HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – JANUARI 2017

Met én ruim vijftig vondsten uit bijna een dozijn landen én de naar allerlei aantrekkelijke websites verwijzende wijnbanners is deze website een soort virtueel winkelcentrum voor wijn. Waarin je vanuit huis ontspannen kunt snuffelen naar wijnen die aanspreken, die nieuwsgierig maken, die warmte brengen in de winter, die een proefneming waard lijken. Bovendien kun je, ook weer virtueel, de zon opzoeken via een cruise langs de Dalmatische kust en zijn mooiste steden. Voorts tref je een bijzonder risottorecept aan dat perfect past bij een Furmint uit Slovenië en wordt een perfecte wijnkaas voorgesteld. Al met al een best prettig begin, naar ik hoop.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Intense

vondst van de maandBau3. ‘De helft van het succes van een wijn bestaat uit het oogsten van rijpe druiven met  precies gerichte aroma’s’ is het motto van Solange Dremière (rechts). Die als oenologe werkzaam is Op Domaine de la Baume, een meer dan honderd jaar oud modeldomein bij Servian in de Languedoc. Het heeft meer dan een decennium behoord aan de Australische firma Hardy’s, die een grote renovatie doorvoerde, maar werd in 2003 overgenomen door Joseph Helfrich, de grote baas van Les Grands Chais de France (Frankrijks grootste wijnexporteur). Met zijn faBau (Small)milie en zijn team heeft HelfricBau1h er een modeldomein van gemaakt dat een stuk of twintig verschillende wijnen voortbrengt, van 176 hectare en aangekochte druiven. Als ik voor deze maand een rode favoriet zou moeten kiezen, is dat de la Jeunesse Syrah 2015, heel stevig, heel sappig en heel aromatisch, met elementen van cassis en andere zwarte vruchten, drop, leder, laurier – en wondermooi bij winterse gerechten. Richtprijs €8,95, klik voor adressen op http://www.domaine-labaume.nl/verkooppunten.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

vondst-1. Aan de zuidwestzijde van het vulkanische wijngebied Kaiserstuhl, binnen de uitgestrekte regio Baden, floreert sinds 1924 een kleine coöperatie. Bij deze Winzergenossenschaft Bis (Small)Bischoffingen-Endingen am Kaiserstuhl zijn zo’n 100 boeren aangesloten die bijna twee maal zoveel hectaren bewerken. Witte en rode wijnen van pinotdruiven vormen de specialiteit, aangezien deze rassen het best groeien op de vulkanische grond. In zijn soort voortreffelijk is de Bischoffinger Weisser Burgunder 2015, een energieke, opwekkende sappige pinot blanc wijn waarvan het fruit vaag doet denken aan grapefruit even geweekt in perensap. Alleen al bij quiches is het een succes, net als bij veel schotels met vis. Fles €8,75 bij www.colaris.nl, zie tevens de banner.

 

vondst-2Kab1. Als super bij sushi, zo hebben wij een Kab (Small)Kroatische bubbelwijn ervaren, de  Kabola Re brut van het oogstjaar 2013. Op het schiereiland Istrië, waar het huis Kabola zetelt, werd de wijn samengesteld uit 80 procent istarska malvazija aangevuld door gelijke delen chardonnay en pinot noir, waarmee een men hem bereidde op de Champagne-manier (tweede gisting op fles). Het zijn vooral zijn frisheid en kruidige karakter die ‘m zo lekker maken bij sushi, terwijl bovendien wat fris citrusfruit à la grapefruit en limoen waarneembaar is. Fles €24,50 bij Kroatië specialist www.croatiangrapes.com.

 

Banner Okhuysen nieuwe

vondst-3. De talentvolle, deels in Frankrijk geschoolde wijnmaker Felipe Müller werd door Viña Tabali (foto keldercomplex) verleid om terug te keren naLim3 (Small)ar zijn geboorteland, en wel naar de noordelijke streek Limarí Valley. Waar hij sindsdien zulke goede wijnen creëert dat hij tot ‘s lands beste jonge wijnmaker werd uitgeroepen. Een van zijn creaties heet Dimensions of Limarí, een syrahwijn met 5 procent witte viognier, stijl Côte Rôtie dus. De jaargang 2012, waarmee slechts vijfduizend flessen werden gevuld, biedt een nog vitale, solide smaak met enerzijds roosteraroma’s en anderzijds rijp fruit, een soort mix van bosbessen, blauwe bessen en zwarte bessen. Deze lekkere Limarí kost €6,99 bij www.wijnoutlet.nl, zie tevens de banner.

 

vondst-4Gey1. Al bijna dertig jaar worden de druiven organisch verbouwd op het Oostenrijkse domein Geyerhof. Waarvan de 23 hectare bestaat uit diverse grondsoorten, vaak vlak naast elkaar. Eigenaresse Ilse Maier heeft Grüner Veltliner als specialiteit – ze voert vier varianten – maar maakt ook een riante Riesling. Deze Riesling Sprinzenberg 2015 uit Kremstal is klassiek van snit, met dus enerzijds mineraligheid en opwekkende zuren, en anderzijds een klein zoetje, smaakt tegelijk aangenaam fruitig en heeft elegantie (12,5 procent alcohol). Adviesprijs €16,90, adressen via www.pallaswines.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 vondst-5LV1LV2 (Small). Susumaniello ik een van de bijna vergeten en verdwenen antieke druivenrassen die geplant werden op Masseria Li Veli. Dit geheel gerenoveerde domein bevindt zich in Italië’s uiterste zuiden, op de vlakte van Salento, en heeft een oppervlak van 33 hectare. De kelder biedt ruimte aan vierhonderd kleine en grote vaten van Frans eikenhout, waarin de rode Susumaniello 2015 negen maanden verbleef. Vandaar de milde vanille in zijn stevige, mondvullende smaak waarin bovendien zondoorstoofd fruit van bessen en zwarte vruchten aanwezig is, samen met een zachte frisheid. Fles €17,95 bij www.degoudenton.nl.

 

vondst-6Heid2. In zijn proeflokaal, dat een architectuurprijs ontving, laat Markus Heid bezoekers graag kennismaken met de wijnen van zijn bescheiden, 8 hectare tellende domein. Het wijngoed is gesitueerde in een buurgemeente van Stuttgart, binnen de minder bekende Duitse wijnstreek WürttembergHeid4 (Small). Markus teelt zijn druiven biologisch en heeft met zijn wijnen heel wat onderscheidingen in de wacht gesleept. Een veel geprezen soort is de Wein.gut.heid Riesling Gutswein trocken waarvan het oogstjaar 2015 een welhaast tintelfrisse, elegante smaak heeft, getypeerd door wit fruit en frisse citrus. Adviesprijs €9,95. Adressen via www.monnik-dranken.nl.

 

Banner Wijnoutlet

vondst-7. Na een probleemperiode is Château du Moulin-à-Vent als het ware herboren, dankzij een Cou (Small)nieuwe eigenaresse, de familie Parinet. Sinds 2009 heeft deze véél in het 37 hectare tellende domein geïnvesteerd, o.m. door zeventigduizend druivenstokken te vervangen. Behalve diverse klassieke, dus krachtige soorten Moulin-à-Vent levert het wijngoed de lichtere, fris en sappig fruitige, nog vieve Couvent des Thorins 2014. Die heerlijk smaakt bij charcuterie, coq au vin en nog veel meer. Fles €12 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 

vondst-8Bot2. Sinds een jaar of acht werken Mario Lopez (links op de foto) en Fernando Mora samen door in een kleine kelder – zelf spreken ze over een ‘garage’ –  karaktervolle wijnen te creëren. Plaats van handeling is Valdejalón, een onbekend, stil geBot6 (Small)bied binnen Aragon (tussen Campo de Borja en Cariñena). Het zijn witte en blauwe garnacha van gemiddeld 45 jaar oude stokken die binnen deze streek en voornoemd, 25 hectare tellend domein de aanplant domineren. De bodega werkt met drie verschillende namen, waaronder Epilense. Als opvallendste witte wijn kan de Botijo Blanco Garnacha Blanca worden beschouwd. Daarvan heeft oogstjaar 2015 een vrij volle smaak met een pittige frisheid, gedroogde kruiden, een vleugje notigheid en mild wit plus geel fruit. De wijn ontving 89 punten in een Spaanse wijngids en staat in Dublin op de kaart bij het sterrestaurant Chapter One. Aánbevolen dus. Richtprijs €9,95, verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu en de banner.

 

wow banner

vondst-9Neet2 Ranke parasoldennen flankeren de prachtige, kilometerlange oprijlaan van Neethlingshof, een meer dan drie eeuwen oud wijndomein bij Stellenbosch. Van 110 hectare die milieuvriendelijk worden gecultiveerd brengt het een royal reeks zeer geslaagde wijnen voort, waarvan The Owl Post Pinotage 2015 wondermooi samengaat met springbok en andere wild. Behalve rijp rood en zwart fruit biedt deze volle, vlezige, in zijn soort uitstekende wijn duidelijke roostertonen, zowel in de geur als smaak. Deze zijn te danken aan een lagering van vijftien maanden in 300-liter vaten. Adviesprijs €19,49; verkoopinfo via importeur www.walravensax.nl.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2 Hieperdehiep, de kurk is door de kerk: de BUBBELTAKS is eindelijk verdwenen. Er kwam bericht van de KVNW (Koninklijke Vereniging van Nederlandse WijnhanBub3delaren) dat een politiek akkoord werd bereikt om de extra accijns op belletjeswijnen per 1 januari 2017 af te schaffen. Een accijns waarvoor ‘geen juridische grondslag’ bestond (aldus Frits Bolkestein) en waartegen ik zeven jaar geleden via mijn website de eerste protestactie ben begonnen. Waarna de KVNW op knappe, weldoordachte en vasthoudende wijze is gaan lobbyen bij leden en partijen van de Tweede Kamer. Een bravo verdienden vooral voorzitter Peter van Houtert en secretaris Hans Burghoorn.
Waar het op neer komt? De accijns op mousserende wijn bedroeg een heftige €254,41 per hectoliter, en is nu teruggebracht tot €88,30. Hij wordt dus met ongeveer twee derde(!) verlaagd, tot het niveau van stille wijn. Wat betekent dat én in de winkel én in de horeca de prijzen van bubbelwijnen kunnen dalen.
Als wellicht eerste lid van de KVNW heeft Wijnkoperij J. Bart heeft zijn relaties – honderden horecabedrijven in het hele land – laten weten dat per 2 januari alle Bok7 (Small)mousserende wijnen €1,25 goedkoper zijn geworden. Het betreft veertig à vijftig verschillende soorten. Let wel, deze daling heeft betrekking op inkoopniveau. Dus voor restaurantgasten kan de flesprijs, óók die voor de goedkopere soorten als Prosecco Spumante, Cava en Crémant, al gauw een kleine vier euro minder worden, mínstens.
Op Facebook voegde Peter van Houtert nog toe: ‘Ook bij Verbunt worden de prijzen per 1/1/2017 aangepast, net zoals alle leden van de KVNW dat zullen doen! Het directe voordeel voor de consument zal snel daarop volgen.’

Het zou best eens een bruisend nieuw jaar kunnen worden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

vondst-10ED (Small). Op een blinde proeverij zou ik ‘m waarschijnlijk hebben aangezien voor een hele goede, kenmerkende Nieuw-Zeelandse variant – maar hij komt uit Chili: de El Descanso Sauvignon Blanc Limited Selection 2015. Sterk geurend en smakend naar buxus, groene kruiden en andere plantaardige elementen, met ook een hint van kruisbessen, frisse zuren en een vrij volle, tamelijk stevige smaak. De producent achter El Descanso is Errázuriz, gevestigd in de Valle de Aconcagua waar de druiven voor deze voorbeeldige wijn groeiden. Fles €7,99 bij www.plus.nl.

 

Banner Maison_Castel_Fletcher_Banner

 vondst-11. Zoals vaak in Bordeaux gebeurt, worden identieke wijnen onder verschillende châteaunamen aangeboden. Zo ook met de Blaye Côtes de Bordeaux van Sandrine Haure. Gout2 (Small)Het door haar en haar partner geheel gerenoveerde Château l’Haur du Chay (13 hectare, biologisch bewerkt) levert dezelfde wijn ook als Château la Goutte d’Or – waarvan de door Ginestet gebottelde 2015 een gouden medaille ontving in een Franse wijngids. Net als veel wijnen uit dat oogstjaar heeft de uit merlot en cabernet sauvignon samengestelde wijn een stevig fundament, met in zijn vrij vieve smaak elementen van besfruit, zwarte vruchten en laurier. Prijs €7,99 bij www.ah.nl. Zie ook de banner.

vondst-12. Betaalbare, écht goede Grüner Veltliners vormen het visitekaartje van de Winzer Krems, GV (Small)een dynamische, uitstekend geëquipeerde coöperatie in het Oostenrijkse Krems. Dat gelegen is langs de Donau, westelijk van Wenen. Bij het bedrijf zijn ongeveer 1050 boeren aangesloten die zo’n 1000 hectare met druivenstokken bewerken. Een van hier beschikbare wijnen is de GV Grüner Veltliner 2015, herkomstbenaming Niederösterreich. Hij smaakt, zoals dat hoort, een tikje hartig, sappig, niet te licht en verder naar fris fruit – en paste prima bij een zuurkoolschotel. Je haalt deze deksels lekkere, bij www.jumbo.nl verkrijgbare wijn in huis voor €5,99.

 

Banner Jos_beeres_banner

vondst-13 . Deze maand het goede leven vieren met een goede Champagne, waarom eigenlijk niet? Deu (Small)De Deutz Brut Classic leent zich daar uitstekend voor. Deze fijn mousserende wijn werd samengesteld uit ongeveer 70 procent pinot noir en pinot meunier, gecompleteerd door chardonnay. De druiven kwamen van Deutz’ eigen, bijna 200 hectare bestrijkende, doorgaans hoog geklasseerde wijngaarden. Behalve fris en sprankelend smaakt de mild droge bubbelwijn subtiel naar broodgist, toffee en heel licht honingachtig citrusfruit, wat ‘m onderscheidt van een doorsnee-Champagne. Richtprijs €37,35, verkoopinfo via www.fourcroy.nl of de banner.

 

vondst-14Nel (Small). Hij begon als importeur (en promotor) van biowijnen, maar is tegenwoordig een wijnbouwer in Spanje die zijn producten ook zelf verkoopt: Derrick Neleman. Een recente aanwinst van zijn assortiment is de Neleman Cabernet Bobal 2015. Die twee druif, bobal (70 procent van de compositie; 50 à 60 jaar oude stokken)), groeit volop in Valencia, en daar komt deze donkerrode wijn dan ook vandaan. Zijn smaak is mild zwoel, droppig bovendien en subtiel kruidig, met in de achtergrond wat zwart fruit. Deze Neleman lijkt vooral geschikt voor stoofschotels waarin flink wat laurier werd gebruikt. Fles €8,75, zie www.neleman.org.

 

Banner_538x100_FourcroyNL nieuwe

vondst-15. Een van Bourgogne’s betrouwbaarste witte wijnen is Montagny, en een van  Bourgogne’s betrouwbaarste LL6 (Small)producenten is Louis Latour. Voeg ze samen en er ontstaat, iets moois, de Louis Latour Montagny 1er Cru La Grande Roche 2015. Duidelijk notig, met ook prettige accenten van witte vruchten plus zachte citrus, een klein vetje, frisheid (proefden we een hint van munt?) en een snufje kruiden. Lekkerbekjes worden er nóg lekkerder mee, en hetzelfde geldt vast voor veel andere bereidingen van vis. Prijs 15,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

vondst-16. Binnen Ribera del Duero beschikt het familiedomein La Cepa Alta (dat eveneens CA2werkt met de naam La Veguilla) op 45 hectare wijngrond beplant met uitsluitend tinta fina, de regionale variant van tempranillo. Gemiddeld zijn de stokken een kwart eeuw oud. De nu beschikbare Cepa Alta Crianza 2012 werd een maand of veertien opgevoed in fusten van zorgvuldig geselecteerd Amerikaans eikenhout, waardoor een rijpe, tegelijk krachtige wijn ontstond in de smaak waarvan milde vanille en een zacht kruidige houttoets de boventoon voeren. De prijs voor deze vriendelijke kouverdrijver bedraagt bij  €13,75 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

 

banner Abbema

vondst-17. Op zijn bezitting Staete Land, in Marlborough, het grootste wijngebied van RM (Small)Nieuw-Zeelands, paste eigenaar Ruud Maasdam een flinke fustrijping toe voor zijn State of Grace Pinot Noir 2014. De druiven kwamen van zo’n dozijn percelen, en de lagering duurde anderhalf jaar in traditionele vaten van hoogwaardig Frans eikenhout. Wat weer de rokerige, licht kruidige  houtaroma’s verklaart – die niet domineren, maar het vol sappige, rijpe zwarte fruit eerder completeren, waardoor een heel smakelijk, Bourgogneachtig geheel is ontstaan. Prijs €19,95 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

vondst-18Es4 (Small)Es3. In de droge, stille streek Bajo Aragón, niet ver van de plek waar de Spaanse schilder Goya werd geboren, opende de familie Yago Aznar in 202 haar eigen bodega. Een met roestvrijstalen gistingstanks toegerust complex waar de druiven van de eigen 70 hectare wijngaard worden verwerkt. Een van de succesvolste wijnen, de jaargang 2015 werd drie maal met goud en zilver bekroond, is de Esenzia Old Vine Garnacha. We proeven cassisachtig fruit en kruiden is een sappig, zacht en tegelijk zacht rijp en stevig geheel – muy agredable, net als de verkoopprijs van €6,99. Zie www.wijnoutlet.nl of de banner.

 

Banner1 Gastrovino

 vondst-19Prim (Small). Het uitsluitend met biologische druiven werkende wijnhuis Castellani maakt niet alleen wijnen in Toscane, waar de firma bijna 115 jaar geleden werd gesticht, maar ook op Sicilië. Een zo’n eilandwijn is de Primosole Pinot Grigio 2015, een prima wijn, heel sappig, behoorlijk levendig en mild fruitig (gele en witte vruchten), met een snufje specerijen. Tijdens een familie-etentje werd ervan genoten bij vlinderpasta met spinazie `la crème, gebrande, gehakte noten, geraspte Parmezaanse kaas en een mooie achterham. Prijs €7,66 bij www.plus.nl.

 

vondst-20. De wijn ontstond dankzij een soort quatre mains. Het bedrijf erachter is nameliAs (Small)jk Vinovalie, een dynamische, nu ruim tien jaar bestaande groep van vier coöperaties in het Franse zuidwesten. Om welke wijn het gaat? De Astrolabe 2013 uit Cahors. Niet heel heftig, met zijn 12,5 procent alcohol, maar wel heel smakelijk. En vitaal, met de voor malbec (enige druif) kenmerkende donkere aroma’s, een beetje besfruit en een beschaafde kruidigheid (dankzij achttien maanden in nieuwe vaten). Bij sudderlapjes, confits, hazenpeper en dat soort gerechten verstrekt hij vast véél genoegen. Adviesprijs €11,95, verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

VONDST21. Een klinkende de naam voor Cava, het succesvolle Spaanse antwoord op Champagne, is Pere Ventura. Dit naar zijn eigenaar genoemde bedrijf, tevens wijndomein van ruim 60 PV2hectare, is gevestigd Catalonië en verwerkt deels duurzaam geteelde druiven tot zo’n 2,5 miljoen flessen  bubbelwijn per jaar – die grotenPV3deels worden geëxporteerd. Een ster in het gamma is de Tresor Reserva Brut waarvoor alleen witte druiven werden gebruikt, macabeo, xarel.lo en parellada. De vrolijk bruisende wijn biedt fruittonen van per plus citrus, specerijen, een hint van griottendrop, een plezierige frisheid en een bescheiden 11,5 procent alcohol.

VONDST22Bel (Small). ‘Mijn gin en tonic in wijnglas’ is de speelse wijze waarop wijnmaker Niël Groenewald (links) zijn Bellingham Chardonnay 2015 karakteriseert. De ferme doch niet zware wijn, waarvoor de druiven op zandsteen groeien, bij Stellenbosch en op circa 300 meter hoogte, werd fris gestijld en smaakt derhalve fris fruitig naar o.a. grapefruit en limoen. Tegelijk krijgt het pure fruit een subtiele omkadering van kruidig hout, vanwege een korte lagering in grote gebruikte vaten.  Leg de vis maar in de pan of op de plaat. Adviesprijs €11,95, verkoopinfo via www.lfe.nl.

 

Banner Pommery Banner 2

VONDST23. Het waren twee Catalanen die in Rioja het wijnbedrijf Roda begonnen. Ze kochten een bestaande Rod9wijngaard van 14 hectare en besloten in aanvulling daarop de best mogelijke druiven van de best mogelijke percelen van andere telers te gebruiken. In principe komen deze druiven minstens 30 jaar oude, ongeïrrigeerde, laag renderende stokken. Een eerste druivenselectie vindt in de wijngaard plaats, een tweede nog strengere bij aankomst in de kelder – die gedurende tien jaar in drie fasen werd gebouwd en staat in de beroemde stationswijk van Haro. De Roda Reserva 2011 onderging een fustopvoeding van veertien Rod6maanden (40 procent van de barricas was nieuw; alle gemaakt van Frans eikenhout) en bezit een vlezige, rijpe, tegelijk nog frisheid biedende smaak met kruidige, zwart fruitige en donkere elementen plus wat vanille – prachtig gewoon. Vooral als partner voor wild en rundvlees is deze Rioja een riante keus. Adviesprijs €29,95, adressen via www.fourcroy.nl of de banner.

 

VONDST24Cas. Als merk is het een soort baken, Casillero del Diablo. Want zo gedoopte wijnen, van het grote Chileense huis Concha y Toro, zijn eigenlijk altijd bijzonder geslaagd – zeker ook gezien hun geld. Zo kocht ik laatst de Reserva Sauvignon Blanc 2016 voor €6,69, bij Albert Heijn. En vond het een héérlijke wijn. Frissig en sappig en niet zwaar en zuiver, met flink wat fris citrus en groen fruit, met alleen een hint van grassigheid. Zijn druiven kwamen uit drie verschillende wijnvalleien, waaronder de koele van Casablanca. Zie de website www.ah.nl.

 

Banner januari Neetlingshof

 VONDST25. Hij glijdt naar binnen, de Domaine la Colombette Pinot Noir 2015, een Col2Pays d’Hérault die ook niet te zwaar is gezien zijn 12 procent alcohol. Zijn tamelijk rijpe toonzetting maakt ‘, heel soepel, zijn discreet kruidige rode en zwarte fruit heel aimabel. Die kruidige toets is te danken aan opvoeding in eiken vaten van zeshonderd liter. Deze fris te schenken, medium rode wijn is niet alleen op zijn plaats bij o.a. kalfsvlees, parelhoen en kalkoen, maar ook bij gerookte sockeye zalm, Fles €8,75 bij www.winesupply.nl.

 

VONDST26Nat (Small). Bij kip of kalkoen is-ie zeer op zijn plaats, de Natura Viognier 2015,  een notige, zacht rijpe, vrij gulle Chileen die ook wat geel plus wit fruit presenteert. Positief is voorts dat zijn uit diverse delen van de Valle Central afkomstige druiven organisch werden geteeld. Wat gebeurde door een voorloper met deze en andere duurzame methoden, een bedrijf dat  nu ook  landelijk de grootste daarmee is, Emiliana. Fles €6,99 bij www.gall.nl.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

VONDST27. Als een winterse verwarmer, zo kun je de Cuvée Nicole 2013 van Aig1Domaine d’Aigues Belles beschouwen. Deze Pays d’Oc (opgenomen in de Collection Pays d’Oc 2016 met de beste wijnen) offreert namelijk zonnekracht en een volle, sappige, flink nahangende smaak waarin leder, laurier en drop figureren met wat heel rijp zwart fruit in de achtergrond, Aig2 (Small)aangevuld door kruidig hout. Het desbetreffende domein ligt binnen het departement Gard, 40 kilometer van Nîmes en heeft een oppervlak van 20 hectare. Als druiven voor de Cuvée Nicole gebruikte men bijna gelijke delen cabernet sauvignon en syrah, met 10 procent merlot – en ze worden grotendeels duurzaam gecultiveerd. Te koop bij o.a. www.wijnvanjoop.nl voor €11,75.

 

VONDST28Ridge Vineyards, Lytton Springs, Dry Creek, Sonoma County. Een van ‘s werelds meest unieke én duurzame wijnkelders is die van Lytton Springs in Dry Creek, Californië. Het gebouw werd, als waarschijnlijk grootste ter wereld, opgetrokken rond balen van stro, terwijl ook klein uit de wijngaard en recycled hout werden gebruikt, net als zonne-energie. En de eveneens aan Ridge behorende wijngaard is grotendeels beplant met stokRid2 (Small)ken van wel 115 jaar. Dat hier hoogwaardige wijnen worden gemaakt, spreekt vanzelf. De rode Ridge Lytton Springs 2014 bijvoorbeeld die eminentie biedt van een grote Bordeaux. Men stelde hem samen uit 96 procent zinfandel. Aangevuld door petite sirah, 11 carignan en een beetje mataro ofwel (mourvèdre). Na een fustrust van dertien maanden ontstond aldus een behoorlijk levendige, stevige, zeer sappige wijn, voorzien van zowel besfruit en zwarte vruchten als beheerste roosteraroma’s: Californië op zijn best. Fles €44,75 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 VONDST29. Van zo’n 30 hoog gelegen hectaren in de Lubéron vervaardigt Romain Dol biowijnen die met zo Nov2 (Small)veel succes worden verkocht dat hij nieuwe, deels ondergrondse kelder kon bouwen. Zijn witte Domaine Le Novi Terres de Saffres 2015 smaakt eerder kruidig Nov1dan fruitig, hoewel ook wat frisse citrus aanwezig is, met nog een nootje in de achtergrond. ’t Is een echte eetwijn, heel geschikt voor allerlei salades, hartige taarten en enigszins kruidige visgerechten Als druiven werden gebruikt bourboulenc, vermentino/roll, grenache blanc en viognier. Prijs €10,85. Identiek geprijsd is de rode 2015, een vlezige, van grenache, syrah en cinsault vervaardigde wijn die getypeerd wordt door roostertonen in combinatie met donkere, laurier(drop)achtige aspecten en wat rijp zwart fruit. Verkoop o.a. via de webwinkel van www.labranche.nl.

 

VONDST30Bor2. Van de voortreffelijke verdejo, de witte topdruif uit Rueda (benoorden Madrid), heeft Palacio de Bornos ook een Espumoso ofwel bubbelwijn vervaardigd. Een wijn bovendien die keurig twee jaar kelderrust kreeg. Hij schuimt zacht en heeft een elegante smaak, enigszins notig en met wat mildzoet fruit dat enigszins richting mango gaat. Voor deze plezierwijn rekent www.okhuysen.nl (zie tevens de banner) €12,50 per fles.

 

Banner Bellingham_Banner

Vondst_31Art (Small). Een graag geziene gast bij o.a. gekookte mosselen, hartige voorafhapjes en vissalades is de Saronsberg Artspace Chenin Blanc 2016 – die sterk doet denken aan een Sauvignon Blanc. Want ook deze Western Cape geurt naar buxus en heeft een duidelijk grassige, plantaardige smaak met ondertoon van groen fruit. Fris is-ie ook, maar niet heel strak, eerder soepel en prettig gevuld. Saronsberg is een topdomein (met 50 hectare in productie) én topbestemming in Tulbach, een vallei op 80 kilometer van de Atlantische Oceaan en 120 van Kaapstad. Fles €7,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Doos3~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het-weten-waard-v1 Vorige maand gezien op een Kerstmarkt even buiten Utrecht: kunstzinnig en vrolijk gedecoreerde wijndozen. Het idee is van kunstenaar Niels de Hoog die ook leuke, knappe portretten schildert van mensen en (huis)dieren. De versiering van de kartonnen verpakkingen wordt met de hand en via zeefdruk aangebracht. Prijs vijf euro – voor een cadeaudoos die de fles wijn erin heel uniek maakt. Meer informatie via www.nielsdehoog.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vondst_32. Het door een Florentijnse familie gestichte wijnhuis Melini heeft sinds 1705 een Mel1Asterke reputatie opgebouwd met zijn Toscaanse wijnen. De meeste rode soorten worden traditioneel gestijld in een witte zwaartekracht kelder van vier verdiepringen. Rond dit tegen een heuvel liggend complex liggen 58 hectare van de 163 die de firma aan wijngrond heeft. Mijn plezierigste kennismaking met Melini was IL Coltri 2015, een op fust gerijpte – vandaar die zacht kruidige smaak en smaak – die bescheiden is qua fruit maar wel heel sappig een zeer geschikt als maaltijdbegeleider. Deze uit sangiovese, cabernet sauvignon en merlot gecomponeerde Toscana kost €14,95 bij www.jacobus-toet.nl.

 


Banner Hubrecht-Duijker_Madiran_banner

 Vondst_33Arte (Small). Uit maar liefst een half dozijn witte variëteiten componeerde het wijnhuis Ogier de Artesis 2015, een Côtes du Rhône – en elk ras voegt eigen elementen toe. Frisheid, kruidigheid, fruit, noem maar op. Waardoor een hoogst aantrekkelijk geheel is ontstaan, een sappig frisse, prettige vitale en tegelijk mondvullende wijn, zowel kruidig als fruitig met nuances van gedroogde zuidvruchten en milde citrus. Een fraai staaltje art van wijnmaken. Fles €9,95 bij www.wijnkring.nl. Nieuwsgierig naar de druiven? Dat zijn bourboulenc, clairette, grenache blanc, marsanne, roussanne en viognier.

 

Vondst_34Mas (Small). Tijdens mijn bezoek aan Domaines Paul Mas, vorig jaar in Zuid-Frankrijk, was misschien wel de opmerkelijkste wijn een mousserende, de Côté Mas Gewurztraminer Brut. Een wijn die je eerder in de Elzas dan in de Languedoc zou hebben verwacht. Vrolijk bubbelend, zwoel kruidig, geurend naar o.a. lychees, mild van toonzetting (ik schat ruim 10 gram suiker per liter) tegelijk plezierig fris: deze Vin de France is een feestelijke, bijzondere begeleider van hartig en milde voorafhapjes. Fles €12,95 bij www.gastrovino.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 Vondst_35. In Chili’s relatief koele Valle de Casablanca doet ook de zonnedruif syrah het wonderlijk goed, althans opVil; (Small) de warmere plekken en wanneer hij heel laat wordt geplukt. Zo haalde men de druiven voor de Villard Syrah Expresión 2015 pas in mei binnen, weken nadat elders in het land de blauwe variëteiten geplukt zijn. De deels met eikenhouten staven/planken vergiste, inderdaad expressieve wijn heeft flink wat cassisachtig fruit in zijn aroma, naast frisheid en een hint van toastig hout. De maker is Thierry Villard (foto), een gedreven, talentvolle Fransman die anno 1989 naar Chili emigreerde en daar nu mede-eigenaar is van een circa 70 hectare bestrijkend wijndomein. Fles €11,95 (richtprijs), verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

 

Vondst_36Lor (Small). Geschikt om bijna net zo koel te schenken als een witte wijn of en rosé, dat is Beaujolais Villages 2015 van het in Beaujolais gespecialiseerde bedrijf Jean Loron. ’t Is beslist geen meditatiewijn, maar een plezierwijn. Bestemd voor het onbekommerde genieten. Sappig fris en trakterend op rijp zwart fruit, en nog minder dan een mespuntje kruiden, een vleugje rijpheid en een beheerste 12,5 procent alcohol. Fles €9,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner WIM

Vondst_37. Op de immense Hoogvlakte van La Mancha beschikt Bodegas Leganza over een immense Man1wijngaard – van maar liefst 1000 hectare. Het domein behoort al bijna tien jaar aan de groep Faustino die zijn origine heeft in Rioja. Eigenlijk net zo Riojaanse is de nummer één blauwe druif van Leganza, de tempranilloMan6 (Small). En als je de rode wijn daarvan dan ook nog à la Rioja lagert in nieuwe vaten van Amerikaanse eikenhout, gedurende zes maanden, dan ontstaat een La Mancha die  behoorlijk wat weg heeft van een Rioja. Zo smaakt de Finca Los Trenzones Tempranillo 2014 naar milde vanille (dankzij het eikenhout) die tegenspel krijgt van frisheid en een beetje besfruit. Voor het overige is de wijn beslist niet zwaar of vermoeiend, maar wel ferm en neigend naar slank. Fles €6,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Vondst_38DI3. Double Impact, is dat niet de titel van en Amerikaanse actiefilm met Jean-Claude van Damme? Jazeker, maar het is ook de naam van een opvallende Alsace die gecreëerd werd door Dopff & Irion. De wijn valt in de eerste plaats op door zijn naam – die natuurlijk niet toevallig begint met dezelfde initialen als het huis zelf – en zijn presentatie, in een lichtblauwe fles, terwijl zijn samenstelling eveneens ongebruikelijk is, namelijk riesling plus pinot gris. In de 2014 geven beide variëteiten een bleke wijn die volop geurt en smaakt naar specerijen, terwijl zijn karakter fris en vrij elegant is, en tevens een ondertoon van citrus en witte vruchten waarneembaar is. Proefnemingen bij zeker sushi, alsmede ietwat kruidige salades en visschotels verdient-ie beslist. Richtprijs €11,95 per fles, verkoopinfo via www.fourcroy.nl of de banner.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

Vondst_39Hein3 (Small)Hein1 (Small). Rood van Gernot Heinrich (links) smaakt eigenlijk altijd lekker. Want deze Oostenrijkse producent, gevestigd op de noordoever van de Neusiedlersee, verstaat zijn vak. Zo wordt zijn 60 hectare tellende wijngaard biologisch bewerkt, past hij maatwerk toe in zijn kelder. Waaronder een voorzichtige toepassing van houtrijping. Foeders van 500 liters hebben eigenlijk de voorkeur boven vaten van 225 liter, en indien deze gekozen worden, dan zijn het doorgaans gebruikte. Heel kenmerkend is de Heinrich Blaufränkisch 2013, een nu op dronk zijnde, nog sappige, bessige, zacht frisse wijn met ook subtiele donkere aspecten. De reguliere prijs voor deze Burgenland bedraagt €16,50 zie www.degoudenton.nl.

 

Vondst_40Ot1 (Small). Een blauwe druif die vooral groeit in de Spaanse provincie Zamora is prieto picudo, een soort neefje van tempranillo, maar dan moeilijker te cultiverOten. De 43 hectare bestrijkende wijngaard die de 111 jaar oude Bodegas Otero bezit binnen de Valles de Benavente is er grotendeels mee bedekt. Vandaar de Finca Valleoscura 2015 voor 90 procent uit voornoemde streekdruif bestaat (met als restje tempranillo). Het is een beklijvende, vriendelijk kruidige wijn die wat sappig besfruit bezit – en vooral aan tafel, denk aan bijvoorbeeld lamsbout en stoofschotels, het plezierigst tot zijn recht komt. Te koop bij o.a. www.labranche.nl voor €6,25.

 

Vondst_41. Er werd niet veel van gemaakt, zo’n twintigduizend flessen voor de hele wereld: de Car (Small) Carpineta Fontalpino 2015. Het gelijknamige wijngoed, dat 23 hectare bestrijkt, ligt niet ver van Siena. Vandaar de herkomstbenaming Chianti Colli Senesi. Als enige variëteit gebruikte de familie Cresti de sangiovese. Voorts werd een vatopvoeding van acht maanden toegepast. De licht kruidige wijn oogt zachter en smaakt rijper dan je van een 2015 zou verwachten, maar dat maakt ‘m wel aangenaam om nu te drinken, bij lamsvlees bijvoorbeeld. Prijs €13,50 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

Vondst-42. Je moet houden van gebrande noten en bonen om van deze Chardonnay te houden, Pres (Small)aangezien dit soort milde roostertonen er markant in aanwezig zijn. In elk geval twee jury’s deden dat, die van Chardonnay du Monde en van het Concours des Grands Vins du Languedoc-Roussillon. Ze gaven de Bourdic Le Prestige 2015 namelijk zilver, respectievelijk goud. Terwijl wijn de bovendien werd opgenomen in de zogeheten Collection Pays d’Oc 2016, een selectie van betere wijnen met die herkomstbenaming. Prettig wel dat de stevige wijn ook een frisse kern heeft plus wat wit en geel fruit. Je koopt ‘m bij o.a. www.sterwijnenthuis.nl. voor €11,35.

 

Banner_Alliance

 

Vondst-43Al (Small).  De toonaangevende Argentijnse familiefirma Catena heeft vanuit Mendoza haar vleugels uitgeslagen naar het koelere Patagonia. En produceert daar nu diverse wijnen. De meest aangeplante druivenrassen in deze winderige, bijkans desolate regio zijn de relatief vroeg rijpende merlot en pinot noir. Van die eerste variëteit komt de Altaland Merlot 2015, een wijn die stevig en energiek tegelijk is, met frisheid en fruit van o.m. bosbessen. Niet alleen verdient de wijn zelf een schouderklopje, ook zijn etiketontwerp, want dat werd  vorig jaar bekroond. Prijs €11,59 bij www.gall.nl.

 

Vondst-44ACON (Small). Van een op 600 meter hoogte gelegen wijngaard in de Valle de Aconcagua komen de druiven voor de Errázuriz Aconcagua Alto Carmenère 2014. ’t Is een dimensionale, tikje romige, gespierde, anders dan andere Carmenère, dit dankzij schakeringen van paprika, munt, specerijen, wat rijp zwart fruit (wel heel kenmerkend), donkere tonen van laurier, leder en drop (eveneens karakteristiek) en zacht kruidig hout. Dit laatste vanwege een jaar vatlagering. Zowel bij wild als rundvlees zal hij aangenaam, zoniet spannend smaken. Prijs €19,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 Vondst-45Ber (Small). Een ontspannende rode wijn voor een ontspannende prijs, ziedaar de La Grange Bertolet Syrah-Cabernet 2015. Zijn herkomst is het zonnige Franse zuiden, zijn maker de coöperatie Les Vignerons du Narbonnais (ook bekend onder andere namen, waaronder Néotera) waarbij 300 boeren zijn aangesloten die samen 1500 hectare bewerken. De smaak van deze Pays d’Oc is vlezig, sappig en soepel met zowel mild zwart fruit als donkere, laurierachtige aspecten. Prijs €5,95 bij www.gastrovino.nl.

 

Vondst-46Chap (Small). Van een kleine akker (3,5 hectare) in Montagne Saint-Emilion creëerde oenoloog Charles Durand een door merlot getypeerde wijn, Château les Chapelles 2013. Het hoge aandeel merlot, ongeveer twee derde, geeft de wijn voornamelijk donkere, drop- en laurierachtige aroma’s. Bovendien smaakt hij zacht fris, sappig en heel licht kruidig, met vaag in de achtergrond een vleugje munt – wellicht dankzij de twee soorten cabernet die de melange voltallig maken. ’t Is een prima tafelgenoot voor o.a. stoofschotels waarin ook laurier werd gebruikt. Fles €12,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 Vondst-47. Samuel Delafont noemt zichzelf ‘artisan négociant’ ofwel ‘ambachtelijk handelaar’.  In de Languedoc stelt hij zijn producten samen uit recent vergiste wijnen vDel (Small)an boeren die druiventeelt beoefenen zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Voorts geeft hij precieze instructies hoe per druivenras de fermentatie moet geschieden. Voor zijn rode S. Delafont Languedoc 2015, vervaardigd van de helft syrah met grenache en mourvèdre, werd bovendien een deel vatrijping toegepast in op maat gemaakte vaten die slechts ene licht toasting ontvingen. De volle, gespierde wijn trakteert op zondoorstoofd zwart fruit, donkere tonen, een klein besje en mildheid (die mede te danken kan zijn aan de 14 procent alcohol). Deze verwarmende winterwijn kost €12,35 bij o.m. www.labranche.nl.

 

Vondst-48. Zet je schrap, want dit is een hoogst ongebruikelijke witte wijn die best kan doen schrikken, de CabPM1idos Cuvée Gaston Phoebus 2011. Ruim vijf jaar oud dus en dan ook nog met 14,5 procent alcohol. Als een soort ondertitel staat op het etiket Petit Manseng Sec. Dat ‘Sec’ echter verhult wel 13 gram suiker per liter. De nog bleke wijn heeft dus duidelijk een zoetje  – wat-ie echter wel nodig heeft, want de druif petit manseng heeft deze Comte Tolosan (van een ruim 9 hectare PM2tellende wijngaard) bijkans snerpende zuren gegeven. Voorzichtig zijn voorts wat wit fruit en citrus present, plus een klein nootje. De aangebroken fles durfde ik niet aan de buren gegeven, vanwege het mogelijke schrikeffect, en ik heb me suf gepiekerd waarbij hem zelf te schenken. Uiteindelijk kwam ik op pittig Aziatisch. En zowaar, wijnmaakster Méo Sakorn-Sériés (foto) komt uit Thailand. Een fles kost €16,50 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 

Vondst-49Gan (Small). Bij een enigszins mild smakende hertenstoof (er was o.a. ontbijtkoek in verwerkt) beviel de Los Gansos Orgánico Pinot Noir 2016 zéér. Mede omdat deze door het duurzame Chileense bedrijf Cono Sur vervaardigde wijn wat mild rood zuurtjesfruit in zijn aroma had, alsmede sappigheid, een zachte frisheid, een snufje kruiden, soepelheid, en ondanks zijn vrij lichte kleur en structuur een stevige 14 procent alcohol. Een van onze gasten vroeg enthousiast ‘Waar kan ik deze wijn kopen?’. Zij kreeg als  antwoord: bij www.jumbo.nl voor €6,99.

Vondst-50Tor (Small). Spanje’s witte showdruif is de albariño uit de binnen Galicië gelegen kuststreek Rías Baixas. Een ook qua prijs aardige exponent van de gelijknamige wijn werd Torques do Vento Albariño 2015 gedoopt (door de grote, dynamische producent Martín Codax).  De blekige wijn, die ook 15 procent van twee andere regionale rassen bevat, biedt een notige, subtiel fruitige smaak die op sappige wijze prettig fris is; we hebben ervan genoten bij mootjes gerookte zalm. Fles €7,99 bij www.plus.nl.

 

Vondst-51. Een van de drie ondermerken waarmee het grote, 120 hectareEl6 omvattende wijngoed Viljoensdrift werkt, is Elandsberg. De Traditional Cape Blend Reserve 2016 daarvan zit in een loodzware fles en bestraat uit 70 procent shiraz plus 30 pinotage. Wijnmaker Fred Viljoen (rechts) verstrekte ‘m een opvoeding in fusten van zowel Amerikaans als Franks eikenhout, wat als aromatisch effect had de geur van gebrande noten. Voorts wordt deze Robertson gekenmerkt door zonnekracht, een vriendelijke frisheid en wat besfruit plus iets van zwarte vruchten. Met springbok en dat soort wild is de Elandsberg ongetwijfeld baie goede maatjes. Prijs een bescheiden €6,50 bij www.deen.nl.

 

Vondst-52. Jonge vrouwen in Engeland zijn er massaal voor gevallen, de wijnlijn Blossom Hill. Blos (Small)Die zelfs de bestsellerlijsten schrijn aan te voeren, Het merk werd in Californië gelanceerd, heeft natuurlijk en Engeland naam – maar de altijd jaartalloze wijnen worden tegenwoordig gebotteld in… Italië (Piemonte). Ik ben geen vrouw en jong evenmin, dus behoor helemaal niet tot de doelgroep. Vandaar dat ik slechts één wijn niet te zoet, te simpel of te flauw vond, de Chardonnay. Die redelijk genietbaar is, dankzij wat notigheid, sappigheid en wat milde citrus. Fles 4,99 bij www.ah.nl.

 

Extra vondst. Aan de voet van Briones, in Spaanse wijnstreek Rioja, ligt het indrukwekkende Rio5 (Small)keldercomplex van Vivanco – dat jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers trekt. En daarmee de belangrijkste toeristentrekker is van de hele regio. Waar al die mensen in de eerste plaats voor komen is, en ik overdrijf niet, het mooiste wijnmuseum ter wereld, het Museo de la Cultura del Vino. Ook de grotendeels ondergrondse kelder van Dinastía Vivanco is van wereldniveau, net als de daar door Rafael Vivanco (onder) gemaakt wijnen. De druiven komen van 300 hectare, deels binnen Briones, waar de grond bezaaid is met rolkeien en vanwege de 500 meter hoge ligging de oogst altijd laat plaatsvindt. Rio2 (Small)Om oxidatie te voorkomen worden de geplukte trossen 24 uur gekoeld tot 3 graden Celsius, terwijl men ze ook streng selecteert. Op initiatief van Rafael werden sommige, bijna verdwenen druivenrassen wettelijk toegevoegd aan de traditionele. Witte tempranillo bijvoorbeeld en de nog scRio4 (Small)haarsere maturana blanco die beide, samen met viura, de basis vormen voor de witte Vivanco blanco 2015  – de beste, jong te drinken witte Rioja die ik ken. Heel levendig van smaak, loepzuiver en voorzien van zowel bladgroen als fris citrusfruit, richting Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc. Fles €8,50. De enige variëteit voor de rode Vivanco Crianza 2012 is de blauwe tempranillo, uit Briones. De zestien maanden op vat gerijpte wijn heeft een beschaafde, zacht frisse, vriendelijke smaak met milde vanille, wat besfruit en een redelijk stevige structuur. Een klassieker van klasse à €11,45. Verkoop via www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Culinaire combinatie. Wijnvrouw Tatjana Puklavec, die deze maand haar favoriete wijn- spijscombinatie onthult, heeft bedrijfskunde gestudeerd in München en studeerde af in 1999. Na haar studie werkte ze ruim tien jaar in internationale marketingfuncties, om uiteindelijk in de wijnwereld te belanden. Haar familie besloot namelijk om in 2009 om een Sloveense wijncoöperatie over te nemen. Tat1Dankzij deze aankoop werden meer dan honderd banen behouden in het noordoostelijke deel van Slovenië. De kelder dateert uit de jaren ’50 en ’60 en werd gerund door Tatjana’s opa. Het terug in handen krijgen van dit bedrijf, waartoe Tatjana’s vader Vladimir Puklavec het initiatief nam “was een emotionele stap”.  De in Nederland woonachtige Tatjana werd verantwoordelijk voor de verkoop en marketing van puklavec & friends, en heeft inmiddels, samen met haar team, in meer dan vijftien landen Sloveense wijnen op de kaart gezet. “Met een sterke focus op de markt zijn wij vastbesloten om de categorie ‘andere landen’ te veranderen in ‘spannende wijnen uit fantastische landen’. Over haar culinaire combinatie schrijft Tatjana het volgende. Mijn favoriete recept bij onze puklavec & friends Furmint is onderstaand gerecht, een risotto met paddenstoelen. De wijn en het gerecht komen beide volledig tot hun recht, omdat ze de smaaksensatie versterken. Het ietwat vettige gevoel van de risotto dat Tat2in je mond achterblijft krijgt mooi tegenspel van de frisse mooie zuren van de Furmint. Aan het eind van iedere hap proef je de perfecte balans van deze combinatie.
Ingrediënten voor vier personen – 250 g paddenstoelen; 2 sjalotjes; 3 teentjes knoflook; 2 eetlepels olijfolie; 300 g risottorijst; 7 dl (liefst zelf gemaakte) groentebouillon; 3 eetlepels crème fraîche; peper en zout.
Naar smaak toevoegen – 2 eetlepels groene pesto; 50 g geraspte Parmezaanse kaas;  doperwten.
Bereiding – Borstel of veeg de paddenstoelen eerst schoon en snijd ze in plakjes. Pel daarna de sjalotjes en de knoflook en hak ze fijn. Verhit vervolgens de olijfolie en fruit hierin de paddenstoelenTat3, sjalotjes en de knoflook 2 à 3 minuten. Voeg de rijst toe en roerbak tot de korrels glanzen. Verwarm de bouillon. Giet een flinke scheut bouillon bij de rijst en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg steeds een soeplepel bouillon toe en laat deze al roerend opnemen. Ga zo ca. 20 minuten door tot de rijst gaar is. (Als je zelf de pesto maakt kan dat terwijl de risotto op staat.) Voeg ondertussen eventueel extra bouillon toe. Schep de crème fraîche, peper, zout en pesto erdoor. Bestrooi het gerecht met Parmezaanse kaas.
Serveertips – Lekker met een groene salade. Dit gerecht kan worden uitgebreid met verschillende groenten zoals courgette, doperwten of broccoli. Mocht je voorkeur uitgaan naar niet-vegetarisch, overweeg dan er om bijvoorbeeld blokjes kip/kalkoen toe te voegen.

 

Banner Mevrouw-Hamersma-advertentie

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Reisreportage nieuw

DK50A (Small)
DE
DALMATISCHE KUST

 . Via een slingerende route van bijna 30 kilometer bereikt ons cruiseschip Zuiderdam (www.hollandamerica.com) de eeuwenoude stad Kotor. Deze ligt binnen de bergrepubliek Montenegro, aan eenDK1 (Small) baai waar het bijna 215 dagen per jaar windstil is. Terwijl winters mild zijn en het ’s zomers vier maanden lang meer dan 25 graden wordt. Bij herhaling is Kotor (door de Romeinen gesticht in 168 voor Christus, oorspronkelijk naam Kotora) een onafhankelijk staatje geweest, totdat in 1420 aansluiting zocht bij Venetië, uit angst voor DK5 (Small)een Turkse invasie. Het bleef Venetiaans tot 1779, waarna het achtereenvolgens geregeerd werd door Oostenrijk, Rusland, Frankrijk en wederom Oostenrijk. Na protesten en revoluties tegen het Weense bewind kwam daaraan een eind in 1918. Anno 1945 volgde aansluitingDK2 (Small) bij de Joegoslavische republiek Montenegro, die op zijn beurt zelfstandig werd in 2006.  Het historische hart van Kotor heeft de vorm van een driehoek, wordt deels ommuurd en ligt genesteld de voet van hoge, beschuttende, grijsgroene kliffen van kalksteen. Eenmaal door de grote stadspoort van 1555 arriveer je in een sfeervol centrum met een stuk of twaalf kerken, talrijke monumentale gebouwen in meestal Venetiaanse stijl en een tiental, doorgaans kleine pleinen die door smalle straten met elkaar worden verbonden. Het belangrijkste piazza bevindt zich meteen achter de poort, het Wapenplein (foto boven). Dit wordt geflankeerd door o.a. het 60 meter lange Rectorpaleis, het stadhuis, een robuuste klokkentoren, een wachttoren (naast de poort), cafés met terrassen en het Venetiaanse wapenarsenaal DK3 (Small)(waaraan het plein zijn naam ontleent).  Wandelend in oostelijke richting, over het Meelplein met zijn twee paleizen,  kom je vanzelf bij de kathedraal St. TryphoDK4 (Small)n. Dit uit kalksteen opgetrokken gebouw dateert uit 1166 en heeft twee torens van ongelijke hoogte. Binnenin staat een imposante stenen baldakijn met daarin een met zilver bedekt altaarschilderij dat zeventien heiligen toont. Ook andere kerken verdienen een bezoek, zoals de romaanse Ste. Marie Kodelata (HDK6 (Small)outplein) met zijn bronzen duur die een beeldverhaal vertelt, en ruim honderd jaar oude St. Nicolas (Plein van St. Luc) met zijn wand van grote iconen. Bovendien heeft Kotor een leuk Maritiem museum, ondergebracht in een barok, 18e-eeuw paleis en gewijd aan de rijke zeevaartgeschiedenis van deze stad. Voor het overige is het gewoon een genoegen om door de straatjes en over de pleinen te slenteren, kijkend naar gevels, panden, poorten en torentjes – doen begrijpen waarom nogal wat kunstschilders door Kotor worden en worden geïnspireerd.
DK9 (Small)Langs de kust is het niet ver varen naar het altijd drukke Dubrovnik,dat jaarlijks zo’n 2,5 miljoen toeristen ontvangt. Tijdens de Slavische oorlog werd deze stevig ommuurde stad  acht maanden lang belegerd en beschoten, vanaf december 1991, maar op voorbeeldige wijze heeft men het centrum – waar slechts zevenhonderd mensen permanent wonen – perfect weten te  DK22 (Small)restaureren. Net als Kotor is Dubrovnik een zelfstandige staat geweest. Met ooit een grote eigen vloot van 180 schepen en in de 16e eeuw zelfs een kolonie in India, namelijk Goa. De stad telde toen ook vierduizend zeelieden. Relaties met allerlei landen en volkeren werden diplomatiek onderhouden, een leger kwam er eigenlijk nooit aan te pas. DK10 (Small)Tijdens de achttiende eeuw had Dubrovnik consulaten in tachtig steden en een vloot die, vissersboten meegerekend, was gegroeid tot 673 schepen. De welvaart die de zeehandel bracht wordt fraai gereflecteerd door allerlei bouwwerken en de brede Placa, de door barokke panden omgeven hoofdstraat waarvan het lichte getinte plaveisel veel weg heeft van een tegelvloer (foto vanaf de oostzijde). Wie de trap is afgedaald naar de westpoort die uitkomt op de Placa ziet meteen rechts een massieve, bijna bolwerkachtige fonDK11 (Small)tein (detailfoto) en links een kleine16e-eeuwse kerk, die gebouwd werd als dank voor het feit dat de stad gespaard was gebleven voor een aardbeving. Toevallig bleef dezelfde kerk gespaard voor de heftige aardbeving van 1667. Ernaast staat het  Franciscaner klooster en zijn barokke kerk met zijn hoog geplaatste ramen. De rustige kloostergang met zijn dubbel smalle, aan de bovenzijde van steeds andere sculpturen voorziene pilaren, is een langzaam wandelrondje waard. Aan de buitenzijde werd rond 1500 het hoofdportaal gedecoreerd met monumentaal beeldhouwwerk. De eigen kloosterapotheek, in een apart pand, dateert uit 1317, is van ‘s werelds oudstDK13 (Small)e – en fungeert nog sDK15 (Small)teeds. Parallel met de Placa, aan de noordzijde, loopt de Prijiko met zijn talrijke eettenten. Op deze straat komen ook veertien steile stegen uit. Aan het eind ervan, voorbij een ander kerkje, het bij herhaling herbouwde, voor zeelieden bestemde St. Nicolaas, staat het Dominicaner klooster waarvan de kerk een der grootste gotische gebouwen is langs de Dalmatische kust. Het hoge godshuis heeft een gotisch-renaissance interieur met fraai kunstuitingen tegen de wanden. Erboven prijkt een hoge klokkentoren en ernaast ligt een sfeervolle kloostergang, met in het midden enkele palmbomen en een door twee pilaren geflankeerde waterput. In het eigen museum zijn behalve 16e-eeuDK16 (Small)wse, grote schilderijen (een van Titiaan) en vergulde heiligenfiguren uit de eeuw daarvoor tevens juwelen te zien die gedragen werden door de plaatselijke aristocraten in de 16e en 17e eeuw. En naast de kloosterentree is een leuk museum van Kroatische naïeve kunst gevestigd. Lopend in zuidelijke richting, haaks op de Placa, langs straatventers die ambachtsspullen verkopen, passeer je een aantal prachtige gebouwen. Eerst, ter linkerzijde, het Sponza paleis waarin tegenwoordig het eeuwen omvattende DK17 (Small)stadsarchief is ondergebracht. En dan rechts het indrukwekkende Rectorpaleis met zijn prachtige portaal van zeven zuilen. Eenmaal binnen, tegenwoordig is het een historisch museum, vind je grote en kleine steenkunst, DK18 (Small) alsmede schilderijen en historische interieurs. Enkele stappen verder werd na de aardbeving van 1667 de kathedraal herbouwd. De St. Pieter uit Rome diende als model, vandaar de koepel. Het nu barokke, voorheen romaanse bouwwerk toont schitterende schilderijen en andere kunstuitingen, waaronder het vroeger door zeevarende vaak aangeraakte en dus enigszins zwarte, in zilver gevatte portret van Onze Vrouwe van de Haven. Vanuit de DK19 (Small)kathedraal voert een smal straatje naar de Jesuïtenkerk St. Ignatius die je bereikt via een brede barokke trap. In de keDK21 (Small)rk zelf , die dateert uit de 17e en 18e eeuw, zijn de wanden achter het altaar en het bolvormige plafond erboven rijk beschilderd. De trap afdalend is het niet ver naar het levendige, rechthoekige, door oude stenen huizen omgeven Gundulic plein waar een kleurrijke dagmarkt plaatsvindt alsmede, dagelijks om twaalf uur, het voeren van tientallen duiven met maïs. De leukste route om terug te keren naar de westpoort is via de Od Puca, een beschaduwde straat met talrijke winkels, enkele met Kroatische wijn, galerieën en, meestal in zijstegen, heel wat cafés en eetgelegenheden.
DK23 (Small)Noordelijker, als een kleine juweel, ligt Korcula op het gelijknamige, langwerpige eiland vlak voor de Dalmatische kust, aan alle zijden omgeven door helderblauw water. Een paar stoere, 15e-eeuwswe gevechtstorens DK24 (Small)dienden vroeger als verdedigingswerken, en aan de oostkant, richting de wijngaarden en de steengroeven, staat en versterkte poort met ervoor marktkramen die souvenirs verkopen. Daar vlakbij is het Marco Polo museum gevestigd dat via zeven voorstellingen het leven van ’s werelds beroemdste ontdekkingsreiziger verbeeldt. Volgens de overlevering zou Marco Polo in Korcula geboren zijn en erf hebben gewoond. De veelal hellende straten, met hier en daar Marco Polo winkels, zijn smDK25 (Small)al en schaduwrijk. Ze voeren direct of indirect neer met pleintje met de St. Marcus kathedraal, gebouwd in de 15e eeuw en het Korcula museum daar tegenover. Dit werd gewijd aan de plaatselijke geschiedenis en werk van plaatselijke kunstenaars.  Heel wat schilders hebben zich op Korcula gevestigd, getuige ook de galerieën en ateliers waar hun doeken worden verkocht. In Akvarel bijvoorbeeld, en in de Galerija Vapor (foto, zuidelijke ringstraat) waar eigentijdse werken en naïeve kunst van zo’n zestig lokale artiesten worden geëxporteerd. Wat je daar ziet is eigenlijk veel authentieker dan het hele Marco Polo gebeuren – en wel zo aardig om mee te nemen als permanente herinnering. Korcula is bovendien een prima plek voor het stillen van de lekkere trek. Aan de half gebogen, noordelijke wandelkade is namelijk een hele rij restaurants gevestigd, allemaal met straatterrassen. Daar genieten van verse gebakken vis met een glas witte eilandwijn vormt een hoogst prettige, hoogst smakelijke ervaring.
DK28 (Small)Tenslotte meert de Zuiderdam af in Kroatië’s tweede stad, Split. Deze kent een lange historie die teruggaat tot de Grieken en de Romeinen, en heeft een grote haven die door talrijke koopvaardijschepen en veerponten wordt aangedaan. Het oude centrum was in 1979 een van de eerste stedelijke locaties die door Unesco als Werelderfgoed werd geregistreerd. Via de reizigerskade met stalletjes, winkels, wisselkantoren en kofferbewaarruimten langs enerzijds aanlegplaatsen voor boten en anderzijds het bus- en treinstation komt de oude stad in beeld. Eerst echter kan de markt worden bezocht, niet zozeer voor de DK29 (Small)fruit- en groentekramen, maar voor die met antiek en curiosa. Daarna is het slechts enkele tientallen meters naar de grote poort (foto boven) die toegang geeft tot wat resteert van het voormalige Paleis van Diocletianus, een deels nog ommuurd, rechthoekig complex dat aan de landzijde ooit door zestien torens was versterkt. Het meet ongeveer 180 x 215 meteDK33 (Small)r en werd gebouwd voor de in het jaar 284 tot keizer verheven leider die van eenvoudige komaf was en oorspronkelijk de naam Diocles droeg. Binnen de wallen lopen twee hoofdstraten die samenkomen op een plein, Peristyle geheten, dat vroeger diende als ceremoniële entreeDK30 (Small). Aan twee zijden ervan staan hoge steunpilaren. Rond het rechthoekige plein vind je o.a. een koepelvormige, kale vestibule met open dak, een ondergronds Romeins mausoleum en, als veruit mooiste bezienswaardigheid, de kathedraal St. Dominicus – de oudste ter wereld. Alleen al de altaren, de fresco’s, de bewerkte banken van het koor, en het houtsnijwerk op de toegangsdeuren, met 28 ‘vertellingen’ uit de bijbel, zijn de entree waard. Elders binnen het paleiscomplex kan het Stedelijk museum. Buiten veel historisch materiaal wordDK34 (Small)t er kunst van plaatselijke kunst tentoongesteld. Meteen westelijk van het voormalige keizerpaleis begint een schilderachtige wirwar van pleinen, sommige heel klein, en straten, meestal smal, soms doodlopend, waar het heerlijk kuieren is, om maar te zwijgen van mensen kijken op een van de terrassen. Het eerste en grootste plein is het grillig gevormde Pjaca, het ‘Volksplein’ (links), waaraan het voormalige stadhuis, tegenwoordig het Etnografisch museum (dat tevens tijdelijke exposities worden organiseert, zoals van Chagall) gelegen is. Terzijde: naar verluidt heeft DK36 (Small)Split er meer schoenenwinkels per inwoner dan welke stad ter wereld. Echtgenoten, wees gewaarschuwd… Na eerst de vismarkt langs te gaan kom je uiteindelijk op Prokurative, een ruim rechthoekig plein met lange galerijen in Venetiaanse stijl (rechts). Het dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw en is een prima plek om wederom een terrasje te pikken. Hetzelfde geldt voor de Riva, een mondaine wandelboulevard (onder) die zuidzijde van de oude stad vormt en mede vanwege zijn palmen een Mediterrane allure heeft.

DK49 (Small)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Profiel breed . In meteen de eerste gesprekken over samenwerking stelden Paul den Toom en diens vader Henk als voorwaarde dat het domein moest overschakelen op duurzame druiventeelt. Het betrof Château de l’Horte, een in de Corbières gelegen, eeuwenoud wijngoed dat in 1988 was overgenomen door Jean-Pierre Biard en diens Nederlandse levensgezellin Horte (Small)Johanna van der Spek. Aanhankelijk pruttelde de Fransman een beetje tegen, want biologisch telen zou langer duren, meer kosten en meer risico’s geven. Toch raakte hij overtuigd, waarna vader en zoon Den Toom – die hun zeer succesvolle supermarkt voor een prettig bedrag aan Albert Heijn hadden verkocht – anno 2007 mede-eigenaren werden van het 30 hectare tellende domein. Aanzienlijke investeringen volgenden. In de wijngaard uiteraard, maar ook in de kelder. Er kwamen bijvoorbeeld nieuwe roestvrijstalen gistingstanks, een moderne bottelmachine en een aankoopprogramma voor rijpingsvaten. Enthousiast vertelt Paul (boven) dat deze fusten van vierhonderd liter, in de Bourgogne worden samengesteld uit eikenhout ‘van vier verschillende Franse bossen’. Prijs per vat €900 à €1000. De eigen wijnen hebben vrijwel allemaal als basis traditionele Mediterrane druivenrassen, met voorop carignan en grenache ‘van vaak hele oude stokken, sommige dateren uit 1907 en 1910’. Ongeveer de helft van de productie komt van de eigen grond, terwijl eens zoveel wordt aangekocht, in de vorm van most, bij  Horte13bevriende, gelijk denkende boeren in de omgeving. Het totale assortiment omvat inmiddels een stuk of vijftien wijnen, waarvan sommige eigen labels krijgen voor bepaalde ondernemers. De lokale en buitenlandse verkopen gaan zo voorspoedig dat Château de l’Horte tegenwoordig ‘zwarte cijfers schrijft’. Bepaald bijzonder is voorts de bouw van luxueuze wijnvilla’s, alle met eigen zwembad (zie www.wijnvilla’s.nl) . Het zijn er elf, en aldus Paul, ‘ze lopen als een tierelier’. Individuele particulieren maar ook bijvoorbeeld supermarktmedewerkers in wijnopleiding komen er graag, en kunnen desgewenst op ontspannen wijze kennismaken met allerlei aspecten van wijnbouw en wijnbereiding. Soms ook worden memorabele maaltijden in de vatenkelder georganiseerd en vinden uitvoeringen plaats van een LimbHorte14 (Small)urgs jongenskoor. Het villaproject loopt zo goed dat de komende winter nieuwe, nu houten villa’s zullen worden bijgebouwd, op 5500 vierkante meter. Wijnen van Château de l’Horte worden in Nederland via diverse organisaties en individuele wijnspeciaalzaken gedistribueerd. Het breedst gebeurt dat door www.plus.nl en www.jumbo.com.  Tot de meest attractieve behoren de volgende. De Blanc de L’Horte 2015 is een prettige, mild druivige en toch vieve, droge Vin de France van marsanne en muscat (€5,99 bij Plus). Mas de Montbrun 2015, een rode Corbières, stelde men samen uit carignan (oude stokken), grenache (oude stokken), syrah en mourvèdre. Laurier, leder en kruiden spelen hoofdrollen in het aroma van deze stevige wijn, terwijl in de achtergrond een beetje besfruit aanwezig is (€5,49 bij Jumbo). Vier Mediterrane druivenrassen vormen de basis van de Château de l’Horte Réserve Spéciale 2013, een ferme, vrij volle wild- en winterwijn die sterk getypeerd wordt door laurier en andere donkere aroma’s, met kruidig hout als omlijsting (€8,99 bij Plus).

 

NOS

VINOSTALGIE (55)
Behalve met Muscadet, de lentefrisse wijn die in de omgeving wordt gewonnen, associeer ik Nantes (getroond op een prentbriefkaart die in 1905 werd verzonden) met Jules Verne. Want die schreef hier en enkele van zijn beroemdste, in dubbel opzicht fantastische boeken. Waarvoor hij wellicht deels geïnspireerd werd door de schepen die uit allerlei exotische oorden hun lading kwamen lossen.  De stad heeft ook een Jules Verne museum, mat ernaast een planetarium

 

Het-weten-waard-v1 . Tijdens het maken van drie grote boeken heb ik wekenlang door Bordeaux gereisd en het  voorrecht gehad om toen heel wat maaltijden op châteaus te genieten. Waar eigenlijk altijd Reyp1ook Nederlandse kazen (of imitaties daarvan) op het plateau lagen. De reden? Onze  kazen hebben enerzijds voldoende smaak om te kunnen harmoniëren met een smaakrijke Bordeaux, terwijl ze anderzijds niet te overheersend zijn, waardoor de smaakschakeringen van een fijne rode Bordeaux tot hun recht blíjven komen. Dat men in Bordeaux onze kazen heeft ontdekt, is de Hollandse handelsgeest. Want als tijdens de Gouden Eeuw lege zeilschepen uit de Lage Landen wijn kwamen ophalen in Bordeaux, namen ze niet – zoals de Engelsen deden – kinderhoofdjes als ballast mee, maar kazen. Nog steeds levert ons land kazen van wereldklasse; het zijn buitengewone begeleiders van de beste rode wijnen die Bordeaux en heel wat andere wijnstreken voortbrengen. Reyp2Hoog op de kwaliteitsladder staat een van mijn persoonlijke favorieten, Reypenaer. Een kaas waarover Edwin Kats, destijds chef-kok van het Amstel Hotel, zei: ’Zelf, als groot kaasliefhebber, werd ik meteen verrast door de kwaliteit van Reypenaer, de mooie zuivere smaak en het typische karakter.’ Terwijl iemand anders schreef: ’Qua smaak en consistentie is hij in de verste verte niet vergelijkbaar met gewone kaas. Hoewel ongeveer een jaar oud, ontbreeReyp3kt de scherpe smaak; deze kaas is zelfs smeuïg en zacht.’ Zijn prachtige, geschakeerde en geconcentreerde smaak ontleent Reypenaer aan een oud kaaspakhuis in Woerden, langs de Oude Rijn. De familie Van den Wijngaard heeft daar gemiddeld zo’n 16.000 kazen liggen, alle gemaakt op speciaal geselecteerde Noord-Hollandse boerderijen en van verse grasmelk. HReyp7et microklimaat in dit pakhuis wordt gekoesterd, en indien nodig, bijgestuurd door het openen of sluiten de buitenluiken, alsmede door bij te verwarmen in de winter en de binnenluiken tussen de etages te openen. Tijdens de rijping verliezen de kazen ongeveer een kwart van hun vocht. Wat eveneens een rol speelt, is de microflora aan bacteriën en schimmels die zich in het hout van de kaasplanken heeft genesteld. ‘Ons pakhuis is voor de Reypenaer net zo belangrijk als de grotten voor Reyp8Roquefort’, stelt mededirecteur Jan den van Wijngaard (boven). Naast de gewone Reypenaer is er de okergele Reypenaer V.S.O.P., nog wat intenser van smaak en voorzien van hele kleine witte puntjes, gekristalliseerde eiwitten en mineralen. Je kunt deze wondermooie wijnkazen kopen in o.a. kaasspeciaalzaken en groothandels, alsmede via de www.reypenaer.nl/nl/webshop. Op desbetreffende site staat bovendien informatie over beide proeflokalen van Reypenaer, in het historische kaaspakhuis te Woerden en aan de Amsterdamse Singel.

 

Etiket

De Franse graaf Henri de Laborde de Monpezat werd in juni 1967 prins Henrik van Denemarken toen hij trouwde met koningin Margarethe. Zeven jaar later kocht hij het 21 hectare grote wijngoed Château de Caïx in het wijngebied Cahors, vlak bij de sterk slingerende rivier Lot. Het kasteel werd prachtig gerenoveerd en dient als vakantieverblijf voor de Deense koninklijke familie. De bijhorende wijngaard is voor 80 procent beplant met malbec, het grote regionale druivenras, samen met wat merlot en tannat. Bovendien maakt men er een klein beetje witte wijn van chardonnay. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit etiket selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.