HubrechtDuijker.com
Wijnschrijver Hubrecht Duijker

 
  • Startpagina

MAANDMAGAZINE – OKTOBER 2016

In deze wijnmaand is aan goede wijn geen gebrek: zie de hieronder beschreven circa zestig(!) vondsten uit Argentinië, Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zuid-Afrika. Stuk voor stuk heb ik ze al proevend zorgvuldig geselecteerd. Alleen wijnen waarvan ik zelf gráág een glas zou drinken kwamen door de keuring. Ze worden verkocht door ruim dertig importeurs. Voorts kun je dankzij een nieuwe culinaire combinatie lezen hoe lekker witte wijn met kaas kan zijn. Bovendien is het mogelijk om virtuele uitstapjes maken naar zowel St. Petersburg als sterrenzaak De Bokkedoorns en allerlei minder bekende buitenlandse musea.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Bannar Salentein Hubrecht Duijker banner

 vondst van de maandSim (Small). Johan Malan, mede-eigenaar en hoofdwijnmaker van Simonsig, presenteerde vorige maand zelf een aantal nieuwe jaargangen van zijn wijnen, waaronder de Kaapse Vonkel 2014. Deze vrolijk bruisende blend vaSim1n ruim de helft chardonnay, 45 procent pinot noir en een restje pinot meunier smaakt nog wat droger dan alle vorige versies, dus knisperend en vief. Tegelijk is de wijn verfijnd, met elementen van briochebrood, groene appel en frisse citrus. Zijn kostelijke kwaliteit doet niet verbazen, aangezien Simonsig het eerste Zuid-Afrikaanse domein waar een bubbelwijn op de Champagne-manier werd gecreëerd. Flesprijs tussen de €15,50 en €16,95 – een bedrag waarvoor je géén Champagne koopt van vergelijkbare kwaliteit. Verkooppunten via www.kwastwijnkopers.nl.

 

 

banner Abbema

 vondst-1. Beau! Is back – eBeau (Small)n da’s prettig nieuws voor liefhebbers van Beaujolais. Want niet alleen is deze uit het zeer geslaagde oogstjaar 2015 afkomstig wijn heel betaalbaar, namelijk €5,50, hij is ook heel lekker. Met gul zwart fruit zoals van rijpe bramen, heel licht gekruid, in een sappige, vieve smaak. De beslist fris te schenken wijn werd samengesteld door een groot bottelbedrijf dat in dit geval opereert onder de naam Pascal Clément. En wat handig, die schroefsluiting. De aanbieder is www.hema.nl.

vondst-2. Je zou hem als een nieuwe klassieker kunnen beschouwen, de Cot (Small)Côté Mas Chardonnay 2014, een Pays d’Oc van Domaines Paul Pas (dynamisch geleid door Jean-Claude Mas). De van organisch geteelde druiven en uit het dal van Uzès afkomstige wijn biedt een lichte kruidigheid, en smaakt voor het overige gul, zacht fris (goed koelen dus) en op verleidelijke wijze naar zowel mild geel, perzikachtig fruit als sappige witte vruchten. In de aanbieding betaal je voor een kist met zes flessen een uiterst redelijke €53,95 bij www.wijnoutlet.nl, zie de banner.

 

Banner-Hubrecht-Duijker-v2-

 vondst-3. Tijdens mijn eerste bezoek aan Mulderbosch werd duidelijk dat Kaapse, ruimMul (Small) 45 hectare Mul3omvatte domein als grote specialiteit Chenin Blanc heeft – maar ook het schaarse rood kan verrukkelijk zijn. In het bijzonder geldt dit voor de Faithful Hound, een hele beste Bordeaux-blend. Diens kwintet van blauwe druiven in de jaargang 2014 wordt aangevoerd door cabernet franc (32 procent) gevold door steeds kleinere percentages van cabernet sauvignon, merlot, malbec en petit verdot. Na een lagering in Franse fusten ontstond een ferme, behoorlijk genuanceerde wijn met elementen van niet alleen kruidig hout en een vleugje vanille, maar ook een hint van paprika (dankzij de cabernet franc?), wat bes- en zwart fruit, een snufje specerijen, een blaadje laurier, veel sap en een rijpe tannines. Net als een goede rode Bordeaux is dit een echte eetwijn. Adviesprijs €17,50, verkooppunten via www.fourcroy.nl of de banner.

 

vondst-4Am (Small). Het groeit en bloeit, het dankzij landgenoot Dick de Groot herboren Domaine de Amaurigue dat binnen Côtes de Provence een wijngaard heeft van 40 hectare, internationale verkoopsuccessen boekt en medailles wint. Zo ging regionaal goud naar de rosé 2015, een knap door directeur-wijnmaker Jean-Marie Quef gecomponeerde, bleek oranje wijn die heel sappig is, vriendelijk fris en op kruidige wijze mild fruitig. Als druivenrassen werden geselecteerd 40 procent cinsault, 40 grenache en 20 syrah. Fles 8,99 bij www.gall.nl.
 

Banner B&G_Soof_2_Banner

 

vondst-5. Behalve in Zuid-Frankrijk en Chili is de uit Chablis afkomstige Michel Laroche actief geweest in Zuid-Afrika. Waar hij in 1992 samen met Mark Wiehe het domein L’Avenir begon in heuvels bij Stellenbosch. De specialiteit werd Pinotage – en LA3dat is zo gebleven nadat het bijna 65 hectare tellende wijngoed werd overgenomen door het bedrijf AdVini. Dit bouwde zelfs een Pinotage Lounge waar wijnen van de gelijknamige Kaapse druif kunnen worden genoten. Geen wonder dat L’Avenirs rode Pinotage 2015 een onberispelijk kwaliteit bezit en een echt lekkere smaak, ferm maar niet vermoeiend, met schakeringen van zwarte vruchtjes en bessen, subtiel gekruid.  Ook de frisse Rosé de Pinotage 2015 is aantrekkelijk, met in dit geval meer rood fruit plus eveneens een snufje kruiden. Beide wijnen-van-de-toekomst kosten deze maand in de aanbieding €7,49 bij www.wijnkring.nl.

 

vondst-6.  Hij heeft geen belletjes, maar is toch een bijkans ideale aperitiefwijn, de Classic 2015 van Domaine du Tariquet. Want hij smaakt fris, zuiver, lClas2evendig en licht – vanwege Classlechts 10,5 procent  alcohol – met dan ook nog flink wat fruit, van passievrucht en citrus. Die toets van passievrucht is ongetwijfeld te danken aan de 35 procent colombard die samen met 45 procent ugni blanc en gelijke delen sauvignon blanc plus gros manseng de melange vormt. Bovendien heeft deze Côtes de Gascogne een vriendelijke (advies)prijs, namelijk €5,99. Maker van de wijn is de familie Grassa, die over 1125 hectare in het departement Gers beschikt  (foto château). Wat voller, meer notig en op een mildere manier fruitig smaakt een andere kostelijke creatie, de Côté 2014, een blend van chardonnay en sauvignon. Hiervoor wordt gewoonlijk €11 gerekend. Verkoopinfo via www.lfe.nl.

 

Banner Miguel Torres website Hubrecht Duijker

 

vondst-7Pan1. ‘De wedergeboorte van Bodegas Paniza’, zo luidde de kopregel boven een krantartikel  in Aragón. Want deze coöperatie, waarbij zo’n vierhonderd druiventelers binnen de streek Cariñena zijn aangesloten, heeft de afgelopen jaren het roer geheel omgegooid. Het leveren van simpele wijnen in bulk werd gestopt, de koers werd kwaliteit – en in plaats van één buitenlandse afnemer (Duitsland) heeft men er nu tientallen: 98 procent van de productie gaat over de grens. Pan4 (Small)Nu ook naar ons land, via www.jeanarnaud.com. Van de diverse wijnen wordt de plezierigste prijsprestatie geboden door de €4,75 kostende Paniza Garnacha Tempranillo 2015, een met schroefsluiting gepresenteerde, heel smakelijke, fris ter schenken wijn met donkere schakeringen (vaag richting kastjesdrop) en sappige, zacht fruitige (vooral van zwarte vruchten). In totaal beschikt de bodega over 2500 hectare waaronder de hoogst gelegen percelen van zijn regio.

 

vondst-8Duc (Small). Vanwege zijn enigszins hartige karakter is hij brede inzetbaar als maaltijdwijn, de Saint Mont rosé 2015 van het merk Duc Meynan. De bleek oranje wijn smaakt bovendien enigszins kruidig, naar besachtig fruit – en kost slechts €4,99. Da’s euro’s minder dan heel wat  vergelijkbaar goede Provençaalse rosés. Het bedrijf achter deze Saint Mont is Plaimont, een dynamische coöperatiegroep in het Franse zuidwesten. Die voor de rosé behalve de regionale tannat ook pinenc en cabernet sauvignon gebruikte. Duc de Meynan wordt gedistribueerd door www.plus.nl,

 

Banner Genereux 2

vondst-9. Met in gedachten een waarachtig wildgerecht of herfstige vleesschotel verdient de Tío Uco 2015 een warme aanbeveling. Deze Toro smaakt namelijk stevig en enigszins gekruid, Tor (Small)terwijl hij bovendien charmeert met een genereuze dosis zwart fruit. Klaring nog filtering werden toepast, en de vatopvoeding bleef beperkt tot vijf maanden. Wees er wel snel bij, want de beschikbaarheid is heel beperkt, aangeziTor1en de jonge wijnbouwer Alvar de Díos Hernández vraag krijgt uit de hele wereld, na allerlei lovende kritieken. Hij bezit een hectare of 10, verdeeld over diverse percelen; voor de Tío Uco kwamen de druiven van 25 à 40 jaar ode stokken. De druivenrassen die hij gebruikte zijn tinto de toro, een regionale tempranillovariant, en 10 procent garnacha. Inclusief Nederlandse accijns kost een fles €12,38 bij www.adbibendum.nl, zie ook de banner. De grote aquarel van de stad Toro werd gemaakt door Rubén de Luis, ruben@rubendeluis.com (prijs €100).

 

vondst-10Cin (Small). Elf jaar terug startten twee bedreven/gedreven wijnmannen in het bedrijf Terrapura, José Miguel Ovalle en Alfonso Undurraga. EerstgenoeCin5mde oenoloog werkte behalve in zijn eigen land ook in Spanje, en Alfonso is telg uit een gerenommeerd wijnbouwersgeslacht. Voor hun uit Central Valley afkomstige Cinco Reserva 2012 selecteerden ze een bijzondere druivenmix. Behalve uit merlot, cabernet sauvignon, syrah en carmenère bestaat deze namelijk uit país, ooit verguisd (Spaanse kolonisten brachten hem mee als druif voor missiewijn) maar tegenwoordig steeds vaker gewaardeerd. De vijf van Cinco geven een wijn die trakteert op dik fruit van zwarte vruchten en bessen, waaronder wat cassis, donkere, laurierdropachtige tonen en een vleugje munt, terwijl zachte zuren hem vitaal houden. Fles €11,95 bij www.gastrovino.nl.

 

GCF_banner website_538x100pixels_Vincent_C

vondst-11. Eenzaam tussen de golvende wijngaard staat de ruïne van een 11e-eTR1euwse wachttoren, de TR4Torre Raone. Waarnaar ook het 35 hectare tellende biodomein werd gedoopt dat schoolmakkers Antonio d‘Emilio en Luciano di Tozio in 1997 stichtten. Dit gebeurde op 350 meter hoogte in het Italiaanse gewest Abruzzo. Veruit hun belangrijkste wijn is rode Montepulciano d’Abruzzo, maar in de eigentijdse, in 2006 geopende kelder wordt ook wat wit gemaakt. Met als beste de naar zijn druif genoemde Pecorino 2015, ferm, floraal en kruidig, met ook mild wit citrus fruit en correcte zuren. Zeer op zijn plaats bij quiches, kruidige visschotels, kip, kalkoen en kalfsvlees. Importeur www.okhuysen.nl (zie de banner) heeft de wijn geprijsd op €11,20.

 

vondst-12PS (Small). Oude druivenstokken van garnacha en cariñena op leisteenterrassen in een droog, zonnig klimaat, ziedaar het profiel van Costers del Priorat, een domein in de Catalaanse streek Priorat. Alle terrassen, de meeste klein, beslaan samen 20 hectare. En hun druiven worden verwerkt door Josep Mas die eerder werkte in Rioja na gestudeerd te hebben in Bordeaux. Zonnekracht typeert zijn Petit Pissarres 2015, een vlezige, volle Priorat die trakteert op fruit (hele rijpe zwarte vruchtjes en bessen) en donkere tonen (leder, laurier). Wat ‘m tot een waarachtige wild- en winterwijn maakt – en allesbehalve ‘petit’. Prijs €13,50, zie www.josbeeres.nl, andere leden van www.lesgenereux.nl en hun banners.

 

Banner Bellingham_Banner

 vondst-13. Een van Duitslands indrukwekkendste – en oudste Low1– wijngaarden ligt in Franken. Het is de Kallmuth bij het dorp Homburg. Van zijn 12 hectare werden er irca 8 beplant, en tegen de zeer steile helling groeien de stokken uitsluitend op terrassen. De stenen muurtjes daarvan hebben een lengte van 12 kilometer, en houden zonnewarmte vast. Vanwege zijn ligging kan het sowieso snikheet worden in de Kallmuth, ‘s zomers soms wel 50 graden Celsius of meer. Welnu, van deze bijzondere akker komt de Fürst Löwenstein Homburg Silvaner trocken 2015. Deze in een traditionele Bocksbeutel fles gepresenteerde wijn offreert in zijn vrij lichte smaak een combi van wit fruit en citrus, richting limoen & co, een beetje bladgroen en een snufje kruiden. Wij vond ‘m heel lekker bij quiche lorraine. Voor €13,75 is deze wijn te vinden bij www.colaris.nl, zie tevens de banner.

 

vondst-14Vil2. Warme herinneringen bewaar ik aan Viljoensdrift, niet alleen vanwege de  hartelijke ontvangst en de bootpicknick op de Breede River, maar ook vanwege de knap gemaakte wijnen. Alle vervaardigd door Fred Viljoen (foto) wiens familie in de Zuid-Afrikaanse streek Robertson 150 hectare met druivenstokken bezit. Misschien wel de best mogelijke introductie tot Freds creaties is de River Grandeur SinVil (Small)gle Vineyard Pinotage 2015, een gloedvolle, genereuze rode die trakteert op dik zwart en rood fruit omkaderd door beheerste, gave, zacht kruidige houttonen (vanwege twaalf maanden in nieuwe vaten). Het is de ultieme begeleider van springbok, struisvogel en dat soort gerechten. Fles meestal €12 à €13. Maar ook met de geurige, gulle River Grandeur Chardonnay 2015 was het genieten, in dit geval vanwege verleidelijke, milde fruit van tropische en citrusvruchten en klein toastachtig accent (dankzij deelcontact met eiken staven). Reken op €8,75 à €10 per fles. Verkooppunten via www.dgswijn.nl.

 

Banner Duc_de_Meynan

 vondst-15 (Small). Qua bekendheid en reputatie verkeert witte Lugana in de schaduw van SoaLug3 (Small)ve, maar da’s niet terecht. De witte wijnen uit het gelijknamige gebied, bij de zuidpunt van het Gardameer, Lug2zijn namelijk zeker zo aromatisch en minstens zo lekker. Hetgeen te danken is aan het microklimaat met zijn nachtelijke afkoeling (dankzij het nabije meer) en de gronden. Een lekkere Lugana van topniveau is de Feliciana Felugan 2015, vervaardig van uitsluitend de turbiana (regionale variant verdicchio). De wijn biedt een bleke tint, een frisse kern en smaakt naar subtiel gekruid, eveneens fris citrusfruit, richting grapefruit. Deze delicieuze dorstlesser kost €13,95 bij www.degoudenton.nl. Overigens heeft de broederschap Gran Priorato del Lugana de Feliciana dit jaar uitgeroepen tot beste van de streek, na tachtig soorten te hebben geproefd. Felicitaties zijn op hun plaats.

vondst-16Pal1. Toen ik voor mijn boek Charmante wijnen Chili het aan de familie Ossa behorende bedrijf Viña La Rosa bezocht, dat over een ontzagwekkende 864 hectare wijngrond beschikt op drie locaties in Valle de Cachapoal (rechts), vertelde de toen jonge wijnmaker eerlijk dat hij voor zijn Merlots betere resultaten kreeg met meegistende eiken staven dan door de wijn op vat te leggen. Zijn La Palma Merlot was toen al lekker en, getuige de 2014, is dat nog steeds. Met een voorzichtig naar katjesdrop neigend en tegelijk zwart fruitig aroma, soepelheid, flink wat sap en voorzichtige roostertonen. Fles €6,99 bij www.gall.nl.

 

Banner-DIII-Winehouse (2)

vondst-17. Bijna 8 procent ofwel 65 hectare van het totale wijngaardoppervlak binnen Men1Menetou-Salon – ook de naam van een dorp en een kasteel (links) – behoort aan Pierre Clément van Domaine de Châtenoy. Zijn univMen2 (Small)ersitaire scholing ontving Pierre in Dijon en zijn witte wijnen van sauvignon blanc maakt bij met behulp van natuurlijke gisten en via een precies afgestemde, lage gistingstemperatuur. De witte Isabelle et Pierre Clément 2015 is superieur in zijn soort,geurig en grassig, met ondertonen van groen fruit en groene kruiden, frisse zuren, sappigheid en een tamelijk stevige structuur. Voor deze voorbeeldige viswijnen wordt doorgaans €15,50 gevraagd, verkoopadressen via www.kwastwijnkopers.nl.

 

vondst-18.’t is een bestseller bij zijn importeur, de 3 Poggio Verrano 2010, een Toscana waarvan het cijfer drie verwijst naar drie druivenrassen: alicante bouschet, cabernet sauvignon en merlot.  32Verwacht geen fruitbom (sowieso zeldzaam in Italië), maar een sappige, soepel, stevig gestructureerd geheel met donkere, deels dierlijke tonen, flink wat kruidi3g hout en nog wat frisheid. Een wijn die als het ware smeekt om voedsel, stoofschotels, wild en blauwschimmelkaas bijvoorbeeld. Ondanks de geheel andere druivenmix moest ik al proevend enigszins denken aan de stijl van Brunello di Montalcino. Stichter van het domein Poggio Verrano (27 hectare, 15 kilometer van de kust) is Francesco Bolla die eerst werkte voor het grote familiebedrijf  Bolla, maar in 2000 zelf wijnbouwer werd. Webprijs €13,50 bij www.grandcruwijnen.nl.

 

Banner Coilaris-Duijker-2014-10

vondst-19. Mag het een graadje minder zijn? Mais oui roepen vader François en zoon Vincent en zoonCol Pugibet. Want op Zuid-Franse, 72 hectare bestrijkende  Domaine la Colombette wordt al jaren een slim systeem toegepast dat het alcoholgehalte beperkt, zonder dat smaak en karakter verloren gaan. Zo bevat hun Sauvignon 2015 een bescheiden 11,5 procent, terwijl het grassige van zijn druif volop aanwezig is, met ook buxus, vieve zuren en in de verte wat lychees plus andere groen fruit. Je vindt deze verdienstelijke vedergewicht voor €8,05 bij www.heisterkamp.com.

 

vondst-20Mas5 . Wat een vreugde om een nieuwe jaargang van Spanje’s  topwijn Torres Mas La Plana te proeven, uit 2011. Dezelfde wijn die in 1970 geleden te Parijs enkele grote Bordeaux versloeg, waaronder Château Latour. Zijn druiven, uitsluitend cabernet sauvignon, komen van de 29 hectare tellende Catalaanse akker Mas La Plana (rechts) in de Penedès die een zeer lage opbrengsMas (Small)t per hectare geeft. En na de gisting volgt een lagering van achttien maanden in nieuwe Franse vaten. Alles samen heeft uiteindelijk een riante, complexe wijn gegeven, beschaafd en gespierd tegelijk, met het allerrijpste zwarte fruit, zacht kruidige, wederom beschaafde roosteraroma’s en een prachtig evenwicht. Richtprijs €46,99. Uit dezelfde Penedès, maar dan van 25 hectare hoger gelegen terrein, komt de Torres Fransola 2014, een pure Sauvignon Blanc. Deze werd niet gemaakt in de Nieuw-Zeelands stijl, als een Californische Blanc Fumé – dus met houtcontact (inclusief vier maanden rijping op fust). Wat verklaart waarom je geen grassigheid ruikt en proeft, maar licht gebrande noten, aangevuld door frisse citrustonen. Adviesprijs €22,99. Verkooppunten via www.walravensax.nl.

 

Banner Jos_beeres_banner

VONDST21Wein (Small). Een en al historie, dat proef je in de wijnen van de Weinhofmeisterei te Wösendorf. De geschiedenis van het keldergebouw in dit Donau-dorp, wijnstreek Wachau, gaat zeshonderd jaar terug, en de familie die het in 2013 verwierf is al vijf generaties bezig met wijnbouw. De huidige eigenaar, Mathias Hirtzberger, beschikt over 5,5 hectare hoog gelegen wijngrond. Zijn Zier Riesling Federspiel 2015 is een en al frisheid, slank bovendien, mineralig, echt droog en loepzuiver. Fles €12,50 bij www.imperialwijnkoperij.nl.

 

VONDST22Mor1. Gedurende de dertig jaar van zijn bestaan heeft Domaine de la Mordorée meer dan 160 medailles gewonnen met zijn wijnen. Wat mij betreft gaat er ook een naar La Remise de la Mordorée 2015, een donkerrode wijn, energiek en monMor (Small)dvullend met verleidelijke nuances van rijpe bessen en zwarte vruchten plus een discrete kruidigheid.  Als druivenrassen koos men 60 procent grenache, 30 merlot en 10 marselan. Vanwege de merlot, die officieel geen plaats heeft in de zuidelijke Rhône-streek – waar de 60 hectare van Mordorée liggen, verdeeld over acht gemeenten – draagt deze gloedvolle, evenwichtige wijn als herkomstbenaming niet Côtes du Rhône maar Vin de France. Het zal ons een zorg zijn. Fles €7.95 bij www.okhuysen.nl, zie ook de banner.

 

bannar 1vin du soleil optie 1.3

VONDST23. Hoe heerlijBelk de wijnen van Bellingham kunnen zijn – een  Kaapse producent die in dit magazine volgende maand in het zonnetje wordt gezet – toont de Sauvignon Blanc 2016. Want die is bijkans perfect in zijn soort. Hoofdwijnmaker Niël Groenewald  selecteerde voor de bleek getinte maar goed gevulde wijn druiven uit het gebied Tygerberg, op 10 kilometer van de oceaan. ‘Waar een verkoelende zeebries van 12 graden fungeert als een soort airconditioning’.  Behalve verfrissend is de wijn energiek, met in zijn zuivere smaak zowel grassigheid als groen fruit. Richtprijs €11,95, verkooppunten via www.lfe.nl.

VONDST24LL1. Na twaalf jaar zoeken vond Louis Latour een regio buiten de eigen Bourgogne hoogwaardige Chardonnay te gaan maken. Het werd de klei- en kalksteenhoudende vallei van de Ardèche, in het gelijknamige departement.LL5 (Small) Zo’n honderd druiventelers werden daar geëngageerd, vaak zo hecht dat het team van Louis Latour zelfs hun druivenpluk ging verrichten en dat nog steeds doet. Het succes was eclatant – want een wijn als de Ardèche Chardonnay 2015 doet sterk denken aan een goede witte Bourgogne, terwijl zijn reguliere verkoopprijs beperkt blijft tot €7,95 (bij www.heerenvanheusden.nl, zie de banner bij ‘Aanbevolen restaurants’). De blanke wijn biedt een zacht frisse, dus goed te koelen notige smaak met een prettige ondertoon van zacht wit en geel fruit. Mmmm…

 

Banner Okhuysen nieuwe

VONDST25. Het op een lage heuvel tronende Château de Jonquières (een van de drie landgoederen met die naam in Zuid-Frankrijk) heeft gastenkamers en wordt deels Jon3omgeven door een wijngaard van 40 hectare waarvan diverse soorten Corbières worden geproduceerd. Dit gebeurt door de grote groep Val d’Orbieu, eigenaar van het château. De Cuvée Jean Devic 2014 is ook genoemd naar degene die tot en met dat jaar president was van Val d’Orbieu. Dankzij bijna 60 procent grenache, de rest syrah en een vatlagering heeft de wij veel zonnekracht, donkere, tevens dierlijke aroma’s en een ondertoon van hele rijpe zwarte vruchten – wat ‘m heel geschikt maakt voor kruidige vleesgerechten en schotels met wild. Prijs €14,95 bij o.a. www.jacobus-toet.nl.

 

VONDST26. Anders dan anders, zoniet bepaald bijzonder, dat is de Château Dereszla Tokaji Dry 2014. Onder supervisie van Patrick d’Aulan – een Fransman wiens zeer actieve wijnfamilie het circa 50 hectare tellende domeDer2in in 2000 overnam en vervolgens stapsgewijs briljant renoveerde – werd dit Hongaarse product gecomponeerd uit hoofdzakelijk furmint waaraan kleine delen muscat en kabar werden toegevoegd. Voorts onderging een vijfde van de wijn een rijping op vat. Vandaar het ietwat notige, roosterachtige aroma ter aanvulling van de mild fruitige en licht kruidige elementen. De op zware fles gepresenteerde Tokajer zal vooral op tafel schitteren, zoals bij charcuterie, kalfs- en varkensvlees. Reken op plusminus €11 per fles; de importeur is www.fourcroy.nl, zie tevens de banner.

 

Banner Ah_wijnmarkt_538x100-nieuw

VONDST27. Aan de voet van de hoog gelegen Stift Göttweig, op de zuidoever van de DStoc1onau en Stoc (Small)binnen de Oostenrijkse streek Kremstal, nam Ilse Maier het wijngoed van haar ouders over. Een nu 23 hectare tellend domein dat al drie decennia organisch wordt bewerkt. Het heet Geyerhof en heeft Grüner Veltliner als grote specialiteit (70 procent van de productie). De opvallendste versie, ook qua uitmonstering, die ik samen met Ilse proefde was de Stockwerk 2015. Afkomstig van een koel perceel dat vijf jaar geleden werd geplant. De bleke wijn heeft een fris, bijna mineralig karakter, wat hartigheid, wit plus groen fruit – en slechts 11 procent alcohol. Wat ‘m eigenlijk net zo elegant maakt als Ilse zelf. Adviesprijs €11 à €12, verkoopinfo via www.pallaswines.nl.

VONDST28. In het uiterste zuidwesten van Sicilië profiteert Cantine Europe op duurzame wijze Eu1van de zon, dankzij diverse dakbatterijen met zonnepanelen. Op het eiland is het bedrijf een belangrijke speler, vooral na de fusie eerder dit jaar met een andere coöperatie. Deze samenvoeging bracht het totale ledental op 2100 en het aantal hectaren wijngrond op 6000. Een succesvolle rode wijn is de Eughenès Nero d’Avola, een licht nahangende, redelijk stevige Sicilia met zowel donkere als bessige aroma’s, terwijl een zekere frisheid niet ontbreekt. Je koopt ‘m voor €10,08 (inclusief Nederlandse accijns) bij www.adbibendum.nl, zie de banner.

 

Banner Wijnoutlet

VONDST29. Bijna zwoTor7 (Small)el en markant naar zongerijpte witte druiven, zo geurt en de smaakt de licht kruidige, volle Abras Torrontés 2015. De aan muskaat verwante Argentijnse torrontés (niet te verwarren met de gelijknamige Spaanse variant) groeit voornamelijk in de hoog gelegen, reliëfrijke provincie Salta, met namen binnen de Valle de Cafayate. Daar ook haalde Bodegas Alto Cedro, gevestigd in Mendoza, de druiven voor deze goed te koelen, markante wijn vandaan. Fles €12,95 bij www.okhuysen.nl, zie tevens de banner.

VONDST30 (2)GV (Small). Grenache en syrah bepalen, met wat cinsault, het karakter van de krachtige, gulle rode Réserve Grand Veneur 2015, een Côtes du Rhône die, mede vanwege zijn enigszins dierlijke, donkere aroma dat verrijkt is met zongerijpt zwart fruit, probleemloos kan worden geplaatst bij wild en kruidig vlees. Tot liever een maaltijdrosé? Dan verschijnt de rosé Grand Veneur 2015 in beeld, kruidig en fris tegelijk met een aroma van mild, drupsachtig rood en oranje fruit. Voor deze aantrekkelijke wijnen tekent het domein Alain Jaume & Fils dat in de zuidelijke Rhône-streek over 75 hectare beschikt. Flesprijs €8,75 bij www.colaris.nl, zie ook de banner.

 

Banner Pommery_Blue_Sky_Banner

 Vondst_31Syl (Small). Het is een compliment als een Duitse Silvaner doet denken aan een mineralige Duitse Riesling – wat ik ervaren heb met de Grüner Sylvaner 2015 van Weingut Battenfeld Spanier. Dit werd in 1993 gestart door de toen twintigjarige Hans Oliver Spanier, die nu 28 hectare bezit, geheel biodynamisch gecultiveerd. Zijn bijna tintelende Sylvaner (inderdaad op zijn Frans met een y gespeld) trakteert ook op fris citrusfruit en is lekker levendig. De op €10,45 geprijsde wijn werd ontdekt door ex-restaurateur Bernard Tesink (De Burgemeester, Linschoten) die tegenwoordig een wijnhandel drijft, www.grandivini.nl.

 

Vondst_32Pas1. Op Domaine du Pas d’Escalette beleefden Julian en Delphine Zernott dit jaar hun dertiende oogst. Hun bezitting heet naar een bergpas waarover muilezels niet eens heel lang geleden het plateau van Larzac met de buitenwereld verbonden. De wijngaard, 15 hectare verdeeld over dubbel zoveel Pas (Small)percelen, ligt op ongeveer 350 meter hoogte en is een van de koelste van Zuid-Frankrijk. Vandaar het vrij vieve karakter van de rode Le Petits Pas 2015, een Languedoc samengesteld uit  de ene helft syrah en de andere helft grenache plus carignan. Een zachte frisheid, een stevige tegelijk soepele, structuur, fruit van bessen plus zwarte vruchten en donkere aroma’s maken ‘m tot een niet te passeren tafelgenoot. Fles €13,50 bij www.vojacek.nl.

 

Banner Hubrecht Oktober

Vondst_33. Denk aan kalkoen, konijn, fazant, tonijn, kalfsoester of blanquette de veau – en de witte Numina Gran Corte 2014 dient zich aan. Het is witte topwijn van Salentein, Sal2de imposante wijnbezitting die werd gecreëerd – compleet met restaurant, hotel en museum – door Mijndert Pon in Argentinië’s hoog gelegen Valle de Uco (rechts). Een vatopvoeding verschafte deze mondvullende, nog volstrekt frisse wijn stevige roosteraroma’s die prettig tegenspel krijgen van sappig citrusfruit. Zijn compositie is enigszins ongebruikelijk, namelijk 70 procent chardonnay en de rest viognier – maar geslaagd, wat zeg ik, héérlijk is hij beslist. Deze maand kost een fles geen €25,50 maar €21,99 bij www.wijnkring.nl.

 

Vondst_34Del4 (Small). Doorgaans is Sancerre een witte wijn maar, afhankelijk van het jaar, ongeveer 20 procent van de productie kan uit rood en rosé bestaan. Beide hebben als basis pinot noir. Een 33 hectare bestrijkend domein dat van beide Del1attractieve wijnen vervaardigd, is Domaine Delaporte. Dit is gelegen in het vallei-, wijn- en geitenkaasdorp Chavignol. In 2014 wist Matthieu Delaporte (links) een leuke rode Chavignol te maken, een elegante, beslist koel te serveren medium rode wijn met fris rood en zwart fruit, met in de verte iets van laurier. Matthieu zelf drinkt ‘m graag bij o.a. charcuterie – en daar kunnen we ons helemaal in vinden. Fles €15,50 bij www.heerenvanheusden.nl, zie ook de bezoekbanner bij “Aanbevolen restaurants’.

 

Vondst_35Loe6. In Westhoffen dat behalve wijndorp ook de kersenhoofdstad is van Alsace, nam Etienne Loew het ouderlijk wijndomein over, twintig jaar terug. Dit bestreek nog minder dan een hectare, en de druiven gingen naar een coöperatie. Vandaag de dag telt het 11,5 hectare, worden de druiven biologisch geteeld – vandaar de veldbloemen e.d. tussen de wijnranken – en vinifieert Etienne (die oenologie studeerde eLoe5n stages liep in o.a. de Verenigde Staten) alles zelf. Een van zijn opvallendste wijnen is de Domaine Loew Alsace 2015, een blend van louter nobele rassen: muscat, gewurztraminer, riesling en pinot gris. Het muskaatachtige dus zacht druivige, tegelijk haast wat zwoele aroma van de eerste twee variëteiten is duidelijk present, naast een zekere frisheid, wat wit fruit, een snufje kruiden en een klein zoetje. Terwijl de structuur naar stevig neigt. Deze karaktervolle creatie kost deze maand €13,30 in plaats van de gebruikelijke €15,95, bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie tevens de banners.

 

Vondst_36Sil2 (Small)Sil1. De bijna 20 hectare die Bernard Herivault op zijn Domaine d’Orfeuilles cultiveert binnen het Loire-gebied Vouvray liggen versnipperd over allerlei kleine en grotere percelen in twee gemeenten. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat er alleen chenin blanc groeit en dat overal biologische teelt wordt toegepast. De deels (voor een derde) op vat vergiste Silex d’Orfeuilles 2014 offreert enerzijds de frisheid zo kenmerkend is voor droge Vouvray, anderzijds een nootachtige roosteraroma als omlijsting van sappig wit en citrusfruit. Behalve bij gebakken of gegrilde vis met citroensap smaakt deze Vouvray riant bij rillettes. Prijs €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

Banner Mevrouw-Hamersma-advertentie

Vondst_37. Is een rechthoekige fles niet handiger, zeker een met schroefdop, om staaRL1 (Small)nd of liggend RL (Small)(op de grond of in een kast) te bewaren? In elk geval is hij opvallend, zo getuigt de Pure Loire 2015, een Rosé de Loire van Noël Bougrier. Die hem samenstelde uit cabernet franc en gamay. In tegenstelling tot Rosé d’Anjou smaakt deze bleek oranje rosé echt droog, echt fris bovendien, met beheerst wat citrusachtig fruit. Vooral aan tafel doet-ie het goed; we hebben ervan genoten bij à la minuten kalkoenfilets met couscous waarin Feta, doperwten en heel fijn gesneden broccoli was verwerkt (fote rechts). Fles €6 bij www.hema.nl.

 

Vondst_38Jan3 (Small). Het in hoogwaardige witte wijnen gespecialiseerde, 22 hectare bestrijkende Château Rives-Blanques, eigendom van Jan en Caryl Panman, heeft onder de herkomstbenaming Limoux en het merk Dédicace een verrassende Chenin Blanc 2015 uitgebracht. Een uitgesproken frisse en tegelijk Jan5 (Small)vrij volle  wijn van oude stokken (gemiddeld 45 jaar) die groeien op hoge terrassen (350 à 400 meter). De vergisting vond plaats in eiken vaten, maar de houtinvloed is alleen subtiel aanwezig via een lichte kruidigheid die het witte en citrusfruit wat extra dimensie geeft. Fles €12,75 bij www.colaris.nl, zie ook de banner. Verderop in dit magazine beschrijft Jan Panman een óók verrassende culinaire combinatie.

 

 Vondst_39. De 200 leden van Bodegas Patrocino, een wijncoöperatie binnen de RiZin6oja, bezitten samen 525 hMor1ectare. Waarvan 72 met veertig jaar oude bestemd zijn voor de superieure lijn Zinio. De Crianza 2012 daarvan, een pure Tempranillo, werd veertien maanden opgevoed in fusten van Amerikaans en Frans eikenhout. Het is dus geen verrassing dat de wijn flink wat milde vanille en vriendelijk kruidige houtaroma’s in zijn zachte, tegelijk krachtige smaak heeft, terwijl rijp fruit niet ontbreekt. Voor deze klassieke Rioja wordt €19,95 gevraagd door www.gastrovino.nl.

 

Vondst_40Bag1. Jean Panis, wiens familie al sinds de 15e eeuw ter plekke wijn produceert en wiens bezitting van 75 hectare zo’n 10 kilometer benoorden Carcassonne ligt, biedt zijn wijnen aan onder diverse namen: Château du Donjon (op het domein staat een versterkte 13e-eeuwse toren, vandaar), Château de Bagnoles (het gehucht van vestiging) en Domaine de Bagnoles. Die laatste naam staat op het etiket van zijn witte Coteaux du Peyriac uit 2015. Het is een sympathieke, correct frisse blend van sauvignon blanc en colombard, voorzien van sappig, mild wit fruit, peer vooral plus een vleugje passievrucht, specerijen, sappigheid en vaag iets notigs. Hem combineren met gevogelte of wit vlees lijkt een optimale optie. Fles €6,95, adressen via www.boomsmawijnen.eu.

 

Banner-Aaldering-21

Vondst_41. Het is kenmerkend voor de innovatieve Bodegas Ramón Bilbao om zijn bezoekers als eerste RB5wijnbedrijf ter wereld een virtueel realiteitsprogramma te bieden, via speciale brilmaskers die de dragers een spectaculaire tocht doen beleven van druif tot glas. Een niet-klassieke Rioja uit het assortiment is de Monte Llano Tempranillo 2014, een ferme wijn die geen houtcontact kreeg en dus vooral smaakt naar fris besfruit, aangevuld door een blaadje laurier en een mespuntje kruiden. Terecht staat op het achteretiket dat 14 à 16 graden Celsius de beste schenktemperatuur is. Losse fles €7,95 of deze maand €5,99 bij zes tegelijk, zie www.wijnkring.nl.

Vondst-42. Na de verkoop van het in Tain-l’Hermitage gevestigde Rhône-huis Paul JaPer2boulet Aîné Per1besloot Nicolas Jaboulet (foto) om samen met Marc Perrin, telg uit een bekende wijnfamilie in het zuidelijke Rhône-dal, om een nieuw bedrijf te beginnen. Dit kreeg als naam Maison Nicolas Perrin en boekt sinds 2009, het jaar van vestiging, internationale successen. Een van de plezierigste producten is de handzaam met schroefdop gebottelde rode Syrah Viognier 2015, vief, sappig en kruidig fruitig, een plezier om te drinken bij sudderlapjes, gebakken biefstuk, lamskoteletten en nog veel meer. Het is de 8 procent van witte viognier die deze Vin de France een zekere verfijning verschaft. Richtprijs €12,50 à €13, verkoopinfo via www.kwastwijnkopers.nl.

 

Banner_Alliance

Vondst-43FIOU. Vanwege zijn frisheid en zijn grassigheid, aangevuld door buxus en groene kruiden, zou de Just Fiou Sauvignon Blanc 2014 zomaar kunnen worden aangezien voor een Nieuw-Zeelandse wijn. Maar is een Franse, een Val de Loire van een stenige wijngaard net buiten het Sancerre-dorp Saint-Satur. De ruim 9 hectare tellende akker wordt gecultiveerd door Gérard Fiou, maar behoort tegenwoordig aan het wijnhuis Bourgeois dat ook de botteling deed. Fles 11,95 bij www.gastrovino.nl.

Vondst-44Ot2. Al vóór de Eerste Wereldoorlog begon de familie Ott met het maken van goede rosé, en nadat het gelijknamige Provençaalse wijnhuis werd overgekomen door de Champagne-firma Louis Roederer zet de vierOt4de generatie (Christian en Jean-François Ott) die traditie onverdroten voort.  Zo werd op Château de Selle van aangekochte druiven – 75 procent grenache, de rest cinsault plus syrah – een gastronomische Côtes de Provence rosé gecreëerd, met als naam By.Ott 2015. De bleek oranje wijn smaakt duidelijk kruidig, tegen een achtergrond van zacht citrusfruit, met ook een vriendelijke, miniem bittertje. Heerlijk bij kip, kalkoen, kalfsvlees en nog veel meer. Richtprijs €16,95, verkoopinfo via www.fourcroy.nl of de banner.

 

Vondst-45Jor (Small). ‘Ik reis altijd met stenen’ stelt de Zuid-Afrikaanse wijnbouwer Gary Jordan, ‘want van origine ben ik geoloog’. Inderdaad, tijdens een recent bezoek toonde het zeer diverse gesteente dat te vinden is op zijn bij Stellenbosch  gelegen domein Jordan. Dit bestrijkt ongeveer 100 hectare, en het terrein van bijvoorbeeld de zuidzijde is totaal anders dan dat van de oostkant. ‘Sowieso zijn onze vaak graniethoudende gronden heel oud, tien keer zo oud als die uit Napa Valley.’ De dimensierijke Chenin Blanc 2015 draagt de naam Inspector Péringuey (die Zuid-Afrika redde van de druifluis), werd op vat vergist en combineert in zijn schone smaak wit en geel fruit, een tikje mild, met frisse zuren en een vriendelijke kruidigheid. Deze eminente viswijn kost doorgaans €10 à €11, verkooppunten via www.pallaswines.nl.

 

Vondst-46. Als ex-restaurateurs ‘emigreerden’ Pierre (rechts op de foto) en Mireille Mann Ret2vanuit Alsace naar Fitou, om daar wijnbouwers te worden. Ze kregen daar ook, in het dorp Leucate, een mooi adres: Rue du Boulodrome. Hun domein van 15 hectare heet Mas des Caprices en wordt biologisch gecultiveerd. Een hele mooie wijnen in het assortiment werd Retour aux Sources gedoopt. Waarvan de jaargang 2014 bestaat uit gelijke delen carignan, grenache en syrah, geplant op leisteen. Leder en laurier markeren samen met rijp zwart fruit de vlezige, sappige smaak die heel uitnodigend is, zeker op een koele avond in herfst en winter. Prijs €17,95 bij www.vojacek.nl.

 

Vondst-47Top2. Al 265 jaar beoefent de familie Topf wijnbouw, in het Oostenrijkse Kamptal. Ook hun kelder is eeuwenoud; hij loopt twaalf meter diep de Gaisberg in. Wat allemaal niet wegneemt dat vader Hans Topf, die in toenemende mate terzijde wordt gestaan door twee zonen, eigentijds te werk gaat – en dus van zijn 46 hectare omvattende domein zuivere wijnen maakt met frisheid, fruit en karakter. De Topf Grüner Veltliner Strassental 2015, onmiskenbaar Grüner Veltliner, biedt opwekkende zuren, hartigheid, wat fris fruit en duidelijk wat kruidigheid. Reken op €13,95 per fles o.a. www.jacobus-toet.nl.

 

Vondst-48. In 2002 verhuisde Stefano Girelli van Italië’s hoge noorden naar het diepe zuiden, om  samen het twee anderen op Sicilië een oud, 17e-eeuws wijngoed nieuw leven in de Grilblazen. Gril1Tegenwoordig telt deze bezitting, Feudo di Santa Tresa gedoopt, een wijngaard van ongeveer 50 hectare – bestaand uit rosse grond die water goed vasthoudt. En de wijnen hebben inmiddels alle mogelijke distincties gewonnen. Een recente aanwinst in het aanzienlijke gamma is de Il Grillo Spumante, een van Sicilië’s eigen witte grillodruif (organisch geteeld) vervaardigd antwoord op Prosecco Spumante. De belletjes werden via tankvergisting verkregen en de prettig frisse smaak heeft eenzelfde milde fruitigheid als het overbekende voorbeeld uit Noord-Italië. Bij www.daxivin.nl kost een fles €15,95. Meer adressen via www.coenecoop.com.

Vondst-49Dem3. Het waren monniken die op het terrein van wat nu Finca Aylés heet, een kilometer of 30 bezuiden Zaragoza en binnen de streek Cariñena, de eerste druivenstokken plantten, anno 1165. Een nieuwe aanplant vond een jaar of zes geleden plaats, door een nieuwe eigenaresse, de familie Ramón (waarvan twee vrouwen de leiding hebben). In totaal bestrijkt de wijngaard nu 75 hectare met zowel Spaanse als Franse variëteiten. Een daarvan vervaardigde, heerlijke herfstwijn is de Demba Garnacha 2015, stevig, vol, soepel, enigszins fris en aangenaam voorzien van zwart fruit dat omkaderd wordt door een zachte kruidigheid. Fles €7,60 bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl, zie ook de banners.

Vondst-50Ster (Small). Op de bezitting zelf, Weingut Stern, is hij al uitverkocht de Riesling vom Löss 2015. Geen wonder, de wijn is geurig, smakelijk, frissig en fruitig (o.a. met wat grapefruit) en zuiver bovendien. Helemaal volgens het boekje: droge Riesling zoals droge Riesling moet zijn. Wolfgang Stern en diens internationaal geschoolde (in Oostenrijk en Zuid-Afrika) zoon Dominic zijn gesitueerd in Rheinhessen, waar ze zo’n 9 hectare bewerken. Adviesprijs €11,95, zie www.mirandabeems.com.

Vondst-51. Leuk hoor, het opgerolde stripverhaal dat bij elke fles Villadoria Senatore Primo wordt meegegeven. Sen4 (Small)Aan de hand van twaalf kleurige plaatjes en Engelse teksten wordt het bewogen leven verteld van Daniele Lanzavecchia die uiteindelijk in 1959, samen met zijn zoon Pietro het circa 20 hectare omvattende wijngoed Villadoria stichtte, Sen2in Piemonte. En die door zijn vrienden ‘senator’ werd genoemd vanwege zijn politieke betrokkenheid. Voornoemde, aan de ‘senator’ gewijde, medium getinte rode wijn is een melange van dolcetto en barbera. Beide rassen geven een fris element aan de smaak, die voor het overige bessig is, een hint van laurier heeft en ietwat kruidig overkomt, met een beheerste 12,5 procent alcohol. ’t Is een politiek correcte keuze bij o.a. pasta en pizza. Fles €9,95, verkooppunten via www.boomsmawijnen.eu.

Vondst-52 Waarom VAR (Small)inho Verde ofwel Groene Wijn zo heet? Niet vanwege de groene, Noord-Portugese regio waar hij wordt geboren, noch vanwege een groenzweem in zijn kleur, maar vanwege de groene, dus fris zure smaak die zowel de witte als rode variant kunnen hebben. Een witte coöperatiewijn die perfect past binnen dat profiel is de Adega Ponte de Lima Loureiro 2014 die met goud werd bekroond. Behalve uitgesproken droog prikt hij licht op de tong en neigt eerder naar plantaardig dan naar fruitig. Fles €8,50 bij www.debruijnwijnimport.nl. Dezelfde importeur voert een soepelere, zachtere witte Portugees uit de zuidelijker streek Tejo. In de sappige smaak van deze Picadeiro Arinto 2015  proef je vooral kruiden en specerijen, wat ‘m geschikt maakt voor daarmee bereide salades en visgerechten. Richtprijs €6,80. Wat je op het etiket ziet zijn patronen van kleurige paardendekens.

 

Vondst-53. De in Alsace biodynamisch actieve wijnbouwer Marc Kreydenweiss kocht in Kre11999 een tweede wijngoed, binnen de zuidelijke streek Costières de Nîmes, een akker van bijna 6,5 hectare die met rolkeien is bezaaid. Dochter Emmanuelle heeft daar nu de leiding, hoewel de officieel gepensioneerdeKre2 (Small) Marc nog vaak en veel meewerkt. De rode Les Grimaudes 2014 van Domaine Kreydenweiss heeft als basis de helft carignan (een ras waarover Marc hoog opgeeft) plus gelijke delen cinsault en grenache. De deels in kleine, deels in grote vaten opgevoede wijn heeft behalve beheerste roosteraroma’s ook frisheid in zijn soepele, niet te zware smaak, alsmede een donker, lederachtig element, een snufje specerijen en fruit van zowel rijpe bessen als pruimen. Prijs €12,05 bij www.heisterkamp.com.

 

Vondst-54F (Small). Het kan nog nét, deze maand, een frisse, lichte, lenteachtige witte wijn als de Fürst Müller-Thurgau pur mineral 2015. Een enigszins mineralige, delicieuze Franken met zowel fruit als wat bladgroen in zijn aroma. Het domein van Rudolf Fürst omvat bijna 18 hectare en is vooral bekend om zijn rode wijnen van spätburgunder ofwel pinot noir, maar de witte soorten hebben eveneens elan. De importeur is www.imperialwijnkoperij.nl en de prijs van de Müller-Thurgau bedraagt €15,50.

 

Vondst-55. Het begon allemaal op Groot Constantia waar Simon van derGC2 Stel, gouverneur van de Kaap kolonie, in 1685 de eerste commerciële wijngaard liet aanleggen. Waarvoor zeventigduizend plantjes uit Europa werden gehaald. Vandaag de dag beschikt Groot Constantia over circa 90 hectare met druivenstokken, een museum, een wijnproeflokaal en twee restaurants – wat het tot een geliefde bestemming maakt voor wijntoeristen. MisschienGC5 (Small) wel de meest eigen rode wijn is de ferme Constantia Rood, samengesteld uit maar liefst zes druivenrassen. Bijna 90 procent van de blend bestaat uit vrijwel gelijke delen cabernet franc, merlot en shiraz, terwijl pinotage, petit verdot en een procentje pinot noir het geheel completeren. Waarschijnlijk dankzij de cabernet franc is in de 2014 naast donkere aroma’s en zwart plus besfruit tevens een vleugje paprika present, terwijl beheerste, licht kruidige houttonen en een vriendelijk voor aanvulling zorgen. Fles €11,99 bij www.gall.nl.

 

Vondst-56SCH5 (Small). Al ruim zestig jaar teelt de familie Schild muskaatdruiven van het type muscat à petits grains. Dit gebeurt niet rond de Middellandse Zee waar dit ras volop groeit, maar in de verre Australische Barossa Valley die veel meer bekend is om zijn blauwe druiven. Op hun 180 hectare bestrijkende domein plukken Ed en Michael (Mick) Schild de muskaatdruiven ’s nachts, om frisheid en fruit te conserveren. Voorts wordt bij de wijnbereiding een techniek toegepast die de elegante, slechts 11 procent alcohol bezittende, behoorlijk droge Schild Estate Moscato een lichte pareling geeft, waardoor het tikje zoete, druivige, tevens frisse fruit een vief aspect krijgt. Fles €10,95 bij www.halvemaanwijn.nl.

 

Extra vondstCor2. Dicht bij Fuissé, in de zuidelijke Bourgogne, ligt het vredige dorp Chaintré. Het is daar dat Dominique Cornin zijn kelder heeft waar hij (samen met zoon Romain) de wijnen maakt van zijn 10 hectare bestrijkende, grotendeels uit kalksteen bestaande domein. Dominique gelooft sterk in biodynamische, natuurlijke druiventeelt, mede gezien de vroege dood van zijnCor4 (Small) grootvader die nieuwe chemicaliën in de wijngaard ging gebruiken. Ook in de kelder wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt, o.a. door alleen natuurlijk gisten te gebruiken. Bovendien passen vader en zoon gewoonlijk een lange rijping sur lies fines (fijn gistingsbezinksel) toe om de wijnen zo veel mogelijk aroma te geven en frisheid te behouden. Het resultaat van dit alles is een mooie Mâcon-Fuissé, de Cornin les bruyères 2014, vief, sappig, goed gevuld en zuiver, met beschaafde aspecten van zowel geroosterde noten als citrusachtig fruit. Fles €19,95 bij www.bosmanwijnkopers.nl.

 

 

Culinaire-combinatie . Het is de in Zuid-Frankrijk actieve wijnmaker Jan Panman die deze maand zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft. Jan werd geboren in Rotterdam en werkte na zijn rechtenstudie twintig jaar bij de internationale divisie van eerst de Chase Manhattan Bank en daarna ABN AMRO, op diverse continenten. Anno 2001 kregen hij en zijn vrouw Caryl de kans om bij Limoux Château Rives-Blanques over te nemen ‘en een gezamenlijke, lang gekoesterde droom te verwezenlijken’. Waar hij sindsdien uitsluitend Jhoogwaardige witte wijnen maakt, zowel stille als mousserende. Zoon Jan Ailbe, die in Californië wijnbouw studeerde, en de in Oxford opgeleide dochter Xaxa helpen daarbij in toenemende mate. Zijn culinaire combinatie beschrijft hij als volgt. Jan2
Als maker van uitsluitend witte wijnen schrijf ik graag over de combinatie van kaas met witte wijn, al was het alleen maar omdat deze nog zo weinig wordt aanbevolen. Ik had ook kunnen schrijven over de eveneens weinig voorkomende combinaties van mooie witte wijn met gevogelte, lamsvlees of varkensvlees, maar zal me beperken tot  kaas. Een Amerikaanse  kaasmaker  in Zuidwest-Ierland maakte mij vijftien  jaar  geleden bewust van de verrassende combinaties die bestaan tussen bepaalde witte wijnen en bepaalde kazen. Bill Hogan, inmiddels niet meer actief, genoot een legendarische reputatie voor zijn ambachtelijke kazen van koe-, geit- en schaapmelk.  Samen waren we aanwezig op een wijn-spijsproeverij in West Cork toen Bill onze Blanquette de Limoux proefde. Hij reageerde enthousiast ‘Mijn hemel, wat een explosie van bubbels!  En voegde toe ‘Wat een perfecte combinatie met een pittige Parmezaanse kaas. Nee, sterker nog, met míjn kazen!’. Zo kwam het dat wij uitgebreid onze witte wijnen van ons (mousserende en stille) hebben geproefd met Bills kaascreaties. Bijvoorbeeld pittige oude kazen vol zoutkristallen met zowel de frisse sprankelende Blanquette en Crémant de Limoux. Romige, jongere kazen met en de licht op hout gelagerde Chardonnay Cuvée Odyssee en de complexe Chenin  Blanc Cuvée Dédicace. Enkele jaren
geleden kwam Ron Pieters op bezoek, de kaasmeester van Reypenaer. kazen. VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100Hij was met vakantie bij ons in de buurt en reageerde enthousiast op ons voorstel om voor een select gezelschap een kaas- en wijnproeverij te houden. Hij bracht kazen mee van zes maanden tot drie jaar oud. waaronder geitenkazen. Bij iedere kaas proefden behalve een rode wijn – van onze vrienden Rutger Grijseels (Château de Panéry) en Floris Lemstra (Château de Canet) – ook een witte. En elke keer werd de gasten gevraagd aan welke combinatie hun voorkeur had. Opvallend was op dat veelal de voorkeur werd gegeven aan de combinatie met een witte wijn (wat overigens niets te maken had met de kwaliteit van de rode wijnen!). Het was een interessante ervaring voor iedereen, en allen gaven een gulle bijdrage aan een favoriete charitatieve instelling van Ron in Nederland. Wijzelf eten regelmatig kazen van de Pyreneeën, altijd met wat lokale honing en veelal met onze favoriet, de witte Limoux Cuvée Occitania, gemaakt van de lokale druif mauzac.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Reisreportage nieuw

SP (Small)
HET PARADIJS
VAN
PETER DE GROTE

. Toen tsaar Peter I, beter bekend als Peter de Grote, zijn droom wilde verwezenlijken van een paradijs bij de monSP71ding van de Neva in het Russische noordwesten, liet hij zich inspireren door het hem wel bekende Amsterdam. Mede omdat er moerasgrond moest worden drooggelegd en een netwerk aangelegd van grachten en andere waterwegen tussen tientallen eilanden. Het eerste gebouw dateert uit 1703, de nog altijd bestaande Peter en Paul vesting, en de stad werd net als de tsaar zelf genoemd naar de heilige Petrus, St. Petersburg (later tijdelijk omgedoopt in Petrovgrad respectievelijk Leningrad). De plaats ontwikkelde zich tot Ruslands poort naar Europa en tijdens Peters regime tot een grote werkverschaffer. Alle mogelijke kunstenaars en ambachtslieden trokken er naartoe, zowel uit eigen land als het westen. Waaronder Franse en Italiaanse SP4 (Small)architecten die briljante bouwwerken creëerden. Er ontstond een over eilanden verdeeld stadscentrum met statige panden, weidse pleinen, imposante paleizen, schitterende kerken en enkele brede boulevards. Vandaag de dag ervaar je dit als een immens openluchtmuseum waar de tsaristische glorietijd in allerlei vormen kan worden beleefd – wat miljoenen toeristen ook jaarlijks doen. Op de zondag dat wij voor een tweedaags bezoek in St. Petersburg arriveerden, met de comfortabele Prinsendam van Holland America Line (www.hollandamerica.com), lagen er nog zeven andere cruiseschepen in de haven en op de rivier, terwijl voor de belangrijkste attracties meestal een stuk of twintig touringcars stonden. De busroute naar het stadshart is uitgesproken saai met depriSP70merende flatgebouwen en dito fabrieken. Maar dan ineens verschijnt de brede Neva (die meer water verwerkt dan de Don en de Dnjepr samen) met langs zijn kaden en daarachter een overrompelende massa monumentale panden. Waar te beginnen met onze stadsverkenning? We gaan meteen maar naar het bekendste bouwwerk, een architectonische extravagantie om niet te missen en tegelijk het symbool van St. Petersburg, de Opstandings kathedraal, officieel geheten kathedraal Onze Verlosser op het Bloed (foto’s helemaal boven en rechts). Van meet af aaSP2 (Small)n heeft deze kerk alleen gediend als monument, want een mis werd er nooit gehouden. Het vijf uivormige koepels tellende, in 1907 opgeleverde bouwsel verrees op de plek waar tsaar Alexander II in zijn rijtuig werd vermoord. Qua rSP75ijkdom wordt het bonte exterieur nog overtroffen door het interieur, aangezien alle wanden, pilaren en plafonds versierd zijn met ruim driehonderd grote mozaïeken waaraan kunstenaars bijna een kwart eeuw hebben gewerkt. Het is de ultieme invulling van pracht en praal. Een kaarsrechte gracht in zuidwestelijke richting vormt de verbinding met een andere indrukwekkende kerk, de in een halfronde, tempelachtige Kazan kathedraal (linksboven en onder) die een kleine eeuw eerder gestalte kreeg, net voor de Napoleontische oorlog. De veldmaarschalk die de Franse keizer uiteindelijk versloeg, in 1812, ligt er begraven. In tegenstelling SP12A (Small)tot de Opstandings kathedraal is deze volop in gebruik en een geliefde locatie om te trouwen. Toevallig maakten we er een huwelijksceremonie mee waarbij prachtig werd gezongen – en het volgende paar stond al klaar. Tegelijkertijd schuifelde een lange rij gelovigen naar een relikwie om deze te kussen. De kerk verlatend zie je aan de overzijde een deels met goud gedecoreerd Jugendstilgebouw met op zijn dak een glazen wereldbol. Dit is het Singer huis waar de gerenommeerde boekhandel Dom Knigi werd gevestigd (met 99,9 procent Russische werken). Een leuke plek-met-uitzicht om daar te lunchen, op de eerste etage, SP83is het Singer Café (dat gerund wordt door het Kempinski Hotel). Behalve allerlei zoetigheden, waar de Russen dol op zijn, kun je er flensjes bestellen met o.a. gerookte SP13A (Small)zalm en zure room. Verwacht alleen van de bediening geen glimlach, want daaraan doet men nauwelijks in ’s werelds noordelijkste miljoenenstad. De boulevard ervoor kan worden beschouwd als de Champs-Elysées van St. Petersburg, het is de brede, lange Nevsky Prospekt. Een paar blokken links vanuit de boekhandel staat een ander, met standbeelden versierd Art Nouveau-pand. Op de begane grond is daarin het Yeliseyevesty Food Emporium gevestigd, de RSP74ussische variant van de Harrod’s food halls, compleet met koperen kandelaars. Een uitnodigende terug-in-de-tijd plek bovendien voor een kop koffie of thee. Aan zijn noordzijde wordt de boulevard gemarkeerd door de 72 meter hoge gouden spits bovenop de triomfboog van de admiraliteit die geflankeerd wordt door meer dan manshoge sculpturen van historische en mythologische figuren (rechts). Wie goede ogen heeft of een verrekijker ziet op de spits een windvaan in de vorm van een driemaster. Gescheiden van de admiraliteit door een park troont de St. Isaacs kathedraal waarvan de vorm doet denken aan de St. Pieter in Rome of de St. Paul van Londen. SP80Want ook deze kerk draagt een enorme koepel die tot 101 meter reikt, alsmede 122 zuilen. Vanaf 1818 heeft een Franse architect er vier decennia aan gewerkt. Daarbij niet gehinderd door geld, gezien het overdadige interieur met al zijn muurschilderingen, standbeelden, marmersoorten, mozaïeken en goudlak. Op het plein voor de kathedraal troont de bronzen ruiter in de vorm van Peter de Grote op een paard. Het rotsblok waarop dit standbeeld werd geplaatst, in 17SP16A82, weegt 125 duizend kilo en is het zwaarste gesteente ooit verplaatst. Direct rechts ervan strekt zich het grandioze paleisplein uit met daarlangs, in een halve cirkel, het monumentale hoofdkwartier van de generale staf, dat een dubbelde triomfboog heeft. Om Ruslands overwinning op Napoleon te gedenken plaatste men op het plein de Alexanderzuil die op zijn top een engel heeft met kruis (onderstaande foto, net als enkele andere foto’s, werd ter beschikking gesteld door www.saint-petersburg.com). De ontwerper was ironisch genoeg een Fransman. Het paleis in kwestie is de wereldberoemde, van buiten met lichtgroen en wit beschilderde Hermitage die 1064 zalen en kamers telt. Het bouwwerk heeft gediend als winterpaleis voor de tsaren en SP76Catharina II, maar is al sinds 1764 museum. In dat jaar namelijk deed de tsarina haar eerste grote kunstaankoop, 225 werken van West-Europese meesters. Gedurende de twee eeuwen daarna werd de collectie uitgebreid tot ongeveer drie miljoen stukken – de grootste ter wereld (zie de rubriek ‘Galerie & musea’). De werken hangen of staan merendeels in zalen die nog altijd een vorstelijke allure hebben en die je bereikt via een dubbele, door goud omgeven monumentale trap van marmer. Bezoekers komen ogen én tijd te kort om al het moois te bekijken. Alleen al vanwege dit museum is het paradijs van Peter de Grote ook voor kunstliefhebbers een paradijs.

SP1 (Small)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Profiel breed. ‘Wil je met of zonder pet op de foto?’ vroeg ik Benjamin Romeo. ‘Altijd met pet’ antwoordde de Spaanse wijnbouwer. Inderdaad, op al zijn portretfoto’s draagt hij een hoofddeksel met klep. Het onderstreept zijn informele karakter, maar met wijn gaat hij allesbehalve losjes te werk. CON6 (Small)Sterker nog, voor alle wijnen van zijn nu tien jaar bestaande Bodega Contador wordt minutieus maatwerk verricht. Dat geldt zowel voor het telen van de druiven op 68 verschillende percelen in Rioja als voor het bereiden, componeren en opvoeden van de diverse wijnen. Benjamin heeft bovendien veel aandacht voor detail. Zo reist hij elk jaar naar Frankrijk om daar in de bossen van Tronçais de beste eiken te selecteren, soms wel drie eeuwen oude, waarvan het hout na rijping vervolgens door Frankrijks beste kuipers wordt verwerkt. Het schroeien van de barricas gebeurt voorzichtig, tot medium toasted of hooguit medium+ (alleen voor wijnen uit koele jaren’). Op het 45 hectare bestrijkende, rond het heuveldorp San Vicente de la Sonsierra (foto) gesitueerde domein staan stokken die zo oud zijn dat ze slechts wijn geven voor één elke fles. Qua rendement had Benjamin ze allang moeten rooien Con3‘maar ik bescherm ze als een soort erfgoed’. Aanvankelijk diende de garage van zijn ouders als ruimte waar de wijnen werden bereid, maar tegenwoordig beschikt Benjamin, een afgestudeerde oenoloog, over een bijna futuristische zwaartekrachtkelder ontworpen door Héctor Herrera. De investering kon worden gedaan nadat de Amerikaanse wijngoeroe Robert Parker twee Contador wijnen de maximale score van 100 punten had gegeven, wat een gigantisch effect had op de vraag, de verkoop en de prijzen. Samen met Benjamin heb ik vier rode wijnen geproefd – en wat smaakten ze lekker, energiek bovendien. En zonder het dominante vanilleachtige aroma dat veel Rioja’s kenmerkt. Con5 (Small)‘Mineralig’ was de term die ik het vaakst gebruikte. Met als goede tweede ‘evenwichtig’, alleen al vanwege de mooi geïntegreerde hoge alcoholgehaltes (14,5 procent meestal) en rijpe tannines. Mijn favoriet was La Cueva del Contador 2012, afkomstig van 65-jarige tempranillostokken en achttien maanden in nieuwe vaten gerijpt. Heel beschaafd, mooi geconcentreerd, vitaal mineralig en kruidig, met behalve bes- en kersfruit ook donkere tonen: ongetwijfeld wondermooi bij wild. Fles €59,90, bij www.bestofwines.com. Ook de meer dan de helft goedkopere, op €21,72 geprijsde Predicator 2012 verdient een aanbeveling. Deze rode Rioja is iets minder complex en intens, en ging voor vijftien maanden op fust (een deel nieuwe), maar biedt eveneens diepgang, met frisheid, donkere, kruiden en besfruit.
Petje af…

 

. Eerder dit jaar verscheen mijn WIJNGENIETGIDS. Zoals de titel duidelijk maakt, dit is geen koopgids, maar een genietgids. Een boek waarmee je lezend, proevend en genietend op ontdekkingsreis kunt gaan door de wereld van de wijn. Op haar leuke, zeer lezenswaardige blog Shyama in Boekenland (http://shyamahopman.blogspot.nl/) schreef zij o.a. het volgende over mijn 117e wijnboek.
smakelijk-lezen-v1
Deze Wijngenietgids van Neerlands beroemde vinpressionist Hubrecht Duijker is een kruising tussen boek en magazine, en speelt in op de nieuwe trend van wijnbeleving, genieten! Hubrecht Duijker zegt over dit boek het volgende: ‘Welnu, dit boek is bestemd om dat genieten te verrijken, te optimaliseren. Op een manier die mijzelf aanspreekt, niet via lange verhandelingen, maar puntsgewijs, helder en vaak met een glimlach.’ Hij heeft 365 genummerde tips, adviezen en COVwetenswaardigheden overzichtelijk gegroepeerd en samengebracht in dit boek. Als extra is er het smaakkatern  Drinken op druif, waarin hij profielen geeft van veelvoorkomende druivenrassen en hoe die te combineren met spijs. (…) Er wordt steeds meer wijn gedronken in Nederland en het aantal wijngenieters neem toe. Ik geniet zelf ook graag van een lekker gekoeld glas witte wijn; mijn voorkeur gaat uit naar de Sauvignon Blanc. Zowel als aperitief, bij salades, groenteschotels, vis, schaal- en schelpdieren én… bij kaas! Verrassend en lekker, ik spreek uit eigen ervaring. Ik vind het dan ook erg leuk dat er een stukje over de kwestie kaas en witte wijn staat vermeld: Kaaskwestie (nummer 89, blz. 42).  ‘Te veel wijnobers bevelen bij kaas alleen Port of rode wijn aan, terwijl tal van kazen – waaronder de romige en van geitenmelk – juist beter door witte wijnen kunnen worden begeleid. Hulde daarom voor Stephen Fowler, de sommelier van Les Sources de Caudalie (hotel in Martillac, Bordeaux). Die vroeg na het inschenken van de rode wijn bij het hoofdgerecht: “Zal ik het glas met witte wijn weghalen, of wilt u dat bewaren voor bij de kaas?” (…)  Wijnregime (nummer 202) vind ik als boekenliefhebber erg geestig: ‘De Franse auteur Simenon, schepper van commissaris Maigret, schreef maar liefst vierhonderd boeken, sliep met tienduizend vrouwen, werd 86 jaar – en dronk dagelijks twee flessen Bordeaux!’ Ik vind deze Wijngenietgids een mooi naslagwerk dat je rustig op je tafel kunt laten liggen om af en toe te lezen, alleen of met je (wijn)vrienden, en uiteraard onder het genot van een lekker glas wijn. Dat is lachen en ongemerkt ook leren over wijn, een wi(j)n-wi(j)n situatie.
. De met veel kleur uitgevoerde Wijngenietgids werd gepubliceerd door www.aerialmediacom.nl en kost €17,95.

 

NOSVINOSTALGIE (53)
‘Het schilderachtigste hoekje van de Mâconnais’, daarmee begint de tekst op deze oude prentbriefkaart. Deze toont in de verte de scheepsboegachtige rotsen van Solutré en Vergisson, en beschrijft wat er vanaf hun toppen allemaal is te zien. Op de voorgrond, aan weerskanten van het weggetje, liggen wijngaarden. Want in dit deel van de Mâconnais, zuidelijk in de Bourgogne, wordt al heel lang wijnbouw beoefend – met als bekendste wijn de witte Pouilly-Fuissé.

 

. Chaotisch. Leuk. Chaotisch. Informatief. Chaotisch. Soms onthullend. Hier en daar praktisch. MelOntspannend. Aantrekkelijk vormgegeven. Ziedaar de kenmerken van Met liefde geschonken, samengesteld door Thérèse Boer en Hans Melissen (hoofdauteur, tevens uitgever via zijn bedrijfje Syrah, prijs €19,95). Inmiddels zal een vrachtje auteursexemplaren zijn uitgereikt, want buiten het auteursduo zelf heeft een klein dozijn anderen bijdragen geleverd. Niet alleen wijnpublicisten, maar ook BN’ers. Die allemaal vragen beantwoordden over hoe ze aan de wijn raakten en dat soort zaken. Zo schrijft Paul de Leeuw:’Wij zijn meer van de wit. Volgens mij hoort het ook bij je seksualiteit; ben je homo, dan hou je van witte wijn…’. En Marco Borsato onthult:”Eigenlijk drink ik mijn wijn voor kenners iets te koel. Ik weet dat het tegen de regelssmakelijk-lezen-v1 is, maar kamertemperatuur vind ik vaak net iets te warm.’
Voorts vertelt Hans Melissen (weer) vrolijke verhalen en lees je bijvoorbeeld wat te schenken op een verjaardag, bij een promotie, tijdens een huwelijk, tegen een kater (jazeker), bij de Kerst en uiteindelijk, bij bepaalde gerechten. Bovendien worden bepaalde druiven- en wijnsoorten geprofileerd. Dit alles loopt dwars door elkaar, net als een wijnrek waar allerlei soorten smakelijke wijn lukraak werden weggelegd. Hieronder volgt een deel van mijn bescheiden bijdrage aan dit aardige, op €19,95 geprijsde wijnleesboek. Beschouw hem als een voorproefje; zo deden collegae Gert Crum, Harold Hamersma en Frank Jacobs ook hun verhaal.
1. Wat was je allereerste wijn? Hoe oud was je?
In het ouderlijk huis verscheen wijn uitsluitend op hoogtijdagen, meestal alleen met de Kerst. Mijn vader, een psychologieprofessor, kocht dan twee buikflessen Pommard – want dat was vermoedelijk de enige wijnnaam die hij kende. Als jongetje kreeg ik aanvankelijk ook een slok, maar vond dat drankje helemaal niks. Pas veel later, na eerst een bierperiode (als drummer in een jazzorkestje kreeg je alleen pils aangeboden) begon ik wijn schoorvoetend te waarderen, vanaf van 23e.
2. Wat schenk je aan je gasten als je een feestje hebt?
Feestjes zijn bij ons altijd, zoniet uitsluitend etentjes. Waarvoor ik de wijnen niet alleen afstem op de spijzen, maar ook op de gasten. Sommige vrienden zijn wijnbarbaren wier terminologie beperkt blijft tot ‘lekker wijntje’. En die complexe, fijne wijnen vaak niet eens genietbaar vinden (hoorde ik eens toevallig achteraf, over een mooie rode Pessac-Léognan). Voor die groep verschijnt vrijwel altijd makkelijk fruit uit Chili. Ware wijnliefhebbers daarentegen krijgen altijd – en met liefde! – iets moois geschonken, een gedecanteerde rijpe Bordeaux van niveau meestal. Met vooraf een feestelijk mousserende wijn. Zij het nimmer Champagne, want alleen voor die negen letters op het etiket betaal je als consument gauw tien tot vijftien euro, terwijl er talrijke, heerlijke alternatieven voorhanden zijn die hooguit half zoveel kosten als een doorsnee-Champagne.
3. Wat is de mooiste wijn die ooit aan jou geschonken is met een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid?
Toen Paul Fagel zijn restaurant Duurstede nog had, kregen we daar de Corton-Grancey van Louis Latour geschonken bij lamskoteletten, een combinatie die ik beschreven heb als ‘ontroerend lekker’. Een bijna vergelijkbare ervaring vond plaats in sterrenrestaurant Lameloise (Chagny, Bourgogne) waar Pieter Taselaar de foie gras deed vergezellen door een Corton-Charlemagne, ook weer van Louis Latour. Het mooiste wijncadeau voor thuis ontving ik van de Académie du Vin de Bordeaux, als behorend bij de eerste Prix Litéraire van deze organisatie: hele kisten met riante wijnen uit 1970, zoals Château Pavie.
4. Wat is de meest bijzondere wijn, die je ooit gekregen hebt?
In 1965 kreeg ik als verjaardagscadeau van mijn vrouw een fles Château Branaire-Ducru 1959 – mijn eerste ‘grote’ wijn. Waarvan de geur, iets van bloemetjes, en de elegante, prachtige, bijna mysterieuze smaak duidelijk maakten hoe geweldig, hoe lekker wijn kan zijn. Ik begreep toen ook dat mensen lyrisch konden worden over wijn. Terug naar Pinard zat er eigenlijk niet meer in.

 

ETIKETscannen0061
Brotherhood is Amerika’s oudste wijndomein en ligt in Washingtonville, zo’n 80 kilometer ten noorden van New York. In 1810 plantte de Franse Hugenoot Jean Jacques er de eerste wijnstokken. Zestig jaar laten namen de gebroeders Jesse en Edward Emerson het bedrijf over en noemden het Brotherhood. De Drooglegging in de dertiger jaren van de vorige eeuw overleefde men door het maken van miswijn. Tegenwoordig worden op Brotherhood uiteenlopende wijnen van internationale druivenrassen gemaakt, alsmede Ice wine en imitaties van zowel Sherry als Port. Aldus de toelichting van verzamelaar Bert Wentzel, bertwentzel@hetnet.nl die dit etiket selecteerde uit zijn omvangrijke collectie.

 

 

 

 

. Disclaimer
Alle afgebeelde foto’s op deze website zijn afkomstig van de auteur zelf of werden rechtenvrij c.q. met toestemming verkregen van wijnproducenten, wijnorganisaties, wijnhandelaren, promotiebureaus, streek- en landenorganisaties, toeristenbureaus en andere betrokkenen.