Galerie & Musea

Het leek me een aardig idee om op mijn website ook aandacht schenken aan beeldende kunst en andere aspecten van vormgeving. Vandaar dat ik een virtuele galerie heb gecreëerd. Er wordt werk in geëxposeerd van kunstenaars die ik bewonder. Dit tentoonstellen gebeurt geheel belangeloos, wat betekent dat ik over de vermelde prijzen geen cent commissie ontvang – en dat die bedragen ook netto zijn, de laagst mogelijke dus. Ook in andere opzichten ben ik niet bij de verkoop van kunstwerken betrokken: het is de kunstenaar zelf die alles regelt. Ik stel alleen de ruimte, het portaal ter beschikking. Dan hier de galerie. Deze wordt af en toe aangevuld met nieuw werk van steeds een andere kunstenaar. Bovendien beschrijf ik minder bekende musea waarvan de permanente collectie of het gebouw zelf het bekijken waard zijn.

KRANENBURGH »

Een anders dan anders museum, dat is het in Bergen (NH) gesitueerde Kranenburgh. Zo kent deze ‘culturele buitenplaats’ geen permanente expositie van de eigen werken. Deze verschijnen alleen gedurende tijdelijke thematische tentoonstellingen. Die overigens buitengewoon boeiend en verzorgd plegen te zijn, zoals momenteel van Het Zalig Nietsdoen (tot 24 september). En waarbij vaak het eigen park betrokken wordt. Eveneens opvallend is de museumwinkel die in feite fungeert als een museumpje op zich. Want er hangen en staan tientallen te koop of te leen zijnde werken van Nederlandse kunstenaars. En het eigen restaurant (met terras) is een uitstekend lunchadres; met zijn tweetjes smullen van de gezamenlijke lunchschotel – die o.a. bestaat uit twee minisalades en, op echt goed brood, twee kroketten, gerookte zalm en oude kaas – is gewoon een genogen, helemaal met erbij een glas Cava van Jaume Serra.

Harrie Kuyten (1883-1952), Strand

Pauline Eecen (1925), De vluchteling

In de moderne museumvleugel, naast de villa

Henk van den Idsert, Corsicaanse dennen in Bergerbos (1986)

Kasper Niehaus (1889-1974), IdylleYVES DEJARDIN »

Veelzijdigheid kenmerkt de carrière en het werk van Yves Dejardin. Hij woont in de buurt van Poitiers, maar ik ontmoette hem tijdens een overzichtstentoonstelling (van zo’n honderd werken) in het Provençaalse wijndorp Cassis, waar hij bij herhaling heeft geschilderd. Yves ontving kunstopleidingen in zowel Marseille als Parijs, is drukker van huisuit, is meester-glasartiest, was jarenlang fotoredacteur van Le Point – en besloot op een gegeven moment om fulltime kunstenaar te worden. Zijn oeuvre bestaat uit o.a. knappe, soms ingekleurde pentekeningen met Chinese inkt, olieverfschilderijen en etsen. Yves’ werken verkoopt hij rechtstreeks, informatie via ydejardin@yahoo.fr.

De parkiet (38 x 35 cm, Chinese inkt en kleurkrijt)

Cap Canaille gezien vanuit de calanques (80 x 64 cm, olieverf op doek)

Ik geloof dat het regent (46 x 39 cm, Chinese inkt)

Zonsondergang op de Canaille (58 x 49 cm, Chinese inkt en kleurkrijt)

De kip (31 x 39 cm, Chinese inkt)MUSEO CARMEN THYSSEN MÁLAGA »

Hartje Málaga, in een vrij smalle voetgangersstraat, werd een deel van de indrukwekkende kunstcollectie ondergebracht die Carmen Thyssen-Bornemisza verzamelde. Het andere, grotere deel bevindt zich in het naar haar genoemde museum te Madrid. Als onderkomen in de Andalusische stad dienen een paleisachtig, 16e-eeuws pand en een daaraan gebouwde moderne vleugel. De over vier verdiepingen verspreide verzameling, die zo’n vijf eeuwen bestrijkt, bestaat uit schilderijen van Spaanse kunstenaars die heel wat prachtige impressies van hun eigen land hebben gecreëerd.

Francisco Pradilla Ortiz, Galicische wasvrouwen (1887)

Cecilio Pla y Gallardo (1859-1934), Spelend op het strand

Joaquín Sorolla y Batista, Rotsen van Jávea en de witte boot (1905)

Julio Vila y Prades, Valencianos (1908)

Enrique Martínez Cubells (1874-1951), Vissers die hun boot slepenMUSEUM DER BILDENDEN KÜNSTE LEIPZIG »

DSCN1225 (Small)Welgestelde verzamelaars van o.a. Franse kunst legden in Leipzig. samen met plaatselijke kooplieden, bankiers en uitgevers (sommigen vereeuwigd in een halmozaïek van 625.000 steentjes), DSCN1202 (Small)de basis voor een van Duitslands mooie museumcollecties, die van het Museum der Bildenden Künste. Dat geopend werd in 1848, en tegenwoordig onderkomen heeft in een groot, hoekig, modern complex met een zaaloppervlak van vijfduizend vierkante meter. Naast de permanente verzameling, die zo’n vijf eeuwen bestrijkt, inclusief werken van Hollandse en Vlaams meesters, worden tal van tijdelijke exposities georganiseerd.

 

Mus1Louis Valtat, Moeder en kind (1897)

DSCN1208 (Small)Max Klinger, Beethoven (1902)

DSCN1169 (Small)Leo Putz, Dame in boot (1910)

Mus2Robert Sterl, De steenbrekers (1911)

DSCN1219 (Small)Hans Purrmann, Sanary (1930)

 MUSEO DE ARTE CONTEMPORANÉO (MACA) »

Ma1 (Small)In wat ooit het oudste civiele gebouw van Alicante was, een voormalige, 17e eeuwse graanschuur, creëerde architect en kunstenaar Eusebio Sempere een mooi middelgroot museum gewijd aan moderne kunst. Inclusief die van hemzelf (het museum bezit zo’n vijfhonderd van zijn werken). De verzameling bestaat vrijwel uitsluitend uit schilderijen, sculpturen en andere objecten van Spaanse kunstenaars wat hem voor buitenlandse bezoekers nogal bijzonder maakt.

Ma3 (Small)Eduardo Arroyo, Le meilleur cheval du monde (1969)

Ma2 (Small)Eusebio Sempere, Organo (1971)

Ma6 (Small)José Manuel Broto, Celebración en el lago III (1985)

Ma4 (Small)Jorge Galindo, Dance hall (2002)

M10 (Small)Xavier Grau, Trinomino (2002)

 MUSEO DE BELLAS ARTES GRAVINA (MUBAG) »

De staf van dit in het oude stadshart van Alicante gelegen, gratis toegaMunkelijke museum heeft nog veel te leren wat klantvriendelijkheid betreft. Informatie over de permanente collectie wordt niet in het Engels vermeld, soms zijn de beschrijvende bordjes op de vloer geplaatst (en zie je bezoekers door de knieën gaan om ze te kunnen lezen) en op twee etages zijn voor het publiek banken noch stoelen te vinden. Maar de – deels regelmatig wisselende – collectie, die is prachtig. Met accent op lokale en regionale schilders uit de 19e en begin 20e eeuw.

Mu3APedro Serrano Bossío, Fruttarolla (1889)

Mu9BJoaquín Agrasot y Juan, Visa del puerto (circa 1890)

Mu6Helliodoro Guillén Pedemonte, La ultima barrasca (1894)

MU10Fernando Cabrera Cantó, Necesita usted modelo? (1901)

Mu2AEmilio Varela Isabel, Calles y azoteas del barrio de Santa Cruz (1929)

 STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR »

Tot de vaste collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar, dat geAlk (Small)legen is in het hart van de kaasstad, behoren bijzondere schilderijen van de Bergense School (bloeitijd 1915-1925), met verwante werken uit de perioden daarvoor en daarna. Donkere kleuren, brede penseelstreken, sterke contrasten en kubistische invloeden typeren veel vanAlk4 (Small) de creaties die door de in Bergen woonachtige kunstenaars werden vervaardigd, hoewel sommigen ook andere, geheel eigen stijlen koesterden. De prachtige verzameling kwam indirect tot stand dankzij de grote collectioneur Piet Boendermaker (links; in 1914 geportretteerd door Jan Sluijters) die de schilders uit het Noord-Hollandse Bergen financieel steunde, mede door tal van hun werken te kopen; uiteindelijk bracht hij zo’n 2500 schilderijen bijeen.

Alk9 (Small)Leo Gestel, Pioenrozen (1914)

Alk8Arnout Colnot, Brood snijdende vrouw (1915)

Alk7 (Small)Dirk Filarski, Frans stadsgezicht (Cordes, 1917)

Alk2 (Small)Harry Kuiten, Strand bij Groet (1928)

Alk1 (Small)Charley Toorop, Kaasmarkt van Alkmaar (1932)


VISCAYA MUSEUM & GARDENS

Aan de zuidzijde van Miami, langs de Biscayne Bay, staat een van Amerika’s mooiste museumwoningen, Vizcaya. De schitterend gedecoreerde kamers, 34 stuks rond een nu overdekte binnenplaats met tropische planten, hebben een Europees paleislijke allure, en werden ingericht door Europese ambachtslieden. Ook het in Franse stijl aangelegde park is prachtig. De ambiance doet denken aan die van aristocratische châteaus uit de 17e en 18e eeuw, maar Vizcaya werd opgeleverd in 1916. De bouwer van dit imposante complex was de zeer welgestelde, in Chicago woonachtige James Deering, producent van de International Harvester landbouwmachines en trucks. Vizcaya gebruikte deze vrijgezel alleen als… winterresidentie, voor zichzelf en zijn vele high society gasten.

Vi2 (Small)

Vi5 (Small)

Vi6 (Small)

Vi4 (Small)

Vi7 (Small)

 

CHARLIE DUYKER
Graag maak ik ruimte voor jong talent, zéér jong talent: Charlie4mijn kleindochter Charlie die op tienjarige leeftijd heel spontaan allerlei tekeningen maakte (voor o.a. een maandkalender), alsmede aquarellen die knap, leuk en het bekijken waard zijn. Het lijkt wel of Charlie veel lessen heeft gevolgd, maar da’s niet zo. Het talent zit gewoon in haar genen, wellicht mede dankzij de (andere) grootouders die beiden een academische kunstopleiding hebben gevolgd.

Charlie6Kerstkaart 2016, A4

Charlie7Sneeuwlandschap, A6

Charlie2Olifant, 50 x 70 cm

Charlie1Herfstweg, A6

Charlie5Computerman, 20 x 20 cm


MUSEO DE BELLAS ARTES DE VALENCIA
BA (Small)
Na het Prado van Madrid heeft het Museo de Bellas Artes van Valencia de grootste schilderijencollectie van Spanje. Deze bestaat voornamelijk uit klassieke, deels religieuze werken (inclusief altaarstukken) van vooral Spaanse en lokale meesters, de meeste gecreëerd van de 14e tot en met de eerste helft van de 20e eeuw (waaronder prachtige werken van de Valenciaanse impressionist Joaquin Sorolla). Hoewel ook Jan van Goyen en andere niet-Spaanse kunstenaars aanwezig zijn. Additionele schilderijen worden regelmatig via tijdelijke exposities vertoond – en vergeet niet om de kunstwerken te bekijken in het café-restaurant. Het museum ligt langs het stadspark van de Turia en is te herkennen aan een grote, blauw glanzende koepel.

BA1A (Small)Maestro de Perea, Virgin de la Leche (begin 16e eeuw)

BA2Jan van Goyen (1576-1616) , Rivierlandschap met toren en steiger

BA3 (Small)Joaquin Sorolla, De architect Francisco Jaréno (1892)

BA4 (Small)Joaquin Sorolla, María convalescente (1907)

BA5 (Small)Ignacio Zuloaga (1870-1945), naamloos werk dat hangt in het cafetaria


IVAM

IV1 (Small)Spanje’s eerste museum dat geheel gewijd werd aan kunst, is het in Valencia gesitueerde Instituto Valencia de Arte Moderno ofwel IVAM. Dat als nevennaam heeft Centre Julio González, omdat de vaste verzameling grotendeels bestaat uit werken van deze kunstenaar (1876-1942) die op 29-jarige leeftijd naar Parijs ging, daar bevriend raakte met Picasso en uiteindelijk het tekenen en schilderen verruilde voor het maken van abstracte sculpturen, veelal van metaal. Eveneens aantrekkelijk zijn de talrijke tijdelijke tentoonstellingen van eigentijdse kunst die het IVAM met grote regelmaat organiseert.

IV3 (Small)Julio González, Zelfportret (1920)

IV9 (Small)Julio González, Leunende vrouw lezend (detail, 1930)

IV7 (Small)Julio González, Hoofd voor spiegel (1930)

IV6 (Small)Julio González, Boom uit Montserrat met sjaal (1936)

IV8 (Small)Erró, Wanted (2000)

CASA-MUSEO BENLLIURE
Het verrassendste museum in Valencia is het voormalige woonhuis vanBenn1 José Benlliure Gil, Benn8 (Small)een bekroonde, plaatselijke schilder die anno 1855 werd geboren. Overal in het pand, waar het oorspronkelijke meubilair nog staat, hangen zijn werken, ongeveer 150 stuks, terwijl je tevens schilderijen kunt bekijken van zijn eveneens talentvolle zoon José (‘Peppino’) Benlliure Ortiz en sculpturen van zijn broer Mariano Benlliure Gil. Bepaald bijzonder is de stille, groene, met tegeltableaus versierde, romantische tuin achter het woonhuis. Met daar weer achter een studio en kleine expositiezalen waar een Spaanse, beeldenrijke documentaire over de familie wordt vertoond.

Benn3José Benlliure Gil, Falconara Maritima Adriatica (1892)

Benn4Het atelier

Benn5 (Small)José Benlliure Gil, Monaguillo (gouache)

Benn10 (Small)Tegeltableau in de tuin

Benn6a (Small)José Benlliure Gil, Moorse vrouw


VOORLINDEN
Het aan deVoor9 (Small) duinen bij Wassenaar grenzende, immense landgoed Voorlinden, ooit eigendom van de PTT, is de locatie van een prachtig museum. Dit werd op 10 september 2016 geopend en is geheel gewijd aan allerlei vormen van moderne beeldende kunst. De deels wisselende collectie verrast niet alleen door zijn klasse, die iVoor12 (Small)s van wereldniveau, maar tevens door zijn variatie, met vaak ook humor. Kunstenaars uit allerlei landen en tijdperken worden vertegenwoordigd. Waaronder Andy Warhol met een van zijn laatste grote werken. En Leandre Erlich creëerde haar Swimming Pool, die je van boven en onderen kunt bekijken, zelfs op maat voor Voorlinden. Rond het gebouw heeft Piet Oudolf fraaie bloementuinen aangelegd, en in een nevenstaande, majestueuze villa is het lekker lunchen. Zie www.voorlinden.nl.

Voor1Jan Sluijters, Maannacht IV (1912)

Voor6 (Small)Pyke Koch, Vrouw met dode vogel II (1978)

Voor5 (Small)Hans-Peter Feldmann, Eieremmer auf Stuhl met Pappsockel (2003)

Voor10 (Small)François Morellet, 10 lignes hybrides au hasard (2006)

Voor7 (Small)Ron Mueck, Couple under an umbrella (detail, 2013)


MUSÉE DES BEAUX-ARTS MARSEILLE

In 1802, na de Franse Revolutie, kreeg Marseille zijn eerste museum, het Musée des Beaux-Arts. NaderhMB (Small)and werd dit ondergebracht in een zijvleugel van het prachtige Palais Longchamp, een wit classicistisch complex rond een gebogen zuilengalerij, standbeelden en waterpartijen. De collectie bevat veel FranMB4 (Small)se en diverse Italiaanse schilderijen (met ook sculpturen) uit de 17e, 18e en 19e eeuw, alsmede werken van plaatselijke kunstenaars. Waaronder Michel Serre, die aangrijpende, zeer gedetailleerde grote doeken maakte tijdens de pestepidemie die Marseille in 1720 trof en de helft van zijn toenmalige bevolking deed sterven.

MB1A (Small)Matthias Stomer, Koning David (1639)

MB7Philippe de Champaigne, Le Ravissement de Sainte Madeleine (detail, 1656)

MB8 (Small)Michel Serre, Vue du Cours pendant la peste de 1720 (detail, 1721)

MB3A (Small)Julien de Toulon (1735-1800), Portrait de Laurence Julien et Geneviève Declair

MB2Pierre Puvis de Chavannes (1824-1898), Marseille Porte de l’Orient (grote fresco in trappenhuis)

PALAIS FESCH MUSÉE DES BEAUX-ARTS
In de autovrije hoofdstraF (Small)at van Ajaccio, geboorteplaats van Napoleon, liet kardinaal Joseph Fesch, een oom van Napoleon (moeders kant) een paleis bouwen dat tegenwoordig fungeert als museum. Een flink deel van de vaste collectie, schilderijen met name, komen van de kardinaal zelf. Want die was een verwoed verzamelaar: na diens overlijden in 1839 trof men alleen al 16.000 schilderijen aan, het merendeel van Italiaanse meesters. Minstens zo fraai en zeker zo origineel zijn de later toegevoegde werken van Corsicaanse kunstenaars. Houd er rekening mee dat het museum geen airconditioning heeft en dat van veel schilderijen niet wordt vermeld wanneer ze werden gemaakt.

F1Jules Pasqualini (1812-1888), Portret van Joseph Fesch

F3 (Small)François Peraldi, Gezicht op de haven van Ajaccio (1882)

F6 (Small)Jacques-Martin Capponi (1965-1930), Portret van Corbellini

F4 (Small)Dominique Frassati (1896-1947), Vier jonge vissers in de haven van Ajaccio

F5 (Small)Dominique Frassati, De vissers


FUNDACIÓ JOAN MIRÓ
Boven Barcelona, in het Parc de Montjuïc, ontwierp een van Spanje’s gMI (Small)rootste moderne kunstenaar, Joan Miró (1893-1983) zijn eigen museum dat een omvangrijke, indrukwekkende collectie bevat van zijn veelzijdige werk. Zelf zei hij: ‘De Fundació is ruimte opengeMI0 (Small)steld voor de cultuur en het leven.’ Herstellend van tyfus bracht hij in 1911 tijd door op een boerderij bij Tarragona, en werd daar geïnspireerd door ‘de primitieve essentie’ van die plek. Later zou ook geïnspireerd worden door kunstenaars in Parijs, terwijl ook verbleef in Normandië, reisde naar Japan en uiteindelijk verhuisde naar Palma de Mallorca. Miró experimenteerde graag; zo is op de eerste etage van het museum een film te zien waarin hij verf op doeken deels verbrandt.

MI1 (Small)Portret jong meisje (1917)

MI2 (Small)De fles wijn (1924)

MI3 (Small)Zomer (1937)

MI4 (Small)De morgenster (1940)

MI5 (Small)Druppel water op rozekleurige sneeuw (1968)


UNIVERSITY OF MICHIGAN MUSEUM OF ART
A10 (Small)
A11 (Small)Op de groene universiteitscampus van Ann Arbor, in een statig hoofdgebouw en een moderne vleugel (uit 2009), wordt kunst geëxposeerd uit Afrika, Amerika, Azië en Europa. De totale collectie omvat zo’n achttienduizend objecten, waarvan steeds een deel wordt geëxposeerd in zalen en langs een galerij. Behalve aan schilderijen en sculpturen, van klassiek tot eigentijds, besteedt het – gratis toegankelijke – UMMA aandacht aan fotografie en design.

A2 (Small)Alexandre-Gabriel Decamps, Landschap (1860)

A3 (Small)Frederic Edwin Church, Jamaica Bay (1865)

A1 (Small)Arthur Wesley Dow, Spring landscape (1892)

A4 (Small)Maurice de Vlaminck, Stilleven met appels (1910)

A5 (Small)Pablo Picasso, Stierengevecht (1934)

 

GRAND RAPIDS ART MUSEUM
A22Bij de Rosa Parks Circle, het stadshart van Grand Rapids (Michigan), verrees in 2007 het nieuwe onderkomen van het plaatselijke, A24uit 1910 daterende museum. Dit ruime gebouw was het eerste ‘groene’ museum van Amerika en werd alom geprezen voor zijn ontwerp. Over drie  verdiepingen exposeert het een brede scala aan kunstwerken, met nadruk op 19e– en 20e-eeuwse art uit zowel Amerika als Europa. Buiten de vaste collectie worden frequent tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

 

A36William Merritt Chase, Portrait of Miss C. (1893)

A34 (Small)Frederich Frieseke, Reflections (1912)

A30 (Small)Will Howell Foote, Sunlit interior (1914)

A35 (Small)Karl Schmitt-Rottluff, De oogst (1922)

A31 (Small)George T. Hartmann, Untitled (1927)

 

DART (Small)ETROIT INSTITUTE OF ARTS
Het eerste Amerikaanse museum om een Van Gogh te kopen, een zelfportret, was het Detroit Institute of Art. Waarvan men de kunstcollectie als een van zes beste in het land beschouwt. Het museum werd gesticht in 1885 en is sinds 1927 ondergebracht in een wit, tempelachtig gebouw dat ARTAB (Small)tegenwoordig meer dan honderd kleine en grote zalen telt, en dat een vloeroppervlak van ruim tweehonderdduizend vierkante meter heeft. De opmerkelijkste ruimte heet Rivera Court, naar Diego Rivera die hem begin jaren dertig  in opdracht van Henry Ford decoreerde met enorme muurschilderingen gewijd aan de plaatselijke auto-industrie.

ARTA (Small)Rembrandt Peale, Self portrait (1778)

Charles Harry Eaton American, 1850-1901 Oil on canvas Detroit Institute of ArtCharles Harry Eaton, The lily pond (1886)

ARTC (Small)Vincent van Gogh, Portret van postbode Roulin (1888)

Art3George Bellows, A day in June (1913)

ARTF (Small)Romare Beardon, Quilting time (reusachtig mozaïek, 1986)


ALBERTINUM
Een van Dresdens indrukwekkendste musea is het Albertinum, ondeArgebracht in groot 16e-eeuws gebouw dat oorspronkelijk diende als arsenaal. Dit staat op de zuidelijke Elbe-oever en werd na de grote overstroming van 2002 briljant gerenoveerd. Op de begane grond, rond een concertzaal, werd de schitterende sculpturencollectie bijeengebracht. Deze begint met werken van Rodin. En op de tweede etage bevindt zich de Galerie Neue Meister met een aantal prachtige, enkele eeuwen omvattende schilderijen van Duitse en andere meesters, waaronder Bix, Busch, Degas, Gauguin, Van Gogh, Kandinsky, Liebermann, Monet, Picasso en Toulouse-Lautrec.

A2 (Small)Altstadt Elbe-oever Dresden, Christian Friedrich Gille (1841)

A3 (Small)Stilleven met kweeperen, Vincent van Gogh (1888)

A9Twee danseressen, Edgar Degas (pastel, 1898)

A4De tuinkamer, Gotthardt Kuehl (1900)

A5 (Small)Zelfportret met muts, Curt Querner (1930)

MUSÉE FABRE
Om in het hart van Montpellier tientallen werken van Rubens,Fab3 (Small) Brueghel de Jonge, Paulus Potter, Frans van Mieris, Jan Steen en andere Hollandse c.q. Vlaamse meesters te bekijken, is bepaald bijzonder. Het museum waar dit kan, is het Musée Fabre dat ruim 190 jaar bestaat en werd ondergebracht in enkele statige panden. Religieuze kunst van Franse, Italiaanse en Spaanse schilders is eveneens volop aanwezig, evenals creaties uit de 19e en 20e eeuw. Waaronder enkele van stadgenoot Frédéric Bazille die het licht van Languedoc fraai wist vast te leggen op zijn kleurrijke doeken. De gehele collectie omvat zo’n achthonderd schilderijen en sculpturen.

Fab4Zoals de ouders zongen, piepen de jongen, Jan Steen (1662)

Fab12 (Small)Jong meisje op haar rug, Jean-Baptiste Greuze (1785)

Fab7 (Small)Vue de village, Frédéric Bazille (1868)

Fab6 (Small)Portret van Fernande Olivier, Kees van Dongen (1907)

Fab11 (Small)Portret van Paula Denis, Maurice Denis (1925)

 

FRANCIS ECK
Als jongetje reeds raakte Francis Eck, geboren in de Elzas, zFE1o geïnspireerd door de natuur dat hij aquarellen begon te schilderen. Zijn eerste beroep, sportleraar, bracht hem naar de Antillen, en tenslotte naar Saint Martin (het Franse deel van Sint Maarten), waar hijFE2 (Small) uiteindelijk kunstschilder werd – nu voornamelijk geïnspireerd door de zee. Waarvan hij alle mogelijke facetten vastlegt met olieverf en een mes. Francis doet dit zo knap dat zijn doeken in alle mogelijke landen en steden werden geëxposeerd, van Parijs tot New York, van Londen tot Hong Kong en van Nieuw Caledonië tot Tokio. En ter plekke houdt hij vernissages bij voorkeur rond zijn zwembad: water rond water. Voor het eerst is een kleine, recente selectie van zijn grotere werken in Nederland te zien, op deze website. Francis verkoopt zijn schilderijen rechtstreeks en is te bereiken via franciseck@hotmail.fr.

image1Rêve de mer, 80 x 40 cm, $2000

image4Cabanes de pêcheurs, 130 x 97 cm, $6000

image2Le regard du temps, 100 x 81 cm, $4000

image3Mer déchaînée, 100 x 100 cm, $5000

image5Les Plaisirs de la vie, 92 x 73 cm, $3000

 

MORE
Het statige, voormalige gemeentehuiMore7 (Small)s van Gorssel, net binnen dMore6 (Small)e Achterhoek, kwam eind 2012 leeg te staan en werd gekocht door Hans Melchers. Met als doel er een museum van te maken waarin een deel van de door hem verworven Scheringa collectie van zo’n 1200 modern realistische schilderijen kon worden ondergebracht. Aldus ontstond MORE, een werkelijk prachtig complex met achter het raadhuis, dat o.a. een museumcafé kreeg, zeven goed verlichte zalen waarin werken van Carel Willink, Charley Toorop, Jan Mankes en meer dan dertig ander kunstenaars worden geëxposeerd.

More1 (Small)Vader aan het meer, Jan Mankes (1914)

More3 (Small)Statue bij lustslot, Carel Willink (1931)

More2 (Small)Portret van mevrouw N.F. van Gelder-Schrijver en haar kinderen, Charley Toorop (1935)

More4 (Small)Man in hotelkamer, Barend Blankert (2005)

More5 (Small)Rijp, Jan Beutener (2005)

PEGGY GUGGENHEIM COLLECTION
PG9 (Small)Een aanzienlijk deel van haar leven bracht de Amerikaanse, zeer welgestelde Peggy PG (Small)Guggenheim (1898-1979) voornamelijk door in Europa met avant-gardistische kunstenaars, waarvan ze het werk ook verzamelde. En er zelfs een trouwde, Max Ernst. Een klein deel van haar collectie verkocht ze aanvankelijk via haar eigen galerieën, eerst in Londen, later in New York. Drie jaar nPG8 (Small)a de Tweede Wereldoorlog verwierf ze het Palazzo Venier dei Leoni, aan het Grand Canal van Venetië, waar ze ging wonen en talrijke kunstenaars ontving. Vandaag de dag fungeert het paleis als museum voor een rijke verzameling van o.a. abstracte, kubistische, modernistische, eigentijds primitieve en surrealistische schilderijen en sculpturen, gecreëerd door zowel Amerikaanse als Europese kunstenaars.

PG1 (Small)Landschap met rode vlekken Nr. 2, Vasily Kandinsky (1913)

PG3 (Small)Compositie in rood, Piet Mondriaan (1939)

PG2 (Small)L’Empire des lumières, René Magritte (1954)

PG5 (Small)Yellow Country, Afro Basadella (1957)

PG4 (Small)In the bath, Pegeen Vail (eind jaren ’50)

PORTLAND ART MUSEUM
Het Portland Art Museum is niet alleen een van de oudste musea in Amerika, maar PA2 (Small)tevens PA1 (Small)een van de beste – en de reis naar Oregons grootste stad waard. Je kunt er zeker een halve dag doorbrengen, want de over twee ondergronds met elkaar verbonden gebouwen verdeelde verzameling is buitengewoon rijk. Aparte afdelingen zijn gewijd aan Aziatische, Europese, native American, moderne en northwest kunst, terwijl ook impressionisme, Engels zilver, fotografie en andere kunstuitingen eigen ruimten kregen. Als kunstliefhebber kijk je er je ogen uit.

PA3 (Small)Giovanni di Niccolo Mansueti, Portret van een man (circa 1506)

PA9 (Small)The ice cuttery, Julian Alden West (1890)

PA5 (Small)Claude-Emile Schuffenecker, Jonge vrouw in roze jurk (1893)

PA6 (Small)Ludovic Rodolphe Pisarro, La Rue Girardon (1907)

PA7 (Small)Oskar Kokoschka, Tuilerie tuinen Parijs (1925)

HALLIE FORD MUSEUM
‘Klein is fijn’ geldt voor dit intieme museum. Het ligt in dHF (Small)owntown Salem, de hoofdstad van Oregon, en werd genoemd naar een vrouw die niet alleen zelf kunstenares was, maar ook les gaf en kunst propageerde. Ondanks zijn bescheiden omvang biedt de museumcollectie veel variatie én kwaliteit. Egyptische en andere kunstvoorwerpen uit de oudheid, eigentijdse native American werken, eeuwenoude religieuze schilderijen, Japanse schetsen, een Romeins mozaïek, antieke munten en allerlei doeken uit de 19e eeuw, dat en nog meer vind je er allemaal. Leuk motto trouwens:’Please don’t touch the art, let the art touch you.’

HF1 (Small)André Derain, Paysage à Montreuil-sur-Mer (1909)

HF2 (Small)Andrew McDuffie Vincent, Coast guard station on the Oregon coast (1949)

HF3 (Small)Charles Heaney, Eastern Oregon (1950)

HF4 (Small)Paul Missal, The hallway (1971)

HF5 (Small)James Lavadour, Ice (2007)

COURTAULD GALLERY
Binnen het drukke Londen met zijn doorgaans drukke bekende musea vorCour (Small)mt de Courtauld Gallery een oase van rust. Het museum werd ondergebracht op diverse etages van een vleugel in het immense Somerset House, een cultureel complex met ook restaurants. Qua omvang is de collectie betrekkelijk bescheiden, maar de kwaliteit is exceptioneel, vooral wat betreft werken van impressionisten en postimpressionisten. Hier hangt bijvoorbeeld het origineel van Manets beroemde laatste grote doek Een bar in de Folies-Bergère. Bovendien zijn ook Cézanne, Degas, Van Dongen, Dufy, Gauguin, Van Gogh, Modigliani, Monet, Morisot, Renoir, Sisley, Seurot en De Vlaminck met een of meer prachtige schilderijen vertegenwoordigd.

Cour1 (Small)Een bar in de Folies-Bergère, Edouard Manet (1882)

Cour12 (Small)Jonge vrouw die zich poedert, Georges Seurat (1890)

Cour2 (Small) De kaartspelers, Paul Cézanne (1896)

Cour8 (Small)Nevermore, Paul Gauguin (1897)

Cour9 (Small)Oever van de Seine bij Carrières-sur-Seine, Maurice de Vlaminck (1906)

MUSÉE DES BEAUX-ARTS DE LYON
Aan een plein vol allure, in het hart van Lyon, staat een museum van allure, het Musée des  Mus (Small)Beaux-Arts. Dit heeft sinds 1801 als huisvesting een voormalige Benedictijner abdij met een groene, parkachtige binnenplaats waar eens nonnen mediteerden en nu sculpturen staan. Het 17e-eeuwse gebouw telt niet minder zeventig zalen waar kunstvoorwerpen Mus1A (Small)bijeen werden gebracht uit een tijdspanne die loopt van de Egyptische oudheid tot in deze eeuw. Misschien wel de grootste publiekstrekker is de verzameling impressionistische schilderijen. Maar vergeet zeker niet om in het restaurant het enorme doek La Seine van Raoul Dufy te bekijken. Wees wel voorbereid op nukkige, weinig wetende suppoosten en hele afdelingen die ’s ochtends zomaar dicht gaan ‘omdat er niet voldoende personeel is’.

Mus1 (Small)Fleur des champs (detail), Louis Janmot (1845)

Mus8 (Small)Chemin montant, Alfred Sisley (1870)

Mus6 (Small)Mer agité à Estretat, Claude Monet (1883)

Mus2 (Small)Fleurs sur une cheminée aux clayes, Edouard Vuillard (1933)

Mus3 (Small)Modèle allongé, robe blanche, Henri Matisse (1946)

CENTRO ATLÁNTICO DE ARTE MODERNO (CAAM)
Op Gran Canaria, in het historische stadshart van Las Palmas, achter de kathedraal, werd CAAM gehuisGM1 (Small)vest. De gevel is klassiek, het interieur eigentijds en verrassend ruim. De moderne kunst werd verdeeld over vier verdiepingen waar de zalen, zaaltjes en gangen meestal marmeren vloeren hebben en witte wanden. Naast de superieure collectie van Spaanse en andere kunstenaars worden ook wisselende exposities georganiseerd. En behalve schilderijen zijn spannende sculpturen en aardige audiovisuele werken te zien. Kortom, kom naar CAAM.

GM2 (Small)Zeggen de planten, Patricio Cabrera (2007)

GM3 (Small)Paard met blinddoek, Marina Vargas (2009)

GM4 (Small)Bag woman, Sokari Douglas Camp (1992)

GM5 (Small)Nieuwe generaties, Matías Sándoz (2009)

GM6 (Small)Generic Self-Portrait As A Superior Hybrid, Win Botha (2006)

MUSEO NÉSTOR
De Spaanse kunstschilder Néstor Martín-Fernández de la TorGM10re (1887-1938) heeft voor zijn geboortestad Las Palmas niet alleen het Pueblo Canario ontworpen, maar kreeg in dit  toeristische minidorpje ook een eigen museum. Dit is een soort schatkamer, want Néstor had veel talent en schilderde uiteenlopende onderwerpen in uiteenlopende stijlen. Met altijd veel kleur creëerde hij prachtige portretten, botanische doeken, het uit acht werken bestaande ‘Gedicht van de Zee’ met soms vervaarlijke, grote vissen, het ‘Gedicht van de aarde’ met sensueel verstrengelde lichamen, visioenen van Gran Canaria en nog veel meer, waaronder operadecors en –kostuums.

GM11 (Small)De Zuster van de Rozen (1908)

GM12 (Small) Hoog Tij uit het Gedicht van de Zee (1923)

GM16 (Small)Madame Bocher (1931)

GM13 (Small)Visioenen van Gran Canaria (1934)

GM15 (Small)Lente uit het Gedicht van de Aarde (1938)

MUSEO THYSSEN-BORNEMISZA
Schuin tegenover het beroemde Prado werd in 1992 een museum geopend voor een van ’s werelds grootste particuThyAliere kunstcollecties, die van de familie Thyssen-Bornemisza (verzameld gedurende twee generaties). Wie het bezoekt, volgt als het ware een kunstroute door de tijd en via de stijlen. De permanente verzameling, tentoongesteld over drie verdiepingen, begint met Italiaanse primitieven en vroege Italiaanse, Nederlandse en Duitse schilderkunst uit de 15e en 16e eeuw, om te eindigen met o.a. Amerikaanse pop art uit de late 20e eeuw. Caravaggio, Rubens, Rembrandt (zelfportret), Frans Hals, Van Gogh, Degas, Manet, Gauguin, Dalí, Magritte, Mondriaan, Hopper en vele andere grootheden zijn allemaal met minstens een werk present. Het museum heeft in zijn moderne zijvleugel een eigen café-restaurant (waar het héél druk kan zijn, met een lange rij wachtenden) en in de grote winkel worden ook ‘Delicathyssen’ verkocht, waaronder gelei van Pedro Ximénez en wijnzout.

Thy3Frans Hals, Familieportret in landschap (1648)

Thy1aVincent van Gogh, “Les Venissots” in Auvers (1890)

Thy7Childe Hassam, Fifth Avenue at Washington Square (1891)

THY6Camille Pisarro, Rue Saint-Honoré in de middag, effect van de regen (1897)

Thy8ANicolas de Staël, Mediterraan landschap (1953)

 

Thy9ARoy Lichtenstein, Lady in bath (1963)


STAATSMUSEUM HERMITAGEHemHet Hermitage Museum is natuurlijk geen ‘minder bekend’ museum om in deze rubriek te verschijnen, maar St. Petersburg ligt natuurlijk niet om de hoek. Het langs de Nova gesitueerde gebouwencomplex, waaronder het winterpaleis van Catharina de Grote, telt 1064 vertrekken en is het grootHem1ste kunstmuseum ter wereld. De collectie bestaat uit ongeveer drie miljoen werken, waarvan slechts een heel klein deel daadwerkelijk wordt geëxposeerd. Ook het weelderige interieur is het bekijken waard, niet alleen de met goud versierde zalen en trapportalen, maar ook de loggias van Rafael, gebouwd naar voorbeeld van die in het Vaticaan. De overdaad aan kunst is overweldigend. Zo heeft het Hermitage de grootste collectie Rembrandts (25 stuks), de op een na grootste verzameling van Spaanse kunst, een ruimte (achter de troonzaal) met 330 portretten van Russische generaals, massa’s religieuze werken, zalen vol impressionisten en de fameuze mechanische, gouden, subliem gedecoreerde Pauwenklok die eens per week wordt opgewonden.

Hem2Leonardo da Vinci, Madonna met kind (1482)

Hem4James Cox, Pauwenklok (detail, 1781)

Hem8Alfred Sisley, Villeneuve-la-Garenne (1872)

Hem5Vincent van Gogh, Les Chaumières (1898)

Hem6Paul Cézanne, Montagne Sainte-Victoire (1898)

Hem7Maurice de Vlaminck, Bourg (1905)

KKM1ALMAR KONSTMUSEUM

In  de Zweedse eilandstad Kalmar, binnen het park bij het plaatselijke, beroemde kasteel, staat sinds 2008 (na een verbouwing) een strak vormgegeven, klein museum waar wisselende, doorgaans 20e-eeuwse en latere moderne kunst wordt getoond. Meestal gecreëerd door kunstenaars uit eigen land, soms ook van het eigen eiland of het naburige Öland, en eveneens uit andere Baltische staten.

Tijdens ons bezoek stond het landschap centraal, terwijl op de bovenste verdieping een metalen kar met wapperende vlaggen was versierd.

Alle werken werden alleen met hun Zweedse titels getoond en ook zodanig in de catalogus vermeld.

 

KM2Peter Johansson, Full fraïs (2012)

KM4 Anne-Marie Larsen, Landskap (1947)

KM6Helge Johansson, Cagnes (1921)

KM3Gillis Magnusson, Öland (1975)

KM5Inge Schiöler, Värgröndska (20e eeuw, jaar onbekend)

HAMBURGER KUNSTHALLE
Een van Duitslands mooiste en grootste kunstcollecties, die zo’n zes eeuweMusn bestrijkt, is ondergebracht in (en deels onder) twee panden vlakbij het centraal station van Hamburg. Het ene gebouw is klassiek, zeg maar Louvre-achtig, het andere modern. Vanwege een ingrijpende verbouwing die duurt tot en met december 2015, wordt momenteel een tweehonderdtal hoogtepunten uit de verzameling geëxposeerd, via de tentoonstelling Spot On.

Mus2 Jean-Laurent Mosnier, De vrouw van senator Martin Hudtwalcker (1798)

Mus10 Caspar David Friedrich, Wandelaar boven de nevelzee (1817)

Mus6 Edvard Munch, Meisjes op de brug (1901)

Mus4 Emile Nolde, Heer en dame in rode salon (1911)

Mus9Max Liebermann, De chirurg Ferdinand Sauerbruch (1932)

MUSÉE D’ART ET D’HISTOIRE GENÈVE
In 1910 kwam het gereed, het Musée d’Art et d’Histoire, een imposant, vierkant geboArtuw rond een binnenplaats en naast het oude stadscentrum van Genève. Het herbergt de grootste collectie kunst van deze stad, waaronder een prachtige verzameling uit het oude Egypte. Aan de verzameling schilderijen (vanaf de 15e eeuw) werd een gehele verdieping gewijd. Het prominentst present zijn werken van Ferdinand Hodler (1853-1918), een van Zwitserlands bekendste kunstenaars die in het museum bovendien wandschilderingen verzorgde voor het riante trapportaal.

Art2Amadeo Modigliani, Vrouw in zwarte kleren (1907)

Art3Louise Breslau, De vriendinnen (1881)

Art5Claude Monet, De sneeuw in Argentueil (1875)

Art8Ferdinand Hodler, De vrouw met jarretels (1887)

Art7 Ferdinand Hodler, Optrekkende mist in de Alpes Savoyardes (1917)

NATIONAL MUSEUM OF WILDLIFE ART
Hoe toepasselijk om in de Amerikaanse stat Wyoming, even bezuiden twee natuur- en wildrijke national parks, die van YellowWL4stone en Grand Teton, een museum te stichten voor wildlife art. Met een rijke collectie kunstwerken gewijd aan wilde dieren. De vaste verzamelingWL_13 telt vijf-  à zeshonderd werken, vooral uit de 19e en 20e eeuw. Daarnaast worden tijdelijke exposities georganiseerd. Het museum ligt even buiten Jackson, uiterst westelijk in Wyoming, en werd gebouwd tegen helling, in de vorm van een fort. En rond het gebouw kun je een trail volgen langs bijna dertig eigentijdse sculpturen.

WL1ARobert Bateman, Chief (detail, 1997)

WL6Richard Friese, Artikwanderer (1899)

WL5Steve Kestrel, Creature comfors (2000)

WL3Donna Howell Sickles, Legends (1994)

WL_10Lindsay Scott, Shore patrol (2000)

JEROEN VAN DER VELDEN
In en rond Abcoude (foto) zijn een kleine twAbcoude (Small)intig kunstenaars werkzaam en woonachtig, waaronder Jeroen van der Velden. Vanaf 2002 begon Jeroen met modeltekenen en nam deel aan schilderfestivals. Zodoende kwam hij in contact met andere schilders waarvan hij veel leerde – en zichzelf vervolgens als autodidact ontwikkelde. Jeroen maakt realistische schilderijen in impressionistische stijl. Veelal schildert hij landschappen, waaronder die van het mooie riviertje Gein, en stadsgezichten, maar ook mensen, interieurs of combinaties daarvan. Hij is te bereiken via veldenje@gmail.com.

JV6 (Small)Waterkant ’t Gein (€750)

JV2 (Small)Duinpad (€800)

JV3 (Small)Amstel en Keizersgracht (€700)

JV5 (Small)Zuidelijk zeezicht (€400)

JV4 (Small)Mavarani (€700)

ELLEN MEIJER
EM (Small)Even buiten de dorpskern van Abcoude, langs het schilderachtige riviertje Gein, heeft Ellen Meijer haar atelier. Zij is afgestudeerd aan de de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Ellen schildert kleurrijk en expressief, zoekt daarbij steeds het spanningsveld op tussen figuratie en abstractie. Ruimte staat centraal in haar werk, zowel qua thematiek als werkwijze, wat zichtbaar is in de vele transparante verflagen. Ellen vindt het bovendien boeiend om haar schilderervaringen en creativiteit te delen met anderen en geeft daarom schilderlessen en workshops in haar atelier, dat ze GN9 doopte. E-mailadres: ellen.meijer1@gmail.com.

EM3 (Small)Stilleven met zonnebloem (€550)

EM5 (Small)Sleeping beauty (€475)

EM4 (Small)Stilleven rood (€550)

EM1 (Small)Toscaans landschap 1 (€350)

EM2A (Small)Le petit déjeuner (€775)

MUSÉE MATISSE
Op een heuvel boven Nice en achter een olijfgaard, in dezelfde Mat (Small)17e-eeuwsese villa waar Henri Matisse woonde (en in 1954 overleed). werd een aan hem gewijd museum gesticht. Het bestaat uit tien zalen waar bijna zeventig schilderijen en gouaches worden geëxposeerd, een paar honderd dessins, bijna even zovele gravures, circa zestig sculpturen en andere werken. Bepaald boeiend is te zien via welke stromingen Matisse uiteindelijk zijn unieke eigen stijl ontwikkelde, ongeveer vanaf 1916.

Mati4 (Small)Portret van Madame Matisse (1905)

Mati1 (Small)Venster op Tahiti (1935-36)

Mati5 (Small)De clown uit de serie Jazz (1943-46)

Mati2 (Small)Lezeres aan de gele tafel (1944)

Mati3 (Small)Baadster in het riet (1952)

MUSÉE NATIONALE MARC CHAGALL
Cha1 (Small)In 1972, negen jaar na dat van Matisse, werd in Nice een aan Chagall gewijd museum geopend. Niet in een bestaande villa, maar in een speciaal gebouwd, modern pand met veel beton. Met bussen tegelijk komen hier niet alleen schoolkinderen, maar ook Amerikanen en andere toeristen. De collectie is Chagall’s grootste ter wereld. Het merendeel van de doeken, waaronder hele grote,heeft een bijbels thema en veel symboliek. Ook het circus komt bij herhaling in beeld.

Cha2 (Small)Zelfportret (1915)

Cha3 (Small)De Dans (1950)

Cha6 (Small)De schepping van de mens (1956-58)

Ch4 (Small)De ark van Noach (1960-61)

Cha5 (Small)Het rode paard (1967)

MUSÉE DES BEAUX-ARTS DE NICEBA2 (Small)
Het is een uitdaging om in een van de bochtige, hellende bij dit museum, een op een lage heuvel tronende, statige paleisachtige villa die anno 1876 gebouwd werd voor een prinses uit Oekraïne, een parkeerplek te vinden. Die moeite wordt echter ruimschoots beloond vanwege een aantal prachtige schilderijen, waaronder die van Jules Chéret (‘vader van het affiche’) en Raoul Dufy (heeft gewerkt in Nice en ligt er begraven).

BA3 (Small)Kees van Dongen, Portret van Mevrouw Jenny (1923)

BA9 (Small)Julie Cistello, Onder de appelbomen (1912)

BA7 (Small)Raoul Dufy, Portret Madame Raoul Dufy (1930)

BA8 (Small)Raoul Dufy, De grote baadster (1950)

BA4 (Small)Louis Valtat, Op het strand (1910)

MUSEUM OF ART FORT LAUDERDALE
In het centrum van Fort Lauderdale, Florida, vormt het Museum of Art een eigentijds vormgegeven, wit complex waar voornamelijk moderne kunst wordt MmA8geëxposeerd uit de 20e eeuw. Waaronder een aanzienlijk aantal werken uit de collectie van, zowaar, het Cobra Museum in Amstelveen. Dus daarvoor hoef je niet naar Florida. Wel de reis waard zijn de wisselende tentoonstellingen, we zagen er een van houten kunstvoorwerpen (titel Against the grain, zie de onderste foto) en de vaste eigen collectie gewijd aan de schilder en illustrator William Glackens. Vanwege diens latere schilderijen met hun felle kleuren wordt deze wel de ‘Renoir van Amerika’ genoemd.

Mma1ABoulers La Ciotat, William Glackens (1930)

Mma3Plums in a saucer, William Glackens (circa 1930)

Mma2bThe bandstand, William Glackens (1919)

Mma4aWickford low tide, William Glackens (1909)

Mma5Grapes, Ai Weiwei (2008)

MUSEUM OF FINE ARTS BOSTON
SBoston1inds 1909 is het Museum of Fine Arts van Boston gevestigd in een tempelachtig gebouw dat ruim een eeuw later een grote nieuwe vleugel kreeg. De kunstcollectie omvat zo’n 450.000 werken uit de hele Bopston2wereld en spant van ver voor het begin van onze jaartelling, zoals uit Babylon en Egypte, tot het heden. Alleen al de verzamelingen van Amerikaanse en Europese schilderijen tellen elk meer dan 1500 stuks. De centrale, ovaalvormige koepel  in het gebouw  werd prachtig versierd met fresco’s van de portretschilder John Singer Sargent en in het grote atrium staat een schitterende hoge boom van groen glas..

Boston3Postbode Joseph Roulin, Vincent van Gogh (1888)

Boston6Paysage de banlieu, Maurice de Vlaeminck (1901)

Boston4Dans in Bougival, Pierre-Auguste Renoir (1883)

Boston_10Cagnes-sur-Mer, William H. Johnson (1927)

Boston_11Moeder en kind in boot, Eduard Tarbell (1892)

DALLAS MUSEUM OF ART
Naast tal van tijdelijke tentoonstellingen wordt in dit grote museum beeldende kunst uit zo ongeveer de hele wereld gepresenteerd. Uit bijvoorbeeld Afrika, Azië, Europa,Dal (Small) Oceanië en vooral Amerika. Je vindt er ook vroege en late werken van Piet Mondriaan, een mooie Korenschoven variant van Van Gogh en zowaar schilderijen en schildersspullen van Winston Churchill.  De hele vaste collecte omvat zo’n 24.000 werken.

Dalo_11 (Small)Mountains, Marsden Hartley (1930)

Dal4A (Small)Lady with a red hat, Frank Duvenek (1904)

Dal9A (Small)Drie vrouwen en stilleven, Fernand Léger (1920)

Dal1A (Small)Korenschoven, Vincent van Gogh (1890)

Dal_12 (Small)Jongen in korte broek, Amadeo Modigliani (1918)

 

 Musée National des Beaux-Arts du Québec »

BA1 (Small)Even buiten het stadscentrum van  het voornamelijk Frans sprekende Québec staat het deels door groen omgeven Musée National des Beaux-Arts van de provincie Québec. Naast tijdelijke exposities vind je daar – in de hoekige rechtervleugel, een voormalige gevangenis – werken van plaatselijke en reBA2 (Small)gionale kunstenaars, samen met kunst uit de Brits-koloniale periode. De gehele collectie bevat ruim 37.000 werken van circa vierduizend kunstenaars. Het museum heeft bovendien een beeldentuin en een uitstekend lunchrestaurant met terras.

BA_13 Conciliabule, Alfred Pellan (1945)

BA3 La Fête-Dieu à Québec, Jean-Paul Lemieux (1952)

BA5 Martha, Liliane Torrance Newton (1938)

BA9 Les Berlines Québec, André Bélier (1928)

BA4 (Small) Coq licorne, Jean Dallaire (1952)Nasher Sculpture Center »

In Dallas, naast het Museum of Art, bouwden de verzamelaars Raymond en Patsy een eigen museum met beeldentuin Nas1 (Small)voor hun eigen omvangrijke collectie van voornamelijk 20e-eeuwse sculpturen. Waarvan de eerste aanvankelijk stonden in het eerste winkelcentrum van Dallas, het North Park Center – waarmee Raymond zijn fortuin verdiende.  Als bezoeker van het Center kun je en twintig minuten durende film bekijken over de totstandkoming van zowel de verzameling als het museum.

Nas3 (Small)Constructed head nr. 2, Naum Gabo (1961)

Nas5 (Small)For Dolores, Tony Smith (1975)

Nas3B (Small)Rush hour, George Segal (1983)

Nas4 (Small)Typewriter eraser, Claes Oldenburg

Nas8 (Small)Louis XIV, Jeff  Koontz (1986)Kimbell Art Museum »

Men zegt wel dat dit in Fort Worth, Texas gevestigde Ki (Small)museum ‘het beste kleine museum van Amerika’ is. Want de betrekkelijk bescheiden vaste collectie schilderijen bestaat voornamelijk uit meesterwerken van o.a. Cézanne, El Greco, Matisse, Miró, Munch, Rembrandt en Picasso. Boven hangt in het door Louis Kahn ontworpen gebouw het eerste schilderij van een waarschijnlijk dertienjarige Michelangelo, getiteld De kwelling van Sint Antonius. Hij Prachtig ook zijn de geëxposeerde Maya sculpturen.

Ki! (Small)De kwelling van Sint Antonius, Michelangelo Buonarotti (1488)

Ki5 (Small)Zelfportret (detail), Elisabeth Louise Vigée le Brun (1781)

Ki3B (Small)Meisjes op de pier, Edvard Munch (1914)

Ki4 (Small)Asia, Henri Matisse (1946)

Ki7 (Small)Portret van Heribert Casany, Juan Miró (1918)Amon Carter Museum Of American Art »

Een van de mooiste musea in het culturele district van Fort Worth Amwerd geheel gewijd aan Amerikaanse kunst, vooral uit de negentiende en twintigste eeuw. Alle mogelijke schilderstijlen worden vertegenwoordigd, van impressionistisch tot abstract, met ook veel werken van der fameuze  western art schilders Charles M. Russell en Frederic  S. Remington. Treffend is het om te zien hoezeer twee werken uit hetzelfde jaar, 1889, van een elkaar verschillen, het vol beweging zijnde A dash for the timber van Remington en het serene stilleven Wrapped oranges van McCloskey.

Am1 (Small)A dash for the timber, Frederic S. Remington (1889)

Am3 (Small)Wrapped oranges, William J. McCloskey (1889)

Am5 (Small)Figure, Morton Livingston Schramberg (1913)

Am6 (Small)Flags on the Waldorf, Childe Hassam (1912)

AM_13West Texas incident, Everett Spruce (1937)San Antonio Museum of Art »

Meesterlijk, die term verdient dit museum In twee opzichten. Om te beginnen voor zijn inrichting die heel smaakvol, ruim, rustgevend en goeSA1 (Small)d verlicht is. Wat het een plezier maakt om er te wandelen. Onvoorstelbaar dat dit ooit een hele grote bierbrouwerij was (van Lone Star). En dan is er de rijke collectie die grotendeels dankzij gulle gevers, waaronder Nelson Rockefeller, tot stand kwam. Op de diverse verdiepingen vind je o.a. kunstwerken uit Egypte (soms van vijfduizend jaar geleden), een hal met Romeinse  standbeelden, een nog oudere Etruskische sculptuur, Iers zilverwerk, Spaans koloniale en pre-Columbiale kunst, schilderijen van Amerikaanse meesters, religieuze uitingen en vooral Aziatische kunst, uit voornamelijk China, India en Japan.  Wie dit museum bezoekt krijgt voortdurend het gevoel in een schatkamer te lopen, een serie schatkamers eigenlijk.

SA_11 (Small)Etruskische sarcofaagdeksel (3e eeuw v. Chr.)

SA_10 (Small)Chinese vaas, Yuang dynastie (13e-14e eeuw)

SA9 (Small)Near San Antonio, Robert Julian Onderdonk (1918)

SA_14 (Small)Yogine uit Noord-India (10e-11e eeuw)

SA5 (Small)Kameel, China, Tang dynastie (7e-10e eeuw)Blanton Museum of Art »

Van alle Amerikaanse universiteitsmusea heeft dat van AuBL1 (Small)stin, het Blanton Museum of Art,  een van de omvangrijkste collecties, bestaand uit meer dan zeventienduizend werken. Schilderijen, van religieus Europees tot abstract Amerikaans, vormen samen met talrijke tekeningen, litho’s, houtsnedes en prints het hart van de verzameling, maar eigentijdse sculpturen vormen voor een soms spectaculaire afwisseling. Binnen het geheel zijn ook Zuid- en Midden-Amerika zijn flink vertegenwoordigd.

BL6 (Small)Oil girls, Jerry Bywater (1940)

BL3 (Small)The miner, Kenneth Miller Adams (1939)

BL_10 (Small)Letters from Texas (deel), Amy Sillman (2003)

BL4 (Small)Progress II, Luis Jiménèz (1999)

BL9 (Small)Green sea, John Marin (1940)

 Art Car Museum »

Houston kent geen bloemencorso, maar een autocorso, een jaarlijkse parade van uitbundig versierde auto’s. In het verlengde van dit evenement werd het leuke, kleine  Art Car Museum geopend, info via www.artcarmuseum.com. Daar zijn altijd een paar kunstauto’s te zien en wisselende exposities van o.a. regionale kunstenaars. Zie onderstaande  impressies van een versierde, uit 1984 daterende Camaro en een autobandschilderij van David Best, een sloopschilderij van Houston (uit de serie Echoes of Oblivion) gemaakt door Ken Mazzu en een tegelschilderij van Pat Johnson (met als titel What I would take if my house caught on fire). In 1997 gaf de stichting achter dit project een rijk geïllustreerd boek uit, Art Cars gedoopt – voor de fans.
Car1
Car2 (Small)
Car3 (Small)
Car5 (Small)Walker Art Center »

Buiten Amerika is het nauwelijks bekend, maar in eigen land behoort het tot de topvijf voor eigentijdse kunst: het Walker Art Center. Dit ligt even buiten downtown Minneapolis (Minnesota) en werd in 2005 aanzienlijk uitgebreid. Alle mogelijke moderne kunstuitingen worden er geëxposeerd, via zowel de permanente collectie als tijdelijke thematentoonstellingen. De afgebeelde werken komen bijna alle uit de jaren tachtig. Direct tegenover het Museum vind je de plaatselijke, vrij toegankelijke Sculpture Garden met opmerkelijke werken van o.a. Henri Moore.
Untitled XIII, Willem de Kooning

Painted Lady, Ed Paschke

Prison with Conduit, Peter Halley

Jule-die Vrou, Marlene Dumas

Untitled, Eugene von BruenchenheinCrystal Bridges »

De Amerikaanse provincieplaats Bentonville, in de uiterste noordwesthoek van de staat Arkansas, was voorheen alleen bekend als hoofdkwartier van Walmart, de grootste retailer ter wereld. Maar sinds 11 november 2011 staat er een attractie van wereldniveau, het museum Crystal Bridges.  Dat door de architect Moshe Saldie schitterend werd vormgegeven in en rond een kleine riviervallei. In aansluitende zalen worden permanent zo’n 400 werken van Amerikaanse kunstenaars geëxposeerd, van vijf eeuwen terug tot laat in de vorige eeuw. Dit museum is een lange, lange rit waard. En de toegang van de vaste collectie is gratis, want die wordt gesponsord, door Walmart. Website www.crystalbridges.org.

Ten Potawatomi chiefs, George Winter (1857)

A girl and her dog in a grape arbor, Susan Catherine Waters (1855-60)

September sunshine, John Henry Twachtman (1892)

Under the willows, John Singer Sargent (1887)

Rose the riviter, Norman Rockwell (1943)

Dolly Parton, Andy Warhol (1985)Anna Hulzink »

Tijdens een Open Atelier Weekend in Abcoude kwam het werk van Anna Hulzink in beeld: vrolijke, speelse sculpturen op basis van doorgaans drie keer gebakken klei. Allemaal figuratief. Soms portretten, soms lichamen, variërend van dansend op een grote bal tot knuffelend met een kat. Ook opvallend is dat de hoofden soms zijn aangekleed met bijvoorbeeld een echte doek of muts, die je er desgewenst kunt afhalen of vervangen door een andere. Anna is bereiken via annahulzink@xs4all.nl.

In bad, 30 cm hoog, €1050

Ballloopster, 43 cm hoog, €1250

Wietze, 42 cm hoog, €14510

Bram, 39 cm hoog, €1250

Aysa, 42 cm hoog, €1450Guggenheim Bilbao »

Onbekend mag je dit in 1997 geopende museum niet noemen. Toch krijgt het een plaats op deze website omdat Bilbao nu eenmaal een ongebruikelijke bestemming is. De opdracht die de Amerikaanse architect Frank Gehry van de Basken kreeg was duidelijk. Ze wilden in Bilbao een gebouw hebben van wereldklasse, à la het Opera House van Sydney. Markant, uniek, Een bestemming op zich. Het lukte Gehry om dit gebouw, een monument eigenlijk, te creëren. Door o.a. titanium te gebruiken, dat ondanks Bilbao’s frequente regenval zijn glans behoudt, in tegenstelling tot roestvrij staal. Niet alleen de constructie van het museum is opmerkelijk, ook de soms overweldigende ruimten die voor de permanente en tijdelijke exposities beschikbaar zijn. De eigen selectie, naar schatting zo’n honderd werken, is veelal modern-abstract (met o.m. de immense gebogen, soms golvende stalen wanden van Richard Serra, zie vierde foto), maar de wisselende tentoonstellingen soms niet. Zo wordt tot en met september een fantastische verzameling landschapsschilderijen van David Hockney geëxposeerd, bijna 150 stuks (laatste foto). Ook die is de reis waard. Website www.guggenheim-bilbao.es. Via internet kun je tickets bestellen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Jan van Schalkwijk »

Als schilder van decors  en achterdoeken (voor o.a. opera, film en televisie) en is het oeuvre van Jan van Schalkwijk bijkans overrompelend. Terwijl hij ook nog muren en ramen heeft gedecoreerd en driedimensionale modellen creëerde. Daarnaast is hij kunstschilder – een bezigheid waarmee hij zichzelf ontspant, tussen all grote projecten door. Door bijvoorbeeld naar Texel te gaan. Gezien zijn decorachtergrond is begrijpelijk dat in Jans werken perspectief vrijwel altijd markant aanwezig is. Recentelijk schilderde hij vooral bomen, in de provincie Utrecht, waar hij woont. Zijn doeken zijn meestal 100 x 100 cm, soms 80 x 80 cm.(zoals de Boom / Bol) Het contactadres is schalkwijk.jmvan@planet.nl.

Boom / Bol, olieverf, €1000

Bomen / Gorinchem, olieverf, €1250\

Texel 1/ Balans, olieverf, €1800

Bomen  / Laantje / Balans 6, olieverf, €1400

Boom / Gorinchem, olieverf, €1250Märkisches Museum »

In een stille Berlijnse wijk waar weinig toeristen komen, staat sinds 1908 een museum dat de vorm heeft van een kerk, maar toch als museum werd ontworpen. En dat geheel gewijd is aan de cultuurgeschiedenis van Berlijn. Dit Märkisches Museum biedt vooral veel nostalgie, want op allerlei manieren wordt het Berlijn van weleer in beeld gebracht. Via o.a. schilderijen uit de 19e en begin 20e eeuw, via een kapperszaak in Jugendstil, via mechanische muziekinstrumenten, via sculpturen, via speelgoedwinkeltjes, via serviesgoed, via reclameborden – en volop via foto’s. Zoals van flanerende mensen op Unter den Linden en dankzij het zogeheten Kaiserpanorama, een rode, houten ‘fotobioscoop’ die je in staat stelt om door kijkers hele reeksen foto’s  van vroeger te zien (vierde foto). En buiten, bij de entree, staan twee met graffiti versierde resten van de Berlijnse Muur. Am Köllnischen Park 5, 10179 Berlin-Mitte, Duitsland. Open dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur.THE BURRELL COLLECTION »

Na de succesvolle, in Glasgow gevestigde scheepvaartonderneming Burrell & Sons verkocht te hebben, investeerde William Burrell zijn aandeel voornamelijk in nog meer kunstwerken voor de verzameling die hij al had opgebouwd. Het jaar was 1918. Bijna twee decennia later schonk hij zijn enorme collectie aan de stad Glasgow, die daarvoor uiteindelijk een prachtig parkmuseum bouwde, gedoopt The Burrell Collection. Dit werd in 1983 geopend.

Het is vrij toegankelijk en biedt een verbazingwekkende verzameling van kunstvoorwerpen uit o.a. Egypte, Spanje, China, Frankrijk, Italië, Griekenland, Duitsland, Syrië en Nederland. Op de eerste etage zijn bovendien prachtige schilderijen bijeengebracht, waaronder een zelfportret van Rembrandt (uit 1632, toen hij 26 was) en werken van impressionisten (zie hieronder), waaronder Degas, die met een stuk of acht doeken vertegenwoordigd is.

Website www.glasgowlife.org.uk, tabblad Museums.

Wasvrouwen bij de rivier Touques, Eugène Boudin (1884)

De ham, Edouard Manet (1876)

Château de Médan, Paul Cézanne (1880)

Vrouw in haar toilette, Edgar Degas (1897)

Kerk in Noisy-le-Roi, Alfred Sisley (1874)De Mesdag Collectie »

De zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was niet alleen de meest invloedrijke Nederlandse schilder van zijn tijd, maar ook een groot verzamelaar. Naast zijn Haagse woonhuis liet hij zelfs in 1887 (vier jaar voordat hij begon aan zijn fameuze, 115 meter bestrijkende panorama) een museum bouwen om die collectie onder te brengen. Dat bij niet-Hagenaren nauwelijks bekende museum werd in mei 2011 opnieuw geopend, na een ingrijpende, twee jaar durende renovatie door de beheerder, het Van Gogh Museum. Bovendien kreeg het een nieuwe naam, De Mesdag Collectie. Behalve werken van Mesdag zelf – waaronder het grote zeegezicht waarmee hij doorbrak in Parijs – vind je er schetsen en schilderijen van o.a. Georges Hendrik Breitner, Camille Corot (derde schilderij hieronder) , Gustave Courbet, Charles-François Daubigny (vijfde schilderij), Constant Gabriel, Isaac Israëls, Antonio Mancini (prachtige portretten, zie tweede schilderij), Jacob Maris, Anton Mauve (zie eerste schilderij), Jean-François Millet (met ook diens ‘Rustende wijngaardwerker’, schilderij vier), Mesdags ook knap schilderende vrouw Sientje en andere tijdgenoten. Bovendien worden prachtige vazen en nog veel meer objecten uit China en Japan geëxposeerd. En via twee korte videoproducties wordt over het leven van Mesdag flink wat onthuld. Dit intieme, achter het Vredespaleis geleden museum, dat ook een fraai tuin heeft met een ovaalvormig gazon, is gewoon een schatkamer vol visuele genoegens. Zie voor adres en openingstijden www.demesdagcollectie.nl.MUCHA MUSEUM »

Van de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha is zijn werk veel bekender dan zijn naam. Niet alleen omdat hij tijdens zijn leven (hij werd geboren in 1860) ongelooflijk veel heeft gecreëerd, maar ook vanwege de door hem ontwikkelde, nog altijd unieke stijl. Het was namelijk Mucha die ongeveer eigenhandig de art nouveau gestalte gaf. Dat gebeurde o.m. via grote affiches, voor niet alleen merken (waaronder Champagnes en bier), maar soms ook personen. Zijn grote doorbraak kwam toen hij in Parijs een affiche maakte voor Sarah Bernhardt in het toneelstuk Gismonde. Dit was nota bene zelfs een spoedopdracht. Na triomfen te hebben gevierd in zowel Parijs als Amerika, keerde Mucha anno 1910 terug naar zijn geboorteland, waar hij behalve epische schilderijen en posters voor goede doelen ook allerlei praktische dingen ontwierp, zoals bankbiljetten, postzegels en militaire medailles. Al eerder had hij meubilair, decors, juwelen, kostuums en nog veel meer ontworpen. In Praag, dicht bij het Wenceslasplein, is aan Mucha een klein, leuk museum gewijd met een representatieve verzameling van zijn werken, terwijl je er ook een uitstekende documentaire over zijn leven kunt bekijken. Website www.mucha.cz.VELETRZNÍ PALAC MUSEUM »

Buiten het centrum van Praag – en dus ook buiten de mensenmenigte – staat een fantastisch museum waarin de Nationale Galerie werd ondergebracht. Het is gehuisvest in wat van buiten een groot kantoorpand lijkt, wat het vroeger ook was. Men spreekt ook over het ‘handelscentrumpaleis’. Verspreid over vijf verdiepingen rond een rechthoekig atrium vind je er niet alleen moderne Tsjechische kunst (zie de ‘collage’ van eetlepels), maar bovendien een aanzienlijke verzameling van impressionistische schilderijen, terwijl tegelijk Kees van Dongen, Matisse en Picasso met werken aanwezig zijn. Veel van deze schilderijen heb je waarschijnlijk nooit eerder gezien, zoals onbekende werken van Cézanne, Gauguin, Van Gogh en Monet. Trouwens, ook Tsjechische impressionisten zijn royaal vertegenwoordigd. Je kunt hier úrenlang genieten. Website www.ngprague.cz (klik op Engelstalige versie).

Groen korenveld met cipres, Vincent van Gogh

Het huis in Aix-en-Provence, Paul Cézanne

Geel landschap, Jan Preisler

Bloeiende boomgaard, Claude Monet

Pad van Lopud, Václav SpálaLYDIA JONKMAN »

Kijken naar de schilderijen van Lydia Jonkman heeft hetzelfde effect als het drinken van een bubbelwijn: je wordt er vrolijk van. Want ze zijn heel kleurrijk, met meestal blije, vaak onbevangen, spontane onderwerpen – dikwijls uit Italië. Dankzij een beurs kon Lydia daar namelijk studeren en komt ze er nog vaak. Haar studio is gesitueerd in de stad Groningen, waar ze ook schildercursussen geeft. Lydia’s werken kunnen eventueel ook via huurkoop/gespreide betaling worden aangeschaft. Het contactadres is info@lydiajonkman.nl en ze heeft een eigen website, www.lydiajonkman.nl.

Diamonds, acrylverf op doek, 100 x 100 cm, € 1500


Meikermis Groningen, acrylverf op doek 100 x 100 cm, €1500

Tuk Tuk op Capri, acrylverf op doek, 120 x 100 cm, € 1750DALÍ MUSEUM »

Op 11 januari 2011 werd met veel tamtam het nieuwe Dalí Museum geopend, in St. Petersburg (Florida). Het opmerkelijke, $35 miljoen kostende gebouw heeft aan een zijmuur en bovenop glazen koepels c.q. bubbels die uit ruim duizend driehoeken werden opgebouwd. En die ongeveer de vorm hebben van enorme waterdruppels. Voorts plaatste men in de traptoren een spiraalvorm, als van een DNA-spoor, een kurkentrekker – of wellicht de snor van de Spaanse kunstenaar. Het geheel werd bovendien orkaanbestendig geconstrueerd. De collectie is immens, met alleen al een kleine honderd schilderijen. Daaronder bevinden zich niet alleen enkele van Salvador Dalí’s (1904-1989) vroegste doeken, die aantonen over hoeveel talent en techniek de Catalaanse schilder al in zijn jeugd beschikte, maar ook immense surrealistische meesterwerken. Waaronder De ontdekking van Amerika door Christopher Columbus, De hallucinogenische toreador en De oecumenische raad. Alleen al deze briljante creaties (in volgorde hieronder afgebeeld) zijn het zien in werkelijkheid – en dus een museumbezoek – hélemaal waard. Website www.thedali.org.BIRGIT PRINZ »

Lekker qua onderwerp, lekker qua beeld, dat zijn de schilderijen van Birgit Prinz. Na een aantal jaren als jurist te hebben gewerkt besloot Birgit (Amsterdam, 1966) verder te gaan als kunstschilder. Aan het Amsterdamse Instituut voor Schilderkunst volgde ze lessen van onder andere Jurriaan van Hall, Bas Sebus, Aat Veldhoen, Siert Dallinga en Justine Albronda. Maar bovenal ontwikkelde ze zich zowel autodidactisch als in samenwerking met andere schilders (o.a. Jürgen Leiphart, Edwin Hagendoorn, Justine Albronda en Piet Groenendijk). Birgit Prinz is gespecialiseerd in gastronomische stillevens, maar maakt ook fraaie stadsgezichten, interieurs en (zelf)portretten. In haar onderwerpkeuze weerspiegelt zich een eigenzinnige geest met relativeringsvermogen. De warme uitstraling van het werk geeft de charme van het leven aan. Daarnaast kenmerken haar schilderijen zich door een goed ontwikkeld sfeergevoel, opvallend kleurgebruik en een losse penseelvoering. Jaren geleden werden enkele van Birgits werken in deze galerie geëxposeerd, maar omdat ze bijna allemaal verkocht zijn verschijnt een grotendeels nieuwe collectie. Birgit Prinz woont en werkt in Amsterdam; ze is te bereiken via birgitprinz@zonnet.nl. En voor nog veel meer werk zie www.birgitprinz.nl.

Makreel, olieverf, 30 x 40 cm, €500

Alles voor pompoensoep, olieverf, 60 x 75 cm, €1250

Krab, olieverf, 40 x 50 cm, €750

Tilapia, olieverf 30 x 40 cm, €500

Munster met Gewurztraminer, olieverf, 40 x 55 cm, €800NORBERTUS »

De in Amersfoort geboren en getogen Norbertus blijkt als kind al uiterst creatief en valt onder docenten al op jonge leeftijd op door zijn teken- en schilderstalent.

Norbertus werkt met acryl op linnen en paneel en zijn kleurgebruik is haast Zuid-Amerikaans rijk te noemen. Zijn reguliere schilderijen, giclée’s, zeefdrukken en litho’s zijn herkenbaar aan de vrolijke uitstraling.Meestal zijn het fel contrasterend gekleurde landschappen met verticale lichtbundels. De belangrijkste inspiratiebron vormt het landschap. Norbertus is overigens slechts geïnspireerd door het landschap en gebruikt zijn eigen fantasie bij de totstandkoming van een schilderij. Norbertus schildert het landschap zoals hij het ziet. Zijn schilderijen zijn dan ook realistisch te noemen, maar niet naturalistisch. Zijn grote voorbeelden variëren sterk van de oude meesters via de impressionisten tot Cobra en latere stromingen. Contactgegevens: www.norbertus.org , telefoon 06-46104501 en per e-mail: norbertus@live.nl

Het atelier, tevens de galerie van Norbertus ligt hartje Amersfoort, in twee trapgevelpandjes, Aan ’t Havik 33-35. Elke vrijdag en zaterdag ben je er welkom van 12 tot 17 uur.

“Een Kerk, een Kar met Paard”,  2008,  Acryl op doek, 160x140cm, € 3600,-

“Autumn Afternoon”, 2008, Acryl op papier, 85x65cm (lijstmaat),  € 1250,-

“Akker na de Oogst”, 2008, Acryl op doek, 80x80cm, € 1600,-

“Boshuisjes”, 2008, Acryl op doek, 60x80cm, € 1400,-

“Achter de Duinen”, 2008, Acryl op doek, 100x100cm, € 2000,-Ariane Berends-Brouwer »

Je zou haar de dorpsschilder van Abcoude kunnen noemen, het dorp waar ook Piet Mondriaan en Piet van Wijngaerdt werkten. Ik heb het over plaatsgenote Ariane Berends-Brouwer die schildert in de rijke figuratieve traditie van de Hollandse schilderkunst. Na het gymnasium voltooide ze haar studie aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Op deze klassieke opleiding met ruimte voor het experiment bestudeerde Ariane de oude Hollandse meesters en de klassieke portretkunst. Ariane (1962) heeft een heldere stijl die wordt gekenmerkt door ruimtewerking, lichtcontrasten, sterke vormen en overtuigende kleurkeuzes. Vakmanschap en techniek zijn essentieel voor haar werk. Het oude dorp Abcoude, gelegen in een waterrijk Hollands polderlandschap tussen Amsterdam en Utrecht, inspireerde Ariane tot het maken van enkele van haar mooiste schilderijen. Vooral het spel tussen natuur en cultuur boeit de kunstenares. Opvallend in de dorpsgezichten van Ariane zijn de harmonie en de verfijnde nuances in het licht-donker. Onlangs maakte zij in opdracht een manshoog drieluik van het herenhuis aan het Kerkplein te Abcoude. Haar contactadres is ariane.berends@gmail.com.

Molen aan het Gein, olieverf op linnen dat volgens een 17e-eeuwse methode werd geprepareerd, 41 x 50 cm, €1450

De vuurlinie in het Gein, acryl en aquarel, 60 x 42 cm, €1200 incl. sierpassepartout en lijst

Groot-Rome in de Avondzon, olieverf op doek, 80 x 68 cm, €2300 incl. brede lijst

De vijver bij het voetbalveld, aquarel, 25 x 18 cm, €250 incl. sierpassepartout en lijst

Huizen aan de Amsterdamse Straatweg, het oude witte doktershuis, olieverf op doek, 82 x 70 cm, €2500 incl. brede lijstLoek de Leeuw »

Tekenen en schilderen doet Loek de Leeuw al vanaf zijn vroege jeugd. Hij komt uit een familie van tekenaars, schilders, veilingmeesters en meubelontwerpers. Ook in zijn dagelijks werk is kunst een belangrijke factor. Als art director van de Mercurius Groep en uitgeverij Kosmos/Inmerc heeft hij in de loop der jaren veel grafisch design gemaakt voor de kunstensector: Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Museum Vereniging, Zaans Museum, Kunstcentrum Zaanstad, MUZ Theater, etcetera. Hij heeft ook lessen en workshops gevolgd, organiseerde als gastconservator tentoonstellingen en is jarenlang bestuurslid geweest van Kunstcentrum Zaanstad. Zijn vrije werk valt onder de stijl ‘lyrisch abstract’. Kenmerkend voor deze stijl is de materie, de gelaagdheid, het gebruik van ready mades en van materialen als cement, plamuur, marmerstof, kalk, zand, zaagsel en lijm. Voorts spelen tekens, grafische symbolen als letters, cijfers en tekeningen een grote rol. Als illustrator laat Loek op die manier altijd een handtekening achter in zijn werk. Dit werd inmiddels breed geëxposeerd en is aangekocht door particulieren, verzamelaars, galerieën en bedrijven. Van Loeks werk tot 2001 is een bundel verschenen t.g.v. een overzichtstentoonstelling bij Galerie te Aalsmeer. Contactadres: loek.deleeuw@hetnet.nl.

Birds on a wire – mixed media op doek, 80 x 80 cm, €1700

Lettre – mixed media op doek, 13 x 18 cm, €250

Veren – mixed media op papier incl. lijst achter glas, 67 x 48 cm, €900

Paardensprong – acryl op paneel, 60 x 120 cm, €1500

Kijken, lezen, denken, doen – mixed media op doek, 100 x 100 cm,  €2000 (lijst €250)REINIER KAMPHUIS »

De in Amsterdam geboren en momenteel in Hoogland wonende Reinier Kamphuis wijdt zich in de jaren zeventig, na middelbaar onderwijs, aan een cello- en pianostudie. Hij besluit echter om die studie in te ruilen voor de beeldende kunst. In de periode tussen 1978 en 1983 volgt Reinier privélessen bij Roland van den Berg en ontwikkelt hij zich verder zelfstandig. Kleine schetsen en gouaches dienen als uitgangspunt voor zijn schilderijen. Het onderwerp kan een landschap zijn, maar ook een herinnering of een gedachte. Over zijn stijl zegt Reinier:‘Mijn doeken dragen een figuratief karakter waarin ook geabstraheerde elementen verwerkt zijn. De compositie vormt een belangrijk onderdeel, maar mag niet ten koste gaan van de spontaniteit bij het schilderen.’ Contactgegevens: (06) 14 77 22 34 of (020) 664 95 43, info@reinierkamphuis.com.

Provence, olie op doek, 24 x 30 cm, €550

Landschap, olie op doek, 60 x 75 cm, €1400

Landschap, olie op doek, 50 x 60 cm, €1150

Sneeuwlandschap, olie op doek, 70 x 90 cm, €1600

Provence, olie op doek, 24 x 30 cm, €550Niels de Groot »

Veelzijdigheid is kenmerkend voor de jonge, talentvolle
Niels de Groot. Hij maakt niet alleen schilderijen en tekeningen, maar
ook gedichten, filmpjes en bijzondere installaties. De cinemacyclette
bijvoorbeeld, een ouderwets animatieapparaat van 39 plaatjes, aangedreven
door een fiets op vier meter hoogte. Zijn schilderijen en tekeningen zijn
eveneens zeer gevarieerd, zowel wat betreft materiaal, ondergrond als
stijl – en daarmee tegelijk vaak verrassend en vernieuwend. Alleen
de kunstenaar is steeds dezelfde. Als hobby heeft Niels zich in filosofie
verdiept; zo gepassioneerd dat hij daarin binnenkort zelfs afstudeert.
Hij is te bereiken via (06) 16 17 97 25 of echthopeloos@hotmail.com.

Ontbijt2, aquarelkrijt, 34 x 29,5 cm, €350 (met lijst)

Berlusconi, houtskool, 40 x 50 cm, €395

Vrouw met kind, acrylverf, 100 x 70 cm, €995

Portret met schommel, Oost-Indische inkt en aquarelkrijt,

24,5 x 25 cm, €325, met lijstBERT REIJKE »

Wat de in Den Haag geboren Bert Reijke prachtig doet,
is het vangen van licht in zijn werken. Nu eens de Franse zomerzon, dan
weer zeeflicht tussen de bomen, soms dat van de vallende schemer. Hij
begon te werken als reclameschilder – vandaar ook een reeks letterschilderijen
– maar vestigde zich als beeldend kunstenaar in 1985. Hij woont
en werkt op een groot landgoed in het gehucht Waterop (gemeente Gulpen-Wittem),
langs het riviertje de Gulp. Zijn oeuvre omvat nogal wat landelijke thema’s,
waaronder de druivenpluk, geïnspireerd op Zuid-Limburg, België,
Frankrijk en Italië. Bert is te bereiken via bertreijke@dds.nl,
website www.bertreijke.nl.

Wijnoogst in Genoels-Elderen, olieverf op linnen, 85 x 110 cm, €1250

Vrouw op balkon, olieverf op linnen, 110 x 85 cm, €1250

Koeien in Normandië, olieverf op linnen, 110 x 85 cm, €1250

Italiaanse kokkin, olieverf op linnen, 55 x 75 cm, €1500

Druivenplukkers, olieverf op linnen, 85 x 85 cm, €750Adri de Bruijn »

Voor de in Ede woonachtige Adri de Bruijn is een week niet geschilderd een verloren week. Want schilderen is al heel lang zijn passie. Naast zijn honderden portretopdrachten maakt hij ook vrij werk, dat vaak sterk geïnspireerd werd door reizen in Azië.

Zijn modellen worden veelal in zichzelf gekeerd weergegeven, als het ware op zoek naar harmonie in de wereld om hen heen. Portretten zijn soms ingetogen, dan weer uitbundig van kleur, maar altijd zo dat de identiteit van het model behouden blijft. Wat op Adri eveneens diepe indruk heeft gemaakt, is het terracottaleger in China, dat voor hem dan ook een onuitputtelijke bron van inspiratie blijft. De kunstenaar heeft een website, www.debruijn-art.nl,  en is te bereiken via adri@debruijn-art.nl.

Flowers, acryl op doek, 80 x 160 cm, €1750

Ritual, acryl op doek, 80 x 160 cm, €1650

A soldier and a general, pastel, 80 x 60 cm, €795 incl. lijst

Sealed with a kiss, acryl op doek, 90 x 70 cm, VERKOCHT

Forbidden pleasure, de afmetingen, 90 x 90 cm, €1395MIRIAM SLAATS »

In 2002 beschilderde Miriam Slaats een koksjas van Cas Spijkers. Dat had ze heel knap en creatief gedaan, met vrolijke, kleuren, veel detail en op levendige wijze. Ook haar andere werk heeft dikwijls deze eigenschappen. Het straalt optimisme, blijheid uit, en is zonnig, bijna feestelijk van karakter – net als de in Den Bosch werkzame beeldend kunstenaar zelf. Geen wonder ook dat ze nationale en internationale roem vergaarde. Behalve creatief in haar werk is Miriam dat ook met haar projecten. Zo bracht ze in eigen beheer een unieke, grote schuifpuzzel uit waarmee je eigenlijk elke dag het desbetreffende schilderij zelf kunt veranderen. Uiteraard heeft ze een eigen website, www.slaatsart.nl. Per e-mail is Miriam Slaats te bereiken via slaatsah@xs4all.nl.

Schuifpuzzel, 60 x 60 cm, €465

’t Is de bevruchting van de nacht, 60 x 60 cm, €1200

There is nothing to patch, 110 x 110 cm, €3300

A legend with a sign, 170 x 110 cm, €5500

There is a second chance, 150 x 150 cm, €6000Edmond van de Weijer »

Deze in Amsterdam werkzame schilder heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld, enigszins lyrisch en lichtvoetig, figuratief tot op de rand van abstractie. Zijn onderwerpen variëren van alledaags tot dromerig, terwijl hij vaak ook iets van humor of erotiek in zijn doeken verwerkt. Zoals een criticus het verwoordde:’Het werk van Van de Weijer is ongeschikt voor vluchtig kijken. De kleuren zijn helder en oefenen een eerste aantrekkingskracht uit, maar daarnaast en daarna is vooral beweging en ruimtelijkheid zwaarwegend.’ Edmond verkoopt zijn kunst rechtstreeks vanuit zijn eigen atelier. Hij is te bereiken via www.edmondamsterdam.nl en info@edmondamsterdam.nl.

Frans landschap met geel vlak, 45 x 40 cm, €500

Badpak met glas, 50 x 70 cm, €550

Dame met gele jurk, 95 x 100 cm, €1500

Striptease, 100 x 155 cm, €1600

Verleiding (rosé), 180 x 150 cm, €2400JASPER GEERS »

Het eerste werk dat ik van Jasper Geers bekeek, was zijn impressie van de Apostelhoeve, hoog boven het Jekerdal – móói. Met frisse, heldere kleuren, net zo fris en helder als de witte wijnen van dit Maastrichtse wijndomein. Maar ook het andere werk van deze in Amsterdam geboren, maar tegenwoordig in het Belgische Kanne wonende schilder verrast en imponeert. Hij doet op oorspronkelijke, verrassende wijze veel met het Hollandse landschap, en schildert  daar ook molens tegen spectaculaire luchten. Jasper is wat het schilderen betreft overigens volledig autodidact, want hij studeerde aanvankelijk fysische geografie en wijsbegeerte, terwijl hij bovendien een begenadigd dichter is. Zijn e-mail adres: jjmgeers@hotmail.com.

Apostelhoeve, 80 x 60 cm, olieverf op doek, €2000

Molens aan de Vlist, 60 x 70 cm, olieverf op doek, €2500

De Idee Holland III (Stern), 30 x 40 cm, olieverf op doek, €1000

Polderstructuur met naakt, 30 x 32 cm, olieverf op paneel, €900

Polderstructuur Waardassacker en Holendrecht, drieluik (90 x 30 cm), €2300WIERD WAGENMAKERS »

Veelzijdigheid en vakmanschap karakteriseren het werk van de in Leeuwarden geboren  Wierd Wagenmakers – die bovendien een groot wijnliefhebber is. Hij maakt ongelooflijk knappe, fijn gedetailleerde etsen (als van Château Richelieu in het Bordeaux-district Fronsac), vervaardigt prachtige schilderijen, aquarellen vooral, geeft cursussen (tijdens het voorjaar, op een kasteel in het Loire-dal) en begeleidt workshops. Met name de natuur inspireert hem: ‘De woeste kracht die de natuur uitstraalt is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.’ De in Wassenaar woonachtige Wierd is te bereiken via (070) 511 40 07 en via info@wierdwagenmakers.nl.

Château Richelieu, 26 x 22 cm, ets/aquatint, €200 inclusief lijst

Mont Blanc, 56 x 52 cm, aquarel, €775 inclusief lijst

Regatta, 25 x 25 cm, ets /aquatint, €175 inclusief lijst

Toscane, 70 x 51 cm, aquarel, €875 inclusief lijst

Breche de Roland, 98 x 68 cm, aquarel, €975 inclusief lijstHenk van Vessem »

Het was voor mij een voorrecht om rond te mogen kijken in het lichte, ruime Rotterdamse atelier van Henk van Vessem. Want overal staan of hangen zijn – meestal grote – werken, soms in wording, vaak af. De kleuren springen je tegemoet, want Henk is een bevlogen colorist. Hij stelt ook:’Kleur is in mijn werk essentieel. Kleur kan stemmingen uitdrukken, gevoelens tonen, herinneringen oproepen.’ Zijn vaak geëxposeerde, vaak bekroonde schilderijen zijn al jaren niet meer figuratief, maar abstract. Dat ging, zoals Henk zelf zegt, aanvankelijk gepaard met veel strijd, ‘maar uiteindelijk bracht de abstractie mij eindeloze mogelijkheden’.  In bijna al zijn werken is de kleur blauw aanwezig. ‘Want blauw is de kleur met het meeste licht. In blauw kan ik me het best uitdrukken, het voert me weg, het is kosmisch.’

Henk van Vessem is te bereiken via 06-20 53 44 82 of www.henkvanvessem.com.

ZT, 85 x 160 cm, €2600

ZT

Aan de oever van de tijd, 150 x 200 cm, €4500

Aan de oever van de tijd

Over het slaperige blauw fonkelt licht, 110 x 200 cm, €3700

Over het slaperige blauw fonkelt licht

Rood in het lichaam van de nacht, 150 x 150 cm, €4000

Rood in het lichaam van de nacht

Spiegeling van vergetelheid, 100 x 200 cm, €3700

Spiegeling van vergetelheidRia Halswijk »

De van oorsprong Amsterdamse Ria Halswijk maakt zowel etsen als sculpturen. Ze heeft een leraaropleiding tekenen gedaan, was dertien jaar docent creatieve vorming, volgde een oriëntatiejaar bij de Rietveld Academie, was tien jaar aangesloten bij Het Collectief in Alkmaar, leidt momenteel een cursus etsen bij Atelier 6 in Langedijk (ze woont tegenwoordig hoog in Noord-Holland) en is lid van de een beeldhouwwerkgroep bij datzelfde atelier. Wie geïnteresseerd is in de aanschaf van een van haar werken, kan contact opnemen met ria.hals@gmail.com.

Eeuwig stromend (kleurets), 23 x 28 cm, €100

Leopard stone benen, €250

Vrouw (kleurets), 20 x 25 cm, €150

Torso van Duits hardsteen, VERKOCHTPiet Groenendijk »

Als jongetje al was Piet Groenendijk (1952) sterk geïnteresseerd in schilderen. Zijn werk heeft daarna diverse fasen gekend, waaronder een ‘wilde’ fase in de jaren ’80. In het afgelopen decennium werden zijn schilderijen realistischer en gevoeliger, dit mede dankzij de inspiratie van Siert Dallinga. Veel van zijn recente werken tonen beelden van Amsterdam, waar hij ook woont, maar samen met Jürgen Leippert heeft hij tevens een aantal impressies gemaakt van New York City. In 2000 won Piet Groenendijk de schildersprijs van het jaarlijks Noordwijk Festival. Het contactadres voor de aanschaf van Groenendijks schilderijen is hans.heintz@wxs.nl.

Café Smalle, 50 x 40 cm, €1250 (excl. lijst)

Vondelpark, 30 x 50 cm, €1150 (excl. lijst)

Bloemgracht, 50 x 60 cm,€1250 excl. lijst)

Café Buiten, 40 x 50 cm, €950 (excl. lijst)