HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – OKTOBER 2015

Om voor de wijnmaand vondsten te vergaren heb ik al proevend een zintuiglijke ontdekkingsreis gemaakt door tien landen en nog veel meer verschillende streken. Wat  resulteerde in een selectie van meer dan vijftig echt lekkere wijnen van bijna dertig verschillende leveranciers. Voorts maak ik je deelgenoot van Mediterrane momenten en monumenten op drie eilanden, terwijl bovendien de veelzijdige Loire-wijn Vouvray geprofileerd wordt, evenals de blauwe druif merlot. Verrassende culinaire combinaties en enkele andere smakelijke zaken completeren het geheel.l;

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Banner 08479-MIT-Banners-wijhuizen-tbv-Hubrecht-Duijker_Gouglas-green

vondst van de maand (Small). Toegegeven, ik koester sappige, fruitige, fris te schenken rode wijnen die bovendien betaalbaarTa6 (Small) zijn. Vandaar mijn enthousiasme voor de Taus Joven 2014, want die biedt dat allemaal. Dus veel sap, veel primair fruit, van zwarte vruchten vooral, TA7 (Small) alsmede vlezigheid, een stevige structuur, een enigszins milde toonzetting en een flesprijs van €5,79. De wijn komt uit een hypermoderne, in 2006 gebouwde kelder in Jumilla, waar de Spaanse zon minstens drieduizend uur per jaar schijnt. Er zijn drie eigenaren, wijnman José Ta3 (Small)Vicente García en twee zakenpartners. Rond het gebouw, waarin veel natuursteen, marmer en hout werden verwerkt, ligt een wijngaard van 100 hectare. En voor de rode Taus – afkorting voor Tierra, agua, uvas, sol – werden 70 procent monastrelldruiven gebruikt van oude stokken, plus syrah en garnacha van jongere planten. Samen gaven ze een wijn waarvan we o.a. genoten hebben bij een huiselijk maal van andijviestamppot, een slavink en jus. De distributeur is www.plus.nl.

 

Banner_SalenteinAlgemeen

vondst-1 (Small)To1 (Small). Een van Oostenrijkse spraakmakendste wijnbouwers is Heinz Velich die geen angst heeft om ongebruikelijke composities te creëren, soms met als gevolg het verlies van een officiële herkomstbenaming. Bovendien geeft hij al zijn wijnen twee jaar rust voordat ze worden uitgebracht. Dit gebeurt naast en zelfs deels in het natuurpark Seewinkel, Burgenland, bij de Hongaarse grens. Een kenmerkend product van Weingut Velich, dat ongeveer 10 hectare telt, To3 (Small)draagt de naam TO 2012. Deze als simpelweg Landwein aus Österreich (on)geklasseerde wijn werd samengesteld uit chardonnay, sauvignon en welschriesling, To2 (Small)hetgeen resulteerde in een mineralig kruidige, mondvullende smaak met elementen van frisse citrus, groen fruit en wat bladgroen, terwijl subtiele roosteraroma’s niet ontbreken. Kortom, kwaliteit en karakter, net als Heinz zelf – die enkele jaren terug tot ‘Winzer des Jahres’ werd uitgeroepen. Fles €14,17 (inclusief Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.nl, zie tevens de banner.

 vondst-2 (Small). Het waren Grieken die de nero d’avola naar Sicilië brachten, maar het heeft eeuweSer3 (Small)n Ser4 (Small)geduurd voordat men de kwaliteiten van deze nero ofwel ‘zwarte’ variëteit (h)erkende – en hem dus afzonderlijk ging vergisten. In de eerste plaats voor rode wijnen, maar daarnaast ook voor rosés en zelfs af en toe witte soorten. Hoe lekker een rosé van nero d’avola kan zijn, toont de Serenata 2014, een Terre Siciliane. De blank oranje wijn smaakt fris, sappig, een tikje kruidig en naar mild fruit van rode vruchtjes plus een hint van sinaasappel. Toen ik na het proeven ‘m thuis schonk bij een pastagerecht met schnitzelreepjes zei mijn vrouw spontaan ‘Wát een lekkere wijn’. Want dankzij die licht kruidige fruitigheid paste hij perfect bij de pasta. Het bedrijf achter Serenata is het grote, zeer modern geëquipeerde Casa Girelli dat druiven betrekt uit heel Italië. Importeur www.bevino.nl rekent €6,50 per fes.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

vondst-3 (Small). In de Australische staat New South Wales, langs de ‘mighty’ Murray River floreert sinds 1988 Trentham Estate. Dat van ver bezoekers trekt, vanwege zijn aantrekkelijke Cellar Trent1 (Small)Door (proeflokaal, tevens wijnwinkel), restaurant en barbecuefaciliteit. Bovendien hebben de wijnen veel niveau. Zoals de gespierde, van zonnig fruiten wat frisheid voorziene Shiraz 2014 à €11,20, afkomstig van de eigen 46 hectare binnen de regio Murray Darling. Of de delicieuze, elegante, fris zoete dessertwijn Noble Taminga 2012 waarvan het aroma een mooie melange vormt van nobele rotting (denk aan Sauternes en Trockenbeerenauslese), Trent4 (Small)karamel en citrus, waaronder abrikoos. Een halve fles kost €10,45. Taminga overigens is een Australische kruising waarvan een deel; bestaat uit rode traminer. Voorts werk wijnmaker Anthony Murphy met druiven van Tasmania, geoogst in het noordoosten van dit koel-klimaateiland. De Family Reserve Chardonnay 2013 heeft die herkomst; het is een tegelijk frisse en vrij volle, vieve en soepele wijn die prettig smaak naar milde citrusvruchten en dito roostertonen – heerlijk gewoon. Prijs €18,95. Adressen via www.lesgenereux.nl, zie de banner.

vondst-4 (Small)Bol5 (Small). Het was langs de Toscaanse westkust, in de wijnstreek die later Bolgheri werd gedoopt (naar een eeuwenoud versterkt dorp aldaar), dat ‘super Tuscans’ ontstonden, rode topwijnen volledig of grotendeels vervaardigd van hoogwaardige Franse druivenrassen. Het succes van deze supers deed de familie Frollani besluiten om in 2001 geheel over te stappen van groente- en fruitteelt naar die van druiven. Aldus ontstond Fattoria Casa di Terra, waar momenteel 30 hectare metBol4 (Small) druivenstokken zijn beplant. In lijn met Ornellaia, Sassicia en andere voorgangers werd de Moreccio 2013 gecomponeerd uit Franse variëteiten, te weten cabernet sauvignon en merlot en syrah. Het is een donkerrode Bolgheri geworden, vlezig en nu al aangenaam soepel, voorzien van een aroma bestaand uit mild fruit (rijpe bessen, zwarte vruchten), een zachte kruidigheid (mede dankzij zes maanden fustrijping) en donker, enigszins leerachtige toets. ’t Is een wijn die bijkans smeekt om voedsel, denk aan lamsbout, kruidig vlees, wild en pittige harde kazen. Prijs €12,95 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

 

Banner ad bibendum

vondst-5 (Small). De om zijn verrukkelijke Verdejo’s beroemde Bodegas Pariente heeft een paar nieuwe PP1 (Small)rode wijnen gelanceerd. Deze werden gemaakt door de derde generatie van eigenaren, zus Martina en broer Ignacio Prieto Pariente (foto). Een daarvan kwam reeds naar Nederland, de Prieto Pariente 2013, een melange van 55 procent tePP (Small)mpranillo met de rest garnacha. En elf maanden op vat gelagerd. Het is een formidabele Vino de la Tierra de Castilla y León die veel materie heeft en dik aan het glas hangt. In zijn volle smaak strijden beschaafde, kruidige hout- en roostertonen, inclusief een mespuntje kaneel en wat rokerigheid, om voorrang met rijp en tegelijk enigszins fris fruit, van bessen vooral. Deze wild- en winterwijn wordt geleverd via o.a. www.abbemawijn.nl. Reken op €18,75 à €19,95 per fles.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NIEUWTJE-V1 (Small). Eind vorige maand heeft voor de tweede keer het concours voor de internationale Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup plaatsvonden. Dit maal in Nederland, omdat landgenoot Jan Willem van der Hek vorig jaar in Polen de wedstrijd won. Twaalf sommeliers uit zes Europese landen Castel2 (Small)namen deel, en moesten zowel een theoretisch examen afleggen als een praktijkproef. Eenzelfde aantal juryleden, onder voorzitterschap van René van Heusden, bekroonde uiteindelijk als meest vakkundige sommelier Romain Bourger (links) van The Vineyard at Stockcross in Newbury, Engeland. Juryvoorzitter René van Heusden was duidelijk over het bepalen van deze winnaar. “Romain is een jonge, maar behoorlijk ervaren sommelier. Dat liet hij bij de diverse wedstrijdonderdelen zien. Hij is gedreven, heeft oog voor detail en heeft een groot proefvermogen. Geweldig om te zien hoe hij alles gestructureerd en met finesse aanpakt!” De tweede en derde prijs gingen naar twee talentvolle Nederlandse sommeliers, respectievelijk Ruben Kwakman (le VIN ‘x) en Lendl Mijnhijmer (Waterproef).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 vondst-6 (Small) Spies. Droge, frisse, niet te zware muskaatwijn heb ik in Alsace leren waarderen als aperitief – maar ook in Duitsland maakt men er  heerlijke varianten van. Zo voert wijngoed Spiess, dat 32 hectare omvat en geleid wordt door het gezin van Johannes en Ute Spiess (links), de in alle opzichten geslaagde Gelber Muskateller Gutswein trocken 2014. Het zeer druivige en tegelijk bijna zwoel kruidige aroma van deze Rheinhessen zit prettig verpakt in een bijna tintelfrisse, elegante smaak – heel verleidelijk voor bijvoorbeeld de late zondagmiddag. Of de zaterdagmiddag. Of de vrijdagmiddag. Het in Duitse kwaliteitswijnen gespecialiseerde www.plezierinwijn.nl ofwel Wijnkoperij Schadee en Mensink vraagt €9,50 per fles.

 

vondst-7 (Small) . Wild vergezellen en winter verdrijven, dat doet de Bezana MCT 2014 op voorbeeldige wijze. Zijn herkomst is Chili, een wijngaard binnen het district Rancagua-Entre Cordilleras Bez (Small)en zijn wijnmaker is een Nederlander, Meinard Bloem. Die studeerde Bez4 (Small)in zowel Chili als Frankrijk en Duitsland. Voor het domein Lugar de Bezana, dat werd gesticht door de eigenaar van een Chileens radiostation, stelde Meinard (rechts) voornoemde wijn samen uit de helft malbec, 35 procent carmenère en de rest tannat. Het is de eerste keer dat ik een dergelijke melange proefde. Temeer daar de malbec meer kenmerkend is voor Argentinië, en de tannat voor Uruguay. Samen geven deze rassen een substantieel, sappig geheel met flink wat fruit van bessen en zwarte vruchten, donkere, laurierachtige aspecten, een zachte kruidigheid en geen overdaad aan alcohol (hoewel de loodzware fles dat wel doet verwachten). Prijs €10,40 of tijdelijk een euro minder bij een doos van zes. Zie www.okhuysen.nl of de banner’.

vondst-8Th (Small)Th3 (Small). De betovergrootvader van David-Hall Jones bracht o.a. de streek Central Otago in kaart, op South Island in Nieuw-Zeeland. Bovendien was deze John Turbull Thomson een verdienstelijke landschapsschilder. Zijn naam leeft voort het door David vijftien jaar terug gestichte domein Surveyor Thomson Wines waarvan de 14 hectare hoog boven een valleivloer liggen en biodynamisch worden bewerkt. Er groeit uitsluitend pinot noir, een ras dat wijnmaker Dean Shaw heel goed kent, want hij werkte er frequent mee in de Bourgogne. Een charmante, voor zijn soort redelijk geprijsde Thomson wijn is de Pinot Noir Explorer 2012 waarvan 60 procent gedurende tien maanden in fusten van Frans eikenhout verbleef. Het gulle, milde, door bescheiden, zachte houttonen ondersteunde fruit daarvan bestaat uit melange van blauwe pruimen, rijpe aardbeien en zwarte kersen. Bij deze brengen we de Explorer graag in kaart. Fles €15,75, ga naar www.halvemaanwijn.nl.

 

banner Marques_Rosado_Banner
vondst-9 (Small) . Een van Frankrijks zeldzaamste druivenrassen groeit in de Savoie en heet altesse. Volgens Sav1 (Small)een druivendeskundige zou deze ‘hoogheid’ verwant zijn aan de Hongaarse furmint, en via Cyprus naar Frankrijk zijn gebracht. Andere onderzoekers relateren hem echter aan de chasselas, die volop gedijt rond het Meer van Genève. De wijn van altesse heet overigens Roussette, omdat laat in het seizoen zijn druiven een enigszins rosse tint kunnen krijgen. Sav3 (Small)Veel altesse wordt in halfzoete vorm geproduceerd, maar de lekkerste varianten plegen de droge te zijn. Een reuzegoede versie is de Roussette de Savoie 2014 van Sav2 (Small)Domaine Jean Vullier & Fils, een door Jean en diens twee zonen geleide bezitting van 34 hectare waarvan 2,4 met altesse, en alle gelegen op zuidhellingen. De wijn smaakt uitgesproken fris, met aangename schakeringen van citrusfruit, groene appel en een nootje. Voor deze voorbeeldige viswijn wordt €8,95 gerekend door www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.


vondst-10 (Small)
Bas1 (Small). Bepaald vooruitstreven, dat is het Zuid-Franse Domaine Bassac van de familie Delhon. Al vanaf 1987 begon dit én de gehele oogst zelf te bottelen én met organische druiventeelt én met een sterk exportprogramma. Sinds kort heeft het domein zelfs een verkoopkantoor in Tokio. Een van de leukste rode wijnen is Le Bas2 (Small)Manpôt, een Côtes de Thongue die, zo vertelde eigenaar François Delhon, tegenwoordig bereid wordt uit ongeveer gelijke delen cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot. En waarvan de snor op het etiket die van zijn opa was. De jaargang 2013 biedt in zijn volle, soepele smaak een aantrekkelijk combi van milde roostertonen (dankzij een jaar vat), zeer rijpe zwarte vruchten en donkere laurierachtig elementen. Richtprijs tussen €9 en €10, verkooppunten via www.coenecoop.com.

 TORRES_logo_blanco

vondst-11 (Small). Niet ver bezuiden de Pyreneeën is Somontano te vinden, een wijnstreek waar bergwind voor Vis1 (Small)afkoeling zorgt. De familie Estrada Palacio maakt er al drie generaties wijn, op bescheiden schaal, in het dorp Bespén. Waar de grootvader van de huidige eigenaren, twee broers en hun zus, een ondergrondse rijpingskelder bouwde. Voor de rode Vispius 2014 gebruikte men voornamelijk trosjes vanVis2 (Small) hele oude garnachastokken. Sommige werden een eeuw geleden geplant op een 450 meter hoge akker met arme grond die geen irrigatie ondergaat. De opbrengst per hectare is dus minimaal. Voorts wordt wat tempranillo toegevoegd en ondergaat de eenmaal uitgegiste wijn een korte lagering op vat. Dit alles geeft een musculaire doch tegelijk goed verteerbare, vlezige en ook sappige wijn vol zonnig, mild zwart fruit plus een besje en hint van hout. Plaats het wildbraad maar in de oven. Prijs €8,75 bij www.sauterwijnen.n

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2BB1 (Small). Logeren bij de wijnimporteur, dat kan sinds kort in Noordbroek, een landelijk lintdorp op twintig autominuten van de stad Groningen. In het achterhuis van hun uit 1906 daterende boerderij openden de gastvrije wijnhandelaren Wietze en Anouschka Snaak (van Wijnkoperij Jos Beeres) namelijk de Bed & Breakfast Oosterbroek met twee logeerkamers. En wie er verblijft, krijgt vanzelfsprekend een gratis wijnproeverij. Inlichtingen via www.bedandbreakfast-oosterbroek.nl.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vondst-12 (Small)Tik2 (Small) . Zijn fles is gewichtig, zijn kleur massief, zijn smaak intens, zijn kwaliteit hoog – het gTik3 (Small)aat om de tikal Patriota 2012, een wondermooie wildwijn uit Mendoza. Zwarte bessen, kersen en pruimen bepalen zijn fruit, terwijl daarnaast donkere aroma’s aanwezig zijn en 13,8 procent alcohol. Deze imposante Argentijn, een blend van 60 procent malbec en 40 bonarda, komt van Ernesto Catena Vineyards in de hoog gelegen Uco Vallei. Het domein, dat ruim 46 hectaren met druivenstokken omvat, behoort aan de oudste zoon van Nicolás Catena, een van Argentinië’s beroemdste wijnproducenten. Fles €16,70 (inclusief Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.nl, zie tevens de banner.

 

vondst-13 (Small). Peter Bright doet zijn naam eer aan, want hij is inderdaad een pientere wijnmakerTer2 (Small). Ter1 (Small)Geboren werd hij Sydney, maar behalve in Australië werkt hij in Argentinië en vooral Portugal. Waar Peter eigentijdse technieken ging toepassen op regionale druivenrassen. En dit voornamelijk in de zuidoostelijke Alentejo, de dun bevolkte, licht heuvelende regio die ongeveer een derde van heel Portugal bestrijkt. Een knappe, kenmerkende Bright wijn is de witte Terra d’Alter Alvarinho 2014 die een sappige, bijna tintelfrisse, niet te zware smaak heeft met flink wat fruit van groene en citrusvruchten. Heel lekker bij veel voorgerechten, salades en vis. Adviesprijs €8,95, verkoopinfo via www.flordelvino.nl.

vondst-14 (Small).  Na eeVal4 (Small)rst in de Ardèche een domein te hebben gecreëerd voor Chardonnay, kocht het Bourgogne-huis Louis Latour in 1989 een Provençaals landgoed voor de productie van Pinot Noir. Als locatie werd een landgoed even westelijk van Aups gekozen, in het departement Var. De bezitting, DomaiVal1 (Small)ne de Valmoissine gedoopt, bestrijkt nu 100 hectare ligt op 500 meter hoogte. Dat heeft twee voordelen: tijdens de zomer profiteren de druivenstokken van een afkoeling ‘s nachts en in het voorjaar is de kans op vorstschade miniem. Alle factoren beschouwend is het geen wonder dat de Pinot Noir 2012 van dit domein veel lijkt op een Bourgogne. Hij smaakt sappig, soepel en met wat zowel rijp rood fruit als een hint van leder. Fris geserveerd én aan tafel, bij o.m. boeuf bourguignon of coq au vin, toont hij zich het best. Prijs €10,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

banner Jean Arnaud nieuw

vondst-15 (Small). Qua stijl staat de Secco-Bertani Vintage Edition 2011 haaks op die van vol fruitig, vitaal Bert1 (Small)jeugdig en modern. De op een zeer zware fles gebottelde Verona van het uit 1857 daterende, in een vorstelijke villa gevestigde huis Bertani is namelijk een supertraditionele, ferme rode wijn, nu heel rijp en met een markant, bijna mysterieus aroma dat elementen heeft van gedroogde kruiden, koffiebonen, cacao, leder, kruidig ouder hout en op bescheiden wijze wat mild fris fruit van kersen en bessen. Voor 80 procent stelde men Bert (Small)hem samen uit de Valpolicella-druif corvina, aangevuld door 10 procent sangiovese en gelijke deeltjes cabernet sauvignon plus syrah. En zijn lagering vond niet plaats in fusten van eikenhout, maar in bejaarde foeders van kastanje- en kersenhout. Waar hem bij te drinken? Wild, stoofschotels en brokkelkaas, waaronder Parmezaanse. Fles €21,50 bij www.intercaves.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NIEUWTJE-V1 (Small) Een halve eeuw verbonden zijn aan hetzelfde bPaul3 (Small)edrijf, dat gebeurt zelden. Maar Paul Robert Blom heeft dat bereikt. In september 1965 trad hij als 22-jarig in dienst bij  Schermer & Zoon te Hoorn ‘distillateurs en wijnkopers’ – om daar nooit meer te vertrekken. In 1982 nam Paul zelfs het toen tweehonderdjarige bedrijf over (dat tegenwoordig wordt geleid door zijn twee dochters en schoonzoon). Als wijnimporteur heeft Paul van Oost-Europese wijnen, vooral die uit het voormalige Joegoslavië, een specialiteit gemaakt en zijn fenomenale kennis daarover dertig jaar gedeeld aan vinologen in opleiding. Hulde!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

vondst-16 (Small)Twin2 (Small). Het altijd inventieve bedrijf Montes, dat in Chili over twee keldercomplexen beschikt, heeft van twee blauwe druivenrassen gelijke delen bij elkaar gebracht in de met vrolijke tekeningen van de beroemde Ralph Steadman versierde Montes Twins Twin1 (Small)Malbec/Cabernet Sauvignon 2012. Als de schroefdop eenmaal gedraaid is, vloeit een donkerrode, nog vitale en zeer sappige wijn uit de fles, stoer van smaak, nahangend in de mond en zowel roosteraroma’s biedend als zondoorstoofd zwart fruit, denk aan cassis en bosbessen, plus wat katjesdrop en een zachte frisheid. Zo’n 60 procent van de wijn werd gedurende tien maanden in nieuwe vaten van Frans eikenhout te rijpen gelegd. Deze tweeling uit Valle de Colchagua kost tussen de €9,75 en €11, verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 

banner Tariquet_Banner_2015

vondst-17 (Small). In het DG (Small)gamma van Douglas Green, een naar zijn stichter en diens zoon genoemd bedrijf uit  1942, zijn enkele verrassend betaalbare, goede Kaapse wijnen te vinden. De Shiraz Viognier 2013 bijvoorbeeld die vlezig en ferm in de mond komt, met frisheid, een snuifje kruiden, besfruit en een lepeltje milde zwarte vruchten. Niet gek voor €4,99 – en breed bruikbaar bij veel huiselijke vleesgerechten (jazeker, ook stamppot). Deze Western Cape staat op het schap bij www.mitra.nl.

 

vondst-18 (Small)Sau2 (Small). Het druivenras chenin blanc, waarvan overigens twee maal zoveel in Zuid-Afrika groeit dan in Frankrijk, gedijt in laatstgenoemd land voornamelijk langs de Loire. Sau4 (Small)Zoals op de kalksteenhoudende akkers van Saumur. Een daarvan afkomstige, karaktervolle wijn is de Elégance 2014 van het 26 hectare omvattende Domaine du Vieux Pressoir. Behalve mild fruit biedt deze bleke wijn een vriendelijke kruidigheid, we proefden ook wat specerijen, een frisse kern en een – inderdaad – elegante structuur. Zijn maker, Bruno Albert, beveelt ‘m aan bij o.a. zoetwatervis. Fles €8,70 of tijdelijks €7,90 bij zes tegelijk. Zie www.okhuysen.nl, of de banner.

bannar 1vin du soleil optie 1.3

vondst-19 (Small)Prin2 (Small)Prin3 (Small). Zijn naam is een hele mondvol, Príncipe de Viana Roble 100% Syrah 2013, en de wijn zelf is dat ook. Zonder overigens een overdaad aan alcohol te hebben, namelijk13,5 procent. In de soepele, bijna gulle smaak zijn vooral zwarte vruchten en besfruit te waar te nemen, samen met een zacht frisje, terwijl het aspect van roble ofwel eikenhout beperkt blijft tot een hint. Geen wonder: de vatlagering van deze Navarra duurde slechts drie maanden. Bij www.wijnkring.nl is de wijn op €7,29 geprijsd. Niet onvermeld mag blijven dat Príncipe de Viana over maar liefst 1400 hectare met druivenstokken bezit en ook al jaren de grootste wijnexporteur van Navarra is.

 vondst-20 (Small)Ag1 (Small). Op het imposante landgoed van Château Val Joanis – 400 hectare, inclusief een schitterende siertuin en 186 hectare met druivenstokken – worden behalve wijnen met als herkomst Lubéron ook streekwijnen geproduceerd onder de paraplunaam Méditerranée. Een van de plezierigste is de op een vrij zware fles gepresenteerde Les Agasses Viognier 2014. Deze smaakt zacht fris, zacht kruidig en naar milde citrusvruchten, denk aan een soort melange van abrikoos en perzik. Omdat hij tegelijk tamelijk vol is, kun je ‘m gerust serveren bij kalkoen en kip. Richtprijs vanaf €6,95, verkoopinfo via www.poot.nl.

 

Banner Noordman

VONDST21 (Small). Jean-Marc Gilet is gespecialiseerd in mousserende wijnen, waarvan hij 80.000 flessen per Gil4 (Small) jaar produceert tegen 25.000 met stille wijn. Dit gebeurt op het Gil3 (Small)Domaine de la Rouletière in Vouvray, een gebied waar sowieso meer dan helft van de wijnen bruisend is (zie ook de streekschets verderop). De van chenin blanc vervaardigde Gilet Brut rijpte anderhalf jaar in koele, vochtige gangen van tufsteen. Een sterke mousse heeft-ie niet, maar wel een pittige frisse, echt droge, verkwikkende smaak met tonen van groen fruit – een feestelijke aperitiefwijn die ook bij hartige hapjes, zoals jonge geitenkaas op stokbrood, veel genot geeft. Fles €14,99 bij www.grapedistrict.nl.

 VONDST22 (Small)San2 (Small). Het Italiaanse druivenras sangiovese groeit volop in Toscane en aangrenzende gewesten, maar gedijt toch ook goed in Italië’s diepe zuiden. Zoals in Puglia, de ‘hak van de laars’. Waar de omringende, altijd nabije zee verkoeling brengt. Een smakelijk bewijs vormt de Plus Biologisch Sangiovese 2014. Deze flink fruitige (rijpe zwarte vruchten), tevens donkere, laurierachtige tonen biedende wijn komt vol, behoorlijk vief en sappig in de mond. Wat ‘m enerzijds een aardig alternatief maakt voor Merlot en anderzijds beste maatje met lasagne. Prijs: een bescheiden €4,49 bij www.plus.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

VONDST23 (Small). Om van voornamelijk witte grenache (garnacha in Spaans, garnatxa in Catalaans) een echt Ed1 (Small)goede wijn te maken, is geen sinecure. Juan Angèl Liberta echter lukt het voorbeeldig op zijn wijngoed Edetària (links) in Terra Alta. Mede dankzij de talrijke oude stokken die vaak wel een halve eeuw geleden geplant. Als daEd3 (Small)n ook nog 30 procent viognier wordt toegevoegd, ontstaat iets verrassends, de Via Edetana 2014. ’t Is een pittig frisse, haast mineralige en tegelijk vrij volle, ferme witte wijn met frisfruit van citrus en witte vruchten, inclusief wat appel en een vleugje kruidig hout. Verrukkelijk bij niet alleen vis, maar ook, zo ontdekten we, bij kalfspasteitjes en romige kazen als Camembert. Reken op €10,99 (inclusief Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.nl, zie de banner.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Elzas (Small) . Wijnproducenten bezoeken in Alsace, dat heeft Joost Molengraaf intensNieuwtje_v2ief gedaan voor zijn gids De Elzas – Reizen door een wijnparadijs. Die van ruim tachtig boeren, huizen en coöperaties profielen verstrekt, compleet met – weliswaar sterk gedateerde – proefnotities. En soms ook amateurfoto’s in kleur. Algemene info over de Elzasser wijnen wordt eveneens verstrekt, net als beperkt toeristische. De 116 bladzijden tellende uitgave lijkt vooral bestemd voor wie ter plekke wijn wil kopen voor eigen gebruik. Zelf neem ik hem in elk geval mee op mijn volgende bezoek. Prijs €22,95 bij o.a. www.bol.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

VONDST24 (Small)Rap1 (Small). Superieur in zijn soort is de Rapaura Springs Sauvignon Blanc 2014 uit Nieuw-Zeelands grootste wijnregio, Marlborough. Behalve loepzuiver smaakt-ie opwekkend fris en niet te licht, met een aroma waarin grassigheid, buxus en groen fruit aangenaam worden samengaan. Producent Spring Creek Vintners gebruikt voor het merk Rapaura Springs druiven van 54 kleine percelen, verdeeld over twintig verschillende wijngaarden waarvan vier in eigen bezit. Deze ultieme viswijn kost €11,50 bij o.a. www.jacobus-toet.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

VONDST25 (Small). Langzaam, héél langzaam is rode Lambrusco bezig aan een comeback. Niet meer als Broes2 (Small)simpel, zoetig bruiswijntje in grote flessen, maar als behoorlijk droge, plezierig fruitig parelwijn in gewone flessen. Een laaggrabroes3dige wijn bovendien die net zo koel kan worden geschonken en gedronken als een witte of rosé. Zo’n leuke Lambrusco-nieuwe-stijl is de Broesko. Deze tintelt vrolijk, heeft flink wat kleur maar slechts 8,5 procent alcohol, bruist bij het inschenken en prikkelt de tong met fris, vooral bessig fruit en slechts een vleugje mildheid. De botteling vond plaats in Modena – gewest Emilia-Romagna, bakermat van de in veel varianten bestaande lambruscodruif (foto). Voorts heft deze sympathieke wijn heeft een sympathieke prijs, €5,99, bij www.ah.nl.

 VONDST26 (Small). In Portugals groene, groene noorden hebben Luis en Maria CerAllo (Small)deira zich gespecialiseerd in ‘groene’ wijnen. Herkomstbenamingen Vinho Verde of Minho. Een van de elegantste  varianten kreeg de originele naam allo. Het is een melange van de regionale rassen alvarinho (bekend als albariño in Galicië) en loureiro. Het oogstjaar 2014 onderscheidt zich door een uitgesproken frisse, tevens lichte smaak (11 procent alcohol) waarin nuances voorkomen van zowel bladgroen als groen fruit. En, ‘allo ‘allo,  hij past perfect bij gekookte mosselen. Prijs €7,60 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

banner B&G_290_Winactie_Banner

VONDST27 (Small)Cas (Small). Kwaliteit verloochend zich niet, dus ook de ondermerken van het vaak bekroonde, Chileense familiedomein Casa Silva bieden smakelijke waar voor hun geld. Het zoveelste bewijs vormt de Casa Mayor Carmenère 2014 uit Casa Silva’s ‘eigen’ Valle de Colchagua. Hoewel carmenère als druif meestal meer lijkt op merlot dan cabernet sauvignon, heeft deze stevige Carmenère toch ook aspecten van laatstgenoemde variëteit. Namelijk iets van frisse munt en bessen, inclusief cassis, naast donkere aroma’s en zwart fruit. Voor €7,99 staat hij op het schap bij www.spar.nl.

 

VONDST28 (Small)Cham2 (Small)Cham3 . Behalve hun veel geprezen Silex leveren Franck en Guy Champeau een ‘gewone’ Pouilly-Fumé – die in zijn soort ook uitstekend is. De druiven ervoor worden op hun 15 hectare tellende domein van drie verschillende percelen met drie verschillende grondsoorten geoogst. De aldus verkregen Domaine Champeau 2014 smaakt zeer fris en zeer plantaardig, ’t is een combi van grassigheid en tuinkruiden, wat ‘m tot een prima partner maakt voor o.m. zeefruit, oesters vooral. Tip: mocht je ‘m bij rauwe oesters schenken, doe dan ook een scheutje van de wijn in de schelp. Prijs €12,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Banner  Okhuysen nieuwe

VONDST29 (Small). ‘Hè, wat lekker’ dacht ik bij het eerste slokje Mercurey Vieilles Vignes 2013 van François Raq5 (Small) Raquillet. Waarna snel een tweede proeve volgde. De nog jonge rode Bourgogne biedt flink wat pRaq1inotfruit van rode plus zwarte vruchten, een vleugje kruidigheid, een hint van vanille en een beschaafd kruidige houttoets. Hoe terecht dat vieilles is blijkt uit de gemiddelde leeftijd van de geselecteerde druivenstokken (drie percelen, samen anderhalve hectare), want die bedraagt zestig jaar. In totaal cultiveert de Bourgondisch gebouwde François rechts), die de elfde generatie van wijnbouwers vertegenwoordigt, 10 hectare. Een fles kost €24,30 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 VONDST30 (Small)Mon4 (Small). In Puglia, de hak van de Italiaanse laars, ligt het schitterende landgoed Castello Monaci dat bestaat uit een 16e-eeuws kasteel, een wijnkelder, een wijngaard van 150 hectare en een olijfgaard met drieduizend bomen. Op dit domein, dat is aangesloten bij de Grupo Italiano Vini, worden van regionale rassen zachtaardige wijnen gemaakt. Waaronder de witte, notige, elegant ferme en correct frisse Feudo Monaci Fiano 2014 en de gulle, naar zondoorstoofd, tevens licht gekruid zwart fruit (o.a. vijgen) smakende Feudo Monaci Primitivo 2013. Beide wijnen dragen de herkomstbenaming Salento en een verkoopprijs van €8,95. Zie o.a. www.jacobus-toet.nl.

 

Banner Jos_beeres_banner

Vondst_31 (Small). Nieuw-Zeeland werd de norm voor Sauvignon Blanc – en zou, zo stelde een wijnproducent al in 2011, dit succes best eens kunnen herhalen met Grüner Veltliner. Want vaY2 (Small)n de  gelijknamige druif worden inmiddels superieure wijnen gemaakt. Neem bijvoorbeeld de Yealands Single Vineyard Grüner Veltliner 2015. Waarvan ik mijn notities besloot met ‘pure perfectie’, dit gezien zijn levendige, expressieve, loepzuivere smaak die niet te licht is noch te Y1zwaar, en zowel groen fruitig als enigszins hartig. Geboortegrond van deze wijn is de Awatere Valley in Marlborough waar ook de duurzaam opererende kelder staat van Peter Yealands, die over maar liefst 1500 hectare met druivenstokken beschikt, alle milieuvriendelijk gecultiveerd. Normaliter kost een fles €13,49, maar vanaf 5 oktober geldt bij www.gall.nl twee weken lang een aanbiedingsprijs van €8,99.


Vondst_32 (Small)
. Een stille kracht in de Bourgogne is de groep Béjot. Stapsgewijs heeft dit in Meursault gevestigde, door Vincent Sauvestre geleide bedrijf vijf andere handelshuizen overgenomen, te weten Chartron & Trébuchet, Corton-André, Moillard, Moingeon en François Protheau & Fils. ResuPR (Small)ltaat: 530 hectare wijngrond in bezit en een omzet van tien miljoen flessen. Qua omvang is het nu de derde onderneming in Bourgogne. Recentelijk lanceerde de groep zijn merk François Protheau & Fils op de Nederlandse markt, met zeer traditionele etiketten. Van de collectie spreken twee witte wijnen mij het meest aan. De €12,99 kostende Mâcon Villages 2014 trakteert op een vrij vieve smaak met notigheid en fris citrusfruit. Terwijl de Chablis 1er Cru 2014 à €21,99 een opwekkende mineraligheid combineert met beheerste roosteraroma’s en wat groen plus wit fruit. Je vindt Protheau bij www.mitra.nl. zie ook de banner.

 

Banner QVSELECT voor Dujiker nr. 3

Vondst_33 (Small). De in Pamplona wonende Nicolás Aznárez, die bekenTor1 (Small)d is om zijn karikaturale portretten, Tor3 (Small)ontwierp een vrolijk label voor de Orot 2014 – een allesbehalve karikaturale wijn. Sterker nog, het is een uitermate solide, donkerrode Toro, krachtig, kruidig en vooral zwart fruitig, met ook sappigheid en frisheid. Heerlijk bij wintergerechten, oude harde kazen en blauwschimmels. Prijs €6,60 per fles of €5,95 bij een doos van twaalf. Zie www.okhuysen,nl, of de banner. De maker overigens is  Bodegas Toresanas, een domein van 20 hectare dat dezelfde eigenaren heeft als Palacio de Bornos in het naburige Rueda. De kelder staat bij de kerken- en kloostersstad Toro (boven).


Vondst_34 (Small)Cap2 (Small)
. Als een witte wijn die rockt, zo zou je de Cape Rock GRV 2014 kunnen beschouwen. Het is namelijk opvallend andere, en tegelijk zeer geslaagde Kaapse blend van witte grenache, roussanne en viognier. Je zou van deze Mediterrane rassen een bonk alcohol en weinig zuren verwachten, maar het tegendeel is waar: het percentage blijft beperkt tot 11 en de frisheid is markant. Voorts worden geur en smaak vooral door specerijen Cap1 (Small)gemarkeerd, tegen een decor van citrus en wit fruit, terwijl je tegelijk iets van bloemen ruikt. Opbrengst slechts 2854 flessen, prijs €80 per doos van zes bij www.winematters.nl. De makers zijn vader Willie en zoon Gavin Brand wier Cape Rock Wines over een druivenakker van 32 hectare beschikt in de zeer droge streek Olifants River (boven) die een kilometer of 300 benoorden Kaapstad ligt.

 

Banner Wijnoutlet

Vondst_35 (Small). Grapefruit, citroen, grassigheid en knisperende zuren, een beheerst alcoholgehalte, Pel2Pel1 (Small)ziedaar het smaakprofiel van de Menetou-Salon les bornés 2014, een knappe creatie van het domein Henry Pellé. Dat tegenwoordig geleid wordt door Paul-Henry Pellé (links) die het liefst rondrijdt in een oud legervoertuig en die voor deze cuvée – een van zijn vele – druiven gebruikte van een 15 hectare bestrijkende akker. De wijn kreeg zijn karakter mede dankzij een het contact met zijn fijne gistingsbezinksel, gedurende een half jaar in tanks van roestvrij staal. Een fles, met schroefsluiting, kost €11,50 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

 

Vondst_36 (Small) . Zeg Norton en je hebt over wijn uit Mendoza. In deze Argentijnse provincie oogst Bodega Norton druiveNort5 (Small)n van circa 1300 hectare, wat voldoende wijn geeft voor een jaarlijkse verkoop van ongeveer 22 miljoen flessen. De kwaliteit van Nortons wijnen is mede te danken aan de relatief hoge leeftijd van de druivenstokken. Michael Halstrick, de Oostenrijkse eigenaar-directeur (links) vertelt dat de planten door de baNort6 (Small)nk genomen 40 à 45 jaar oud zijn, met uitschieters naar zelfs 90 jaar. Dat betekent een lage opbrengst, maar tegelijk veel concentratie in de wijnen. ‘En in principe kan 95 procent als organisch worden beschouwd.’  Voorts is malbec, de nummer één druif, anders dan zijn Franse moeder, met kleinere vruchten en meer aroma. In de solide Norton Barrel Select Malbec 2013 ontdekken we enerzijds mild zwart fruit, anderzijds donkere, dierlijke tonen en wat kruidig hout. Je brengt er de zon mee op tafel – en een maat voor stamppotten, wild en Mexicaanse vleesschotel. Prijs €7,99 bij www.ah.nl.  Overigens, ook niet niet mis is de vergelijkbare, alleen in restaurants verkrijgbare Norton Finca La Colonia Malbec 2014.

 

Banner-Aaldering-21

Vondst_37 (Small). Een meesterwerkje maken van müller-thurgau, de witte druif die doorgaans dient als werkpaard? Het blijkt mogelijk te zijn. Getuige de Cembra Vigna delle Forche Müller- Cem3 (Small)Thurgau 2014 die afkomstig is van een hellende akker in Noordoost-Italië, boven de Cembra Vallei op zo’n 870 meter (foto). Het betreft een evenwichtig, vitale, verkwikkende vino, behoorlijk complex bovendien, met sappig groen fruit, een nootje en wat mineraligheid. Cem2 (Small)Een betere variant heb ik nog niet geproefd. De 7350 flessen met deze Müller-Thurgau werden gevuld door Cembra, een coöperatie en tevens het hoogst gelegen wijnbedrijf van de Noord-Italiaanse streek Trentino. Er zijn vierhonderd boeren bij aangesloten. Cembra zelf dient als dochter van Casa Girelli. Flesprijs €17,95. Beduidend minder, namelijk €10,50, kost de gewone Cembra Müller-Thurgau 2014 die bijna tintelt op de tong en zo fris is als een bergbeek. Beide wijnen worden gevoerd door www.bevino.nl.

Vondst_38 (Small). Hier is een wijntriviavraag: wat is het meest geplante druivenras in California? Antwoord: chardonnay. Daarmee zijn een ontzagwekkende 38.000 hectare bedekt. Vooral langs de KJ1 (Small)kust, waar het koeler is, geven die gronden echt goede wijnen. Zoals de Kendall-Jackson  Vintner’s Reserve Chardonnay 2013. Want het familiebedrijf Kendall-Jackson heeft de meeste van zijn 4400 hectare in de nabijheid van de oceaan. Als je de daarvan afkomstige wijn bovendien laat gisten en rijping op fust, dan ontstaat een volle doch niet te zware, zacht fruitige (citrus voornamelijk),licht notige en beheerst toastige wijn, heel verleidelijk. De groep www.wijnkring.nl vraagt €15,95 per fles.

 

Vondst_39 (Small). De oudste wijngaard van de Languedoc? Dat zou best eens die van Château Notre Dame du Quatourze kunnen zijn, dicht bij Narbonne en het Etang de Bages. Qua1 (Small)Samen met Qua3 (Small)een groot château behoort hij aan Georges en Suzanne Ortola die hun akker biologische bewerken. Vandaar dat je er op gezette tijden schapen ziet grazen. De nabijheid van het verkoelende water maakt het mogelijk om ter plekke frisse, echt lekkere witte wijnen te produceren, waaronder de Nautica 2014. Deze werd gecomponeerd uit viognier, vermentino en macabeu. Na een ‘discreet’ houtcontact ontstond een opwekkende, elegant ferme wijn met flink wat fris (citrus)fruit, bescheiden roostertonen en een procent of 12 alcohol. Voor €11 schaf je hem aan bij www.sauterwijnen.nl.

 Vondst_40 (Small)DS1 (Small). Op hellende wijngaarden in de zonnige, zuidelijke Pfalz teelt Matthias Seyler op diens Weingut Dengler-Seyler tien verschillende druivenrassen, verspreid over 11 hectare. Een van die variëteiten is weissburgunder, elders bekend als pinot blanc. De daarvan vervaardigde Weissburgunder 2014 trakteert op notigheid, sappig wit fruit en vriendelijke zuren, wat ‘m tot een prima doordrinker maakt en beste maatjes met o.a. hartige taarten. Prijs €12,30 bij www.imperialwijnkoperij.nl.

 

Banner_Alliance

Vondst_41 (Small). ’t Is een curieuze naam voor een Australische producent, Shottesbrooke, behalve als je weet Sh2 (Small)dat hij verwijst naar een landgoed in Berkshire (Engeland) waar de grootvader van stichter Nick Holmes predikant was. Precies dertig jaar geleden plantte Nick zijn eerste druivenstokken, waarvan hij de oogst vinifieert in McLaren Vale. Een in eigen land alom SH3 (Small)geprezen creatie is de deels op fust gelagerde Shiraz 2012 uit South East Australia. ’t Is een mondvullende ‘ferme jongen, stoere knaap’ wijn, een warmtebrenger op een koude dag. In zijn smaak ontdek je donkere, dierlijke aroma’s, subtiele roostertonen plus vanille’, en zeer, zeer rijpe en tegelijk milde zwart vruchten. Voor een gebotteld shot Shottesbrooke betaal je €9,84 bij www.jacobus-toet.nl.

 

Vondst-42 (Small)MC (Small). Een van ’s werelds meest gerenommeerde en gedistribueerde Rioja bodegas is Marqués de Cáceres waarvan de stichter, Enrique Forner, eerder mede-eigenaar was van gerenommeerde châteaus in Bordeaux. Behalve fraaie Rioja’s brengt het bedrijf een witte wijn voort uit Rueda. ’t Is een behoorlijk volle, vrij stevige variant, gul voorzien van sappig citrusfruit en aangename, dus niet te strenge zuren. Een andere prettige surprise vormt zijn bescheiden prijs, €5,99, bij o.a. www.plus.nl en www.vomar.nl.

 

banner ecoshower_538x100

Vondst-43 (Small). Langs de zuidelijke westkust van Toscane ligt de wijnstreek van Morellino di Scansano, Scan1 (Small)waarbij ‘morellino’ staat voor een regionale variant van de sangiovesedruif. Het is dit ras waarmee de ruim 20 hectare van Poggio Maestrino Spiaggiole zijn beplant, een domein tegen een 450 meter hoge heuvelrug Scan2 (Small)waarover een zeebries elke nacht afkoeling brengt. De sympathieke, daar geboren wijn is de Spiaggiole 2012. Deze onderging geen houtrijping, waardoor het milde fruit van bessen en rijpe zwarte vruchtjes prettig bewaard bleef, terwijl de zachte, soepele, ferme smaak dankzij donkerte, zoals laurier, wat extra diepgang kreeg. Dit is een echte voedselwijn, perfect bij o.a. lasagne. Klein geheim: er werd aan de sangiovese nog 5 procent merlot toegevoegd. Adviesprijs €11,95, verkooppunten via www.pallaswines.nl.

 

Vondst-44 (Small)Max (Small). Tien maanden fust gaven de Errázuriz Max Reserva Chardonnay 2013 flink wat roosteraroma’s, maar in de ferme smaak is fris citrusfruit toch ook duidelijk present. Wat deze Chileen doet charmeren bij o.a. sliptong en andere gebakken vis, dan wel een kippetje van de grill. Als geboortegrond fungeerde Aconcagua Costa, een relatief koel gebied ten noordwesten van Santiago. Het familiebedrijf Errázuriz heeft daar een deels leisteenhoudende wijngaard van 28,5 hectare. De wijn wordt aangeboden door www.wijnkring.nl voor €15,95.

 

Vondst-45 (Small)Gew3 (Small). Veel restaurateurs en luchtvaartmaatschappijen doen hun gasten en passagiers geloven dat hoogwaardige rode Port een ideale kaaswijn is. Echter, het tegendeel geldt. Port past slechts bij enkele kazen, blauwschimmels voorop, en bij het merendeel he-le-maal niet. Een veel betere kaaswijn die wél talrijke soorten uitstekend kan begeleiden (met als uitzondering frisse geitenkazen) is Gewurztraminer uitGew4 (Small) Alsace. Voor een proefneming bleek de Dopff Gewurztraminer Réserve Particulière 2014 een heel geschikte. Omdat-ie niet al te heftig, noch te zwaar is, maar wel zwoel druivig, zacht kruidig, een tikje zoet en enigszins fris. A raison van €10,99 wordt hij verkocht door www.mitra.nl. Overigens geldt Gewurztraminer met Munster uit dezelfde streek als een klassieke combinatie.

 

Banner-LMVH3

Vondst-46 (Small). De naam Juliénas komt vermoedelijk van Julius Caesar; het is daarom niet uitgesloten dat Jul1de wijnbouw in en rond dit dorp (links) een meer dan twintig eeuwen oude historie heeft. Vast  staat wel dat de gelijknamige  cru van de Beaujolais nog altijd springlevend is en wijnen voorbrengt met een eigentijds elan. De “Le Clos” 2014 van Domaine de la Creuze Noire, een wijngoed van ruim 16 hectare dat met respect voor het milieu voortvarend gerund wordt door Dominique en Christine Martin. Hun jongste Juliénas smaakt jeugdig fris en vol fruitig naar bessen en rode vruchtjes. Gekoeld komt-ie het best tot zijn recht – en ik ontdekte dat wat extra lucht hem nog lekkerder doet zijn. Dus overschenken in een karaf (of lege melkfles, als je die nog hebt) kan zinvol zijn. Fles €10,95 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

Vondst-47 (Small)Ex (Small). In het uitgaanscentrum van Napels heeft Nils Bugge enige tijd een wijn- en bierbar gedreven met de naam Exterra. Bepaalde wijnen werden ook zo genoemd, en terug in Amsterdam besloot Nils, nu als importeur, ze hier te gaan voeren. Een ervan is de op zware fles gepresenteerde Exterra Primitivo 2013 uit Salento (gelegen in de hak van Italië). Het aroma van deze dieprode,behoorlijk volle, zacht frisse wijn vormt een mengeling van zongerijpte bessen plus zwarte vruchten, samen met donkere, leerachtige elementen en veel sap. Bij Italiaanse en misschien ook Mexicaanse vleesgerechten is het vast een plezierige tafelgenoot. Verkoopinfo via www.bevino.nl, prijs €7,95

Vondst-48 (Small)K (Small). Zijn structuur is slank, zijn prijs eveneens, zijn frisheid bijna tintelend, zijn smaak groen fruitig, licht kruidig, een tikje hartig en zeer zuiver: ziedaar de €4,95 kostende K Grüner Veltliner Lössterrassen Kabinett 2014. Het domein achter deze wijn uit Niederösterreich is dat van Johann Müllner die rond Krems 75 hectare bezit. Je vindt de K bij www.aldi.nl.

 

Vondst-49 (Small). Een prima donna onder de Port producenten is Fonseca, een familiebedrijf dat dit jaar exact twee Fon2 (Small)eeuwen bestaat. En dat in het dal van de Douro over drie uitstekend gesitueerde wijngaarden beschikt, samen bijna 70 hectare bestrijkend. Fonseca’s grote specFon4 (Small)ialiteit, al sinds 1840, is Vintage Port. Waarvan de jongste jaargang vanaf half oktober geleverd wordt. Het betreft de massief getinte, rijk zoete Fonseca Vintage Port 2013, een zeer geconcentreerde, krachtige wijn, royaal voorzien van dik zwart fruit in een omlijsting van kruidig hout. Wie houdt van fruit kan ‘m nu al drinken, maar liefhebbers van rijpere, meer complexe Ports kunnen ‘m zeker een à twee decennia wegleggen. Richtprijs €38,95, verkooppunten via www.walravensax.nl.

Vondst-50 (Small)Camp2 (Small)Camp3 (Small). De meest voorkomende blauwe variëteit van Zuid-Italië is aglianico (links). Zijn herkomst is niet Grieks noch Romeins, maar waarschijnlijk Spaans. Want ook Spanjaarden zijn er kolonisten geweest, terwijl de naam een Spaanse origine lijkt te hebben. Een aardige Aglianico is de Campoverde 2014. Deze creatie komt van de Cantina Campoverde in Calabria, het gewest dat deels de wreef van de Italiaanse laars vormt. Op gemiddeld 400 meter hoogte heeft Cantina Campoverde daar 130 hectare met druivenstokken. Vanwege zijn milde zwarte fruit en donkere, deels dierlijke aroma’s doet de wijn sterk denken aan een Merlot, maar dan iets boerser. Bij enigszins kruidige herfst- en winterschotels zal-ie vast heel goed smaken. Gewoonlijk kost een fles €6,95. Verkoopinfo via www.poot.nl.

Vondst-51 (Small)C (Small). In Argentinië, op een nog steeds bestaande, bijna een eeuw oude fokkerij van polo pony’s, worden sinds 2003 ook wijnen gemaakt. Wijnen die én goed én betaalbaar zijn. Het in Mendoza gevestigde bedrijf heet Finca La Chamiza enC1 (Small) behoort bij een grote, gerenommeerde Chileense groep, die van Concha y Toro. Recent gearriveerd is de Polo Professional Chardonnay 2015 die fris gestijld werd en bijna tintelt op de tong wat citrusfruit. Hij kost €6,99, wat eveneens geldt voor de totaal contrasterende Polo Professional Malbec 2014 die juist vol en vlezig smaakt, met zowel donkere aroma’s als roostertonen (dankzij zes maanden in vaten van Frans eikenhout), een zachte frisheid en een lepeltje rijp zwart fruit. Beide polowijnen worden gevoerd door www.dirckiii.nl, zie ook de banner.

Extra vondst (Small). Een van Oostenrijks prachtigste barokpaleizen is Schloss Esterházy in Eisenstadt. Het werd genoemd naar een vorstelijke familie die tijdens de 18e eeuw de Joseph Haydn engageerde Est1 (Small)als kapelmeester – en speciaal voor diens uitvoeringen een sublieme, akoestisch perfecte concertzaal bouwde, de Haydnsaal. Wijn van eigen wijngaarden werd volop aan het hof geschonken, en de beroemde componist liet zelfs een deel van zijn salaris in wijn uitbetalen. Nog altijd bestaat er een Weingut Esterházy dat bEst3 (Small)innen Burgenland over 65 hectare beschikt en een schitterende designkelder (in Trausdorf, met uitzicht op het slot, rechts). Er worden wijnen gecreëerd die zo kostelijk zijn dat ook ik best als deelloon zou willen ontvangen. De op €10,49 geprijsde Grüner Veltliner 2014 bijvoorbeeld, pittig fris, hartig, groen fruitig en elegant. Of de iets vollere, fractioneel zachtere Estoras Grüner Veltliner 2014 waarvan het fruit een combi vormt van grapefruit en groene appel. Hiervoor wordt €12,99 gerekend. De fris te schenken, soepele voorzichtige fruitige en enigszins Est4 (Small)donkertonige Pinot Noir 2013 geeft voor €15,95 vast véél genoegen bij o.a. coq au vin. En bij (misschien zelfs over) zoete nagerechten schittert de goudkleurige Beerenauslese 2012 als geen ander. Deze prachtwijn, die slechts 11 procent alcohol bevat en een nog vieve, tegelijk rijke smaak heeft met elementen van honing, gekonfijte vruchten en rozijnen, werd gecomponeerd uit overrijpe scheurebe, chardonnay en sauvignon blanc. Prijs €18,49 per halve fles. De webshop www.perfectewijn.nl voert ze allemaal.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Culinaire combinatie
. Importeur Olaf Kerstens, die deze maand zijn favoriete culinaire combinatie onthult, stamt uit een geslacht van wijnhandelaren. De oudst bekende documenten die de geschiedenis van zijn familie in de wijnhandel boekstaven, dateren uit 1679. Sinds 1999 is Olaf zelf actief als wijnhandelaar, vanaf 2008 onder de naam André Kerstens B.V. – Partners in Wijn. Het assortiment bestaat overwegend uit wijnen van de oude wereld, met een sterke nadruk op Spanje Olaf (Small)en Portugal. André Kerstens B.V. biedt bovendien een ruime selectie versterkte wijnen aan, alsmede gedistilleerde dranken van kleine en ambachtelijke producenten. Olaf is voorts vinoloog en docent bij de vinologenopleiding van de Wijnacademie, waar hij de lessen over Portugal verzorgt. Zijn meest geliefde, tegelijk verrassende wijn-spijscombinatie beschrijft hij als volgt.  Mijn favoriete culinaire combinatie is satay ayam en een pittige pindasaus met een 10 jaar oude, licht gekoelde, Madeira Bual van Cossart Gordon. De hoge zuurgraad van deze Madeira biedt op uitstekende wijze tegenwicht aan het vet van de saus, terwijl de restsuikers in de wijn ervoor zorgen dat het zoet en de Spaanse pepers in de pindasaus niet te zeer overheersen. De aroma’s van onder meer gekonfijt fruit en geroosterde noten, en het kruidige karakter van de Madeira combineren wonderwel met de oosterse kruiden en specerijen van de marinade en de pindasaus. Bovendien heeft de naar zijn druif genoemde Bual een licht rokerige toets die je ook terug proeft in de satay, die uiteraard op houtskool wordt gegrild. Een andere combinatie die me altijd bij zal blijven heb ik ooit mogen proeven in het helaas inmiddels ter ziele zijnde Amsterdamse restaurant Puik. Daar dronk ik een jonge Vintage Port bij ijs van groene curry. Een fantastische combinatie die bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om wijn bij ijs te schenken. Tot slot noem ik graag nog een toevalstreffer. Onze Reuilly rosé van Claude Lafond, ‘La Grande Piece’ (100 procent pinot gris) blijkt een match made in heaven te vormen met kerrie, bijvoorbeeld met een eenvoudige kip-kerrie salade uit de supermarkt op een al even eenvoudig toastje.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw
M1 (Small)
MEDITERRANE
MOMENTEN & MONUMENTEN

. Met de Zuiderdam varen we, hoe passend, inderdaad zuidwaarts, vanuit Civitavecchia, de haven bij Rome en Italië’s grootste, naar een andere Mediterrane havenstad, Messina. Deze is gesitueerd op de noordoostpunt van Sicilië en heeft zo’n lange M2 (Small)historie dat men wel zegt  ‘Toen Messina werd gesticht, was Rome nog platteland’. Rustig is Messina’s geschiedenis niet geweest, want alle mogelijke volkeren hebben erom gestreden, waaronder Arabieren, Byzantijnen, Carthagenen, Fransen, Grieken, Normandiërs, Romeinen en Spanjaarden. Voorts werd de stad vrijwel volledig verwoest door een aardbeving en zwaar getroffen tijdens de Tweede WereldoorloM3 (Small)g. Steeds echter wist Messina zich te herstellen, zodat je er nog altijd fraaie monumenten kunt vinden. Wellicht ook vanwege het rumoerige verleden met al zijn ups en downs koesteren de inwoners hun plaatste tradities gepassioneerd. Alleen al gedurende augustus vinden zeven grote evenementen plaats, met als belangrijkste de Vaga processie (op de 15e). De Vaga is een gewoonlijk dertien meter hoge, jaarlijks opnieuw geconstrueerde groep van figuren die het leven van de maagd Maria verbeelden (links). Onder geroep van ‘Viva Maria!’trekken honderden mensen de Vaga door de straten, naar het plein voor Messina’s mooiste monument, de kathedraal. M4 (Small)Deze kerk, prachtig gerestaureerd, werd vermoedelijk gebouwd door de Normandiërs, aan het eind van de 12e eeuw. Eenmaal binnen moet je even op een stoel plaatsnemen om alles rustig te bekijken: het immense mozaïek achter het hoofdaltaar, het orgel met zijn 17.500 pijpen, de levensgrote marmeren sculpturen, het kleurrijke plafond in Arabisch-M5 (Small)Byzantijnse stijl en de rijk gedecoreerde marmervloer. En in een aparte ruimte worden andere, schitterende kunstvoorwerpen geëxposeerd. Naast de kathedraal staat een opmerkelijke klokkentoren met gouden figuren en ’s werelds grootste astronomische klok. Het witte Fontana di Orione, schuin voor de toren, heeft een kunsthistoricus beschreven als ‘het mooiste 16e-eeuwse fontein van Europa’. De vier standbeelden aan zijn voet symboliseren rivieren:  de regionale M6 (Small)Camaro, de Ebro, de Nijl en de Tiber. Een andere beroemde fontein, later uit dezelfde eeuw, is gewijd aan Neptunus, wijzend naar de zee. Het staat aan de noordkant van de brede, beboomde Via Guiseppe Garibaldi. Wie er naartoe loopt, komt vanzelf langs het Teatro Vittorio Emanuele, een neoklassiek theater, tevens orkestgebouw, waar je een bijzondere plafondschildering kunt bewonderen van een naakte visser die, omgeven door halfblote zeemeerminnen, de zee induikt om zelf een van de drie pilaren te worden waarom Sicilië volgens een legende steunt. Wandelend in zuidelijke richting kom je bij de Chiesi dei Catalani M7 (Small)(rechts) waarvan de oorsprong teruggat tot circa 1150. Behalve Spaanse invloeden zijn in deze kerk Arabische, Byzantijnse, Noord-Italiaanse en Normandische te zien. En de buitenzijde wordt gemarkeerd door blinde portalen. Dieper de stad in zijn nog meer oude kerken en kapellen te vinden, evenals de Galleria Vittorio Emanuele III, een hoge, uit 19129 daterende winkelgalM8 (Small)erij met een vloermozaïek en een dak (met koepel) van gekleurd glas. Omdat veel van Messina’s monumenten enigszins verscholen staan, vergt het soms enige moeite om ze te vinden – maar die kleine inspanning wordt rijk beloond.
Vanuit Messina is het niet ver naar de wijnstreek Etna, genoemd naar Europa’s hoogste nog actieve vulkaan, bijgenaamd ‘de rokende reus’. Op een zuidelijke voetheuvel daarvan bezitten gebroeders Michele en Pietro Scammacca del Murgo domein Tenuta San Michele (waarbij ze ook een klein hotel hebben gebouwd). Dit bestrijkt van 25 hectare en van eens zoveel grond worden druiven bijgekocht, wat een totale productie van een kwart miljoen flessen geeft. Dat lijkt veel, maar is binnen Sicilië’s totale wijnoogst van meer dan 800 miljoen liter maar een héél klein beetje. M18 (Small)Dat op de flanken van de Etna wijn kan worden verbouwd, is deels te danken aan de natuur. Zo bestaat de bodem meestal uit een zwart soort lavazand van duidelijk vulkanische oorsprong, het is eigenlijk as van de Etna. Druivenstokken gedijen daarop perfect. Voorts kent het Etna-gebied met zijn hoog gelegen druivenakkers een relatief koel klimaat, met een sterke temperatuurdaling ’s nachts. Rond de Etna wordt meestal dan ook een maand later geoogst dan elders op het eiland. Factoren die frisheid in de wijnen brengen, en hun alcoholgehalte beperkten. Dit alles valt te proeven op het panoramaterras van San Michele. De witte Murgo Etna Bianco smaakt frissig en mineralig. Deze werd gemaakt van autochtone, authentieke Siciliaanse druivenrassen. Deels zijn die ook aanwezig in wat voor mij de lekkerste witte is, de Lapilli, gemaakt van ongeveer twee derde chardonnay plus een derde Siciliaanse M17 (Small)variëteiten. De wijn geurt naar bloemen en naar fruit, en smaakt naar citrusvruchten die in kruiden en specerijen werden geweekt. Voorts verschijnt een elegante, kruidig fruitige rode Etna en een gave, op vat gelagerde Cabernet Sauvignon van het eerste perceel dat bij de Etna met de gelijknamige druif werd beplant. En als verrassing schenken onze gastheren een sympathieke, een Spumante die op de Champagne-manier werd gemaakt van uitsluitend de regionale blauwe druif nerello mascalese Deze en andere wijnen bewijzen dat Etna niet alleen een ‘rokende reus’ is, maar tevens een ‘drinkende reus’.
Intussen, op de Zuiderdam (www.hollandamerica.com), blijft het dagelijks vooral genieten van de service, het comfort en het entertainment. Het door de vriendelijke kapitein Jeroen van Donselaar vakkundig beM21 (Small)stuurde cruiseschip is eigenlijk een drijvend klasseresort. Het eten in de vier passagiersrestaurants – waarvoor culinary operations manager Ron van Vliet de verantwoording heeft – is als altijd rijk gevarieerd, met als toppers het ontbijt- en lunchbuffet (boven) in het Lido, op deck negen tussen de twee zwembaden. De talrijke stewards M26 (Small)glimlachen vaak, en de bijna dagelijkse avondshows zijn gewoonlijk van wereldniveau. Het is gewoon een voorrecht om optredens mee te maken van de ongelooflijk M25 (Small)veelzijdige zangermusicus Salvatore Hasard, van de trefzekere Britse komiek Tom Sutton en de Spaanse mimegoochelaar Rubén Vilagrand. Om maar te zwijgen van de eigen Zuiderdam Singers & Dancers die in een hele garderobe van kostuums allerlei zang- en dansnummers voorbeeldig vertonen. Overdag worden uiteenlopende lezingen, proeverijen, cursussen en spelletjes georganiseerd (variërend van bingo tot bridge en trivia), en er vinden filmvertoningen plaats. Terwijl het natuurlijk altijd mogelijk is om lekker te luieren of te lezen in een ligstoel op het Promenade deck of op het zonovergoten Lido deck.
Een volgende halte van onze Mediterrane vaartocht is Kefalonia, het grootsteM30 (Small) en meest bergachtige eiland van de Ionische Zee. Eeuwenlang werd dit geregeerd vanuit het op een 320 meter hoge berg tronende St. Georges kasteel, een complex van 16.000 vierkante meter, nu ruïne, waar wel zo’n duizend mensen verbleven (onder). De Normandiërs bouwden het, de Ottomanen kregen het ruim twee decennia in bezit en in 1500 werd het door de Venetiërs veroverd – die vervolgens drie eeuwen over het eiland heersten. Gedurende hun gezag M31 (Small)creëerden ze o.a. een toen voor Grieken onbekende aristocratische klasse die veel deed aan onderwijs, muziek en letteren. Na de van de Venetiaanse republiek (veroorzaakt door Napoleon) raakte Kefalonia achtereenvolgens in handen van Fransen, Russen, Ottomanen en  Britten, die er een protectoraat van maakten. In de loop van de vorige eeuw kende het eiland twee dieptreurige perioden. Eerst de wrede, moordlustige Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de ongekend zware aardbeving van 1953 die 80 procent van alle gebouwen verwoestte. Deze vormde aanleiding voor het merendeel van de bewoners om voorgoed te vertrekken: van de toenmalige honderdduizend resteren er minder dan veertigduizend. M33 (Small) Het grillig gevormde Kefalonia, dat de vorm heeft van een naar beneden springende kikker, moet het vandaag de dag vooral hebben van toeristen. De meesten komen om te zwemmen, te zonnen en te varen, waarvoor de witte, wondermooie stranden en het heldere, turquoise zeewater zich bij uitstek lenen. De beroemdste buitenlander die hier verbleef, gedurende vier maanden in 1823, was Lord Byron. Woonplaats van deze Engelse dichter was het dorp Metaxata, bij de westkust. Het desbetreffende huis ging in 1953 verloren, maar je vindt er nog wel een M34 (Small)plaquette, terwijl op het kleine dorpsplein een buste staat. En op een rots boven het plaatsje heeft men gebeiteld ‘Zo ik een dichter ben, dank ik dat aan de lucht van Griekenland’. Niet veel later, op het vasteland, zou de Engelsman sneuvelen tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Het vlakbij gelegen Kourkoumelata werd eveneens door de aardschok verwoest. Een welgestelde scheepsmagnaat liet het echter geheel herbouwden – in de stijl van een Zwitsers bergdorp. Alleen de kerk (boven) kreeg zijn klassieke vorm terug. Vroeger placht Kefalonia M35 (Small)behalve rozijnen veel graan te leveren, waarvan wiekloze graanmolens nog stille getuigen zijn. Tegenwoordig levert de grootste vallei, die van Omala, voornamelijk wijndruiven en olijven, alsmede honing. Het is niet ongebruikelijk om tergen berghellingen en langs de druivenstokken batterijen bijenkorven te zien staan. Als lekkerste lokale honing geldt die met tijm. Het gros van de wijndruiven gaat naar de Robola Coöperatie. Deze is gesitueerd aan de voet van de 1628 meter hoge berg Enos, tevens een natuurpark, en naast het nonnenklooster St. Gerassimo. M36 (Small)Het bedrijf telt circa driehonderd leden die gezamenlijk 100 hectare bewerken. die voor ongeveer 90 procent beplant zijn met de witte robola. Deze hoogwaardige, zeldzame variëteit gedijt er op arme, kalksteenhoudende, vaak hellende terreinen. De beste, van robola vervaardigde coöpwijn heet San Gerasimo. Deze heeft wat meer frisheid dan de gewone variant, met eenzelfde notig aroma. De stijl doet denken aan die vanM37 (Small) een fris type Chardonnay. Alleen, helaas, de gehele wijnproductie op Kefalonia wordt ernstig bedreigd door de druifluis. Kennelijk werden voor de huidige aanplant geen resistente (onder)stokken gebruikt en een gewone remedie tegen dit venijnige insect bestaat niet. De gehele aanplant van in totaal 150 hectare lijkt dus verloren te gaan. Alle reden dus om nog van in elk geval robolawijnen te genieten. Overigens is ook de van robola vervaardigde dessertwijn Glykorokos het proeven waard. De druiven daarvoor worden in de zon te rijpen gelegd (zie de foto linksboven met op de achtergrond het klooster St. Gerassimo). Vanuit de vallei, via haarspeldbochten en langs olijfgaarden, kan het M38 (Small)klooster Agios Andreas worden bereikt. Dit heeft een klein museum waarin prachtige iconen worden geëxposeerd. Een daarvan toont een door goud omgeven Maria op een troon, met een kindje Jezus dat een duidelijk donkere huid heeft en kroeshaar. Subliem houtsnij- en borduurwerk zijn eveneens te zien, en op de eerste etage werd een historisch woninginterieur nagebouwd. Het klooster beschikt bovendien over twee kleine kerken, een oude met verfletste fresco’s en een nieuwe die lichter en ruimer is en waar een curieuze relikwie ligt, de doorboorde M39 (Small)voetzool van de heilige Andreas. Een verharde hobbelweg voert naar de hoofdstad Argostoli waar plusminus een derde van de eilanders woont. Even noordelijk ervan pronkt de Fanari, een opvallend stijlvolle vuurtoren die de vorm heeft van een kleine tempel (rechtsM42 (Small)). Net zo opvallend is aan de zuidzijde de stenen, lage, deels geknikte Drapano brug die 900 meter meet. Het stadje zelf heeft een een levendige kade met marktstalletjes, cafés en restaurants, en in het verlengde daarvan een door palmen geflankeerde promenade waarvan het plaveisel versierd werd met een golvenmotief. Het centrum bestaat uit een rechthoekig plein omzoomd door terrassen (links). Enkele blokken lopen, langs de bepalmde Rizospaston, ontdekte ik de wijnwinkel Vino e Dolce die de eerder geprezen robolawijn San Gerasimo gekoeld en wel aanbood voor €10,60 – een aanbod dat ik mede gezien de bedreigdeM50 (Small) robola niet kon weigeren.
Ionisch eiland nummer twee, qua oppervlak althans, het inwonertal bedraagt het drievoudige van Kefalonia, is Corfu. Dat ongeveer de vorm heeft van de Italiaanse laars, maar dan veel kleiner. Behalve door weelderig groene valleien wordt het getypeerd door drie lage bergketens waarvan de hoogste reikt tot 914 meter. Ook dit eiland heeft veel kolonisten gekend, zoals Angevins (uit Anjou), Byzantijnen, Engelsen, Fransen, NormandiëM52 (Small)rs, Romeinen, Russen en Venetiërs. In het oude centrum van de hoofd- en havenstad Kerkyra, ook Corfu Stad genoemd, vallen vooral de Venetiaanse panden op – die intact bleven omdat Corfu gespaard bleef voor de grote aardbeving van 1953. Het historische stadshart wordt aan zijn oostkant begrensd door de groene gazonnen (waaronder een voormalige cricket pitch) van de Spianada, met daar weer achter de imposante, op een rotsig schiereiland geplaatste Fortezza (boven) Het zijn de Venetiërs M51 (Small)geweest die deze burcht in de 16e eeuw bouwden; bij aanvallen van buitenaf trok de gehele bevolking er zich in terug. Heden ten dage fungeert het als museum (van iconen) en vinden er concerten en andere evenementen plaats. Wie loopt vanuit het fort naar het oude centrum, voorbij koetsiers die op klanten staan te wachten, komt vanzelf op de Liston, een straat met aan een zijde parkterrassen en an de andere een reeks galerijen (rechts). Deze werden door Fransen ontworpen, met als model de Rue Rivoli van Parijs. Onder en achter de bogen zijn allerlei cafés gevestigd, favoriete ontmoetingsplekken voor zowel plaatselijke bevolking als dorstige toeristen. Noordwaarts eindigt de Liston bij het paleis vanM53 (Small) St. George en St. Michael, een statig neoklassiek bouwwerk waarin het mooie Museum voor Aziatische Kunst werd ondergebracht. Dit Engelse paleis (links) verdient sowieso een visite vanwege zijn rijke interieur. En dan, achter de Liston, ligt een wirwar van veelal smalle, soms hellende straten. Venetiaanse panden zijn voornamelijk in de bredere straten te vinden, terwijl in de andere niet zelden kleurrijk wasgoed vanuit de ramen hangt. Overal worden souvenirs, kleding, M54 (Small)cosmetica en ambachtsspullen verkocht, soms ook lokale wijnen en delicatessen. M55 (Small)Een van de aardigste adressen is Abundance (Kapodistriou 21, direct achter het midden van de Liston, foto links). Kerken en kapellen zijn in heel Kerkyra volop te vinden. Via een korte trap bereik je de van buiten rode kathedraal Panayia Spiliotissa die van buiten groter oogt dan van binnen. Er hangen wel enkele buitengewone iconen. Weelderiger is het interieur, zie alleen al de plafonds, van de Agios Spyridon waarvan de hoge toren een rode koepel draagt. Het lichaam van de M57 (Small)beschermheilige Spyridon werd in deze kerk ondergebracht. Er bestaat ook een pleintje met de naam Agios Spyridon (links). Erlangs staan twee orthodoxe kerken, waarvan de lage,15e-eeuwse Agios Ioannis Prodomos nog altijd druk wordt bezocht, misschien mede vanwege zijn fraaie interieur met marmeren iconen en de relikwieën van twee heiligen. In de omgeving van Kerkyra zijn enkele wijnbedrijven gevestigd, waaronder de domeinen Theotoky en Triklino, dat een leuk, deels overschaduwd terras heeft (onder) waar bezoekers ontspannen aan een glaasje kunnen nippen.

M60 (Small)  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 . Een zekere vergane glorie, daarmee kampt Vouvray, althans buiten eigen land. Deze witte, naar een dorp genoemde Loire-wijn behoorde enkele generaties geleden tot de bekendste van Vou4 (Small) Frankrijk, maar je ziet hem tegenwoordig slechts sporadisch. Dat heeft zo zijn redenen. Tot voor de komst van de appellation d’origine contrôlée, in 1936, werden vrijwel alle witte wijnen uit Touraine als Vouvray verkocht. De invoering van de beschermde herkomstbenaming maakte aan deze situatie een eind: voortaan kon Vouvray alleen uit een achttal gemeenten even ten oosten van Tours komen, inclusief het dorp Vouvray (links), en uitsluitend vervaardigd worden van de chenin blanc. Tufsteen is daar de meest voorkomende grondsoort, maar ook vuursteen ofwel silex en zand komen voor.
Schets breed kleinDe Tweede Wereldoorlog en economische crises brachten eveneens problemen, terwijl bovendien de consumentensmaak veranderde. De meeste Vouvray was halfzoet, en het publiek dronk steeds meer droog. Zelfs prijsstunten mocht moet baten. Om het tij te keren stapten de producenten grootschalig over op het maken van mousserende wijnen. Gedurende ongeveer twee decennia, vanaf halverwege de jaren ’50, werd het overgrote merendeel van de druiven tot belletjeswijnen verwerkt. Bijna driekwart van alle Vouvray was mousseux of pétillant (ik bewaar heerlijke herinneringen aan die van Marc Brédif, Vou9 ter plekke genoten bij rillette). De boeren waren er blij mee, temeer daar ze voor de mousserende wijnen de helft meer per hectare mochten oogsten dan voor de stille. Nog altijd bestaat – gemiddeld genomen, in koelere jaren stijgt het aandeel – zo’n 60 procent van Vouvrays productie (die de afgelopen dertig jaar verdubbelde tot 12 miljoen liter) uit bubbelwijnen – waarvan negen op de tien flessen door Fransen worden geconsumeerd. Binnen het ongeveer 2100 hectare tellende gebied vormen stille wijnen dus 40 procent van het volume. Waarbij oVou2 (Small)pvalt dat het aandeel van de droogste soort, Vouvray Sec, tegenwoordig meer dan de helft vormt, een procent op 60. Vroeger placht dit wijntype vaak onbarmhartig zuur te zijn en pas na jaren rijping enigszins aangenaam, maar dankzij slimme technieken in de wijngaard, teneinde rijpere druiven te krijgen, en in de kelder smaakt de Sec nu beduidend plezieriger. Met vaak een vleugje zoet, van twee tot negen gram suiker, om de mineralig frisse smaak te veraangenamen – eigenlijk net als bij Rieslings uit het Moezel-dal. Over heden en verleden van Vouvray sprak ik met Benoît Gautier (foto). Behalve wijnbouwer, op het 18 hectare tellende Domaine de la Châtaigneraie, is hij ambassadeur voor de herkomstbenaming Vouvray. De toekomst ziet hij zeer Vou6 (Small)rooskleurig:’Want wijnen met minder alcohol vormen  een wereldtrend, wat kansen schept voor subtielere wijnen met een goed evenwicht’. Stille Vouvray kan ook goed ouderen, wat opnieuw een parallel is met Riesling. Een plaatselijke wijnbouwer stelde eens over zijn droge Vouvray:’Deze wijn wordt niet oud, hij rijpt alleen.’ Het moeilijkste om te maken is, zo stelt Benoît. de Vouvray- Demi-Sec. Het bereiken van een perfect evenwicht tussen zuur en zoet vormt voor dat type elk jaar opnieuw een grote uitdaging. De opmerkelijkste en kostbaarste stille Vouvrays zijn die van het type moelleux. Ze smaken tegelijk fris en weelderig zoet – en doen soms niet onder voor andere grote dessertwijnen, zoals Sauternes. Anno 1954 serveerde men in Engeland de zoete Vouvray Clos de Mont 1921 naast de Sauternes van Château d’Yquem uit hetzelfde jaar, waarbij geconcludeerd werd dat de Vouvray ‘voller en rijker was dan de Yquem, met een delicater bouquet’. In gezelschap van Benoît en de zeer deskundige wijndocent Chris Alblas werden enkele kenmerkende Vouvrays geserveerd die hier te lande verkrijgbaar zijn.
Heerlijke herinneringen bewaar ik aan o.a. zeer zuivere Laurent Kraft Sec 2012 die enerzijds mineralig fris smaakt, anderzijds een tikje rijp en naar fris fruit, met zelfs een hint van grapefruit. Een voorbeeldVou7 (Small) (2)ige Vouvray. Fles €12,95 bij o.a. www.bosmanwijnkopers.nl en www.bilderdijkwijnhuys.nl.
De Cuvée de Silex 2014 van Bernard Fouquet toont dat Vouvrays van vuursteen wat minder mineralig zijn met iets zachtere zuren. Die in deze Demi-Sec (een term die vreemd genoeg zelden op etiket en staat; Vouvray zonder aanduiding is het in principe altijd) prettig tegenspel krijgen van mild citrusfruit. Te koop bij www.wijnbeurs.nl voor €11.
Een mooie Moelleux die tegelijk bewijst hoe goed Vouvray kan rijpen, is de Marie Geoffrey 1997 van Domaine Le Capitaine. De slechts 10,5 procent alcohol bezittende wijn heeft een bruinoranje tint en een rijpe, rijk zoete smaak die elementen bevat van honing, noten en gekonfijte vruchten, terwijl een bijna mineralige frisheid vitaliteit verstrekt. Halve liter €26,50 bij www.glandorfenthijs.nl.

 

NOS2VINOSTALGIE (41)
Toen het wijndorp Vouvray nog Vouvray-les-Vins heette, woonden daar en in het naburige Rochecorbon heel wat families in grotwoningen van tufsteen, sommige onder het druivenplateau daarboven. Tot ver in de twintigste eeuw is dit zo gebleven. Een andere , nog wel volop gebruikte toepassing van de grotten was en  is die voor wijnopslag.

 . Het blauweMer1 (Small) druivenras merlot komt uit Bordeaux – en is daar er ook de meest geplante variëteit. Vanuit Bordeaux is merlot niet alleen naar andere delen van Frankrijk gezwermd,  maar ook naar andere continenten. Dat proces zet zich nog steeds voort. Sterker nog, merlot is hard op weg om ’s werelds populairste blauwe druif te worden (met nu al zo’n 270.000 hectare versus de circa 290.000 van cabernet sauvignon). Charme is namelijk kenmerkend voor de wijnen van merlot. Al in hun jeugd smaken ze doorgaans soepel en sappig, zonder strenge tannines of harde zuren.
DRUIF-2 (Small)Pure merlotwijnen zijn in Frankrijk voornamelijk te vinden in de Languedoc (als Pays-wijnen), want in Bordeaux en aangrenzende regio’s gebruikt men merlot hoofdzakelijk als mengdruif: of andere rassen worden toegevoegd om de wijn wat extra dimensie teMer2 (Small) geven, of merlot dient als ‘verzachter’ van cabernet sauvignon, zoals in o.a. de Médoc. Voorbeelden van dit vooral merlot bevattende mengwijnen zijn die uit de Bordeauxdistricten Canon Fronsac, Côtes de Castillon, Fronsac, Lalande-de-Pomerol (foto dorp rechts), Lussac-Saint-Emilion, Montagne-Saint-Emilion, Pomerol, Puisseguin-Saint-Emilion, Saint-Emilion, Saint-Georges-Saint-Emilion en Sainte-Foy Bordeaux, terwijl het eveneens geldt voor gewone rode Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Elders in het Franse zuidwesten bepaalt merlot het karakter van rode wijnen als Bergerac, Buzet, Côtes de Bergerac, Côtes du Brulhois, Côtes de Duras, Côtes du Marmandais en Pécharmant.
Soorten Merlot
Mer3 (Small)
Een ster geeft aan waar de gemiddelde kwaliteit goed tot zeer goed is: Argentinië*, Australië*, Bulgarije*, Canada (Okanagan Valley)*, Chili*, Frankrijk (vaak Pays d’Oc)*, Italië, Marokko*, Moldova, Roemenië, Spanje*, Uruguay*, Verenigde Staten (niet alleen Californië, maar ook bijvoorbeeld Washington)*, Zuid-Afrika* en Zwitserland (Ticino, links)*.
Merlot smaakt lekker bij
VLEES – rundvlees (van biefstuk en entrecote tot gestoofde ossenstaart en gekruide
runderrollade), varkensvlees (karbonade, spareribs of barbecued ribs).
WILD – groot en klein wild, plus ook wilde duif, wilde eend.
GEVOGELTE – gans, kwartel.
KAAS – harde Hollandse kazen zoals belegen of extra belegen Goudse.

 

IVV1 (Small) “…In Vino Vrolijkheid is een genot om te lezen” schreef Charlotte van Zummeren op haar website www.winebusiness.nl, in een uitvoerige bespreking van mijn nieuwste boek. Andere strofen uit deze recensie zijn de volgende. ‘Een alleskenner met roots in de reclame, er is niets of niemand in de wijnwereld die Duijker niet kent en dat wordt met humor beschreven in het boekje. Vooral de beschrijvingen van collega-wijnkenners – inclusief de auteur zelf – die volledig de mist in gaan bij blindproeverijen zijn hilarisch. Duijker was de eerste wijnschrijver in Nederland en inmiddels is een hele generatie wijnjournalisten met hem opgegroeid.
Bij het lezen van In Vino Vrolijkheid kan iedere professional niets anders overkomen dan respect voor de jarenlange ervaring van Duijker in een toen nog donker Nederlands wijnniemandsland. Het zijn 32 korte stukjes of columns van gebeurtenissen, ontmoetingen en vooral lunches – gelardeerd met grote hoeveelheden wijn – met de groten der wijnwereld, variërend van Eric de Rothschild, Claude Ricard, Wina Bsmakelijk-lezen-v2orn, Miguel Torres tot Robert Parker en Michael Broadbent. Duijker raadt aan de stukjes ‘te nippen’ net als bij een goed glas wijn. Dat is mij in ieder geval – net zoals het nippen bij sommige wijnen – niet gelukt, ik heb in het boek in twee keer uitgelezen.”
. In het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf werd de bundel uitgebreid beschreven, met strofen als “Zijn laatste boekje is met veel humor geschreven.”
. Het tijdschrift WineLife tenslotte schreef:”Een vrolijk en leerzaam kijkje achter de schermen! Want van die titel is geen woord gelogen: met een glimlach lees je over zijn avonturen in de wondere wijnwereld van de afgelopen 45 jaar.”
* In Vino Vrolijkheid, paperback met 144 pagina’s en 25.000 woorden. Tweede druk Uitgever Aerial Media Company. Gedrukte versie een tientje, E-book €4,99.

 

Etiket (Small)

Ten zuiden van de Portugese hoofdstad Lissabon liggen de vissershaven Setúbal en het gelijknamige schiereiland. Van de moscateldruif wordt daar een versterkte zoete wijn gemaakt. Aan het eind van de 19e eeuw dienden vaten met deze wijn soms als ballast op de heen- en terugtocht van schepen naar Oost-Indië. De desbetreffende Moscatel, die dankzij de warmte en de deining een bijzonder karakter had gekregen, ontving het predicaat ‘Torna-Viagem’ ofwel ‘Terugweg’. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, [email protected], die dit etiket selecteerde uit zijn grote collectie.