HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – MEI 2015

Het herboren, in meer dan een opzicht lekkere Lyon wordt deze maand voorgesteld, met ook aanbevolen restaurants en opmerkelijke musea. Voorts tref je weer tientallen wijnvondsten aan, van een stuk of dertig importeurs. Wit, rosé, rood, mousserend en zoet, ze komen uit Argentinië, Australië, Californië, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Spanje, Uruguay en Zuid-Afrika. Met als extraatjes o.a. een nieuwe culinaire combinatie en profielen van zowel Frankrijks grootste particuliere wijndomein als de Italiaanse druif sangiovese. Smakelijk lezen!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner  Okhuysen nieuwe

vondst van de maand (Small) . Het is een verrukkelijke voorjaarswijn: fris, geurig, licht en levendig, Domaine du Salvard Sal6 (Small)2014 uit Cheverny. Fraai geschakeerd bovendien, met elementen van buxus, grassigheid en asperges plus citrus- en groen fruit, zoals van kruisbessen. Als ‘vaders’ hebben de gebroeders Emmanuel en Thierry Delaille gefungeerd, die heel zorgvuldiSal8 (Small)g te werk gingen met eigentijdse technieken. En behalve sauvignon blanc gebruikten ze 15 procent chardonnay – wat kenmerkend is voor de witte wijnen van het vooral om zijn château beroemde Cheverny. Verkleind, zonder beide hoektorens, figureert dit als kasteel Molensloot in de verhalen van Kuifje. Overigens telt het gebiedje zo’n 500 hectare, waarvan ruim 40 eigendom zijn van de familie Delaille. Die, groot contrast, niet gehuisvest is in een kasteel, maar in een boerenhoeve. Een fles kost momenteel €8,50 bij www.colaris.nl of klik op de banner.

Banner Jos_beeres_banner

vondst-1 (Small). Hij lijkt steeds lekkerder te worden, de Côtes de Provence rosé van Domaine de l’Amaurigue. Zo trakteert de bleek oranje 2014, handig met schroefdop gebotteld, op een Herve FABRElevendige smaak die zowel fris is als kruidig als fruitig, met niet te veel alcohol. Zijn karakter en zijn fruit (waaronder wat sinasdrups) verschenen dankzij drie druivenrassen: gelijke delen grenache en cinsault, met 20 procent syrah. Au2 (Small)Het is de Nederlandse ondernemer Dick de Groot geweest die sinds 1998 het bij Le Luc geleden wijngoed op gedreven wijze renoveerde en ook de wijngaard van deze 140 hectare tellende bezitting gestaag vergrootte tot ongeveer 35 hectare nu. Bovendien nam hij een talentvolle bedrijfsleider in dienst, wijnmaker Jean-Marie Quef. Bij www.gall.nl is de nieuwe jaargang geprijsd op €8,99.

 vondst-2 (Small)Am1 (Small). Bij de Spaanse kerken- en kloosterstad Toro (vereeuwigd door de schilder Rubén de Luís, links) ligt een wijngebied waar voornamelijk tinta de toro groeit, een regionale variant van tempranillo. De meeste wijnen daarvan wijnen plegen heel krachtig te zijn en worden Am2 (Small)klassiek opgevoed in eiken vaten. Wat dat betreft is de Amant Novillo Tinto 2013 een uitzondering, misschien zelfs een verademing. Want door de familie Sanz, dezelfde van van Bodegas Palacio de Bornos uit het naburige Rueda, werd een Toro gemaakt die behalve vlezig vooral fruitig smaakt, met name naar zeer rijpe zwarte vruchtjes plus een vleugje laurier, en zonder een spoor van hout. Koel geschonken komt hij het best tot zijn recht, wat ‘m heel geschikt maakt voor een mooie lente- of zomerdag. Fles €6,60 bij www.okhuysen.nl of klik op de banner.

 Banner Mei Côté Mas

vondst-3 (Small). Vorig jaar verhuisde wijnkoperij Jos Beeres vanuit de Groningse binnenstad naar het landelijke dorp Noordbroek. Waar door het tuinbouwbedrijf Meinardi zowaar asperges worden geteeld, van uitstekende kwaliteit bovendien. Asp5 (Small)Geen wonder dat beide buren, Wietze Snaak (van Jos Beeres, links op de foto) en Huib Meinardi gezamenlijk een aspergeswijn selecteerden. Het werd de Haut-Marin Les Fossiles 2014, een frisse, lichte, onberispelijke witte Côtes de Gascogne die in zijn aroma nuances heeft van buxus, grassigheid, een hint van asperges en groen fruit – zo ongeveer als een slanke Sauvignon Blanc. De gelijknamige druif is ook in de melange aanwezig, samen met colombard en gros manseng. Dat opwekkende karakter en die grote zuiverheid werden verkregen dankzij een zeer zorgvuldige bereiding (zoals het afdekken van de most met stikstof teneinde oxidatie te voorkomen) op het 120 hectare tellende Domaine de Ménard. Een fles kost €6,25 bij www.josbeeres.nl, zie ook de banner.

vondst-4 (Small)JL3 (Small). De uit het Baskische Santander afkomstige Jean Leon (geboren als Ceferino Carrión) wilde filmster worden en trok dus als tiener naar Hollywood, via New York, waar hij een baJL2 (Small)an kreeg als taxichauffeur. Alleen, acteren kon hij niet. Toch werd hij bevriend met beroemdheden, waaronder presidenten, door in Beverly Hills een eigen, zeer succesvol restaurant te openen, La Scala. Het eerste van Amerika dat zijn eigen pasta’s maakte en waar witte truffel werden geserveerd, vanaf 1956. Daar kwam Jean op het idee om voor zijn zaak wijnen van Franse druivenrassen in ProCrea_6919_20_21retCatalonië te gaan maken. De stokjes stal hij persoonlijk in o.a. Bordeaux. Aldus ontstond, anno 1963, het wijngoed Jean Leon dat in Spanje pionierswerk verrichte – en in 1994 werd overgenomen door de familie Torres. Een echt mooie, evenwichtige Jean Leon wijn is de Vinya Palau Merlot 2011, afkomstig van ruim 5 hectare. We proeven sappigheid, kracht, flink wat roosteraroma’s, rijp zwart en besfruit, donkere, laurierachtige tonen en zachte zuren. In zijn soort is het een… ster. Adviesprijs €23,95, verkoopinfo via www.walravensax.nl.

 

banner_Riesling

vondst-5 (Small). Het Catalaanse familiebedrijf Pere Ventura is gespecialiseerdCava2 in Cava, de Spaanse versie van Champagne. In tegenstelling tot sommige andere producenten worden in de meeste wijnen uitsluitend regionale druivenrassen verwerkt, afkomstig van 60 hectaren in bezit plus ruim dubbel zoveel onder contract. Behalve de eigen merknaam voert het bedrijf Clos Amador waarvan de Brut Delicat een aaCava3nbeveling verdient. Op basis van ongeveer gelijke delen macabeo, xarel.lo en parellada kwam een elegante bubbelwijn tot stand die ongeveer vijftien maanden kelderrust onderging. Zijn belletjes brengen een vrolijk geheel van specerijen en fris citrusfruit in de mond, geweldig geschikt om het voorjaar mee te vieren. Wat deze maand voordelig kan, want de prijs is tijdelijk gedaald van €12,75 naar €9,99. Bij www.wijnkring.nl.

 vondst-6 (Small) . Net boven de mistlijn, op een vulkanisch plateau bij het dorp Glen Ellen binnen de Lau4 (Small)Californische herkomstbenaming Sonoma Mountain, werd dertig jaar geleden een opmerkelijk domein gesticht: Laurel Glen Wat het bijzonder maakt, is in de eerste plaats de aanplant. Want die bestaat voor de gehele 6,4 hectare uit alleen cabernet sauvignon – Lau2 (Small)van bovendien een eigen kloon. Ook de wijnkwaliteit kan speciaal worden genoemd, getuige de Counterpoint Cabernet Sauvignon 2011. Eigenaresse Bettina Sichel (rechts) en haar wijnmaker Randall Watkins wisten in dat jaar – waarin de druivenpluk heel laat plaatsvond, tot 1 november zelfs – een mondvullende, gave wijn te vervaardigen waarin kruidig hout en roostertonen harmonisch verkeren met rijpe cassis en verwant fruit. Califorma dreamin’  in vloeibare vorm. Prijs €28,25 bij www.lesgenereux.nl of ga naar de banner.

 

Banner Wijnoutlet

vondst-7 (Small). In 2004 kwamen de eigenaren van Château La Coste, gelegen in de streek Coteaux d’Aix-en-Provence, op een lumineus idee: ze besloten kunstenaars en architecten uit te Cost2 (Small)nodigen om speciaal voor het wijngoed werken te scheppen. Wat ook gebeurde. Vandaag de dag zijn dus bij het château en rond de 125 hectare tellende wijngaard kunstuitingen te vinden van mensen als Frank Gehry, Andy Goldsmith en Richard Serra. Maar ook de – biologische – wijnen werden kunstwerkjes op zich. De Rosé d’une Nuit 2014 bijvoorbeeld, een knisperend frisse creatie, bleek oranje van kleur en met ook fris fruit, denk aan roze grapefruit. Deze delicieuze dorstlesser kost €13,50 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 vondst-8 (Small). Binnen de Rioja vormen de wijnen van Marqués de Cáceres een vaste waarde, en dat al decennia lang. Vandaar dat ze met veel succes worden geëxporteerd. Van geen andere Spaanse producent – die in de eigen streek druiven betrektMarq1A (Small) van ongeveer 1600 hectare – heb ik in o.a. Amerikaanse restaurants zo vaak listings gezien. Een ster in de huidige collectie is de Reserva 2009. Deze compositie van 85 procent tempranillo (van veertig jaar oude stokken) met kleine delen garnacha en graciano weekte 28 dagen met zijn schillen, voor extra textuur en aroma, rijpte vervolgens 22 maanden in fusten van Franse eikenhout en kreeg daar nog drie jaar flesrust. Toch domineert het hout geenszins. Het is in beschaafde kruidige, licht vanilleachtige vorm aanwezig, naast besfruit dat zowaar nog een aangename frisheid heeft. ’t Is een Reserva die ik zonder enige reserve aanbeveel. Richtprijs €21,49; waar te koop kun je vragen bij [email protected].

 

Ban ner nieuwe castellane jpg (2)
vondst-9 (Small) . Exact zestig jaar geleden vond een memorabele ontmoeting plaats in het Palazzo Lana Berl2 (Small)Berlucchi binnen de Noord-Italiaanse wijnstreek Franciacorta. Tijdens dit samenzijn, van Guido Berlucchi en wijnmaker Franco Ziliani, werd namelijk besloten om voor het eerst in de eigen regio een wijn te maken op de Champagne-manier. Met trots bottelde Franco drie jaar later de eerste drieduizend flessen daarvan – en de rest is historie. Het huis Berlucchi groeide uit tot de de Berl1 (Small)nummer één producent van Franciacorta, met een wijngaardbezit van ruim 600 hectare, meer dan een kwart van het totaal. Bovendien bloeiend het gehele, wat achtergebleven wijngebied helemaal op. Voor de tongstrelende Berlucchi ’61, die ruim twee jaar kelderrust kreeg, koos men 90 procent chardonnay en de rest pinot noir. Het is een fris fruitige, elegante, loepzuivere en zacht schuimende wijn geworden, sprankelend als de Lente van Vivaldi. Winkelprijs gewoonlijk €28 à €30, adressen via www.wijnverlinden.nl.

 vondst-10 (Small). Net zo fruitig en opwekkend als een hele goede Beaujolais, maar dan met meer Gui (Small)dimensie, dat is de Guillaumette 2014. We proeven in deze stevige maar niet zware rode wijn bramen en andere zwarte vruchten, bessen bovendien, eGuil2 (Small)n een vriendelijke kruidigheid in een sappig geheel – dat best mag worden gekoeld. Zijn bakermat is Domaine des Conquêtes dat in het Zuid-Franse wijndorp Aniane (links) over 16 hectare van doorgaans zeer stenige grond beschikt. Eigenaar Philippe Ellner, afkomstig uit de Champagne, stelde zijn Guillaumette, een Pays de l’Hérault, samen uit syrah, carignan, marselan, grenache en cabernet franc, vandaar die complexiteit. Een fles kost €7,95 bij www.colaris.nl of bezoek de banner.

 

Banner_SalenteinAlgemeen
vondst-11 (Small). Is de witte Spaanse variëteit verdejo gerelateerd aan sauvignon blanc? Hebben ze WOLeenzelfde DNA? Ik heb geen idee – maar hun wijnen lijken vaak véél op elkaar. Zo heeft de Bodegas Wolk Verdejo 2014 hetzelfde plantaardige (buxus, grassigheid) als een goede Sauvignon Blanc, met een vergelijkbare frisheid en groene fruittonen. Het betreft bovendien een vino ecológico, een biowijn dus, herkomst (verscholen, staat niet op de etiketten) La Mancha. Deze leuke lentewijn kost €6,25 bij www.neleman.org.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Het-weten-waard-v2 . Voor wijnbouwers en wijnhandelaren in   Bordeaux is China de redder geweest. Veel wijnen die elders onverkoopbaar waren geworden, denk aan simpele Bordeauxtjes, gingen in grote hoeveelheden naar de Volksrepubliek. Gevolgd door wijnen van elders – en 85 procent van de jaarlijkse, bijna twee miljard flessen is gevuld met rode wijn. ChinaGezien de Chinese keuken(s) zou je denken dat vooral wit geliefd zou zijn, maar tegen witte wijnen bestaat bij de Chinezen een soort weerzin. Dat heeft diverse oorzaken. De kleur wit wordt in China geassocieerd met de dood, terwijl rood staat voor geluk, welvaart en macht. Bovendien worden witte wijnen minder gezond geacht dan rode. Rode wijn geldt ook als een statussymbool, witte helemaal niet. En last but not least houden Chinezen doorgaans niet van gekoelde dranken, omdat men die als slecht voor de maag beschouwt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Cono_Sur_TDF_Banner
vondst-12 (Small). Duif gerookt boven druiventwijgen en geserveerd met foie gras plus een tuinbonenraCM2 (Small)gout, het is een van CM1 (Small)de smakelijke voorjaarsgerechten waarvan je kunt genieten in Côte Mas. Dit is het retroachtige ingerichte, eigen restaurant, gesitueerd temidden van het 150 hectare bestrijkende Domaine Paul Mas (in Montagnac, Hérault). Met de restaurantnaam werden een stuk of vijftien wijnen uitgebracht, zoals de Côté Mas 2013, een donkerrode Languedoc op basis van grenache, syrah, carignan en mourvèdre. Kruiden en kracht typeren deze wijn, tegelijk met een aangename fraîcheur, een besje, wat zwart fruit en donkere aroma’s. Vast héél lekker bij de duif. Adviesprijs €9,90,verkoopinfo via www.poot.nl.

 vondst-13 (Small). In Vinay, een dorp rond een beekje in de buurt van Epernay, besloot de jonge druiventeler Jean Diot om onder zijn eigen naam Champagne te gaan produceren. Het jaar was 1958.Champ1 (Small) Veertig jaar later nam zijn zoon Jean-Philippe, voorheen accountant, samen met dochter Pascaline het domein over en breidde zowel de wijngaard uit (tot 7,5 hectare, waarvan driekwart in Vinay en de buurgemeente Moussy) als het wijngamma. Ook de wijnkwaliteit steeg, met als resultaat lovende kritieChamp2 (Small)ken. Sinds kort hier beschikbaar is de Jean Diot Sélection Brut, een ruim twee jaar gelagerde Champagne op basis van gelijke delen chardonnay en pinot meunier, met 20 procent pinot noir als supplement. Het is een opwekkende, bijna mineralige bubbel, met een vieve mousse en een vieve smaak waarin wat citrusfruit te bespeuren valt. Deze feestelijke beginwijn kost €34,50 bij www.noordmanwijn.nl, zie tevens de banner. Wat rijper, maar tegelijk frappant fris, smaakt de stijlvolle Blancs de Blancs die een jaar langer in de kelder lag en waarvoor vijf euro meer wordt gevraagd.

 

GCF_banner website_538x100pixels_DEF_C
vondst-14 (Small). Het eerste organisch gecertificeerde wijndomein van Jumilla, in het Spaanse zuidoosten, was Casa de la Ermita. Ook in andere opzichten is dit een progressief bedrijf, Cas1 (Small)getuige o.a. de experimenten met allerlei druivenrassen en de acht meter hoge zwaartekrachtkelder. Variëteit nummer één in de ruim 100 hectare bestrijkende, tamelijk hoog gelegen wijngaard is de regionale monastrell. De rode, tien maanden op vat gelagerde Crianza.Organic 2010 heeft die druif als basis. Enerzijds smaakt deze soepele, gulle wijn stevig, anderzijds vriendelijk mild, naar vanille en zacht kruidig hout, met een ondertoon van heel rijp zwart fruit. De importeur is www.bythegrape.nl, de prijs €9,99.

 vondst-15 (Small)Mag1A (Small). Binnen het wijngebied Côtes de Provence verwerkt de familie Combard (foto) niet alleen de biodruiven van het eigen, alom gelauwerde Domaine Saint André de Figuière, maar ook aangekochte van telers in de omgeving. Het is op basis daarvan dat de Magali Signature 2014 werd gecreëerd, een blank oranje rosé van cabernet sauvignon, syrah, cinsault en grenache. De wijn offreert een vrij volle, vlezig smaak met sinaasappel, peer en ander sappig, enigszins drupsachtig fruit plus een mespuntje kruiden: een mooie maaltijdrosé Prijs €13,75 bij www.degoudenton.nl.

 

Banner Bellingham HD

vondst-16 (Small) . “Wat was dát een lekkere wijn, die van gisteren” riep een dorpsvriendin spontaan. Aan haar had ik de aangebroken fles Nos Racines Merlot 2014 gegeven die eerderRac (Small) op de dag werd geproefd. Wat deze in Duitsland gebottelde d’Oc zo aansprekend maakt, is zijn zeer soepele, zachte smaak en zijn milde zwarte fruit (bramen, dadels, pruimpje) dat licht gesausd is met wat laurier. Evenmin te versmaden is de bleke, bijna tintelde en slechts 11 procent alcohol bevattende Nos Racines Sauvignon Blanc 2014, een zeer, zéér frisse wijn, enerzijds grassig, anderzijds een beetje groen fruitig. Beide soorten kosten een overzichtelijke €4,99 bij www.dirckiii.nl, zie ook de banner.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2 (Small) . ‘t Zou een aardige en tegelijk best moeilijke triviavraag kunnen zijn: wat is het grootste wijnmerk van de wereld? Het merk waarvan vorig jaar een ontzagwekkende 216 miljoen flessen werden verkocht? Antwoord: Barefoot, van oorsprong Californisch maar tegenwoordig ook Prosecco en andere Bare2 (Small)niet-Amerikaanse soorten voerend. Tien jaar terug werd het gelijknamige bedrijf overgenomen door de E&J Gallo Winery. En wie zien we op de tweede plaats? E&J Gallo zelf, met 174 miljoen flessen. Beide merken zijn vooral succesvol in de Verenigde Staten, de grootste – en immer groeiende – wijnmarkt van de wereld. Binnen de toptien van wijnmerken staan nog drie andere Amerikaanse producenten (Robert Mondavi, Sutter Home, Beringer) plus vier Australische (Yellow Tail, Hardy’s, Lindeman’s en Jacob’s Creek). Europese merken komen in de lijst niet voor, wel het Chileense Concha y Toro, op de derde plaats, dit vooral dankzij de succesvolle lijn Casillero del Diablo.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner QVSELECT voor Dujiker

vondst-17 (Small) . Uit de op het achteretiket vermelde naam La Agrícola blijkt dat bij het merk Santa Rosa Estate een gerenommeerde Argentijnse wijnfamilie betrokken is.SR2 (Small) Hetgeen verklaart waarom enkele wijnen veel waar bieden voor hun geld. Mijn favoriet (van de zes geproefde) is de tien maanden in Franse fusten gerijpte Reserva Malbec 2013 à €5,49. Deze gelukkig niet te heftige, donker getinte wijn biedt behalve beschaafde roosteraroma’s ook rijp zwart fruit, leder en laurier, dit alles sappig en zacht fris verpakt. Iets lichter, minder toastig en met wat meer besfruit smaakt de Shiraz-Cabernet Sauvignon 2014, een leuke barbecuebegeleider. Prijs €4,59. Alle Santa Rosa wijnen staan op het schap bij www.hoogvliet.com.

 vondst-18 (Small). Op hun 120 hectare tellende Domaine La Colombette, diep in het Franse zuiden hebben Col1 (Small)vader en zoon Pugibet baanbrekend werk Col2 (Small)verricht met niet alleen bioteelt, schroefdoppen en resistente nieuwe druivenrassen, maar ook laaggradige wijnen. Wijnen dus met relatief weinig alcohol – maar toch van voorbeeldige kwaliteit. Zo bevat hun Grenache rosé 2014 slechts 11,5 procent alcohol, anderhalf à twee procent minder dan gebruikelijk voor een Sud de France. De wijn is heel licht oranje getint en heeft een frisse, lichte smaak waarvan het drupsachtige fruit (peer, wat sinaasappel) tegelijk mild en ietwat kruidig overkomt. Te koop voor €6,65 bij www.winesupply.nl.

 

TORRES_logo_blanco
vondst-19 (Small). Rond de ruïne van een versterkte, 14e-eeuwse vuurtoren ten zuidoosten van NîmBer1 (Small)es Ber2 (Small)exploiteert François Collard (links) een wijngoed van 15 hectare. Dat Château La Tour de Bérard werd gedoopt. Er komen allerlei grondsoorten in de akker voor, en het terrein is grotendeels licht heuvelend. Vier blauwe rassen selecteerde François voor zijn rode Costières de Nîmes uit 2012. Namelijk carignan, marselan, grenache en syrah. Gezamenlijk gaven ze een sappig frisse, kruidige wijn (roken we ook wat speculaaskruiden?) met ondertonen van zondoorstoofd zwart fruit, leder en laurier. Hij zal beste maatjes zijn met stoofschotels en pittige vleesgerechten. Een fles kost €8,95 bij www.degoudenton.nl.

 vondst-20 (Small). De beste witte druif van Piemonte is cortese, waarvan zo’n 1500 hectare binnen het gewest Gav2 (Small)groeien. Ongeveer 80 procent is te vinden op de heuvels rond de door een imposante veGav3 (Small)sting gedomineerde plaats Gavi, waarvan de wijn Gavi di Gavi werd gedoopt. Je kunt ‘m herkennen aan een enigszins florale geur en een frisse, licht kruidige smaak waarin wit en citrusfruit een bescheiden rol spelen. De wijn komt op tafel het best tot zijn recht (geldt trouwens voor vrijwel alle Italiaanse wijnen), in het bijzonder bij enigszins fris, zoniet een tikje kruidig smakende visgerechten. Een voorbeeldige variant is de 2013 van Enrico Serafino, geprijsd op €13,99 bij www.mitra.nl.

 

VONDST21 (Small). “KlMeh (Small)assik geniessen” staat er op het etiket van de Mehofer Grüner Veltliner 2014. ’t Is inderdaad een klassieke genietwijn uit Oostenrijk, de streek Wagram. Lenteachtig licht (11 procent alcohol), zuiver als bronwater, een tikje pittig (snufje peper, klein kruidje), sappig fruitig (groen vooral). En dan ook nog van duurzaam geteelde druivenstokken. Importeur www.bosmanwijnkopers.nl biedt hem aan voor €8.95 per fles.

 VONDST22 (Small) Par3 (Small). Cantine Paradiso, ’t is een romantische naam – maar niet verzonnen. De familie van eigenaar Angelo heet namelijk Paradiso. Het domein bevindt zich Puglia, de ‘haPar2 (Small)k’ van Italië, en beschikt over ruim 20 hectare wijngrond. Een sympathieke witte wijn, heel geschikt om goed gekoeld te schenken bij een visje van de grill, is de Posta Piana Fiano 2013. Behalve specerijen en prettige zuren valt er ook fruit in te proeven, inclusief wat milde citrus, richting perzik. Richtprijs €8,90, adressen via www.poot.nl. De fiano is een heel oud, Italiaans druivenras dat voornamelijk groeit in het gewest Campania (waar Napels ligt), maar inmiddels ook staat aangeplant in o.a. Californië en Australië.


banner Jean Arnaud

VONDST23 (Small)SJ (Small). Met het etiket van The Stump Jump kun je een oogtest doen, terwijl deze witte wijn zelf een  smaaktest met glans doorstaat. Hij is namelijk heel erg lekker en behoorlijk genuanceerd. We noteerden perzik, peer en ander mild fruit, een snufje specerijen , opwekkende zuren, veel sap en nog geen 12 procent alcohol. Hetgeen allemaal te danken is aan enerzijds de zeer ongebruikelijke samenstelling – riesling, sauvignon blanc, marsanne, roussanne – en anderzijds de vakkundige wijnbereiding. Voor beide tekent de Osborn familie van het Australische, in McLaren Vale gesitueerde domein d’Arenberg. Reken op ongeveer een tientje per fles. Adressen via [email protected].

VONDST24 (Small). Het eminente, door Mijndert Pon gestichte domein Salentein oogstte de druiven voor zijn BS2 (Small)Malbec Barrel Selection 2013 op hoogten van 1100 tot 1300 meter in de Argentijnse Valle de Uco. Wat de wijn van extra aroma’s voorzag. Voorts werd een fustlagering van twaalf maanden toegepast. Vandaar dat de stevige, volle wijn niet alleen naar pruimen en andere rijpe zwarte vruchten smaakt, maar ook op beheerste wijze naar toastachtig hout. Daarnaast zijn donkere, dierlijke tonen present. Van nog hogere gronden, tot 1500 meter, komt de net zo geslaagde, zacht frisse, van milde roosteraroma’s en milde fruit voorziene Salentein Barrel Selection Chardonnay 2013. Beide wijnen kosten €14,95 per fles of, deze maand, €11,95 bij zes. Zie www.wijnkring.nl of de banner van de Salentein shop.

Banner Noordman

VONDST25 (Small). De Loire-wijn Vouvray Sec, altijd gemaakt van alleen chenin blanc, kan qua smaak variëren van simpel en bijtend zuur tot hoogwaardig en aangenaam verkwikkend – en gastronomisch goed inzetbaar. Vou2 (Small)Tot deze tweede categorie behoort de Coteau de la Biche 2012 van Domaine Pichot. Net als bij een mooie Mosel krijgt de frisheid van deze bleek gouden wijn tegenspel van een pietsje zoet, van een likje honing als het waVou4re. Terwijl het fruit voornamelijk bestaat uit frisse citrus. Importeur www.sauterwijnen.nl beveelt ‘m aan bij Zeeuwse oesters, gerookte forel, stevige vis uit de oven, zacht geroosterde kreeft met verse dragon en ambachtelijke geitenkaas.Zelf zou ik daar nog aan toevoegen rillettes en gerookte zalm. De wijn werd geboren op een perceel van 6 hectare dat onderdeel vormt van het vier maal zo grote, door Christophe Pichot (kelderfoto) geleide domein. Flesprijs deze maand €13,50.

VONDST26 (Small) Nice3. Het spectaculaire succes van de Provençaalse rosé Aix heeft tot hordes volgers geleid. Wijnen in dezelfde stijl, met dus ook een bleke oranje tint, en met een opvallend etiket. De jaartalloze be NICE is daar een voorbeeld. Dus heel bleek van kleur, met een licht kruidigNice1 (Small)e, mild fruitige (citrus vooral) smaak die tegelijk fris en sappig is. De wijn, een uit grenache, cinsault en syrah samengestelde Coteaux d’Aix-en-Provence, komt van Stone Pine Cellars, eigenlijk Les Vins Bréban. Dit is een groot, in Brignoles (foto olijfboom in stadshart ) gevestigd bedrijf dat ongeveer 2500 hectare onder contract heeft. Om de Nice in huis te halen betaal je €9,99 bij www.gall.nl. Aardig motto trouwens, op het etiket: ‘It’s nice to be important. But is is more important to be nice.

Banner-538x100px-Jacobs Creek
VONDST27 (Small). Een klinkende naam in het Rhône-dal is Perrin. De gelijknamige familie maakt niet alleen hoogwaacal poly honored alumnirdige wijnen in de eigen streek, met als ster Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape, maar is ook actief in de Provence en in… Californië. Waar samen met wijnimporteur/handelaar Robert Haas een domein werd gesticht. Dit omvat 48 hectare, wordt duurzaam bewerkt (er grazen o.a. ezels), heet Tablas Creek Vineyard en je vindt het in Paso Robles. Er groeien, hoe kan het anders, uitsluitend Mediterrane druivenrassen, en de wijnen hebben de stijl van reuzegoede Rhônes. Ze zijn dus krachtig, kruidig en tegelijk beschaafd. De lekkerste rode – tevens de duurste, €49,50 – is de Esprit, waarvan de jaargang 2011 nog Tab4 (Small)heel vitaal smaakt, met aanzienlijk wat zwart fruit, terwijl de kenmerkende kracht en kruidigheid evenmin ontbreken. Mourvèdre, grenache, syrah en wat counoise zijn de druiven. Maar ook de wat Tab2 (Small)donkertoniger Côtes de Tablas 2012 vormt een aangename verrassing, voor €27. Eenzelfde niveau biedt de Côtes de Tablas Blanc 2012, een evenwichtige zacht frisse, kruidig fruitige compositie van roussanne, grenache blanc, marsanne en roussanne. Deze wijn werd door www.sauterwijnen.nl op €24,50 geprijsd.

 VONDST28 (Small). Voor het eerst kreeg ik een rosé te proeven van marselan, een aromatische blauwe Mar2 (Small)druif die meer dan een halve eeuw geleden gecreëerd werd door grenache te kruisen met cabernet sauvignon. De eerste en enige om hem in Côtes de Gascogne (departement Gers) aan te planten, was Yves Grassa – en diens zonen hebben er dus nu een rozeorange wijn van vervaardigd. Deze Domaine du Tariquet Marselan rosé 2014 is in zijn vieve, frisse smaak royaal voorzien van mild rood drups- en zuurtjesfruit plus iets van cranberries, wat ‘m veel charme geeft – en uitnodigend voor een mooie lentedag. Adviesprijs €7,99, verkoopadressen via [email protected]. Zie ook het producentprofiel verderop in dit magazine.

Banner Famille_Castel_Wijnplein_Taste_Banner

VONDST29 (Small). Hij werd gekozen tot de beste rode wijn van Uruguay, de Amat Tannat 2009 van Bodegas Carrau – en is nog volstrekt vitaal. Samen met bessen, waaronder bosbessen, geven Car2 (Small)donkere aroma’s, kruidig hout, een vlezige structuur en rijpe tannines een kostelijk, eigenlijk klassiek totaal in de lijn van groot rood uit Spanje – waar de familie Carrau ook vandaan komt. Voor de Amat, consumentenadviesprijs €22,99, Car6 (Small)werden uitsluitend druiven gebruikt uit het noordelijke, aan Brazilië grenzende Cerro Chapeu gebied (boven), waar Carrau niet alleen pionierswerk verrichte door er als eerste druivenstokken te planten, op 300 meter hoogte, maar ook door er een opmerkelijke, achthoekig keldercomplex te bouwen, op en in Car1 (Small)een heuvel. Directeur Javier Carrau (rechts) onthulde dat zijn firma in Uruguay over 342 hectare wijngrond bezit, op twee locaties, en ook nog eens tien in Brazilië. Tussen de ranken grazen schapen, want Carrau werkt zo duurzaam mogelijk. Een andere creatie die aandacht verdient is de 1752 Gran Tradition 2010, een prettig complexe, niet te zware, zelfs nog frisheid biedende melange van de helft tannat met cabernet sauvignon en 15 procent cabernet franc. Hiervoor adviseert groothandel www.monnik-dranken.nl te Oldenzaal een consumentenprijs van €16,99.

 VONDST30 (Small). Een verwoestende aardbeving in 1988 vormde de directe aanleiding om westelijk op Ner4 (Small)Sicilië, in de Belice Valley (boven), een wijncoöperatie te stichten. Bij deze Cantine Ermes zijn inmiddels 1200 druiventelers aangesloten die gezamenlijk zo’n 5000 hectare bewerken. Ner6 (Small)Waarvan de druiven verwerkt worden in een hypermodern keldercomplex met diverse batterijen van roestvrijstalen gistingstanks. Een rode coöpwijn met niet alleen een vriendelijke smaak, maar ook een vriendelijke prijs, namelijk €6, is de Marchese Montefusco Nero d’Avola 2013. Deze soepele, elegant ferme Terre Siciliane bevat flink wat rijp, mild fruit, van rode en zwarte vruchten, waaronder pruimen, in een sappig, zacht fris kader. Zie www.okhuysen.nl of de banner.

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

Vondst_31 (Small)Nah2 (Small). De frisheid van een bergbeek klatert uit de fles van de Steinhaus Pinot Blanc 2014, een bleke, lichte wijn uit de Duitse streek Nahe. En behalve opwekkende, zuivere zuren proef je frisse citrus, een partje groene appel en een subtiele kruidigheid. De wijn komt van een ter plekke belangrijke, in 1935 gestichte coöperatie, Nahetal (sinds 2000 een dochter van het grote bedrijf Moselland). Binnen Nahe bewerken de 95 leden gezamenlijk zo’n 350 hectare. Adviesprijs €5,99, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.

 Vondst_32 (Small)Lug6 (Small). In het gebied Lugana, waar de temperatuur getemperd wordt door het nabije Gardameer, beschikt het domein Pratello dat gehuisvest is een pontificale villa, over 100 hectare. Behalve olijven en fruit worden er – biologisch – druiven geteeld, op 45 hectare. Waarvan viticoltore Vincenzo Bertola karaktervolle wijnen maakt. Voor zijn Lugana 2014 gebruikte hij uitsluitend turbiana, een witte variëteit die genetisch verwantschap vertoont met de verdicchio van Marche. De wijn ruikt enigszins mild, maar smaakt uitgesproken fris, met limoenig fruit en specerijen, haast wat droppig. Ik schreef het al: karakter. Deze viswijn kost €12,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.


Banner-DIII-Winehouse (2)

Vondst_33 (Small)Top (Small). Tollen van blijdschap, dat zal de Nieuw-Zeelandse wijnmaker Patrick Moore wellicht hebben gedaan na het proeven van zijn Spinning Top Sauvignon Blanc 2014. Want het is een hele goede, hele zuivere, hele lekkere wijn geworden. Bleek van kleur, geurig,  levendig,verkwikkend en sappig, met groene, grassige schakeringen, aangevuld door groen fruit, inclusief dat van kruisbessen. De benodigde druiven kwam van drie districten binnen Marlborough. Importeur www.halvemaanwijn.nl rekent €8,50 per fles.

Vondst_34 (Small)Mour2. Na universitaire studies en een stage op Château Lafite-Rothschild nam François Collard het familiale wijndomein over in Beaucaire. Dit heet Château Mourgues des Grès, omvat 65 hectare en valt binnen Costières de Nîmes. Een van zijn aantrekkelijkste creaties is Les Galets Rouges, vervaardigd van een meerderheid syrah (jonge stokken), gecompleteerd door grenache, mourvèdre en carignan (oude stokken). De wijn dankt zijn naam aan de rolkeien waarmee de wijngaard is bedekt. In de solide smaak ontdekken we een royale dosis zongeroosterd, jammig zwart fruit, een zachte frisheid, kruidigheid en donkere tonen. Een fles kost €9,75 bij www.winesupply.nl.

Banner Faber_LLR_Banner
Vondst_35 (Small) . ’t Is gewoon een leuke lentewijn, de B&G Sauvignon Blanc 2014. Zijn heSBrkomst is niet Bordeaux, waar het eeuwenoude handelshuis Barton & Guestier zijn wortels heeft, maar Côtes de Gascogne dieper in het Franse zuidwesten. Waar behalve colombard, gros manseng en andere regional rassen ook de sauvignon blanc goed gedijt. Deze 2014 is een uitgesproken frisse, vrij slanke wijn met slechts 11,5 procent alcohol en de voor zijn druif kenmerkende, grassige smaak waarin bovendien snufjes groene kruiden waarneembaar zijn. Prijs €5,19 bij C1000 en Jumbo, www.c1000.nl en www.jumbosupermarkten.nl.

Vondst_36 (Small). Gebied en druif van deze wijn heten Falanghina Beneventano, Fal1 (Small)naar een van oorsprong Griekse, dus eeuwenoude variëteit, en naar de heuvelige streek Benevento ten noordoosten van Napels. Deze op zijn beurt werd genoemd naar een versterkte provinciestad (boven). Fal3 (Small)Een daar actieve producent, gevestigd in een historische 17-eeuwse kelder, is Masseria Frattosi waarvan de Taburno 2013 opvalt door zijn pittige frisheid (de biodynamische geteelde falanghinadruiven groeien er op 380 meter hoogte) die subtiel ondersteund wordt door fris fruit, limoenig en grapefruitachtig. Laat de zon maar komen. Fles €9,95 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

Vondst_37 (Small). Net als Wente in Californië heeft Weltevrede in Zuid-Afrika van Chardonnay een grote Wel3 (Small)specialiteit gemaakt. Op dit domein, nu 160 hectare, werden ongeveer een eeuw geleden de eerste druivenstokken van de regio Robertson geplant. En het is niet bij te houden hoeveel Wel1 (Small)distincties de huidige eigenaar Philip Jonker met zijn Chardonnays heeft gewonnen. Een leuke instapvariant is de Vanilla Chardonnay 2014. Deze heet zo omdat eikenhout van nature de stof vanilline bevat en dus een vanilletoets aan de wijn kan geven. In dit geval werd het houtcontact beperkt tot drie maanden – en proef je in deze Western Cape eigenlijk meer karamel dan vanille. Voorts heeft de wijn een frisse kern en ook wat fris citrusfruit, richting limoen. Meestal kost een fles €8,49; waar te koop verschaft [email protected].

 

Vondst_38 (Small)Tor1 (Small) . Verleidelijk fruitig, zwarte vruchten en bessen vechten om voorrang, dat is de Torres Viña Brava Tempranillo 2013. Terwijl in de sappige, vitale smaak ook wat drop waarneembaar is. Kortom, een bravo voor deze Brava. In huize Duijker hebben we ervan genoten bij lasagne – en de wijn tot grote tevredenheid bijna net zo koel geschonken als een rosé. Nog een pluspunt is zijn prijs. Want bij Albert Heijn, www.ah.nl betaalde ik voor deze Catalunya een bescheiden €5,99.

Vondst_39 (Small)Jac2 (Small). Betrekkelijk klein en heel eigenzinnig, dat is het Champagne-huis Jacquesson. Het behoort aan de familie Chiquet die druiven betrekt van 28 hectare eigen grond en nog eens 8 hectare elders. Om oxidatie te voorkomen worden de eenmaal geplukte trossen met koolzuursneeuw bedekt. Vrijwel alle collega-producenten brengen een jaartalloze Brut uit waarvan de kwaliteit constant is. Zo niet Jacquesson: elke oogstJac3 (Small) opnieuw wordt daar apart gecomponeerd en gebotteld. Van de oogst 2010 werd de Cuvée No 738 Extra Brut samengesteld uit 61 procent chardonnay, 21 pinot meunier, 18 pinot noir plus een derde wijn van eerdere jaargangen. Het is een aparte, stijlvolle Champagne geworden, heel droog (slechts 2,5 procent suiker), heel fris met minerale tonen en tegelijk voorzien van rijpe aspecten. Toevallig konden we ‘m proeven bij sushi en sashimi – en dat gaf véél genoegen. Prijs €49,95 bij www.degoudenton.nl.

 Banner_Alliance
Vondst_40 (Small). Van hoog gelegen, kalkhoudende gronden in de Catalaanse Penedés produceert 80 CFhectare bestrijkende domein Can Feixes niet alleen een voorbeeldige Cava, maar ook een sympathieke stille witte wijn. Deze verkwikkende Blanc Selecció 2014 ontleent zijn smakelijke karakter en groene plus witte fruit aan drie Spaanse druivenrassen – parellada, macabeo en malvasía – waaraan wat chardonnay werd toegevoegd. Voor deze salade-, vis- en hartige-taartwijn, een aardig alternatief voor Pinot Blanc, betaal je €9,80 per fles bij www.okhuysen.nl. zie ook de banner.

Vondst_41 (Small). Kenmerkend voor Faugères, diep in het Franse zuiden, zijn twee zaken: reliëfrijke ST2 (Small)gronden met leisteen en de vrijwel altijd uit drie of meer druivenrassen samengestelde rode wijnen. Wat dat betreft is de Saint Antonin Les Jardins 2013 een excellente exponent. Zijn maker, Frédéric Albaret (foto), heeft véél leisteen in zijn druivenakker van 26 hectare en koos voor zijn wijn een drietal variëteiten. Te weten grenache, carignan en syrah. Hout kwam er niet aan te pas, vandaar het haast jamachtige fruit (bessen, zwarte vruchten) terwijl de soepele, gespierde smaak ook donkere aroma’s bezit. Fles €8,95 bij www.lesgenereux.nl, zie de banner voor adressen.

 Banner-Aaldering-21
Vondst-42 (Small). Vers uit de pers, dat is de op een fluitfles gebottelde Limne 2014 Lim3 (Small)van Tenute Roveglia. De Lim2 (Small)geboortegrond van deze droge witte wijn vinden we aan de zuidzijde van het Gardameer, de streek Lugana. Voornoemd domein, dat behoort aan een Zwitsers-Italiaanse familie, beschikt over 66 hectare en eeuwenoude gebouwen. De enige druif voor Limne is de regionale turbiana die een een zeer vieve, elegante, mild fruitige 2014 gaf, een zalige, zeer zuivere zomerwijn waarvoor www.delogie.nl €13,50 vraagt.

 Vondst-43 (Small)Alb3 (Small). Je moet maar durven: een in principe vochtig-klimaatdruif als albariño – bakermat Spaans Galicië – planten in een gewoonlijk droge, zonnige regio als de Languedoc. Toch heeft Laurent Miquel dat gedaan, boven Lagrasse, op hoog terrein, kalkhoudend bovendien. Hij nam die staAlb1 (Small)p mede omdat de witte albariño van oorsprong vermoedelijk een Franse variëteit is die door monniken vanuit de Bourgogne werd meegenomen op hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. En ziedaar, in de vorm van een Vin de France is een kostelijke wijn ontstaan, een vervanger voor o.a. Chablis. Deze Albarino 2014 smaakt uitgesproken fris, bijna mineralig, met groen fruit en vleugje notigheid. Elementen die ‘m tot een verrukkelijke viswijn maken en zalig bij zeefruit. Tot 28 mei kost een fles geen €12,75 maar €9,95 – en da’s eigenlijk een koopje. Verkoopinfo via www.wijnkring.nl.

Vondst-44 (Small)Pog1. Alberto Antoni is een wijnmaker die verder kijkt dan zijn Toscaanse neus lang is, en heeft dus ook activiteiten ontplooid in o.a. Argentinië. Maar in de eigen regio maakt hij ook Pog3nog altijd voorbeeldige wijnen. Waaronder een Chianti Superiore, de Poggiotondo 2012. De geboortegrond is een heuvelige wijngaard op ongeveer 100 meter hoogte, en als druiven koos Alberto 90 procent sangiovese, aangevuld door merlot. Na een rijping in grote foeders kwam een heel aimabele wijn tot stand met zachte, milde, haast vanilleachtige houttonen, heel soepel en voorzien van zacht zwart fruit plus een vriendelijke kruidigheid. Bij sudderlapjes, gehaktbrood of lasagne: in alle gevallen is het een prettige tafelheer. Prijs (incl. Nederlandse accijns) €15,42 bij www.adbibendum.be.

 Banner-LMVH3
Vondst-45 (Small). Volgens een legende zou de Griekse druif mavrodaphne (mavrodaphni) genoemd zijn naar de zwarte ogen van een vrouw geheten Daphne, maar letterlijk betekent de naam ‘zwarte laurier’Mav1 (omdat zijn vruchten op laurierbessen zouden lijken). Hoe dan ook, de wijn ervan is Griekenlands antwoord op Port. Zo wordt de gisting gestopt door wijnalcohol toe te voegen, waardoor flink wat natuurlijke restsuiker achterblijft. Eenmaal gereed worMav4dt de wijn vermengd met die van eerdere jaargangen, teneinde een homogeen product te krijgen dat jaar in, jaar uit hetzelfde smaakt. De regio waar dit plaatsvindt, is het reliëfrijke departement Achaea (hoofdstad Patras) op de Peloponnesos. Een mooie en betaalbare kennismaking met de bijkans legendarische wijn is de Kourtaki Mavrodaphne of Patras, die ook wat korinthaki bevat. De smaak van deze 15 procent alcohol bevattende dessertbegeleider doet enigszins denken aan die van… kersenbonbons. Wat betekent dat je ‘m óók bij chocotoetjes zou kunnen schenken (gekoeld uiteraard). Prijs €7,50 bij www.wijnuitgriekenland.nl

 Extra vondst (Small). ‘Ik ben geboren tussen de merlot’, vertelt Jean-Louis Trocard, wijnbouwer in Bordeaux. Want zijn familie maakt sinds 1620 wijn in de omgeving van Saint-Emilion en Pomerol, waar de Mon8 (Small)merlot nu al meer dan een eeuw domineert. Jean-Louis (1952) beschrijft merlot als een verleidelijke variëteit die echter constant surveillance behoeft. ‘Vandaar ik dat ik met mijn zoon Benoît elk perceel nauwlettend volg en later in seizoen ook bladeren verwijder, net als een teveel aan groene trossen, terwijl we in de oogsttijd streven naar het subtiele evenwicht tussen een excellente rijpheid en een fris mondgevoel’. Dankzij deze en andere details weten vader en zoon Trocard fraaie merlotwijnen te maken, met voorop de Château Trocard ‘Monrepos’. DeMon5ze Bordeaux Supérieur komt van een 5 hectare tellende, klei- en kalkhoudende akker die pal op het zuiden ligt en uitsluitend met merlot is beplant. Na een vatrijping van twaalf maanden ontstond de uitgesproken sappige 2012 waarin koffie en andere roosteraroma’s momenteel nog markant aanwezig zijn, samen met een zwart-fruitmelange, donkere tonen en wat kruidigheid. Geef de Monrepos een paar jaar rust en er ontstaat wat moois. Hij kost momenteel €10,95 bij www.colaris.nl of klik op de banner.

 

Culinaire-combinatieOp dit webpodium staat deze maand Winston S. van Eijkelenborg om zijn favoriete wijn-spijscombinatie te onthullen. Winston werd grootgebracht ‘tussen drafpaarden, gezelligheid en passie’, maar raakte uiteindelijk wijnhandelaar en belandde dus ‘in een culinaire wereld die mij en mijn gezin inmiddels 24 jaar met veel plezier bezig houdt’.  Winstons eerste autovakantie, als achttienjarige, net na het behalen van zijn rijbewijs, had als eindbestemming Bordeaux. WinstonVoor hem en zijn vriendin Chantál, de latere echtgenote, had de toekomstige schoonvader Ton Verbraeken een lunch geregeld op Château Palmer (onder), eigendom van o.a. de families Mähler-Besse en Sichel. ‘Met culinaire verbazing heb ik in het prachtige kasteel genoten van diverse diverse jaren Palmer en Sauternes.’ Vol indrukken reed Winston terug naar Nederland, waarna hij zijn jaarlijkse vakantiebaan in de paardenstallen en de groenteveiling verruilde voor het bezoeken van slijterijen, om Mozart likeur en Sichel wijnen te verkopen. Een vakantiebaan die later een vaste werd. Het verkopen ging goed, maar Winstons wijnkennis was zeer matig. Om die reden haalde hij in 1992 het Slijtersvakdiploma, om direct daarna te beginnen met de opleiding voor Vinoloog van de Wijnacademie. Met succes, deze studie werd op zijn 21ste afgerond. Na een aantal jaren ervaring in de wijnwereld te hebben opgedaan werden zijn schoonvader en Winston in 1996 compagnons en wijzigde de bedrijfsnaam De Wijngrossier in W&S Company, nu bekend als Wine&Spirits. Acht jaar later ging Ton vroegtijdig met pensioen, waarna Winston en Chantál het bedrijf voortzetten. Aanvankelijk werden daar meer ‘gedistilleerd en functional drinks’ verkocht dan wijn. Maar nu, na 24 jaar, vormt wijn ruim 90 Winston1procent van het volume. Anno 2006 werd Jacobus Toet overgenomen en medio vorig jaar traden twee aandeelhouders toe, Damiano Piacenza en Menno Lieuwens. Dankzij deze samenwerking is de focus op wijn nog sterker geworden en werd het bekende Haagse restaurant La Liguria te Den Haag onderdeel van de onderneming. Over zijn culinaire combinatie schrijft Winston zelf het volgende. Mijn lekkerste culinaire ervaring van wijn en eten is vrijwel onmogelijk te beschrijven in één combinatie en in één artikel. Elk gebied en elk seizoen heeft zijn unieke specialiteiten. Bovendien beïnvloeden de locatie en het gezelschap onbewust je smaakpatronen. De klassieke combinatie van foie gras en Sauternes blijft fantastisch, zoals voor het eerst ervaren op mijn achttiende, tijdens een lunch in Château Palmer. Inmiddels drink ik bij foie gras ook de Château des Eyssards Saussignac van Pascal Cuisset. Maar eveneens geniet ik van een unieke proeverij bestaande uit drie soorten kaviaar – Acipenser Baeri, Acipenser Gueldensteadi Asetra en van de Huso Huso steur, de klassieke Beluga – met daarbij de heerlijke Franciacorta Blanc de Blanc van Monogram.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw (Small)

L (Small)

LYON
EEN LEKKERE STAD

. Ga niet naar Lyon als je moet lijnen. De kans is namelijk groot dat je heel wat uren tafelend doorbrengt in plaatselijke restaurants – waarvan Frankrijks tweede stad er zo’n tweeduizend L3 (Small)telt. Omgerekend naar bijna een half miljoen ingezetenen komt dat neer op één eethuis voor elke 250 bewoners, terwijl Parijs niet verder komt van één op de ruim 400. In Lyon zijn de grootste culinaire concentraties te vinden in twee straten, de Rue Mercière, gelegen op het kilometerslange schiereiland tussen de Rhône en Saône, en de Rue Saint-Jean (links) binnen de bijkans legendarische wijk Vieux Lyon. Het gastronomisch gebeuren in laatstgenoemde straat speelt zich deels af in zogeheten Lucy's Kitchen Notebookbouchons. Van oorsprong zijn dit simpele, goedkope eethuizen waar koetsiers en dergelijke smakelijk konden restaureren terwijl hun paarden werden gewassen. Het begrip bouchon is wel aan inflatie onderhevig geweest, want lang niet alle zaken die zich zo noemen kunnen authentiek worden genoemd. Noch zijn ze aangesloten bij de organisatie Les L2B (Small)Bouchons Lyonnais die ter plekke ruim twintig leden telt, en waarvan elke zaak een metalen plaatje tegen zijn gevel heeft. Eten in een bouchon vergt wel enige onverschrokkenheid. Neem bijvoorbeeld de kleine spijskaart van Café du Jura, een enigszins schemerig verlicht, bistrotachtig zaakje. Het menu vermeldt voornamelijk gerechten van orgaanvlees, zoals lamsniertjes, kalfslever en kippenlevers, terwijl ook andouillettes worden aangeboden. En vooraf krijg je enkele dun gesneden plakjes varkensworst, aangezien zowel L4 (Small)Rosette als Jésus plaatselijke specialiteiten zijn. Eveneens kenmerkend voor Lyon zijn de ‘kokende moeders’ die ruim een eeuw geleden eigen zaakjes begonnen na veelal in dienst te zijn geweest bij welgestelde families. Zij gaven de bouchon keuken een bourgeois toets, een luxe element, bijvoL6 (Small)orbeeld door aan kip truffels toe te voegen. De beroemdste vrouwelijke chef-kok was Mère Brazier die anno 1921 haar eigen restaurant opende – en de eerste vrouw werd om drie sterren te ontvangen van de Guide Michelin. Haar zaak bestaat nog steeds, heeft twee sterren – maar de cuisinier is nu een man. Iemand die stage liep bij Mère Brazier, is de in Lyon geboren Paul Bocuse, de meest gevierde kok van Frankrijk en wellicht de wereld. Behalve zijn driesterrentempel in Collonges au Mont d’Or (menu’s vanaf €160 perL5 (Small) persoon) opende de Groupe Bocuse in Lyon zelf alleen al zes brasserieën, waaronder Nord, Sud, Est en Ouest. Bovendien is Bocuse’s naam verbonden aan Les Halles de Lyon Paul Bocuse, een eigentijdse, overdekte markthal met meer dan vijftig aanbieders van mooie ingrediënten en sjieke eettentjes (rechts). Het is dodelijk om daar naartoe te gaan met ook maar enige trek, want de oesters, de pâtés, hammen, kazen, pâtisserie en nog veel meer smakelijke producten liggen er hoogst verleidelijk uitgestald. In 1934 riep de culinaire journalist en auteur Curnonsky de stad Lyon niet voor niets uit tot ‘culinaire capitool van de wereld’.
Men zegt wel dat er door Lyon nog een derde rivier stroomt, ‘de Beaujolais, een rivier van rode wijn die nooit troebel is en nimmer droog staat.’ Want het heuvelige, romantische Beaujolais-gebL7 (Small)ied ligt even noordelijker en levert per traditie grote hoeveelheden wijn aan de nabije metropolis. Ik had me dus verheugd om vaak frisse, fruitige crus als Chiroubles en Fleurie te drinken, desnoods een gewone Beaujolais of Beaujolais Villages. Echter, vorige maand werd in vrijwel alle bezochte etablissementen (zie voor een selectie de rubriek ‘Aanbevolen restaurants’) niet één keer de jaargang 2014 aangeboden, en vermelddeL8 (Small) de wijnkaart hooguit 2013, vaak 2012, 2011, en soms zelfs 2009. Zelden heb ik zo vaak om ijsblokjes gevraagd teneinde de de vermoeide wijnen nog wat frisheid te verstrekken. En van Coteaux du Lyonnais, een andere gamaywijn van heuvels rondom, zag ik bij Léon de Lyon alleen een 2012. De enige 2014, afkomstig van het eigen Domaine Sainte Agathe, werd verkocht door de prachtige wijnwinkel Guyot (fles €6,15; adres Quai de Saint-Antoine 32). Met erbij een stukje kaas en wat charcuterie van de tegenover liggende dagmarkt kun je in elk geval genieten in de hotelkamer.
L9 (Small)Om Lyon – snel te bereiken met een rechtstreeks KLM-vlucht – zelf te ontdekken is dit tip nummer één: koop een Lyon City Card. Die geeft niet alleen toegang tot 22 musea en andere attracties, waaronder een riviercruise, en kortingen in o.a. warenhuizen, maar tevens ongelimiteerd gebruik van het openbaar vervoer. Lyon heeft een formidabel net van metro, trams en (trolley)bussen. De prijs voor drie volle dagen bedraagt €42. Tip nummer twee: boek een rit met L’Open Tour, eeL10 (Small)n tien jaar bestaande organisatie die met dubbeldekkerbussen in anderhalf uur langs monumenten en andere bezienswaardigheden rijdt, met ook Engels commentaar. Op alle dertien haltes kan worden uitgestapt, en een uurtje later opgestapt. Een dagticket kost €19 en voor €3 meer kun je twee dagen toeren. De route begint (en eindigt) in het stadshart op het Place Bellecourt, een immens voetgangersplein van 6,2 hectare, het grootste van Europa (foto boven). Middenop staat een ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, verkleed als Romein. Het zeer actieve Office du Tourisme, waar je een L11 (Small)stadsplattegrond en ander informatiemateriaal kunt ophalen, is eveneens op dit plein gevestigd. Een bij lekkerbekken befaamd adres aan de noordzijde is traiteur Pignon die in de eerste straat links daarachter een theesalon tevens pâtisserie exploiteert – een prima adres voor de late middag (links). Eenmaal in de bus is het slechts enkele minuten rijden naar van Lyons mooiste kleinere pleinen, Place des Jacobins (foto bovenaan deze reportage). Dit wordt gesierd door een 19e-eeuws, tempelachtige fontein, en rondom het plein bevindt zich een cluster van luxe winkels, sommige in een pL12 (Small)assage onder twee huizenblokken, terwijl even verderop de brede winkel- en wandelstraat Rue de la République begint. Nog uitnodigender om uit te stappen is busstop drie, in de nabijheid van de Opéra de Lyon. Dit hoge bouwwerk, dat in 1997 geheel werd gerenoveerd, heeft een klassieke, 18e– eeuwse gevel waarop levensgrote sculpturen prijken van acht muzen. En het dak bestaat uit een halve cilinder van metaal en glas (rechts). Opzij van het theater werd een deels hellend plein aangelegd met diverse eigentijdse kunstwerken (foto helemaal onderaan). Een blok verder in westelijke richting lopend arriveer je op het rechthoekige Place des Terreaux. Dit ontleent zijn allure mede aan het imposante Bartholdi fontein dat aanvankelijk bedoeld was voor Bordeaux, geëxposeerd werd in Parijs en later in Lyon naar zijn huidige plek verhuisde.L13 (Small) De beeldhouwer Bartholdi, dezelfde van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld, ontwierp het met wild briesende paarden die stoom blazen uit hun neusgaten. Een smalle zijde van het plein wordt ingenomen door het Hôtel de Ville, een sjiek gedecoreerd, paleisachtig gebouw met blauwe, goud gedecoreerde koepels en een klokkentoren die een carillon van 65 bellen bevat. Recht tegenover het fontein staat het Musée des Beaux-Arts,waar een superieure collectie kunstwerken wordt geëxposeerd, waaronder impressionistische schilderijen (zie de rubriek ‘Galerie & Musea’). Terug op de toerbus, en weldra zie je de eerste van Lyons L15 (Small)huizenhoge muurschilderingen, die met dertig beroemde inwoners. Inclusief, hoe kan het anders, Paul Bocuse (deuropening Le Pot Lyonnais, begane grond, rechts op de foto). Verspreid over de stad werden ongeveer tweehonderd buitenmuren met fresco’s gedecoreerd (routekaart- en gids verkrijgbaar). De grootste groep, ruim twee dozijn in totaal met een oppervlak van zesduizend vierkante meter, vormt het zogeheten Musée Urbain Tony Garnier dat vanaf het Place Bellecourt te bereiken is met eerst metrolijn A en L16 (Small)dan bus C22. De meeste afbeeldingen tonen facetten van een idyllische toekomststad, geschilderd door voornoemde architect,  die zichzelf in 1929 ook vereeuwigde op een van de muren. Hij is bovendien de ontwerper van de wijk, een groep van betaalbare, door parkjes gescheiden witte appartementsgebouwen die als naam kreeg Cité des Etats-Unis. Een ander kunstzinnig uitstapje is naar een van Lyons andere dertig musea, het Musée d’Art CoL17 (Small)ntemporain. Als locatie heeft dit de noordzijde van het uitgestrekte Parc de la Tête d’Or, waar in het seizoen circa vijf miljoen rozen bloeien (neem buslijn C1). De tentoonstellingen hier zijn altijd tijdelijk. De huidige, tot 12 juli, is gewijd aan zeer eigentijdse, veelal inventieve Zuid-Aziatische kunst uit landen in een brede straal rond Singapore. De titel luidt ‘Open Sea’ (rechts). Terug op toerbus, twee haltes verder, bereiken we het eerder genoemde Vieux Lyon, op de westoever van de Saône. Al vanaf de brug over de Saône komt de kathedraal Saint-Jean-Baptiste groots in beeld. De origine van dit L18prachtig gerenoveerde romaans-gotische godshuis gaat terug tot de 12e eeuw. Behalve religieuze kunst is binnenin een antieke astronomische klok te zien die vier maal per dag klingelt. Voorbij het kerkplein, in L19 (Small)noordelijke richting, zijn diverse traboules te volgen, smalle historische passages die twee straten met elkaar verbinden, soms via binnenplaatsen of trapportalen. In het verleden hebben ze ook als vluchtwegen gediend. Enkele ingangen zijn die achter de nummers 24, 27 en 54 van de Rue Saint-Jean, alsmede die op de nummers 14, 16 (tevens het adres van een opmerkelijk wijnzaak, Antic Wine, geleid door de markante George doL21 (Small)s Santos) en 27 van de Rue du Boeuf. Overigens zij tevens de gevels van Vieux Lyon het bekijken waard, net als de gevelstenen. Slenteren door deze historische wijk is een groot genoegen, net als lunchen of dineren in een van van de talrijke restaurants. Wederom een stop verder, langs de toerbusroute, verschijnt als totaal contrast de jonge wijk Confluence. Deze wordt gemarkeerd door visueel verrassende, futuristische gebouwen. Het kantorencomplex Le Cube Orange bijvoorbeeld, waarvan de vorm doet denken aan een enorm blok fel oranje gatenkaas. Nog opvallender is het Musée deL22 (Small)s Confluences. Sinds zijn opening vorig jaar december is dit het symbool van Lyon geworden, net als het museum van Bilbao, de Eiffeltoren van Parijs en het Opera House van Sydney. Het door een Oostenrijks bureau gecreëerde bouwwerk werd geplaatst bij het punt waar de Rhône en Saône samenvloeien en heeft een grillige vorm met veel stalen platen. Behalve vaste exposities worden er tijdelijke georganieerd, in zwarte zalen met veel spots, en met als onderwerp alle mogelijke aspecten van de mensheid. Tot de thema’s behoren o.a. creëren, organiseren, sterven en geografie, terwijl daarnaast fossielen (fL20 (Small)oto), skeletten van dinosaurussen, honderden opgezette vogels en andere dieren op soms spectaculaire wijze worden getoond. Kinderen beleven hier minstens zoveel plezier als volwassenen. Een bushalte verder werd niet alleen een nieuwe L21Awoonwijk aangelegd waarvan bepaalde blokken uit gestapelde containers lijken te bestaan, maar tevens een groot winkelcentrum neegezet, gedoopt Les Confluences. Dit doet sterk denken aan een Amerikaanse shopping mall, zij het wél met achttien restaurants. Immers, we zijn in Frankrijk en in Lyon. Deze meeste zaken hebben terrassen. Voor een ontspannen café au lait in de zon, en met uitzicht, is het terras van Fuxia bepaald aangenaam. Via een omweg en smalle, bochtige straten bereikt L’Open Tour zijn letterlijke hoogtepunt, op 143 meter boven Vieux Lyon en de Saône, bij Notre Dame de L23 (Small)Fourvière. Deze door particulieren gefinancierde basiliek, aanvankelijk een kapel, is gewijd aan de Maagd Maria, als dank voor eerst het beschermen van de stad tegen de pest en later tegen zowel de cholera als de Pruisische invasie van 1870. In feite bestaat de basiliek uit uit twee kerken boven elkaar, waarvan de bovenste een weelderig interieur heeft met byzantijnse elementen, waaronder veel fresco’s en bladgoud, en kleurrijke glas-in-lood vensters. Een van de vier hoektorens kan in het seizoen worden beklommen en geeft, na bijna 290 treden, een riant panorama over het in alle opzichten lekkere Lyon.

L24 (Small)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

banner ecoshower_538x100 

. In de groene, groene Gascogne, diep in het Franse zuidwesten, is het grondbezit van de familie Grassa verder doorgegroeid. Het Domaine du Tariquet, de grootste particuliere Tar4 (Small)wijnbezitting van Frankrijk, omvat nu een imposante 1060 hectare met druivenstokken. Deze bevinden zich binnen een straal van 25 kilometer van het gelijknamige château in het departement Gers.

Profiel breed klein (2)

Een ander opvallend facet betreft het pionierswerk dat Yves Grassa – inmiddels verhuisd naar Roemenië, zijn zuster Maité en zonen Armin (links op de foto) en Rémy volgenden hem op – er verricht heeft met de druivenpluk. Via onderzoek ontdekte hij dat na geoogst te zijn de Tar1 (Small)druiven elk half uur ongeveer 10 procent aan aroma verloren, als gevolg van contact met zuurstof. Dit gold in het bijzonder voor de oxidatiegevoelige rassen colombard en ugni blanc. Waarop hij besloot om de losse trossen meteen te bedekken met droog ijs, zeg maar koolzuursneeuw. Al halverwege jaren negentig, toen ik met een tv-ploeg van de AVRO ter plekke filmde, heb ik met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe de witte druiven temidden van al het groen verdwenen onder een sneeuwwitte deken. En andere initiatief was het brengen van niet alleen ontstelers maar zelfs tanks voor schilweking (bij lage temperatuur) van de kelder naar de wijngaard, ook weer om oxidatie te beperken. Het persen van de witte druiven, die de overgrote meerderheid van de aanplant vormen, geschiedt ’s nachts, waarna de gisting van start gaat bij de zeer lage temperatuur van 10 à 12 graden CelsiTar (Small)us en wel een week of drie duurt. Tijdens het proces wordt het gistende sap drie keer per dag geproefd, mede om te bepalen wanneer men de fermentatie stopt via koeling, dit om op natuurlijke wijze nog een kleine dosis natuurlijke restsuiker in de wijn te houden, ‘teneinde het aroma op te peppen’. Tar5 (Small)Gedurende de gehele bereiding wordt de wijn voornamelijk via zwaartekracht bewogen, omdat pompen ook weer zuurstofcontact zou betekenen. Voorts gebruikt de familie Grassa geen dierlijke middelen, alle wijnen zijn geheel ‘vegetarisch’. Deze en andere details, waaronder een hypermoderne bottellijn met een capaciteit van twaalf miljoen flessen per jaar, betekenen dat de droge witte wijnen van Domaine du Tariquet fris, fruitig, licht en zuiver zijn. Een eminent voorbeeld is de Classic 2014, gecomponeerd uit 80 procent ugni blanc en colombard, aangevuld door gelijke delen gros manseng en Tar3 (Small)sauvignon blanc. Bovendien afkomstig uit een oogstjaar dat de familie Grassa als perfect wordt beschouwd. Deze Côtes de Gascogne, die slechts 10,5 procent alcohol bevat, geurt naar bloemetjes en groene vruchten, terwijl de slanke, heldere smaak bijna tintelfris is met ook weer groen fruit. ’t Is een grootse aperitiefwijn die bovendien fris aangemaakte salades, rauwkost, groene olijven, artisjok met vinaigrette, sushi en vis besprenkeld met citroensap voortreffelijk kan vergezellen. Zijn adviesprijs bedraagt €5,99 en welke wijnspeciaalzaken ‘m voeren is op te vragen bij [email protected].

. Als wijnschrijver, pardon vinpressionist, word je soms geconfronteerd met ongelukkige verschrijvingen. Eén enkele letter kan een bepaalde term ineens een totaal andere, vaak ongewenste lading geven. Zo verscheen ooit in Het Parool een door mij geschreven artikel over een bepaalde bubbelwijn waarin had moeten staan wervelende belletjes, maar er stond vervelende belletjes. Héél vervelend. Nog meer van dit soort éénlettermissers zijn de volgende. Waarvan nogal wat niet door de spellingscontrole worden gesignaleerd of juist aangebracht…

donker wordt dronker
smaakt wordt smakt
grassig wordt drassig
bestellen wordt bestelen
creatie wordt crematie
koopkracht wordt kopkracht
Genuezen wordt Genezen
spinazie wordt spinazi
kustgebied wordt kusgebied
krentenwegge wordt krantenwegge
stoofschotel wordt stofschotel
ministerie wordt miniserie
Wijnkring wordt Wijnkreng
verjaardag wordt verhaardag
enoteca wordt erotica
fluitfles wordt flutfles
kernachtig wordt kernmachtig
Riesling wordt Piesling
De Wakende Haan wordt De Kwakende Haan
viswijnen wordt viswijven
(vervolg komende maand)

 Eerdere missers – waaronder culinare in plaats van culinaire – vind je in het archief, maandmagazine februari 2011.

NOSVINOSTALGIE (36)
Tot grote vreugde is een karrevracht Chianti Classico gearriveerd op het door galerijen omgeven dorpsplein van Greve, in de streek zelf. De wijn werd toen nog gebotteld in het traditionele flesmodel ‘fiasco’, dat eeuwenlang door thuis werkende vrouwen deels van een rieten omhulsel werd voorzien. In het begin van de vorige eeuw waren zeker zo’n dertigduizend vlechtsters actief.


. Het uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivenras sangiovese is Italië’s belangrijkste San1 (Small)blauwe, en groeit vooral in het midden en noorden. Vanwege regionale mutaties kent het daar diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte.
DRUIF-1 (Small)
Hoe uiteenlopend zijn wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor 70 procent uit deze druif moet bestaan. Want tussen een simpele, slanke, snel te drinken, vaak fruitarme goedkope Chianti en een meer kracht plus klasse en aroma biedende, San2 (Small)op fust gerijpte Chianti Classico bestaat een wereld van verschil. Pure Sangiovese, als sympathieke streekwijn uit bijvoorbeeld Toscana of Umbria, is de laatste jaren sterk in opkomst.
Soorten sangiovesewijn
Een ster staat voor een goede tot zeer goede gemiddelde kwaliteit: Argentinië, Australië*., Chili (kleine maSan7 (Small)ar voortreffelijke aanplant)*, Frankrijk (alleen Corsica), Italië (sangiovese vormt het fundament van Toscaanse wijnen als Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Rosso di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano, terwijl hij elders gebruikt wordt voor onder andere Rosso Piceno, Sangiovese di Romagna, Torgiano en voor streekwijnen, waaronder Toscana en Umbria)*, Verenigde Staten*.
De kern van Chianti
San3A (Small)Dat sangiovese het karakter van Chianti bepaalt, is te danken aan Bettino Ricasoli, bijgenaamd de IJzeren Baron. In 1874, op zijn bedacht die namelijk, na jaren van experimenteren op zijn Castello di Brolio (rechts) de ideale formule voor Chianti – en sangiovese, toen nog sangioveto geheten, was variëteit nummer één. Want, zo schreef Ricasoli, deze druif ‘geeft de wijn het meeste van zijn aroma en ook een zekere kracht’. Binnen Chianti Classico, de oudste en beste zone van de streek, worden tegenwoordig fraaie wijnen geproduceerd die voor meer dan negentig procent of soms zelfs honderd procent uit sangiovese bestaan.
Sangiovese smaakt lekker bij
PASTA – cannSan6 (Small)elloni, lasagne, pizza met vleessaus, ravioli, spaghetti bolognese.
VLEES – carpaccio, charcuterie (ham, paté, worst en dergelijke van het varken), gehaktbrood, lamsvlees, ossobuco, biefstuk (inclusief entrecote, ribeye e.d.), salami, varkensvlees (ook van grill of barbecue).
WILD – duif.
KAAS – Cheddar, Cheshire, Goudse ( extra belegen of oud), Leicester, Manchego, Parmezaanse, Pecorino.

 Etiket (Small)De Blomidon Winery ligt op het schiereiland Nova Scotia in het uiterste oosten van Canada. Anno 1986 werden daar de eerste druiven geplant, chardonnay, seyval blanc en baco noir. De wijngaard van ruim 7 hectare ligt vlak bij zee, waardoor het hier ‘s winters niet extreem koud wordt. Baco noir is een Franse hybride die in Canada en het oosten van de Verenigde Staten veel voorkomt en zachte, fruitige rode wijnen voorbrengt. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, [email protected], uit wiens grote collectie dit label afkomstig is.