MAANDMAGAZINE – JUNI 2017

De afgelopen weken passeerden heel wat wijnen de revue, pardon neus en tong. De beste, lekkerste worden in via dit nieuwe maandmagazine voorgesteld, in de vorm van zo’n 55 vondsten Ze komen uit een dozijn verschillende landen en van bijna dertig verschillende leveranciers. Zomerse witte wijnen en rosés zijn uiteraard volop van de partij. Voorts kun je een virtueel bezoek brengen aan de muziek- en monumentenstad Leipzig, genieten van een spannende culinaire combinatie en het tweede deel lezen van een historisch interview met baron Philippe de Rothschild.


 

banner Abbema

 

vondst van de maandSAL (Small)Het is een verrukkelijke voorjaarswijn: frappant fris, geurig, licht en levendig, de witte Domaine du Salvard 2016 uit Cheverny. Geschakeerd bovendien, met elementen van bloemetjes, groene kruiden, groen fruit en frisse citrus, zoals van grapefruit. Als ‘vaders’ hebben de gebroeders Emmanuel en ThierrSal1y Delaille gefungeerd, die heel zorgvuldig te werk gingen met eigentijdse technieken. Behalve sauvignon blanc gebruikten ze 15 procent chardonnay. Wat kenmerkend is voor de witte wijnen van het om zijn château beroemde Cheverny. Verkleind, zonder beide hoektorens, figureert dit als Kasteel Molensloot (rechts) in de verhalen van Kuifje. Overigens telt het gebiedje zo’n 500 hectare, waarvan ruim 40 eigendom zijn van de familie Delaille. Die, groot contrast, niet gehuisvest is in een kasteel, maar in een boerenhoeve. Een fles kost momenteel €8,75 bij www.colaris.nl of klik op de banner.

 

Banner_538x100_FourcroyNL nieuwe


vondst-1
Het verleidelijke fruit van bessen en rode vruchtjes maakte deze frisse en sappige Bourgogne tot eeMar1n van de lekkerste rode wijnen die wij recent in het glas kregen. Hulde daarom voor het 220 jaar oude wijnhuis Louis Latour dat deze ferme maar zeker niet zware Marsannay 2015 componeerde en lanceerde. Het dorp Marsannay-la-Côte (links) ligt onder de rook van Dijon, dus heel noordelijk in de Côte d’Or, en was voorheen vooral bekend om zijn rosé (terwijl er bovendien witte Marsannay bestaat). Maar zoals blijkt kunnen de plaatselijke pinot noir druiven net zo goed, zoniet beter, tot rode wijnen worden verwerkt. Fles €17,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

vondst-2Cava1Het Catalaanse familiebedrijf Pere Ventura is gespecialiseerd in Cava, de Spaanse versie van Champagne. In tegenstelling tot sommige andere producenten worden in de meeste wijnen uitsluitend regionale druivenrassen verwerkt, afkomstig van 60 hectaren in bezit en ruim dubbel zoveel onder contract. Behalve de eigen merknaam voert het bedrijf  Clos Amador waarvan de Brut Delicat een aanbeveling verdient. Op basis van ongeveer gelijke delen macabeo, xarel.lo en parellada kwam een elegante bubbelwijn tot stand die ongeveer vijftien maanden kelderrust onderging. Zijn belletjes brengen een vrolijk geheel in de mond van specerijen en fris fruit (groen appeltje, partje grapefruit), geweldig geschikt om het voorjaar mee te vieren. Wat nu na de accijnsverlaging voordelig kan, want de reguliere prijs daalde van €12,75 naar €9,50. Bij www.wijnkring.nl.

 

josbeeres-banner

vondst-3Een rode wijn die je bij wijze van spreken elke dag zou willen en kunnen drinken – literfles hooguit vijf euro – ziedaar de Grand Sud Merlot 2016. Want wat smaakt-ie GS (Small)sappig, met zowel rijp zwart fruit (als van pruimen) en donkere tonen (als vaag van katjesdrop), terwijl hij bovendien vrij vlezig is, soepel en goed gevuld. Deze gewoon lekkere alledagswijn, een Pays d’Oc, werd gemaakt door Frankrijks grootste wijnproducent, Les Grands Chais de France. Grand Sud staat op het schap bij Agrimarkt, Boon’s Markt, Coop, EMTÉ, Jumbo, MCD, Plus en Vomar. De prijs – per liter dus – varieert van €4,69 tot €4,99.

 

vondst-4Som (Small)Zomerser kan haast niet, qua naam en karakter: de witte Der Sommerfrische 2016 is een perfecte dorstlesser voor warme dagen. Dit enerzijds vanwege zijn bescheiden alcoholgehalte van 10,5 procent, anderzijds gezien zijn verkwikkende, zuivere smaak. Die getypeerd wordt door fris citrusfruit, denk aan grapefruit en limoen. De producent van deze wijn, herkomstbenaming Niederösterreich, is een eminente coöperatie, Winzer Krems. Die de samenstelling van zijn zomerverfrisser geheim houdt (maar dat zal ons een zorg zijn). Fles €7,99 bij www.hoogvliet.com.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 

vondst-5LAF (Small)Een gestaag stijgende wijnster in Pyrénées-Orientales, het zuidelijkste departement van Frankrijks vasteland, is Domaine Lafage. De huidige eigenaren zijn Jean-Marc en Eliane Lafage die verder hebben gekeken dan hun Franse neus lang is, namelijk door een jaar of tien te werken in Australië en Zuid-Amerika. Hun beste rosé is de in een matte fles gepresenteerde Famille Lafage Miraflors 2016 die in zijn behoorlijk vieve smaak fris citrusfruit, waaronder grapefruit, combineert met een sappige frisheid en een beetje kruidigheid. Deze Côtes du Roussillon heeft een richtprijs van €11,95. Verkoopinfo via www.boomsmawijnen.eu.

 

vondst-6Ar (Small). Een van de populairste merklijnen van de Zuid-Franse wijnmeester Jean-Claude Mas is Arrogant Frog. Je moet ook maar durven om zo’n naam te lanceren, immers frog is het weinig flatteuze woord waarmee in Engeland een Fransman wordt aangeduid. Betrekkelijk recent werd van dit merk de Malbec-Syrah 2016 uitgebracht, een massief getinte rode wijn die een hele beste barbecue begeleider zal zijn. Deze Pays d’Oc presenteert zich gul en stevig en beklijvend, met schakeringen van zowel rijpe zwarte vruchten als donkere aroma’s, en dat geheel zit sappig verpakt. Prijs €6,99 bij www.gall.nl.

 

vondst-7Bio (Small). Wat deze rosé bijzonder maakt, is niet alleen dat hij biologisch is, maar bovendien dat hij  ‘in Frankrijk verkregen werd uit in Spanje geoogste druiven’. Wat gebeurde door een bedrijf, ik vermoed een coöperatie, in Lézignan-Corbières. Die Spaanse herkomst verklaart de aanwezigheid van Spanje’s topdruif tempranillo in de blend. Als wijn is de jaartalloze Biologische Rosé Tempranillo en Syrah bleek roze van tint en prettig smakend, met frisheid, sappigheid en enigszins drupsachtig fruit (besje, sinasje, hint rood), terwijl zijn alcoholpercentage beperkt blijft tot 11 en zijn prijs tot €3,79. Te koop bij www.jumbo.com, zie tevens de banner.

 

Banner Tariquet_Banner_2017

vondst-8Kat2Helemaal zuidelijk in Bulgarije, waar het klimaat een Mediterrane invloed heeft, werd negen jaar geleden Katarzyna Estate gesticht. De 550 hectare daarvan zijn beplant met uiteenlopende druivenrassen, waaronder nogal wat Franse. Het domein is uitstekend toegerust, heeft een ondergrondse rijpingskelder en ontvangt zijn gasten een ruime, hoge zaal waarin, net als achter de gistingstanks, kunst kan worden bekeken. Ook de wijnen zou je kunststukjes kuKatnnen noemen. Met voorop de Contemplations Sauvignon Blanc 2016 die volop geurt naar buxus, en in zijn zuivere, ferme, frissige smaak behalve plantaardige elementen als van asperges ook fruitige bezit. Prijs €11,60. Totaal contrasterend ermee is de gelijk geprijsde rode La Bella 2015, een vrij heftige, donkertonige, kruidig hout en volrijp zwart fruit biedende, zacht frisse compositie van cabernet sauvignon, merlot, syrah en malbec. Zie www.adbibendum.nl en de banner.

 

Banner Prijswinnendw wijnen_538x100px_v2


vondst-9
In het Italiaanse gewest Molise, even zuidelijk van Abruzzo, begon Silvio di Giulio anno 1960 een doKer (Small)mein voor het telen van wijndruiven (tegenwoordig 80 hectare), olijven, fruit en groente. Ruim drie decennia later bouwde zijn oudste zoon Enrico er een modern kelder bij. Een met zilver bekroonde, daar gecreëerde, naar zijn druif genoemde rode wijn is de Keri Aglianico 2015 (die overigens ook wat Syrah bevat). Het is een karaktervolle eetwijn, uitgesproken donkertonig (drop, leder), sappig, zacht fris, subtiel fruitig (zwarte vruchten, besje) en vriendelijk kruidig. Fles €8,50 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

vondst-10. In 1842 bereidde Robert Alwin Schlumberger de eerste Oostenrijkse Sekt viSek (Small)a de Champagne-methode. Het naar hem genoemde bedrijf, dat in Wenen zijn hoofdvestiging heeft, is tegenwoordig beursgenoteerd  en maakt/importeert ook andere alcoholhoudende dranken – maar de productie van betere bubbelwijnen bleef de specialisatie. Een heel oorspronkelijke is de via de Champagne-methode vervaardigde Schlumberger Grüner Veltliner 2014 brut. Wat opvalt in deze stevig bruisende Sekt is een groen kruidige aroma (met o.a. dille in geur en smaak), terwijl de wijn tegelijk een mild aspectje heeft en een zachte fruitigheid. Adviesprijs €13,95, verkoopinfo via www.walravensax.nl.

 

Banner mei Trimbach


vondst-11
. Op Château Cavalier, een 132 hectare omvattend wijndomein binnen Côtes de Provence, werd een flinke restyling van de wijnen doorgevoerd – overigens allemaal rosés. De bij Vidauban gesitueerde bezitting, die sinds de eeuwwisseling eigendom is van het grote, dynamischCav (Small)e familiebedrijf Castel, werd beplant met zeven verschillende druivenrassen waarvan wijnconsulent Olivier Dauga er vier uitkoos voor de nieuwe toprosé van het domein, Grand Chevalier 2016. Die rassen zijn grenache (50 procent), witte rolle (18), cabernet sauvignon (16) en grenache (16). Voorts werd een andere specialist, Antoine Pouponneau, ingeschakeld om de beste regionale gisten te selecteren. Al deze inspanningen hebben geresulteerd in een bleek oranje maaltijdwijn met in zijn behoorlijk energieke smaak behalve frisheid en een kruidje ook wat mild drupsachtig fruit van peer, perzik en sinaasappel, terwijl het alcoholpercentage beperkt bleef tot 12,5 procent. Richtprijs €15,95, verkooppunten via www.lfe.nl.

 

vondst-12DW1. Met een historie die terug gaat tot 1901 is Die Weinmacher de grootste zelfstandige coöperatie in de Zuid-Duitse Pfalz. Er zijn meer dan vijfhonderd druiventelers bij aangesloten die samen een kleine 1000 hectare bewerken. Een van de leukste wijnen van het aanzienlijke assortiment is de Edition Charactere Spätburgunder Blanc de Noir 2015. Een witte wijn dus van blauwe druiven (die zonder hun kleur gevende schillen werden vergist). Wit en geel fruit zijn prettig present in de zacht frisse, sappig soepele, niet te zware smaak, samen met een mespuntje kruiden. Adviesprijs €9,95, zie www.intensewines.com en de banner.

 


GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C


vondst-13
. De Bergkellerei Godfried Steinschaden dient als bakermat voor een aanwinst in de merklijn AH Excellent. AH1De desbetreffende Oostenrijkse familiefirma heeft als zetel de lössrijke regio Kamptal, waar met name de supervariëteit grüner veltliner voortreffelijk gedijt. Vandaar dat door Albert Heijn de Kamptal Grüner Veltliner 2016 werd geselecteerd, een o.a. perfect bij asperges passende, onberispelijk wijn die lekker fruitig smaakt (witte vruchten, frisse citrus), sappig en een tikje hartig (pepertje). Terwijl de alcohol beperkt  blijft tot 12,5 procent. Prijs €6,99 bij www.ah.nl, zie ook de banner.

 

vondst-14. Op een plek zo’n 300 meter hoog, waar bergwind voor afkoeling zorgt, ligt het Lau (Small)wijngoed iLauri. Het werd gedoopt naar de laurierbomen die er ooit in grote getale groeiden. De streek is Abruzzo, aan de oostkant van Italië. Niet verrassend dus dat een sterretje in het gamma van iLauri een Montepulciano d’Abruzzo is, de Bajo. Het oogstjaar 2015 onderging een rijping van zes maanden in grote foeders van Sloveens eikenhout. Hetgeen verklaart waarom het gekruide, sappige fruit van bessen en zwarte vruchtjes in gezelschap verkeert van discrete, milde roosteraroma’s (chocolade en karamel). En heeft barbecuesaus meestal ook niet wat milds? Jazeker… Fles €8,95 bij www.degoudenton.nl.

 

Banner Les Généreux - Cantine Due Palme

 

vondst-15Chi (Small). Sappig tropische vruchten en citrusfruit worden gul geschonken, samen met kruidje en een nootje (dankzij enkele maanden houtcontact) en zachte zuren door de aimabele Chicken Run Chardonnay Reserva 2016. Waarvoor de druiven groeiden in Chili’s koele en toch zonnige Casablanca Valley – en daar op organische wijze, dus biologisch werden geteeld. Hetgeen gebeurde door  Viñedos Emiliana, een grote duurzaamheidspionier. Voor €6,50 wordt de wijn aangeboden door www.hema.nl.

 

vondst-16Cri1. Binnen het zeer zuidelijke gewest Calabria (‘de voet’ van Italië) bezit de familie een Librandi een zestal domeinen, sommige heel dicht bij zee. In totaal zijn daar 232 hectare met druivenstokken beplant – wat zorgvuldig gebeurde, na gedegen onderzoek – plus nog eens 80 hectare met olijfbomen. En op het grootste landgoed, Rosaneti, werd een klein Cri (Small)wijn(werktuigen)museum ingericht. In het aanzienlijke wijngamma vonden we een voorbeeldige partner voor gegrilde vis, de Librandi Critone 2016, herkomst Val di Neto. ’t Is een Nieuwe-Wereld compositie van 90 procent chardonnay en 10 sauvignon blanc, enigszins floraal, subtiel kruidig, heel sappig en discreet trakterend op een melange van diverse soorten fris en mild citrusfruit. Adviesprijs €12,90, verkooppunten via marketing@vinites.com.

 

Banner Cono_Sur_2017_Banner


vondst-17
. Voetbalfans in Barcelona, zoniet heel Spanje, kennen zijn naam ongetwijfeld: Andrés Iniesta. CZ1Hij was het bijvoorbeeld in de WK-finale van 2010 tegen Nederland tijdens de verlenging het enige, beslissende doelpunt scoorde. Vandaag de dag is hij, samen met zijn vader, wijnproducent in Manchuela, een gebied dat grenst aan de Spaanse Hoogvlakte. Hun bodega heet Andrés Iniesta en beschikt behalve over een wijngaard van 120 hectare tevens over een spectaculaire kelder. Het bedrijf werkt bovendien met milieuvrieCZ2 (Small)ndelijk geteelde druiven. Een wijn waarmee de familie Iniesta scoort, is de rode Corazón Loco 2015, een een-tweetje van syrah en tempranillo, fris en zwart fruitig, met hints van laurier en drop, en op sappige wijze goed gevuld. De witte, van sauvignon blanc en verdejo vervaardige Corazón Loco Blanco is eveneens heel verdienstelijk, gezien zijn prettige zuren en milde fruit. Beide ‘gekke harten’ wijnen worden aangeboden voor een flesprijs van ongeveer €7,65, zie www.heisterkamp.com.

 

vondst-18. In Alsace staat Trimbach voor kwaliteit – en dat al sinds 1626. Deze hoogbejaarde, maar nog springlevende familiefirma is gevestigd in het schilderachtige Ribeauvillé en geniet Trimwereldwijd respect voor zijn zuivere droge witte wijnen, Rieslings voorop. De Riesling Réserve 2014 is een heel kenmerkende: enerzijds een tikje rijp, anderzijds uitgesproken fris, zijn aroma gaat richting citroen en limoen, wat ‘m heel geschikt maakt voor fris aangemaakte salades, een zuurkoolschotel en gegrilde/gebakken vis die gul met citroensap werd besprenkeld. Prijs €18,29. De toonzetting wordt milder en fruitiger, richting peer, met de sappige, heel licht gekruide Pinot Blanc 2015, een charmeur van jewelste. Hiervoor wordt €11,99 gerekend. Zie www.gall.nl en de banner.

 

Banner Tariquet_Banner_Rosé_2017

vondst-19. Bij Bolgheri, in de naar een stokoud dorp (rechts) genoemde wijnstreek langs dMor4e westkust van Toscane, stapte de familie Frollani begin deze eeuw over van groente- en fruitteelt op die van druiven. En stichtte zodoende de Fattoria Casa di Terra waar momenteel 30 hectare met druivenstokken zijn beplant. In lijn met Ornellaia, Sassicia en andere BMor3olgheri wijnen koos men voor de Moreccio 2015 voornamelijk Bordeaux-variëteiten, cabernet sauvignon en merlot, aangevuld door 30 procent syrah. Het is een gave wijn geworden, flink voorzien van roostertonen, zoals van gebrande noten, aangevuld door wat kruidig hout, zacht fris smakend zwart plus besfruit en een blaadje laurier. Hij komt vooral aan tafel tot zijn recht, bij kruidige vleesgerechten en pittige harde kazen. Prijs €12,50 bij www.colaris.nl, zie de banner.

 

vondst-20Ob. Noordelijk in Spanje’s noordelijke wijnstreek Somontano Ober (Small)staat de strak, designachtig vormgeven kelder van Bodegas Obergo, een klein familiedomein dat over 10 hectare met druivenstokken bezit. Een van de daar geplante negen variëteiten is een goede bekende uit Alsace, namelijk gewürztraminer. De stevige, droge dus niet te zoete wijn daarvan, de Obergo Gewürztraminer 2016, heeft een kenmerkende, dus zwoel kruidige smaak met o.a. iets van lychees in zijn aroma. Bij veel Aziatische gerechten zal hij zéér op zijn plaats zijn. Fles €11,55 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

 

Banner_mei_JP2

 

VONDST21. Beschaafd en aantrekkelijk, dat is witte Château de Fontenille 2012, een compositie van 40 procent sauvignon blanc, 20 sauvignon gris, 20 muscadelle en 20 sémillon. FonEen druivenmix die eigenlijk alleen binnen Bordeaux wordt gebruikt, in dit geval in het grote district Entre-Deux-Mers. Anno 1989 streek de uit België afkomstige Stéphane Defraine daar neer, op een kilometer van het om zijn abdij bekende dorp La Sauve. Fon1 (Small)Om er sindsdien van 49 hectare (17 beplant met witte druivenrassen) voorbeeldige wijnen te creëren. Zijn opwekkende 2016 biedt buxusachtige en andere plantaardige elementen, de allerlichtste hint van kruiden, en fruit van witte, groene en citrusvruchten. Bestemd voor o.a. lekkerbekjes én lekkerbekken. Prijs €9,80 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.

 

VONDST22Er2. Een grote verleider, dat is de Errázuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2015. Zijn geboortegrond ligt in Chili, de kustzone van de Aconcagua Vallei om precies te zijn. Het familiebedrijf Errázuriz is niet alleen gelegen in dit dal, maar bezit er bovendien zo’n 400 hectare. Waarmee deze wijn vooral verleidt, is met zijn fruit van rode vruchtjes en bessen, terwijl in de vrij volle, soepele smaak tevens kruidige houttonen beheerst present zijn. Het fruit is mede te danken aan enkele dagen schilweking vóór de gisting, en de houtaspecten aan tien maanden vatrust. Dit attractieve alternatief voor rode Bourgogne kost €19,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Banner Indigo_banner

 

VONDST23. Stilletjes verschijnen ze steeds vaker op de schappen, wijnen uitRom1 Roemenië. Niet altijd zijn ze makkelijk te herkennen, omdat ze namen dragen die ook Spaans of Italiaans zouden kunnen zijn. Zoals Primavara, gemaakt door het toonaangevende bedrijf Cramele Recas (rechts) dat twaalf jaar geleden een soort wedergeboorte kreeg en nu internationaal volop actief is. Een  plezierige, slobberachtige witte wijn die met voornoemde merknaam werd uitgebracht is de jaartalloze Chardonnay Viognier die fris gestijld is en bijna tintelt op de tong, met citrusfruit in zijn aroma. Fles €3,99 bij www.jumbo.com, zie ook de banner.

 

VONDST24. Een van de grootste wijnbezittingen binnen de Corbières is Château Ollieux Romanis Oll1dat op het plateau van Boutenac over 130 hectare met druivenstokken beschikt. Tussen de ranken grazen regelmatig schapen, in totaal zo’n zeshonderd, aangezien eigenaar Pierre Bories duurzaamOll4 (Small)heid hoog in het vaandel heeft staan. Rosé is een van zijn specialiteiten. Met name de Cuvée Classique pleegt jaar in, jaar uit heel lekker te zijn. De bleek oranje, soepele, goed gevulde 2016, van grenache gris (60 procent) en cinsault, trakteert op perzik (plus wat drupsfruit), een snufje kruiden en verfrissende zuren. Fles €9,75. En onder de merknaam Capucine werd de elegante, buxusachtige, wit fruitige, helder smakende Sauvignon 2016 uitgebracht, een Pays d’Oc die een prijs draagt van €7. Zie www.debruijnwijnkopers.nl.

 

Banner Verbunt-Errazuriz


VONDST25
. Het Domaine Pujol Izard ontstond toen twee oude wijnfamilies besloten hun Pu (Small)krachten en wijngaarden te bundelen, tot een totaal van 110 hectare. Plaats van handeling is de westelijke Minervois, op ongeveer een kwartier rijden van Carcassonne. Maar omdat  chardonnaywijnen nu eenmaal buiten de herkomstregels van de Minervois vallen, is de Chardonnay 2016 een Pays d’Oc. Qua karakter en prijs is deze wijn très sympathique, discreet fruitig (witte vruchten, milde citrus), enigszins kruidig bovendien, niet te zwaar (12,5 procent alcohol) en flink sappig, elementen die hem tot een tafel-Chardonnay maken. Prijs €5,95 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 

VONDST26Gree (Small). Goud voor groen, dat won Green Grüner Veltliner vorig jaar op een groot wijnconcours in Wenen. Dat was uiteraard met de jaargang 2015, doch de 2016 is zeker zo geslaagd – en bleef net zo redelijk geprijsd. De levendige smaak prikt héél licht op de tong, het fruit neigt naar zowel peer als perzik, het bekende pepertje is discreet present en de sappigheid groot. De toonzetting van deze door Bergkellerei Godfried Steinschaden geproduceerde Niederösterreich neigt eerder naar tikje mild dan strak kruidig, maar daardoor drinkt-ie wél heel lekker weg. Fles €4,99 bij www.plus.nl.

 

Banner Intense


VONDST27
. Een betrekkelijk klein wijngebiedje (300 à 350 hectare) binnen de immense Languedoc is Cabrières waar de bodem een vulkanische oorsprong heeft en waar een goede coöperatie Bij (Small)de dienst uitmaakt. Het is op dit bedrijf dat van geselecteerde druiven uit de regio een leuke rosé werd samengesteld, le Bijou de Sophie Valrose 2016. Men koos hiervoor de helft cinsault, met 40 procent grenache en een restje syrah. We ruiken en proeven drupsfruit, zoals van peer en sinaasappel, samen met pietsjes kruiden en specerijen,  en dat allemaal in een vriendelijke frisse setting (goed koelen dus). Fles €5,99 bij www.ah.nl, zie de banner.

 

VONDST28Ni3. Aan de voet van wijnterrassen, een kerkruïne en de resten van een slot creëert  Martin Nigl alom geprezen Oostenrijkse wijnen. Waarvan zelfs de eenvoudigste een proefneming waard is, de Nigl Gärtling Grüner Veltliner. De druiven daarvoor komen van verschillende percelen binnen de ongeveer 16 hectare die Martin en diens vrouw Christine bezitten. Wat het oogstjaar 2015 zoal te bieden heeft, zijn een minuscule tinteling, tamelijk zachte zuren, weinig alcohol (11,5 procent), een vleugje rijpheid en uitgesproken sappige smaak waarin zowel wit als groen fruit te ontdekken vallen. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €11,81 bij www.adbibendum.net, zie ook de banner.

 

Banner_februari_GrandSud


VONDST29
. In Portugals groene noorden wordt de op 250 meter hoogte liggende, 40 hectare bestrijkende wijngaard van Quinta da Raza enigszins beschut door een lage bergketen. RazMet als gevolg dat er wat minder regen valt, hetgeen de druifrijping ten goede komt. De bodem is samengesteld uit een mix van graniet, leisteen en klei. Voor de Raza Vinho Verde 2016 werden daarvan arinto (50 procent), azal en trajadura geplukt die samen eenRaz2 (Small) minuscuul tintelende, licht, verkwikkende dorstlesser gaven, enigszins floraal geurend en met wat milde perendrups in zijn smaak. Adviesprijs €7,95. Een andere aanrader is de Dom Diogo Alvarinho 2016 die eveneens heel licht prikkelt op de tong, net zo verkwikkend smaakt, zij het met iets meer vulling en naast het fruit van peer ook wat frisse citrus. Deze Vinho Regional Minho kost ongeveer €12. Verkoopinfo via www.neerlandswijnhuis.nl.

 

VONDST30 (2)Nel1 (Small). Wat een leuke belletjeswijn, de Neleman Cava Brut rosé, die niet afkomstig uit de Penedès, zoals veruit de meeste Cava’s, maar uit de zuidelijker regio Requena Comunidad de Valencia. Ook de gebruikte druifvariëteit is een andere dan gebruikelijk, namelijk organisch geteelde garnacha (en die als enige). De bleek oranje, flink bruisende wijn onderging, zoals het hoort, een kelderrust van twaalf maanden. En biedt een prettige smaak, correct fris, correct fruitig (peertje, sinaasappel), mild droog en vrij licht (11,5 procent alcohol). Deze biobubbel heeft bovendien een vriendelijke flesprijs, namelijk €8,50. Zie www.neleman.org.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

Vondst_31. De Argentijnse bodega Chakana beleefde vijftien jaar terug zijn geboorte, en werd later Cha4een keer uitgeroepen tot beste wijnproducent van het land. Het biodynamisch werkende bedrijf beschikt over 115 ã 120 hectare beplante wijngrond die deels gelegen is in de hoge, stenige Valle de Uco (links). Daar ook groeien de druiven voor de Estate Selection Cabernet Sauvignon 2015, een gespierde, de mond breed vullende en flink nahangende wijn  met zwoelig rijp zwart fruit, wat laurier, rijpe tonen en zacht kruidig hout. Deze kostelijke krachtpatser kost €14,30 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie beide banners.

 

Vondst_32Mat. Zij kan sportschieten als de beste, spreekt Mandarijn, is een uitstekende zakenvrouw – en beheerst het métier van wijnmaken volledig, ziedaar Mathilde Chapoutier. Deze grande dame vertegenwoordigt de achtste generatie van het familiebedrijf M. Chapoutier, gevestigd in het Rhône-dal, en brengt nu ook Zuid-Franse wijnen uit onder haar eigen naam. Een van de beste is de witte Sélection Duché d’Uzès 2016, een knappe compositie van viognier, grenache blanc, roussanne en marsanne. Het zou een voortreffelijke vervanger kunnen zijn voor een goede Chardonnay (en dus Bourgogne). De wijn heeft een stevig gestel, is correct fris en smaakt volop naar mild fruit, een combi van wit, geel en citrus, met in de achtergrond een nootje. Bij o.a. zeeduivel, kalkoen, kip, konijn en kalfsvlees zal het ongetwijfeld een goed vriend, pardon amie zijn. Fles €11,29 bij www.gall.nl.

 

Banner Okhuysen nieuwe

Vondst_33. Het om zijn lenteachtige, droge witte wijnen gereputeerde Domaine du Tariquet (zie het producenMars (Small)tprofiel verderop) maakt binnen Côtes de Gascogne ook een paar voorbeeldige rosés. De meeste bijzondere en meeste textuur biedende is de Marselan 2015. Deze heet naar een uit 1961 daterende kruising tussen cabernet sauvignon en grenache. In 1999 werd marselan geplant – huidig oppervlak 30 à 35 hectare – door de familie Grassa, eigenaresse van Domaine du Tariquet, wat destijds een primeur was voor de regio. De bleek oranje rosé van deze druif vult de mond op aangename wijze met rood drupsfruit en bessen, en heeft een vrij vlezige structuur, wat ‘m tot een geschikte maaltijdwijn maakt. Richtprijs ruim €8, verkoopadressen via www.lfe.nl.

 

Vondst_34Pel2. In 1880 begon Cantine Pellegrino met het produceren van Marsala, en behaalde daar naam en faam mee. Vandaag de dag echter levert het bedrijf talrijke onversterkte wijnen van Sicilië, waaronder ideale, opwekkend frisse lente- en zomerwijnen. De witte Kelbi 2016 bijvoorbeeld, die de regionale catarratto als basis heeft. Frisse citrus, zoals grapefruit en limoen, zijn in de smaak daarvan aangenaam aanwezig. Deze Terre Siciliane heeft een richtprijs van €10,75. Pellegrino beschikt op het grootste eiland van de Middellandse Zee over  250 hectare wijngaarden, terwijl nog duiven worden bijgekocht van contracttelers. Verkoopinfo via www.monnik-dranken.nl.

 

Banner AH_wijnbanner_538x100


Vondst_35
. Fruit van bessen en zwarte vruchten is genereus present in deze Pays d’Oc, samen met AT (Small)laurierachtige, donkere elementen, wat zijn karakter aardig in de richting brengt van een Merlot. Het betreft echter de Astrid & Thérèse Syrah Grenache 2016, een nog jeugdig frisse, vitale Pays d’Oc die ook sappig smaakt en mede dankzij een klein pepertje prettig nablijft in de mond. De vrouw erachter is de talentvolle Annélie Trebuchon van Domaines Robert Vic. Prijs €6,99 bij www.astridentherese.nl.

 

Vondst_36. Twee jaar terug werd Lionel Osmin & Cie door een Frans wijntijdschrift uitgLal (Small)eroepen tot négociant de l’année, dit vooral vanwege zijn goede wijnen en distillaten uit het Franse zuidwesten. Een bezitting die het bedrijf daar overnam is Domaine Lalanne binnen Côtes de Gascogne. Waarvan de wijnen sindsdien als Maison Lalanne worden aangeboden. Voor de witte Gascogne 2016, die slechts 11,5 procent alcohol bevat, gebruikte men colombard, gros manseng en ugni blanc, regionale rassen die een frissige, elegante, zuivere zomerwijn gaven met fruittonen van o.m. passievrucht en frisse citrus. Fles €6 bij www.okhuysen.nl, zie de banner.


Banner Wijnbanner-3-2

 

Vondst_37. Een van ’s werelds meest duurzaam werkende, grote wijnhuizen staat sinds kort op de schappen bij AlbCS1 (Small)ert Heijn. Het betreft Cono Sur uit Chili, een door wijnmaker Adolfo Hurtado (links) voortvarend geleid bedrijf dat bij voortduring medailles en andere distincties in de wacht sleept met zijn betere wijnen. Maar ook de zogeheten instapwijnen plegen echt lekker te zijn. Een voorbeeld? Da’s de Bicicleta Merlot 2015 uit Valle Central. De donkere, in dit geval dropachtige aroma’s die de merlotdruif kan geven zijn hierin duidelijk present, naast milde roostertonen (ongetwijfeld vanwege contact met eikenhout) en zeer rijp zwart fruit. Bovendien is de smaak soepel, vlezig en sappig. Deze inviterende wijn heeft bovendien een inviterende prijs, €5,99, zie www.ah.nl en de banners.

 

Vondst_38Lee (Small). Een van de eerste wijnen die ik uit 2017 te proeven kreeg kwam uit Zuid-Afrika – en bewees een baie goede, zomerse verfrisser te zijn. Het betrof de Leeuwenburg Fairtrade Sauvignon Blanc van Imbuko Wines, een groot, in Wellington gesitueerd bedrijf dat wel een stuk of tien merklijnen voert. En waar Theunis van Zyl de wijnen maakt. Zijn jeugdig frisse Sauvignon Blanc geurt en smaakt net zo plantaardig (buxus, groene kruiden, grassigheid) als een soortgenoot uit Nieuw-Zeeland, maar heeft wel een ondertoon van wit fruit – en kost veel minder, namelijk €4,99, bij www.coop.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

 

Vondst_39 . Tussen Nîmes en het Rhône-dal werd eeuwen geleden Château Montfrin gebouwd, in een Montwijngebied dat tegenwoordig Coteaux du Pont du Gard heet. Rond het imposante pand ligt een landgoed van circa 200 hectare, waarvan ongeveer de helft met druivenstokken is beplant.  Van de andere helft worden o.m. olijfolieën geproduceerd – die in Frankrijk een eigenlijk grotere reputatie genieten dan de wijnen. Wat niet wegneemt dat de rode Montfrin la Tour 2015 een goed verteerbare, nog vieve biowijn is die vanwege zijn vooral bessige en beetje zwart fruit, dat heel licht gekruid is, lekker wegdrinkt. Prijs €8,75 bij www.debruijnwijnkopers.nl.

 

Vondst_40Str (Small) . Op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee, is Cantina Colomba Bianca de grootste coöperatie(groep). Er zijn 2480 druiventelers bij aangesloten die gezamenlijk 7500 hectare wijngrond bezitten. Bijna een kwart daarvan wordt biologisch gecultiveerd – en het is daarvan dat de druiven voor de Striga Pinot Grigio 2016 werden geplukt. Deze uiterst sympathie Terre Siciliane bezit zowel frissige als notige als kruidige en mild fruitige elementen, een geheel waarvoor je €8,49 betaalt. Zie www.bythegrape.nl.

 

Banner Tariquet_Banner_Cépages_2017

 

Vondst_41. Het Toscaanse domein Villa Trasqua werd door de (in Zwitserland woonachtige) Tras3Twentenaar Hans Hulsbergen prachtig gerenoveerd, waarna ook de wijnkwaliteit gestaag steeg. De 56 hectare omvattende wijngaard (op het landgoed zijn zijn ook 10 hectare met 3700 olijfbomen beplant) brengt behalve rode wijnen en witte wijnen ook een rosé voort. Dat is de Trasquanello Sangiovese Rosato, een Toscana waarvan de jaargang 2016 behalve sappig fris ook flink wat kruiden en specerijen in zijn smaak heeft, naast enig fruit van bessen en rode vruchtjes. Vooral met kruidige hapjes zal deze villawijn goede vrienden zijn. Fles €9,95 bij www.wijnkring.nl.

 

Vondst-42Vic. Jerôme Vic en diens vrouw Aurélie hebben de leiding over Les Domaines Robert Vic (gesticht in 1901). Dit telt zo’n 180 hectare met druivenstokken en is gesitueerd in de Languedoc. De wijnen verschijnen onder allerlei namen, zoals Preignes le Vieux en Maison Robert Vic. Binnen deze laatste lijn werd de witte Viognier 2016 gelanceerd, een zeer smakelijke – abrikoosje, partje perzik, zacht kruidje, vriendelijk bittertje – en vrij volle wijn, prettig fris. Ga voor deze Pays d’Oc uit van €8,95 per fles. Adressen via www.boomsma-wijnen.eu.

 

161207 Wim Banner H.Duiijker 538x100

 

Vondst-43. Binnen de Argentijnse provincie Mendoza beschikt Bodegas Argento over ruim 452 Col (Small)hectare met druivenstokken – die allemaal organisch worden gecultiveerd. Een menslievend geprijsde rode wijn uit het aanzienlijk assortiment is de El Colectivo Malbec 2015, waarvan de merknaam refereert aan de stadsbussen van het verre Buenos Aires. De wijn, we genoten ervan bij gebakken Ierse ribeye,  smaakt enerzijds levendig, anderzijds stevig, met nuances van zowel laurier- en lederachtige aspecten als rijp zwart fruit. Flesprijs inclusief Nederlandse accijns €7,26 bij www.adbibendum.net (zie de banner).

 

Vondst-44. Een van Spanje’sSomm spectaculairste wijnkelders is die van Bodega Sommos in Somontano, niet ver bezuiden de Pyreneeën. Architect Jesús Marino Pascual creëerde een complex met verbonden stalen kubussen, en voorzien van de allermodernste technische snufjes. Er worden wijnen bereid van 355 hectare eigen grond. En, hoe kan het anders, de gemiddelde wijnkwaliteit ligt hoog. Zo demonstreert ook de Cierna Gewürztraminer Chardonnay 2106, een  ongebruikelijke maar wel geslaagde blend die een zwoel druivige (vanwege de gewürztraminer die met 80 procent domineert), sappige, aangenaam frisse smaak heeft die niet te zwaar is noch te licht. Zijn importeur, www.josbeeres.nl (zie de banner) beveelt ‘m vooral aan bij verse witte asperges, maar bij veel visgerechten en kip zal deze aimabele wijn eveneens plezieren. Fles €6,95.

 

banner_Riesling

 

Vondst-45. Wij hebben ervan gesmuld bij een stoofschotel met Blonde d’Aquitaine en extra Nel2 (Small)belegen Boerengoudse daarna, de Neleman Merlot Organic 2016. Een wijn waarvan het vooretiket curieus genoeg nul informatie geeft, en alles alleen te vinden is op het achterlabel. Zijn herkomst is Navarra en de smaak is behalve sappig en vlezig ook donkertonig (drop, leder, laurier) en zwart fruitig, met een vriendelijk vitaliserend frisje. Opvallend facet: sulfieten werden helemaal niet gebruikt. Verkoopinformatie over deze €10 kostende rode wijn vind je op de website van wijnmaker/handelaar Derrick Neleman, www.neleman.org.

 

Vondst-46Ver.  Ruim twintig jaar terug stapten Baptiste en diens vrouw Estelle Philippe over op biologische druiventeelt. Bovendien werken principieel alleen met natuurlijke gisten. Hun domein ligt in de zuidelijke Bourgogne, behoort al vijf generaties aan dezelfde familie, omvat 20 hectare en heet Domaine de la Verpaille. Van het vrij beperkte wijngamma – dat alleen wijnen van chardonnay bevat – is de Viré-Clessé Harmonie 2015 een van de meest attractieve. Dit dankzij zijn mondvullende, zuivere smaak, sappigheid, milde toonzetting, zachte witte fruit en subtiele notigheid. Richtprijs €16,25, zie www.heisterkamp.com.

 

Banner Cono_Sur_2017_Banner

 Vondst-47. In Piemonte beschikt het familiedomein Massimo Rivetti over 20 hectare, waMas (Small)arvan 12 rond het historische keldercomplex bij het fraaie dorp Nieve. Alle akkers, het zijn er drie, worden milieuvriendelijk gecultiveerd, men gebruikt droog ijs om de geplukte trossen tegen oxidatie te behoeden, en de wijnbereiding geschiedt met uitsluitend natuurlijke gisten. Een streekspecialiteit is de witte Aurelia 2015, een echte eetwijn, frissig, niet te licht, ietwat kruidig, discreet fruitig en voorzichtig notig. Hij werd vervaardigd van de regionale arneis, vandaar zijn herkomstbenaming Langhe Arneis. Richtprijs €11,95, zie www.halvemaanwijn.nl.

 

Vondst-48CJ. Sinds 1995 verrichten Laurent Calmel en Jérôme Joseph vineus maatwerk in de Languedoc. Dit gebeurt door voor hun bedrijf Calmel & Joseph op allerlei locaties druiven zorgvuldig te selecteren en vervolgens te vergisten, gevolgd door een opvoeding. Voor een ander wijnduo, Astrid Joosten en Thérèse Boer, werd additioneel maatwerk verricht teneinde de Villa Blanche Chardonnay Cuvée Spéciale Astrid & Thérèse te creëren. Een vrij stevige, kort op vat gelagerde Pays d’Oc met wat notigheid, milde citrus, romigheid en een klein kruidje, heel uitnodigend. Fles €9,50 bij www.astridentherese.nl.

 

Banner-Aaldering-21

 

Vondst-49. Op de vlakke akkers rond de rivier Isonzo, in het noordoosten van Italië, stapten diverse boeren een generatie geleden over van graanteelt op die van voornamelijk wijndruiven. Zo Pier (Small)ook de familie Pecorari die nu binnen de eigen regio een flinke reeks zuivere, smakelijke wijnen voortbrengt, herkomstbenaming Venezia Giulia. De knisperend frisse Pierpaolo Pecorari Sauvignon Blanc 2016 bijvoorbeeld, die door verse groene kruiden plus wat citrus wordt gemarkeerd. Of de iets zachtere, eveneens vrij kruidige en mild fruit biedende Pinot Grigio 2016 die onder hetzelfde merk werd uitgebracht. Beide wijnen zijn voor respectievelijk €15,95 en €12,95 te koop in de webshop www.solovino.nl. Overigens zijn deze en zo’n dertig andere Italiaanse wijnen per glas verkrijgbaar in de Italiaanse wijnbar SoloVino (zelfde website), gevestigd vlakbij het Kurhaus Hotel te Scheveningen.

 

Vondst-50MT (Small). ’t Is een leuke, lekkere rode huis- en tuinwijn. Buitengewoon betaalbaar bovendien, namelijk €3,99 per liter. Die kwaliteit is mede te danken aan zijn producent, Plaimont, een van Frankrijks allerbeste coöperatiegroepen en actief in het zuidwesten. Soepelheid markeert deze Frankrijk Merlot/Tannat robuust die voorts vrij vlezig smaakt, donkere laurierachtig tonen heeft en flink wat rijp zwart fruit. Zijn herkomstbenaming is Côtes de Gascogne en zijn aanbieder www.jumbo.com, zie de banner.

 

Banner_Alliance

Vondst-51. In huize Duijker werd er zéér van genoten bij verse asperges met beenham, de Hiedler Hie1Grüner Veltliner Tradition 2015. Een geurige Kamptal Reserve uit Oostenrijk met een frisse smaakkern, witte fruittonen en wat hartigheid. Binnen de eigen regio geldt Weingut Hiedler als een van de beste producenten, dit dankzij 28 hectare uitstekend gelegen wijngaarden en de gedreven talenten van Ludwig Hiedler senior, diens vrouw María Angeles en zoon Ludwig junior. Een fles van voornoemde wijn kost doorgaans €15 à €15,50. Ga voor verkoopinformatie naar www.heisterkamp.com.

 

Vondst-52DEL. Doorgaans is Sancerre een witte wijn maar, afhankelijk van het jaar, ongeveer 20 en 33 hectare bestrijkend domein dat van pinot noir attractieve wijnen vervaardigd, is Domaine Delaporte gevestigd in het door druivenakkers omgeven wijn- en geitenkaasdorp Chavignol (rechts). In 2014 wist Matthieu Delaporte een sympathieke rode Chavignol te maken, een elegante, beslist koel te serveren,  medium rode Sancerre met fris rood en zwart fruit en in de verte iets van laurier. Matthieu zelf drinkt ‘m graag bij o.a. charcuterie – en daar kunnen we ons helemaal in vinden. Fles €15,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie de bezoekbanner bij ‘Aanbevolen restaurants’.

 


Vondst-53. Een plaatselijke wijnboer beschreef de kracht van rode Gigondas eens als die van ‘een Gig (Small)aanstormde rinoceros’. Ik moest daaraan denken bij het proeven van La Font des Grières 2015 die flink beklijft en naast zijn heftigheid een donkere, lederachtig smaaktoon heeft, met daaronder vaag wat fruit van zwarte vruchten en rijpe bessen. Hij zal zeker niet opzij gaan voor pittige Mexicaanse vleesgerechten en blauwschimmelkaas. De coöperatie van Gigondas componeerde hem uit voornamelijk grenache, aangevuld door syrah en mourvèdre. Fles €12,99 bij www.dekamarkt.nl.

 

Vondst-53. Met een jaaromzet van zo’n veertig miljoen euro is Le Cercle des Vignerons de Pepe (Small)Saint-Louis een van grote spelers binnen de Provence. Het bedrijf – een unie van regionale coöperaties – heeft vooral succes met zijn rosés, die heel betaalbaar plegen te zijn. Zo staat de Gris de Pépé 2016 op het schap bij www.jumbo.com (zie de banner) voor €4,99. Het is een zeer bleke, licht oranje getinte Méditerranée, sappig, soepel, duidelijk drupsfruitig en een tikje gekruid, al met al een makkelijke wijn die vraagt om flink te worden gekoeld. Zijn samenstelling? Men gebruikte cinsault en grenache.

 

Banner-LMVH3

Extra vondstHun1. Het was ween genoegen om weer eens wat te proeven van Hunter’s Wines, een van de eerste en meest memorabele domeinen die ik in Marlborough (Nieuw-Zeeland) bezocht, en er ook heerlijk geluncht heb, onder een parasol in de toen al prachtige tuin, met eigenaresse Jane Hunter. Die inmiddels bij herhaling werd geridderd en bekrooHun3nd. Hunter’s is bovendien de enige, in de jaren zeventig gestichte winery die nog steeds behoort aan dezelfde familie. Een delicieuze dorstlesser van Jane en haar team is de van een dochterdomein afkomstige Stoneburn Sauvignon Blanc 2016, expressief en knisperend fris, met flink wat verse groen kruiden in de groen fruitige smaak. Richtprijs €10,99. Eveneens expressief is de Stoneburn Gewurztraminer 2016 die droger en frisser smaakt dan zijn Elzasser rolmodel, maar wel ferm is, en zwoelig, met o.m. lychees in zijn aroma. Hiervoor wordt meestal €9,99 gerekend. Verkooppunten via www.monnik-dranken.nl.

 

Culinaire combinatie

Al 38 jaar is Harry van den Dungen actief in de wijnwereld. Binnen HEMA, waar hij zijn werkzame leven in 1972 begon, werd Harry uiteindelijk in 1979 benoemd tot inkoper van de wijnen – een productgroep die hij ‘volwassen’ maakte: binnen korte tijd kreeg HEMA een uitstekende naam voor wijn. ‘We waren er ook trots op dat onze Chablis door zelfs Gerard Fagel werd opgenomen in diens restaurant De Hoefslag; dit waren “the good old days”!’ Anno 1994 begoHarry.jpgn Harry voor zichzelf en stichtte een kwaliteitsinstituut voor wijn genaamd MERON. Dit is inmiddels uitgegroeid tot het grootste wijnonderzoekinstituut van de Benelux, de database telt inmiddels ruim 310.000 wijnen wereldwijd. MERON waarborgt de kwaliteit van wijnen voor bijna alle grote supermarkten, wijnspeciaalzaken, importeurs, bottelbedrijven en producenten. De laatste jaren wist MERON ook in omringende landen een positie te verwerven. ‘Dankzij voortschrijdende technieken kunnen wij in ons hightech laboratorium nu ook de smaak van wijn (lees: aroma’s) volledig technisch detecteren. Dankzij deze techniek, waarmee wij de belangrijkste vluchtige organische componenten in een wijn kunnen vastleggen, is het mede mogelijk geworden om de ultieme “match” te maken met eten. Ons eten bestaat, net als alles dat leeft en bloeit in de natuur, uit vluchtige organische componenten. Via onze zelf ontwikkelde techniek is het nu mogelijk om de symbiose tussen een gerecht en een wijn te verkrijgen.’ Harry’s persoonlijke symbiose, zijn favoriete culinaire combinatie, beschrijft hij als volgt. Ik kies graag, en wellicht nog net op tijd, een gerecht met asperges. Dat kunnen natuurlijk onze voortreffelijke Nederlandse witte zijn, maar groene vormen een prima alternatief en zijn bijna het gehele jaar verkrijgbaar. De combinatie lijkt wonderlijk, maar creatief denkend ontstaat een voortreffelijke combinatie met de gekozen wijn. Dit is het recept. Benodigd zijn 100 gram mango, 100 gram venkel, 50 gram grapefruit en 8 groene aspergepuntjes. De bereiding is als volgt. Snijd de mango, venkel en grapefruit in brunoise. Blancheer de venkel kort en koel terug. Meng de mango, venkel en grapefruit in een kom en maak aan met twee eetlepels olijfolie en wat zout. Grill de aspergepuntjes. Dresseer de salade met een steekring op een bord, en leg er twee aspergepuntjes op. En de ultieme, perfecte wijn hierbij? Dat is een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, de Private Bin 2016 van Villa Maria. Cheers!

 

Banner Hamersma 538-100

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw
L1 (Small)
LEIPZIG
MUZIEK, MONUMENTEN & MEER

. Johann Sebastian Bach, Edvard Grieg, Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann en Richard Wagner – ze hebben allemaal in Leipzig gewoond en gecomponeerd. L2 (Small)Als koordirigent van de Thomaskirche, waarnaast hij en zijn familie woonden, in een jongensinternaat, schreef Bach (1685-1750) zelfs meer dan driehonderd werken, waaronder zijn beroemdste, inclusief de Johannes Passion en Mattheüs Passion. Het pleintje bij voornoemde kerk is dus een passend vertrekpunt voor een verkenningstocht door Leipzigs historische stadshart. Een uit 1908 daterend, meer dan levensgroot standbeeld van Bach bewaakte de entree, terwijl schuin achter het gebouw, in een parkje, een ouder kleiner Bach monument staat, met diens beeltenis onder een afdakje. Dit eerbetoon verrees in 1843 tegenover het even verderop geplaatste, beduidend grotere Mendelssohn monument, een bronzen standbeeld op een vier meter hoog granieten voetstuk. De erudiete Mendelssohn, L3 (Small)die slechts 38 jaar werd, was behalve componist ook dirigent, musicus en muziekdirecteur ook stichter van Duitslands eerste conservatorium. Bovendien was hij het de ooit bijna vergeten composities van Bach weer in de belangstelling bracht. L30 (Small)Een uitstekende indruk van Bachs leven en werken geeft het nabije Bach Museum, waar op verschillende plekken muziek kan worden beluisterd, waar oorspronkelijke manuscripten worden geëxposeerd en waar een orgel staat waarop Bach in 1743 zelf heeft gespeeld. Dat Bachs zes (overlevende) zonen eveneens muzikaal begaafd waren wordt eveneens duidelijk gemaakt. Wie de door een zeer schuin (63 graden) dak getypeerdeL4 (Small) Thomaskirche betreedt, die zijn huidige vorm kreeg in 1496, ziet een neogotisch interieur en gebrandschilderde ramen met afbeeldingen van o.a. Felix Mendelssohn, Maarten Luther (die in Leipzig vijfhonderd jaar geleden de Reformatie begon) en uiteraard Johann Sebastian Bach. Wiens grafsteen op een zeer passende plek te vinden in, voor het koor. Op het grote plein (met daaronder een parkeergarage) schuin voor de kerk kan bij Pascucci de inwendige mens worden verwend met een laat ontbijt, wat groepjes vrouwen daar graag L6 (Small)genieten, of een lunch met bijvoorbeeld een van de tien soorten flammkuchen en glas witte wijn. Eenmaal gesterkt is het een minuut lopen naar de Markt, waarlangs Leipzigs meest iconische monument staat, het 16e-eeuwse, in renaissancestijl gebouwde Alte Rathaus. Dit imponeert niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Op de eerste etage fungeert het als museum, met rond de grote, door portretten gesierde zaal (ooit de grootste van de hele regio) kleinere ruimten waarin van L7 (Small)alles wordt getoond over de  geschiedenis van Leipzig. Dat ontstond op een kruising van twee handelsroutes. De naam Leipzig verwijst of naar lindebomen of naar ‘vuil water’. Dat inwoners de eerste versie prefereren, spreekt vanzelf. Aan de markt (onder) staat een rijtje patriciërspanden, alle gerenoveerd of herbouwd na de heftige bombardementen van eind 1943 die ongeveer de helft van het stadscentrum vernietigden. In het fraaie L9 (Small)witte hoek gebouw links is Weinstock gevestigd, een sjieke wijnbistro waar het buiten in de zon lekker lunchen is. met bijvoorbeeld een royale, voorbeeldige vitello tonnato en een flink glas Müller-Thurgau van het regionL9A (Small)ale Weingut Triebe: een enigszins hartige wijn die doet denken aan een Grüner Veltliner. Vanaf dit pleinterras kijk je overigens uit op het begin van de Barfussgäschen, een straatje helemaal vol eet- en drinklokalen, met als bekendste Zill’s Tunnel (op de hoek aan het eind). Achter het oude raadhuis  bevindt zich de beschutte, met terrasstoelen gevulde Naschmarkt (onder). Aan noordzijde wordt het rechthoekige plein gemarkeerd door de witte, rijk geornamenteerde Alte Börse, het eerste L8a (Small)barokgebouw ter plekke, en na de handelsbeurzen Antwerpen en Kopenhagen de derde ter wereld. Voor het pand, dat tegenwoordig een culture bestemming heeft, staat een standbeeld van Goethe die in Leipzig ‘klein Parijs’ noemde en er zijn fameuze toneelstuk Faust schreef. Aan de zuidzijde van de Naschmarkt loop je vanzelf de Mädler-Passage in, een van Leipzigs ongeveer dertig galerijen. Na het beëindigen van de Dertigjarige Oorlog, in 1895, werden deze door rijke kooplieden gebouwd om hun waren uit te stallen. Dit gebeurde veelal via het IKEA-systeem: je L10 (Small)moest overal langs voordat de uitgang kon worden bereikt. De arcades werden meestal aangelegd onder grote, paleisachtig panden. Ook de Specks Hof, even verderop, is er een fraai voorbeeld van. Een van de patio’s daar heeft hoog beschilderde wanden, terwijl de diverse entrees smaakvol werden versierd. Ongeveer tien stappen in de Mädler-Passage staan aan weerszijden van de gang grote bronzen sculpturen met scenes uit Faust. Ze flankeren de toegangstrappen tot Auberbach’s Keller. Naar verluidt zou in dit voormalige wijnlokaal Johann Wolfgang Goethe, toen zestien jaar, op het idee zijn gekomen om de Faust legende tot toneelstuk te bewerken. L11 (Small)Een van de standbeelden heeft een glimmende voet, want wie er over wrijft, zo gelooft men, zal gelukkig  terugkeren naar Leipzig. De gewelfde kelder, vandaag de dag een restaurant dat ruimte biedt aan vijfhonderd personen, hebben wij alleen bekeken. Want voor de maaltijd worden credit cL12 (Small)ards noch Rabobankkaarten geaccepteerd. De rest van de galerij bestaat uit luxe winkeltjes, een bistro (met Moët & Chandon tegen de gevel), en de verleidelijke wijn- en delicatessenwinkel Gourmétage. Terug naar de ingang kom je uit op de Grimmaische Strasse, een drukke winkelstraat waarlangs enkele fraaie gebouwen staan. Hij loopt naar de enorme, veertigduizend vierkante meter bestrijkende Augustusplatz. Geallieerde bombardementen en later Walter Ulbricht, staatshoofd van de DDR, hebben weinig heel gelaten van de gebouwen die er oorspronkelijk stonden. Alleen het indrukwekkende, anno 1886 ingewijde fontein Mendebrunnen met zijn brozen standbeelden bleef gespaard. Het opvallendste nieuwe gebouw dat er verrees, is het bij de universiteit behorende Augusteum waarvaL13 (Small)n de voorgevel met zijn verticale banen van steen en getint glas de contouren heeft van een reusachtige kerk. Er wordt al tien jaar aan gebouwd, maar helemaal gereed is het gebouw nog niet. Het opmerkelijke ontwerp werd grotendeels bedacht door de Rotterdamse architect Erick van Egeraat. Terzijde van het plein reikt het Hochhaus 142 meter omhoog. Deze panoramatoren heeft behalve een uitzichtplatform ook een restaurant met terras. Terug in het oude centrum is het slechts L15 (Small)enkele minuten wandelen naar de Nikolaikirche. Het was bij deze, van binnen verrassend lichte kerk, dat op 9 oktober 1989 de ‘vreedzame revolutie’ begon, het eerste openbare protest tegen het communistische regime. Exact een maand later werd de Berlijnse Muur gesloopt. Uiteindelijk namen in Leipzig zo’n zeventigduizend mensen aan de opstand deel; velen van hem kwamen samen op de Augustusplatz. Gekleurde tegellampen bij de Nikolaikirche worden elke avond stapsgewijs verlicht en symboliseren net groeiend aantal betogers. Bovendien staat op het plein (boven) de Nikolai zuil die de revolutie symboliseert. Mooi is ook het statige gebouw naast de kerk, de Alte Nikolaischule, ooit een school waar Richard Wagner L23 (Small)onderricht kreeg, maar tegenwoordig o.m. een toeristisch restaurant en een antiquiteitenmuseum met een permanente tentoonstelling gewijd aan de jonge Richard Wagner. De Nikolaistrasse volgend, in noordelijke richting langs winkels, cafés, restaurants, straatterrassen en een galerij, doet ons uitkomen in Brühl, een andere winkelstraat met aan het eind het in glanzend metaal gevatte winkelcentrum Höfe am Brühl dat als bijnaam kreeg ‘het blikje’. Opzij van Brühl staat het in een modern complex ondergebrachte, schitterende Museum der bildende Künste (foto hal; zie ‘Galerie & Musea’). Rond het historische centrum, dat omgeven wordt door een groene long van parken, is nog veel meer te zien en te beleven. L16 (Small)Zo kun je tram 12 nemen naar de Leipziger Zoo, een dierentuin met de grootste tropische hal van Europa. In het regenwoud daarvan groeien ongeveer 25.000 tropische planten en lopen enkele honderden dieren. Sterk contrasterend daarmee is, verderop langs Menckenstrasse 23, het barokke, romantische, 18e-eeuwse Gohliser Schlösschen (links) waar men terecht kan voor een drankje en een hapje (in de bistro en het restaurant). In dezelfde sjieke L17 (Small)residentiële wijk, Gohlis, staat het witte zomerhuisje (rechts) van de auteur en toneelschrijver Friedrich Schiller die daar ín 1785 het ’Lied an die Freude’ schreef dat gezongen wordt in het laatste deel van Beethovens negende symfonie. Een ander aantrekkelijk stadsdeel is het voorheen industriële Plagwitz, pal westwaarts van het centrum en rond een riviertje waarop in weekends veel wordt gevaren. Een Italiaanse restaurant daar biedt zelfs gondeltochtjes aan. Fabriekspanden werden hier geconverteerd tot woningen, en nogal wat L18 (Small)kunstenaars streken er neer. Aan gene zijde van het kanaalachtige Elsterflutbett, meer zuidelijk van het stadshart, ligt het Musikviertel. Mede dankzij de vele studenten – er staan diverse universiteitsgebouwen – heeft dit een tamelijk trendy, hip karakter en telt talrijke horecagelegenheden. De daar gevestigde universiteitsbibliotheek brengt in gedachten dat Leipzig een grote traditie koestert van boekdrukkunst en boekuitgaven, terwijl hier bovendien, in 1650, ’s werelds eerste dagblad verscheen. Tot slot mag niet vergeten worden dat bij Leipzig dL19 (Small)e grootste veldslag plaatsvond van voor de Eerste Wereldoorlog, de zogeheten Volkerenslag. Er waren zeshonderdduizend soldaten bij betrokken, waarvan bijna honderdduizend het leven lieten. De vechtende partijen waren het leger van Napoleon en een veel grotere krijgsmacht van de bondgenoten Oostenrijk, Pruisen en Rusland. De Fransen delfden het onderspit en trokken zich uit Duitsland terug. Het jaar was 1813. Een eeuw later bouwde men, aan de zuidoostzijde van Leipzig, dicht bij de plek van Napoleons staftent, het Völkerschlachtdenkmal, een reusachtig monument van 91 meter hoogte. Dit heeft een uitzichtplatform, te bereiken via een trap met 501 treden of deels met een lift. In de gigantische hal binnenin klinken enkele keren per jaar koorklanken. Dit vanwege de fantastische akoestiek (een echo duurt 16 seconden) die inspireerde om ook op deze plaats monument en muziek met elkaar te verbinden – Leipzig in optima forma.

L50

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Banner Gijs

. Op grote schaal maatwerk verrichten en tegelijk de belasting voor het milieu  terugbrengen, terwijl de kwaliteit en de prijs van de wijnen gelijk blijven, dat gebeurt allemaal op Domaine du Tariquet. Het is gesitueerd in het Franse zuidwesten, de Gascogne, en bestrijkt een imposante 1125 hectare, met nog eens 300 hectare in aantocht. Profiel breedHet wijngoed behoort aan en wordt met verve geleid door de gebroeders Armin en Rémy Grassa, samen met hun tante Maite (zuster van hun vader Yves). Alle drie wonen ze in de buurt van een klein kasteeltje, Château du Tariquet, dat figureert op de etiketten van hun Armagnacs. Want met het vervaardigen daarvan is de familie ooit begonnen – en nog steeds succesvol. Voor de circa 130.000 flessen die de familie Grassa DSCN0921jaarlijks van dit distillaat verhandelt, wordt maar liefst 23 jaar voorraad aangehouden, met als streven 25 jaar. Want de verkopen stijgen gestaag.
Het was père Yves Grassa die pionierswerk verrichte met een droge witte wijn op basis van Armagnac-druiven. Die allereerste wijn kreeg als naam Classic en werd een spectaculair succes. Niet alleen won hij vijf jaar achtereen gouden medailles, maar bovendien bleken beroepsproevers in Bordeaux hem niet te kunnen onderscheiden van gerenommeerde witte Bordeaux-wijnen. Aanvankelijk werkte Yves alleen met ugni blanc, maar tegenwoordig bestaat de blend uit nog drie andere variëteiten. De huidige jaaromzet ligt tussen de 3 en 3,5 miljoen flessen, wat ongeveer een derde is van Tariquets totale jaarvolume. En zowaar, het is de meest geschonken droge witte wijn in de cafés, brasserieën en restaurants van de steden Bordeaux en Toulouse. Armin Grassa stelt ‘Classic vormt het gezicht van de Tariquet stijl, het is onze identiteit’. Het succes werd bereikt door een combinatie van grote deskundigheid en grote aandacht voor detail; bij herhaling spreekt Armin over ‘totale controle’. Deze begint in de wijngaard, waar zorgvuldig wordt gesnoeid door mensen die dat al jaren doen, waar geen kunstmest wordt gebruikt en waar het beschermende sproeien – met 25 daarvoor speciaal ontworpen Italiaanse Tarimachines – tegenwoordig zo efficiënt geschiedt dat de hoeveelheid gehalveerd kon worden, het spuitspul milieuvriendelijker, minder belastend ‘en wij streven naar nógmaals een reductie van 40 procent’. Zijn de trossen eenmaal geplukt, dan worden ze bedekt met een deken van koolzuursneeuw, teneinde de druiven in optimale conditie te houden. ‘Want als je ze niet beschermt, verliezen ze veel van hun potentieel.’ Voorafgaand aan de gisting wordt gedurende een week à tien dagen een schilweking toegepast, bij lage temperatuur (circa 5 graden Celsius), wat de aromavorming in de most ten goede komt. Bovendien voegt men tijdens de wijnbereiding een heel klein beetje (50 gram per 100 liter) vitamine C toe. Dit in plaats van sulfiet en, zoals Armin stelt ‘als antioxidant die zuurstof vangt’. De vergisting Tari1 van een Côtes de Gascogne als de Classic duurt maar liefst vier weken, want hij verloopt heel langzaam, bij een begintemperatuur van slechts 8 graden Celsius. De benodigde klaring geschiedt niet met het traditionele eiwit of verwante vervangers ‘omdat proteïne aroma’s verwijdert’ maar met het neutralere, kleiachtige bentoniet. Ook het filteren geschiedt licht en met wederom zorgvuldig geselecteerd materiaal. Niet alle druivenrassen worden tegelijk geoogst, maar gedurende een periode van meestal een maand (begin september tot begin oktober). Wat betekent dat alle variëteiten voor de Classic een afzonderlijke fermentatie ondergaan. In de loop van december beginnen Armin en Rémy met het proeven en mengen, met als doel een wTar5 (Small)ijn van standvastige kwaliteit te krijgen die zuiver is, licht (10,5 procent alcohol), fris en fruitig (‘wij streven naar primaire aroma’s’). En als het componeren eenmaal achter de rug is, wordt niet alle wijn tegelijk gebotteld, maar conserveert men een aanzienlijk deel in afgesloten tanks bij lage temperatuur ‘om te garanderen dat ook toekomstige bottelingen een identieke kwaliteit hebben’. Met alleen het maken van de Classic – een perfecte, circa €6 kostende lente- en zomerwijn van 45 procent ugni blanc, 35 colombard, 10 gros manseng en 10 sauvignon – zou iemand misschien al een volle jaartaak kunnen hebben. De familie Grassa vervaardigt echter diverse andere wijnen die óók heel lekker zijn. De breed inzetbare, sappige, opwekkende fruitige, tevens vriendelijk plantaardige Côté 2016 bijvoorbeeld, een blend van halfhalf chardonnay en sauvignon blanc geprijsd op ongeveer €11 (of daaromtrent), de opperbeste, Bourgogneachtige Chardonnay Tête de Cuvée 2014 die een adviesprijs heeft van €20, de frissig fruitige, verleidelijke Rosé de Pressé 2016 voor zo’n €7 en twee eerder op deze website aanbevolen wijnen, de in hun soort bijzonder geslaagde Sauvignon 2016 en de Chardonnay 2016, richtprijs voor beide €7,95. De klasse van Tariquet is in al zijn wijnen tastbaar. Verkooppunten via www.lfe.nl.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

NOS

VINOSTALGIE (61)
De Riesling Weken van deze maand brengen een wijnstadje in herinnering waar door talrijke toeristen al generatieslang véél Riesling wordt gedronken, namelijk Rüdesheim. Drommen mensen begeven er door de Drosselgasse, waar de glazen geheven worden bij de altijd klinkende muziek. Achter het dorp liggen ruim 30 hectare wijngaarden die behoren tot de om zijn Rieslings befaamde wijnstreek Rheingau.

 

 DE MAGIËR VAN MOUTON (2)

Dit is het tweede deel van een interview met de meest besproken wijnmaker van zijn tijd, baron Philippe de Rothschild. Het gesprek vond 35 jaar geleden plaats in diens Parijse residentie, waar de baron o.a. openhartig vertelde over zijn kunstzinnige etiketten en de lange weg naar een hogere classificatie voor Château Mouton-Rothschild. Deel één werd vorige maand gepubliceerd, deel drie komt in juni. Het gehele interview verscheen eerder in Avenue

 Kunstzinnige etiketten
Op Château Mouton-Rothschild verschijnt kunst in verschillende vormen. Mout1Na de Tweede Wereldoorlog gebeurt dat in de eerste plaats via de etiketten. Sinds 1946 dragen deze elk jaar een andere afbeelding van een bekende kunstenaar. De miniaturist Jean Hugo opent de reeks. Daarna volgen beroemdheden als Jean Cocteau, Salvador Dalí, Henry Moore, Georges Braque, Marc Chagall en Joan Miró. De etiketten zijn collector’s items geworden, en sinds dit jaar worden de oorspronkelijke kunstwerken geëxposeerd. Als honorering ontvangen de kunstenaars meestal tien kisten Mouton-Rothschild: vijf met diverse rijpe jaren, en vijf met de wijn van ‘hun’ jaar. Een afgekeurd ontwerp is één kist waard.

Toeristentrekker
Château Mouton-Rothschild en kunst zijn ook op een andere manier sterk met elkaar verweven. Na niet minder dan tien jaar van geheime voorbereidingen opent het kasteel in 1962 zijn eigen museum. Dit bevat een unieke collectie kunstvoorwerpen uit de hele wereld – alle op de een of andere manier verwant met wijn. Hoewel baron Philippe in 1922 noteerde dat zelfs de schaduw van een bezoeker zich nooit liet zien, wordt Château Mouton-Rothschild nu dé attractie van de Médoc. Het wijngoed trekt nu jaarlijks rond de dertigduizend bezoekers.

Merkwijn dankzij slechte oogst
Het merk Mouton Cadet ontstond eigenlijk dankzij de slechte oogst van 1927. Baron Philippe vond de wijn niet aan de normen van Mouton-Rothschild voldoen en wilde hem onder een andere naam verkopen. Dat werd Carruades de Mouton. In 1930 doet zich hetzelfde probleem weer voor, maar men is over de naam niet helemaal tevreden. Mout7Dagenlang rollen de ideeën over tafel, totdat de domeindirecteur zegt: ‘U bent de cadet (jongste kind) van de familie. Waarom noemen wij de wijn niet Cadet de Mouton?” Baron Philippe de Rothschild zelf maakt er enkele ogenblikken later het beter klinkende Mouton Cadet van. Met zijn nieuwe naam heeft de wijn van meet af aan veel succes. Zozeer zelfs dat in 1931, ondanks een gestegen prijs, de vraag het aanbod sterk overtreft. Men besluit derhalve voor Mouton Cadet andere wijn uit de Médoc aan te kopen. Een jaar later blijkt zelfs de Médoc al te klein: de herkomstbenaming zakt dan tot het niveau van streekwijn – tot Bordeaux-zonder-meer. Tegenwoordig worden er alleen al in Amerika zo’n 350.000 kisten Mouton-Cadet per jaar verkocht. La Baronnie – de marketingorganisatie van baron Philippe – zet circa 250 miljoen franc om. Daarvan komt 220 miljoen voor rekening van Mouton Cadet (en andere merkwijnen), terwijl de eigen bezittingen ongeveer 30 miljoen franc vertegenwoordigen. Naast Château Mouton-Rothschild zijn dat twee andere, minder hoog geklasseerde grands crus: Château Mouton Baron Philippe en Château Clerc-Milon.

Vechten voor herklassering
Het succes van Mouton Cadet werd baron Philippe de Rothschild niet altijd in dank afgenomen. Dat bleek eens te meer toen het gevecht om de herklassering van Mouton-Rothschild zijn climax naderde. Mouton-Rothschild immers had als status Mout5tweede grand cru, terwijl èn de reputatie èn de kwaliteit van de wijn èn het prijsniveau al decennia lang gelijk waren aan dat van de eerste crus. Het is een lang verhaal hoe de baron een kleine twintig jaar lang bezig is geweest om de in 1855 opgestelde – en daarna nimmer meer aangepaste – Bordeaux-classificatie te laten herzien. Alleen al vanaf 1959 wegen de ordners met briefdoorslagen en documenten achtenzestig kilo.

De doorbraak
Uiteindelijk kwam de doorbraak. Op 1 september 1972 werd er een concours geopend voor een nieuwe Bordeaux-classificatie. Men zou beginnen met de eerste crus, en vervolgens de tweede tot en met de vijfde categorie behandelen. Aanvankelijk weigerden Lafite-Rothschild en Margaux zich te laten registreren. Er moest zelfs een strenge brief van de minister van landbouw komen om hen daartoe te dwingen. Het gerucht ging  in Bordeaux dat de vier eerste crus Mouton-Rothschild alleen als gelijke zouden accepteren als de naam Mouton Cadet zou worden veranderd – hetgeen rook naar chantage. ‘Was dat ook zo?’ vraag ik de baron.

(Het derde en laatste deel van dit interview wordt volgende maand gepubliceerd.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Etiket

Abel Tasman (1603–1659) was de Nederlandse ontdekkingsreiziger die op 24 november 1642 met zijn schip Heemskerk het eiland vond dat later Tasmanië werd gedoopt. Waar het beduidend koeler is dan in Australië zelf. Reden waarom Graham Wiltshire  er in 1975 een wijngaard van 5,2 hectare begon. Hij beplantte deze met koel-klimaat rassen, waaronder riesling, pinot noir, sauvignon blanc, alsmede met de Bordeaux variëteit cabernet sauvignon – en noemde zijn wijngaard Heemskerk, ter nagedachtenis aan het eerste westerse schip dat Tasmanië aandeed. Aldus de toelichting van Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl, die dit etiket aantrof in zijn omvangrijke verzameling.

.

.

.

Disclaimer. Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.