HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – MEI 2017

Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Roemenië, Spanje, Verenigde Staten en Zuid-Afrika, ze zijn allemaal vertegenwoordigd in de ruim zestig vondsten die in deze lente-editie worden beschreven. Als gebruikelijk heb ik ze zorgvuldig proevend geselecteerd: alleen wijnen waarvan ik zelf gráág een glas zou drinken staan vermeld. Je zult bovendien een nieuwe culinaire combinatie aantreffen, alsmede het eerste deel van een misschien wel historisch interview met baron Philippe de Rothschild, en een grote reisreportage over de van alles biedende havenstad Alicante. Waarvan in de desbetreffende rubrieken ook een leuk restaurant en twee musea worden beschreven.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 vondst van de maand. Tijdens een wijnreis op Tasmanië werd speciaal omgereden voor een bezoek aan Jansz, om het bedrijf te bekijken dat een bewonderenswaardige mousserende wijn voortbrengt als Jan (Small)de Jansz Premium Non Vintage Brut Cuvée. Het gebied was Pipers River, in het noordoosten van dit grote eiland. Wij vernamen dat deze levendige, frissige, door citrusfruit gemarkeerde, loepzuivere en niet van een goede Champagne te onderscheiden wijn voor 53 procent uit chardonnay werd samengesteld – vandaar die elegantie – plus 44 procent pinot noir en nog een beetje pinot meunier. Van Champagne’s drie druivenrassen dus. Jan1Voorts kreeg de wijn een kelderrust (op zijn gistingsbezinksel) van twee jaar, meer dan het voor Champagne verplichte minimum van negentien maanden. Bij Jansz wordt bovendien heel duurzaam gewerkt, vandaar de ganzen in de wijngaard, met ook alleen natuurlijke gisten. En gelukkig, voor bovengenoemde, beste bubbelwijn hoef je niet naar Abel Janszoon Tasmans eilandontdekking te reizen, want hij is hier gewoon te koop, voor €20,95. Bij www.wijnkring.nl.

 

Ban Tariquet

vondst-1. Dynamiek typeert de familie Martínez Bujanda die in de Rioja en daarbuiten diverse uitstekende wijndomeinBuj1en heeft gecreëerd. Het eerste was Viña Bujanda dat de benodigde tempranillodruiven voor zijn generieke (dus niet naar een enkel perceel genoemde) wijnen betrekt van 120 hectare. De jongste rode heet simpelweg Tinto 2016 – en is een puur-plezierwijn. Die gul voorzien is van mild zwart fruit, en flink wat vlees heeft, alsmede sappigheid en een vriendelijk frisje. Hij dronk zo lekker weg dat fles leeg was voordat wij het wisten. Prijs €9,95 bij www.astridentherese.nl.

 

vondst-2. Naar verluidt zou de eerste Griekse nederzetting van West-Europa zijn gesticht in wat nu het gewest Campania is, bekend van Napels, Sorrento en de Vesuvius. MAS (Small)De Grieken Mas1begonnen daar ook met wijnbouw, en brachten hun eigen druivenrassen mee. Waaronder een witte variëteit die later greco werd genoemd. Het is van deze soort, biodynamisch geteeld, dat de Masseria Frattasi Greco 2016 werd vervaardigd. Een heerlijk frisse, tevens sappige wijn met citrustonen, vaag iets notigs en in de verre verte een heel licht zilte toets. Element die ‘m uitermate geschikt maken om bijvoorbeeld salade niçoise (met ansjovis) uitstekend te begeleiden, en later in het jaar verse oesters. Van deze jonge Griek, herkomstbenaming Greco Beneventano, is de flesprijs €11,35 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

banner_Riesling

vondst-3. Doorgaans is Sancerre een witte wijn maar, afhankelijk van het jaar, kan ongeveer 20 procent van de Del1productie uit rood en rosé bestaan. Beide hebben als basis pinot noir. Een 33 hectare bestrijkend domein dat van beide attractieve wijnen vervaardigt, is Domaine Delaporte dat als basis het in een vallei gelegen wijn- en geitenkaasdorp Chavignol heeft. In 2016 wist Matthieu Delaporte (links) een hoogst plezierige, opwekkende Chavignol rosé te maken, frissig, bijna mineralig zelfs, met veel sap en wat rood zuurtjesfruit. Fles €15,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij “Aanbevolen restaurants’.


vondst-4
. Vlak boven het water van de Breede Rivier, in de wijALV1nstreek Worcester, bouwde Albertus Viljoen – ‘Alvi’ genoemd – ongeveer 85 jaar geleden een brug om delen van zijn immense alfafa domein met elkaar te verbinden (tekening). Al gauw noemde men de brug Alvi’s Drift, een naam de ook zuivelproducten zouden krijgen (de farm produceert veel tonnen kaas, sommige met wijn gearomatiseerd) en sinds 2004 de wijnen. Vandaag de dag omvat het door Alvi van der Merwe (huisarts, tevens wijnmaker) en diens Alv4broer Johan (doet tevens de zuivel) geleide landgoed 7000 hectare, waarvan ruim 410 met druivenstokken. Bepaald verleidelijk als lente- en zomerwijn is de Alvi’s Drift Viognier 2016 die trakteert op sappige, frisse citrustonen en een appeltje. Net zo heb ik genoten van de Shiraz 2015, een ferme, zelfs enigszins complexe creatie met kruidige, donkere schakeringen en fruitige (zwarte vruchten, bessen). Adviesprijs €6,95. Je vindt de Alvi’s bij o.a. www.mitra.nl. Meer adressen via importeur www.monnik-dranken.nl.

 

Banner mei Trimbach

 

vondst-5. Gebakken of gegrilde lamskoteletten? Extra belegen boeren Goudse? Een prima partner hiervoor is Château La Roque de By 2015, een Cru Bourgeois uit de MédoBy (Small)c. Het château ontleent zijn naam aan een domein dat in de 19e eeuw werd toegevoegd aan dat van het gerenommeerde Château La Tour de By. Beide wijnen worden ook gemaakt door dezelfde equipe in dezelfde kelder. Voornoemde 2015 is een sappige, echte eetwijn die dankzij een hoog aandeel merlot (de helft, naast cabernet sauvignon) soepeler smaakt dan de meeste Médocs, met subtiele schakeringen van zacht kruidig hout, een vleugje vanille, een blaadje laurier en prettig wat fruit van zowel zwarte vruchten als rijpe bessen. Voor deze attractieve tafelgenoot wordt €10,75 gevraagd door www.colaris.nl, zie de banner.

 

vondst-6Ot9Ot (Small). Al vóór de Eerste Wereldoorlog begon de familie Ott met het maken van goede rosé, en nadat het gelijknamige Provençaalse wijnhuis werd overgekomen door de Champagne-firma Louis Roederer zet de vierde generatie (Christian en Jean-François Ott) die traditie onverdroten voort. Zo werd op Château de Selle van aangekochte druiven – 70 procent grenache, de rest cinsault plus syrah – een gastronomische Côtes de Provence gecreëerd, met als naam By.Ott 2016. De bleek oranje, vrij stevige en volle wijn smaakt zacht doch wel duidelijk kruidig tegen een achtergrond van mild drupsfruit (peer e.d.). Kostelijk bij kip, kalkoen, kalfsvlees en nog veel meer. Richtprijs €16,95, verkoopinfo via www.fourcroy.nl of de banner.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

vondst-7. De excellente, in Navarra gesitueerde familiefirma Bodegas Julián Chivite is nu ook actief in RibHoy (Small)era del Duero. En heeft daar met oenoloog Javier Garbayo een wijn gemaakt die werd opgenomen in de AH Excellent Selectie. Het betreft de van uitsluitend tempranillo (eigenlijk de regionale variant tinta fina) vervaardigde, gespierde Hoya de los Lobos Roble 2015. Waarbij dat ‘RoSag (Small)ble’ verwijst naar eikenhout. Vandaar de subtiele roostertonen en de flinke, zacht kruidige afdronk die het behoorlijk gulle, rijpe zwarte fruit fraai omlijsten. Leg de lamsbout maar in de oven. Fles €6,99. In dezelfde lijn vind je de eerder getipte Sagrato 2014, een Chianti Classico. Dankzij de sangiovesedruif heeft deze frisheid en is voorts vooral bessig, met een keurige afdronk en een smaak die elegant en ferm tegelijk is. Deze wijn werd geselecteerd bij een belangrijke producent van Toscaanse en andere Italiaanse wijnen, het huis Cecchi. Zie www.ah.nl en de banner.

 

vondst-8Cau1. Bij Pau, in de voetheuvels van de Pyreneeën ligt het ooit beroemde wijngebiedje Jurançon. Met de zoete witte wijn daarvan werden de lippen van pas geboren koningskinderen besprenkeld; voor het eerst gebeurde dat met de toekomstige Hendrik IV in 1535. Omdat zoete wijnen uit de mode raakten, is men ook Jurançon Sec gaan produceren, CAU4 (Small)tegenwoordig goed voor meestal meer dan de helft van het volume. Deze droge versie is er een met karakter, zo demonstreert de Domaine Cauhapé Chant des Vignes 2016. De uit gros manseng en camaralet (60/40) samengestelde wijn combineert in zijn ferme, frisse smaak plantaardige aspecten met kruidige en groen fruitige, een beetje à la lychees. En rook ik daar vleugjes buxus en jasmijn? Verwacht mag worden dat hij goede amis is met licht gekruide visgerechten en hartige salades. Fles €9,80 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

vondst-9. Na lang zoeken kocht Jean-Michel Cazes, de eigenaar van o.a. het beroemde Château Lynch-Bages in Pauillac, twee wijngaarden bij La Livinière (onder), een dorpOs1 binnen de Zuid-Franse streek Minervois. Waarna hij ze samen smeedde tot één landgoed, gedoopt Château L’Ostal Cazes, met 60 hectare druivenstokken plus 25 hectare olijfbomen. Vervolgens vond een totale renovatie plaats, zowel wat betreft de aanplant als het aanleggen van een drainagesysteem. Bovendien werd een voormalige tegelfabriek ingericht tot eigentijdse wijnkelder. Het resultaat inspanningen en investeringen? Imponerende wijnen, zoals de Estibals 2014, een nu mooi op dronk zijnde, soepele, stevige zonnewijn met schakeringen van kruiden, vanille, hout, leder, bes- en zwart fruit en een zacht, vitaliserend frisje. Ziehier de samenstelling: 42 procent syrah, 36 carignan, 12 grenache, 10 mourvèdre, een melange die twaalf maanden fustrust kreeg. Adviesprijs €12,40, ga naar www.kwastwijnkopers.nl voor verkooppunten.

 

vondst-10SA1. Magali Couvignou, geboren Combard, spreekt er enthousiast over. Geen wonder de Figuière Magali Signature rosé 2016 draagt haar voornaam. Een aardigheidje van vader Alain Combard die hetzelfde deed voor zijn twee andere kinderen, Valérie en François. Eerstgenoemde rosé, een Côtes de Provence, komt van het imposante, 65 hectare bestrijkende domein Saint André de Figuière. Als druivenrassen werden gebruikt cinsault, syrah, cabernet sauvignon en grenache. De mix gaf een duidelijk kruidige wijn met een ondertoon van rood fruit plus wat sinaasappeldrups. Je zou het een maaltijdrosé kunnen noemen, zeer op zijn plaats bij o.a. een salade niçoise en op de huid gebakken rode mul en lamskoteletten. Prijs €14,95, zie www.degoudenton.nl.

 

Banner Mei_Guntrum

 vondst-11. Om de Australische, naar een provincieplaats genoemde wijnstreeBOR (Small)k Heathcote te Bor2bereiken moet je vanuit Melbourne ruim 100 kilometer in noordelijke richting rijden. Waar de bezoeker beloond wordt met big red wines van de shirazdruif. Een zeer kenmerkende, regionaal met goud bekroonde variant is de De Bortoli Woodfired Heathcote Shiraz 2015. Deze overweldigt de zintuigen met een krachtige smaak die de mond breed vult met zondoorstoofd zwart fruit, zoals van pruimedanten, aangevuld door een zachte kruidigheid en donkere aroma’s als van drop en leder. De adviesprijs van deze authentieke barbecuebegeleider – en rijmt Heathcote niet op entrecôte? – bedraagt €14,95, verkoopadressen via www.dgswijn.nl.

 

vondst-12TV2. Intens fruitig, zo ruikt en smaakt de Two Vines Chardonnay 2015. ’t Is alsof je een fruitstalletje bezoekt met tropische en citrusvruchten, waaronder abrikozen. Deze expressieve, ferme witte wijn komt niet van om de hoek, maar uit Washington State (hoofdstad Seattle). De producent in kwestie is Columbia Crest, een groot bedrijf, een van Amerika’s meest toonaangevende zelfs, dat gesitueerd is op een heuvel boven het dal van de Columbia River. Een van de verkoopadressen is https://www.wijnclubgriffioen.nl/columbia-crest-two-vines-chardonnay waar €10,45 wordt gevraagd.

 

Bannar Los_Gansos_2017_Banner
vondst-13. In 2004 kwamen de eigenaren van Château La Coste, geleden in de streek Coteaux d’Aix-en-Provence, Cost2op een lumineus idee: ze besloten kunstenaars en architecten uit te nodigen om speciaal voor het wijngoed werken te scheppen. Wat ook gebeurde. COS (Small)Vandaag de dag zijn dus bij het château en rond de 125 hectare tellende wijngaard kunstuitingen te vinden van mensen als Frank Gehry, Andy Goldsmith en Richard Serra. Maar ook de – biologische –  wijnen werden kunstwerkjes op zich. De Première Cuvée rosé 2016 bijvoorbeeld, een mondvullende, stevige, bleek oranje wijn met een aroma van zacht gekruid drupsfruit. Grenache (70 procent), syrah en cinsault zijn de gebruikte druiven. Fles  €13,50 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 

vondst-14Zar1. ’t Is feest bij de Spaanse coöperatie Virgen de la Asunción, want het bedrijf bestaat nu zestig jaar. Anno 1957 (links) werd het gesticht in Ribera del Duero, waar de zeventig aangesloten families 325 hectare bewerken. Een plezierige, houtloze maar toch zacht kruidige creatie van deze coöp is de Zarzuela Joven 2015, vrij stevig van structuur, lekker fruitig (met bessen in de hoofdrol) en correct nablijvend in de mond. Deze pure tempranillowijn kost €8,99 bij www.bythegrape.nl.

 

Banner_mei_JP2

vondst-15. Het zou zomaar ’s werelds langste wijnnaam kunnen zijn, HAP (Small)You can’t buy happiness. But you can drink my Pinot Blanc! Hij werd bedacht door het domein Emil Bauer & Söhne, waarvan de wijngaarden ruim 30 hectare bestrijken in de Zuid-Duitse regio Pfalz. Qua karakter doet de 2016 enigszins denken aan een Sauvignon Blanc. Dit vanwege en zijn frisheid en het bijna buxusachtig in zijn geur, terwijl tegelijk groene appel en een nootje in de vrij slanke, zuivere smaak waarneembaar zijn. Helemaal happy word je voor €14,99, want dat kost deze wijn bij o.a. www.jacobus-toet.nl.

 

vondst-16. De op het etiket afgebeelde dieren dragen allemaal een opvallend rood jumpertje, vandaar de merknaam Tussock Jumper. Maar er is meer waarmee deze wijnlijn zich onderscheidt. De TJ (Small)wijnen komen namelijk uit niet één land of streek, maar werden wereldwijd geselecteerd én ter plekke gebotteld. In Frankrijk, Italië, Spanje en andere landen. Het aardige is dat het concept werd bedacht door een Nederlander, Gert-Jan van Arkel, die ging samenwerken met een Portugese Amerikaan, Marc Oliveira. Mijn absolute favoriet uit het hier beschikbare assortiment is de Tempranillo 2016, een door fruit – zoals van bosbessen en zwarte bessen – gedreven, sappige, vlezig, stevige wijn uit Spanje. Bij www.jumbo.com (zie ook de banner) is deze Vino de la Tierra de Castilla geprijsd op €4,75.

 

Banner Indigo_banner

 

vondst-17. Precies twintig jaar geleden namen Frédéric en Lucile Delay de familiebezitting Domaine du Bon de Remède over. Een met voornamelijk oude druivenstokken beplante bezitting van 28 hectare aan de voet van ‘de reus van Provence’, de Mont Ventoux. Del3Geen wonder wellicht dat daar reusachtig goede wijnen worden gemaakt, met voorop La Grange Delay 2015, een uit 70 procent grenache en 30 procent syrah gecomponeerde Ventoux – die op het jaarconcours van France oenologen bekroond werd met het predicaat ‘Excellence’.  Zijn sappige smaak is vlezig en gespierd, zacht kruidig bovendien, met discrete donkere, dierlijke aspecten en wat zwart fruit. Deze beste begeleider van o.a. stoofschotels kost €8,75 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

vondst-18Vic (Small). Jerôme Vic en diens vrouw Aurélie hebben de leiding over Les Domaines Robert Vic. Dit telt zo’n180 hectare met druivenstokken en is gesitueerd in de Languedoc. De wijnen verschijnen onder allerlei namen, zoals Preignes le Vieux en Maison Robert Vic. Binnen deze laatste lijn werd de witte Le Parc 2016 uitgebracht, een pure, bijna tintelende Vermentino die geurt naar bloemen en smaakt naar specerijen (misschien zelfs met een minihint griottendrop), kruiden en frisse citrus – wat ‘m het prVic (Small)oberen waard maakt bij verse witte asperges. Om de prijs hoeft je het niet te laten, want deze Pays d’Oc kost meestal €5,95. Van een andere Vic vin namen we een glas bij een familiemaal met gebakken kalkoenfilet – en genoten zeer. Het betrof een Pays d’Oc rosé, de Robert Vic Délicate 2016. De van blauwe grenache gemaakte wijn heeft een milde, aimabele smaak met tonen van licht gekruid fruit (peertje, partje sinaasappel) en vereist een stevige koeling. Adviesprijs €8,95, verkoopinfo via www.boomsma-wijnen.eu.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

vondst-19. In 2015 besloot het wijnhuis Ramón Bilbao om van een zestien jaar eerder verworven, hoog gelegen wijngaard (550-700 meter) binnen de oostelijke Rioja een bijzondere rosé te maken,Lal3 ‘in Provençaalse stijl’. Als druiven dienden 90 procent garnacha (oude stokken, zo’n halve eeuw geleden geplant) en 10 procent witte viura. De handgeplukte trossen werden zorgvuldig geselecteerd, en de vergisting van het vrije sap vond gedurende twintig dagen heel langzaam plaats bij slechts 15 graden Celsius. Aldus ontstond een jaar later ook de buitengewoon bleke Lalomba Rosado 2016, zacht fris en heel smakelijk, met diepgang, dankzij Lal6rode vruchten en fris citrusfruit, een klein kruidje en lichte romigheid. Echt lekker. Kwaliteit moet in dit geval wel worden betaald, want €19,95 is de prijs per fles. De gewone Ramón Bilbao Rosado 2016 is trouwens ook het proeven waard, vanwege zijn frisse, opwekkende, bijna grapefruitachtige smaak en veel vriendelijker prijs, namelijk €8,45. Zie www.wijnkring.nl.

 

vondst-20Ron2. In het golvende heuvelland van Friuli Colli Orientali  (het uiterste noordoosten van Italië) bestrijkt de bezitting Ronchi di Manzano 60 hectare. Het is een vrouw, Roberta Borghese, die het in 1969 gestichte domein tegenwoordig leidt. Een van haar mooiste, markante witte wijnen is de Ellégri 2016, een ferme compositie van sauvignon blanc, friulano, chardonnay en picolit. Beide laatste twee variëteiten werden in vijfhonderdliter vaten vergist, wat het notige karakter van de wijn mede verklaart. Daarnaast zijn witte en citrusvruchten discreet present, alsmede aangename zuren. Denk aan zeeduivel, tonijn, kalkoen of kip, en hebt hiermee een prima partner. Fles €13,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner Intense

VONDST21. Een bodega in Bierzo (Noordwest-Spanje) die internationaal hoog scoort met zijn wijnen, is Dominio de Tares. De 30 hectare omvattende bezitting is grotendeelBAL (Small)s beplant met de regionale mencía, een blauwe variëteit die al eeuwenlang in deze regio gedijt. En waarvan de opperbeste, dieprode Baltos Mencía 2014 werd vervaardigd, een harmonische, krachtige, nog vitale wijn waarin beheerste roostertonen en zacht kruidige houtaroma’s fraai tegenspel bieden aan sappig fruit van bessen en zwarte vruchten. Heerlijk gewoon. De wijn onderging een fustopvoeding van zes maanden, en zijn druiven kwamen van decennia oude stokken op 400 tot 600 meter hoogte. Fles €10,95 bij www.grandcruwijnen.nl.

 

VONDST22Bru (Small). Langs de Cher, een zijrivier van de Loire, exploiteert de familie Chainier een middelgroot wijngoed dat als specialiteit heeft Sauvignon Blanc. De licht hellende akker bestrijkt 20 hectare en heet Domaine La Bruyère. Daar werd in 2016 een gave Sauvignon Touraine geboren, heel fris en met een eerder groen-kruidige dan fruitige smaak (hoewel citrusfruit à la grapefruit wel aanwezig is). Een karakter dat hem uitermate geschikt maakt als partner voor verse asperges. Fles €8,95, zie www.astridentherese.nl.

 

Banner_februari_GrandSud

VONDST23. Het grootste van de zes domeinen die Henri Fabre-Bartalli (foto) binnen Côtes de ProvenceAu3 bezit, is Château de l’Aumérade. Dit prachtige landgoed, waarop eeuwen geleden door koning Hendrik IV platanen werden geplant, heeft een wijngaardAu1 (Small) van bijna 300 hectare. Wat meer is dan de helft van de 550 hectare die de familie exploiteert. Misschien wel de bijzonderste wijn van deze bijzondere bezitting is de Cuvée Marie-Christine rosé, dit alleen al vanwege de op een Gallé vaas gelijkende fles (ontworpen in 1956 door Charlotte Fabre). Het fruit van de bleek oranje jaargang 2016 een melange van de helft syrah met gelijke delen grenache en cinsault – is drupsachtig, met nuances van o.a. peer en sinaasappel, de zuren zijn zacht (goed koelen dus), de sappigheid is groot en de kruidigheid discreet. Ook de nog vieve 2015, niet iets frisser en kruidiger wellicht, is niet te versmaden. Richtprijs voor beide €10,95 à €11,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

VONDST24Bla (Small). Superieur slobberwerk uit Zuid-Afrika, dat biedt de Blaashoek Chenin Blanc 2016. De druiven voor deze in België gebottelde Western Cape komen van twee wijngaarden, waaronder een met in zijn bodem graniet en leisteen. Wat opvalt in de frissig sappige, correct gevulde smaak is het plezierige aroma van passievrucht. Prijs inclusief Nederlandse accijns €5,67 bij www.adbibendum.nl, zie de banner.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 

VONDST25. Binnen Chablis is Domaine Laroche niet alleen een grote naam, maar ook een grote producent, met bijna 90 hectare wijngrond in eigen bezit. Het domein kreeg gestalte dankzij Lar1Michel Laroche – die bovendien het initiatief nam om een van zijn allerbeste wijnen te bottelen met een schroefdop – maar het kwam na een fusie in handen van de grote wijngroep AdVini. Die overigens dezelfde kwaliteitspolitiek voert als Michel destijds, met hulp van de bedreven wijnmaker Grégory Viennois. Een aangename kennismaking met het omvangrijke assortiment vormt de Laroche Chablis 2015, niet te zwaar noch te licht, wit fruitig, met een naar mineralig neigende, tegelijk sappige frisheid en een klein kruidje. Zalig bij gebakken vis. Fles €15,99 bij www.gall.nl.
 

VONDST26CB (Small). Binnen het wijngebied Bergerac besloten vier coöperaties samen te werken onder de naam Couleurs d’Aquitaine. Het getal vier komt tevens terug in het aantal wijnfamilies dat erbij betrokken is, vierhonderd, alsmede in het aantal hectaren dat zij bewerken, vierduizend. Een succesvolle merklijn die de groep creëerde heet Clément Bosquet, waarvan de doorgaans plezierig op €5,99 geprijsde Chardonnay 2015 een aanbeveling verdient. Deze Vin de France smaakt namelijk lekker fris en fruitig, richting grapefruit, terwijl-ie tegelijk sappig en notig is. Verkoopadressen via www.fourcroy.nl en de banner.

 

Banner Okhuysen nieuwe

 

VONDST27. Aan vineuze santa’s, aan wijnheiligen, heeft Chili geen gebrek. Een SH4ervan bestaat 75 jaar en heet Santa Helena. Exact twintig jaar terug werd het bedrijf overgenomen door de grote wijngroep VSPT die vervolgens veel investeerde in de 334 hectare wijngaarden, in keldermaterieel en in een deskundig wijnmakersteam. Enkele van de allerbeste wijnen dragen de titel Selección del Directorio. De Gran Reserva Chardonnay 2016 daarvan offreert SH (Small)aangenaam veel fris fruit van citrus plus tropische vruchten (inclusief wat passievrucht) dat beschaafd vergezeld wordt door roosteraroma’s. Dit delicieuze geheel kost meestal een kleine €11. Hetgeen ook geldt voor de door bittere chocolade, koffie, laurier, munt en zwart fruit getypeerde, ferme Gran Reserva Carmenère 2015 – die doet verlangen naar vlees van de grill. Verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 VONDST28. De in België geboren Pierre Degroote doet zijn naam eer aan, want hij geniet PH (Small)inderdaad een groot succes. Wereldwijd beheert hij maar liefst 1000 hectare wijngrond, voornamelijk in de Languedoc. En maakt daarvan wijnen die naar meer dan zestig landen worden verscheept. Een van zijn merken is Pierre Henri. Een prettige soort die dit label draagt, is de Merlot 2015. Deze charmeert met zijn gulle fruit van bessen en zwarte vruchtjes, is bovendien een pietsje kruidig en heeft niet te veel alcohol, namelijk 12,5 procent. Deze bij van alles-en-nog-wat passende Pays d’Oc kost €6,95. Zie www.josbeeres.nl en de banner.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100

 

VONDST29. In meer dan één opzicht is dit een verrassende rosé. Men maakte hem namelijk van de UM (Small)pinot grigio (die gewoonlijk witte wijnen geeft, omdat de getinte schillen niet meegisten), en dat gebeurde in… Roemenië. Deze echt bleek oranje getinte Umbrele Pinot Grigio rosé 2016 biedt behalve frisheid ook mild drupsfruit (peer, hint sinaasappel) en relatief weinig alcohol (12 procent). Verwacht geen hoogvlieger, maar goed gekoeld drinkt hij prettig weg – en dat voor een betrekkelijk bescheiden €5 bij www.hema.nl.

 

VONDST30 (3)Ab2. Al sinds 1199 is de Roqueta familie actief in het Catalaanse wijngebied dat  tegenwoordig Pla de Bages heet. Bijna acht eeuwen later renoveerde Valenti Roqueta zowel de historische wijnkelder als de versniAb (Small)pperde wijngaarden, en creëerde een nieuw merk voor zijn beste wijnen, Abadal. Bovendien koesterde hij bijna verloren druivenrassen, zoals de blauwe sumoll. Het zijn enkele procenten van deze druif die zoon Ramón Roqueta (links) gebruikte, samen met cabernet franc en tempranillo, voor de kort, namelijk vier maanden op vat gelagerde Abadal Franc 2016, een  gespierde, geurige wijn met in zijn vieve smaak een combi van rijp besfruit, laurier, drop, leder en toastig hout. Adviesprijs €9,75, info via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Banner Wijnbanner-3-2

 

Vondst_31. Binnen de Provence, bij Lorgues, ligt een van ’s werelds indrukwekkendste wijnbezittingen, ChâteBern1au de Berne. Het bestaat niet alleen uit een kelder, een château en een grote wijngaard van 118 hectare, maar in feite uit een dorpje met een vijfsterrenhotel behorend bij Relais & Châteaux, drie restaurants, een kookschool, zalen voor bijeenkomsten, een moestuin, een jasmijntuin, een spa, een zwembad en allerlei sportfaciliteiten – en dat alles temidden van honderden hectaren ongerepte bosgrond. Eveneens opmerkelijk is de Terres de Berne blanc 2015 in zijn hoekige, hoge, blanke fles. Deze blekige Côtes de Provence van ugni blanc (70 procent), sémillon en rolle smaakt heel plezierig en aimabel, met zachte zuren, wit fruit, gele vruchten en een griottenachtige droptoontje. Importeur www.heerenvanheusden.nl vraagt €9,95 per fles, zie ook de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Vondst_32. Tijdens de oogst werkt op Finca Bacara hele familie mee, van opa tot kleine CG2kinderen. Wat overigens niet betekent dat er ouderwets zoals vroeger wordt gewerkt. Integendeel, het vergisten van de blauwe monastrell – we zijn iCG (Small)n het Oost-Spaanse Jumilla waar deze blauwe druif domineert – geschiedt heel zorgvuldig met veel eigentijdse knowhow. Bovendien hebben de etiketten een hippe uitstraling. De Crazy Grapes 2015 vult de mond breed, maar is desondanks niet te heftig noch overgeconcentreerd. Wel smaakt de wijn sappig en soepel, met rijp zwart zonfruit dat geweekt lijkt met laurier. Geen wonder eigenlijk dat hij zo lekker was bij een runderstoof. Fles doorgaans €9,25, zie www.heisterkamp.com.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 

Vondst_33. Voor Pouilly Fumé geniet Domaine Champeau een zeer goede reputatie.Champ (Small) De 2016 doet begrijpen waarom, gezien zijn sappige en tegelijk heel frisse, bijna mineralige smaak die goed gevuld is maar geenszins zwaar, en die nuances heeft van verse groene kruiden plus andere plantaardige elementen, samen met wat groen fruit. De mannen achter deze Loire-wijn zijn twee neven, Franck en Guy Champeau. Samen bezitten ze binnen Pouilly-Fumé 15 hectare met sauvignon blanc, de variëteit van voornoemde wijn werd vervaardigd. Prijs €13,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Vondst_34. ’t Zijn gepassioneerde en bovendien hartelijke wijnbouwers, Nicolas eBeau2n Karine Mirouze.  Anno 1999 namen zij het immense, uit 1881 daterende familiedomein Château Beauregard Mirouze over dat in een natuurpark binnen de Corbières maar liefst 350 hectare bestrijkt. Beau (Small)Daarvan waren vroeger 50 hectare met druivenstokken beplant, tegenwoordig 30 – want de Mirouzes kozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. En ze gingen helemaal voor bio. Een smakelijke, zoniet vrolijke kennismaking met dit opmerkelijke wijngoed vormt de rode Campana 2016. Deze donkere getinte eetwijn is vlezig van stevig van gestel, hangt ook na in de mond, is licht kruidig en trakteert op rijp zwart fruit, waaronder dat van bosbessen en cassis. Reken op €8,50 per fles bij www.okhuysen.nl of zie de banner.

 

Banner Douglas_Green_2017_Banner

 

Vondst_35Tari2. Je zou ‘m zomaar een zomerse  Chardonnay kunnen noemen, de 2016 van Domaine du Tariquet. Immers, zijn structuur is elegant, zijn alcoholgehalte slechts 12 procent, zijn frisheid dorstlessend (maar niet strak noch streng). Bovendien verleidt deze Côtes de Gascogne met zachte fruittonen, van sappige peer vooral, een vleugje vanille en een hintje notigheid (beide dankzij wat houtcontact). Voeg daar nog aan toe zuiverheid – de familie Grassa wéét van wijn maken – alsmede een redelijke richtprijs van €7,95, en deze zomerse propositie is helemaal compleet. Verkoopadressen via www.lfe.nl.

 

Vondst_36. Met hun nog jonge kinderen wonen Franz en Sonja Paschinger op het wijngoed Urbanihof, dat officieel gecertificeerd werd als biodomein. Het is gesitueerd in Wagram, westelijk van Wenen, een streek diUr2e behalve plateaus ook veel terraswijngaarden heeft op dikke, soms wel dertig meter diepe lösslagen, waar de zon gemiddeld tweeduizend uur per jaar schijnt, en waar warme zomerdagen afgewisseld worden door koele nachten. Het zijn ideale omstandigheden voor de teelt van grüner veltliner, waarvan Franz (11e generatie) dan ook een zeer, zeer goede wijn heeft gemaakt. Deze tamelijk volle Urbanihof Grüner Veltliner Wagram Classic 2016 heeft alle gewenste kenmerken, waaronder een vriendelijke hartigheid, frisheid en wit fruit. Mooi om te combineren met gebakken c.q. gegrilde zalm, andere vis en… asperges. Reken op circa €9,95 per fles. Verkoopadressen via www.boomsma-wijnen.eu.

 

josbeeres-banner

Vondst_37. Al elf generaties maakt de familie Guntrum wijn langs de Rijn. De huidige leiding berust bij Gun2Louis Konstantin Guntrum (links), GUN (Small)die zetelt in een statig gebouw tussen de rivier en een groene wijnhelling bij Nierstein am Rhein. Recent heb ik de kennismaking hernieuwd met enkele wijnen van Louis Guntrum. Het meeste genoegen beleefde ik aan de Louis Dry Riesling 2015, een bijna tintelfrisse Rheinhessen, elegant ferm, met aspecten van witte en groene vruchten, heel discreet gekruid. Voorjaar en zomer kun je er voortreffelijk mee vieren, Richtprijs €9,50, verkoopinfo via www.poot.nl.

 

Vondst_38Val (Small). In Frankrijk, waar deze rosé Jean Valestrel heet, wordt hij breed gedistribueerd door Carrefour en tal van andere supers. In Nederland staat alleen Valestrel op het etiket en is de verkoper www.plus.nl. Maar de wijnen zijn identiek, namelijk een Côtes de Provence blend van grenache, syrah, cabernet sauvignon en cinsault, samengesteld door de grote familiefirma Castel. Wat je kunt verwachten is een zeer bleke oranje tint, een vriendelijke kruidigheid, sinaasappelachtig drupsfruit en een beheerst alcoholpercentage van 12,5. En de prijs? Die bedraagt €6,99.

 

Banner_538x100_FourcroyNL nieuwe

 

Vondst_39.  Hoewel dit geen wijn is die je kiest vanwege zijn fruit, maken het kruidige karakter, de frisse kern en het vleugje notigheid hem wel een aardige compagnon voor o.aNel (Small). sushi (met wat sojasaus uiteraard). Het betreft de organische Verdejo 2016 van de lijn Neleman flower selection. En het is geen Rueda (bakermat van de verdejodruif), maar hij komt uit de eveneens redelijk noordelijke Spaanse regio Castilla y Léon. Prijs €8,95, zie www.neleman.org. Van de in Spanje actieve Derrick Neleman verscheen eveneens een solide, met goud bekroonde biowijn uit Valencia, de Neleman Bobal 100% 2015. ’t Is eigenlijk een wijn voor Merlot-liefhebbers, want zijn aroma van rijpe zwarte vruchten en donkere, laurierdropachtige elementen doet sterk denken aan dat van veel Merlots. Fles €8,50 (in de aanbieding).
 

Vondst_40POg (Small)Pa4. De universitair geschoolde wijnmaker Paolo Masi, van het Toscaanse familiebedrijf Masi, stelt enkele wijnen knap samen onder de noemer Collezione di Paolo. Op basis van 95 procent sangiovese met wat colorino werd dat o.a. de rode Poggerissi 2015. Het is een prima partner voor lamsvlees, biefstuk, lasagne en nog veel meer, vanwege zijn vrij vieve karakter, elegante fermheid en licht gekruide, beheerste fruit, een melange van zwarte kersen, bramen en pruimen. Een half dozijn van deze Rosso Toscane – die zich moeiteloos meet met duurdere Chianti’s – kost €41,95 ofwel zo’n zeven euro per fles bij www.wijnoutlet.nl.

 

banner Abbema

 

Vondst_41. Bij o.a. kalfsragout, kip van grill, kalkoen (al dan niet gevuld) en konijn is de Domaine Durand Saint-Péray 2015 het overwegen waard. Dit vanwege zijnDur volle, tegelijk stevige smaak (14 procent alcohol), het hoogst plezierige milde witte en gele fruit, de sappigheid en het snufje kruiden. Zijn bakermat is het Franse Rhône-dal, waar Saint-Péray een van de weinige gebiedjes is waar uitsluitend witte wijn worden gemaakt. In dit geval van 90 procent marsanne en de rest roussanne. En 35 procent van de wijn ging op vat. De makers zijn Eric en Joël Durand, twee broers die samen 20 hectare wijngrond bezitten, verdeeld over vier herkomstbenamingen. Reguliere flesprijs €19,95 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners

 

Vondst-42. Het cijfer vier van de Tarón4M 2015 staat niet zomaar op het etiket: het verwijst naar de vier Tar3dorpen in Rioja waar de leden wonen en werken van Bodegas Tarón, een regionale coöperatie. Deze verwerkt de druiven van zo’n 700 hectare, verdeeld over een duizendtal percelen. De wijn in kwestie – een blend van 95 procent tempranillo met een restje mazuelo – onderging een korte vatlagering van vier maanden in fusten van Amerikaans eikenhout. Vandaar de zacht kruidige, niet overdreven houttonen en het vleugje vanille in zijn sappige, door wat besfruit gekenmerkte, ferme smaak. Fles €8,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Banner Verbunt-Errazuriz


Vondst-43
. Glimlachend presenteerde Eva Steininger (in verwachting van een derde kind) enkele wijnen van het wijngoed Steininger. Dat zij samen met haar ST (Small)man Peter en diens familie leidt, in de Oostenrijkse regio Kamptal. Het binnen Langenlois gesitueerde domein omvat een aanzienlijke 50 hectare en levert veel Grüner Veltliner. Het gelijknamige druivenras is nu eenmaal de grote regionale specialiteit – en ook van Steininger zelf. Het was genieten van de Grüner Veltliner Kamptal 2016, een energieke, opwekkend frisse wijn, enigszins bloemig van geur, een tikje hartig van smaak en tegelijk aangenaam fruitig (witte en groene vruchten). Hij doet ’t vast héél goed bij asperges. Fles €11,95. Eva verraste bovendien met de leuke, verkwikkende, enigszins milde Grüner Veltliner Sekt 2014 die negentien maanden kelderrust had ondergaan. Deze bubbelwijn is op €22,95 geprijsd. Zie www.wijnkring.nl. Overigens staat middenin de wijngaard van Steininger het spectaculair vormgegeven wijncomplex Loisium, met daarbij een hotel.

 

Vondst-44Lor6. Komt de grill-lucht je van buiten tegemoet? Dat is het hoog tijd om een fles Domaine de la Borie Blanche 2016 te openen. Want dit is een rode Minervois La Livinière die rund- en lamsvlees van het rooster perfect kan begeleiden. Dit dankzij eeLor3n levendige smaak waarin fruit van zwarte vruchten en bessen royaal aanwezig is, omlijst door een zachte, beschaafde kruidigheid. Dat fruit werd bewust nagestreefd, vandaar een gisting à la Beaujolais (macération carbonique). Met 50 procent was syrah de belangrijkste druif, gevolgd door carignan en syrah. Het 29 hectare tellende domein behoort aan Nicolas en Miren de Lorgeril die in Zuid-Frankrijk 350 hectare bezitten en zich verzekerd hebben van een zeer ervaren wijnmakersteam. Flesprijs meestal €8,95, verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

 

Vondst-45. Na de Sauvignon Blanc 2016 is nu ook de Grand Sud Chardonnay 2016 op de schappen verschenen. Nieuwsgierig heb ik hem gekocht (bij Plus) en geproefd, alleen al omdat deze opGS (Small) sjieke literfles (met schroefdop) gebottelde Vin de France als witte huiswijn wordt geschonken bij mijn Jeu de boulesclub Abcoude. Het bleek wederom een plezierwijn te zijn, met een sappig verpakt, duidelijk notig aroma dat verrijkt is met wat mild fruit, een klein kruidje een vriendelijke zuren. Behalve Pluis vind je Grand Sud bij Agrimarkt, Boon’s Markt, Coop, EMTÉ, Jumbo, MCD en Vomar. De prijs – per liter dus – varieert van €4,69 tot €4,99.

 

Vondst-46Creu (Small). Op hun Domaine de la Creuze Noire van bijna 16 hectare, waar verdelgers taboe zijn, produceren Dominique (vijfde generatie) en Christine Martin niet alleen rode soorten Beaujolais, maar ook een witte variant, van chardonnay. Deze “La Perle Blanche” 2016 smaakt zowel notig als zacht fruitig (denk aan vooral aan peer) met een subtiel kruidje en veel sap. Très sympathique. Flesprijs €10,95. De importeur is www.colaris.nl, zie tevens de banner.

 

Banner_Alliance

 

Vondst-47. Ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van Barcelona, binnen het gebied Terra Alta, drijven Juan Batista Arrufi en Jordi Cossado een klein wijnbedrijf, Altavins. Ze doen dit vanuit ALTA (Small)een kelder die ongeveer de afmetingen heeft van een driekamerflat. Het ‘alta’ van Terra Alta en Altavins refereert aan de ligging van de wijngaarden, op 350 à 550 meter hoogte, waar de grond arm en stenig is. De druiven worden betrokken van circa 12 hectare en oude, soms hoog bejaarde stokken die een lage opbrengst per hectare geven. Hun Almodí Petit 2016 verleidt met zijn gulle, gespierde, door rijpe bessen en zwarte vruchten gedreven smaak die tevens een heel klein toontje van katjesdrop heeft. Fris geschonken komt deze aangename wijn tot zijn recht. Importeur www.okhuysen.nl (zie de banner) vraagt €6,95 per fles.

 

Vondst-48JD (Small). Een superieure Sauvignon-specialist, dat is Thierry Delaunay die het door zijn vader gestichte Domaine Joël Delaunay (27 hectare) overnam en daarvan een heel attractieve Touraine uitbrengt. Dit is geen Sauvignon die gedomineerd wordt door grassigheid, asperges en groene kruiden, elementen die alleen bescheiden aanwezig zijn, maar door fruit, een mix van groen en tropisch (inclusief wat passievrucht). Deze lekkere dorstverdrijver kost doorgaans €10,95 à €11,95, adressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Banner-Aaldering-21

Vondst-49KWV1. Met een stuk of vijftien wijnmerken en wijnlijnen is KWV, bijna een eeuw geleden gesticht als de Ko-peratiewe Wijnbouwers Vereniging, een gigant binnen de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. De eigen naam komt terug in de KWV Classic Collection. Deze door wijnmaker Willem Trutter samengestelde collectie bestaat uit wijnen die genoemd zijn naar hunKWV (Small) druivenras. Zoals de  vriendelijke, dus niet te strakke, soepele, niet al te plantaardige  Sauvignon Blanc 2016 en de Chardonnay 2016, eveneens een Western Cape die ‘lightly oaked’ is, vermoedelijk dankzij contact het houtsnippers of staven. ’t Is een keurige creatie met zachte, milde fruittonen, heel licht gekruid bovendien en zowel aangenaam fris als prettig gevuld. De flesprijs voor beide ‘klassiekers’ is €6,49 bij www.jumbo.com, zie de banner.
 

Vondst-50. Het klopt eigenlijk allemaal op Chateau de Caraguilhes, dat binnen de Zuid-Franse streek Cara (Small)Corbières meer dan 155 hectare met druivenstokken heeft beplant. De grond is arm en perfect voor de wijndruif, het klimaat mild Mediterraan, de druiventeelt organisch, de kelder voorzien van goed materieel en eigenaar Pierre Gabison zeer gedreven. Als hier geen goede wijnen worden gemaakt, waar dan wel? De rode Château de Caraguilhes 2014 is nog volstrekt vitaal, met ook frisheid, en offreert vooral besfruit (bosbessen, zwarte bessen) in zijn vrij vlezige, doch niet te zware smaak. Syrah, mourvèdre, grenache en carignan werden als druiven gebruikt. Aanbieder www.bythegrape.nl hanteert een prijs van €9,99 per fles.

 

Vondst-51Cop1. Francis Coppola, de filmregisseur die met veel succes een tweede carrière begon als wijnproducent – zijn Californische bedrijf koopt druiven bij meer dan tweehonderd boeren – wilde om de fles van de Diamond Collection Claret persé een netje hebben waarmee vroeger veel Rioja’s waren getooid. Het werd een hele zoektocht, nergens was de juiste machine te vinden, maar uiteindelijk lukte het – en sindsdien verdubbelde de verkoop. Dit overigens terzijde: de wijn zelf heeft gewoon véél verdiensten. Samengesteld uit cabernet sauvignon (76 procent), petit verdot (16 procent) en merlot (4 procent) is het een fraaie, zoniet kostelijke, diepgang biedende California wijn, vlezig, stevig en met schakeringen van o.a. rijpe bessen en beheerst wat kruidig hout. Richtprijs €13,99, verkoopinfo via www.vinites.com.

 

Vondst-52Pon (Small). In de Bourgogne komt het vaak voor dat wijnhuizen (en wijndomeinen), zelfs bekende, al decennia lang niet meer zelfstandig zijn, maar onderdeel uitmaken van een grote groep. Zo ook Pierre Ponnelle, gevestigd te Beaune. Het bedrijf valt nu onder de paraplu van La Compagnie des Vins d’Autrefois. Maar belangrijker is wat voor wijnen Pierre Ponnelle tegenwoordig voert. Een ervan is een verdienstelijke, voornamelijk notige, zacht frisse en tegelijk ietwat rijpe witte Rully uit 2014 met een opvallende elegantie (12,5 procent alcohol) – die zijn verkoopprijs niet heeft, want bij www.jacobus-toet.nl bedraagt deze een Bourgondische €25,60.

 

Vondst-53ALA (Small). Eigenlijk alle wijnen van de Noordoost-Italiaanse duurzaamheidskampioen Alois Lageder zijn behalve natuurlijk ook altijd lekker. Zo ook de van een slimme schroefsluiting voorziene Weissburgunder Pinot Bianco 2015 die als herkomstbenaming Südtirol Alto Adige draagt. Het is een elegant ferme creatie, sappig, wit fruitig en licht gekruid – en zo zuiver als een bergbeek. Zeg maar A(lois) tegen deze wijn bij salades, gebakken vis en hartige taarten. Fles €14,95 bij www.degoudenton.nl.

 

Vondst-54LAC (Small). Slobberen met Sauvignon Blanc, dat maakt het Chileense merk La Conda mogelijk. Deze betaalbare, op €5,99 geprijsde wijn, komt fris en sappig in de mond, met een voorzichtige kruidigheid en een lepeltje groen fruit. Heel correct allemaal. De producent van deze Valle Central uit 2016 is een grote (of kleine) onbekende, want de wijn werd, net als de licht notige, wit fruitige, gelijk geprijsde Chardonnay 2016, in Duitsland gebotteld. Beide wijnen staan op het schap bij www.dirckiii.nl, zie de banner.


Vondst-55
. Een prestigerijke producent in de Rhône Vallei is Paul Jaboulet Aîné, gePJsticht anno 1834 en nu ruim tien jaar behorend aan de familie Frey (tevens eigenaresse van Château La Lagune in Bordeaux). Voor de donkerrode Syrah 2016 werden druiven verzameld in het Franse zuiden, en vervolgens zo knap vergist dat een gave, door fruit gedreven wijn ontstond die gul op bessen en zwarte vruchten trakteert, terwijl bovendien donkere, dierlijke elementen in de fris sappige smaak waarneembaar zijn. Deze licht koel te schenken Vin de France is o.a. verkrijgbaar via https://www.wijnclubgriffioen.nl/paul-jaboulet-aine-syrah voor €8,95.

 

Vondst-56VIN (Small). Niet te versmaden bij salades, hartige taarten en Aziatische visgerechten is de Viñalada Verdejo 2015, een Rueda. De naar zijn druif genoemde wijn doet ’t zo goed bij voornoemde gerechten omdat hij gemaakt werd in een hartig-kruidige stijl, terwijl deze Verdejo tegelijk flink fris smaakt en wat groen fruit offreert. Als producent staat Bobirupe klein vermeld, maar dat moet haast wel een ‘pseudoniem’ zijn voor een van circa tien bodega’s in het wijndorp Pozaldez. Reken op €7,95 per fles, bij www.astridentherese.nl.

Vondst-57. Bijna 23 jaar geleden nam Ilja Gort een wijngoed over, Château de la Garde, binnen de herkomstbenaming Bordeaux Supérieur. Een tijd later werd de naam van deze bezitting veranderd in Château Tulipe de la Garde, en de recentst uitgebrachte wijn Tul (Small)heet Château La Tulipe. Beide laatste namen verwijzen naar Gorts wijnlijn La Tulipe – hoewel, voor zover mij bekend, geen druif daarvoor in de eigen wijngaard groeit. Het is Mouton-Cadetje spelen, in overtreffende vorm. Hoe dan ook, de nieuwe variant, met groot Merlot op de fles, is een soepele, vlezige, door toastig hout en donkere tonen (als van katjesdrop) getypeerde, vat gelagerde 2015 die wat cabernet franc en cabernet sauvignon bevat. De ‘new style’ heeft niet het niveau van Château de la Garde destijds, maar drinkt wel heel plezierig weg en kost minder. Namelijk €9,99 bij www.ah.nl, zie ook de banner.

 

Vondst-58LB (Small). Beste maatjes met Munster en tal van andere pittige kazen, dat is de Gewurztraminer 2015 van Léon Beyer. Een in zijn soort voortreffelijke versie, niet zoet noch te heftig (met wel 14 procent alcohol, maar die harmonieert met de overige elementen) van een hoogst betrouwbare Alsace producent. Die aan veel Franse sterrenzaken levert. De wijn komt breed en zacht fris in de mond met zwoele tonen van o.m. lychees en kruiden. Prijs €16,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

Vondst-59. Het micro-klimaat van de Californische streek Carneros, die binnen zowel Napa als Sch4Sonoma County ligt, wordt sterk beïnvloed door de nabije oceaan en baai van San Francisco – en is dus relatief koel. Reden waarom een koel-klimaatdruif als pinot noir er uitstekend gedijt. Een klassiek in fusten opgevoede, Bourgondisch geprijsde wijn van die Bourgondische druif is de Shug Carneros Pinot Noir 2014. In de sappige smaak daarvan strijden roostertonen en rijp fruit (van voornamelijk rode vruchten) vriendelijk om voorrang. Fles €32,50, zie www.degoudenton.nl.


Vondst-60
Am2.JPG. Fris, zoet en vederlicht (7,5 procent alcohol), ziedaar het profiel van de Optima Beerenauslese 2015 van Amlinger & Sohn. Deze mooie Mosel heeft in geur en smaak ook rijp fruit en een hint van het bijzondere aroma dat ingedroogde, zeer laat geplukte druiven geven voor wijnsoorten als Trockenbeerenauslese en Sauternes. Vader Hans-Peter en zoon Christian Amlinger bewerken 7,5 hectare, doorgaans hellende wijngrond, terwijl moeder Liane enkele vakantiewoningen beheert, in Neef. Een halve fles van voornoemde wijn kost meestal €12,95. Adressen via www.halvemaanwijn.nl.

 

Extra vondstTro2. Leuk om weer eens wat lekkers uit Griekenland te proeven, een triootje van de Troupis Winery die te vinden is op de Peloponnesos. Het moTrop5 (Small)dern geoutilleerde, door Ioannis Troupis (rechts) geleide domein verwerkt zowel trossen van de eigen 7 hectare als aangekochte. Als aparte aspergeswijn zou de naar zijn druif genoemde Troupis Moschofilero 2016 uit Mantinia kunnen dienen, vanwege zijn frisse, groen kruidige smaak (richting Sauvignon Blanc) die tevens frisse citrus bevat (richting grapefruit en limoen). Voor o.a. lamsvlees van de grill meldt zich de rode Fteri Agiorgitiko 2016, een Peloponnese die zacht kruidig is met milde fruittonen (zowel zacht zwart, als bes en granaatappel) en een redelijk stevig gestel. Beide gave Grieken kosten €12,95 bij www.gastrovino.nl.  

 

 

Culinaire-combinatie

. Wijnman ‘in hart en nieren’ Bas van Putten is van oorsprong ingenieur en doctorandus bedrijfskunde. Zijn carrière startte dus ook in het bank- en verzekeringswezen. Na een jaar of vijftien echter begon de liefde voor wijn zo te kriebelen dat een overstap naar die wereld Basonvermijdelijk werd. Bas werkte bij diverse bedrijven, en werd uiteindelijk hoofd wijnafdeling bij de groothandel Hanos. Met de recentste overstap van deze register vinoloog werd een lang gekoesterde wens ingewilligd: werken bij een internationaal wijnconcern. Anderhalf jaar geleden trad hij als Senior Sales Manager Ontrade NL in dienst bij de grootste Franse wijnproducent/exporteur, Les Grands Chais de France (Groupe GCF). Dit is een internationaal opererend familiebedrijf met meer dan tweeduizend werknemers en actief in  tientallen landen. Bas is verantwoordelijk voor de Nederlandse importeurs, drankengroothandels en de horecagroothandel. Voorts bedienen drie collega’s de wijnspeciaalzaken en het supermarktkanaal. Naar eigen zeggen heeft Bas van Putten zijn droombaan gevonden ‘bij het mooiste wijn- en gedistilleerdbedrijf ter wereld’. Een onderneming die eigendommen heeft in heel Frankrijk, zoals het Bas1iconische Domaine de La Baume in de Languedoc. ‘De wijnen van La Baume worden zeer succesvol door heel Nederland in de vakhandel verkocht, zie www.labaume.nl/verkooppunten.’ Voor zijn werk zit Bas vaak in het buitenland en eet dus zeer regelmatig buiten de deur. Zijn favoriete wijn-spijs combinatie zoekt hij echter laagdrempelig en dichter bij huis. In Groningen lunch ik graag, als het even kan op het terras, met een Vietnamese salade van glasnoedels met kip, mango, rode peper, koriander en een nuoc mam vinaigrette, met daarbij een pittig tom kha kai soepje van kokos met kippendij, galangal, gemberwortel, paksoi en taugé – en daarbij een mooi glas Viognier. De combinatie  van het pittige in de gerechten en de zwoele toon van abrikoos in de Viognier is een echt hemelse!

 
Banner Hamersma 538-100

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw
AL1 (Small)
genieten van
ALLES in ALICANTE

. Met achter ons het prachtige witte Casa Carbonell dat anno 1925 gebouwd werd door lokale textielbaronAl4 (Small) (en dat doet denken aan het Negresco van Nice), en voor ons de door palmen omzoomde Esplanada de España waarvan het driekleurige plaveisel bestaat uit golvende lijnen van 6,6 miljoen marmeren tegels, is het zowel genieten van de lentezon als van een mooie Cava, de Juvé y Camps Reserva Familia 2013 met bijpassende lunchhapjes. De stad is Alicante, en wij zitten bij de haven op het terras van La Taberna del Gourmet waar de wijncollectie imposant is en behalve vers zeefruit tevens zachte hamkroketjes, heerlijke ham en een Al2 (Small)smakelijke ‘Russische’ salade voor uiterst redelijk prijzen worden geserveerd. De oorsprong van Alicante gaat een paar duizend jaar terug. Eerst Grieken, later Romeinen, daarna Arabieren (die de plaats Lakant doopten) vestigden zich hier, en tot de naties die er om streden behoorden Engeland en Frankrijk. Vooral het op een 166 meter hoge heuvel tronende, van oorsprong Moorse, 9e eeuwse Castillo de Santa Bárbara werd zwaar bevochten. Al5 (Small)Geen wonder, het domineert de stad, de haven en zijn wijde omgeving. De resten van dit fort kunnen worden bezocht, wat zo’n vierhonderdduizend mensen jaarlijks doen – terecht, want een bezoek aan Alicante is niet compleet zonder een bezoek aan deze versterking, de grootste renaissanceburcht langs de Middellandse Zee. Al6 (Small)Het complex is behalve te voet en per auto ook te bereiken met een snelle lift (entree aan de strandkant). Eenmaal boven word je voortdurend getrakteerd op vergezichten, terwijl zich op de verschillende bouwlagen grote en kleine zalen bevinden, een martelkelder (‘via 28 treden belandde men in de hel’), primitieve openluchttoiletten, ruime terrassen (met cafetaria’s en een restaurant) en tentoonstellingsruimten. Een van de aardigste exposities is die over de Al7 (Small)historie van keramiekkunst, hoewel de gang met 19e-eeuwse foto’s van Alicante eveneens aantrekkelijk is, net als de ruimte met Romeinse en andere archeologische vondsten. IAl8 (Small)n de dikke buitenmuren zijn gaten van scheepskanonkogels te zien, en wie een rondleiding heeft geboekt, krijgt te horen over de enorme mijnexplosie die door aanvallers onder het kasteel werd aangericht, en dat deels verwoestte, samen met vierhonderd nabije panden. Vrediger zijn de beelden in de film Asterix en de Olympische Spelen waarvan enkele scènes in het kasteel werden opgenomen. Terug op de begane grond is het niet ver lopen naar de sfeervolle wijk San Roque die deel uitmaakt van het oorspronkelijke stadshart. Niet alleen de grote explosie richtte daar ravage aan, maar heel Alicante werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog Al8awreed gebombardeerd door Duitse en Italiaanse piloten waardoor veel nog resterende oude gebouwen verloren gingen. De bombardementen waren zo frequent en zo hevig dat geen Spaanse stad meer schuilkelders kreeg dan Alicante. En later de talrijke flatgebouwen die het stadsbeeld domineren. Wel gespaard bleef de oudste, aan een plein in San Roque gesitueerde kerk, de gotische basiliek Santa María. Deze verrees op de fundamenten van een moskee. Het altaar pronkt in een vijfhoekige ruimte met vier, door vergulde gigalijsten Al9 (Small)omgeven schilderijen en een door glanzend goud gedecoreerde nis met Madonna en kind. Het imposante orgel, hoog tegen een muur, is Valenciaans en dateert uit 1653. Kleine muurbordjes geven aan dat bij deze basiliek een pelgrimsroute naar Santiago de Compostella begint. Schuin naast het gebouw staat het Museo de Arte Contemporano (MACA) dat o.m. werken exposeert van de architect-kunstenaar die het ontwierp, Eusebio Sempere. Totaal contrasterend met alle abstracte kunst is die in het nabije Museo Belles Artes Gravina (MUBAG). Beide musea worden besproken in de rubriek ‘Galerie & Musea’. Wandelend via smalle, soms licht hellende straten kan de kathedraal San Nicolás de Bari worden bereikt die twee koepels heeft waarvan de hoogste, lichtblauw van buiten, 45 meter meet. Al10AHet monumentale renaissancegebouw is ruim en sober tegelijk, met verbazend kleine vensters. Het bekijken waard zijn het altaarstuk, de zijkapel links van de entree en de 15e-eeuwse kloostergang (foto) met zijn fraaie tegeltableau. Tijdens ons verblijf in Alicante hadden wij het voorrecht om twee ochtenden rondgeleid te worden door een excellente, Engels sprekende gids, Felipe Lozano van www.tramuntanaaventura.es, die ons ook minder bekende bezienswaardigheden deed ontdekken. Zoals Les Monges Palace, een in het oude centrum gesitueerd hotel waar kunstwerken hangen van allerlei schilders, waar zelfs de balie (detailfoto) Al12 (Small)een kunstwerk is, waar de kamers kunstzinnig werden ingericht (nummer 300 met een los staand bad dat uit één stuk marmer werd gehouwen) en waar je op het panoramische dakterras ontspannen kunt loungen. Eigenaar Pablo Picazzo vertelde dat hij veel kunst aantrof bij de overname ‘maar ook zelf koop ik graag kunst’. Ons eigen hotel, NH Rambla de Alicante, beviel overigens zeer goed, vanwege de centrale ligging, het comfort en de zeer rustige kamer. In het historische centrum werden wij door onze gids al13 (Small)eveneens gebracht naar Cuquet de llum, een winkeltje dat allerlei lekkernijen uit de provincie Alicante verkoopt, inclusief regionale rijst, kazen (de meeste van geitenmelk), ambachtelijke bieren en distillaten, waaronder Crema de Arroz ofwel rijstlikeur. Het brood komt van een bekroonde, artisanale panadería in dezelfde wijk (de Carrer de Toledo) en je kunt er een kop koffie gebruiken. Het zaakje ligt naast het stadhuis, de ayuntamiento, die gevestigd is in een barok paleis (dat momenteel een verbouwing ondergaat). ’s Ochtends kan dit worden bezocht, met name voor het bekijken van de blauwe salon die men anno 1858 weelderig inrichtte voor koningin Isabella II. Al sinds mensenheugenis wordt in Alicante en zijn kasteel, dat over enorme Al15 (Small)bassins beschikt, de waterhuishouding knap geregeld. Hoe dat vroeger gebeurde, valt te zien in het – net als de meeste andere musea gratis toegankelijke – Museo de Aguas de Alicante dat gevestigd is aan de voet van de kasteelberg. Regionale wijninformatie kan worden verkregen op de het hoofdkantoor van Vinos de Alicante (Calle Monjas 6). Deze door Eladio Martín Aniorte geleide organisatie zet zich in om de – sterk verbeterde – streekwijnen meer bekendheid te geven. De kwaliteitsstijging is zo spectaculair dat Eladio spreekt over ‘een wedergeboorte’. Het gebied van herkomst telt 39 bodegas die samen druiven van zo’n 10.000 hectare verwerken. Een van de producenten is Bruno Prats, ooit eigenaar van het roemruchte Château Cos d’Estournel in Bordeaux. Blauwe mAl16 (Small)onastrell vertegenwoordigt twee derde van de aanplant, muskaat (type Alexandría) is een goede tweede. Vroeger bereidde men er alleen zoete wijnen van, tegenwoordig tevens droge (vaak in melanges met andere rassen, zoals sauvignon blanc) en mousserende. Een specialiteit die bleef, is de lang gerijpte Fondillon die vanwege zijn kracht en karakter vooral geschikt lijkt als digestief. Mocht het luisteren naar wijn dorst hebben opgewekt, dan kan die overal in het stadshart lekker worden gelest in cafés, bars, brasserieën en restaurants, op pleintjes en langs straten, bijvoorbeeld de toeristische Calle Mayor. Hetzelfde geldt voor het iets recentere stadsdeel, aan gene zijde van de vrij brede La RambAl17 (Small)la (voluit Rambla de Méndez Núñez), waar een wirwar van straten alle mogelijk eet- en drinklokalen telt. Een aanzienlijk aantal bevindt zich in het begin van de Calle San Francisco die verderop een winkelwandelstraat wordt waar voor kleine kinderen kleurrijke, grote paddenstoelen en hinkelvelden werden geplaatst.  Vrijwel alleen restaurants, met ook de designachtige wijnbar Syrah, bezetten de Castaños die uitkomt bij het Teatro Principal (rechts). Dit neoclassicistische gebouw werd anno 1847 ingewijd en heeft een gevel met bordes en zes hoge zuilen. Om de hoek van het theater en via de enkele mooie panden bezittende Avenida Constitución is het slechts een paar minuten lopen naar de Mercado Central, een ruime, twee verdiepingen tellende markthal waAl18 (Small)ar alle mogelijke waren worden aangeboden, waaronder veel verse vis, gamba’s en dergelijke. Om de daar ontstane, onvermijdelijke trek te stillen, voor onze rechtstreekse KLM vlucht terug, liepen wij richting haven over La Rambla, naar het romantische Portal de Elche. Naast dit groene, schaduwrijke, 19e-eeuwse parkje met zijn bijzondere bomen en historische cafékiosk is Borgognesse gevestigd, een fameuze ijssalon (‘het beste ijs ter wereld’), tevens brasserie met trottoirterras. Wij smulden er van een rechthoekig gevouwen, dunne crêpe gevuld met Ibérico ham, jonge Manchego en wat groene sla – en hieven een glas Cava Codorníu op alles dat Alicante had geboden.

Al19 (Small)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

NOS

VINOSTALGIE (60)
Ooit was Aix-en-Provence bekender vanwege de schilder Paul Cézanne en om zijn water – met name het warme water uit een fontein langs de destijds stille, doch nu drukke Cours de Mirambeau – maar tegenwoordig wordt deze gezellige stad meestal ook met wijn geassocieerd. Een succesvolle rosé uit de wijnstreek Coteaux d’Aix-en-Provence draagt zelfs de naam AIX. Het waterige imago van Aix-en-Provence veranderde in dat van wijn.


Banner Gijs


DE MAGIËR VAN MOUTON (1)

Het was op verzoek van Avenue dat ik baron Philippe de Rothschild bezocht, de meest besproken wijnmaker van zijn tijd, in diens Parijse residentie, voor een uitvoerig, onthullend en openhartig interview – dat zowaar bewaard is gebleven. Het eerste deel wordt deze maand gepubliceerd, delen twee en drie volgen in respectievelijk mei en juni. Alle actuele feiten in de tekst zijn die van 1982, het jaar waarin het gesprek plaatsvond.

Kamerjas en sandalen
Gelijk een magiër heeft hij de wereld keer op keer versteld doen staan. Met vaak revolutionaire zaken. Hij vond de kasteelbotteling uit, hij liet fameuze kunstenaars zijn etiketten ontwerpen, hij creëerde een supersuccesvolle merkwijn, hij bouwde z’n eigen wijnmuseum, en hij was de enige die ooit de vastgeroeste Bordeaux-classificatie wist te wijzigen – ten eigen bate: baron Philippe de Rothschild (13 april 1902 – 20 januari 1988). MoutEn passant leidde hij nog een theater, maakte hij twee films en publiceerde hij gedichten. De nu tachtigjarige baron geeft slechts hoogst zelden interviews, maar na maanden van voorbereiding kon dan toch een afspraak namens Avenue worden gemaakt. Het huis van de baron staat in een kleine, stille Parijse straat. Op de eerste verdieping word ik begroet door een grote labrador, min of meer luisterend naar de naam Rajah. Het is de hond van de baron. Het gesprek zal plaatsvinden in een kleine, oosters gedecoreerde salon die uitkijkt op een groene tuin met vijver. Door een zijdeur verschijnt baron Philippe de Rothschild. Voor zijn leeftijd nog zeer fit ogend. Lange, wat warrige bakkebaarden, een kalend hoofd. En gekleed in een zwartzijden kamerjas met witte sjaal. Sandalen aan de blote voeten. De meest onconventioneel geklede eigenaar van een grand cru die ik ooit heb gezien.

Nog middeleeuws
Op 22 oktober van dit jaar is het exact zestig jaar geleden dat baron Philippe de Rothschild op Château Mouton-Rothschild arriveerde om dit te gaan beheren. Het Château Mouton van toen valt niet te vergelijken met het Château Mouton van nu. Of zoals baron Philippe in zijn autobiografie Vivre la Vigne schrijft: ‘Het waren nog de Middeleeuwen. Niet het minste comfort. Net als in grootmMout6oeders tijd de lamp op petroleum, het vuur van de schouw, het water uit de put.’ Ook vertelt hij dat het château verborgen lag in het gehucht Le Pouyalet, niet ver van Pauillac. Terwijl in hetzelfde wijndistrict – de Médoc, benoorden de stad Bordeaux – tal van andere wijnen geboren werden op een waar kasteel, was de bakermat van Mouton-Rothschild een rommelige verzameling slecht onderhouden gebouwen. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam er een fatsoenlijke entree: een oprijlaan van een kleine kilometer lengte, aangelegd door honderd Duitse krijgsgevangenen. Het was een minieme compensatie voor de vernielingen die tijdens de oorlog op Château Mouton werden aangericht. Baron Philippe spreekt over ‘de allee van de revanche’.

De eerste kasteelbotteling
De slechte staat waarin Château Mouton-Rothschild anno 1922 verkeerde, had te maken met het feit dat geen enkele eigenaar zich voor dit domein had geïnteresseerd. Het was de welgestelde baron Nathaniel de Rothschild  die het wijngoed in 1853 op een veiling kocht. Prijs in francs van toen: 1.125.000. De wijngaard telde 35 hectare, de helft van de huidige omvang. Baron Nathaniel heeft Château Mouton nooit bezocht. De aankoop was vooral bedoeld om zijn eigen wijn – de best mogelijke – te schenken aan zijn gasten in Londen of Parijs. De oudste zoon van baron Nathaniel de Rothschild en diens enige zoon, respectievelijk baron JMout9ames Nathan en baron Henri, interesseerden zich nog minder voor Château Mouton. Baron Henri de Rothschilds jongste zoon baron Philippe echter wel. Diens eerste kennismaking met Château Mouton-Rothschild was in 1918. Bij herhaling vroeg hij daarna zijn vader – die zelf nooit wijn dronk – de bestaande situatie te mogen veranderen. Die volmacht kwam in 1922. Twee jaar later lanceerde baron Philippe de Rothschild zijn eerste revolutionaire idee: de kasteelbotteling. In principe werd toen alle Bordeaux-wijn op vat verscheept. Dat zinde de jonge baron niet. Hij wilde de kwaliteit van zijn wijn tot het laatst beschermen. Bovendien wilde hij hem onder eigen naam met eigen etiket verkopen. Hoewel Mouton-Rothschild in de Bordeaux-classificatie van 1855 niet bij de premiers grands crus classés stond maar bij de deuxièmes, heeft baron Philippe  voldoende zelfvertrouwen om de vier ‘eerste’ crus te vragen of ook zij voor zijn idee voelen. De eigenaars van Margaux, Latour en Haut-Brion gaan snel akkoord. De Rothschilds van Lafite-Rothschild weigeren aanvankelijk, maar gaan toch overstag. Later voegt zich ook het Sauternes-domein d’Yquem nog toe. De zes châteaux sluiten zelfs een verbond: l’Association des Premiers Crus. Dit functioneert van 1924 tot 1939, geleid door baron Philippe de Rothschild.

Theater en film
In dezelfde periode wordt op Château Mouton veel verbeterd. In 1927 bijvoorbeeld komt de grand chai gereed – een bovengrondse vatenkelder van indrukwekkende dimensies, ontworpen door dezelfde man die eerder voor baron Philippe het Parijse theMout5ater Pigalle vervaardigde. Tussen 1924 en 1928 wordt dit theater door baron Philippe de Rothschild geleid: ‘Het was mijn ware leerschool. Pigalle heeft me alles geleerd over alle kunstvormen.’ (Dit theater bestaat niet meer; het is nu een garage, HD.) En het lukt baron Philippe, ondanks zijn steeds meer tijd vragende wijndomein, een film te produceren. Direct na de Pigalle-periode verzorgt hij de verfilming van Vicki Baums Hell im Frausensee (1927), een van Frankrijks eerste grote geluidsfilms: deze Lac aux Dames (1934) gaat met succes de hele wereld over. Een tweede film flopt echter volledig, waarna Philippe de Rothschild een streep onder zijn carrière in de kunstwereld zet, hoewel kunst nog wel nauw verbonden zou blijven met Château Mouton-Rothschild en de baron zelf een verdienstelijke dichter was.

(Deel twee volgt komende maand.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Etiket.jpg

Ook in Zweden vindt tegenwoordig wijnbouw plaats. Het domein Ästad Vingard bijvoorbeeld ligt in het zuidelijke Tvaaker, waar het ‘s winters dankzij de invloed van de zee niet zo ijzig koud wordt. De wijngaard werd 2011 aangelegd met vroeg rijpende solarisdruiven. Over de oogst 2015 berichtte wijnmaker Claes Bartoldson dat hij slechts 760 kg druiven binnenhaalde van matige rijpheid. Reden waarom hij er een mousserende wijn heeft gemaakt. Aldus de toelichting van de grote verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit label selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

 

*

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.