HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – MEI 2016

Via de vondsten in dit magazine kun je een wereldwijde, zintuiglijke ontdekkingsreis maken. Want het zijn er meer dan 55, van zo’n 35 verschillende leveranciers en afkomstig uit ruim een dozijn landen: Argentinië, Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje en Zuid-Afrika. Bovendien kun je virtueel op reis naar een verrassend mooie stad, Montpellier – waarin ook wijnavonturen te beleven zijn. En ik neem je mee naar het hart van Hérault, voor o.a. een unieke kunstroute en een abdijbezoek. Voorts worden in de desbetreffende rubriek maar liefst vier Franse restaurants getipt waarvan de drie binnen Hérault heerlijke waar bieden voor relatief bescheiden bedragen. Smakelijk lezen!

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Wijnoutlet
vondst van de maand. Zijn knisperende, bijna tintelfrisse, spatzuivere, lentelichte smaak maakt hem ideaal voor Zil (Small)zonnige dagen, de Neuland Grüner Veltliner 2015 van Weingut Herbert Zillinger. ’t Is eZil4en wijn bovendien, herkomst Weinviertel in Niederösterreich, die de voor zijn witte druif kenmerkende hartigheid, dus een pepertje heeft, samen met prettig wat fruit; groene appel, partjes grapefruit en peer. Het desbetreffende domein wordt sinds 1998 geleid door Herbert die zijn 12 hectare tellende akker inmiddels geheel biologisch bewerkt. Deze zalige lente- en zomerwijn heeft een richtprijs van €11,95, adressen via www.horizonwines.com.
 

Banner Maison_Castel_TOA2016_Banner
vondst-1. Arzak en andere Spaans-Baskische sterrenrestaurants schenken de wijnen van Xabier Urruzola (foto) die in 2008 op 29-jarige leeftijd een eigen domein stichtte. Hij noemBas (Small)de dit naar zijn vader, Inazio Urruzola, en het telt een bescheiden 4 hectare. Daarnaast koopt Xabier nog druiven bij van 2 à 3 additionele hectaren. Zijn Getariako Txakolina blanco 2015 werd voor 80 procent gemaakt van de regionale hondarribi, aangevuld door petit courbu (door Xavier petit corvou genoemd) en wat chardonnay. Het is Bas2een bijna tintelfrisse doch niet schrale noch zure witte wijn met weinig alcohol, 10,5 procent, maar wel veel smaak, vooral van groene vruchten en zelfs tropische, waaronder passievrucht. Fles €11,95. In zijn soort eveneens geslaagd is de Getariako Txakolina rosado 2015, een blend van ook weer 80 procent witte hondarribi, aangevuld door in dit geval de blauwe variant. De blank oranje, elegante, eveneens heel licht prikkelende wijn wordt vooral getypeerd door fris besfruit. Prijs  €12,25. De importeur is www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 vondst-2Ech (Small). Heel geschikt om koel te drinken op een warme dag, dat is de Echo Indigo merlot & tannat 2015, een betaalbare, uitgesproken soepele, tikje kruidige rode wijn uit Côtes de Gascogne. Het betreft een nieuwe creatie van de eminente coöperatiegroep Plaimont. Donkere tonen (laurier, drop, leder) bepalen samen met rijp zwart fruit het aroma, wat de wijn heel merlotachtig maakt. Een fles kost €5,49 bij www.ah.nl, net als de witte Echo Indigo colombard & sauvignon 2015, een zeer frisse, vrij lichte, loepzuivere dorstlesser met in zijn smaak zowel groen fruit als een vleugje passievrucht. Deze wijnen van Plaimont geven… plaisir. Laatste nieuws: tijdens de AH Zomerwijnmarkt, van 9 tot en met 22 mei, is de witte variant tijdelijk verkrijgbaar voor slechts €3,99.

 Bannar Salentein Hubrecht Duijker banner

 
vondst-3Eh (Small). Wederom is het een succes, de Rosé 2015 van Josef Ehmoser. De vieve rozeoranje tint van deze Oostenrijkse, in Wagram geboren wijn wordt gevolgd door een opwekkende, elegante (12 procent alcohol), sappige smaak met drupsachtig fruitschakeringen van zowel rode als witte en citrusvruchten.  De enige druif die Josef gebruikte is de in walsenland zelf gecreëerde blauwe zweigelt. Fles €9,50 bij www.colaris.nl, zie tevens de banner.

vondst-4Pi4. In de Australische regio Clare Valley heerst een relatief droog klimaat, wat betekent dat de druivenstokken veelal van nature gezond blijven. Veel behandelingen kunnen achterwege blijven, wat ook gebeurt op Pikes, een domein van 75 hectare. Bovendien hebben de gebroeders Andrew en Neil Pike rond hun druivenakker honderden bomen ePI5 (Small)n kreupelhout geplant, ter bevordering van de biodiversiteit. En al het water dat men in de kelder gebruikt, wordt gerecycled. Binnen dit kader maken de familie Pike gave, fraai gebalanceerde wijnen. Nu perfect op dronk is de musculaire Pikes “Eastsider” Shiraz 2012 die vrijgevig voorzien is van zeer rijp, zonnig, mild zwart fruit, subtiel omlijst door een beetje toastig hout. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €19,24 bij www.adbibendum.nl, zie ook de banner.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C

vondst-5. Een verrukkelijke Vinho Verde om het voorjaar mee te vieren, ziedaar de Cazas Novas Caz (Small)Alvarinho 2015. Een bleke, enigszins florale wijn, opwekkend fris, sappig en smakelijk, met schakeringen van peer, citrusfruit en een discreet nootje. De op fluitfles aangeboden wijn heeft als geboorteplek een domein van 25 hectare in Portugals groene noorden. De eigenaren zijn Carlos Coutinho (zevende generatie) en twee makkers. Prijs €13 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

vondst-6. Een drijvende kracht in de Sloveense wijnstreek Goriska Brda is de coöperatie Quer1daar, Klet Brda, die bijna zestig jaar bestaat. Het bedrijf beheert circa 1000 hectare die eigendom zijn van ongeveer 400 telers. Vrijwel alle druivenstokken staan tegen hellingen, veelal steil en van zandsteen, want dit groene, stille, niet ver van de Adriatische Zee gelegenQuer (Small) gebied is uitgesproken heuvelig. Witte wijnen vormen 70 procent van de productie en worden met succes geëxporteerd. Een sympathieke mooiweerwijn is de bleke Quercus Selection 2014, op basis van rebula (regionale specialiteit), sauvignonasse en chardonnay. Bladgroen, samen met frisse citrus plus wat notigheid (de chardonnay kreeg houtopvoeding) markeren zijn smaak, die voor het overige goed gevuld en sappig is, met zachte zuren. Adviesprijs €10,95, verkoopadressen via www.lfe.nl.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 vondst-7. Na het proeven ’s ochtends werd de Hito Tempranillo rosado 2015 ’s avonds ontspannen gedronken, bij gerookte Sockeye zalm uit Alaskaen dat was een kostelijke combinatie. De blank oranje, pietsje rozeB213 wijn komt uit Ribera del Duero, tamelijk noordelijk in Spanje. De tempranillo die daar groeit, en volstrekt domineert, is een regionale variant van de moederdruif uit  Rioja (en wordt langs de Duero dikwijls tinto fino genoemd). Het bedrijf achter de Hito Tempranillo  is Bodegas Cepa 21, een dochter van de familiefirma Bodegas Emilio Moro. Speciaal voor Cepa 21 bouwden de broers Javier en José Moro samen met enkele vrienden een hypermoderne designkelder (met restaurant) waar druiven van 50 hectare worden verwekt. Voornoemde rosé kost €8.95 bij www.grandcruwijnen.nl, de wijnhandelaar (zie ook de banner) die daarnaast de vlezige, gespierde, zacht zwart fruit en wat donkere aroma’s bezittende Hito Tempranillo tinto 2014 voert. Waarvoor €10,95 wordt gerekend.

 vondst-8Dem (Small). Zijn importeur heeft hem uitgeroepen tot ‘Aspergewijn van 2016’, maar ook als  aperitief, bij fris aangemaakte salades en gebakken vis is hij prettig inzetbaar, de Demoiselle de Gascogne Les Fossiles 2015. Op het gereputeerde Domaine de Ménard (120 hectare, voor 90 procent met witte rassen beplant) stelde men deze Côtes de Gascogne samen uit ruim de helft colombard, met gelijke delen gros manseng en sauvignon blanc. De smaak is lenteachtig licht (11 procent), uitgesproken fris, met naast groen fruit ook wat tropisch (vleugje passievrucht, dankzij de colombard) en een beetje buxus (dankzij de sauvignon blanc). Prijs €6,25 bij www.josbeeres.nl, zie tevens de banner.
 

Banner Bellingham HD

 vondst-9. Ze wilde binnenhuisarchitect worden, en had daar ook voor gestudeerd, maar het lot wilde dat ze een wMa1 (Small)ijnbouwer ontmoette, daarmee trouwde – en na diens onverwachte overlijden in 2002 zelf de leiding over het wijngoed kreeg. De vrouw in kwestie is Gloria Mathern, eigenaresse van het 11 hectare bestrijkende domein Mathern in de Duitse streek Nahe. Zo’n 70 procent van haar druivenareaal bestaat uit riesling. De daarvan vervaardigde Riesling 2014 valt op door zijn opwekkende karakter, zijn kleine zoetje dat de zureMa2n prettig tegenspel geeft, zijn zuiverheid, zijn elegantie (11 procent alcohol) en zijn aangename fruit (wit met een hint van tropisch). Prijs €10. In bijna dezelfde stijl, maar dan wat voller produceerde Gloria haar Weisser Burgunder 2014 à €11,50. Met architectuur is Gloria toch ook nog bezig geweest, door in een voormalige school een klein Gästehaus met vier kamers in te richten, ‘want ons dorp Niederhausen heeft geen hotel’. De leverancier is www.wijnhandeldelogie.nl.

 

vondst-10SCH (Small). In 1842 bereidde Robert Alwin Schlumberger de eerste Oostenrijkse Sekt via de Champagne-methode. Het naar hem genoemde bedrijf, dat in Wenen zijn hoofdvestiging heeft, is tegenwoordig beursgenoteerd  en maakt/importeert ook andere alcoholhoudende dranken – maar de productie van hoogwaardige bubbelwijnen bleef de specialisatie. Een zeer Oostenrijkse Sekt Höchster Güte is de Schlumberger Grüner Veltliner Brut, enerzijds pittig fris en een tikje hartig, anders mild fruitig. Leuk om mee te klinken bij Weense walsmuziek. Adviesprijs €13,95, verkoopinfo via www.walravensax.nl.

 Banner Gastrovino

 vondst-11 (Small)Tar2. Het om zijn lenteachtige, droge witte wijnen gereputeerde Domaine du Tariquet  blijkt ook voorbeeldige, eveneens lenteachtige droge rosés te maken. Waaronder de tintelfrisse,  levendige, op fris rood fruit en bessen trakterende Rosé de Pressée 2015, een gave Côtes de Gascogne van merlot, cabernet franc, syrah en tannat, richtprijs €6,99. Een euro meer wordt gevraagd voor iets vollere, iets meer kracht biedende, door aardbeien en frambozen getypeerde Marselan rosé 2015. Het blauwe ras marselan, een uit 1961 daterende kruising tussen cabernet sauvignon en grenache, werd door de familie Grassa (eigenaresse van Domaine du Tariquet) al in 1999 geplant, destijds een primeur voor de regio. Verkoopadressen via www.lfe.nl.

 

vondst-12Mn1. Het is een joint venture tussen een regionale coöperatie en vier personen, waaronder een paar oenologen, Agricola Punica op Sardinië. Ze werken samen sinds 2002 en beschikken over bijna 150 hectare wijngrond. Een van hun beste rode wijnen is de Montessu 2013, herkomstbenaming Isola dei Nuraghi. Als druiven koos men 60 procent carignan(o), aangevuld door gelijke delen cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Waarna een lagering volgde van circa vijftien maanden in gebruikte Franse fusten. Het is een stevig gestructureerde, flink fruitige (bessen, zwarte vruchten), tevens kruidige compositie die vooral op tafel tot zijn recht komt; wij genoten ervan bij lasagne. Prijs €13,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner Roche_Mazet_Banner

 vondst-13. De gebroeders Hervé en Patrick Lamothe die als negende Clos1generatie van eigenaren Château Haut-Bergeron (foto) drijven, een gereputeerde bezitting binnen de Sauternes, hebben in het omliggende Bordeaux-district Graves nog twee domeinen. Een daarvan, in Pujols-sur-Ciron, levert de witte le Clos des Pins 2014. Dit is een op vat vergiste melange van sémillon, sauvignon blanc, sauvignon gris en muscadelle, nog zeer fris, met een Clos2 (Small)roostertoontje, witte fruit en élégance. Prima bij gebakken schol, sliptong of lekkerbekjes besprenkeld met citroensap. Prijs €11,95. Hetzelfde wordt gevraagd voor de minstens zo geslaagde rode le Clos des Pins 2014, waarvoor merlot en cabernet sauvignon als druiven dienden. Laurier en (katjes)drop bepalen in dit geval het aroma, samen met rijp zwart fruit en beheerst wat kruidig hout. Zie www.gastrovino.nl of de banner.

vondst-14Tain2. Een van de meest dynamische en vooraanstaande coöperaties in de Rhône regio is de 83 jaar jonge Cave de Tain. De ruim 300 leden daarvan bewerken circa 1000 hectare in het noordelijk daldeel, en mede dankzij de door directeur Xavier Gomart ingezette consequente kwaliteitskoers en allerlei investeringen wordt een reeks goede wijnen geleverd. Een van de specialiteiten is Crozes-Hermitage – de coop Tain1verwerkt de helft van alle druiven binnen het gelijknamige gebied – waarvan de rode Grand Classique 2013 opvalt door zijn elegantie (een Tain6 (Small) bescheiden 12,5 procent alcohol), jeugdige frisheid en mix van zowel kruiden als specerijen, met in de achtergrond wat besfruit. Prijs €11,95. Een geheel eigen  persoonlijkheid biedt de op zware fles gebottelde, witte Fleur de Roc 2014 uit Saint-Péray. Deze deels op vat vergiste compositie van marsanne en roussanne wordt gemarkeerd door een krachtige, correct nahangende, met mild flirtende smaak die tegelijk notig en zacht kruidig is – en bestemd om bijvoorbeeld wit vlees, kalkoen en konijn spannend te begeleiden. Hiervoor rekent www.grandcruwijnen.nl (zie ook de banner) €17,50 per fles.

 

Banner Trimbach website Hubrecht Duijker

vondst-15. Enige kennis is vereist om te begrijpen wat de naam Le ChardonnayChar (Small) de Chardonnay betekent. Het Bourgogne-huis Louis Latour veronderstelt namelijk dat het bestaan van het dorp Chardonnay – stokoud, het dateert uit 988, en zou de plek zijn waar de  chardonnaydruif voor het eerst werd aangeplant – alom bekend is. Het ligt binnen de zuidelijke Mâconnais, maar op het label van Luis Latour staat simpelweg Bourgogne. Hoe dan ook, de uit Chardonnay afkomstige Chardonnay 2013 combineert in zijn redelijk volle, sappige, nog vitale smaak notigheid met een zachte kruidigheid en een plezierige dosis wit plus citrusfruit. Prijs €11,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie tevens de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

vondst-16. ‘Ik werd bezield door de gedachte om een fijne, elegante Blaufränkisch te maken Vel3die niet door een misleidende weelderigheid getypeerd wordt, maar door een duurzaam en terroirbepaald karakter’. Dit stelde de Oostenrijkse wijnbouwer Roland Velich in een interview, nadat een van zijn wijnen 95 punten had ontvangen van The Wine Advocate (Robert ParkRV4 (Small)er).  Nu al een jaar of vijftien vinifieert Roland vrijwel uitsluitend organisch geteelde  blaufränkisch uit Mittelburgenland, van ongeveer 24 hectare verspreid over allerlei percelen. Zijn Blaufränkisch Moric 2013, herkomstbenaming Burgenland, offreert een beheerste 12,5 procent alcohol, samen met een naar mineraligheid zwemende frisheid, besfruit en een bescheiden donkere, lederachtig toets. Inclusief Nederlandse accijns koste deze maaltijdwijn €19,93 bij www.adbidendum.nl, zie ook de banner.

 

Banner Genereux 2

 vondst-17. In het uiterste westen van de Chileense Valle de Colchagua, op 6 kilometer van de Stille Oceaan, ontwikkelde de familie Silva een wijngaard van 50 hectare. De bodem bevat er CC7o.a. verweerd graniet, leisteen en klei.. En er heerst een koel microklimaat: in de zomer wordt het overdag hooguit 23 graden Celsius, terwijl het kwik ’s nachts daalt tot een graad of 8. Van deze akker, Paradones gedoopt, komen inmiddels expressieve witte en rode wijnen. Waaronder de Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc 2014 met zijn levendige, door verse groene kruiden fris fruit gedomineerde, enigszins mineralige en toch behoorlijk gevulde smaak. Fles €17,99 (richtprijs). Minstens zo geslaagd is de Casa Silva Cool Coast Syrah 2012 (eerste jaargang) waarin dik, sappig  zwart fruit, een donkere lederachtige toets en toastig hout heerlijk met elkaar verkeren. Hiervoor wordt meestal €17,99 gevraagd. Verkoopinfo via www.lfe.nl.

vondst-18. Binnen het Italiaanse gewest Abruzzo en de daarin gelegen provincie Chieti – qua Eo2wijnproductie de vijfde van het land – groeit een hoogwaardige witte druif, de pecorino. Waarvan de naam, net als die van de kaas, verwijst naar schapen – omdat die de druiven zo graag oppeuzelen. Het modern geëquipeerde bedrijf Collefrisio voert een Pecorino 2015 in de merklijn . Die niets evangelisch heeft, of het moet natuurvriendelijkheid zijn. Want Eò staat voor ‘essentieel organisch’. Dit terzijde. De Eo (Small)binnen Terre di Chieti gemaakte wijn is er een met pit en persoonlijkheid, dankzij florale, kruidige en fruitige elementen (mild wit en citrus) en een smaak die niet te licht is nog te zwaar. Wat ‘m culinair breed bruikbaar maakt. Prijs €15,99. Overigens is ook de vier euro goedkopere rode Eò Montepulciano d’Abruzzo 2013 aantrekkelijk, vanwege zijn soepele, vlezige smaak waarin rijp zwart fruit domineert, in gezelschap van o.a. wat laurier. Zie www.jacobus-toet.nl.

 

banner-grandcruwijnen-538x100

 vondst-19. ’t Is eenDi (Small) verrassende verfrisser, de Divino Silvaner trocken 2014, verkwikkend met weinig alcohol, helder fruitig (groene vruchten, frisse citrus) en zeer zuiver. Geen wonder eigenlijk: de wijn komt uit een Duitse gebied waar silvaner Di1de grote specialiteit is, Franken. Terwijl producent Divino een dynamische coöperatie is waarvan de plusminus 350 leden ongeveer eenzelfde aantal hectaren bewerken. Een andere prettig facet vormt de factor prijs, aangezien de op traditionele Bocksbeutel gebottelde wijn een bescheiden €5,99 kost, bij www.ah.nl.

 

vondst-20Reg1. Vanuit het Loire-dal, Pouilly-Fumé, heeft Patrick de Ladoucette een aantal andere wijnactiviteiten ontwikkeld. Zoals in de Bourgogne via het huis Régnard. Een van de drie vestigingen is het 18e-eeuwse Clos du Pavillon, even buiten Chaintré in de zuidelijke Mâconnais. In deze voormalige, ooit aan Benedictijner monniken behorende priorij vervaardigt Patrick uitsluitend witte chardonnaywijnen. De beste prijsprestatie wordt geboden door de Régnard Mâcon-Lugny 2014, sappig, notig, aangenaam fris met schakeringen van diverse soorten wit plus citrusfruit. Fles €15,45 bij www.intercaves.nl. Het niveau van zowel de wijn als de prijs neemt toe met de wat complexere, zeer plezierige Régnard Pouilly-Fuissé 2014 à €26,55.

 

Banner Poot

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2. Het sterkste rosémerk ter wereld is waarschijnlijk AIX, waarvan de bleek oranje, verkwikkende, kruidig fruitige wijn tegenwoordig naar 42(!) landeAix (Small)n wordt verscheept.  Dit succes is mede te danken aan zijn bedenker, Eric Kurver, die onvermoeibaar de wereld rondreist om zijn Coteaux d’Aix-en-Provence te promoten. Nieuw dit jaar is de handige, betrouwbare, eigentijdse schroefdop die de recent gebottelde wijnen van de ‘AIXcellente’ jaargang  2015 siert. Het was AIX ambassadeur Jaap Sonnemans (werkzaam voor de wijn in zowel Australië als Nederland) die Eric op dit idee bracht. Passend in het plaatje is de luxe, sjieke variant die van de Stelvin sluiting werd gekozen, namelijk die met een gladde buitenzijde zonder ribbels. Verkoopadressen via info@aixrosé.nl en www.aixrose.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 banner Abbema

VONDST21. Het nieuwCan (Small)e oogstjaar is gearriveerd van een rode succeswijn, Le Canon du Maréchal Syrah-Grenache 2015. Net als de vorige jaargangen verleidt deze met zijn primaire fruit, waaronder dat van bramen en cassis, terwijl de smaak tegelijk sappig en vlezig is, met een blaadje laurier en een beheerste 12,5 procent alcohol. Bovendien werd hij bio bereid. De producent van deze fris te serveren Côtes Catalanes is het eminente domein Cazes, gevestigd in zeer zuidelijk Franse Rivesaltes. Fles €8,95 bij www.wijnkring.nl.

VONDST22Ned2. Het succes dat hij met zijn Nieuw-Zeelandse wijnen heeft, vooral the Ned Sauvignon Blanc (waarvan een enkele Engelse importeur jaarlijks een miljoen flessen verkoopt), is zo spectaculair dat Brent Marris onlangs honderden hectaren wijngrond heeft bijgekocht. In Marlborough, langs de oevers van de Waihopai River had hij al zo’n 300 hectare, maar op ontgonnen terrein wil Ned3 (Small)Brent er nog eens 600 aan toevoegen. Dankzij een slok van voornoemde wijn, jaargang 2015, laat het succes zich makkelijk verklaren. Het is gewoon een ontzettende lekkere, knap gemaakte wijn. Geurig, smakelijk en opwekkend fris, met plantaardige en fruitige elementen, zoals van verse groene kruiden, grapefruit, kruisbessen en passievrucht. Behalve bij gebakken vis hebben we  ervan genoten bij sushi. De adviesprijs van de meesterwerkje uit Marlborough bedraagt €11,95, zie www.jeanarnaud.com.

 

Banner Cono_Sur_TOA2016_Banner

VONDST23. Dominique Cornin vond het zo eng om zijn kinderen bespoten druivCor (Small)en te laten eten dat hij besloot Cor1om over te stappen op het biodynamisch bewerken van zijn wijngaard. Die plusminus 10 hectare telt en uit percelen bestaat binnen diverse herkomstbenamingen van de zuidelijke Bourgogne. Een logische volgende stap was het alleen maar werken met wilde gisten. Op deze wijze creëert Dominique (boven) natuurzuivere, karaktervolle witte wijnen, zoals de Les Bruyères 2014, een Mâcon-Fuissé. We ruiken en proeven noten, een frisse kern, een redelijk volle, soepele smaak en mild citrusfruit. Een aroma dat mede verkregen werd dankzij het laten rusten van de wijn op zijn gistingsbezinksel, sur lie dus, gedurende elf maanden. Fles €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

VONDST24Nat1. De eerste Chileense producent om wijn te maken van gecertificeerd organische druiven was Nativa, een vier jaar eerder gestichte dochter van Viña Carmen. Nog steeds levert het, van ongeveer 300 hectare, duurzaam vervaardigde wijnen – hoogwaardige bovendien.  De Nativa Terra Carmenère Reserva 2015 bijvoorbeeld, een mondvullende, soepele, donkertonige Valle Central met elementen van munt, zwarte vruchten, vanille, milde kruiden en een hint van toast. En naast carmenère werden kleine delen cabernet sauvignon en syrah gebruikt. Voor deze wijn wordt gewoonlijk circa €6,75 gevraagde. Verkoopinfo via www.coenecoop.com.

 

Banner Indigo

 VONDST25. Je moet maar durven: het laten ontwerpen en bouwen van een grotKal4e designkelder, Kal3speciaal voor een Oostenrijkse merkwijn. Franz-Josef Gritsch (rechts) van het domein Mauritiushof in Wachau waagde die sprong. En beschikt nu in Spitz over een imposant, hoekig complex dat deels door natuursteen wordt omgeven. Het desbetreffende merk is Kalmuck dat in 2004 werd gelanceerd.  Voor de Grüner Veltliner 2015 koos Franz-Josef druiven van terraswijngaarden op de linker Donau-oever. Ze gaven een door wat hartigheid, snufje peper vooral, getypeerde, sappige wijn die tegelijk enigszins kruidig smaakt, met ook groen plus wit fruit en relatief zachte zuren. Deze ‘groene’ verleider kost €11,95 bij www.vojacek.nl.

 VONDST26MP (Small). Een pittig frisse, zuivere en fruitige (citrus, passievrucht) vedergewicht uit Spanje is de Monte Palma Verdejo 2015. Je zou deze Rueda eigentijds gestijld kunnen noemen, wat tevens geldt voor zijn uitmonstering, met schroefdop. Het bedrijf achter de wijn, Bodegas Cerrosol, is ook eigentijds toegerust; de druiven van ongeveer 50 hectare worden dus verwerkt in glimmend roestvrij staal. Voor deze breed bruikbare witte wijn wordt €6,95 gevraagd door www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.
 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 VONDST27. ’t Is een keurige Chianti Superiore, de Villa Campobello 2013, voor boveCamp (Small)ndien een keurige prijs, €4,99. En samengesteld uit 90 procent sangiovese plus 10 procent canaiolo. Frisheid, kenmerkend voor Chianti, is in de elegante, tegelijk vrij zachte smaak aanwezig, samen met een besje, specerijen en een mespuntje kruiden. Wat hem lekker maakt bij o.a. lamsvlees.  Het merk Campobello bestaat al meer dan een eeuw en werd bedacht door de Amerikaanse familie (van wijnimporteurs) Opici, die nauw samenwerkt met een aantal druiventelers in Toscane. Verkoop via www.dirkiii.nl, zie de banner.

 

VONDST28Yea1. ‘Superieur in zijn soort’, ‘wereldklasse’, ‘excellent’ en dergelijke superlatieven zijn van toepassing op de Yealands Estate Single Vineyard Sauvignon Blanc 2015 uit Nieuw-Zeeland. Yea4Buxus, groene kruiden, lychees en andere groen fruit stuiven het glas uit, elementen die terugkomen in de uitgesproken frisse, loepzuivere smaak. Dit is Sauvignon Blanc op zijn allerbest. Vervaardigd bovendien op een van ’s werelds meest duurzame wijndomeinen, gesticht en geleid door Peter Yealands. De  desbetreffende individuele wijngaard kijkt uit op zee en ligt binnen de Awatere Valley in Marlborough. Voor €13,49 wordt de wijn verkocht door www.gall.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 VONDST29MIP7. Het spectaculaire succes van AIX, een zeer bleke, hoogwaardige rosé met een korte, makkelijk herkenbare naam, heeft in de Provence behoorlijk wat deining veroorzaakt. De tint van veel rosés werd teruggebracht en er verschenen exportgerichte merken die eveneens uit slechts enkele letters bestaan. Zo ook MIP, een afkorting die staat voor Made In Provence. Het is een creatie van MIP2Domaine Sainte Lucie waarvan de 45 hectare zich uitstrekken aan de voet van het Montagne Sainte-Victoire, binnen Côtes de Provence. Het door Michel Fabre en diens kinderen geleide wijngoed is uitstekend geëquipeerd, een investering die mede werd gedaan om het contact tussen wijn en zuurstof zoveel mogelijk te beperken. Wat hun fruit en frisheid zeer ten goede is gekomen. Vandaar dat de MIP rosé 2015  een vieve, geenszins zware, echt lekkere wijn is, zo bleek dat hij bijna wit lijkt, met  drupsachtige fruit van rode vruchtjes en discreet wat sinaasappel. De druiven zijn 60 procent cinsault en gelijke delen grenache plus syrah. Richtprijs €12,50, verkooppunten via deze link http://www.kwastwijnkopers.nl/nl/contact/verkooppunten/.

 

VONDST30BB2. In het Neusiedlersee Hügelland, we zijn in het Oostenrijkse Burgenland, cultiveer Birgit Braunstein op haar 22 hectare omvattende biodomein naast autochtone rassen ook  internationale. Een daarvan gaf de Chardonnay Felsenstein 2014, een wijn die een half jaar op zijn gistingsbezinksel verbleef om hem wat meer geur en smaak te geven. Zachte fruittonen,  waaronder een toets van tropische vruchten, notigheid, frisheid en sap typeren deze charmante Chardonnay, een wijn die gerust gekozen kan worden als alternatief voor veel witte Bourgognes. Prijs €11,75 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

Banner Jos_beeres_banner

 Vondst_31. In het wijngebied Cahors en van de 35 hectare rond zijn Château de Gaudou maakt Fabrice Durou een stuk of tien verschillende wijnen. Misschien wel de meest klassieke rodeGau3 is zijn Tradition, een blend van 80 procent malbec, het dominerende streekras, en 15 merlot plus 5 tannat. Het is een behoorlijk energieke wijn, gul voorzien van sappig zwart fruit plus een besje, terwijl ook laurierachtige, donkere aroma’s niet ontbreken noch een vleugje kruidig hout (dankzij negen maanden in foeders). Voor veel rundvleesgerechten is dit een trefzekere tafelgenoot. Reken op €7,50 per fles bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

 

Vondst_32Pier3. Bij het Château de Pierreclos – gesitueerd in Mâconnais, zuidelijke Bourgogne, het dorp Pierreclos – beschikt Christophe Lapalus over een ommuurde wijngaard. Het is daarvan dat de Enclos du Château 2014 werd gewonnen, een Mâcon-Pierreclos van het domein Maurice Lapalus & Fils. Het is een attractieve blanke Bourgogne, allesbehalve zwaar of vermoeiend, doch wel goed gevuld, notig en zacht fruitig met heel discrete doses kruiden en specerijen. In totaal bezit de familie Lapalus 21 hectare waarvan de druiven in Pierreclos worden verwerkt op 300 meter van het plaatselijke kasteel. Prijs €13,95 bij www.gastrovino.nl.

 bannar 1vin du soleil optie 1.3

 

Vondst_33. Wat een kostelijke combinatie met gebakken lamskotelettenMAg2, Château Magnol 2012. Mag (Small)Een Cru Bourgeois uit Bordeaux met een beschaafde, aimabele smaak die nuances heeft van zacht fruit (bessen, bramen), gecompleteerd door een blaadje laurier en een bescheiden dosis toastig, kruidig hout. Deze fraaie wijn komt van een klassiek, 18e-eeuws château, gelegen bij Blanquefort binnen het wijndistrict Haut-Médoc. Met zijn 31 hectare tellende, tamelijk traditioneel beplante wijngaard (48 procent merlot, 40 cabernet sauvignon, 12 cabernet franc) behoort het aan de wijnhandelsfirma Barton & Guestier die er de B&G Wine & Food Academy begon. Flesprijs doorgaans zo’n €28, verkooppunten via info@lfe.nl.

 Vondst_34Lai1. Kaapse Chenin Blanc kent verschillende gedaanten. Het bekendst zijn de frisse, vrij lichte soorten, maar The Ladybird Chenin Blanc 2015 heeft een duidelijk ander smaakprofiel. Behalve vrij vol en stevig is hij haast romig, met een aroma van sappig, bijna mild wit fruit. Wat ‘m vooral geschikt maakt als begeleider van kip-, kalkoen- en visschotels die met een milde saus werden bereid. Het domein waar deze Western Cape werd genoten is Laibach dat behoort aan een Duitse familie die negen jaar geleden de eerste wijn bottelde, een eigen lodge heeft en 37 hectare met druivenstokken, alle organisch geteeld. Voornoemde vondst kost, inclusief Nederlandse accijns, €9,98 bij www.adbibendum.nl, zie tevens de banner.
 

Banner Okhuysen nieuwe

 Vondst_35. Aan de westzijde van het schiereiland van Saint-Tropez, binnen de gemeente Gassin, begon Grégoire Chaix exact tien jaar geleden het Domaine Tropez. Waarvan Trop1rosé – gepresenteerd in designflessen – de specialisatie werd. Het ging Grégoire voor de wind. Zijn wijnen worden inmiddels naar zo’n vijftig landen verscheept, het eigen domein groeide naar 40 hectare (terwijl ook druiven worden bijgekocht) en hij kon in 2005 een Trop5 (Small)ultramoderne kelder bouwen waarvan de roestvrijstalen tanks in een soort reusachtige, door groen omgeven vitrine staan. Van de hier beschikbare rosés, eigenlijk allemaal echt lekker, is mijn huidige favoriet de Domaine Tropez 2015. Deze Côtes de Provence oogt bijna zo bleek(oranje) als een witte wijn en offreert een vrij vieve, aangenaam frisse smaak met plezierig wat fruit (wit, citrus, drupsje), aangevuld door een mespuntje kruiden. Adviesprijs €13,95, verkoopinfo via www.tropezwines.com.

 

Vondst_36Bj (Small). Zomers rood, uitnodigend, goed verteerbaar, elegant, lekker fris en tegelijk verleidelijk fruitig (bessen, zwarte vruchtjes), dat is het profiel van Le Ronsay 2015, een Beaujolais. En niet zomaar een Beaujolais, want hij werd op natuurlijke wijze met dus ook natuurlijke gisten bereid door Jean-Paul Brun, wiens naam en reputatie garant staan voor kwaliteit. Deze hele beste Beaujolais kost €9,80 bij www.lesgenereux.nl, zie tevens de banner.
 

Banner-Aaldering-21

 Vondst_37. Daar waar een milde, ferme witte wijn op zijn plaats is, zoals bij rijke zachte pâtés, foie gras en rillettes, TR (Small)dient de Trimbach Pinot Gris Réserve 2012 zich aan. Een smakelijke, zacht fruitige, redelijke volle, zacht frisse Alsace van een der meest gerenommeerde familiefirma’s in de regio, gevestigd even buiten het historische hart van Ribeauvillé. Reken op plusminus €15,49 per fles. Verkooppunten via www.walravensax.nl; zie de Trimbach banner voor meer informatie over dit wijnhuis.

 Vondst_38. Op de noordoever van de Miño, in deels graniethoudende wijngaarden die Nor2door pijn- en eucalyptusbomen worden omgeven plukt men de druiven voor Bodegas Viña Nora. De akker telt 14 hectare en is beplant met albariño, een van Spanje’s allerbeste witte variëteiten en het dominerende ras in de desbetreffende regio, Rías Baixas. Een modelwijn daarvan is de op zware fles gepresenteerde Nora Albariño 2014 die een frisse kern heeft, zeer zuiver is, in de verte wat notig en bovendien flink fruitig, denk aan groene appel, meloen en citrus. Magnifiek bij zeetong, tarbot, kabeljauw en dat soort vissen. Prijs €14,95 bij www.jacobus-toet.nl.

 

Banner AH mei zomermarkt

Vondst_39Et3. Aan de voet van de Etna, Europa’s meest actieve vulkaan, floreert Tenuta delle Terre Nere, dat genoemd is naar de zwarte vulkanisch grond aldaar. Het bestrijkt 27 hectare die men al jaren organisch cultiveert. Bovendien wordt voor de kelder mer dan driekwart procent van alle benodigde energie verkregen via zonnepanelen. Een Et (Small)stevige Etna Rosso van dit domein is de Nero 2014 waarvoor twee regionale rassen werden gebruikt, voornamelijk nerello mascalese met een beetje nerello mantellato, beide van deels oude stokken. Een zachte, milde kruidigheid, mede van hout krijgt in de smaak gezelschap van wat zwart fruit en een vriendelijk frisje; dit is een beste begeleider van pittige vleesgerechten en dito harde kazen. Prijs €16,30 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 

Vondst_40Ol (Small). Een aardig alternatief voor een mooie Chardonnay met hout, dat is de Oluar do Sil 2014 van Pago de los Capellanes in de noordwestelijke Spaanse streek Valdeorras. Het betreft namelijk een op vat vergiste, volle en stevige Godello, voorzien van een roostertoontje, notigheid, vanille en wit fruit. Kostelijk bij kip en kalkoen. Voor de producent is deze wijn een soort zijsprong, want de hoofdvestiging ligt in Ribera del Duero, een stuk verder landinwaarts. Fles €34,50 bij www.anfors.com.

 

 Vondst_41. Een van de mooiste wijnkaarten in heel Argentinië is te viHA5nden in 1884, een uitstekend restaurant in de stad Mendoza. Het werd als eerste van zijn land ondergebracht  in een voormalige, historische wijnkelder, die van Bodegas Escorihuela Garcón. Dit bedrijf bestaat nog steeds, heeft nu twee kelders elders, en behoort aan Ernesto Catena (foto), de oudste zoHA3on van een beroemde wijnproducent, Nicolás Catena. Van de 235 hectaren in eigen bezit maakte Ernesto de High-Altitude Cabernet Sauvignon-Malbec 2015. Dat van die ‘grote hoogte’ klopt inderdaad, want de druiven groeien op 980 tot 1350 meter boven zeeniveau. De wijn verleidt met een mondvullende smaak waarin naast sappig besfruit ook laurier, kruidig hout en roostertonen zijn waar te nemen: heerlijk bij rundvlees van de grill – dat men in 1884 perfect bereidt. Flesprijs €7,95, adressen via www.neerlandswijnhuis.nl.

 Vondst-42. De  blauwPR (Small)e grenache is uitermate geschikt voor het maken van rosé, zoals ze al heel lang geleden hebben ontdekt in Navarra (waar het ras garnacha heet). In het Franse zuiden selecteerde het Domaine Preignes le Vieux – circa 160 hectare, vijftien druivenrassen – grenache als enige variëteit voor de Paradis 2015, een met glazen stoppertje gebottelde Pays d’Oc. Wat je kunt verwachten? Een zeer bleke oranje kleur en een kruidig fruitige smaak, sappig, soepel en correct fris. We proefden iets van peer, een hint van sinaasappel en misschien een pietsje koriander. Bij www.mitra.nl is hij te vinden voor €8,99.

 

Banner_Alliance

Vondst-43. Zuidelijk in Toscane, bij Montalcino, verwierf de familie  FFol2olonari (ooit eigenaresse van het huis Ruffino) een mooi domein, Torcalvano. Dit werd gesticht in de 14e eeuw en heeft tegenwoordig een wijngaard van 20 hectare. Van de daar groeiende sangiovese werd de TorCalvano Pancole 2014 vervaardigd, een in grote foeders gelagerde, smakelijke eetwijn die in zijn vlezige smaak een vriendelijke kruidigheid koppelt aan rijp zwart fruit van o.a kersen en wat laurier. Voor deze Rosso di Montalcino rekent www.heerenvanheusden.nl (zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’) €18 per fles.

 

Vondst-44. In 1990 keerde wijnproducent Augustin Huneeus vanuit Californië terug naar zijn geboorteland Chili – en ontdekte daar het potentieel van de grotendeels nog braak liggende, zonnige en toch koele Casablanca Valley. Waar hij vervolgens grond kocht, een Ver3wijngaard van 40 hectare creëerde en, acht jaar later, een imposante keldercomplex bouwde. Het domein werd Veramonte gedoopt – en groeide inmiddels tot 420 hectare in de eigen regio plus nog eens 255 hectare in Colchagua. Een specialiteit is de organische Veramonte Sauvignon Blanc Reserva waarvan de 2015 verleidt met zijn frisse maar niet zure smaak die zowel groen als milder citrusfruit haakt aan wat buxus en grassigheid. Richtprijs €9,95. Heel aimabel en volgeladen met rijp zwart plus rood fruit is de Veramonte Pinot Noir 2015, krachtig en enigszins kruidig bovendien. In dit geval kwamen de druiven grotendeels uit Casablanca (60 procent) en voor de rest uit Maule. Vandaar herkomstbenaming Central Valley. Fles circa €10,50, adressen via www.poot.nl.

 

Banner-LMVH3

Vondst-45. De wijnstreek Valencia is als het ware herontdekt door de Nederlandse wNel2 (Small)ijnimporteur, nu Nel1ook wijnproducent, Derrick Neleman. Die er, geholpen door een Spaanse keldermeester,  tegenwoordig aardige wijnen samenstelt van organisch geteelde druiven. Een van die vinos is de Neleman Cabernet Bobal 2014, een samensmelting van een beroemd Bordeaux-ras en Valencia’s min of meer eigen variëteit. De wijn komt vol en soepel in de mond, met zacht gekruid, subtiel gepeperd zwart en besfruit plus een hint van mild toastig hout. Dit laatste dankzij een vatrust van vier maanden. Fles €8,75 bij www.neleman.org

 Vondst-46. Rodolphe Marteau (foto) is een expert in het maken van Sauvignon Blanc, net als vader Jacky. Op 29 hectare tellende, binnen Touraine in het Cher-dal gesitueerde domein, zijn ook 20 hectare met witte sauvignon beplant. Niet alleen het cultiveren van de druiven geschiedt heel zorgvuldig via o.m. een natuurvriendelijk, slim systeem dat de Jac5 schadelijke larven van vlinders doet. voorkomen. Hetzelfde geldt voor de wijnbereiding ‘met een zo lang mogelijk sur lie contact’. De van optimaal rijpe druiven vervaardigde, vrij ferme Domaine Jacky Marteau Sauvignon 2015 smaakt op sappige wijze zowel grassig als fruitig, vooral naar milde citrusvruchten en kruisbessen, en zelfs een beetje naar zuidvruchten. Dit is geen Sauvignon Blanc van het strakke type à la Nieuw-Zeeland, maar daarom wel zo genietbaar. Prijs €8,45 bij www.okhuysen.nl.

 

Banner Mevrouw-Hamersma-advertentie
Vondst-47. ‘Wijnen met raffinement’, die produceren was het doel van Alain Chabanon, in de Languedoc. Met dit voor ogen kocht hij zorgvuldig geselecteerde percelen in vijf ACgemeenten, samen goed voor 20 hectare past een  biodynamische werkwijze toe. Het rendement (opbrengst per hectare) ligt ongebruikelijk laag, op gemiddeld slechts 32 hectoliter. En de pluk vindt uitsluitend plaats tussen zeven en twaalf uur, ‘om te profiteren van de frisheid ’s AC5 (Small)ochtends’. Een kenmerkende creatie van Alain is diens rode Campredon par Alain Chabanon 2014, een ongefilterde, houtvrije compositie van syrah, mourvèdre en grenache. We proeven een beschaafde kruidigheid, zacht zwart fruit, een besje, wat frisheid en een elegante fermheid. Dit is een wijn die het gelijk een goede Bordeaux ongetwijfeld uitstekend kan vinden met lamskoteletten en lamsbout. Fles €16,95 bij www.vojacek.nl.

 

Vondst-48. Bij veel vleesgerechten kun je ‘m geruist schenken, Aal2de anders-dan-andere Aaldering Pinotage rosé 2015. Want wat vrijwel nooit gebeurt: de bleek oranje gekleurde wijn ontving een beetje vatrijping, waardoor zijn aroma toastige en notige elementen kreeg, naast het frisse fruit van rode vruchtjes waaronder aardbeien en bessen. Bovendien is deze Stellenbosch stevig van structuur. Samen met zijn vrouw Marianne en een deskundige staf creëerde de Nederlandse ondernemer Fons Aaldering vanaf 2004 een perfect toegerust modeldomein van bijna 20 hectare in de Devon Valley, compleet met luxueuze gastensuites. De Pinotage rosé is verkrijgbaar bij wijnspeciaalzaken voor gewoonlijk €16,95. Adressen via distributeur www.fourcroy.nl, fpengel@fourcroy.nl of de banner.

 

Vondst-49MAE5 (Small)MAE3. Een vondst uit Veneto is de Maeli Bianco 2014, een op zware fles gepresenteerde wijn die een ongebruikelijk druivenmix al basis heeft. Namelijk 60 procent muskaatdruiven (van het Italiaanse ras moscato giallo) en de rest chardonnay. Hout kwam er niet aan te pas, vandaar het markante aroma van verse witte druiven, milde citrus en vleugjes peer plus perzik. Terwijl de wijn niet zwaar is (12,4 procent alcohol) en aangenaam fris. Het binnen Colli Euganei gesitueerde domein Maeli, dat 9,5 omvat, werd gesticht door Elisa Dilavanzo, finaliste bij niet alleen de verkiezing voor Miss Italia, maar ook Miss Universe. Prijs €12,75 bij www.anfors.com.

Vondst-50. Vrij zuidelijk in Chili, binnen de Maule Valley, liggen de wijngaarden van Manutara. Het aan Renato Guerra beMan1horende domein bestrijkt 197 hectare en wordt duurzaam bewerkt, met detailaandacht voor alle typen terrein. Zo bepaalt men het tijdstip van de pluk heel precies per druivenras en per perceel.  Een opmerkelijke rode wijn is Manutara Desafío 2Man2 (Small)013 die niet vervaardigd werd van een voor Chili gebruikelijk druivenras, maar van de carignan. De structuur van deze op zware fles gebottelde wijn kan gespierd worden genoemd (de 14 procent alcohol zit wel in balans), terwijl donkere aroma’s, kruidigheid en wat zwart fruit zijn aroma bepalen, samen met toastig hout. Men voedde deze Carignan namelijk gedurende twaalf maanden op in Franse fusten, waarvan ruim een derde nieuwe. Importeur www.halvemaanwijn.nl rekent €12,50 per fles.

Vondst-51. Zo’n zes decennia geleden begonnen  Aristide Libenzi en diens vrouw een wijndomein in het groLib (Small)ene, heuvelige Italiaanse gewest Marche. Dochter Laila en diens echtgenoot namen het vervolgens over – de naam van het wijngoed werd toen Laila Libenzi – en hun twee dochters nadien. Vandaag de dag omvat het 53 hectare; de meeste stokken staan tegen hellingeLib1n van waaraf je net de zee kunt zien, op 20 kilometer afstand. Een witte specialiteit is de Libenzi Baccaloro 2015, een voorbeeldige Verdicchio dei Castelli di Jesi, geurig en smakelijker dan de meeste, met nuances van kruiden, specerijen en mild wit fruit.  Prijs €9. Hetzelfde kost een opmerkelijke rode wijn, de Libenzi Zizzero 2014. Deze vlezige, sappige Rosso Conero, van uitsluitend de variëteit montepulciano, is óók heel smakelijk, met in dit geval tonen van bessen en een beetje laurierdrop. Fris geserveerd komt hij het best tot zijn recht. Beide wijnen worden gevoerd door www.wijnhandeldelogie.nl.

 

Vondst-52Lin (Small). Met trots liet Marius van Stokkom zijn nieuwe Brabantse, uit Made afkomstige witte wijn proeven, zijn Domaine de Linie 2015. Een wijn die als gebruikelijk uit maar liefst zeven druivenrassen werd samengesteld, bacchus (30 procent), pinot blanc (20), riesling (20), traminer (8), kerner (7) en schönburger (5) plus het blanke sap van pinot noir (10). Best uniek, zeker voor Nederland. Dankzij deze melange kreeg de wijn karakter en een zekere complexiteit, met in zijn aroma diverse soorten citrusfruit en een vleugje milde druivigheid. Voor het overige is-ie fris en licht, met een bescheiden 11,5 procent alcohol. Die trotsheid van Marius is terecht. Je kunt de wijn o.a. kopen via de webwinkel van www.delinie.nl.

Vondst-53Bous1. Hij zal niet bang zijn van kalfsvlees, laat staan kalkoen, de Cameleon Unoaked Chardonnay 2015 van Domaine Bousquet. Dat zich bevindt in de Tupungato Valley van Mendoza. Zijn smaak is namelijk heel krachtig, met een fris verpakt aroma van noten, wit fruit en citrus. Het desbetreffende wijngoed ligt op 1200 meter hoogte en omvat 240 hectare die geheel organisch worden gecultiveerd. De eigenaren zijn Anne Bousquet Labid Ameri, die het samen stichtten. Fles €10,99 bij www.bythegrape.nl.

 

Vondst-54. ‘Van het beste land de beste wijnen’ was het credo van Maximiano Errázuriz Er1die in 1870 een wijnbedrijf begon, in het dal van de Aconcagua. De huidige eigenaren van Viña Errázuriz koesteren deze woorden nog steeds, mede door in Chili specifieke locaties te kiezen voor het groeien van bepaalde druivenrassen. Zo werd westelijk van de thuisbasis, in de regio Aconcagua Costa, op leisteenhoudend terrein 12 kilometer van de Stille Oceaan, chardonnay geplant. Waarvan de druiven à la Bourgogne op vat fermenteren, met alleen hun Er3 (Small)natuurlijke gisten. De aldus verkregen Errázuriz Aconcagua Costa Chardonnay 2014 smaakt sappig, ferm en gul, met enerzijds roosteraroma’s en anderzijds zachte, milde fruittonen. Prijs €16,99. Voor Carmenère daarentegen, Chili’s ‘eigen’ blauwe druif, koos men een dieper landinwaarts gelegen wijngaard met stenige grond. De daarvan afkomstige Errázuriz Aconcagua Alto Carmenère 2014 trakteert op een vlezige smaak, donkertonig en toastig, met zeer rijp, zondoorstoofd zwart fruit. Ook deze charmante Chileen kost €16,99. Verkoop via www.errazurizshop.nl en www.wijnkring.nl.

 

Vondst-55Ph (Small). Appelgebak, vlaaien, aardbeientaart of vruchtenijs, wat serveer je daarbij? Een prima partner zou de Philein Se Wyn Rooi Muscadel 2012 kunnen zijn. Uit Suid Afrika en vervaardigd door de uitstekende Boland coöperatie (1900 hectare). De ‘rode’ muskaatvariant, die in de Verenigde Staten als black muscat wordt aangeduid, heeft in dit geval een blank oranje kleur en een bijna weelderig zoete smaak met schakeringen van rijpe, in karamel gedoopte witte druiven en rozijnen. Bovendien werd de wijn licht met alcohol versterkt, tot 16 procent. Je hoeft niet rijk te zijn om deze rijke Rooi Muscadel te bestellen, want hij kost €7,95 bij www.josbeeres.nl, zie ook de banner.


Extra vondst
MC1. In 1922 kreeg de toen twintigjarige baron Philippe de Rothschild (rechts) de leiding over Château Mouton-Rothschild. Zijn bewind zou ruim zes decennia duren en bestond uit soms revolutionaire initiatieven. Zoals Moutons promotie tot Premier Cru Classé, de stichting van een eigen wijnmuseum, de joint venture met  Robert Mondavi – en het creëren van een zogeheten tweede wijn, Mouton Cadet. Waarvan de naam uiteindelijk een merk werd dat allerlei wijnen omvat, en het succesvolste  is van heel Bordeaux. Tegenwoordig bestaat er ook een superieure versie, Réserve Mouton Cadet, waarvan de wijnen regelmatig MC (Small)worden bekroond. Echt excellent in zijn soort de witte Graves 2013, gracieus, met een frisse kern, sappig, mild fruitig en discreet voorzien van kruiden, specerijen en een heel klein dropje (dankzij de met 77 procent dominerende sémillon). Fles (richtprijs) €15,30. Ook de donker fruitige, elegante  Saint-Émilion 2013 à €19,90 pleziert de zintuigen, met als geenszins zware (12,5 procent alcohol), wat eveneens geldt voor de fraaie, rijk zoete Sauternes 2013 die een prijskaartje draagt van ongeveer €25. €24,90 wordt gevraagd. Verkoopinfo via info@dgswijn.nl.

 

Culinaire-combinatie

 . Deze maand is het Arjan Rosendaal, commercieel directeur van Gastrovino, die zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft. Arjan werd geboren in Rotterdam-Zuid en groeide op in een gereformeerd gezin waar zondag eerder een flesje  Heineken werd opengemaakt dan een fles wijn. Na zijn  MEAO begon hij als19-jarige leeftijd als vertegenwoordiger in verpakkingsmaterialen, en kreek op den duur veel food en drank gerelateerde klanten. In die fase leerde hij een aantal Gastrovino winkels en de Gastrovino organisatie kennen. ‘Het moment dat ik hoorde dat er een commerciële functie op Arjanhet hoofdkantoor vrijkwam is de bal gaan rollen en zat ik binnen drie weken bij Gastrovino op kantoor.’ Gastrovino is een samenwerkingsverband van zelfstandige en onafhankelijke ondernemers. Zij kopen al meer dan 80 jaar samen wijnen en delicatessen in uit alle delen van de wereld. ’Juist de invloed van de ondernemers zorgt voor de dynamiek en de korte lijnen waardoor belangrijke beslissingen snel genomen kunnen worden. Een nieuwe website, een nieuw logo, eigen import van wijn, kaas en olijfolie. Het is allemaal makkelijker te realiseren als de vraag en de besluitvorming uit de ondernemers zelf komt. Hiermee blijft de organisatie jong, dynamisch, flexibel, democratisch en in beweging.’ Als een van de leukste bijkomstigheden van dit werk beschouwt Arjan de contacten met buitenlandse leveranciers. ‘Vanaf het moment dat we zelf wijn gingen importeren, in 2012, hebben we een aantal succesvolle wijnhuizen/families aan ons weten te binden. De familie Dalcero uit Soave is een daarvan. Dit was liefde op het eerste gezicht. Na een bezoek aan Dalcero, eind juni 2014 met rondleiding en proeverij, kwamen we uiteindelijk in een typisch Italiaans restaurant terecht waarbij we de lekkersteArjan3 visgerechten voorgeschoteld kregen. De Cuvée Augusto ( hét Italiaanse alternatief voor Champagne) vloeide rijkelijk. Toch moest het culinaire hoogtepunt nog komen. Na de vierde gang toverde de kok zeebaars in zoutkorst op tafel. De combinatie met de Soave Superiore Runcata deed de engelen dansen op de tong. De sappige vis was geheel naturel in de oven gebakken en combineerde geweldig met de Soave Superiore. Deze rijke, goudkleurige wijn bood een prachtig aroma van bloemen, amandel en honing. Alsmede lichte houttonen in de lange, intense afdronk lichte houttonen. De vis èn de wijn kregen beide de kans om te excelleren. Het gezelschap, de ambiance, de sfeer waren perfect, het eten en de wijn bovenaards. Het paradijs was daar!

 

Banner RieslingWeeks

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw
Mon (Small)

 MONTPELLIER
visuele en vineuze verrassingen

. Dat het ongeveer duizendjarige Montpellier, de achtste én snelst groeiende stad van Frankrijk, een rijk verleden heeft, proef je overal in het oude centrum. Monumentale gebouwen, statige paden in zowel Parijse als Italiaans-Mediterrane stijl en veelal kleine, veelal sfeerrijke pleinen worden daar via een wirwar van doorgaans smalle straten met elkaar verbonden. Het perfecte vertrekpunt voor een ontdekkingstocht te voet Mon1is het Place de la Comédie, een van Frankrijks grootste voetgangerspleinen. Erop en ernaast liggen enkele van Montpelliers talrijke terrassen, waaronder dat van Café 1893 (ofwel Café Riche) waar handelaren vroeger elke donderdagochtend de prijs van wijn bepaalden. Ooit was het plein kleiner dan nu, en had de vorm van een ei. Vandaar dat de term ‘faire l’oeuf’ nog altijd verwijst naar een Mon2 (Small)rendez-vous op het plein. De opvallende fontein is die van Les Trois Grâces, drie vrolijke, min of meer dansende, half blote vrouwen die de esprit van Montpellier symboliseren. Aan zijn zuidzijde wordt het plein gemarkeerd door een van de twee plaatselijke operatheaters die op hun beurt als symbolen kunnen worden beschouwd voor het de buitengewoon rijke en gevarieerde culturele leven van de stad. Aan gene zijde, recht tegenover de opera, begint de Esplanade Charles de Gaulle, een lange allee waar men graag flaneert onder schaduwgevende platanen. Elke vrijdagavond tijdens het zomerseizoen vindt hier een wijnfestival plaats. Deelnemers kopen voor vijf euro een wijnglas en kunnen daarmee van hartenlust proeven. Het is wel verstandig om vroeg te komen, half zeven à zeven uur, waMon4 (Small)nt daarna wordt de drukte bijkans overweldigend. Op en langs de esplanade floreren terrassen en is het beroemde Musée Fabre gesitueerd dat werken toont van o.,a. Hollandse en Vlaamse meesters (zie ‘Galerie & Musea’). Terug bij voornoemde opera zouden wijnliefhebbers een kleine bedevaart kunnen maken naar het Square Planchon (via de Rue de la Maguelone). In dit driehoekje parkje staat namelijk de bronzen buste van Jules Emile Planchon, de botanist die in Montpellier de remedie bedacht tegen de allesvernietigende druifluis. Zijn uitvinding – het enten van gewone druivenstokken op bepaalde uit Amerika – wordt wereldwijd nog altijd toegepast en heeft de wijnbouw van totale ondergang gered. Speciaal voor zijn studie was Planchon naar Amerika gereisd. Mon5 (Small)De jonge wijnboer aan de voet van het monument zou de schilder Frédéric Bazille kunnen zijn, geboren in Montpellier en vriend van de beeldhouwer Auguste Baussan.  Het belangrijkste werkterrein van Planchon was de lokale Jardin des Plantes. In deze voor het publiek toegankelijke botanische tuin, de eerste van Frankrijk, groeien zo’n drieduizend gewassen. Hij behoort bij de ernaast liggende Medische Faculteit die als Europa’s eerste gesticht werd in 1181. Ter plekke volgen nog altijd veel van de 75 à 80.000 studenten een opleiding medicijnen, terwijl de universiteit eveneens een goede naam geniet voor o.m. de studies rechten en wijn. In het historische stadshart, niet ver achter de opera in het Hôtel Saint-Côme, vonden vroeger demonstratieve operaties plaats die door studenten in een daarvoor Mon6 (Small)ontworpen amfitheater werden gevolgd (koepelfoto). Tegenwoordig biedt het tempelachtige gebouw onderkomen aan de Kamer van Koophandel. Verder het centrum in, langs een rechthoekig pleintje, ligt het Place Saint-Roche. Dat niet zozeer de moeite waard is voor de nimmer afgemaakte kerk met de naam (de beschermheilige van Montpellier), maar voor de leuke, fraaie trompe-l’oeils op de gevel (links) daar tegenover. Van heel dichtbij, en onder genot van een drankje en hapje, kun je ze bekijken vanaf het ervoor liggende terras. Opzij en achter de kerk is het plezierig slenteren door een wijk waarin veel kunst- en ambachMon7tswinkeltjes gevestigd zijn, alsmede de nodige cafés en restaurants. Opzij van de gezellige Rue de l’Ancien Couronne belanden bezoekers even in de Middeleeuwen dankzij een smalle traptredensteeg, de Rue du Bras de Fer (met halverwege een ijzeren arm uit een zijmuur) die voert naar een hoekige, modern vormgeven markthal. Daar weer achter komen studenten graag bij elkaar op de terrassen van het gezellige, levendige Place Jean-Jaurès. Lopend in westelijke richting, langs de imposante Préfecture met ervoor een pleinfontein, kom je, door rechts aan te houden in een korte Mon8 (Small)straat waar voorheen kuiperijen gevestigd waren (Rue de la Barralerie). Even verderop arriveer je op rustige, nogal sjieke Place de la Canourgue waaraan niet alleen paar Mon9terrassen liggen, maar tevens l’Atelier de la Canourgue, een opmerkelijke wijnzaak. Dankzij een slim systeem, de aankoop van de soort chipkaart, kun je daar zelf wijn tappen, Franse en van elders, met keuze uit drie hoeveelheden (vanaf 2,5 cl). Daarbij zijn kazen en ander hartigs te bestellen. Sam Durand, de bedrijfsleider, wijst graag op bijzondere wijnen uit zijn assortiment. Dankzij hem ontdekten we een kostelijke witte Pic Saint Loup, de nog verbazend frisse Clos Mare Manon 2013, fraai voorzien van Mon10roostertonen, notigheid, citrusfruit en wat kruiden. Even achter het plein prijkt de massieve kathedraal Saint-Pierre die zijn huidige vorm met twee formidabele gotische torens in 1536 kreeg, en die als enige lokale kerk geen noemenswaardige schade opliep tijdens de uitputtende, verwoestende godsdienstoorlogen die de Languedoc honderd jaar hebben geteisterd. In het verlengde van de kathedraal staat eMon11erder genoemde medische Faculteit (foto boven). Als onderkomen heeft deze een voormalige benedictijner klooster. Het loont de moeite om er een rondleiding door te volgen, een van diverse die het Office du Tourisme (Place de la Comédie) offreert. Niet ver zuidwaarts, voorbij de botanische tuin, verschijnt een Arc de Triomphe waarop militaire overwinningen van Lodewijk XIV in beeld en reliëf werden gebracht. De Zonnekoning zelf zit als jongeling te paard recht achter de triomfboog op de brede esplanade van het Place Royale du Peyrou, een prettige wandelplek met daar weer achter het imposante Aquaduct Saint-Clément dat vanaf 1754 bronwater naar de stad  bracht.
Vanuit het verleden is het slechts enkele stappen naar het heden. Zo kwam direct ten oosten van het historische hart (en het drukke winkelcentrum Polygone) een geheel nieuwe wijk tot stand, de rechthoekige Antigone. De Spaande ontwerper daarvan, Mon12 (Small)Ricardo Bofill, liet zich inspireren door de oudheid, vandaar de neoclassicistische vorm die de hoge, in blanke steen uitgevoerde, vaak in halve cirkels geplaatste gebouwen kregen. De nu bijna veertig jaar oude panden, waarin behalve appartementen ook kantoren, winkels en horecabedrijven terecht kwamen, werden rond pleinen geplaatst, waaronder een paar met fonteinen. In een later stadium werd aan de Antigone een Olympisch Zwembad toegevoegd, naast het Place Dyonisos. Nog veel meer eigentijdse architectuur is verderop in Montpellier te vinden – en  makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, in het bijzonder met de frequent rijdende tramlijnen en hun kleurige wagons. De blauwe en groene lijn bijvoorbeeld hebben allebei haltes bij de wijk Porte Marianne die rond een kunstmatig meer werd aangelegd. Allerlei moderne bouwmeesters hebben daar spraakmakende gebouwen neergezet, zoals vorig jaar Philippe Starck die een fitnesscentrum ontwierp met bubbelachtige buitenwanden die ’s avonds veelkleurig worden veMon13Arlicht. Minstens zo opvallend is het nieuwe, in 2011 geopende Hôtel de Ville, aan de overzijde van de Lez (het riviertje dat van noord naar zuid door de tad stroomt). Het gebouw kreeg de ongeveer vorm van een parallellepipedum (veelvlak met zes parallellogrammen als zijvlak, acht hoekpunten en een dozijn ribben, waarvan alle overstaande vlakken evenwijdig zijn en deels elkaars spiegelbeeld). Het pand is veertig meter hoog en heeft op zijn platte dak een van Frankrijks grootste vlakken met zonnepanelen. DrieMon14A haltes verder met de blauwe tramlijn is een van Montpelliers populairste attracties te vinden (na de in het noorden gelegen dierentuin Lunaret zoo met zijn gigantische Amazone serre), namelijk het Aquarium Mare Nostrum waarin vissen zwemmen uit negen verschillende zeeën en oceanen. Vrijwel naast dit complex werd het Place du XX Siècle aangelegd met tien standbeelden van staatshoofden wier denkbeelden de invloedrijkste waren van de vorige eeuw. Twee ervan zijn Fransen, Charles de Gaulle en de pacifistische socialist Jean Jaurès.
Mon15 (Small)Last but not least kun je verleden, heden en wijn beleven op een van de folies (de naam verwijst naar ‘gebladerte’) die als zomerresidenties verrezen in wat tegenwoordig buitenwijken zijn. De oudste en bekendste, op ruim 3 kilometer van het centrum, is Château de Flaugergues. Dit dateert uit 1696 en behoort aan de familie Colbert, directe nazaten van Jean-Baptiste Colbert die de financiën beheerde onder Lodewijk XIV. De in Toscaanse stijl gebouwde villa, die nog altijd wordt bewoond, kan onder begeleiding worden bezocht. Het trappenhuis, dat ongeveer een kwart van de totale woonruimte vormt, is magnifiek. Dit mede dankzij de gigantische Vlaamse wandtapijten waaraan per gobelin ongeveer honderd(!) jaar werd gewerkt. Mon16In het gehele pand hangen kunstwerken langs de wanden, ergens verscholen in een halletje zelfs vier etsen van Rembrandt. Objecten uit de hele wereld staan overal, in de salons, in de grote slaapkamer, in het archief: voor de rijken van Montpellier was het destijds gebruikelijk om hun welvaart te laten zien, dus kochten ze veel moois op hun talrijke, soms verre reizen. Schitterend ook is de eetkamer met zijn zilveren bestek uit Marseille en handgeschilderde vogelservies uit LimogesMon16A (Small). Voor het château ligt een terras dat uitzicht biedt over een door slanke cipressen geflankeerd park à la Française met tienduizend lage buxusheggen, vazen met vruchtenbomen, een fontein en een bijzondere, achttienzijdige zonnewijzer vervaardigd uit een blok marmer. Opzij van, en schuin achter deze centrale tuin zijn nog andere tuinen te vinden. Aan beide zijden van het kasteeltje strekken zich 400 meter lange lanen uit met olijfbomen. Voorts is er een groen park waarin allerlei exotische Mon17 (Small)bomen werden geplant (waaronder een Judasboom), met erin een orangerie en ernaast een stil schaduwrijk bos van gele, groene en zwarte bamboe. Het château en zijn park vormen niet de enige attracties van dit domein. Op binnenplaats van en in de voormalige stallen en andere werkruimten werd zes jaar geleden restaurant Folia gesticht. Waar zo geïnspireerd wordt gekookt dat het dat vrijwel dagelijks helemaal vol zit (een impressie staat bij ‘Aanbevolen restaurants’, interieurfoto onder). En dan is er de wijn. Het château beschikt over een wijngaard van 25 hectare en betrekt van een familielid nog een kleine hoeveelheid additionele druiven. Zowel het restaurant als de wijnproductie worden voortvarend geleid door Pierre de Colbert (foto), een van de vier kinderen van graaf Henri de Colbert die als eigenaar ongelooflijk veel werk heeft verricht om het landgoed zijn voormalige glorie te geven. Het kwaliteitsniveau de wijnen is goed tot zeer goed. Zo hebben we genoteMon18 (Small)n van de fris gestijlde Viognier de Flaugergues 2015 en zijn milde citrusfruit, van de eveneens witte Foliae 2015, een naar verse druiven geurende, droge muskaatwijn en een reeks fraaie rode. De proeverij werd afgesloten met enerzijds Château de Flaugergues Les Comtes 2014, een vlezige, zwart fruitige, tevens donkertonige Mon19 (Small)melange van grenache, syrah plus een beetje mourvèdre, en anderzijds Château de Flaugergues La Sommelière 2013, een sappige, krachtige door (katjes)drop, besfruit, zondoorstoofde zwarte vruchten en kruidigheid getypeerde rode wijn die, net als de vorige, bewust geen vatrijping kreeg. Ongeveer tweederde van de wijnproductie wordt geëxporteerd, maar momenteel nauwelijks meer naar Nederland. Om de wijnen te proeven, en natuurlijk het château te zien, moet je dus naar Montpellier reizen – maar da’s geen straf, zeker niet nu KLM een snelle, rechtstreekse verbinding heeft met deze mooie stad.

Mon22

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


M
Wat een briljant idee: het creëren van een kunst- en wijnroute te midden van een stil landschap van lage heuvels dat bestaat uit niet alleen wijngaarden, maar ook kreupelhout, wilde bloemen, kruidenplanten, bossages, olijfgaarden en rotsformaties. Een route bovendien waarvoor de kunstwerken op maat werden gemaakt door beeldhouwers van diverse nationaliteiten. Wel allen werkzaam in het eigen departement, Hérault. Het was de door Jean-Louis Reffle met verve geleide coöperatie van Montagnac die dit concept bedacht en realiseerde. Pal zuidelijk van het dorp, op pakweg een uurtje rijden van Montpellier, werden veertien plekken geselecteerd, altijd bij een druivenakker van een coöperatielid, waar men sculpturen plaatste. De totale lengte van het kunst- en wijnparcours bedraagt 17 kilometer die deels of in zijn geheel wandeSchets breed compactlend, met moutain bikes of per auto over smalle, bochtige, vaak zeer hobbelige M4 (Small)weggetjes kan worden afgelegd. Vrijwel alle kunstwerken hebben betrekking op de band tussen mens en wijn. Zoals Le sommelier, Le viticulteur, Au M1 (Small)pressoir en La dégustation (links) van Kay Vigen, alsmede La vendangeuse en Le Bacchus (boven) van Ben Truscott. Het werk met de open fluitfles Ceci n’est pas une bouteille (rechts) werd geschapen door Jean-Pierre Giraud. Dit beeld is inmiddels symbool geworden voor de witte zeefruitwijn Picpoul de Pinet. Want het grootste deel van dit – geheel openbare – kunst- en natuurmuseum valt binnen het gelijknamige wijngebied. Qua volume is voornoemde cave coopérative ook de derde producent van deze wijn – en maakt M7 (Small)de beste Picpoul de Pinet die ik ooit heb geproefd, de Terres Rouges 2015: geurig, uitermate levendig, fris fruitig, subtiel gekruid en loepzuiver. Hoewel Picpoul de Pinet slechts 5 procent van de productie vormt, is het vooral deze M5 (Small)wijn die de coöperatie Les Vignobles Montagnac – 330 leden, 2000 hectare – naar Nederland exporteert, onder allerlei namen en van verschillende kwaliteiten. De soorten die Albert Heijn, Jumbo, Sauter, Verlinden en de groothandel Sligro aanbieden, komen alle van deze uitstekende coöperatie.  Wat de beeldenroute betreft kunt je bij de coöperatie, in zijn caveau (die twee additionele sculpturen bij zijn entree heeft), terecht voor begeleide rondleidingen over een deel van het circuit, met een proeverijtje achteraf. Zie www.montagnac-languedoc.com.
M10 (Small)In Montagnac zelf (nu een druk doorgangsdorp; dit jaar wordt begonnen met een rondweg) werd een multimediale expositie ingericht over de regionale 26 eeuwen oude wijnhistorie. Deze geheel Franstalige Espace de Vins en Découverte ligt verscholen in een straatje even opzij van de platanenrijke esplanade, tevens parkeerplein. M9 (Small)De toegang is gratis. Openingstijden vanaf half elf tot half een en ’s middags van twee tot zes; maandag gesloten. Het opvallendste gebouw ter plekke is de kerk Saint-André, een gotisch mediterraan bouwwerk uit de 13e-14e eeuw met een ruim 54 meter hoge klokkentoren die open portalen heeft.
Even buiten Montagnac, langs de départementale naar Villeveyrac, is het hoofdkwartier gevestigd van Domaines Paul Mas, compleet met een werkelijk prachtig ingerichte wijnwinkel (onder), tevens bistrotachtig restaurant en daarboven een eetadres van klasse, Côté Mas (zie ‘Aanbevolen M11 (Small)restaurants’). Het door Jean-Claude Mas geleide bedrijf is een van Frankrijks allergrootste. Op acht locaties verwerkt het druiven van elf domeinen, samen goed 600 hectare, alsmede van ruim 1300 hectare behorend aan contracttelers. Dit succes is vooral  te danken aan de gemiddeld hoge kwaliteit van de wijnen, hun doorgaans redelijke prijzen en het sterke wereldmerk Arrogant Frog. Diverse van de hier verkrijgbare wijnen zijn al verschenen als ‘vondsten’ in het maandmagazine van deze website, en van recentere jaargangen zullen er nog komen.
Hooguit tien autominuten verder langs dezelfde weg staat de Abbaye de Valmagne, eenM13C van Héraults belangrijkste attracties.  Als bezoeker wordt je er, desgewenst met hulp van een meertalige audioguide, ondergedompeld in de religieuze streekgeschiedenis. De op een lage heuvel tronende abdij werd in 1139 gesticht door monniken uit Albi die zich twee decennia later aansloten bij de benedictijner orde. Die zo streng is dat onderling spreken verboden is; alleen op feestdagen mochten de kloosterlingen één uur met elkaar converseren. Gedurende de 13e eeuw verrees naast de abdij een enorme, kathedraalachtige kerk waarvan het schip 83 meter meet, en de hoogte 24,5 meter bedraagt. De ruimte is geheel leeg, maar in de nissen staan wel enorme wijnvaten. Die worden niet meer gebruikt, maar zijn wel de redding van het gebouw geweest. Want omdat de abdij als wijndomein functioneerde, werd hij in revolutionaire tijden niet gesloopt. Naast de kerk en rond een groene tuin met fontein, ligt M13A (Small)een fraaie, authentieke kloostergang die op zijn beurt toegang geeft tot enkele zalen. En die uitzicht geeft op de in 2000 gerestaureerde klokkentoren. Na afloop van het bezoek (reken op circa drie kwartier) kan wijn worden geproefd. Eigenaar Philippe d’Allaines (onder), wiens voorvader de abdij in 1838 kocht, is namelijk ook wijnbouwer. Verspreid over drie herkomstbenamingen telt zijn domein 58 hectare, geheel organisch bewerkt. Philippe streeft naar wijnen ‘met meer elegantie en finesse dan de gemiddeld Languedoc’.  Een melanM14 (Small)ge als zijn Comte de Turenne 2013, een Grés de Montpellier, kreeg daarom niet te veel houtcontact, vier maanden slechts, en heeft een redelijk complexe, tegelijk ferme smaak een vleugje toast, fruit van bessen plus zwarte vruchten en een vleugje frisheid. Terwijl een Languedoc rosé als de Cuvée Bernard et Benoît 2015 frisheid combineert met plezierig wat drupsfruit en een klein kruidje: heerlijk op een warme dag en bij veel Mediterrane gerechten. Een combinatie overigens waarvan bezoekers op het terrein van de abdij kunt genieten in de eigen ferme auberge, een landelijk restaurant waar verbazend goed wordt gekookt, mede op basis van de 120 soorten groente, fruit en kruiden uit de vier eigen moestuinen (zie ‘Aanbevolen restaurants’).
Om gedurende een paar dagen dit alles te ontdekken is logeren prettig mogelijk in  Montagnac. Een smaakvol ingerichte, gastvrije, rustige bed & breakfast ligt langs een M17 (Small)hoofdstraat en heet Belle-Vigneronne. De hartelijke eigenaren Jerôme en Philippe beschikken over vijf comfortabele, naar druivenrassen genoemde kamers met badkamer, toilet, tv en wifi, en serveren een royaal ontbijt op het binnenplaatsje met zijn driehoekige, kleine zwembad of in de eetkamer. Bovendien is er een kamer om te lezen en te loungen. Alleen parkeren is een beetje ingewikkeld. Bij aankomst kan dat alleen op de nabije esplanade, en ‘s nachts in de eigen, beschermde plaats op 200 meter afstand. Zie www.bellevigneronne.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


NOS
VINOSTALGIE (48)
Met deze prentbriefkaart bedankte iemand in Bordeaux ruim een eeuw geleden ene Monsieur Henri Ducois voor de uitnodiging om zondag te komen lunchen. De voorzijde van de ansicht toont Château Piada, een van de oudste domeinen – het werd al genoemd in 1274 – in de om zijn dessertwijnen bekende gemeente Barsac. De foto is genomen vlak voor de oogst van 1904.

 

. ‘Zuid-Afrika beschouw ik als een brug tussen de Oude en de Nieuwe Wereld, en je kunt ook stellen dat de stijl van onze wijnen die van Oude Wereld is. Dus geïnspireerd door Europa, dus met elegantie en subtiliteit.’ Aldus Bevan Newton Johnson, de managing director van Newton Johnson Wines, een Kaapse producent waarvan de wijnen overal lof oogsten. In de Platter’s Wine Guide 2016 bijvoorbeeld staan acht wijnen met vier c.q. de maximale vijf sterren.
Profiel breed kleinDe kelder (met restaurant) van Newton Johnson bevindt zich diep in de Hemel-en-Aarde Valley, op ruim drie kwartier rijden van de kustplaats Hermanus. Er heerst een relatief koel klimaat. Vandaar dat de familie Newton Johnson, die er in 2001 met wNJ2ijnbouw begon, relatief veel pinot noir heeft aangeplant, op 6 van de 18 eigen hectaren grond. ‘In essentie zijn we eigenlijk een Pinot Noir producent’, stelt Bevan zelfs. Met hoeveel succes, dat bewijst de Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir uit het excellente jaar 2015. De van op 350 meter hoogte gelegen kleihoudende grond afkomstige, ongefilterde wijn uit Upper Hemel-en-Aarde Valley trakteert gul op rood pinotfruit dat gaaf verpakt zit in een ferme, zacht frisse, goed gevulde smaak waarin ook subtiele, licht kruidige houttonen aanwezig zijn. Heerlijk gewoon. Een van de geheimen is de zeer lage opbrengst per hectare die Newton Johnson hanteert, terwijl bovendien alleen natuurlijke gisten worden gebruikt en in de kelder via zwaartekracht wordt gewerkt. Overigens is de vraag naar deze wijn (Newton Johnson exporteert de helft van zijn productie) zo groot dat hij op allocatie wordt verstrekt. Fles €24,95 bij importeur www.winematters.nl. Eveneens van eigen grond komt de Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2013, rijper en NJ (Small)zachter en nog iets eleganter, met behalve een zachte fruittoets beheerste roostertonen. Prijs €16,95. Opmerkelijke witte wijnen brengt de familie – behalve Bevan (links) zijn ook broer Gorden en diens vrouw Nadia actief, beiden als wijnmakers – eveneens voort. Van aangekochte druiven, bestemd voor 60 procent van de 120.000 flessen die jaarlijks worden gevuld, komt de Newton Johnson Southend Chardonnay 2015. De in Franse  fusten vergiste wijn, waarvan de druiven groeien op graniethoudende kalksteen, vormt een kostelijke melange van notigheid, toastig hout, een bijna mineralige frisheid en sappig fruit van citrus- plus witte vruchten. ‘Neigt naar Chablis’ lees ik in mijn notities. Fles €12,95. En voor zeven euro meer is de romiger, iets meer toast biedende, voortreffelijke Family Vineyards Chardonnay 2015 beschikbaar. Opvallend geslaagd is voorts de Newton Johnson Resonance 2015, een Cape South Coast Wine van sauvignon blanc met 20 procent kort op vat gerijpte semillon. Het aroma wordt sterk bepaald door de NJ9sauvignon blanc, vandaar de verse groene kruiden, de grassigheid en het frisse fruit, terwijl de semillon het geheel wat extra textuur geeft en dus wat strakte wegneemt. Hiervoor wordt €12,95 gerekend. Als laatste wijn schenkt Bevan nogmaals een rode, de Newton Johnson Granum 2013, een stevige blend van 88 procent syrah en de redt mourvèdre. Sappig fruit, van zwarte vruchten vooral, is eclatant present, omlijst door roostertonen, kruidigheid en wat laurier. De op een Noord-Rhône gelijkende wijn komt van een perceel met rotsige granietgrond op ongeveer 200 meter hoogte. Dankzij het gesteente, waarin zonnewarmte wordt opgeslagen, worden de blauwe druiven er optimaal rijp. Prijs €21,95. Webshop http://www.winematters.eu/product-categorie/wijnhuizen/newtonjohnsonfelicite/

 

DRUIF-4

Miniprofielen van minder bekende witte druiven – serie 2

 Gewürztraminer
Wie van deze druif eens een glas gedronken heeft, vergeet dat nooit meer, zo uitgesproken is zijn karakDr (Small)ter. Zwoel kruidige geur, een aroma van lychees, rozen, sinaasappel en/of rijpe druiven met ook weer kruiden. En een volle, meestal milde, tegelijk krachtige smaak. Het is een specialiteit van Alsace (de naam schrijft men daar zonder trema), waar men hem graag schenkt bij de pittige Munster kaas. Elders groeit gewürztraminer op bescheiden schaal in o.a. Chili, Duitsland, Italië (waar een dorp bestaat met de naam Tramin, in Zuid-Tirol, mogelijk zijn geboorteplaats), Nieuw-Zeeland, Spanje, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Frankrijk.
Müller-Thurgau of Rivaner
Veel aangeplant in Duitsland, Luxemburg en Oost-Europa. Wordt in toeDr2nemende mate niet meer gebruikt voor eenvoudige halfzoete wijntjes, maar voor droge wijnen. Die hebben haast altijd een lichte, verfrissende smaak met subtiele schakeringen van bladgroen, appel en fris citrusfruit, terwijl de geur enigszins bloemig kan zijn. Enkele van de beste soorten worden gemaakt rond de Bodensee en in het Oostenrijkse Steiermark (rechts), terwijl ook bepaalde Nederlandse varianten echt lekker kunnen smaken.
Muscat of Moscatel
Het aroma van muskaatwijnen, zowel de droge als de zoete, doet veelal denken aan dat van verse, rijpe druiven.
Pedro Ximénez
Veel suiker Dr3 (Small)gevende, vooral in Andalusië geteelde variëteit. Zijn beste wijnen zijn de droge Fino’s van Montilla-Moriles, de rijke, zoete PX/Pedro Ximénez uit dat gebied en de daarmee identieke PX/Pedro Ximénez uit Jerez. Die twee laatste wijnen smaken perfect bij desserts van chocolade, want ze hebben een donkerbruine kleur en een weelderig zoete smaak met elementen van, inderdaad, chocolade en rozijnen, plus vaak iets van koffie en cacao. Droge tafelwijnen van pedro ximénez vind je behalve in Montilla-Moriles ook in o.a. Chili
Sémillon
Wijd verspreid in vooral Australië en Bordeaux plus aangrenzende gebeiden, met een bescheiden aanplant elders, zoals in Zuid-Afrika. Pure Semillon (zonder accent) wordt vooral Down Under geproduceerd. Deze Australische versie biedt vaak een zacht frisse smaak met voornamelijk citrusfruit, terwijl na rijping het aroma nootachtig kan worden. Als de druiven niet optimaal rijp waren dan ontstaan een meer groene, grassige smaak. Sémillon kan ook als basis dienen voor schitterende dessertwijnen, waaronder Sauternes.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Etiket1

Etiket2

 

 

 

 

 

 

 

De EEG heeft met allerlei landen afspraken gemaakt ter bescherming van authentieke producten, zoals Gouda kaas, Cheddar, Parmaham, etcetera. Echter, met de USA bestaat  nog steeds geen complete overeenkomst, zodat men daar in  wijnstreken en vaak ook op wijnkaarten nog steeds een aantal beschermde Europese namen gebruikt, waaronder Champagne. Zelfs met wijnetiketten deinst men niet terug voor het imiteren van beroemde labels, zoals dat van Domaine de la Romanée-Conti. Ziedaar de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, uit wiens collectie deze etiketten afkomstig is.