HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – SEPTEMBER 2016

Via de ongeveer vijftig verse vondsten in dit maandmagazine kun je een zintuiglijke wereldreis maken. Want mijn wijnontdekkingen komen uit dertien landen: Argentinië, Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Voorts neem ik je mee op een kleine ontdekkingsreis naar drie minder bekende Mediterrane kustplaatsen. Minder bekende blauwe druivenrassen komen eveneens ter sprake, net als het ‘geheim’ van vatvervangers en een nieuwe culinaire combinatie die ook een stukje vaderlandse wijngeschiedenis onthult.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Faber_LLR&R_Rdam_Banner

 vondst van de maand. De nazomer vieren met een koel te schenken rode wijn? De Traboules 2015 is daarvoor ETI6 (Small)uitermate geschikt, gezien zijn fruitrijke (rode vruchtjes, bessen), frisse, sappige smaak. Die tevens heel subtiel iets van het ‘stoffige’ heeft dat een goede Morgon (cru uit de Beaujolais) typeert. De wijn is niet van een hele goede Beaujolais te onderscheiden. Geen wonder, hij heeft Ly1dezelfde blauwe gamay als basis en komt uit het zuidelijke buurgebiedje Coteaux du Lyonnais. Dat slechts zo’n 300 hectare omvat en bestaat uit een lappendeken van grondsoorten bij Lyon. De maker van voornoemde wijn is Guillaume Closel, gevestigd in het noordelijke Rhône-dorp Ampuis. Een fles puur plezier kost €12,95 bij www.vinoblesse.nl.

 

Banner Louis Martini website Hubrecht Duijker
vondst-1. Leuk dat zelfs in de traditionele Rheingau soms onconventionele witte Boog5wijnen worden Boog3gecreëerd. Zoals de Altenkirch Boogie 2015. Een melange van de helft weissburgunder (ofwel pinot blanc) met 30 procent van de alom aanwezige riesling en een voor Duitsland verrassende 20 procent sauvignon blanc. Wat deze vineuze jamsession geeft, is een bijna tintelfrisse, licht mineralige wijn met een vleugje grassigheid, een snufje groene kruiden en prettig wat fruit van o.a. appel, peer en citrus. De wijn werd bedacht en gemaakt door het deftig behuisde Weingut Altenkirch dat over 15 hectare steile druivenhellingen beschikt. Prijs €10,25 (en bijna een euro minder bij een doos van zes). Zie www.okhuysen.nl of de banner.

 

vondst-2Mai (Small). Niet alleen qua aanplant, maar ook qua reputatie wordt in Argentinië de bonarda overschaduwd door de malbec. Dit laatste is niet terecht, want van deze druif (die een ietwat mysterieuze origine heeft) kunnen net zulke lekkere wijnen worden gemaakt. Hoe lekker toont de Mairena Bonarda 2014. Vervaardigd van druiven die in Mendoza op ruim duizend meter hoogte werden geoogst. En door de familie Blanco zes maanden gerijpt in eiken vaten. De wijn biedt een gulle, bijna romige, tegelijk krachtige smaak met behalve zeer rijp fruit (pruimen, kersen, beetje bes) ook milde roostertonen. Fles nu €10,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner Genereux 2

 vondst-3. In Portugals uitgestrekte, zuidoostelijke regio Alentejo werd een wijngaard van 35 hectare aangelegd op het vijf maal zo grote landgoed HerHer1dade Sâo Miguel. Dit gebeurde na een grondig vooronderzoek. Om in het droge, zonnige gebied de stokken van voldoende water te kunnen voorzien, werden twee reservoirs aangelegd voor druppelirrigatie. Bovendien bracht eigenaar Alexandre Relvas geavanceerde meetsystemen aan om per perceel precies te kunnen bepalen wanneer water moet worden toegevoegd, en in welke hoeveelheid. En bij de Her (Small)aanplant kregen typisch Portugese variëteiten voorrang, hoewel ook enkele Franse werden gekozen. Het is deze mix van Portugees (cantão vaz en verdelho) en Frans (viognier) waaruit een smakelijke, witte maaltijd werd gecomponeerd, de Colheita Seleccionada 2015. Een Vino Regional Alentejano met zowel florale als kruidige elementen, terwijl het fruit een hoogst aangename mix vomt van mild wit en frisse citrus. Liefhebbers van Pinot Blanc of Verdicchio zullen ‘m gráág drinken. Fles €8,70 bij www.lesgenereux.nl, zie tevens de banner.

 vondst-4ETI2 (Small). Het is waarschijnlijk de familie Grassa geweest die in het groene, grote gebied Côtes de Gascogne begon met sauvignon blanc. En daarmee zo goed scoorde dat andere producenten navolgden. Een van hen is Dominique Ferret die het ouderlijke Domaine de Guillaman niet alleen uitbreidde tot 70 hectare, maar ook geheel herstructureerde, door o.a. sauvignon blanc te planten. De daarvan verkregen Vignoble Ferret Sauvignon Blanc 2015 smaakt heel delicieus, heel zuiver, heel vief en heel elegant, met zowel grassige als fruitige schakeringen, waaronder een hint van passievrucht. En dat alles koop je voor meestal €6,50 per fles. Verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu.

 

banner-grandcruwijnen-538x100

vondst-5. Dorpsgenoten die een barbecue organiseerden waren bepaald blij met de aangebroken fles Mon3Montecastro 2013 en naarmate de avond vorderde riep iemand dat de wijn hem steeds beter ging smaken. Wellicht dat de heftige 15 procent alcohol daartoe heeft bijgedragen, maar zeker in elk geval het zeer zonnige zwarte fruit, de zachte kruidigheid en de beheerste, toastige houttonen. Als herkomst heeft Montecastro het SpaanETI3 (Small)se gebied Ribera del Duero waar een voortreffelijke, regionale variant groeit van tempranillo. De bodega Montecastro werd vijftien jaar geleden gesticht door een wijnenthousiaste uitgever, Alfonso de Salas, titel Marqués de Montecastro y Llanahermosa. Die 27 hectare beplantte, verdeeld over vijf locaties en zo’n twintig percelen. Een Franse wijnmaker raakte ook bij de bodega betrokken, net als anderen, waaronder Bodegas Hacienda Monasterio. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €21,38 bij www.adbibendum.nl, zie de banner.

 vondst-6Cal3. In Argentinië heeft de familie Pon van M.P. Wines niet alleen wijnbedrijven in de provincie Mendoza, maar ook in San Juan (links natuurpark Valle de la Luna). Waar twaalf jaar terug een immers domein werd overgenomen dat momenteel over zo’n 1875 hectare met duivenstokken beschikt, Bodegas Callia. Bovendien worden nog druiven aangekocht. De eigen akkers liggen verspreid over drie valleien, tot op een hoogte van 1400 meter, waar de zon 330 dagen per jaar aan een heldere hemel schijnt en elke nacht ETI20 (Small)de temperatuur sterk daalt. Voorts beschikt het bedrijf over een hypermoderne kelder met glimmende, roestvrijstalen gistingstanks. Een gave rode specialiteit uit het gamma is de Callia Alta Shiraz 2015 uit de Valle de Tulum, een behoorlijk soepele, vrij stevige rode wijn met donkere, lederachtige tonen, zondoorstoofd zwart fruit en de allerlichtste hint van toastig hout (circa een derde van de wijn ging drie maanden op vat). Prijs €5,99 bij www.plus.nl, zie ook de banner op de startpagina.

 

Banner Maison_Castel_Red_2016_Banner

 

vondst-7. Niet alleen de naam is een mondvol, Tenuta Montecchiesi Preziosaterra 2013, maar ooTen1k de wijn zelf. Waarbij opvalt hoe jeugdig deze Rosso Toscano nog oogt en smaakt.  Op een blinde proeverij zou ik ‘m twee jaar jonger hebben ingeschat – wat eigenlijk best positief is. Nu trakteert deze volle, frisse melange van sangiovese en syrah op primair fruit van zwarte vruchtjes (kersen, bessen), terwijl wat donkerte (laurier e.d.) en een beetje kruidig hout het geheel wat extra dimensie geven. Na het proeven heb ik de wijn gekoeld als ware het een witte (niet verder vertellen), vervolgens geschonken bij een ontspannen lasagne – en dat werd een feestje voor de zintuigen. Maker van deze Toscaanse trouvaille is het familiebedrijf Del Cero, dat de druiven vergaarde op een 46 hectare tellende bezitting aan de voet van Cortona. Fles €12,95 bij www.gastrovino.nl.

 

vondst-8Mor1. Misschien wel het oudste wijnperceel van Pouilly-Fumé, een akker van 4,5 hectare die door Benedictijner monniken al in de 11e eeuw werd beplant, bETI24 (Small)ehoort aan Patrice Moreux. Ter plekke, rond Pouilly-sur-Loire (rechts), bewerken hij en zijn twee zonen in totaal 30 hectare (plus nog eens 6 in Sancerre, aan de overkant van de Loire). Zelf zegt Patrice, die prachtige oude auto’s verzamelt, ‘de wijngaard is onze kerk’. Want hij wordt zo duurzaam mogelijk bewerkt.  De Pouilly-Fumé 2015 valt aangenaam op door zijn levendige frisse smaak, het groene fruit, zijn vleugje grassigheid en een grote zuiverheid. Heel lekker bij lekkerbekjes en gebakken vis. Prijs €11,99 bij www.vomar.nl.

 

Banner Duc_de_Meynan

vondst-9. Toen in een tv-interview aan de fameuze jazzcomponist, pianist en bandleider Duke Ellington gevraagd werd voor weFleu1lke groep hij muziek maakte, antwoordde de beroemde Amerikaan met te zeggen dat hij dit niet wist, omdat hij zélf tot zo veel verschillende groepen behoorde. Waaronder ‘the group that appreciates Beaujolais’. Ik moest eraan denken bij het proeven van de Fleuries van Goudert & Fils – want ook ik behoor tot de groep die de betere soorten Beaujolais zéér waardeert. Dit vanwege hun heldere, frisse, vaak eclatante fruitsmaak. In de energieke Fleurie Cuvée Christol 2015 is die heerlijk aanwezig; het frisse fruit roept vooral associaties op aan bessen en zwarte vruchten. Fles €15,95. Iets steviger en minstens zo lekker smaakt de Clos de la Roilette 2015 die zijn euro méér helemaal waard is. Het 9 hectare tellende domein ligt overigens op de ETI8 (Small)grens van Fleurie en Moulin à Vent, wat verklaart waarom de wijnen van Alain Goudert (boven) relatief stevig zijn gestructureerd. En tevens waarom je de vlezige Clos de la Roilette Cuvée Tardive 2015 die behalve fruitig ook kruidig is, moeilijk kunt onderscheiden van een Moulin à Vent, en zelfs beschouwd kan worden als aangenaam alternatief voor een stevige rode Bourgogne. Prijs €19,95 bij www.degoudenton.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Smile vierkant-100px. Gezien tijdens de tentoonstelling The Art of Banksy (nog t/m 30 september in Amsterdam) deze quote van de Britse kunstenaar zelf:

I wanted wine, women and song.
I got a drunk woman singing.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 vondst-10Fil2. Een van de indrukwekkendste wijndomein van Galicië, zoniet heel Spanje, is Fillaboa. Waarvan de naam in het Galicisch ‘goede dochter’ betekent. Het ligt bij een bocht van de Miño, je bereikt het via een Romeinse brug, en de 70 hectare tellende wijngaard wordt door geboomte omgeven. Op het heel licht heuvelige terrein staat niet alleen een modern keldercomplex, maar ook een stoere, kasteelachtig villa compleet met kantelen.Fil3 Sinds 2000 behoort de bezitting aan de familie Masaveu. De streek is Rías Baixas, intens groen, en als enig druivenras wordt de autochtone albariño gecultiveerd. Dit gebeurt grotFil (Small)endeels  in pergolavorm, om te vermijden dat vocht van de grond op de trossen komt – want het regent hier vaak. ‘Witte rijn’ is de letterlijke vertaling van ‘albariño’, want men vermoedt dat deze variëteit in de 12e eeuw door monniken vanuit het Rijn-dal werd meegebracht. De best elegante Albariño 2015 trakteert op een pittige frisheid, veel sap en een verleidelijk fruitmelange van citrusvruchten en witte. Net als een Chablis past-ie perfect bij schaaldieren, schelpdieren en vis. Richtprijs €15,50, importeur www.kwast.nl.
 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 vondst-11. Op een concours dat universitair geschoolde Franse wijntechnici organiSLseerden, ontving deze droge rosé gouden medaille. Het was een schouderklopje  voor de bleek oranje Saint Louis de Provence 2015, een wijn van het huis Estandon. De herkomstbenaming is Coteaux Varois en Provence en drie blauwe druivenrassen vormen de basis: grenache, cinsault en syrah. Wat je kunt verwachten? Sappigheid, frisheid, kruidigheid en een vrij volle, soepele smaak met peerachtig drupsfruit, gecompleteerd door wat citrus. Fles €5,99 bij www.ah.nl.

vondst-12RB1 (Small). Een vreselijk lekkere (op de Albert Cuypmarkt zou men zeggen ‘onbeschoft’ lekkere) bubbelwijn is de Château Rives-Blanques Blanquette de Limoux 2014 van alleen de regionale mauzac. Suiker werd er niet aan toegevoegd en de subtiel bruisende wijn kreeg vijftien maanden kelderrust. Zijn smaak is tegelijk elegant, notig, frissig en enigszins wit fruitig. We probeerden ‘m bij eerst sushi, daarna bij een salade – en dat was genieten. De webprijs bedraagt €14,95 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

Banner Jos_beeres_banner

 vondst-13. Ruim 65 jaar geleden stichtte de familie Hill-Smith (van Yalumba in BarossETI16 (Small)a Valley) een Ox1domein langs de machtige Murray River in South Australia. Het wijngoed, Oxford Landing  gedoopt, groeide uit tot 260 hectare, verdeeld over 130 individuele bewerkte percelen, alle beplant met klassieke druivenrassen. Een gewoon lekkere, tevens zeer  Australische rode wijn van deze bezitting is de Shiraz 2014. Stevig en bijna fluwelig, heel sappig, een beetje kruidig en trakterend op een melange van rijpe zwarte kersen, pruimen, donkere aroma’s en beheerste roosteraroma’s, zoals van chocolade. Heel geschikt om fris te serveren. Prijs €8,95 bij www.wijnkring.nl en www.yalumbashop.nl.

 

vondst-14ETI10 (Small). Hij is niet alleen opvallend wat betreft zijn verschijning, een blanke matte fluitfles, maar ook als wijn zelf: de Roséal Pinot Gris 2015 uit Alsace. In deze Noord-Franse streek wordt de pinot gris eigenlijk altijd tot een witte wijn verwekt, maar het grote huis Arthur Metz heeft de blauw en rozegrijs getinte schillen enige tijd mee laten gisten en er zodoende een rosé van gemaakt. Zo’n variant kende ik eigenlijk alleen uit Reuilly (Loire-regio). Het resultaat is een bleek oranje, zacht fruitige (vooral van peer en ander wit), zacht frisse (goed koelen dus), tikje kruidige enigszins milde wijn, heel uitnodigend. Prijs €9,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

 vondst-15. De druiven voor Monte di Toni 2015 kwamen van de oudste deel van eETI11 (Small)en hellende wijngaard binnen het gebied Soave Classico. De akker omvat in totaal 20 hectare, het domein heet I Stefanini en de eigenaar is Francesco Tessari. Best veel verschillende namen eigenlijk. Als enige variëteit werd Soave’s eigen garganega gebruikt, wat betekent dat het kenmerkende aroma van wit en geel fruit, waaronder perzik, aangenaam aanwezig is, terwijl deze vrij elegante, zuivere wijn tevens fris, sappig en ietwat gekruid smaakt. Prima om mee na te zomeren. Fles €13,50 bij www.vojacek.nl.
 

vondst-16. Met plezier hSchor (Small)eb ik de nieuwe oogst doorgeproefd van De Kleine Schorre, het Zeeuwse, 10 hectare bestrijkende domein dat een grote schare trouwe fans heeft, waaronder KLM (die de wijnen al tien jaar serveert in zijn World Business Class). Bij het ringdorp Dreischor groeien de druivenstokken – allemaal hoogwaardige variëteiten, dus geen resistente kruisingen – op kalkrijk oud zeezand, een perfecte ondergrond. En de wijnen? Die doen me bijna altijd denken aan een frisse, zuivere Zeeuwse zeebries. De op €11,75 geprijsde Schouwen-D@uiveland Rivaner 2015 bijvoorETI19 (Small)beeld  met zijn verkwikkende, lenteachtige smaak die subtiele schakeringen heeft van limoen, grapefruit en een hint van bladgroen. Dat frisse, lichte komt terug in de Blanc 2015 à €12,95, een melange van pinot blanc en auxerrois waarvan het fruit richting appel gaat. Het aroma van de eveneens opwekkende Auxerrois 2015 die €12,50 kost neigt voorzichtig naar wit fruit en citrus, haast perzik. De wat vollere Gris 2015 daarentegen smaakt meer notig, hoewel ook hierin wat sappig wit, licht gekruid fruit waarneembaar is, wellicht vanwege de aanwezigheid van wat pinot blanc. Hiervoor wordt €14,50 gerekend. Verkoopinfo via www.dekleineschorre.nl.

 

bannar 1vin du soleil optie 1.3

 

vondst-17. In 1941 kocht de Amerikaanse acteur Fred MacMurray een grote, 600 hectare bestrijkende farm in noordelijk Californië, niet alleen om gewassen te telen maar ook om paard te rijden. MM1Hij en zijn vrouw kregen heel wat beroemdheden op bezoek, waaronder Clark Gable en James Stewart. In het aardige streekmuseum van Healdsburg (Sonoma County) werd aan het reilen en zeilen van  de MacMurray ranch zelfs eeETI18 (Small)n tentoonstelling gewijd. Exact twintig jaar terug kwam het landgoed in handen van de Gallo groep, die er druivenstokken plantte. Vandaag de dag staat het merk MacMurray Estate Vineyards voor wijnen afkomstig van een handvol akkers, met als specialiteit Pinot Noir. Een van de vijf varianten is de Pinot Noir uit Russian River Valley Sonoma County, waarvan de jaargang 2013 een zachtaardig karakter heeft, met een welhaast zijdeachtige en tegelijk stevige, vrij gulle smaak met schakeringen van milde, rijpe rode vruchten en beheerste, niet overdreven hout- en roostertonen (dankzij acht maanden vatlagering). Richtprijs €17,50, verkoopinfo via www.walravensax.nl.

 

vondst-18. Quinta de Chocapalha, dat al eeuwenlang bekendheid geniet, ligt niet ver benoorden Lissabon en werd in de jaren tachtig gekocht door Paulo Tavares da Silva en diens Zwitserse vrouw Alice. Waarna ze fors investeerden de wijngaard (nu 45 hectare) en Cho1recentelijk in een geheel nieuwe kelder. Zij leiden het bedrijf nog steeds en ook hun twee dochters zijn actief. Sandra Tavares geldt zelfs als een van Portugals meest talentvolle wijnmaaksters die tevens andere Portugese producenten adviseert. De plezierigst geprijsde, hier verkrijgbare Vino Regional Lisboa van Sandra is de Vinho Tinto 2011, een blend van vier Portugese variëteiten plus 10 procent alicante bouschet. Toastig hout is duidelijk waarneembaar, vanwege de anderhalf jaar in Franse fusten, samen met donkere aroma’s (leder, laurier) en zonnig zwart plus besfruit.  ’t Is een beste begeleider van o.a. wild. Fles €9,95 (adviesprijs), verkooppunten via info@monnik-dranken.nl.

 

Banner Okhuysen nieuwe

 vondst-19. De eerste coöperatie die op de Spaanse Hoogvlakte volgens organische principes ging werken, was die van Jesús del Perdón. Deze heeft  700 leden die bijna 5600 hectare  ETI26 (Small)bezitten (waarvan inmiddels circa 10 procent organisch bewerkte) en is gevestigd in het om zijn indrukwekkende processie bekende Manzanares. Voor de Organic White Wine 2015, geselecteerd door Marqt, gebruikte men 65 procent verdejo, 30 procent chardonnay en 5 procent moscatel. Samen gaven deze variëteiten een aardige betaalbare witte wijn, type slobber, frissig met toetsen van specerijen en frisse citrus à la grapefruit. Deze Vino de la Tierra de Castilla is te vinden bij, waar anders, www.marqt.nl voor €4,99.

 

vondst-20SL1. Op 16 december 1642 noteerde Abel Tasman in zijn dagboek dat hij een landmassa had ontdekt die hij Staete Land doopte – en die later de naam Nieuw-Zeeland zou krijgen. Toen de Nederlander Ruud Maasdam in het Nieuw-Zeeland gebied Marlborough op ontdekkingsreis ging om daar een wijngaard te verwerven, wat ook lukte, koos hij daarvoor als naam Staete Land. Een verleidelijke rode wijn van Ruuds circa 21 hectare is de Pure Pinot Noir 2014, jeugdig fris met bes- en rood fruit, flink sappig, discreet kruidig en voorzien van een stevige onderbouw (14 procent alcohol). Kortom, Pure is prima. Fles €13,50 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

Banner Ah_wijnmarkt_538x100-nieuw

 VONDST21. Het historische Kaapse landgoed Laibach kreeg in 1994 een tweede leven. Toen namelijk werd de gehele wijngaard herplant door een nieuwe eigenaresse, de familie Laibach. De akker Lai1van 37 hectare bestaat bovendien uit rosse, ideale wijnbouwgrond en ligt aan de noordoostkant van de Simonsberg, binnen het district Simonsberg-Stellenbosch. Er verrees ook een nieuweETI22 (Small) kelder, alsmede een lodge. Bijna twee decennia later stapten Petra Laibach-Kühner en haar man Rudolf Kühner over op organische druiventeelt. Voeg nog een internationaal geschoolde wijnmaker toe, Francois van Zyl, en het zal duidelijk waarom  Laibach hoogwaardige wijnen produceert. Een daarvan is een rode, The Ladybird 2012, samengesteld uit vijf Bordeaux-variëteiten. Nog vitaal fris en sappig, met besfruit, zwart fruit, wat laurier, een vleugje paprika, beheerste, kruidige houttonen en een stevig gestel. Prijs incl. Nederlandse accijns €16,24 bij www.adbibendum.nl, klik op de banner.

 

VONDST22Fui3. De beroemdste producent van Bourgogne’s beroemde Pouilly-Fuissé is waarschijnlijk Château-Fuissé. Het behoort al vijf generaties aan de familie Vincent, met Antoine als huidige eigenaar. Het kasteeltjeETI9 (Small) zelf dateert uit 1605. Van 40 hectare vervaardigt Antoine niet alleen diverse soorten Pouilly-Fuissé, zoals de klassieke, redelijk rijpe, grotendeels in vaten opgevoede Tête de Cru 2012 à €29,95, maar ook enkele wijnen die en qua karakter én qua prijs aantrekkelijk zijn. De witte Mâcon Villages 2014 bijvoorbeeld die geen houtcontact kreeg, maar wel een zekere notigheid biedt in geur en maak, met een ondertoon van milde citrus, alsmede een prettige frisheid, fermheid en veel sap. Thuis dronken we ‘m bij tonijnburgers, tot gróte tevredenheid. Fles €17,50.  Zie www.degoudenton.nl.

 

Banner Wijnoutlet

 VONDST23. Een witte Portugese wijn die hier steeds vaker verschijnt, is Vinho Verde. Die eindelijk het imago van zoetig, parelend en goedkoop van zich af begint te schETI21 (Small)udden. En nu erkend wordt als een deksels lekkere, altijd vrij lichte dorstlesser. Een voorbeeldige nieuwkomer op de markt is de Muros Antigos Alvarinho 2015, een creatie van Anselmo Mendes. Deze producent beschikt in het district Monção e Melgaço over 15 hectare met de topdruif alvarinho (die aan gene zijde van de Douro albariño heet) en maakt daarvan voorbeeldige wijnen. Voornoemde 2015 smaakt uitgesproken fris en heeft in zijn aroma ook fris fruit, met name van grapefruit, aangevuld door een vleugje plantaardigheid. Wat ‘m niet alleen een prima aperitiefwijn maakt, maar bovendien een beste begeleider van o.a. gekookte mosselen. Importeur www.vinites.com hanteert een adviesprijs van €14,30.

 

VONDST24Tra (Small). Met zijn Chianti Classico’s won Villa Trasqua internationale prijzen, maar op dit 56 hectare bestrijkende, Toscaanse modeldomein – dat behoort aan de in Zwitserland woonachtige Nederlander Hans Hulsbergen – maakt men ook lekkere, goedkopere wijnen met de herkomstbenaming Toscana. De rode Traluna 2015 bijvoorbeeld, van alleen sangiovese. Een fris te serveren, redelijk volle, flink sappige creatie met flink wat mild fruit van o.m. bessen en zwarte kersen. Prima bij pasta en pizza. Fles €9,98 bij www.wijnkring.nl.

 

Bannner Pommery

 VONDST25. Een klinkende naam in Alto Adige – Südtirol  is Elena Walch. Haar van 5 hectare afkomstige wijnen behoren bij de beste van de regio, en duurzaamheid heeft ze hoog in het vaandel staan. Op zo’n twee dozijn aspecten wordt in haar perfect geëEWquipeerde bedrijf milieuvriendelijk gehandeld. Terzijde gestaan door dochters Julia en Karoline aarzelt ze ook niet om te investeren. Zo werd halverwege vorig jaar een gloednieuwe, ondergrondse, roze verlichte gistingshal geopend waar de wijnen via zwaartekracht worden bewogen. Een verleidelijk rode wijn van deze dames is de Pinot Nero Blauburgunder 2015 die in grote vaten van Frans en Sloveens eikenhout te rijpen werd gelegd. Deze bijna-Bourgogne heeft een milde, tegelijk rood fruitige toonzetting, nog wat frisheid, zacht kruidig hout en een smaak die zowel vrij vol is als evenwichtig. Richtprijs €16,75, verkooppunten via de link http://www.kwastwijnkopers.nl/nl/contact/verkooppunten/.

 

VONDST26. De AustraET4 (Small)liër Ant(hony) Moore verhuisde in 2002 naar Nieuw-Zeeland, met als doel  in Marlborough wijnbouwer te worden. Dat lukte. Hij kocht een drietal percelen, paste daar biologische druiventeelt toe en nam een kelder over die vervolgens werd uitgebreid. De rest is geschiedenis: Ants wijnen ontvingen lovende kritieken en worden met succes verkocht. De ant moore Estate Sauvignon Blanc 2014 smaakt een tikje rijp, maar tegelijk nog fris genoeg, is op sappige wijze correct gevuld, heeft geen overdreven grassig, buxusachtig aroma, naast wat groen fruit, en bevat iets minder alcohol dan veel soortgenoten, namelijk 12 procent.  Al met al opwekkend zonder heel strak of plantaardig te zijn. Prijs €11,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Bannar Salentein Hubrecht Duijker banner

 VONDST27. Om een goede, redelijk geprijsde Bordeaux te vinden voor de Albert HeBor (Small)ijn Excellent Selectie werd een bedreven consulent uit de desbetreffende regio ingehuurd, Jean Philippe Cazaux. De 2014 die hij vond werd gecomponeerd uit cabernet sauvignon plus merlot. Het muntige, bessige van eerstgenoemde variëteit is duidelijk waarneembaar, de donkere aroma’s, specerijen en zwart fruit van de merlot eveneens. Al met al is het een aardige eetwijn, zeer op zijn plaats bij biefstuk, sudderlapjes een balletje gehakt en ga maar door. Prijs 6,99 bij www.ah.nl.

 

VONDST28Sal (Small). Een topdomein bij de Oostenrijkse stad Krems is Salomon Sal2Undhof dat druiven betrekt van 30 hectare (de helft in eigen bezit). En dat voortvarende geleid wordt door Bertold Salomon die de zevende generatie van eigenaren vertegenwoordigt. Naast  riante Rieslings voert Bertold gave Grüner Veltliners, alle met als herkomstbenaming Kremstal. De Franciscus Grüner Veltliner 2014 en 2015 bijvoorbeeld, elegant, ietwat hartig, een tikje mineralig, rassig, loepzuiver en met specerijen in zowel geur als smaak. Trefzeker bij tapas, fris aangemaakte salades en gebakken vis die met citroensap werd besprenkeld. Fles €13 bij www.delogie.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

 VONDST29JL4. Hij is een fenomeen, Jean-Luc Colombo, die in voornamelijk in het Rhône-dal tientallen producenten adviseert en ook wijnen bereidt onder zijn eigen naam. Net als zijn hard  meewerkende vrouw Anne studeerde hij behalve oenologie ook farmacie, en was aanvankelijk van plan om in het wijndorp Cornas het gezinsinkoETI14 (Small)men deels te verkrijgen via een apotheek. Maar het werd toch alleen wijn – want die kreeg al snel een grote reputatie. Tegenwoordig mede geholpen door dochter Laure voert Jean-Luc (wiens moeder overigens een chef-kok was, net als zijn grootmoeder) een aanzienlijk gamma wijnen, waaronder flink wat rode van zijn favoriete blauwe druif, syrah. Een van die creaties is de Jean-Luc Colombo Les Lauves 2014, een Saint-Joseph. Uit het glas daarvan springt het primaire zwarte fruit (kersen, bramen, pruimen) je tegemoet, en datzelfde aroma komt plezierig terug in de vlezige, ferme smaak. Deze fris te serveren wijn heeft als richtprijs €30, dichtstbijzijnde verkooppunt via verkoop@verlindendrinkanddiscover.nl.

 

VONDST30Sil1. Ooit was het Zuid-Franse, niet ver van Montpellier gelegen Domaine Silène in handen van restaurateurs en vervolgens van wijnhandelaar Robert Skalli, om twee jaar terug te worden overgenomen door de dynamisch opererende wijnbouwer Jean-Claude METI13 (Small)as. Die de 27 hectare omvattende, zeer stenige, door pijnbomen en kreupelhout beschutte akker biologisch bewerkt – en er nu formidabele wijnen van maakt. De witte Esprit de Silène 2015 bijvoorbeeld, een acht maanden op vat gelagerde Viognier vervaardigd in de stijl van een Condrieu. Deze blank getinte Pays d’Oc biedt in zijn stevige, mondvullende smaak elementen van zuidvruchten, abrikoos, licht wat specerijen en beheerste roosteraroma’s. Wat ‘m een beste begeleider maakt van o.m. kalkoen, kip, fazant en kalfsvlees. Prijs €10 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

Vondst_31PC4. Zo’n 70 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad, op de hellingen van Elgin, langs de koele, ’s ochtends vaak mistige Zuid-Afrikaanse zuidkust (waar vroeger voornamelijk  appels werden geteeld), drijft de familie Cluver een milieu- en mensvriendelijk wijndomein. Met succes, want de wijnen daarvan worden al decennia ETI25 (Small)alom geprezen. Zo’n 80 procent van de productie bestaat uit witte wijnen, maar goede rode worden toch ook gemaakt, zoals van de koel-klimaatdruif pinot noir. De Paul Cluver Village Pinot Noir 2015 combineert in zijn smaak sappig fruit van rode vruchtjes plus bessen met kruidigheid en niet te overdreven roosteraroma’s. Ideaal bij (en in) stoofschotels, denk aan bijvoorbeeld coq au vin. Adviesprijs €14,95, verkooppunten via www.pallaswines.nl.

 

Vondst_32. Nogal zeldzaam, da’s de gaglioppo, een blauwe druif die vrijwel uitsluitend groeit in Ci1Calabria, ETI7 (Small)de ‘teen’ van de Italiaanse laars. Lange tijd zag men deze variëteit aan voor een oude Griekse, maar DNA-onderzoek heeft hem inmiddels gerelateerd aan de sangiovese. Wat weer verklaart waarom zijn rode wijnen eenzelfde frisheid vertonen. Een domein dat gelooft in gaglioppo, en er 70 procent van zijn biowijngaard mee heeft beplant, is Cantine De Luca. Gevestigd in de gemeente Melissa binnen het wijngebied Cirò. De Nettare di Abramo 2014 (genoemd naar vader Abramo die het domein in 1994 stichtte) is een pure gaglioppo, fris derhalve, met jammig bes- en rood fruit, een bescheiden kruidigheid, hints van laurier en leer en een niet te heftige 13 procent alcohol. Je moet er wat bij eten – pasta, lamsvlees, biefstuk, harde kaas – maar da’s geen straf en geldt voor vrijwel álle rode wijnen uit Italië. Prijs €7,75 bij www.vinoblesse.nl.

 

banner Abbema

 Vondst_33. Onconventioneel, dat is de samenstelling van de witte Glárima 2015. Als druiven en dienden namelijk chSom3ardonnay en… gewürztraminer. Bourgogne en Alsace samen in de fles, een wijnhuwelijk beklonken in het Noord-Spaanse Somontano. Het zwoel kruidige van de gewürztraminer valt duidelijk te ruiken en te proeven, naast een vleugje druivigheid van dezelfde variëteit en het witte fruit van de chardonnay. Beide rassen hebben zachte zuren, hun gezamenlijk wijn dus ook; goed koelen is het advies. Bodegas Sommos,de producent, beschikt over een hypermoderne designkelder waar druiven worden verwerkt van 355 hectare. Geen kleine jongen dus. De wijn kost €6,10 bij www.heisterkamp.com.

 Vondst_34. ’t Is een typisch Chileense blend, de Carmenère Cabernet SauvignonETI15 (Small) 2014 van de Errázuriz Winemaker’s Selection. Immers, nergens ter wereld groeit zo veel carmenère (oud Bordeaux-ras) als in Chili, terwijl cabernet sauvignon de meest geplante druif is in dit lange, lange land. Omdat het kwaliteitshuis Errázuriz druiven uit diverse regio’s gebruikt, draagt de wijn als herkomstbenaming Valle Central. Dankzij gebruik van Franse en Amerikaanse vaten bezit de wijn roostertonen waarmee de ook besfruit, munt en subtiel wat kruiden bevattende, zacht frisse smaak aangenaam wordt verrijkt. Denk aan Bordeaux met wat meer fruit, kracht, soepelheid – en charme. Fles €7,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner fourcroy_banner

 Vondst_35. Verrukkelijk vertiePal1r, zeer zomers ook, wordt geboden door de Palazzo Maffei Soave 2015. Een tuin-, terras- en balkonwijn uit het Italiaanse gewest Veneto. En gemaakt van  voornamelijk Soave’s eigen garganegadruif plus 15 procent trebbiano di Soave. Sappig wit en geel fruit (waaronder perzik) en een nootje zijn present in de zacht frisse, uitnodigende smaak. Zijn naam ontleent de wijn aan een villa die ooit behoorde aan de markies Maffei, maar nu al vier generaties in bezit is van de wijnfamilie Cottini. Fles €7,30 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

Vondst_36ETI28 (Small).  Tijdens een huiselijke lasagne verscheen de Barone Montalto Nero d’Avola 2015, een Terre Siciliane. Mondvullend, met een zachte frisheid, fruit van bessen en een mespuntje kruiden. Het bedrijf achter deze pastawijn vierde vorig jaar zijn vijftienjarig bestaan en verwerkt druiven van circa 400 hectare (50 in eigendom), alle gesitueerd in het zuidwesten van Sicilië, de provincie Trapani. Een fles is op €5,99 geprijsd bij www.plus.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 Vondst_37PF (Small). Op een wereldconcours voor Sauvignon Blancs won hij goud, de Argile à Silex 2015 van Bouchié-Chatellier. Zeer terecht, want deze Pouilly-Fumé is een kostelijke, bijna mineralige, flink frisse maar toch sappig gevulde Loire-wijn met in zijn aroma buxus, grassigheid en groen fruit, waaronder subtiel wat kruisbes en lychee. De desbetreffende producent, waarvan het domein ook La Renardière wordt genoemd, beschikt over 22 hectare met druivenstokken (tot 65 jaar oud) en een zwaartekrachtkelder. De op zware fles gebottelde ‘gouden’ wijn kost €15,50 bij www.colaris.nl, ga naar de banner.

 

Vondst_38. Als ‘een van de grote beloften’, zo wordt Roberto Olivár wel beschreven. Xe1Gewoon omdat ETI23 (Small)hij geschiedenis maakt met zijn in Rioja vervaardigde wijnen. Binnen dat gebied beschikt deze jonge wijnbouwer over 8,5 hectare, verdeeld over ruim twintig perceeltjes en op meer dan 600 meter hoogte. Zijn bodega heet Tentenublo. Een van Roberto’s verleidelijkste, door fruit gedreven wijnen is de Xérico 2015. De op zware fles gepresenteerde rode Rioja komt breed en sappig in de mond met vooral besfruit, hoewel donkere tonen en kruiden eveneens heel voorzichtig aanwezig zijn. En de wijnboer op het etiket? Dat is Roberto’s vader, die de derde generatie vertegenwoordigt. Incl. Nederlandse accijns vraagt www.adbibendum.nl (zie de banner) €20,63 per fles.

 

Banner_Alliance

 Vondst_39Ver (Small)Ver1. Afkomstig uit Italië’s diepe zuiden met toch slechts 11,5 procent alcohol en flink frisse smaak, ziedaar de verrassende Moi Verdeca del Salento 2015. Die dus heel geschikt is als zomerse begeleider van vis en salades. De wijn biedt bovendien wat bladgroen, een kruidje en fris citrusfruit. Zijn maker is Varvaglione Vigne e Vini, een familiefirma (derde generatie) die in Puglia oogst van 120 hectare eigen grond en van 1500+ hectare behorend aan talrijke telers met wie vaak al drie decennia wordt gewerkt. Adviesprijs €6,95, verkoopinfo via www.boomsmawijnen.eu.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2 - kopie. Ik heb een voorproefje, letterlijk, kunnen krijgen van de WIJNMARKT die Albert Heijn (www.ah.nl) deze maand volgens Franse model organiseert. Van 12 tot en met 25 september. De volgende vijf wijnen, alle beperkt beschikbaar, kwamen met vlag en wimpel door de keuring.
ETI30 (Small)Curious Cove Sauvignon Blanc 2016 – Geurige, frisse wijn uit Nieuw-Zeeland met vooral passievrucht in zijn aroma, plus een vleugje grassigheid. Marktprijs €5,99.
Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2016 – Kostelijke Kaapse creatie, sappig, opwekkend, wit fruitig en voorzien van discrete roosteraroma’s. Marktprijs €9,99.
Zuccardi Brazos de los Andes Malbec 2015 – Vlezige rode Argentijn, energiek, heerlijk fruitig, met ook wat donkere tonen en een stevige structuur. Voorbeeldig. Marktprijs €6,99.
Château Fourcas Dupré 2010 – Volstrekt vitale Listrac-Médoc, goed gevuld maar niet zwaar, met in zijn smaak elementen van laurier, zwart fruit en bessen. Marktprijs €12,99.
McBains Crossings Shiraz 2015 – Fruitrijk, denk aan o.a. cassis, bramen en zwarte kersen, tevens kruidig en krachtig: een herfst- en winterwijn uit Australië. Marktprijs €5,99.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Vondst_40. De zogeheten Roter Hang is een bijzondere formatie van rode leisteen bij Nierstein am Rhein, en eminent geschikt voor druiventeelt. De formatie heeft een breETI31 (Small)edte van ongeveer SA1800 meter, een lengte van circa 5 kilometer – en de belangrijkste bezitter is het wijngoed St. Antony. Ruim een decennium geleden begon dit aan een tweede jeugd na te zijn overgenomen door de familie Meyer die de leiding vervolgens overdroeg aan Felix Peters. Alle 26 hectaren worden sindsdien biologisch bewerkt. Een attractieve introductie tot het domein vormt de Bodenschatz Riesling 2014, een van de Roter Hang afkomstige Rheinhessen die enerzijds mineralig, zoniet bijna tintelend fris smaakt, anderzijds enigszins rijp (vandaar dat vleugje ‘petroleum’ in het aroma), terwijl wit en groen fruit eveneens waarneembaar zijn. Importeur www.neerlandswijnhuis.nl adviseert een verkoopprijs van €11,95.

 

 Vondst_41. In het zuidwesten van Toscane, niet ver van de kust, exploiteert het domein Terenzi circa 50 hectare, en op pakweg vier daarvan – percelen met kalksteen – groeit de witte  vermentino. Daar wordt een vriendelijke, Bal4zacht frisse, gave wijn van vervaardigd. Die men vergist in roestvrijstalen tanks en bewust géén appel-melkzure gisting laat ondergaan teneinde hem zo vief mogelijk te houden. ETI12 (Small)De aldus verkregen Balbino 2015, een Vermentino di Maremma Toscana, offreert behalve zijn milde fruit ook specerijen en een vrij volle smaak. We hebben er o.a. van genoten bij muffins van macaroni met kaas. Een fles, die zwaar is, kost 12,50 bij www.vojacek.nl.  Overigens werkt Terenzi behoorlijk duurzaam, o.a. via een hele batterij zonnepanelen die energie opwekken voor de kelder.

 

Vondst-42Cail1. Behalve 9 hectare binnen Châteauneuf-du-Pape bezit Sylvia Vacheron van Le Clos du Caillou nog eens 44 hectare binnen Côtes du Rhône. Waarvan ze via biodynamische principes met hetzelfde team, in dezelfde kelder en met net zoveel passie een wijn maCail2 (Small)akt als de Châteauneuf. Een wijn bovendien die haast net zo krachtig en gul is, de getuige Le Bouquet les Garrigues 2014. Grenache diende als hoofddruif, in gezelschap van 10 procent syrah en 5 carignan plus mourvèdre. Samen gaven ze een solide smakende wijn die tegelijk heel soepel en zacht fris is, met een vriendelijke kruidigheid (mede dankzij vijftien maanden in foeders) en wat zeer rijp, zondoorstoofd zwart fruit. Als ik goed ben ingelicht, gaf de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker hem 89 punten. Fles €15,95 bij www.lesgenereux.nl, zie ook de banner.

 

Banner Mevrouw-Hamersma-advertentie

Vondst-43. Vanuit de Rioja, waar de Grupo Faustino drie bodegas bezit, is dit dynamische bedrijf  actief geworden in andere  regio’s van Spanje. Zo werd in het hart van La Mancha de maar liefst 1000 hectare omvattende wijngaard van Bodegas Leganza verworven, met de bijbehorende kelder. We zijn hier op de Spaanse Hoogvlakte; de druivenakker ligtLeg daarom op 800 meter hoogte en bestaat uit arme kalkhoudende grond. Die hoogte en die kalk dragen ertoe bij dat er zelfs een koel-klimaatdruif als sauvignon blanc kan groeien. Waarvan de Finca Los Trenzones Sauvignon Blanc 2015 werd gemaakt, een mild frisse, mild fruitige (citrus, groen) creatie, slechts een tikje grassig, niet te licht noch te zwaar – en bepaald betaalbaar, namelijk €5,95. Zie www.heerenvanheusden.nl of de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 Vondst-44Tas2 (Small). Hij is keurig van kwaliteit, de Les Tassins 2015, een Sauvignon Touraine. Geen pretenties, geen hemelbestorming, maar wel dorstlessend en plezier gevend. Het florale/plantaardige/grassige van de sauvignon blanc is duidelijk waarneembaar, net als opwekkende, sappige zuren en wat fris fruit. Deze Loire-wijn werd gebotteld door een handelshuis in het Muscadet-gebied, in dit geval werkend onder de naam Dominique Foucher. Fles €7,99 bij www.spar.nl.

 

Banner-LMVH3

 Vondst-45. Dat Delaire Graff Estate behalve wijngebouwen, twee restaurants, luxueuze lodges, een spa, een kunstcollectie en een beeldDel1entuin ook een diamantboutique heeft, laat zich makkelijk verklaren. De eigenaar is namelijk een diamantair, Laurence Graff. Die het hoog bij en boven Stellenbosch gelegen domein omtoverde tot een bestemming van wereldklasse. En het niveau van de wijnen, dat steeg mee. In de recentste Platter’s Wine Guide kregen ze vrijwel allemaal vier of vijf sterren. Een mooie kennismaking? Dat is de Shiraz 2014, gespierd, besfruitig, een tikje donkertonig, zacht fris, soepel en licht kruidig vanwege een rijping in gebruikte fusten van Frans eikenhout. ‘Echte eetwijn’ noteerde ik, daarbij denkend aan o.m. springbok en ander wild. Adviesprijs  €14,75, verkooppunten via www.kwast.nl.

 

Vondst-46ETI32. Misschien moet de groep Gastrovino zijn naam veranderen in Gastrovinho, want als nieuwe rode ‘huiswijn’ werd een Portugese geadopteerd, een Vinho Regional Lisboa. ’t Is een plezierige blend van syrah en tinta roriz, uitgesproken soepel, behoorlijk stevig en flink fruitig; je ruikt en proeft nuances van o.a. bosbessen en heel rijpe zwarte kersen, naast iets van laurier. Ik vond ‘m echt lekker, vooral na de wijn net zo te hebben gekoeld als een witte.  De maker is overigens José Bento dos Santos van Quinta do Monte d’Oiro. Fles €5,95, zie www.gastrovino.nl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nieuwtje_v2 . Gedurende de afgelopen maand zijn bij wijnimporteurs nogal wat agentschappen gewisseld. Een van de opvallendste betreft Bellingham, een Kaaps kwaliteitsmerk dat nu vertegenwoordigd wordt door www.lfe.nl. Later deze maand ontmoet ik nogmaals wijnmaker Niël Groenewald die nieuwe wijnen komt introduceren. Wordt vervolgd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vondst-47

 PM3. Met zijn rode wijn(en) uit Bordeaux vertegenwoordigt Château Pradeau Mazeau een vaste waarde. Maar ook de droge witte mag er zijn, net als de BoPM6 (Small)rdeaux Rosé. Waarvan de bleek oranje jaargang 2015 anders geurt en smaakt dan de meeste andere rosés, namelijk notig, terwijl het meer gebruikelijke milde fruit en een mespuntje kruiden eveneens present zijn. De 20 hectare tellende bezitting, die gelieerd is aan Château Toutigeac (foto), ligt binnen district Entre-Deux-Mers, tussen de Dordogne en Garonne. Manager en mede-eigenaresse is Oriane Mazeau die de rosé componeerde uit cabernet sauvignon plus merlot. Prijs €5,99 bij www.plus.nl.

 Vondst-48Duf (Small). Passievrucht in geur en smaak, dat moet haast wel een witte wijn zijn met veel  colombard. Inderdaad, de Domaine Duffour 2015 werd voor 80 procent uit deze variëteit bereid, en voor 20 procent uit de eveneens regionale gros manseng. Het desbetreffende domein (dat tevens werkt met de namen Domaine de Saint Lannes en Domaine la Salette) is gesitueerd in het Franse zuidwesten, de streek Côtes de Gascogne. Eigenaar Michel Duffour en diens zoon Nicolas bewerken daar 70 hectare. Behalve passievrucht biedt hun wijn wat groen fruit, frisse zuren en elegantie. Kan het zomerser? Fles €5,99 bij www.mitra.nl.

 Extra vondst. Als de Kistler Winery op magische wijze getransporteeKis1rd zou worden naar het hart van de Côte d’Or, zou hij snel een net zo glorieuze reputatie winnen als van welke Bourgondische producent ook van grands crus.’ Dit schreef de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker over het in 1978 door Steve Kistler gestichte wijnbedrijf – dat  zonder veel tamtam een van de beste werd in heel Californië. En dat zijn jaarlijkse 420.000 flessen bijna geruisloos verkoopt aan een grote schare fans, voor Bourgondisch hoge bedragen. Kistler (op de foto het Trenton Road House waar bezoekers op afspraak welkom zijn) betrekt zijn druiven – alleen chardonnay en pinot noir – uit een zone die loopt langs de Sonoma Coast tot aan Kis2het eveneens koele Carneros. De druiven, zoals pinot noirs van grand-cruklonen uit de Bourgogne, worden vervolgens op Bourgondische wijze geduldig verwerkt. Waarna, voor een €75 kostende (bij www.degoudenton.nl) wijn als de ongefilterde Kistler Pinot Noir 2013 uit Sonoma Coast nog een rijping volgt van veertien maand in nieuwe fusten van Frans eikenhout. Deze en andere details samen geven een evenwichtige, prachtige Pinot Noir, stijlvol, stevig, vol en verleidelijk, met schakeringen van zwarte kersen, rijp rood fruit, hints van leder en kreupelhout, beheerste, zeer beschaafde houttonen en een zachte frisheid. Deze Kistler verdient een kiss.

 

Culinaire combinatie

Als ik iets zou moeten schrijven over mijn favoriete wijn-spijscombinatie, stelt David van den Burg, zou dat deze zomer de Nieuw-Zeelandse Caroline Bay Sauvignon Blanc zijn. De trots van Dirck III en afkomstig van een groot bekend wijnhuis. Ik zelf zeg altijd: je moet drinken wat je lekker vindt, en als iemand Merlot lekker vindt bij zalm, ga ik niet zeggen dat David1hoort niet. Want wie heeft ooit bepaald of dat wel of niet past? In de zomer eten wij graag maaltijdsalades. Je kunt daar volop mee variëren, dank aan gerookte kip, gerookte zalm, pasta, rijst, aardappel, noem maar op – en daar smaakt een Sauvignon Blanc prima bij. Tegenwoordig werkt David als category manager bij  Detailresult, waar hij verantwoordelijk is voor de slijterijen van Dekamarkt, Dirk van den Broek en Dirck III. Voor deze laatste keten koopt hij naast gedistilleerd ook de wijnen in. Met zijn ruim twintig jaar ervaring als inkoper non-food/drogisterij werd hij in 2011 gevraagd om de wijnen te doen bij Dirck III, ‘wat gelijk vertrouwd voelde, eigenlijk gezien mijn afkomst. Ik ben als zestienjarige namelijk begonnen bij Konmar. Waar het heel gebruikelijk was dat je overal bij betrokken raakte’.  David volgde daar dus ook de cursus Maître du Vin waarvoor iedere medewerker bij Konmar zich kon opgeven. Bovendien waren er voor geslaagden altijd tripjes nDavid3aar leveranciers, inclusief wijnproducenten. ‘Wijn gold als een speerpunt bij Konmar en met ruim driehonderd wijnen was dit bedrijf destijds zijn tijd ver vooruit. De verschillende wijnkeuzesystemen die je vandaag de dag overal ziet hanteerde Konmar al begin jaren tachtig. Alle wijnen waren ingedeeld in een genummerde categorie, van nr.1 Rood Fruitig tot nr. 10 Wit Zeer Zoet. Ook legendarisch was het Konmar wijnfestival in het Haagsche Congresgebouw, waar wij als medewerkers van het hoofdkantoor onze klanten welkom heetten. Op zo’n avond konden de bezoekers tegen zeer gereduceerde prijzen wijnen bestellen, welke per koerier thuis werd bezorgd. Zo kocht ik zelf in 1989 een aantal dozen Saint-Emilion Grand Cru van het jaar 1987. Een aantal David2flessen is achterin de kelder beland en heb ik onlangs teruggevonden. Grappig is te zien dat de desbetreffende wijn destijds speciaal voor Konmar werd gelabeld en te vinden was in groep nr. 2 van Rood Fris en Fruitig (zie foto). Het wijnfestival werd altijd opgeleukt met veel extra’s voor de consument. Zo meen in mij te herinneren dat er ook een speciaal gefilmd programma was met Bernd Schneider en, jawel, onze eigen Hubrecht. Dat programma werd de hele dag vertoond in de winkels en zorgde voor extra verkoop van de besproken wijnen. Ook op die manier werd de kennis van wijn bij Konmar overgebracht op consumenten en medewerkers. Nog steeds is Saint-Emilion één van mijn favoriete rode wijnen, heerlijk straks op zondag bij draadjesvlees. Heel de middag het vlees laten pruttelen en ondertussen een fles mooie fles Saint-Emilion Grand Cru van Dirck III openen. Want opnieuw heb ik een paar mooie partijen ingekocht. Proost.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw
M1 (Small)
MEDITERRANE MEDLEY
Minder bekende kustplaatsen in Italië, Frankrijk en Spanje

 . Met de dit jaM2 (Small)ar fraai gerenoveerde Oosterdam van www.hollandamerica.com is het vanuit Civitavecchia (grote haven, een uurtje rijden buiten Rome) een nacht varen naar LIVORNO, de eerste bestemming van onze Mediterrane cruise. Een plaats die zijn huidige vorm dankt aan de Medici’s. Tijdens de 16e eeuw bouwde deze machtige familie Livorno om tot een versterkte havenstad waarvan de kades en dokken uiteindelijk ruimte boden aan zo’n 150 schepen. Een stille getuige uit die periode is het door grachten omgeven FortezzaM3 Nuova. Plezier- en vissersbootjes liggen er nu omheen. De op een lage heuvel tronende fortificatie heeft allang geen militaire functie meer en bestaat als ruïne nu grotendeels uit een stil park waar  kinderen kunnen spelen. Vanuit het fort loop je de leukste wijk van Livorno in, Venezia Nuova. Deze dank zijn naam niet alleen aan enkele grachten, maar ook aan de Venetiaanse bouwtechnieken die werden toegepast. Er staat een bijzondere kerk, de 18e-eeuwse Chiesa di Santa Catarina da Siena. Van buiten is deze vreemd hoekig en sober ogend, maar het interieur is indrukwekkenM4 (Small)d rijk, mede dankzij een later toegevoegde, 63 meter hoge koepel die Maffei – hoogtevrees moet hij niet hebben gekend – beschilderde met fraaie fresco’s. Elders in de wijk vind je boogbruggen en enkele paleisachtige gebouwen. Zelf troffen we op een van de kades openbare kunstwerken aan, kale bomen van blank hout (links). Vanwege zijn belang als haven kreeg Livorno het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog; in het centrum werd 92 procent van alle gebouwen getroffen of verwoest. Vandaar dat op het Piazza Grande, dat in tweeën wordt gesplitst door de drukke winkelstraat Via Grande, eigeM5 (Small)nlijk alleen de marmeren voorgevel van de kathedraal nog oorspronkelijk is (rechts). Een drietal andere historische 17e-eeuwse gebouwen verdween voorgoed. Dicht bij het Piazza Grande ligt het kleinere Piazza del Municipo. Behalve een paar palazzi staat er het groot hertogelijk paleis dat anno 119 werd omgedoopt tot Sala Consiliare. Daarin is van alles te zien, waaronder bas-reliëfs die de stadshistorie verbeelden en enkele grote schilderijen. Tussen beide pleinen ontdekte ik een leuk lunchadres, een tentje met als thema hamburger & wine. Het heet I’m Burger en men serveert er M6 (Small)ongeveer een dozijn verschillende huisgemaakte, dus verse, hoogwaardige hamburgers op basis van Toscaans vlees (rund, varken, kip) met altijd frites en een rozemarijnsaus. En waarbij wijnen per glas kunnen worden besteld. Kleine waarschuwing: hierna wil je nóóit meer naar McDonald’s (voor zover je er al kwam). Een andere attractie van het stadshart vormt de M7 (Small)Mercato Centrale, een markthal die in 1894 gereed kwam en waarvan het dak tot 35 meter hoogte reikt, terwijl de gevel een lengte heeft van 95 meter. De marktstallen bieden alle mogelijk waren aan, zoals verse vis, schaal- en schelpdieren. Elders in Livorno bevinden zich nog meer pleinen, variërend van kleine intieme tot weidse, waaronder het Piazza del Republico met erop en ernaast standbeelden (onder). Voorts zijn er twee musea die een bezoek verdienen. Het in een statige villa ondergebrachte Museo Civico Giovanni Fattori toont werken, doorgaans grote, van deze 19e-eeuwse schilder. Veel ervan zijn gewijd aan opmerkelijke M8 (Small)gebeurtenissen in die tijd. Anno 1884 werd de later beroemde schilder Antonio Modigliani ter plekke geboren, en diens Casa Natale fungeert tegenwoordig als museumpje, waar flink wat van zijn werken (ook reproducties) worden getoond. Adres: Via Roma 38, alleen geopend van 10.30 tot 12.30 uur. De dag Livorno deed ons trek krijgen in Italiaanse gerechten, mede vanwege de vele verleidelijke geuren die tijdens het stadsbezoek uit allerlei keukens over de straten zweefden. En ziedaar, de Oosterdam heeft een avondrestaurant gedoopt Canaletto, waar de Italiaanse keuken centraal staat, samen met Italiaanse wM9 (Small)ijnen (menuprijs $15).
Het is moeilijk voor te stellen dat SAINT-RAPHAËL ooit een onbeduidend vissersdorp was met als haven een kleine, stille baai die slechts een paar steigers telde met direct daarachter een onbelemmerder blik op de indrukwekkende, in romaans-byzantijnse stijl gebouwde basiliek Notre Dame de la Victoire die werd ingewijd in 1888. Vandaag de dag wordt vanuit zee de kerk grotendeels aan het oog onttrokken en staan zowel langs als achter de straten, hotels, flatgebouwen, vakantiewoningen en villa’s, M10 (Small)met talrijke eet- en drinkgelegenheden. De baai werd getransformeerd tot een rechthoekige jachthaven, met ernaast een klein park, de Jardin Bonaparte. Meer aanlegplaatsen voor plezierboten kwamen elders langs de kust. Uit de Belle Epoque (1871-1914) zijn tussen het beton enkele markante gebouwen bewaard gebleven. Het toeristenbureau heeft zelfs een ‘Belle Epoque wandeling’ uitgestippeld die langs enkele panden uit die periode voert. Sommige, zoals de Villa M14 (Small)Roquerousse, figureren gewoon aan een boulevard, de meeste echter achter hoge hekken en muren, zoals het voormalige, uit 1914 daterende hotel, nu appartementencomplex Le Méditerranée en de Villa Les Palmiers (rechts) met zijn hoekige torentje. Het schilderachtigste stadsdeel en tegelijk het oudste is la vieille ville, bestaand uit een stuk of tien korte straten en straatjes, de meeste met keien geplaveid en geflankeerd door oude panden waarin veel ambachtswinkeltjes, cafés en eettentjes M15 (Small)gevestigd zijn (links). Het oudste gebouw ter plekke is een van oorsprong romaanse kerk waarin een archeologisch museum werd gevestigd. Wie de toren beklimt, krijgt als beloning een prachtig panorama. Bewoners komen graag naar deze buurt om in de overdekte markthal inkopen te doen. Groente en fruit van M16 (Small)het land, brood, vlees – dit alles en nog veel meer wordt er aangeboden. Inclusief vers zeefruit dat je bij een paar kramen zelfs ter plaatse kunt verorberen, bijvoorbeeld oesters met een glas witte wijn. Sfeerlijk is in Saint- Raphaël ook heerlijk.
Ondertussen… wordt aan boord van de door kapitein of eigenlijk master Michiel Willems perfect bestuurde Oosterdam het goede leven volop gevierd. Dit mede dankzij hotel director Bert van Mackelenbergh (de meest atletische cruisegastheer die ik ken, en een voormalige teler van olijven in Stellenbosch) en culinary operations manager M17 (Small)Ruben Kooiman die o.m. verantwoordelijk is voor de duizenden maaltijden die dagelijks voor de 2225 passagiers en 812 bemanningsleden worden bereid. Ruben (links, tien jaar bij Holland America) aarzelt niet om zelf de handen uit de mouwen te steken op door hem georganiseerde evenementen, zoals tijdens de buitenmaaltijd met verse vis gekocht op Corsica.  Voor specifiek de wijnen zorgt de Canadese cellar master Michael Standon die tijdens de cruise op eigen initiatief droge rosé aanschafte, mede omdat ik die soort geheel miste op de bestaande wijnkaart (een in Seattle amateuristisch samengesteld geheel dat in véél opzichten de nodige kritiek behoeft, ik zag bijvoorbeeld een Beaujolais-Villages uit… 2011). Het is ook een voorrecht om de vriendelijke, perfecte service te ondergaan, waaronder die van de Indonesische room attendants en het M19 (Small)grote scala aan – altijd geheel vrijwillige – activiteiten, denk aan bijvoorbeeld computerles, het twee maal daags spelen van trivia en het bijwonen van de dagelijkse variety show in het grote theater. Behalve de voorbeeldige ‘eigen’ zangers en dansers (rechts) trad een wereldster op als Tempei (Arakawa), een fabelachtige, onvoorstelbaar knappe Japanse jongleur die tot slot een net zo onvoorstelbaar knappe goochelroutine met speelkaarten liet zien. Andere hoogtepunten vormden de optredens van de Valenciaanse fluitiste Andrea Amat en van twee hilarische komieken, Martin Beaumont en George Casey.
M60 (Small)Op dag zeven worden we wakker met uitzicht op de het grootste fort dat de Moren in Spanje bouwden, het 10e-eeuwse Alcazaba. De lange muren, torens en andere delen vormen samen een kolossaal complex hoog boven ALMERÍA. Samen met zijn park en tuinen is dit de belangrijkste lokale bezienswaardigheid van deze Andalusische havenstad, echter zeker niet de enige. Verscholen tussen flat- en kantoorgebouwen – Almería werd getroffen door een vernietigende aardbeving in 1522 en nogmaals tijdens de Spaanse Burgeroorlog – M61 (Small)verschijnen plotsklaps allerhande mooie monumenten. Met als imposantste de versterkte kathedraal die zes torens heeft, een door zuilengangen omgeven M62 (Small)binnenplaats en een sfeervol palmenplein ervoor. Het van oorsprong 15e-eeuwse gebouw werd van binnen schitterend gedecoreerd met een hoog oprijzend hoofdaltaar onder een koepel met Bijbelse schilderijen en veel goud, terwijl boven beide zijden van prachtig houtsnijwerk voorziene, notenhouten koorbanken ook vijftien verticale orgelpijpen naar voren wijzen. Bij de entreeprijs van €5 is een audioguide inbegrepen die in duidelijk Engels informatie verschaft over een stuk of tien facetten van deze kerk. Wandelend in noordelijke richting, langs M63 (Small)het oude stadhuis (wordt momenteel geheel gerenoveerd, in feite opnieuw gebouwd) voert de smalle, gezellige Calle de las Tiendas – met inderdaad veel winkels – naar het eigenlijke centrum, gelegen rond de Puerta de Purchena. Op dit verkeersplein komt een half dozijn straten uit en je kunt er prettig verpozen op de terrassen. Boven een ervan hingen tientallen papieren vlaggetjes van Solear, de superieure Manzanilla die zo lekker smaakt bij tapas. Een andere pittoreske plek om een glas droge Sherry te drinken, even opzij van het plein, is Bar La Gitana. Het plein dominerend is het vlinderhuis ofwel Casa de las Mariposas, een opvallend hoekpand in modernistische stijl (linkM64 (Small)s, begin vorige eeuw). Even verderop, langs de Rambla del Obispo Orbera en schuin tegenover voornoemde bar, zijn andere aantrekkelijke gebouwen te bewonderen, waaronder de stedelijke muziekschool en het intieme Teatro Apolo. Wie bij dit theater de straat oversteekt, loopt vanzelf de Mercado in, een ruime hoge markthal waarin vis en zeefruit worden verkocht (onderverdiepiM65 (Small)ng, ’s ochtends vroeg) en op de begane grond alle mogelijke streekwaren, wijnen uit de eigen regio incluis. Aan gene zijde van het marktgebouw loopt de brede, lange Paseo de Almería, een geliefd winkelparadijs met heel wat straatterrassen en een stalletje waar superieure plaatselijke olijfolie wordt verkocht. Een opvallend gebouw tussen de winkels is het Teatro Cervantes. Dit kwam gereed in 1921 en werd ontworpen naar klassiek Italiaanse model. De Paseo eindigt bij een parkstraat, de kilometers lM66 (Small)ange Rambla del Belén waarop tussen de palmen ook enkele moderne sculpturen staan. Vlakbij het kruispunt van de Paso en de Rambla kan kosteloos het tamelijk nieuwe Museo Doña Pakyta worden bezocht. Dit toont veelal kleurrijke werken die lokale kunstenaars tussen 1880 en 1970 hebben gecreëerd. De behuizing van dit museum is opmerkelijk, namelijk een Baskisch chalet. Nog energie over? Loop dan voorbij het treinstation, dat een attractief aanzien heeft, naar het in eigentijdse stijl ontworpen Centro de Arte dat geheel gewijd is aan moderne kunst. Al met al moge duidelijk zijn dat ook in minder bekende Mediterrane kustplaatsen veel te ontdekken valt én veel te genieten. Vooral van architectuur, van kunst, van historie, van sfeer en van smakelijke zaken.

M99

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 
. Het wordt tijd om het grootste geheim te onthullen van de wereldwijde wijnindustrie. Een geheim waarmee elke wijndrinker te maken krijgt die betaalbare wijnen koopt met op de fles een achteretiVat1ket dat termen bevat als slightly oaked, subtle oak aroma en dergelijke, terwijl de term voor vat ofwel barrel ontbreekt. Er wordt dus verwezen naar oak, naar eikenhout dus, wat doet voorkomen alsof de desbetreffende wijn in eikenhouten vaten werd opgevoed. Maar omdat het woord barrel ontbreekt, gebeurde dat vrijwel zeker niet. Nee, de wijn kreeg zijn houtaroma dankzij slimme, goedkope alternatieve methoden die op grote schaal worden toegepast maar die om de een of andere reden verborgen gehouden worden voor de consument. De reden voor vatvervangers is er vooral een van geld. Vaten zijn namelijk duur, althans nieuwe. Voor een fust van Frans eikenhout moet je als wijnproducent meestal minstens 560 euro neertellen en in zo’n vat kan meestal niet meer dan 225 liter te rijpen worden gelegd. Een eenvoudige rekensom zal duidelijk maken Het-weten-waard-v2gebruik van nieuwe Franse vaten dus behoorlijk prijsverhogend werkt, zelfs al gaan de vaten een paar jaar mee en kun je ze daarna nog voor een zacht prijsje tweedehands verkopen. Om dit probleem op te lossen bedachten Australische wijnmakers het volgende. Ze verzamelden spaanders eikenhout, deden die in een soort grote theezak en hingen die zak in een roestvrijstalen tank waarin vervolgens de wijn werd vergist. Welnu, net Vat2als bij het trekken van thee werden aan de spaanders houtaroma’s onttrokken, vanille vooral, die in de wijn kwamen. De wijn kreeg dus een houtsmaak zónder een houtprijs. De spaanders –  in vakkringen chips geheten – worden inmiddels op grote schaal gebruikt in niet alleen Australië, maar ook elders in de zogeheten Nieuwe Wereld, terwijl ze bovendien populair zijn in Oost-Europa. Alleen in Frankrijk en andere traditionele wijnlanden is het gebruik van chips nog altijd beperkt. Hoewel de Europese Unie in principe groen licht heeft gegeven, werd in Frankrijk het gebruik van chips tot nu toe verboden voor wijnen met een beschermde herkomstbenaming. DVat3at is pijnlijk, want juist die wijnen hebben te kampen met heftige concurrentie uit de Nieuwe Wereld, denk bijvoorbeeld aan de vele Bordeauxtjes die bijna niet meer te verkopen zijn. De eerste soorten chips, tegenwoordig eveneens verkrijgbaar in de vorm van o.a. blokjes, dominostenen, sticks, schilfers of poeder, gaven beperkte dimensionale, vanilleachtige aroma’s aan de wijn. Sindsdien echter werden superieure spaanders en dergelijke ontwikkeld, van gerijpt en goed getoast eikenhout. Daarmee kan het effect van vatrijping dicht worden benaderd – vooral als de wijn ook nog een zogeheten micro-oxidatie ondergaat. Bij dit procédé wordt heel gedoseerd een klein beetje zuurstof door de wijn gebracht, waarmee men het effect imiteert van het beetje lucht dat door de poriën van de houten vaten in de wijn belandt. Op jaarbasis is dat meestal tussen de 20 en 40 milligram zuurstof, en die heeft een verzachtend effect. De superspaanders, samen met de micro-oxidatie, maken het tegenwoordig mogelijk om zelfs betaalbare hoogwaardige wVat5ijnen te creëren – althans dat stelt een woordvoerder van het Franse bedrijf Arôbois dat gespecialiseerd is in vatvervangers en deze inmiddels levert aan meer dan dertig wijnlanden. Naast de chips is nog een ander alternatief voor vaten tot ontwikkeling gekomen, ook weer dankzij de Australiërs. Dat zijn eikenhouten planken of staven, vakterm inner staves. Die worden in een tank (of kuip) gehangen, gestoken of gelegd, en geven de wijn nog betere eikenhoutaroma’s dan de spaanders. Er zijn zelfs wijnmakers die om kwalitatieve redenen de planken voor bepaalde soorten wijn prefereren boven de traditionele fusten. Ook zelf heb ik hele goede ervaringen met aldus vervaardigde wijnen. Al met al ziet het ernaar uit dat steeds meer vaten óf niet meer worden gemaakt óf leeg blijven. En zeggen we straks in plaats van ‘holle vaten klinken het hardst’ steeds vaker ‘holle vaten klinken het vaakst’.

 

NOS

VINOSTALGIE (52)
Op deze in Nîmes gedrukte kaart wordt aangetoond hoe spotgoedkoop Zuid-Franse wijn ooit was: 9 franc per hectoliter. Da’s niet eens een centime per liter. Voor dan ook nog een wijn van ‘premier cru’ niveau – waarvan gratis monsters konden worden besteld. Philippe Marquet, de desbetreffende wijnhandelaar, was gevestigd in Le Grau du Roi, de enige gemeente in het departement Gard met toegang tot zee. Hoe deze man ooit aan deze wijn heeft kunnen verdienen zal wel een raadsel blijven.

 

 

DRUIF-1

Miniprofielen bekende blauwe druiven- serie 3 (slot)

Ruby Cabernet
In Californië gecreëerde kruising van cabernet sauvignon en carignan. Kan best aardige wijnen geven met een aroma dat dikwijls een combinatie is van aardbeien (soms ook met iets van bramen en kersen) en bladgroen, en dat tegelijk iets kan hebben van paprika en specerijen.
Tannat
Tan4De naam indiceert al dat tannat een tanninerijke wijn kan geven. Dat gebeurt ook in Madiran en Saint Mont, gebiedjes in het Franse zuidwesten. De aanplant daar wordt echter overtroffen door die uit Uruguay, waar men van dezelfde variëteit soepeler wijnen produceert en zelfs droge rosés. Het aroma van tannat is enigszins bessig, met ook donkere elementen, als van laurier en leder.
Zweigelt
In Oostenrijk door Dr. Zweigelt ontwikkelde druif waarvan de beste wijnen een onmiskenbare Tan6distinctie bezitten dankzij een donkere kleur en een vlezige smaak, met fruit van kersen, bessen en rijpe pruimen, en schakeringen van laurier, kruiden, drop, specerijen en – wanneer vatrijping werd toegepast – aspecten van hout, toast en vanille. Terecht is dit ras Oostenrijks meest geteelde. Het karakter van Zweigelt doet enigszins denken aan dat van Merlot.

 

Nieuwtje_v2. In juni 2010 ben ik op deze website een protestactie begonnen tegen de onrechtvaardige BUBBELTAKS. De accijns waarmee wijnliefhebbers generatieslang werden gestraft voor het drinken van wijnen met belletjes. Ik schreef o.m. het volgende. ‘Bubbelwijn is niet meer exclusief noch elitair en evenmin een luxeproduct. InBubbeltaks4 supermarkten kun je voor minder dan tien euro bijvoorbeeld een lekkere Cava of Crémant de Bourgogne of Spumante of Australische sparkling wine kopen. Het wordt daarom tijd om de discriminatieaccijns te beëindigen. Want wat is het geval? Wijnen mét belletjes worden veel zwaarder belast dan wijnen zónder. Voor een gewone stille wijn moet per hectoliter €70,56 worden betaald (dit was vóór twee accijnsverhogingen sindsdien – HD). Maar voor mousserende wijn stijgt dat tarief naar €240,58. Dat is meer dan drie keer zoveel. En volstrekt onterecht. Waarom moet het genieten van bubbelwijn wettelijk worden bestraft? Dat is misschien zelfs strijdig met bepaalde rechten van de consument. Op de virtuele barricadenBubbeltaks6 dus. Mail ook jouw protest naar je politieke partij (want het is een regeringszaak), naar opiniemakers en/of naar de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (info@kvnw.nl).’
De oproep heeft veel los gemaakt. De Telegraaf (links) en andere media, waaronder het tv-journaal, hebben er berichten aan gewijd, Derrick Neleman lanceerde een officiële petitie voor de Tweede Kamer en, het allerbelangrijkste, onder leiding van Peter van Houtert (voorzitter) en Hans Burghoorn (secretaris) heeft de KNVW een goed gedocumenteerd verzoek tot opheffing van de strafaccijns ingediend bij enkele politieke partijen. Welnu, collega Frank Jacobs en diverse importeurs berichtten eind vorige maand dat alle inspanningen worden bekroond. Want per 1 januari 2017 gaat de bubbeltaks verdwijnen. Wat betekent dat, zodra de decembervoorraden zijn uitverkocht, alle vol mousserende wijnen in prijs zullen dalen. In principe zal dat met minstens een euro per fles zijn, maar vaak ook meer (aangezien de bubbeltaks gold op inkoopniveau). Nog sterker zal het effect zijn in de horeca waar inkoopprijzen meestal nog altijd per traditie worden vermenigvuldigd. Tenminste, als de restaurateurs, importeurs en distributeurs het verkregen voordeel eerlijk en volledig doorspelen naar de consument – maar daar mogen we hopelijk op rekenen. Proost!

 

Etiket scannen0060

 Weinsberg is een prachtige stad in het Duitse wijnbouwgebied Württemberg, met 11.500 inwoners en de oudste wijnbouwschool van Duitsland. In het jaar 1140 werd de rijksburcht Weinsberg door koning Konrad III veroverd en kregen vrouwen vrije aftocht. Ze mochten meenemen wat ze dragen konden – en deden dat door de mannen op hun rug te dragen. Zo redden de trouwe, ongetwijfeld sterke vrouwen van Weinsberg hun mannen het leven. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, uit wiens grote collectie dit etiket afkomstig is.

*

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.