HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – JULI 2016

Voor dit magazine heb ik weer véél geproefd, wijnen van meer dan 35 importeurs en leveranciers. En afkomstig uit tien landen op vier continenten. De lekkerste vondsten, ruim 55, staan hieronder beschreven – en uiteraard zitten er heel wat echte zomerwijnen bij. Voorts verstrekt een Nederlandse wijnvrouw haar favoriete culinaire combinatie en wordt een bijzonder, ook deels Nederlands château in Bordeaux geprofileerd. Last but not least tref je een grote reisreportage aan over de ‘comeback city’ van Amerika, de inderdaad herboren stad Detroit.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst van de maand. VAN (Small)anwege zijn krokante karakter, zijn fruit en zijn zuiverheid is het een zalige zomerwijn, de Albet i Noya Curiós 2015. Frisse citrus, waaronder limoen, bepaalt samen met een hint van witte druiven de smaak van sappige, tevens heel licht fAN2lorale wijn. Die afkomstig is uit de Catalaanse Penedès waar de familie Albet i Noya ruim 80 hectare eigen wijngrond bezit. Iets meer dan 19 hectare daarvan zijn beplant met de regionale witte xarel.lo, de ook veel voor Cava gebruikte variëteit die voor de Curiós heel geduldig gedurende negentien dagen bij lage temperatuur werd vergist. Extra pluspunt: Albet i Noya heeft in zijn streek pionierswerk verricht met duurzame druiventeelt. Fles €9,50 bij www.lesgenereux.nl.

 

Banner Ah_wijnmarkt_538x100-nieuw

vondst-1. Een koele traktatie – fris serveren verplicht – voor weinig geld, namelijk €5,49,Roug (Small) dat is de Zuid-Franse Rouge du Soir 2014 van het merk Terrasses du Moulinas. Voor het eerst heb ik er dit voorjaar van genoten in Côté Mas, het eigen restaurant van de innoverende wijnproducent Jean-Claude Mas, en nu ook thuis, op een mooie lenteavond bij pasta. Sappig zwart fruit wordt genereus geoffreerd door deze Pays d’Oc, samen met wat laurier, een vrij vlezige smaak en een zekere frisheid. Als druiven gebruikte Monsieur Mas grenache, carignan, syrah en mourvèdre. Zie www.gall.nl.

 

vondst-2Allo6. Het is een soort vedergewicht onder de witte wijnen, de Allo 2015, een uit alvarinho (bekend als albariño in Spanje) en loureiro gecomponeerde dorstverdrijver. Zijn geboortestreek is de groene, groene Minho in het noorden van Portugal. Waar Luis en Maria Cerdeira op hun Quinta de Soalheiro knap bezig zijn om van eigen, biologische geteelde druiven en aangekochte loepzuivere wijnen te maken. De vibrerend frisse, lichte Allo bevat slechts 11 procent alcohol, maar is geenszins schraal, met in zijn aroma bijna iets van buxus, plus groen fruit en een hint van passievrucht. Deze terras-, balkon-, tuin- en picknickwijn kost €8,60 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

Banner Jos_beeres_banner

vondst-3. Een mix van groene, witte en citrusvruchten, fris en elegant verpakt in een heldere, zuivere smaak, daarmee scoort de Villa Wolf Pinot Blanc 2015. De man achter deze VW2perfecte zonnewijn is Ernst Loosen, eens uitgeroepen tot beste wijnmaker van Duitsland, die anno 1996 het toen twee eeuwen oude, in Pfalz gesitueerde wijngoed J.L Wolf overnam, vitaliseerde en omdoopte in Villa Wolf (naar de op het terrein staande, Italiaanse villa uit 1843, rechts). Een andere, eveneens gave maar fractioneel vollere witte wijn uit dezelfde kelder is de minuscuul tintelende Villa Wolf Pinot Gris 2015. Beide wijnen zijn op €9,50 geprijsd bij www.degoudenton.nl.

 

vondst-4. De meest verkochte Malbec in Engeland? Dat is sinds een paar jaar de Trivento Malbec Reserve. De wijn heeft daar ook gouden medailles en andere distincties gewonnen. Tri (Small)Trivento is een Argentijnse dochteronderneming van Chili’s grootste wijnproducent, Concha y Toro, en betrekt druiven van bijna 1300 hectare binnen de provincie Mendoza. Wijnen als de 2015 ondergaan een houtopvoeding (in dit geval zes maanden in vaten van Frans eikenhout). Daartoe beschikt Trivento over zo’n vierduizend fusten. Wat je van deze winnaar mag verwachten? Een donkerrode tint en een vlezige, donkertonige, vooral kruidige smaak met sappig bes- en zwart fruit. Leg het vlees maar op de grill. Te koop voor €6,69 in bijna zevenhonderd supers van Albert Heijn, www.ah.nl.

 

bannar 1vin du soleil optie 1.3

vondst-5. Met een aanplant van ruim 37.000 hectare is chardonnay de nummer één witte druif van Californië – en in 1928 was het bedrijf  Wente de eerste om daarvan een ‘varietal wine’ Wen1Ate lanceren. Bovendien creëerde de familie Wente een eigen chardonnaykloon. Men kent deze druif dus door en door. Geen wonder dat de Wente Morning Fog Chardonnay 2014 uit San Francisco Bay zo’n heerlijke wijn is. Met een sappige, volle smaak, toastig, notig en mild fruitig tegelijk, voorzien ook van een vleugje vanille, heel uitnodigend. Klein geheim: hij bevat 2 procent gewürztraminer. Dit geldt eveneens voor de nog wat steviger en meer roosteraroma’s biedende Wente Riva Ranch Chardonnay 2014 uit Arroyo Seco – Monterey. Het zachte fruit van deze zacht frisse wijn is deels wit, van appel en peer, en deels tropisch, vandaar een hint van mango. Fles respectievelijk €11,95 en €17,95 bij www.sauterwijnen.nl.

 

vondst-6Sem2. In het zuidelijke Rhône-dal, boven Valréas, woont en werkt al vier generaties de familie Pouizin. Het wijngoed heet Domaine du Séminaire dat 38 hectare bestrijkt en sinds 2012 geheel organisch wordt gecultiveerd. Kwalitatief behoren de rode wijnen tot de betere van Côtes du Rhône. Voorbeeldige waar voor zijn geld biedt o.a. Les Saffres 2015, een donker getinte, flink nahangende compositie van 60 procent grenache, 30 syrah en een restje andere variëteiten. Hout kwam er nauwelijks aan te pas, vandaar het duidelijk aanwezige, sappige fruit van zondoorstoofde zwarte vruchten en vriendelijk frisse bessen, in gezelschap van een kruidenmix. Prijs €9,95 bij www.gastrovino.nl, zie ook de proefdoosbanner.

 

Banner Okhuysen nieuwe

vondst-7. Danie de Wet zou zijn naam mogen veranderen in Danie de Wit, aangezien 90 procent van zijn wijngaard beplant is met witte druivenrassen. Wet2Bovendien heeft hij in Kaapse wijnstreek Robertson pionierswerk verricht met de chardonnay. Een variëteit die in deze regio – een brede vallei met goede gronden en sterke temperatuurschommelingen – uitstekend gedijt. Een verleidelijke wijn van De Wetshof, zoals het 180 hectare tellende domein heet, is de Danie de Wet Chardonnay sur lie 2016, mild fruitig (appeltje, citrus), subtiel notig, lekker sappig, ferm doch niet zwaar en aangenaam fris. Heerlik gewoon – en dat voor €6,99, bij www.plus.nl.

 vondst-8Cas. In Frankrijk wordt sauvignon blanc vooral geassocieerd met het Loire-gebied, maar ook in Bordeaux is er véél grond mee beplant. Zo’n 2800 hectare maar liefst. Meestal wordt de druif vermengd met sémillon (waarmee eenzelfde oppervlak is bedekt), maar sommige producenten  verwerken ‘m ook puur. Zoals Maison Castel, waarvan de Sauvignon Blanc 2015 een heel plezierige, bleek getinte Bordeaux is, opwekkend fris doch zeker niet zurig streng, met een beheerste dosis buxus kruidige plantaardigheid, plus prettig wat fris citrusfruit. Fles €6,49 bij www.ah.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

vondst-9. De Californische wijngigant Kendall-Jackson – met 4400 hectare eigKJen grond – schreef geschiedenis met zijn Vintner’s Reserve Chardonnay die in 1982 werd gelanceerd. Het jaar daarop won deze wijn dubbel goud, en werd een commercieel megasucces, met een jaarlijkse verkoop van naar schatting twaalf miljoen flessen. Ik ontdekte dat het bedrijf ook mooie rode wijnen voert, waaronder de Vintner’s Reserve Syrah 2014 uit het relatief koele Santa Barbara County. Gul fruit, van zwarte vruchten vooral, krijgt in de smaak van deze Syrah vrolijk tegenspel van milde roostertonen. Super bij steak. Op www.wijnkring.nl vind je ‘m voor €18,50.

vondst-10Puj1. In het Rioja wijndorp Laguardia, aan de voet van het hoog oprijzende, beschuttende Sierra de Cantabria, begon Carlos San Pedro (links) veertien jaar geleden zijn eigen domein, Viñedos Pujanza. DitPuj (Small) omvat inmiddels 40 hectare, verdeeld over vier percelen op hoogten tussen 600 en 720 meter. Carlos, vierde generatie uit een familie van wijnbouwers, gebruikt alleen natuurlijke gisten en wil niet al te veel hout in zijn wijnen (weinig nieuwe vaten dus). Kwaliteit en fruit, dat is waarnaar hij streeft. Wat fraai wordt aangetoond door de Pujanzo Hado 2012, een mondvullende, sappige, zacht frisse wijn van uitsluitend tempranillo, met kruidigheid, inderdaad beheerste houttonen, behoorlijk wat besfruit en een lange afdronk. Deze – letterlijk – indrukwekkende wijn kost €11,95 bij www.grandcruwijnen.nl.
 

Banner Wijnoutlet

vondst-11. Tientallen aangebroken flessen met geproefde – en goed bevonden – wijnen gaan wekelijks naar de buren en leden van mijn jeu de boulesclub. Waarvan een vrouwelijke speelster zoCL2 (Small) enthousiast raakte over ‘haar’ wijn dat ze mij belde om de importeur te vragen. De witte wijn in kwestie was een voor Duitsland tamelijk ongebruikelijke, een Sauvignon Blanc uit de zowaar de Riesling-vallei Mosel, en van het kleine slechts 5 stCl1eile hectaren tellende Weingut Claes Schmitt Erben. Qua geur en smaak vond ik de 2015 niet of nauwelijks van een superieure Nieuw-Zeelandse soortgenoot te onderscheiden, met eenzelfde grassigheid plus buxus en groen fruit, verpakt in frisse zuren – maar wel met meer elegantie, dankzij een beheerste 12 procent alcohol. Prijs incl. Nederlandse accijns €14,08. Eigenlijk net zo verrassend, en net zo lekker, is de identiek geprijsde Claes Blanc de Noir 2015, een witte wijn die Niko Schmitt creëerde van de blauwe spätburgunder ofwel pinot noir. Uitgesproken sappig, verleidelijk fruitig (een mix van perzik en peer) en met een snufje specerijen. Zie www.adbibendum.nl of de banner.

 

vondst-12Mab. Bestemd om fris, zoniet gekoeld geschonken en gedronken te worden, dat is rode Les Rouillières 2014 van Frédéric Mabileau. Een gedreven, 28 hectare bezittende wijnbouwer (links) die voor deze St-Nicolas-de-Bourgueil uitsluitend het ter plekke dominerende blauwe druivenras cabernet franc gebruikte, dat hij sinds 2007 biologisch teelt. De stokken daarvan zijn 25 tot 40 jaar oud, ze staan op kiezelhoudende grond en Frédéric liet tijdens het oogsten de trossen handmatig selecteren. Zijn wijn smaakt natuurzuiver en elegant, met zowel frisse als bessige aspecten, plus een blaadje laurier. Super bij charcuterie en lamsvlees. Voor dit zomerrood rekent wijnhandel www.josbeeres.nl (zie tevens de banner) €13,95.


Banner Los_Gansos_Banner

 vondst-13. Voor niet eens de helft van een doorsnee-Champagne is een CrMart4émant de Limoux beschikbaar van Château Martinolles. Behalve zijn wervelende belletjes biedt de wijn nuances van brioche en mild wit plus citrusfruit in een eerder zacht frisse dan strak beendroge smaak (met circa 8 gram suiker). Dit plezierige product komt van een 60 hectare tellende wijngaard, eigendom van Jean-Claude Mas, en werd samengesteld uit 60 procent chardonnay, aangevuld door chenin blanc, mauzac en pinot noir. Vervolgens onderging de wijn een jaar kelderrust. Prijs €15,95 bij www.gastrovino.nl.

 

vondst-14Bro4. Het is altijd een beetje feest als van de jongste jaargang de betere soorten Beaujolais arriveren, de crus uit 2015. Een van de eerste die in het glas gleed, was de Brouilly 2015 van Jean Marc Laforest. Deze zeer kwaliteitsgerichte wijnboer bewerkt zo’n 20 hectare in diverse gemeenten en won met zijn gamaywijnen bij herhaling gouden medailles. De 2015 (foto oogst) smaakt zoals hij moet smaken. Fris en fruitig dus, vooral naar frisse zwarte vruchtjes en bessen. Sappig en levendig is-ie eveneens. Ik heb ervan genoten bij een ontspannen lasagne – en de wijn natuurlijk fris geschonken. Dit fruitfeestje is te bestellen bij www.colaris.nl (zie de banner) €10,50.

 

Bannar Salentein Hubrecht Duijker banner

vondst-15. Leuk om weer eens wat uit Uruguay te proeven, van bovendien een formidabel familiebedrijf, Bodegas Carrau. Directeur Javier Carrau (links) vertelde me dat zijn firma in Car4aUruguay over 342 hectare wijngrond bezit, op twee locaties. Tussen de ranken grazen schapen, want Carrau werkt zo duurzaam mogelijk. Voor de Juan Carrau Sauvignon Blanc 2015 werden uitsluitend druiven gebruikt uit het noordelijke, aan Brazilië grenzende Cerro Chapeu gebied, waar Carrau Car2niet alleen pionierswerk verrichte door er als eerste druivenstokken te planten, op 300 meter hoogte, maar ook door er een opmerkelijke, achthoekig keldercomplex te bouwen, op en in een heuvel. Mede dankzij de hoge ligging van de wijngaarden smaakt  voornoemde witte wijn zeer fris, met een aroma waarin plantaardige en fruitige (van o.a. grapefruit en limoen) elementen fraai samengaan. Ook de rode, donkertonige, zwart- en besfruitige Juan Carrau Tannat 2014 wordt warm aanbevolen, bijvoorbeeld als barbecuebegeleider. Beide wijnen kosten €7,99 bij www.mitra.nl.

 

vondst-16Laf (Small). Twee rariteiten zijn te vinden op het 160 hectare tellende, in Roussillon gesitueerde Domaine Lafage: enerzijds een gemiddeld miniem rendement van slechts zo’n 20 hectoliter per hectare, anderzijds een uit zeven verschillende variëteiten samengestelde witte wijn, de Lafage Miraflor Lafabuleuse. De jongste editie daarvan, een Vin de France zonder oogstjaar, componeerde eigenaar-wijnmaker Jean-Marc Lafage uit grenache blanc, grenache gris, muscat d’Laf1aalexandrie, roussanne, sauvignon blanc, vermentino en viognier. Het sap van alle zeven werd tegelijk vergist, en Jean-Marc (rechts) stopte dat proces door de wijn sterk te koelen. Dit bewust om wat koolzuur, een lichte pareling dus, in de wijn te krijgen en het alcoholgehalte op een bescheiden 10,5 procent te houden. De aldus verkregen zeer zomerse dorstlesser smaakt behalve enigszins tintelend en elegant ook heel fruitig, met elementen van o.a. frisse citrus, groene vruchten en tropische, ik proefde ananas en passievrucht. Richtprijs €9,95, verkoopinfo via www.boomsmawijnen.eu.

 

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

vondst-17. Op het etiket staat Pays d’Oc, maar de druiven komen alleen uit de regio AF (Small)rond Limoux, waar een relatief koel klimaat heerst en behalve witte druivenrassen tevens de pinot noir uitstekend gedijt. De wijn in kwestie is de Arrogant Frog Pinot Noir 2014, een behoorlijk wat kleur, flink wat zwart fruit plus een vleugje rood biedende, tegelijk zacht kruidig alternatief voor rode Bourgogne. De – fris te schenken – wijn heeft bovendien een zekere zachtheid en een vrij stevige structuur. Het bedrijf achter Arrogant Frog is Domaines Paul Mas, een van de grootste en beste in de hele Languedoc. De Pinot Noir stat voor €9,59 bij www.gall.nl.

 

vondst-18VT (Small). De in Zwitserland woonachtige, van oorsprong Twentse ondernemer Hans Hulsbergen heeft van Villa Trasqua een Toscaans modeldomein gemaakt. Gewoon door veel te investeren in de 56 hectare tellende wijngaard, de kelder en een talentvol team van medewerkers. Behalve Chianti Classico levert de bezitting enkele wijnen met de herkomstbenaming Toscana. Een hele aantrekkelijke heet Trastella 2015 en is een pure Vermentino, heel vief en sappig, met zowel fris en als mild citrusfruit, subtiel gekruid. Groots gezelschap voor maaltijdsalades en gebakken vis besprenkeld met citroensap. Fles €9,98 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 vondst-19. In 2010 werd Pedro Merayo een kleine zelfstandige. Na twee decennia bezig te zijn geweest met renoveren en onderhouden van andermans wijngaarden, en het maken van Mer1wijn in opdracht, stichtte hij zijn eigen domein. Dat Merayo werd gedoopt en nu 14 hectare bestrijkt – veelal beplant met stokken van 80 tot 100 jaar oud. ‘Stokoud’ is hier de juiste term. Het gebied in kwestie is Bierzo in Noordwest-Spanje. En tegenMer3 (Small)woordig heeft zoon Jean Pedro (links) de leiding. De naar zijn regionale druivenras genoemde rode Mencía 2014 smaakte behalve vol, vlezig en vrij energiek ook verleidelijk fruitig, naar een mix van bessen en zwarte vruchten, met in de achtergrond een blaadje laurier en een mespuntje kruiden. Fris geserveerd is hij het lekkerst. Prijs €7. De voor 70 procent van oude stokken gemaakte witte Godello 2015 heeft eveneens een verleidelijk karakter, dankzij tonen van peer en andere witte vruchten, gekoppeld aan een zachte kruidigheid en vriendelijke zuren. Hiervoor rekent importeur www.delogie.nl €10,50 per fles.

 

vondst-20Tor3. Binnen de Italiaanse provincie Vicenza, die deel uitmaakt van het gewest Veneto, werd in 1955 een wijncoöperatie gesticht, die van Colli Vicentini. Het ledental van toen, 33, is inmiddels spectaculair gegroeid tot 1016 telers. Die gezamenlijk 1577 hectare wijngrond bezitten. Een aardige witte wijn die het bedrijf  voortbrengt is de Torre dei Vescovi Chardonnay 2015. Een creatie die geen houtcontact kreeg, maar wel een notig aroma heeft, verrijkt met milde fruittonen, terwijl de smaak goed fris is en redelijk stevig. Prijs €7,75 bij www.sauterwijnen.nl.

 

Banner Bellingham HD

 VONDST21. Een befaamde bodega in de stationswijk van het Rioja-stadje Haro is Cune, waarvan de origine teruggaat tot 1879. Veruit de belangrijkste wijn van Cun1het bedrijf is de Crianza, goed voor 5,8 miljoen van de jaarlijkse 7 miljoen flessen die worden gebotteld. Een variant van deze rode Rioja, speciaal geselecteerd voor de Albert Heijn Excellent Selectie (en o.a. Waitrose in Engeland) is de Viña Lorea 2013. Net als de gewone Crianza stelde men ‘m samen uit 85 procent tempranillo met restdelen garnacha en mazuelo, waarna de wijn een jaar in vaten werd gerijpt. Hetgeen een klassieke, dus duidelijk naar vanille geurende en smakende wijn gaf die voorts  besfruit bezit en een milde kruidigheid. Fles €6,99 bij www.ah.nl. Adviesje: schenk deze Rioja licht gekoeld, zéker in de zomer.

VONDST22MP. ‘We maken wijnen voor mensen die van het leven houden, veel lachen en genieten van elke minuut’ is het motto van de Australische familie McPherson. Deze beschikt over 225 hectare met druivenstokken en begon bijna een halve eeuw geleden met wijnbouw in de waterrijke – en derhalve enigszins koele – Coulburn Valley (staat Victoria, links). Daar groeit ook wat verdelho, een van oorsprong witte Portugese variëteit waarvan de McPhersons de opperbeste Alexandre McPherson Verdelho 2014  hebben gemaakt: MP1vief fris, ferm en soepel, met een snufje specerijen en vooral milde fruittonen, van o.m. peer en perzik. Bepaald lekker bij een lekkerbekje of andere gebakken vis. Prijs €6,79 bij www.mitra.nl. Een sympathieke rode wijn, acht maanden in fusten van Amerikaanse eikenhout gelagerd, is de gelijk geprijsde Andrew McPherson Shiraz 2014, een krachtige creatie met in zijn aroma behalve mild zwart fruit en een besje ook donkere, laurierachtige en roostertonen.

 

Banner Gastrovino

VONDST23. Even aandacht voor Evel, een van de oudste wijnmerken in Portugal. Het werd in 1913 gelanceerd door Real Companhia Velha, een bedrijf dat nog veel ouder is (het bestaat sinds 1756). Ev1Port is de spreekwoordelijke kurk waarop deze 260 jaar bestaande firma drijft, maar met de naam Evel (anagram voor ‘leve’ ofwel ‘licht’) worden onversterkte wijnen uit het dal van de Douro gevoerd. Als een echte eetwijn kan de rode Reserva 2013 worden beschouwd, een gespierde, sappige, nog enigszins frisse compositie van touriga franca en touriga nacional, een jaar in vaten opgevoed. Vandaar de kruidige houttoets die het discrete zwarte en bessige fruit vergezelt. Fles €17,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

VONDST24Del2. De Driesprongh boerderij, gelegen aan de voet de Simonsberg, werd in 1949 omgedoopt tot Delheim. Want een van de nieuwe eigenaren heette Deli Hoheisen, en dit was zijn nieuwe home. De wijngaard van het domein beslaat binnen Stellenbosch inmiddels 148 hectare en levert een flinke reeks plezierwijnen. Daartoe behoort de Pinotage rosé 2016, een roze(oranje) getinte wijn die op Delheim al 45 jaar wordt vervaardigd.  De smaak daarvan is enigszins anders dan anders, namelijk een tikje notig, met wat sappige, mild rood fruit en prettige, niet overdreven zuren. Verkoopinfo via www.poot.nl, richtprijs €8,25.

 

Banner Maison_Castel_Red_2016_Banner

 VONDST25. Eeuwen geleden, in Toscane, waren leden van de Strozzi familie, die via huwelijk verbonden waren met de Guiccardini’s, grote rivalen Ten6van de Medici’s, en werden zelfs verbannen uit Florence. Waarna ze elders, met name in Napels en Rome, fortuin vergaarden. Later, gedurende de 17e eeuw, ontstond bovendien een band met familie van Winston Churchill, ook weer via een huwelijk. Terug in Toscane kochten ze bij San Gimignano een prachtig landgoed, Villa Cusona (rechts), waarvan de origine teruggaat tot 994. Het bestrijkt  530 hectare waarvan 63 met wijndruiven. Prins Girolamo Strozzi drijft het, samen met zijn vrouw en hun twee dochters. Een fraaie rode Chianti Colli Senesi die ze maakten is de Tenute Guiccardini Strozzi 2014. Deze onderging geen vatrijping; vandaar het frisse bes- Ten4en kersfruit in dTen9 (Small)e licht kruidige, sappige, elegant ferme smaak. De van voornamelijk sangiovese (80 procent) vervaardigde wijn zal vooral schitterend bij gerechten van lam en rund. Prijs €13,60 bij o.a. www.jacobus-toet.nl. Een lekkere andere van de meer dan twintig verschillende wijnen die Tenuta Guiccardini Strozzi produceert, is de opvallend gepresenteerde Vermentino Arabesque 2014, een pittig frisse, witte Toscana die lichter smaakt dan zijn zware fles doet vermoeden, en waarvan het aroma sterk neigt naar grapefruit, met een vleugje limoen. Hiervoor wordt €14,75 gerekend.

 

VONDST26Dop (Small). Niet ver buiten de wallen van Riquewihr is het huis Dopff au Moulin gevestigd dat over 70 hectare eigen wijngrond beschikt. Het familiebedrijf, nu geleid door de dertiende generatie, heeft niet alleen als eerste in de regio een mousserende wijn à la Champagne gemaakt (de extreem succesvolle bubbelwijn die later Crémant d’Alsace ging heten), maar levert tevens attractieve stille wijnen. Een van de herkenbaarste onder een tientje is de Pinot Blanc 2015, handig met schroefdop gepresenteerd, en heel kenmerkend voor zijn druif, dus met een sappig frisse smaak waarvan het witte fruit licht gekruid is. Prijs €8,75 bij www.intercaves.nl.

 

Banner Drouhin website Hubrecht Duijker

 VONDST27. Het micro-klimaat van de Californische streek Carneros, die binnen zowel Napa als Schug2Sonoma County ligt, wordt sterk beïnvloed door de nabije oceaan en baai van San Francisco. Wat verklaart waarom de daar vervaardigde wijnen soms een hele lichte zilte toets kunnen hebben, soms met een een hint van zeewier. Een smakelijk voorbeeld vormt de Pinot Noir 2013 van het gastvrije Shug Carneros Estate. De wijn heeft een haast hartig karakter en biedt naast naast frisheid, een beetje kruidig hout en wat fris rood fruit. Tijdens een presentatie riep een Californische wijnmaker dat hij deze Pinot Noir zou drinken bij sushi – en dat lijkt het proberen waard. Fles €32,50, zie www.degoudenton.nl.


VONDST28. Van de 16 hectare die het domein Le Pas Saint Martin bezit, ligt het merendeelPF3 op een kalk- en kiezelhoudend plateau binnen de herkomstbenaming Saumur. En de daar groeiende druiven worden door de familie Charrier organisch gecultiveerd. Het is vooral de grond die een mineralige frisheid aan de witte La Pierre Faite 2015 heeft verstrekt, terwijl deze door Laurent Charrier bereide, letterlijk krijtdroge Chenin Blanc tegelijk wat groen fruit plus iets van grapefruit bezit. Mijn notities besloot ik met ‘een Chenin Blanc voor liefhebbers van Sauvignon Blanc’. Reken op circa €12,95, verkoopinfo via www.horizonwines.com.

 

Banner Genereux 2

VONDST29. Ooit beroemd, daarna vergeten maar sinds enkele jaren weer mondjesmaatRec8 (Small) aangeplant, Rec4dat is de blauwe recantina. Een druif die terugkwam in de heuvels van Treviso (noordelijke provincie van het gewest Veneto). Twee schoolmakkers die er graag en goed mee werken, zijn Francesco Serafini en Antonello Vidotto, die exact dertig jaar terug het domein Serafini & Vidotto begonnen. Op de 20 hectare daarvan groeien negen druivenrassen, waaronder dus recantina. De herkomstbenaming luidt Montello & Colli Asolani. De op een vrij zware fles gepresenteerde Recantina 2015 verovert de zintuigen met een gulle dosis primair zwart fruit, aangevuld door bessen, hints van drop en laurier, elementen van de zachte, tegelijk stevige smaak die tevens op zachte wijze fris is. Deze bijzondere biefstukbegeleider kost inclusief Nederlandse accijns €19,69 bij www.adbibendum.nl, zie ook de banner.

 

VONDST30Mar2.  Van de Beaujolais-druif  gamay worden ook in stroomgebied van de Loire, vooral binnen Touraine,  lekkere, fris fruitige wijnen rode gemaakt. Bestemd om eveneens fris te drinken. Een hele goeie is de Gamay 2015 van Domaine Jacky Marteau. Een wijn vol energie, prettig (dus niet streng) fris, en trakterend op vooral fris zwart fruit. De geboorteplek van deze vieve Touraine  is een domein van 20 hectare dat milieuvriendelijk wordt bewerkt door Rodolphe Marteau. Reken op €8,50 per fles bij www.okhuysen.nl, zie eveneens de banner.

 

banner-grandcruwijnen-538x100

Vondst_31. Alleen al gezien zijn soms eigenzinnige designflessen is Enoitalia een opvallend bedrijf. Het bevindt zich bij Bardolino, wordt geleid door Giorgio Pizzolo Vin (Small)(wiens familie het stichtte) en voert inmiddels wijnen uit streken in heel Italië. Van Sicilië komt de VinuvA Pinot Grigio 2015, bereid uit organisch geteelde druiven. ’t Is een sympathieke Terre Siciliane, correct fris, mild fruitig, mede dankzij wat peer, en subtiel gekruid, terwijl de alcohol beperkt bleef tot 11,5 procent. Prijs €4,99 à €5,99, verkoopinfo via www.intensewines.com.

 

Vondst_32Wol (Small). De merknaam Wolk op een wijn uit Spanje? Dat moet haast wel een Nederlandse link zijn. Inderdaad, de Nederlander Derrick Neleman heeft zijn droom waargemaakt  en is na allerlei avonturen als bio-importeur nu bio-producent. Met hulp van een Spaanse wijnmaker. Hun Wolk Tempranillo organic 2015 trakteert  gul op fruit van bessen aangevuld door zwarte vruchtjes, heeft ook een mespuntje kruiden, is redelijk vol maar niet zwaar en bestemd om net zo fris te worden geserveerd als een Beaujolais. Een fles kost €6; verkoopinfo op www.neleman.org.

 

banner Abbema

Vondst_33 (Small)HP2. Fris groen en mild wit fruit, wat grassigheid, snufjes specerijen en knisperende, bijna mineralige zuren, ziedaar het smaakprofiel van de Menetou-Salon les borHP8 (Small)nés 2015, een nieuwe creatie van het domein Henry Pellé. Dat tegenwoordig geleid wordt door Paul-Henry Pellé (links) die voor deze cuvée – een van zijn vele – druiven gebruikte van een 15 hectare bestrijkende akker. De wijn kreeg zijn karakter mede dankzij het contact met zijn fijne gistingsbezinksel, gedurende een half jaar in tanks van roestvrij staal. Een fles, met schroefsluiting, kost €11,50 bij www.colaris.nl, zie ook  de banner.

 

Vondst_34. De betovergrootvader van David-Hall Jones bracht o.a. de nog altijd stille streek Central Otago in kaart, op South Island in Nieuw-Zeeland (onder). De naam van deze voorvader, John Turbull Thomson, leeft voort het door David zestien jaar terug gestichte Domaine Thomson waarvan de 14 hectare tamelijk hoEx3og boven een valleivloer liggen en biodynamisch worden bewerkt. Er groeit uitsluitend pinot noir, een ras dat wijnmaker Dean Shaw heel goed kent, want hij werkte er frequent mee in de Bourgogne. Een charmante, voor zijn soort redelijk geprijsde Thomson wijn is de Pinot Noir Explorer 2013 waarvan 60 procent gedurende tien maanden in fusten van Frans eikenhout verbleef. Het rijpe zwarte en rode fruit van deze soepele, elegant ferme, zacht frisse wijn – die licht gekoeld het mooist tot zijn recht komt – wordt dus omkaderd door discreet wat kruidig hout. Fles €18,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Banner Patriarche_Banner

 Vondst_35. Een stijgende ster binnen Rheinhessen, op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Mainz, is André LLan3andgraf. Wiens wijnen in eigen land alom werden en worden geprezen. André deed ervaring op in Zuid-Afrika en bewerkt samen met zijn vrouw Katrin 16 hectare, geheel organisch. De Landgraf Riesling trocken 2015 is een schoolvoorbeeld, opwekkend, bijna mineralig, haast tintelend en voorzien van fris fruit, een combi van o.m. groene appel en grapefruit. Prijs €8,95. Voor datzelfde bedrag worden door www.brooklynwines.nl en www.vinifference.nl de Landgraf Grauburgunder trocken 2015 gevoerd, een pittig fris gestijlde, echt droge Pinot Gris waarvan het citrusfruit licht gekruid is.  

 

Vondst_36 (Small)Bul (Small). Noordelijk in Bulgarije, binnen de vruchtbare Karnobat Valley, staat een indrukwekkende batterij roestvrijstalen gistingstanks. Ze behoren aan Vinprom Karnobat, een bedrijf dat voor zowel wijnen als distillaten de druiven verwerkt van circa 8000 hectare. Een ook qua prijs plezierige wijn van deze gigant is de uit Tracian Valley afkomstige Ethno Chardonnay 2014, voorzien van frisse (maar niet schrale) zuren, wat notigheid en fruit, richting citrus met een hint van stoofappeltjes. Fles €5,50 bij www.hema.nl.

 

Banner Indigo

Vondst_37. Tussen Bernkastel-Kues en Koblenz ligt het nog geen duizend inwoners tellende dorp Pünderich. Het CBheeft fraaie vakwerkhuizen, viert twee wijnfeesten per jaar en kijkt uit op een duizelingwekkend steil steile wijngaard (links) op de andere oever van de Moezel, de Pündericher Marienburg. Waarvan de bodem bestaat uit zowel blauwe als rode leisteen. Het is van deze tweede soort dat het circa 11 hectare omvattende familiedomein Clemens Busch de vom roten schiefer 2014 heeft gemaakt, een rassCB2 (Small)ige, bijna tintelfrisse Riesling van duurzaam geteelde druiven. Deze Mosel smaakt behalve opwekkend ook naar diverse soorten fruit, zowel witte als grapefruitachtige, terwijl het alcoholgehalte beperkt blijft tot 11,5 procent. De elegante, zomerse dorstlesser wordt gevoerd door www.lesgenereux.nl (zie tevens de banner) voor €17,25. Iets minder complex maar eveneens mineralig fris, heel licht tintelend, elegant, groen fruitig en loepzuiver is de beduidend goedkopere Clemens Busch riesling trocken 2014 à €12,95.

 

Vondst_38WV (Small). Als een prettig geprijsde slobberrosé, zo zou je de Wandering Vines Garnacha & Shiraz 2015 kunnen beschouwen. ’t Is een met schroefdop gepresenteerde wijn van een anoniem, vermoedelijk groot bedrijf in Spanje. Roze oranje tint, drups- en zuurtjesfruit, klein kruidje, slank (11,5 procent alcohol) en geschikt om heel koel te schenken, bij wijze van spreken zelfs on the rocks. Prijs €3,99 bij www.dirckiii.nl, zie de banner.

 

 Banner_Alliance

Vondst_39. Het lieflijke, heuvelige Markgräflerland  in Baden ligt tussen de Rijn en het Was (Small)Zwarte Woud, Was1en wordt wel ‘het Toscane van Duitsland’ genoemd. Het is hier dat Martin Wassmer (links) 10 hectare met druivenstokken bezit, en daarvan, net als generaties voor hem, uiteenlopende wijnen produceert van zowel gebruikelijke rassen als van variëteiten die ter plekke minder vaak voorkomen. Een daarvan is de Rivaner 2015, een aimabele en smakelijke witte wijn met in zijn aroma op zachte wijze flink wat kruiden en specerijen, naast zachte zuren en wit fruit. Dit alles zal mede te danken zijn aan de lange lagering op het gistingsbezinksel die Martin meestal toepast. Fles €8,95 bij www.heisterkamp.com.

Vondst_40Cin (Small). De naam geeft het aan, serveer de Seriously Cool Cinsault 2014… echt koel. Wat ten overvloede ook nog op het etiket staat: ‘Drink me cool’. We lezen bovendien ‘A wine of circumstance by Waterkloof’.  De producent is namelijk het bij Stellenbosch gesitueerde domein Waterkloof, dat behalve over 56 hectare met druivenstokken over een hypermoderne kelder beschikt. De eigenaar heet Paul Boutinot, een van origine Franse, maar in Engeland actieve wijnimporteur die naderhand ook wijnbouwer werd. Terug naar de wijn – die inderdaad koel het coolst smaakt. Zijn rode fruit is licht gekruid en behoorlijk rijp (ik ben benieuwd naar de 2015 en 2016), zijn smaak soepel en niet te zwaar. Wijnspeciaalzaken (welke vind je via www.coenecoop.com) verkopen ‘m meestal voor ongeveer €14,50.

 

Vondst_41Ul2. In het voetspoor van hun grootvader startten Antonio en Luigi Ulisse tien jaar terug een opmerkelijk wijngoed, Tenuta Ulisse. Ze deden dit door bij het dorp Crecchio, binnen het  Italiaanse berg- en kustgewest Abruzzo, een eigentijds geëquipeerd keldercomplex te bouwen waar de druiven van 55 verspreid liggende percelen sindsdien worden verwerkt. Voor de witte Nativae Pecorino 2014 gebeurde dit op bijzonder wijze. Na binnenkomst werden de trossen binnen drie minuten sterk gekoeld (tot min 5 graden Celsius, Ul1met behulp van stikstof) wat de aromavorming in de vruchtjes bevorderde. Voorts geschiedde de gisting daarna bij een extreem lage temperatuur, van slechts 10 à 12 graden, ook met oog op frisheid en fruit. Klaring noch filtering werden toegepast. Deze werkwijze gaf een notige, aangenaam frisse, vrij volle vis- en gevogeltewijn met elementen van witte vruchten plus citrus. Richtprijs €19,95, verkoopinfo via www.vinites.com.

 

Vondst-42RM (Small). Het populairste wijnmerk in Frankrijk? Da’s Roche Mazet, afkomstig uit de Languedoc en deel uitmakend van het portfolio van de Groupe Castel.  Binnen het aanzienlijk gamma is een aardige, droge rosé present, de Merlot 2015. Deze oranje roze Pays d’Oc smaakt sappig fris, geenszins vermoeiend (12 procent alcohol) en naar een melange van zuurtjes- plus drupsfruit. Je kunt rustig een proefneming doen, want een fles kost slechts €3,99, bij www.jumbo.com.

 

Banner Mevrouw-Hamersma-advertentie

Vondst-43. Hoe heerlijk Pinot Noir uit Californië kan zijn, demonstreert de Joseph Phelps Freestone Vineyards Pinot Noir 2013, waarvoor de druivenPh3 geteeld en geplukt werden – ’s ochtends vroeg – in de relatief koele streek Sonoma Coast. Daar groeit, op circa 5000 hectare, ongeveer 30 procent van alle pinot noir binnen The Golden State. Het is een buitengewoon charmante wijn, met frisheid, vooral bessig fruit, veel sap, milde roostertonen (dankzij dertien maanden vatlagering; een derde van de fusten was nieuw) en een vriendelijke kruidigheid. Pinot Noir op zijn allerlekkerst. Dat hebben ook Amerikaanse wijnliefhebbers ontdekt, vandaar zijn hoge, Bourgogneachtige prijs van €57,14. Verkoopinfo via www.winecompanions.nl.

 

Vondst-44Soa1. Een lenteachtige wijn voor zomerse genoegens stelt zich voor: de  Ca’ Rugate San Michele 2015, een Soave Classico. Eén slokje, en bent terug op een zonnig terras naast het amfitheater in Verona. De wijn smaakt energiek fris en vrij licht, aangenaam fruitig (partjes perzik bedruppeld met perensap) en met een miniem snufje kruiden. Het is de vierde generatie van de Fulvio familie, eigenaresse van 48 hectare rond Verona, zie de foto met het hoofdgebouw, die tekent voor deze deksels lekkers doordrinker. Prijs €9,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner-LMVH3

Vondst-45. Twee Champagne-producenten werken samen in het door wijngaarden omgeven dorp Oger (onder) om naast hun eigen wijnen die van het merk Comtesse de Massy te maken. Het zijn François Lavergne van het gelijknamige domein en Caroline Milan van het Mas4domein Jean Milan. De stijl die ze nastreven is er een van elegantie en rijpheid. Voor de Cuvée Elegance brut werd voornamelijk chardonnay geselecteerd, 80 procent, met als complement pinot noir. Behalve rijpe tonen biedt deze blank getinte Champagne een mooie, sterke mousse met een beetje brioche en wat citrusfruit. Een van de importeurs is www.brooklynwines.nl, een tweede www.vinifference.nl en beide rekenen €29,95 per fles.

Vondst-46. Na in een heel andere branche gewerkt te hebben, trok Rutger Grijseels naar Frankrijk – om daar Pan (Small)wijnbouwer te worden. Op 10 kilometer van Tavel en 25 van Avignon, bij het dorp Pouzilhac, verwierf hij Château de Panéry dat momenteel 72 hectare omvat. Het is hard werken, in allerlei verschillende gedaanten (waaronder “tuinman en alchemist”), Pan1 (Small)maar spijt heeft Rutger niet. Integendeel, hij en zijn vrouw Angélique zijn nog altijd enthousiast. Zelf ben ik dat over hun Domaine Saint Martin Cuvée Juliet 2015 rosé, een frissige, sappige, naar rode vruchtjes en sinaasappel smakende, ferme Côtes du Rhône die vooral aan tafel, bij kip, kalkoen en nog veel meer genoegen zal geven. Grenache en syrah zijn de gebruikte blauwe druiven. Prijs €6 bij www.hema.nl.

 

Banner-Aaldering-21

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

. Smile vierkant-100pxVorige maand was Tatjana Puklavec – van dCite voorbeeldige Sloveense wijnproducent Puklavec & friends – in São Paulo. Op een wijnbeurs daar, waar een van haar witte wijnen werd uitgeroepen tot beste van de beurs, en in de sjieke supermarkt Quitanda ontdekte de bove het wijnschap zowaar een citaat van ene Hubrecht Duijker. Ik denk dat het afkomstig is uit mijn in 1993 verschenen Engelstalige boekje Wine Wisdom. Waarin als laatste wijsheid inderdaad staat ‘Het leven is veel te kort om slechte wijn te drinken.’

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vondst-47Beau2. In het ‘Zwitserland van de Gironde’ ofwel het district Côtes de Bourg, nam de Nederlandse distillateur-wijnhandelaar Jodocus Boomsma in 2009 het wijngoed Château Beaulieu over. Een 17 hectare bestrijkende bezitting die zijn naam terecht draagt, want hij ligt op circa 60 meter hoogte boven een idyllische vallei met druivenstokken. Behalve veel geprezen rode wijnen maakt Jodocus, die ter plekke woont Beau3 (Small)met zijn vrouw Annick, nu ook een droge witte, de 2015, op basis van 60 procent sémillon, aangevuld door 40 sauvignon blanc en sauvignon gris. Met succes, het is een geweldige viswijn. Opwekkend fris, met flink wat citrustonen en groen fruit, een vleugje grassigheid, veel sap en een redelijk stevige structuur. Adviesprijs €8,95, verkoopadressen via www.boomsmawijnen.eu.

Vondst-48Pig (Small). Gelieerd aan Château Pigoudet, een gerenommeerde producent binnen Coteaux d’Aix-en-Provence, is een leuke rosé, La Tourelle de Pigoudet 2015. Keurig gebotteld met schroefsluiting, bleek oranje van kleur en op sappige wijze kruidig fruitig: zuurtjes, drupsje, spatje sinas. Als druiven voor deze warmweerwijn werden behalve de gebruikelijke grenache en cinsault ook cabernet sauvignon en syrah vergist. Fles €8,50 bij www.halvemaanwijn.nl.

Vondst-49. Wie in Elciego de kelders bezoekt van Marqués de Riscal ziet daar 150 roestvrijstalen gistingstanks, loopt door ondergrondse galerijen waarin vanaf 1850 tien jaar Ris2werd gewerkt en komt oog in oog met een deel van de 37.000 rijpingsvaten waarin de overgrote meerderheid van de rode wijnen worden gerijpt. Want van de jaarlRis (Small)ijkse vijf miljoen flessen bestaat 90 procent uit Reservas. Die ruim twee jaar op fust gaan (van Amerikaans eikenhout) en daarna nog een jaar op fles blijven voordat ze worden verkocht. De nu beschikbare, met een flesnetje versierde Reserva 2011 werd gecomponeerd uit tempranillo, met kleine delen graciano en mazuelo, alle afkomstig van minstens vijftien jaar oude druivenstokken. Deze Rioja is tegelijk rijp en vitaal, met een zacht frisse, soepele smaak, milde vanille, wat kruidig hout  en nog een beetje besfruit. Klassieker kan haast niet. Een van de aanbieders is www.gall.nl die €19,99 vraagt.

 

Vondst-50.  WijnGRil (Small)en van de grillo kennen verschillende gedaanten. Op Sicilië – waar naar schatting zo’n 7000 hectare met deze witte druif zijn beplant – gebruikte men hem aanvankelijk als basisdruif voor Marsala. Want als je grillo in overrijpe staat plukt, bevat hij veel suiker en geeft dus veel alcohol. Men heeft grillo echter ook ontdekt als een uitstekende variëteit voor onversterkte, droge wijnen die soms bijna ziltig fris zijn, delicieuze dorstlessers eigenlijk. Een voorbeeld van zo’n wijn is de bleek getinte Dinari del Duca Grillo 2015, een Terre Siciliane. Mineralig, zoniet haast ziltig fris met tevens frisse fruittonen, waaronder wat grapefruit. De producent van deze pittige witte is het fameuze huis Pellegrino. Prijs €9,95 bij www.intercaves.nl.

 Vondst-51Bio (Small). Heel verfrissend, heel vief en heel zuiver, ziedaar de Plus Riesling Biologisch 2015, een sympathiek op €4,49 geprijsde wijn uit de Duitse streek Pfalz (maar gebotteld in het Moezel-dal). De bijna mineralige wijn bevat slechts 11,5 procent alcohol en prettig wat fruit, richting groene appel besprenkeld met grapefruitsap. Je vindt ‘m  uiteraard bij www.plus.nl.

Vondst-52Dau1. Met trots afficheert Vignoble Dauny dat er biologische wijnbouw wordt beoefend. Hiermee liep het domein namelijk voorop in Sancerre, door er al in 1964 geheel op over te stappen. Christian Dauny, de dertiende generatie van eigenaren, beschikt over 16 hectare, waarvan 12,5 beplant met sauvignon blanc. De daarvan vervaardigde Caillottes 2015 wordt vooral gekenmerkt door sappig, fris citrusfruit en in mindere mate door de grassigheid die Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs vaak zo typeert. Zuiver smaakt de wijn eveneens. ’t Is een superieure begeleider van fris aangemaakte salades, gebakken vis en Franse geitenkaas. Fles €14,99 (aanbiedingsprijs) bij www.bythegrape.nl.

 

Vondst-53BG (Small). Het in Bordeaux gestichte wijnhuis Barton & Guestier heeft zijn vleugels uitgeslagen naar andere Franse streken, waaronder Côtes de Provence. Dit voor, hoe kan het anders, een droge rosé 2015. In deze streek vertegenwoordigt rosé inmiddels bijna 88 procent van het totale volume. De uit grenache, cinsault en syrah samengestelde, zacht oranjekleurige wijn smaakt redelijk vol, flink sappig, licht kruidig, vriendelijk fris en plezierig fruitig, naar sinaasappel, met hints van aardbeien en kersen. Al met al is dit een zomerwijn in optima forma. Waarvoor je €7,99 betaalt bij www.jumbo.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2. Recent verscheen mijn WIJNGENIETGIDS. Zoals de titel duidelijk maakt, dit is geen koopgids, maar een genietgids. Een boek waarmee je lezend, proeCOV (Small)vend en genietend op ontdekkingsreis kunt gaan door de wereld van de wijn. Een wereld die ik zelf al sinds 1969 heb bereisd – en die nog steeds fascineert. Niet alleen omdat er elk jaar een verse wijnoogst wordt geboren, maar vooral omdat de wijnwereld voortdurend in beweging is. Enerzijds ontstaan allerlei nieuwe facetten, die van druivenrassen, streken, technieken, producenten en wijnen, terwijl anderzijds traditionele, soms bijna vergeten wijnregio’s en hun wijnen een nieuw elan krijgen. Met als prettig resultaat dat het aanbod aan goede, lekkere wijnen rijker is dan ooit. Denk alleen al aan het woud van etiketten op schappen in winkels, een soort jungle waarin je snel verloren raakt. Toch wordt wijn niet gemaakt om verwarring te scheppen, maar om plezier te geven. En evenmin om gestrest op een voetstuk te plaatsen, denk aan die extreem kostbare COV1châteauwijnen uit Bordeaux, maar juist ontspannen op tafel. Met als boodschap dat wijn vooral bestemd is om van te genieten. Of, zoals William Sokolin schreef: ‘De definitie van een goede wijn zou moeten beginnen en eindigen met een glimlach.’ Welnu, dit 160 bladzijden tellende boek is bestemd om dat genieten te verrijken, te optimaliseren.  Op een manier die mij zelf aanspreekt, niet via lange verhandelingen, maar puntsgewijs, helder en vaak met een glimlach. Wikkend en wegend, in de beperking tone zich de meester, heb ik 365 genummerde tips, adviezen en wetenswaardigheden verzameld – in principe een voor elke dag van het jaar – en vervolgens COV2 (Small)overzichtelijk gegroepeerd. Dat in de tekst veel persoonlijke ervaringen werden verwerkt zal begrijpelijk zijn. Smaak immers is per definitie zeer, zéér subjectief. Over smaak gesproken, in het speciale smaakkatern Drinken op druif worden profielen verschaft van vijftien veel voorkomende variëteiten, hun wijnen en waarbij die het lekkerst zijn. Dit met in gedachten dat steeds meer wijnliefhebbers de naam van druif als belangrijkste keuzecriterium hanteren bij het aanschaffen van wijn. Het met veel kleur uitgevoerde boek werd gepubliceerd door www.aerialmediacom.nl en kost €17,95.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Vondst-54Col2. De Domaine la Colombette Chardonnay 2015 is een echte ‘vin de plaisir’, fris gestijld, lekker fruitig (peer plus perzik), subtiel notig en aangenaam licht (11,5 procent alcohol). Op hun Zuid-Franse, 72 hectare omvattende domein hebben vader François en zoon Vincent Pugibet namelijk een slimme methode ontwikkeld om hun wijnen niet zwaar, maar wel smakelijk te maken, zuiver bovendien. De prijs vCol1oor deze Pays d’Hérault bedraagt €8,12 bij www.heisterkamp.com. Net zo licht, zuiver en  lekker is de Sauvignon 2015, zij het dat deze wijn nog frisser smaakt, met een duidelijk grassig aroma dat in de verte iets van lychees an andere groene vruchten heeft. Hiervoor wordt €8,05 gerekend. Al met al staat Colombette voor kostelijk.

 

Vondst-55PM3 (Small). De rollende heuvels en plateaus van Piemonte zijn de thuisbasis van Pico Maccario, een uit 1997 daterend domein van 70 hectare – met behalve druivenstokken ook zo’n 4500 rozenplanten die aan het eind van de rijen werden geplant. Vandaar ook de gestileerde roos op het etiket van de Dolcevita 2015, een Moscato d’Asti.  Deze vederlichte, slechts 5 procent alcohol bezittende, parelende muskaatwijn smaakt fris, mild zoet en druivig tegelijk: kostelijk bij vers fruit en desserts waarin witte druiven werden verwerkt. Adviesprijs €11,90, verkooppunten via www.coenecoop.com.

Extra vondst. In de uiterste oosthoek van Liguria, bij de grenLun1s met Toscana, drijft de familie Bosoni al vier generaties een bijzonder wijngoed. Dat niet alleen druiven betrekt van de eigen grond, maar tevens van zo’n 150 kleine druiventelers in de regio. Het is een soort particuliere coöperatie. In het gebied heerst een mild klimaat, dit dankzij enerzijds een beschermende Alpenrug en anderzijds de zee. Bovendien is sprake van sterk wisselende temperaturen tussen dag en nacht, altijd goed vLun2oor de teelt van welk fruit ook. In de 45 hectare eigen terrein, dat veelal flink hellend is, zijn onkruidverdelgers en dat soort zaken taboe. En om het tijdstip van de pluk zo precies mogelijk te bepalen, worden eerst bij herhaling druiven geproefd. Ongeveer een halve eeuw geleden lanceerde Cantine Lunea Bosoni een pure Vermentino – en die witte wijn, herkomstbenaming Colli di Luni, is de specialiteit geworden. De naar een Romeinse havenstad genoemde Lunae Vermentino etichetta grigia 2015 is floraal van geur, karaktervol van smaak, met prettige zuren, diverse soorten fruit (waaronder appel, perzik, grapefruit) en een toetsje specerijen. Excelkent bij vis. Prijs €12,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 


Culinaire combinatieFleur van Heemskerck van Beest-de Groot
, de wijnvrouw die deze maand haar favoriete wijn-spijscombinaties onthult, groeide op met een vader die een enorme passie heeft voor wijnen. Van jongs af aan hoorde zij hem over wijnen vertellen. Toen haar vader in 1998 zijn ultieme droom verwezenlijkte door Domaine de l’Amaurigue in de Provence te kopen, was bij Fleur inmiddels ook het wijnvirus uitgebroken Fleur1en raakte zij dus bij het wijngoed betrokken. In de beginjaren combineerde Fleur haar liefde voor wijn met haar vaste banen bij o.a. Ahold, Sanoma en Bugaboo. Een dag in de week reserveerde  ze voor de marketing en pr voor het wijndomein, terwijl ook de nodige wijncursussen werden gevolgd. Uiteindelijk besloot Fleur in 2014 om zich volledig met Domaine de l’Amaurigue bezig te gaan houden. Haar focus kwam te liggen bij het vermarkten van de speciale Cuvée Fleur die vader Dick naar haar genoemd heeft en waarmee eigenlijk  ieder jaar internationale prijzen worden gewonnen. Met veel energie en passie heeft Fleur de afzetmarkt in Nederland uitgebreid. Dankzij haar bezoeken aan internationale wijnbeurzen, samen met de talentvolle wijnmaker Jean-Marie Quef, zijn de wijnen van Domaine de l’Amaurigue inmiddels verkrijgbaar in o.a. Amerika, Australië, Duitsland, Zweden en Taiwan. Naast de verkoop doet Fleur de marketing en pr voor l’Amaurigue, en heeft onlangs een korte film laten maken, ter viering van de vijftiende oogst: https://vimeo.com/156250385.  En in haar vrije tijd zingt ze in de band The Jordainetts. Haar culinaire combinatie beschrijft ze als volgt. Dit voorjaar had ik het genoegen om op Ibiza een goede klant te bezoeken, de eigenaar van de mooie wijnspeciaalzaak Vino & Co. Samen belandden we in een heel simpel, maar charmant strandtentje met plastic stoeltjes in de baai van Cala d’Hort. Na een plateau gemarineerde oesters volgde een heerlijke, vers bereidde dorade, vergezeld van geroosterde venkel met knoflook. De droge, fruitige Fleur rosé 2015 met zijn delicate aardbeitonen, Fleur4 (Small)zijn  frisheid van grapefruit en zijn licht bittertje combineerde perfect met zowel de zeebrasem als het uitzicht op de betoverende rots Es Vedra. We sloten af met een smeuïge crema Catalana en een glaasje Hierbas. Terwijl de zon onderging vergaten we de plastic stoeltjes en waanden we ons in een sterrenrestaurant. Op de wijngaard is het altijd genieten als mijn moeder (vooraan rechts op de foto) haar befaamde, in de oven gegaarde kwartels met een rolletje spek erom heeft bereid. De kwartels worden vergezeld door een mousse van courgettes uit eigen  tuin. Onze rode Domaine de l’Amaurigue 2014 met zijn karakteristieke kruidje van de syrah en de robuuste smaak van cassis plus rijpe bessen van de cabernet sauvignon vormt daarmee een perfecte match! Het zijn voor mij de heerlijke momenten met familie en vrienden die wijn-spijscombinaties onvergetelijke maken, en niet zozeer een kostbare fles in een sterrenrestaurant.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuwD40
DRIE DAGEN
DETROIT

. Die drie dagen Detroit zijn eigenlijk een halve dag meer. Want dD2 (Small)e rechtstreekse, snelle Delta vlucht arriveert zo tijdig dat je al om drie uur ’s middags in een downtown hotel kunt zijn. En dus nog uren de tijd krijgt om wandelend of met de People Mover (een hoog bovengronds tramtreintje, 75 dollarcent per rit; foto sculptuur in een van de stationnetjes), het centrum een beetje kunt verkennen. Waarbij meteen zal opvallen dat Detroit allesbehalve de grauwe, drukke, armlastige industriestad is die velen voor ogen hebben. Veel brede straten, heel wat statige gebouwen en verrassend weinig verkeer bepalen het beeld. Wij logeerden in het Aloft Detroit, een comfortabel,D3A gunstig gelegen designhotel dat werd ondergebracht in een hoog historisch pand, het David Whitney building dat een imposant, ongeveer driehoekig atrium heeft (links). De ruime, suiteachtige kamers ($129 meestal) hebben net iets te korte gordijnen (gebruik dus het oogmasker dat Delta uitreikte) en de airco is te luid (’s nachts uitzetten dus). Het ontbijt stel je ’s ochtends zelf samen in een soort zelfbedieningswinkeltje, en valet parking kost $30 per dag (www.aloftdetroit.com). Eenmaal gesetteld rijst de vraag: waarmee te beginnen? Want Detroit is een grote, grote stad met allerlei attracties D (Small) (www.visitdetroit.com). Bovendien spreekt men van een herboren plaats. Na het faillissement van drie jaar terug werd orde op zaken gezet en vond een economische comeback plaats. Downtown bijvoorbeeld raakte zo in trek dat het nu bijna onmogelijk is om er nog een appartement te vinden. Typerend is bovendien dat gedurende de afgelopen paar jaar in het centrum zo’n honderd nieuwe eet- en drinkgelegenheden werden geopend, wat het totaal op ongeveer vierhonderd heeft gebracht.
D4bMaar goed, DE EERSTE DAG. Een sterke start vormt het Detroit Historical Museum (links) waar je alleen voor het parkeren betaalt ($7). In dit grote museum wordt op aantrekkelijke wijze het verleden van Detroit gepresenteerd. Wat doet begrijpen hoe bijzonder de stad is. In het begin van de twintigste eeuw was deze stad de snelst groeiende van Amerika, toen er een stuk of 125 autofabrieken gevestigd waren, met alle toeleveranciers. Het nummer één automodel was de Ford T die geproduceerd werd via ruim 7800 handelingen in vijf en een D5 (Small)half uur tijd. Detroits straten waren toen al geplaveid met asfalt of beton, er verschenen verkeerslichten, er reden elektrische trams, er verrezen wolkenkrabbers en er werden allerlei uitvindingen gedaan, niet alleen technische, maar ook van o.a. Tupperware. Toonaangevende modeontwerpers waren er actief, en later zou Detroit tevens een echte sportstad worden, met als grootste held de zwarte bokser Joe Louis. De rijke collectie van het historisch museum wordt  aangevuld door leuke filmpjes en replica’s van oude winkels, in de kelder. D6 (Small)Een excellente volgende etappe zou een voettocht door downtown kunnen zijn, of individueel of met een gids die je ook verborgen bezienswaardigheden doet ontdekken. Als uitstekende tour guide kregen wij Jon Chezich (links) van de Detroit Experience Factory, een non-profit organisatie die tien programma’s voert, waarvan de helft gratis (www.detroitexperiencefactory.org). Dit alles met in gedachten ‘The more people see Detroit, the more pD7 (Small)eople love Detroit’. Vlakbij ons hotel staan behalve sportstadions de opera en een paar theaters, waaronder het fameuze, van binnen prachtige Fox Theatre dat met zijn vijfduizend stoelen het op een na grootste van Amerika is. Er schuin tegenover, bij de Methodist church, begon Marten Luther King in 1963 een protestmars die werd afgesloten met zijn eerste “I have a dream’ speech. In downtown zelf, haaks op Grand River Avenue, ontdekten we The Belt, een brede horecasteeg met aan weerszijden opmerkelijke schilderingen D8 (Small)tegen zijn muren; het is een soort openluchtmuseumpje van graffitikunst. Waarmee bovendien de nevenliggende parkeergarage werd vervrolijkt. Sowieso kom je in Detroit flink wat muurschilderingen tegen, soms immens grote, tegen een wolkenkrabber. Terug op Grand River ontmoetten we Steve van Steve’s Detroit Deli, een D9 (Small)simpel ogende zaakje (rechts) waar fameuze sandwiches worden bereid, zoals de corned beef special ($7,91). Rond het lunchuur staat men er graag voor in de rij. Even verderop kun je taco’s en sushi to go bestellen. Het hart van downtown, er komen zes straten op uit, is het Campus Martius, een plein waar vaak swingende muziek live wordt gespeeld, bij mooi weer al ’s ochtends. Behalve zijn podium en grasveld heeft het plein honderd spuitende fonteintjes en in de zomer een zandstrandje als speelplek voor kleine kinderen. D10Opzij van Campus Martius ligt Cadillac Square met zijn basketball-, pingpong- en andere sportveldjes, terwijl ook diverse food trucks er hun smakelijke hapjes offreren. In zuidelijke richting, via Woodward Avenue (genoemd naar de architect die de gehele stad herbouwde naar de allesverwoestende brand van 1908) zien we het beroemde kunstwerk van Detroit, The Fist, een meer dan levensgrote replica van Joe Louis’ D11 rechtervuist. Een andere opmerkelijke sculptuur, vlakbij, is The spirit of Detroit. In 1958 was dit ’s werelds grootste bronzen standbeeld sinds de renaissance. Naar dit tijdperk werd ook het iconische Renaissance Center genoemd, een complex van zeven  wolkenkrabbers dat o.a. dient als hoofdkantoor van General Motors en waar je letterlijk op hoog niveau kunt dineren (zie
D90a‘Aanbevolen restaurants’). Langs de torens en de oever van de Detroit River (aan de  overkant ligt Canada, de stad Windsor) werd de Riverwalk aangelegd, een wandel- en fietspad van vijf à zes kilometer dat aan zijn landzijde door kleine parken wordt geflankeerd. En aan de voet van het Ren Cen organiseert men ’s D13 (Small)avonds af en toe gratis popconcerten. Terug in downtown is een bezoek aan het Guardian building bijkans verplicht. Dit is namelijk het fraaiste van de stad. Men bouwde deze wolkenkrabber met speciale, op maat gemaakte bakstenen, bijna twee miljoen stuks, de zogeheten Guardian bricks. De entreehal vormt een visueel feestje, vanwege zijn kleurrijke art déco versieringen en prachtige vloer waarvoor het marmer speciaal uit Tunesië werd gehaald. Overal zijn ook mD14ozaïeken te zien en de grote klok komt van Tiffany. De grote, lichte zaal ernaast, een trapje op, heeft de allure van een kathedraal (zie de beginfoto van deze reportage). Het gebogen plafond lijkt van steen, maar is van canvas, bedoeld om te akoestiek te dempen. Een ander opmerkelijk feit: in 1928-1929 werd dit enorme pand, bijnaam de Cathedral of Finance, in slechts zeven maanden gebouwd. Enkele stappen verderop is het kleine Capitol Park gelegen, waaromheen de gebouwen voor $150 miljoen werden gerenoveerd. Er staat een standbeeld van Michigans eerste gouverneur (we zagen hem altijd met een duif op zijn hoofd) en je vindt er een winkel van de Shinola Factory, een in Detroit gevestigd fietsfabriek (jazD15 (Small)eker, in de stad van auto’s). Fietsen is populair in deze vlakke universiteitsstad. Op diverse plekken kun je fietsen huren en elke maandag volgen drie- tot vijfduizend fietsers een route die slow roll werd gedoopt. Tijd voor een glaasje – wijn of een van de talrijke lokale bieren – en een hapje. Volop gelegenheid daartoe wordt geboden in Greektown, een aan downtown grenzende wijk die door Duitse immigranten werd gesticht maar later door Grieken werd bevolkt. Aan beide zijden van Monroe Street (boven) bevinden zich in totaal vijftien eetgelegenheden, waaronder uiteraard diverse Griekse. De beste reputatie heeft Golden Fleece, nog een familiebedrijf. Een van Detroits drie casino’s is er ook gevestigd met erbij, à la Las Vegas, een groot hotel.
DAG TWEE kan heD16 (Small)lemaal in het teken staan van kunst. Het Detroit Institute of Art is met de huurauto (we kozen er een, tot volle tevredenheid, via www.lejebil.com) makkelijk te bereiken – en een van Amerika’s indrukwekkendste, zowel wat de collectie als de behuizing betreft, een immens wit, tempelachtig pand. Je kunt er makkelijk twee tot vier uur doorbrengen, en ter plekke lekker lunchen in het cafetaria. De meest bijzonder van ruim honderd zalen heet Rivera Court, een hoge hal met muurschilderingen uit de jaren dertig. Ze hebben een (auto)industrieel thema en werden in opdracht van Henry Ford gecreëerd door Diego Rivera. Na beeldende kunst kan als totaal contrast die van soulmuziek worden beleefd, in het Motown Museum. Het was Berry Gordon die anno 1966 het platenlabel Motown D17 (Small) lanceerde, vanuit zijn woonhuis. De sessies werden gehouden in een voormalige garage, en de registratieapparatuur stond in de voormalige keuken. Het desbetreffende zaaltje, Studio A, bestaat nog steeds in zijn oorspronkelijke vorm, compleet met vleugel, orgel, xylofoon, D18drumstel en andere muziekinstrumenten. Het is de plek waar o.m. The Four Tops, The Jackson 5, Little Steve Wonder, Martha Reeves and the Vandellas, Marvin Gaye en The Supremes, hun hits opnamen, 24 uur per dag, tussen 1959 en 1972. Gordy’s bedrijf groeide uit tot een miljoenenindustrie (met tientallen andere labels, een musical en nog veel meer) en maakte van Motown een begrip. Het eigenlijk kleine museum kan alleen via een rondleiding worden beD19bzocht. Deze duurt een uurtje, inclusief het bekijken van een documentaire. Meestal wordt aan de bezoekers gevraagd of ze tot slot met hun gids een bekend liedje uit Hitsville U.S.A. mee willen zingen – en vaak gebeurt dat ook. Voor de bouwkunst verdient het Fisher building een kort bezoek. Dit kwam ongeveer gelijk met het Guardian building gereed, en heeft een lange lobby (tevens toegang tot een groot theater) versierd met art déco ornamenten en allerlei soorten marmer. Zittend bij Stella’s, met een kop goede koffie of thee, kun je het plafond ontspannen bekijken. Voor schrijfkunst kunnen boekenliefhebbers terecht in het hoofdfiliaal van John K. King, een tweedehands boekwinkel, beter gezegd pakhuis, waar meer D20 (Small)dan een miljoen boeken worden aangeboden. CNN beschreef de zaak als ‘one of the coolest bookstores’. Tot slot is er, in een zuidoostelijke stadswijk, het Heidelberg Project. Dit werd drie decennia geleden begonnen door Tyree Guyton die een arme, criminele woonwijk wilde verbeteren door hem te verfraaien. De kunstenaar begon met het aanbrengen D21cvan grote kleurstippen op het asfalt en tegen huizen, en plaatste naderhand kleurrijke objecten van alledaagse voorwerpen, vaak gevonden in de vuilnis, op gazons, langs trottoirs en op pleintjes, binnen twee huizenblokken (adres 3600 Heidelberg Street). Het geheel kreeg als bijnaam Detroit’s Getto Guggenheim.
DAG DRIE staat in het teken van Henry Ford, of beter gezegd The Henry Ford, een museum- en informatiepark van 80 hectare in de voorstad Dearborn. Er valt ongelooflijk veel te zien en te beleven; heel wat Amerikaanse families en schoolklassen brengen er een volle dag door. De driehonderdjarige historie van Amerika komt vanuit D23 (Small)verschillende invalshoeken tot leven in het Henry Ford Museum. Dat, hoe kan het anders, als belangrijkste collectie er een van historische automobielen heeft. Geëxposeerd worden o.a. enkele staatsieauto’s van Amerikaanse presidenten, de oudste Ford modellen en unieke exemplaren, waaronder de duurste auto ter wereld, de Bugatti Royale die langer was dan een Duesenberg, twee maal zo krachtig als een Rolls Royce, en waarvan slechts zes stuks werden gemaakt (rechts). Andere ruimten zijn gewijd aanD22 (Small) vliegtuigpioniers, aan stoomtreinen, aan landbouwmachines, aan innovaties, aan meubels en aan geschiedenis. Zo is de schommelstoel te zien waarin Lincoln zat toen hij werd vermoord. Dit gebeurde tijdens een toneelvoorstelling in een theater dat toevallig als naam had…Ford. Langs het museum loopt de honderden meters lange, stijlvol met kroonluchters verlichte Prechter promenade die uitkomt bij Michigan Café, D24 (Small)een prima plek voor een lekkere lunch. We genoten er van baked potato soup, en je kunt er zelfs wijn per glas bestellen. Een andere prettige zitpauze kan een bezoek zijn aan het filmtheater dat een gigascherm heeft. Achter het museum ligt een andere attractie, Greenfield Village, een uitgestrekt dorp met nagebouwde historische panden (o.a. het geboortehuis van Henry Ford) waarin ambachtslieden en boeren regelmatig demonstraties geven, terwijl hier en daar wordt gezongen en verteld. Behalve in een trein rond het dorp kanD25 een ritje door het dorp worden gemaakt in een Ford Model T (voorzien van een hele stille motor). Een van Edisons oorspronkelijke laboratoria, waar allerlei experimenten werden uitgevoerd, is er eveneens te zien. Wie nog tijd – en energie – over heeft, kan vervolgens een shuttlebus nemen om de Ford Factory Tour meemaken. Die niet alleen de geschiedenis van de autofabrikant toontD26, maar daarna een werkende fabriek waarin de Ford F-150 wordt geassembleerd. De dag zou kunnen worden afgesloten met een autotocht naar en over Belle Isle, een beschermd eiland, het is een staatspark, in de Detroit River. Behalve parken, tuinen, meertjes (waaronder een beroemde plas met waterlelies), sloten en strandje vind je er een dierentuin, een tropische kas, een gotische toren met carillon, een vuurtoren, het Dossin Great Lakes Museum en Amerika’s oudste aquarium. Die drie dagen Detroit zijn zó voorbij – en eigenlijk te kort.

D27 (Small)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Brown4 (Small). Bij de in citroen gemarineerde en met kruiden gerookte zalm die dun gesneden wordt opgediend rond een frisse salade, schenkt men ons de witte Château Brown – en de combinatie is kostelijk. De wijn biedt een verrukkelijk, evenwichtig geheel van opwekkende zuren, passievrucht, mild citrusfruit, een snufje specerijen en beheerst wat kruidig hout plus een hint van karamel. Binnen zijn herkomstbenaming, Pessac-Léognan, behoort hij tot de beste wijnen, wat hem tegelijk in de top brengt van droge witte Bordeaux.
Profiel hoog (Small)We zijn te gast bij de eigenaren van Château Brown, een domein binnen het district Pessac-Léognan. Het wijngoed is nog niet erg bekend, noch heel gereputeerd, maar voor de consument betekent dat alleen mBrown2 (Small)aar voordeel. De witte wijn – opbrengst meestal minder dan 25.000 flessen – kost namelijk euro’s minder dan vergelijkbare wijnen van bekendere châteaus uit hetzelfde district. De achterstand qua prestige is te wijten aan enkele decennia van zwakke bedrijfsvoering, zoniet achterstallig onderhoud. Deze situatie veranderde pas nadat Brown in december 2004 werd overgenomen door nieuwe, zeer kwaliteitsgerichte eigenaren. Dat waren enerzijds, met een kleine meerderheid, de al vijf generaties in Bordeaux gevestigde wijnfamilie Mau, en anderzijds Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager, behorend aan de gelijknamige familie die al eerder wijnbelangen verwierf, waaronder Nederlandse importeurs en distributeurs. Onder leiding van Jean-Christophe Mau (links), opgeleid voor accountant maar uiteindelijk als oenoloog afgestudeerd, werd veel verbeterd in Browns wijngaard ‘omdat daar 90 procent van de wijnkwaliteit ontstaat’. Verwaarloosde stokken Brown1 (Small)werden gerooid, via overenting (waarbij de onderstokken gewoon blijven staan) verving men de minderwaardige muscadelle door sémillon, onkruidverdelgers verdwenen, bodemvitaliserende technieken deden hun intrede en het snoeien geschiedde veel strenger. Deze door Jean-Christophe als ‘hoog precisiewerk’ omschreven activiteiten vonden plaats in samenwerking met twee gerenommeerde experts, Stéphane Derenoncourt en Claude Bourguignon. Als wijngoed is Château Brown, dat nu 28 hectare met druivenstokken heeft, een van de oudste binnen Bordeaux, met een historie die teruggaat tot de twaalfde eeuw. Honderden jaren luidde de naam Château Barrière de Bordeaux, vanwege zijn ligging bij een uitvalsweg uit die stad. Een welvarende, van oorsprong SBrown3 (Small)chotse wijnhandelaar, John Lewis Brown, kocht het château in de achttiende eeuw en gaf dit zijn familienaam (die hij eveneens toevoegde aan Château Cantenac in Margaux). De laatste eigenaar voor het Mau-bewind woonde in Madrid, was met olie welgesteld geworden en had de wijnbezitting bedoeld voor zijn dochter – maar die vluchtte na een jaar Bordeaux terug naar de meer kosmopolitische Spaanse hoofdstad. De bereiding van Browns witte wijn, een compositie van meestal 60 procent sauvignon blBrown5 (Small)anc en 40 sémillon, bleef tamelijk klassiek, met een vergisting in voor de helft nieuwe vaten, maar werd op tal van details geperfectioneerd. Het proces begint met een aromabevorderende schilweking, per perceel, van acht tot twaalf uur. De fermentatie geschiedt bij 20 graden Celsius en duurt een week of twee, waarna de wijn nog acht maanden in de barriques verblijft. Tegelijk verbeterde men de rode Brown, waarvan ruim vijf  keer zoveel wordt geproduceerd. De door Mau c.s. gedurende veertien maanden in fusten opgevoede Pessac-Léognan 2009, een mooi uitgerijpte compositie van 56 procent merlot, 40 cabernet sauvignon en 4 petit verdot, vormt een heerlijk en tegelijk krachtig geheel van zacht kruidige, beschaafde houttonen, milde vanille, rijpe zwarte vruchten en discreet wat drop – lekker bij o.a. lamsbout, lamskoteletten  of entrecôte. Fles €32,99 bij www.mitra.nl.


NOS (Small)
VINOSTALGIE (50)
Ooit was het nu zo mondaine Saint-Tropez een rustig vissersdorp, met alleen enkele zeilscheepjes langs de kaden. Op het gelijknamige, heuvelachtige schiereiland  erachter wordt al sinds mensenheugenis wijn gemaakt. En het was een schepeling uit Saint-Tropez, ene Antiboul, die een vermoedelijk Grieks druivenras naar de Provence bracht, de naar hem genoemde blauwe rosédruif tibouren.

 

DRUIF-5

Miniprofielen van minder bekende blauwe druiven – serie 1

Barbera
Bar3Vooral in Piemonte, Noordwest-Italië (rechts), voorkomende soort. Kenmerkend voor de gelijknamige wijn zijn een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen (plus soms rood fruit) en een laag tanninegehalte. Lang werd barbera beschouwd als een  tweederangs druif, maar men is er in toenemende mate kwaliteitswijn van gaan maken. Toonaangevende Italiaanse herkomstbenamingen zijn Barbera d’Alba, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato. De variëteit groeit eveneens in o.a. Argentinië en Californië.
Blaufränkisch
In het Oostenrijkse Burgenland weet men van dit ras levendige, zeer fruitrijke (rijpe
aardbeien, frambozen, cassis, bramen, pruimedanten) rode wijnen te maken,
soms op vat gerijpt. Niveau is tevens te vinden in de Amerikaanse staat Washington, waar de druif lemberger heet. Zijn Duitse naam is blauer limberger, zijn Hongaarse kékfrankos.
Bobal
Sterk in Oost-Spanje aanwezige druif die zelfs in een warm klimaat zijn zuren
behoudt. Men gebruikt hem voor droge rosés en rode wijnen die smaken naar sappig,
licht gekruid rood fruit. Toonaangevende gebieden zijn Utiel-Requena en Valencia.
Cabernet franc
Dit is het wat minder begaafde broertje van cabernet sauvignon – waarmee hij, vooral in Bordeaux, vaak wordt vermengd. Meestal met veel succes, Sommige van zijn mooiste wijnen zijn te vinden in Saint-Emilion; zo is cabernet franc de belangrijkste druif voor Château Cheval Blanc. Van alleen cabernet franc worden vooral in het Loire-dal rode wijnen vervaardigd. Denk aan o.a. Bourgueil, Chinon (foto stadje), Bar5Saint-Nicolas-de-Bourgueil en Saumur-Champigny. Je herkent ze aan een vrij elegante smaak die in de betere soorten voorzien is van besachtig en soms rood fruit, terwijl de minder kwaliteiten in meer of mindere mate smaken naar paprika. Experts spreken ook wel over een aroma van potloodslijpsel. Veel cabernet franc groeit in Italië, maar de wijnen daarvan zijn meestal middelmatig. Ook in allerlei andere landen, waaronder Zuid-Afrika, is cabernet franc op bescheiden wijze present.
Carignan
De uit Spanje afkomstige carignan (cariñena) behoort tot ‘s werelds meest geplante blauwe soorten. Buiten Spanje wordt hij vooral gecultiveerd in de Zuid-Franse Roussillon (links) en het Pays d’OcBar6. Als men hem conventioneel vergist, ontstaat een kleurrijke wijn met behoorlijk wat zuren en tannines, maar als hij à la Beaujolais bereid wordt (via de zogeheten macération carbonique), dan wordt zijn smaak opvallend soepel en fruitig, zonder dat deze inboet aan structuur. Je proeft dan vooral zwarte en rode vruchten, in combinatie met kruiden en specerijen. Kwaliteit kan eveneens verkregen worden van oude, weinig opbrengst gevende stokken. Franse wijnen met meestal veel carignan zijn Côtes du Roussillon en Côtes du Roussillon Villages. Pure Carignan wordt hier en daar met succes gemaakt, zoals in Chili.

 

 Etiket

 Het Kanaal-eiland Jersey heeft de meeste zonne-uren van heel Groot-Brittannië. Het is dus niet verwonderlijk dat er ook wijn wordt gemaakt. Domaine de la Mare in St. Mary heeft een wijngaard van 10 hectare, geplant in 1972 met een viertal witte en een drietal blauwe druivenrassen. Dit prachtige landgoed, waarvan het hoofdgebouw uit 1797 stamt, is een grote toeristenattractie met een restaurant, rondleidingen en workshops, niet alleen voor wijn maar ook voor mosterd, cider, bier, chocolade en koekjes. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, de grote etikettenverzamelaar die dit label selecteerde.

 

 

 

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.