HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – AUGUSTUS 2016

Terwijl het buiten warm was, heb ik afgelopen maand veel verkoelende wijnen ontdekt: droge witte wijnen, kruidig fruitige rosés en fris te schenken rode. Ze staan beschreven in dit augustusmagazine, samen met steviger soorten rode die beste begeleiders zijn van een barbecue. De meer dan vijftig vondsten komen uit een dozijn verschillende landen en van ruim dertig leveranciers. Voorts neem ik je me op een hink-stap-sprong door Michigan waar van alles te zien, te genieten en te beleven valt – inclusief het proeven van verrassend goede wijnen. Bovendien wordt Marimar Torres voorgesteld die als Catalaanse in een Californisch kustgebied kostelijke wijnen maakt, en zul je lezen over zowel een grillgoede culinaire combinatie als minder bekende blauwe druiven en hun wijnen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

banner-grandcruwijnen-538x100

vondst van de maand. ‘Een zeer warme droge zomer en een koele herfst waren de crWach1 (Small)uciale factoren voor het grote evenwicht en het verfrissende karakter van de wijnen uit 2015’, stelt Roman Horvath. Die als Master of Wine een van ’s werelds allerbeste wijncoöperaties leidt, Domäne Wachau. Gevestigd bij het barokke dorp Dürnstein, in de terrassenrijke Oostenrijkse wijnstreek Wachau. Bij het bedrijf zijn zo’n 250 boeren aangesloten die samen bijna 440 hectare bewerken. De wijn waaraan Roman specifiek refereert is de inderdaad zeer geslaagde Grüner Veltliner Wachau 2015, sappig, fris en behoorlijk vol, met wit fruit en een kenmerkende hartigheid, inclusief een snufje witte peper. Prijs €7 bij www.hema.nl.

 

Banner Roche_Mazet_Banner

vondst-1. Een voorvader van de huidige familie Fabiano begon bijna 95 jaar geleden een wijnwinkel in Venetië, een zaak die zo succesvol werd dat successieve generaties zich ontwikkelden tot Fab3wijnhandelaren en wijnbouwers. Met nu een moderne kelder halverwege Verona en het Gardameer. Aan het gamma werd recentelijk de lijn Villa Trendi toegevoegd waarin zalige zomerwijnFab (Small)en te vinden zijn. Veruit de fraaiste is een Lugana 2015, gemaakt van trebbiano di lugana (ook wel turbiana genoemd). Een bleek getinte creatie, levendig van smaak, met sappige zuren en schakeringen van diverse soorten citrusfruit, terwijl je in het bouquet ook iets bloemigs kunt ontwaren. Adviesprijs 12,99. Eveneens plezierig, en ongeveer half zoveel kostend, smaakt de uitnodigende Pinot Grigio delle Venezie 2015, een elegante, vriendelijk frisse wijn met elementen van mild wit fruit en in de verte een zuchtje zuidvruchten. Verkoopadressen via www.lfe.nl.

 

vondst-2Des (Small). Buitengewoon betrouwbaar, dat zijn de wijnen van El Descanso, een Chileens wijnmerk van het zeer gerenommeerde familiebedrijf Errázuriz. Dus met plezier heb ik enkele recente schapaanwinsten geproefd. De Sauvignon Blanc Reserva 2015  uit het koele en toch zonnige topgebied Valle de Casablanca geurt en smaak net zo grassig als een soortgenoot uit Nieuw-Zeeland, met eenzelfde vrij stevige structuur, sappig groen fruit en verkwikkende zuren. Fles €6,99 – en da’s eigenlijk een koopje. Voor een euro meer is een nieuwe rode wijn beschikbaar, de ferme maar niet zware Sangiovese Limited Selection 2014, gemaakt van het gelijknamige Toscaanse druivenras. Deze vondst maakt op sappige wijze naar frisse bes en kers, met discreet wat laurier. Zie www.plus.nl.

 

Banner Duc_de_Meynan

 

vondst-3 . Een aangenaam fruitige (besje, sinaasappel, drupsje),licht gekruide en tegelijk gespierde smaak vormen de kenmerken van de bleek oranjeroze rosé L’Esprit de Provence 2015
van Le Grand Cros. Een eerdere jaargang van deze wijn kreeg in zijn categorie bij herhaling Herve FABREde hoogste score, zowel in Frankrijk als in Engeland. Deze Côtes de Provence draagt een CanadEsp (Small)ese signatuur, want het zijn de uit Canada afkomstige  Hugh en Jane Faulkner die het domein sinds 1989 exploiteren, tegenwoordig samen met hun zoon Julian. Druif nummer één in voornoemde rosé is de grenache, met 60 procent. Voorts werd behalve syrah en cinsault een beetje van de Provençaalse rosédruif tibouren toegevoegd. Als domein is Le Grand Cros, dat twee dozijn hectare met druivenstokken heeft, bijkans idyllisch gelegen, tegen de voetheuvels van het Massif des Maures en omgeven door terrassen, olijfbomen, pijnbomen en ander groen. L’Esprit de Provence staat op www.colaris.nl voor €14,50, zie de banner.

 vondst-4Tor2 (Small)Tor. Rode kracht voor een lief prijsje, dat vertegenwoordigt de €4,99 kostende de Sol y Nieve Tempranillo 2014  uit de Spaanse streek Toro. ’t Is een beklijvende wijn met 14,5 procent alcohol, kruidig bovendien en gul fruitig. Bessen, inclusief wat cassis, en rijpe zwarte vruchten zijn beide prettig present. Er zit een prima producent achter deze stoere wijn, namelijk Bodegas Toresanas, een 20 hectare tellend domein dat behoort tot dezelfde groep als Palacio de Bornos in Rueda en Señorío de Sarría in Navarra. Zie www.ah.nl of de banner.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst-5. Binnen Bordeaux, op haar Château du Champ des Treilles, is Corinne CPas (Small)omme gepassioneerd bezig. Zo cultiveert ze de druiven biodynamisch. Haar droge witte Vin Passion 2014, afkomstig van 3,2 hectare in het 9,7 hectare omvatten domein, stelde ze samen uit gelijke delen muscadelle, sauvignon blanc en sémillon. Het trio gaf een verkwikkende wijn, een tikje plantaardig en met fris fruit zoals van grapefruit. Deze vriend(in) van vis en salades is op €10,50  geprijsd bij www.vinoblesse.nl.

 

vondst-6Ja (Small). Op het door Franse oenologen geïnitieerde concours Vinalies won de Le Jade Chardonnay 2015 een gouden medaille – en da’s een compliment. Het is dan ook een kenmerkende, charmante Chardonnay, notig en fruitig, met een hint van Ja2toastig hout en een vrij gulle structuur. De producent van deze Pays d’Oc is een goede, technisch uitstekende geoutilleerde coöperatie, die van Pomérols, dicht bij het Bassin de Thau. Er zijn circa 350 leden bij aangesloten (inclusief die van twee gefuseerde coöps) die druiven telen op 1750 hectare. De groep www.lesgenereux.nl, zie de banner, voert voornoemde Chardonnay voor €7,60.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 vondst-7Bar1. Perfect om fris, zoniet echt koel te serveren, dat is Menegotti Bardolino 2015. Aalbessen en aardbeien bepalen zijn frisse, lenteachtige smaak, terwijl de kleur nogal licht is. De wijn komt van een familiedomein dat 17 hectare telt en gedreven wordt dor twee broers, Andrea en Antonio Menegotti – die trouwens ook prima bubbelwijnen produceren. Als druiven voor hun Bardolino kozen ze drie blauwe streekvariëteiten, corvina, rondellina en molinara. Fles 8,95; ga naar www.halvemaanwijn.nl.

 vondst-8. ‘Chavignol is de beste wijn die ik heb gedronken. Als alle mensen van het koninkrijk hem zouden drinken, zouden er geen godsdienstoorlogen San3meer zijn.’ Deze vrede-dankzij-vin uitspraak deed Hendrik IV tijdens het planten van een olm in Chavignol, een dorp binnen de streek Sancerre. Het in een vallei gelegen, door wijnhellingen omgeven plaatsje levert nog steeds opmerkelijke wijnen, waaronder de Sancerre Chavignol 2015 van Domaine Delaporte. De jonge wijnbouwer SAn4Matthieu Delaporte (boven) stelde deze sauvignonwijn samen uit druiven van deels kiezelgrond, deels kalkgrond, en creëerde aldus een Sancerre met zowel plantaardige als fruitige elementen, wat mineraligheid, prettige zuren, sap en een behoorlijk gevulde smaak. Deze voortreffelijke viswijn – die ook groots smaakt bij het lokale geitenkaasje Crottin de Chavignol – is op €13,95 geprijsd bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Banner Jos_beeres_banner

 vondst-9. Een zonnig zuidelijk, très sympathique alternatief voor rode Bordeaux is les Hauts de Lalande 2014. Gecomponeerd uit Bordeaux-druiven – cabernet saLal2uvignon, merlot, petit Lal (Small)verdot – die gedijen in de Languedoc, binnen het Pays de la Cité de Carcassonne. Exact twintig jaar terug kochten Pierre Degroote en Bernard Montariol daar een wijngaard, langs het Canal du Midi, die inmiddels 215 hectare bestrijkt. Hun rode wijn werd à la Bordeaux ook nog opgevoed in eikenhouten vaten, vandaar de roosteraroma’s, inclusief een pietsje karamel, die het besfruit en de donkere, laurierdropachtige nuances vergezellen. Heel sympathiek is eveneens de prijs, namelijk €6,79 bij www.mitra.nl.

 

vondst-10Hun. ‘Open maken en genieten’ is het motto dat Kilian Hunn graag hanteert voor zijn wijnen. Samen met zijn vrouw Martina – voormalige wijnprinses en wijnkoningin – exploiteert hij 16 hectare in Baden. Of specifieker nog, in het district Tuniberg, waar de hellende wijnheuvels kalk- en lösshoudend zijn. De druiven worden in feite biologisch geteeld, hoewel zonder officieel certificaat. Een Kil2 wijn die overtuigend in aanmerking komt voor ‘open maken en genieten’ is de met schroefdop gepresenteerde Kilian Hunn Grauburgunder 2015. Dit vanwege zijn loepzuivere, fris fruitige (citrus vooral), subtiel notige en discreet kruidige, ferme smaak. Vooral bij gebakken of gegrilde vis, maar ook bij kip, kalkoen en quiches zal er volop sprak zijn van geniessen. Adviesprijs €9,95, verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu.

 

bannar 1vin du soleil optie 1.3

 vondst-11. Gelukkig weer eens een lekkere Griek gevonden, de witte Pyrgos Sophias Savatiano 2015 van. Een best verrassende bovendien, want de druif savantiano is de basis voor ongeveer GR (Small)de vieste wijn die ik ken, Retsina. In dit geval heeft de familie Davaris in het centraal gelegen Attika er een karaktervolle, elegant ferme maaltijdwijn van weten te maken, licht gekruid, frissig en citrusachtig. Scholletje bakken of grillen, citroensap erop, gebakken aardappels en sla, met erbij dan deze wijn – en je voelt je een Griekse god(in). Fles inclusief Nederlandse accijns €10,38, bij www.adbibendum.nl, zie ook de banner.

 vondst-12Er (Small). Tijdens een barbecuefeestje waarvoor ik aangebroken flessen met die dag geproefde wijnen had meegebracht, riep een vriendin spontaan ‘Wat is dit een lekkere wijn!’. Het beERb1trof een redelijk rijpe, dus zachte en tegelijk elegante rode wijn uit Duitsland, de Erbeldinger Portugieser! 2013.   ’t Is geen diep getinte wijn noch een fruitbom, maar wel een aimabele, uit Rheinhessen, en genoemd naar het ras blauer portugieser. Dat overigens niet uit Portugal komt, maar uit Oostenrijk. De makers zijn vader Stefan en zoon Christoph Erbeldinger, eigenaren van een 35 hectare bestrijkende akker die löss, leem en wat kalk in zijn bodem heeft. Flesprijs €10,25, zie imperialwijnkoperij.nl.

 

Banner Okhuysen nieuwe

vondst-13. Het was een bodega uit Rioja die eigenlijk min of meer toevallig in RuedaRis (Small) de verdejodruif ontdekte, althans het potentieel daarvan. Dit dankzij een adviserende professor uit Bordeaux, Emile Peynaud, die langs een weg de toen rijpe druiven proefde – en moest denken aan sauvignon blanc. De rest is historie: in 1972 begon Marqués de Riscal ter plekke een heerlijke droge witte wijn te produceren, en heel Rueda bloeide op. Die wijn, van verdejo, is nog steeds heerlijk, zo bewijst de Marqués de Riscal 2015, die wat plantaardigs heeft à la Sauvignon Blanc, naast lekker veel citrusfruit, opwekkende zuren en het nodige sap. Een aanbieder is www.gall.nl die €9,99 rekent.

vondst-14. De specialiteit van Coteaux Varois en Provence, een grote enclave van 2500 hectare binnen Côtes de Provence, is rosé. Maar liefst 90 procent van de jaarlijkse bijna 16 miljoen flessen wordt daarmee gevuld. Een van de betere streekrosés komt van het gereputeerde Domaine du Deffends, een 14 hectare omvattende bezitting waarvan ik de wijnen al meer dan dDef2ertig jaar gráág drink. Het betreft de Rosé d’Une Nuit 2015 die een vieve rozeoranje tint heeft en een uitgesproken sappige smaak, behoorlijk gevuld en voorzien van een plezierige dosis rood drupsfruit, subtiel gekruid  Gezien zijn enigszins zachte zuren heeft deze wijn baat of een sterke koeling of een ijsblokje in het glas. Eigenaar Emmanuel de Lanversin vertelde nog dat hij voor zijn rosé gelijke delen cinsault en grenache heeft gebruikt. Fles €13,60 bij www.okhuysen.nl.

 

 Banner Ah_wijnmarkt_538x100-nieuw

 vondst-15. Even bezuiden Clarksburg in Californië plantte de familie Bogle anno 1968 een bescheiden wijngaard van 3,2 hectare (foto). Vandaag de dag betrekt direBo2cteur Warren Bogle Bo4druiven van 480 hectare, overal uit de staat, en bottelt meer dan veertien miljoen flessen per jaar. Dit succes is gewoon te danken aan de goede kwaliteit van de wijnen en hun niet exorbitante prijsstelling. Een verrukkelijk voorbeeld is de Bogle Vineyards Clarksburg Viognier 2014, verleidelijk fruitig (milde citrus, zoals perzik en abrikoos, toets van tropisch, hint van o.a. banaan) en goed gevuld, met subtiele roosteraroma’s. Een derde van de wijn werd namelijk in nieuwe fusten vergist en gerijpt, gedurende tien maanden. Prijs €14,95 bij www.hosmanvins.nl.

 vondst-16. In het Zuid-Franse Malviès, op 30 kilometer van de vestingstad Carcassonne, beheert Nicolas Grone eenLou6 (Small) aanzienlijk wijngoed, Domaine La Louvière. Zelf is hij Duitser, en collega’s komen uit zowel Zwitserland als Frankrijk. De ligging van het 50 hectare tellende domein, dat zowel Atlantische als Mediterrane weersinvloeden ondergaat, maakt het goed mogelijk om er Bordeaux-druiven te cultiveren. Vandaar dat Le Coquin Merlot 2014 zo’n geslaagde, aangename Pays d’Oc is: vlezig, duidelijk donkertonig (drop, leder, laurier) met een ondertoon van bessen en pruimen. Net zo geslaagd is de eigenlijk verrassend frisse Le Libertin Sauvignon Blanc 2015, grassig en groen fruitig. Beide wijnen dragen een knipogend etiket met wolf in menskledij. Fles €9,99, verkoopinfo via www.intensewines.com.

 

Banner Wijnoutlet

vondst-17 . Ze hebben het maar druk, Jürgen en Carolin Hofmann. Want ze bestieren niet één wijndomein, maar twee bezittingen, ook nog op flinke afstand van elkaar.  Te weten WW5 (Small)Weingut Hofmann in Rheinhessen en Weingut Willemswillems in het dal van de Saar, twaalf kilometer bezuiden Trier. De universitair en internationaal geschoolde Carolin, geboren Willems, willems-zur-person-vitaheeft de dagelijkse leiding over dit tweede wijngoed. Dat 4,5 hectare omvat met leisteengronden die voor 90 procent met riesling werden beplant. Haar Willemswillems Saar Riesling “Schiefer” trocken 2015 is een elegante, delicieuze zomerwijn, met rond zijn frisse, bijkans mineralige smaakkern prettig wat mild wit fruit. Heerlijk om vroeg in de avond van te genieten, op balkon of tuinterras. Wat ook kan op het domein zelf, want daar staan enkele vakantiewoninkjes. Importeur www.lesgenereux.nl vraagt €13,75 per fles, zie ook de banner.

 

vondst-18. Van de rode Domaine Boyer 2015, een uit de Languedoc afkomstige,Boy1 donkerrode wijn, doet de eerste slok onmiddellijk verlangen naar de tweede – en da’s een goed teken. Het is Jacques en Françoise Boyer gelukt om van syrah, merlot en carignan een energieke, vrij volle, zeer sappige, vol fruitige melange te maken die heerlijk smaakt naar bessen en zwarte vruchtjes. Resultaat: een beste begeleider van véél vleesgerechten. Terzijde: Domaine Boyer is een ondermerk van Domaine La Croix Belle (70 hectare), maar de prijsprestatie van deze Côtes de Thongue is geenszins ondermaats. Fles €7,31 bij www.heisterkamp.com.

 

Banner Marques_Plus_Actie_Banner
vondst-19. Binnen het Californië wonen meer mensen dan in heel Canada, en zijn een ontzagwekkende 231.000 hectaren met druivenstokken beplant – goed voor een jaarlijkse drie miljard flessen wijn. Het is een hele kunt om je tussen de 4400 wineries te onderscheiden, mCop6aar de ook om zijn films beroemde Francis Ford Coppola is dat gelukt. Min of meer bij toeval, eigenlijk uit financiële nood, begon hij zelf wijn te produceren, zo’n veertig jaar geleden. Om vervolgens, na het succes van zijn Dracula film, andere domeinen over te nemen. Op het naar hemzelf genoemde moederbedrijf  (waar ook Coppola’s vijf Oscars staan uitgestald) wordt duurzaam gewerkt – en goed, onder leiding van hoofdwijnmaker Corey Beck (onder). Diens blank gouden Director’sCop8 (Small) Cut Chardonnay 2014 uit Russian River Valley combineert in zijn citrusachtige smaak frisheid met een subtiele romigheid en beheerst wat hout, heerlijk gewoon. Adviesprijs €23,75. Minder dan een euro meer wordt doorgaans gevraagd voor de Director’s Pinot Noir 2014 uit Sonoma County. Het is een zacht gestijlde wijn met zeer rijpe, milde tonen van rode en zwarte vruchten, aangevuld door zacht kruidige roosteraroma’s. Overigens zijn in de Golden State inmiddels 16.600 hectare met pinot noir bedekt, bijna dubbel zoveel als in zijn bakermat Bourgogne. Verkoopinfo via www.vinites.com.

 

vondst-20. Bouz1Je moet behoorlijk wat wijnkennis hebben om te weten dat de Bourgondische herkomstbenaming Bouzeron niet betrekking heeft op een witte Bourgogne van chardonnay, maar van aligoté. Want op het etiket wordt dit vreemd genoeg niet vermeld. In en rond het gelijknamige gehucht (evenBouz (Small) ten zuidwesten van Chagny, 150 inwoners) en een buurdorp zijn zo’n tegenwoordig zo’n 60 hectare met aligoté beplant, en tot de zeventien producenten behoren enkele zeer gerenommeerde. Zoals het huis Louis Jadot dat er vijf jaar geleden het Domaine André Gagey begon. Dit omvat 3 hectare en leverde een mineralige, vieve, door frisse citrus getypeerde 2014 die tevens licht kruidig smaakt en duidelijke roosteraroma’s bezit. Want deze Bouzeron verbleef in vaten, waarvan bijna een derde nieuwe. Ogen dicht, en je proeft een aardig alternatief voor… Chablis. Adviesprijs €18, verkooppunten via www.kwast.nl.

 

 Bannar Salentein Hubrecht Duijker banner

 VONDST21. De regionale arneis, in gezelschap van de internationale chardonnay en sauvignon blanc, vormen samen Bric4 (Small)de melange waaruit de Bric Amel 2015 werd samengesteld. De in een loodzware fles gepresenteerde wijn draagt de herkomstbenaming Langhe, en komt derhalve uit Piemonte, Noordwest-ItaBric1lië. Waar zijn maker gevestigd is, de aristocratisch gedoopte en geleide wijnbezitting Marchesi di Barolo in het heuveldorp Barolo zelf. De huidige eigenaren, Ernesto en Anna Abbona, vervaardigen van 120 hectare beroemde Barolo’s en daarnaast allerlei andere streekwijnen. De Bric Amel onderscheidt zich door florale, licht grassige en frisse citrustonen die samen een behoorlijk geschakeerd palet aan impressies geven. Fles €17,45. En hun fris fruitige Rurà 2015 behoort bij de betere soorten Barbera d’Alba; deze rode rakker kost €12,95. Verkoopinfo op www.wijnkring.nl.

 

VONDST22MesMes3 (Small). Al een jaar of dertig is Bodegas Fontana een drijvende kracht in de wijnstreek Uclés, gelegen aan de noordkant van de Spaanse Hoogvlakte. Onder de huidige directie van Jesús Cantanero maakt men eigentijds gestijlde, enkele-druifwijnen van in totaal zo’n 1000 hectare. Vandaag de dag ogen de meeste rosés meer oranje dan roze, maar de Mesta Tempranillo rosé 2015 van Jesús en diens amigos heeft weer wel een vieve roze kleur. En in de opwekkende, sappige smaak zijn o.a. zuurtjesrood en (aal)bes markant aanwezig. Fles €4,99 bij www.ah.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

VONDST23. Dat Cahors ook rode wijnen voortbrengt die al in hun jeugd charmeren bewijst Mathieu Molinié Pon1Amet zijn Château Ponzac Maintenant 2014. Want deze heeft een al behoorlijk soepele, niet te zware smaak, op frisse wijze aangenaam fruitig (een combi van bessen en zwarte vruchten), een tikje donkertonig (laurier e.d.) en goed sappig. Hetgeen ‘m héél geschikt als ietwat koel te schenken barbecuebegeleider, om maar wat te noemen. De enige druif was malbec die groeide op een kalk-kleibodem. En bij het desbetreffende, door twee ceders geflankeerde château ligt een wijngaard van 26 hectare. Prijs €9,95, ga naar www.vinoblesse.nl.

 

VONDST24Rul (Small). Bij Joseph Drouhin laat men het eikenhout van de vaten altijd drie jaar rusten in de buitenlucht om het minder ruw te krijgen en in optimale conditie. Zodat het eerder fijne dan agressieve elementen aan de wijn toevoegt. De witte Rully 2014 rustte een maand of zeven op fust en heeft inderdaad een fraaie, geenszins overheersende houttoets met tevens iets van noten (amandelen) die het milde, perzikachtige fruit wat extra dimensie geven. Vermeldenswaardig is bovendien dat de chardonnaydruiven biodynamisch werden geteeld. Deze betere Bourgogne kost gewoonlijk ongeveer €19, verkoopinfo via www.walravensax.nl.

 

 Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 VONDST25SP (Small). Tollen van blijdschap, dat zal de Nieuw-Zeelandse wijnmaker Patrick Moore wellicht hebben gedaan na het proeven van zijn Spinning Top Pinot Noir 2014. Want het is een uitnodigende rode wijn geworden, met wat meer kleur dan de meeste, behoorlijk vol, zwart fruitig, zacht fris en een heel klein beetje aards. De benodigde druiven voor deze Bourgogneachtige wijn kwamen van twee verschillende wijngaarden binnen Marlborough. Importeur www.halvemaanwijn.nl rekent €11,95 per fles.

 

VONDST26For (Small). Dat betaalbare Franse wijnen zonder streeknaam ook lekker kunnen zijn, en kenmerkend voor hun druivenras, toont de La Forcine Sauvignon 2015. Frisse zuren, buxus, grassigheid en groen fruit zijn alle keurig aanwezig, evenals een bescheiden 12 procent alcohol. Auguste Bonhomme staat als producent vermeld,  een merk eigenlijk van een handelaar/bottelaar in het Muscadet-gebied. Diens Sauvignon staat voor €4,99 op het schap bij www.vomar.nl.

 

banner Abbema

VONDST27. Een van Rioja’s oudste bodegas is Montecillo waar de wijnbereiding eigentijds geschiedt maar de wijnopvoeding traditioneel, in meer dan twintigduizend vaten. Mon5 (Small)Het aan de AndalusischeMon3 familie Osborne behorende bedrijf heeft afspraken met talrijke telers voor de levering van druiven, voornamelijk tempranillo uit het relatief koele district La Rioja Alta. Het is ook tempranillo die, enigszins ondergeschikt aan het eikenhout waarin hij anderhalf jaar verbleef, de aard bepaalt van de Tempranillo Crianza 2010. De zacht frisse, tevens 10 procent graciano bevattende wijn biedt een beetje besfruit en volop milde vanille, samen met een zacht kruidige houttoets. Heel klassiek. Prijs €9,99 bij www.mitra.nl.

 

VONDST28Wat (Small). Zou Wijnval niet een betere naam zijn dan Waterval? Bedacht ik bij het proeven van de Pinotage rosé 2016. Want deze wijn is verre van waterig, en smaakt op frisse, fruitige (bessen geweekt in sinaasappelsap), tevens elegante wijze echt naar wijn. Maker van de bleek oranje getinte Wes-Kaap is een hele grote producent in Zuid-Afrika, te weten DGB (afkortingen van Douglas Green Bellingham). Aardige bijkomstigheid: deze rosé is niet alleen plezierig qua smaak, maar ook qua prijs, €4,49. Bij www.jumbo.com.

 

Banner Gastrovino

VONDST29. Zomers wit uit Hongarije, dat levert de zenit, een in dat land gecreëerde kruising (tussen bouvier en ezerjó). Het veldwerk vond plaats in streek Eger, en de officiële Z1goedkeuring kwam inZ2 (Small) 1980. Een domein van 21,6 hectare dat er op en rond berg Somló iets fraais van maakt, is Tornai. Dat dit jaar zijn zeventigjarige bestaan viert. En waarvan de leiding berust bij de derde generatie van de familie Tornai. De Tornai Zenit Z 2015, herkomstbenaming Nagy-Somlói, zit in een slanke fles en is ook slank van postuur. In de knisperend frisse smaak verkeren specerijen en frisse citrus vrolijk met elkaar, wat de Z een prima partner doet zijn voor o.a. tapas, salades en enigszins kruidige schotels met vis. Fles €8,45 via www.imperialwijnkoperij.nl.

 

VONDST30 (2). Centraal in Catalonië ligt Pla de Bages, een klein wijngebied dat 21 jaar geleden werd erkend. Al twaalf jaar eerder stichtte Valentí Roqueta er een wijndomein dat tegAb4 (Small)enwoordig Ab1bekend is als Bodegas Abadal – en dat uitgroeide tot het grootste van de streek. Het omvat zo’n 130 hectare, terwijl de 420 andere hectaren van Pla de Bages verdeeld zijn over elf andere producenten. Het in en rond een historische hoeve gesitueerde wijngoed heeft een karaktervolle witte wijn gelanceerd, de Abadal Blanc 2015, samengesteld uit macabeu, chardonnay, sauvignon blanc en de regionale picapoll. We proeven zowel specerijen als wat perzik en andere milde citrus, met een hint van perendrups en een vleugje bladgroen, met prettige zuren en met niet al te veel alcohol (12,5 procent). Perfect bij hartige taarten en enigszins kruidige schotels met vis. Richtprijs €9,50, verkoopinfo via www.kwast.nl.

 

 Banner Maison_Castel_Red_2016_Banner

Vondst_31. Zomerser dan droge witte Vinho Verde kán haast niet, gezien het bescheiden alcoholgehalte en frisse karakter van deze wijnsoort uit Portugals groene noorden. Een plezierige Ar2exponent is de Areal Colheita Seleccionada 2015 van Quinta da Pousada. Dit landgoed (waar ook het afgebeelde tegeltableau te vinden is) bestrijkt 15 hectare, waarvan 6 beplant met druiven – allemaal uit eigen land. Zo vergistte eigenaar José Areal voor de vermelde wijn vier regionale variëteiten, loureiro, alvarinho, arinto en trajadura. Samen resulteerden ze in een bleke, lichte, vieve wijn met in zijn aroma o.a. bladgroen en perendrups. Fles €7,50, verkoopinfo via www.boomsmawijnen.eu.

 Vondst_32Ex (Small). Wie niet bang is voor 14,5 procent alcohol en een intense smaak met zowel donkere aspecten als beheerst fruitige (zwart/bes), een wijn ook die nog wat jeugdige frisheid bezit en vooral zal schitteren op tafel, zoniet bij een barbecue, zou de Extremat Gratallops 2014 kunnen overwegen. Een krachtpatser uit de Catalaanse, zeer reliëfrijke Priorat. Men stelde ‘m samen uit maar liefst vijf druivenrassen: carignan, garnacha, syrah, cabernet sauvignon en merlot. Reguliere prijs inclusief Nederlandse accijns €18,03, bij www.adbibendum.nl, klik ook op de banner.

 

Banner Riscal website Hubrecht Duijker

Vondst_33Tou (Small). We hebben ervan genoten bij een fris aangemaakt salade met Franse geitenkaasjes, de Comte de Saint Aignan 2015, een Sauvignon Blanc uit Touraine. Net als de sla en de kaasjes smaakte de wijn fris, uitgesproken zelfs, met een beetje grassigheid en vooral groen fruit, zoals van lychees, plus een takje dille. Aardig detail: de wijn werd geselecteerd door de wijnmaker van Villebois, een Nederlandse producent van goede Loire-wijnen. Fles 6,95 bij www.plus.nl.

Vondst_34Val1. In het hart van de wijnstreek ValpolicellaVal2  stichtte Bruno Vaona zo’n zestig jaar geleden zijn eigen wijngoed, dat de naam La Giaretta kreeg. De huidige omvang bedraagt 10 hectare, verspreid over drie gemeenten. Traditionele streekwijnen zijn de specialiteit. Op een warme zomerdag, bij een pizza, lasagne of andere pasta, komt de Volpara 2015 het best tot zijn recht. Deze Valpolicella  is namelijk kwiek en frissig, met bes- en zwart fruit, discreet wat laurier en een zekere elegantie: ideaal om licht te koelen. Als druiven dienden rondinella, corvinone, corvina en molinaro, alle strikt streekgebonden. Prijs €9,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Banner Genereux 2

 Vondst_35. Een sterboer binnen het naar een berg genoemde gebied Pic Saint Loup is de alom geprePic4zen Christoph Peyrus. Die Pic (Small)naast zijn domein Clos Marie een tweede heeft verworven dat hij zijn eigen naam gaf. Het bestaat uit diverse soorten zeer stenige kalkgrond en heeft een oppervlak van 6,5 hectare. De kalk draagt er ongetwijfeld toe bij dat de 2013 een verbazende frisheid biedt en tegelijk een aangename elegantie, met een modeste 12,5 procent alcohol. De druiven syrah, 80 procent van de blend, en grenache verschaften voorts het fruit dat voornamelijk besachtig is, met in de achtergrond wat zwart. Beide druivenrassen en grote fusten (waarin een deel van de wijn twintig maanden werd gerijpt) zorgden samen bovendendien voor een zekere kruidigheid. Deze piekfijne, goed verteerbare tafelgenoot heeft wel een prijs die steviger is dan de wijn zelf, namelijk €24,95. Bij www.degoudenton.nl.

 Vondst_36Alb1. Na een maand of vijf nogmaals aandacht voor de op een blauwe fluitfles gepresenteerde  Mar de Frades Albariño 2015. Gewoon omdat het zo’n heerlijke witte wijn is. Een wijn met zowel florale als fruitige elementen, van frisse citrus vooral, en echt droog smakend, met viefheid en elegantie. De producent is Ramón Bilbao die buiten het eigen gebied Rioja inmiddels actief is in een paar andere Spaanse streken. Zoals in het groene Galicië, binnen Rías Baixas, waar Mar de Frades wordt vervaardigd van uitsluitend de nobele albariño. De benodigde druiven komen van meer dan honderd kleine telers wier totale bezit plusminus 90 hectare bestrijkt. Je loopt c.q. koopt een blauwtje voor €15,45 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner-Aaldering-21

Vondst_37. Al zes generaties pleegt de familie Étienne wijnbouw in Saint-Chinian, op een domein dat vandaag de dag 45 hectare omvat. De naam is Château La Dournie (foto), Dour1maar voor de wijnen van 25 hectare buiten de herkomstbenaming Saint-Chinian wordt om wettelijke redenen Domaine La Dournie gehanteerd. De daarmee gepresenteerde, ferme  rode 2014 is behoorlijk energiek, met ook diverse soorten sappig fruit (zwarte vruchten, bessen) plus wat kruidigheid. Schakeringen die te danken zijn de druivenmix van merlot, cabernet franc, syrah en grenache. Al met al een prima product van Véronique Étienne, de huidige vigneronne. Fles €7,95 bij www.brooklynwines.nl en www.vinifference.nl.

 Vondst_38In2. Sauvignon blanc groeit mondjesmaat in Spanje, maar er kunnen wel echt lekkere wijnen van worden gemaakt. Zo bewijst de Inurrieta Orchídea Sauvignon Blanc 2015 die in Navarra geboren werd op een domein van 240 hectare – waarvan een In (Small)verbazende 75 met sauvignon blanc. Stichter José Antonio Arrida koos de naam ‘Orchídea’ omdat er in Navarra meer dan honderd soorten wilde orchidee groeien. De wijn smaakt pittig fris, met een aroma dat tegelijk plantaardig is (vers gemaaid gras, buxus e.d.) en fruitig (groen fruit, hint grapefruit, spatje passievrucht). De importeur van deze Spaanse lekkere-dorstlesser is www.colaris.nl  (zie de banner) verkoopt ‘m voor €7,75.

 

Banner Bellingham HD

 Vondst_39. Heel milieubewust, op biodynamische wijze, gaat men te werk op hetFas (Small) wijngoed Fasoli Gino. Dat gevestigd is in de Italiaanse provincie Verona en 14 hectare met druivenstokken telt. Een van de wijnmerken is La Corte del Pozzo, waaronder enkele aardige wijnen werden uitgebracht. De frisse, (aal)bessige, heel licht gekruide Bardolino 2015 bijvoorbeeld, vervaardigd van drie streekvariëteiten en heel geschikt om koel te schenken. Eveneens plezierig smaakt de bloemig geurende, pittig frisse, wit fruitige en tegelijk een tikje kruidige Pinot Grigio 2015 die als herkomstbenaming Veronese draagt. Beide zomerwijnen zijn op €8,99 geprijsd bij www.bythegrape.nl.

 Vondst_40. Authentiek Oostenrijks is de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Dus samengesteld uit allerlei druivenrassen. Ik kende alleen de versies uit Wien, de Gem4 (Small)wijnstreek van Wenen, maar er bestaat al enkele jaren ook een versie uit Weinviertel in Niederösterreich. Het betreft de Groiss Gemischter Satz. Voor haar Braitenpuechtorff 2015 koos Ingrid Groiss maar liefst vijftien(!) variëteiten, te weten müller-thurgau, welschriesling, grüner veltliner, riesling, grauburgunder, pinot blanc, frühroter veltliner, neuburger, zierfandler, rotgipfler, sämling, roter veltliner, grauer vöslauer, hietl rote, weisse vöslauer en silberweisse. Van deze opmerkelijke, zoniet unieke melange Gem2heeft Ingrid – op de foto in haar ongeveer 10 hectare tellende wijngaard die een halve eeuw geleden door haar grootmoeder werd geplant – geen zooitje gemaakt. Wel een delicieuze dorstlesser, sappig, opwekkend, loepzuiver en levendig, met zowel de hartigheid van grüner veltliner als fraaie fruittonen van licht kruidige witte en citrusvruchten, waaronder perzik. Losse flesprijs €12,60. De importeur is www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

 Vondst_41. Naar de markante bergketen Slanghoek werd in Zuid-Afrika een beschutte wijnvallei  genoemd Op2waar sinds 1847 al zeven generaties van de familie Louw gevestigd zijn – en wijnOp (Small) maken. Hun domein heet Opstal en omvat 101 hectare. Naast witte en rode wijnen vervaardigt men een bescheiden hoeveelheid rosé (goed voor 5 procent van het volume). Het is een leuk product, qua samenstelling – blauwe syrah met wat witte viognier – en qua karakter. Zo presenteert de Opstal Blush 2016 zich sappig en vrij stevig, met fris fruit richting sinaasappel en een drupsje. Deze zomerse maaltijdrosé kost normaliter €7,95 en is te vinden bij o.a. Marqt en diverse wijnspeciaalzaken. De volledige lijst staat op www.opstalblush.nl.

 

Vondst-42Em2. Het Riojaanse wijngoed dat ooit behoorde aan keizerin Eugenia, echtgenote van Napoleon III, kwam twee decennia geleden in handen van de familie Hernáiz. Waarna de gebroeders Eduardo en Victor aan de slag gingen om er weer goede wijnen te maken. Een wijn als deEm (Small) Finca La Emperatriz Crianza 2012. Waarvoor druiven werden geselecteerd van elf verschillende percelen (de hoog gelegen wijngaard telt 101 hectare) en stokken van 15 tot 65 jaar oud. Tempranillo domineert, met nog 5 procent garnacha plus witte viura. Na veertien maanden vat- en een jaar fleslagering ontstond een vlezige, gespierde, donkerrode Rioja met nog frisheid, wat besfruit, zoals kruidige als vanilleachtige houttonen en discrete donkere aroma’s. Fles €12,45 bij www.lesgenereux.nl, zie tevens de banner.
 

Banner Mevrouw-Hamersma-advertentie

 Vondst-43. In de LLuc (Small)anguedoc bezit Louis Fabre – telg uit een familie die al sinds 1605 wijnbouw verricht – een viertal domeinen die een breed gamma wijnen leveren, onder diverse namen. Een van die namen is Domaine de Luc waarvan de Sauvignon Blanc 2015 typerend mag worden genoemd, vanwege zijn frisse kern, de groene kruiden, de grassigheid, het groene fruit en niet te veel alcohol (12,5 procent). Net zo zomers is de Cabernet Sauvignon rosé 2015 die iets heeft van subtiel gekruid drupsfruit (sinaasappel, wit) en voorts op een sappige manier fris smaakt. Prijzen respectievelijk €8,99 en €6,99, bij www.gall.nl, maar tot en met 21 augustus gaat daar 25 procent vanaf.

 

Vondst-44Cin1. Zes jaar geleden besloot een groepje wijn- en filmenthousiasten om een eigen wijnlijn te creëren in Ribera del Duero. Ze zochten samenwerking met de coöperatie Bodegas San Roque de la Encina (250 leden, 400 hectare), namen een talentvolle wijnmaker in dienst, Juan Ayuso, en ontwikkelden etiketten in de vorm van filmcelluloid. Cin (Small)Aldus ontstond de Cinema Tempranillo 2014, een gloedvolle, flink nahangende wijn, vlezig en voorzien van zowel fris fruit (bessen, zwarte vruchtjes) als donkere aroma’s en kruidig hout plus wat vanille. Dit laatste dankzij zes maanden in een mix van Amerikaanse en Franse fusten. Fles €9,95. Nog wat intenser en rijper, met meer milde hout- en vanilletonen, smaakt de Cinema Crianza 2012 die meestal zes euro meer kost. Verkoopinfo via www.jeanarnaud.com.

 Banner_Alliance

 

Vondst-45RB. Om in de Languedoc een domein te vinden dat gespecialiseerd is in droge witte en mousserende wijnen, is bepaald bijzonder. En helemaal als dit door een Nederlander werd gesticht, Jan Panman, intensief terzijde gestaan door diens vrouw Caryl. Ik heb het over Château Rives-Blanques dat binnen het gebied Limoux een wijngaard heeft van 22 hectare op 250 à 350 meter hoogte. En waar de stokken integer worden geteeld. Een echte specialiteit is de Occitania, een uit de streekdruif mauzac bereide wRB3 (Small)ijn die vergist en gelagerd werd in eiken vaten (5 procent nieuwe). In de 2015 zijn de opwekkende zuren van mauzac mooi bewaard gebleven, samen met wat frisse citrus en een vleugje tropisch fruit (à la ananas), terwijl het geheel omkaderd wRB8 (Small)ordt door subtiele roostertonen waaronder de allerlichtste hint van karamel. Fles €12,50. In de aanbieding wordt hetzelfde gerekend voor Le Limoux 2015, een karaktervolle compositie van de helft chardonnay, gecompleteerd door chenin blanc en 10 procent mauzac. Er valt van alles in te ontdekken, waaronder wit en citrusfruit, een mespuntje kruiden, een hint van toast (dankzij een half jaar vat), een vleugje plantaardigheid en frisse zuren. Wat ‘m breed inzetbaar maakt bij o.a. visgerechten, salades en hartige taarten. Le Limoux is gewoon lékker. Zie www.colaris.nl en de banner.

 

Vondst-46. Na dit jaar opnieuw geselecteerd te zijn voor KLM World Business Class is hij wederom verkrijgbaar in wijnspeciaalzaken, de Jardin de Jules van Domaine de la Clapière. De bij Pézenas Clap1(Languedoc) gesitueerde bezitting van 36 hectare werd een decennium geleden gekocht door Sophie en haar man Xavier Palatsi, waarna ze Clap6het wijngoed geheel renoveerden. Sophie komt uit de bekende wijnfamilie Castel en bewaakt de wijnkwaliteit van de gehele gelijknamige groep. Inclusief die van haar eigen bezitting. Haar elegant ferme Jardin de Jules 2015, een Pays d’Oc, vormt een sappig samenspel van lekker veel bessig fruit, een beetje zwart fruit en een toetsje donkere aroma’s. Op zijn beurt gaat deze wijn smakelijk samen met  o.a. vlees van de barbecue. Voor wie het wil weten, de gebruikte druivenrassen zijn merlot. cabernet sauvignon en syrah. Adviesprijs €8,49 en verkooppunten via www.lfe.nl.

 Banner-LMVH3

 Vondst-47. ’t Is een tikje verwarrend, de naamgeving van deze rosé. Voorheen stond op het etiket als producent Domaine Lalanne, nu is het ineens Maison LalaGas1nne. En ter plekke, in het Lal4 (Small)Franse departement Gers, heet het bijna 60 hectare omvattende wijngoed Domaine de San Guilhem. Hoe dan ook, de kwaliteit van de wijn is consequent goed. Voor de 2015 van deze bleek roze Côtes de Gascogne dienden cabernet sauvignon en merlot als druiven, een duo dat een verfrissende zomerwijn gaf, plezierig licht en met in zijn sappige, soepele smaak aanzienlijk wat mild rood drupsfruit plus zuurtjesfruit van bessen. Bij www.okhuysen.nl kost een fles €6,10, en bij twaalf daalt de prijs naar €5,50.

Vondst-48Cot (Small). Enig idee hoe groot het gebied is waar Coteaux Bourguignons kan worden gewonnen? Niet minder dan ruim 380 gemeenten in de héle Bourgogne. Wat overigens niet betekent dat het aanbod van wijnen met deze, ongeveer vier jaar bestaande herkomstbenaming enorm is; naar schatting gebruikt men nog geen 150 hectare. Hoe dan ook, een plezierige kennismaking met een witte variant vormt de Albert Heijn Excellent Selectie Chardonnay 2014. Een wijn die notig is, sappig en vrij fris gestijld, met ook wat fruit. Fles €7,99 bij www.ah.nl en in zeshonderd grotere filialen.

 

Vondst-49Lub (Small). In de Lubéron, even buiten het historische heuveldorp Ménerbes, kunnen bezoekers behalve  proeven ook ruim 1200 kurkentrekkers bekijken. Domaine de la Citadelle, een wijngoed van 39 hectare, heeft namelijk zijn eigen, daaraan gewijde museumpje. Goede herinneringen bewaar ik aan een ter plekke geproefde rosé, maar nu is hier ook een aardige witte wijn beschikbaar, Le Chaîtagnier 2015. Eigenaar Yves Rousset-Bouard stelde hem samen uit hoofdzakelijk clairette, met grenache blanc en ugni blanc in bijrollen. Het is een tamelijk volle eetwijn – denk aan stevige soorten vis, alsmede aan kip en kalkoen – gemarkeerd door kruiden, specerijen, een correcte frisheid en een vleugje citrusfruit, waaronder perzik. Prijs €13,50 bij www.vojacek.nl.

 

Vondst-50. Nog voordat de wijn geschonken was, riep een vriendin verheugd:’Ha lekker, Pinot Pin1 Blanc.’ Want deze witte Alsace wordt door veel mensen al jaren gráág gedronken. Dit heeft te maken met zijn vriendelijke zuren en sappige witte fruit, meestal licht gekruid. De wijn in kwestie voldeed aan dit profiel, met een peer-appelaroma. Sterker nog, hij kreeg een gouden medaille in Colmar. Het gaat om de Ernst Wein Pinot Blanc 2014 van de gerenommeerde coöperatie in Pfaffenheim die 230 leden heeft (gemiddeld bezit 1,1 hectare). De wijnaanbieder is www.plus.nl. de prijs €6,99.

 

Extra vondst. Wat je vVOC3an deze wijn zeker niet weggooit, is de verpakking. Men bottelde ‘m namelijk op een replica uit de 18e eeuw, een fles waarvoor er een model stond uit het wrak van De Amsterdam (afbeelding uit het leuke historische stripverhaal ‘Suske en Wiske op de Reede van Texel’). De Amsterdam was VOC schip dat in het voorjaar van 1749 verging voor de kust van Engeland. Omdat het in een zandVOC (Small)bank terecht kwam, bleven zowel het zeilschip als zijn lading, waaronder zestien flessen wijn, grotendeels intact. Onderzoek, door o.m. TNO in Delft leerde dat de flessen gevuld waren met Monbazillac uit 1747. Met diezelfde zoete witte wijn werd ook de kopiefles gevuld. Deze VOC wijn is er een van 2005, gemaakt door Dominique Vidal van Château Fonmourgues. Het groenzweem in zijn blank gouden kleur geeft al aan dat deze Monbazillac nog volstrekt vitaal is. Ook zijn kwaliteit is volstrekt goed: delicieus pourriture noble aroma, zuidvruchten, likje honing, discreet kruidje, zeer zuiver en meer elegantie dan een Sauternes. Hier en daar is deze in een kistje verpakte wijn te koop voor €39,95 (bij o.a Henri Bloem in Breda en Wijnkelders van Dort te Delft). Meer info komt op www.vocwijn.nl en kan worden opgevraagd bij importeur Fleur Deuss, op www.passievoorproeven.nl.

 

 

Culinaire combinatie. Degene die deze maand zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft, is Rolf Ketelaar die in 2010 zijn eigen bedrijf begon, Grandcruwijnen. Met als missie ‘goede wijnen aanbieden tegen een scherpere prijs. In Nederland liggen de wijnprijzen namelijk een stuk hoger dan in het buitenland. Bovendien is de keuze per winkel vaak beperkt.’ Om wijnen ‘via substantieel minder schakels’ naar Nederland te importeren, ontwikkelden Rolf en zijn vrouw RolfCorina (samen op de foto) een logistiek model. Bovendien brak Grandcruwijnen met de voorwaarde van verkoop per doos. Het concept sloeg aan. Onder leiding van Corina Ketelaar groeide Grandcruwijnen uit tot een fulltime bedrijf met een eigen magazijn en klantenservice. ‘Duizenden klanten bestellen hun wijnen bij ons; zij maken hun keuze uit één van de grootste wijncollecties van Nederland en België.’ Over zijn culinaire combinatie schrijft Rolf het volgende. Eten is voor ons een belevenis en we zijn een grote fan van bereiding van de Green Egg barbecue, om daarop vis of vlees te bereiden. Pulled pork is een absolute favoriet die we met veel liefde bereiden. Wat tegelijk betekent dat we een mooi stuk varkensprocureur bij een goede biologische slager halen, en als dat niet verkrijgbaar is een mooi stuk pata negra Iberico varken. Dit dooraderde vlees wordt minimaal een dag geweekt in gepekeld en gekruid water (zout, tijm, lavendel, chilipepers, rozemarijn) en daarna voor 24 uur of langer in de koelkast gelegd. De volgende dag stoken we de Green Egg Greenrond de 90 graden op en houden die temperatuur stabiel, waarna het vlees zes tot acht uur zorgvuldig en geduldig wordt gegaard. Het ligt op een rooster met daaronder een druipbakje dat wij afvullen met een mooie fles Italiaanse Poggio Verrano (https://www.grandcruwijnen.nl/2009-poggio-verrano-3-toscana-i-g-t). De wijn zorgt voor een smaakexplosie in de afgesloten Green Egg, trekt naast de lichte rooksmaak mooi in het vlees en houdt het mals. Natuurlijk bewaren we een slokje om te ervaren hoe de wijn bij het vlees smaakt. Maar tijdens het grillen nippen we het liefst van een delicate rosé, met als absolute favoriet de Cepa 21 Hito Rosado. Een mooi bittertje, strak en mineralig, zie  https://www.grandcruwijnen.nl/2015-emilio-moro-cepa-21-hito-rosado. Dan komt het moment dat het vlees gereed. Een no-nonsense aanpak is nu gewenst: je moet het gegaarde vlees, dat bijna uit elkaar valt, gewoon opdienen in een mooie schaal. Dit tezamen met pita broodjes en koolsla, en dit alles met een gezellige groep mensen ongecompliceerd verorberen. Een zalig glas rode wijn uit de Rioja is onze favoriete begeleider. Vooral een moderne Rioja waarin fruit en frisheid overheersen zorgt voor de juiste balans. Zoals de Remirez de Ganuza Coqueta. Een Rioja met Bordeaux-elementen. Volrood, donker fruitig en met een haast perfecte harmonie tussen het zuur en het zoet,  https://www.grandcruwijnen.nl/2007-remirez-de-ganuza-vi-a-coqueta.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

M1 (Small)
HINK-STAP-SPRONG

door
MICHIGAN

. Is Michigan buiten Detroit (zie het vorige maandmagazine) het bezoeken waard? Reken maar – en zelfs wijnliefhebbers komen aan hun trekken. Vanuit Motown hebben een M2 (Small) hink-stap-sprong gemaakt naar het noorden van deze Amerikaanse staat. Om te beginnen met een korte ‘hink’ naar Ann Arbor, een levendige universiteitsstad pal westelijk van Detroit, op pakweg 65 kilometer. Mocht je nog geen plattegrond hebben, haal er dan een op bij het redelijk centraal gelegen convention & visitors bureau (315 West Huron Street, suite 340, www.visitannarbor.org). Want die maakt het  makkelijk om attracties en parkeerpleinen/garages te vinden. Die laatste zijn essentieel, want het autoverkeer in Ann Arbor is bepaald druk, drukker bijvoorbeeld dan Detroit, met minder brede straten. Is de auto eenmaal weggezet, dan zou de eerste wandeling over University of Michigan Central Campus kunnen zijn, een deels door historisch panden omgeven park dat grenst aan downtown. De beroemdste – en mooiste – groep gebouwen is M3 (Small)die van de Law Quad. Deze werd tussen 1924 en 1933 werd gebouwd in Engels Gotische stijl. Het geheel is sfeervol en stil, de auto’s lijken ineens ver weg, en er is een imposante rechtenbibliotheek ondergebracht die hoge glas-in-lood vensters heeft (links)en een ondergrondse annex. Er pal tegenover, aan de noordzijde, staat het University of Michigan Museum of Art waar kunstwerken van vier continenten worden geëxposeerd (zie op deze website ‘Galerie & Musea’). De in 1817 gestichte universiteit telt meer dan veertigduizend studenten die allemaal wel eens over The Diag lopen, M4 (Small)een diagonaal breed wandelpad achter het  museum, met in het midden een fier waaiende vlag van Amerika of de universiteit zelf.  Het noordelijkste punt van The Diag komt uit in het zogeheten State Street District, vier huizenblokken met eigenlijk alleen maar cafés, restaurants, galerieën en een grote verscheidenheid aan winkels afgestemd op studenten. Een leuke plek voor een kop koffie is het zaakje Comet Coffee in de overdekte Nickels Arcade (rechts) die South State Street en Maynard Street met elkaar verbindt. In dezelfde wijk staat het fraai gerenoveerde en met liefde onderhouden Michigan Theatre dat zijn deuren opende in 1928, en waar tijdens de avondfilmvoorstellingen van donderdag tot en met maandag Annhet beroemde Barton-pijporgel wordt bespeeld. Ruim drie blokken westwaarts loopt Main Street, waar men zich graag verpoost in de vele winkels en de net zo talrijke eet- en drinkgelegenheden, waarvan er heel wat trottoirterrassen hebben. Een van de aardigste zaken, op nummer 110 South Main Street, is Vinology, wijnbar tevens wijnrestaurant. M6 (Small)Even een hoek om, naar West Liberty Street 111, en je treft een echte wijnbar (die ook hartige hapjes serveert, waaronder een kaasplateau), gedoopt Vinbar. Er wordt uitsluitend wijnen uit Michigan zelf geserveerd, aangezien de bar een initiatief is van drie regionale wineries. De beste en vrolijkste flight is die van drie soorten heerlijke bubbelwijnen, gemaakt door de daarin gespecialiseerde M7 (Small)producent L. Mawby. In dezelfde straat, op nummer 117, ontdekten we 117 Gallery, een grote galerie waar lokale en regionaal kunstenaars hun werken verkopen en exposeren. Op zowel de eerste als tweede etage zagen we veel fraais, en waanden ons in een klein museum. De noordzijde van downtown wordt gevormd door Kerrytown waar behalve overheidsgebouwen allerhande horecagelegenheden gevestigd zijn. De bekendste zaak, met enkele dochterbedrijven, is Zingerman’s Delicatessen die zo’n goede naam heeft voor zijn megasandwiches, waaronder de smoky pastrami, dat men er graag lang voor in de rij staat. Zelf zijn we uitgeweken naar de nabije Kerrytown Market, een M8 (Small)overdekt complex met o.a. een half dozijn lekkere winkeltjes en een prima delicatessenmarkt waar sandwiches en salades op maat kunnen worden besteld  (een uitstekende Cobb salad bijvoorbeeld) die je vervolgens met een drankje nuttigt in het Sweetwaters Café ernaast. Een in alle opzichten keurig en prettig verblijfsadres buiten het stadscentrum, en niet ver van de doorgaande I-94, bleek The Kensington Hotel te zijn dat niet bij een grote keten behoort, de zaak helemaal gerenoveerd heeft, aangenaam comfortabel is, tijdens ons verblijf een goede chef-kok in dienst had en bovendien gastvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan (www.kcourtaa.com).
M9 (Small)De volgende etappe, de ‘stap’ van onze route, gaat eerst westelijk en dan noordelijk. Met alras de mogelijkheid om wijn te proeven, niet heel ver van de I-94 (bij de plaats Jackson). Het desbetreffende domein is Sandhill Crane Vineyards. Dat een chaletachtig proeflokaal met café heeft en dertien jaar geleden gesticht werd door de familie Moffat. Vanwege een groot vorstprobleem in 2014 en 2015 werden er toen bijna geen druiven geoogst, alleen de resistente rassen gaven nog wat. Van de tien geproefde wijnen sprak eigenlijk alleen de Vignoles 2014 ons aan, een uitgesproken frisse creatie met een bescheiden dosis fruit (peer, perzik, grapefruit). M10 (Small)Eenzelfde probleem, in nog heviger vorm, ervoeren we in de buurt bij Château Aeronatique (rechts) waar zowel wit als rood uit 2012 en 2011 gewoon veel te rijp smaakten, soms met een overdaad aan hout. Net als Sandhill is het wel een leuk domein om te bezoeken. De grote proefzaal en de onlangs uitgebreide kelder eronder liggen naast een vliegveldje en behoren een aan een professionele piloot, Lorenzo Lizzaralde – die overigens een fraai collectie Bordeaux-wijnen bezit. Immer westelijker belanden we in het rond een brede hoofdstraat  gebouwde Marshall, M12 (Small)dat zichzelf historic noemt vanwege een paar honderd gerenoveerde gebouwen (waarlangs een wandelroute werd uitgezet) en vijf musea. Waaronder het American Museum of Magic. Dit koestert de grootstM11Ae collectie goochelartikelen ter wereld, na het Musée de la Magie van Parijs. Oude affiches en dat soort drukwerk lijken de ruggengraat van de collectie te vormen, terwijl de aanwezige attributen, waaronder een grote melkbus van Houdini, zeer doen verlangen naar optredens ermee. Bovendien zien eigenlijk alleen namen van Amerikaanse goochelaars. De enige min of meer Nederlandse naam is die van de meestermagiër Okito (toneelnaam van Theo Bamberg), bij een hutkoffer waarmee hij rondreisde. Vanuit Marshall  ‘stappen’ we verderM14 (Small) langs Kalamazoo (waarheen veel Nederlanders verhuisden, net als naar het tulpenstadje Holland), met als eindbestemming Grand Rapids. Een schone, ruim opgezette, zo te zien welvarende provincieplaats rond de Grand River (links downtown). Waar kunst alom aanwezig is. Neem alM15A (Small)leen al het Frederick Meijer Gardens & Sculpture Park dat bijna 53 hectare met buiten- en binnentuinen heeft waar een schitterende collectie van sculpturen bijeen werd gebracht. Deze omvat meer dan tweehonderd werken, eigenlijk meesterwerken van kunstenaars als Keith Haring, Henri Moore, Juan Miró, David Nash, Auguste Rodin, Richard Serra en Ossip Zadkine. De stukken staan verspreid over het hele terreM16 (Small)in, waar tevens thematuinen werden aangelegd, waaronder een Japanse. Soms ontdek je kleine, in de schaduw geplaatste, bijna intieme standbeelden, terwijl elders enorme sculpturen op open ruimten werden neergezet, in het volle zonlicht.  Het markantste voorbeeld is The American Horse, een ongeveer acht meter hoog paard van brons dat de artieste Nina Akamu baseerde op een bijkans legendarisch ontwerp van Leonardo da Vinci. Het beeldenpark dat Fred(erick)  en Lena Meijer in twintig jaar tijd creëerden is van wereldklasse, maar Grand Rapids biedt méér. Ook het Meyer May House mag uniek M17 (Small)worden genoemd. Want dit is het mooist gerenoveerde woonhuis dat Frank Lloyd Wright ontwierp. Het kwam gereed in 1911 en was bestemd voor het gezin van de succesvolle, inventieve kledingverkoper (en vermoedelijke uitvinder van de klerenhanger) Meyer May. Na diens overlijden raakte het pand ernstig in verval, stond ook leeg en was rijp voor de sloop. Echter, de plaatselijke multinational Steelcase bracht redding. M18 (Small)Door het huis te kopen en het vervolgens in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Zoals de rondleidster glimlachend zei:’Het budget was ongelimiteerd – en zelfs dat werd overschreden.’ Een later aangebouwde, lelijke vleugel werd gesloopt, het half ingestorte dak vernieuwd (waarvoor ruim zeventien ton staal nodig was), overgeschilderde fresco’s teruggehaald en gerestaureerd, verloren gegane tapijten opnieuw geweven, 115 glas-in-lood ramen hersteld, meubilair teruggevonden of helemaal opnieuw gemaakt. Gedurende bijna twee jaar werkten dozijnen deskundigen aaM19 (Small)n dit project – en het resultaat is groots. Toevallig, maar wat is toeval, logeerden we  in dezelfde Victoriaanse villawijk die Heritage Hill heet en waar zo’n dertienhonderd fraaie woningen staan, gebouwd vanaf 1844. Onze bed & breakfast was The Leonard at Logan House, een grote, comfortabel ingerichte villa (rechts) die acht gastenkamers heeft en waar je vriendelijk ontvangen word door een uiterst informeel gekleed jong echtpaar. Alleen in weekends is het ontbijt geen zelfbediening. Wat de kunst betreft biedt de stad nog een attractie, het in downtown M20 (Small)gesitueerde Grand Rapids Art Museum waar alleen al de permanente collectie met de doeken van Amerikaanse schilders het bekijken verdient (zie ‘Galerie & Musea’). Last but least organiseert Grand Rapids ‘s werelds grootste kunstcompetitie (prijzengeld een half miljoen dollar), dit jaar van 21 september tot 9 oktober. Aan deze Artprize wordt deelgenomen door meer dan vijftienhonderd kunstenaars uit de hele wereld, terwijl het aantal bezoekers enkele honderdduizenden beloopt.
Als laatste etappe, de ‘sprong’ van de hink-stap-sprong, toeren we een flinke 230  kilometer naar het aan een noordelijke baai gelegen Traverse City. Dit is enerzijds een resort bestemming met hotels en stranden, anderzijds een perfecte uitvalsbasis voor M24 (Small)de twee grootste en beste wijnregio’s van Michigan, de schiereilanden van Leelanau en Mission Hill. De stad heeft als bijnaaM23 (Small)m ‘Cherry capital of the world’, vanwege de vele kersgaarden in zijn nabijheid. Het centrum ligt gevat tussen een lus van de Boardman River en heeft als aardigste attractie Front Street (rechts) met zijn vele winkels (waaronder de imposante boekhandel. Horizon Books), een paar galerieën, cafés, restaurants en een prachtig, historisch M25 (Small)bioscooptheater, het State Theatre, waar ook operavoorstellingen van de New Yorkse MET worden vertoond. Een tot leven gebrachte nieuwe wijk, even ten zuidwesten van downtown, is The Village. Waarvan het immense hoofdgebouw van oorsprong een asiel was en later ziekenhuis. In het souterrain daarvan zijn M26 (Small)tegenwoordig kleine winkels, cafés, restaurants  en galerieën geopend. Tegelijk fungeert het gangenstelsel als een minimuseum, aangezien diverse wanden met (veelal te koop zijnde) kunstwerken werden versierd, waaronder een vis van nummerborden (rechts). Rond het complex ligt een park met arboretum. Wijn kan vlakbij worden geproefd en gedronken, in de zogeheten urban winery van Left Foot Charley (links). Deze betrekt druiven M27 (Small)van achttien regionale telers. Behalve een sympathieke, Elzasachtige Pinot Gris 2015 van de Tale Feathers Vineyard proefden we een van Michigans beste, en ook als zodanig bekroonde rode wijnen, de Cadia 2013. Deze blend van merlot en cabernet franc smaakte nog verrassend fris, naar bessen, en naar zacht kruidig hout. Prijs wel $30 per fles: wijnen  uit deze staat zijn gewoon prijzig. Op voornoemde schiereilanden zijn wijnliefhebbers welkom bij meer dan veertig wineries, de meeste klein, enkele groot. En allemaal hebben ze hun eigen verhaal. Op Laurentide bijvoorbeeld veM28 (Small)rtelde eigenaresse Susan Braymer (rechts) hoe zij en haar toekomstige echtgenoot William als studenten in Ann Arbor van wijn begonnen te houden, en tien jaar terug een uitgesproken stenige en fossielenrijke kersgaard vonden die ze deels converteerden tot een wijngaard. ‘We dachten bovendien: indien kersen hier goed groeien, doen druiven dat ook.’ Als proeflokaal vonden ze een voormalig kerkgebouw (onder). Terwijl haar man nog als ingenieur in Ann Arbor werkt (bijna 400 kilometer zuidelijker), leidt Susan de winery. Waar elegante wijnen worden gemaakt ‘in Franse stijl’, M29 (Small)slechts duizend dozen per jaar.  Een topper in het gamma is de Dry Riesling, waarvan de 2014 enerzijds heel fris is, anderzijds licht zoet, net als veel soortgenoten uit Duitsland. De Sauvignon Blanc Estate en de Pinot Noir rosé brengen eveneens een glimlach om en in de mond. Ook Forty-Five North wordt geleid door een vrouw, Alanna Grossnickle (linksonder) wiens schoonouders het uitstekende geëquipeerde domein stichtten, in 2007. De naam van de bezitting refereert aan de 45e breedtegraad die precies over de M70 (Small)14 hectare bestrijkende wijngaard loopt – en dezelfde is die Bordeaux doorkruist. Droge Riesling, M30 (Small)zo blijkt uit de bijna mineralige 2014, is ook hier een specialiteit. Net als verkwikkende, droge ciders. Bij Shady Lane, eigendom van Richard Fortune (mooie achternaam), wordt een deel van de rieslingoogst mousserend gemaakt, wat een plezierig resultaat geeft, en doet de Grüner Veltliner niet onder voor de oorspronkelijke Oostenrijkse variant. Enzovoorts… in het noorden van Michigan kunnen heel wat smakelijke wijnavonturen worden beleefd. Zie overigens ook de impressies bij ‘Aanbevolen restaurants’. Genieten van de natuur kan er eveneens, bijvoorbeeld in het park Sleeping Bear Dunes National Lakeshore, een prachtig duingebied van ruim M80100 kilometer ten westen van Traverse City, langs de oever van Lake Michigan. De fraaiste panoramaplekken liggen bezijden de Pierce Stocking Scenic Drive. In 2011 riepen kijkers van het tv-programma Good Morning America dit park, dat ook bossen, binnenmeren en eilandjes heeft, uit tot ‘the most beautiful place in America’. Een superlatief van andere orde ging naar naar het hotel Cambria Suites dat voor de zesde(!) achtereenvolgende keer gekozen werd tot beste van Traverse City. Geen wonder, de staf is buitengewoon gastvrij en de ruime suites zijn van alle gemakken voorzien. M21 (Small)We hebben er met veel plezier een paar dagen doorgebracht. Enkele autominuten verder langs dezelfde US 31 North, die de oostelijke baaioever volgt, ligt een ander aangenaam hotel dat zowel een eigen strand heeft (links) als een binnenzwembad. Dit is Grand Beach en vakantie vierende Amerikaanse families komen er graag. Tot zover de hink-stap-sprong door Michigan, een min of meer haakse route naar sfeerrijke steden, kostelijke kunst en verrassende wijnen. Zelden hinkelden, stapten en sprongen we met zoveel plezier.

M32 (Small)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

. ‘Een druivenstok is als een kind, je moet hem geven wat hij nodig heeft, niet wat hij wil.’ Zo verklaart Marimar Torres de bewust lage opbrengst per hectare op haar Californische wijndomein. Dat ruim 32 hectare bestrijkt en geheel organisch, deels biodynamisch wordt bewerkt. Hetgeen niet alleen goed is voor mens en milieu ‘maar bovendien krijgen de druiven meer persoonlijkheid.’
Profiel breed (2)
Als dochter van Miguel Torres Sr. en de drie jaar jongere zuster van Miguel; Torres Jr. begon Marimar aanvankelijk met het verkopen in Amerika van de Catalaanse wijnen die het familiebedrijf Torres produceert. Ze verhuisde zelfs naar San Francisco, en wist binnen een Mar4 (Small)decennium het exportvolume naar de Verenigde Staten te vergroten naar 1,8 miljoen flessen. Tegelijk ontdekte Marimar het wijnpotentieel van Californië en wist uiteindelijk haar vader en broer te overtuigen dat Torres daar een eigen domein zou beginnen. Dit gebeurde. Anno 1986 plantte Marimar de eerste stokken in de zuidwestelijke hoek Russian River Valley, waar een koel microklimaat heerst; de afstand van deze Don Miguel wijngaard tot de koude oceaan bedraagt slechts 16 kilometer. Vanwege en het terrein en het weertype koos Marimar, die ter plekke ging wonen, aanvankelijk alleen voor chardonnay. Twee jaar later echter besloot ze om het accent te verleggen naar pinot noir, een toen in Californië nog nauwelijks aanwezige variëteit. Het zou zelfs de enige soort worden op de nog dichter bij zee gesitueerde, Mar2later ontwikkelde Doña Margarita wijngaard. Er werden zes verschillende klonen geselecteerd, en drie voor chardonnay. En passant schreef Marimar een paar kookboeken, creëerde met haar dochter Cristina een paardenboerderij (aan de voet van de kelder) en stichtte een succesvolle wijnclub waarvoor ze proeverijen, maaltijden (haar paella is fameus) en reizen organiseert. Van meet af aan ontvingen de wijnen van Marimar Estate lovende kritieken. Mar1Terecht, vrijwel alle zes soorten die Marimar enthousiast laat proeven bieden klasse, persoonlijkheid en charme. De Chardonnay Acero 2014 wordt beschreven als unoaked,  maar heeft wel iets notigs plus een vleugje karamel, elementen die doorgaans te danken zijn aan houtcontact. Voor het overige is het een heerlijke, aangenaam frisse wijn waarvan het fruit bestaat uit milde citrus met een vleugje tropisch. Richtprijs drie tientjes. De vijf euro meer kostende La Masía Chardonnay 2014 werd op fust vergist en gelagerd (gedurende zes maanden, een derde van de vaten was nieuw). Vandaar de milde roosteraroma’s en de vanille, terwijl het fruit mild is, met wit en citrusfruit, en Mar (Small)de structuur bijna romig. Marimar produceert ook een excellente, uiterst aantrekkelijke  Albariño, ze schonk de 2014, maar helaas wordt die (nog?) niet naar Nederland verscheept. De rode La Masía Pinot Noir 2012 is fluwelig en tegelijk krachtig van smaak, met kruidige houttonen en het allerrijpste zwarte fruit. Deze mooie maaltijdbegeleider van de Doña Margarita Vineyard kost gewoonlijk €39. De top van Marimars Pinot Noirs wordt vertegenwoordigd door de Christina, maar ook die kostelijke wijn, van de 2013 werden slechts 416 dozen geproduceerd, is hier niet verkrijgbaar. Kunnen we in de toekomst nog andere wijnen verwachten? Jazeker, geholpen door haar dochter, die momenteel stage loopt bij het moederbedrijf in Villafranca del Penedès, is Marimar gestart met witte godello en blauwe tempranillo. We zijn benieuwd. Verkooppunten via importeur www.walravensax.nl; een van de distributeurs is www.francoisewijnen.nl in Amstelveen.

 

NOS (Small)

VINOSTALGIE (51)
‘Zomerfrisheid’ staat voorop deze 65 jaar oude prentbriefkaart van Langenlois – wat ook misschien een verwijzing is naar verfrissende witte zomerwijn die daar en de omliggende streek Kamptal al generatieslang van grüner veltliner wordt gemaakt. Dat gebeurt nog steeds in dit leuke stadje, waarvan het dorpsplein gesierd wordt door een markante pestzuil. Langenlois is zelfs de grootste wijngemeente van heel Oostenrijk.

 

 

DRUIF-1

Minder bekende blauwe druiven – serie 2

Cinsault
Zelden puur verwerkte variëteit die aan de melange soepelheid, elegantie, geur en
fruit toevoegt. Van pure Cinsault is droge, fris fruitige rosé een der lekkerste versies. Cinsault vind je alom in het hele Franse zuiden en in Zuid-Afrika.
Dornfelder
Voornamelijk in Duitsland groeiende druif die dieprode, flink wat besfruit bezittende,
stevige wijnen kan geven. Wijnen die zelfs goede wildbegeleiders kunnen zijn. De
helft van de aanplant bevindt zich binnen Pfalz.
Monastrell/mourvèdre
In Spanje weet men van monastrell een divers gamma wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. DW1De droge rode, zoals die uit Alicante, Bullas, Jumilla en Yecla (wijngaardfoto) zijn meestal krachtig en vlezig met nuances van bramen, bessen, waaronder cassis, en specerijen. De Fransen gebruiken hem, als mourvèdre, vooral om blends te verbeteren, behalve in het Provençaalse Bandol, waar hij in pure vorm enerzijds opmerkelijke, stijlvolle, kruidig-fruitige bewaarwijnen geeft en anderzijds superieure, stevige rosés.
Montepulciano
Ongeveer de helft van de – vrijwel alleen in Italië aanwezige – aanplant bevindt zich in zijn geboortestreek Abruzzo. En zijn bekendste wijn is Montepulciano d’Abruzzo, een gewoonlijk niet al te zware rode wijn met bessig en rood fruit plus wat specerijen. De montepulcianodruif geeft ook tannine en karakter aan de Rosso Cònero uit Marche.
Nebbiolo
Geeft stoere, stevige DW6wijnen die vanwege hun zuren en tannine vaak lang moeten rijpen. Ze kunnen geuren naar rozen en viooltjes, en donkere aroma’s hebben, als van truffel, tabak, teer en/of bittere chocolade. De druif groeit vooral in Piemonte (foto Consorzio Barolo & Barbaresco), waar hij o.m. de basis is van geweldenaren als Barbaresco en Barolo.
Nero d’Avola
Herontdekte Siciliaanse soort waarvan donkerrode wijnen worden gemaakt met een stevige structuur en zowel kruidigheid als voornamelijk zwart fruit. Wie houdt van Merlot, houdt van Nero d’Avola.
Petit Verdot
In veel Médoc-wijnen en nabootsingen daarvan zit een klein deel petit verdot, want deze druif geeft wat extra kleur, structuur en tannine. Van alleen petit verdot worden hier en daar, zoals in Australië, kostelijke rode wijnen gemaakt, barstensvol fruit. (Volgende maand aflevering drie.)

 

Etiket

Deze halfzoete mousserende wijn werd geproduceerd in Novosibirsk. Een grote plaats in het oosten van Rusland met anderhalf miljoen inwoners. Het is de hoofdstad van het federale district Siberië. Gelegen aan de rivier de Ob en aan de Trans-Siberische spoorlijn fungeert hij als een belangrijk industrieel centrum met veel zware industrie. Verrassend dus dat er ook wat wijn wordt gemaakt. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit etiket aantrof in zijn grote verzameling.

 

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.