Bovendien is dit een ‘fair for life’ wijn, uit de Valle Central. Ook de genereuze Finca Negra Cabernet Sauvignon 2013 en de gespierde, door vooral zwarte bessen getypeerde Finca Negra Syrah 2013 stemden zéér tevreden. Prijs €9,95 per fles, verkoopinfo via www.jeanarnaud.com of de banner.

 

Banner Patriarche_Banner

vondst-3 (Small). ‘Château’ is eigenlijk een te deftig woord voor het witte, lage landhuis van Château Lassalle, Las4 (Small)maar bij de wijnen past het wel. Want die hebben stijl en winnen soms goud, zowel de witte als de rode. Beide dragen de herkomstbenaming Graves, want in dat Bordeaux-district is het 16 hectare bestrijkende wijndomein gesitueerd. Wijnmaker en mede-eigenaar Fabien Lalanne koos voor zijn witte Château Lassalle 2014 gelijke delen sauvignon blanc en sémillon die in vaten werden vergist en gerijpt. Dit gaf de enigszins grassige, frisse, ietwat groen fruitige wijn als extra element een licht, Las (Small)beschaafd roosteraroma – en zoveel niveau dat hij in de eigen regio met goud werd bekroond. Dit laatste geldt ook voor de rode Château Lassalle 2012 die iets meer toastig hout heeft, naast donkere aroma’s, besfruit en een nog jeugdige vitaliteit. In dit geval waren cabernet sauvignon en merlot de druiven. Deze maand kost een fles geen €14,50 maar €12,50, bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 vondst-4 (Small)Gram (Small). Een niet-Champagne die 91 Parker points kreeg, dat is een Cava, de Gramona Imperial Gran Reserva 2010. De vierde en vijfde generatie van de familie Gramona, die in Catalonië al sinds 1881 bubbelwijnen maakt, stelde ‘m samen uit 50 procent xarel.lo (regionaal ras), 40 macabeo (Spaans wit) en 10 chardonnay, alle afkomstig van de eigen ruim 150 hectare. Voorts verbleef de Gram1 (Small)wijn meer dan drie jaar op het bezinksel van zijn  tweede gisting, (die plaatsvond in de afgesloten fles), net als een goede Champagne. De enigszins blanke wijn bezit enerzijds een bescheiden mousse en een zachte fruitigheid, anderzijds een frisse smaakkern, gecompleteerd door wat notigheid. Wij hebben hem gedronken bij gebakken schol, en dat ging op feestelijke wijze muy bien. Fles €24 bij www.qvselect.nl, zie ook de banner.

 

Banner 08479-MIT-Banners-wijhuizen-tbv-Hubrecht-Duijker_Santa-Helena

vondst-5 (Small). Een van Australië’s meest geïsoleerde wijngebieden is Frankland River Region. Het ligt in het zuidwesten, ongeveer 250 kilometer ten oosten van Margaret River. De invloeFR5 (Small)d van de nabije FR4 (Small)oceaan en Arctische winden is zodanig dat op Frankland Estate, waarbinnen ook een grote schapenboerderij valt, de druivenstokken niet hoeven te worden geïrrigeerd. Het door de familie Smith gestichte en geleide wijndomein van 34,5 hectare heeft Riesling als grote specialiteit, maar levert daarnaast een formidabele rode wijn, de Shiraz Isolation Ridge Vineyard 2011. Deze is gul en gespierd, zwart fruitig, bessig en kruidig, met ook donkere aspecten, een beetje toastig hout en wat frisheid. Super bij wild. Een Australische criticus gaf ‘m 95 punten. Prijs incl. Nederlandse accijns €17,77 bij www.adbibendum.nl, zie ook de banner.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dewijnkoper2-2 (Small)

HeusdenCommiezenhuisVismarktGemeentelijk legpenning voor dhr. Jan Janssen k

. Voor de 32e keer heb ik mijn wijnkoper van het jaar geselecteerd. De ontvanger van dit schouderklopje is Jan Janssen, eigenaar-directeur van Heeren van Heusden. Dit door hem anno 1983 begonnen bedrijf, in het fraai gerestaureerde vestingstadje Heusden, geldt als een soort vaste waarde binnen de vaderlandse wijnhandel. Dit vooral dankzij een strikt kwaliteitsbeleid en een aantal sterke agentschappen, waaronder die van Léon Beyer en Louis Latour. Het selecteren van producenten geschiedt streng en zorgvuldig. “In principe zijn we alleen geïnteresseerd om een producent te vertegenwoordigen als die in zijn productiegebied kwalitatief tot de topvijf behoort. Uit de desbetreffende regio neem ik van een aantal in aanmerking komende producenten proefflessen mee die vervolgens met ons vaste proefpanel van vier personen, een dame en drie heren, worden beoordeeld. Tijdens deze proeverijen valt het definitieve oordeel of, en zo ja met wie wij zullen starten.” Als bedrijfseconoom begon Jan (1945) te werken bij Allied Breweries, deed vervolgens wijnstages in Bordeaux en Bourgogne, en werd in 1975 directeur bij Walraven & Sax, een baan die hij afsloot met een zomercursus marketing aan Harvard University. De marketing van zijn eigen onderneming geschiedt enerzijds naar restaurants (40 procent van de omzet), via vijf vertegenwoordigers, vier mailings en de Heerendag in Heusden (lezing, proeverij, lunch), anderzijds naar particulieren via maandelijkse aanbiedingsbrieven, het culinair cahier Entre Nous, twee druk bezochten openhuisdagen en de inloopproeverijen op elke vrijdagmiddag. Zijn belangrijkste uitdaging? “Niet de grootste worden, maar wel een van de beste zijn.” Buiten het bestuderen van lokale geschiedenis is een van zijn hobby’s “lekker eten en drinken in binnen en buitenland”. Wat niemand zal verbazen.

DJan3 (Small)it zijn enkele klassiekers uit de collectie van Heeren van Heusden.

Léon Beyer Pinot Blanc ‘Hommage aux quatre saisons’ 2013 – Enigszins kruidig , maar tegelijk voorzien van sappig wit fruit; zalig bij zuurkool, €8,95.
Louis Latour Grand Ardèche Chardonnay 2013 – Ferm, vrij gul Bourgogne-alternatief met elementen van toastig hout, noten en milde citrus, €10,95.
Louis Latour Domaine de Valmoissine Pinot Noir 2012 – Provençaalse wijn, sappig, soepel en met wat zowel rijp rood fruit als een hint van leder, €10,95.
El Niño de Campillo 2013 – Eigentijds gestijlde rode Rioja, door besfruit gedreven, met bovendien zacht kruidige en donkere nuances, €7,95.
Campillo Reserva 2008 – Vanwege zijn traditionele vatrijping bevat deze aimabele Rioja flink wat vanille, naast zachte fruittonen en een kruidje, €11,95.
Château du Breuil 2010 – Nog zeer vitale, zelfs jeugdige Haut-Médoc, bessig, met wat laurier en roostertonen, mooi bij lamsvlees en entrecote, €13,95.
Lingot Martin 2014 – Een licht bruisende rozerode rosé met slechts 8 procent alcohol en een halfzoete, fris fruitige smaak, richting aalbessen, €9,95.

Meer info en nog veel meer wijnen zijn te vinden op www.heerenvanheusden.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vondst-6 (Small). Als stille kracht is de familiefirma Zimmermann-Graeff & Müller een van Duitslands Peter1 (Small)succesvolste wijnbedrijven. Vanuit Zell, langs de Moezel, verkoopt het 55 à 60 miljoen flessen per jaar. Voor de Duitse wijnen (er wordt ook geïmporteerd uit diverse landen) komen de druiven van meer dan duizend boeren. Ondanks deze aantallen biedt het assortiment veel kwaliteit, zoals gedemonstreerd door o.a. de Peter & Peter Riesling Spätlese trocken Aus der Steillage 2014. Want dit is een voorbeeldige Mosel, geoogst van steile leisteenhellingen. Met slechts 11 procent alcohol is het een echt elegante wijn, opwekkend fris en zuiver bovendien, met een vleugje mildheid en fris fruit, waaronder een hint van grapefruit. Prijs €12,95 bij www.intercaves.nl.

 

Banner_SalenteinAlgemeen 

vondst-7 (Small). Al vanaf het eerste jaar, 1994, is de beroemde, in Merlot gespecialiseerd Bordeaux-consulent Michel Rolland betrokken bij (Casa) Lapostolle in Chili. Geen wonder dus dat dit bedrijf, dat Lap4 (Small)over 470 hectare wijngrond beschikt en zijn merlotdruiven betrekt uit Valle del Rapel, al jarenlang veel succes heeft met zijn Merlots. Een hele mooie, niet te dure is de Casa Lapostolle Merlot 2013 à €9,99. Deze verleidelijk naar cassis en ander zwart fruiLap8 (Small)t plus bessen smakende wijn biedt ook een hint van kruidig hout en wat laurier, samen met een zachte frisheid en veel sap. Dit alles is mede te danken aan gebruik van kleine doses, steeds 5 procent, van carmenère, syrah en petit verdot. De wijn wordt verkocht in winkels en online bij www.ah.nl. Overigens maakt de Franse familie Marnier Lapostolle in Chili behalve wijn, in vijf lijnen, ook superieure Pisco’s, en drijft bovendien het boutique hotel Lapostolle Résidence (foto zwembad, naast de Clos Apalta kelder), dat al vier jaar achtereen tot beste van het land werd gekozen.

 

vondst-8 (Small)Vid1 (Small). Anno 1979 was de eerste Nieuw-Zeelandse winery die een eigen restaurant opende het domein Vidal (foto entree rechtsonder). Dat genoemd is naar een uit Spanje afkomstige immigrant en dat begin 20e eeuw gesticht werd in de wijnstreek Hawkes Bay (boven). Geen wonder dus dat bij Vidal – al 37 jaar eigendom van Villa Maria – voorbeeldige voedselwijnenVid8 (Small) worden gemaakt. Een daarvan is de rode White Series Merlot Cabernet Sauvignon 2013. Je zou hem een fruitig alternatief voor Bordeaux kunnen noemen. Want hij toont eenzelfde elegantie, met ook frisheid en donkere aroma’s plus flink wat fruit van zwarte vruchtjes en bessen. Prijs €10,99. En super bij schelpdieren, sushi en gebakken vis smaakt de White Series Sauvignon Blanc 2014, vervaardigd van druiven uit Marlborough. Het is een heel expressieve wijn, bijna tintelend fris, met volop buxus, verse kruiden en grassigheid in zijn aroma, naast fris citrusfruit. Beide Vidals kosten €10,99 bij www.mitra.nl.

 

 GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

vondst-9 (Small). Een van de grootste bezittingen binnen de Médoc, het schiereiland ten noordwesten van de stad Bordeaux, is Château Tour Prignac. Dit omvat 300 hectare, waarvan 147 Prig3 (Small)met Prig1 (Small)druivenstokken. En op het terrein staat een massieve, 17e– eeuwse duiventoren (detailfoto rechts). De familie Castel onderhoudt het met liefde en vervaardigt er kenmerkende, dus elegant ferme Médocs die soms zelfs goud winnen, zoals de jaargang 2012. Die men componeerde uit 60 procent Prig6 (Small)cabernet sauvignon en de rest merlot. De ouverture tot deze donkerrode wijn wordt gevormd door een licht rokerige, tevens donkere geur die gevolgd wordt door een vrij soepele, keurig nablijvende smaak met schakeringen van bessen, laurier, anijs, kruidig toastachtig hout en een zacht frisje. Hij doet terstond trek krijgen in entrecôte of lamsbout. De aanbieders zijn www.dirckiii.nl (zie tevens de banner) en www.spar.nl. Beide rekenen €9,99 per fles.

 vondst-10 (Small)Uch4 (Small) . Als je langs de Route du Chardonnay gevestigd bent, grond hebt binnen het dorp Chardonnay en al de vijfde generatie bent van wijnbouwers ter plekke, dan maak je uiteraard hoogwaardige Chardonnays. Dit alles is van toepassing op Raphaël Sallet die in de Mâconnais, zuidelijke Bourgogne, Uch2 (Small)over 26 hectare met druivenstokken beschikt. Hij en zijn vrouw Marylène wonen in Uchizy en maakten van druiven uit dat dorp een Bourgogne waar je ‘U’ tegen zegt, de Mâcon Uchizy 2014. Deze kreeg geen houtcontact, en smaakt daarom heel sappig en behoorlijk fruitig (wit, citrus), met ook een zekere notigheid, richting amandelen. Hij wordt voor €11,50 geleverd door o.a. www.halvemaanwijn.nl.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

vondst-11 (Small). Hij begon als wijnschrijver, maakte van Portugal zijn specialiteit, werd in dat land vervolgens May2 (Small)consulent voor wijnbedrijven – en begon daarna zijn eigen domein. Het betreft de Engelsman Richard Mayson (onder) die een decennium geleden de Quinta do CenMay3 (Small)tro kocht, niet ver van het hoogste punt in zuidelijk Portugal, binnen de regio Alentejo. Twee jaar later bouwde hij bij de 12,5 hectare bestrijkende wijngaard een modern toegeruste kelder. De daar vervaardigde Duas Pedras 2013 stelde Richard samen uit 60 procent touriga nacional met de rest syrah, en gaf die melange een korte vatrust. Aldus ontstond een gave, mondvullende, stevige Vinho Regional Alentejano met een uitgesproken donker aroma, mild, zondoorstoofd zwart fruit en een hint van toastig hout. Wat ‘m heel lekker maakt bij wild. Richtprijs €11,75, importeur www.andrekerstens.nl.

 

vondst-12 (Small)Creu3 (Small) . Op hun Domaine de la Creuze Noire van bijna 16 hectare produceren Dominique en Christine Martin niet alleen rode Beaujolais, maar ook witte. Deze “La Perle Blanche” 2014 zou je kunnen beschouwen als een fris type Chardonnay, dankzij opwekkendCreu1 (Small)e zuren, wat citrus, een nootje en een kruidje. Fles €10,95. Très sympathique. De stijl gaat meer richting blanke Bourgogne met de Saint-Véran uit hun ‘eigen district’ (ze zijn gevestigd in Leynes dat daarbinnen valt, foto). De “Les Colanges” 2015 smaakt tamelijk vol, met bescheiden, milde roosteraroma’s en milde fruitnuances (wit plus citrus), notig ook en met een vriendelijk bittertje na. Verrukkelijk bij niet alleen gebakken vis, maar ook bij kreeft en krab. Importeur www.colaris.nl rekent hiervoor €13,50, zie ook de banner.

 

Banner Bellingham HD

vondst-13 (Small). Bij de importeur is hij uitverkocht, bij wijnspeciaalzaken hopelijk nog niet, de Tahbilk The Tower Shiraz 2013. Deze uit het Australische Central Victoria afkomstige, gespierde wijn druipt van het dikke fruit, een melange van rode vruchten, zwarte vruchten en bessen, dat Tah2 (Small)harmonische omkaderd wordt door roosteraroma’s – wat hem weelderig en verleidelijk maakt. Richtprijs €13,50, verkooppunten via www.newworldwineries.nl. Bepaald bijzonder is het landgoed Tahbilk dat, op anderhalf uur rijden van Melbourne, ruim tien kilometer de Goulburn River volgt, in totaal 1241 hectare omvat (inclusief kreken, plassen en 227 hectare met druivenstokken) en al in 1861 zijn eerste wijn uitbracht. Hoe vitaal het nog altijd is, moge blijken uit de recente verkiezing tot Australië’s ‘winery of the year’.

 

vondst-14 (Small)Marq6 (Small) . Bijna 55 procent van het druivenareaal binnen Calatayud, een streek in noordelijk Spanje, bestaat uit de zonlievende garnacha (van veelal oude, ongeïrrigeerde stokken). Marq7 (Small)De gelijknamige wijn is dus ook een specialiteit van de Bodega Virgin de la Sierra, een coöperatie waarvan de leden 300 hectare bewerken. Hun op zware fles gepresenteerde Marqués de Montañana Garnacha 2013 onderging acht maanden vatrijping (in medium+ getoaste, nieuwe fusten). Vandaar de – gelukkig beheerste – kruidige hout- en toasttonen die de nog frisse, sappige, stevige en enigszins besachtige smaak wat additionele allure geven. ‘Een echte eetwijn’ lees ik in mijn notities. Prijs €6,99 bij www.jumbosupermarkten.nl. Zie ook het profiel van grenache/garnacha verderop in dit magazine.

 

Banner B&G_290_Winactie_Banner

vondst-15 (Small). Van de gekken, dat is de Clos des Fous Locura 1 Chardonnay 2012. De vier ‘fous’ in Fous2 (Small)kwestie zijn Albert Cussen, Paco Leyton, Francois Massoc en Pedro Parra, deskundige wijnenthousiasten die iFous3 (Small)n Chili van zeven relatief koele terreinen voorbeeldige wijnen vervaardigen. Zo groeien de druiven van voornoemde wijn in Alto Cachopoal, op Chili’s hoogste, bovendien zeer stenige wijngaard (950 meter, ruim 25 kilometer in de Andes, grondfoto). Vandaar die frisse, bijna mineralige smaakelement, terwijl de fundering stevig is en je behalve notigheid ook citrusfruit kunt waarnemen. Reken op €12,07 (incl. Nederlandse accijns) per fles, bij www.adbibendum.nl, zie bovendien de banner.

 

vondst-16 (Small)Pet2 (Small). In het Bourgondische wijn- en doorgangsdorp Corgoloin staat de kloeke kelder waar Hervé Petitot (foto) zijn wijnen maakt. Het Domaine Petitot omvat 9 hectare, wat niet gering is voor de streek, verdeeld over vier gemeenten. Het meest geproduceerde type en daarmee de specialiteit, is rode Côte de Nuits-Villages. Een van de varianten, afkomstig van 0,85 hectare binnen Corgoloin, werd “Les Monts de Boncourt” gedoopt. Het is een klassiek opgevoede voedselwijn: de al redelijk rijpe jaargang 2013 offreert zowel dierlijke aroma’s als subtiele kruidige plus een bescheiden maar sappige fruitmix (rood, zwart, bes). Prijs €19,75 bij www.bevino.nl.

 

TORRES_logo_blanco 

vondst-17 (Small). Zalig bij zeefruit, dat is de dicht bij de Golf van Biskaje gewonnen Biskaiko Txakolina 2014 van zoon Bertol en vader Gorka Izagirre. Het domein dateert uit 1994 en Bask3 (Small)omvat ruim 40 hectare verspreid over veertien percelen in zes verschillende dorpen. Soms grazen er schapen tussen de ranken. De druivenrassen zijn twee soorten ondarrabi, en de Bask2 (Small)wijn verbleef drie maanden op zijn gistingsbezinksel, teneinde hem extra geur en smaak te geven. Bladgroen en frisse citrus vormen het aroma van deze hele beste Baskische wijn, die voorts zo helder en fris is als een zeebries, zonder schraal te zijn. Met een minibittertje toe. Een fles kost normaliter €14,25, zie www.anfors.com. Overigens vind je de kelder van Izagirre niet ver van Bilbao, vlakbij het op een heuvel tronende driesterrenrestaurant Azurmendi, waarvan Gorka mede-eigenaar is.

 vondst-18 (Small). Aurelio Montes, de gelauwerde wijnmaker van het Chileense wijnhuis Viña Montes, is een perfectionist. Vandaar dat hij intensief technisch onderzoek verrichte inSA5 (Small) de Champagne-streek alvorens zelf een mousserende wijnen te creëren. Zijn Montes Sparkling Angel Brut werd dus à la Champagne gemaakt, van 70 procent pinot noir en 30 chardonnay, beide geoogst op zeven kilometer van de oceaankust. Bovendien, met engelengeduld, kreeg de wijn drie jaar kelderrust, net als een echt goede Champagne. De zacht schuimende, bleke wijn biedt behalve een knisperende frisheid ook fruitige elementen (waaronder partjes grapefruit en peer) plus een snufje specerijen. Adviesprijs €20,95, verkoopinfo via www.dgswijn.nl. Haast je wel, want er kwamen slechts zeshonderd flessen naar Nederland.

 

vondst-19 (Small). Als gediplomeerde oenologe kocht Catherine Papon-Nouvel een kleine wijngaard, althans Pey4a (Small)voor Bordeaux-begrippen, in het district Pey5 (Small)Castillon Côtes de Bordeaux. Haar 4,5 hectaren liggen vlak bij de grens met Saint-Emilion en zijn beplant met voornamelijk merlot, 80 procent. De rest bestaat uit cabernets. En alles wordt biodynamisch gecultiveerd. Catherines toegankelijkste product, ook qua prijs, heet Colombe Peyrou en is een echte maaltijdwijn. De nog zeer vieve jaargang 2011 bezit een elegant ferme bouw, wat kruidigheid, donkere tonen, enige rijpheid en een melange van zwarte vruchten plus besfruit. Aanbevolen bij lamsrack en lamsbout. Deze maand kost een fles geen €11,50 maar €9,95, bij www.lesgenereux.nl, zie tevens de banner.

 

vondst-20 (Small). ‘Wanneer vele dagen zorgzaam gewerkt wordt in de wijngaard, hoef je in de kelder Mol4 (Small)bijna niets te doen om een perfecte wijnen te maken’ is een uitspraak van Markus Molitor, een hard werkende, gedreven wijnbouwer in het dal van de Mosel. Hij heeft een omvangrijk bezit van 65 hectare en bereidt al zijn wijnen met natuurlijke gisten. Een kostelijke kennismaking met dit assortiment vormt de Haus Klosterberg Riesling trocken 2014 waarin frisse zuren en een klein zoetje elkaar fraai in evenwicht houden, terwijl de wijn ook smakelijk is, met wit en citrusfruit. Fles €13,25 bij www.wijnkring.nl.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het-weten-waard-v2   ’t Is bepaald bijzonder: een Nederlander die   vanuit Genève eindverantwoordelijk is voor de Europese verkoop van de 140 miljoen flessen die een groot Spaanse wijnbedrijf jaarlijks produceert. Het betreRob (Small)ft Rob Coldenhof die, zo vertrouwde hij me toe, dankzij een van mijn boeken in de wijn was beland. De firma waarvoor hij werkt is United Wineries. Als grootste merk voert deze Berberana, met daarnaast kleinere lijnen die onder de paraplu Marqués de la Concordia werden samengebracht. En waarvan men de principale kelder heeft ondergebracht in de voormalige, deels ondergrondse bodega van het Rioja-huis Lagunilla. Daar liggen gemiddeld zeventigduizend vaten en vijf miljoen flessen. In het verlengde van alle wijnactiviteiten is Marqués de la Concordia actief op de terreinen van gastvrijheid (diverse vijfsterrenhotels in of bij wijnregio’s) en gastronomie (via kazen, olijven, olijfolie en vier Zorita’s Kitchen restaurants; Rob hoopt er nog twee te openen, waaronder een in Amsterdam). Opmerkelijk is voorts de kwaliteitskoers die United Wineries heeft gekozen, door het ooit vier- à vijfvoudige volume niet verder te vergroten, maar aanzienlijk te beperken. Iets dat in wijnland slechts zelden gebeurt.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

banner Jean Arnaud nieuw

VONDST21 (Small). Aan wijnheiligen heeft Chili geen gebrek: er floreren heel wat wijnbedrijven met Santa voor hun naam. Een ervan bestaat sinds 1942 en heet Santa Helena. Ruim twintig jaar terug werd SH4 (Small) het bedrijf overgenomen door een grote onderneming die tegenwoordig VSPT Wine Group heet – en die deze dochter sindsdien verwend heeft met uitstekende faciliteiten. Het areaal aan wijngaarden omvat 334 hectare in zeven valleien. Voor sommige wijnsoorten, zoals de Santa Helena Varietal Sauvignon Blanc 2015, herkomstbenaming Valle Central, vindt de pluk ’s nachts plaats. Dat, plus een gisting bij zeer lage temperatuur (minder dan 14 graden Celsius) zal bijgedragen hSH8 (Small)ebben aan het knisperend frisse karakter van deze tamelijk slanke, zuivere wijn die in zijn smaak grassigheid en groene vruchten combineert. Die slechts €4,99 kost. Als lekker fruitig (citrus, tropisch, wit) en tegelijk aangenaam, fris kan de gelijk geprijsde  Varietal Chardonnay 2015 worden getypeerd. Iets voller en milder, met tegelijk bijna tintelende frisheid, is de Santa Helena Siglo de Oro Chardonnay 2014 à €6,99 waarin bovendien een snufje kruiden te proeven valt. Donkere aroma’s (drop, laurier, SH1 (Small)leder) domineren in de stevige, uitgesproken soepele, ook wat rijp zwart fruit biedende Siglo de Oro Merlot 2013. Een andere fraaie, vlezige, eveneens donkertonige rode met ook meer kracht en meer fruit, is de Santa Helena Selección del Directorio Carmenère 2013 die sterk gekenmerkt wordt door rijpe cassis met een vleugje laurier en wat kruidig hout. Deze uit Colchagua Valley (waar Santa Helena is gesitueerd) afkomstige wijn werd op €9.99 geprijsd. Ga voor al dit heerlijke heiligs naar www.mitra.nl of de banner.

 

VONDST22 (Small)Her4 (Small). Een hoekige, versterkte witte toren markeert al van ver Herdado de Esporão, een immens landgoed in de Portugese Alentejo. Het omvat 1800 hectare, inclusief een groot, temperend binnenmeer, waarvan 450 hectare met druivenstokken. En, om nog een getal te geven, er worden maar liefst 37 verschillende druivenrasseHer8 (Small)n geteeld. De zeven eeuwen oude bezitting, die in 1973 twee nieuwe Portugese eigenaren kreeg, bracht een fraaie rode wijn voort, de Esporão Reserva 2012. Deze heeft als basis aragonez, trincadeira, cabernet sauvignon, alicante bouschet en minihoeveelheden van andere variëteiten. Voorts onderging hij een jaar vatlagering in fusten van Amerikaans en Frans eikenhout. Het resultaat is een prettig complexe, tegelijk krachtige creatie waarin donkere tonen evenwichtig samengaan met besfruit, zwarte vruchtjes, frisheid, kruidigheid en een bescheiden houttoets. Adviesprijs €18,95, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

 

Banner Casa Silva_Carmenere_Banner

VONDST23 (Small). Biologisch en betaalbaar, dat was het doel van Daan van Dijkman (foto), wijnbouwer op Sol (Small)Domaine de Marotte in de zuidelijke Rhône-vallei. Hij ging dus op zoek naar geschikte druiven bij eveneens duurzaam werkende collegae en creëerde de lijn Vin du Soleil, Sélection de Marotte waarvan de etiketten de vorm hebben van een zonnebril. Als herkomstbeSol1 (Small)naming werd Pays de Méditerranée gekozen. De zon zit duidelijk in de Rouge 2014, want in deze pure Merlot is het zwarte fruit en wat rood (rijpe aardbeien) uitgesproken mild, terwijl het ondersteund wordt door laurier en een zachte kruidigheid. Fris, zoniet koel  geschonken smaakt hij het plezierigst. Adviesprijs €7,95, net als de zacht frisse, vol fruitige (wit, citrus, tropisch) Blanc 2014, waarvoor chardonnay werd gebruikt. Importeur www.intensewines.nl (zie ook de banner) levert inmiddels aan o.a. For your taste only in Amsterdam en Wijn van Jaap in Utrecht.

VONDST24 (Small). Binnen het Oostenrijkse Kremstal begon de familie Dockner met een wijngaard van 3,5 Dock1 (Small)hectare, om dit bescheiden bezit vervolgens uit te bouwen tot 45 hectare, terwijl van 30 hectare nog druiven worden bijgekocht. Er werken inmiddels zes gezinsleden op het domein. Nieuw in Nederland is hun onberispelijke Weingut Josef Dockner Grüner Veltliner 2014, bleek, slank en zuiver, met deels floraal, deels groen fruitig, deels hartig aroma. Voor deze aardige aperitief-, salades- en mosselwijn dok je €8,75, zie www.imperialwijnkoperij.nl.

 

bannar 1vin du soleil optie 1.3

VONDST25 (Small). De zuidoostpunt van Sicilië, rond de barokke steden als Modeca en Noto, geldtGraf1 als de bakermat van nero d’avola. Vandaar dat deze druif 10 hectare bedekt van de 22 die het aldaar gesitueerde wijngoed Graffetta heeft. ’t Is evenmin verwonderlijk dat men er op dit domein echt goede wijnen van maakt. Zoals de Nero d’Avola 2012 die in zijn smaak sappig mild fruit (kersje, besje) combineert met wat kruidigheid, en hint van leder en frisheid. Leg de lasagne maar in de oven. Richtprijs €11,45, info via www.pallaswines.nl.

 

VONDST26 (Small). Voor Nieuw-Zeeland is het opmerkelijk dat niet Sauvignon Blanc maar Chardonnay de grote specialiteit is van Kumeu River Wines, een domein van 30 hectare bij Auckland. Net als nogal Kum1 (Small)wat andere wijndomeinen werd dit gesticht door Kroatische immigranten, de familie Brajkovic. Waarvan Michael (tweede generatie en een Master of Wine, foto) tegenwoordig de wijnen maakt. Van de diverse Chardonnays kreeg de betaalbaarste als naam Kumeu Village Chardonnay. De wijn werd vervaardigd van handgeplukte druiven die Kum6 (Small)men verwerkte met alleen hun eigen gisten. En om de zuren wat te temperen onderging de wijn in zijn geheel de  zogeheten appel-melkzure gisting. Het oogstjaar 2014 heeft als eigenschappen een beschaafde, toastachtige houttoets, wat notigheid, een bijna mineralige, haast Chablisachtige frisheid, een zachte kruidigheid en fris citrusfruit. En, ’t is maar dat je het weet: op een blinde proeverij in Engeland hebben Chardonnays van Kumeu tot drie keer toe duurdere Bourgognes verslagen. Adviesprijs €14,50, verkoopinfo via www.newworldwineries.nl.

 

Banner Noordman

VONDST27 (Small). Als de overtreffende trap van traditioneel, zo kunnen de Rioja’s van R. Lopez de Heredia Viña Tondonia worden getypeerd. Alle wijnen, ook de witte, krijgen LH1 (Small)dus een lange vatrijping, waartoe de bodega over circa 12 à 15.000 vaten beschikt – en ook een eigen kuiperij heeft om deze fusten te maken en vooral te onderhouden. Het uit 1877 daterende bedrijf, dat zelf 170 hectare aan wijngrond heeft, wordt momenteel geleid door de vierde generatie van dezelfde familie, Mercedes Lopez de Heredia. De bekendste rode wijn is de Viña Tondonia Reserva, waarvan momenteel de 2003 (ja, dat lees je goed) als recentste jaargang wordt aangeboden. Deze Rioja verbleef maar liefst LH3 (Small)zes jaar op fust, in een vochtig, zwart beschimmeld ondergronds labyrint. Men stelde hem samen uit driekwart tempranillo plus drie andere variëteiten die groeien op de gelijknamige akker. De wijn oogt medium bruin en smaakt uitgesproken rijp, met zachte houttonen, bijkans mysterieuze, donkere aroma’s en zowaar nog wat frisheid – het is alsof je in een tijdmachine stapt, een eeuw ofzo terug. De nieuwe importeur www.andrekerstens.nl hanteert een adviesprijs van €33,50.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. In een nieuwsbrief van wijnimporteur Richard Sprey (www.vinocerf.nl) stond het volgende over wijnen uit Alsace. Alhoewel er de laatste jaren een ontwikAl2 (Small)keling is dat Elzas wijnen vaak droog worden gemaakt, is het voor een wijnkoper lang niet altijd duidelijk wat er in de fles zit. Vooral bij Gewurztraminer, maar soms ook bij Pinot Gris merk je pas bij de eerste slok of de wijn restsuiker bevat. Dat gaat veranderen. Met ingang van het oogstjaar 2016 zijn de wijnboeren in Alsace verplicht om de aanduiding ‘sec’ op het etiket te zetten als de wijn minder dan 4 gram restsuiker per liter bevat. In feite is de regel iets ingewikkelder, want ook een wijn met maximaal 9 gram restsuiker wordt als ‘sec’ beschouwd indien hij een zuurgehalte heeft van maximaal 2 gram minder dan het suikergehalte.’

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 VONDST28 (Small)Don1 (Small) . Een van Duitslands boeiendste wijnregio’s is Nahe. Het naar een zijrivier van de Rijn genoemde gebied ligt zuidelijk van Bingen en heeft de vorm van een half uitgevouwen waaier. Mede dankzij de veelal stenige gronden, waaronder grijs-zwarte vulkanische met kalksteen, worden er heel wat kostelijke wijnen Don4 (Small)geproduceerd. Waaronder de Riesling 2014 van het ruim 25 hectare tellende Weingut Dönnhoff. Dat voortvarend geleid wordt door de filosofisch ingestelde Helmut Dönnhoff (rechts). De druiven kwamen van steile vulkanische akkers, hetgeen het frisse, mineralige karakter van deze droge, elegante wijn verklaart, terwijl daarnaast fris wit en citrusfruit present is, samen met een bescheiden 11,5 procent alcohol. Fles €16,95 bij www.degoudenton.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

VONDST29 (Small). In de wijnstreek Martinborough (zuidpunt North Island van Nieuw-Zeeland, genoemd naar  Crim2 (Small)een dorp aldaar) creëerde Clive Paton het wijngoed Ata Rangi. Dat gebeurde op een voormalige schapenweide, met vallen, opstaan en steun van zowel vrienden als familie. In het begin kon Clive alleen overleven door tussen de jonge druivenstokken Crim5 (Small)knoflook en pompoenen te telen. Vandaag de dag geldt het domein – dat van 48 hectare druiven betrekt – als een van Nieuw-Zeelands toonaangevende Pinot Noir producenten. De Crimson Pinot Noir 2013 doet begrijpen waarom. Het is een medium rode wijn, elegant ferm en dankzij mild rijp rood fruit heel verleidelijk, met een frisse toets van cranberries en iets van zwarte vruchtjes. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €20 bij www.adbibendum.nl, zie ook de banner.

 

VONDST30 (2). Hij kon er net even tussen uit, tijdens de recentste oogst, Dr. Bernd Kost, de directeur en wijnmaker van de Duitse coöperatie Die Weinmacher. Deze is gesitueerd in het hart van de BF (Small)zonnige Pfalz en telt 180 leden die 720 hectare bewerken. Bernd kwam speciaal naar ons land om zijn succeslijn Blue Fish voor te stellen. Deze wordt gepresenteerd in opvallende blauwe fluitflessen, wat een marketing gimmick doet vrezen – maar zowaar, de wijnen smaken lekker en werden zelfs bekroond, o.a. in Amerika. Het tijdschrift Wine Enthousiast (oplage ruim 180.00 exemplaren) plaatste jongstleden april de halfzoete Blue Fish Riesling zelfs op de tiende plaats van zijn jaarlijkse ‘100 best buys’. Zelf heb ik vooral de Pinot Grigio 2014 met plezier  geproefd, een vrij vieve, aangenaam frisse, elegante wijn met veel sap, een vleugje notigheid en een prettige mix van mild wit fruit plus citrus. Voor €7,99 (adviesprijs) loop je er geen blauwtje mee. Importeur www.intensewines.com distribueert Blue Fish inmiddels via o.m. Slijterij Drinks & Gifts in Krommenie, Lenkens Wijn in Nijmegen, Wijnhuis Alexander in Hoogland en Proef! Diepenveen te Diepenveen.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

Vondst_31 (Small). Het domein Casal do Conde werd ruim een eeuw geleden gesticht, maar is dankzij investeringen, modernisering en verbeterde druivenaanplaGal5 (Small)nt vitaler dan ooit. De eigen 75 hectare wijngrond liggen in de streek Tejo (genoemd naar de Tejo ofwel Taag) binnen de provincie Ribatejo. Die zich uitstrekt ten noordoosten van Lissabon. Een leuke, geenszins kostbare rode wijn van het door druivenstokken omringde Casal do Conde is de Galileu 2014. Donkere aroma’s, bessen, zwarte vruchten, kruiden en specerijen maken ‘m heel smakelijk, zonder dat alcohol de pan, pardon fles uitrijst. Dit is een breed inzetbare, plezierige tafelgenoot à raison van €8,65. Hij wordt ingevoerd door www.horizonwines.com. En Galilei refereert aan Galileo die schreef ‘Wijn is zonlicht gevangen in water’.

Vondst_32 (Small)HG (Small). Als Franse oenologen (universitair geschoolde wijntechnici) een gouden medaille uitreiken, dan is de desbetreffende wijn een proefneming waard. Het gaat om Château Haut-Grava 2012 uit Bordeaux. Net als het grote Château du Bousquet, op een perceel waarvan deze wijn gewonnen wordt, behoort Haut-Grava aan de familie Castel. Van slechts 3 hectare werden druiven verwekt voor deze bekroonde Bordeaux: 60 procent cabernet sauvignon, 38 merlot en 2 cabernet franc. Donkere, laurierachtige aspecten van de merlot zijn duidelijk waarneembaar, naast rijp fruit van bessen en zwarte vruchten, terwijl kruidig hout het geheel completeert. Niet gek voor €7,99, bij www.spar.nl.

 

Banner Hubrecht November

Vondst_33 (Small). Omdat deze Hacienda Zorita Verdejo 2014 niet in Rueda gebotteld werd, mag hij die naam niet dragen en is het een Castilla y León. ’t Zal ons een zorg zijn. WZo2 (Small)ant de wijn smaakt prima, lekker sappig en lekker fruitig (witte vruchten gemarineerd in citrussap) met in de verte wat grassigheid. Een mooie middenweg voor wie Sauvignon Blanc te strak vindt en Chardonnay te vol. Prijs €6,99 bij www.ah.nl. Het wijndomein van Hacienda Zorita, een vijfsterrenhotel binnen een natuurpark, beschikt binnen Rueda over bijna 200 hectare. Op de Hacienda zelf, een voormalige bloemfabriek, vertelt men dat Columbus daar in 1485 heeft geslapen. Zijn voorbeeld zouden we best willen volgen.

 

Vondst_34 (Small)Vas1 (Small). In 1988 werd Domaine Barons de Rothschild (van Château Lafite-Rothschild) mede-eigenaar van een uitgestrekt, 1000 hectare tellend domein in Chili. Het heet Los Vascos, want de stichters waren geëmigreerde Basken. En het ligt binnen de streek Colchagua, op 40 kilometer van de oceaan. Aanvankelijk waren er 300 hectare met druivenstokken beplant, tegenwoordig 640. De rode wijnen, zoals de Los Vascos Carmenère Grand Réserve 2012, ondergaan een klassieke Bordeaux-opvoeding in vaten van Frans eikenhout (waarvan in dit geval 20 procent nieuwe, gedurende een jaar). De aldus verkregen, solide wijn smaakt gul en romig, met milde, vanille- en chocoachtige houttonen, een blaadje laurier, wat munt en zeer, zeer rijp zwart fruit. Om te onthouden voor stoofschotels met wild. Fles €15,50 bij www.intercaves.nl.

 

Banner najaar 2014 okhuysen

Vondst_35 (Small)RB (Small). Rijp en zacht fris tegelijk, zo smaakt de Edición Limitada 2011 van Ramón Bilbao. Wat deze Rioja Crianza bovendien offreert, is vanille, samen met een solide 14 procent alcohol en wat kruidig hout plus een beetje besfruit. Die vanille en dat hout zijn te danken aan een verblijf van veertien maanden in vaten van Amerikaans en Frans eikenhout, terwijl het besfruit verschaft werd door de tempranillo. Deze Spaanse klassieker van een veel geprezen bodega kost €13,89 bij www.wijnkring.nl.

 

Vondst_36 (Small). De eerste omClon1 (Small) benoorden Australië’s hoofdstad, in het Canberra District, een wijn op de markt te brengen, was John Kirk, in 1976. Inmiddels telt deze heuvelige regio ruim 33 doorgaans kleine wijndomeinen. Het aanvanClon2 (Small)kelijk piepkleine wijngoed Clonakilla, dat John stichtte, is inmiddels gegroeid tot 13,5 hectare. En zoon Tim (rechts) nam het roer over. Met zo veel succes dat hij tot twee keer toe ‘wijnmaker van het jaar’ werd. Voor het eerst zijn een paar van zijn specialiteiten naar Nederland gekomen. Hun prijzen én kwaliteiten liggen op die van de grote wijnen uit de Noord-Rhône. De O’Raida Shiraz 2013, die elf maanden werd gelagerd in deels nieuwe Franse vaten, smaakt krachtig en levendig tegelijk, met flink wat fruit van kersen, bessen en pruimen, evenwichtig aangevuld door kruidige hout- en roostertonen. Deze superieure Shiraz kost doorgaans €34,50, info via www.newworldwineries.nl.
 

Banner Jos_beeres_banner

Vondst_37 (Small). Het verderop in dit magazine geprofileerde Chileense wijnhuis Cono Sur levert ook wijnen Gans1 (Small)met de merknaam Los Gansos. Deze refereert aan de ganzen die door de wijngaard waggelen om daarGans (Small) druifbedreigende kevers op te peuzelen. Duurzaamheid is bij Cono Sur het devies. In de Cabernet Sauvignon 2014 uit de Valle Centra zitten zonnekracht, mild besfruit, een hint van toastig hout en duidelijk wat munt. Prijs €4,99. Een wat preciezere herkomstbenaming, te weten Valle de Colchagua, geldt voor Pinot Noir Orgánico 2014. Deze medium rode, aimabele wijn heeft een zachte, milde toonzetting met rijp rood plus zwart fruit en een bescheiden, fluwelige kruidigheid. Fles €6,99. Intenser, gespierder smaakt de Reserva Carmenère 2013 waarin gul zwart fruit, donkere tonen en roosteraroma’s evenwichtig samengaan. Importeur www.jumbosupermarkten.nl vraagt hiervoor eveneens €6,99.

 Vondst_38 (Small)Or3 (Small). Voor de betere mousserende wijnen hebben de basiswijnen altijd een hoog zuurgehalte. Dus als je vlak aan het eind van de bereOr1 (Small)iding geen ‘dosage’ ofwel suikersiroop wilt toevoegen, kan de wijn alleen zachter, aangenamer worden gemaakt door hem extra lang op het bezinksel van zijn tweede gisting, die in de fles, te laten liggen. Wat als neveneffect heeft dat de wijnaroma’s worden verrijkt. Welnu dit gebeurde met de Oro Rosso Dosaggio Zero uit het Noord-Italiaanse Trento. Deze bubbelwijn van alleen chardonnay (rechts de wijngaard) gaf het bedrijf Cembra maar liefst vijf jaar kelderrust. Zo ontstond een mooi, loepzuiver product met wervelende, piepkleine belletjes en een elegante, pittig frisse smaak die schakeringen heeft van fris citrusfruit en een hint van groene appel. Feest in het glas. Te koop voor €19,75 bij www.bevino.nl.

 

Banner QVSELECT voor Dujiker nr. 3

Vondst_39 (Small). Neem Bruno Prats (foto), de voormalige eigenaar van Château Cos d’Estournel, een beroemde bezitting in Bordeaux, en de om zijn prachtige Ports beroemde Symington familie, en er ontstaat een ‘dream team’ dat grote rode wijnen kan creëren. Wat ook gebeurt, in het Portugese PS6 (Small)dal van de Douro, tevens de bakermat van Port. Het in 1999 gestichte bedrijf Prats & Symington ofwel P+S beschikt daar over 110 hectare uitstekend gesitueerde wijngaarden (Quinta de Roriz en Quinta da Perdiz) en verwerkt eveneens wat druiven van een derde akker (Quinta da Vilha Velha, deze behoort aan James Symington). De daarvan afkomstige Chryseia 2013 is de beste – en duurste – Douro die ik ooit heb geproefd, een wijn van grand cru niveau. Enerzijds beschaafd zonder een overdaad aan alcohol, anderzijds rijk en complex, met schakeringen van bessen, zwarte vruchten (met name kersen, pruimen),PS3 (Small) specerijen, rijpe tannines een beheerste dosis kruidig, toastig hout. Touriga nacional en touriga franca zijn de druiven, en de opvoeding vond plaats gedurende vijftien maanden in Franse fusten van vierhonderd liter. Adviesprijs €64,50. Heel veel minder, namelijk €19,50 kost de Post Scriptum de Chryseia 2013 waarvoor twee additionele ander rassen werden gebruikt. Deze rode Douro smaakt frisser, viever, met minder hout maar wel hetzelfde fruit – en komt vooral aan tafel tot zijn recht. De importeur is www.andrekerstens.nl.

 

Vondst_40 (Small)Vil . Vanwege strenge nachtvorst (het werd min 7 graden) in de Casablanca Valley, die in Chili ligt tussen Santiago en de kust, kon Thierry Villard (links) daar vorig jaar geen chardonnaydruiven oogsten. We zullen het dus moeten doen met de Villard Le Chardonnay Grand Vin uit 2013 – en da’s geen straf. Want het is een wijn die niet onderdoet voor een mooie blanke Bourgogne. Thierry en diens zoon Jean-Charles (‘Charlie’) lieten ‘m namelijk op Bourgondische wijze eerst gisten in fusten van Frans eikenhout, en daarna ruim acht maanden rijpen. Hetgeen de duidelijk aanwezige, milde roosteraroma’s verklaart. Dankzij het koele klimaat van de Casablanca Vallei is de wijn tegelijk vief en fris, met ook notigheid en beheerst wat citrusfruit. ‘Dit is mijn soort wijn’, zei Thierry. ‘Ook de mijne’ fluisterde ik hem toe. Adviesprijs €16,95. Verkooppunten via www.pallaswines.nl.

 

Banner Vouvray  151026 - Inter loire - banner 4

 

Vondst_41 (Small). In de bergen en op de plateaus rond Ronda (foto), diep in Andalusië, wordt druiventeelt beoefend. Onder meer op het wijngoed Cortijo de la Monjas, een An4 (Small)op 700 meter hoogte gelegen domein dat gesticht werd door de voormalige eigenaar van de Marbella Club en dat tegenwoordig behoort bij de groep Marqués de la Concordia. En opvallend facet vormen de variëteiten: niet alleen maar Spaanse, maar ook Franse. Zo werd de Á Andalus gecomponeerd An1 (Small)uit cabernet sauvignon, merlot, syrah en tempranillo. Rassen die de wijn prettig wat dimensie geven in de vorm van fruit (bessen, zwarte vruchten), specerijen en donkere tonen, gecompleteerde door wat toastachtig hout. De Á Andalus smaakt redelijk rijp, is nu op dronk, maar zijn oogstjaar wordt nergens vermeld. Het is namelijk een Vino de Mesa. En op flessen met dat wijntype, zo heeft de EU in zijn wijsheid besloten, mag nimmer een jaartal worden vermeld. Drink eens Á kan voor €6,99 via uitsluitend de webshop www.ah.nl.

 

Vondst-42 (Small). Een belangrijk landgoed binnen het Duitse wijngebied Franken is Castell. Ofwel het Fürstlich Castell’sches Domäneamt. Dit is het oudste wijndomein van de streek, ligt rond een barokslot in het dorp Castell, heeft 70 hectare met druivenstokken, en behoort aan graaf Cas3 (Small)Ferdinand zu Castell-Castell, wiens familie ook een bank heeft. Een historische mijlpaal hier was het planten van de allereerste silvanerstokken in Franken én heel Duitsland, op 6 april 1659. Sindsdien is silvaner de grote regionale specialiteit geworden. Rond Castell werd zelfs een Silvanerweg voor wandelaars uitgezet. Het mogelijke duidelijk zijn dat op Schloss Castell een superieure Castell Silvaner Gutswein wordt bereid, met als voorbeeld de smakelijke 2014. Die heel sappig is met een frisse kern, mild fruit van witte vruchten en vaag iets van stoofappeltjes – heel plezierig om zomaar te drinken. Fles €10,95 bij www.luitenwijn.nl.

 
Banner-Aaldering-21

Vondst-43 (Small) . Betaalbare rode Bordeaux dient met zorg te worden geselecteerd, want er zit flink wat kaf  onder het koren. Blijdschap derhalve bracht de €6,95 kostende Chap2 (Small)Château des Chapelains Prélude Rouge 2013 uit het onbekende district Sainte Foy Bordeaux. Behalve een spreekwoordelijke elegantie bood deze wijn flink wat sappig frChap1 (Small)uit van bessen en zwarte vruchtjes, een blaadje laurier en een vriendelijke, nog jeugdige frisheid. Bovendien werd hij niet gefilterd. Als druiven gebruikte eigenaar Pierre Charlot (foto) 60 procent merlot, en gelijke delen cabernet franc plus cabernet sauvignon. Van zijn 49 hectare tellende,  grotendeels duurzaam bewerkt akker produceert Pierre ook een gave witte wijn, de frisse, licht grassige, fruitige en kruidige Prélude Sec 2014. Waarin sauvignon blanc een hoofdrol speelt, bijgestaan door muscadelle en sémillon. De importeur is www.colaris.nl., zie daarenboven de banner.

Vondst-44 (Small)Pur1 (Small). Over duurzaamheid gesproken… Niet alleen worden de druiven organisch geteeld, maar op het wijnetiket lezen we het volgende: 100% recycled papier, 85% recycled glas, 100% recycled verpakkingskarton en 100% pure groente-inkt. Deze lofwaardige details hebben betrekking op de Purato Cataratto Pinot Grigio 2014 van het Siciliaanse domein Feudo di Santa Tresa. Dat ruim 50 hectare omvat en een jaar of vijftien geleden nieuwe leven werd ingeblazen door nieuwe eigenaren, waaronder Stefano Girelli. De wijn smaakt op frisse wijze naar milde vruchten (witte, citrus), met nog hints van noten en specerijen. Lekker bij lekkerbekjes en dat soort gerechten. Richtprijs €6,45, verkooppunten via www.coenecoop.com.

 

Vondst-45 (Small). Op een blinde proeverij zou ik ‘m hebben aangezien voor een hele goede Sauvignon Blanc Med7 (Small)uit Nieuw-Zeeland – en da’s een coMed3 (Small)mpliment. Want hij heeft eenzelfde pittig frisse, maar tegelijk vrij volle smaak waarin nuances van grassigheid, verse kruiden en groen fruit domineren. Deze expressieve, tevens excellente wijn is de Castelo de Medina Sauvignon Blanc Vendimia Seleccionada 2014 uit de Spaanse streek Rueda. Waar de desbetreffende bodega een wijngaard van 180 hectare heeft, alsmede een indrukwekkend keldercomplex. Deze maand betaal je voor een fles €9,95, ofwel een euro minder dan gebruikelijk. Voor adressen zie www.lesgenereux.nl of de banner.

 

Vondst-46 (Small)Maq2 (Small) Maq1 (Small). Op het etiket van Cru de la Maqueline 2012 staat een vignet met een druivenblad en een paardenhoofd. Met reden, want de bezitting waar deze Bordeaux wordt geboren is behalve wijndomein (van 14 hectare) tegelijk een zeer gerenommeerde paardenfokkerij. Een kleine tien jaar terug werden Philippe en Catherine Castel, van de bekende wijnbouwersfamilie, de eigenaren van dit in Macau gesitueerde landgoed. Hun – nu mooi op dronk zijnde – wijn heeft als samenstelling bijna drie kwart merlot, 11 procent petit verdot en 3 cabernet sauvignon. Vandaar dat donkere aroma, het milde zwarte fruit, de soepele structuur en het stevige gestel. Fles €7,99 bij www.jumbosupermarkten.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2 (Small). Op reis probeer ik altijd zo veel mogelijk regionale wijnen en andere dranken te drinken. Zodoende heb ik in Normandië en Engeland cidCid (Small)er ontdekt, niet het flauwe, goedkope spul dat hier door supers wordt verkocht, maar hoogwaardige, droge soorten. Goed nieuws: deze worden nu ook in Nederland gemaakt. Door Leonard Koningswijk, van allerlei soorten appels op het Overijsselse landgoed Beerze en een aantal boomgaarden elders. De bereiding geschiedt zonder toevoeging van suiker of water. Leonard doopte zijn bedrijf en merk Beer Cider (nogal verwarrend, ik dacht eerst dat het bier met cider betrof) en kreeg inmiddels lovende Cid1 (Small)kritieken. Op een appeldrankenconcours werd dit jaar de Nederlandse appelcider met koolzuur zelfs uitgeroepen tot ‘beste product’. De cider bruist flink, smaakt uitgesproken droog en flink fris, met een behoorlijk intens, zuiver appelaroma – en is gewoon uitstekend in zijn soort. Alcoholgehalte 5,3 procent. Een flesje van 33 cl. kost €1,85 à €2,45 en voor driekwart liter wordt €7,95 gerekend. Die laatste prijs geldt ook voor de de halve liter geldt ook vor de halve liter met de stille krachtiger, 8 procent bevattende, “Single Variety” Dabinett Vintage 2014 die in oude rumvaten werd gelagerd, wat de zachte appelsmaak een licht zoete rumtoets geeft. Website www.beercider.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Banner_Alliance

Vondst-47 (Small)Nig. Deze Griekse wijn is geen godendrank, maar wel een sympathieke slobberaar, de rode Nightingales. Keurig voorzien van een schroefsluiting en op slechts €4,99 geprijsd. De firma Greek Wine Cellars (voorheen Kourtakis) stelde ‘m samen uit agiorghitiko, een typisch Griekse variëteit, en syrah. Dit duo gaf een redelijk volle, redelijk kruidige, redelijk rijpe (oogstjaar onbekend), redelijk fruitige wijn die vooral bedoeld is als begeleider van vleesgerechten. De aanbieder van deze jaartalloze Griek is www.wijnuitgriekenland.nl.

 

Vondst-48 (Small)Ver3. De witte druif verdelho wordt sterk geassocieerd met een bepaald type Madeira, want op het gelijknamige eiland groeit deze variëteit al sinds de 15e eVer5euw. Maar behalve voor een versterkte wijn als Madeira is verdelho, met zijn van nature vrij hoge zuurgraad, zeer geschikt voor onversterkte. Daarvan zijn tal van smakelijke bewijzen te vinden in Australië en op het Portugese vasteland. Sterker nog, het is uitgerekend een Australiër, Peter Bright, die in Zuidoost-Portugal een voorbeeldige Verdelho 2014 wist te maken, merk Terra d’Alter, een Vinho Regional Alentejano. Behalve een kenmerkende frisheid biedt deze prettig wat citrusfruit, alsmede florale elementen en een redelijk stevige structuur, wat hem gaaf doet smaken bij gebakken vis. Adviesprijs €8,95, zie www.flordelvino.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

smakelijk-lezen-v1 (Small) . Vorige maand verscheen WWWalweer de elfde, bijgewerkte druk van Welke wijn waarbij, mijn praktijkgids voor de lekkerste wijn-spijscombinaties. Toevallig, maar wat is toeval, tipte Minta Nicolaï deze 200 bladzijden tellende uitgave in de oktobereditie Allerhande. En wel als volgt:”Welke wijn drink ik bij mijn pasta bolognese of favoriete blauwaderkaas? Wijnexpert Hubrecht Duijker geeft je het antwoord. Voor door de week, een etentje of kerst. Je grijpt nooit mis.” De uitgever is Kosmos, de prijs €14,99.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner-LMVH3 

Vondst-49 (Small). Als wijnhuis is het Australische Jacob’s Creek – sinds 1992 eigendom van de Franse multinational Pernod-Ricard – niet alleen heel groot (met nummer één posities in Australië, China en India), maar tevens heel innovatief. Het experimenteert voortdurend met minder Doub1 (Small)gebruikelijke druiven en lanceerde behalve een sushiwijn ook een… whiskeywijn. Het betreft de Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon die eerst achttien maanden in gewone wijnvaten rijpte en vervolgens een week of vijf in fusten die eerder werden gebruikt voor Ierse whiskey. Dat extra contact verschafte de wijn zowel in geur als smaak een duidelijke, milde whiskeytoets – heel apart. Terwijl je daarnaast in de vlezige, ferme smaak rijp besfruit en vanille proeft. Deze wijn, die geen jaartal draagt maar als 2nd vintage wordt omschreven, het is waarschijnlijk een 2013, lijkt vooral bestemd voor whisk(e)yliefhebbers. Er kwamen drieduizend flessen naar Nederland die door www.ah.nl verkocht worden voor €12,99 per stuk.

 

Vondst-50 (Small). Gebottelde decadentie, dat wordt geboden door de Carnivor Cabernet Sauvignon 2013 uit California. Zijn donkerrode kleur is massief, zijn smaak weeldCarn3 (Small)erig dik, je kunt er bijna op kauwen, behoorlijk gespierd en royaal voorzien van zowel zeer rijp, zondoorstoofd fruit (bramen, bessen) als roosteraroma’s (koffie, chocolade, karamel). Zijn makers – E. & J. Gallo, ‘s werelds grootste wijnbedrijf – bevelen ‘m aan bij o.a. bison steak, maar die kun je hier niet kopen. Een goed alternatief zou bijvoorbeeld springbok kunnen zijn. Overigens werd deze jaargang, die ook kleine delen van drie andere blauwe druiven bevat, alleen al in Frankrijk met drie gouden medailles bekroond. En het Amerikaanse tijdschrift Wine enthousiast gaf ‘m 90 punten. Voor deze winnaar bij wild betaal je gewoonlijk €11,49. Adressen via www.walravensax.nl.

 

Vondst-51 (Small)Ros2 (Small). Diep in het Douro-dal en Pinhão, op 100 kilometer landinwaarts van Oporto, staat het keldercomplex van Quinta de la Rosa. Het ligt aan de voet van hoog oprijzende terraswijngaarden die in totaal 55 hectare omvatten. De familie Bergqvist streek hier neer in 1906, verkocht in een crisisperiode het bedrijf aan een groot wijnhuis, maar opereert sinds 1988 weer gehRos1 (Small)eel zelfstandig. Het is Sophia Bergqvist (rechts) die het bedrijf nu leidt. Behalve Port (en olijfolie) produceert ze onversterkte wijnen met de herkomstbenaming Douro. Superieur in zijn soort is de Quinta de la Rosa 2011, een donkerrode, uit drie Portugese druivenrassen gecomponeerde, gloedvolle wijn waarvan het aroma doet denken aan zacht fris besfruit, inclusief wat cassis, dat in allerlei kruiden werd geweekt. Denk eens aan een wildgerecht met cranberrysaus en je hebt een perfecte partner gevonden. Een fles kost €12,25 bij www.qvselect.nl, zie ook de banner.

 

banner ecoshower_538x100

Vondst-52 (Small). De steilste wijngaard van Europa? Dat is waarschijnlijk de Bremmer Calmont bij het dorp Franz2 (Small)Bremm, langs de Duitse Moezel. De helling daar gaat tot 65(!) graden – en een flink deel van deze akker werd beplant door Kilian Franzen. Die samen met zijn vrouw Angelina het 9,3 hectare tellende wijngoed Franzen drijft. Naast veel Riesling maakt hij een aantrekkelijke Weisser Burgunder waarvan in de jaargang 2014 de uitgesproken sappige smaak bepaald wordt door bladgroen in combinatie met mild fruit, zoals peer. Deze zacht frisse Mosel kost €11,50 bij www.halvemaanwijn.nl.

 Vondst-53 (Small). Een van de beste Bourgondische, zoniet Franse coöperaties is de Bux3 (Small)Cave des Vignerons de Buxy. Dit uitstekend toegeruste, kwaliteitsgeoriënteerde bedrijf heeft zo’n 270 leden die meer dan 1100 hectare bezitten. En de jaaromzet bedraagt zeven miljoen flessen. Dit succes is mede te danken aan de sterkte prijsprestatie van de geleverde wijnen. Zoals de Signé Bourgogne Chardonnay 2013, een behoorlijk intens doch niet te zwaar smakende, frissige wijn met wat plezierig wat fruit, een combi van citrus, tropisch en perendrups. Hij staat voor €6,99 op het schap bij www.jumbosupermarkten.nl.

 


Vondst-54 (Small) . In de Australische Hunter Valley, ten noorden van Sydney, opereert Tyrrell’s Wines al sinds 1858 – en is nog steeds eigendom van dezelfde familie, momenteel de vijfde generatie. Een Ty2 (Small)permanente kwaliteitskoers is daar mede debet aan: in de afgelopen 45 jaar vergaarde Tyrrell’s zo’n vijfduizend distincties voor zijn wijnen. De meeste van de eigen 360 Ty8 (Small)hectaren bevinden zich in de Hunter Valley, maar de familie heeft inmiddels ook gronden langs de Limestone Coast in South Australia en in de staat Victoria. Een smakelijke kennismaking met het assortiment vormt de Semillon 2015, een geurige, verrassend lichte (11 procent alcohol) wijn waarvan het aroma voornamelijk bestaat uit frisse citrus, zoals grapefruit, met ook subtiele florale en kruidige elementen. Een doos van zes kost €77,40. Dezelfde prijs draagt de Shiraz 2013 die eerder neigt naar elegantie dan heftigheid, met vooral besachtig fruit plus wat laurier en hints van kruidig hout. Alle info via www.tyrrellswines.nl.

Vondst-55 (Small)Pan1 (Small). Met 83 vierkante kilometer en zevenduizend bewoners is Pantelleria het grootste eiland bij Sicilië – én tegelijk een wettelijk erkende wijnregio én een UNESCO werelderfgoed. Druiven groeien er zowel op de kustvlakte als tegen heuvelhellingen, en Pan2 (Small)zibibbo, de lokale naam voor een muskaatsoort, domineert er als variëteit. Het sinds 1880 op Sicilië gevestigde huis Pellegrino maakte er een delicieuze dessertwijn van, de Passito Liquoroso 2012. Dit gebeurde deels met gedroogde druiven en door de gisting te stoppen met wat extra alcohol (tot 15 procent), teneinde 170 gram restsuiker per liter te behouden. In de zoete, haast honingachtige en tegelijk zacht frisse smaak neigt het aroma naar een combi van abrikoos en sinaasappel. Voor dit vineuze snoepgoed betaal je €15,99 per halve liter, zie www.mitra.nl.

Extra vondst (Small). Met zijn Nieuw-Zeelandse onderneming Misty Cove heeft Andrew Bailey zo veel succes, dat hij niet lang geleden 30 hectare grond bij kocht in Marlborough. Het terrein zal niet alleen worden beplant met druivenstokken, maar Andrew (1980, staand boven zijn huidige Mist4 (Small)gistingstanks) heeft er ook een nieuwe kelder met ontvangstruimte voorzien. Voorheen telde het in 2008 begonnen Misty Cove 27 hectare in eigendom, met nog eens 60 onder contract. Andrews motto is simpelweg ‘fair wines for fair prices’. De Misty Cove Organic Sauvignon Blanc 2015 heeft als geboortegrond een wijngaard die zo diep landinwaarts ligt, 35 kilometer, dat van temperende zee-invloed nauwelijks sprake is. Het is een bleke wijn, helder fris, zuiver, elegant en groen fruitig met de allerlichtste hint van drop. Prijs €8,49,  distributeur www.marqt.nl. Nog wat smakelijker en expressiever blijkt de Sauvignon Blanc Signature Mist9 (Small)2014 te zijn, met veel buxus in geur en smaak, aangevuld door sappig groen fruit, grassigheid en frisse zuren. Adviesprijs €13,95, verkooppunten via www.dgswijn.nl. De Sauvignon Blanc Estate 2014 vertoont vooral fruit, tropisch bijna, met slechts een bescheiden plantaardigheid en iets zachtere zuren. Hiervoor wordt meestal €8,45 gevraagd. Genieten is het eveneens het van alle Pinot Noirs die Misty Cove voorbrengt, bijvoorbeeld de op vat vergiste en een half jaar gelagerde Organic Pinot Noir 2014 die Marqt verkoopt voor €14,95. Rijp rood fruit, soepelheid en een beetje kruidigheid kenmerken deze elegante wijn.

 

Culinaire combinatie

. De wijnpersoonlijkheid die deze maand zijn favoriete wijn-spijscombinaties onthult, is de voormalige sommelier en huidige wijnhandelaar René Persoon. Hij genoot eerst een ‘klassieke’ horecascholing in verschillende steden, van LTS Brood- en banket, tot kok-kelneropleiding en de Middelbare Hotelschool (De Rooi Pannen, Tilburg), om vervolgens vinoloog te worden en tal van wijncursussen te volgen. René werd voorts, en is dat nog steeds, commissaris proeverijen bij het Nederlands Gilde van Sommeliers. Sinds 1989 is hij werkzaam als algemeen bedrijfsleider bij Wijnkoperij Hosman Frères te Vlaardingen. Over zijn meest memorabele culinaire combinaties schrijft hij het volgende. Mijn moeder kookte niet onverdienstelijk eRP1 (Small)n experimenteerde graag buiten de geëigende culinaire paden. Hierdoor geïnspireerd wilde ik al snel de horeca in. Eind jaren zestig werd het als vanzelfsprekend beschouwd dat je als ‘allround’ horecaman van alle culinaire facetten praktische en theoretische kennis moest hebben, dus volgde ik allerlei opleidingen. Hotel de Wittebrug in Den Haag was mijn eerste werkgever; daar maakte ik, als lid van de bediening, voor het eerst kennis met de klassieke Franse keuken. Hotel de Wittebrug genoot toen internationale en nationale bekendheid en had ook koninklijke gasten. Het beste was zelden goed genoeg, aandacht voor details en perfectie was dagelijkse kost. Beroemde wijnen uit o.a. Bordeaux werden per fust aangekocht en na rijping handmatig gebotteld in de eigen kelder. Met dank aan mijn leermeesters maakte ik kennis met veel vaktechnische aspecten van de horeca, aspecten die de basis vormden voor mijn verdere gastronomische ontwikkeling. Graag deel ik met de lezer RP6 (Small)mijn jongste, meest memorabele gastronomische belevenis. Deze vond plaats op 3 september 2015 in Restaurant Ciel Bleu (** Michelin), gevestigd op de 23e etage van het Okura Hotel. Ik was te gast voor het ‘Errázuriz Gastronomic Experience’, een onvergetelijke, hedonistische lunch georganiseerd door Viña Errázuriz en Verbunt Wijnkopers. Elk gerecht was van een ongekende schoonheid en originaliteit, en werd begeleid door drie wijnen, toegelicht door hun Chileense maker. Twee wijn- en spijscombinaties heb ik als ideaal ervaren. Het gerecht van tarbot, kreeft, wortel en gember werd geserveerd met een via de ‘Cona-methode’ (met koffiezet)apparatuur) geëxtraheerde bouillon van kreeft die de briljante brug vormde voor de Wild Ferment Chardonnay 2014. Een wijn bereid in een subtiele, finesserijke stijl en RP3 (Small)met natuurlijke gisten, wat hem iets meer ‘spicy’ maakt en raffinement geeft. Mijn tweede, hoogste gewaardeerde wijn- en spijscombinatie was zonder twijfel het nagerecht – bestaande uit mango, witte chocolade, Vadouvan en de Biticultivar olijfolie van San Mauro – waarbij als voltreffer de Errázuriz Sauvignon Blanc Late Harvest 2013 werd geserveerd. Tonen van lychees en mangofruit met een aantrekkelijk vleugje kruidigheid, en zuren verpakt in aangenaam restzoet vormen het raffinement van deze wijn. Die overigens ook acht procent Gewürztraminer bevat. Het geheim van de Late Harvest schuilt mede in de aanwezigheid van 8 procent gewürztraminer naast 92 procent  sauvignon blanc. Grote waardering verdienden executive chef Onno Kokmeijer, maître Pasquinel Kolk en last but not least sommelier Noël Vanwittenbergh. Hubrecht Duijker komt de eer toe de ontdekker van het wijnhuis Viña Errázuriz te zijn voor de Nederlandse markt. Hij was het immers die de kwaliteit van dit bijzondere wijnhuis ontdekte tijdens een rondreis door Chili. Het volledige assortiment (34 soorten) van Viña Errázuriz is direct uit voorraad leverbaar bij Wijnkoperij Hosman Frères.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Reisreportage nieuw (Small)

G1 (Small)

 DE GLORIE VAN GDANSK.

Ons beeld van Gdansk was de grauwe scheepswerf waar de stakingsleider en latere Nobelprijswinnaar Lech Walesa in fasen de Poolse revolutie begon. Tevens wisten we dat deze stad ,waar op 1 september 1939 de TweeG2 (Small)de Wereldoorlog begon (vanwege de  beschieting door een Duits slagschip) in de jaren daarna vrijwel volledig werd verwoest. Dus wat te verwachten? Zeker niet een Gdansk waarvan het hart, als volstrekte verassing, net zo glorieus oogt als pakweg vier eeuwen geleden, tijdens zijn gouden tijd (1580 tot 1650). Want aan de hand van oude prenten en tekeningen heeft men dit historisch centrum briljant weten  te herbouwen. Gedurende de gouden periode was het vooral de rivierhaven met zijn hoge, door mensenhanden bewogen kraan die toen grote welvaartG2A (Small) bracht, mede dankzij de handel in o.a. graan. Gdansk telde toen zo’n driehonderd silo’s en even zovele brouwerijen. De handelskade van weleer, de Dlugie Pobrzeze (boven) bestaat vandaag de dag uit een snoer van cafés, souvenirzaken en juweliers – die allemaal sieraden verkopen van barnsteen, ter plekke amber genoemd. Gdansk geldt ook als de amberhoofdstad van de wereld. Op aarde zijn G3 (Small)ongeveer vijftig plekken waar het versteende, miljoenen jaren oude dennenhars wordt gevonden, en belangrijkste liggen langs de Oostzee. In Gdansk, aan de kop van de kade, staat de zogeheten Groene Poort die zo heet omdat hij ooit met een soort mos bedekt was vanwege het nabije water (foto bovenaan deze reportage). Boven de poort zijn vier galerijen van zandsteen aangebracht. Er direct achter ervaar je Gdansk op zijn allermooist, dankzij het rechthoekige marktplein Dlugi Targ, letterlijk Lange Markt, dat geflankeerd wordt door prachtige panden (rechts). Een daarvan, aan de noordwestzijde, is het bakstenen raadhuis. Waarvan het carillon uit Nederland komt. De deels goud glimmende, hoge torenspits draagt een standbeeld van de Poolse koning Sigismund de Tweede. Voorts werd G6 (Small)tegen een buitenhoek een 16e-eeuwse zonnewijzer aangebracht en binnenin tref je een aantal subliem versierde zalen aan, waaronder de Rode Kamer met zijn immense schouw en plafond van Versaillesachtige allure. De werkzaamheden vonden plaats onder leiding van Anton van Obberghen, een uit Holland afkomstige stadsbouwmeester. Die uit ons land ook decorateurs inschakelde. Sowieso hebben kunstenaars en architecten uit de Lage Landen veel werk verricht in Gdansk, getuige allerlei creaties met hun signatuur. Dit geldt bijvoorbeeld voor het beroemde G7 (Small)Neptunusfontein (links, bij het raadhuis) uit 1617, ontworpen door Abraham van den Blocke. Tegenwoordig spuit het permanent water, maar aanvankelijk slechts twee keer per week. Schotse en Engelse immigranten hebben eveneens hun stempel op Gdansk gedrukt; ze kwamen er met duizenden naartoe. Vandaar dat dit de enige niet-Britse stad is waar stukken van Shakespeare al tijdens diens leven in het Engels wG5 (Small)erden opgevoerd. En er vindt nog altijd een jaarlijks Shakespeare festival plaats. Overal waar je op het marktplein kijkt, is het visueel genieten. o.m. van muurschilderingen, gevelstenen en de gevels zelf. Wat eveneens geldt voor de fraaie straat in het verlengde van het plein, Dluga (foto rechts). Deze komt uit bij de Gouden Poort, tegenwoordig een ambermuseum. Parallel met dezG8 (Small)e straat loopt de Piwna met zijn talrijke terrassen en de grootste gotische kerk van baksteen ter wereld, de basiliek Mariciacka. Het duurde anderhalve eeuw voordat dit gebouw gereed kwam, in 1502. Na verwoest te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gehele dak, dat een hectare omvat, perfect teruggeplaatst. Dankzij hoge vensters en veel wit is het interieur heel licht. Behalve 26 kapellen en een prachtig orgel vind je er een enorme astronomische klok uit 1470 die elk kwartier bewegende figuren vertoont, en om twaalf uur ‘s middags alle apostelen. Bovendien bevat de klok een kalender. Een opmerkelijk kunstwerk vormt een soort stripverhaal over de bijbel, bedoeld voor arme mensen die niet konden lezen. Deze en andere kerken fungeerden als G9 (Small)schuilplaatsen tijdens de Solidariteitsrevolutie die in 1980 op een scheepswerf in Gdansk begon – en ertoe leidde dat Polen op 4 juni 1998 een democratie werd. Achter de basiliek word je visueel opnieuw verrast, nu door de barokke koninklijke kapel waarvan de gevel een pastelachtige roodoranje kleur heeft, terwijl de deuren en kozijnen licht groen werden geschilderd (foto boven). Ervoor kunnen kinderen van alle leeftijden spelen op een soort bedriegertjes-in-het-klein en twee leeuwsculpturen beklimmen. Haaks op de kerk loopt Gdansks meest pittoreske G10 (Small)en gefotografeerde straat, de Ulca Mariaka. Even verder in noordelijke richting, op nummer 52 in de straat Szeroka, staat het zogeheten Zalmhuis. Daar creëerde, aan het eind van de 16e eeuw, de in De Lier geboren Ambrosius Vermeulen (Ambrose Vermollen in het Pools) een destijds wereldberoemd drankje, Danziger Goldwasser. Dit bestond uit een wortels- en kruidenlikeur waarin G11 (Small)goudvlokjes dreven. Het wordt nog steeds geproduceerd, zij het nu in Berlijn. Wel kun je ter plekke Poolse imitaties met net even andere namen vinden. Eerder genoemde Piwna, langs de basiliek, komt uit bij het voormalige arsenaal, een schitterend voorbeeld van Vlaamse renaissancestijl (boven). Het zou als symbool kunnen beschouwd voor het zo glorieus herrezen, vredige Gdansk – want waar eens wapentuig lag, wordt nu op academisch niveau kunst onderricht.

G50 (Small)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 . s Werelds grootste producent van Pinot Noir? Dat is geen bedrijf in de Bourgogne, noch elders in Europa, en evenmin een Amerikaanse winery – maar Cono Sur in Chili. Dat tegenwoordig een ontzagwekkende zes miljoen flessen met deze wijn vult. Directeur van  CS1 (Small)deze succesvolle firma, een volle dochter overigens van Concha y Toro, is wijnmaker Adolfo Hurtado (links). Zelf beschikt Cono Sur over ongeveer 1500 hectare, waarvan circa 400, allemaal rode kleigrond, beplant zijn met de van oorsprong Bourgondische pinot noir. De kleinste nieuwe aanplant is die in Santo Domingo, een deel van de koele San Antonio Vallei (waar ook kiwi’s groeien). Daar werden 15 hectaren met dit ras geplant, en de voortgang is ‘veelbelovend’. Een ander, groter groeiproject is San Felipe Estate, ten noordoosten  van Santiago. De stokken groeien daar tot 1100 meter hoogte in omstandigheden ‘die veel lijken op Mendoza’. Vandaar dat malbec er een van de geselecteerde soorten is, samen met o.a. CS2 (Small)Bordeaux-variëteiten en tempranillo. In totaal levert Cono Sur per jaar bijna 29 miljoen flessen wijn. De druiven daarvoor komen voor 60 procent van eigen grond, de rest deels van Concha y Toro akkers, deels van lange-termijn contracttelers. Overigens liet Adolfo (1970) speciaal voor Pinot Noir een aparte kelder bouwen (foto bij avond). En de bedrijfspolitiek is een zeer duurzame,CS6 (Small) wat begint in de wijngaarden en eindigt met het flessentransport. Ondanks de aanzienlijke volumes kan de stijl van wijn maken als maatwerk worden omschreven: voor elke wijn bestaat een eigen, zorgvuldig samengesteld ‘recept’. Opvallend is voorts het zorgvuldig gedoseerde houtgebruik. Adolfo vertelde bijvoorbeeld dat aan kuipers de lichtst mogelijke toasting voor vaten wordt gevraagd. Bovendien ontvangen alle nieuw fusten een behandeling door ze met water en twee kilo zout te vullen, om ze daarna schoon te spoelen. Dit niet alleen teneinde de vaten te reinigen, maar ook om de houtinvloed op de wijn te verzachten. Alle factoren samen resulteren in een collectie door-en-door betrouwbare wijnen die stuk voor stuk verleidelijk lekker zijn. Zoals de deze maand gearriveerde Cono Sur Organic Sauvignon Blanc 2015 uit Valle de San Antonio: fruitig CS5 (Small)(grapefruit, peer, vleugje passievrucht), grassig en verfrissend met bovendien een aantrekkelijke prijs, namelijk €8,99. In zijn soort net zo geslaagd is de door PersWijn bekroonde Cono Sur Bicicleta Pinot Noir Rosé 2015 die zijn zacht roze tint kreeg dankzij zestien uur schilweking en waarvan de elegant-ferme smaak mild rood en sinasfruit prettig combineert met frisse zuren plus veel sap. Deze wijn uit de zuidelijke, koele Valle del Bío Bío kost €5,99. Een van de mooiste rode wijnen is de Cono Sur Pinot Noir Single Vineyard Viento Mar ‘Block 21′ Pinot Noir 2013. Zijn druiven kwamen uit de Valle de San Antonio en hij verbleef ongeveer jaar in vaten van Frans eikenhout, waarvan 20 procent nieuwe. Het is een stevige en tegelijk aimabele Pinot Noir, mild van karakter, met rijp zwart, rood en besfruit in een kader van beheerste roostertonen en met een zachte frisheid. Fles €14,99. Net als andere Cono Sur wijnen wordt ook deze gevoerd door www.mitra.nl, zie tevens de banner.

 

VINOSTALGIE (42)
NOS (Small)
Onder het pseudoniem Hansi tekende Jean-Jacques Waltz idyllische prenten van het dorpsleven in de Elzas die anno 1870 werd ingelijfd door het Duitse keizerrijk. En vanaf 1908 maakte hij ook satirische tekeningen over de bezetter, waarvoor Hansi werd vervolgd. De anno 1873 te Colmar geboren kunstenaar, tevens schrijver en dichter, diende voorts in beide wereldoorlogen en werd drie maal onderscheiden, o.a. met het légion d’honneur. In het wijndorp Riquewihr heeft men een klein, charmant museum aan hem gewijd.

 
Het-weten-waard-v1Nina Rosens had een probleem: ze    drinkt geen alcohol, maar wilde aan tafel toch graag wat lekkers drinken – en alcoholvrije wijnen vond ze maar niks. Waarop ze besloot om samen met haar man en een in thee afgestudeerde (jazeker) Chinees een drankje te ontwikkelen als alternatief voor wijn. Dit op basis van Chinese pElqi (Small)u’ér thee uit Yunnan. In de keuken van haar designbureau werd daarom lang geëxperimenteerd met alle mogelijke extra ingrediënten, om eindelijk tot een ‘geheime’ mix te komen van voornoemde thee met biologische vruchten, kruiden en specerijen. De naam werd ElqíCha, wat ‘de ziel van thee’ betekent. Nieuwsgierig heb ik de melange geproefd, mede denkend aan mensen in mijn omgeving die ook geen alcohol kunnen of mogen drinken. Zouden zij dit lekker vinden? Jazeker, dacht ik na de eerste slok. ElqíCha blijkt een floersbruine creatie te zijn (die je moet schudden voor gebruik om het theebezinksel los te maken), heel beschaafd van smaak, dus zonder agressieve elementen, met een duidelijke, zacht frisse theesmaak verrijkt met wat mild fruit en een subtiele, eveneens zachte kruidigheid. Nina zelf (foto) heeft het drankje bij o.a. vleesgerechten geprobeerd, en dat ging prima. Ter plekke kon ik het zelf met oude Goudse proberen, en ook die combi werkte goed. De eerste ‘batch’ gaat alleen naar horecabedrijven – Rijks in Amsterdam werkt er al mee – maar plannen voor retailverkoop zijn er ongetwijfeld. Website www.elqicha.com.

Gren1 (Small). De uit Spanje afkomstige blauwe grenache, die van oorsprong garnacha heet, mag dan niet ’s werelds bekendste of beroemdste zijn, maar hij zit wel bij de toptien qua aanplant. Je zou het een zonaanbidder kunnen noemen, want hij adoreert zonnewarmte en gedijt dus het best in warme streken. Je zou grenache ook een suikermachine kunnen noemen, want zijn suikergehalte pleegt hoog te zijn – wat weer resulteert in aanzienlijk wat alcohol. Normaal gesproken geeft de grenache wijnen met relatief weinig kleur en weinig DRUIF-1 (Small)tannine. Mede daarom wordt hij ook veel gebruikt voor rosés. Maar op arme grond en bij een beperkte hoeveelheid per hectare kan men er massief getinte rode reuzen van maken, zoals in de Spaanse streek Priorat. En in Zuid-Frankrijk wordt grenache ook nog gebruikt voor rijke, met wat extra alcohol versterkte zoete wijnen. Kortom, als wijn kent Grenache/Garnacha nogal wat verschillende gedaanten.
Soorten grenache
Een ster signaleert – voor de uitsluitend vermelde droge wijnen – een goede tot zeer goede gemiddelde kwaliteit: Australië*, Frankrijk (waar grenache dikwijls de doGren2 (Small)minerende
druif is in wijnen als Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Grignan les Adhémar, Ventoux, Gigondas, Lirac rood en rosé, Tavel rosé en Vacqueyras, terwijl men er ook aardige streekwijnen van maakt)*, Italië (met name op Sardinië)*, Marokko, Spanje (volop gebruikt in onder andere Campo de Borja, Cariñena, Empordà-Costa Brava, Méntrida, voor rode en rosés van Navarra, Penedès, Priorat)*, Verenigde Staten (vooral Californië)*. Hoe heftig bepaalde soorten rode wijn van grenache kunnen zijn, werd eens verwoord door een producent uit het dorp Gigondas (boven) die de kracht van zijn wijn vergeleek met die ‘van een aanstormende rinoceros’
Rode Grenache smaakt lekker bij
Gren5 (Small)VLEES – chili con carne, kruidige rundvleesschotels, spareribs, stoofgerechten met geiten- of schapenvlees, varkenscassoulet, vlees van barbecue of grill.
GEVOGELTE – confits van eend of gans.
WILD – markante wildgerechten, als springbok (foto) of wild zwijn.
KAAS – blauwschimmelkazen als Roquefort en Gorgonzola, Manchego (belegen of oude), schapenkaas uit de Pyreneeën.

 

. Cadeau-idee voor wijnliefhebbers: de uitgave In vino vrolijkheid (tweedeIVV Small druk nu beschikbaar) waarin ik leuke, verrassende, spannende, smakelijke en soms ook leerzame belevenissen en ontmoetingen beschrijf, opgetekend tijdens mijn zwerftochten door de wereld van de wijn. De 144 pagina’s tellende paperback kost een tientje, de E-book versie half zoveel en de uitgever is Aerial Media Company. Het tijdschrift WineLife schreef dit boek ”Een vrolijk en leerzaam kijkje achter de schermen! Want van die titel is geen woord gelogen: met een glimlach lees je over zijn avonturen in de wondere wijnwereld van de afgelopen 45 jaar.”

 

Etiket (Small)Highgrove House is de familieresidentie van Charles, Prince of Wales, en Camilla, de Hertogin van Cornwall. Het staat in Tetbury (Gloucestershire, Zuidwest Engeland) en voert zijn eigen wijn, een Claret (de traditionele Britse benaming voor rode Bordeaux). Deeze werd uitgebracht door Corny  & Barrow Ltd., een gereputeerde Engelse wijnfirma gevestigd op Thomas Street 1, vlakbij de Tower Bridge. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, [email protected], uit wiens grote verzameling dit label afkomstig is.