MAANDMAGAZINE – AUGUSTUS 2017

Het uitgebreide proeven voor dit volzomer magazine heeft zo’n zestig vondsten opgeleverd. Ze zijn te koop bij ongeveer 35 verschillende leveranciers en komen uit meer dan een dozijn verschillende landen, waaronder ons eigen land en Slovenië. Bovendien heb ik Spanje’s meest gelauwerde wijnproducent geïnterviewd, Miguel Torres. Nog meer Spanje, het verrassende Cádiz, verschijnt in een grote reisreportage. Dat het in alle opzichten maar een lekkere maand mag worden.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Intense

Zalige zomerwijnen, menslievend geprijsd op €4,99, ziedaar het tweetal dat Terre de Gascogne werd gedoopt. Een duo dat uiteraard als herkomst heeft Côtes de Gascogne. Waar de wijnen gemaakt werden door de eminente coöperatiegroep Plaimont. Het zomerse karakter van de witte Colombard Sauvignon 2016 blijkt zowel uit zijn frisse karakter als uit zijn modeste 11,5 procent alcohol. Voort smaakt-ie prettig naar fris citrusfruit plus passievrucht. De iets steviger rode Merlot Tannat 2016 laat zich heel goed koel schenken, en wordt gekenmerkt door enerzijds mild zwart fruit en anderzijds donkere tonen, waaronder iets van katjesdrop. Dit vineuze vertier is te vinden bij www.jumbo.com, zie de banner.

 

Banner_februari_GrandSud

 De enige wijnproducent die in het dorp Chablis naast stille wijnen ook Crémant de Bourgogne vervaardigt, is Simonnet-Fèbvre (tegenwoordig behorend aan het Bourgogne-huis Louis Latour). De wijnbereiding geschiedt op voortreffelijke wijze, heel klassiek. Dus à la Champagne via een tweede gisting op fles, gevolgd door een kelderrust van 24 maanden. Als druivenrassen voor de Brut gebruikte men 60 procent chardonnay en de rest pinot noir. Alle details samen resulteren in een vrolijk bruisende, vieve en tegelijk een tikje rijpe, hoogwaardige bubbelwijn met in zijn aroma plezierig wat citrusfruit en een snufje specerijen. Het is een voortreffelijke vervanger van Champagne, voor veel, véél minder geld, namelijk €11,95. Zie www.heerenvanheusden.nl en de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

Het was in een stil, golvend landschap van Navarra, op een wijngoed van 240 hectare, dat de Inurrieta Mediodía Rosado 2016 werd geboren. Per traditie is de enige druif garnacha, waarvan in het voormalige koninkrijk al eeuwenlang rosés worden gemaakt. Bodegastichter José Antonio Arrida is er ongetwijfeld blij mee dat zijn jongste jaargang drie maal internationaal werd bekroond, met o.m. een gouden medaille. Hoe terecht die distincties zijn, bleek bij het proeven van de vief rozekleurige wijn. Want die is heerlijk aromatisch en goed gevuld, sappig en fris bovendien, met mild rood zuurtjesfruit, discreet gekruid. Op een mooie zomeravond hebben wij ervan genoten bij gebakken lamskoteletten. Mmmm…  Fles €6,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner Okhuysen nieuwe

 Het Bar van Viñas de Barrancas zou als een verwijzing kunnen worden beschouwd naar barbecue, want daarvoor lijkt deze Merlot 2016 bestemd. Dit vanwege zijn sappige, soepele, niet te zware smaak (12 procent alcohol), waarin behalve laurierachtige donkere tonen tevens een snufje kruiden en rijp, milde zwarte vruchten te proeven zijn. Zijn herkomst is de hoog gelegen, zonnige Argentijnse streek Mendoza en zijn prijs is net zo vriendelijk als de wijn zelf, namelijk €5,50, bij www.hema.nl.

 

Na het overlijden van hun vader heeft het tot 2000 geduurd voordat diens kinderen Dino, Diana en Gianni Bertolini oud genoeg waren om het familiale wijndomein voort te zetten. Ze deden dat met verve; nog nooit smaakten de wijnen zo goed. Hun Tenuta Olim Bauda is gevestigd in een statige villa binnen Piemonte. De ongeveer 30 eigen hectaren met druiven liggen verspreid over een handvol verschillende gemeenten. Inclusief Gavi, waar de Bertolini druiven – hier uitsluitend het witte, riante ras cortese – groeien op 300 meter hoogte. De daarvan vervaardigde Gavi 2016 is een bijna mineralige, levendig frisse wijn, een tikje floraal, heel licht notig en vooral fris fruitig, met een aroma dat richting grapefruit gaat. Voor deze zomerse tafelwijn wordt in augustus geen €13,60 maar €11,70 gevraagd, door www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

Het nummer één wijnbedrijf van Somontano – een Spaanse wijnstreek aan de voet van de Pyreneeën – is Viñas del Vero. Dit behoort aan de groep Gonzalez Byass ( je weet wel, van Tío Pepe). Het beschikt over 700 hectare met druivenstokken en voert in toenemende mate een duurzaam beleid.  Bovendien is de eigen kelder uitstekend geëquipeerd. Een leuke rosé in het grote gamma is de Luces 2016 waarvoor merlot, tempranillo en syrah als druiven dienden. Zijn ferme smaak wordt getypeerd door een pittige frisheid, kruidigheid en wat besachtig fruit. Deze eetrosé kost €5,99 bij www.ah.nl, zie ook de banner.

 Het wijngehucht Lieser, in het hart van de Duitse Moezelvallei, is waar Alex Pauly zijn kelder, zijn designachtige proeflokaal en de meeste van zijn 9 hectare tellende wijndomein bezit. Critici hebben Alex bejubeld als een stijgende ster binnen de regio. Dit vanwege zijn authentieke, mineralige witte wijnen waarvoor de druiven doorgaans tegen zeer steile hellingen groeien. De sterkste prijsprestatie wordt geboden door de Pauly Trinkfluss 2015, een uit weissburgunder, elbling en riesling gecomponeerde Mosel die bijna tintelend fris smaakt is, heel elegant, loepzuiver, en die schakeringen heeft van zowel milde witte vruchten als groen frui, aangevuld door een beetje bladgroen. Flesprijs €11,70 bij www.heisterkamp.com.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

Een van de zes Chileense wijnbedrijven binnen de Grupo Beelen is Vistamar. Het hoofdkwartier c.q. de kelder daarvan staat in de Valle de Rapel bezuiden Santiago, maar de druiven komen uit nog drie andere valleien, soms honderden kilometers verder weg. Als bron voor de rode Corte de Campo Andes Blend 2014 diende de Cachapoal Andes Valley, waar men voor deze melange cabernet sauvignon, carmenère, petit verdot en petite sirah oogstte. Het is een massief getinte, nog vitale, gulle wijn geworden, een wijn ook met diepgang, dankzij nuances van o.m. rijpe zwarte vruchten, bessen, kruiden en donkere tonen. Wat ‘m gastronomisch breed inzetbaar maakt, alleen al bij een mooi wildgerecht. Fles €15,50 via www.wijnkooperijdelange.nl.

 

‘Wat een heerlijke wijn’ riep mijn vrouw spontaan toen ik haar een glas schonk uit de aangebroken proeffles, ‘waar komt hij vandaan?’. Het betrof de Mount Vernon Sauvignon Blanc 2016 uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Een geurige, expressieve wijn met als elementen frisse zuren, fruit van kruisbessen, iets van lychees, verse groene kruiden en een grote sappigheid. Tim and Pauline Evill, de hoofdeigenaren (en voormalige zakenpartners van stichter Ross Dawson), hebben op diverse locaties binnen Marlborough allerlei wijnpercelen, in totaal een hectare of 40, en kopen van eens zoveel grond druiven bij. Hun meesterlijke Mount Vernon kost €12,99 bij www.gall.nl, zie de banner op de startpagina.

 

Banner Wijnbanner-3-2

 

Karakter, evenwicht, verfijning en een expressie van zijn terroir zijn de elementen die  oenologe Aurélie Vic gepassioneerd nastreeft met haar Zuid-Franse wijnen. Zo ook met de witte Le Long Chemin 2015. De druiven daarvoor, uitsluitende chardonnay, vond ze in Limoux, op 100 à 200 meter hoogte. De in nieuwe eiken fusten opgevoede wijn offreert zacht kruidige, notige hout- en roostertonen, zachte zuren, een stevige structuur en een beheerste fruitigheid – eigenlijk net als een mooie blanke Bourgogne. De fraaie Rotterdamse wijnzaak  www.wijnaandekade.nl (zie de banner) biedt ‘m aan voor €12,75, en horecabedrijven kunnen terecht bij www.abbemawijn.nl.

 

Behalve Château Lafite-Rothschild heeft Domaines Barons de Rothschild diverse andere wijndomeinen in eigendom. En daarvan is Château d’Aussières in de Corbières. Dit beschikt over 172 hectare met druivenstokken, terwijl het total oppervlak 550 hectare omvat. De betaalbaarste rode blend daarvan – 60 procent cabernet sauvignon plus syrah – heet Aussières rouge. De 2015 is een prima vervanger voor gewone rode Bordeaux, en daarom zeer op zijn plaats bij biefstuk en lamsvlees. Dit dankzij zacht fris besfruit, hints van leder en laurier, en een zachte kruidigheid. De richtprijs van deze Pays d’Oc bedraagt €8,80, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

banner Abbema

 

Met plusminus 150 hectare is Château Cazal Viel het grootste particuliere wijngoed van Saint-Chinian, diep in het zonnige Franse zuiden. Het behoort aan de familie Miquel, met Laurent als keldermeester. Van bij lage temperatuur vergiste grenache (40 procent), cinsault (20 procent) en syrah (20 procent) stelde deze een perfecte, want zeer frisse, elegante, discreet naar bessen en rode vruchten smakende Rosé 2016 samen. Een wijn die door www.wijnkring.nl voor €9,25 wordt verkocht.

 

Vladimir Puklavec en zijn druif telende c.q. wijn makende vrienden hebben op dynamische wijze de 2400 jaar oude wijnbouw in Slovenië een eigentijds elan gegeven. Hun bedrijf P&F wineries bezit in het zonnige noordoosten van dit kleine land 650 hectare, waarvan de helft uit terraswijngaarden bestaat, terwijl van nog eens 450 hectare druiven worden aangekocht. De wijnen, droge witte meestal, worden in een fris fruitige, sappige, elegante stijl gemaakt. Vandaar dat de puklavec & friends delicious 2016 als een soort ondertitel heeft crisp & juicy. Nadat de schroefdop is los gedraaid, verschijnt een bleke, frisse en zowel mild als fris fruitige wijn in het glas, een wijn bovendien met een bescheiden alcoholgehalte (11,5 procent). Bij o.m. verse gekookte mosselen en fris aangemaakte salades met geitenkaas smaakt de uit furmint, riesling, chardonnay en welschriesling samengestelde delicious gewoon… delicieus. Voor bovendien een overzichtelijke €3,99 de fles. Stapjes hoger op de ladder, met meer diepgang, staat de sauvignon blanc & pinot grigio 2016. Behalve opwekkende, sappige zuren offreert deze zuivere wijn wat bladgroen plus buxus en elementen van milde citrus, peer en passievrucht. Prijs €5,49. Zie www.jumbo.com en de banner.

 

 

Uit heel Portugal haalt José Neiva Correira (rechts op de foto), een zeer bedreven oenoloog/wijnmaker, druiven voor de maar liefst 110 verschillende wijnen die de succesvolle firma DFJ Vinhos voert. Zo leverde Lisboa, het gebied benoorden de hoofdstad, vier variëteiten voor de Portada Winemaker’s Selection 2015. De rassen waren tinta roriz, tinta miúda, castelâo en camarate. De vief rood getinte wijn hiervan werd gemaakt in een mild fruitige stijl – braampje hier, zwarte kers daar – en offreert tevens een sappige frisheid, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 12,5 procent. Al met al is dit een allemansvriend die bovendien vrij vriendelijk werd geprijsd, op €6,95. Zie www.astridentherese.nl.

 

In de Oostenrijkse wijnstreek Kremstal pacht het historische domein Salomon Undhof flink wat wijnpercelen van de katholieke kerk. Vroeger ook was de uit 1792 daterende bezitting de enige particuliere die in walsenland miswijn mocht maken en bottelen. Het is voornamelijk van de ‘kerkelijke’, lössrijke terrassen die uitkijken op de Donau, dat eigenaar Bertold Salomon (zevende generatie, links) de meeste druiven haalde voor Franciscus Grüner Veltliner 2016. Het is een modelwijn in zijn soort, sappig, fris, fruitig en enigszins hartig tegelijk – en een genoegen om bij van alles en nog wat drinken, quiches, salades, sushi, schnitzel, gebakken vis, noem maar op. Fles €13,50 bij www.delogie.nl.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-


Witte wijnen uit Haut Poitou werden lang geleden geschonken als huiswijnen bij de Alliance Gastronomique, maar zijn sindsdien bijna uit beeld verdwenen, althans op de Nederlandse markt. Vreugde daarom om er weer eens te proeven, een rode zelfs – van onberispelijke kwaliteit en met een zomers karakter. Te weten de Domaine La Tour Beaumont Cabernet Franc 2016. Gul voorzien van bessig fruit plus een vleugje paprika, niet te licht noch te zwaar, soepel, en beslist bedoeld om gekoeld te drinken. Geen wonder dat-ie goud won in Parijs. Nog een pluspunt: patroon-wijnmaker Pierre Morgeau (foto) bewerkt zijn 26 hectare tellende wijngaard biologisch. Fles €9,55 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie ook beide banners.

 

‘Wij oogsten altijd minder dan veertig hectoliter per hectare, want bij een hoger rendement wordt onze rode Bandol als een hooligan: sterk en stom.’ Eric de Saint Victor, die de wijn maakt op het hoog gelegen, aan zijn familie behorende, 52 hectare bestrijkende Château de Pibarnon, heeft het over de druivensoort mourvèdre. Nergens in Frankrijk is deze zo dominant aanwezig als in het dicht bij Toulon gelegen streek Bandol. Zo werd de Château de Pibarnon rosé 2016 samengesteld uit 65 procent mourvèdre, aangevuld door cinsault. Het is een ferme, trefzekere tafelwijn met schakeringen van specerijen, kruiden en sappig drupsfruit (vooral van sinaasappel) vooral), heerlijk gewoon. Fles €24,50. De Château de Pibarnon rouge 2014 bestaat zelfs voor meer circa 90 procent uit mourvèdre van oude stokken. Na ruim 20 maanden rust in grote foeders, waarvoor Eric een ambachtelijk werkende foudrier heeft gevonden, is een solide, de mond rijk vullende wijn ontstaan die getypeerd wordt door allerlei kruiden alsmede rijp besfruit en rijpe zware zwarte vruchten, een wijn die doet verlangen naar wild en kruidige vleesgerechten. Prijs €33,75. Zie www.okhuysen.nl en de banner.

 

josbeeres-banner

 

In het kleine Katzenthal, hartje Alsace, is het domein Meyer-Fonné gevestigd. Waar niet alleen druiven verwerkt worden uit het eigen dorp, maar uit nog zes andere gemeenten. De 13,5 hectare van Félix Meyer (rechts) liggen dus zeer verspreid. Hij rooide de voor hem niet interessante  sylvaner, maar werkt wel graag én goed met pinot blanc. Een smakelijke getuige daarvan is de Meyer-Fonné Pinot Blanc 2016 die bijna tintelfris op de tong komt, met subtiele nuances van heel licht gekruid fruit, zoals van peer, perzik en andere citrusvruchten. Prijs €8,50 bij www.colaris.nl of klik op de banner.

 

Wat zijn fles betreft is het een (lood)zware jongen, maar gelukkig ook gezien zijn kwaliteit. Het gaat om een uit het Argentijnse Mendoza afkomstige wijn, de 1884 Limited Production Malbec 2014. Deze donkerrode wijn trakteert op een behoorlijk geconcentreerde, mondvullende, krachtige en tegelijk zacht frisse smaak waarin donkere, lederachtig tonen aangenaam verkeren met zondoorstoofd zwart fruit en zacht kruidig hout. Dit laatste dankzij een  lagering van twaalf maanden in vaten van Frans en Amerikaanse eikenhout. De doorgaans €21,95 kosten wijn is een ster in de collectie van Bodegas Escorihuelda (Gascón), een uit 1884 daterend bedrijf dat sinds 1993 behoort aan de familie Catena en al jaren  voortvarend geleid wordt door Ernesto Catena. Verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

 

 Verse groene kruiden, grapefruit, limoen en opwekkende zuren maken de elegant ferme Sauvignon 2016 van Domaine Desloges tot een zeer, zéér karakteristieke voor zijn druivenras. En daarmee een eminente begeleider van verse geitenkaas, fris aangemaakte salades en veel visgerechten, zeker als de vis besprenkeld werd met citroensap en/of groene kruiden. Het domein Desloges is gesitueerd in ‘de tuin van Frankrijk’ ofwel Touraine, omvat 20 hectare en behoort al vier generaties aan dezelfde familie. De wijn wordt aangeboden door www.vindict.nl voor €9,95.

 

Een héél groot bedrijf op de Spaanse Hoogvlakte, in Valdepeñas om precies te zijn, is Mureda. Dat in zijn hypermoderne kelders wijnen bereidt van een ontzagwekkende 1200 hectare eigen grond. Met als bijzonderheid dat in alle akkers organische teelt wordt toegepast. Een van de merklijnen is Amphorum Organic, waarvan de rode wijnen veruit de beste zijn. De ferme Merlot 2016, een Vino de la Tierra de Castilla, smaakt vrij vief, met schakeringen van bessen, zwarte vruchten en wat laurier. Iets rijper en tegelijk nog fris, is de markantere, door besfruit getypeerde Cabernet Sauvignon 2015. Beide rode wijnen hebben een adviesprijs van €4,75. Verkoopinfo via www.intensewines.nl en de banner.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 

De Californische wijngigant Kendall-Jackson – met 4400 hectare eigen grond – schreef geschiedenis met zijn Vintner’s Reserve Chardonnay die in 1982 werd gelanceerd. Het jaar daarop won deze wijn dubbel goud, en werd een commercieel megasucces, met een jaarlijkse verkoop van naar schatting twaalf miljoen flessen. Nieuwsgierig naar deze wijn? Je kunt de zacht fris smakende jaargang 2015 hier gewoon kopen, bij o.a. www.wijnkring.nl. Zijn vrij gulle smaak is bijna boterig met ook een toetsje karamel en andere roosteraroma’s (vanwege de vatvergisting, gevolgd door een zeven maanden durende vatlagering), en zijn rijpe fruit van voornamelijk tropische en citrusvruchten is aangenaam zacht. Kostelijk bij o.a. kip en kalkoen. Flesprijs €18,50.

 

Met deze betaalbare doordrinker gaan wij de zomer door. Het is een rode wijn die niet verveelt, maar wel charmeert – en hij komt uit Portugal. Zijn naam luidt Azulejo 2015, zijn herkomstbenaming is Vinho Regional Lisboa. Hoe hij smaakt? Sappig, niet te zwaar noch te licht, een tikje rijp maar tegelijk nog fris, en vooral fruitig. Ik noteerde indrukken van aardbei, braam en kers, met een snufje kruiden en een vleugje vanille. Zelf heb ik hem net zo koel geschonken als een Beaujolais, dus op een graad of 16 – heerlijk gewoon. Het gerenommeerde huis Casa Santos Lima, dat 180 hectare aan eigen wijngaarden heeft, stelde hem samen uit niet alleen de Portugese variëteiten tinta barocca en tinta roriz, maar ook uit de Bourgogne-druif pinot noir. Prijs €4,99 bij www.plus.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 

Bij het Bourgogne-huis Joseph Drouhin laat men het eikenhout van de vaten altijd drie jaar rusten in de buitenlucht om het minder ruw te maken en in optimale conditie te krijgen. Opdat het eerder fijne dan agressieve elementen aan de wijn toevoegt. De witte Rully 2015 lag een maand of zeven op fust en heeft inderdaad een fraaie, geenszins overheersende, notige houttoets die het sappige, citrusachtige fruit wat extra dimensie verstrekt. Vermeldenswaardig is bovendien dat de chardonnaydruiven biodynamisch werden geteeld. Deze betere Bourgogne kost gewoonlijk €19,95, verkoopinfo via www.walravensax.nl.

 

Sinds 2015 werkt een van Spanje’s beste wijnmakers voor Viña Mayor. Het is een jonge vrouw en ze heet Almudena Alberca (rechts). Behalve rode wijnen uit Ribera del Duero, waar  Bodegas Viña Mayor al ruim dertig jaar gevestigd is, heeft ze de verantwoording voor witte wijnen uit het nabije Rueda. Haar Verdejo 2016 uit laatstgenoemd gebied ruikt en smaakt vooral naar passievrucht, en heeft voorts prettige zuren plus een klein kruidje. Fles €8,99. Een stevige rode wijn uit de huisstreek is de Tinto Roble 2015 die behalve donkere aroma’s tevens wat besfruit biedt en op beheerste wijze kruidig hout; dit laatste dankzij een drie maanden durend verblijf in fusten van Frans eikenhout. Voor deze wijn wordt €9,99 gevraagd, bij www.gall.nl, zie de banner op de startpagina.

 

 

Naar de markante bergketen Slanghoek werd in Zuid-Afrika een beschutte wijnvallei  genoemd waar sinds 1847 al zeven generaties van de familie Louw gevestigd zijn – en wijn maken. Hun domein heet Opstal en omvat 101 hectare. Naast witte en rode wijnen vervaardigt men er een bescheiden hoeveelheid rosé. Het is een leuk product, zowel qua samenstelling – blauwe syrah met wat witte viognier – als qua karakter. Zo presenteert de blank oranje, mild smakende Opstal Blush 2017 zich sappig en redelijk stevig, met sappig fruit van o.a. perendrups en sinaasappel. Deze zomerse maaltijdrosé kost normaliter €7,99 en is te vinden bij www.marqt.nl. Dezelfde producent maakte uit Breedekloof een sympathieke, identiek geprijsde en gedistribueerde witte wijn, de zeer sappige Sixpence Sauvignon Blanc Semillon 2016 die een enigszins perzik- plus peerachtig aroma heeft en correct fris is, met weinig van het knisperende, plantaardige dat je van sauvignon blanc zou verwachten.

 

Milieubewust wijnbouw bedrijven is tegenwoordig de trend, maar kwam een generatie geleden nauwelijks voor. In 1982, tijdens een lange reis door Frankrijk, ontmoette ik slechts enkele producenten die hun akker zonder bestrijdingsmiddelen bewerkten – en een van hen was de historicus en cello spelende Henning Hoesch. Op zijn prachtig gelegen en vormgegeven Provençaalse bezitting, Domaine Richeaume, werkte de bebaarde Duitser niet alleen met respect voor de natuur, maar in zijn kelder ook met zo min mogelijk zwavel en slechts een enkele filtering. Bovendien cultiveerde hij toen al de Bordeaux-druif cabernet sauvignon, naast Mediterrane rassen. En de opbrengst per hectare was bewust laag. Deze manier van werken wordt nog steeds toegepast op het inmiddels 60 hectare bestrijkende wijndomein. Nu door de deels in Californië opgeleide zoon Sylvain. Diens donkerrode Tradition 2015 werd samengesteld uit vijf druiventassen (met voorop cabernet sauvignon en zowaar 15 procent tempranillo) en is gewoon een geweldig wijn. Een Vin de France die kracht koppelt aan diepgang (bessen, zwarte vruchten, zachte zuren, roostertonen, kruiden, sappigheid) en die lang nahangt in de mond. Deze maand kost een fles geen €19,20 maar €16,50 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Banner_538x100_FourcroyNL nieuwe

 

Rond het heuveldorp Nieve, in Piemonte, cultiveert de familie Rivetti 42 hectare met regionale druivenrassen. Een daarvan is de witte arneis die eind jaren zestig bijna verdwenen was. Er stonden alleen nog enkele stokken aan het eind van rijen met nebbiolo. Ze waren bedoeld om vogels weg te lokken van de trossen nebbiolo, omdat de arneisdruiven van nature veel suiker bevatten. Echter: eind goed, al goed. Onderzoek en de creatie van betere klonen bracht de arneis terug helemaal terug. In zijn kelder, waarvoor de energie grotendeels door zonnepanelen wordt geleverd, wist Ivan Rivetti er een lekkere Langhe Arneis van te maken, de Dante Rivetti Briccodoro 2016. ’t Is een wijn met een geheel eigen persoonlijkheid. Hij smaakt naar o.a. noten met een hint van specerijen en naar mild citrusfruit, terwijl hij keurig fris is en eveneens een beetje floraal. Voor €11,95 is de wijn te koop bij www.wijnaandekade.nl (zie de banner); horecabedrijven kunnen terecht bij www.abbemawijn.nl.

 

Aan de voet van het majestueuze Montagne Sainte-Victoire (links mijn onlangs geschilderde impressie) staan de druivenstokken waarvan Château Henri Bonnaud al meer dan tien jaar trossen plukt van 10 hectare, voor o.a. een fraaie rosé. Deze draagt de herkomstbenaming Côtes de Provence Sainte-Victoire en heeft als samenstelling 85 procent grenache plus 15 cinsault. De bleek oranje 2016 smaakt sappig fris en vrij vol, met milde, drupsachtige fruittonen van rode vruchten, peer en mandarijn. Voor €11,95 is deze lekkere zomerwijn verkrijgbaar bij www.winesupply.nl.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

Tussen Venetië, de Alpen en de Sloveense grens, in de streek Venezie Giula, worden veel sympathieke wijnen vervaardigd, met voorop de droge witte. Het sinds 1870 bestaande, 80 hectare met druivenstokken bestrijkende domein Matteo Braidot voert een half dozijn soorten, alle genoemd naar hun druivenras. Een daarvan is de subtiel kruidige, aangenaam frisse Tenuta Viscone Pinot Grigio 2016 die zowaar meer fruit offreert dan vorige jaargangen, een melange van peer, appel en discreet wat passievrucht. Fles €8,60 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

 Vorig jaar oktober werd Domaine de Courteillac, een bezitting van 28 hectare op een van de hoogste plateaus van het Bordeaux-district Entre-Deux-Mers, overgenomen door het Chinese bedrijf Daohe Wine & Spirits. Het is derhalve afwachten wat er met de kwaliteit en beschikbaarheid van de wijnen gebeurt. Alle reden om eerdere jaargangen te koesteren, met name de Fleur de Courteillac 2015 – want da’s een bijzondere wijn. Enerzijds omdat importeur Léon Colaris ‘m koos tot jubileumwijn voor het 95-jarig bestaan, anderzijds omdat hij de signatuur draagt van Stéphane Derenoncourt, een van de beste consulenten binnen Bordeaux (en ver daarbuiten). Van een meerderheid merlot, circa 80 procent, plus cabernet franc, stelde deze meesterwijnmaker een elegant-ferme, superieure Bordeaux Supérieur samen die heel sappig smaakt, met donkere, laurierachtige schakeringen, een vriendelijke kruidigheid, milde zwarte vruchten en zacht fris besfruit. Deze Fleur bloeit in het glas, en gaat véél genoegen geven bij lamsrack, entrecôte, hert, ree, extra belegen boeren-Goudse en nog veel meer. Fles €9,50, zie www.colaris.nl en de banner.

 

 

Vijf jaar geleden sloeg het in Rioja gevestigde huis Ramón Bilbao zijn vleugels uit naar Rueda om daar droge witte wijn te produceren van de autochtone, hoogwaardige druivenras verdejo. Iets dat Marqués de Riscal decennia eerder had gedaan. Er werd een wijndomein gecreëerd van 60 hectare waar de stokken staan op stenige zandgrond die ook kalksteen bevat. De voorbeeldige Verdejo 2016 die daar werd geboren smaakt heel levendig en biedt een mooie mix van wit, geel en citrusfruit, met een accentje van groene kruiden. Prijs €11,25 bij www.wijnkring.nl. Overigens heeft de wijn zo veel succes dat contracten werden afgesloten met tientallen druiventelers en een nieuwe, grote kelder werd gebouwd (foto).

 

Dat de blauwe grenache, de van oorsprong Spaanse garnacha, zich goed leent voor het maken van ferme rosés is in de wijnwereld inmiddels alom bekend. Ook bij de Nederlandse importeur Well of Wine die onder zijn eigen merknaam een sympathieke Grenache 2016 voert. Het betreft een bleek oranje, flink te koelen – want zacht frisse – Pays d’Oc die pleziert met drupsachtig, subtiel gekruid fruit van o.a. peer en sinaasappel. Fles €8,95, verkoopadressen via www.wellofwine.nl.

 

Banner_mei_JP2

Rolf Binder en diens zuster Crista Deans vertegenwoordigen de tweede generatie wijnmakers van Rolf Binder. Het waren hun Oostenrijks-Hongaarse ouders die het wijngoed stichtten, in Australië’s bekendste wijnstreek, Barossa Valley. Vandaag de dag betrekken Rolf en Crista (links) druiven van de eigen 100 hectare, en wanneer nodig wordt bijgekocht van betrouwbare telers. Elementen van geschroeid, getoast, rokerig hout komen je tegemoet bij het proeven ven de Haliwell Shiraz Grenache 2014, een rijpheid biedende, nog vitale, gespierde rode wijn die tevens donkere aroma’s biedt, alsmede zondoorstoofd zwart fruit. De hoofdrol wordt gespeeld door shiraz, als zijnde 70 procent van de blend. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €17,50 bij www.adbibendum.net, zie de banner.

 

Anno 1990 opende de in Rioja gevestigde Grupo Faustino de poorten van een prachtig keldercomplex, Bodegas Campillo. Dat verrees temidden van 50 hectare wijngaarden. Het trekt veel bezoekers, mede vanwege zijn mooie wijnen, zoals de Campillo Blanco Fermentado en barrica 2016. Bij betrekkelijk lage temperatuur werd deze bleke, van alleen viura vervaardigde wijn langzaam vergist, gedurende meer dan veertig dagen, in nieuwe vaten van Frans eikenhout. Hetgeen de notige roostertonen in de voor het overige prettig frisse, tevens licht fruitige wijn verklaart. ’t Is een aardig alternatief voor veel Chardonnays dat past bij o.a. gegrilde vis en kip. Fles €10,50, zie www.heerenvanheusden.nl en de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

 


De naam luidt Plus Fair Trade Pinot Grigio 2016. Een Italiaan dus, vanwege dat ‘Grigio’? Helemaal niet: Western Cape in Zuid-Afrika is het geboortegebied. Waar hij gebotteld werd op het gerenommeerde wijngoed Spier. Wel Italiaans is zijn stijl, dus fris, licht en fruitig, net als veel soortgenoten uit Südtirol Alto Adige. Met als extra pluspunt het Fair Trade label. Ook zijn prijs is fair, namelijk €4, bij www.plus.nl.

 

Op ongeveer 400 kilometer benoorden Santiago, rond de Río Limarí, is het wijngebied Valle de Limarí tot grote bloei gekomen. Het bijzondere aan deze vallei zijn niet alleen de voor wijnbouw geschikte gronden, maar ook de verkoelende, vaak ochtendmist brengende invloed van de oceaan. Terwijl het later op de dag tegelijk zeer zonnig is en de luminositeit geweldig. Uit deze regio komt de 20 Barrels Syrah 2016, een rode topwijn van het zeer duurzaam werkende bedrijf Cono Sur. De op zware fles gepresenteerde wijn smaakt tegelijk sappig en gespierd, met in zijn aroma beheerste roostertonen en rijp zwart fruit dat even geweekt lijkt in (katjes)dropwater. ’t Is feest om hem te drinken bij o.a. stoofschotels, entrecote, lamsbout en wild. Fles €22,99 bij www.ah.nl, zie ook de banner.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100
In het gehucht Préhy, aan de Grande Rue de Chablis en binnen de streek Chablis, vervaardigen Laurent en Marie Noëlle Ternynck witte wijnen die een proefneming waard zijn. Ze hebben doorgaans een net zo vriendelijke persoonlijkheid als hun makers, dus smaken niet heel strak noch streng. Het meest mineralig is mijn favoriet, de van ruim veertig jaar oude stokken afkomstige Domaine des Marronniers Chablis Vieilles Vignes Les Malantes 2014 die behalve zijn krokante frisheid een zekere, zachte rijpheid vertoont, samen met een vleugje notigheid. ‘Oesterwijn!’ schreef ik als conclusie. Adviesprijs €19,75, verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

 

Hoe goed het gaat met de vrij noordelijk gesitueerde Spaanse wijnstreek Ribera del Duero blijkt uit een paar cijfers. Anno 1892 telde het gebied 4000 hectare druivenstokken, tegenwoordig meer dan 22.000. Tegelijk groeide het aantal wijnproducenten van 8 naar 260. De reden? Da’s ongetwijfeld de gemiddeld hoge kwaliteit van de wijnen, alle geheel of voornamelijk bereid van tempranillo (althans een regional variant daarvan). Een prettige kennismaking met zo’n wijn vormt de Viyuela Barrica 2014 die gelukkig niet te veel houtcontact kreeg (vier maanden vat om precies te zijn) en die in zijn enigszins rijpe, dus zachte, stevige smaak donkere, bijna dierlijke aroma’s koppelt aan wat besfruit en hints van kruidig hout. Je zou het een echte eetwijn kunnen noemen, een grote amigo van bijvoorbeeld wildgerechten en geroosterd rund- en of lamsvlees. Fles €7,95 bij www.wijnhalhengelo.nl.

 

Banner-Aaldering-21

Als iemand je vertelt ‘We hebben een pet picknick gehad’ kan dat iets anders betekenen dan je zou denken. Wat met ‘pet’ is wellicht PET bedoeld, omdat de wijn uit zo’n soort lichte, onbreekbare fles werd geschonken. Speciaal voor ontspannen buitenmaaltijden heeft www.hema.nl wijnen in dit soort verpakkingen gelanceerd, onder het merk Q Picqniq. ’t Moet een hele operatie zijn geweest aangezien men de wijnen ergens in Spanje selecteerde  waarna ze in Frankrijk werden gebotteld en vervolgens naar Nederland getransporteerd. De Tempranillo Rosé 2016 is een aardige, niet te zware wijn, correct fris en met wat licht gekruid, drupsachtig besfruit. Frissig, een tikje plantaardig (met ook wat groene kruiden) en enigszins groen fruitig, zo smaakt de Sauvignon Blanc 2016. Per PET kosten de wijnen €4,50.

 

In het dal van de Douro liet de wijnfamilie Symington de druiven voor de witte Altano 2016 eerder plukken dan die voor Port, om de wijn frisheid te geven. Da’s ook gelukt, de wijn smaakt lekker frissig en heeft niet te veel alcohol, een redelijke 12,5 procent. Als belangrijkste variëteit diende malvasia, maar ook vier andere Portugese rassen werden in de blend gebruikt. Samen geven ze de elegante wijn een zekere kruidigheid en dito fruitigheid, elementen die ‘m tot voorbeeldige visvriend maken. Fles €7,59 bij www.gall.nl.

 

Banner_Alliance

De donkerrode Mon Coeur 2015 proevend zou je bijna verlangen naar een winters wildgerecht. Want het is een solide, volle, ook wat beklijvende wijn die fraai schakeringen heeft van kersen en andere rijpe zwarte vruchten, alsmede van bessen en van specerijen, zoals laurier, terwijl kruidig hout niet ontbreekt. De naam achter deze imponerende creatie is Jean-Louis Chave van Hermitage faam, die voor deze jubileumwijn (uitgebracht vanwege 150 jaar Wijnkoperij Okhuysen) samenwerkte met importeur Xavier Kat. Als druiven dienden zowel grenache als syrah, en er vond vat- en foederlagering plaats. Op het etiket staat als herkomstbenaming Côtes-du-Rhône,  maar de wijn overstijgt dat niveau overtuigend. Fles €14,50, of €12,95 per zes bij www.okhuysen.nl, zie de banner.
 

Als beste wijngaard van Nierstein, een bekend wijnstadje in Rheinhessen, wordt de Roter Hang beschouwd. Deze honderden meters lange akker bestaat uit rosse, zand- en leisteenhoudende grond die zo’n 280 miljoen jaar geleden werd gevormd. Een van de bijna dertig bezitters is Staatliche Weinbaudomäne Oppenheim. De Roter Hang Riesling trocken 2016 daarvan heeft een elegant, Moezelachtig, opwekkend karakter, met een heel licht tintelende, mineralige, echt droge, zeer frisse smaak waarvan het fruit bestaat uit een mix van grapefruit en groene appel. Prijs €10,95 bij www.astridentherese.nl.

 

Een verse verschijning op de markt en op de schappen bij www.mitra.nl is Casa Amada. Het merk komt uit Chili en werd gecreëerd door een groot, gerenommeerd wijndomein in de Valle de Colchagua. Voor mij de meest aansprekende rode wijn? Dat is de Single Vineyard Syrah 2016, vlezig, stevig en soepel, met bijkans zwoele fruittonen van zwarte vruchten en bessen. Fris serveren wordt aanbevolen, zeker op een warme zomerdag. Fles €8,99. Om nog meer koeling vraagt de eveneens aantrekkelijke, perfect bij gebakken kalkoen passende Viognier Reserva 2016 die zachte zuren heeft en mild fruit. Hiervoor wordt €10,99 gerekend.

 

In de uiterste oosthoek van Liguria, bij de grens met Toscana, drijft de familie Bosoni al vier generaties een bijzonder wijngoed. Dat niet alleen druiven betrekt van de eigen grond, maar tevens van zo’n 150 kleine druiventelers in de regio. In het gebied heerst een mild klimaat. Bovendien is sprake van sterk wisselende temperaturen tussen dag en nacht, altijd goed voor de teelt van welk fruit dan ook. Een van Cantine Lunea’s leukste – en veel geprezen – wijnen is de witte Fior di Luna. De 2016 daarvan heeft als samenstelling circa 70 procent vermentino, met gelijke delen albarola en greco. Zijn sappige, frisse smaak biedt aspecten van diverse soorten fruit, wit en citrus vooral, plus nog een nootje en een kruidje. De familie Bosoni beveelt ‘m aan bij zeefruitsalade en Mediterrane vis – ’t is maar dat je het weet. Prijs €13,50, verkoopinfo via www.wellofwine.nl.

 

Aan de zuidzijde van het Montagne d’Alaric, binnen de Zuid-Franse regio Corbières, selecteerde men de beste druiven voor de Peyres Nobles 2016. Het ‘men’ in dit geval is de coöperatie Vignerons de Camplong die het kwaliteitsmerk Peyres Nobles veertig jaar geleden lanceerde. Bij het bedrijf zijn dertig leden aangesloten met een gezamenlijk wijngaardbezit van 250 hectare, 80 procent binnen de herkomstbenaming Corbières. Voor de jaargang 2016 werden gebruikt carignan (40 procent), grenache (30) en syrah (25). Hout kwam er niet aan te pas, but who cares? Milde fruittonen (bessen, zwarte vruchten) klinken uit het glas omhoog, samen met donkere aroma’s en een soepele sappigheid. Voorts is de wijn dieprood en behoorlijk stevig. Prijs €7,95 bij www.gastrovino.nl.

 

In Zuid-Tirol zijn tweehonderd families aangesloten bij de kleine coöperatie Girlan, waarvan de leden gemiddeld 1,1 hectare wijngrond bezitten. Veelal liggen die akkers vrij hoog. Zo werden de druiven voor de Girlan 448 2016 geoogst op bijna 450 meter. De desbetreffende rassen zijn pinot bianco, chardonnay en sauvignon blanc. Zo te proeven zijn het vooral de eerste twee variëteiten die het karakter van deze wijn bepalen, gezien zijn tamelijk zachte zuren, zachte kruidigheid, zachte drupsachtige witte fruit en soepele structuur. Bij een flinke koeling is deze aimabele wijn, herkomstbenaming Vigneti delle Dolomiti, derhalve zeer gebaat. Prijs €10,75 bij www.sauterwijnen.nl.

 


Overtuigd biologisch, zo maakt Gérard Dupuy zijn wijnen in Puisseguin-Saint-Emilion, een zogeheten satellietdistrict van Saint-Emilion. Hij doet dit op het familiale Château Beauséjour waarvan de klei- en kalksteen bevattende akker 20 hectare omvat. Voor de jaargang 2015 koos Monsieur Dupuy 70 procent merlot, aangevuld door cabernet franc en een beetje cabernet sauvignon. De op fust gelagerde wijn is vrij stevig van structuur en heeft een voornamelijk donker aroma (drop e.d.) plus licht rokerige roosteraroma’s en nog wat tannine. Het is essentieel om er wat bij te eten, want dan komt deze Bordeaux het best tot zijn recht. Denk aan lamsbout uit de oven, biefstuk van de grill, sudderlapjes, enzoverder. Fles €13,99 bij www.bythegrape.nl.

 

Op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, exploiteert de familie Di Lorenzo een groot wijngoed van 400 hectare. Het heet Feudo Disisa. Een van de daar geboren witte wijnen is de karaktervolle Baglio di Grìsi Grillo 2015. Behalve een beetje rijp smaakt deze Terre Siciliane nog prettig fris, met kruidige, florale, plantaardige en wat fruitige tonen (à la grapefruit en limoen). Terwijl de alcohol beperkt blijft tot 12,5 procent. De wijn werd op €8,49 geprijsd bij www.ah.nl, zie de banner.

 

Als een Hollandse sage in Zuid-Frankrijk, zo zou je de historie van Château de l’Horte kunnen noemen. Johanna van der Spek, dochter van een projectontwikkelaar, verhuisde naar Montbrun des Corbières en ontmoette op een gegeven moment dorpsgenoot en wijngaardbezitter Jean-Pierre Biard. Die zich los wilde maken van de plaatselijke coöperatie, hetgeen ook gebeurde, in 1988. Tegelijk werden Johanna en hij levensgezellen, met inmiddels twee kinderen. Latere investeringen, o.a. in wijnvilla’s, werden mogelijk doordat de Nederlandse familie  Den Toom mede-eigenaresse werd. Van aangekochte en eigen druiven produceert de bezitting tegenwoordig een royale reeks wijnen, waaronder een aparte witte, Mas de Montbrun 2016, vervaardigd van marsanne en muscat. Een bijna zwoel druivig en wit fruitig aroma typeert zijn vriendelijke frisse, elegante smaak. Tijdens proeverijen is gebleken dat vrouwen er dol op te zijn. Deze Vin de France kost €5,49 bij www.jumbo.com.

 

Een bolleboos wat betreft het maken van Soave, dat is Bolla – al bijna 135 jaar.  Het was in 1883 dat de in het kasteelstadje Soave gevestigde herbergier Abele Bolla een kleine kelder bouwde voor het zelf maken wijn. Sindsdien is een wijnbedrijf ontstaan dat tot de bekendste en toonaangevendste van het gewest Veneto behoort (en nu eigendom is van de dynamische Grupo Italiano Vini). Soave van Bolla werd razend populair in Amerika en verscheen ook in films van Fellini (foto links). De Bolla Soave Classico is nog steeds een lekkere dorstlesser, zo demonstreert de van alleen garganega vervaardigde 2016. We proeven een toegankelijke, soepele, sappige witte wijn met in zijn smaak zowel zacht wit fruit als een vleugje perzik. Bij www.plus.nl kost een fles €6.49.

 

In het verre Nieuw-Zeeland is de wijnproducent Greyrock gelieerd aan Sileni Estates. De meeste wijngaarden en de kelders van beide bevinden zich Op North Island, in de streek Hawke’s Bay, maar er worden ook druiven verwerkt uit Marlborough op South Island. De elegante en tegelijk expressieve Sauvignon Blanc 2016 heeft die herkomst. Zijn smaak is vibrerend fris, groen kruidig en groen fruitig – heel, héél kenmerkend. En zuiver bovendien. Voor deze wijn wordt doorgaans €9,95 per fles gerekend, verkooppunten via www.boomsma-wijnen.eu.

 

Al in de Romeinse tijd werd bij Laudun, op de zuidwestelijke Rhône-oever, wijnbouw beoefend, getuige amfora’s die gevonden werden op diverse locaties, zoals bij het versterkte kamp van Caesar (rechts). De lange regionale wijntraditie wordt met verve voortgezet door Laudun Chusclan Vignerons, een coöperatie(groep) waarbij zijn aangesloten 250 families met een gezamenlijk bezit van 3000 hectare. Een kenmerkende rode Côtes du Rhône van dit bedrijf is de Prieurs de St-Julien 2016, heel solide van structuur en smakend naar mild zwart fruit, naar allerlei kruiden en naar donkere laurierachtige elementen, terwijl een zacht frisheid de zonnekracht een tikje tempert. Richtprijs €7,95, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.
 

De naam G7 staat in dit geval niet voor een forum van democratieën, maar voor een zevende generatie van Chileense wijnbouwers, de familie Del Pedregal.  In de vrij zuidelijke Maule regio is deze al sinds 1825 actief en betrekt de meeste druiven uit de Loncomilla Valley, tussen de Andes en de kust. Behalve Carta Vieja en Villarica is G7 een van de vijf eigen merken – en de Sauvignon Blanc 2016 daarvan heeft alles wat zijn soort zou moeten bieden, dus frisse zuren, elegantie, buxusachtige, enigszins plantaardige aspecten en wat groen fruit. En dat voor slechts €5 bij www.hema.nl.

 

Net als andere wijnhandelaren in Bordeaux droomde Hervé Joyaux Fabre ervan om zelf een wijngaard te bezitten. En dus een soort tweede leven te beginnen. Maar waar? Na lang zoeken, samen met zijn sterk sturende, intensief meewerkende vrouw Diane (links), werd het Argentinië. Op drie verschillende locaties daar bezit het echtpaar inmiddels ongeveer 580 hectare, waarvan 60 in het zuidelijke, koele Patagonia (rechts). Er worden letterlijk indrukwekkende wijnen vervaardigd, onder de domeinnaam Phebus. Zo bezit de Reservado Cabernet Sauvignon 2015 Patagonia naast kracht ook frisheid, veel sap, besfruit en mild kruidige houttonen, wat ‘m een bovenste beste begeleider maakt van kruidige vleesgerechten, al dan niet van de barbecue. Richtprijs €11,25, wat tevens geldt voor de meer donkere aroma’s biedende Reservado Malbec 2015 Patagonia. Waar te koop is op te vragen via www.monnik-dranken.nl.

 

Neem in gedachten sappige perzik en ander mild citrus fruit, en je weet ongeveer hoe The Y series Pinot Grigio 2016 smaakt, een verleidelijke, vriendelijk frisse, mild droge wijn van het Australische familiebedrijf Yalumba (rechts). Wij zeggen er graag ‘ja’, pardon ‘ya’ tegen bij zacht aangemaakte salades, visgerechten met een zachte saus en quiches. Maar ook zomaar op een mooie zomerdag is het een feestje om deze wijn uit South Australia te drinken. De naam van het aan de familie Hill Smith behorende domein – gesticht in 1849 en het oudste particuliere wijngoed van Australië –  betekent overigens ‘al het land rondom’. Fles €11,95 bij www.wijnkring.nl.

 

De witte Rimauresq 2016 werd bereid uit slechts één variëteit, rolle (ofwel de Italiaanse vermentino), maar heeft toch aardig wat dimensie. Wat verklaard wordt door de grond waarop de druiven groeien, want ook die is niet eenzijdig en bestaat uit o.a. leisteen en rolkeien. Het terroir is dat van Pignan, Côtes de Provence. Waar de van oorsprong Schotse familie Wemyss bijna drie decennia geleden het nu 60 hectare omvattende domein Rimauresq overnam. Terug naar de wijn en wat die te bieden heeft. Te weten een pittige frisheid, kruidigheid, een nootje, geel fruit, wit fruit, een mooie concentratie en veel sap. Leg de sliptong maar in de pan, snijd de citroen, was de sla en bak de aardappeltjes… Fles deze maand €14,50 (in van plaats van de gebruikelijke €16,85) bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.

 

Een hele batterij roestvrijstalen gistingstanks glimt de bezoeker tegemoet in het keldercomplex van Bodegas San Valero, en ook buiten staan grote tanks, want deze grote Spaanse coöperatie is uitstekend geëquipeerd. De locatie is het hart van Cariñena, een historische wijnstreek binnen het vrij noordelijke Aragón. De zevenhonderd leden van voornoemde onderneming bezitten daar een indrukwekkende 3500 hectare grond. Waarop veel garnacha groeit, het ras voor de rode Origium Garnacha 2016, een leuke, niet te dure alledags- en barbecuewijn. Die fris is en ook fris kan worden geschonken, en die in zijn smaak een genereuze dosis primair besfruit biedt. Fles €6,25 bij www.astridentherese.nl.

 

In Chili’s noordelijke Valle de Limarí, waar zeemist ’s ochtends vaak het dal bedekt, staat sinds 2004 het hypermoderne keldercomplex van Tabalí. Onder supervisie van oenoloog Felipe Müller worden daar hoogwaardige wijnen gemaakt, waaronder de Vetas Blancas Chardonnay 2015. De druiven daarvoor kwamen van twee wijngaarden (op 150 respectievelijk 250 meter hoogte). Vandaar het frisse karakter dat deze Reserva Especial nog altijd heeft, en dat samen met wat frisse citrus smakelijk tegenspel biedt aan de markante, notige roosteraroma’s. Adviesprijs €13,70, verkoopinfo via www.vinites.com.

 

Deze maand negen jaar geleden fuseerde de wijncoöperaties van Narbonne en Ouveillan (die  beide al eerder met andere waren samengevoegd) tot Néotera, ook genoemd Les Vignerons du Narbonnais. Bij het bedrijf zijn zo’n 300 druiventelers aangesloten die gemiddeld 5 hectare mer druivenstokken bezitten. Het gerenoveerde centrale keldercomplex staat in Ouveillan (links), aan aardig, rond een romaanse kerk en bij een zoutmeer gelegen dorp dat grotendeels omgeven wordt door wijngaarden en olijfbomen. Witte wijnen behoren tot de aantrekkelijkste die de cave daar produceert. De South Emotion Vermentino 2016 bijvoorbeeld, een enigszins floraal geurende Pays d’Oc met een soepele, sappige, tikje kruidige smaak die tevens wat zachte citrus biedt. Of de goud winnende, flink te koelen De Courtil Chardonnay-Colombard 2016 met zijn subtiele notigheid en milde fruittonen, waaronder discreet wat peer. Beide wijnen hebben een richtprijs van €6,95 en worden gevoerd door www.jeanarnaud.com.

 

Het was een smakelijk voorrecht om de nieuwe oogst te proeven van De Kleine Schorre, het zo succesvolle, grootste wijngoed van Zeeland. Van maar liefst 10 hectare kalkrijk oud zeezand bij het ringdorp Dreischor, op Schouwen-Duiveland, creëert dit immer actieve domein witte wijnen die vaak zo fris en zuiver zijn als een Zeeuwse zeebries. De Schouwen-D®uivenland Blanc 2016 bijvoorbeeld, een blend van pinot blanc en pinot gris. De wijn smaakt licht en opwekkend, met in zijn aroma vooral fris citrusfruit, denk aan grapefruit, plus een vleugje groene appel. Mooi bij mosselen en ander zeefruit. Fles €12,95. Ook de Rivaner 2016 is heel fris, pittig fris zelfs, met elementen van bladgroen, frisse citrus, klein partje peer en heel klein kruidje. Hiervoor wordt €11,75 gerekend. Iets milder wordt de toonzetting bij de Auxerrois 2016 waarvan het fruit een combi vormt met o.a. perzik en peer. Prijs €12,50. Als gebruikelijk is de Gris 2016 een succes. De voornamelijk pinot gris doch tevens  auxerrois bevattende wijn koppelt een Zeeuwse frisheid aan notigheid en mild citrusfruit, wat ‘m bestempelt tot een grote visvriend. Fles €14,50. Voor de negen maanden op vat gerijpte Barrique 2015 werden dezelfde rassen gebruikt als voor de Blanc (twee soorten pinot dus). Gelukkig zijn de houttonen niet te heftig aanwezig, en blijft het frisse fruit fraai intact. De fustopvoeding maakt ‘m wel vrij prijzig, namelijk €18,95. Nog weer zes euro meer kost een nieuwkomer, Paula’s Selection 2016, een droge, keurig frisse Gewürztraminer met kenmerkende zwoele, subtiel kruidige nuances van lychees en dergelijke. Alle wijnen kunnen worden gekocht bij De Kleine Schorre zelf – dat net als Dreischor sowieso een bezoek verdient – en vanaf 4 augustus via de webwinkel van www.dekleineschorre.nl.

 

 

Het woord over wijn en spijs is deze maand aan Fons Aaldering die zeventig jaar geleden geboren werd in de buurt van Nijmegen, als de oudste van elf kinderen. Zijn vader was hotelier, vandaar dat  Fons naar de hotelschool ging en stages volgde in een paar deftige Zwitserse hotels. Daarna maakte hij de stap van werknemer naar werkgever. ‘Beter een kleine eigen baas dan een grote knecht’ zei vader Aaldering altijd, wat diens oudste zoon beaamde. In 1967 richtte de toen twintigjarige Fons met zijn Marianne het bedrijf Marfo (Marianne & Fons) op, in Doetinchem, om kant-en-klaar maaltijden voor winkels en luchtvaartmaatschappijen te produceren. Jaren later werd Marfo verkocht aan Martinair en nog wat later begon Fons de firma Delta Daily Food in Nieuw-Vennep waar koelverse en diepvries maaltijden werden bereid voor airlines, supermarkten, kantines, gevangenissen en zorginstellingen. In minder dan vijftien jaar groeide Delta Daily Food tot een multinational met zeven fabrieken in zes landen, 3500 medewerkers en een productie van circa een miljoen maaltijden per dag. Zowel Fons als zijn onderneming werden bij herhaling onderscheiden, o.a. in Canada en Engeland. Eind jaren negentig verkocht Fons Aaldering alle aandelen van de Delta Daily Food Holding aan Cebeco Handelsraad Rotterdam (‘Aaldering met pensioen!’). Maar stil zitten beviel niet en dus ging Fons wederom aan de slag, nu als informal investor in kleine ondernemingen, en als commissaris in vennootschappen. Hij werd bovendien eigenaar van Ebo van den Bor (groothandel voor Aziatische restaurants, inmiddels van de hand gedaan), en maakte in 2004 een droom waar met de aankoop van een wijngaard in de Devon Valley bij Stellenbosch: Aaldering Vineyards was geboren. Waarna grote investeringen volgden in o.a. de aanplant, de kelder en drie luxueuze vijfsterren lodges. De eerste eigen oogst was die van 2007, en sindsdien worden jaarlijks zo’n 150.000 flessen hoogwaardige domeinwijn gebotteld. Over zijn favoriete wijn- spijscombinatie schrijft Fons Aaldering het volgende. Mijn food pairing voorstel is een gehaktbal met rode kool en aardappelpuree. Het gehaktrecept gaat als volgt: 80 procent rundergehakt en 10 varkensgehakt vermengen met 10 procent rauwe ganzenlever in blokjes, klein sjalotje, beetje zout, Worcestersaus, peper uit de molen en fijn gemalen volkoren beschuit. De rode kool met kleine stukjes appel mag ook die van vadertje Hak zijn. De aardappelpuree bereiden met warme melk en een klontje roomboter; uitgebakken spekjes erop (mager gezouten rookspek) en wat peterselie, geen nootmuskaat. De voor de hand liggende wijn- spijscombinatie is die met de Aaldering Pinotage Lady M (unwooded), gekoeld/fris gedronken. Deze Lady M kan eveneens als aperitief worden gedronken en bij de kaas erna. Eet en drink smakelijk!

 

Banner Hamersma 538-100

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


DE ALLURE VAN
CADIZ

Eigenlijk zou het op een hoge zuil prijkende standbeeld van Columbus niet in Barcelona, maar in Cádiz moeten staan. Vanaf deze stad immers, die overigens de oudste is van heel West-Europa, vertrok de zeevaarder voor zijn reis naar Amerika (en twee maal vanuit het nabije, naar zijn schip genoemde Puerto de Santa María). Bovendien werd naderhand driekwart van alle waren uit de verre koloniën in Cádiz gelost. Dit bracht grote welvaart. De de stad groeide tot de derde grootste van het land en kreeg de hoogste huizen van het continent. Bovendien werden er, net als in Sevilla, zendelingen opgeleid, wat de aanwezigheid van talrijke voormalige kloosters verklaart. De welvaart van weleer verklaart de allure die Cádiz nog altijd uitstraalt, alleen al vanwege zijn vele statige, vaak monumentale panden. Op ruim 120 daarvan zijn hoekige torens te zien. Ze behoorden aan kooplieden die via vlaggen en duiven communiceerden met de schepen die voor anker lagen in de baai of aan de kades. Bestellingen bijvoorbeeld werden op deze wijze doorgegeven. De drukte periode was wanneer de versterkte vloot, de armada, terugkeerde uit de Amerika’s, de ruimen vol geladen met edele metalen en andere waren. De hoogste nog bestaande toren (ooit waren het er meer dan 160) is de Torre Tavira. Het 45 meter hoge terras daarvan is te bereiken via 173 treden – met in het trappenhuis allerlei aardige schilderijen van de toren (voorbeeld rechts) – en biedt een riant uitzicht over de gehele stad. Vlak onder het terras kan een becommentarieerde (in Spaans en staccato Engels) voorstelling worden bijgewoond van een camera obscura waarmee live een vogelvlucht over huizen, straten en pleinen wordt gemaakt, soms met inzoomen op wandelende mensen. Het was een uitstekende, Nederlands sprekende, professionele gids (links) die ons naar de toren bracht en Cádiz (‘een anders dan andere Spaanse stad’) liet zien, Tony van der Velden, die behalve individuen ook groepen kan begeleiden, info@herkulesguides.com.
Vanaf de toreningang is het maar even lopen naar de overdekte mercado central die Spanje’s eerste was. Alleen op zondag is de markt gesloten, maar dan vindt erbij een vlooienmarkt plaats. Schuin naast de markthal ligt het officieuze hart van de stad, het kleine, sfeerrijke Plaza de Flores (eigenlijk Plaza Topete, links). Het staat vol met vooral bloemenstalletjes en terrassen, rond het witte standbeeld van de auteur Columela. Vergeet ook niet om het nabije imposante, uit 1930 daterende postkantoor te bekijken dat veel weg heeft van een paleis. Een van Cádiz’ talrijke, smalle, vaak schaduwrijke voert vanaf het bloemenplein naar dat van de kathedraal. Of beter gezegd naar dat van de nieuwe kathedraal. Want er bestaat ook een oude die staat op de plek van een Moorse mesquita, en die tegenwoordig fungeert als religieus museum. Aan de nieuw kathedraal, misschien wel Spanje’s enige die niet op de fundamenten van een moskee verrees, werd zo lang gebouwd (van 1722 tot 1833) dat het complex aan de buiten- en binnenzijde diverse duidelijk verschillende stijlen toont, waarvan de jongste bestaat uit een goud glanzende koepel (zie de beginfoto boven, genomen vanaf het negende dek op het comfortabele cruiseschip Westerdam waarmee we de haven van Cádiz bereikten, www.hollandamerica.com).
Naast de kathedraal begint de Barrio del Pópulo, een stokoude, gezellige wijk met ambachtswinkeltjes, talrijke bars, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Bovendien is er het Teatro Romano te zien, de overblijfselen van het op één na oudste van alle Romeinse amfitheaters. En in de Calle de las Piratas begint een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.
De vroegere volkswijk in ongeveer noordelijke richting volgend kom je vanzelf op het grote, driehoekige Plaza San Juan de Díos (links). Behalve de onvermijdelijke terrassen vind je er de ayuntamiento, het tempelachtig stadhuis (18e– en 19e eeuws). Vanuit de klokkentoren daarop klinkt elk kwartier een liedje van Manuel de Falla. En tegen de voorgevel (links op de pleinfoto) zijn bijzondere medaillons aangebracht die nu eens geen beroemde bestuurders tonen, maar grote vissen. Want ook die hebben een grote rol gespeeld in de historie van het tussen de Portugese grens en Gibraltar gesitueerde Cádiz. Al sinds mensenheugenis brengt de warme golfstroom elk jaar honderden rode tonijnen terug naar hun geboortewateren in de Middellandse Zee – en ze zwemmen dan vlak langs de Spaanse kust. Bijna een jaar lang hebben de tonijnen zich kunnen voeden in de koude Noord-Atlantische wateren; ze zijn dus goed gevuld, groot en wegen soms 900 kilo. De vangst van tonijn en andere vissoorten is nog steeds van belang. Zo’n 90 procent wordt verscheept naar Japan, maar in de stad zelf staan vis en zeefruit toch vaak op het menu. Zoals in het befaamde El Faro, en in de talrijke taperías en cervecerías. Bij Alamara bijvoorbeeld dat samen met andere eettentjes gevestigd is in de Calle Plocia die uitkomt uit het stadhuisplein. Rode tonijn ligt er niet alleen in de vitrine, maar staat tevens op het menu (wel €70 per  kilo), samen met zonnevis, zeetong en andere vissoorten die beduidend minder kosten. Voor wie licht wil lunchen verdienen de (tijger)langoustines uit de Sherry-stad Sanlúcar de Barrameda een aanbeveling, net als de gekookte, verse gamba’s uit Marokko (€15). En de wijn? Die kost een krats, zowel de Manzanilla La Guita (€2 per copita) als de Ramón Bilbao Verdejo (glas €2,50).
Tijd om het belangrijkste monument ter plekke te bekijken. Parallel met de haven wandelen we in westelijke richting door het park langs de Avenida del Puerto. Het is er prettig flaneren, soms onder tunnels van groen (links). En daar is dan het rechthoekige Plaza de España dat gedomineerd wordt door het rijk gedecoreerde Monumento a la Constitución 1812. Het kwam tot stand in 1912, om te gedenken dat een eeuw eerder in Cádiz de enige Spaanse stad die Napoleon niet wist te veroveren – de Spaanse grondwet werd geschreven, getekend en gepresenteerd. Er zit veel symboliek in het werk (rechts). Behalve Vrouwe Justitia wordt Columbus afgebeeld die een blote vrouw uit de Amerika’s meevoert. En aan de achterzijde figureert Hercules (de naam die men aan de Fenicische stadsstichter heeft gegeven). Schuin achter het door prachtige panden omgeven plein, en via straten met huizen gebouwd van oesterkalksteen, is een ander fraai plein te vinden, het stille, lommerrijke Plaza de San Francisco. Oorspronkelijk diende dit als kloostertuin waar monniken gewassen teelden. Het desbetreffende klooster zelf, dat een ruime binnenplaats heeft met twee etages galerijen, doet tegenwoordig dienst als Museo de Cádiz. Op de begane grond daarvan worden voornamelijk oudheidkundige vondsten geëxposeerd, waaronder twee grote sarcofagen, en op de hogere verdiepingen hangen schilderijen die variëren van oud religieus tot Spaans impressionistisch. Even verderop ligt het grotere, geheel open Plaza San Antonio met aan de ene zijde de aanzienlijke kloosterkerk San Antonio en aan de andere kant het in neo-Moorse stijl opgetrokken bankgebouw Casino Gaditano (even links van het midden op de foto). Achter de kerk, vijf straten verder, werd het Parque Genovès aangelegd, een botanische tuin met bomen uit de hele wereld. Terug in het centrum gaan we nog even langs bij het Oratorio San Felipe Neri, een ovaalvormige kerk met een koepel en een gouden altaarstuk met daarachter een werk van de barokke kunstenaar Bartolomé Esteban Morillo (17e eeuw, rechts). Tegen de buitenmuur werden gevelstenen aangebracht die de grondwet en daarbij betrokken zijnde personen memoreren (Calle Sante Inés). Tenslotte, het is inmiddels tapastijd, dalen we af naar het zuidelijkste stadsdeel, Barrio de la Viña, die alleen al aanspreekt vanwege zijn naam. De leukste straat in deze wijk-van-de-wijnstok is de door palmen omzoomde Calle de la Virgen de Palma (links) die vaak helemaal vol staat met uitnodigende terrastafels en -stoelen, en waar veel gevels geschilderd werden in wit en okergeel. In de ernaast liggende Calle Corallón de los Carros, in Casa Manteca (onder), gebruiken we graag een paar hartige hapjes, heffen een copita gekoelde Manzanilla op alle mooie ontdekkingen – en voelen ons een heel klein beetje als Columbus.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Gijs

 

VINOSTALGIE (63)
De mooiste kelders van Reims en de hele Champagne werden aangelegd door Pommery & Greno, in voormalige steengroeven. Op gemiddeld 30 meter diepte. Ze hebben een lengte van 18 kilometer en zijn te bereiken via een monumentale trap van 116 treden. Wat ze zo bijzonder maakt, zijn de grote bas-reliëfs die de kunstenaar Navlet in het zachte gesteente heeft aangebracht (terwijl er tegenwoordig ook moderne kunst wordt geëxposeerd).  

 


‘Ik heb een droom’, zegt Miguel Torres, ‘dat wij op een dag wijn zullen produceren die geheel koolstof neutraal is.’ Om die droom te realiseren is de beroemde Catalaanse wijnproducent, die in allerlei landen alle mogelijke onderscheidingen heeft ontvangen (en er binnenkort weer een krijgt in Montréal) druk doende, op allerlei manieren. De dagelijkse leiding van het in Spanje en Chili actieve wijnhuis Torres heeft hij overgedragen aan zoon Miguel jr., maar zelf superviseert hij het consequente duurzaamheidsbeleid waaraan het bedrijf inmiddels 12 miljoen euro heeft besteed. Maandelijks vindt bovendien overleg plaats op de Universiteit van Barcelona, in samenwerking waarmee allerlei experimenten worden opgezet. Een van de op te lossen problemen betreft het vrij komen van koolzuur bij de wijngisting. Hoe te vermijden dat die koolzuur in de lucht belandt? De enige manier is het stabiel maken van deze stof. Bij Torres hebben al proefnemingen plaatsgevonden met zeewier, die koolzuur moest vangen. Maar helemaal tevredenstellend werkte deze methode niet. Daarom, vertelt de tegelijk zacht en staccato sprekende wijnproducent enthousiast, zal dit jaar een geheel nieuwe test plaatsvinden, met twee katalysatoren. Doel is om de koolzuur om te zetten in methaangas – dat weer gebruikt kan worden als brandstof voor tractoren. ‘Overigens kan koolzuur ook worden gebruikt om sla te doen groeien’. Inmiddels produceert de firma Torres zelf een kwart van de eigen elektriciteit. Via zonnepanelen wordt al flink wat photovoltaic zonne-energie opgewekt, maar er zijn veel grotere generatoren beschikbaar die deze hoeveelheid aanzienlijk kunnen vergroten. Het enige probleem is echter dat, curieus genoeg, de regering daarvoor geen toestemming wil geven. Miguel Torres heeft dit op de universiteit kenbaar gemaakt en ertegen geprotesteerd, wat nogal wat perspubliciteit kreeg. En hoogstwaarschijnlijk leidt zijn protest tot het wél officieel accepteren van deze sterkere panelen. Voort zijn alle bedrijfsauto’s van Torres hybriden of geheel elektrische. En wordt 40 procent van al het water gerecycled. Enzovoorts, enzovoorts. Het streven is om in 2020 de ecologische voetafdruk van Torres met 30 procent te reduceren ten opzichte van 2008. Bepaald bezorgd is Miguel over de klimaatverandering die hij kenschetst als  ‘de grootste bedreiging voor de wijn business in zijn geheel en voor de wijnbouwers in het bijzonder’.  Dit mede vanwege de kwetsbaarheid van druivenstokken ‘die zeer gevoelig zijn voor sterke temperatuurwisselingen’. Om maar te zwijgen over de extreme klimaatproblemen die steeds vaker ontstaan. Als voorbeeld toont Miguel foto’s van de hevige branden die in Chili grote delen van wijngaarden verwoestten, en doet verslag van de ‘ernstige voorjaarsvorst ooit’ die dit jaar Europa teisterde, en die bij Torres zal resulteerden in een vermoedelijk 20 procent kleinere oogst (‘en dus stijgende prijzen’). Wat allemaal niet wegneemt dat het huis met zijn wijnen een dynamisch, progressief beleid voert. Zo is in Spanje een hoog gelegen wijngaard bij de Pyreneeën in ontwikkeling, werd een Albariño uit Rías Baixas (van 6 hectare daar) aan het portfolio toegevoegd, en zal in Nederland de eigen Cava worden gelanceerd. En passant onthult Miguel dat uiteindelijk besloten werd om in China zelf geen wijn te produceren (enerzijds omdat een buitenlands bedrijf daar geen eigenaar van wijngrond mag zijn, anderzijds vanwege een mogelijk toekomstig gebrek aan water, zoniet gevecht een gevecht daarom in de beste regio daar), maar verkoopt er wel zeventigduizend dozen wijn per jaar. Hoe Miguel Torres te werk gaat? Glimlachend antwoordt de tengere Spanjaard: ’Ik geef nooit opdrachten, dit tegenstelling tot mijn vader. Maar ik stel wél veel vragen.’

 

Wat… John Beeren jr en sr, Prins Bernhard, Joost Bloemsma, Paul Blom, Paul Bocuse, Henny Bodenkamp, Pieter Boelen, John de Boer, Madame Bollinger, Olivier B. Bommel, Ronald van Bommel, Pieter Booij, Jodocus Boomsma, Wina Born, Constant Boshouwers, Mies Bouman, Joop Braakhekke, Michael Broadbent, Rudolf Bijleveld, Alain Chapel, Gert Crum, Salvador Dalí, Huub van Doorne, Ine Droogh, Georges Duboeuf, Floor van Ede, Leo van Eeghem, Ton van Es, Gerard Fagel, Joop Fagel, Martin Fagel, Paul Fagel, Ton Fagel, Marie-José van Gastel, Anneke en Fons van Groeningen, Ronald de Groot, Harold Hamersma, Otto Hartung, Jon Halvemaan, Piet van Hees, Freddy Heineken, Cees Helder, Nico Hiltrop, Gijs Hooft Graafland, Tineke de Groot, Rob Herwig, Jan Huckriede, Johnny Hugel, Hugo Hulst, Frank Jacobs, Jan Janssen, Ben Jordan, Hans Jorissen, Joop van de Kant, Louis Kat, Dré en Rob Kerstens, Jaap en Peter Klosse, Robert Kranenborg, Kuifje, Louis Latour, Robert Leenaers, Thomas Lepeltak, Jan van Lissum, Giovanni Matarazzi, Robert Mondavi, Paul Op ten Berg, Lex Oud, Ben Overbeeke, Robert Parker, Theo Penris, Ad Peijnenburg, Emile Peynaud, Ronnie Potsdammer, Laurens van Rooyen, Eric de Rothschild, Philippine de Rothschild, Ron Sanders, Henk Savelberg, Cas Spijkers, Fons Stevens, Peter van Straaten, Pieter Taselaar, Miguel Torres, Jean en Pierre Troisgros, Steve van der Ven, Frans Verbunt, Guus Verbunt, Jan Hein Verlinden, Otto Vlasman, Henri de Vries en Koos Zijlstra… gemeen hebben?
Zij en nog heel wat anderen worden allemaal genoemd, en sommigen meer dan eens, in Gejaagd door de wijn. Dit is de onlangs verschenen bundel van 75 glimlachende terugblikken (met even zovele afbeeldingen) op mooie maaltijden, prachtige proeverijen, memorabele ontmoetingen en leuke wijnevenementen die ik ik heb meegemaakt – en minutieus genoteerd in stapels kleine ringbandboekjes. De door Aerial uitgegeven paperpack is voor €14,95 verkrijgbaar bij goede boekhandels en www.bol.com

 

Regelmatig zijn in de Verenigde Staten op melkkartons portretten van vermiste kinderen te zien. Het is vaak een laatste wanhoopspoging van de ouders om hun kind op te sporen. Voor additioneel bereik heeft Bully Hill Vineyards uit Hammondsport in de staat New York ook op zijn wijnflessen portretten van vermiste kinderen geplakt. Aldus de toelichting van de grote verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit label selecteerde uit zijn collectie

 

.

.

.

.

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.